Page 1

www.integrand.nl 8e jaargang - nr. 2 | januari 2013

De eeuwige student (71) ‘Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd’

De burn-out komt steeds vroeger

Knal lekker door, maar voorkom dat je opbrandt

Profit vs. non-profit

Trend: sociaal ondernemen

Expeditie Robinson finalist

PEGGY VRIJENS

‘Mijn kracht ligt in het sociale’

Trainee Ship SPECIAL


REDACTIONEEL

Redactioneel FOTO: DA AN SOONS

Integrand Inhousedagen

o

012

ber 2

ovem

r-n ktobe

even

kennismaken facebook.com/inhousedagen

Jouw finale

Integrand Inhousedagen:

Partners:

De Integrand Inhousedagen zijn zes jaar geleden voor het eerst georganiseerd om studenten te laten kennismaken met een bedrijf. Voor één dag opent het betreffende bedrijf haar deuren om zo studenten te laten kennismaken met de bedrijfscultuur, werknemers en dagelijkse bezigheden. Een groep van ongeveer twintig studenten krijgt de kans om op een interactieve manier het bedrijf te leren kennen en om zich zo te oriënteren op de arbeidsmarkt.

02 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Afgelopen cyclus was er een mooie samenstelling van bedrijven. Unilever, Randstad, PostNL en KPMG waren enkele van de toonaangevende werkgevers die deelnamen. Omdat de deelnemende bedrijven erg van elkaar verschillen, is er voor de studenten een brede oriëntatie mogelijk.

Niet iedereen mag meedoen aan Expeditie Robinson. In ieder geval moet je een BN’er zijn, je moet leuk in de groep passen en er wordt van je verwacht dat je zeker een paar afleveringen uitzit voordat je het bootje terug naar huis pakt. Als je jezelf daarnaast goed genoeg traint houd je het beter vol, en als je alle opdrachten goed uitvoert bereik je misschien zelfs de finale.

‘Halbe zal trots op me zijn’

Dan nu even over jouw finale: je droombaan. Ook wij, gewone mensen, moeten trainen om tot

deklaar laatste ronde mogen komen. Studeren doen we zeker, maar nog beter oefen Internationale je door daar wat We zijn straks negen jaar verder als ik eindelijk eens ben mette studeren. Paar jaar Hotelschool, jaartje geschiedenis, Bachelor extra ervaring aan toe op te voegen: door middel van een traineeship (blader door Betrekkingen en dan nu nog anderhalf jaar mijn master. Halbe zal trots me zijn.bijvoorbeeld Al die verschillende studies, steden en mensen zorgen ernaar wel de een stageaangaat. of een bestuursjaar. voor dat je telkens weer een periode afsluit en een special), nieuw avontuur Zo gaat dat nu ook met Integrand. Dit is alweer het derde en daarmee laatste magazine dat onder mijn naam uitkomt. Ik moet me gaan richten op andere dingen; studie en dat soort ongein. Gelukkig zal ik ook daarbij constant bezig zijn met journalistiek en kan ik dusMaar mijnwelke passieextra blijven uitoefenen. Mede dankzij mijn functie bijmeer Integrand ik aangenomen ervaring gaat het worden? Misschien weet je over jeben keuze na het lezen van voor de selectieve master Journalistiek en media. Zo zie je maar, al die extra-curriculaire dingen lonen! dit nummer. Of je nou tussen de windmolens gaat staan, mee wilt lopen bij de gemeente, stagiair bent bij de VN in New York of liever nog een jaar of dertig colleges volgt: het kan allemaal, en er is Integrand bestaat om te helpen de vervolgstap vanzelfs je dromen temeer realiseren. Voorbereiding op sollicitaties, het bemiddelen bij past. een prachtige nog veel mogelijk! Geef jezelf even de tijd om te kijken wat bij jou Niet altijdstage, makorganiseren van inhousedagen maar ook informeren over business courses. In deze editie van Integrand magazine lees je dan ook alles over kelijk, I know. Maar goed, we moeten nou eenmaal dingen uitproberen voordat we zeker weten business courses. Bottom-line: het leven is eigenlijk éénrichting grote talentenjacht. een auditie naar theaterronde en van de live-show welke we op willenVan slaan. Gelukkig weetde onze ‘eeuwige student’ hier wel raad naar mee,de niet echte wereld. Gelukkig helpt Integrand je met elke stap. Lees snel de special en krijg tips over de auditie (selectie), lees de do’s en don’ts, en krijg alle keuzes zijn namelijk van levensbelang: “Als je tennist, hoef je toch ook niet meteen een profesinside-information van iemand die daadwerkelijk aan een bekende business course heeft deelgenomen. sional te zijn?” Maar goed, uiteindelijk in die Wimbledonfinale staan is dan ook wel weer leuk… Lijkt een business course je wat? Eén ding staat vast: met alleen studeren kom je er niet. Of een langstudeerdersboete wel of geen einde gaat maken Esther de Roos aan alle extra-curriculaire activiteiten is nog niet te zeggen. Het enige dat ik zeker weet is dat ik zonder alle opgedane ervaring buiten mijn studie, Hoofdredacteur zowel deze functie als mijn master niet had kunnen doen. Houd dat in gedachten, wat de nieuwe regering ook beslist!

Hagar Michel (22), masterstudente Bestuur & Beleid, was in de vorige cyclus bij de Inhousedag van KPMG Plexus aanwezig.

Marjon Op de Woerd Hoofdredacteur Het magazine thuis ontvangen? Of solliciteren naar een plek binnen de redactie? Mail je gegevens naar hoofdredacteur@integrand.nl!

Een bedrijf geeft zelf invulling aan de dag. Deze ziet er meestal als volgt uit: ’s ochtends is er een korte kennismaking waarbij een presentatie wordt gegeven over het bedrijf zelf. Vervolgens zal door de deelnemers een casus worden opgelost, waarna de dag wordt afgesloten met een informele borrel. Het doel van de dag is om bedrijf en student met elkaar kennis te laten maken.

“Ik had me aangemeld omdat ik inmiddels in de masterfase zit en het werkende leven toch wel dichtbij komt. Consultancy spreekt me erg aan en de gezondheidszorg is een gebied waar veel moet gebeuren de komende jaren. De uitgelezen kans om bij KPMG Plexus te kijken wat dit inhoudt!

Twee keer per jaar is het mogelijk om deel te nemen aan meerdere Inhousedagen. De eerste cyclus vindt plaats in maart/april en de tweede in oktober/november. Op de website inhousedag.nl is het mogelijk de deelnemende bedrijven te bekijken en je gratis in te schrijven. 

Het was een leuke en interactieve dag, ik heb een duidelijk beeld gekregen van het bedrijf. We kregen de mogelijkheden om vragen te stellen en gingen zelf ook aan de slag. Na de lunch gingen we in groepjes aan de slag met een casus. Leuk om met een concreet vraagstuk bezig te zijn, je kreeg zo een goed beeld van de werkzaamheden van een consultant.”

Stichting Integrand Stichting Integrand Stichting Integrand is in 1980 opgericht om academische studenten praktijkervaring op te laten doen. Om je in contact te brengen met het bedrijfsleven bieden wij naast stages en academische bijbanen ook inhousedagen aan. Daarnaast bieden wij op onze website een compleet overzicht van actuele business courses.

Vestiging Hoofdkantoor

Wij hebben op elke universiteit een vestiging, hierdoor hebben we (stage)opdrachten door heel Nederland. Om ons complete aanbod te bekijken kun je je gratis aanmelden op onze website www.integrand.nl. Wanneer je een interessante

opdracht hebt gevonden, helpen wij je met de voorbereiding. Wij weten hoe de cultuur en sfeer zijn binnen de bedrijven uit ons bestand. Daardoor kunnen wij je goed adviseren over hoe je jouw cv en motivatiebrief het beste opstelt en welke vragen je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Meer weten? Kijk op de website voor voorbeeldbrieven en tips. Wil jij zelf een bemiddelende rol spelen tussen student en bedrijfsleven? Mail dan naar hrmanager@integrand.nl voor een uitdagend bestuursjaar.

SEPTEMBER 2012 WWW.INTEGRAND.NL 3 JANUARI 2013 WWW.INTEGRAND.NL 03


In dit nummer

10

traineesHIP SPECIAL

27

36 Trainee Ship SPECIAL

40

16 30

45

28

& kijken 34 Lezen  versus non-profit 36 Profit  the dream in New York 40 Living  week op het hoofdkantoor 42 Een van Integrand Recensies van boeken en films

06 Intermezzo  druk, druk 10 Druk,  Facts 14 Student  Peggy Vrijens 16 Interview 

De burn-out komt steeds vroeger

Over doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en Limburgs zuurvlees

Mattijs 20 Column  Er is er één jarig...

04 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Trend: sociaal ondernemen

22 informatie 23 Windmolens, en mensenrechten Oké, een traineeship… Maar wat is het nou precies?

Drie trainees van verschillende bedrijven aan het woord

iets voor mij? 27 Traineeship,  Heb jij het in je? Bekijk het hier

Stagiair Sophie vertelt

sollicitanten, 28 Twaalfhonderd twintig plekken Rianne zat in de selectieronde van een buitengewoon traineeship

30

Op weg naar de droombaan Doorgewinterde trainees vertellen over hun ervaring

Door de ogen van voorzitter Anouk

45 De eeuwige student Willemijn 46 Column 

Jacques Lubach (71) volgt al dertig jaar college

Dag donderdagavondbier

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 05


INTErmezzo

INTErmezzo

TOP5 apps 1. Scoupy Met Scoupy ben je altijd op de hoogte

Uitproberen

In deze nieuwe rubriek gaat Integrand allerlei dingen voor je uitproberen en ervaren. Deze keer volgen we een college van een bijzondere studie. Als je voor één studie gekozen hebt, dan kies je ook heel veel studies niet. Soms zou het leuk zijn om even aan andere opleidingen te kunnen proeven. In deze eerste ‘Uitproberen’ nemen we een kijkje bij de opleiding Islam & Arabisch. Wie? Jorien van Leeuwen (‘uitprobeerredacteur’ en psycholoog in opleiding) Wat? Een college over de Koran Waar? De studie Islam & Arabisch aan de Universiteit van Utrecht Als psychologiestudent ben ik collegezalen gewend van 500 man. Het is dan ook even wennen om met 10 medestudenten in een klein, knus klasje een college te volgen. Mijn nieuwe klasgenoten vormen een divers publiek: van journalisten-in-wording tot moslima’s. Zij zijn vandaag voor even mijn nieuwe klas. Vandaag gaat de les over de Koran oftewel Qur’an. De onderwijzer legt een Koran op tafel en begint zijn PowerPoint-presentatie . Hij vertelt vol passie over de invloed van het Westen op de Koran, over boekdrukkunst en de kolonisatie. Termen als mushaf, mu’ tarila en Salaf komen voorbij en zijn voor een dummy als ik soms lastig te volgen. Hierna leiden twee van mijn nieuwe klasgenoten een discussie: mag de Koran wel of niet worden aangeraakt door een niet-gelovige? De discussie barst los en verschillende argumenten worden naar voren geschoven. Enerzijds staat in de Koran dat dit heilige boek alleen door moslims aangeraakt mag worden. Anderzijds krijgen niet-moslims nu niet de kans om zich te verdiepen in het geloof. Na deze interessante discussie geeft de docent nog wat huiswerk op en beëindigt hij zijn college. Had ik van tevoren verwacht om in een ‘extreme’ les te komen over de Islam met veel strenge gelovigen? Misschien wel. Maar niets is minder waar! Dit college is objectief, en bedoeld voor letterlijk iedereen die geïnteresseerd is in deze bijzondere cultuur.

★★★★

Aantal sterren: Want: Het is interessant om kennis te maken een andere cultuur, bovendien was het hoorcollege best intiem. Minpunt: Zonder enige voorkennis is het, door de Arabische termen, soms lastig te volgen.

06 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

van de laatste kortingen van diverse winkels en restaurants in Nederland. Activeer de gratis coupon op je telefoon en toon de streepjescode aan de kassa. Voor iOS en Android. 2. Camscanner Free Maak van je mobieltje een scanner met Camscanner Free. Richt je lens op een document en je mobiele telefoon maakt er een PDFbestand van. Voor iOS en Android. 3. Layar Met behulp van een ingebouwde cameraapplicatie en verschillende lagen brengt Layar je omgeving tot leven. Zoek naar verstuurde tweets, naar oplaadpunten voor je ov-kaart, politiebureaus, enzovoort. Voor iOS en Android.

Website

Onze website is vernieuwd! Ga snel naar www.integrand.nl voor onder andere handige overzichten van stages, career events, Inhousedagen, sollicitatietips en nog veel meer!

3 Vragen aan…

4. TuneIn Radio Kies uit 70.000 radiostations en ontdek je favoriete radiozender. Zenders opslaan, podcasts beluisteren en zoeken naar radiozenders op locatie: allemaal mogelijk met TuneIn Radio. Voor iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, Palm en Samsung Bada. 5. Remote Mouse Maak van je iPhone een externe muis en bedien je pc vanaf je luie stoel. Dat is mogelijk met de app Remote Mouse. Voor iOS.

TOP5 websites 1. Foodspotting.com De ideale website voor de lekkerste gerechten van restaurants in jouw omgeving.

Thijs van Reekum, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Het is aardig aan het stormen in onderwijsland. Nu de langstudeerdersboete van tafel is, hangt de volgende maatregel al boven het hoofd van studerend Nederland. We ondervragen Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg over het sociaal leenstelsel.

Poll

Nevenactiviteiten (zoals een bestuursjaar of commissiewerk) zijn belangrijker dan het halen van hoge cijfers.

JA, hier leer je van op manieren die je niet in de schoolbanken leert

87%

2. Vliegtickets.nl

Nee, uiteindelijk vinden

Kies op Vliegtickets.nl uit meer dan 1000 wereldwijde vliegbestemmingen. Een telefoontje is vervolgens genoeg om de reis te boeken.

werknemers cijfers toch belangrijker

8%

Ik weet het niet

5%

3. 9gag.com De slogan van de website 9gag.com luidt als volgt: Just for fun! Grappige plaatjes kijken en niet teveel nadenken.

4. Nrcnext.nl/columnisten/ Liefhebber van columns, opgelet! NRC.next.nl biedt voor jou een verzameling van de meest recente columns.

5. Ted.com Inspiratie opdoen voor je presentatie of lezing? Surf naar Ted.com en bekijk talloze video’s met sprekers die in maximaal 18 minuten ‘de presentatie van hun leven’ geven.

Foutje! In het septembernummer van Integrand Magazine stond in het artikel over verschillen tussen business courses vermeld dat adviesbureau KPMG Nederland elk jaar met een groep studenten afreist naar Zuid-Afrika. Dit had echter KPMG Meijburg & Co Belastingadviseurs moeten zijn; De Nederlandse KPMG Member Firm die zich specifiek richt op fiscale advisering.

Wat is er mis met het sociaal leenstelsel? De overheid haalt heel veel geld weg bij studenten. De goede toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs, die de studiebeurs altijd heeft geboden, valt weg. Het lijkt me logisch dat we niet staan te springen dat er bij studenten 13.000 euro wordt weggehaald, terwijl ze nauwelijks inkomsten hebben. Welke gevolgen heeft het voor studerend Nederland? Ik verwacht een tijdelijke terugval in de studentenpopulatie, maar daarna zullen studenten toch wel wennen aan het lenen. Ik maak me eerder zorgen over wat de enorme studieschulden op lange termijn gaan betekenen. Het wordt er sowieso niet makkelijker op voor net-afgestudeerden. Zij krijgen de steeds toenemende rekening van de staat, de zorg, de pensioenen, en nu moeten zij ook de eigen kosten voor de studie gaan betalen. Waar we ons momenteel ook heel erg zorgen over maken, is het inkorten van het OVrecht. Stagevergoedingen vormen altijd al een probleem, maar wanneer ook het OV-recht in het geding komt, kan dat grote negatieve gevolgen hebben voor het volgen van een stage. Wat is jullie alternatief? De vraag is of je zoveel geld bij het Hoger Onderwijs weg moet halen, terwijl het de motor is van je kenniseconomie. Het probleem is dat toekomstige studenten én hun OVrecht kwijt zijn, én opgezadeld worden met een studieschuld. Een alternatief om een miljard te bezuinigen is natuurlijk moeilijk te vinden. We blijven tegen het sociaal leenstelsel, maar denken wel mee over de randvoorwaarden, wanneer het sociaal leenstelsel toch wordt ingevoerd. De slogan ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’ lijkt hier toch ontkracht te worden: de rekening wordt wel degelijk doorgeschoven naar de volgende generatie, terwijl de consequenties daarvan nog buiten beschouwing worden gelaten.

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 07


ADVERTORIAL

ADVERTORIAL

Advertorial

Advertorial

Stel je vragen aan recruiters en trainees van ABN AMRO op een van onze inhousedagen. Womens Banking Day. Een bank; je hoort er genoeg over in het nieuws. Je hebt er één nodig om je betalingen te doen en straks misschien je eerste huis te kopen. Maar een bank als werkgever: heb je daar wel eens aan gedacht? Zoveel mogelijkheden, zoveel richtingen. De keuze is aan jou. Wij weten dat een keus maken niet makkelijk is. Daar helpen we je dan ook graag mee. Kom er achter wat wij jou te bieden hebben en maak kennis met onze trainees, recruiters en een aantal topvrouwen binnen de bank op één van onze Womens Banking Days.

Business course Trust-IT. Algemeen Tijdens onze inhousedagen geven we je

waardevol om verschillende carrière-

ook graag iets extra’s mee, dit bijvoor-

a dull moment niet bestaat. Samen met jouw collega’s word je geconfronteerd met

mogelijkheden te onderzoeken. Een in-

beeld in de vorm van een workshop per-

waar wij dagelijks voor staan. Speel jij binnenkort mee? Schrijf je in voor deze inter-

housedag is denk ik de ideale manier

sonal branding.

ben en krijgt ruim de gelegenheid om te kijken of werken bij ons ook iets voor jou

ration professionals. Je kiest zelf waarin jij je wilt verdiepen. Je kunt bij ABN AMRO

tieve game laten we graag zien hoe het is om te werken binnen een afdeling waar complexe vraagstukken binnen jullie eigen bedrijf (TRUST-IT) en ervaar je de dynamiek actieve dag en the Game is on!

om je te oriënteren. Je ziet wat voor een welke traineeships we je te bieden heb-

Niemand is standaard. Daarom heeft ABN AMRO het traineeprogramma next gene-

len maar het gaat erom hoe jij het vindt en of jij een klik ervaart. Tijdens een innova-

Voor je gaat solliciteren is het zeer

type mensen er bij ons werken, ontdekt

Algemene Inhousedag.

Tijdens onze inhousedagen staat ervaren centraal. Wij kunnen je wel van alles vertel-

is. Daarnaast helpt een inhousedag je ook nog eens bij het aanscherpen van je motivatie. Handig wanneer je daarna gaat solliciteren!

Geïnteresseerd? Houd dan onze evenementenkalender (www.abnamro.nl/werken) in de gaten en ik zie je graag tijdens één van onze inhousedagen! Barbara Wennekes, graduate recruiter

positie binnen de bank. Een mooi programma dat een vliegende start voor je carrière

The Deal.

kan betekenen: we zijn niet voor niets verkozen tot het beste traineeship van 2011!

Fusies en overnames... het is de eredivisie van de juridische en financiële sector. Het

Je bent net of bijna afgestudeerd en de wereld ligt aan je voeten. Maar wat ga je

lijkt soms een spel, maar dan wel met de grootste spelers en belangen. Daarom orga-

doen? Op onze algemene inhousedag kun je kennis maken met trainees van de ver-

niseren wij samen met De Brauw advocaten The Deal. De driedaagse business course

schillende startrichtingen. Je kunt hen vragen naar hun ervaringen en de inhoud van

over Mergers & Acquisitions. Waarbij je meemaakt hoe de dynamiek op een M&A

de projecten die ze hebben gedaan. Op die manier krijg je een goed beeld van de

afdeling is en ervaart hoe het is om samen te werken met een groot advocatenkantoor.

mogelijkheden en kansen die de bank je te bieden heeft.

The real deal!

een keuze maken uit 25 startrichtingen. Het doel is jou voor te bereiden op een sleutel-

24 WWW.INTEGRAND.NL SEPTEMBER 2012 08 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

SEPTEMBER 2012 WWW.INTEGRAND.NL 25 JANUARI 2013 WWW.INTEGRAND.NL 09


Psychologie

Psychologie

Dit heeft als keerzijde dat kinderen zich al jong nutteloos beginnen te voelen. De wereld om hen heen is maakbaar en perfect, maar zij stellen zelf niks voor.

De wereld om ons heen is maakbaar en perfect

Druk, druk,

druk...

Mislukken is geen optie

Komen we nog vooruit?

‘Ik deed twee studies, had een leuke bijbaan, een grote groep vrienden, ging volop uit en zat ook nog in een commissie. Ik leidde het perfecte, drukke leven. Nu zit ik al twee maanden op de bank. Opgebrand. Ik wil van alles, maar ik kan niet meer.’

10 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Door Tess Hol

Alles volplannen Een overvol, druk leven wordt tegenwoordig gezien als het ideale leven. We zijn ontzettend druk bezig om sociaal te zijn; zowel online als offline. We plannen onze dagen helemaal vol, om alles er maar uit te halen wat erin zit. We willen heel veel, maar kunnen we dit ook? Steeds vaker duikt er een verhaal op van iemand uit onze omgeving die de drukte van zijn bestaan niet meer kan bijhouden en instort. Dit inmiddels veelvoorkomende verschijnsel is de burn-out. Riep deze term vroeger nog het beeld op van een overwerkte moeder met een fulltime baan en een groot gezin om te onderhouden, nu treft het ook al een jongere generatie. Jongeren die opgebrand op de bank zitten, zonder enige motivatie of energie om nog maar iets te ondernemen. Jongeren die nu al aangeven dat het leven te veel van hun eist. De burn-out komt steeds vroeger. 

De burn-out komt steeds vroeger Maar ook nóg jongere kinderen lijken getroffen te worden door de drukte en snelheid van de huidige samenleving. Steeds meer kinderen slikken al op jonge leeftijd medicijnen, omdat zij bijvoorbeeld stoornissen als ADHD bij hen worden vastgesteld. Ze kampen met gedragsproblemen die ouders niet meer in de hand hebben. Hoe komt het dat we zo jong al in de problemen zitten?  

De zieke samenleving

Wordt onze samenleving soms zieker? De Gentse psychoanalyticus en psycholoog Paul Verhaeghe beweert van wel. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Identiteit waarin hij dit fenomeen uiteenzet. Volgens Verhaeghe had de westerse mens het nog nooit zo goed, maar voelde het zich tegelijkertijd nog nooit zo slecht. In zijn boek vertelt hij dat mensen in onze samenleving steeds vaker kampen met de-

pressies, angsten en stress. In de laatste 25 jaar ziet hij opvallende ontwikkelingen. Zo komen depressies in mindere mate voort uit jeugd- of relatieproblemen, maar juist vaker uit ontslag, voortdurende stress op werk of arbeidsconflicten. Jongeren lopen een burn-out op en kinderen slikken medicijnen omdat ze niet goed functioneren in deze samenleving.   

Verknipte identiteitsvorming

Maar hoe is het mogelijk dat we steeds jonger ziek lijken te worden? Volgens Verhaeghe is dit fenomeen een typisch gevolg van het tijdperk waarin we nu leven. In onze jachtige en veeleisende samenleving kunnen veel mensen het tempo niet bijhouden of aan de verwachtingen voldoen. Het begint al in de vroege jeugd. Als kind worden we aan veel meer prikkels blootgesteld dan 25 jaar geleden. Vroeger waren onze ouders ons grote voorbeeld bij onze identiteitsvorming. Nu kun je via televisie en internet een stroom aan voorbeelden opdoen, die vaak perfect, maar onrealistisch zijn.

Als we opgroeien wordt de druk om te slagen nog veel groter. Het liefst zouden we zoveel mogelijk ballen  tegelijk hooghouden. Niet één, maar twee studies afronden, een goede, veeleisende baan, een druk sociaal leven en ook nog aan je uiterlijk blijven werken. Dit alles leggen we het liefst continu vast via Twitter en Facebook. Als je dit tempo niet bijhoudt, val je al snel buiten de boot en ben je in deze samenleving mislukt. Een loser. Verhaeghe geeft hier de samenleving de schuld van. De waarden die we geïnternaliseerd hebben zijn competitiedwang en fixatie op het uiterlijk. Hij zegt dat onze samenleving een ideologie heeft van slagen of mislukken, waarbij een individu volledig afhankelijk is van zijn eigen inspanningen. Iedereen moet blijven groeien en presteren, want de competitie is bikkelhard. Wie aan de bodem van de samenleving blijft kleven, is er niet in geslaagd zijn talenten optimaal in te zetten en verdient geen mededogen, maar afkeuring.  

Het gevolg We leven in een maatschappij waar op elke vraag een antwoord is. Alles kan perfect zijn, er zijn geen tekorten. Dit maakt ook dat mensen grenzeloos worden. Ze willen steeds meer. Dit gaat ten koste van henzelf. Wat Verhaeghe dwarszit is dat in plaats van de oorzaken aan te pakken, zoals reclame, de grenzeloosheid bestreden wordt. Dit wordt onder andere gedaan door middel van medicijnen. Verhaeghe noemt dit ‘symptoombestrijding’. Volgens hem vragen mensen zelf om een diagnose en een label, omdat ze een legitieme reden nodig hebben voor hun maatschappelijk falen. Een psychiatrische diagnose is voor mensen die niet meekomen in deze maatschappij een opluchting: ‘Ik heb niet gefaald, ik ben ziek, en daar kan ik niets aan doen.’  

Gaat het echt zo slecht? Maar is het wel echt zo slecht gesteld met de westerse mens? Niet iedereen is het namelijk eens met de uitspraken van Verhaeghe. Wetenschapsjournalist Marcel Hulspas stelt dat uit onderzoeken blijkt dat we de afgelopen decennia juist gelukkiger zijn geworden. Zo blijkt uit het NEMESIS-2 onderzoek van 2010 dat Nederlanders niet meer depressies, angststoornissen of verslavingen hebben dan tien jaar geleden. Wel blijkt dat mensen met psychische klachten tegenwoordig sneller professionele hulp zoeken. Zochten in 2001 nog ruim een half miljoen mensen die professionele zorg, inmiddels zijn dat bijna een miljoen mensen per jaar. Hieruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat we niet zieker worden, maar steeds minder bereid zijn te blijven tobben. We proberen onze klachten aan te pakken en worden hier vanzelfsprekend gelukkiger van.  

Ik heb niet gefaald, ik ben ziek. Daar kan ik niets aan doen Conclusie Mensen groeien mee met hun maatschappij. Dat het leven nu druk is en veel van ons vraagt valt niet te ontkennen. Psychische stoornissen zullen zich aanpassen aan dit tijdperk. Zo zijn de burn-out en ADHD relatief jonge stoornissen, die horen bij deze tijd. Feit is dat Verhaeghe’s visie stof tot nadenken geeft, maar hopelijk gerelativeerd kan worden aan de hand van bovenstaand onderzoek. Als we de cijfers moeten geloven is het nog niet zo zwart-wit dat er echt een zieke samenleving gecreëerd wordt. De symptomen die nu opkomen mogen we niet negeren, maar we kunnen er juist van leren. Misschien moeten we af en toe een stapje terug doen en wat vaker offline gaan. 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 11


ADVERTORIAL

ADVERTORIAL

Advertorial

Advertorial

Cisco Systems

MY CISCO EXPERIENCE

Mind Wide Open

BIG THINGS ARE HAPPENING

My name is Aigerim, I am an Associate Systems Engineer at Cisco. I have joined Cisco Sales Associates Program (CSAP) half a year ago and set out on a journey to a glorious career at Cisco. As a child I have always been interested in technology and my passion for it has only grown over the years. As a result I found myself doing Bachelors in Computing and then moving to Information Management for Masters at Tilburg University in Netherlands.

1

Cisco Systems was founded in the US in 1984 and is a leading provider of networking, voice, IT and communication technology and services. We are a global organization with operations in over 150 locations world-wide and employ over 60,000 people. DID YOU KNOW… • t hat 90% of global internet traffic will at some point pass through a piece of Cisco technology • over the last 15 years network speeds have increased 18 million times • i n 2009 alone, humans created more data than all previous years combined • by 2015 there will be nearly one mobile connected device for every person on earth • by 2020 there will be 50 billion devices connected to the internet • 2/3 of all the worlds mobile data traffic will be video by 2016 and video traffic will quadruple by 2014 • by 2016 the Gigabyte equivalent of all the movies ever made will cross global IP networks every 3 minutes And who sites at the centre of all this? Who is managing these exponential shifts? The one company that makes it all possible…… Cisco. Big things are happening and Cisco is at the heart of this digital revolution. Cisco has been an innovator of new technology for many years – we have been at the

14 WWW.INTEGRAND.NL SEPTEMBER 2012 12 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

HOW DID YOU GET INTO CSAP?

Being attached to the technological world, I knew that Cisco is one of the most reputable companies and working at Cisco was a “dream come true”. I got to know about CSAP on Cisco´s website having spoken to one of the Cisco employees at an event for expatriates in Amsterdam. He seemed to be so inspired and driven by his work at Cisco that I became even more confident that I would love to work for Cisco. Interestingly, a few days later I attended a career fair in Amsterdam RAI and there was Cisco again! I met Cisco representatives promoting the CSAP program that I only reinforced my excitement and enthusiasm to apply.

forefront of the evolution of the Internet for the last 25 years and we are now a leading force in the development of many of the most exciting innovations currently happening in the technology sector. HD Real-time Video Conferencing, Collaboration technology, Mobility technology and platforms, and Cloud Solutions are just a few areas in which Cisco are making ground-breaking technology developments.

2 3

HOW DO YOU FIND CSAP? I think the program is a truly life-changing experience providing graduates with a platform to begin with opportunities to take charge of their own careers. I personally enjoy every single aspect of CSAP, be it the daily work, stressful situations or the great time we have with other associates.

WHAT HAVE YOU GAINED?

My own biggest development in the program was in the telecommunications area. Information Management was my major in the university so I have learnt a lot of new material during the past 6 months at Cisco. Looking back I cannot believe I managed to learn so much in a short period of time. Moreover, being an engineer in sales, I am developing strong business acumen and communications skills. This blend of technology and business is certainly the differentiator of the program. One of the keys to the program is not only to develop technical expertise, but also to be able to communicate the business benefits of it. The technology will only be adopted if people understand how it changes their lives.

Our technology is pivotal in driving the internet of the future that will change the way the world lives, plays, works and learns.

GRADUATE PROGRAMS Cisco’s Amsterdam office is one of our global training hub’s for our Global Sales Training Program.

develop our Associate Systems Engineers (A S E s) to become succe ssf u l Sy stem s Engineers or Account Managers in the Cisco Sales Organization.

CSAP – Cisco Sales Associate Program - is one of the most highly coveted early-in-career development programs designed specifically for top university graduates from around the world who aspire to become the next generation of sales leaders at Cisco. This year long program provides world class, hands-on educational and experiential training that will

We are currently looking to hire 10 ASE’s for our Amsterdam office for positions starting in February 2013. We have positions available for Dutch, Russian, Italian, Arabic, Portuguese and French speakers (English is the primary business language at Cisco so all applicants must be able to demonstrate fluency in English and one of the above languages).

4 5

WHAT IS THE BIGGEST CHALLENGE OF CSAP? I think the biggest challenge of CSAP lies in managing your time. Apart from our daily work, we need to complete certifications and trainings. Therefore time management is a key. You are completely in charge of your own agenda and what you do, as long as you deliver according to your goals.

WHAT DO YOU ENJOY THE MOST IN THE PROGRAM?

Applications can be made online here: www.cisco.com/ go/universitycsap

To me the best part of the program is in people. Not only have I enjoyed the company of the people that work in Amsterdam, but I also communicate with people all around the world on a daily basis. In the morning I might be working with someone from Singapore and in the evening I am on the phone with a colleague from United States. This global collaboration is definitely a differentiator of the program and Cisco as a whole. There are literally no borders or limits to my work at all. Moreover, the team of CSAPers is highly diverse. Being from Kazakhstan, I thought I would be an exception. Little did I know that I would meet people from almost all corners of the world in Amsterdam’s office.

SEPTEMBER 2012 WWW.INTEGRAND.NL 15 JANUARI 2013 WWW.INTEGRAND.NL 13


Student facts

Student facts

Door Annelieke van der Linden

Fins en Hongaars vervallen

Hei. En: helló. Mocht je deze begroetingen en andere zinnen in het Fins en Hongaars willen leren, dan kun je niet langer terecht op een Nederlandse universiteit. De Rijksuniversiteit Groningen, de laatste universiteit die deze studies nog aanbood, moet drastisch bezuinigen, waardoor de studies Fins en Hongaars vervallen.

Hoezo crisis?

Het Financieele Dagblad beloont jaarlijks bedrijven die over de afgelopen drie jaar een onafgebroken omzetgroei van tenminste 20% lieten zien. Zij kregen een award: de FD Gazelle. Myler, een platform voor professionals, zag zijn omzet verzestienvoudigen van 6 miljoen in 2009 tot 96,6 miljoen in 2011 en is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. In totaal haalden 350 bedrijven uit Nederland een award binnen. In 2011 waren dit nog 240 ondernemingen. De nominaties zijn gebaseerd op de Graydon database, die zo’n twee miljoen actieve Nederlandse bedrijven volgt.

14 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Ook Deens en Noors verdwijnen per volgend schooljaar uit Groningen. Letterenstudies hebben het al langer moeilijk in Nederland. Eerder werd bekend dat de Universiteit van Amsterdam de studie Roemeens schrapt. Overigens is het daar nog wel mogelijk om Deens en Noors te volgen.

I (don’t) need the dollar

Door een studie te volgen, is het mogelijk om goed betaald werk te kunnen krijgen, waarmee je weer geld verdient om rond te kunnen komen. Een 25-jarige student uit Kampen had eind november dan wel kunnen stoppen met zijn studie. Door een fout van ABN AMRO was het saldo van zijn beleggingsrekening gestegen naar 1 miljoen euro. Tijdens het internetbankieren ontdekte de student de aangename verrassing. Hij ging naar de bank, waar alles werd teruggedraaid. Een woordvoerder van ABN AMRO laat weten dat er waarschijnlijk iets fout ging bij de invoer van de slotkoers. De student, Kris Koops, reageert nuchter op Twitter: ,,Achja, more money, more problems…”

Je bent gehunt!

Door de opkomst van CV-databanken op internet en social media wordt het voor werkgevers makkelijker om online personen te vinden en te benaderen, ofwel te hunten. Met name academici worden door potentiële werkgevers benaderd, zo blijkt uit gegevens van het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek. Verkopers worden het meest benaderd. Driekwart van deze respondenten wordt jaarlijks eenmaal of vaker benaderd. Ook ICT’ers (67%), marketeers (67%), accountants (63%) en academici die werkzaam zijn in de financieel-economische sector (62%) komen vaak aan bod. Mensen die werken in de verpleging (17%), facilitaire dienstverlening (22%), administratie (22%), onderwijs (23%) en de productie (24%) worden het minst benaderd.

Stroeve beweging op arbeidsmarkt

Ook op de arbeidsmarkt laat de economische crisis haar sporen na. Bijna 40 procent van de Nederlanders durft niet van baan te veranderen, zo blijkt uit het Nationale Werkonderzoek 2012 van vacaturesite Jobtrack onder zo’n 17.000 respondenten. Door deze beweging op de arbeidsmarkt zijn de talenten minder makkelijk te benaderen door recruiters. Uit het onderzoek blijkt dat talenten de crisis als een barrière zien om in beweging te komen. Zij wisselen alleen van baan als een aantrekkelijk pakket wordt geboden waarbij ze geen risico lopen en ze het gevoel hebben begrepen te worden.

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 15


Interview

Interview

‘Je kunt altijd

nóg een stapje verder’ We zagen Peggy Vrijens de afgelopen maanden strijden in Expeditie Robinson op RTL5. De 36-jarige actrice kijkt samen met Integrand Magazine terug op haar expeditie in Maleisië en vertelt waar haar doorzettingsvermogen vandaan komt.

“T

oen ik terugkwam van de opnames van Expeditie Robinson, had ik geen tijd om op adem te komen. Ik trof namelijk een enorme ravage aan; er bleek een lekkage te zijn geweest in mijn huis, het behang kwam van de muur en ik moest dat meteen gaan regelen. Ook ben ik naar familie en vrienden gegaan in Maastricht, want als íets me duidelijk is geworden, dan is het toch wel hoe belangrijk zij voor me zijn. Het zijn de personen van wie ik hou, die mij waarderen, me nemen zoals ik ben en het niet erg vinden als ik eens niet zo lekker in mijn vel zit.”

16 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

“Bijslapen hoefde niet, integendeel. Ik barstte de eerste dagen van de energie. Ik moet wel zeggen: het was heel fijn om gewoon weer in een zacht bed te slapen. Tijdens Expeditie Robinson sliepen we op een harde ondergrond, soms op houten planken, maar meestal op het strand. ’s Nachts sliep ik onrustig terwijl de zandvlooien me kapotbeten. En omdat ik steeds dunner werd, voelde ik duidelijk mijn botten waardoor ik weer niet in slaap kon komen. Ik heb er rugklachten aan over gehouden. Ik ben gelukkig geen enorme slaper, dus ik kon toch redelijk goed door blijven gaan met die korte nachtjes. Wat grappig is: ik liep, toen ik weer in Nederland was, sterk vermagerd door Amsterdam. 

‘Opgeven was nooit een optie, ook niet tijdens mijn studie’


Interview

Pas naderhand hoorde ik van mensen, die toen nog geen idee hadden dat de opnames van Expeditie Robinson er net op zaten en ik meedeed, dat ze zich allemaal afvroegen wat er met me aan de hand was en of ik misschien anorexia had.”

Limburgs zuurvlees “De verveling slaat enorm toe als je op een onbewoond eiland zit. Je gaat malen. Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar denken aan wat ik allemaal ging doen bij thuiskomst. En aan eten! Eindeloze gesprekken hebben we er over gevoerd. Ik legde de andere kandidaten precies uit hoe je Limburgs zuurvlees klaarmaakt en zij vertelden mij hun beste recepten. We stelden een tour samen langs alle lekkere eetplekken van Amsterdam. De route was al helemaal uitgestippeld, maar het is er tot op de dag van vandaag nog niet van gekomen. Ook dacht ik: als ik terugkom, koop ik een bootje. Maar dat lukte niet door dat gedoe met die lekkage.” “De manier waarop ik met eten omging toen ik thuiskwam, was veranderd. Ik was zoveel afgevallen en mijn stofwisseling was helemaal in de war. Ik kreeg haaruitval, mede door het vitaminegebrek. Artsen hadden me van tevoren gewaarschuwd om niet meteen alles te eten wat los en vast zit. Daar heb ik me ook goed aan gehouden. Iets té goed misschien. Gezond eten werd een beetje een obsessie. Dus daar moest ik een balans in zoeken. Ik trakteer mezelf inmiddels weer dagelijks op alles wat ik lekker vind, met mate uiteraard. Dat intense genieten van dingen wordt geleidelijk minder; langzaam word ik weer de oude.”

18 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Interview

‘Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik denk’ Life changing experience “Vóór dit seizoen keek ik zelf ook naar Expeditie Robinson. Ik vroeg me dan altijd af of ik dat ook zou kunnen: overleven onder de meest extreme omstandigheden. Ik was al een paar keer gevraagd mee te doen, maar had steeds opnames of een lopende productie. Dit jaar roosterde ik speciaal vrij en gelukkig werd ik weer gebeld. Ik moest door een strenge selectieprocedure waarin me werd gezegd dat dit een life changing experience zou worden. Tegenover mezelf wilde ik wel iets bewijzen en uitzoeken hoe sterk ik ben. Ik heb van Expeditie Robinson geleerd dat ik meer kan dan ik denk. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en weet dat als ik op mijn strepen ga staan, ik echt niet meteen iedereen afschrik. Vroeger dacht ik dat ik me in moest houden om aardig gevonden te worden, maar ik heb gemerkt dat zelfs als ik voor mijzelf opkom, mensen nog steeds graag bij me in de buurt willen zijn. Blijkbaar kijken ze niet alleen naar wat ik zeg of hoe ik het breng, maar ook, en vooral, naar wie ik ben. En dat is wel goed om je te realiseren.”

Bodybag girl “Je moet eigenlijk vermijden om te lezen wat anderen over je schrijven op internet; dat is namelijk niet altijd positief. Maar ik troost me met de gedachte dat deze mensen alleen reageren

op een subjectief plaatje dat ze voorgeschoteld krijgen via de televisie. Ik las bijvoorbeeld dat mensen mij een meeloper vonden. Gelukkig kan ik dat wel steeds beter naast me neerleggen. In de tijd dat ik meedeed aan Wie is de Mol? was er zelfs iemand, onder de naam Bodybag girl, die me dood wenste. Daar schrok ik toen van. Totdat ik op een fandag een heel onzeker meisje om me heen zag draaien omdat ze graag een handtekening wilde. Op het moment dat ik die wilde geven, zag ik een naamplaatje met haar nickname. ‘Bodybag girl’. Ik confronteerde haar maar ze krabbelde gelukkig snel terug en zei dat ze me dacht te kennen door de gemene rollen die ik vaak speel in series.”

De echte Peggy “Ik merkte dat ik erg sociaal ben. En loyaal. Ik weet dat je het spel wint door sterk en sluw te zijn, maar mijn kracht ligt juist in het sociale. Dat was een tactiek inderdaad, maar het is ook gewoon wie ik ben. Ik vond het soms zelfs lastig dat er zoveel complotten werden gesmeed om mensen uit het spel te stemmen. Het voelde tegenstrijdig want ik wilde juist samenwerken. Iedereen praatte voortdurend over elkaar terwijl ik dacht: kunnen we niet gewoon één grote familie zijn? Daarbij: door de honger en het slaapgebrek vallen alle schillen van je af. Je wordt heel kwetsbaar en meer labiel. Soms had ik het idee dat een ander me maar hoefde te duwen voordat ik in huilen uit zou barsten. Mensen zeggen verbaasd tegen me: ‘Je huilt op televisie!’ Emoties zijn niet meer te verbergen. Een rol spelen is dus echt niet mogelijk. Ik kon me niet anders voordoen dan dat ik op dat moment was. Als acteur heb je dus geen voorsprong, helaas. Als pokerspeler wel, haha.”

‘Ik dacht: ‘Kunnen we niet gewoon één grote familie zijn?’ “In Fatima (Moreira de Melo, red.) zag ik echt een maatje. Ik heb veel met haar gepraat; dat heb je echt nodig. Of ik de echte Peggy heb leren kennen? Nee, ik was eerder een slap aftreksel van mezelf. Ik kwam erachter dat ik pas mezelf kan zijn als de randvoorwaarden goed zijn. Dan voel ik me lekker, energiek, kan ik grappen maken en aangenaam gezelschap zijn. Dit was Peggy niet helemaal; dit was de uitgeklede versie.”

Pieken en dalen “Ik ben iemand die uitdagingen altijd aangaat. Ik heb het ook nodig, omdat ik er altijd een goed gevoel aan overhoud. Die beloning en het geluksgevoel komt bij mij pas ná het harde werken. Dat is net als bij mijn werk. In de loop naar de voorstelling toe denk ik in een stijgende lijn: Oh, het gaat lekker, we zijn goed bezig, dit wordt een topproductie, maar vlak voor de première ga ik twijfelen, denk ik: nee, het is niks, het is niet goed, wie wil dit nou zien? Door die pieken en dalen kan ik er hard voor werken en blijf ik gefocust waardoor ik weer blij kan zijn met het eindresultaat.”

Wie is Peggy Vrijens? Geboren: 28 oktober 1976 in Maastricht Opleiding: Toneelacademie Peggy speelde onder andere in: Rozengeur& Wodka Lime, Costa, Julia’s Tango, Snowfever, De hel van ’63, Voetbalvrouwen en was als kandidaat te zien in Wie is de Mol? en Expeditie Robinson. Peggy is nu te zien in: de voorstelling Haantjes, naar het gelijknamige boek van Kluun. Meer info: www.peggyvrijens.nl

Glimlach opzetten “Ik wist wel dat ik doorzettingsvermogen had, dat zit gewoon in me, en dat werd in Expeditie Robinson nog eens bewezen. Opgeven is nooit een optie geweest voor mij, ook niet tijdens mijn studie. Dat komt ook wel door mijn vak. Als ik een klotedag heb en ik moet het podium op, dan ga ik gewoon. Klaar. Dat kan ook niet anders. Als ik maar vóél dat ik met mijn schouders omlaag ga hangen, dan trek ik mijzelf overeind en zet ik een glimlach op. Dat klinkt misschien fake, maar mij helpt het echt om te dealen met lastige situaties. Ik ben ook niet iemand die zich lang slecht kán voelen. In Maleisië kon ik ook enorm in de put zitten,

maar trok mijzelf er ook weer uit en bleek dus veel veerkracht te hebben. En dat maakt of je mentaal sterk bent. Dat je je slecht voelt, oké, maar dat je jezelf er daarna ook weer snel uittrekt, dat kan niet iedereen.”

Zak rijst “Ik moest en zou tot het einde in Expeditie Robinson blijven. Mijn zus was hoogzwanger tijdens de opnames en ik had gezegd dat ik alleen mee zou doen onder de voorwaarde dat ik het te horen zou krijgen als zij was bevallen of als er iets ernstigs in de familie gebeurde. Niet bij iets waar ik niet voor terug zou gaan, want dan zou ik er alleen maar mee zitten daar. En dat wilde ik niet. Uiteindelijk vergat ik ook dat ik in een spel zat. Als er een opdracht kwam waar we een zak rijst mee konden verdienen, dan dacht ik alleen nog maar aan die zak. Verstand op nul en dan zwem je wel. Ik bleek tijdens die test veel uithoudingsvermogen te hebben. Ik was misschien fysiek niet de meest krachtige, maar ik bleek wel sterker dan ik dacht. Vooral mentaal. Steeds bleek ik tóch nog ergens energie voor te hebben. Al was ik nog zo moe, ik ging gewoon weer. En daar heb ik ook van geleerd dat zelfs als je denkt dat je het niet meer kan, je altijd nog meer kan én nog verder. Als die trigger er maar is. Fatima had terugtrekkend tandvlees, ik haaruitval en brosse nagels, maar ondanks alle offers heb ik er van genoten en was het een onvergetelijk avontuur.” 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 19


FOTO: JASPER VAN BL ADEL FOTO: JASPER VAN BL ADEL

COLUMN MATTIJS GLAS COLUMN MATTIJS GLAS

Column

Van Van paperless paperless office office naar naar paperless paperless household household

Er is er één jarig...

Ik ben een groot voorstander van de vertechnologisering die onze huidige maatschappij momenIk ben een groot voorstander van de vertechnologisering die onze huidige maatschappij momenteel zo hard treft. Ondanks de vermeende sociale gevolgen zie ik alleen maar voordelen. Je zou teel zo hard treft. Ondanks de vermeende sociale gevolgen zie ik alleen maar voordelen. Je zou kunnen denken dat ik bedoel dat ik een gadget-nerd ben, maar dat bedoel ik niet. kunnen denken dat ik bedoel dat ik een gadget-nerd ben, maar dat bedoel ik niet.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik een minimalist ben. Naast dat minimalisme heb ik echter ook Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik een minimalist ben. Naast dat minimalisme heb ik echter ook last van bewondering voor het vernunft van diegenen die het elke keer opnieuw voor elkaar krijgen last van bewondering voor het vernunft van diegenen die het elke keer opnieuw voor elkaar krijgen om onze apparaatjes kleiner,Al geïntegreerder en dynamischer te nooit maken. Terwijl je vroeger nog Ik wil mijn verjaardagwéér niet vieren. jaren niet. Uiteraard vind ik het vervelend om een goed om onze apparaatjes wéér kleiner, geïntegreerder en dynamischer te maken. Terwijl je vroeger nog in het bezit moest zijn van muntjes voor de telefooncel, een agenda, een rekenmachine, een horloge, feestje te vieren, maar dan wel graag om de goede redenen. Met mijn verjaardag heb ik eigenlijk heel in het bezit moest zijn van muntjes voor de telefooncel, een agenda, een rekenmachine, een horloge, een telefoonboek, eenisvideorecorder entrots daarna weinig te maken. Het niet iets waar ik op van ben.een dvd-speler, kun je al die bezittingen tegeneen telefoonboek, een videorecorder en daarna van een dvd-speler, kun je al die bezittingen tegenwoordig op de vrijmarkt verpatsen en genoegen nemen met één apparaatje dat in je broekzak past. woordig op de vrijmarkt verpatsen en genoegen nemen met één apparaatje dat in je broekzak past. Je zou kunnen zeggen dat het me min of meer is overkomen, dat geboren worden. Ik heb er niet op Minimalisme en technologie gaan wat mij betreft heel goed samen. Toen ik laatst de balans hoeven oefenen, geen moeite voorgaan hoeven en dat geldt het ouder na Minimalisme en technologie watdoen, mij betreft heel ook goedvoor samen. Toenworden. ik laatstDag de balans opmaakte nam een ware minimaliseerwoede bezit van me. Heel veel bleek weg te kunnen. dag passeert,nam en plots het alweer bijna zover en bezit gaan mensen of ik nog weg specifieke wensen opmaakte een is ware minimaliseerwoede van me. vragen Heel veel bleek te kunnen. heb en waar en hoe ik het dit keer ga vieren. De cd-speler had ik al weggeminimaliseerd, maar ook mijn dvd-speler was al vergeten hoe een disc De cd-speler had ik al weggeminimaliseerd, maar ook mijn dvd-speler was al vergeten hoe een disc er ook alweer uitziet. Dat scheelde me zowaar één informatiedrager en een paar honderd cd's en erliefst ook alweer uitziet.deDat scheelde me zowaar één informatiedrager enzijn: een een paarnieuw honderd cd's en Het vierdaarvoor ik alleen dingen waaropslagruimte. ik trots op ben, waar ik trots op kán dvd's én de gereserveerde Een platenspeler is daarnaast ook ergbaantje, authendvd's én de daarvoor gereserveerde opslagruimte. Een platenspeler is daarnaast ook erg autheneen het halen vannaar m’n waarheid MA Wijsbegeerte het schrijven van een goed Hetieknieuwe en leukwoning, om te hebben, maar werd hijof misschien maar één keer perboek. jaar in een tiek en leuk om te hebben, maar naar waarheid werd hij maar keer per in een laas moet ik dat goede boek nog schrijven en op demeter restmisschien ook wel het eenéén en ander af tejaar dingen. nostalgische bui benut. Exit platenspeler envalt eenerhalve platen. nostalgische bui benut. Exit platenspeler en het eenook halve meteropplaten. Vaak is het gewoon een kwestie van, hoe cliché klinkt, het goede moment op de goede

Afvalrace

Rianne was in de running

‘Een mooie overgang van studie naar werk’

plaats zijn, én de juiste mensen kennen. Ook mijn printer/scanner/kopieerapparaat kon bij nader inzien naar de hoogste bieder. In plaats Ook mijn printer/scanner/kopieerapparaat kon bij nader inzien naar de hoogste bieder. In plaats van een scan maak ik tegenwoordig gewoon een foto die ik daarna via email verstuur. Heb ik al die van een scan maak ik tegenwoordig gewoon een foto die ik daarna via email verstuur. Heb ik al die megapixels niet voorniet nietsniks, op zak. Van paperless office naar paperless household. Het kán! Een diplomatenminste halen is natuurlijk maar het is ook gewoon focus en volharding. Goed voor megapixels tenminste niet voor niets op zak. Van paperless office naar paperless household. Het kán! je tentamens leren, op tijd aan je essays beginnen en op komen dagen bij werkgroepen en colleges. Overmoet een rekenmachine eneen eenstudie horloge beschik ik eigenlijk niet meer, Dan je natuurlijk wel hebben gekozen die bijal jeverscheidene past, want alsjaren je opleiding nietkleinop je Over een rekenmachine en een horloge beschik ik eigenlijk al verscheidene jaren niet meer, kleingeld heb ik zo kort mogelijk bij me, ik heb geen idee meer hoe ik analoge tijd moet lezen en om mijn persoonlijkheid wordt bij hetme, sowieso heb meer er natuurlijk niet voor kunnen kiezen geld heb ik zo aansluit kort mogelijk ik hebniks. geenIkidee hoe ik analoge tijd moet lezen en mijn huidige agenda is iets online-achtigs wat ik via telefoon, computer of tablet bereik. filosofie leuk te vinden, er wel om die gekozen om hetof tetablet gaan studeren. huidige agenda is ietsmaar online-achtigs watreden ik viavoor telefoon, computer bereik. Dan is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat die studie me vlotjes afging. Maar het zit ook in kleinere dingen. Vroeger lag er ergens in een hoekje van mijn kamer een pen en Maar het zit ook in kleinere dingen. Vroeger lag er ergens in een hoekje van mijn kamer een pen en een opgevouwen A4'-tje waarop ik de standen van kaartspelletjes bijhield. Tegenwoordig noteer Zoeen denk ik stiekem ook overwaarop mijn woning en baan.van Waarom kiest iemand mij om ergens te mogen opgevouwen A4'-tje ik de standen kaartspelletjes bijhield. Tegenwoordig noteer ik die standen via een notitie op mijn telefoon of, handiger nog, een notitie op mijn tablet. Kan ik ik die standen via een notitie op mijn telefoon of,dat handiger een notitie op Kan ik werken wonen? moet er wel best voor doen, spreektnog, voor zich. Maarhoe als mijn je dattablet. doet, het ookof niet meer Je kwijtraken enjedus over een tijdje terugkijken om te zien goed of slecht ik het ook niet meer kwijtraken en dus over een tijdje terugkijken om te zien hoe goed of slecht en gewoon, zoalsof iedereen altijd zegt, jezelf bent en blijft, en op die manier verkozen wordt, wat ik toen tegen deze gene presteerde. toen tegen deze of gene presteerde. heb je dan anders gedaan dan jezelf te zijn? En hoe kun je trots op jezelf zijn? Zoals ik al zei heb ik niet kunnen kiezen alsspelletjes wie ik geboren werd. Dat werd mij, maar zo te zeggen, in de schoot Nu we het toch over hebben kan er meteen metom eenhet veelvoorkomend 'argument' tegen Nu we het toch over spelletjes hebben kan er meteen met een veelvoorkomend 'argument' tegen geworpen. de vertechnologisering worden afgerekend. de vertechnologisering worden afgerekend. Her en hun scherm starende autisten. Demijn suggestie is dat Waar ikder danverschijnen stiekem wélfoto's weer van trotsgroepjes op ben isnaar de opkomst op mijn verjaardagsfeest: familie en Her en der verschijnen foto's van groepjes naar hun scherm starende autisten. De suggestie is dat al dat schermgetuur ons voorheen zo gezellige volkje langzaam in apathische zombies verandert. mijn goede vrienden. De groep is niet bijzonder groot, maar wel bijzonder onze keuze. Ik had met al dat schermgetuur ons voorheen zo gezellige volkje langzaam in apathische zombies verandert. iedereen die mij niet beviel op elk moment kunnen breken, en zij met mij. Dat dat niet gebeurd is, Daar valt gelukkig wel wat op af willen te dingen. aanzienlijk van tijd dat je invoor eenzover willekeurig houdt dat zij er graag zijn,Een en dat ik hen erdeel graag bijde wil hebben, dat Daarinvalt gelukkig welvoor wat mij op af te dingen. Een aanzienlijk deel van de tijd dat je in een willekeurig gezelschap zit ben je toch maar aan het ouwehoeren. Kan het dan zoveel kwaad als je die toch verniet hetzelfde zit is. ben je toch maar aan het ouwehoeren. Kan het dan zoveel kwaad als je die toch vergezelschap loren tijd aan je vrienden besteedt? Want dat wordt ook vaak vergeten: je zit niet domweg 'naar een loren tijd aan je vrienden besteedt? Want dat wordt ook vaak vergeten: je zit niet domweg 'naar een scherm te staren,' maar houdt contact met andere levende wezens. Zij het niet tête-à-tête maar digitaal. Daarom ik elk jaar ophoudt mijn contact verjaardag aanwezigheid van bijzondere mensen. De tijd endigitaal. schermvier te staren,' maar metde andere levende wezens. Zij het niet tête-à-tête maar plaats is niet mijn keuze, en doet er ook eigenlijk niet toe. De rondom mij verzamelden, de rondom Het is natuurlijk ook een beetje flauw om de angst voor ongezelligheid aan technologie te wijten. Het is natuurlijk ookdie een beetje flauw omelke de angst voor ongezelligheid mij gebleven mensen, groep is eigenlijk dag een goed feest waard. aan technologie te wijten. Gezelligheid maken we toch echt zelf. Gezelligheid maken we toch echt zelf.

Matti MattijjssGlas Glas

16 WWW.INTEGRAND.NL SEPTEMBER 2012 16 WWW.INTEGRAND.NL SEPTEMBER 2012 20 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Interviews met trainees

traineesHIP SPECIAL Bio BioMattijs Mattijs

Mattijs placht wel eens te tweeten, Mattijsofplacht welOm eens tweeten, dichten denken. ookte het dichteninofgoede denken. Omteook het lichaam vorm houden lichaam in goede vorm te houden maakt hij af en toe sushi. ’s Nachts maakthij hijvan af en sushi. ’sbestaan. Nachts droomt eentoenormaal droomt hij van een normaal bestaan.

Wat heb je nou écht aan een traineeship?

Iets voor jou? Kom erachter! JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 21


Traineeship special

Interview

Windmolens, informatie en mensenrechten

De grens

tussen studie en werk T

raineeships: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn het precies? Aan welke ‘eisen’ moet je voldoen om een trainee te kunnen worden? Bij wat voor soort bedrijven werken trainees? Wat voor traject moet je doorlopen voor je jezelf een trainee mag noemen? En is het iets voor jou? Deze en vele andere vragen worden in deze special over traineeships beantwoord.

Dat je jezelf ontwikkelt, ervaring opdoet, groeit in je kwaliteiten, een goede begeleiding van een coach krijgt en veel contact hebt met andere trainees was voor Laure (23, YSE powered by Kirkman Company) de motivatie om een traineeship te volgen. Bijkomstig voordeel is dat je als werkende een salaris ontvangt. Kortom, een traineeship biedt talentvolle starters de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot generalist en stoomt ze klaar voor de arbeidsmarkt.

Een traineeship volg je na het afronden van een HBO- of WO-studie. Het is een één- of tweejarig opleidingsprogramma binnen een bedrijf waarin een combinatie wordt gemaakt van leren en werken. Zo’n traject is een goede manier om kennis te maken met een bedrijf en met het werken, terwijl je via cursussen en trainingen bijleert. Dit was ook de reden voor Robbert (25, Ballast Nedam N.V) om na zijn studie te beginnen met een traineeship: zo kon hij in korte tijd veel afdelingen en projecten zien en werd de keuze voor een specialisatie vergemakkelijkt.

Consultancybureaus, banken, bouw- en infrastructuurondernemingen; bijna elk groot bedrijf werkt met trainees. Hoe kan je als student of (bijna-)starter nu weten of een traineeship bij een bepaald bedrijf iets voor jou is? Simpel: bezoek een informatiedag of doe mee aan een business course bij een bedrijf. Op die manier leer je het bedrijf kennen en leert het bedrijf jou kennen. Je kunt namelijk niet zomaar aan de slag als trainee: er gaat een hele sollicitatieprocedure aan vooraf. Bedrijven willen alleen potentiële toppers in huis halen. Zorg daarom dat je goed bent ingelezen. Jij moet er zeker van zijn dat je daar de dingen kunt doen die je wilt doen, en zij moeten er zeker van zijn dat jij hebt wat zij zoeken.

22 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Let er echter wel op dat vrijwel elk bedrijf het begrip traineeship te pas en onpas gebruikt: niet elk traineeship is hetzelfde. Als trainee hoor je veel meer trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden te krijgen dan andere starters. Het is belangrijk dat je als trainee in spé kijkt wat je precies kunt leren bij een traineeship, welke werkzaamheden er zijn en welke competenties er worden ontwikkeld. Kijk dus kritisch naar de vacatures en voorkom dat je aan het werk gaat zonder iets te leren! Integrand koppelt studenten en (bijna-)starters aan bedrijven die trainees zoeken. Kijk eens op de website van Integrand, of op websites van bedrijven die jij interessant vindt en die te relateren zijn aan jouw studie en interessegebieden. In deze special kan je vast de ervaringen lezen van trainees bij verschillende bedrijven (p. 23-25). Met behulp van de beslisboom kan je zien of een traineeship iets voor jou is (p. 27). Daarnaast vertelt onze redacteur Rianne over haar buitengewone ervaring in de sollicitatieprocedure (p. 28-29). Tot slot wordt er in het laatste artikel van deze special een blik geworpen op het nut van een traineeship én lees je hier tips van ex-trainees. Veel leesplezier!

Drie trainees, drie organisaties Door Rianne Koelmans, Sophie de Jonge en Sophie van der Meer

Robbert de Bruijn volgt sinds september 2012 een management traineeship bij Ballast Nedam. Ballast Nedam is een grote Nederlandse bouwonderneming met integrale projecten voor bedrijven, overheden en woonconsumenten. De onderneming is vooral in Nederland actief op de gebieden mobiliteit, wonen, werken, recreatie en energie. Robbert is dit jaar vanuit zijn driejarig traineeship aan de slag gegaan op de offshore afdeling. Hier wordt gewerkt aan windmolenparken op zee. Binnen het management traineeship wordt er voor een periode van drie jaar, drie keer van functie en bedrijfsonderdeel gewisseld. Waar ben je nu mee bezig? “Op de offshore afdeling ben ik bezig ben met de voorbereiding voor de bouw van een windmolenpark dat over anderhalf jaar gebouwd gaat worden. Mijn taak is om binnen één jaar een nieuwe methode te ontwikkelen om de windmolens beter op de fundering te kunnen plaatsen. Naast mijn bezigheden om de bouw

van het windmolenpark voor te bereiden, volg ik ook een opleidingstraject. Ik ben nu met drie andere trainees bezig met het schrijven van een businessplan voor een nieuwe ontwikkeling binnen Ballast Nedam. Deze moeten wij presenteren aan de Raad van Bestuur, waarna besloten wordt of er wordt geïnvesteerd in ons plan.”

‘Ik denk hier echt iets toe te kunnen voegen’ Dat klinkt alsof de prestatiedruk behoorlijk groot is. Is dat geen nadeel? “Er moet hard gewerkt worden en er wordt kritisch gekeken naar je functioneren. Het traineeship vraagt dus behoorlijk wat van je. Ikzelf kan hier goed mee omgaan, maar dat ligt bij iedereen natuurlijk anders.”

traineeship te doen. Niet alleen doordat ik het opleidingstraject volg, maar ook omdat ik gedurende het traineeship een coach heb. De coaching houdt in dat je wordt beoordeeld op je persoonlijke eigenschappen: hoe je een ontwikkeling doormaakt op inhoudelijk vlak en hoe je persoonlijk groeit en omgaat met andere mensen. Verder zijn er regelmatig bijeenkomsten met alle management trainees en zal ik, door driemaal te wisselen van functie en bedrijfsonderdeel, het bedrijf en de mensen die hier werken goed leren kennen. Een ander belangrijk persoonlijk voordeel bij dit traineeship is dat ik het gevoel heb hier echt iets toe te kunnen voegen. Bij Ballast Nedam ontwikkelen wij methoden om goedkoper en duurzamer te bouwen. Ook zijn we druk bezig op het gebied van recycling en innovatie. Dit vind ik erg belangrijk. Om het idealistisch te zeggen: via dit traineeship kan ik echt mijn steentje bijdragen aan een betere wereld.”

Wat is het voordeel van dit traineeship? “Ten eerste is het heel leerzaam om een

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 23


Traineeship special

Interview

Marit Smit volgt sinds januari 2012 een tweejarig traineeship ‘Informatiemanagement 3.0’ bij DisGover. DisGover is een kleine organisatie die de overheid ondersteuning biedt in uitdagingen op het gebied van informatievoorziening en kennisdeling. De trainees van DisGover voeren zesendertig uur per week verschillende opdrachten uit bij overheidsorganisaties, die allemaal op een eigen manier bijdragen aan een efficiënte en klantgerichte overheid. Hiernaast volgen de trainees vier uur per week het opleidingsprogramma iDisGover, waar ze leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement. Regelmatig gaat de groep trainees langs bij gemeenten, provincies of ministeries om actuele vraagstukken op te lossen. Ook werken de trainees in groepen aan projecten.

jaren. Hiervoor voer ik interviews uit en denk ik mee over de verbetering van werkprocessen. Van DisGover heb ik geleerd om te zoeken naar creatieve oplossingen en het enthousiasmeren van anderen om dit ook te doen. Ik krijg zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. In individuele gesprekken word ik begeleid in mijn leerdoelen en ontwikkeling. Daarnaast kan ik met al mijn vragen over mijn opdracht terecht bij leiding. In de groep krijgen we inhoudelijke ondersteuning in onze projecten.”

Waar ben je nu mee bezig? “Op dit moment werk ik op de afdeling Informatie, Beheer en Techniek van Zaanstad mee aan het informatiebeleidsplan voor de komende

Hoe is het contact met je medetrainees? “We zijn met iets meer dan twintig trainees, ik ken iedereen persoonlijk. We zien elkaar in ieder geval elke vrijdag bij de trainingen, maar daarnaast ook vaak om aan de projecten te

24 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

‘Zodra je bent ingewerkt, ga je door naar een nieuwe opdracht’

werken of gewoon om gezellig samen te eten of te stappen.” Wat is het leukste project geweest dat je hebt uitgevoerd? “Met de hele groep trainees zijn we bij het Ministerie van Economische Zaken langsgegaan om samen met het team Digitale Informatievoorziening de visie van het ministerie te concretiseren. In groepjes werkten we aan deze concretisering, zodat deze de volgende maandag meteen binnen het ministerie gebruikt kon worden. Aan het einde van de dag presenteerden we onze ideeën aan het management. Bij DisGover leer je alles in de praktijk en reis je het hele land door om bijvoorbeeld bij verschillende evenementen workshops te geven en te volgen. Je leert echt improviseren en presenteren, en doet veel inhoudelijke kennis op.”   Wat is het voordeel van dit traineeship? “Tijdens elke opdracht ben je een tijdelijke medewerker. Zodra je bent ingewerkt, ga je door naar een nieuwe opdracht. Ik vind dit een voordeel, omdat ik op die manier heel veel verschillende dingen tegenkom.”

Maurits Oskam is sinds september 2011 trainee bij de rijksoverheid. Momenteel is Maurits voor zes maanden extern gedetacheerd op de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in New York, waar hij samen met een ervaren diplomaat de mensenrechtenonderwerpen behandelt. Wat houdt je traineeship in? “Binnen het Rijkstraineeship werk je op verschillende werkplekken bij twee ministeries en word je opgeleid tot beleidsmedewerker. Zelf ben ik begonnen op de afdeling Georganiseerde Criminaliteit bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, waar ik heb gewerkt op het dossier Mensenhandel en Kamervragen heb behandeld. Daarna heb ik intern gedetacheerd bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, waar ik heb meegewerkt bij het cluster Internationale Misdrijven. Daarnaast volg je gedurende het Rijkstraineeship een aantal opleidingsdagen en binnen ons ministerie hebben we gezamenlijke opdrachten en themadagen. Hierop bezoeken we bijvoorbeeld een gevangenis, een rechtbank of de jeugdzorg,

waardoor je ook een beeld van de praktijk krijgt.” Hoe is het contact met je medetrainees? “Het contact met de medetrainees is erg leuk. Vooral met de trainees van Veiligheid en Justitie heb ik goed contact. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en dan is het fijn om ervaringen te delen.” Heb je een voorbeeld van een opdracht die je hebt uitgevoerd? “Toen ik op het dossier ‘mensenhandel’ werkte, heb ik meegeholpen bij de voorbereiding van een Algemeen Overleg, waarbij de minister in de Tweede Kamer moet verschijnen om zijn beleid op een bepaald onderwerp te verdedigen. Ik vond het bijzonder leuk en leerzaam om met de minister mee te mogen naar de Tweede Kamer. Ook is het interessant om te zien hoe de politiek haar impact kan hebben op beleid.”

‘Diplomatieke vaardigheden maken een verschil’

Wat was je leukste opdracht? “Gedurende mijn periode in New York mocht ik samen met de Nederlandse diplomaat een VN resolutie over geweld tegen vrouwen uitonderhandelen. Het was geen eenvoudige opdracht om met maar liefst 193 landen tot consensus te komen. Enerzijds is geweld tegen vrouwen een zeer belangrijk en interessant onderwerp, anderzijds was het erg leerzaam om te ervaren hoe diplomatieke vaardigheden het verschil kunnen maken.” Wat doen voormalige medetrainees nu? “Veel trainees bij mijn ministerie stromen door naar een tijdelijke of vaste functie als beleidsmedewerker. Het mooie aan het Rijkstraineeship is dat je veel leert binnen korte tijd, je je persoonlijk kunt ontwikkelen en je kunt ontdekken wat je nu echt leuk vindt. Dus ook als je niet doorstroomt als beleidsmedewerker is het Rijkstraineeship een mooie overgang van studie naar werk.” 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 25


Traineeshipboom

• Een afgeronde HBOof WO-opleiding; • Aan begin van carrière • Passie en interesse voor vak • Aantoonbare en relevante nevenactiviteiten naast studie

Trainee profiel Commercieel trainee Naam Mariëlle van de Weegh Leeftijd 27 Studie Bachelor – Communicatiemanagement Master – Media & Journalistiek Huidige projectbeschrijving Customer centricity. Met een team processen herinrichten met een directe impact op onze klanten; “de klant bepaalt, Essent adviseert”. Verwachte tweede project Marketing Small & Medium Enterprise – het bedenken, opzetten en uitvoeren van een marketingcampagne voor het MKB segment.

A week in the life of an Essent trainee Mariëlle is commercieel trainee in het Essent Trainee Programme en heeft haar eerste project van 8 maanden gedaan bij het Customer Centricity team. De focus van haar werk was het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën waarbij de service aan onze klanten centraal staat. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe startdatum van het Essent Trainee Programme? Maak een alert aan op www.werkenbijessent.nl Wil je weten wat onze trainees allemaal meemaken? Volg de trainees en hun belevenissen op Facebook!

• Sociaal • Uitblinker • Ondernemend • Innovatief • Analytisch • Ambitieus • Gedreven • Zelfstandig • Nieuwsgierig • Leergierig • Empatisch • Initiatiefnemer

trainee

ship

iets voor jou?

• Steile leercurve • Vakinhoudelijke verdieping • Persoonlijke ontwikkeling • Doelgericht werken • High potentials • Samenwerken • Resultaatgericht werken • Weten wat je wilt en wat je kunt • Verantwoordelijkheid krijgen en nemen • Verschil willen maken

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 27


Traineeship special

Interview

Twaalfhonderd sollicitanten, twintig plekken Door: Rianne Koelmans

Na de afronding van mijn studie Sociologie was het tijd voor een baan. In september solliciteerde ik bij de traineepool metropoolregio Amsterdam.

H

et was mijn eerste serieuze sollicitatie en ik was totaal onbekend met de algehele procedure die mij te wachten stond. Inmiddels ben ik een aantal leerzame ervaringen rijker: zie hier mijn verslag van de selectierondes. Nadat ik in de krant las over een aantal traineeships bij de metropoolregio Amsterdam, besloot ik naar de voorlichtingsmiddag in Purmerend te gaan, om zo op een vrijblijvende manier te kijken of deelname wat voor mij was. Te vroeg arriveerde ik bij cultuurpodium P3 waar de middag gehouden werd en ik trof daar al een behoorlijke groep wachtende mensen aan. Ik was dan ook weinig verbaasd toen later verteld werd dat in het jaar daarvoor ruim twaalfhonderd mensen op de twintig traineeships uit de pool hadden gesolliciteerd.

28 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Ronde 1 Breed of specifiek Zelf werd ik ook enthousiast van de voorlichtingsmiddag. Binnen de traineeships die de metropoolregio Amsterdam aanbiedt is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en je krijgt als starter meteen veel verantwoordelijkheid. Ik besloot de gok te wagen en stuurde mijn motivatiebrief en cv naar Randstad, het bedrijf dat de selectie voor de traineepool uitvoerde. Het bleek een goede keuze want binnen twee dagen ontving ik het goede nieuws dat ik ronde één van de vijf selectierondes had doorstaan. Vaak wordt benadrukt dat het belangrijk is dat je je cv en motivatiebrief goed aanpast op de plek waar je solliciteert. Ik merkte dat ik dit lastig vond. Veel bedrijven werken net als de metropoolregio Amsterdam met traineepools. Hierbij solliciteer je eerst op de gehele pool, die kan bestaan uit ICT tot juridische tot management traineeships. Je wordt pas na een paar rondes bij één van de specifieke traineeships geplaatst. Er zijn twee mogelijkheden om te solliciteren op een traineepool. De eerste manier is om zo breed mogelijk te solliciteren, zodat je voor de recruiter in te zetten bent op meerdere traineeplekken. Het risico in dit geval is dat je je motivatie niet goed genoeg kunt overbrengen omdat je niet schrijft op een specifieke opdracht. Een andere mogelijkheid is dat je de sollicitatie geheel richt op de plek waar je het liefste terecht wilt komen. Dit maakt het gemakkelijker om over te brengen waarom jij geschikt bent voor de vacature. Wanneer een recruiter je echter niet geschikt vindt voor deze plek, ontstaat het risico dat je voor deze per-

soon lastig in te delen bent op een andere plek. Ik denk dat je je sollicitatie het beste aan kunt passen op je wens. Houd je sollicitatie breed als het vooral je wens is om bij dit bedrijf een traineeship te volgen. Gaat het je echter vooral om die ene traineeplek, richt je dan specifiek op deze plek. Zelf koos ik ervoor mijn brief te richten tot één van de plekken: het traineeship projectsecretaris bij de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Zaanstad.

Ronde 2 Online assessment De tweede selectieronde bestond uit een assessment van anderhalf uur dat ik thuis op mijn eigen computer moest maken. De test, die bestond uit vragen over ruimtelijk inzicht, taalen rekenopgaven, moest gemaakt worden binnen twee dagen nadat ik te horen had gekregen dat ik door was. Omdat ik een tijdelijke baan had, gaf me dat nog even wat stress. Uiteindelijk kon ik vrij regelen en heb ik, na een halve dag cijferreeksen oefenen, de test gemaakt. Als je nog met huisgenoten woont, zoals ik, is het handig om je huisgenoten te vragen je niet te storen, je moet je namelijk kunnen concentreren. De opgaven waren best pittig, vooral omdat ze onder tijdsdruk gerealiseerd moesten worden. Tot mijn opluchting kreeg ik de volgende dag te horen dat ik door was naar de derde ronde: een sollicitatiegesprek van een kwartier via Skype.

Ronde 3 Sloffen

Ronde 4 Groepsassessment

Ronde 5 Drempel

Het voorbereiden van een gesprek van vijftien minuten was even wennen. Omdat het gesprek zo kort zou duren, kon het nooit erg de diepte in gaan. Ik twijfelde over de hoeveelheid tijd die ik in de voorbereiding zou steken. Ik heb me uiteindelijk voorbereid totdat ik een zelfverzekerd gevoel had.

De vierde ronde bestond uit een ‘echt’ sollicitatiegesprek en een groepsassessment. Ik wist eindelijk waar ik was ingedeeld, namelijk voor mijn derde keuze: een projectleider handhaving bij de gemeente Purmerend. Het sollicitatiegesprek duurde dit keer een uur en ging in op de competenties die nodig zijn voor het traineeship, waarbij de recruiter de STAR methode hanteerde. Kijk voor een heldere omschrijving van deze techniek op de website van Integrand. Het groepsassessment was een leuke ervaring. Met vijf sollicitanten kregen we de opdracht om een bonus te verdelen over vijf fictieve werknemers. Ieder van de sollicitanten vertegenwoordigde één werknemer en moest er voor zorgen dat deze met een goed bedrag naar huis kon gaan. Binnen een half uur moesten we consensus bereiken, anders kregen onze werknemers helemaal geen bonus. Hoewel we gedurende de gehele opdracht werden waargenomen door drie recruiters, vergat ik deze observators al snel. Een aantal van de medesollicitanten onderhandelde keihard, waardoor de competitieve sfeer hoog opliep. Vlak voor het verstrijken van het half uur bereikten we uiteindelijk een akkoord, waarbij ik niet ontevreden was over de bonus die ik ‘mijn werknemer’ kon meegeven.

De laatste stap in de selectieprocedure was een gesprek bij de gemeente Purmerend. Dit was dit de eerste keer dat ik met de daadwerkelijke werkgevers kennis kon maken, maar helaas hield het avontuur hier voor mij op. Het sollicitatiegesprek in de vierde ronde ging niet zo goed als ik had gehoopt, omdat ik het lastig vond om me voor te bereiden op een traineeplek waar ik niet honderd procent voor ging. Ik was dan ook niet zo teleurgesteld en ben vooral blij dat ik een heel eind kwam en veel heb geleerd. Met deze ervaringen op zak is de drempel om te solliciteren een stukje lager geworden en weet ik beter hoe ik me kan voorbereiden op de verschillende aspecten van sollicitatieprocedures. 

‘Met sloffen aan zat ik thuis te wachten op mijn sollicitatiegesprek’ Het was een rare gewaarwording om een sollicitatie in mijn eigen huis te hebben. Ik ben voor mijn boekenkast gaan zitten, heb ingelogd op Skype en gewacht tot ik gebeld werd. Ik voelde me ontspannen omdat ik thuis zat en gewoon mijn sloffen aan had, maar het was ook wat lastiger om het geconcentreerde gevoel te krijgen dat je normaal gesproken voor een sollicitatie hebt. Toen ik uiteindelijk gebeld werd, had ik meteen een leuk gesprek met de recruiter, misschien wel door mijn ontspannen gevoel. Na gesproken te hebben over mijn motivatie en ambities voor de traineepool kreeg ik direct te horen dat ik door was naar de volgende ronde.

‘Mijn medesollicitanten onderhandelden keihard bij het groepsassessment’ JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 29


Traineeship special

Terugblik

Op weg naar de

droombaan Wat heb je aan een traineeship?

Als trainee kun je het bedrijfsleven verkennen, terwijl je jezelf ontwikkelt door middel van opdrachten en cursussen. Klinkt goed, maar hoe nuttig zijn traineeships eigenlijk? Een trainee en een ex-trainee vertellen Integrand Magazine over hun ervaringen. “Jij als persoon staat centraal.”

Door Nathalie Damen

E

en traineeship biedt op het eerste gezicht veel voordelen. Je mag verschillende afdelingen van een organisatie verkennen en krijgt volop mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Door het volgen van trainingen en het uitvoeren van opdrachten, uiteraard met de nodige begeleiding, word je helemaal klaargestoomd voor een startersfunctie. Aan het einde van de rit heb je naast de nodige praktijkervaring een beter beeld van het bedrijf en de functie die bij jou past. Wie weet ontdek je binnen de organisatie je droombaan. En als je geluk hebt kun je er misschien wel blijven werken. Niet voor niets zijn traineeships populair onder afgestudeerde academici. Maar is het ook zo mooi als het lijkt?

30 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Op het spoor Bart Hospes (26) deed na zijn studie Economie een managementtraineeship bij spoorinfrastructuurbeheerder ProRail. Als trainee bij dit bedrijf moet je vier opdrachten van elk een half jaar volbrengen, telkens op een andere afdeling. Bart vertelt dat één opdracht door de organisatie wordt bedacht en dat je de andere drie zelf mag vormgeven. “Het feit dat je opdrachten mag en zelfs moet bedenken is spannend, aan de andere kant geeft het je veel vrijheid.” Je kunt het programma dus grotendeels naar eigen smaak inrichten, maar er zijn natuurlijk ook onderdelen die voor iedereen hetzelfde zijn. Bart: “We kregen trainingen over leidinggeven en één van de trainers was gedurende het hele traject beschikbaar voor advies. Zo kon je een gesprek aanvragen als je naar aanleiding van de lessen ergens niet uitkwam.” Bart volgde zes meerdaagse trainingen, kreeg individuele coaching en bezocht twee keer per maand een groepsintervisie. “Bij de groepsbijeenkomsten

besprak ik samen met andere trainees casussen en vervolgens dachten we samen na over hoe je het beste met zulke praktijksituaties om kunt gaan.”

Geen keurslijf Bart blikt met een goed gevoel terug. “Ik weet natuurlijk niet hoe het bij andere bedrijven is, maar ik raad een traineeship bij ProRail van harte aan. Wat ik er bijzonder aan vind, is dat jij als persoon centraal staat. Je krijgt antwoord op vragen als ‘wie ben ik’? En ‘wat wil ik’? Je wordt ook niet zomaar in een keurslijf gegoten. Ze zeggen bijvoorbeeld niet tegen je: ‘Wij willen dat je sales manager wordt, dus dan moet je dat maar doen.’ Je kunt het traineeship helemaal zelf vormgeven op basis van je wensen en krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen.” Bart legt uit wat hij met dat laatste bedoelt: “Ik heb mezelf leren kennen; mijn sterkte punten, maar ook mijn tekortkomingen. 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 31


Terugblik

TenCate biedt interessante traineeships Je leert tijdens het traineeship hoe je je zwaktes kunt verbeteren, zonder dat je de aandacht voor je talenten uit het oog verliest. Waar ik twee jaar geleden nog twijfelde of ik wel een goede manager kon zijn, weet ik nu zeker dat ik het in me heb. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een flinke ontwikkeling heb doorgemaakt.”

‘Ook mijn tekortkomingen leerde ik kennen’ Werelds traineeship De 26-jarige Sander Kokxhoorn koos na zijn studie International Business voor een driejarig Commercial Banking-traineeship bij ING en heeft er nu ruim een jaar opzitten. Het eerste jaar nam hij een kijkje op afdelingen in binnenen buitenland. Drie maanden lang verbleef Sander in Londen. Inmiddels zit hij op een vaste afdeling van de bank in Nederland en heeft hij meer inspraak gekregen over de invulling van het programma. “Ik heb nog steeds een talent manager die me gedurende het hele traject blijft begeleiden, maar mag zelf mijn trainingen uitzoeken”. Het internationale karakter van het traineeship spreekt Sander aan. “Je komt een paar keer samen met trainees van over de hele wereld en bouwt in korte tijd een supergroot netwerk op. Dat is erg leuk.” Maar het is niet alleen maar leuk, moet hij toegeven. “Bij sommige algemene trainingen vroeg ik me af: ‘Is dit wel nodig?’” Hij geeft daarnaast aan dat er veel van je wordt verwacht. “Als je met het stempel ‘trainee’ op een afdeling komt, moet je je wel echt bewijzen. Je komt telkens in nieuwe groepen terecht, waarbinnen je jezelf steeds opnieuw moet vestigen. Als je ergens net lekker op je plek zit, moet je alweer weg.”

32 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Op maat gemaakt Net als Bart heeft Sander een persoonlijke groei doorgemaakt. “Het traineeship is custom made; helemaal op jou toegespitst. Er wordt goed naar je sterke en minder sterke kanten gekeken. Je denkt altijd van jezelf dat je precies weet hoe je in elkaar steekt, maar bij sommige trainingen werd ik echt verrast. Ik ben me meer bewust geworden van hoe ik overkom op mensen en hoe ik moet handelen om een betere indruk te maken.” Het traineeship is Sander tot nu toe goed bevallen. “Van tevoren wist ik bij God niet wat ik wilde doen bij deze bank. Tijdens een traineeship krijg je de kans om rond te kijken in een bedrijf en op elke afdeling word je met open armen ontvangen. Collega’s willen je van alles leren, ook al is het niet zeker of je op die afdeling terugkomt.” Wie een traineeship bij ING heeft gedaan, is volgens Sander in ieder geval verzekerd van een baan bij het bedrijf.

Tips van Bart en Sander

Tip 1

t of ik een traineeship Sander: “Ik weet nie als ik na mijn studie gedaan zou hebben de. Sommige traiprecies wist wat ik wil a zou je zelf mismm ningen uit het progra je kunt op afdelingen schien niet kiezen en minder vindt. Houd terecht komen die je dat het niet overal er dus rekening mee andere kant krijg je op Hosanna is. Aan de t duidelijk beeld van wa die manier ook een je niet aanspreekt.”

Tip 2

‘Tijdens mijn traineeship werd ik echt verrast’ Terwijl voor Sander nog twee jaar bij ING in het verschiet ligt, heeft Bart zijn traineeship bij ProRail vorig jaar september succesvol afgerond. Zo succesvol dat hij er nu werkzaam is als Lean Coach. “Mijn taak is om te controleren of processen verlopen volgens de bedrijfskundige filosofie. Ik stel medewerkers vragen over het werkproces, waardoor zij zelf tot het inzicht komen wat goed ging en wat de volgende keer beter kan.” Dat je met een traineeship je kansen op een baan vergroot, kan Bart bevestigen. “Van de veertig trainees die begonnen zijn, werken er 37 nog steeds bij het bedrijf.” 

Bart: “Zie het als een luxe als je aan een traineeship mag beginn en. Je moet het niet alleen zien als iets heel spannends, of iets moeilijks, omdat je ook punten van jezelf ontdekt waar je niet zo goed in bent. Ontspan. Je krijgt als trainee veel mogelijkheden om jezelf te ont wikkelen. Alleen al daarvoor mag je dankba ar zijn.”

eft mma he eprogra e in a oor tr v : “Een t er zelf Sander Je moe . k e lt. Blijf a te a s de in le eruit h a im een bre x a et m mma dat je h e progra zorgen e je niseerd a rg o e v g o er ho et ef mee ti c niet bij h a k n e je eigen , maar d n. Breng lle hangen u v in ef ilt a en ge eship w rogramm je traine p t e . Een h u s aan in ait om jo nuance Het dra . n te re h le jij wilt ereen voor ied aan wat it o .” o rs n e d n hip ka on is an trainees e perso lk e t n a ijn, w zelfde z

Come and make a difference at TenCate!

Tip 3

Innovaties. Ontdekkingen. Technologieën en technische processen. R&D. Marketing & sales. Textieltechnologieconcern TenCate kent vele facetten van de maakindustrie. Van beschermende weefsels tot composieten voor de lucht- en ruimtevaart; van antiballistiek tot geosynthetische materialen en kunstgrassoorten. Een traineeship binnen TenCate is een tweejarig programma voor recent afgestudeerde WO-ers met studierichting (technische) bedrijfskunde, werktuigbouwkunde of chemie. De focus ligt op kennismaking met de vele facetten van TenCate, het uitvoeren van uitdagende projecten en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. Maak voor jezelf en TenCate het verschil!

www.tencate.com/traineeships


Boekrecensies

Lezen Door Mattijs Glas

De filosofie twittercanon

lijke dingen zal je uit dit boekje dus niet leren. Wél zal het je nieuwsgierigheid opwekken door zijn verfrissende blik op oude denkers: een aantrekkelijkere uitnodiging tot verdere filosofische verdieping valt moeilijk te bedenken.

Leon Heuts & Herman de Regt

&

Hij is echtgenoot en vader, maar kan zich niet helemaal in die rollen schikken. Het feit dat hij de maatschappij vaarwel heeft gezegd en met een elandenkalfje in het bos is gaan wonen is daar niet geheel los van te zien. Zijn lange gesprekken met het kalfje ook niet.

Amsterdam: Boom (2012)

Ondanks zijn cynisme, non-conformisme en misantropie wil je na enkele pagina’s alles ho-

Co-auteur Leon Heuts stelt met recht dat filosofische oneliners zoals ‘Ken uzelve’ en ‘Ik denk dus ik ben’ niet alleen tegeltjeswijsheden zijn, maar ook een vorm van filosofisch twitteren avant la lettre.

ren wat Doppler te vertellen heeft, hoe vreemd zijn denkbeelden ook zijn. De hypnotiserende macht van de hoofdpersoon strekt zich echter niet alleen uit naar de lezer, maar ook naar de personages die hij in de loop van het verhaal ontmoet.

Niet geheel ontoevallig is De filosofie twittercanon een soort vervolg op, dan wel een uitbreiding van, een prestigieus twitterproject van Heuts. Hij poogde de belangrijkste denkbeelden van de voornaamste filosofen samen te vatten in niet meer dan 140 tekens, het maximum dat in één tweet past. Uiteraard is zoiets onmogelijk te volbrengen en daarom volgde deze poging tot beknopte verdieping. In minder dan 140 pagina’s wordt een groot deel van de grootste filosofen van de afgelopen vijfentwintig eeuwen behandeld. En dat alles in korte, scherp geschreven stukjes van elk niet meer dan 300 woorden. Prijzenswaardig is dat de auteurs het voor elkaar krijgen om bijna elke filosoof met een actueel onderwerp te verbinden en hun relevantie op die manier zichtbaar te maken. Gelukkig houden ze het niet vol om, zoals ze in hun inleiding zeggen te proberen, elk filosofisch jargon te mijden. Begrippen als ‘amor fati’, ‘paradigma’, ‘falsificatie’, en ‘er-zijn’ hebben gelukkig hun rechtmatige plek in de teksten gevonden. En terecht, want filosofie is bedoeld om vernieuwend te zijn, om een andere blik op de wereld te werpen. Filosofische slang hoort daarbij. De woorden worden amper uitgelegd, en moei-

34 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Naast zijn zoontje intrigeert hij ook een inbreker die hij toevallig in zijn huis tegenkomt, en een rechtse man die hem het leven als jagerverzamelaar onmogelijk probeert te maken. Doe jezelf een lol en word de volgende in het waarschijnlijk al ellenlange rijtje volgelingen. Het bos is nog lang niet vol.

Doppler Erlend Loe

Breda: De Geus (2006)

In de categorie verbeeldingsrijke schrijvers scoort de Noorse schrijver Erlend Loe, bekend van onder meer Tang en Naïef. Super. bijzonder hoog. De hoofdpersonages uit zijn romans hebben iets kinderlijks, in de goede zin des woords. De kinderlijkheid van Doppler blijkt niet alleen uit zijn melkverslaving, maar ook uit zijn vermogen om de wereld op een andere manier te kunnen bekijken dan de meeste ‘normale’ mensen dat kunnen: hij acht magere melk het hoogste wat de mensheid tot nu toe heeft bereikt, typeert The Lord of the Rings als een ‘extreem dure film over trollen’, en vergelijkt fietsers met een bedreigde diersoort.

Filmrecensies

Kijken Door Nienke Huitenga

Moonrise Kingdom

Regisseur: Wes Anderson nu op DVD verkrijgbaar Met o.a.: Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Edward Norton Genre: Comedy, Drama

★★★★★ Mocht Moonrise Kingdom je eerste kennismaking zijn met de stijl van regisseur Wes Anderson, dan is een licht sarcastische, perfect gestileerde fantasie van een tienermeisje waarschijnlijk je eerste indruk. Anderson wordt om die reden ook wel de poppenhuis-filmmaker genoemd. Ga de film dan nog een keer kijken, en let vooral op de achtergronddetails. Daar ligt de genialiteit van Moonrise Kingdom. Moonrise Kingdom draait om de gemeenschap op het fictieve eilandje New Penzance omstreeks 1965. Een naderende hevige storm en een ontluikende tienerliefde zet New Penzance op zijn kop. Typisch Anderson: een guitig mannetje met rode muts neemt je mee als verteller in deze enigszins stoïcijnse praatfilm met hyperperfect georkestreerd decor, waar de jonge nerderige padvinder Sam Shakusky (Jared Gilman) en Suzy Bishop (Kara Hayward) er stiekem met z’n tweeën van door gaan. Ze zijn verliefd en vertrekken naar hun geheime plek: Moonrise Kingdom. Het hele eiland gaat vervolgens op zoek naar het stel. Dit klinkt aan de oppervlakte misschien een beetje kinderlijk. Dat klopt. Houd daarbij in gedachte dat Andersons films vaak gaan over de ironie van ‘volwassen zijn’. Volwassenen en kinderen zet hij op gelijke voet, waardoor Moonrise Kingdom sarcastisch en net te lichtvoetig aanvoelt. Kinderen komen cynisch over

terwijl volwassenen juist naïef doen. Het authentieke voorbeeld daarvan is Edward Norton als Scout Master Ward (Sams hopman), die als personage wel in leeftijd een volwassen man speelt, maar in zijn verlangens duidelijk bij de scouting is blijven hangen om het kinderlijke plezier van het naspelen van de volwassenen wereld. De jonge Sam en Suzy lijken dan ineens twee heel verstandige volwassenen door hun eigen plan te trekken. Als je Moonrise Kingdom gaat kijken houd dan dus een schuin oog op de achtergrond gericht voor de prachtige verhalende decordetails. Verrassend zijn ook Bruce Willis als de aaibare agent Captain Sharp en Andersons vaste go-toacteur Bill Murray als de stoïcijnse vader Walt Bishop, Suzy’s vader. Die twee zijn een heerlijke grap. In alle drukte rondom de weggelopen tieners spelen Willis en Murray sobere types.

The Imposter Regisseur: Bart Layton

Bioscoop release: 28 februari 2013 Genre: documentaire

★★★★★

ren zielen. Regisseur Bart Layton zocht hem op en reconstrueerde zijn verhaal over hoe hij de identiteit van de vermiste Nicholas aannam om zo zelf aan de gevangenis te ontkomen. The Imposter is een sfeervolle documentaire reconstructie van Bourdins verhaal, kruislings gecombineerd met interviews met Nicholas Barclays familie. Onderbouwd met getuigenissen van de FBI en een onafhankelijke detective, is de The Imposter een sfeervolle hervertelling van zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Echter, Layton creëert een dusdanig spannend detectiveverhaal, ingepakt in schemerige film noir-stijl, dat je je af kan vragen of de film niet over het randje gaat van thrillereffectbejag versus gedetailleerde documentaire reconstructie. Beide zijn gerespecteerde regiestijlen in het filmvak, maar wanneer gecombineerd ontstaat er iets vreemds, of eigenlijk iets bijzonders? Zie deze film als een zeer verleidelijke documentaire die je medelevende blik om zijn vinger windt met een zoete maar onethische leugen. En dat is juist het dilemma waar Bourdin, de FBI en Nicholas familie in terecht komen. De combinatie van film noir en documentaire zijn dus opzettelijk gekozen, zo lijkt het. De verdwijning van Nicholas werpt zoveel vragen op dat de waarheid kneedbaar wordt: wat is nu feit of fictie? Verblind door onzekerheid zie je hoe graag Nicholas’ zus Bourdin (als haar verdwenen broer Nicholas) in haar armen sluit. De kracht van dit verhaal is dat Bourdin zelf vertelt. Zo kan hij je blik op verschillende manieren sturen om je aan zijn zijde te krijgen. Maar dat ontdek je pas bij de ontknoping. Het fundament van deze vernuftige docufilm is uit het echte leven gegrepen. En soms blijkt dat vreemder dan fictie.

De Amerikaanse tiener Nicholas Barclay is al vier jaar vermist. Op een stormachtige nacht vindt de politie een verwarde, identiteitsloze jongen in een telefooncel. In Spanje. Wanneer je deze zinnen achter elkaar leest denk je dat er een logisch verband bestaat tussen de twee. Niets is minder waar. Alhoewel? Identiteitsfraudeur Frédéric Bourdin is een meester in liegen en het stelen van de identiteit van verlo-

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 35


Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen

De wereld verbeteren. Het klinkt als een cliché. Velen zullen denken: ‘Het zal allemaal wel, maar ik moet ook geld verdienen. Misschien dat ik een jaartje vrijwilligerswerk nog wel zie zitten, maar me levenslang primair inzetten voor het volgen van mijn idealen…?’ Door Willemijn de Jong

B

Profit versus non-profit Of gewoon het beste van twee werelden?

36 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

ovenbeschreven voorbeeld illustreert het dogmatische beeld dat veel studenten én bedrijven van de arbeidsmarkt hebben: je bent ofwel voornamelijk uit op winst maken en geld verdienen, en werkt in het commerciële bedrijfsleven, of je werkt bij een non-profit organisatie zoals de overheid of een goed doel. Uit een kleine rondvraag op de Masterbeurs blijkt dat dit zwart-witbeeld van de arbeidsmarkt nog steeds overheerst bij de meeste masterstudenten en starters. Studenten hebben het idee dat je nog steeds een keuze moet maken tussen de profit- en non-profitsector. Een veelvoorkomende opvatting is: ‘Je belandt uiteindelijk toch in één van de twee.’ Een achterhaald beeld, stelt Asceline de Groot, werkzaam bij de ASN Bank en verantwoordelijk voor het online platform ‘Voor de Wereld van Morgen’. “Die scheidslijn tussen NGO’s (non-governmental organisations, red.) en commerciële organisaties vervaagt steeds meer. Er zijn steeds meer NGO’s die ook een verdienmodel hebben, en andersom houdt het bedrijfsleven zich steeds meer bezig met duurzaamheid en sociale problemen.” Zelf heeft ze heel bewust de keuze gemaakt om bij een commercieel bedrijf met een duurzame missie te gaan werken.

De winst die de bank maakt, zorgt ervoor dat het bedrijf de missie (het bevorderen van duurzaamheid in de samenleving) kan verwezenlijken, terwijl het tegelijkertijd ook financieel duurzaam is. De bank investeert dan ook in bedrijven die op een positieve manier bijdragen aan een betere wereld.

De arbeidsmarkt blijkt niet zo zwart-wit te zijn Asceline gelooft dat iedereen iets kan doen om bij te dragen aan de duurzaamheid van de samenleving en dat is dan ook wat ‘Voor de Wereld van Morgen’ wil stimuleren. “Wij zeggen helemaal niet dat iedereen die een idee heeft, daarmee direct in actie hoeft te komen, maar we willen mensen wel stimuleren en inspireren met nieuwtjes en verhalen om te laten zien dat iedereen wat kan doen voor de duurzaamheid van de samenleving, dus jij ook.” Iemand die dezelfde overtuiging lijkt te hebben is Thekla Teunis, één van de oprichters van Stichting Move. Het idee om deze stichting op te richten is ontstaan doordat Thekla voor de roeiloods van de roeivereniging ORCA steeds door de Utrechtse wijk Hoograven fietste, en besefte dat de studentenwereld compleet los

stond van de bewoners die ernaast woonden in de wijk. Om dit onderlinge contact te bevorderen, startte zij een project waarbij studenten met kinderen uit de wijk in gesprek gingen over wat de wijk leuker zou maken, waarna het balletje ging rollen. Dit resulteerde uiteindelijk in het plaatsen van speeltoestellen, het organiseren van wijkfeesten en gezamenlijke sportactiviteiten. Ook Thekla beaamt dat de arbeidsmarkt niet zo zwart-wit is als geschetst: “Er zijn twee manieren om dat beeld te nuanceren. De eerste is dat de non-profitsector ook bedrijfsmatig georiënteerd kan zijn, en de tweede is dat je ook in het bedrijfsleven kunt gaan werken, met als doel om de wereld een beetje beter te maken.” Dat laatste is wat zij zelf ook doet. Na haar studie heeft ze namelijk besloten om niet fulltime voor Stichting Move te werken, maar dit te combineren met haar carrière in het bedrijfsleven. Momenteel werkt ze voor Shell, een combinatie die op het eerste gezicht misschien niet voor de hand liggend is, maar bij nader inzien een toegevoegde waarde blijkt te zijn voor beide werelden. Enerzijds kan ze de kennis die ze opdoet in het bedrijfsleven heel goed toepassen bij Stichting Move, van het opzetten van een businessplan, tot het maken van een groeistrategie. Anderzijds is de verfrissende blik en het innovatieve karakter van Stichting Move iets wat haar scherp houdt bij Shell. 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 37


Sociaal ondernemen

Nieuwe trend: niet alleen maar in economische waarde denken Hieruit blijkt al hoe grijs het gebied van de arbeidsmarkt kan zijn, waarin onder andere Thekla en Asceline ‘opereren’. Zij zijn beiden niet eenduidig te plaatsen in het zwart-witplaatje dat nog veel mensen van de arbeidsmarkt hebben. Het lijkt een trend te zijn om niet alleen maar in economische waarde te denken. Zowel Asceline als Thekla zien een grote opkomst van sociale ondernemers: ondernemers die op een financieel én maatschappelijk duurzame wijze ondernemen. Het is misschien ook een logisch fenomeen in tijden van economische crisis om te kijken op welke manier de bestaande middelen en het beschikbare personeel een maatschappelijke waarde kunnen opbrengen. Bovendien lijkt de overheid zich steeds meer terug te trekken op het vlak van sociale en maatschappelijke problematiek, waardoor het grijze gebied waarop het bedrijfsleven niet direct inspringt, alleen maar groter aan het worden is. Initiatieven vanuit de maatschappij worden zo steeds belangrijker. Het is dan ook datzelfde grijze gebied, waarin de sociaal ondernemers kansen zien om zelfstandig draaiende, maatschappelijk betrokken bedrijfjes op te zetten. Sociaal ondernemers zien er namelijk geen heil in om alleen te leven van subsidies, of om gewetenloos winst maken. Hoewel de non-profit en profit-wereld steeds meer naar elkaar toegroeien, is er wel degelijk nog een groot (maatschappelijk) terrein te winnen. Sociaal ondernemers bedenken creatieve oplossingen om de wereld op een bepaald vlak een stukje beter maken.

38 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Dit kan op het vlak van duurzaamheid zijn, maar ook door een bepaalde groep te helpen die een maatschappelijke achterstand hebben. Dit doen zij op een manier die ook financieel duurzaam is: er wordt dus winst gemaakt, zodat zij hun missie kunnen blijven nastreven en hun impact structureel uit kunnen oefenen. De tijd dat je de arbeidsmarkt in twee tegengestelde sectoren kon indelen, is voorbij. Er is misschien nog een aantal organisaties die voornamelijk commercieel zijn, en een aantal organisaties die uitsluitend een goed doel vertegenwoordigen, maar er lijkt een omslag plaats te vinden in de manier waarop er wordt gewerkt. Een ontwikkeling die gericht is op innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Want wie zegt dat je daar geen winst mee kunt maken? Het uitgangspunt is alleen anders. Verder is het natuurlijk de vraag of bedrijven zich met dergelijke onderwerpen bezighouden vanwege hun intrinsieke motivatie, of dat het ook een manier is om hun reputatie en imago op te vijzelen. Toch kan het geen kwaad als organisaties hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om hun maatschappelijke impact.

‘Wees niet bang om te doen. Als je idee goed is, werkt het.’ Maar niet alleen bestaande organisaties kunnen iets doen. Er ontstaan steeds meer sociale ondernemingen in Nederland. Thekla vertelt dat het geheim van ondernemen hem zit in het durven beginnen en uitproberen: “Veel startende ondernemers die ik heb ontmoet, hebben een fantastisch plan, en zijn vervolgens maandenlang bezig om het perfecte businessplan te schrijven. Ik geloof dat je beter gewoon kunt beginnen. Gaan gaan gaan! Als je een beetje hebt geleerd hoe het werkt, schrijf je er een plan bij hoe je het groot gaat maken. Wees niet bang om te doen. Als je idee goed is, werkt het.” Het leuke is dus dat je helemaal niet hoeft te kiezen tussen het bedrijfsleven en de nonprofitsector. Er zijn steeds meer organisaties die op een bedrijfsmatige én duurzame manier hun missie uitdragen. Het is de moeite waard om

te ontdekken hoe jij je idealen kunt nastreven, of dat nu binnen je eigen onderneming is, of bij een bestaande (sociale) onderneming waar je je bij aan hebt gesloten. Steeds meer mensen raken bevlogen door het gedachtegoed van sociaal ondernemen, maar er valt nog een wereld te winnen. Voor de Wereld van Morgen is een initiatief van de ASN Bank, dat door middel van het verspreiden van bijzondere verhalen van mensen die een project hebben opgezet, andere mensen wil inspireren om ook een waardevolle bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dit kan op veel verschillende manieren: door zelf een project te starten of je bij een initiatief aan te sluiten, maar ook door je talent, kennis of je handen in te zetten, of spullen aan te bieden die men kan gebruiken. www.voordewereldvanmorgen.nl Stichting Move gelooft dat de wereld vol zit met kansen voor positieve verandering, die weinig moeite kosten om te realiseren. Move brengt studenten, kinderen, overheid en bedrijfsleven bij elkaar in aandachtwijken, om samen te werken aan een project om de wijk te verbeteren. Ieder project heeft een concreet eindresultaat. Move wil ervoor zorgen dat de deelnemers zich realiseren dat ze meer kunnen dan ze dachten, kansen zien en samen met anderen in beweging komen. www.stichtingmove.nl Dit artikel is geschreven in opdracht van SOON, een platform om studenten te stimuleren en inspireren op het gebied van Sociaal Ondernemen. Dit gebeurt door nieuwe sociale ondernemingen te ontwikkelen, en door in opdracht van bestaande organisaties sociaal ondernemende projecten uit te voeren. www.discoversoon.nl/ 

This is your wake-up call The 24 Hours of PostNL, 4 en 5 april 2013 Ben jij een wakker en alert type? En ben je in staat dat 24 uur, zonder slaap, vol te houden? Dan is ‘The 24 Hours of PostNL’ iets voor jou. Tijdens deze business course krijg je een goed beeld van onze dynamische logistieke organisatie. Kom sparren over de ongekende carrièrekansen die PostNL je biedt, ontdek en ervaar hoe wij werken en laat ons je eigen kwaliteiten zien tijdens de interactieve presentaties en uitdagende cases. Je kunt deelnemen aan deze business course als je in de laatste fase van je studie zit én de pittige selectieprocedure doorstaat. Klinkt dit als een uitdaging die jij graag met beide handen aanpakt? Meld je dan uiterlijk 10 maart 2013 aan. Alleen voor de 24 besten is plek!

Maak werk van verandering en meld je aan op 24hoursofpostnl.nl

het bezorgen van morgen


Stage

Living the dream in

New York

Sophies stage in ‘the city that never sleeps’

Stage

Stage lopen kan een heel leerzame toevoeging zijn voor je studie en cv. Een stage in het buitenland geeft hier zeker nog een extra dimensie aan. Niet alleen doe je werkervaring op in een professionele omgeving, ook leer je het werkklimaat van een andere cultuur kennen. Er liggen echter ook allerlei verleidingen op de loer…

door Sophie van der Meer

W

il je leren hoe een multinational in een opkomende economie als China opereert? Of wat dacht je van een kijkje in de keuken bij de Nederlandse ambassade in Australië, Spanje, of toch de VS? Tegenwoordig kun je voor een stage over de hele wereld terecht. Commerciële bedrijven, non-profitorganisaties en ook de Nederlandse overheid bieden op de meest interessante plekken ter wereld stages aan voor Nederlandse studenten. Zo kun je een leerzame werkervaring combineren met een spannende reis. Als stagiaire in New York kan ik iedereen deze leuke en leerzame ervaring aanbevelen!

Een nieuwe wereld

Er valt genoeg te beleven als ik hier ’s avonds mijn kantoor uitloop

Tijdens je studie een tijdje in het buitenland studeren of toch liever werkervaring opdoen en een professioneel netwerk opbouwen met een stage? Veel studenten moeten kiezen tussen deze waardevolle toevoegingen aan hun studie. Met een stage in het buitenland kun je de twee ervaringen combineren. Door je onder te dompelen in een stage in een nieuw land, leer je zowel een nieuwe cultuur als een nieuwe werkcultuur kennen. Zelf loop ik stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland (Ministerie van Buitenlandse Zaken) bij de Verenigde Naties in New York. Een interessante werkomgeving én een interessante stad, maar waar ligt de balans tussen werk en privé?

Ieder nadeel heb z’n voordeel Als je voor slechts enkele maanden in een bruisende stad of andere interessante omgeving woont, wil je natuurlijk zoveel mogelijk

ontdekken. Alleen het is niet in iedere (werk) cultuur zo vanzelfsprekend om veel vrije tijd te hebben. Met een werkweek van minstens 40 uur kun je dan niet iedere dag – of in ieder geval niet de hele dag – de toerist uithangen.

Het vinden van die balans tussen werk en privé is lastig Het kan knap lastig zijn om alle verleidingen buiten het kantoor te weerstaan en je te concentreren op je werk. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Je loopt slechts voor enkele maanden stage, dus je wilt alles uit de stage halen en jezelf van je beste kant laten zien. Als je na een half jaar overwerken nog steeds alleen je bureau en het koffiezetapparaat weet te vinden, heb je toch de kans gemist om kennis te maken met een nieuw land. In New York probeer ik zoveel mogelijk mee te krijgen van zowel het werk als van de stad, maar het tempo in deze stad ligt hoog en dat geldt ook voor de werkcultuur. Aan het begin van mijn periode hier dacht ik alle tijd te hebben om de stad te ontdekken, maar met nog maar enkele weken in het vooruitzicht, heb ik nog een heel to do-lijstje. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: het vinden van die balans tussen werk en privé is lastig. Dit kan juist een leerdoel voor je stage vormen. Op die manier vormt het een nuttige les voor als je gaat werken, of dat nu in Nederland of in het buitenland is.

(Werk)culturen komen samen Op mijn stage loop ik mee met Nederlandse diplomaten. Zo leer ik zowel over de Nederlandse als de Amerikaanse werksfeer. Daarbij biedt de Verenigde Naties al helemaal unieke inzichten, want op weinig andere plekken ter wereld komen zoveel verschillende culturen samen. Het is interessant om te zien hoe mensen met zulke uiteenlopende achtergronden samenwerken. Dit leidt dan ook tot lange discussies, waardevolle nieuwe inzichten en grappige misverstanden. Lang niet altijd sluiten de werkhoudingen van mensen uit 193 verschillende landen op elkaar aan. Toch werkt vaak iedereen op vrijdagavond hard door om thuis van het weekend te kunnen genieten. Het weekend voelt namelijk toch het beste wanneer het werk af is. Daar is iedereen het over eens en daar overlappen verschillende (werk)culturen.

Concrete jungle Verschillende culturen komen niet alleen samen bij de Verenigde Naties: New York is een ware smeltkroes. Mensen van over de hele wereld wonen, werken en leven hier samen. Dat maakt het een ontzettend interessante en dynamische stad. New York is constant in beweging en verandert iedere dag. Bovendien is New York ook wel de ‘city that never sleeps’. Er valt dus nog genoeg te beleven als ik hier ’s avonds mijn kantoor uitloop.

Gelukkig geeft deze omgeving me energie Ik zeg: doen! Het is duidelijk dat je veel kunt leren van een stage in het buitenland. Zowel op het werk als daarbuiten valt veel te ontdekken en beleven. Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé kan daarbij een uitdaging vormen. Wanneer je de juiste balans gevonden hebt, kun je dan ook alles uit je tijd in het buitenland halen. De conclusie die ik kan trekken is dat met een spannende stage in een bruisende en dynamische stad als New York niet veel tijd over blijft om te slapen. Werken en leven in deze stad gaat in een razend tempo. Gelukkig geeft een omgeving als deze juist energie. Mijn tijd vliegt voorbij! 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 41


Integrand

Integrand

Een week op het hoofdkantoor

Na vijf maanden Integrand is het alweer tijd om op zoek te gaan naar onze opvolgers: het nieuwe bestuur van Integrand Nederland. In dit artikel zal ik kort beschrijven hoe een week bij ons op kantoor eruitziet. Op deze manier wordt het duidelijk wat er in een gemiddelde week speelt wanneer je een jaar fulltime

van Integrand

Door Anouk Steenbruggen

A

ls voorzitter van Integrand Nederland ben ik eindverantwoordelijk voor de resultaten van de hele stichting. Toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging was dit precies waar ik naar zocht. Er zijn veel mogelijkheden om je naast je studie verder te ontwikkelen, maar de verantwoordelijkheid over twaalf vestigingen en meer dan honderd bestuursleden is een ervaring die je nergens anders kunt opdoen. Ik ben wekelijks bezig met allerlei zaken die je in het bedrijfsleven ook tegen zal komen: het motiveren en aansturen van teamleden en bestuursleden, interne communicatie, strategie, beleid, marketing, computersystemen, financiële zaken, sales, HR en nog veel meer. Geen week is tot nu toe nog hetzelfde geweest, en dat is nou juist wat het zo leuk en leerzaam maakt.

Maandag. Om 08:15 pak ik de trein van mijn thuisstad Tilburg naar Utrecht. De week gaat van start! Het blijft een luxe om pas om 09:30 te beginnen, alhoewel maandag toch altijd even pittig is. Ik start mijn dag met het doornemen en beantwoorden van mijn mail. Vervolgens ga ik verder met het uitwerken van het beleid. Daar zijn we momenteel hard mee bezig. Daarbij vraag ik tussendoor advies aan de bestuursleden binnen mijn team. Na de lunch bekijk ik de agenda voor het voorzittersoverleg en pas ik deze nog aan waar nodig. Rond 16:00 komen alle voorzitters van de twaalf vestigingen langs om de activiteiten van de afgelopen maand door te spreken. Tijdens het overleg bespreken we de prognose van de komende maand en worden de belangrijkste knelpunten bij alle vestigingen besproken. Na het overleg gaan we met zijn allen een hapje eten. Dit doen we na ieder nationaal overleg zodat we de bestuursleden goed leren kennen. Martijn (Sales Manager) is er niet bij vandaag, hij is in Rotterdam bij Unilever om te bespreken hoe wij dit jaar de samenwerking weer op een succesvolle manier kunnen voortzetten.

bestuurslid bent bij Integrand Nederland. Dinsdag. Vandaag word ik wakker in mijn kamer in Utrecht, een kortere reistijd want ik kan lopend naar ons kantoor. Een vluchtige blik in de mailbox en agenda, en dan meteen van start met ons wekelijkse werkoverleg. Iedere dinsdag overleggen we met zijn zessen over de belangrijkste taken en knelpunten voor de komende week, nemen we de resultaten van de vestigingen door en bespreken we de lange termijn plannen. Na het werkoverleg houden we samen pauze. Na de pauze vertrekt mijn naamgenootje Anouk (HR Manager) samen met Cleo (Financieel en Events Manager) naar Nijmegen voor een vestigingsbezoek. Alle bestuursleden van Integrand Nederland bezoeken iedere drie weken een andere vestiging. Zo blijven we goed op de hoogte van wat er bij iedereen speelt en kunnen we helpen waar nodig. Daarna gaan we vaak gezellig samen eten en borrelen, dus ook een goede manier om het uitgaansleven door het hele land te vergelijken.

Woensdag. Het is alweer woensdag. Vanmiddag heb ik een strategische sessie gepland met tien mensen van de verschillende vestigingen. De afgelopen weken heb ik een aantal sessies gehouden. De output voor deze sessies gebruik ik als input voor het schrijven van ons beleid. Het thema van deze sessie is ‘verbeterde online dienstverlening’, waarbij we gaan brainstormen over de mogelijkheden met betrekking tot de website, social media en mailings. De strategie en het beleid is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste projecten. Nadat ik de sessie heb voorbereid voer ik nog een update gesprek met Leendert (Brand Manager) om de voortgang van de marketingstrategie te bespreken. Daarna ga ik nog even samen met Anouk zitten om het wervingsplan door te nemen. Zij houdt nauwlettend in de gaten hoe het met de werving van bestuursleden op vestigingen gaat, en presenteert volgende week een plan voor de werving van Integrand Nederland. Om half vier worden er snel snacks gehaald, en om 16:00 gaat de strategische sessie van start. Om 18:00 ronden we af en gaan we met een voldaan gevoel naar huis, het beleid begint steeds meer vorm te krijgen.

Donderdag. Vandaag heb ik een afspraak in Rotterdam met Peter Frank, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Samen met de andere leden van de RvT zorgt hij ervoor dat onze financiële gezondheid wordt gewaarborgd. Dit toezicht houden zij tijdens onze tweemaandelijkse vergaderingen waarbij de bestuursleden van Integrand Nederland en de leden van de RvT bijeenkomen om de resultaten en plannen van de stichting te bespreken. Daarnaast heb ik eens in de zoveel tijd samen met Peter Frank een updategesprek zoals vandaag. We bespreken de twaalf vestigingen, functie specifieke zaken binnen Integrand Nederland en natuurlijk de resultaten van het afgelopen kwartaal. Nadat we samen hebben geluncht vertrek ik weer richting Utrecht. Het is rustig op kantoor. Martijn is op bedrijfsbezoek bij Heineken, Tekla (Operations Manager) is naar een seminar bij People XS (de ontwikkelaar van ons CRM-systeem) en Leendert heeft een afspraak op ons kantoor met een strategiebureau voor de nieuwe marketingstrategie. Ik houd me bezig met het uitwerken van de strategische sessie van gisteren.

Vrijdag. Vandaag een rustig dagje, waarbij ik de tijd heb om dingen af te ronden en uit te werken. Volgende week weer een drukke week, dus ook daar moet het één en ander voor worden voorbereid. Met Cleo neem ik de directierapportage en de begroting voor 2013 door die zij heeft voorbereid, zodat wij die volgende week tijdens de vergadering met de RvT kunnen presenteren. De energie begint wat terug te lopen aan het einde van de week, maar vrijdag = snackdag! Martijn en Tekla vertrekken naar de visboer op de hoek om lekkere dingen te halen. Na de lunch gaan de laatste uurtjes van de week in. Anouk en Tekla voeren hun updategesprekjes met de vestigingsvoorzitters, Martijn is bezig met het afronden van de salestargets, Cleo is bezig met het voorbereiden van het eventsoverleg van volgende week, wat in het teken zal staan van Techniek op Hakken, en Leendert zit aan de telefoon met de hoofdredactrice van Integrand Magazine. Om 17:00 gaan alle pc’s uit en vertrekken we richting een gezellig café voor onze wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Weer een bevlogen week voorbij. Inmiddels vijf maanden verder en ik vind het nog steeds fantastisch! 

Ben jij na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd geraakt in een bestuursjaar bij Integrand? Mail naar Anouk Blanken: hrmanager@integrand.nl , en kom naar onze Inhousedag op 27 maart 2013.

42 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 43


De eeuwige student

Goed voorbereid solliciteren? Solliciteren is haast een vak op zich. Hoe ziet een goed CV eruit? Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief en hoe introduceer je jezelf? De eerste indruk is onuitwisbaar. Dus wil jij optimaal voorbereid zijn op jouw sollicitatie? Bestel dan de gratis sollicitatiegids op www.qompas.nl/ sollicitatiegids. Naast tips vind je in de sollicitatiegids ook informatie over interessante bedrijven en lees je waar toprecruiters op letten tijdens sollicitatiegesprekken. Kortom: snel bestellen!

Surrounded by Talent

Lisa van der Moolen (24) is studente Civiele Techniek en nam afgelopen jaar deel aan Techniek op Hakken. Ze vertelt over haar ervaringen.

Eén ding is zeker, vrouwen in de techniek zijn onmisbaar. Dit blijkt alleen al uit het afgelopen evenement Techniek op Hakken, wat vorig jaar voor de derde maal plaatsvond en een enorm succes was. Ook dit jaar is er weer de unieke mogelijkheid om op een leuke, interactieve manier in contact te komen met interessante bedrijven.

44 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

“Zelf heb ik de eerste editie van Techniek op Hakken georganiseerd, en het leek me leuk om ook de tweede editie mee te maken. Nadat het event door een meisjeskoor op rode hakken was geopend, begon de dag. Merel van Vroonhoven (directielid NS) nam het woord. In haar verhaal werd nogmaals duidelijk dat er steeds meer vrouwen in de techniek aan het werk gaan en hier ook zeker goede mogelijkheden voor krijgen. Uiteindelijk heb ik vijf bedrijven tijdens speeddates gesproken en één tijdens de case. Je hebt persoonlijk en behoorlijk intensief contact en krijgt dus echt een beeld van het bedrijf. Aan het einde van de dag had ik enkele persoonlijke vervolgafspraken staan om bedrijven nog beter te leren kennen. Een dag voor positieve nieuwe openingen dus!”

Techniek op Hakken zal ook weer in 2013 plaatsvinden, namelijk op 4 juni 2013. Dus wil je weten wat bedrijven voor je kunnen betekenen en wat ze precies doen: houd de website techniekophakken.nl in de gaten voor meer informatie! 

De eeuwige

student

‘Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd’ Jacques Lubach (71) kan met recht een (bijna) eeuwige student genoemd worden. Al dertig jaar lang volgt hij elk blok verschillende vakken aan de universiteit en doet hij aan alle colleges van dat vak mee. Hij heeft onder andere colleges bij Rechten, Geneeskunde, Geschiedenis en Theologie gevolgd, en dit is nog maar een kleine greep uit de hele collectie. Uiteindelijk staat de teller al op honderden colleges. Lubach: “Ik ben inmiddels zelf ook de tel kwijt.” Wanneer bent u begonnen met het volgen van de colleges? “Ik raakte helaas dertig jaar geleden mijn baan kwijt, omdat mijn werkgever ermee ophield. Ik wilde wel graag bezig blijven en besloot toen om colleges te gaan volgen. Ik startte met de colleges over internationale betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking. Toen ik daarmee bezig was ontdekte ik dat geschiedenis essentieel was voor het volgen van deze colleges. Een blok later ben ik Geschiedenis gaan studeren. Hierbij kwamen veel verschillende culturen aan bod en daar wilde ik ook graag weer meer te weten over komen. Het balletje blijft rollen, want iedere keer wil ik wel weer iets nieuws leren.”

Hoe kiest u welke colleges u wilt volgen? “Ik schrijf van tevoren dertig colleges die ik interessant vind onder elkaar in een schrift met tijd en locatie. Het maakt dan niet uit aan welke universiteit, ik reis naar alle scholen om colleges te volgen. Daarna ga ik wegstrepen tot ik de meest interessante overhoud. Ik probeer dan tijd en locatie zo gunstig mogelijk met elkaar te combineren.”

‘Als je tennist hoef je toch ook niet meteen professioneel te zijn?’ Waarom bent u al zo lang aan het studeren? “Waarom? Dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Ik gebruik al die kennis niet voor een doel, ik vind het gewoon leuk om te leren. Als je tennist hoef je toch ook niet meteen professioneel te zijn? Op deze manier blijven mijn hersenen bezig. Ik maak wel altijd veel aantekeningen en deze werk ik, samen met informatie van internet, netjes uit in een schrift. Deze informatie kan ik later nog eens nalezen. Bovendien mag ik binnenkort mijn eerste eigen college geven.” Hoe reageren uw medestudenten? “De meesten kan het geen bal schelen dat ik er ook ben. Heel af en toe krijg je wel eens een opmerking over je leeftijd. Ik ben wel altijd erg

kritisch en corrigeer studenten op taalfouten. Dat valt niet altijd goed in de smaak. Ik probeer me ook in te houden met het stellen van veel vragen. Jongeren vinden vaak dat ouderen teveel vragen.”

‘Tegenwoordig moet studeren veel sneller’ Welke verschillen merkt u met het studentenleven van vroeger en dat van nu? “Ik had vroeger veel meer tijd voor het studeren. Zelf heb ik vroeger scheikunde gestudeerd, waar ik acht jaar over heb gedaan. Tegenwoordig moet dat veel sneller. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Studenten krijgen nu geen kans om verder te kijken en zich te verdiepen in andere onderwerpen. Ik heb ontdekt dat het belangrijk is om veel aspecten te begrijpen. Geschiedenis, Rechten of Psychologie; alle onderwerpen komen uiteindelijk samen.” Welke colleges wilt u nog volgen? “Er staan nog heel veel vakken op mijn lijstje en ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd. Ik zeg soms wel eens: het is net een legpuzzel en er ontbreken voor mij nog heel veel stukjes. Welke colleges ik volgend blok ga volgen? Dat weet ik nog niet. Ik ga daar iedere keer goed voor zitten en het blijft voor mij ook een verrassing!” 

JANUARI 2013

WWW.INTEGRAND.NL 45


INTEGRAND NEDERLAND

Column

Maliebaan 70 Postbus 13133 3507 LC Utrecht T 030 - 2342111 F 030 - 2341333 E info@integrand.nl

Dag

Maandenlang heb ik geploeterd om dit te bereiken. Uren, dagen, weken heb ik doorgebracht in de bibliotheek. Ik dacht vaak dat het niet zou lukken. Dat ik nooit zou afstuderen. Bloed, zweet en tranen om die tergende afstudeerscriptie af te krijgen. Ik dacht vaak aan die steeds verder oplopende studieschuld, en schrok een keer wakker omdat ik me afvroeg of ik die ene opdracht wel had ingeleverd. En had ik nu wel echt-echt-echt al mijn studiepunten gehaald? Dan is er die ontlading. Het is me gelukt. Sterker nog, ik schijn het goed te hebben gedaan en word gefeliciteerd met mijn prestaties. Ik ben klaar. Al het papierwerk, van to-do-lijstjes tot aan al die artikelen en aantekeningen, kan zo de prullenbak in. Mijn boeken kunnen op Marktplaats, en ik kan nu voorgoed vaarwel zeggen tegen de bibliotheek, tegen colleges, tegen werkgroepen, maar ook tegen m’n trouwe studievereniging, mijn studiegenootjes en ov-jaarkaart. Ook het vanzelfsprekende biertje op donderdagavond is nu officieel verleden tijd. Hoewel dat eigenlijk alleen geldt als je tot een van de gelukkigen behoort die al een baan hebben gevonden, en ook op vrijdag moet werken.

En had ik nu wel echt-echt-echt al mijn studiepunten gehaald?

Finance & Events Manager Brand Manager Cleo Wever Leendert van Jaarsveld

Leendert van Jaarsveld Operations Manager Sales Manager Tekla van Gils Martijn Finance Wielaart & Event Manager Cleo Wever Manager Operations Tekla Gils Sales van Manager Martijn Wielaart

Als student was ik me er vaak niet van bewust in welke uitzonderlijke positie ik verkeerde. Student-zijn is een excuus dat je kunt aandragen voor alles. Het geeft je een vrijbrief om te doen wat je wilt: je bent student, dus je mag nog fouten maken en dingen uitproberen. Natuurlijk moet je ook gewoon hard werken, maar zolang je je studiepunten haalt, hoef je je geen zorgen te maken. Eenmaal afgestudeerd ruil je deze vrijheid gratis in voor een diploma, samen met alle privileges waar je je als student niet eens bewust van was dat je ze had. Paniek. Wat wil ik eigenlijk doen? Waar ga ik naar op zoek? En wanneer kom ik op het punt dat ik toch maar dat niet-ideale-maarhet-betaalt-wel-aardig baantje aanneem, voor mijn eigen gemoedsrust? Pas achteraf weet je waarom ze altijd zeggen dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Het halen van je diploma is natuurlijk een last van je schouders, maar je krijgt er een vaste last voor terug. Daar zit je dan, thuis achter je bureautje. Nu mag je alles zelf bepalen, maar moet je het helemaal zelf doen. Gefeliciteerd met je diploma, welkom in de echte wereld. Gelukkig is er voor mij nog een uitvlucht in de vorm van een master. Ondanks alle waardevolle ervaringen die ik dit jaar aan het opdoen ben, heb ik besloten om volgend jaar weer veilig het studentenleventje in te duiken. Heerlijk, nog een jaartje studeren en een beetje rondkijken wat ik daarna wil doen. En dat is precies wat ik nu heb geleerd: neem de tijd om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt, volg je eigen nieuwsgierigheid en ga ervoor. Dan kom je vanzelf op de juiste plek terecht. Herkenbaar? Of juist helemaal niet? Reageer: redactie@integrand.nl

ADRESSEN INTEGRAND

INTEGRAND AMSTERDAM

INTEGRAND LEIDEN

INTEGRAND TILBURG

Nieuwe achtergracht 170, kamer 4.16 1018 WV Amsterdam T 020 - 5253719 F amsterdam@integrand.nl

Kaiserstraat 25, kamer 301 Postbus 439 2300 AK Leiden T 071 - 5277988 E leiden@integrand.nl

Warandelaan 2, kamer P113 Postbus 90153 5000 LE Tilburg T 013 - 4663192 E tilburg@integrand.nl

Stevinweg 1 kamer 1.14 2628 CN Delft T 015 - 2784847 F 015 - 2782921 E delft@integrand.nl

INTEGRAND MAASTRICHT

INTEGRAND TWENTE

Bonnefantenstraat 2, kamer B2.23 6211 KL Maastricht T 043 - 3885350 F 043 - 3883355 E maastricht@integrand.nl

Drienerlolaan 5, Bastille, kamer 314 7500 AE Enschede T 053 - 4893909 E twente@integrand.nl

INTEGRAND EINDHOVEN

INTEGRAND NIJMEGEN

TU/e, Hoofdgebouw 0.71 Den Dolech 2 Postbus 513 (postvak 13) 5600 MB Eindhoven T 040 - 2474316 F 040 - 2456370 E eindhoven@integrand.nl

Heyendaalseweg 141 Gymnasion Noordgebouw –1.270 6525 AJ Nijmegen T 024 - 3616127 F 024 - 3611850 E nijmegen@integrand.nl

INTEGRAND DELFT

INTEGRAND GRONINGEN Sint Walburgstraat 22c 9712 HX Groningen T 050 - 3639001 F groningen@integrand.nl

INTEGRAND ROTTERDAM Burg. Oudlaan 50, kamer NB-06 Postbus 1738 3000 DR Rotterdam T 010 - 4081799 E rotterdam@integrand.nl

INTEGRAND UTRECHT Achter Sint Pieter 25 3512 HR Utrecht T 030 - 2536176 E utrecht@integrand.nl

INTEGRAND WAGENINGEN Generaal Foulkesweg 37 WUR-gebouw 351, kamer 2015 Postbus 118, 6700AC Wageningen T 0317 - 422421 E wageningen@integrand.nl

COLOFON

Integrand Magazine is een uitgave van Stichting Integrand en Integrand Magazine is een uitgave van Stichting verschijnt drie maal per jaar. Integrand en verschijnt 3 maal per jaar.

Hoofdredacteur Hoofdredacteur Esther de Roos Marjon Op de Woerd

Oplage 20.000 Oplage 20.000 Stichting Integrand is de grootste stagebemiddelaar van Nederland. Naast verschillende stages bemiddelt Integrand in Stichting Integrand is de grootste stagebemiddelaar Business Courses, Inhousedagen en Academische Bijbanen. van Nederland. verschillende stages bemidTevens bestaat de Naast mogelijkheid om, als academische student, deltbestuursfunctie Integrand in Business Inhousedagen een te vervullenCourses, op een van onze twaalf en vestigingen. Academische Bijbanen. Tevens bestaat de mogelijkheid om, als academische student, een bestuursfunctie Redactieadres te vervullen op een van onze twaalf vestigingen. Integrand Nederland t.a.v. Leendert van Jaarsveld Redactieadres Tel: +31 (0)30 23 42 111 Integrand Nederland, Fax: +31 (0)30 23 41 313 Postbus Utrecht Postbus13133, 13133,3507 3507LCLC Utrecht Email: brandmanager@integrand.nl redactie@integrand.nl

Redactie Annelieke van der Linden, Aniek Gruben, Bram Peulers, Redactie Jana van devan Ven,der Jorien van Leeuwen, Mattijs Glas, Nathalie Annelieke Linden, Aniek Gruben, Damen, Nienke Huitenga, Koelmans, Mattijs Sophie de Jong, Jana van de Ven, JorienRianne van Leeuwen, Glas, Sophie van der Meer, Tess Hol en Willemijn de Jong Maud Schaepkens, Nathalie Damen, Nienke Huitenga, Rianne Koelmans, Sophie van der Meer en Tess Holl Eindredactie Annelieke van der Linden, Aoife Groenewegen, Bram Peulers en Mattijs Glas Eindredactie Annelieke van der Linden, Esther de Roos, Fotografie Mattijs Glasen enbeeld Wouter van Loon Aoife Groenewegen, Sophie de Jong, Sophie van der Meer, Rianne Koelmans, Vivian Reijnders (o.a. cover) Fotografie en beeld Daan Soons, Joeri Everaers, Medewerker Keiweek, HEINEKEN

©2012, Integrand Nederland. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Integrand Nederland. 46 WWW.INTEGRAND.NL JANUARI 2013

Brandmanager

Anouk Steenbruggen Voorzitter Vice AnoukVoorzitter, Steenbruggen HR Manager HR-Manager Anouk Blanken Anouk Blanken

ONZE PARTNERS

donderdagavondbier Gefeliciteerd met je diploma, je bent nu officieel werkloos!

Voorzitter

Advertentieverkoop Advertentieverkoop t.a.v. Martijn Wielaart Martijn Tel: +31Wielaart (0)30 23 42 111 Tel: Fax:+31 +31(0)30 (0)30 23 23 42 41 111 313 Postbus 3507 Fax: +3113133, (0)30 23 41LC 313Utrecht Email: externezaken@integrand.nl Email: externezaken@integrand.nl t.a.v. Advertentie Integrand Magazine Vormgeving Reproscan (SMG), Jeremiah Wetzel Vormgeving SDA Media, Aryen Bouwmeester Met Print dank+aan Thijs van Reekum, Peggy Vrijens, Robbert de Bruijn, Marit Smit, Maurits Oskam, Sander Kokxhoorn, Bart Hospes, Druk Asceline Teunis,teJacques Lubach SDA Printde+Groot, MediaThekla Mattijs placht wel eens tweeten,

Bio Mattijs

dichten of denken. Om ook het lichaam

©2013, Integrand Nederland. Niets uit deze opgave mag Met aanvorm teen/of indank goede houden maakt hij afgemaakt en door worden verveelvoudigd openbaar worden Kasper van Kooten, Jasper Dijkman, Alain van toe sushi. 's Nachts droomt hij van een middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andereder wijze dannormaal ook, zonder voorafgaande schriftelijkeSusanne toestemming van Poort, Erik Arbores, Lisette Rikkers, Bach, bestaan. Integrand Nederland. Elsemieke Viersen, Leonie Verwer, Jilles Knorth

SEPTEMBER 2012 WWW.INTEGRAND.NL 47 JANUARI 2013 WWW.INTEGRAND.NL 47


Wil jij de commerciële top bereiken bij de grootste FOOD Company ter wereld? Iedere dag bezig zijn met onze lekkere producten? Je in de breedte ontwikkelen op hoog niveau? Dan is het Nestlé Young Talent Programme de ideale start! Groeien en leren in een driejarig programma met de volle focus op jouw unieke GaFOOD voor meer informatie naar www.nestle.nl Wil jij de commerciële toppersoon bereikenen bijtalenten. de grootste Company ter wereld? Iedere dag bezig zijn met onze lekkere producten? Je in de breedte ontwikkelen op hoog niveau? Dan is het Nestlé Young Talent Programme de ideale start! Groeien en leren in een driejarig programma met de

Januari 2013  

Integrand magazine is jouw gids bij de weg naar een werkend bestaan! Ben jij een academische student en denk je al na over wat je na je stud...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you