Page 1

FIL x RANDA

Núm. 3. Any 2017

INSTITUT ERMESSENDA DE GIRONA

Institut Ermessenda de Girona C. Antic Roca, 38. 17003 Girona Tel. 972 656 900 agora.xtec.cat/insnoudegirona DIBUIX PORTADA: MARC PALAU


ÍNDEX DE CONTINGUTS Jornada de cohesió…………………………..3 SetmanaBlava…………………………….……4 Nadal 2016…………………..………………....8 Sant Jordi………………………..………………10 El futur del nostreinstitut………….……12 Tallers, xerrades i sortides………………14 Somsolidaris………….……………………….21 Música i espectacles……….………………23 Teatre…………………..………………………..24 Concursos i premis………………………….26 Represàlies del destí……………………….28 Disseny portada agenda…………………29 Jornades i formació…………..………..….30 Colònies a Santa Pau (1ESO)……………32 Osca 2017……………………………………….34 Sortida lúdica i esports 3ESO……..……35 Treball de síntesi 1ESO…………….……..36 Treball de síntesi 2ESO……………………37 Treball de síntesi 3ESO……………….…..38 Festival final de curs……………………….40 Centres col·laboradors…………………….41 Fotos de grup……………………………….…42

Benvolgudes famílies, Us presentem el recull de totes les activitats pedagògiques i lúdiques que hem realitzat al llarg del curs 2016-2017. Com tots sabeu, el curs 2017-2018 encetem una nova seu, per tant l'institut donarà els seus serveis als alumnes de la seu de l'edifici Cartanyà i als de l'edifici de Can Prunell. Veureu que tot i estar separats farem un munt de trobades: sortida de cohesió, tallers de Nadal, taller de cuina marinera dins del treball de síntesi, celebració de Sant Jordi i festival de final de curs, entre les més destacades. Per tant, ja us podeu imaginar que enguany us presentarem i realitzareu projectes, activitats i sortides molt engrescadores! Us recomano que fullegeu amb molta atenció la nostra revista, on hi descobrireu activitats, concursos i habilitats de companys que segur que us sorprendran. Aprofito l'avinentesa per encoratjar-vos a participar en tots els reptes que us proposarem, que segur que seran molt enriquidors! Maite Casas i López Directora INS Ermessenda de Girona

Curs 2016-2017 Directora: Maite Casas. Professorat i orientadors: Natàlia Arqués, Elizabeth Buch, Verònica Càliz/Narcís Castelló/Alícia Jiménez, Anna Campaña, Rosa Mari de Rosa, Núria Finestra, Marçal Font, Georgina Gifreu, Mònica González, Imma Oliveres, Marc Palau, Miquel Martín, Ana Martínez, Anna Roig, Òscar Pérez, Imma Quer, Lluïsa Ros i Esther Segura.EAP: Valentí Jiménez.Personal PAS: Ramon Carreras, Jèssica Caballero, Maria Àngels Cateura. FIL X RANDA ÉS L’ANUARI INFORMATIU DE L’INSTITUT ERMESSENDA DE GIRONA ON ES RECULLEN ALGUNS DELS ESDEVENIMENTS MÉS RELLEVANTS QUE HAN TINGUT LLOC DURANT EL CURS ESCOLAR: XERRADES, SORTIDES, ACTES, CONFERÈNCIES, VISITES, CELEBRACIONS I UN LLARG ETCÈTERA D’INFORMACIONS DIVERSES MITJANÇANT LES QUALS PODREU CONÈIXER EL DIA A DIA DEL CENTRE. AGRAÏMENTS SINCERS A TOTES LES PERSONES QUE HI HAN COL·LABORAT D’ALGUNA MANERA. COORDINACIÓ I EDICIÓ: GEORGINA GIFREU i FONT

2


COHESIÓ

JORNADA DE COHESIÓ

COMENCEM! Un any més, els alumnes de 1r i 2n d’ESO han participat a la sortida de cohesió que proposa l’institut Ermessenda de Girona amb la finalitat que els nois i noies facin coneixença i es relacionin. Després de la tutoria de primera hora al centre, hem baixat al pati per fer una foto tots plegats, i de seguida hem marxat ben organitzats en petits grups i preparats per fer una bona caminada fins a la Font del Ferro. Allà hem esmorzat i hem fet jocs col·laboratius en què tots els membres de cada equip havien de cooperar per aconseguir un objectiu sense perdre de vista la finalitat d’aquesta sortida: passar-nos-ho bé fent jocs i esport. Ha estat una jornada molt ben aprofitada que ha combinat cohesió, esport i natura.

3


SETMANA BLAVA ANY SHAKESPEARE: MOLT SOROLL PER NO RES Divendres dia 2 de desembre vam encetar la nostra Setmana Blava, que enguany tracta sobre el teatre. La primera activitat que es va programar per als alumnes de 1r d’ESO va ser la projecció, a l’auditori, de la pel·lícula Molt soroll per no res, basada en l’obra teatral homònima de William Shakespeare, dramaturg, poeta i actor anglès considerat una de les figures més rellevants de la literatura universal. Es tracta d’una comèdia teatral romàntica ambientada a Sicília la trama de la qual se centra en malentesos, enganys i calúmnies que envolten dues parelles d’enamorats.

CYRANO DE BERGERAC: OBRA MESTRA DEL TEATRE FRANCÈS Els alumnes de 3r d’ESO van assistir divendres dia 2 de desembre, inici de la Setmana Blava dedicada al teatre, a la projecció de Cyrano de Bergerac, una pel·lícula francesa de Jean-Paul Rappeneau que es va estrenar l’any 1990. Es tracta d’una adaptació de l'obra de teatre homònima d'EdmondRostand estrenada el 27 de desembre de 1897, una comèdia heroica en cinc actes i en vers basada en la vida del dramaturg i poeta francès Cyrano de Bergerac que en la seva època va ser l'obra més popular del teatre francès. Inspirats en personatges de la commedia dell'arte, tres homes busquen els favors de la bella Roxane: el que ostenta el poder, el comte de Guiche; el que té talent literari, Cyrano; i el que té la bellesa, Christian.

TALLER TEATRAL: L’ÀGUILA DEL CANADÀ Els alumnes de 2n d'ESO i els de 3r de les optatives Mediació i Francès van participar en un taller teatral de prevenció del bullying anomenat l'Àguila del Canadà on s'explicava la història d'en Peter, un noi que viu al Canadà. Aquesta història s'entrellaça amb diferents jocs de rol que fan pensar i reflexionar als alumnes sobre la violència. La valoració d’aquesta activitat ha estat molt positiva ja que els nois i noies hi han participat de manera activa i s’han adonat que cal evitar determinades actituds que poden molestar els companys.

4


ACTORS PER UN DIA!

TALLER DE TEATRE: EL GALLINER Durant la Setmana Blava tots els alumnes, de 1r a 3r d’ESO, vam assistir al centre de formació teatral El Galliner, l’escola de teatre de Girona, per realitzar-hi dues activitats: un curs d’iniciació al teatre i un taller de vestuari. El taller d’iniciació al teatre consistia a fer exercicis teatrals d’atenció, concentració, improvisació i expressió. Per grups van pensar i representar una petita història que havia d’incloure tres paraules. Una de les parts que més va agradar va ser la Màquina Creativa, que consistia en la creació d’un engranatge: començava sortint un voluntari fent un gest i un soroll, i els altres s’hi anaven afegint intentant seguir el ritme. Quant al taller de vestuari, va començar amb una introducció teòrica de 20 minuts en què s’explicaven qüestions relacionades amb el vestuari de les obres de teatre: com es confeccionava, on es podia llogar, com s’envellia, quines característiques havia de tenir, com s’havia d’adaptar a l’època i als personatges, etc. A continuació ens van mostrar la sala on es guarda tot el vestuari d’El Galliner i finalment es va proposar als alumnes de fer una petita representació en què calia que triessin els vestits i complements més adequats per al personatge que havien escollit. Va resultar la part més divertida! Per als alumnes, que van valorar molt bé l’activitat, va ser interessant conèixer aquest espai i les possibilitats que ofereix.

5


L’AUTOR A L’AULA: [Escriba el contenido de la barra lateral. Una barra lateral es un complemento independiente del documento Avui ha vingut a fer una xerrada en Miprincipal. Suele estar alineada a la izquierda o a la quel Arguimbau, autor de la novel·la Ai significa amor, que hem llegit els derecha alumnes de la página o situada en la parte superior o de primer. Li hem fet un munt de preguninferior de la misma. Utilice la ficha Herramientas de tes sobre el llibre, com ara: En què et vas inspirar en fer aquest llibre? Et va cuadro passar elde texto para cambiar el formato del cuadro de que expliques o ho has viscut? Pertexto què vas de la barra lateral.

MIQUEL ARGUIMBAU

triar aquests noms per als personatges? Ens va explicar que ell vivia en una casael contenido de la barra lateral. Una barra lateral Escriba amb els seus pares, els seus germans i les un complemento independiente del documento seves dues tietes. També ens vaes explicar que una part del llibre és real, la part on el Suele estar alineada a la izquierda o a la principal. periodista els fa una entrevista a uns pares derecha que adopten i els pregunta què els va de la página o situada en la parte superior o impactar més del seu fill. Els pares van de la misma. Utilice la ficha Herramientas de inferior respondre que el seu fill, amb dos anys, no cuadro de texto para cambiar el formato del cuadro de sabia fer petons.

texto de la barra lateral.]

JOSEP TORRENT, L’ESTRANYA DESAPARICIÓ DE LA LAURA

Josep Torrent és l’autor d’aquesta novel·la, en què una adolescent de 15 anys desapareix misteriosament i on hi juguen un paper important les tempestes, el llibre El príncep de Vilamaniscle i el món medieval. Va venir al centre per explicarnosla seva obra i per explicar-nos el procés d’escriptura. Va respondre totes les qüestions que havien anat sorgint mentre en feien la lectura i sobre aspectes del món medieval, que els alumnes estudien aquest any a la matèria de socials. Val a dir que l’escriptor és un apassionat de la història.

UNA SESSIÓ D’ECONOMIA A L’ESCOLA MIGDIA El dimecres 7 de desembre, un petit grup d’alumnes de 1r d’ESO A (Josep Bosch, Íria Escoda, Gerard Juncà, Júlia Múrcia, Laura Ribas, Neus Ribot, Laura Sainz i Damià Xifra) vàrem anar a l’escola Migdia a fer uns jocs d’economia amb els nens i nenes de 2n de primària. Mentre uns els llegíem un conte infantil sobre el bescanvi, els altres els feien jugar al memory econòmic. També els vam explicar l’origen del símbol i de la paraula “euro”. Tots ens ho vam passar molt bé, i vam aprendre molt! Text: LAURA RIBAS i NEUS RIBOT (1ESO A)

6


TALLER TEATRAL: QUINA CARA [Escriba el contenido de la barra lateral. Una barra DE LA MONEDA VOLS? (3ESO) Consum responsable lligat a la bancalateral ètica

es un complemento independiente del documento principal. Suele estar alineada a la Es tracta d’un taller teatral participatiu izquierda o a la derecha de la página o situada en la de 2 hores aproximadament, que comparte superior o inferior de la misma. Utilice la ficha bina el teatre amb la participació actiHerramientas de cuadro de texto para cambiar el va dels assistents i que promou el debat i la reflexió sobre la coherència dels nosformato del cuadro de texto de la barra lateral. tres valors envers els nostres objectius i el Escriba el contenido de la barra lateral. Una barra consum responsable lligat a les finances ètiques. lateral es un complemento independiente del

Els alumnes viatgen per les diferents sidocumento principal. Suele estar alineada a la tuacions i dilemes amb què s’anirà troizquierda o a la derecha de la página o situada en la bant el personatge participant en la superior o inferior de la misma. Utilice la ficha creació d’escenes i adoptant parte rols de Herramientas de cuadro de texto para cambiar el personatges amb l’objectiu d’aprendre sobre la banca ètica, els seus principis formatoi del cuadro de texto de la barra lateral.] el seu funcionament al nostre país.

TALLER TEATRAL: COMERÇ JUST (3ESO) Què consumir o no, aquesta és la qüestió

És un taller-espectacle de 2 hores aproximadament que combina també el teatre amb la participació activa dels assistents. La primera part és molt teatral i tothom ha d’interpretar algun rol de la història d’en Max i la Multinacional Plenté. A la segona part hi ha dinàmiques teatrals participatives sobre el consum responsable.

TUTORIA: EL RESPECTE A DEBAT Tots els alumnes de 1r d’ESO hem dedicat una sessió de tutoria a treballar els valors bàsics que han de ser presents en la nostra vida quotidiana: ens hem trobat a l’auditori de l’institut per visualitzar i comentar diversos curtmetratges sobre el respecte, l’amistat i la solidaritat, valors que considerem indispensables per a la bona convivència.

7


NADAL 2016 Com cada Nadal, l’últim dia de classe hem repartit les postals als alumnes del centre. Aquest any cada grup ha tingut una postal personalitzada dissenyada pel professor d’Educació Visual i Plàstica amb dibuixos pintats pels alumnes. Darrere de la postal de cada curs s’hi podia llegir el poema guanyador del III Concurs de Poemes de Nadal de l’institut: a primer el premi va ser per a Lucía Rodríguez (1B), a segon per a Jen Elvir (2B) i a tercer per a Hafsa Banane (3A).

1r premi: Hafsa Banane (3A)

POSTALS DE NADAL

EL SIGNIFICAT DEL NADAL Era un simple arbre, com podia saber el significat del Nadal? Només sabia que em durien a una llar, em vestiren de colors: bombetes i adornaments; que em coronaren amb una estrella d’Orient. En la Santa Nit, tots cantareni brindaren per la felicitat del món. Dins els seus cors jeien esperances fetes d’or. Obriren els regals quedelejaven amb amor, els obrien mica en mica, amb mola il·lusi Al final tot s’acaba, ja torno a ser un simple arbre, però ja sé el significat del Nadal: amor, harmonia i desitjos fets realitat.

2n premi: Lucía Rodríguez (1B)

T’OFEREIXO... Les nits de Nadal sempre hi ha un estel fugaç que et concedeix un desig: viure en harmonia i companyia, menjar torrons, neules, bombons... dormir a la vora del foc. Si no has trobat el teu estel, jo et puc ajudar: si vols, t’ofereixo el meu cor. si vols, t’ofereixo un lloc millor. Si vols, t’ofereixo el meu desig. Gaudim del Nadal com si fóssim infants, amb pau i il·lusió. BON NADAL!

8


NADAL 2016

FESTIVAL DE NADAL Aquest any, com sempre, hem preparat la festa de Nadal amb molta il·lusió. Com que anem creixent i tenim bon públic, hem celebrat dos festivals, un per a famílies d’alumnes de 3r d’ESO i un altre per a les dels alumnes de 1r i 2n d’ESO. El programa ha estat el següent: els actes s’han iniciat amb la representació de l’obra PODEM per part dels alumnes de l’optativa de teatre de 3r d’ESO (vegeu-ne el resum a l’apartat de TEATRE d’aquesta revista), s’han llegit les composicions guanyadores al Concurs de poemes de Nadal, s’han sortejat les paneres i s’han repartit les postals de Nadal. A més, al festival de 1r cicle s’ha mostrat la coreografia preparada a l’activitat FAMA i s’ha pogut escoltar un concert de flautes.

TALLERS DE NADAL L’últim dia abans de vacances hem fet un horari especial. La jornada ha començat a les 9h amb els esperats tallers de Nadal (activitats esportives, christmas crackers, aquagym, postals de Nadal, wii, cinefòrum, risoteràpia...). A continuació l’AMPA ens ha ofert un bon esmorzar amb coques i begudes al pati, i l’esbarjo s’ha allargat una mica més que cada dia. Finalment, hem anat a l’auditori per gaudir del nostre festival.

9


L’AUTOR A L’AULA

SANT JORDI

DOLORS GARCIA CORNELLÀ El dimecres 19 d’abril ens ha visitat per tercer any consecutiu l’escriptora gironina, establerta a Vilobí d’Onyar, Dolors Garcia Cornellà. Aquest cop ha vingut a parlar-nos del seu llibre Diumenge al matí, al peu del salze. És un novel·la juvenil, totalment recomanable per a adults, que ha rebut un dels guardons més prestigiosos a nivell mundial: ha estat inclosa en la llista White Ravens 2016 que elabora cada any la Internationale Jugend bibliothek. Com sempre, amb l’amabilitat que la caracteritza, ha explicat als alumnes de 2n d’ESO el procés creatiu, ha atès totes i cadascuna de les preguntes i els ha descobert petites anècdotes i curiositats de l’obra. No cal dir que els nois i noies han gaudit moltíssim de la lectura i això ha quedat palès en les seves preguntes.

EL LLIBRE DE LES BÈSTIES

FRANCESC MIRALLES Dijous 20 d’abril, ens ha visitat l’escriptor barceloní Francesc Miralles per parlar d’El llibre de l’hivern que han llegit els nostres alumnes de 3r d’ESO. Llicenciat en Filologia alemanya, té un postgrau per a editors i ha treballat com a traductor de l’alemany i de l’anglès. La seva novel·la juvenil Un haiku per a l’Alícia ha obtingut el premi Gran Angular de 2001-2002, i després Interrail ha merescut el premi Columna Jove. A part d’escriure, exerceix com a assessor literari per a diferents editorials i agències. La sessió ha constat de tres parts. En primer lloc, ens ha explicat que ell és un escriptor de mapa i no de brúixola, és a dir, que primer fa una acurada estructura de l’obra i després la comença a escriure; en segon lloc, ha atès les múltiples preguntes que li han fet, ha donat llum a totes les inquietuds i ha justificat decisions de forma convincent. Finalment, ha convidat a tots els alumnes a fer la pregunta: Què passaria si...? El procés creatiu de tots els participants ha resultat fructífer i fluït, de tal manera que els ha felicitat. I així, en un tres i no res, ha acabat la sessió.

Ens ha visitat l’Enriqueta Camps, catedràtica de literatura i experta en la figura i l’obra de Ramon Llull. A ella però, li agrada més dir que n’és una enamorada. Ens ha guiat per un itinerari molt apassionant, el de la vida i l’obra de Ramon Llull. Gràcies a ella, hem pogut descobrir un savi, un filòsof, un escriptor, un matemàtic, un místic, un poeta, un il·luminat, un aventurer, gairebé un sant...o potser un boig. Se’l considera el precursor del llenguatge combinatori i del pensament en xarxa, és a dir, de la informàtica. Però el més interessant és el seu desig de pau universal, la seva utopia. De manera sorprenent ha acabat fent un paral·lelisme amb la trajectòria de John Lenon, que “va començar utilitzant la música per despertar passions i va acabar aprofitant aquest talent i aquesta fama per difondre un missatge de pau i harmonia”, en paraules de la nostra convidada.

10


FESTIVAL DE LA DIADA DE SANT JORDI Aquest any el nostre institut ha volgut celebrar la diada de Sant Jordi amb un acte molt especial que ha convertit els espectadors també en actors, músics i rapsodes. Les actuacions dels alumnes de primer, que han cantat i tocat les flautes, s’ha anat intercalant amb les recitacions de poemes que havien preparat els alumnes de segon i de tercer d’ESO en diferents llengües. Un acte, sens dubte, molt dinàmic i amb una posada en escena especialment original que els nois i noies, participants i públic, han valorat molt positivament. S’ha començat amb la interpretació de Titànic per part dels alumnes de primer d’ESO, i s’han tocat i cantat també peces com ara Bona nit, l’Himne de l’alegria, La vall del riu vermell, All myloving, Everybreathyoutake, i s’ha tancat el festival amb la peça In themood. D’altra banda, els poemes que s’han anat recitant i fins i tot teatralitzant entre cançons han estat: Posta de sol, L’ametller, El corazón de la Tierra, Val més que acceptis el futur, Una flor vermella, Hamlet (monòleg), En las nochesclaras, La sardana, Quatre paraules, What’s a book, Divisa, Shakespeare (sonet), A veces quieropreguntarte, Corrandes d’exili, Just because i Jo ho dec tot a Girona. El nostre agraïment al professorat encarregat d’organitzar aquest festival. Val a dir que aquestes iniciatives es poden fer realitat quan es compta amb un equip de professors implicat i amb ganes de motivar els alumnes.

11


EL FUTUR DEL NOSTRE INSTITUT

H

eràclit afirmava que un home no es pot banyar dos cops en el mateix riu ja que, segons ell, com que tot a la natura està sotmès a un canvi continu, ni el riu ni l’home seran els mateixos la segona vegada. Per refermar l’aforisme més conegut d’aquest gran filòsof presocràtic, el PANTA REI o “res no s’està quiet”, podem parlar de la breu i alhora trepidant trajectòria de l’Institut Ermessenda, una experiència plena de canvis prometedors.

una família. Dos anys després d’iniciar el nostre camí podem afirmar no només que l’institut té una projecció de futur, sinó també que es tracta d’un projecte important que s’anirà materialitzant a foc lent, com les coses bones, a mida que anirem creixent. En efecte, es preveu que d’aquí a tres cursos deixarem l’emblemàtic i entranyable edifici Cartanyà, on ens hem ubicat fins ara, per desplaçar-nos a un centre nou que es bastirà sobre l’antiga fàbrica Simon, situada a la carretera de Barcelona. Mentrestant, i a partir del curs vinent, ocuparem dues seus: el nyà, on continuarem impartint tots els

Cada setembre encetem un nou curs, però sempre ben diferent de l’anterior. L’any 2014 vam inaugurar el centre amb la incorporació de 60 alumnes, gairebé

12


cursos d’ESO amb dos grups per curs; i la seu de Can prunell, on el Departament d’Ensenyament instal·larà uns mòduls que acolliran, a partir del curs vinent, dos grups de 1r d’ESO.

tal de donar continuïtat a la coordinació ja existent i també per facilitar la ració dels germans. A més, s’ampliarà la vinculació a les escoles del centre de la ciutat. A la seu Ermessenda-Can Prunell es vincularan les dues escoles que estan més a prop (Escola Bosc de la Pabordia i Escola Marta Mata) i també altres escoles del centre i altres barris de Girona ciutat.

Per tant, l’Institut Ermessenda tindrà 4 grups a 1r d’ESO a partir del curs 20172018, i estarà adscrit a més escoles de Girona que no pas ara. Els grupsde primer s’ubicaran en dues seus: la seu Ermessenda-Cartanyà (2 grups i 60 places) i la seu Ermessenda-Can Prunell (2 grups i 60 places). La distribució de l’alumnat matriculat a 1r d’ESO es farà tenint en compte que a l’Ermessenda-Cartanyà es mantindrà la vinculació actual de les dues escoles que ja estan adscrites (Escola Pla de Girona i Escola Pericot) per

Pel que fa a l’organització i el funcionament de les dues seus, cadascuna tindrà un equip docent estable, és a dir, a cada seu hi haurà un equip de professors i professores que es farà responsable de la gestió dels respectius grups. L’organització dels grups i del professorat comportarà que les dues seus funcionin a la pràctica com si fossin dos centres independents, cadascuna amb un equip de docents propi però amb un únic projecte educatiu i les mateixes normes de funcionament que ja s’estan aplicant en l’actualitat.

Seu Ermessenda-Cartanyà Escola Pla de Girona, Pericot, Escola Migdia, Verd, Escola Annexa*.

Escola Escola

*L’alumnat de l’escola Annexa es preveu que accedeixi a la seu ErmessendaCartanyà, i en cas que no hi hagi places vacants els alumnes d’aquesta escola s’ubicarien a la seu Ermessenda-Can Prunell.

De cara al futur, l’INS Ermessenda de Girona també oferirà ensenyaments postobligatoris (batxillerat i cicles formatius). En aquest sentit, està previst que els alumnes que comencin 1r d’ESO el curs 2017-2018 puguin cursar batxillerat, gons les previsions dels Serveis Territorials, a la seu definitiva.

Seu Ermessenda- Can Prunell Escola Bosc de la Pabordia, Escola Marta Mata, Escola Joan Bruguera, Escola Eiximenis, Escola Àgora, Escola Josep Dalmau i Carles, Escola Montfalgars, Escola Santa Eugènia, Escola Cassià Costal, escoles no adscrites (en cas de vacants) i germans d’escoles no adscrites a la mateixa seu.

Dibuix realitzat per Marc Palau, profesor d’Eduació Visual i Plàstica.

13


TALLERS, XERRADES I SORTIDES

V

ISITA GUIADA A LA BIBLIOTECA CARLES RAHOLA

Cada curs, els alumnes de 1r d’ESO fem una sortida a la biblioteca Carles Rahola. Com que l’any passat no la vam poder realitzar, enguany hi hem anat els nois i noies de primer i de segon.

I

NTERNET SEGURA PER A JOVES

Aquest mes de novembre hi hem fet sis visites guiades, una cada dia amb un grup diferent. Ens han explicat què podem trobar a les diferents sales, quins i quants exemplars podem treure, com funciona el procés de préstec i devolució de documents i la recerca informàtica de llibres a través del catàleg en línia. Ha estat ben interessant!

Divendres dia 20 de gener, els alumnes de 1r d’ESO vam poder assistir a la xerrada sobre Internet segura que ens van oferir els Mossos d’Esquadra. Ens van explicar, entre d’altres coses, els riscos que suposa penjar informació personal a la xarxa i ens van esmentar les conseqüències de l’ús d’Internet, com ara la pèrdua del control d’imatges ja que es poden retocar o penjar en altres pàgines de continguts sexuals. D’altra banda, ens van parlar dels problemes de socialització i addicció atès que el fet d’esperar missatges o la manca de bateria i de cobertura al mòbil generen neguit i ansietat en els adolescents. Un altre aspecte a comentar és la perillositat que es desprèn del consum de continguts perillosos per a menors d’edat, com ara la pornografia. També ens van parlar d’aspectes que incideixen en el desenvolupament físic o emocional dels menors com ara l’esmentada pornografia, les imatges violentes, el llenguatge groller, els videojocs que creen addicció, els jocs d’atzar i d’altres que poden desembocar en trastorns de salut: anorèxia, bulímia, drogues, etc. Va ser una xerrada molt interessant que de ben segur aplicarem a la nostra vida diària.

14


M

ÉS ENLLÀ DEL GOOGLE I LA VIKIPÈDIA

Dilluns 20 i dimarts 21 de febrer, els alumnes de 3r d’ESO han assistit a la biblioteca Carles Rahola per realitzar el taller Més enllà del Google i la Vikipèdia, destinat a millorar la cerca d’informació des de les biblioteques.El contingut d’aquest taller posava de relleu les 4 etapes clau per a una bona cerca: saber què cerquem, saber com i on hem de cercar, saber si la informació que hem trobat és útil i fiable i saber comunicar la informació. També s’han treballat diferents trucs per millorar la cerca a Google, i finalment s’han mostrat webs interessants per fer recerques sobre aspectes concrets relacionats amb algun tema determinat.

Q

UÈ PASSA AMB EL WHATSAPP? El divendres 17 de febrer els alumnes de 1r d’ESO van participar en el taller de sensibilització sobre tecnologia de la informació i de la comunicació anomenat Què passa amb el whatsapp?, organitzat i representat per l’Associació Kilalia.

A partir d’unes breus escenes teatrals s’ha intentat conscienciar els alumnes dels avantatges de l’ús de les TIC però, sobretot, dels desavantatges que comporta el seu abús. “Com ens sentim si estem unes hores sense cobertura, sense Internet, sense mòbil...?”, “Què ens perdem si estem massa hores al dia connectats?”, “Quanta estona us connecteu al dia?” són algunes de les preguntes que s’han formulat a l’aula i a partir de les quals s’ha encetat un debat molt interessant.

V

IDEOCONFERENCE

On Tuesday 21st February, our students from 2ESOA took part in a videoconference with two other schools: one in GornjaStubica (Croatia), the other in Smardzewice (Poland). This activity is part of an eTwinning Project called Less Face, more Book, which has as its main goal to encourage teens to read and use ICTs in order to talk about, review and share information of the books they read. The theme of the videoconference was the International Mother Language Day. All three schools prepared an oral presentation of their mother languages (Spanish and Catalan for our students), Polish and Croatian, providing details such as the origins of the languages, number of speakers, curious facts (Polish has 17 forms for the number 2), daily expressions, proverbs and tongue twisters.All the documents and presentations will be shortly available on TwinSpace.

15


L

A PEDRA DE GIRONA

El dijous 23 de febrer, els alumnes de 1r d’ESO van fer l’activitat La Pedra de Girona, organitzada per La Caseta de la Devesa. La visita començava a les Pedreres i continuava pel Barri Vell, itinerari al llarg del qual els monitors els van anar il·lustrant amb exemples del context urbà els nummulits, pedra característica de Girona, el seu contingut fossilífer, i finalment el procés seu d’extracció.

X

ERRADA DE SENSIBILITZACIÓ. ELS REFUGIATS

Trenkalòs és una associació que treballa en dos àmbits d’actuació: d’una banda gestiona projectes de cooperació internacional conjuntament amb entitats locals, d’altra banda realitza activitats de formació i sensibilització en l’àmbit territorial català. Un dels seus fundadors i representants més actiu, en Jordi Rodri, ha estat divendres 3 de febrer al nostre centre per parlar-nos sobre els refugiats, una realitat que des de tutoria hem considerat que cal apropar als nostres joves. En Jordi és director del projecte Skola, que té com a missió sensibilitzar els nois i noies dels centres educatius de Catalunya. El motiu d’aquesta xerrada ha estat la commemoració del dia de la Pau i s’ha dut a terme per completar la nostra participació a la cantata UAP 2017, que enguany tractava el tema dels refugiats. Amb prop de vint-i-cinc anys d’experiència sobre les espatlles, en Jordi ens ha dibuixat un món que ni ens podíem imaginar: ha estat cooperant al Senegal, Palestina, Bòsnia, l’Índia, Ucraïna i Tíbet, entre d’altres països, i ens ha parlat de les seves vivències mentre ens mostrava fotografies que recollien moments, rostres, devastació, guerra, sofriment... testimonis punyents de “l’altra cara” d’aquest món, del nostre món (qui ho diria!).Els alumnes de 3r d’ESO han escoltat amb molta atenció les condicions, dures i miserables, que pateixen els refugiats de països en guerra, gent “normal”, com nosaltres, que un bon dia es van convertir, per alguna estranya raó, en víctimes de conflictes armats. De ben segur que aquesta xerrada no els ha estat indiferent. Moltes gràcies de cor, Jordi, per haver-nos dedicat el teu temps, molt valuós tenint en compte la tasca que desenvolupes pel món.

16


S

OTA PRESSIÓ

Dimecres 15 de març els alumnes de 3r d’ESO han anat a Els Químics Espai Jove per dur a terme el taller Prevenció del consum de drogues i conductes violentes: sota pressió. El taller constava d'una exposició guiada per una dinamitzadora on s'exposava una història relacionada amb la pressió de grup i s’explicava com fer-hi front d'una manera assertiva. Després de visitar l'exposició s'ha dut a terme un debat amb el grup sobre les seves experiències, les seves reaccions, quina seria la millor manera de prendre una decisió i per què.Tot aquest treball pretenia fer una tasca preventiva en factors sovint implicats en el consum irresponsable de tabac, alcohol, drogues així com altres conductes de risc o problemàtiques que solen iniciar-se durant l'adolescència.

N

O ET FUMIS LA SALUT!

Avui divendres dia 31 de març els alumnes de 1r d’ESO hem assistit a una xerrada molt interessant a l’hora de tutoria. L’Eulàlia, de la fundació ONCOLLIGA, ens ha explicat quins són els riscos del tabac perquè a partir d’ara siguem conscients de les conseqüències que suposa encendre una cigarreta. Amb el fum ens empassem nicotina, quitrà, arsènic, benzina, insecticida, cianur, amoníac, DDT, metanol, acetona, poloni 210, butà, cadmi, àcid esteàric, naftalina, amoníac... En total més de 4.500 components tòxics que provenen dels pesticides del cultiu de la planta i del procés de fabricació de les cigarretes. El tabac és la primera causa evitable de mort als països desenvolupats pels problemes que provoca, que són càncer, malalties respiratòries i problemes cardiovasculars. Però... per què no estem informats d’aquestes morts? La resposta és clara i contundent: pels ingressos que genera a l’estat (se n’endú el 80%) i a les empreses que fabriquen el tabac. A l’estat espanyol, doncs, no li preocupen els malalts sinó poder recaptar el màxim possible.

T

ALLER D’ESCRIPTURA MEDIEVAL El passat 3 d'abril els alumnes de 2n d'ESO van fer una sortida a Sant Pere de Galligants. L'objectiu era consolidar els coneixements d'història de l' Edat Mitjana que han treballat aquest curs.

L'activitat va començar amb una visita al monestir i al seu claustre. A continuació, els alumnes van fer un taller on van experimentar el difícil art de l'escriptura medieval.

17


L

LEPA'T ELS DITS AMB LA HISTÒRIA

Els dies 19 i 20 d'abril els alumnes de primer d'ESO van anar a fer el taller "Llepa't els dit amb la història". Aquest tractava sobre el tema de l'alimentació des de la prehistòria fins els romans. Després de la visita pel museu arqueològic de l'església de Sant Pere de Galligants, per finalitzar van fer un panet romà amb pa, formatge, espècies i mel.

V

ISITA A L’HOSPITAL JOSEP TRUETA

El dimecres 26 d’abril, els alumnes de 3r vam visitar l’hospital Josep Trueta. Vam sortir de l’institut a les 9h i vam arribar-hi al voltant de les 10h. Abans d’entrar-hi, vam esmorzar. Tot seguit va venir la nostra guia i ens va acompanyar a una sala on, després de donar-nos unes credencials que havíem de portar a la vista perquè la gent ens reconegués com a visitants, va explicar-nos quins serveis ofereix l’hospital: especialitats, nombre d’habitacions, consultes... Després dos conductors de l’helicòpter d’emergències i un conductor d’ambulància o unitat mòbil i ens van explicar en què consistia la seva feina i alguna anècdota que havien viscut. Per acabar la visita, ens vam dirigir a l’heliport per veure els vehicles que fan servir. Un cop ens van ensenyar l’helicòpter, el cotxe medicalitzat, el material que hi porten i com actuen en cas d’emergència, vam tornar cap a l’institut. Text: ÀNGELA MÁRMOL

F

IRA DE LA CIÈNCIA

Després d’haver estat preparant els experiments a classe, uns quants alumnes voluntaris de 3r ESO vam anar, el matí del dissabte 6 de maig, a la Fira de la Ciència. Allà vam poder exposar a tots els visitants i a alumnes i professors d’altres instituts, a través dels nostres experiments, com funcionen els diferents aparells que formen el nostre cos. No només vam exposar els coneixements que havíem adquirit a l’aula en aquest camp, sinó que vam tenir temps lliure per anar a veure què havien preparat els altres centres i aprendre coses molt interessants mentre ens ho passàvem d’allò més bé. Text: MARCELINA JAGIELLO

18


T

REBALLEM ELS ÀTOMS

Els grecs li van donar nom: indivisible, tot exposant que totes les coses que ens envolten, ocupen un lloc a l’espai i tenen un volum definit han d’estar constituïdes per quelcom que sigui la part més petita integrant de tot cos. Molts segles després, van sorgir diversos models per explicar de què i com està formada la matèria, des de l’esfera indivisible de Dalton, passant pel model planetari de Bohr fins al model estàndard. S’ha pogut concretar molt més i ara sabem que l’àtom no és indivisible sinó que està format per altres partícules subatòmiques, els neutrons i els protons que conformen un nucli, i que alhora són unions de partícules menors anomenades quarks, i els electrons que estan situats en diverses òrbites a una certa distància d’aquest nucli. Tenint presents aquests continguts, els alumnes de 3r d’ESO del nostre institut han treballat en la maqueta d’un àtom de Fluor-19.

U

N JUGLAR ITINERANTE

Los alumnos de 3º de ESO han podido ver en directo a uno de los mejores trovadores de nuestras tierras: Emiliano Valdeolivas. Este profesor de literatura, cantautor y musicólogo ha realizado un recorrido por la literatura española desde la Edad Media, con los romances, hasta la actualidad a través de los y las grandes poetas de la cultura española, desde Fray Luis de León hasta Gloria Fuertes. Los alumnos han quedado cautivados por la gran pasión que ha transmitido Emiliano Valdeolivas, quien ha cantado como nadie los poemas acompañado de su inseparable guitarra. Ha sido una experiencia literaria agradable a la par que enriquecedora que ha conseguido arrancar una gran ovación del público asistente.

R

UGBI

Durant els mesos de març i abril hem dut a terme, a les classes d’Educació Física de 1r i de 3r d’ESO, una introducció a la pràctica del rugbi amb l’ajuda de l’Associació de Rugbi Gironí. Per finalitzar l’aprenentatge, vàrem organitzar una jornada ludicoesportiva a les instal·lacions del GEiEG de Palau on vam fer una sèrie de partits i un berenar tots junts. La jornada es va celebrar el divendres 28 d’abril.

19


T

ALLER DE CREACIÓ POÈTICA

El dia 19 de maig, l’Assum de l’equip de La Mecànica del Canvi ens va fer un taller de creació poètica a 1r d’ESO. Vam començar fent un mapa mental amb la tècnica creativa de la pluja de idees. Vam posar una paraula al mig. A partir d'aquí, els alumnes van anar dient paraules que els suggerís la paraula triada: conceptes, objectes, sensacions, sentits, etc. Vam anar plegant el mapa i vam fer diversos nivells. D'aquest mapa en vam triar tres paraules de tres vells diferents. Una paraula, com més lluny de la paraula central, menys connotació lògica té. Això fa que es dispari la creativitat. Vam dividir la classe en grups. Cada grup va escriure un poema de vuit versos que contingués les tres paraules escollides. Per incentivar més la creativitat i treballar el tema de la metàfora, vam repartir a cada grup una carta del DIXIT (el joc de taula que treballa les metàfores). Aquesta carta va ser una font d'inspiració per escriure el poema. Finalment, un portaveu de cada grup va llegir la seva creació davant de la classe. Genial!

L

ES ORENETES DE GIRONA

Les orenetes són espècies protegides, això i moltes altres coses ens van explicar a la xerrada per a alumnes de 1r d’ESO. Les que trobem a les ciutats són beneficioses per la seva dieta insectívora però les seves colònies als edificis sovint originen conflictes de salubritat bàsicament a causa dels seus excrements. La presència d'aquests ocells a les ciutats està relacionada amb la seva biologia reproductora, ja que requereixen edificis per construir els seus nius. L'any 2005 des de l'Ajuntament de Girona s'impulsà el "Projecte Oreneta de Girona", els objectius del qual són, per una banda, fer un cens d'orenetes a la ciutat, i per l'altra fomentar la protecció dels nius existents i reforçar la població a partir de la col·locació puntual de nius artificials. Per aconseguir aquest objectius cal censar-ne la població, intervenir a les zones problemàtiques que en determinats indrets generen les colònies d'oreneta i informar i sensibilitzar la població.

20


Des del centre, professorat i AMPA tenim com a objectiu bàsic promoure les activitats de voluntariat com a part essencial de la formació dels nostres alumnes per tal que prenguin consciència de quina és la realitat que els envolta i que reflexionin sobre la manera com poden incidir en la millora d’aquesta realitat.

VOLUNTARIAT- SOM SOLIDARIS

VOLUNTARIS -AMPA Els dies 25 i 26 de novembre uns vint-i-cinc nois i noies de l’institut Ermessenda de Girona van assistir per fer torns com a voluntaris del Gran Recapte, una activitat coordinada per l’AMPA que consistia a anar al supermercat Bonpreu per repartir bosses als clients i informar-los dels productes que podien comprar per oferir-los al Banc d’Aliments amb l’objectiu d’ajudar la gent sense recursos. Eren: Taïna Marquès, Pau Roca, Manuel Soto, Dara Coll, JiajiaChen, Biel Pont, Andrea Gildau, Gashaw Lladó, AryeryÁlvares, Joneyma Cuenca, Júlia Brugués, Nina Casacuberta, Mar Bagüeste, Pau Ganigué, Aina Manyé, Ohan Gimeno, Paula Marroyo, Eloy Garcia, Luca Zucchero, Adrià Polanco i Nil Vinyes. Els organitzadors d'aquesta activitat al barri ens van felicitar per l'actitud i l'assistència dels nostres alumnes, que van ser valorades amb un excel·lent. Moltes gràcies a tots i a totes! També vam participar a la Fira de Nadal celebrada a la plaça Ciutat de Figueres, on l’AMPA va tornar a organitzar el taller de manualitats de Nadal per a infants. Aquest any la diada de Sant Jordi ha estat un diumenge. L’AMPA del centre va sol·licitar voluntaris per ajudar a la parada de venda de llibres i de roses, i per dar també en la realització dels tallers infantils, que cada any tenen molt d’èxit. Moltes gràcies als voluntaris que van poder-nos ajudar: Angie Lagos, Sofía Núñez, Laura Sainz, Enrique Álvarez, Salim El Amrani, Pau Roca, Manuel Soto, Abram El Hannouti, Nataly Galindo, Lara de Souza, Biel Pont, Marcelina Jagiello, Laia li, Íker Rivero, Maria Codina, Anna Torrabadella, Arnau Gispert, Hafsa Banane i Andrea Gildau.

TRETS DISTINTIUS DE L’INS ERMESSENDA DE GIRONA

21


CLUB DE LECTURA

CLUB DE LECTURA

La invenció de l’Hugo Cabret de Brian Selznick

La crida del bosc de Jack London Pel segon club de lectors hem pensat en un dels grans clàssics de la literatura juvenil de tots els temps: La crida del bosc de Jack London. Amb aquesta novel·la hem anat un pas més enllà i hem superat els límits de la literatura a la qual estan acostumats els nostres joves lectors. Podem dir que s’han iniciat en la literatura d’adults on els sentiments són profunds, intensos, a vegades ambigus i punyents.

Hem fet coincidir el nostre primer club de lector del curs 2016-2017 amb la setmana de les arts escèniques i el cinema. Per això, hem triat un títol relacionat amb aquesta temàtica: La invenció de l’Hugo Cabret de Brian Selznick. Aquesta novel·la gràfica, gènere tan present als nostres dies i amb tan d’èxit entre el lector juvenil i adult d’arreu del món, ens fa pensar en els storyboards del cinema. L’obra, a mode de biopic, ens apropa a la vida, a la llegenda i a l’obra del cineasta francès Georges Méliès. Qui no té present la imatge d’una lluna somrient amb un coet clavat a l’ull? Els efectes zoom, els primers plans, els diversos punts de vista del mateix pla es manifesten en les il·lustracions narratives de profunda sensibilitat. Una novel·la on tu decideixis el temps que dedicaràs a cada escena.

«Un himne a la llibertat absoluta». Amb aquestes paraules qualificà Oriana Fallaci la novel·la de Jack London; una història on la descripció dels gèlids paratges àrtics contrasta fortament amb el càlid sentiment producte de l'amor entre un home i Buck, el gos protagonista de la narració. Noble, lleial, amb una astúcia salvatge, pacient, tossut i infatigable que estima, odia, pensa, recorda, sofreix, juga i aprèn com un ésser humà i, malgrat això, decideix fusionarse amb la natura. Perquè els nostres joves lectors es posessin a la pell del gairebé humà protagonista, hem buscat aquesta fusió amb la natura fent una llarga caminada per la riba del riu Onyar fins al parc tecnològic i de tornada hem comentat l’obra asseguts en uns grans troncs talats descoberts en un prat. La fronda, els ocells i la rosada d’un dia humit ens han acompanyat en aquesta aventura.

Per imbuir-nos encara més d’aquest esperit cinematogràfic, hem traslladat la sessió a la sala Sant Jordi del nostre centre que disposa de butaques i pantalla de cinema. Un cop acabat el club, amb la participació dels alumnes de primer d’ESO que s’estrenaven massivament en aquest club, hem visualitzat part de la pel·lícula del mateix nom i hem menjat crispetes. Una autèntica jornada de cinema al propi institut!!!

22


MÚSICA I ESPECTACLES

T

OSSUDAMENT LLACH

El divendres dia 25 de novembre tots els alumnes de 1r i de 2n vam anar a l’auditori de Girona per gaudir d’un miniconcert de l’orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, que va interpretar un petit repertori de composicions del cantautor català Lluís Llach davant d’un públic conformat per alumnes de diversos centres de secundària de la ciutat. Vam escoltar les cançons El bandoler, País petit, Un núvol blanc i L’estaca cantades pels intèrprets Elena Gadel, Manu Guix i Roger Padullés, i va ser ment emocionant poder sentir i veure tants instruments alhora. Com a curiositat, val a dir que en arribar uns locutors de ràdio van entrevistar dos dels nostres alumnes: en Luca i l’Íria, que van respondre les preguntes que els van formular amb molta naturalitat.

A

NEM A BALLAR! FAMA GIRONA

L’institut Ermessenda de Girona, un any més, participa en el projecte educatiu FAMA GIRONA amb els alumnes de primer d’ESO, un projecte que combina divertiment i esport, i que consisteix a assajar una coreografia que tindran l’oportunitat de representar en el festival de Nadal que s’organitza al centre. D’aquesta manera els nois i noies entren en contacte amb el món del ball, la dansa, el teatre i l’esport.Les sessions van començar a principis de novembre i es realitza dins de les matèries de música i educació física. Segons els alumnes de primer, es tracta d’una activitat molt activa i divertida i s’esperen amb moltes ganes anar al pavelló per assajar. La coreografia, però, és una sorpresa que esperen que ens agradi molt!

U

AP 2017

Els dies 1, 2, 3 i 4 de febrer se celebra al teatre municipal de Girona la Cantata per la Pau, la UAP 2017, un musical de suport als projectes de Càritas i Oxfam Intermon per ajudar les persones que busquen refugi a Europa. Enguany el tema central de la cantata són els refugiats. Avui dia 2 de febrer els nostres alumnes de 1r d’ESO hi han participat com a cor, mentre que els de 2n d’ESO hi han assistit com a públic. El concert es cada any fa en motiu de la celebració del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP), que oficialment és el dia 30 de gener, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre diversos instituts i de sensibilitzar l’alumnat del patiment que provoquen les situacions de violència i discriminació.

23


TEATRE

A

LUMNES DE L’OPTATIVA DE TEATRE REPRESENTEN PODEM AL FESTIVAL DE NADAL

El grup de la matèria optativa de teatre de 3r d’ESO va representar l’obra titulada Podem al festival de Nadal que es va celebrar a l’auditori de l’institut. És una breu història que presenta situacions quotidianes de la vida d’un poble amb un matís de crítica social. Els alumnes han treballat moltíssim i l'espectacle final ha estat un èxit.

L

’OCELL PUHUY

Durant aquest segon trimestre els alumnes de l’aula d’acollida de l'institut han participat en el projecte Arrelarreu Contes, organitzat per Òmnium Cultural. Es tracta d’un projecte en què els alumnes han preparat un conte dels seus països d’origen per explicar-lo a la biblioteca Carles Rahola dins l’espai “L’hora del conte”. Per tant, a la vegada que han consolidat l’aprenentatge del català, han millorat l’expressió oral i han fet una tasca de sensibilització intercultural. Abans de l’estrena, que ha tingut lloc a la biblioteca Carles Rahola el dijous 9 de març a les 18h, els alumnes van representar el conte mexicà L’ocell Puhuy, que tracta sobre l’amistat i l’honestedat, davant d’un públic molt es-

pecial: els alumnes de P5 de l’escola Pericot, que van estar molt contents i hi van posar molta atenció!

24


TEATRE

Q

UICQUIRIQUIC

Amb l’arribada de la primavera, totes les gallines esperen un gall (bé, totes excepte les més revolucionàries!). Però en lloc d’un n’arriben quatre, i el galliner s’esvalota a l’hora de triar el gall que ha de ser el rei del corral. Aquest és l’argument de l’obra de

L

teatre que els alumnes de 1r A han assajat a la matèria de Català en Joc i que han representat, el divendres dia 12 de maig a l’hora de tutoria, davant els altres grups de 1r. Ens hem fet un bon tip de riure!

’HOSPITAL TRANQUIL Un hospital amb una recepcionista “passota”, un cirurgià nerviós, una infermera despistada, amb malaltes de la vista a qui els metges volen operar del peu, atracadors, tècnics de so que no hi entenen un borrall, diarrees, maratons...

Tot això i més és el que vam veure a la representació de l’obra que els alumnes de 1r B van oferir als seus companys dels altres primers el divendres dia 26 de maig a l’hora de tutoria. Les situacions absurdes que vam veure a l’obra ens van resultar d’allò més divertides!

25


CONCURSOS I PREMIS

LLIURAMENT DE PREMIS DEL CONCURS PROBLEMES A L’ESPRINT El passat 26 d’octubre, un grup d’11 alumnes del nostre centre va anar al Museu de Matemàtiques de Catalunya, convidat per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) per recollir el premi obtingut al concurs Problemes a l’Esprint. Juntament amb 9 centres més de tot Catalunya, els nostres nois i noies van ser rebuts pels organitzadors que van oferir-los un esmorzar conjunt. Després, van assistir a una breu lliçó de benvinguda sobre posició i perspectiva i, a continuació van treballar i compartir problemes d’enginy en grup i van visitar el museu. Un cop finalitzades les activitats, es va procedir als discursos per part de les autoritats i es va dur a terme el lliurament d’obsequis als centres que hi estàvem presents. Van acabar la jornada aprenent i construint les diferents Cúpules de Leonardo.

UN ALTRE ESPRINT DE CONTES Ha arribat el dia! Avui dia 8 de febrer, un grup de nois i noies de primer cicle d’ESO han participat a l’Esprint de Contes, un concurs en què els alumnes treballen en equips mixtes per crear un conte i una obra plàstica relacionada amb aquest conte. Els representants del nostre centre han estat: Íria Escoda, David González, Pablo Jovellar, Gerard Juncà, Xi Lin, Laura Sainz, Xavier Satorra i Damià Xifra (1r d’ESO) i Nina Casacuberta, Eloy García, Taïna Marquès, Paula Marroyo, Aina Manyé, Pau Roca, HeidyVelásquez i Luca Zucchero (2n d’ESO). Un dels aspectes que més hem valorat és el tarannà lúdic d’aquest certamen. Eguany els concursants han hagut d’utilitzar uns daus per triar un dels globus de colors que han hagut de rebentar per conèixer el tema del seu conte. Cada equip, format per dos alumnes de primer i dos de segon, ha pensat una història diferent: d’amor, de ciènciaficció, de terror i de suspens. I a mig fer, la sorpresa: cada equip ha hagut d’obrir un sobre que contenia la imatge d’un objecte, el qual han hagut d’incloure en algun moment de la redacció. I un cop embastada la història, ha arribat el moment de començar la creació artística: amb el material de reciclatge que han portat a l’aula han hagut de pensar i elaborar una obra que tingués connexió amb el conte.

26


T

CONCURS THE FONIX

ECNOREPTE 2017

El Tecnorepte és un concurs per a alumnes de 3r i 4t d'ESO organitzat per la UdG. Enguany consistia a dissenyar una màquina d'efectes encadenats, construir-la i fer-ne un vídeo de presentació. Han estat seleccionats vint-i-quatre treballs de les comarques gironines, dos dels quals són del nostre centre. Els dos equips que van realitzar aquests treballs estaven formats per Roger Cànovas, Marce Jagiello i Maria Codina, i Laura del Moral, Hanan Diyaf, Nataly Galindo i Angela Mármol respectivament.

El passat 25 de febrer, tres alumnes del nostre institut, en Xavier Satorra de1r, l’Aina Garriga de 2n, i la Hafsa Banane de 3r, van participar a la fase territorial del 10è concursd’anglès interescolar THE FONIX, després d’haver estat seleccionats com a guanyadors de la fase local a l’institut.

El dissabte dia 20 de maig es trobaran tots els equips a les instal·lacions de la UdG en una jornada en què mostraran públicament els seus treballs.

PRIMER PREMI AL CONCURS ESPRINT DE CONTES

C

Dimecres 15 de març s’ha celebrat l’acte de lliurament de premis del concurs Esprint de Contes 2017. El nostre centre hi va participar el 8 de febrer en la categoria de primer cicle d’ESO (vegeu notícia Esprint de Contes, 8 de febrer de 2017). Tots els participants hi hem assistit, i la nostra sorpresa ha estat majúscula en sentir el nom del centre guanyador: Ermessenda de Girona. Es tracta del conte titulat REPRESÀLIES DEL DESTÍ, enviat sota el pseudònim de PETITS PENSADORS, grup format per Gerard Juncà i Pablo Jovellar, de 1r d’ESO; i Paula Marroyo i Pau Roca, de 2n d’ESO.

ONCURS JÓVENES TALENTOS

El passat dia 25 de març, els alumnes seleccionats de 2n ESO del nostre institut varen participar al tradicional concurs de "Jóvenes Talentos" que organitza Coca Cola. Enguany el tema era molt original perquè els alumnes havien d'inspirar-se en una caixa de cartró per fer el seu relat. L’experiència ha estat molt dora, ja que els nostres estudiants varen poder gaudir d'un matí literari en què la creativitat hi va tenir un paper rellevant.

27


REPRESÀLIES DEL DESTÍ 1r premi al concurs ESPRINT DE CONTES 2017, categoria 1r cicle ESO. Pseudònim PETITS PENSADORS Autors: Gerard Juncà i Pablo Jovellar (1ESO) i Paula Marroyo i Pau Roca (2ESO)

Després que la guerra civil acabés, la Reina Levana va pujar al poder, dominant la Terra. Ara ha començat la sisena guerra mundial, una guerra dominada pels Ciborgs. Nosaltres, els de la rebel·lió, vam intentar destruir-la, però no ho vam aconseguir. Per desgràcia, ens va capturar. Malauradament, ens va tancar a la seva immillorable presó construïda a l’antiga catedral de Girona, i va separar-nos del nostre company Philip.

de morir!”- ens va dir Levana mentre reia. Ara sí que vaig caure a terra amb les llàgrimes als ulls sense saber reaccionar a la situació juntament amb la Michel. No sabíem què fer amb tot aquell percal. En Philip seguia sense moure ni un pèl. De sobte, ja sense esperança, el nostre amic, que estava sotmès per Levana, va començar a moure’s, però no com si li haguessin ordenat sinó que ho feia amb consciència pròpia. De seguida vam poder veure que ja no estava sota els poders de la reina i

La porta de la presó era oberta i en vam sortir tots tres. Una alarma forta i estrident va començar a sonar per tot el passadís. Ens vam mirar, però no vam pronunciar cap paraula. Vam sortir corrents cap a l’habitació. En arribar vam obrir les portes de bat a bat. Vam quedar bocabadats en veure en Philip al costat de la maleïda reina com si res. De cop i volta Levana va llançar-li un sobre misteriós a en Gerard, el seu principal caçador. “Si jo no ordeno que parli no ho fa, si li dic que no camini tampoc ho fa, si jo morís ell també moriria, està sotmès per un dels millors ciborgs del segle trenta-u. El seu destí està escrit.” Vam llegir lentament. L’ànima ens va caure al peus. La Michel i jo vam pensar el mateix juntament amb en Gerard. “No Jaume, no et pots enfonsar” em vaig dir a mi mateix, ja que no em podia creure que un dels amics més lleials que he tingut hagués de morir per poder ser lliures. La Michel va donar-li ànims a en Gerard que, malgrat que en Philip era el seu millor amic, estava decidit a destruir a Levana i així acabar amb tot el patiment de la Terra. Sense rumiarho va llançar-se cap a ella amb la seva majestuosa katana. Levana no es va dignar a ferli mal, bàsicament es va apartar del lloc on era fent que en Gerard caigués al terra. La reina es va apropar cap a ell lentament i va alçar el seu ceptre. El diamant que finalitzava a la punta, lentament es va introduir al cor d’en Gerard fent que morís dolorosament.

en veure el seu amic a terra més que mort va esclatar un crit esgarrifant que va arribar al cor de tothom. Ell sabia perfectament què passava si ell moria, ja que va poder escoltar tot el que es deia al seu voltant encara que no es pogués moure ni formular paraula. En un tres i no res tots els membres de l’habitació vam contemplar com es clavava el punyal que sempre duia al turmell i va caure a terra sense vida. Levana, sense esperit, va deixar caure el seu cos i en el seu últim alè ens va dirigir unes insignificants paraules. Amb el cossos sense vida als meus braços vam sortir de la catedral. Més tard ens vam reunir amb els altres membres de la rebel·lió. Ells, en veure els morts, van córrer cap a nosaltres amb ànsia i dolor en les mirades, però amb calma i tristesa ho vam explicar tot. La guerra per fi havia acabat.

“Jo he vist coses que vosaltres no creuríeu: naus d’atac en flames més enllà d’Orió. He vist Rajos-C en la foscor prop de la porta de Tannhäures. Tots aquests moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja... És l’hora

28


Portada de l’agenda escolar per al curs 2017-2018. Disseny de Marc Palau, professor d’EVP

29


JORNADES I FORMACIÓ

X

I JORNADA DE BIBLIOTEQUES ESCOLARS

El proppassat 25 d’octubre va tenir lloc a la biblioteca Carles Rahola la 11a Jornada de Biblioteques Escolars de Girona. La responsable de la biblioteca del nostre institut conjuntament amb d’altres de diversos instituts de Girona i comarques van participar en la sessió de treball “creem un non de literatura per a l’ESO”. Es tractava de valorar les millors obres de la literatura universal

E

per tal d’introduir-les com a lectures obligatòries de manera seqüenciada al llarg de l’ESO. Per acabar la jornada es va fer el lliurament dels ajuts Activa atorgats enguany així com la presentació dels projectes de biblioteca duts a terme el curs 2015-2016 a l’Escola Àgora, l’Escola Cassià Costal i al nostre Institut Ermessenda.

L CAMÍ DEL DELEGAT

El passat 10 de febrer, 6 alumnes, delegats i sotsdelegats de segon d’ESO, vam assistir a la Jornada de Delegats i Delegades del Gironès. La trobada va tenir lloc a la Sitja de Fornells de la Selva, on es van dur a terme, durant tot el matí, activitats que ens ajudaran a millorar la nostra tasca com a delegats i com a persones.

de la Salut) a través de diferents dinàmiques de grup. Es van tractar diverses habilitats que un delegat o delegada hauria de tenir com ara saberse comunicar (entendre i escoltar), saber fer una assemblea, gestionar les emocions, saber respectar i saber fer crítiques constructives. Ens van convidar a un esmorzar dable i, per cloure la jornada, es va fer un parlament on diversos delegats vam explicar alguna de les habilitats treballades al llarg del matí. Va ser un matí inoblidable per la gent que vam conèixer i pel que vam aprendre! Text: AINA MANYÉ (2ESO)

En arribar, ens van fer una petita benvinguda a la zona del teatre; seguidament, ens van repartir en diversos grups i ens van situar en diferents sales per tal de socialitzar-nos i que ens coneguéssim amb els delegats d’altres instituts. Un cop fets els grups (cada grup estava guiat per un monitor de l’àrea de Joventut), vam començar a treballar les 10 habilitats per a la vida i la promoció de la salut de l’OMS (Organització Mundial

M

EDIACIÓ. FORMACIÓ PER A FACILITADORS

El divendres 5 de març, el grup de facilitadors del nostre centre va anar a la sala d'actes de la policia municipal. Allà, juntament amb alumnes d’altres centres, es va exposar el sistema de mediació utilitzat per l'institut i van poder veure un curtmetratge anomenat "Arraconat". A continuació es va comentar el significat del curtmetratge i finalment ens van ensenyar com els gossos detectaven la droga. Va ser molt interessant. TEXT: JOAN SALA (3ESO)

30


C

ONSELL D’ADOLESCENTS

El divendres 28 d’abril, a l’hora de tutoria, un representant de l’Ajuntament de Girona va oferir un taller a tots els alumnes de 1r d’ESO encaminat a fomentar la participació i la promoció de voluntaris candidats al Consell d’Adolescents de la ciutat, del qual el nostre institut forma part. Es va fer una introducció molt interessant en què s’explicaven conceptes de política des d’una perspectiva històrica i es va parlar de l’actualitat, finalment es van fer activitats que tenien present el treball dels valors i el dret a la participació dels infants i dels adolescents i conèixer el propi Consell.

CONSELL ESCOLAR

E

LECCIONS AL CONSELL ESCOLAR

EL consell escolar del centre és l'òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre. En el consell escolar hi ha representats tots els col·lectius que intervenen en la comunitat educativa: director, professorat, alumnat, sonal d'administració i serveis, etc. En els centres públics, la funció principal del consell escolar és participar en la presa de decisions en relació amb aquells temes importants per al funcionament i l'organització del centre: el projecte educatiu, la programació general, la gestió econòmica, etc. Els membres del consell escolar són elegits per un període de quatre anys i es renoven per meitats cada dos anys.

per escollir els representants dels pares i mares i dels alumnes de l’institut Ermessenda de Girona. Els guanyadors van ser els següents: Representant de pares i mares: TONI VIADER (pare de l’alumna Taïna Marquès, de 2ESO A) Representant de l’alumnat: PAU GANIGUÉ (alumne de 2ESO A).

Fontd’informació: http://ensenyament.gencat.cat/

Els dies 28 de novembre i 2 de desembre, pectivament, es van dur a terme les votacions

31


COLÒNIES 1ESO Santa Pau Dimecres 5 d’abril

Dijous 6 d’abril

Ens n’anem de colònies!

Avui no ens podem llevar!

Avui ens hem trobat a les 8 a l’institut i de seguida hem pujat a l’autobús. Hem anat cantant tot el viatge per l’emoció. Hem arribat i hem deixat les motxilles. Fins aquí tot bé... fins que ens han dit que caminaríem 14 quilòmetres per muntanya. Hem arribat esgotats a dalt i hem esmorzat.

Al matí ens ha costat llevar-nos. Hem fet els llits i hem esmorzat: torradetes amb mantega i melmelada, embotits, llet amb galetes, colacao, sucs, etc. A continuació hem fet una visita guiada al volcà de Santa Margarida i, en tornar a la casa de colònies, hem tingut temps lliure mentre esperàvem el dinar: arròs amb tomata, pollastre amb amanida i patates i crema catalana.

Llavors hem baixat al poble i allà hem dinat. A la tarda hem començat a fer tallers per grups: vulcanisme, tir amb arc, orientació i petjades.

A la tarda hem fet els tallers que no havíem fet el dia abans. Després de sopar hem cantat acompanyats de la guitarra de la professora de música, i finalment hem anat a la discoteca (la gent que no hi ha volgut anar ha jugat a jocs de taula).

A l’hora de sopar teníem molta gana. Hem menjat sopa, croquetes amb amanida i de postres ens han donat un iogurt. Tot seguit, hem fet els jocs nocturns dins de la casa ja que plovia. Finalment hem anat a dormir!

Hem anat a dormir cansats però ben ballats!

32


COLÒNIES 1ESO Santa Pau, 2017

Divendres 7 d’abril Últim dia! Ens hem llevat i hem preparat les bosses. Després d’esmorzar hem fet l’últim taller i hem anat d’excursió a la Fageda d’en Jordà amb un guia. Allà hem fet jocs. Hem arribat a la casa de colònies molt cansats i hem dinat: hi havia macarrons, hamburguesa i flam. Per acabar, hem tingut temps lliure amb els monitors i hem fet un bon comiat. Hem arribat a l’institut a quarts de cinc, i segur que tots hem aprofitat el cap de setmana per recuperar forces!

33


OSCA, 2017 (2ESO) Un grupd’alumnes de 2n d’ESO han fet una estada d’unasetmana a Osca ambmonitorsespecialitzatson han realitzat totes les activitats en anglès. Aquesta iniciativa s’emmarcadins del projecte MEET del centre, a través del quals’haobtingut una beca del Ministerid’Educació i Ciència.

34


SORTIDA LÚDICA I ESPORT 3ESO

P

ORTAVENTURA

Dimecres 3 de maig, els alumnes de 3r d’ESO vam anar a Port Aventura.Vam sortir de l’institut a les 8h i quan vam arribar vam esmorzar. Llavors els professors acompanyants ens van donar dos tiquets: un per entrar al parc i l’altre perquè poguéssim dinar dins.La sortida va ser molt divertida, no hi havia massa gent i el temps ens va aguantar. Crec que parlo en nom de tots quan dic que vam intentar aprofitar-la al màxim, perquè anar a Port Aventura no ésuna cosa que es faci cada dia! Encara que ja ens agradaria...A les 16.30h vam trobarnos tots a la sortida, vam fer la fotografia de rigor i vam agafar l’autocar per tornar a Girona. Vam arribar a les 20h, cansats però molt contents. Text: EMMA GÓMEZ (3ESO B)

B

ICICLETADA

Divendres 26 de maig, els alumnes de 3r d’ESO, van participar a una bicicletada pel Carrilet fins a l’Estació de Llagostera, com activitat ludicoesportiva dins la matèria d’Educació Física. L’objectiu era mostrar un lloc molt proper on fer activitat física i gaudir del paisatge i l’entorn natural.

C

AMINADA

També hi va haver un dia dedicat a sortir a caminar pels entorns de Girona, a bon pas, durant tot el matí.

35


TREBALL COOPERATIU A L’AULA L’ALIMENTACIÓ (1ESO)

ELS ALUMNES DE PRIMER D’ESO HAN TREBALLAT A FONS EL TEMA DE L’ALIMENTACIÓ DURANT LA SETMANA DEL TREBALL DE SÍNTESI: LES VITAMINES, L’APARELL DIGESTIU, DIVERSES RECEPTES, UNA MASSA PER A PIZZA FETA A CASA, BEGUDES ISOTÒNIQUES NATURALS, BARRETES ENERGÈTIQUES CASOLANES I MOLTES ALTRES ACTIVITATS CORRESPONENTS A LES DIVERSES ÀREES DEL CURRÍCULUM PER APROFUNDIR EN EL CONEIXEMENT DELS HÀBITS ALIMENTARIS SANS.

36


COLÒNIES 2ESO. TREBALL DE SÍNTESI. ESPORT D’AVENTURA A ALBANYÀ

37


TORROELLA DE MONTGRÍ

TREBALL DE SÍNTESI (3ESO) SOM-HI, FEM UN TRIVIAL!

ELS NOIS I NOIES DE TERCER D’ESO S’HO HAN PASSAT D’ALLÒ MÉS BÉ CONFECCIONANT EL SEU TRIVIAL PERSONALITZAT DURANT LA SETMANA DEL TREBALL DE SÍNTESI. CADA GRUP HA HAGUT DE DISSENYAR EL TAULER, LES TARGETES I LES PREGUNTES, I SEGONS L’OPINIÓ GENERAL DELS ALUMNES HA ESTAT UNA ACTIVITAT MOLT INTERESSANT PEL QUE HAN APRÈS. UNA DE LES ACTIVITATS QUE S’HAN EMMARCAT DINS D’AQUEST TREBALL DE SÍNTESI HA ESTAT UNA SORTIDA A TORROELLA DE MONTGRÍ QUE HA COMBINAT NATURA I CULTURA.

38


TREBALL COOPERATIU A L’AULA 3ESO

39


FESTIVAL FINAL DE CURS Arriba el moment de tancar el curs, i els nois i noies presenten les activitats que han estat preparant aques túltim trimestre al festival de cloenda de l’any acadèmic 2016-2017: l’obra de teatre Homes (adaptació de la companyia T de Teatre) escenificada pels alumnes de 3r d’ESO i les diverses actuacions preparades des de la materia de música: concert amb flautes i d’altres instruments musicals, treball de ritme, cançons i coreografíes. En acabar el festival es va celebrar el sopar de germanor organitzat per l’AMPA. Repertori: Bona nit, d'Els Pets, All my loving, de The Beatles, Every breath you take, de The Police, Temps i temps, YMCA, de The village People amb flautes i ball, i finalment, amb percussió de gots, Si me voy, de la Paula Rojo.

40


Centres col¡laboradors

LA FONT DEL GAT

41


1ESO A

1ESO B

1ESO C

42


2ESO A

2ESO B

2ESO C

43


3ESO A

3ESO B

44

Fil x randa 2017  
Fil x randa 2017  
Advertisement