Page 1

interactiva escola intermunicipal del penedès sant sadurní d’anoia

Núm. 59 / Gener-Abril 2010

www.intermunicipal.com interactiva@intermunicipal.com

editorial editorial

EL NOU WEB DE L’ESCOLA El passat mes d'abril vam estrenar el nou web de l'Escola, una remodelació que ha consistit, d'una banda, a millorar la imatge i el disseny i de l’altra, a ampliar-ne continguts. L'actual disseny és molt més visual, atractiu i senzill i facilita la navegació pels diferents apartats del web. Pel que fa als continguts, hi ha hagut una reorganització dels que ja existien, és a dir, s'ha ordenat i millorat la informació que hi havia en l'anterior versió i alhora s'han introduït nous apartats, com ara els de professorat, tutories, alumnat i assignatures. Així mateix, comptem també amb una aula virtual. Aquests canvis permetran incorporar al web de manera progressiva enllaços a correus electrònics, pàgines web, blogs, moddles i altres eines virtuals de comunicació per potenciar la interacció entre professorat, alumnat i famílies i avançar en la incorporació de les TIC al centre. L'Escola compta amb un tècnic informàtic que s'encarrega de l'actualització i la millora contínues del web, ja que la voluntat de la Intermunicipal és continuar potenciant la presència de la xarxa com a suport educatiu important -però no únic- per a l'aprenentatge. Núria Talavera Coordinadora Família-Escola

L’EVOLUCIÓ DE L’ESCOLA INTERMUNICIPAL

Des de la seva creació, el 1981, l'Ínter ha anat creixent i s'ha anat adaptant a noves demandes socials, a nous serveis educatius, a nous projectes de millora, a nous reptes,... i tot això per la seva condició i funció de servei públic als diferents municipis i contrades que conformen la Mancomunitat de Municipis de l'Alt Penedès. Enguany volem, encara, fer un pas més amb l'ampliació de l'oferta de Cicles Formatius per al curs 2010-2011: d'Atenció sociosanitària (de grau mitjà) i d'Educació infantil (de grau superior). I el curs 2011-2012 podrem oferir, en horari de tarda-vespre, el curs de preparació per a accedir des del grau mitja al grau superior. Tot plegat, doncs, ens obligarà a haver de disposar d'uns espais exclusius, propis, adequats i ben equipats, que es concreten en uns 275 m2. Però, al mateix temps, i després d'estudiar i analitzar bé la recent i actual demanda de places educatives per a l'ESO i per als Batxillerats, ja en aquesta segona dècada del s. XXI (2010-2020), s'ha decidit d'obrir una línia nova a l'ESO, que començarà a 1r el proper curs (si fins ara en teníem 4, a partir del curs que ve en seran 5), que progressivament donarà cabuda al creixement demogràfic dels nostres municipis i al consegüent augment de la demanda de places escolars públiques a l'ensenyament secundari. És lògic, doncs, a més a més, que si hi ha més alumnes cursant l'ESO, en pocs anys haurem de comptar que també n'hi haurà més als Batxillerats i als Cicles Formatius.

WWW.INTERMUNICIPAL.COM D'aquí que, per a fer possible l'augment de places a l'ESO i als Batxillerats, i per a poder consolidar i ampliar l'oferta de Cicles Formatius, s'ha decidit fer una ampliació de 600m2 que ens permetran de poder assumir els nous grups i, a la vegada, de millorar qualitativament l'atenció educativa, comptar amb nous espais per a l'atenció a la diversitat específica com també per a una aula de música. Aquesta ampliació d'oferta, serveis i places educatives suposarà passar, en quatre anys, de 730 alumnes a 900 alumnes, la qual cosa incrementarà la complexitat organitzativa i de funcionament i ens obligarà a millorar, en la mesura que sigui possible, la tensió, l'exigència i la serietat educatives. Disposem, però, d'un equip de professorat molt consolidat, amb experiència i capaç de fer front a aquests nous reptes, assumint les modificacions en l'estructura interna, per tal de fer-la més eficient i resolutiva, i en l'atenció a l'alumnat i a les famílies que aquesta nova realitat comportarà.

Lluís Massana Director


dia a dia dia a dia

✔ 1r d'ESO: el professorat de ciències naturals va organitzar dues activitats per a l'alumnat d'aquest nivell. La primera va ser el 22 de gener a Sitges i Vilanova, on van fer un recull de mostres de la platja i van fer un treball sobre els diferents peixos al mercat. La segona, el 8 de febrer, va consistir en una conferència sobre la prevenció d'incendis forestals a càrrec d'agents rurals de la Generalitat. ✔ D'altra banda, el 15 de març un grup d'alumnes de 1r va assistir a un taller de recitació poètica a CaixaFòrum, organitzat per les professores de llengua i literatura castellanes. ✔ 2n d'ESO: el seminari d'educació física va organitzar una visita a Barcelona el 26 de gener, que va consistir a veure les instal·lacions olímpiques de la ciutat (Estadi, Palau Sant Jordi, Museu Olímpic) i a patinar sobre gel. ✔ 3r ESO: l'11 de març el professorat de ciències naturals organitzà una sortida a l'IMAX de Barcelona.

interactiva

✔ 4t ESO: Visita al Saló de l'ensenyament el 17 de març. ✔ Cicles formatius de grau superior 2n: visita al Saló de l'Ensenyament el 15 de març. ✔ Aula oberta: el 26 de gener l'alumnat de l'aula oberta va anar a Vilafranca a visitar l'exposició "I després de l'ESO què" i el 18 de març es van desplaçar al Saló de l'Ensenyament a Barcelona. ✔ 1r de Batxillerat: Visita al Delta del Llobregat, organitzat des del departament de ciències, i a l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (Enginyeria tècnica industrial) dels cursos 1r A i B el 28 de gener. Així mateix, el curs de 1r B va realitzar una activitat esportiva de pitch and putt el 15 de març. ✔ 2n de Batxillerat: el 10 de febrer tot l'alumnat de segon visita la Universitat Autònoma de Barcelona.

proves proves cangur

interactiva

El 18 de març es van celebrar les proves CANGUR. Són unes proves internacionals que tenen el seu origen a Australia. Enguany els nostres alumnes han fet les proves a l'IES Eugeni d'Ors de Vilafranca. En aquestes proves es valora la capacitat de càlcul, d'expressió algebraica, de representació geomètrica i de raonament lògic. Hi han participat 50 alumnes de la nostra escola. Destaquem la puntuació obtinguda a la prova sobre 130 punts i la classificació (en %) respecte tots el participants de Catalunya. 3r ESO ALEXANDRA CUESTA 91,75(14,71%)

4t ESO BERTA URPÍ 89,25(8,97%)

1r BATX

2n BATX

TIRSO FERNÁNDEZ 84,5(7,75%)

MARINA MONSERRAT 56 (19,21%)

ARNAU MAÑÉ 88,25 (18,54%)

ALBA GÓMEZ 82 (15,82%)

EDUARD SEGURA 78,75 (13,29%)

GERARD VENDRELL 53,75(23,54%)

LUCIA GUTIÉRREZ 85 (21,84%)

IRIS TORRUELLA 75 (24,99%)

MARC CASAS 68,75 (29,21%)

VANESA OLIVER 50,75(32,33%)


cartelle cartellera

✔ La preinscripció pel curs 2010-11 ha estat la següent: 132 alumnes a 1r d'ESO, 2 a 2n d'ESO, 5 a 3r d'ESO i 1 a 4t d'ESO. És en funció d'aquest nombre de preinscripcions que s'haurà de concretar una nova línia a 1r d'ESO per al curs 2010-11.

✔ El Departament d'Ensenyament ens ha concedit per al curs vinent de poder impartir els Cicles Formatius d'Atenció sòciosanitaria (Grau Mitjà) i Educació Infantil (Grau Superior). ✔ A principi d'aquest mes de juny s'iniciaran les obres d'ampliació de l'Ínter, 600 m2, que es realitzaran en dues fases: estiu del 2010 i estiu del 2011, amb un pressupost d'uns 600.000 euros. ✔ Les previsions numèriques de l'alumnat que cursarà 1r d'ESO dels diferents centres de Primària adscrits a la Intermunicipal són les

interactiva seguents: 120 alumnes l'any 2009, 176 alumnes el 2012, i 205 alumnes l'any 2018. ✔ L'Ínter disposa ja d'un nou web, més potent, dinàmic i funcional. S’ha enllestit la instal·lació d'un servidor exclusiu per a l'ús acadèmic i educatiu entre el professorat, els alumnes i les famílies. ✔ El 23 d'abril, Sant Jordi, es va celebrar a Martorell l'entrega de premis Vila de Martorell. Aquests premis alberguen diferents categories: poesia, assaig, contes i blogs. Patrícia Montanyés, estudiant de 2n de Batxillerat a l'Ínter, va ser la guanyadora del premi al millor blog en la categoria de joves, amb el blog

program

"Jocs de nens"

http://jocsdenens.blogspot.com/

programa coneguem-nos Entre les diferents activitats que es duen a terme en el marc de l'acolliment social i lingüístic d'alumnes estrangers, l'Escola participa en el programa Coneguem-nos. Gestionat pel Consell Comarcal de l'Alt Penedès, aquest programa té com a objectiu principal de col·laborar en la millora del coneixement del nou entorn i de les habilitats lingüístiques dels alumnes que s'incorporen al sistema educatiu català amb desconeixement de la llengua i la cultura. L'activitat consisteix en un seguit de trobades regulars al llarg del curs entre una persona jubilada voluntària i un noi o una noia del centre. En aquestes trobades, que són una oportunitat més de posar en pràctica la llengua catalanes, també es donen a conèixer els diferents recursos i serveis que ofereixen el municipi i la comarca. Els alumnes participants són alumnes de l'Aula d'acollida que fa fins a tres anys aproximadament que van arribar a Catalunya. Aquest curs comptem amb sis voluntaris i vuit alumnes, i el programa es duu a terme als municipis de Sant Sadurní, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, el Pla i Torrelavit. Per part dels alumnes l'experiència és valorada molt positivament i se senten agraïts per la tasca del seu voluntari: "A mi em sembla que aquest programa és molt interessant i positiu, perquè tenir una relació amb una persona sàvia és molt important"(Andrei)

"El meu voluntari és el senyor Pere, un senyor jubilat que viu al mateix poble que jo i li agrada molt jugar al dòmino. Ell i jo ens reunim el dijous a la tarda al Casal d'avis de l'Ajuntament, i ho trobo interessant perquè m'ajuda més a parlar"(Abdesslam) Podeu veure un vídeo de l'experiència a:

http://www.tv3.cat/videos/1350949/Coneguem-nos Joana Sánchez Professora aula d’acollida

interactiva


colònies colònies-viatges

Curs: 1r ESO

interactiva

Curs: 2n ESO

✔ Lloc: Can Ribals, Martinet de Cerdanya (la Cerdanya)

✔ Lloc: Alberg de l'Escala (Empúries)

✔ Nombre d'alumnat: 81

✔ Nombre d'alumnat: 70

✔ Visites i activitats: Vam fer ràfting, a la Seu d'Urgell, escalada i tirolina, tir amb arc, trekking, cursa d'orientació i jocs en equip. També vam visitar Músser. ✔ Valoració: Estem molt contents de la bona actitud que van tenir els alumnes i de la seva participació en les activitats, amb uns monitors i monitores molt professionals. També vam poder gaudir d'unes bones instal·lacions i de bon menjar.

Curs: 3r ESO

✔ Visites i activitats: Vam conèixer el nucli urbà de l'Escala i Cala Montgó, i tot fent trèquing vorejant la costa. També vam tenir l'oportunitat de practicar bodyboard, flanqueig litoral, vòlei platja i patinatge amb patins en línia. ✔ Valoració: Vam gaudir de molt bon temps per fer les activitats (algunes d'elles eren dins l'aigua i sort del neoprè!) i en fem una valoració molt positiva, tant el professorat com l'alumnat.

Curs: 4t ESO

✔ Lloc: Can Tallada, Arenys d'Empordà (Empordà)

✔ Lloc: Andorra

✔ Nombre d'alumnat: 61

✔ Nombre d'alumnat: 92

✔ Visites i activitats: Vam visitar l'Empordà i vam fer Kayak al riu Ter des de Colomers a Verges, BTT, tirolina, rocòdrom, tir amb arc i cursa d'orientació. ✔ Valoració: Passar tres dies sense cobertura dins la casa de colònies i amb pocs endolls va fer que els alumnes s'espavilessin a fer servir el temps lliure d'una altra manera. A més, va promocionar el companyerisme. L'alumnat va gaudir de les activitats a l'aire lliure dinamitzades per un bon equip de monitors.

✔ Visites i activitats: L'activitat central va ser la pràctica de l'esquí, amb curset per nivells. També vam anar a Caldea, al cinema, a patinar sobre gel i vam fer altres activitats esportives (fitness, squash, piscina...) ✔ Valoració: Fem una valoració molt positiva d'aquesta estada a Andorra. Molts alumnes esquiaven per primera vegada i en van poder aprendre molt gràcies als cursets. Destaquem la visita nocturna a Caldea, molt divertida!


colònies colònies-viatges

Curs: 1r Batxillerat

interactiva

Curs: 2n Batxillerat

✔ Lloc: Amsterdam (Brussel·les)

✔ Lloc: Granada

✔ Nombre d'alumnat: 62

✔ Nombre d'alumnat: 40

✔ Visites i activitats: Passeig a peu i en vaixell per Amsterdam, visites al Museu Van Gogh, la casa d'Anna Frank, els jardins de Keukenhof, el Museu Heineken, els diversos ambients nocturns d'Amsterdam: Leidsplein; Rembrandplein; Barri Rosso, com també alguns poblets típics (Zaanse Schans i Volendam) i Brussel·les (Atomium, Grand Place, etc..). Una nit vam anat a jugar a Bowling. ✔ Valoració: No vam tenir cap tipus de problema durant el viatge. Els vols d'anada i tornada van ser molt puntuals, però com sempre amb força nervis per part dels nois i noies, ja que molts d'ells era el primer cop que agafaven un avió. Hi va haver molt bon ambient entre els nois i noies i el clima també ens hi va ajudar.

Curs: Cicles Formatius de Grau Mitjà ✔ Lloc: Camí de Santiago de Compostela ✔ Nombre d'alumnat: 13 ✔ Visites i activitats: Vam fer el camí en cinc etapes, vam visitar molts llocs: Neda-Miño, Miño-Abegondo, AbegondoOrdes, Ordes-Sigüeiro, i Sigüeiro-Santiago de Compostela. En total, 105 quilòmetres! ✔ Valoració: Ha estat un viatge molt positiu i especial, tant per a l'alumnat com per al professorat. Destaquem: la generositat, la superació, l'esperit de grup, l'esforç per aconseguir l'objectiu, la participació en el projecte, l'orgull de compartir.

✔ Visites i activitats: Alhambra, barri de l'Albaicín, Catedral i Capella Real, Monasterio de los Jerónimos, Monasterio de la Cartuja, Carmen de los Mártires, Casa del Carbón, Baños Árabes, barri del Sacromonte i cova de María La Canastera. ✔ Valoració: En aquestes colònies urbanes es pretén que l'alumnat conegui els valors artístics, arquitectònics i històrics de la ciutat i, tot i que pensem que aquest objectiu s'aconsegueix, el grau d'interès dels alumnes no és el mateix.

Curs: Cicles Formatius de Grau Superior, 1r i 2n. ✔ Lloc: Madrid ✔ Nombre d'alumnat: 10 ✔ Visites i activitats: Vam realitzar una ruta cultural pel Madrid "imprescindible", una excursió en tren turístic a Toledo, visita guiada al Museu d'Art Contemporani, passejada pel Retiro, i finalment vam assistir a una votació d'una llei orgànica al Congrés dels diputats. ✔ Valoració: Ha estat una molt bona ocasió per potenciar les relacions entre alumnes dels dos cursos i amb el professorat fora de l'àmbit escolar.


família família-escola

interactiva

CONFERÈNCIA SOBRE ORIENTACIÓ ACADÈMICA I PROFESSIONAL EN ACABAR L'ESO

PARES I MARES DELEGATS ES REUNEIXEN AMB ELS COORDINADORS I COORDINADORES

Unes 35 famílies van assistir a la conferència sobre orientació acadèmica que es va dur a terme el passat mes de març, com a complement de totes les activitats que fan cada any els tutors i tutores amb l'alumnat de 4t d'ESO. Tres professors del centre van ser els encarregats d'explicar quines possibilitats hi ha en acabar aquesta etapa d'estudis obligatòria.

El passat mes de gener es van dur a terme les reunions entre els pares i mares delegats de cada grup classe i els coordinadors d'ESO i Batxillerat. L'objectiu d'aquestes trobades és, en primer lloc, transmetre informació a les famílies sobre el funcionament general del curs en cada nivell - atès que per al seguiment individual de l'alumnat ja comptem amb les entrevistes tutorials-, i, en segon lloc, escoltar els suggeriments, propostes, problemes, etc. que tinguin les famílies i que afectin de manera global a l'alumnat d'un curs o una classe determinada. Aquest intercanvi d'informació a mitjan de curs és una eina molt valuosa i necessària per revisar i reconduir la nostra tasca educativa. Si voleu obtenir informació concreta sobre algun d'aquests punts, adreceu-vos directament al vostre pare/mare delegat de classe o bé al correu inter_familiaescola@yahoo.es

El primer a parlar va ser Josep Solé, professor de l'Aula Oberta i d'alumnat USEE i coordinador del Projecte Okupa't, que va explicar les possibles opcions d'ensenyaments no reglats i per a l'alumnat que no pugui aconseguir el títol d'ESO. A continuació, Jordi Nin, coordinador dels cicles formatius, va fer un detallat resum del funcionament dels cicles formatius i de les ofertes d'aquests estudis que es poden trobar a la comarca i concretament a l'Ínter. A banda dels dos Cicles Formatius que la Intermunicipal oferta actualment -el Cicle de Grau Mitjà de Gestió Administrativa i el Cicle de Grau Superior d'Administració i Finances-, es preveu oferir en els pròxims cursos el Cicle de Grau Superior d'Educació Infantil i el Cicle de Grau Mitjà d'Atenció Sociosanitària.

En general, es va parlar de: - Resultats acadèmics. - Grau de cohesió del nivell. - Sortides, xerrades, activitats, seminaris… - Orientació acadèmica (4t)

En tercer lloc va intervenir Joan Oliveras, cap d'estudis del centre, per parlar dels estudis postobligatoris de Batxillerat, de la prova d'accés a la universitat i d'aquests estudis superiors. Oliveras va destacar la importància de l'esforç i les ganes d'estudiar per cursar amb èxit els cursos de batxillerat i aconseguir una bona nota a la prova de selectivitat. Finalment, les famílies van tenir l'oportunitat de preguntar alguns dubtes al final de la conferència, relacionats amb el funcionament de la prova d'accés als graus superiors de Cicles Formatius, en què consisteixen les notes de tall per accedir a la universitat, aclariments sobre les matèries optatives de Batxillerat i, per acabar, la pregunta essencial sobre com poden els adolescents estar segurs del que volen estudiar i cap a on volen encarrilar el seu futur.

escola escola verda

Joan Oliveras, Josep Solé i Jordi Nin Conferència d’orientació acadèmica

interactiva

ALUMNES DE L'ÍNTER PARTICIPEN EN EL PARLAMENT CIENTÍFIC JOVE A CATALUNYA Aitor Cardenete, Lishi Ye, Natàlia Vendrell i Magda Querol són els quatre alumnes seleccionats d'entre un grup de voluntaris de 1r B de batxillerat que participaran en el PARLAMENT CIENTÍFIC JOVE A CATALUNYA. Aquest projecte, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació en el marc del projecte europeu 2WAYS: Communicating Life Science Research, està coordinat per la professora de l'assignatura de ciències del món contemporani Mercè Mompel, i hi participen un total de 60 alumnes de 15 centres educatius catalans. Tots els alumnes estan treballant a l'aula temes d'actualitat com ara l'ús de les cèl·lules mare, test genètics i altres i el mes de maig, durant dos matins, traslladaran aquest treball a la seu del Parlament de Catalunya. Dos alumnes del total de participants en el projecte que tinguin un bon nivell d'anglès, i segons el criteri dels experts en les diferent matèries, aniran a Brussel·les a exposar les conclusions finals. Mercè Mompel Escola Verda


colònies colònies - viatges ...I ELS ALUMNES DIUEN... "El que més ens va agradar de les colònies va ser el ràfting, que era una nova experiència -sobretot quan vam caure a l'aigua! També ens van agradar molt les nits a l'habitació, el menjar i el trekking. Va estar molt bé conèixer gent nova, ara tenim nous amics." Jennifer Moreno i Antonio González, 1r D

"Les colònies a Can Tallada ens han semblat prou bé, tot i que va haver algun problema amb els horaris i els autobusos. Les activitats del primer dia em van agradar força. La casa no era el que ens esperàvem, no hi havia coixins per dormir ni cobertura!" Judit Moreno, 3r ESO

"Crec que han estat les millors colònies de la meva vida. Ens vam ajudar moltíssim entre els companys i cadascú va treure el millor de sí mateix. El professorat va estar ajudant-nos a cada moment i es van convertir en uns companys més. He passat fred, calor i molt dolor però és una experiència que no la canvio per res". "El camí de Santiago és una barreja de moments, tots diferents. Un dia fregues el cel i a l'endemà et fan mal tots els ossos. Ha estat un viatge inoblidable i a partir d'ara us tindré al pensament en cadascun dels meus camins." Sara Gràcia i Èric Rojano, CFGM I AMSTERDAM 2010

"Tots tenim un viatge inoblidable. El nostre començà un 22 de març de 2010. 'Bon dia'. Cares inexpressives i els ulls gairebé clucs, amb aquelles gotes de pluja que intentaven, gairebé d'esma, que despertéssim de la son que encara dúiem a sobre. I és que eren ¾ de 4 de la matinada i ni l'excitació del viatge ens aconseguia despertar. (...). La visita pels canals d'Amsterdam pel matí és la protagonista d'aquest primer rodolí. Van Gogh vam visitar desprès de dinar i d'allí potser més adormits vam marxar. (...). A l'Atomium, la Grand Place i el Chez Leon vam gaudir " un mogollón". (...). Al quart dia, grogues, vermelles, blanques i roses totes les tulipes del mercat de les flors eren meravelloses. (...).Ben d'hora de nou, amb estrés i nervis, vam anar cap a l'aeroport a agafar l'avió. En què es resumeix aquest viatge de tornada: ZZZZZZZZZZZZZZZZZ..... Ja som a Barcelona! Però encara quedava una altra sorpresa: una samarreta de record i un emotiu discurs per part dels professors, el nostre viatge a Amsterdam ja havia acabat, però els records que ens quedaran, l'any que ve, per Granada, encara no haurem oblidat" Aitor Cardenete, Mariona Cardús, Aitor Díaz i Maria Peyró 1r BATX

"El viatge de Granada va ser especialment especial perquè va ser l'últim que vam fer com a estudiants d'aquest institut. Durant l'estada en aquesta ciutat andalusa, on la temperatura va ser agradable i hi feia bastant vent (fins i tot va ploure) ja que és a prop de Sierra Nevada, vam poder apreciar la diferència entre la manera de viure de les antigues cultures àrab i occidental. Vam poder visitar, per exemple, l'Alhambra, com a edifici àrab, i l'Església de los Jerónimos, la Catedral, el Monestir de la Cartuja o el Palau que va fer construir el rei Carles I just al costat de l'Alhambra, que són construccions relacionades amb la religió cristiana". Arnau Rebollo i Nil Tena, 2n BATX

interactiva

"Granada és una ciutat molt viva. I quan dic 'viva' vull dir viva en tots els aspectes. Culturalment i històricament és una ciutat riquíssima que té mostres de tres religions que es van assentar a la ciutat fa milers d'anys, l'Alhambra, Albaicín, la catedral... Pel que fa a la seva gent, Granada és una de les ciutats que posseeix ciutadans amables, extravertits i respectuosos. Gastronòmicament només puc dir: visca les "tapas"! Així, per acabar ja, diré que per a mi Granada no és ni millor ni pitjor que Amsterdam, simplement és un món apart que també s'ha de viure. I que 'viva Graná'!" Patrícia Montañés, 2n batxillerat


jornades jornades culturals

LES CONFERÈNCIES COMPLEMENTEN LES JORNADES CULTURALS DE L'ÍNTER En el marc de les Jornades Culturals, celebrades a l'Escola els dies 3, 4 i 5 de març, es van dur a terme diverses conferències per tal de conèixer de més a prop algunes de les realitats que ens envolten. Els

interactiva

Presentació del llibre Les veus de la memòria Una altra de les conferències que va tenir lloc durant les jornades va ser impartida per dues mestres que formen part del Grup de Recerques

Històriques de Sant Pere de Riudebitlles, Rosa Maria Esteve i Fina Carol. Fa anys que treballen per conèitallers sobre drogues i sexualitat, adreçats als alum- xer la història del seu poble i l'any passat van publines de Batxillerat, van ser el punt de partida i els car el llibre Les veus de la memòria, un treball que

alumnes van poder donar resposta a alguns dels interrogants que en aquesta edat es plantegen. Conferència sobre el Sàhara

Mentrestant, altres alumnes van poder gaudir de la

visita de Mah Ladih, delegat del Front Polisari a Catalunya. Tal com va definir Ladih, el Front Polisari

no és un partit polític perquè no hi ha una ideologia concreta, sinó que cada membre té la seva pròpia ideologia. Ara bé, el que sí que tenen en comú és lluitar per aconseguir la independència del Sàhara.

Ladih va explicar d'una manera clara i molt entenedora la realitat del poble sahrauí, una antiga qüestió encara pendent. El documental Laila, guanyador d'un GOYA i dirigit per Sílvia Munt, va donar una visió general de la precària situació que viuen els habitants del Sàhara i va donar peu a començar l'explicació fent referència a la relació colonial que Espanya va mantenir amb el Sàhara. "Espanya no va complir els seus deures en el seu dia. Va dividir el territori en dues parts i el va repartir al Marroc i a Mauritània. Per això ara Espanya ho ha de solucionar assumint la responsabilitat que va adquirir el 1975". Prenent com a referència aquest punt de vista, Ladih es va centrar en la relació amb el Marroc i va voler destacar que el poble sahrauí té una cultura pròpia, molt diferent a la dels marroquins. "Al Sàhara no hi ha quasi mesquites i la pràctica religiosa és privada. Però això no vol dir que siguem millors ni pitjors, sinó diferents". La conferència va acabar amb preguntes sobre el mur de 2700 Km que travessa el Sàhara de nord a sud i sobre l'idioma propi dels sahrauís. A més, es va fer referència al període d'acollida que passen els nens i nenes sahrauís a Catalunya. "L'estiu al desert és molt dur i moltes famílies de Catalunya acullen nens i nenes durant aquests mesos. D'aquesta manera, també entenen que hi ha altres cultures i que són tan respectables com la seva". Aquest comentari i els aplaudiments de l'alumnat van posar punt i final a la conferència.

Conferència de Mah Ladih, delegat Front Polisari

recull el període de la Guerra Civil des del 1931 fins el 1945 a Sant Pere. La conferència es va centrar en explicar quin va ser el mètode de recerca. "Ens vam basar en dos tipus de fonts. Pel que fa a les fonts orals, vam entrevistar 23 persones grans del poble, nascudes entre 1905 i 1930, que havien tingut un protagonisme durant la guerra. Respecte als arxius consultats, vam tenir en compte l'Arxiu Històric Municipal de l'Ajuntament, l'Arxiu Parroquial i l'Arxiu Nacional de Catalunya". A més, van destacar la troballa d'un manuscrit escrit pel mestre Delfí Ortiz. "Semblava un diari dels primers 30 dies de la guerra civil". Partint d'un power point que van projectar, van confirmar la importància de les fotografies per contextualitzar històricament el text. "Ens hem adonat que, com diu el tòpic, una imatge val més que mil paraules". Aquesta cita va comportar un debat final sobre la validesa d'una fotografia sense anar acompanyada de paraules.

Conferència de Rosa Maria Esteve i Fina Carol

Concert d'Anna Roig i L'Ombre de Ton Chien Al llarg de les jornades no tot van ser paraules, sinó que la música també va acompanyar amb la veu d'Anna Roig i L'Ombre de Ton Chien. L'Anna, que va començar a cantar amb el Combo de l'Escola Tongo del kinder, ha fet un llarg i intens recorregut fins arribar a guanyar una sèrie de premis. "Els passos que anàvem fent anaven per bon camí". Entre els reconeixements hi ha el Premi Cerverí 2009 a la millor lletra de cançó en català Corro sota la pluja i el Premi Carles Sabater 2009. Així mateix, han estat escollits Grup revelació 2009 per la crítica de la revista Enderrock i han guanyat, per votació popular, el Premi Enderrock al millor videoclip del 2009. El dia de l'entrega d'aquest premi l'Anna i el seu grup tocaran en companyia de Cesk Freixas, un altre exalumne de l'Inter i guanyador del premi Enderrock al millor artista de cançó d'autor, amb una carrera musical també plena d'èxits.. Continua a la pàgina següent...


jornades jornades culturals

Tornar a actuar a l'Escola va suposar per la cantant recordar els seus inicis amb el Combo, que li van fer "descobrir la música d'una altra manera".

Concert de l’Anna Roig, exalumna de l’Escola

Sortides acadèmiques i professionals: Universitat Abat Oliba i Cos de bombers de la Generalitat El dia de cloenda de les Jornades, els alumnes de batxillerat van assistir a la conferència dirigida per la Universitat Abat Oliba. L'objectiu no era només con-

vidar-los a estudiar en aquesta universitat sinó que es tractava d'orientar acadèmicament els nois i noies, que aviat es trobaran davant les portes de les facultats. La majoria d'alumnes ha coincidit a dir que la conferència va ser molt útil. "Ens ha encantat, ens han explicat molt bé els processos que hem de seguir i ens han posat sobre la taula el ventall d'estudis de què disposem", va afirmar una noia en sortir de la classe on s'impartia la conferència.

També es va poder dur a terme l'activitat programada amb el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, tot i que la pluja va obligar a canviar la demostració pràctica per un col·loqui sobre la professió de bomber, "un treball dur i vocacional".

interactiva

novembre mentre l'Escola preparava la festa de Nadal. Finalment, el 22 de desembre els alumnes van poder escoltar el director del Casal, Enric Canet, que va venir a explicar com és la pobresa actual al barri del Raval i amb quins mecanismes la combaten. Aquesta trobada va permetre mantenir la relació amb l'entitat i que s'esdevingués la posterior visita del grup de joves. Els nois i les noies que van visitar l'Escola per les Jornades Culturals tenen entre disset i dinou anys i estan desenvolupant un programa d'integració a la nostra llengua i cultura. Acaben d'arribar al nostre país. Els seus països d'origen són Mali, Gàmbia, Costa de Marfil, Senegal, Índia, Nigèria... Les circumstàncies de la seva arribada estan íntimament lligades a la més absoluta pobresa, "aquella mena de pobresa que de tan crua no fa por a arriscar-ho tot perquè no hi ha res a perdre. Vénen sols, sense ningú que acompanyi la seva particular i dramàtica travessia. Les històries que hi ha al darrera de cada viatge ens repten i ens corprenen. Vénen d'allà, però avui són aquí. Aquests joves es beuen el món amb la mirada, riuen i s'enlluernen amb les mateixes coses que els nostres alumnes, que els nostres fills, però la seva subsistència i el seu futur no són garantits". Amb aquestes paraules, la cap del departament d'Humanístiques, Teresa Terrades, va descriure la situació d'aquests joves. Van poder veure l'escola. Des de l'aula d'acollida van anar passejant, acompanyats per professors i els seus monitors, per les aules on es feien els tallers. Poc a poc cada un d'ells va anar trobant el que més l’atreia: escalada, cuina, dj's, maquillatge i tants d'altres tallers. "Per a moltes d'aquestes activitats humanes no ens calen les paraules". Divendres, el grup de joves amb qui amb prou feines l'alumnat i professors s'entenien, va fer recordar aquesta evidència. "Va ser especialment impactant l'efecte integrador del partit de futbol que espontàniament es van posar a jugar els nois del casal amb els nens de l'Escola", recorda la Teresa. "L'esport, com la música, trenca barreres. Són llenguatges universals", va afegir. Mentre tot això passava dins l'Escola, hi va haver una reflexió que ningú va abandonar en totes les hores que van compartir, més de les previstes perquè els nois van demanar als seus monitors de poder quedar-se més estona. "Per què, essent tan semblants els nostres joves d'aquí i d'allà , els seus móns són tan paral·lels amb destins radicalment oposats? Quin és el món que hem construït que fa que, per nosaltres fos un matí més, i per aquests nois aquell matí només fos un miratge?" Aquests són els interrogants que es van posar de nou sobre la taula. Així doncs, les Jornades Culturals van tornar a servir per compartir aficions i per posar en comú experiències per tal de contribuir en l'educació dels nois i les noies de l'Inter. Mireia Ribé Professora

Universitat Abat Oliba de Barcelona

Llenguatges universals, móns paral·lels El darrer dia, l'Escola també va rebre la visita d'un grup de joves del Casal dels Infants del Raval. El con-

tacte amb aquesta entitat va néixer el passat mes de


qui és qui qui és qui A N N A

M A S S A N A

Vaig néixer a l' Hospitalet de Llobregat el 31 d' agost de 1981.Tenia tantes ganes de conèixer els meus pares i de sortit a conèixer el món i la vida, que vaig néixer dos mesos i mig abans del temps. Visc a Sant Sadurní des del 1982, aquí vaig estudiar EGB a Escola Pública Jacint Verdaguer, i més tard BUP i COU a l'Escola Intermunicipal. Durant tota aquesta època l'esport ha estat una part molt important que m´ha anat acompanyant i m’ha ajudat a créixer com a persona. Als 4 anys vaig començar a nedar i fins als 16 competia amb el Club de Natació de Sant Sadurní. He fet patinatge i esquí des de ben petita. Les excursions a la muntanya, llacs i cims m´han omplert d´aire nou els pulmons i m´han fet conèixer nous paisatges. Per aquestes raons en acabar COU decideixo estudiar INEFC i acabar llicenciant-me en Ciències de l´Activitat Física i l´Esport per la Universitat de Barcelona.

interactiva

He treballat en un projecte per a l’aprenentatge de la llengua catalana a través de l' Esport, amb dones emigrants, al barri de Ciutat Vella de Barcelona que va obtenir el Premi 8 de març de l'Ajuntament de Barcelona l' any 2004. Actualment treballo a l'Escola des de fa cinc anys. Faig classe d' Educació Física als alumnes de 1r i 3r d' ESO, sóc tutora de 1r d' ESO i coordino les activitats extraescolars esportives de l´Escola i del Pla Català de l' Esport a l´Escola. Sóc una persona alegre, responsable, treballadora, que crec en la importància que té l´esport per educar en molts valors: respecte, treball en equip, autoestima, responsabilitat, organització, solidaritat, entre d´altres. M´agrada viatjar i conèixer realitats noves, llegir, anar al teatre i sobretot compartir temps amb els meus amics.

Revista Interactiva nº59 - IES Intermunicipal  

Revista Interactiva mº59, mesos de gener a abril de 2010.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you