Page 1

GR I AT S

WWW.INTEgraND.Nl

6E jaargaNg - Nr. 2 | jaNuarI 2011

Psychologie

Ontwikkel je talent Issue

Doorstuderen, of toch maar niet? Grenzeloos

Studeren en demonstreren Interview met Bart Mulders

Van student tot directeur

afstudeerstages | Meeloopstages | inhousedagen | academische Bijbanen | Business Courses | Bestuursfuncties


“ZODRA HET VOORSPELBAAR WORDT, BEN JIJ WEER WEG?”

www.boekeldeneree.com/daagtjeuit Deel daar in een sterke oneliner je visie op je vak en win een trip naar Burning Man in de Amerikaanse Black Rock desert.


RedAcTIoneel

Foto: Reza Lesteluhu

Gedaanteverwisseling Terwijl de sneeuw met bakken uit de lucht viel, maakte ik samen met mijn redactie dit magazine. En dat was best een klus dit keer. Integrand Magazine heeft een gedaanteverwisseling ondergaan! De vormgeving is behoorlijk veranderd en daar ging heel wat overleg aan vooraf. Aan een magazine zitten toch heel wat regels, waar je niet zomaar van af kunt wijken zonder dat het de huisstijl aantast. Toch is het gelukt om mijn ideeën uit te voeren. En dat vooral dankzij onze vormgever, Aryen Bouwmeester. Hij begreep precies wat ik bedoelde en toverde in zeer korte tijd het blad om tot wat het nu is. De sneeuw was de afgelopen maanden voor de redactie erg lastig. We kampten met vertragingen bij de NS, terwijl we stad en land door moesten voor verschillende interviews. We besloten twee uur eerder te vertrekken, zodat we in ieder geval altijd op tijd kwamen. Eén keer bleek dat helemaal niet nodig en stond ik met een mederedactielid bijna een uur te vroeg bij Nestlé op de stoep. Ik zei voor de grap tegen de receptionist of hij wat chocola voor ons had, om de tijd door te komen. Tot mijn verbazing kwam hij vijf minuten later aan met zijn handen vol chocoladerepen en Smartiedoosjes. Nog misselijk van de overdosis chocola, hielden we het interview. Maar het winterse landschap had zeker ook zijn voordelen. De foto’s bij het interview met de directeur van Hi, mijn foto en de coverfoto zijn allemaal gemaakt in de sneeuw. We waren dan wel de dag erna verkouden, maar hé, voor een goede foto heb je alles over toch? Genoeg over sneeuw. Eén van de verhalen in dit magazine is geschreven vanuit Griekenland. Renk Roborgh schreef zijn verhaal tijdens de hevige rellen in Athene. Renk laat op deze manier de spannende kant van het studeren in het buitenland zien.

Eva Hol Hoofdredacteur

Ook is er een nieuwe rubriek bijgekomen in dit magazine, namelijk ‘Psychologie’! En nee, dit is niet alleen voor de Psychologiestudenten onder de lezers. In elk magazine zullen we een ander thema behandelen dat betrekking heeft op iedereen. Ik vond het cliché om hier mee te openen, daarom maar onderaan. De redactie wenst alle lezers een heel gelukkig Nieuwjaar!

Eva Bepaal jij volgend jaar de inhoud? Solliciteer voor een plek binnen de redactie. Mail naar redactie@integrand.nl. Ook als je het Magazine thuis wil ontvangen.

Stichting Integrand stichting integrand is in 1980 opgericht om academische studenten praktijkervaring op te laten doen. Om je in contact te brengen met het bedrijfsleven bieden wij naast stages en academische Bijbanen, inhousedagen aan. Ook bieden wij op onze website een compleet overzicht van actuele Business Courses.

Vestiging Hoofdkantoor

Wij hebben op elke universiteit een vestiging, hierdoor hebben we (stage) opdrachten door heel nederland. Om ons complete aanbod te bekijken kun je je gratis aanmelden op onze website www.integrand.nl.

Wanneer je een interessante opdracht hebt gevonden helpen wij je met de voorbereiding. Wij weten hoe de cultuur en sfeer zijn binnen de bedrijven uit ons bestand. daardoor kunnen wij je goed adviseren hoe je je CV en motivatiebrief het beste opstelt en welke vragen je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Meer weten? kijk op onze website voor voorbeeldbrieven, tips en tests die je kan doen. Wil jij zelf een bemiddelende rol spelen tussen student en bedrijfsleven? Mail dan naar recruiter@integrand.nl voor een uitdagend bestuursjaar.

Januari 2011

www.INTEgraND.nl 3


DATUM: dinsdag 10 mei 2011 techniekophakken@integrand.nl

Techniek

op hakken

Ben j議 een vrouw, omschr議f je jouw studierichting als Technisch of B癡ta, en zit je in de laatste fase van je studie? Houd dan deze datum in je agenda vr議! Meer informatie volgt in de volgende editie van het magazine en op www.integrand.nl

Integrand_190x130.indd 1

27-12-10 12:15

De SollicitatieGids bestellen is Kijk voor de gratis gids en de volgende stappen op www.carrierestart.qompas.nl. QCS solgids advertentie 133x194.5 2010.indd 1

27-4-2010 11:47:35


Inhoud

In dit nummer

12

11

06

23 36 06 Psychologie

 Word je geboren met talent, of kun je het nog ontwikkelen?

08 Sollicitatietips 11 World Food Programme 12 Interview 14 Persoonlijke ontwikkeling  Hoe doorloop je een assessment?

Stagelopen in Laos

In gesprek met de directeur van Hi

Vrijwilligerswerk om je CV te verrijken

16 The Next Step 18 Issue 20 Vind jouw stage 23 Inhousedagen 31 Column 32 Student in bedrijf

Integrand Event Rotterdam

Doorstuderen, of toch niet?

40 34 Passie 36 Integrand Dubbelinterview Stukafest

Een oud- en een nieuw Integrands­ bestuurslid aan het woord

38 NestlĂŠ 40 Grenzeloos

Young Talent Programme

Rellen en studeren in Athene

Weg met de universiteit

CrowdAboutNow

Januari 2011

www.INTEgranD.nl 5


Psychologie

Talent Tekst: Tess Hol Beeld: ISTOCKPHOTO

De één wordt op zijn dertiende jongste schaakkampioen ter wereld, de ander is op zijn derde al lid van Mensa (The High IQ Society), en weer een ander speelt op diezelfde leeftijd viool met André Rieu. Wonderkinderen duiken al eeuwen overal op en kunnen op verschillende gebieden erg begaafd zijn.

M

isschien wel het meest bekende wonderkind ter wereld was Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Hij wordt nu nog, meer dan 200 jaar na zijn dood, als één van de grootste meesters van de klassieke muziek beschouwd. Toen hij acht jaar was componeerde hij zijn eerste symfonie en op zijn twaalfde schreef hij zijn eerste opera La finta semplice. Mozart speelde piano (klavecimbel), orgel, viool en altviool. Hij componeerde in totaal meer dan zeshonderd muziekstukken. Maar word je eigenlijk geboren als wonderkind of kun je later ook nog talent ontwikkelen en daarmee gelijk je IQ opkrikken?

IQ Wonderkinderen hebben een streepje voor op de gemiddelde student, want ze zijn vaak hoogbegaafd. Dat wil zeggen dat ze een IQ hebben met een score van boven de 130. De gemiddelde HBO’er heeft een IQ van 108 en de gemiddelde WO’er een IQ van 115. Een wonderkind staat erom bekend dat het op enig gebied van kunst, wetenschap of sport op jonge leeftijd aantoont dat het over bijzondere vermogens beschikt. Dit bijzondere vermogen, ook wel talent genoemd, zou men op deze leeftijd nog niet verwachten. Dit vermogen ontstaat door middel van een ontwikkelingsvoorsprong. Zo is het bij een wonderkind zo dat het kind voor zijn tiende levensjaar al op een bepaald terrein net zo hoog presteert als een hoog presterende volwassene.

6 www.INTEgranD.nl

Januari 2011

Talent ontwikkelen Ook al heb je misschien geen ontwikkelingsvoorsprong gehad op jonge leeftijd, dit wil niet zeggen dat je talent niet kunt ontwikkelen. Talent wordt namelijk ook bepaald door eigenschappen als motivatie, doorzet-

“Onzeker zijn over je talent is logisch, maar het kan een zeer beperkende uitwerking hebben” tingsvermogen, concentratievermogen en doelbewustheid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je het beste uit je talent haalt. Als je passief, gedemotiveerd of snel afgeleid bent kan talent niet goed tot bloei komen. Daarnaast moet je voor de ontwikkeling van talent ook oefenen. Hoe getalenteerd je ergens in wil worden hangt samen met hoeveel je oefent. Als je tien keer oefent, zul je waarschijnlijk ook tien keer beter worden dan wanneer je maar één keer oefent. Het is dus belangrijk om actief bezig te zijn met talent . Daarbij is een dosis zelfvertrouwen noodzakelijk, omdat je hierdoor

gestimuleerd wordt om door te zetten. Onzeker zijn over je talent is logisch, maar het kan tegelijkertijd een zeer beperkende uitwerking hebben. Steeds aan jezelf twijfelen zou je bijvoorbeeld kunnen weerhouden van oefenen of een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Train je hersenen Je kunt je talent ook ontwikkelen door je IQ op te krikken. Je IQ meet je intelligentieniveau, dat op veel vlakken erg handig is in het dagelijks leven. Uit cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat intelligente schoolverlaters gemakkelijker een baan vinden dan minder


Psychologie

De volgende 3 stappen kunnen je helpen om je IQ enigszins op te krikken. Stap 1 Beschrijf verschillende woorden hardop. Het is belangrijk om je vocabulaire te blijven ver r ijken met nieuwe woorden waarmee je jezelf kunt uitdrukken. Om je IQ toe te laten nemen, kun je bijvoorbeeld een willekeurig woord uit een woordenboek opschrijven en voor jezelf beschrijven alsof je tegen iemand praat die erg veel kennis heeft over de wereld, maar het niet goed begrijpt. Het woord ‘ klarinet’ kan worden beschreven als een ‘muzikaal instrument’. Maar deze beschrijving maakt niemand intelligenter. Je kunt de klarinet ook omschrijven als een ‘ hol handmatig apparaat, dat wordt gestuurd door de longen. Door in het uiteinde van de klarinet te blazen, kunnen we verschillende geluiden produceren. Gaatjes in het apparaat maken het mogelijk om te moduleren in geluiden.’ Dit antwoord is te lang voor een normaal gesprek, maar het is een goed voorbeeld hoe je woorden voortaan kunt benaderen om je vocabulaire verder uit te breiden.

Stap 2 Organiseer je percepties en maak er een concept van IQ-testen meten jouw ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Met andere woorden: je wordt getest hoe goed je jouw percepties in een conceptuele vorm kunt zetten. Niemand kan ‘ intelligentie’ precies definiëren. Het is slechts een concept. We kunnen het echter wel begrijpelijk maken. Neem het voorbeeld van een com-

intelligente schoolverlaters, ook al hebben ze hetzelfde diploma. En gemakkelijk een baan vinden willen we allemaal wel! Een IQ-test is onderverdeeld in een aantal subtesten die verschillende vaardigheden beogen te meten; zoals rekensommetjes maken, logisch redeneren en ruimtelijk inzicht. Om je IQ op te krikken is het gelukkig niet nodig om te wachten op de eerstvolgende uitzending van de landelijke IQ-test. Zo kun je je hersenen zelf trainen door dingen te doen die je hersenen stimuleren. Het lezen van boeken, een cursus of studie doen. Of vaker IQ testjes maken. Simpelweg het oefenen van een IQ-test kan je

daadwerkelijk slimmer maken. Al laat je score op een IQ test vooral zien hoe goed je bent in het oplossen van bepaalde problemen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen De jongste schaakkampioen ter wereld was geen kampioen geworden als hij niet vaak genoeg geoefend had om tegenspelers schaakmat te zetten. De getalenteerde violist zou nooit met een bekende musicus op het podium gestaan hebben als hij zijn viool te vaak had laten staan om buiten te spelen, en zelfs Mozart zat elke dag uren achter zijn kla-

puter en denk aan twee verschillende webpagina’s. Eén is een gearchiveerde pagina, zonder links naar andere webpagina’s. De andere webpagina is een actieve Wikipediapagina, vol met hyperlinks, die elke dag geladen wordt met nieuwe informatie. De eerste webpagina; de gearchiveerde pagina is hetzelfde als wat we geleerd hebben: grove opgeslagen data. Intelligentie is juist als een Wikipediapagina; dynamisch, steeds opnieuw geladen en toegankelijk voor nieuwe ideeën. Je kunt er doorheen klikken en het best idee uitkiezen, net als we dat in ons hoofd doen. In dit voorbeeld hebben we onze perceptie over hoe intelligentie werkt in een conceptuele vorm gezet: alsof het een webpagina is. Probeer dit ook met andere concepten zoals: natuur, internet of wat dan ook.

Stap 3 Zoek naar symmetrie De laatste stap kan bijdragen aan het ontwikkelen van je ruimtelijk inzicht. Dit kun je oefenen door te zoeken naar bepaalde patronen in je omgeving. Probeer eens rond te lopen en ongeveer tien minuten lang goed in je op te nemen wat je ziet. Schep visueel orde in de chaos die je ziet. Laat lijnen samenkomen, zoals bijvoorbeeld de afstand van een rij bomen samen lijken te komen als een gordijn. Hoe sneller je patronen en symmetrie leert zien in je omgeving, hoe gemakkelijker opdrachten je af gaan waarin er een beroep op je ruimtelijk inzicht wordt gedaan.

vecimbel om na tweehonderd jaar nog steeds cd’s te verkopen. Oefenen blijkt uiteindelijk dus echt de sleutel te zijn tot het ontwikkelen van talent. En die sleutel bezitten we gelukkig allemaal. 

Bronnen: Neut, D. van der. (2005) Het raadsel van extreme begaafdheid. Psychologie-magazine, juni.  •  Barrington, D. (1770). Account of a Very Remarkable Young Musician. In a Letter from the Honourable Daines Barrington, F. R. S. to Mathew Maty, M. D. Sec. R. S.. Philosophical Transactions, 60, 54-64.  •  Simonton, D. K. (1998). Gifted child, genius adult: three life-span developmental perspectives. American Psychological Association.  •  www.kunst-en-cultuur.infonu.nl/  •  www. uk.askmen.com/ money/body_and_mind_150/174_better_living.html

Januari 2011

www.INTEgranD.nl 7


Sollicitatie tips

Assessment voor een

traineeship Tekst: Annelieke van der Linden  Beeld: Istockphoto

Je sollicitatiegesprek met een goed gevoel volbracht? Vaak ben je er dan nog niet! Steeds vaker selecteren bedrijven nieuwe trainees met behulp van een assessmentronde: rondes met interviews, tests en rollenspelen. Met ‘ik blijf mezelf’ en ‘ik laat alles over me heen komen’ kom je er niet zo gemakkelijk. Maar wat moet je dan doen om dit assessment tot een goed einde te brengen?

T

egenwoord ig worden er v a a k assessments afgenomen onder net afgestudeerden om de juiste persoon te vinden voor een traineeship. Bas Kok, assessmentpsycholoog bij adviesbureau LTP en auteur van het boek ‘Assessment doen’, kan dit verklaren. “In deze tijd zijn steeds meer mensen hoger opgeleid. Vroeger behoorde je echt tot de elite als je een academisch diploma behaalde. Nu is dat niet meer het geval. En vooral bij een sollicitatie voor een traineeship zie je na één sollicitatiegesprek niet wie de meest geschikte trainee is. Mensen die net afgestudeerd zijn, hebben vaak niet meer werkervaring dan een bijbaantje in de horeca of wat bestuurservaring bij hun studentenvereniging. De verschillen tussen pas afgestudeerden zijn miniem en daarom kiezen bedrijven er voor om na een sollicitatiegesprek een assessmentronde te houden. Zo kunnen bedrijven de juiste persoon selecteren die echt in het bedrijf past.”

Altijd/soms/nooit Stel: je bent net afgestudeerd en je hebt gesolliciteerd voor een traineeship. Je hoort dat je na de voorselectie door bent naar de assessmentronde. Wat kan je verwachten? “Een selectieassessment bestaat over het algemeen uit vier onderdelen: een interview, IQ-test,

8 www.INTEgranD.nl

Januari 2011

persoonlijkheidsonderzoek en een of meer rollenspelen”, vertelt Kok. Bij het interview (vaak met een assessmentpsycholoog en een manager van het betreffende bedrijf ) ligt het accent op competenties waaraan je moet voldoen voor een traineeship. Kok: “Er wordt gekeken naar zelfreflectie: hoe goed heeft de persoon nagedacht? Zijn de antwoorden cliché, oppervlakkig op juist diepgaand?” De capaciteitentest bestaat vaak uit een algemene intelligentietest en een test of specifieke vaardigheden die door een bedrijf gevraagd worden, zoals cijfermatig inzicht. De derde ronde is vaak een rollenspel of meerdere rollenspelen. “Ook deze ronde verschilt per bedrijf. Als je solliciteert voor een managementtraineeship, is het mogelijk dat je een slechtnieuwsgesprek moet voeren”, aldus de psycholoog. “Maar het kan ook zijn dat je een verkoopgesprek moet houden.” De laatste ronde is een persoonlijkheidsonderzoek. Dit is een kwalitatieve meting over hoe je in elkaar zit als mens en of je de goede eigenschappen bezit voor de functie. Dit wordt gemeten met vragen waarbij je zelf iets moet invullen. Een voorbeeldvraag: op een feest knoop ik altijd/soms/ nooit een gesprek aan.

Selectiedag M a r jolei n v a n den Broek , 26 ja a r en sinds september managementtrainee bij

“Zoek een aantal bedrijven die echt bij je passen” Lease­P lan, heeft bij dit bedrijf het hele assessmenttraject doorlopen. Ze werd na een voorselectie op basis van haar CV en motivatiebrief geselecteerd voor de volgende ronde. Die ronde bestond uit een selectiegesprek bij ImpressiveGreenApple. “We kregen de opdracht om een presentatie over onszelf te houden. Vervolgens was er een speeddate met twee managers van LeasePlan, er vond een rollenspel plaats waarin je zelf de rol van leidinggevende had en daarna volgde nog een groepsopdracht die je moest uitvoeren met andere deelnemers. We kregen een gezamenlijke opdracht waarbij managers van Leaseplan observeerden wat onze rol in de groep was.” Ook voor Van den Broek stonden er testen op het programma: een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. “De capaciteitentest maakte ik op locatie en die test bestond uit onderdelen als rekenen, taal en technisch inzicht. De persoonlijkheidstest


Sollicitatie tips

Do’s en dont’s tijdens een assessmentronde Do’s • Laat niets aan het toeval over • Bereid jezelf voor: weet wat je over jezelf wil vertellen, bedenk goed wat je sterke- en zwakke punten zijn. • Laat het achterste van je tong zien. • Wees representatief, ambitieus en enthousiast, maar wees ook bewust van je eigen zwaktes. • Weet bij welk bedrijf je solliciteert • Vertrouw op jezelf • Bereid twee vragen voor die jij zelf kunt stellen in een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld als er gevraagd wordt of je nog vragen hebt. Zo kom je geïnteresseerd over. • Laat je CV controleren door een deskundige. Marjolein van den Broek: “Ik merkte dat ik vaker werd uitgenodigd op sollicitatiegesprekken nadat mijn CV was gecontroleerd.”

Don’ts maakte ik thuis en die werd nabesproken met twee managers van het bedrijf.”

Blijf jezelf Zowel Kok als Van den Broek vindt de voorbereiding enorm belangrijk. Kok: “Ik vind adviezen als ‘blijf jezelf ’ en ‘laat het over je heen komen’ de slechtste adviezen die er zijn. Als je je niet voorbereidt, weet je niet wat je kunt verwachten en dat maakt het assessment zo spannend, dat je juist jezelf niet bent.” De psycholoog vindt dat je het beste een boek kunt lezen over assessments. “Veel bedrijven organiseren assessmenttrainingen, maar ik vind dat er bij zo’n training toch veel trucs en clichés worden aangeleerd en daar ben ik geen voorstander van. Je kunt beter een boek lezen. Daarin vind je objectieve informatie en je pikt zelf de dingen eruit die op jou van toepassing zijn.” Van den Broek heeft geprobeerd zich zo goed mogelijk voor te bereiden op alle onderdelen. “Ik heb wat oefentesten gedaan op internet en veel gelezen op websites over assessments. En voordat ik bij LeasePlan terechtkwam, heb ik al eerder rondes doorlopen bij andere bedrijven.” Dat geeft Van den Broek nog als tip mee: ga eerst solliciteren bij een bedrijf dat je wel interessant lijkt, maar dat niet het belangrijkste bedrijf is. “Dat heb ik ook gedaan. Zo krijg je een beeld

van zo’n assessment. Ik had het niet erg gevonden als ik bij een van de twee andere bedrijven was aangenomen, maar ik wist dat Leaseplan beter bij mij paste. Overigens worden er ook Inhousedagen en Business Courses georganiseerd waaraan je kunt deelnemen.”

Op nul Van den Broek vindt assessments nuttig. Wel vindt ze dat de volgorde van de onderdelen bij een assessmentronde wel degelijk uitmaakt. “Je hoort vaak dat bedrijven na een voorselectie starten met een capaciteitentest. Bij de sollicitatie bij LeasePlan startte ik met een selectiedag die bestond uit allerlei andere elementen en pas daarna kreeg ik een capaciteitentest. Ik vind dit een goede zaak, omdat zo’n test op het eerste gezicht niet altijd iets zegt. Als iemand een black-out heeft en de capaciteitentest niet goed maakt, kan het zijn dat hij niet wordt geselecteerd voor de volgende ronde, terwijl deze persoon heel goed bij het bedrijf past. Daarom vind ik dat je beter kunt starten met andere elementen, zoals een rollenspel.” Bij Van den Broek is het heel snel gegaan. “Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik drieënhalve maand op reis gegaan en daarna had ik binnen twee maanden een baan. Ze noemt dit geluk, maar er was nog een andere factor. “Ik heb vooraf goed uitgezocht

• Vooraf een strategie bedenken (‘ik speel de harde manager’) en dat stug volhouden, zelfs als het niet werkt • Vul geen sociaal gewenste antwoorden in bij de persoonlijkheidsonderzoeken. (Bijv. invullen dat je goed bent in netwerken, omdat je weet dat dit bij de functie hoort, terwijl je daar niet zo goed in bent) • Kom niet met clichéopmerkingen en trucjes. Zeg bijvoorbeeld niet in het rollenspel: “U bent mijn belangrijkste klant” • Neem alle rondes van een assessment serieus. Maak bijvoorbeeld niet constant grapjes tijdens een selectiedag.

wat ik wilde. En dat is een belangrijke tip: ga niet overal solliciteren, maar zoek een aantal bedrijven die echt bij je passen.” Ze vindt de omschakeling van een studie naar een fulltime baan een uitdaging. “Tijdens je studie kom je steeds weer een stapje dichter tot het afstuderen en als je dan afgestudeerd bent, ga je op zoek naar een baan, waar je weer op nul begint.” Kijk voor meer informatie over assessments op www.assessmenttest.nl en ­w ww.123test. n l of lees het boek ‘Assessment doen’ van Bas Kok en Ferry de Jongh. 

Januari 2011

www.INTEgranD.nl 9


World Food Programme

‘Stage bij WFP is echt een Interesse in een stage in een ontwikkelingsland? Unilever heeft een partnership met de VN-organisatie World Food Programme en ieder jaar stuurt de multinational stagiaires naar ontwikkelingslanden. Ook dit jaar is het weer mogelijk om op WFP-stage te gaan naar het buitenland. Bert Naber (25) ging in 2009 voor een half jaar naar Laos.

10 www.INTEgranD.nl Januari 2011

unieke ervaring’ Tekst: Annelieke van der Linden  Beeld: Unilever

B

ert Naber, inmiddels werkzaam bij Unilever als marketingtrainee, ging vorig jaar september op stage naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. “Ik was bijna klaar met mijn scriptie en voordat ik echt aan de slag zou gaan bij een bedrijf, leek het me goed om nog een tijd naar het buitenland te gaan. Maar ik wilde niet alleen rondreizen, ik wilde echt iets doen.” Bert solliciteerde bij een aantal bedrijven en

werd aangenomen bij het samenwerkingsverband tussen Unilever en het World Food Programme (WFP). Het WFP is de operationele tak van de Verenigde Naties die zorgt voor logistiek en voedselvoorziening in ontwikkelingslanden en zo de strijd tegen honger aangaat. Bert: “Het WFP reageert direct als er ergens in de wereld een ramp gebeurt. In Laos was er een overstroming en een rattenplaag toen ik er stage liep. De organisatie is


“Ik wilde niet alleen rondreizen, ik wilde echt iets doen” dan meteen ter plekke en deelt voedsel en water uit, zodat de bevolking in ieder geval even niet hoeft na te denken over basisbehoeften als eten en drinken.” Maar dat is niet het enige waar het WFP voor zorgt. “Er zijn ook structurele projecten, zoals het School Feeding Project. In Laos krijgen kinderen die naar school gaan een voedzame maaltijd die door het WFP geregeld wordt. Dit is een winwinsituatie, want het zorgt ervoor dat meer kinderen naar school gaan en dat ze vitaminen en mineralen tot zich nemen die ze normaal niet binnenkrijgen”, vertelt Bert.

Expert in rijst en noodles Een van de uitgangspunten van het partnership tussen Unilever en het WFP is het delen van kennis op het gebied van voedsel. Ieder jaar gaan werknemers en stagiaires

naar ontwikkelingslanden om het WFP te ondersteunen in zijn werkzaamheden in de strijd tegen honger. Bert kwam in Vientiane terecht op de afdeling Logistiek en Inkoop. Daar assisteerde hij zijn collega’s bij de invoer van een wereldwijd pilot project ‘Purchase for Progress’ (P4P). “Dit is een innovatieve benadering van de inkoop van voedsel. Daarvoor heb ik de lokale rijst- en noodlesmarkt in Laos geanalyseerd. Je kunt me inmiddels expert noemen op het gebied van rijst en noodles”, lacht Bert.

Wereld verbeteren “Bij het WFP ga je echt aan de slag om mensen in een kwetsbare positie te helpen. De bevolking van het land heeft je echt nodig. Door de stage heb ik geleerd echt hands-on te handelen en snel te schakelen op basis van onverwachte, externe prikkels. Ik ben zelf commercieel ingesteld, maar door deze stage weet ik zeker dat ik over een tiental jaar ook niet-commercieel werk verder wil gaan ontdekken.” Hij vindt de stage een echte aanrader. “Het is een extreem unieke kans.” 

Don’t be Dutch Hij is positief over zijn stage, maar het was een hele omschakeling vergeleken met het leven in Nederland. “In Laos doe je een stap terug in de tijd. Ik kreeg als tip van een collega: ‘don’t be Dutch’. En zij had gelijk. Ik kwam als enthousiaste, ambitieuze WestEuropeaan aan in Laos, maar ik moest me echt aanpassen aan de cultuur die in het land heerst. Sommige locals met wie je veel moet samenwerken, zijn niet altijd even ambitieus. Dingen die in Nederland heel normaal zijn, zoals e-mails versturen en een drive om constant dingen te verbeteren, zijn in Laos minder ontwikkeld.”

Geïnteresseerd in de WFP-stage? Aanmelden is mogelijk tot 4 februari 2011. Daarna zal de selectie beginnen, zodat je uiteindelijk in september 2011 in het vliegtuig stapt. Kijk op www.integrand.nl en op www.unilever.nl/carriere voor de gehele vacature.

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 11


INTERVIEW

‘Zorg dat je

vandaag

de beste bent’

“Waar zullen we gaan zitten? Ik heb namelijk geen vaste werkplek hier!”, zegt Bart Mulders (33) terwijl we door het enorme gebouw van KPN in Den Haag lopen. Bart is sinds 2008 verantwoordelijk voor de Hi winkels.

Tekst: Eva Hol  Beeld: Jasper van Bladel

E

en jong gezicht in een jong bedrijf. Een st a nda a rd direc teu r is hij niet. Geen oude man in pak met een sigaar, maar een jongen in een trendy blouse en spijkerbroek. Hij is energiek, enthousiast en zit tijdens het interview geen minuut stil. Wat dat betreft past hij perfect bij het bedrijf. Hi is de jongerentak van KPN. De enige provider waar je ‘studentenbundels’ hebt.

Hoe ben je bij KPN terecht gekomen? “Eigenlijk heel saai. Ik zag tien jaar geleden een advertentie op het prikbord op school hangen. KPN zocht ‘Young potentials’. Na een aantal leuke gesprekken en een assessment, werd ik aangenomen. Eind juni zou ik mijn diploma krijgen en in juli zou ik starten bij KPN. Maar op het laatste moment besloot ik het toch niet te doen, omdat ik eigenlijk nog vijf maanden wilde gaan backpacken in Australië. Ik belde KPN om dit te vertellen. Ze reageerden heel begripvol. Ze zeiden dat dat een leuk avontuur was en dat ik dat zeker moest doen, maar dat ze me de volgende dag even zouden terugbellen. Ik begreep er niets van. Hadden ze het niet goed begrepen? Maar ze hadden het wel goed begrepen. De volgende dag belden ze terug om te vragen of ik dan per 1 december kon beginnen. Dat heb ik gedaan. Eind november kwam ik terug uit Australië en in december ging ik aan de slag bij KPN. Blijkbaar was ik de persoon die ze zochten voor die baan en konden ze daar een aantal maanden op wachten.”

En toen werd het Hi… “Inderdaad. Het merk Hi bestond natuurlijk al een aantal jaren, als prepaidmerk. Maar Hi had geen eigen winkels. Samen met een collega ben ik de formule van Hi gaan ontwikkelen. We zijn in het merk gedoken en heb gekeken waar het voor stond. We hebben Hi een gezicht gegeven. In 2006 ging de allereerste Hi winkel open, in Nijmegen. Later openden we nog twee winkels in Amsterdam en Den Haag. Hi werd een succes. De verkopen gingen goed, klanten waren tevreden en de marketingafdeling was blij. Ons streven was uiteindelijk veertig winkels. Toch openen we vanmiddag, vier jaar na de eerste winkel, onze 55e winkel!”

En nu ben je directeur… “Ja! Nou ja, eigenlijk heb ik een hekel aan het woord ‘directeur’. Ik ben binnen de Hi win-

12 www.INTEgranD.nl Januari 2011


INTERVIEW

Bart Mulders Geboren: 14 juli 1977 in Bergen op Zoom Opleiding: Meao, HBO P & O. Loopbaan: Junior HR adviseur KPN, Manager HR KPN, Marketing Hi winkel (formule Hi opgezet), manager Hi Retail.

je passen. Zo niet, dan moet ik weg. Het is ook goed om eens in de zoveel tijd nieuwe energie in zo’n merk te steken. En dat zijn ook nieuwe mensen. ”

Heb je veel stress als directeur?

kels misschien degene met de meeste invloed, maar ik werk hier met dezelfde ambitie en passie als een verkoper in de winkel. Ik vind het wel een fantastische baan. Vooral omdat het om mensen gaat. Iedereen kan een mooie winkel bedenken. Maar daar gaat het niet om bij ons. We verkopen dezelfde producten als een T for Telecom of Vodafone, maar de mensen die in de winkels werken, maken het verschil. Wij zoeken naar mensen die ook echt bij het merk Hi passen. We zorgen dat ze trots zijn om bij ons te werken. Natuurlijk worden ze ook goed getraind en beloond met leuke feestjes en prijzen en als dat uiteindelijk doorwerkt in hoe verkopers zijn in de winkel, is dat super. Het gaat in winkels vaak helemaal niet echt om de prijs, maar om hoe goed je geholpen wordt. Ik denk daar steeds over na. Hoe kunnen we het nog beter doen? Ik heb meer met mensen dan met producten. Klanttevredenheid en service vind ik het allerbelangrijkst.”

Wat is er zo leuk aan Hi? “Het is een heel uitgesproken merk. Hi heeft karakter en staat voor energiek, eigenwijs,

vernieuwend, handig en verbonden. Dat zijn de kernwaarden. Alle medewerkers toetsen we ook aan deze eigenschappen. Ik vind het belangrijk om te investeren in de mensen die bij ons werken. En om Hi als een sterk merk te blijven ontwikkelen. Het leuke van Hi is dat het niet boven zijn klanten staat, maar ernaast. In de winkels worden mensen niet aangesproken met ‘u’ en staat er misschien wat te hippe muziek op. Soms hoor je dat iemands ‘oma’ de muziek te hard vond staan bij Hi. Dan zeg ik: ‘Hartstikke goed!’ Dan heeft het gewerkt. Ik heb geen formule ontwikkeld voor oudere mensen. Niet iedereen hoeft blij te zijn met onze winkels. Hi heeft zijn eigen manier van communiceren en daar zijn we trots op.”

Staat het merk Hi ook dichtbij je omdat je zelf nog jong bent? “Ja, ik denk het wel. Natuurlijk is Hi een jongerenmerk en daarom is het ook belangrijk dat we zelf een afspiegeling zijn van de doelgroep. Ik geloof daarom ook niet dat ik op mijn vijftigste nog bij het merk pas. Zo nu en dan moet je kijken of de kernwaarden van Hi nog wel bij

“Nee, valt mee. Ik ben redelijk stressbestendig. Ik kan me wel enorm druk maken om dingen. Als er afspraken niet worden nagekomen, of om de laksheid van mensen. Ook kan ik me opwinden als dingen niet goed geregeld zijn voor klanten. Maar over het algemeen heb ik weinig last van stress. Ik ben juist vaker overenthousiast. Ik heb naast mijn werk ook gewoon nog een sociaal leven hoor! Al moet ik wel zeggen dat ik werken echt heel leuk vind. Ik werk één dag in de week thuis. Dus dat valt best mee. Naast mijn werk heb ik een hele leuke en lieve vriendin en een uitgebreide vriendengroep. Ook tennis ik iedere dinsdagavond.”

Wat zijn je ambities? “Een aantal jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik nu directeur van zo’n mooi bedrijf zou zijn. Ik heb het dus al verder geschopt dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik heb wel de ambitie om nog verder te groeien en om nog betere resultaten te boeken. Maar ik heb niet de drang om bijvoorbeeld de directeur van heel KPN te worden. Ik heb nu al een heel leuke baan die erg goed bij me past. Ik zie wel waar ik over tien jaar sta. Als ik maar doe wat ik leuk vind, dan vind ik het goed.”

Wat zou je studenten aanraden om een goede carrière te beginnen? “Het is belangrijk dat je eerst begint met nadenken over wat je echt leuk vindt, in plaats van wat je wilt bereiken. Je moet nooit van te voren nadenken over je carrière. Je moet jezelf goed leren kennen en iets zoeken waarvan je weet dat je er goed in bent. Zorg dat je vandaag de beste bent, dan komt morgen en de rest van de toekomst vanzelf… 

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 13


Personlijke ontwikkeling

Help anderen een handje

en tegelijk jezelf! Tekst: Tessa Lange  Beeld: Istockphoto

Vrijwilligerswerk doen is hot. De motivatie er voor is meestal een combinatie van factoren. Je doet het om andere mensen te helpen en om jezelf te ontplooien. Maar het eigenbelang in vrijwilligerswerk lijkt de laatste tijd een steeds grotere rol te spelen: om je CV te versterken of om hierin geen gaten te laten vallen.

E

en bijdr age a a n de ma at schappij leveren, je netwerk uitbreiden, actief bezig zijn, nieuwe vaardigheden opdoen of verborgen talenten ontdekken. Het zijn allemaal redenen om vrijwilligerswerk te doen. Steeds meer mensen halen ook persoonlijk voordeel uit die liefdadigheid. Want vrijwilligerswerk staat natuurlijk niet slecht op je CV; het toont je kwaliteiten en je maatschappelijke betrokkenheid.

Totaalplaatje Volgens diverse carrièrewebsites helpt vrijwilligerswerk bij het vinden van een baan. Heel onlogisch is dat niet: het laat zien dat je van aanpakken weet en dat je verschillende vaardigheden hebt . St aat v r ijw illigerswerk dan echt zo goed op je CV? “Het gaat vooral om het totaalplaatje”, zegt Marlies Hoogvliet, recruiter van het Young Executive Programme bij TNT Post. “Het is zeker een pre als een sollicitant vrijwilligerswerk heeft gedaan. Het is een indicatie dat iemand verder kijkt dan zijn of haar studie.” Ze voegt er aan toe: “Maar commissiewerk, een buitenlandse stage of een bestuursjaar dragen ook bij aan dat totaalbeeld. Daarnaast vinden we het belangrijk een duidelijk beeld van de bestede tijd aan die activiteiten te krijgen. Het maakt bij een sollicitatie wel verschil of iemand zich een dag of een uur per week voor anderen heeft ingezet.”

14 www.INTEgranD.nl Januari 2011

Geen gaten Een ander belangrijk argument om vrijwilligerswerk te doen, is om te laten zien dat je niet hebt stilgezeten. Tijdens een sollicitatiegesprek roept een gat in je CV toch vragen op. Toen in september 2008 de kredietcrisis echt haar intrede in de Nederlandse economie maakte en er veel noodgedwongen ontslagen vielen, zagen diverse vrijwilligersorganisaties een flinke stijging in de vraag naar vrijwilligerswerk. Jezelf nuttig maken blijkt toch beter dan thuis op de bank te zitten. Nienke Beek merkte de afgelopen tijd ook dat steeds meer nieuwe vrijwilligers net afgestudeerd zijn of in between jobs zitten. Ze is stadsmanager van de Amsterdamse vestiging van vrijwilligersorganisatie Nederland Cares. “Gelukkig blijven de meeste mensen vrijwilligerswerk doen als ze een baan hebben gevonden”, zegt Nienke. “Ondanks de nieuwe drukte in hun leven willen ze nog steeds iets voor de maatschappij betekenen.” Het bijzondere van Nederland Cares is dat vrijwilligers aan de slag kunnen wanneer het hen uitkomt. Wie is er tegenwoordig nog in de gelegenheid om iedere dinsdagavond te helpen met de bingo in het bejaardentehuis om de hoek? Agenda’s raken almaar voller en tijdsschema’s wisselen steeds vaker. Nederland Cares speelt precies op die ontwikkeling in: vrijwilligerswerk doen wanneer jij zelf zin en tijd hebt.

“We sluiten niemand uit, ook studenten zijn welkom” Vrijwilligerswerk nieuwe stijl Nederland Cares is in 2005 opgericht in Amsterdam. Een hechte groep vrienden met fulltime banen en drukke agenda’s wilden meer voor de samenleving gaan betekenen. In de kroeg ontwikkelden ze het idee voor Amsterdam Cares, naar het voorbeeld van het Amerikaanse Hands On Network. Al snel had Amsterdam Cares 50 vrijwilligers en organiseerden ze maandelijks drie activiteiten. De afgelopen vijf jaar zijn ze flink gegroeid: met een pool van 2600 vrijwilligers kunnen ze maandelijks gemiddeld 50 activiteiten verzorgen. Nienke Beek: “Door de grote pool van vrijwilligers kunnen de activiteiten altijd doorgaan. En de mensen kunnen zich aanmelden wanneer ze zin en tijd hebben. Het is geen terugkerende verplichting. Bovendien kunnen de vrijwilligers zelf kiezen voor welke


doelgroep ze zich willen inzetten: kinderen, ouderen, gehandicapten, migranten of daklozen.” Nienke hoort van de vrijwilligers diverse beweegredenen om dit werk te doen. “De motivatie van een vrijwilliger is heel persoonlijk. De meesten doen het toch echt om een bijdrage aan de maatschappij leveren, om iets voor een ander te betekenen.”

jaar. “We sluiten niemand uit”, stelt Nienke, “ook studenten zijn welkom.” Nederland Cares groeit nog steeds. “In Amsterdam krijgen we minstens twee nieuwe inschrijvingen per dag”, vertelt ze enthousiast. Naast de vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem opent Nederland Cares binnenkort ook de deuren in Rotterdam en Eindhoven.

een positieve ontwikkeling. De kredietcrisis heeft naast de vele gedwongen ontslagen ook gezorgd voor de op handen zijnde bezuinigingen van het kabinet . Welzijns- en zorginstellingen kijken huiverend naar de gekorte budgetten uit. Hierdoor zal de hulp van de vrijwilliger in de toekomst onmisbaar zijn. 

Groeiend aantal De vrijwilligers van Nederland Cares zijn vooral hoogopgeleiden tussen de 25 en de 40

Welke reden vrijwilligers ook hebben om dit werk te doen, het groeiende aantal is

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 15


The Next Step

Employé voor één dag tijdens

‘The Next Step’ Tekst en Beeld: Mathias de Graag

Deelnemers van het Integrand Event ‘The Next Step’ kropen donderdag 11 november voor één dag in de huid van werknemers van ABN Amro, KPMG en Rembrandt Fusies en Overnames. Masterstudenten met een studierichting in de financiële sector maakten kennis met de beroepspraktijk door actief mee te werken aan verschillende bedrijfscases. Een kort verslag.

I

n d e F or u m z a a l op d e E r a s mu s Univer­s iteit Rotterdam startten de deelnemende studenten met het door Integrand Rotterdam georganiseerd evenement. ABN Amro, Rembrandt Fusies en Overnames en KPMG praatten de deelnemers bij over hun eigen bedrijven en gaven uitleg over de traineefuncties van diezelfde ondernemingen. Na een goed verzorgde lunch vervolgde het programma met praktijkcases waaraan de academici zelf mochten werken. Elk bedrijf kreeg een groepje studenten toegewezen voor deze interactieve caserondes.

Miljoenentransacties nabootsen De drie bedrijven legden ieder een eigen case voor aan de studenten. Per onderneming verschilt het waar de studenten aan moeten werken. Het is ook niet voor ieder bedrijf de gewoonte om dit soort cases voor te bereiden. “We houden niet heel vaak van deze casedagen. Ongeveer drie keer per jaar. Vandaag moesten de deelnemers binnen een dagdeel een bedrijf verkopen. Het leuke is dat je echt ziet dat de studenten helemaal in hun rol vallen. Dan komt hun echte onderhandelingsinstinct naar boven en hoor je ze met de miljoenen rondstrooien”, aldus de recruitment afdeling van Rembrandt Fusies en Overnames. Bennie Her msen , assoc iate bij K P MG Corporate Finance, legt uit hoe de studenten voor KPMG aan de slag zijn gegaan: “De studenten richtten zich op een praktijkvoorbeeld dat op onze website staat. Het gaat over een koffiebedrijf waarvoor ze een transac-

16 www.INTEgranD.nl Januari 2011

tie moeten nabootsen. Uiteindelijk deden ze een realistisch bod op het bedrijf. Het is goed om te zien dat ze er serieus mee bezig zijn geweest.” ABN Amro spitste hun case meer toe op de dagelijkse praktijk bij de bank. “Wij doen net alsof de studenten een financieringsaanvraag krijgen van een oliebedrijf. Zij moeten inschatten hoeveel risico een bank als ABN loopt wanneer zij ingaat op die financiering. Dat is kort gezegd ook het werk dat we ach-

“Het leuke is dat je echt ziet dat studenten helemaal in hun rol vallen”


The Next Step

ter de schermen bij ABN verrichten. Het zijn vooral studenten met een master bedrijfskunde die bij ons aanschuiven. We willen de academici met deze risicoanalyse laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Het is voor hen een oriëntatie op wat mogelijk is binnen ons bedrijf ”, vertelt Yi Lam, Relationship Manager van ABN.

Op zoek naar talent ABN Amro doet mee aan deze casedag, omdat zij actief mensen zoekt voor het bedrijf. “Door de huidige groei heeft ABN vooral op het gebied van transport en grondstoffenbeheer mensen nodig. Dat zijn de huidige focuspunten van de bank. We willen bovendien ook het imago van ABN omhoog krikken. Iedereen kent de bankproblemen van een paar maanden geleden nog wel. We organiseren deze casedagen zo’n twintig tot dertig keer per jaar. We merken vaak dat studenten een redelijk niveau hebben, maar dat hun kennis en kwaliteiten enorm verschilt per kennisgebied”, aldus ABN Ambassador Sander Adam.

ten. We kunnen dit dus als een geslaagde dag beschouwen.”

Naborrelen Ruben van de Sande, voorzitter van Integrand Tilburg: “Het is de eerste keer dat Integrand Rotterdam een dergelijk event organiseert. Met vijfenvijftig deelnemers hadden we een hoge opkomst dus we mogen niet klagen. Dit evenement is zowel voor bedrijven als voor Intergrand zelf een uitgelezen kans om te laten zien wie ze zijn. Integrand laat haar gezicht zien als het gaat om het contact tussen bedrijven en studenten, terwijl ondernemingen met hun cases de kans krijgen om nieuw talent te vinden. Het mes snijdt aan twee kan-

Tijdens de afsluitende borrel deelden de verschillende deelnemers hun ervaringen. Masterstudent Bedrijfskunde Bart Rousch: “Ik heb zeker iets geleerd van de case waaraan ik mocht werken, maar het ligt niet echt in het verlengde van wat ik wil na mijn opleiding. Daarvoor heb ik tips op maat nodig. Tijdens het volgende evenement zal ik wat meer van mijn eigen ideeën en wensen inbrengen.” En dat kan al in het voorjaar, want dan organiseert Integrand het volgende event in Amsterdam. 

“Het is voor hen een oriëntatie op wat mogelijk is binnen ons bedrijf”

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 17


issue

Tweede studie wordt duur grapje Tekst: Mathias de Graag en Annelieke van der Linden  Beeld: IStockphoto

Van plan om een tweede bachelor of master te volgen? Dan loop je waarschijnlijk tegen flinke studiekosten aan. Het vorige kabinet nam een wetswijziging aan waarin staat dat de overheid nog 1 bachelor en 1 master voor iedere student bekostigt. “Ambitieuze studenten worden gestraft met deze wetswijziging.”

Hoge studiekosten ontvluchten? • Studeren in België is een stuk goedkoper. • Twee studies tegelijkertijd volgen, zodat je gebruik kunt maken van de overgangsregeling. • Vraag je werkgever of hij/zij in jou wil investeren. Zo kun je op kosten van de baas een opleiding volgen. • Niet doorstuderen.

18 www.INTEgranD.nl Januari 2011

E

en bachelor of master volgen? Geen nood. Voor die studies betaal je als student het wettelijk vastgestelde collegegeld. Dit is voor het huidige collegejaar € 1672,-. Volg je daarna nog een tweede bachelor of master, dan betaal je het instellingscollegegeld, omdat universiteiten voor deze studenten geen geld meer krijgen. Het is aan de instellingen zelf om de hoogte van dit collegegeld te bepalen. De tarieven kunnen sterk verschillen per opleiding en instelling. Maar er zijn uitzonderingen. Als je een tweede master kiest in de gezondheidszorg of het onderwijs en je eerste master valt buiten deze vakgebieden, dan volg je die tweede master wel voor het wettelijk collegegeld.

De tarieven voor het jaar daarop (20112012) zijn bij de meeste universiteiten nog niet bekend. Uit navraag blijkt dat zowel de RUG als de UU dezelfde tarieven aanhoudt als de collegegelden voor niet-EU-studenten. René Quist, persvoorlichter van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) over haar beleid: “De verwachting is dat onze prijzen aan het eind van 2010 bekend zijn. De huidige tarieven zijn terug te vinden op de site van de EUR. Daarna zullen we onze studenten op de hoogte stellen van onze besluiten.” Ook de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) laten weten dat de beslissing over de instellingsgelden van 2011-2012 pas valt in januari/ februari van dit kalenderjaar.

32.000 euro

Zwartboek

Stel: je hebt net de master Mathematical Sciences afgerond aan de Universiteit van Utrecht (U U) en je wilt daarna de master Applied Mathematics volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG.) Dan betaal je voor de eerste master € 1672,- per jaar en voor je tweede € 9.500,-. Ben je minder technisch aangelegd, net klaar met de master Nederlandse taal en cultuur aan de RUG en gemotiveerd voor een tweede master Spaanse taal en cultuur aan de UU? Dan betaal je elk jaar voor de master Nederlands ook € 1672,en voor Spaans € 14.000,-. Het collegegeld van een tweede master Geneeskunde aan de RUG kan oplopen tot € 32.000,-. Deze bedragen gelden voor het huidige collegejaar.

Over de wetswijziging is nu veel te doen. Toch hebben de twee studentenvakbonden ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) en het LSVB (Landelijke Studentenvakbond) de maatregel al veel eerder op de agenda gezet. Guy Hendricks, voorzitter van het ISO: “We hebben veel aandacht besteed aan deze kwestie. De focus lag vooral op de voorlichting van studenten. We hebben bijvoorbeeld een platform op internet gelanceerd waarop alle studenten kunnen kijken of de wetswijziging


issue

betrekking op hen heeft. Ook kunnen ze reageren op deze website. Alle voorbeelden van studenten die zich hebben gemeld, hebben we gebundeld in een zwartboek. Hierbij voegen we een notitie met aanbevelingen voor het kabinet. Een van deze aanbevelingen is dat er een maximum tarief wordt vastgesteld voor de tweede studie. Zo voorkom je uitschieters op universiteiten van dertigduizend euro.” Ook de LSVB is begonnen met een zogeheten zwartboek. De vakbond verzamelt diverse verhalen van studenten die een tweede studie zijn begonnen en onverwachts tegen hoge studiekosten aanlopen. “Hier willen we op een later tijdstip aandacht voor vragen in de media”, aldus Sander Breur, voorzitter van het LSVB. Breur denkt niet dat er nog iets aan de wetswijziging wordt veranderd. “Op dit moment kunnen we er weinig meer aan doen, ben ik bang. Als een wet er eenmaal is, is het een gedane zaak. Maar het liefst zien wij de wetswijziging verdwijnen.” Ook de ISO hoopt dat de maatregel wordt afgeschaft. “We hopen nog steeds dat Den Haag tot inkeer komt. Ambitieuze studen-

ten worden gestraft met deze wetswijziging”, aldus Hendricks.

we vorig jaar al gedemonstreerd. Toen was de opkomst laag.”

Wat te doen?

Ook ISO-voorzitter Hendricks vindt dat studenten niet moeten afwachten, maar dat ze zelf actie gaan ondernemen. “Ga na of deze kwestie voor jou van toepassing is. En ik vind dat studenten niet zomaar moeten accepteren dat er nog geen tarieven bekend zijn voor komend schooljaar. Studenten kunnen bijvoorbeeld naar de medezeggenschapsraad stappen van een universiteit.” 

Hij heeft nog wel tips voor studenten. “Houd de regelgeving goed in de gaten. En maak gebruik van de overgangsregeling. Daar is die regeling voor. Dit houdt in dat je je alvast inschrijft voor een vervolgopleiding, terwijl je nog niet bent afgestudeerd bij je huidige opleiding. Zo volg je twee studies en dan betaal je voor een studie het wettelijke collegegeld.” Breur vindt dat studenten niet te snel moeten denken dat het hen niet aangaat. “Je moet actief op blijven letten, ook als je vermoedt dat een bepaalde maatregel nog lang niet wordt ingevoerd. Voor je het weet, is de betreffende wet een feit en kun je er weinig meer aan doen. Blijf onze initiatieven ook vooral steunen, want tegen deze wetswijziging hebben

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 19


Stage aanbod

Vind je stage met Integrand! We hebben voor jou een selectie gemaakt van enkele interessante opdrachten uit ons bestand. Staat jouw stage er niet tussen? Ga dan naar www.integrand.nl en bekijk onze andere 500 opdrachten. Marketing / Communicatie

Rechten

Communicatie

TNT

Nestlé

meeloop-/afstudeerstage

meeloop-/afstudeerstage

meeloopstage

Als jonge speler in de markt van niet tijdkritische post is Netwerk VSP Geadresseerd op zoek naar een jonge gedreven student die een analyse kan maken van de markt en die kan doorvertalen naar een duidelijke, bestendige lead-management strategie.

De afdeling Corporate Communications binnen Nestlé is op zoek naar een stagair. De afdeling Corporate Communications houdt zich onder andere bezig met Interne Communicatie, PR , Pers-woordvoering, Arbeidsmarktcommunicatie, Issue & Crisis Management en bewaking van de huisstijl. Kortom: alle werkzaamheden die te maken hebben met het beeld dat onze doelgroepen van Nestlé hebben: ons imago.

Je zult merken dat je hetzelfde werk te doen krijgt als andere jonge juristen bij ons op kantoor. Dat zorgt voor afwisseling, want je verricht research, bereidt notities voor en stelt concepten op. Bovendien neem je deel aan alle kantooractiviteiten, ga je mee naar besprekingen met cliënten en woon je zittingen bij. Natuurlijk willen we je graag belonen voor je inspanningen. Daarom ontvang je tijdens je stage een redelijke vergoeding. Boekel De Nerée zoekt personen met een goede motivatie, gedegen juridische belangstelling, analytisch vermogen, mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid en een goede persoonlijke presentatie; een stevige en prettige persoonlijkheid.

Marketing

Ferrero meeloopstage

Ferrero (bekend van merken zoals Nutella, Ferrero Rocher, Kinder Surprise en TicTac) is op een zoek naar een enthousiaste stagiair. Als stagiair, ofwel Assistent Product Manager maak je onderdeel uit van het marketingteam en ga je werken voor het merk Kinder. Je krijgt de kans ervaring op te doen in productmanagement binnen een professionele omgeving en dynamische markt. De Productmanager zal je hierin begeleiden. Het werk van een productmanager is erg gevarieerd, soms onvoorspelbaar en ad hoc, maar daardoor erg leerzaam.

Marketing

Macintosh Retail Group meeloopstage

International Retailer zoekt een stagiair om Corporate Responsibility en Innovation Initiatieven meetbaar te maken. De opdracht bestaat uit het onderzoeken van duurzaam ondernemen in de retail. Belangrijkste KPI’s voor duurzaam ondernemen bepalen en implementeren bij de Macintosh ondernemingen. De stage omvat ook veel bezoeken bij vestigingen.

20 www.INTEgranD.nl Januari 2011

Boekel de Nerée

Rechten

AKD Prinsen van Wijmen meeloopstage

Zit je in de eindfase van je rechtenstudie? En wil je ons kantoor graag in de dagelijkse praktijk leren kennen? Dan kun je als studentstagiair acht weken lang een kijkje nemen achter de schermen. Tijdens deze fulltime stage word je betrokken bij lopende zaken, woon je zittingen bij en ben je aanwezig bij besprekingen. Een perfecte manier om te ontdekken welke rechtsgebieden binnen AKD Prinsen Van Wijmen jou bevallen. Na het afronden van je studentstage bestaat de mogelijkheid aan de slag te gaan als studentmedewerker, je scriptie te schrijven of te solliciteren naar de functie van advocaatstagiair of kandidaat-notaris. AKD Prinsen Van Wijmen biedt je alle kansen om een Topwerknemer te worden. Wij zijn altijd op zoek naar kleurrijke juristen.


Stage aanbod

Alle achtergronden

Unilever WFP meeloopstage

This internship will give you a good overview of Project Management in a humanitarian area in either Africa or Asia. The internship provides you with organizational, interpersonal, and management skills, and gives you the opportunity to live an exciting and challenging experience during your studies. Unilever will provide you with an allowance to cover your expenses. Normal living costs like airline ticket, vaccines, food and housing will be covered. All extra expenses are at your own costs. The closing date of this vacancy will be the 4th of February 2011.

Het is mogelijk dat ten tijde van publicatie enkele opdrachten inmiddels vervuld zijn.

Alle achtergronden

Economie

HR

Nedap

NIBC Bank

L’Oréal

meeloop- afstudeerstage

meeloopstage

Nedap is een multinational die zicht richt op het ontwikkelen van innovatieve apparaten en machines. Ze hebben een hele vrije bedrijfscultuur, waarin je bijna alles in overleg kunt bepalen. Het enige dat ze van je eisen is veel zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, discipline en creativiteit. Ze zijn momenteel bezig met interessante en innovatieve projecten.

De stagiair(e) krijgt binnen de M&A afdeling te maken met soortgelijke taken die lijken op die van een junior analist. Je zult als volwaardig lid worden beschouwd in diverse M&A activiteiten: Het analyseren van potentiele acquisitie targets en hun markten, Financiële analyses inclusief het waarderen van bedrijven op basis van diverse methoden en het voorbereiden van pitches/presentaties voor klanten. Een persoonlijke supervisor zal je begeleiden gedurende je stageperiode.

L’Oréal is wereldwijd marktleider in de cosmetica-industrie, met merken zoals L’Oréal Paris, Lancôme, Garnier, Vichy, Armani, Redken, Ralph Lauren, L’Oréal Professional en Biotherm. Als stagair(e) moet je een algemeen inzicht op HR gebied hebben. Verder zul je op alle vlakken operationeel meewerken. De dagelijkse bezigheden bestaan onder andere uit interviews, meetings en presentaties voorbereiden

Alle achtergronden

Plukon Royale afstudeerstage

Het doel van de stage is het ontwikkelen van een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen plan voor de Plukon groep. Onderwerpen van het plan zullen bepaald moeten worden ( bv. dierenwelzijn, energieverbruik, personeel etc). Hierna zal de fase van informatie verzameling plaatsvinden binnen alle afdelingen en locaties van de groep. Op basis van deze informatie kunnen doelstellingen per onderwerp geformuleerd/ vastgelegd worden.

Economie

ABN Amro meeloop- afstudeerstage

Zit je in de laatste fase van je studie? En spreekt een professioneel werkveld in de financiële wereld jou aan? Heb je bovendien altijd al willen weten wat ABN AMRO doet om haar bedrijfsrisico’s te beheersen? Dan bieden wij jou de kans om door middel van een afstudeerstage te komen kennismaken met ABN AMRO Group Audit. Grijp die kans en reageer op deze vacature.

Alle achtergronden

LINQ LINQ koppelt al 10 jaar talentvolle hbo’ers en academici aan bijbanen, tijdelijke projecten en vaste functies bij interessante bedrijven. Wij zoeken iemand die op strategisch niveau gaat meedenken over het social mediabeleid van LINQ. Je zal o.a. een strategisch online mediaplan schrijven en zorg dragen voor het inrichten en onderhouden van deze media. Ervaring met- en kennis van social media is dus een must! Heb je interesse, neem dan contact op!

Economie

Rabobank afstudeerstage

Wij bieden je een uitdagende en professionele leeromgeving binnen de financiële dienstverlening. Deze omgeving is ambitieus en professioneel strekt verder dan de grenzen van de afdeling van waaruit de onderzoeksopdracht plaats vindt. Je krijgt de begeleiding, de ruimte en de vrijheid om je opdracht zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren.

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 21


. n e r e d u t s t e m r a la k Bijna ? t s m o k e o t je r o o v En, al klaar

carrièregids voor hbo & wo


Januari 2011 www.INTEgranD.nl 23


Integrand Inhousedagen

Integrand Inhousedagen

Begin je toekomst nu! Trots presenteert Integrand de 4e editie van de Integrand Inhousedagen! Met succes heeft Integrand de afgelopen drie jaar de Inhousedagen georganiseerd. Wegens positieve reacties van zowel de deelnemende bedrijven als de studenten worden deze dagen in februari en maart 2011 opnieuw georganiseerd.

Met bedrijven in bijna alle sectoren is er voor iedere student een passende Inhousedag te vinden! 24 www.INTEgranD.nl Januari 2011

WAT IS EEN INHOUSEDAG? Een Integrand Inhousedag is de ideale manier om vrijblijvend een kijkje in de keuken te nemen van een bedrijf of kantoor. Van 9 februari tot en met 31 maart zullen acht organisaties uit verschillende sectoren zich aan jou presenteren. Door middel van presentaties, cases, borrels, lunches of een rondleiding krijg jij een goede indruk van de dagelijkse praktijk en de loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie. Op deze manier maak je kennis met de sfeer en cultuur en krijg je de gelegenheid met werknemers in gesprek te gaan. Tijdens een Inhousedag leer je de organisatie op zowel formele als informele manier kennen zodat je uit kunt vinden wie jouw potentiële toekomstige werkgever is. Andersom maken de deelnemende bedrijven ook heel graag kennis met jou! Zo heeft menig student van het afgelopen jaar een stage, business course of baan aan de Inhousedagen overgehouden.

Jaar na jaar krijgen wij vele enthousiaste reacties van onze bestuursleden en de deelnemende organisaties. Voor veel bestuursleden zijn deze dagen de opstap geweest naar een leuke stage, spannende business course of een interessant traineeship. Dit succes delen wij graag met elke student! Vandaar dat Integrand in februari en maart 2011 wederom de Integrand Inhousedagen organiseert . In deze weken zullen acht verschillende organisaties zich aan jou presenteren!

INSCHRIJVEN Je kunt je inschrijven voor één of meerdere Integrand Inhousedagen op www.inhousedag.nl/inschrijven. Op deze website kun je aangeven in welke bedrijven jij interesse hebt en kun je jouw CV en korte motivatie uploaden. Integrand zal zorg dragen dat jouw CV wordt doorgestuurd naar de organisaties van jouw keuze! Let er goed op dat je alle gevraagde informatie tijdig aanlevert.

Kortom, de Integrand Inhousedagen zijn voor jou de ideale mogelijkheid om je te oriënteren. Door je in te schrijven voor de Inhousedagen zul je uitvinden wat je leuk vindt en waar jij je prettig voelt. Hierdoor zul je nog beter kunnen bepalen wie jouw toekomstige werkgever zal worden!

Het bedrijf bepaalt uiteindelijk of je wordt uitgenodigd. Dit is in grote mate afhankelijk van je CV en motivatie. Per Integrand Inhousedag zal er ongeveer plaats zijn voor 20 tot 25 studenten. Kijk snel op onze website of jouw favoriete bedrijven deelnemen aan de cyclus!

WAAROM ORGANISEERT INTEGRAND INHOUSEDAGEN?

We hopen je te zien op een of meerdere van onze Inhousedagen. 

Integrand wordt gerund door studenten uit het hele land. Uit ervaring kunnen wij mee praten hoe moeilijk de keuze voor een stage of baan kan zijn en herkennen wij vragen als: Welke organisaties vind ik interessant? Welke functies kan ik daar vervullen? Welke bedrijfscultuur past bij mij? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Daarom organiseert Integrand al meer dan 25 jaar Inhousedagen voor haar eigen bestuursleden. En met succes!

Door middel van een bedrijfspresentatie, een case, een lekkere lunch of een borrel, krijg jij de kans om een kijkje te nemen bij dát bedrijf dat je graag beter wilt leren kennen.


Januari 2011 www.INTEgranD.nl 25


Integrand Inhousedagen

9 FEBRUARI

Delta Lloyd Groep

15 FEBRUARI

Rembrandt F&O

meeloop-/afstudeerstage

meeloop-/afstudeerstage

Ons doel is helder: een topdriepositie in Nederland. Maar wat is jouw doel? Directeur worden? Je carrière combineren met je passie voor reizen? De beste worden in je vak? Jouw persoon­ lijke ontwikkeling is een van onze belangrijkste pijlers. En bij ons gaat dat verder dan een traineeship. Want wanneer jij je ontwikkelt, ontwikkelen wij ons ook.

Rembrandt Fusies & Overnames (RFO) is een leidende specia­ list met als kernactiviteit advisering en begeleiding bij koop en verkoop van ondernemingen. De klantengroep bestaat uit DGA’s (directeur groot aandeelhouder) en familiebedrijven die een oplossing zoeken voor hun opvolging en ambitieuze ondernemers met uitbreidingsplannen. De transacties varië­ ren in omvang tot € 75 miljoen.

Dat we een groep zijn, zegt het eigenlijk al. We zijn meer dan een succesvolle verzekeraar. Door middel van een Traineeship of een stage kun je bij ons ook de wereld van asset management, vastgoed of het bankwezen ontdekken. En erachter komen waar jouw kracht ligt. Niet alleen als het om een vakgebied gaat, des te meer als het om persoonlijke kracht gaat. We vinden je ambitie en talent belangrijker dan je studierichting. Het is interessanter om er achter te komen of je een leider of een specialist bent. En hoe kun je dat beter dan on the job ontdekken?

WIL JIJ JE TOEKOMSTIGE COLLEGA’S LEREN KENNEN? Schrijf je dan nu in voor de Inhousedag van Delta Lloyd Groep op ons hoofdkantoor in Amsterdam. Ga naar www.inhousedag.nl Wij nemen je mee in de uitdagingen binnen de financiële branche en laten je zien wat wij jou als starter allemaal kunnen bieden. Deze dag spelen we de business networking game, waarbij jij je netwerkkwaliteiten kan laten zien! We zullen de interactieve middag om 17.00 uur afsluiten met een gezellige borrel. Dus ben jij een echte netwerker die op zoek is naar uitdaging, veel ontwikkelingsmogelijkheden en een goede sfeer? Dan zien wij je graag verschijnen op maandag 15 maart!

Onze projectleiders beschikken over jarenlange ervaring en hebben ieder een groot aantal succesvolle transacties gerealiseerd. Samen met de projectmedewerkers bij RFO vormen zij een hecht team en als stagiair/junior consultant word je direct en actief betrokken bij diverse opdrachten. Rembrandt Fusies & Overnames is een zelfstandig onderdeel van de Rabobank Groep. Onze werkwijze laat zich samenvatten in drie kernwoorden: Toegewijd, Transparant en Transactiegericht.

WIE ZOEKEN WE? Rembrandt Fusies & Overnames maakt een sterke groei door. Wij hebben dan ook ruimte voor nieuwe collega’s die recent universitair zijn afgestudeerd in (bij voorkeur) bedrijfskunde of economie, dan wel maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben.

WIJ ZOEKEN COLLEGA’S DIE: • goed cijfermatig inzicht hebben • ‘met beide benen op de grond staan’ • affiniteit hebben met fusies en overnames • ervan houden om samen te werken Wij bieden een steile leercurve met ons unieke ‘Fusies & Overnames’traineeship. Dit traineeship duurt 18 maanden en gedurende deze periode werk je als junior consultant aan een breed scala aan projecten in diverse branches, met veel eigen verantwoordelijkheden en klantencontact. Daarnaast neem je deel aan een intensief opleidingstraject, zowel in- als extern. Naast het traineeship hebben wij ruimte voor gemotiveerde studenten die wij een gecombineerde Afstudeer- meeloopstage kunnen aanbieden.

INHOUSEDAG Het onderwerp van onze inhousedag is ‘Verkoop een bedrijf in 1 dag’. Tijdens de inhousedag behandelen wij het gehele overnameproces. Jullie gaan zelf o.a. een waardering maken en onderhandelen met als doel de beste deal te sluiten. Als deelnemer aan deze workshop kruip je dus echt in de huis van een fusie- en overnamespecialist binnen onze organisatie. Meer informatie over Rembrandt Fusies & Overnames vind je op www.inhousedag.nl

26 www.INTEgranD.nl Januari 2011


Integrand Inhousedagen

16 FEBRUARI

TNT

17 FEBRUARI

Randstad

meeloop-/afstudeerstage

meeloop-/afstudeerstage

Er is veel aan het veranderen bij TNT. Zo bereiden we de split­ sing voor van onze express- en postactiviteiten. Marktleider TNT Post blijft actief in post, pakketten, data- en document­ diensten en direct mail. Juist nu zijn er bij TNT Post boeiende mogelijkheden voor starters. De veranderingen in ons bedrijf hebben namelijk alles te maken met andere marktomstandig­ heden. We spelen daarop in met de ontwikkeling van nieuwe logistieke modellen en een eigen retailnetwerk. En we beden­ ken vernieuwende diensten, onder meer op het gebied van e-commerce. Kortom: we zijn volop in beweging!

Randstad is van mens(en)werk en veel meer dan een uit­ zendbureau. We zijn een succesvolle gezichtsbepalende multinational actief op het gehele HR-terrein. Werken bij Randstad betekent een carrière in commerciële HR-functies. Van strategisch advies tot operationele uitvoering.

Welke opleiding je (bijna) hebt afgerond, is voor ons niet doorslaggevend. Het belangrijkste is dat je een sterke persoonlijkheid hebt en gedreven bent in het vakgebied waar jouw interesse naar uitgaat. Je start bij ons in een echte functie met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Afhankelijk van je belangstelling begin je in het werkveld Logistiek, Operationeel Management, Marketing & Sales, Finance & Control of Human Resources. Daarnaast stroom je in in ons driejarig Young Executive Programme (YEP), waarmee je in een groep met andere starters je managementcompetenties ontwikkelt en alles over de business leert. Naast je deelname aan het YEP krijg je ook alle gelegenheid om je in je functie verder te ontwikkelen.

Ons succes danken wij voor een belangrijk deel aan onze bedrijfscultuur. We zijn een bedrijf van initiatiefrijke ‘ondernemers’ met verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor kwaliteit. Randstadmedewerkers onderscheiden zich door een hoog opleidingsniveau (83% hbo- of wo-niveau), een grote sociale intelligentie, een hoge mate van creativiteit en een zeer klantgerichte houding. We zijn een open organisatie, waarbij respect voor elkaar een essentiële waarde is. Er heerst een klimaat waarbij professionalisme en streven naar perfectie uitstekend samengaan. Voor goede ideeën en ontwikkeling van je eigen potentieel is er volop ruimte!

LOOPBAANMOGELIJKHEDEN

INHOUSEDAG

Wij zijn continu op zoek naar hoogopgeleide, ambitieuze kandidaten. Daarbij hebben wij als brede HR-dienstverlener een grote diversiteit aan functies. Dit biedt jou als (startende) professional interessante carrièreperspectieven. Je kunt doorgroeien en je ontwikkelen in de richting die bij jou past. Als HR-dienstverlener erkennen we als geen ander het belang van persoonlijke ontwikkeling. Randstad helpt je om je ambities te realiseren met o.a. opleidingen en trainingen. 80% van het management bestaat uit medewerkers die hun carrière bij Randstad begonnen zijn. Bovendien bieden we je een unieke mogelijkheid om commercieel én maatschappelijk verantwoordelijk werk te combineren. Werken in werk doet ertoe; jij maakt het verschil.

Tijdens de Inhousedag op 16 februari zullen we een actuele praktijkcase behandelen. Jullie input is daarbij van groot belang! Daarnaast krijgen jullie een kijkje achter de schermen in één van de sorteercentra van TNT, waarbij je inzicht krijgt in het meest efficiënte postproces ter wereld!

Kandidaten met verschillende studieachtergronden zijn welkom. Zowel voor de functie van intercedent als management trainee zijn de startdatum en standplaats flexibel.

MEER INFORMATIE OF SOLLICITEREN? Wil je meer weten over wat één van de grootste werkgevers van Nederland jou te bieden heeft? Kijk voor meer informatie op www.inhousedag.nl

WIE ZOEKEN WIJ?

GEINTERESSEERD?

GEINTERESSEERD?

Kijk voor meer informatie en om je in te schrijven op www.inhousedag.nl

Kijk voor meer informatie over een functie als management trainee, intercedent, de selectieprocedure en de internationale mogelijkheden die Randstad Nederland biedt op www.inhousedag.nl

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 27


Integrand Inhousedagen

9 Maart

Ministerie van Financiën Als ambitieuze academicus kun je overal aan de slag. Ook bij de overheid. Daar moet je wel bewust voor kiezen, de publieke zaak moet je ter harte gaan. Bij het ministerie van Financiën vertaal je politieke keuzes in concreet beleid. Het gaat daarbij om heel veel geld, zo’n 180 miljard euro per jaar, dat zo effec­ tief mogelijk moet worden ingezet. Het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor het financieel-economisch beleid van Nederland. Onze beleidsmedewerkers houden zich bezig met uiteenlopende onderwerpen. Van het financieren van de staatsschuld tot het beheren van staatseigendommen. Van het schrijven van wetten tot het optimaliseren van financiële markten. Van het organiseren van het begrotingsproces tot het sturen van de uitvoering van belastingregels. Tegelijkertijd opereren we in de context van hectische politieke verhoudingen en maatschappelijke ontwikkelingen. Die dimensie maakt het werk extra spannend. Dat alles met één doel voor ogen: een financieel gezond en welvarend Nederland. Op het ministerie van Financiën werk je aan uitdagende projecten met maatschappelijke gevolgen. Ook als starter, want je doet direct mee als volwaardig teamlid.

WIE ZOEKEN WIJ? Voor deze dag zoeken we studenten in de richtingen algemene, bedrijfs- of fiscale economie. Met Nederlands of fiscaal recht en met bestuurskunde ben je ook van harte welkom.

GEINTERESSEERD? Kijk voor meer informatie op www.inhousedag.nl

17 Maart

AMI Consultancy meeloop-/afstudeerstage

Adviseren is het benoemen van wat beter kan. Implementeren is het waarmaken van dit advies. AMI is een implementatie adviesbureau, met een vestiging in Maastricht en in Den Haag. Wij ondersteunen onze klanten met raad en daad bij het rea­ liseren van veranderingen en verbeteringen. Dit bereiken we onder andere door werknemers nieuwe competenties aan te leren, veranderingen in gang te zetten, (project-)teams te advi­ seren en samenwerkingsprocessen te versnellen. Wij hebben hierin de rol van projectmanager, adviseur en ook trainer en/ of coach. Wij werken aan gezonde organisaties, excellente pro­ jecten en gedreven medewerkers. Dit doen wij op onze eigen wijze, maar altijd in intensieve samenwerking met onze klan­ ten. Onze passie is mensen en organisaties aantoonbaar beter te laten presteren!

INHOUSEDAG AMI CONSULTANCY Op 17 maart 2011 vindt de Inhousedag van AMI Consultancy plaats. Het thema is: ‘Ben jij het succes achter onze projecten?’. Deze dag is bedoeld voor Masterstudenten die over een sterk analytisch vermogen beschikken en dit in de praktijk willen toetsen. Tijdens deze uitdagende dag ga je aan de slag met echte vraagstukken van een AMI consultant. Je krijgt een aantal opdrachten voorgelegd, die gerelateerd zijn aan actuele klantcases van AMI. Jij wordt (met je team) uitgedaagd om de klant vakkundig te adviseren om van zijn project een succes te maken. Hiervoor zul je op strategisch niveau met de klant in gesprek gaan, meedenken en je advies uitbrengen. Na iedere opdracht ontvang je van een AMI adviseur feedback over je werkwijze, je inbreng en het resultaat. Deze enerverende dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner. Na afloop van deze eerste kennismaking is er voor een aantal studenten de mogelijkheid om aan deze dag een vervolg te geven. Dit kan variëren van een stageplaats tot een sollicitatieprocedure tot een functie van junior consultant bij AMI.

GEINTERESSEERD? Kijk voor meer informatie op www.inhousedag.nl

28 www.INTEgranD.nl Januari 2011


Integrand Inhousedagen

24 maart

31 maart

Heineken

Welten

Heineken, de werkgever in Nederland waar je baan verder gaat dan je vak. Je werkt nauw samen met andere disciplines en bent con­ tinu bezig met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. In meer dan 70 landen brouwen we Heineken bier. Vanuit onze passie voor kwaliteit.

In 1 jaar meer ervaring opdoen dan in 3 jaar? Dat kan niet. Dat kan Welten.

meeloop-/afstudeerstage

Samenwerken en innoveren zit ons in het bloed. Dat is de kracht van ons merk en ons marktsucces. In onze ogen kan het één niet zonder het ander. Innovaties vind je bij ons o.a. op het gebied van productie en commercie. Denk aan onze introductie van Jillz, speciaal voor vrouwen. Innovaties komen niet zomaar tot stand. Binnen Heineken hechten we daarom groot belang aan samenwerken en aan het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Zo houden we elkaar steeds scherp. En met resultaat.

STARTEN BIJ HEINEKEN Speciaal voor de echte uitblinkers onder academici waarvan Heineken overtuigd is dat zij voldoende potentieel hebben om in de toekomst door te groeien naar een management positie, zijn er Management Traineeships in de disciplines: Productie/ Supply Chain, Commercie, Finance, IT en HR. Gedurende 14 -18 maanden vervul je drie opdrachten, waarvan één in het buitenland. Dit zijn serieuze opdrachten met een duidelijk eindresultaat. Je kunt ook direct aan de slag in een startfunctie binnen de bovengenoemde disciplines. Daar leer je al vanaf dag 1 de kneepjes van het vak in een team met ervaren collega’s.

WIE ZOEKEN WIJ? Om als trainee of starter aan de slag te gaan vragen we wel wat van je. Ondernemerschap en talent. Maar het begint met een afgeronde academische opleiding en jouw motivatie om een waardevolle carrière op te bouwen. Ben jij iemand die zich graag onderscheidt, zelfstandig resultaten neerzet en anderen inspireert, dan maken we graag kennis met je. Binnen Heineken hebben we banen voor verschillende mensen met verschillende studieachtergronden!

GEINTERESSEERD? Kijk voor meer informatie op www.inhousedag.nl

meeloop-/afstudeerstage

Het klinkt belachelijk. In 1 jaar meer leren dan anders in 3 jaar, dat kan toch niet? Zeker in de financiële wereld moet je ervaring opdoen en dat kost tijd. Bij Welten hebben we daar iets op verzonnen. Wij zorgen gewoon dat alles net even wat sneller gaat voor je. Starters kunnen bij ons in minder tijd meer leren en daarna sneller doorgroeien. Onze wortels liggen dan ook in het opleiden van jonge ambitieuze professionals. Eerst leren we je alle basisbeginselen, daarna ga je gelijk aan de slag bij verschillende banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Daarbij kan je altijd rekenen op je eigen coach, die je professionele en persoonlijke ontwikkeling goed in de gaten houdt. Bij Welten kun je je carrière een vliegende start geven en je ontwikkelen tot interim professional op het gebied van: • Personal Banking • Verzekeringen • Business Banking • Pensioen Voor meer informatie over Welten, ga naar www.inhousedag.nl

BEDRIJFSCULTUUR Bij Welten stellen we de mens centraal. Door intensieve opleidingstrajecten, door coaching maar vooral door onze mensen veel vrijheid te geven, zodat ze het beste uit zichzelf halen en zich maximaal kunnen ontplooien. Werken bij Welten betekent werken voor alle grote merken binnen het bank-, verzekerings- en pensioenwezen. Je vervult zeer uiteenlopende opdrachten bij vele verschillende opdrachtgevers. Werken voor Welten betekent veel zien, veel beleven en vooral veel leren!

INHOUSEDAG Cees Welten, CEO van het bedrijf, ontvangt je op de Welten Campus en zal je meenemen in de passie van het bedrijf. Gedurende de dag leer je de diverse mogelijkheden van onze kansrijke omgeving kennen in een informele setting. We behandelen een actuele bancaire casus met vele facetten die je tegen kan komen als je bij Welten in de praktijk aan de slag gaat. De dag sluiten we af met een borrel in ons eigen bruin cafe ‘carpe diem’. Schrijf je in op www.inhousedag.nl en we zien elkaar op de Inhousedag op 31 maart!

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 29


Nestlé is internationaal de absolute marktleider in voedingsmiddelen, The World Food Company No.1. Een wereld waar naast Marketing en Sales, jouw ontwikkeling centraal staat. Nestlé biedt jaarlijks een aantal talenten de kans om ons commerciële traject het Young Talent Pr ogramme te volgen, om zo in korte tijd uit te groeien tot top marketeer, category manager of sales specialist. Het doel van Nestlé is om je na een algemene startervaring in sales, jouw talenten verder te laten ontplooien binnen de volle breedte van commercie: Category-, Account- of Marketing Management. Tijdens de Nestlé Young Talent Business Course in het voorjaar, vindt de selectie voor dit traject plaats. Wil je net als onze collega’s op een persoonlijke en betrokken manier bezig zijn met onze producten? Kijk dan voor meer informatie op www.nestle.nl

The world is waiting for you


coluMn MATTIJS glAS

Weg met de universiteit! We gaan toe naar een systeem waar elke student recht heeft op maar drie jaar studiefi nanciering. Handig als je nog nĂŠt je bachelor wilt kunnen halen. Wat men er niet bij vertelt is dat veruit de meeste politici ruimschoots zeven jaar over hun studie hebben gedaan. Maar dat waren natuurlijk ook de zeven vette jaren. Helaas wordt dat nu niet omgekeerd in zeven magere jaren. Nee, slechts drie blijven er over. Waar veel studenten nu al hun toevlucht nemen tot het ontvangen van studiefi nanciering voor een buitenouderlijke kamer waar ze niet wonen, zal dat de komende jaren misschien nog wel veel erger worden. Ik weet niet waar ik exact aan moet denken, maar ik kan me wel een beetje een voorstelling maken. Studenten die de straatkrant verkopen, of in een hoekje in het park hun oude muzieklessen eer proberen aan te doen. De werknemers van de tweedehands-studieboeken-afdeling van de Slegte krijgen overwerk, en daardoor devalueert de toch al niet zo hoge waarde van oude studieboeken. Studenten raken in nog grotere problemen. Universiteiten blijven leeg. Zalen vol met taperecorders omdat de studenten zelf ergens in de bediening werken tijdens collegetijden. Studenten zonder geld voor bier! Lege clubs, legen barretjes, lege discotheken. Studenten die voor elf uur wakker zijn. Een nieuwe generatie studenten die niet weet wat brallen is. Ik houd mijn hart vast.

Mattijs Glas

Ook de arbeidsmarkt zal overspoeld worden met overijverige werkgeile bachelors. Natuurlijk zonder enige vorm van werkervaring, want stagevergoedingen gaat men natuurlijk niet meer betalen als er voor elke beschikbare plek achthonderzevenennegentig gegadigden zijn. Dus de arbeidsmarkt wordt er een van werkgevers en niet van werknemers. Hoogopgeleiden die biertjes tappen, hoogopgeleiden die de wegen bestraten, hoogopgeleiden die uw vakken vullen. We kunnen de universiteiten beter nu alvast sluiten. De collegezalen kunnen musea worden, of gebruikt worden door de lokale voetbalclubs als het buiten te koud is om te spelen. We kunnen er ook fi lms draaien of concerten geven. Genoeg ex-studenten die voor een habbekrats de apparatuur willen bedienen, en uit het park vissen we wat (fl iere)fluitende studenten op die zo eindelijk eens een enigszins omvangrijk publiek kunnen hebben. Ze moesten de stufi eigenlijk gewoon helemaal afschaffen. Wie wil er nou studeren zonder een adequate studententijd te kunnen beleven? Sterker nog, ik ga alvast solliciteren. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn tegenwoordig.

Mattijs Glas

Het volgende Magazine zal vanaf maart 2011 op de universiteiten gratis verkrijgbaar zijn.

E LGEND DE VO SPECIAL: THEMA

E& FINaNC TINg N aCCou

Januari 2011 www.INTEgraND.nl 31


Student in bedrijf

Stel, je hebt een idee voor een nieuwe onder­ neming. Een goed idee. Maar de bank heeft geen vertrouwen in je plan. Te laag rendement, vinden de stropdassen. Dan is het moeilijk een startkapitaal bij elkaar te krijgen. Maar veel kleine bedragen maken één startkapitaal, weet CrowdAboutNow.

Liever tien goede vrienden… Tekst: Wouter van Loon  Beeld: Jasper van Bladel

K

offieapparaten voor écht goede koffie, een nieuw boekhoudprogramma en een schilderfestival. Sinds half november staan de eerste pitches van startende ondernemers op CrowdAboutNow. Een gesloten groep van zelfstandigen, zodat bij de volgende lichting de foutjes uit het concept zijn. “We willen weten wat wel en wat niet werkt”, verklaren directeuren Mark Laagewaard en Tom Vroemen.

Tom: “De ‘crowd’ toetst tegelijkertijd je idee. Als je het startkapitaal bij elkaar krijgt, hebben blijkbaar veel mensen vertrouwen in je plan. Dat geeft aan dat je onderneming kans heeft. Je krijgt op deze manier ook een grote schare fans, zij hebben er ook belang bij dat jouw onderneming slaagt. Die achterban kun je gebruiken, ze verspreiden bijvoorbeeld jouw idee in hun eigen netwerk. Misschien zijn het zelfs potentiële klanten.”

Hoe is dit idee ontstaan? Wat is het idee precies? Mark: “We hebben een platform opgericht waar iedereen vanaf 10 euro kan investeren in beginnende ondernemingen. Het is de bedoeling dat een ‘crowd’ met kleinere bedragen het startkapitaal voor een ondernemer bij elkaar krijgt. Op ons platform kan die ondernemer investeerders overtuigen van zijn idee. Daar kan hij alles voor bijslepen: af beeldingen, YouTube-filmpjes, Twitter, Facebook.”

32 www.INTEgranD.nl Januari 2011

Mark: “Twee jaar geleden waren we op een beurs voor studentondernemers. Toen spraken we met een investeerder die vertelde hoeveel ideeën hij wekelijks afwimpelde. Dat waren in potentie goede ideeën, maar met een laag rendement. Voor hem was dat dus niet interessant. Wij vonden het jammer dat zoveel goede ideeën geen kans kregen. Kortom: we zagen een financieringsgat.”

Tom: “Die ondernemingen hadden vaak ook een laag startkapitaal nodig, onder de 50.000 euro. We hadden al snel door: dat bedrag kun je ook bij elkaar krijgen met een grote groep mensen die kleinere bedragen investeren. Dat idee hebben we verspreid in ons eigen netwerk en daar kwamen kritische reacties op. Kun je een nieuw financieringssysteem zomaar in de markt zetten? En hoe zet je het dan in de markt? Hoe beveiligen we de geldstromen? We zijn twee jaar bezig geweest om het idee goed uit te denken. Er kwamen op die manier steeds meer mensen bij. Een ict’er, een jurist. We zijn nu met z’n achten.” Mark: “Tja, iedereen, maar dan ook echt iedereen lacht ons uit dat we een bedrijf zijn gestart met z’n achten. Maar het heeft ons veel opgeleverd, in ons bedrijf voeren we ons idee uit in het klein. We hebben veel discussies, daardoor leg je pijnpunten in het concept


Student in bedrijf

Tom Vroemen Functie: Directeur Leeftijd: 25 Studie: Internationale Bedrijfskunde, Organisatie & Strategie; Werktuigbouwkunde Afgestudeerd in: 2007 Ziet CrowdAboutNow over vijf jaar: Dan is CrowdAboutNow wereldwijd een financiële infrastructuur, waarin durfkapitaal een goede investering is.

Mark Laagewaard Functie: Directeur Leeftijd: 25 Studie: Sociologie Afgestudeerd in: 2010 Ziet CrowdAboutNow over vijf jaar: Als een plek waar goede ideeën groot worden, mensen geïnspireerd en gestimuleerd worden om te ondernemen en kennis van het ondernemerschap uitwisselen.

De eerste ronde is in november van start gegaan. Waar lopen jullie tegenaan? Tom: “We zijn begonnen met een gesloten poel van zes ondernemers. Op die manier willen we testen waar we het concept moeten verbeteren. Die ondernemers passen binnen de doelgroep die we verwachten. Die is heel breed: starters die een hoog en een laag rendement bieden, stichtingen en bedrijven, creatieve en heel zakelijke ondernemingen. Je ziet dat de pitch van groot belang is. De ideeën die goed zijn gepitcht, lopen voor op schema of zijn zelfs al volledig gefinancierd.” Mark: “We waren heel blij toen de eerste onderneming zijn kapitaal bij elkaar had. Die is binnen een paar grote stappen volledig aan het startkapitaal gekomen. Maar dat past eigenlijk niet binnen het idee, want wij willen die starters naast het startkapitaal ook een schare aanhangers meegeven. Dus heb je liever honderd kleine bedragen dan vijf grote. We moeten eens goed gaan kijken hoe we dat op gaan lossen.”

Waar komen de investeerders vandaan? bloot. Dat is onze toets. Als iedereen het met elkaar eens is, is het een goed idee.”

Stel, ik ben een startende ondernemer en wil gebruik maken van jullie platform. Hoe werkt dat?

Tom: “Langzaam maar zeker komt er een echte crowd op onze site af. Je ziet dat ongeveer 60 procent uit het eigen netwerk van de ondernemer. Dus 40 procent zijn onbekenden die out of the blue investeren.”

Mark: “Bijvoorbeeld omdat er een hoog redement wordt geboden. Of uit puur idealisme, omdat het een goed idee is dat in de markt moet komen. Een van de ondernemers wil een eigen mobiele espressobar waarmee hij echte koffie wil maken. Een mogelijke investeerder ging bij hem op bezoek, heeft een tijd met hem staan praten en kreeg een kop koffie. Dat beviel zo goed dat hij toen heeft besloten om een bedrag in dat bedrijf te investeren. De gunfactor speelt een grote rol. Maar we zien ook dat niet iedereen zomaar zijn tientje ergens insteekt. Er wordt heel goed gekeken of het plan wel levensvatbaar is.

Waar verdienen jullie je geld mee? Mark: “Op dit moment verdienen we met CrowdAboutNow geen geld. We willen een zo groot mogelijk platform creëren. Daar zet je een rem op als je er heel krampachtig een verdienmodel op zet. Daar kiezen wij dus niet voor. In de toekomst kunnen we wel bijvoorbeeld diensten gaan aanbieden aan de beginnende ondernemers. Die hebben elk jaar een jaarafrekening waarmee we ze kunnen helpen. Of bij het maken van de pitch.” Tom: “Maar we redden ons prima op dit moment. Begin 2010 hebben we de Gouden Impuls gewonnen, een Utrechtse prijs voor startende ondernemers. Daar zit een geldprijs van 100.000 euro aan vast. Daarmee dekken we voorlopig onze kosten.” 

Tom: “Dan zul je eerst contact op moeten nemen met een van onze partners. Dat is in principe iedereen die zich bezighoudt met startende ondernemers. Elke universiteit heeft bijvoorbeeld een business incubator. Die zal eerst kijken of ons platform bij jouw idee past: de bank is geen optie, je idee is nieuw en je wilt weten of het kans heeft. Dan is ons concept interessant, de crowd kan je idee toetsen. Je maakt een dan een plan, waarin staat hoeveel geld je nodig hebt, wat je daarmee gaat doen, hoe je het terug gaat verdienen en wanneer je verwacht dat je dat hebt gedaan.” Mark: “Vervolgens komt je pitch online, waarmee je investeerders over de streep gaat trekken. Iedereen die enthousiast is, kan investeren vanaf 10 euro. In de praktijk ligt dat bedrag vaak tussen de 50 en 100 euro, met uitschieters naar de 5000. Met elke investeerder wordt een contract opgesteld. Mocht je idee mislukken, deelt de investeerder in het risico. Je wordt dus niet kaalgeplukt – tenzij je fraudeert. Als je het kapitaal niet bij elkaar krijgt, krijgt iedereen zijn investering natuurlijk terug.”

Directeuren Tom Vroemen (links) en Mark Laagewaard (midden) bieden onder andere Marijn Laagewaard (rechts) een platform om een startkapitaal bijeen te krijgen. Zij heeft een webshop voor duurzame kinderaccessoires.

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 33


Passie

Stukafest

een festival voor én door studenten Tekst: Jana van de Ven  Beeld: Jasper van Bladel

Stukafest is een eendaags studentenfestival in iedere universiteitsstad van Nederland. Muzikanten, cabaretiers, dansers, theatermakers en dichters treden in februari op in studentenkamers. Een beetje krap, maar bijzonder gezellig. Iedere avond wordt afgesloten met het memorabele StukaFeest. Om dit festival mogelijk te maken zetten vele studenten zich jaarlijks in voor Stukafest. In de organisatie, als kamervrijwilliger óf als artiest. Maria (24), Nathaly (27), Dwayne (30) en Yannick (22) vertellen over hun bijdrage aan het festival.

Nieuwsgierig? Stukafest is ook in jouw stad! Amsterdam woensdag 23 februari Delft woensdag 16 februari Enschede donderdag 10 februari Groningen donderdag 17 februari Leiden donderdag 24 februari Maastricht dinsdag 15 februari Nijmegen woensdag 16 februari Rotterdam woensdag 23 februari Tilburg donderdag 17 februari Utrecht donderdag 3 februari Meer informatie: www.stukafest.nl

34 www.INTEgranD.nl Januari 2011

‘Het organiseren van festivals is mijn ideale baan’ Maria Wielenga is student Marketing en Communicatie en is dit jaar voorzitter van Stukafest Amsterdam. Maria vertelt over haar passie: het organiseren van een festival.

Lichte paniek “Via via kende ik iemand in een vorig bestuur. Ik ben ook ooit naar een StukaFeest geweest in Bitterzoet (podium in Amsterdam red.) en daar hing zo’n ontspannen sfeer. Iedereen was superenthousiast over wat hij of zij die avond op Stukafest had gezien, terwijl ik die avond nergens was geweest. Later ging een vriendin van mij in het bestuur van Stukafest. Zij vroeg of ik dat jaar mijn kamer beschikbaar wilde stellen en dat wilde ik wel. In eerste instantie brak er lichte paniek uit toen bleek dat er een piano en een drumstel mijn kleine kamer in moesten, maar het was een ontzettend leuke avond. Dit jaar heb ik eindelijk gesolliciteerd om voorzitter te worden. Ik heb een doodvermoeiende hoeveelheid enthousiasme. Mijn Brabantse roots komen ook goed van pas; ik vind het belangrijk dat het gezellig is en dan komen we er wel. Voor de eerste vergadering met mijn bestuur heb ik de hele dag in de keuken gestaan.”

On stage- backstage “Ik heb een warm hart voor Stukafest. Het is een bijzonder en rijk initiatief. Dit zou mijn ideale baan zijn, maar helaas zijn hier weinig banen in. Nu doe ik het geheel vrijwillig. Ik vind het concept van Stukafest, met zijn gezelligheid en intimiteit, erg goed. Dat trekt mij meer dan een festival in het algemeen. Vroeger heb ik veel op het podium gestaan, als danseres. Ik heb gefaald on stage, dus daarom werk ik nu maar backstage, haha.”

Maxime Hartman “Zelf kwam ik naar Amsterdam voor de cultuur. Er is hier een groot aanbod. Voor sommige studenten is het daarom moeilijk

om hierin een weg te vinden. Daar willen wij bij helpen. Zo treedt er de Iraanse verhalenverteller Sahand op, van het Cultureel Centrum Mezrab. Hier zouden studenten misschien niet zo snel naartoe gaan of ze zouden wellicht niet kunnen bedenken dat zoiets überhaupt bestaat. Zo kan iedere bezoeker nieuwe dingen ontdekken op Stukafest en leer je dat er meer is in Amsterdam dan Paradiso of de Stadsschouwburg. Er staan ook bekende namen op Stukafest Amsterdam, zoals Maxime Hartman en Fedor van Rossem. Maxime Hartman is toch wel een jeugdheld van mij. Door Stukafest kreeg ik de kans om met hem in contact te komen en drie uur met hem te praten in het café.”


Passie

‘We gaan iets ludieks verzinnen voor de aankleding’ Nathaly Heijne doet de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Zij is samen met haar vriend Martijn Jacobs dit jaar kamervrijwilliger op Stukafest Tilburg. In Martijns kamer treedt de band Daybroke op.

Unieke ervaring “Ik ken Stukafest via een vriendin die in het bestuur zit van Stukafest Tilburg. Zij mailde mij en een heleboel anderen om te vragen of iemand nog een leuke kamer had of kende waar een act van Stukafest zou kunnen plaatsvinden. Een cultureel festival in studentenkamers, dat sprak me meteen erg aan. Een geschikte woonkamer had ik ook al snel in gedachten: de kamer van mijn vriend Martijn. Het is een gezellige ruime kamer met houten vloer en sfeervolle rode velours gordijnen. Ik zag het al helemaal voor me. Ook Martijn vond het meteen een leuk idee toen ik hem er over vertelde. Een band

in zijn kamer leek hem een unieke ervaring. We hebben ons diezelfde week nog aangemeld.”

Daybroke “Ik ben zelf nog nooit op Stukafest geweest, maar ik houd wel erg van muziek, dans en beeldende kunst. Martijn en ik wilden graag een band in de kamer, wat hardere muziek. Toen we hoorden dat Daybroke in onze kamer gaat optreden, vond ik dat geweldig. Ik ken Daybroke namelijk al wat langer omdat Tom Sikkers, de zanger en gitarist, mijn neef is. Ik volg de jongens vanaf het prille begin. Met de laatste clip bij het

nummer Sabotage hebben de vier f linke vooruitgang geboekt. Ik zag hen laatst nog voorbij komen op TMF.”

Hapjes en drankjes “Onze kamer is best wel groot. Er zullen ongeveer 35 mensen in passen. We weten nog niet hoe we de kamer gaan aankleden, maar we gaan iets ludieks verzinnen! De stijl moet bij Daybroke en bij ons passen en zal waarschijnlijk ook terug komen in de kleding. Uiteraard zorgen we voor voldoende hapjes en drankjes. Die verkopen we dan. We verwachten dat het druk wordt en dat de act uitverkoopt. Wij gaan er in ieder geval erg van genieten. Iedereen moet naar onze kamer komen, want de band is top en wij zijn een gezellige gastheer en -vrouw. Martijns kamer ligt niet voor niets aan de Gasthuisring, haha.”

‘Spannend om onze voorstelling in een studentenkamer te spelen’ Dwayne Toemere en Yannick Greweldinger staan op 24 februari als mimeduo op Stukafest Leiden met hun voorstelling Gelag. Beiden volgen de Mime-opleiding.

Mysterieus Yannick: “Mime is niet zo heel bekend en het wordt vaak verward met pantomime. Mime wordt ook wel fysiek theater genoemd. Het heeft iets mysterieus en mensen weten vaak niet wat ze kunnen verwachten, maar zelfs leeftijdsgenoten reageren vaak heel enthousiast na het zien van zo’n voorstelling.” Dwayne: “Bij theater is vaak de tekst het uitgangspunt, maar bij mime is het fysieke aspect belangrijk als inspiratie om iets te gaan maken.”

Herkenbaar Dwayne: “In het tweede jaar van onze opleiding moesten we een duet maken. Toen hebben wij besloten om dat met elkaar te doen en dat is heel goed bevallen.” Yannick: “We hebben de mimevoorstelling Gelag gemaakt en dat is ook de voorstelling die we gaan spelen op Stukafest. Het is een toegankelijk stuk van een half uur.” Dwayne: “In Gelag spelen we twee mannen die in een ruimte met elkaar zitten opgescheept en het met elkaar proberen uit te houden.”

Yannick: “Het thema waar we vanuit hebben gewerkt is de obsessieve zoektocht naar gezelligheid. Dat was de kernzin waarmee we aan de slag gingen. Een thema dat herkenbaar is voor iedereen. In de voorstelling wordt wel gesproken, maar de tekst komt niet op de eerste plaats. Wat je ziet en voelt kan veel directer overkomen dan tekst.”

Voelen van de spanning Yannick: “Het zal ook aan de kamer liggen hoe de voorstelling er uit gaat zien. In de originele versie was de ruimte een lege, witte en kille zaal met een theaterlamp. Het is best spannend om dit in een studentenkamer te gaan doen en nog niet te weten hoe het er precies uit gaat zien. We gaan in ieder geval gebruik maken van hoe de kamer er uit ziet. Ik vind het mooi als mensen denken dat de voorstelling in die ruimte hóórt.” Dwayne: “Wat we teweeg proberen te brengen is dat het publiek totaal meegaat in de sfeer. De spanning moet ook in het publiek te voelen zijn. Ze moeten de bewegingen bijna met ons mee maken.” Yannick: “We hebben deze voorstelling nu een aantal keer gespeeld en we maken wel

eens mee dat het publiek zogenoemd met ons mee ademt. Als je dan de spanning loslaat en zucht, hoor je nog veertig andere mensen zuchten. Dat is fantastisch.” 

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 35


Interview

Integrand

dubbelinterview Tekst: Letty Pulles  Beeld: Jasper van Bladel

Hij was in 2006 vice-voorzitter van Integrand Tilburg. Nu, bijna vijf jaar later, is Roy Scheepens projectmanager bij Philips in Eindhoven. Zijn plek binnen het bestuur van Integrand Tilburg is inmiddels bezet door Ernst Bolle, vice-voorzitter en opleider voor nieuwe bestuursleden. Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren? Voormalige en huidige bestuursleden over het Integrand van toen en nu.

H

oewel zijn best uu r sja a r bij Integrand al bijna vijf jaar achter hem ligt, praat Roy Scheepens erover alsof het vorige week was. En dat is niet zo vreemd, want Integrand is de afgelopen jaren een belangrijke leidraad geweest in zijn leven. In 2006 begon Roy als bestuurslid van Integrand Tilburg, een lokale vestiging van Integrand. Nadat hij hier de functies van bedrijvenpromotor en vicevoorzitter had vervuld, stroomde Roy door naar Integrand Nederland, het orgaan dat de lokale Integrand vestigingen aanstuurt. Na een succesvol jaar als voorzitter bleef Roy enthousiast en maakte hij van zijn opgedane kennis over Integrand gebruik door in de Raad van Toezicht van Stichting Integrand plaats te nemen. Hier probeerde hij de struikelblokken waar hij tijdens zijn bestuursjaren tegenaan liep, vlak te trekken.

Tegen welke struikelblokken ben je tijdens je bestuursjaren aangelopen en heb je deze kunnen veranderen toen je in de Raad van Toezicht terechtkwam? “Eén van de belangrijkste dingen waar ik tegenaan liep tijdens mijn lokale en nationale bestuursjaar, was de communicatie tussen Integrand en multinationalbedrijven. Om de relaties met deze bedrijven te waarborgen, liepen de contacten met deze bedrijven via Integrand Nederland. Wanneer de lokale vestigingen dan een geschikte student hadden gevonden voor een stage bij één

36 www.INTEgranD.nl Januari 2011

van de multinationals, moest deze student eerst goedgekeurd worden door Integrand Nederland voordat de student werd voorgesteld aan het bedrijf in kwestie. Dit was niet alleen een hele arbeidsintensieve manier van werken voor Integrand Nederland, ook leverde het een hoop vertraging op voor zowel de student als het bedrijf. Om het traject te bespoedigen en bovendien meer verantwoordelijkheden te geven aan de capabele lokale Integrand vestigingen, heb ik er in mijn periode in de Raad van Toezicht voor gepleit dat iedere Integrand vestiging verantwoordelijkheid kreeg over zijn eigen multinational-bedrijven”, aldus Roy. Het beleid wat Roy heeft uitgezet, is sinds een klein jaar doorgevoerd binnen de lokale vestigingen van Integrand. Ernst, huidig bestuurslid van de lokale Integrand vestiging in Tilburg, begon bij Integrand op het moment dat het beleid wijzigde. Hoewel de eerste weken van zijn Integrand-periode nog in het teken van het oude beleid stonden, heeft hij de vroegere werkwijze niet intensief meegemaakt. Ernst heeft juist heel veel contact met verschillende multinationals in de regio Tilburg. “En JUIST het contact met de multinationals is één van de zaken die een bestuursjaar bij Integrand aantrekkelijk maakt”, vult Ernst Roy aan. Ernst studeert zelf psychologie aan de universiteit van Tilburg. Hij is in maart 2010 begonnen als bestuurslid bij Integrand Tilburg en zijn bestuursjaar heeft hem zeker geen windeieren

“Je leert tijdens een bestuursjaar vaardigheden die je op een universiteit niet leert” gelegd. “Toen ik begon bij Integrand Tilburg wist ik nog niet zo goed welke richting ik op wilde met mijn studie Psychologie. De contacten met verschillende bedrijven die ik heb opgedaan tijdens mijn bestuursjaar hebben me geholpen met het bepalen van mijn richting binnen mijn studie. Ik ga nu een master economische Psychologie volgen en daarna zeker mijn contacten gebruiken die ik heb opgedaan tijdens mijn bestuursjaar als ik de arbeidsmarkt opga. Integrand heeft voor mij een toegevoegde waarde, omdat ik dingen heb geleerd en mensen ben tegengekomen die ik niet zo snel was tegengekomen als ik enkel gestudeerd had.”


Interview

CV Ernst Bolle Studie: Bachelor Psychologie, richting maatschappij Sinds maart 2010 bestuurslid Integrand Tilburg Functies: Opleider, VVZ en externe zaken Toekomstplannen: master economische Psychologie volgen, daarna werkzaam zijn bij een multinational.

CV Roy Scheepens Studie: Bedrijfseconomie, master strategic management Januari 2006 – januari 2007 bestuurslid Integrand Tilburg Functies: Bedrijvenpromotie, vicevoorzitter Collegejaar 2007-2008: voorzitter Integrand Nederland 2008 – 2010 Raad van Toezicht (Stichting Integrand) in 2009 afgestudeerd bij Shell Momenteel werkzaam bij Philips Lighting in Eindhoven

Roy zit te knikken. “Tijdens een bestuursjaar kom je niet alleen mensen tegen die je anders misschien minder snel was tegengekomen, je leert ook vaardigheden die je op de universiteit niet leert. Om bijvoorbeeld een samenwerking met een bedrijf aan te gaan, moet je eerst contact leggen met dat bedrijf en vertellen waarom het voor een bedrijf interessant is om met Integrand samen te werken. In feite leer je dus om een product te verkopen aan een bedrijf. Deze commerciële vaardigheden en sales-vaardigheden leer je niet zo makkelijk in de praktijk wanneer je op de universiteit zit. Als projectmanager bij Philips kan ik, wanneer ik terugkijk op mijn Integrand periode, ook parallellen trekken tussen mijn werkzaamheden van toen en nu. Het managen van een project heb ik echt geleerd binnen Integrand.”

Jullie sales-vaardigheden zijn naar eigen zeggen dus aardig ontwikkeld dankzij jullie bestuurservaring. Een proef op de som dan: waarom moet ik me aanmelden als bestuurslid voor Integrand? “Ik kan hier uren over praten”, grinnikt Ernst. “Buiten de dingen die ik net al genoemd heb zoals de contacten met bedrijven en multina-

tionals, het beginnen met de opbouw van je CV en de ontwikkeling op het persoonlijke vlak, kan je in een bestuursjaar bij Integrand ook je creativiteit kwijt. Naast het aantal verplichte uren dat ieder bestuurslid wekelijks op de vestiging draait, zijn er weinig verplichte aanwezigheidsmomenten binnen Integrand. Hierdoor kan je je functie naar eigen idee invullen. De promotie van Integrand onder studenten bijvoorbeeld kun je op je eigen creatieve manier verwezenlijken. Natuurlijk ben je budget gebonden, maar een ludieke actie die ervoor zorgt dat studenten bekend raken met Integrand als bedrijf, wordt altijd met enthousiasme ontvangen. Door deze f lexibele manier van werken kan je bovendien zelf bepalen wanneer je met je functie bezig bent en kunnen andere activiteiten zoals sport en vrienden gewoon doorgaan terwijl je langzaam je CV opbouwt.”

Ok, Integrand als springplank naar het bedrijfsleven dus. Maar wat zijn de vereisten om bij Integrand aangenomen te worden? Er zijn weinig concrete ingangseisen bij Integrand, vindt Ernst. “Buiten het feit dat je een WO-opleiding volgt, hebben we geen voorkeur voor studie-achtergrond of eer-

dere bestuurservaring. Ons huidige bestuur bestaat uit een mix van studie-achtergronden en ervaren en onervaren bestuursleden. Hoewel we natuurlijk niet iedereen aannemen, f ilteren we middels een aantal sollicitatierondes diegenen eruit waarvan we merken dat ze enthousiast en gedreven zijn. En ze moeten natuurlijk zin hebben om zich naast hun studie op andere vlakken te ontwikkelen. Je moet de sprong durven wagen, en bereid zijn de confrontatie aan te gaan. Sommige bestuursleden binnen mijn huidige bestuur vinden het best even schrikken als ze tijdens de halfjaarlijkse evaluaties plotseling te horen krijgen hoe anderen hen zien. Maar deze kennis draagt bij aan een enorme ontwikkeling op het persoonlijke vlak en als je daarvoor openstaat, dan zit je goed bij Integrand.”  

Hebben Roy en Ernst jou met hun saleservaring overtuigd? meld je dan nu aan voor een (parttime) bestuursjaar bij Integrand! Stuur een mailtje naar info@integrand.nl of bel voor meer informatie met 030-2342111

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 37


Nestlé

Nestlé daagt

starters uit Tekst: Integrand redactie  Beeld: Mathias de Graag

Je bent jong, talentvol en je wilt werken bij een grote multinational. Waar begin je? Als het aan Arthur van Keeken (Sales manager Nestlé) ligt, start je met het Young Talent Programme (YTP) bij Nestlé. “Onze mensen zijn jong, dynamisch en enthousiast. Het is een programma passend bij jouw persoonlijke ontwikkeling en ambitie, daarbij word je ‘on the job’ intensief gecoacht. De ideale vliegende start dus, bij het grootste foodconcern ter wereld: Nestlé!”

38 www.INTEgranD.nl Januari 2011

A

rt hur st udeerde Economie in Groningen en werkt nu ruim vijf jaar bij Nestlé. Sinds een jaar is hij Sales Manager Culinary & Drinks consumer products (Maggi, Nescafé, Nesquik). Daarvoor werkte hij bij de voedingsmiddelenproducent voor de divisie chocolade. “Voordat ik bij Nestlé kwam, heb ik bij Campina gewerkt voor o.a. het merk Optiwel (Optimel in Nederland), als onderdeel van een management traineeship. Deze ervaring heeft mij uiteindelijk gebracht bij Nestlé, de internationale marktleider in voedingsmiddelen.” Arthur leidt een team van twaalf medewerkers, waaronder zeven Key Account Managers met een gemiddelde leeftijd van ongeveer dertig jaar. Hij coacht hen en gaat met ze mee naar de afnemers van Nestlé-producten. Daarnaast houdt hij ook zelf nog contact met de klanten, zoals Ahold en BIJEEN waar Nestlé mee samenwerkt.

Doelstellingen zijn helder en ambitieus: bijdragen met Sales aan groei in Omzet, Rendement en Marktaandeel. Na een aantal jaren werkervaring binnen de commerciële discipline bij Nestlé is het mogelijk de positie van Sales Manager te bekleden, zoals Arthur nu doet. Maar als je start begint het allemaal met hetYoung Talent Programme. Maar wat houdt dit programma precies in?

Nestlé Young Talent Business Course Het Young Talent Programme van Nestlé is bedoeld om talentvolle starters te ontwikkelen tot commerciële topmanagers binnen het bedrijf. Om geselecteerd te worden voor dit traject, volg je eerst de Nestlé Young Talent Business Course. Tijdens dit meerdaagse event maken jonge academici intensief kennis met Nestlé, haar topmanagers, directieleden en hun voorgangers die zijn gestart bij Nestlé in het Young Talent Programme. Daarnaast krijgen zij de kans zich te bewijzen door actief te werken aan een praktijkcase. Als je deze dagen laat zien wat je in huis hebt, kun je in de week na de Business Course een contractaanbod krijgen om te starten in het Young Talent Programme. Doorgaans solliciteren studenten met een economische of bedrijfskundige achtergrond voor de Business Course, maar welke studie je hebt gedaan vinden ze bij Nestlé minder belangrijk. Als je een WO-studie hebt afgerond en door middel van verschillende activiteiten je affiniteit met commercie en de Fast Moving Consumer Goods branche laat zien, maak je ook zeker kans geselecteerd te worden voor de Business Course. “Bij Nestlé zijn we op zoek naar slimme, ondernemende, energieke en communicatief sterke mensen, met bovenal een passie voor food en specifiek onze merken, die de top binnen Nestlé willen bereiken. Met nieuwe, frisse ideeën kunnen we deze groei stimuleren, waardoor we onze positie hier en in het buitenland kunnen versterken”, vertelt Arthur.


Nestlé

“Nestlé is een bedrijf met oog voor de mens” vul je voor een periode van maximaal twaalf maanden. Na je functie als Regional Account Manager begin je op het hoofdkantoor in een van onze commerciële disciplines - Category Management , Account Management of Marketing Management - om je commerciële en managementvaardigheden verder te ontwikkelen.

Uitdaging

Young Talent Programme Per jaar worden ongeveer vijf tot tien mensen geselecteerd voor het Young Talent Programme. Hoeveel het er zijn hangt af van het aantal studenten dat uitblinkt tijdens de Business Course. “Het kan zijn dat er drie mensen geselecteerd worden, maar het kan ook zo gebeuren dat we er tien goed vinden. In dat geval nemen we er tien aan”, aldus de recruiter van Nestlé. Je begint in het programma als Regional Account Manager voor

consumentenproducten om zo Nestlé en haar producten en bovenal haar klantomgeving beter te leren kennen. Je bent verantwoordelijk voor een bepaalde regio in Nederland en zorgt voor de verkoopdoelstellingen. Je introduceert daar ook de nieuwe producten van Nestlé. Je kijkt of alles loopt zoals het moet. Om de klanten goed te leren kennen heb je direct contact met de supermarkten en Out of Home instellingen waar de producten van Nestlé terechtkomen. Deze functie ver-

Bij Nestlé vinden ze het erg belangrijk dat je je breed commercieel ontwikkelt. Daarom wissel je na een paar jaar van discipline. Indien je verder wilt doorgroeien naar een topmanagement functie dien je minimaal twee van de drie commerciële disciplines te doorlopen. Binnen deze posities zijn er dus volop mogelijkheden om bij Nestlé door te groeien. Een internationale carrière is daarbij niet uitgesloten. Als je in het buitenland wilt werken, dan moet je eerst minimaal drie jaar werkervaring in Nederland hebben opgedaan. Dit is de noodzakelijke basis. Daarna kun je pas denken aan een internationale positie binnen de multinational. Maar Arthur benadrukt dat de uitdaging bij Nestlé niet per definitie in het buitenland ligt: “Nestlé is wereldwijd de grootste, maar in Nederland zijn we 2de of 3de speler in de categorieën, met een enorm potentieel. “Dit maakt het werken bij Nestlé in Nederland bijzonder: de resources en kennis van de World Food Company gecombineerd met de challenger’s positie in de markt. Ik hoop er met mijn collega’s voor te zorgen dat we op nummer één komen te staan. Dat is wel mijn ultieme ambitie binnen Nestlé.

Waarom Nestlé? Arthur: “Nestlé is een bedrijf met oog voor de mens. Het bedrijf richt zich niet alleen op de wensen van de klant, maar zeer zeker ook op die van de werknemer. Het is een grote multinational waar je veel kunt leren. Je mag veel zelf ondernemen, waardoor je verschillende kansen krijgt. En zoals hierboven beschreven, kansen zijn er nog volop! 

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 39


Grenzeloos

‘De traangasgranaten en stenen vlogen door de lucht’ Tekst en beeld: Renk Roborgh

In april 2010 informeerde de Universiteit van Tilburg mij dat er nog enkele opties waren voor een last-minute uitwisseling. Dit leek me ideaal. In diezelfde periode speelde de Griekse crisis een prominente rol in het nieuws. Toen ik het harde straatleven van de Grieken op televisie zag, wist ik dat dit de ‘place-to-be’ was voor een jongen van 21 die avontuur zoekt binnen Europa.

“In de eerste drie maanden ben ik naïef en roekeloos geweest” 40 www.INTEgranD.nl Januari 2011

I

k was door mijn Erasmus-uitwisseling naar Istanbul al wat gewend en had mijn eerste lichte cultuurshock al achter de rug. Vol vertrouwen ging ik ervan uit dat ook Athene ‘peanuts’ voor me zou zijn. Mijn exchange-coordinator waarschuwde me voor de situatie in Griekenland en leek enigszins verbaasd dat ik juist om die reden naar Athene wilde. Ik ben naar Athene vertrokken om getroffen te worden door stakingen, te participeren in explosieve demonstraties en om armoede aan te treffen. Kortom, alles wat het veilige Brabant, waar ik vandaan kom, niet kent.

Athene Van nature ben ik redelijk naïef. In Istanbul heb ik in parken geslapen, alleen ’s nachts in dronken toestand door de gevaarlijkste getto gelopen, tussen de hooligans van Besiktas gestaan, etc. Toch heb ik daar mijn studiepunten gehaald en is alles goed afgelopen. Met dezelfde attitude ben ik naar Griekenland afgereisd: ik wil avontuur, ik ga risico’s opzoeken en ik wil vooral het echte harde leven meemaken van de Griekse jeugd. Om het zo te stellen, ik heb in de eerste drie maanden deze missie uitgevoerd, maar ben toch wel erg geschrokken van de realiteit van de Griekse straat. De belangrijkste reden hiervoor is mijn locatie. Iedereen die ooit naar Athene is geweest zal op de hoogte zijn van Omonia. Een verderfelijk plein, aan de noordelijke kant omringd door Exarchia, de Little Bronx en Junkie Street. Simpel gezegd, Exarchia is de plaats waar twee jaar geleden een 15-jarige jongen is doodgeschoten door de politie, Omonia is het plein wat ’s nachts veel weg heeft van een Resident Evil-film door de aanwezigheid van vele junkies. Little Bronx is een wijk met een groot aantal kansarme immigranten die volgens de gemiddelde Griek geld verdienen met prostitutie en drugshandel. In deze wijken bevindt zich Junkie Street. Naast Junkie street ligt de Politechnio-universiteit, waar de revolutie in 1973 begon en waar elk jaar gewelddadige demonstraties plaatsvinden. En precies in dit

gebied zijn tweehonderd Erasmus-studenten ondergebracht. Ik kan niet beoordelen wat voor invloed de crisis heeft gehad op de Griekse straat, ik kan wel uitleggen wat ik hier om mij heen zie anno 2010.

Feesten of studeren? Laat ik allereerst de altijd terugkomende vraag beantwoorden: “Is Erasmus nou feesten of toch ook een beetje studeren?” Mijn antwoord hierop is, het is wat je er zelf van maakt. Nederlandse studenten zijn op Erasmus excellente studenten die 110 procent Erasmus-life kunnen draaien en toch hun studiepunten kunnen binnenharken zonder veel energie hieraan te verspillen. Ik kies ervoor mijn vakken met zevens af te sluiten, maar wel elke avond met buitenlanders bier te drinken en veel van het straatleven mee te krijgen. Toegegeven, ik heb weinig gezien van de vele historische plaatsen van Griekenland, maar des te meer heb ik meegekregen van wat er in het moderne Griekenland speelt.

Junkie Street In de eerste drie maanden ben ik naïef en roekeloos geweest, maar heb ik meer shockerende situaties meegemaakt dan in mijn eerste 21 levensjaren. Allereerst ben ik van mijn mobiel beroofd, door een soort ‘Arnold Schwarzenegger’ in elkaar geslagen, en ben ik per politieauto naar het bureau afgevoerd om aangifte te doen. Het meest confronterende van de vele gewelddadige berovingen op Erasmus-studenten is dat het niet de kansarme immigranten zijn die je overvallen, maar gewoon autochtone Grieken. Ook zijn het niet de immigranten die op Omonia-square of in bijvoorbeeld Junkie Street als zombies erbij lopen, maar autochtone Grieken. Iets dat nooit went is het passeren van een twintigjarige jongen die vakkundig een naald in zijn arm plaatst, of drie mafkezen die zelfs één naald delen. Op een gemiddelde avond zie ik gemakkelijk honderd junkies. Naïef negeer en passeer je ze, maar het gevaar blijft dat er een-


Grenzeloos

tje van hen zo idioot is om z’n HIV-naald in je rug te prikken. Het vreemde is dat de junkies rustig kunnen spuiten ondanks de massale politieaanwezigheid hier in het gebied.

Demonstraties Samen met een aantal andere Erasmusstudenten ging ik kijken bij de demonstraties. Die speelden zich meestal af in onze wijk of in een van de omringende. Deze liepen vrijwel altijd uit op rellen. Zowel politie als relschopper is voorbereid en gewapend en wacht tot de vlam in de pan slaat. Twee demonstraties zal ik nooit vergeten. Tijdens de eerste demonstratiedag was mijn wijk hermetisch afgesloten. Denk daarbij aan helikopters met zoeklichten, een duizend man ME-politie, tientallen ME-bussen. Kortom, een no-go-area, zoals we dat in Europa niet horen te kennen. De tweede onvergetelijke ervaring speelde zich af op 6 december, toen het gebied tussen het parlement en de wijk waar twee jaar geleden de 15-jarige jongen was vermoord, hermetisch was afgesloten voor verkeer. ’s Middags werden we geïnformeerd over een enorme demonstratie in het centrum van Athene. Bij aankomst zagen we al direct een man met een bebloed voorhoofd knock-out op straat liggen. Al snel escaleerde de demonstratie en vlogen de traangasgranaten en stenen door de lucht. Telefooncellen, stoplichten en de gevels van banken werden vernield, elke container brandde, auto’s werden vernield en op verschillende plekken in dit gebied werd er gevochten tussen demonstranten en politie. In de lucht zag je politiehelikopters vliegen en elke paar minuten moest je rennen voor je leven omdat de politie zich herpositioneerde. De professionaliteit van de politie toonde aan dat ook die dag weer ‘business-as-usual’ was. Ik kan me nog goed herinneren hoe het hele gebied tussen het parlement en mijn wijk volhing met traangas. Kleine kinderen, ouders en ouderen, iedereen probeerde hoestend en met tranende ogen traangas-loos terrein te vinden. Dit voelde niet meer aan als een Europese democratie, dit was een ware oorlogssituatie. Toen ’s avonds in mijn wijk de dood van de jongen opnieuw werd herdacht, ben ik wederom gaan kijken wat er aan de hand was. Ondanks een enorme politieovermacht liep het wederom uit op rellen. Op enkele meters van me vandaan ontploften traangasgranaten en geluidsbommen. Op tien meter afstand werd een demonstrant tegen een muur aan gelanceerd door een tiental politiemannen. Bij de rellen vlogen auto’s in brand, vonden vele demonstraties plaats, maar werd ook het

“Het anarchisme, het communisme, het afzetten tegen de politie is hier bijna de norm” gedenkteken van de 15-jarige jongen beschadigd. Toen ik terug naar huis wilde gaan door veilig gebied, werd ik overvallen door het traangas dat nog steeds in de hele wijk hing. Blind rennend met een sjaal voor mijn mond probeerde ik veilig terrein te vinden. Eén les heb ik geleerd: met traangas kun je mensen echt plat krijgen.

Onvergetelijke ervaring Junkies en rellen zijn echter niet de enige confronterende aspecten in dit gebied. Het anarchisme, het communisme, het afzetten tegen de politie is hier bijna de norm. Mijn universiteit, Athens University of Economics & Business, is volgehangen met KKE-graffiti, de communistische partij. De universiteit oogt als een krakershol. Het straatbeeld wordt gedomineerd door de enorme hoeveelheid graffiti en bedelaars. Het begint ironisch te worden wat voor afgerachte figuren je hier dagelijks tegenkomt op straat. Het zijn niet alleen junkies die hier volkomen gestoord lijken te zijn, het zijn ook vele ouderen en jonge mensen die soms totaal de weg kwijt zijn. Na zes maanden Erasmus zal ik Athene herinneren als een verschrikkelijke stad, maar een stad die voor mij perfect was om mijn tweede Erasmus te draaien. De bizarre realiteit die ik hier heb aangetroffen, is voor mij een onvergetelijke ervaring. Natuurlijk, drie maanden lang praktisch non-stop bier tanken met de Erasmus-studenten is leuk en de Facebook-foto’s tonen de lol ervan. Maar die foto’s lijken verdomd veel op mijn foto’s van Istanbul. Hiermee wil ik zeggen, Erasmus is overal hetzelfde in Europa, alleen de locatie kleurt je herinnering. De drugsoverlast, de woede in de samenleving en het enorme aantal bedelaars hier in Athene hebben me juist een tegenovergesteld gevoel gegeven: een fantastische ervaring dankzij alle gekkigheid hier. Over twee maanden zal ik weer op mijn fietsje door het Brabantse platteland gaan. Junkie Street en veldslagen met de politie kan ik dan alleen nog op televisie zien… 

Januari 2011 www.INTEgranD.nl 41


Integrand Nederland

Voorzitter

Maliebaan 70 Postbus 13133 3507 LC Utrecht T 030 - 2342111 F 030 - 2341333 E info@integrand.nl

Annemarije Vonk

Vice Voorzitter, HR Manager en Universiteiten PR Bas van Donselaar

Financieel Manager Ingrid Swagemakers

Brandmanager Elmar Visser

Externe Zaken Lars Smits

Operations Thomas Prevoo Adressen Integrand

Integrand Amsterdam

Integrand Leiden

Integrand Tilburg

Vendelstraat 2 1012 XX Amsterdam T 020 - 5253719 F amsterdam@integrand.nl

Integrand Delft

Kaiserstraat 25, kamer 301 Postbus 439 2300 AK Leiden T 071 - 5277988 E leiden@integrand.nl

Warandelaan 2, kamer P102 Postbus 90153 5000 LE Tilburg T 013 - 4663192 E tilburg@integrand.nl

Stevinweg 1 Lab 114-116 2628 CN Delft T 015 - 2784847 F 015 - 2782921 E delft@integrand.nl

Integrand Maastricht

Integrand Twente

Bonnefantenstraat 2, kamer B2.23 6211 KL Maastricht T 043 - 3885350 F 043 - 3883355 E maastricht@integrand.nl

Drienerlolaan 5, Bastille, kamer 314 7500 AE Enschede T 053 - 4893909 E twente@integrand.nl

Integrand Eindhoven

Integrand Nijmegen

TU/e, Hoofdgebouw 0.24 Den Dolech 2 Postbus 513 (postvak 13) 5600 MB Eindhoven T 040 - 2474316 F 040 - 2456370 E eindhoven@integrand.nl

Heyendaalseweg 141 Gymnasion Noordgebouw –1.270 6525 AJ Nijmegen T 024 - 3616127 F 024 - 3611850 E nijmegen@integrand.nl

Achter Sint Pieter 25 3512 HR Utrecht T 030 - 2536176 E utrecht@integrand.nl

Integrand Groningen

Burg. Oudlaan 50, kamer NB-06 Postbus 1738 3000 DR Rotterdam T 010 - 4081799 E rotterdam@integrand.nl

Sint Walburgstraat 22c 9712 HX Groningen T 050 - 3145211 F groningen@integrand.nl

Integrand Rotterdam

Integrand Utrecht

Integrand Wageningen Lawickse Allee 13, kamer 103A Postbus 118 6700 AC Wageningen T 0317 - 422421 E wageningen@integrand.nl

Colofon

Integrand Magazine is een uitgave van Stichting Integrand en verschijnt 4 maal per jaar.

Hoofdredacteur Eva Hol

Oplage 25.000

Redactie Mattijs Glas, Mathias de Graag, Eva Hol, Tess Hol, Tessa Lange, Annelieke van der Linden, Wouter van Loon, Letty Pulles, Jana van de Ven

Stichting Integrand is de grootste stage­ bemiddelaar van Nederland. Naast verschillende stages bemiddelt Integrand in Business Courses, Inhousedagen en Academische Bijbanen. Tevens bestaat de mogelijkheid om, als academische student, een bestuursfunctie te vervullen op een van onze twaalf vestigingen. Redactieadres Integrand Nederland, Postbus 13133, 3507 LC Utrecht redactie@integrand.nl

42 www.INTEgranD.nl Januari 2011

Advertentieverkoop Lars Smits Tel: +31 (0)30 23 42 111 Fax: +31 (0)30 23 41 313 Email: externezaken@integrand.nl t.a.v. Advertentie Integrand Magazine (Cover)Fotografie Jasper van Bladel

Vormgeving Stadsdrukkerij Amsterdam, Aryen Bouwmeester Druk Habo DaCosta Met dank aan Reza Lesteluhu

©2011, Integrand Nederland. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Integrand Nederland.


Een nachtje doorhalen waar je wijzer van wordt.

Business Course ‘The 24 hours of TNT Post’ Een nachtje doorhalen is jou vast wel toevertrouwd. Vooral als er iets te vieren valt. Maar het zou leuk zijn als je er ook nog wijzer van wordt. Dat kan tijdens ‘The 24 hours of TNT Post’, een 24-uurs business course als onderdeel van een driedaags programma dat start op 30 maart. Ideaal om in korte tijd kennis te maken met een dynamische en complexe logistieke organisatie en te sparren over de ongekende mogelijkheden die TNT Post biedt. Je kunt deelnemen aan de business course als je een hbo- of wo-student bent, in de laatste fase van je studie zit én de pittige selectie doorstaat. Een mooie uitdaging voor jou? Meld je dan vóór 7 maart aan op www.werkenbijtnt.nl.


ik ben gedreven

ik ben onderscheidend

ik ben een teamplayer

ik ben Sara Lee Merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick zijn niet meer weg te denken uit onze huishoudens. Welkom bij Sara Lee, het bedrijf achter deze toonaangevende merken. Wereldwijd zetten duizenden mensen zich dagelijks in om deze merken nog sterker te maken. Enthousiaste, gedreven mensen, die zichzelf blijven uitdagen. Die daarbij hun eigen koers bepalen. Want dat vinden we belangrijk bij Sara Lee: onze medewerkers moeten zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat betekent dat wij je de ruimte geven om te groeien in de richting die jij wilt. We zijn altijd op zoek naar gedreven mensen, die hun talenten willen ontwikkelen en hun loopbaan zelf willen vormgeven. Ben jij Sara Lee?

Kijk voor meer informatie, alle vacatures en stagemogelijkheden op www.werkenbijsaralee.nl

MAKE IT HAPPEN

Januari 2011  

Integrand magazine is jouw gids bij de weg naar een werkend bestaan! Ben jij een academische student en denk je al na over wat je na je stud...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you