Page 1

Cunoasterea drepturilor fundamentale in Romania


Sumar al rezultatelor cercetarii asupra cunoasterii drepturilor fundamentale in Romania Cercetarea s-a realizat prin intermediul unui chestionar online ( www.srep.ro/drepturi.php ) care a fost trimis prin canalele de informare de social media si pe diferite grupuri de discutii online in perioada 28 martie – 8 aprilie 2013; 33 de persoane au completat acest chestionar online. Majoritatea dintre ei au varstele cuprinse intre 18-35 ani, locuiesc sau provin din orase mici cu in jur de 100-500 mii de locuitori. Analizand rezultatele cercetarii, pot fi evidentiate urmatoarele: 

Majoritatea respondentilor cunosc drepturile lor fundamentale, dar atunci cand sunt rugati sa numeasca ei insisi toate drepturile, cei mai multi dintre ei au dat exemple precum: dreptul la viata, la libertate si la opinie.

Cei mai multi dintre respondenti cunosc Carta drepturilor fundamentale ca se refera la Drepturile umane fundamentale ale cetatenilor europeni, dar 39% dintre cei chestionati nu au raspuns la intrebare si 15 % nu cunosc Carta. Majoritatea respondentilor considera ca drepturile fundamentale sunt deseori respectate (57%) Informatiile despre drepturile fundamentale s-au raspandit cu ajutorul unor surse online si de la scoala; TV-ul si radio fiind cele mai importante surse de informare, DAR se considera ca informatiile primite nu sunt de ajuns (precum cred majoritatea respondentilor ) In cazul in care drepturile fundamentale au fost inculcate, respondenti sunt indecisi asupra cui sa se adreseze deoarece 66% dintre respondent nu au raspuns si cei 34% ramasi au identificat printre raspunsurile lor si Avocatul Poporului. Doar 9% dintre respondenti considera ca Avocatul Poporului reprezinta o optiune in cazul in care dreptul lor a fost incalcat; majoritatea respondentilor nu cunosc rolul acestei institutii (42%) si altii (33%) nu stiu cum sa il contacteze. Respondentii sunt interesati sa fie informati permanent despre drepturile fundamentale si despre Avocatul Poporului prin diferite metode: proiecte, campanii, evenimente, conferinte la nivel national promovate prin TV/ radio/ online; in scoli si sa se dezvolte mai multe materiale informative si oferite cetatenilor.

 

In concluzie, cetatenii au nevoie de mai multa informare in ceea ce priveste drepturile lor fundamentale ca si cetateni europeni si sa cunoasca mai bine rolul si procedurile de contact ale Avocatul Poporului. Avand in vedere ca cei mai multi dintre respondenti sunt tineri sau tineri adulti, mediul online este propice pentru promovarea drepturilor, dar pentru alte persoane metoda cea mai eficace de promovare este prin organizarea de evenimente promovate si ele prin intermediul a mai multor cai de informare (de preferat TV, radio si ziare).

Cunoasterea drepturilor fundamentale in ro