Page 1

FIL x RANDA

INSTITUT ERMESSENDA DE GIRONA Núm. 2 Any 2016

Institut Ermessenda de Girona C. Antic Roca, 38. 17003 Girona Tel. 972 656 900 agora.xtec.cat/insnoudegirona PORTADA: JÚLIA BRUGUÉS, NINA CASACUBERTA i TAÏNA MARQUÈS


ÍNDEX DE CONTINGUTS

Benvolgudes famílies, En primer lloc us volem donar la benvinguda i dir-vos que és tot un plaer presentar-vos la segona revista de l’institut FIL x RANDA. Veureu que l’editora de la revista, la professora Georgina Gifreu, ha fet un recull de totes les activitats que hem anat realitzant al llarg del curs. Enguany hem deixat el nostre estimat nom d’Institut Nou de Girona i estrenem el d’Institut Ermessenda de Girona. Amb aquesta tria hem volgut reflectir la força i la personalitat que volem que tingui el centre, i és per això que hem escollit el nom d’un personatge amb un important rerefons històric i amb un gran arrelament a la ciutat. Com ja sabeu, fa dos cursos que anem construint el projecte educatiu de centre juntament amb els vostres fills. Anem creixent en nombre d’alumnat i millorant cada dia allò que creiem que hem d’anar polint. Seguim planificant per gaudir de les instal·lacions i adaptar-les al màxim a les nostres necessitats. He d’agrair als companys la seva implicació, ja que gràcies a un equip de professors altament motivats i amb empenta aconseguim tirar endavant amb èxit tot allò que ens proposem. Vull agrair també els vostres esforços i la vostra col·laboració perquè com a famílies hi teniu el paper cabdal. I m’agrada poder tornar a dirvos que ens enorgulleix que confieu en nosaltres per dur a terme una tasca tan important com és la formació acadèmica i l’educació general dels vostres fills. Com a direcció percebem que tant el professorat com les famílies treballem junts en la mateixa direcció i estem aconseguint, entre tots, formar bones persones capaces d’afrontar el futur que els està esperant. Restem a la vostra disposició pel que calgui. Molt atentament, MAITE CASAS I LÓPEZ Directora INS Ermessenda de Girona

Novetats curs 2015-2016...................................pàg. 3 Ermequè?..........................................................pàg. 4 Diades i celebracions........................................pàg. 6 Setmana Blava..................................................pàg. 6 Club de lectura..................................................pàg. 9 Nadal..............................................................pàg. 10 Altres..............................................................pàg. 12 Xerrades..........................................................pàg. 13 Tutoria............................................................pàg- 16 Sortides i tallers..............................................pàg. 17 Intercanvi Girona-Darfo..................................pàg- 20 Colònies 1r d’ESO............................................pàg. 23 Reconeixements als mèrits dels alumnes.........pàg. 25 Concursos i premis..........................................pàg. 26 Selecció de textos premiats.............................pàg. 28 Esports............................................................pàg. 32 Som solidaris...................................................pàg. 32 Recursos per a l’alumnat.................................pàg. 34 Projectes 2015-2016........................................pàg. 34 AMPA.............................................................pàg. 36 Treballs de síntesi...........................................pàg. 38 Principis i actuacions del centre.......................pàg. 41 Centres col·laboradors.....................................pàg.42 Fotografies de grup.........................................pàg. 44

Professorat curs 2015-2016: Maite Casas, Anna Campaña, Joaquim Cuenca, Núria Finestra, Marçal Font, Georgina Gifreu, Mònica González, Arantza Lacasa/Marc Palau/Ivet Bazaco, Marc Margall/Jaume Tardiu, Miquel Martín, Anna Roig/David Martínez, Òscar Pérez, Olga Planas, Isidre Portella, Imma Quer, Lluïsa Ros i Esther Segura. EAP: Valentí Jiménez. Personal PAS: Ramon Carreras.

FIL X RANDA ÉS L’ANUARI INFORMATIU DE L’INSTITUT ERMESSENDA DE GIRONA ON ES RECULLEN ELS ESDEVENIMENTS MÉS RELLEVANTS QUE HAN TINGUT LLOC DURANT EL CURS ESCOLAR: XERRADES, SORTIDES, ACTES, CONFERÈNCIES, VISITES, CELEBRACIONS I UN LLARG ETCÈTERA D’INFORMACIONS DIVERSES MITJANÇANT LES QUALS PODREU CONÈIXER EL DIA A DIA DEL CENTRE. AGRAÏMENTS SINCERS A TOTES LES PERSONES QUE HI HAN COL·LABORAT D’ALGUNA MANERA. COORDINACIÓ I EDICIÓ: GEORGINA GIFREU i FONT

2


ALGUNES NOVETATS CURS 2015-2016

L

’ESBARJO A LA BIBLIOTECA

Ens complau poder informar-vos que la biblioteca del nostre centre ja es troba en ple funcionament. Els alumnes i les alumnes n’han pogut fer ús cada dia a l’hora del pati. Hi podem trobar un ampli ventall de publicacions: llibres de coneixements sobre diverses matèries, llibres de ficció, de lectura fàcil, còmics, llibres en anglès, revistes de viatges, etc. Hi ha un espai per fer deures i 6 ordinadors per poder realitzar les tasques que requereixin un suport informàtic. A més, hi ha una zona on es pot llegir còmodament ja que està equipada amb tres pufs, una catifa, llum d’ambient i un revister amb revistes juvenils i de viatges com ara el National Geographic.

U

NA NOVA CONSERGERIA... I EL SENYOR RAMON!

Aquest curs, en arribar, vam tenir una grata sorpresa. No només vam trobar un vestíbul més gran, sinó que a la consergeria ens esperava el Sr. Ramon, que ha demostrat ser el millor conserge del món! Val a dir que el Sr. Ramon, a més de conserge, és mestre de primària i artista: fa

L

escultures i pinta quadres. De fet, ha tingut l’amabilitat de decorar moltes de les parets del nostre institut per fer-lo més amable i acollidor, com podeu veure a les fotos. Benvingut, Sr. Ramon. I moltes gràcies!

’INSTITU NOU CANVIA DE NOM

A principis d’any, i després de molts esforços, es materialitzava una de les propostes de l’equip docent del centre: el canvi de nom. Deixem enrere la denominació d’Institut Nou de Girona i encetem una nova etapa amb el d’Institut Ermessenda de Girona.

Però...per què aquest nom? Qui va ser aquest personatge històric que ens va inspirar i quin llegat ens ha deixat? Què va representar per Girona? La resposta a totes aquestes preguntes i a moltes altres la teniu a continuació.

3


ERME...QUÈ? Pelut”, va aconseguir que el seu càrrec fos hereditari: ell i els seus descendents podien fer i desfer als seus comtats, però continuaven essent súbdits dels emperadors carolingis.

Quan vàrem decidir posar el nom d’Ermessenda de Girona al nostre institut, la majoria de la gent a qui li comunicàvem l’elecció reaccionava d’aquesta manera: “Erme... quèèè?

D’aquests comtats, el més ric i poderós era el de Barcelona. O sigui, els comtes de Barcelona van ser súbdits dels reis francs i els altres comtes ho eren d’ells. La típica estructura piramidal de la societat feudal de l’edat mitjana. Això va ser així fins l’any 985, en què el comte Borell II no va renovar el pacte de fidelitat amb el rei franc de l’època per negar-li l’auxili quan els sarraïns van saquejar Barcelona. A partir d’aleshores, Els comtes de Barcelona van actuar com a sobirans únics del seu territori.

Això ens va fer adonar que la nostra protagonista, malgrat haver estat la dona catalana més influent i poderosa a nivell polític, cultural i social de tota la història de Catalunya, malauradament era una gran desconeguda a Girona i al nostre país. És per això que ens vam proposar, d’una manera planera i sense massa pretensions acadèmiques, donarvos a conèixer aquest personatge amb la petita biografia informal que teniu a les mans. Comencem.

De tota manera, tots aquests comtes eren parents, per la qual cosa es podia dir que formaven una gran família. Una família que sovint, a l’època d’Ermessenda, es tirava els plats pel cap, com veurem més endavant, val a dir-ho! La nostra protagonista va néixer a Carcassona l’any 972 i va morir a Sant Quirze de Besora (Osona) l’any 1053. Va viure més de 80 anys. Aquesta dada, si recordem que l’esperança de vida de l’edat mitjana era de poc més de 40 anys, ja de per si és un fet excepcional.

El primer que cal fer és fixar-nos en el context històric en què va viure aquesta gran dona: hem de viatjar en el temps i plantar-nos a finals del segle X i principis de l’XI. Cal fer memòria de com era el context històric, polític, social, geogràfic, religiós i cultural a la Catalunya de l’any 1000. Estava dividida en dues parts ben diferents: una de petita ocupada pels sarraïns (Catalunya Nova) i una de més gran que era formada pels anomenats comtats catalans (Catalunya Vella). Bé, en realitat hauríem de dir que les terres catalanes estaven dividides en tres, de parts, ja que sarraïns i cristians s’esbatussaven sovint i a la terra que hi havia entre uns i altres, a l’altra banda del riu Llobregat, més o menys la frontera amb el Califat de Córdoba, hi vivia ben poca gent: era “ terra de ningú”.

Algú es preguntarà “Si va néixer a Carcassona, com va arribar a Catalunya?” Va arribar-hi per matrimoni. La van casar amb Ramon Borell I, comte sobirà de Barcelona. Abans de casar-se, i com a dot, va cedir-li en propietat el comtat de Girona. És aquí on comença la relació d’Ermessenda amb la nostra ciutat. Va exercir com a comtessa sobirana del comtat fins a la seva mort.

Quant a la Catalunya cristiana, al nord del riu Llobregat, era formada pels comtats catalans que havien sorgit durant la conquesta dels francs encapçalats per Carlemany, el seu emperador, a finals del segle VIII: els comtats de Rosselló, Empúries, Besalú, Girona, Osona, Barcelona, Cerdanya, Urgell i Pallars. Tots junts formaven el territori que l’emperador Carlemany va anomenar Marca Hispànica. A cada comtat, els carolingis nomenaren un comte perquè governés en nom seu. Amb el pas dels anys, un d’aquests comtes, un tal Gifré, conegut com “el

De fet, Girona va convertir-se en la nineta dels seus ulls. Va promoure i fomentar la cultura i la construcció de la catedral romànica amb el seu claustre, una de les joies patrimonials més visitades de la nostra ciutat, i el monestir romànic de Sant Daniel. Per controlar i dirigir el desenvolupament d’aquestes obres va fer nomenar bisbe de Girona el seu germà Pere.

4


Ermessenda tenia fama de ser molt bella, culta i ambiciosa, i a més gaudia d’una salut de ferro. Va remenar les cireres del poder durant tres generacions. Des que va arribar a Barcelona es va mostrar disposada a participar en les tasques de govern, i ho va fer fins al punt que molts historiadors no tenen cap inconvenient a parlar d’un autèntic coregnat. Molts documents de l’època estan firmats tant pel marit com per la muller, un fet insòlit si ens fixem en la poca consideració social que tenien les dones, encara que fossin de la noblesa, durant l’època medieval.

Malauradament, Sança va morir jove, just a temps de donar-li un hereu al seu marit. Que també va morir jove, encara no havia fet els 30 anys.

Això vol dir que es va casar amb un calçasses? En absolut. Ramon Borrell era prou llest per apreciar les virtuts de la seva dona, que fins i tot l’acompanyava en les campanyes militars, cosa gens freqüent. De fet, en una d’aquestes i aprofitant la decadència política i militar del Califat de Còrdova, van atacar, destruir i saquejar aquesta ciutat, tal com havien fet els sarraïns en l’època del seu sogre Borrell II, l’any 985, a la ciutat de Barcelona. El record encara era força recent i no faltaven ganes de rescavalar-se de les pèrdues. Quan tornaven cap a Catalunya acompanyats, segons les fonts de l’època, amb centenars de carros plens d’or i joies, Ramon Borrell I emmalaltí, i morí el 1018. D’aquesta campanya en són testimonis les arquetes arabitzants del segle X, conegudes també com d’Hixam II, que és el nom del califa que tenia Còrdova en aquell moment i que són exposades al Museu d’Art de la nostra ciutat. Ermessenda no es va retirar a un convent a plorar la viudetat, tal com esperaven les forces vives i masculines de l’època, sinó que va esdevenir regent per preparar-li el camí al seu únic fill, Berenguer Ramon I. Quan el “nen” es va fer gran, ella es va negar a cedir-li l’herència del seu pare, per por que l’apartés del poder que tant li agradava. Berenguer Ramon I era un noi amb poc caràcter, o això és el que diuen les cròniques de l’època. Era conegut com “el Corbat” per la tendència a dir sí a tot el que li proposava la seva mare. És va casar amb Sança de Castella, que tenia un caràcter molt fort i volia fer de comtessa. Ermessenda va resultar una sogravehement i no va parar de fer-los la punyeta.

5

En aquell moment Ermessenda seguia fresca com una rosa i disposada a agafar de nou les regnes del poder, aquest cop per tutelar el seu nét, Ramon Berenguer I. Quan a aquest li va arribar l’hora de manar, l’àvia Ermessenda es va negar a cedir-li el govern del comtat de Girona. Tampoc li feia el pes la seva xicota i es va oposar al casament del seu nét amb la seductora Almodis de Marca, que tenia fama de culta i intel·ligent, i de més coses, perquè s’havia casat tres vegades i totes tres havia estat repudiada. Quan finalment el seu nét es va casar amb Almodis, Ermessenda es va enfadar moltíssim. Ella, que declarava guerres, signava tractats de pau, posava a rega els nobles mascles que li eren vassalls, manava construir catedrals, nomenava bisbes i abats... no podia consentir de cap manera aquesta situació. Amb més de 70 anys es va desplaçar a Roma i aconseguí del Papa l’excomunió del seu nét. L’excomunió, per un príncep cristià, significava perdre tots els seus drets i privilegis i la seva condició sobirana damunt dels seus feus. A més, Ermessenda va desheretar el seu nét. El pobre Ramon Berenguer, fart de guerres i d’enfrontaments amb la seva àvia, es va haver de plegar a les seves exigències. Ermessenda va morir a l’excepcional edat de 88 anys. El seu sepulcre és en un bell sarcòfag d’estil gòtic a la catedral de Girona. Quan a principis dels anys 80 del segle XX, el capítol de la catedral es va proposar de restaurarlo, en obrir la tomba hi van trobar tot un seguit de franges amb els colors vermell i groc de les barres catalanes. Aquesta troballa va tancar per sempre la discussió en què els historiadors aragonesos, en contra de l’opinió dels historiadors catalans, atribuïen l’origen de les quatre barres al regne d’Aragó. Les quatre barres són catalanes, per tant, tal com va dir el cronista de Girona, el Dr. Jaume Marquès i Casanovas: “Qui tingui orelles que escolti, qui tingui ulls que miri”.


ACTES I CELEBRACIONS SETMANA BLAVA

U

N ESMORZAR CIENTÍFIC Dimecres 16 de desembre hem encetat

la Setmana Blava. La primera activitat que hem realitzat ha estat un esmorzar científic. No es tractava de cuinar, sinó de fer un petit experiment i d’elaborar una beguda natural que pot substituir qualsevol refresc carbonatat del mercat. Hem començat parlant del CO2 o diòxid de carboni i hem comprovat les reaccions químiques fent barreja de dues substàncies: un àcid feble com el vinagre i una base com el bicarbonat. Hem pogut veure què ha passat amb aquests dos reactius quan els hem barrejat en una ampolla tapada amb un globus! A continuació, amb el suc de mitja llimona, ¼ de culleradeta de bicarbonat, entre 1 i 3 culleradetes de sucre i aigua, hem fet una beguda amb gas que hem degustat en acabar l’activitat. Ha estat divertit!

E

NGINYERS SENSE FRONTERES

El 17 de desembre, uns estudiants universitaris d’Enginyers Sense Fronteres han vingut al nostre institut a fer-nos una xerrada sobre elements contaminants i la conseqüència de la seva utilització. Ens han explicat que el petroli és molt perjudicial per la nostra salut, la dels animals i la del medi ambient; també ens han fet veure que hi ha moltes maneres d’evitar la contaminació al planeta com ara utilitzar energies naturals com l’energia solar, la hidràulica, l’eòlica, etc. Després hem anat al centre cívic de l’avinguda Pericot a veure solucions per no contaminar. Ens han ensenyat una placa solar, un forn fet amb cartró i paper d’alumini, i un circuit elèctric que funciona amb el sol. Ha estat molt divertit fer aquesta activitat, sobretot perquè els nostres “guies” eren molt simpàtics. Text: EMMA GÓMEZ

M

ATEMÀGIA

Una de les activitats divulgatives que promou la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital és la relació entre la ciència i la màgia i l’il.lusionisme, tot passant per l’Educació. Actualment aquestes activitats estan englobades dins del projecte Màgia i Ciència, coordinat per Miquel Duran. El taller-xerrada– espectacle ha resultat genial!

6


R

ÈCORD GUINESS DE CÀLCUL MENTAL

X

ERRADA SOBRE ROBÒTICA

Dijous passat, 17 de desembre, tots els alumnes del nostre institut van tenir la sort d’assistir a una videoconferència, realitzada a l’auditori a través de l’Skype, amb el colombià Jaime García Serrano, que entre d’altres premis ostenta el rècord Guiness de càlcul mental. Després explicar-nos breument com va aconseguir aquest domini espectacular del càlcul mental, ens va detallar alguns dels seus mètodes per aconseguir un càlcul ràpid i fàcil d’operacions senzilles. A continuació ens va sorprendre a tots amb algunes de les seves habilitats: calculant en un segon el resultat d’arrels quadrades amb 6 xifres, dient-nos de manera immediata el sinus de qualsevol quantitat que se li donés, especificant a quin dia de la setmana corresponia la data de naixement que els alumnes li indicaven i recitant decimals i més decimals del nombre pi. Ens va deixar realment bocabadats! Finalment, la conferència es va tancar amb una sessió de preguntes per part de l’alumnat sobre certs aspectes de la vida d’aquest geni de les matemàtiques.

Aquest curs hem començat a treballar el llenguatge de programació. Per aquest motiu, dilluns 21 de desembre, en Martí de Castro, estudiant d’enginyeria industrial, va fer una xerrada de robòtica als alumnes de 2n. Va començar destacant la importància dels robots i les seves aplicacions, va explicar la funció dels diferents components, i ens va ensenyar les característiques del programa utilitzat. Finalment, va acabar la sessió amb una breu demostració del robot LEGO mindstorms. Agraïm les seves explicacions, perquè durant el segon trimestre continuarem treballant i posant en pràctica aquests coneixements.

L’entusiasme i l’admiració dels alumnes es va fer palès en els nombrosos aplaudiments que li van dedicar al llarg de tota la sessió.

A la dreta, imatge de la videoconferència amb García Serrano

7


L’AUTOR A L’AULA

M

J

OSEP TORRENT,

L’ESTRANYA DESAPARICIÓ DE LA LAURA L’estranya desaparició de la Laura és el títol de la primera lectura que els alumnes de 2n d’ESO han fet aquest primer trimestre, i Josep Torrent és l’autor d’aquesta novel·la, en què una adolescent de 15 anys desapareix misteriosament i on hi juguen un paper important les tempestes, el llibre El príncep de Vilamaniscle i el món medieval.

IQUEL ARGUIMBAU,

AI SIGNIFICA AMOR El passat divendres 18 de desembre ens va visitar, dins els actes de la Setmana Blava, Miquel Arguimbau. Des dels 18 anys, s’ha dedicat a escriure guions per a la ràdio i la televisió, ha fet espots publicitaris i còmic. El col·legi de Periodistes de Catalunya li va publicar Radio Juventud, La ràdio al mil x mil i, més endavant, ha publicat Ai significa amor, L’estàtua sense rostre i L’herència congelada, aquest últim llibre conjuntament amb el seu fill Daniel.

El nostre centre aposta per la presència d’autors a les aules, i en aquesta ocasió va ser el torn de Josep Torrent, que ens va explicar com havia nascut la idea de fer aquesta obra i com l’havia dut a terme per acostar el procés d’escriptura als adolescents. Va respondre totes les qüestions que havien anat sorgint mentre en feien la lectura i sobre aspectes del món medieval, que els alumnes estudien aquest any a la matèria de socials. Val a dir que l’escriptor és un apassionat de la historia.

La xerrada va ser molt participativa, gran part de l’alumnat de 1r d’ESO tenia un munt de preguntes per fer després d’haver llegit amb gran interès Ai significa amor, una obra que gira al voltant del tema de l’adopció. Però no només de l’adopció, sinó també dels primers amors no correspostos i del creixement personal. Ens va explicar que l’obra va tenir un origen real després de llegir, en una entrevista publicada al diari, un comentari d’uns pares adoptius. El que més els havia sorprès del seu fill és que no sabia fer petons. Aquest fet colpidor va inspirar l’obra.

Per acabar, abans de signar els llibres, Josep Torrent va donar les gràcies als nois i noies de segon per la seva atenció i els va felicitar per les preguntes que havien formulat.

D’esquerra a dreta, Josep Torrent i Miquel Arguimbau

Finalment va comentar-nos que s’acaba de jubilar però que continua escrivint perquè és el que més li agrada i que té dos projectes en marxa. Visitar els instituts també ho destaca com una de les activitats predilectes perquè admira la tasca dels docents i vol posar el seu granet de sorra per tal d’encoratjar els nois i noies que llegeixin. Va finalitzar dient que tot gran escriptor ha estat primer un gran lector.

8


CLUB DE LECTURA La literatura no s’ensenya, s’encomana (Luis Landero)

1r trimestre, Setmana Blava Enguany, durant el primer trimestre de curs, hem continuat i ampliat el club de 1r i hem llegit Wonder, de R.J. Palacio. Segons The Wall Street Journal, “El que fa que aquesta novel·la sigui tan extraordinària i tan deliciosa és la insòlita generositat amb què R.J. Palacio ens explica la vida de l’Auggie. El resultat és una història preciosa i divertida –i que de vegades et fa plorar a llàgrima viva- sobre una transformació silenciosa.” Per tal de donar qualitat a l’esdeveniment, hem convidat l’Enriqueta Camps, professora de secundària, catedràtica de literatura i experta en llengua i comunicació a través de les noves tecnologies. A més la biblioteca Carles Rahola ens ha deixat l’auditori petit per tal de poder fer una sessió que ha resultat ser molt participativa. Alguns nois ja han començat a llegir la segona i la tercera part.

2n trimestre, Sant Jordi Per celebrar la diada de Sant Jordi, i amb l’ambient carregat de passió per la lectura, els alumnes que van participar en el club de lectura del segon trimestre van fer una sortida per visitar la Facultat de Ciències de la UdG. L’objectiu: fer de naturalistes com la Calpúrnia, la protagonista L’evolució de la Calpúrnia Tate, de Jacqueline Kelly. Un cop allà vam observar i comentar l’exposició de les vitrines: minerals, animals dissecats... Acabada la petita visita i havent explorat una mica com fa la protagonista- vam anar a l’aula que amablement ens va deixar la universitat per comentar les aventures de la Calpúrnia i la seva evolució. Vam obrir un món interessant i vam aprendre a conèixer l’autor i els seus gustos a través dels seus escrits. Ara ja esperem el següent llibre! Text: MARCE JAGIELLO (2ESO B)

9

3r trimestre, final de curs Aprofitant l’arribada del bon temps i sense abandonar la nostra vocació itinerant, hem fet l’últim club de lectors al parc del Migdia. Aquesta vegada l’obra escollida ha estat El nen, de Roald Dahl. Amb ella, dins el marc del centenari del seu naixement, hem descobert un Dahl treballador, intrèpid, sensible i incipient aventurer que declara al pròleg que no és una autobiografia. No hi hem estat d’acord: ho és però la ultrapassa perquè opta més per expressar allò que l’impressiona i és veritat que no pas allò que és important. Com a conclusió podem dir que el que més ens ha sorprès és la modernitat dels perfils psicològics i la manera d’afrontar la vida dels membres de la seva família. Podríem trobar-los en ple segle XXI. Hem finalitzat l’activitat amb un piscolabis sobre la gespa tot emulant els pícnics estiuencs de l’escriptor pels fiords noruecs.


NADAL 2015

T

ALLERS I FESTA DE NADAL

Per al 22 de desembre, últim dia abans de les vacances de Nadal, el centre havia programat una jornada especial que va consistir en la realització de diversos tallers en què hi van participar també algunes mares. Els nois i noies de l’institut van poder posar a prova les seves habilitats amb sessions d’escacs, wii, cuina, Scalextric, manualitats, zumba, ioga i mandales puzles, i alguns van assistir al cinefòrum. Un cop acabats els tallers, els alumnes van condicionar les aules i a continuació van poder gaudir d’un esmorzar ofert per l’AMPA. Acabat l’esbarjo es va celebrar la festa de Nadal a l’auditori i allà hi van poder veure les actuacions que les famílies havien presenciat el dia abans. Finalment, havent rebut la postal de Nadal, van anar cap a casa després de desitjar-se unes bones festes!

POSTAL DE NADAL Aquesta és la nosta postal, en què les lletres platejades amb el nom de l’institut representen l’arbre de Nadal coronat per una estrella. Darrere s’hi ha col·locat, imprès, el poema guanyador del II Concurs de poemes nadalencs, escrit per Iván Jiménez, alumne de 2ESO B.

10


F

ESTA DE NADAL PER A LA FAMÍLIES

Aquest any, l’Institut Nou de Girona va voler celebrar el Nadal amb un acte pensat per a les famílies que va tenir lloc el dilluns dia 21 de desembre a les set de la tarda. L’auditori, decorat per a l’ocasió, es va omplir de gom a gom per veure les actuacions dels alumnes del centre. Després del discurs de benvinguda de la directora, Sra. Maite Casas, els presentadors Andrea Gildau i Pau Ribas van donar pas a les actuacions. En primer lloc, una sessió de màgia amb la participació de Pol Gaya, Arnau Gispert i Iker Rivero. Tot seguit la coreografia de la cançó What do you mean realitzada per Laia Baixauli, Lara de Souza, Laura del Moral, Hanna Diyaf, Emma Gómez, Àngela Mármol i Anna Torrabadella. A continuació, la coreografia contemporània d’Alèxia Fernández, Nataly Galindo, Marce Jagliello i Nilo Torre. Es va continuar amb la lectura dels poemes guanyadors en el II Concurs de poemes de Nadal, que van ser el de Nina Casacuberta i Mar Pi a 1r d’ESO i el d’Iván Jiménez a 2n (guanyador absolut del concurs), titulat El Nadal d’un color. Ambdós poemes van rebre el diploma corresponent. Seguidament es va donar pas als balls que els alumnes de primer A i B havien preparat per grups dins el programa de FAMA i a la cantada de nadales dels alumnes de segon. Llavors va arribar el moment del sorteig de l’excepcional i extraordinària panera de Nadal amb la finalitat d’aconseguir diners per a les colònies. Finalment es van projectar uns vídeos amb imatges dels alumnes que van fer emocionar tothom i, com a cloenda, la professora Imma Quer va fer cantar tot el públic a tres veus. Realment emotiu.

Volem agrair de cor la dedicació de les persones, pares, alumnes i professors, que fan possible amb el seu esforç i treball la celebració diades com la que vam viure aquest Nadal A tots, moltes gràcies!

11


D

IA MUNDIAL DE LA PAU

D

A l’institut hem volgut commemorar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) amb un acte simbòlic que consistia a escriure en un post-it un petit missatge de pau que convidés a la reflexió i enganxar-lo en un plafó col·locat al vestíbul

IADA DE SANT JORDI A LA PLAÇA CIUTAT DE FIGUERES

El dissabte 23 d’abril, per celebrar la diada de Sant Jordi, l’AMPA de l’Institut Ermessenda de Girona i alguns alumnes voluntaris vam anar a la plaça Ciutat de Figueres, on vam posar la nostra parada. També n’hi havia d’altres com ara les de les escoles Pla de Girona i Pericot i la de l’escola bressol L’olivera.

J

Pares i alumnes ens vam repartir les diferents activitats en torns i vam organitzar-nos per atendre el taller de manualitats, la parada de de llibres i la venda de roses i de loteria de Sant Jordi.

ORNADA DE PORTES OBERTES

El taller infantil oferia la possibilitat de decorar un punt de llibre al gust de cadascú afegint-hi dibuixos, frases… o bé de crear un imant molt original. Va ser tot un èxit!

El dia 5 de març ens vam trobar a les 9h, i tot i que el matí va ser intens, vam riure i ens ho vam pasar bé, sense deixar de banda que vam aprendre moltes coses. Entre visites i en diferents torns, vam poder gaudir d’un bon esmorzar a la sala de professors que el centre ens oferia en agraïment a la nostra tasca com a voluntaris, que foren: Laia Baixauli, Hafsa Banane, Lara De Souza, Joel Del Moral, Nataly Galindo, Andrea Gildau, Arnau Gispert, Marcelina Jagiello, Tatiana Mendoza, Joan Sala, Anna Torrabadella, Luna Castro, Aina Garriga, Pau Ganigué, Mar Majuelos, Taïna Marquès, Paula Marroyo, Pau Roca i Luca Zucchero Marc ?

Malgrat la terrible calor (que després es va tornar pluja), va ser una diada molt bona, i tothom va tornar content i satisfet amb el seu llibre o la seva rosa a casa. Text: ARNAU GISPERT (2ESO A)

Moltes gràcies als voluntaris: Laia Baixauli, Hafsa Banane, Júlia Brugués, Dara Coll, Martí Coll, Nataly Galindo, Pau Ganigué, Eloy García, Aina Garriga, Andrea Gildau, Arnau Gispert, Emma Gómez, Marcelina Jagiello, Iván Jiménez, Mar Majuelos, Agnès Marco, Taïna Marquès, Mar Pi, Joan Sala, Manuel Soto, Anna Torrabadella.

Moltes gràcies a alumnes, pares, mares i professors per haver col·laborat amb l’institut abans i durant la jornada de portes obertes!!!

12


XERRADES

L

D

A RÀDIO EN CATALÀ. ALBERT PLANADEVALL

El dia 29 d’octubre a les 10 del matí va tenir lloc la conferència de l’Albert Planadevall, locutor de ràdio Flaixbac i conductor del programa Feedbac. Va explicar com i des d’on realitza el seu programa diari i va donar informació sobre el tractament de la llengua catalana en un mitjà de comunicació tan immediat com la ràdio, on és difícil seguir un guió. Com s’ha de fer per parlar un català correcte i arribar al públic adolescent? L’Albert explicava quin és el procediment per no cometre errors (o per fer-ne els mínims) sense perdre espontaneïtat: l’emissora compta amb un servei d’assessorament lingüístic les 24 hores del dia que resol els dubtes dels locutors i escolta els programes per comentar-los els errors més freqüents. També els assessora pel que fa als escrits que es pengen a les xarxes socials, dels quals l’Albert n’és el responsable. Durant la sessió, també els alumnes de les escoles convidades, Pla de Girona i Migdia, van fer un munt de preguntes al ponent, que va respondre amb molta amabilitat. Per acabar, l’Albert es va fer fotografies amb els alumnes i els va signar autògrafs.

13

OLORS GARCIA CONELLÀ

Divendres 19 de febrer, a les 12.30h, l’escriptora Dolors Garcia i Cornellà va venir al nostre centre per retrobar-se amb els alumnes de segon d’ESO. En aquesta ocasió, ens va parlar de Diumenge al matí, al peu del salze, la seva última publicació, amb la qual ha guanyat el 13è Premi Barcanova de literatura juvenil i que ha estat també lectura obligatòria del segon trimestre. Durant una hora, l’autora ens va explicar, entre moltes altres coses, el procés de redacció d’aquesta novel·la: com crea els personatges, quins aspectes cal tenir en compte a l’hora de narrar…. Després de l’explicació, va respondre les moltes qüestions que li anaven fent els alumnes, que havien valorat amb un excel·lent la lectura. Una anècdota curiosa: quan en una obra apareixen molts personatges pensa en gent que coneix o agafa imatges a l’atzar, les penja i escriu a sota de cadascuna el nom del personatge al qual representa. Sabeu qui és en Biel de Diumenge al matí, al peu del salze? Doncs en Justin Bieber! (Li ho va dir la seva filla, sorpresa, en veure la foto del cantant a l’estudi). Com sempre, ha estat un plaer tornar a escoltar la Dolors.


G

D

EMMA PASQUAL I ESCRIVÀ I ELS WHATSAPPS

La vigília de Sant Jordi ens va visitar l’autora del llibre Xènia, tens un Whatsapp, que hem llegit els alumnes de segon d’ESO. Es diu Gemma Pasqual i Escrivà, i és una dona valenciana amb molt bon humor.

OLORS GARCIA CORNELLÀ

I L’ESCLAU DEL MERCADAL El proppassat 1 d’abril, l’escriptora Dolors Garcia Cornellà ens ha visitat per segona vegada aquest curs.

La xerrada va anar molt bé. L’escriptora i els lectors vam intercanviar preguntes, i ella a més va fer pujar a l’escenari alguns alumnes mentre ens explicava la seva experiència com a autora. També ens va parlar sobre el llibre que havíem llegit: com es va inspirar per crear els personatges, d’on va treure fets que passen i que són molt importants en el trancurs de la història… Tanmateix, va ser crítica amb la dependència que tenen els joves d’avui de les noves tecnologies posant com a exemple la seva filla.

En aquesta ocasió es tractava de parlar sobre la seva novel·la L’esclau del Mercadal als alumnes de 1r d’ESO que han tingut el plaer de llegir-la i ara, sobretot, han tingut el plaer d’escoltar les seves interessants anècdotes en relació a la composició de l’obra i al fet de ser escriptora. Com sempre que ens visita, l’hora es va fer curta però amb l’esperança que la tornarem a tenir amb nosaltres el curs vinent per a continuar fent-li preguntes.

En conclusió, tots ens ho vam passar genial i vam poder conèixer l’autora d’un llibre que ens ha encantat. Text: NILO TORRE (2ESO A)

14


E

u

NA SESSIÓ DE CINEMA

L CLUB DE LA CANASTA,

A principis de curs, Peter Welter i Marc Álvarez, productor i localitzador respectivament d’una famosa sèrie de televisió de la qual s’han rodat alguns capítols a la nostra ciutat, van parlar a bastament de la seva professió davant d’un auditori que esperava expectant.

AMB ÀNGEL BURGAS El dimarts 28 de maig Ángel Burgas, l’autor del llibre El club de la canasta, va fer una xerrada als alumnes de 1r de l’Institut Ermessenda de Girona.

Peter Welter destacava la considerable responsabilitat que comporta ser productor atès que consisteix a gestionar el pressupost destinat a una pel·lícula i a controlar-ne els diferents departaments: càmeres, escenaris, sons, maquillatge, vestuari, maquinistes… Amb gairebé vint anys d’experiència afirmava amb contundència que el veritable món del cinema no es correspon amb la visió idíl·lica que en tenim la majoria de nosaltres, sinó que es tracta d’un món molt dur. Quant a la feina del localitzador, en Marc va explicar-nos que té la missió de buscar diferents opcions dels llocs que descriu un guió, que llavors cal desglossar en escenes. Els dos convidats van donar una visió molt més àmplia de la seva feina en general i de la seva trajectòria personal en resposta a les qüestions, nombroses i interessants, que els van dirigir els estudiants de 1r i 2n d’ESO.

Durant aquesta conferència, en primer lloc va explicar per què va voler ser escriptor. Després va explicar la seva primera obra d’aquesta col·lecció, L’anticlub. A continuació va exposar les seqüeles del llibre que hem llegit. Finalment va mostrar algunes curiositats de les seves novel·les. En conclusió, aquesta xerrada d’Àngel Burgas va ser molt interessant ja que no només va parlar de les seves obres sinó que també va exposar part de la seva vida professional. Esperem repetir el curs vinent i que els nous alumnes de 1r gaudeixin d’aquest autor. Text: Eloy García (1ESO A)

15


TUTORIA

E

E

LS QUÍMICS ESPAI JOVE (2ESO)

A Els Químics Espai Jove s’hi poden fer moltes activitats d’allò més interessants. Això ho vam saber el divendres 21 de novembre, ja que els responsables d’aquest espai, l’Àngel i l’Alba, van venir a l’hora de tutoria per explicar-nos amb detall tot el que s’hi pot realitzar. Es tracta d’un centre obert on els estudiants a partir de segon d’ESO hi podem anar a fer deures, treballs i un gran nombre d’activitats, la majoria gratuïtes, com ara guitarra, maquillatge, tècniques d’estudi, etc.

S

IGUES TU!

Divendres 12 de febrer, la Cristina Bota, de la fundació Dipsalut, ens va fer una xerrada sobre la personalitat. Va explicar que depenent de la situació ens podem mostrar diferents, podem ser tímids, vergonyosos, divertits, bones persones… Després vam dibuixar-nos en diferents situacions (a casa, a classe, etc.) i ens vam posar adjectius que definien com ens sentíem. Llavors entre nosaltres ens vam fer preguntes sobre les personalitats que havíem treballat. Va ser molt divertit! Espero que ens tornin a fer una xerrada d’aquest tipus. El que sabem és que continuarem treballant aquest tema amb els tutors a l’hora de tutoria. Text: JON LLOBEROL (1ESO A)

16

LS DELEGATS A FORNELLS

Divendres 12 de febrer, els delegats i subdelegats de 2n d’ESO de molts instituts de Girona vam anar a una reunió per aprendre com fer la nostra tasca. Ens va venir a buscar un autobús i en arribar ens van portar a un auditori on ens van explicar les activitats del dia. La primera activitat que vaig fer consistia en transmetre’ns un text d’una manera semblant al joc del telèfon. La següent activitat ens va ensenyar mètodes per obtenir informació i per expressar-la a la nostra classe i als professors. En la tercera nosaltres volíem fer una sala de jocs a l’institut, però el director ens havia dit que no. Havíem de trobar la manera de demanar-li, plantejant clarament les idees i argumentant-les bé. Després vam anar a esmorzar. Ens van donar uns entrepans boníssims. Aquella hora ens vam poder reunir els quatre nois del nostre institut, vam parlar de com ens havia anat i vam riure una estona. La següent hora vam aprendre a organitzar una assemblea i llavors ens van ensenyar a fer de mediadors. L’última activitat tractava de fer una pluja d’idees amb tots els possibles ingressos i despeses per dur a terme una activitat. Al final ens van passar una enquesta per avaluar una mica aquella jornada i per millorar-la el pròxim any. Va ser molt interessant! Text: IKER RIVERO (2ESO B)


SORTIDES I TALLERS

S

ORTIDA DE COHESIÓ A LA FONT DEL FERRO

El divendres dia 25 de setembre els estudiants de primer i segon d’ESO de l’institut vam anar d’excursió a la Font del Ferro per conèixer-nos i fer nous amics. Vam sortir a quarts de 10, després d’haver fet l’hora de tutoria i la foto de grup. Quan vam arribar a la Font del Ferro vam tenir temps per esmorzar i llavors ens van dividir en grups mixtes formats per alumnes de primer i de segon. Durant la jornada vam fer un recorregut que constava de diverses proves en què havíem de treballar en equip, per exemple: buscar el doble sentit d’unes imatges, el joc de la gallineta cega, reptes matemàtics, relleus d’ampolles d’aigua, mímica i molts altres jocs. En cada prova els encerts pujaven la puntuació i els errors l’abaixaven, i de vegades era més fàcil cometre errors que encertar. El dia va ser divertit, dinàmic i esgotador. Ens agradaria que el curs vinent es repetís aquesta sortida espectacular. Text: ELOY GARCÍA (1ESO A)

T

ROBADA INNY

El passat dimarts 3 de novembre tots els alumnes del nostre institut van assistir a l’esdeveniment INNY de Girona, que es va fer a l’auditori. INNY és una associació de joves emprenedors que volen transmetre les seves experiències a la resta dels joves, per demostrar-los que amb insistència, ganes, constància i paciència tot és possible.

Després d’escoltar aquestes estupendes històries es va obrir el torn de preguntes, i un munt de braços es van aixecar. Els alumnes es van mostrar entusiasmats i anhelosos de conèixer petits detalls. Va ser una experiència realment enriquidora!

Quatre joves ponents van exposar les seves interessants i enriquidores experiències personals. L’Alba Coll, en Santi Pou, la Carla Herrero i en Pau Carbonell ens van demostrar, amb les seves commovedores històries, que amb coratge ganes i esforç es pot superar qualsevol obstacle per difícil que aquest sigui.

17


G

E

IRONA INNOVACIÓ

El passat 17 de novembre els alumnes de 1r d’ESO vam anar a Girona Innovació, una empresa creada i dirigida per la Montse Argelaget que s’ha especialitzat a dur a terme innovacions i invents des que són una idea fins que arriben a les mans dels consumidors. Vam veure molts invents que abans només eren idees, invents molt enginyosos i pràctics que ens poden ser molt útils. El que més ens va cridar l’atenció, va ser l’exposició d’autèntiques peces de bijuteria fetes amb components, tecles i altres parts dels ordinadors fetes d’una manera totalment artesanal on la Lídia ens mostra tota la seva creativitat per donar una nova utilitat a diferents elements dels ordinadors.Va ser una experiència molt enriquidora.

El passat 15 de març, els alumnes d’Economia de l’Institut Ermessenda vam anar a explicar què és l’economia als alumnes de primer de l’escola Verd de Girona. Vam explicar què és el bescanvi, d’on prové la paraula “euro” i els en vam estampar el símbol a la mà. A continuació vam dividir el grup en dos, i uns van jugar al Memory. Amb aquest joc treballaven la memòria, les sumes i les restes. Mentrestant, l’altra meitat del grup va escoltar un conte sobre el bescanvi. Llavors vam intercanviar els grups. Per a nosaltres aquesta activitat va resultar molt interessant, i podem assegurar que els nens de primer s’ho van passar d’allò més bé, sobretot amb el Memory!

Text: LUNA CASTRO i HEIDY VELÁSQUEZ (1ESO)

L

CONOMIA PER ALS PETITS

A CIUTAT MEDIEVAL A L’ESCOLA VERD DE GIRONA

El dimarts 15 de març, els alumnes de segon d’ESO Laia Baixauli, Nataly Galindo, Andrea Gildau, Arnau Gispert, Ivan Jiménez i Nilo Torre, van acompanyar el professor de ciències socials, Marçal Font, a fer una presentació per explicar com eren les ciutats medievals als alumnes de tercer i quart de primària de l’Escola Verd de Girona. En aquest acte els alumnes van poder conèixer com eren les ciutats, les activitats que s’hi portaven a terme, l’art gòtic i diferents curiositats medievals, moltes relacionades amb la falta d’higiene, que els van fer molta gràcia.

18


T

ALLER D’ESCRIPTURA MEDIEVAL, SANT PERE DE GALLIGANTS

Per completar els continguts teòrics sobre el món medieval, el dia 19 de febrer els alumnes de 2n d’ESO van fer una visita guiada a l’antiga abadia benedictina de Sant Pere de Galligants, seu gironina del Museu d’Arqueologia de Catalunya.Van completar les explicacions teòriques sobre la vida als monestirs amb un taller d’escriptura medieval, on van descobrir una de les tasques més importants que realitzaven els monjos i que es desenvolupava als scriptorium. Els alumnes van relligar un petit quadernet i van reproduir el seu nom tenint com a model lletres medievals i usant materials de l’època: paper artesà, plomes i tinta. Així van apren-

C

dre, entre moltes altres coses, el procés d’elaboració d’un llibre i van entendre per què es tractava d’objectes tan preuats i minoritaris.

IÈNCIA AL CARRER

El dissabte 16 d’abril, els alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Ermessenda de Girona van participar a la jornada organitzada pel CRP del Gironès, Ciència entre tots. Els nostres alumnes hi van instal·lar el seu “laboratori matemàtic” amb la intenció de fer arribar a la gent que s’hi acostava una mica del que ells han après al Club de les Mates. Els tallers que oferien eren Sistemes de numeració i Àbac. Van treballar de valent i van estar explicant, ensenyant i ajudant, durant tot el matí, tant als adults com als nens que s’interessaven pels seus tallers.

L

Una jornada molt gratificant on els alumnes van convertir-se en professors, matemàtics, científics i divulgadors per un matí.

ES ORENETES DE GIRONA

Els alumnes de primer d’ESO han fet un taller per conèixer les orenetes de Girona. Aquest constava d’una part teòrica en què uns tècnics especialitzats en aquestes aus explicaven als nois i noies les diferents espècies d’orenetes i

d’altres aspectes relacionats amb elles. Llavors es feia una petita sortida a l’entorn per posar en pràctica tot el que s’havia explicat.

19


INTERCANVI GIRONA-DARFO Dimarts 20 d’octubre 7.15h- Surto de casa amb la maleta… quins nervis! Pensar que d’aquí a unes hores serem a Itàlia… no m’ho puc creure! 9h- Arribem a l’aeroport de Barcelona després d’una hora de viatge amb autobús. És grandiós, em sento tan especial, veure tanta gent desitjant arribar al mateix lloc que nosaltres, els meus companys de classe tan entusiasmats… M’encanta! 14h- Acabem d’arribar a Itàlia. Els italians ens sorprenen amb una càlida acollida,

actual. Seguidament anem a la central hi-

primer ens abracem tots plegats i busquem

droelèctrica i observem tota la maquinària

l’alumne italià que ens acollirà a casa se-

que s’hi amaga. Llavors cadascun nosaltres

va. Després, els professors ens fan asseure

va amb la seva família. Jo he tingut molta

en una petita sala on hi ha un escenari.

sort: m’ha tocat una família molt amable i

Tots els estudiants italians estan preparats

acollidora, hi estic molt a gust. A la nit,

i disposats a fer-nos gaudir d’aquesta tar-

anem a un centre comercial que hi ha a la

da amb un petit concert amb nois i noies

petita ciutat de Darfo i sopem en un

que toquen l’acordió, la flauta travessera,

restaurant. El menjar és boníssim, però no

instruments de percussió, el piano i la gui-

m’ho he pogut acabar tot. Hem tingut una

tarra. El concert ha estat genial. Després

càlida conversa en anglès (i de vegades en

fem un piscolabis amb beguda i dolços… i

castellà i en italià). Hem rigut molt! An-

evidentment, música d’ambient de la més

drea Gildau 20


Dimecres 21 d’octubre

A l’hora d’esmorzar a mig matí, vaig veure

Em sentia diferent dels altres dies, era a

que els italians menjaven molt. En tornar a

casa d’en Thomas, la meva parella d’Itàlia.

l’institut, vaig anar a casa d’en Thomas i

Em vaig vestir i vaig enllestir la motxilla.

vaig parlar amb el meu pare per Skype.

Més tard, vaig anar a esmorzar: llet amb

A la nit vam anar a un restaurant a sopar.

galetes.

Hi havia alguns nens italians i alguns cata-

En sortir de casa, la mare d’en Thomas va

lans. Els que faltaven eren fent un gelat en

anar a una fleca i va comprar uns entre-

un altre lloc. Al restaurant, vam parlar

pans.

anglès amb l’ajuda del traductor.

Vam anar a una muntanya a veure unes

En arribar a casa d’en Thomas, estava

roques amb uns dibuixos de fa molt de

mort de son. Em vaig estirar al llit tan

temps que representaven homes caçant

còmode que hi havia i em vaig adormir de

mamuts, detalls d’agricultura, de ramade-

cop. Biel Fall

ria…

Dijous 22 d’octubre Cansada per les activitats d’ahir, m’he ai-

ferri fins a l’illa, i quan hi hem arribat, ens

xecat i m’he vestit. Quan he acabat, he

hem posat a caminar fins a no poder més:

anat a esmorzar: a la cuina l’Elena, la mare

per pujades i baixades, per la vora del llac

de l’Alice, ja m’havia preparat el dinar per

o entre jardins privats i carrers de bars

anar a l’excursió d’avui a Montisola, una illa

amb quatre gats (al final hem fet tres

de 19 quilòmetres de diàmetre, la més

quarts de l’illa a peu!) fins arribar al Mu-

gran dintre d’un llac a Europa.

seu de la Xarxa de Montisola, on ens han

Per arribar-hi hem anat a l’estació de

explicat moltes coses sobre les xarxes. Tot

tren de Darfo i n’hem agafat un que ens

seguit hem anat al lloc on feien les xarxes i

ha dut fins a les ribes de l’Iseo, el llac que

ens n’han donat alguns retalls. Al final

envolta Montisola.

hem anat a un jardí públic amb taules per

Allà hem agafat un

21


menjar. Jo m’he estimat més seure a la vora del llac i he vist un cigne preciós. Quan hem acabat, hem desfet el camí i hem tornat a caminar cap al ferri, i aprofitant l’oportunitat que encara teníem un moment, hem anat a comprar algun record. Al cap d’una estona ja ha arribat el vaixell, que ens ha dut fins a la riba altre cop. Quan per fi hem arribat a Darfo, les famílies ja ens esperaven. Les famílies ens han convidat a tots a un restaurant del poble on hem sopat, hem ballat i la Franca (professora italiana) ha fet un discurs. Després he anat amb l’Alice i la seva mare cap a casa. Agnès Marco

Divendres 23 d’octubre A les 7 del matí ja estava despert. La mare del meu company italià va venir a despertar-nos. Em vaig fer l’adormit i quan se’n va anar em vaig llevar. Vam acabar d’esmorzar i ja era hora d’anar a l’escola. Els pares del meu company es van acomiadar de mi amb uns regals. Vam arribar a l’escola i els seus germans, que eren tres, em van dir adéu i se’n van anar corrent, no sé si perquè no volien que els veiés plorar o perquè arribaven tard. A l’escola tots ploràvem. Els italians que acollien, els que no i nosaltres. Després de

Era la segona vegada que anava en avió i

tantes llàgrimes, a un quart de 10 més o

estava molt nerviós, però l’Andrés, que

menys, vam pujar a l’autobús que ens

seia al meu costat, em va tranquil·litzar. A

portaria a Bèrgam per agafar l’avió. A les

les tres de la tarda ja érem a Barcelona. I

11 del matí arribàvem a l’aeroport, i una vegada passats els controls vam

en arribar a Girona ens anàvem recordant

tenir

dels deures i dels exàmens que havíem de

mitja hora per comprar alguna cosa de

fer. Fran Ortega

record o una mica de menjar per l’avió.

22


COLÒNIES A SANTA PAU (1ESO) Dia 1: Pluja i neu Vam arribar a l'escola, vam passar llista i.... directes a l'autobús! Una hora de viatge i ja hi érem! Un cop vam arribar vam deixar les maletes, vam esmorzar i vam començar una excursió de tretze quilòmetres. Al principi la pujada era forta i molts de nosaltres estàvem cansats, després va ser bastant més fàcil perquè el camí era més

fèiem orientació amb una brúixola. Com que

o menys planer. Vam arribar al primer volcà i

l’'activitat d'orientació era a fora ens vam

allà vam descansar, llavors vam seguir cami-

mullar perquè estava plovent i quan la vam

nat fins a la Fageda d'en Jordà, on vam di-

acabar vam anar directes a les dutxes. Un

nar. De tornada a la casa de colònies ens va

cop secs i canviats ens vam intercanviar les

ploure, vam quedar xops i cansats, però es-

activitats amb els dos altres grups. Va arribar

tàvem feliços, perquè allà ens podíem can-

l’hora de sopar: sopa, croquetes, truita i

viar i hi havia calefacció. Una mica més tard

amanida i iogurt. Vam fer el joc de nit a la

els monitors ens van cridar per anar a fer al-

casa de colònies perquè nevava. Al cap de

gunes activitats: ens van separar en quatre

dues hores vam anar a dormir. Taïna Mar-

grups, dos van anar a fer volcans, els altres

quès

23


Dia 2: jocs i discoteca

Ens vàrem despertar aviat, vam mirar per la

vam menjar arròs, peix i flam.

finestra i vam veure que estava tot cobert

Quan vam acabar, com que plovia, vam

de neu. Ens vam preparar per anar a esmor-

substituir el tir amb arc per un taller que es

zar ens van passar llista i vam baixar. Vam

deia Druides. Tot seguit vam anar a berenar

menjar torrades amb tomàquet, embotit,

i després a fer un taller que es deia Petjades.

cereals, llet amb Cola-cao i galetes. Després

En acabar vam anar a dutxar-nos i vestir-nos

d'esmorzar vam anar a l’habitació a prepa-

bé per anar a la discoteca havent sopat.

rar-nos per fer un concurs de ninots de neu.

Quan vam entrar la música era molt alta i hi

Quan vam acabar ens van dividir en dos

havia focus que feien llums de colors, tot

grups per fer jocs. En vam fer un munt i van

molt animat. Vam estar-hi des de les deu fins a les dotze. Dara Coll

ser molt divertits. Després vam anar a dinar:

Dia 3: Aprofitem!!!! Ens vam despertar aviat per fer les maletes

donar un full petit on havíem d'enganxar

perquè avui tornàvem a Girona. Quan ho

una fulla, una flor o alguna altra cosa per

havíem preparat tot, vam baixar a esmorzar.

recordar la Fageda. Més tard, els monitors

Hi havia pa, melmelada de maduixa i prés-

ens van demanar la nostra opinió sobre les

sec, mantega, llet, suc, aigua, pernil, for-

colònies.

matge i galetes. Quan vam acabar, vam

Vam tornar a la casa de colònies per a di-

anar a fora, on ens esperaven els monitors.

nar. Vam menjar pasta a la bolonyesa,

Vam fer una caminada llarga per arribar a

hamburguesa, patates xips i gelat de ma-

la Fageda d'en Jordà on ens vam dividir en

duixa i nata. En acabar, vam anar a jugar i

grups.

esperar el bus. Vam arribar a un quart de sis.

Els monitors ens van explicar d'on venia la

Tothom va estar content quan van veure els

Fageda i ens van llegir un poema de Joan

seus familiars. Aquestes colònies han estat

Maragall sobre aquell lloc. Després ens van

molt divertides! Luca Zucchero

24


RECONEIXEMENTS ALS MÈRITS DELS ALUMNES ACTIVITATS AL CENTRE 1r premi al Concurs de Poemes de Nadal, categoria 1r d’ESO: Nina Casacuberta i Mar Pi. 1r premi al Concurs de Poemes de Nadal, categoria 2n d’ESO: Iván Jiménez. Biografies seleccionades al centre per participar al concurs MOT: Nataly Galindo, Andrea Gildau i Agnès Marco. Textos seleccionats al centre per participar certamen dels Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona: Pau Ganigué, Luca Zucchero, Hafsa Banane, Alèxia Fernández, Nataly Galindo i Iván Jiménez. Alumnes seleccionats al centre per participar al concurs The Fonix: Aïna Garriga, Nilo Torre. Alumnes seleccionats al centre per participar al concurs Coca-Cola: Hafsa Banane, Alèxia Fernàndez, Nataly Galindo i Nilo Torre. Alumnes seleccionats al centre per participar al concurs Esprint de Contes: Nina Casacuberta, Pau Ganigué, Eloy García, Mar Majuelos, Paula Marroyo, Pau Roca, Heidy Velasques i Luca Zucchero, Hafsa Banane, Alèxia Fernández, Nataly Galindo, Marcelina Jagiello, Agnès Marco, Àngela Mármol, Iker Rivero i Nilo Torre. 1r premi al Concurs de Portades per a l’agenda del centre: Luca Zucchero. 1r premi al Concurs de Portades per a la revista del centre: Júlia Brugués, Nina Casacuberta i Taïna Marquès. Seleccionats per participar al Certamen de Lectura en Veu Alta: Marcelina Jagiello, Andrea Mejía i Luca Zucchero.

ACTIVITATS EXTERNES Voluntaris que han col·laborat amb l’AMPA, a la JPO de l’Institut Ermessenda de Girona i a la jornada Ciència entre tots: Laia Baixauli, Hafsa Banane, Júlia Brugués, Nina Casacuberta, Luna Castro, Dara Coll, Martí Coll, Lara De Sousa, Joel Del Moral, Alèxia Fernández, Nataly Galindo, Pau Ganigué, Eloy García, Aina Garriga, Pol Gaya, Andrea Gildau, Arnau Gispert, Emma Gómez, Marcelina Jagiello, Iván Jiménez, Mar Majuelos, Agnès Marco, Taïna Marquès, Eloy Martínez, Paula Marroyo, Tatiana Mendoza, Marc Ortiz, Mar Pi, Adrià Polanco, Biel Pont, Iker Rivero, Pau Roca, Joan Sala, Manuel Soto, Nilo Torre, Anna Torrabadella, Luca Zucchero. Voluntàries del Projecte LECXIT: Aryery Álvares i Joneyma Cuenca. 3r premi de Catalunya, València i Balears al concurs Problemes a l’Esprint de matemàtiques: Hafsa Banane, Roger Cànovas, Jiajia Chen, Alèxia Fernández, Pol Gaya, Nataly Galindo, Arnau Gispert, Marcelina Jagiello, Ivan Jiménez, Eloy Martínez, Iker Rivero, Joan Sala i Nilo Torre. Diploma honorífic per haver obtingut la 16a posició a les proves Cangur, territori català: Iker Rivero. 1r premi de la província de Girona i 38è d’Espanya al concurs Pangea: Pol Gaya. 1r premi al concurs MOT Vides escrites, escriure vides, categoria 1r cicle secundària: Nataly Galindo. Seleccionada per participar a la final del concurs The Fonix: Aina Garriga. Semifinalista del Certamen de Lectura en Veu Alta: Andrea Mejía. XXXVI Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona: Nataly Galindo (1rremi categoria 1r cicle d’ESO, modalitat prosa), Alèxia Fernàndez (1r premi categoria 1r cicle d’ESO, modalitat poesia, Englantina) i Iván Jiménez (1r premi categoria 1r cicle d’ESO, modalitat poesia, Flor Natural).

25


CONCURSOS I PREMIS ESPRINT DE MATEMÀTIQUES: LA COMPLICITAT PER A L’EXCEL·LÈNCIA!

TRES PRIMERS PREMIS ALS XXXVI JOCS FLORALS DE L’AJUNTAMENT DE GIRONA

L’Institut Ermessenda de Girona ha obtingut tres primers premis a la 36ena edició dels Jocs Florals i Literaris Escolars. Els alumnes guardonats han estat:

ELS ALUMNES DE SEGON D’ESO QUEDEN TERCERS DELS PAÏSOS CATALANS Els alumnes de 2n d’ESO que han participat al concurs Problemes a l’Esprint han quedat classificats en 3r lloc i han rebut, a més, una menció especial per haver resolt tots els problemes en menys de 40 minuts. Són Hafsa Banane, Roger Cànovas, Jiajia Chen, Alèxia Fernández, Pol Gaya, Nataly Galindo, Arnau Gispert, Marcelina Jagiello, Ivan Jiménez, Eloy Martínez, Iker Rivero, Joan Sala i Nilo Torre.

Nataly Galindo (1r premi categoria 1r cicle d’educació secundària, modalitat prosa) pel treball “Encara sóc viu”. Alèxia Fernández (1r premi categoria 1r cicle d’educació secundària, modalitat poesia, englantina) per la composició “Tan sols per un segon”. Iván Jiménez (1r premi categoria 1r cicle d’educació secundària, modalitat poesia, flor natural) per la composició “Nit de primavera”.

Enguany s’hi han presentat un total de 2635 alumnes repartits en146 equips de 97 centres dels Països Catalans.

Enhorabona a tots tres!

CONCURS JÓVENES TALENTOS DE RELATO CORTO El 9 d’abril es va celebrar la 56a edició del concurs Jóvenes Talentos de Relato Corto patrocinat per l’empresa Coca-Cola. L’institut Ermessenda de Girona va presentar-hi quatre candidats: Hafsa Banane, Alèxia Fernández, Nataly Galindo i Nilo Torre.

26


1r PREMI AL CONCURS MOT Aquest 2016 s’ha celebrat la primera edició del concurs de narrativa MOT per a joves de 6 a 15 anys. La temàtica del certamen era Vides escrites, escriure vides, i els noies i noies havien de redactar una petita autobiografía explicant les seves vivències o la biografia d’una persona important a la seva vida. Entre els escrits dels estudiants de 2n d’ESO, les narracions de tres alumnes: Nataly Galindo, Andrea Gildau i Agnès Marco van ser seleccionades per participar al concurs. Galindo, alumna de 2n d’ESO (a la foto, a la dreta), havia obtingut el primer premi de la categoria C, per a alumnes de 12 a 14 anys.

El dia 22 d’abril, data del lliurament de premis, vam assistir a la biblioteca Carles Rahola i ens vam endur una gran sorpresa: Nataly

PROVES CANGUR El passat 7 d'abril els alumnes del centre van participar a les proves Cangur de matemàtiques que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques, SCM, i que es realitzen a totes les regions de parla catalana: Catalunya, País Valencià, Balears, Andorra, Aragó, la Catalunya Nord i l'Alguer. Des del centre, volem felicitar el nostre alumne Iker Rivero Sierra de 2n ESO, que ha rebut una

menció honorífica per quedar situat en 16a posició entre tots els alumnes del seu nivell. Així mateix, també volem felicitar tots els alumnes que van participar-hi per les ganes, el treball i l'esforç que van demostrar al llarg de tota la prova.

CONCURS PANGEA

CERTAMEN LECTURA EN VEU ALTA: A SEMIFINALS

El 23 d’abril vaig anar a la universitat Abat Oliva de Barcelona ja que havia estat classificat per participar al concurs de matemàtiques Pangea. Allà vam entrar en una aula plena de cadires: els alumnes de 1r d’ESO s’asseien a l’esquerra i els de 2n d’ESO a la dreta. La prova constava de vint preguntes tipus test que havíem de respondre en quaranta-cinc minuts. En Pol va quedar 1r de la província de Girona i 38è d’Espanya

Avui dia 11 d’abril dues alumnes de l’institut Ermessenda de Girona, Marcelina Jagiello i Andrea Mejía, han participat al Certamen de Lectura en Veu Alta, la primera com a representant del primer cicle d’ESO, la segona de l’aula d’acollida. Els ha acompanyat Luca Zucchero, seleccionat com a suplent pel tribunal del centre. L’Andrea Mejía ha estat la guanyadora de la categoria d’aula d’acollida i passa a la fase següent del concurs. Moltes felicitats.

27


SELECCIÓ DE TEXTOS PREMIATS

ENCARA SÓC VIU Al llarg de la història he tingut molts de noms. N’he tingut tants, que ja no en recordo cap. Em van crear els homes, aquells que pretenien la fórmula de la joventut eterna. Pobres innocents, que creien que realment existia aquest elixir màgic; tenien el convenciment que només havien de trobarlo. Suposo que no sóc més que un intent fallit. Un de més, un com tants. El que em diferencia de les promeses buides que han anat evolucionant i autosuperant-se amb l’implacable pas del temps (tot i així, fracassant estrepitosament) és que jo encara sóc viu, i encara més, visc entre els homes. una finalitat molt diferent de la que tinc actualment. Vaig néixer juntament amb els primers animals que poblaren la terra i, llavors, jo no era gaire més que un córrer darrere d’una presa o un fugir d’un depredador. Però un temps després, uns quants milers d’anys, aparegueren uns afables primats.

Vaig néixer juntament amb els primers animals que poblaren la terra i, llavors, jo no era gaire més que un córrer darrere d’una presa o un fugir d’un depredador

Eren bestioles molt curioses, sempre estaven descobrint alguna cosa nova. Van crear moltes meravelles com l’art, les llengües, les civilitzacions, l’escriptura, els oficis... Fins i tot van ser ells els que van descobrir el foc!

Tornant a l’inici de la meva relació amb els humans cal aclarir que, ben bé, ells no em van pas crear, més aviat em van descobrir, atès que jo ja existia des de molt abans que vinguessin. En aquell temps, però, amb

També van desenvolupar necessitats molt curioses, com per exemple la 28


d’etiquetar-ho tot amb noms. Fins i tot es van etiquetar a si mateixos com a “persones”. Fins i tot em van posar una etiqueta a mi! Quina ximpleria més gran!

Jo sóc l’Esport, i gràcies a vosaltres, esportistes, encara sóc viu.

Però aquests éssers van evolucionar molt ràpidament i van aprendre dels seus errors (que en feien molts!). Tot i ser una mica tossuts, m’agradava la seva bonhomia.

Ja fa temps d’això. Avui en dia, jo sóc molt més que això, sóc moltíssimes coses més: sóc ballar i saltar; sóc córrer, patinar, jugar, muntar a cavall, fer curses, nedar, jugar a futbol o a bàsquet…

I un bon dia, no sé pas ni com ni quan, un d’ells es va apropar a mi. Era un dia com sempre, no d’aquells en què passen coses increïbles, però sí que va passar, i una de ben grossa.

Ara, mentre us explicava la meva història, he recordat un dels meus noms. De fet, me’l vau posar vosaltres, els humans, els meus estimats humans, i sabeu què? És el meu nom preferit, sí. Jo sóc l’Esport, i gràcies a vosaltres, esportistes, encara sóc viu. Podeu veure’m a la Devesa, als pavellons, als carrers, a les piscines, a tot arreu, a tots els racons de la Immortal. I sempre que hi hagi un nen que corri, una nena que faci ballet, o simplement un nen que aprengui a caminar, jo seré viu, amb vosaltres.

Jo era, escolteu bé, la persecució entre un caçador i un cérvol, i ell, no sé com, va començar a sentir que li agradava córrer, encara que no fos per perseguir cap animal. Córrer per córrer, simplement. Un altre dia un pescador de llança va veure que li agradava nedar, encara que no hi hagués peixos a prop d’on era ell. A poc a poc, cada vegada podia veure més casos semblants, i hi havia un nus que els enllaçava a tots: els encantava la sensació de llibertat que tenien quan estaven amb mi.

NATALY GALINDO, 1r premi XXXVI Jocs Florals i Literaris Escolars Ajuntament de Girona Cateoria 1r cicle d’ESO Modalitat prosa Títol: ENCARA SÓC VIU

Amaven veure com cada vegada eren més forts i aguantaven més temps exercitant-se, com cada cop eren més i més lleugers, com els seus cors s’acceleraven i bombejaven cada vegada més sang, com els seus músculs es tensaven i destensaven amb l’esforç…

29


ALÈXIA FERNÁNDEZ, 1r premi XXXVI Jocs Florals i Literaris Escolars Ajuntament de Girona Categoria 1r cicle d’ESO Modalitat poesia, Englantina Títol: TAN SOLS PER UN SEGON

TAN SOLS PER UN SEGON Viatges intrèpids entre glaç i vents gèlids. Els pingüins sospiraren: “Quan s’encetarà l’estiu? Que ja ens hem atipat de tal fosquedat, i el gel no ens permet amoixar tan sols un lloc on trobar caliu. El sol es revesteix amb la seva tela més lleugera, i la llum reflectida a la neu, fa que l’estrella es difumini de manera lleu.”

Les aus i tota criatura voladora, baixaren alhora, vol picat, fent tremolar els boscos de l’Empordà: “Oculta tenim la nostra cua de plata, mirall de la lluna. No volem la boira del llac alçat, tampoc viure la crua realitat, en un arbre mal plantat. Que els animals marins ens canviïn el lloc, que siguin ells els que es trobin els nius convertits en socs.”

En sentir això les guineus desèrtiques protestaren: “Llavors quan vindrà l’ocàs de l’escalfor? Que no volem sofrir aquesta xafogor. El cansament ens impedeix avançar, quants obstacles a cada pas! És per això que desitgem el glaç. El nostre pelatge no ajuda gaire, que cada cop és més punyent la tebior de l’aire.”

I la nimfa , de cabells lluminosos com l’estrella més llunyana, i flocs meravellosos, d’ulls expectants color verd maragda, de riure tímid, insinuador, silencià el teló obscur, el que és ple d’astres, tan sols per un segon.

Els peixos a l’aigua, murmuraren, escampats per estanys i rius com l’Onyar: “On són les nostres ales? Deixeu-nos, per compassió, volar! Clissar-ho tot des de ben amunt, discernir els camps i les llars, les grans muntanyes i els immensos mars. A través de cotons en un univers blau, d’un racó a l’altre del meu país volar.”

30


IVÁN IVÁNJIMÉNEZ, JIMÉNEZ,1r1rpremi premi XXXVI XXXVI Jocs Jocs Florals Florals ii Literaris Literaris Escolars Ajuntament AjuntamentdedeGirona Girona Categoria Categoria1r1rcicle cicled’ESO d’ESO Modalitat Modalitatpoesia, poesia,Flor FlorNatural Natural Títol: Títol:NIT NITDE DEPRIMAVERA PRIMAVERA

Ajuntament dCategoria 1r cic Girona NIT eDE PRIMAVERA

EL NADAL D’UN COLOR

Durant la nit de primavera, corb escanyolit i solitari veu passar una perdiu que glaçat el cor li deixa.

De quin color seria el Nadal? Seria daurat com l’estrella d’Orient que va guiar els Reis Mags cap al petit Jesús? Seria blanc com la neu que cobreix els teulats de les cases i els carrers? O seria verd, com l’arbre de Nadal? O seria marró com el nostre tió? O seria vermell com el foc rogent de la xemeneia? Seria, seria, seria... Si hem de representar el Nadal amb un color, jo vull que sigui el color de l’alegria, de la pau i de l’amor!

Durant la nit de primavera, el corb busca entre terra i aigua, les tres flors més formoses per aquell bell àngel de bec i ploma. Durant la nit de primavera, prop de la font vella i rocosa, ell ofereix les flors a na Perdiu, cantant-li a l’oïda: “Accepta aquest present i amb ell el meu amor”. Na Perdiu li respon: “No puc, el meu cor és d’altri. Però queda’t dues flors, i en la teva memòria em duràs”.

IVÁN JIMÉNEZ, 1r premi II Concurs de poemes de Nadal INS Ermessenda de Girona Categoria 2ESO Títol: EL NADAL D’UN COLOR

A trenc d’alba, de nit de primavera, continuava na Perdiu: “I l’altra la llançarem a l’aire com a símbol de l’amor etern”.

31


ESPORT

U

NA DE RUGBI!

Durant el tercer trimestre hem estat practicant el rugbi a les classes d’Educació Física amb la col·laboració d’en Cèsar, un jugador del GEIEG. Divendres 29 d'abril, els nois i noies de 1r vam anar a fer un partit al camp del GEIEG, a Palau. Vam acabar les classes una hora abans per anar a dinar junts amb en Miquel, el professor d’educació física, a la plaça ciutat de Figueres. Després de dinar vam pujar cap al camp i quan vam arribar els monitors ens van preparar els vestuaris. Ens van dividir en 4 grups mixtes i ens van explicar les normes bàsiques d'aquest esport: els passos, els placatges, la melé... Finalment vam fer diferents partits entre els 4 grups.

consisteix a fer un berenar amb l'equip contrari. Finalment vam tornar a l'institut a buscar les nostres motxilles i vam anar cap a casa a recuperar-nos. Aquesta activitat ha estat molt divertida, engrescadora i emocionant! Hem pogut trepitjar un camp de veritat per posar en pràctica tot el que hem après a les classes. Esperem que el curs vinent es pugui repetir.

En acabar, cansats de jugar, vam anar a canviar-nos i vam fer el tercer temps, que

Text:JÚLIA BRUGUÉS i NINA CASACUBERTA (1ESO A)

SOM SOLIDARIS

G

RAN RECAPTE DEL BANC D’ALIMENTS

La solidaritat, l’ajuda mútua i a les persones més desfavorides és un valor que tenim l’obligació de transmetre als nostres joves. El dissabte dia 28 de novembre, dotze alumnes de segon d’ESO van tenir l’oportunitat de dur a la pràctica una activitat solidària fent de voluntaris al supermercat Bonpreu de l’Avinguda Pericot en el marc del setè Gran Recapte. I va ser així gràcies a la implicació de l’AMPA del centre, concretament de la presidenta, Marisa Roca, que ens va animar a participar en aquesta iniciativa que organitza el Banc d’Aliments i en què hi participa l’Associació de Veïns Montilivi, organisme a través del qual vam aportar els voluntaris. Martí Coll, Pol Gaya, Nataly Galindo, Alèxia Fernández, Tatiana Mendoza, Andrea Gildau, Marcelina Jagliello, Iker Rivero, Joan

Sala, Laia Baixauli, Nilo Torre i Eloy Martínez van col·laborar en la recollida d’aliments animant els clients d’aquest establiment a omplir bosses per a la gent més necessitada. Van treballar per parelles durant tot el dia, s’anaven rellevant cada dues hores des de dos quarts de deu del matí fins a dos quarts de deu del vespre. L’experiència els va semblar molt interessant, els va fer sentir molt útils en haver tingut l’oportunitat d’ajudar persones que de ben segur els agrairan aquest esforç. Moltes gràcies a tots!

32


M

ARATÓ DE TV3

Un any més hem participat a la Marató de TV3. Hem sortejat una panera de Nadal per recaptar fons per a les colònies i hem destinat una part dels beneficis a la Marató de TV3, que enguany tractava la diabetis i l’obesitat.

C

AMPANYES DE RECOLLIDA

Des del centre s’han recollit aliments de primera necessitat i joguines noves o de segona mà per tal de donar-los a Cáritas amb la finalitat que els reparteixen a famílies en situació de risc.

R

ECOLLIDA DE TAPS DE PLÀSTIC

Aquest curs hem engegat una campanya de recollida de taps de plàstic amb fins solidaris. Hem col·locat una caixa al vestíbul de l’institut perquè tothom que vulgui pugui deixar-hi els seus taps.

V

OLUNTÀRIES DEL PROGRAMA LECXIT

El nostre institut participa en el projecte LECXIT, que consisteix a ajudar nens de primària (aquest any, de l’escola Masmitjà) a millorar la lectura i la comprensió lectora. Aquest curs hem estat seleccionades com a voluntàries, i hem estat presents a la trobada de presentació el dia 23 de novembre a la biblioteca Carles Rahola, on hem conegut els nens que hem d’ajudar i ens han explicat com ho podem fer. Aquestes trobades entre voluntaris i nens de primària es fan un cop a la setmana a la mateixa biblioteca, i es realitzen diferents activitats: llegir llibres, dibuixar on estigui permès, utilitzar els ordinadors, etc. A tall de conclusió, amb aquest projecte podrem ajudar els nens de primària a llegir, coneixerem noves persones i, el més important, aprendrem moltes coses. Crec que aquest projecte és molt útil i interessant perquè t’ho passes molt bé amb els nens llegint i perquè sabem que és un bé per a ells ja que els estem ajudant a millorar la seva comprensió lectora. (Aryery Álvares) El fet de compartir estones amb nens més petits que nosaltres no ha estat gens malament, ens hem divertit molt i, a part de ajudar-los amb la lectura, ells ens han ensenyat moltes coses. (Joneyma Cuenca)

33


RECURSOS PER A L’ALUMNAT PROJECTE ROSSINYOL El dijous 19 de novembre va tenir lloc al Centre Cultural la Mercè la festa d’obertura del Projecte Rossinyol del curs 2015-2016. Aquest any, però, es commemorava una data especial: el 10è aniversari d’aquesta iniciativa proposada per la UdG que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i dels centres educatius de la ciutat. Es tracta d’un projecte de mentoria en què estudiants universitaris acompanyen periòdicament nois i noies per ajudar-los en el seu procés d’integració.

Hi han participat Brallin Díaz, Alexa López, Peijie Qiu i Jingbin Jiang. La seva valoració de la participació en aquest projecte ha estat molt positiva. A la foto, amb els seus mentors durant la festa de cloenda.

OCD A més de participar en el Projecte

TALLER D’ÈXIT ESCOLAR L’alumnat del

Rossinyol, el centre ha tingut altres voluntaris de la Universitat de Girona: dos voluntaris lingüístics, un voluntari informàtic i una voluntària de biblioteca de l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament.

centre ha pogut disposar d’un altre recurs eduactiu: el Taller d’Èxit Escolar, un acompanyament que s’ha realizat a Els Químics Espai Jove.

PROJECTES2015-2016 PROJECTE DE BIBLIOTECA L’institut Nou de Girona va presentar el Projecte de biblioteca a la convocatòria d’ajuts per a biblioteques escolars de l’Ajuntament de Girona, modalitat Activa la biblioteca per

a la millora i l’impuls de les biblioteques escolars, i va obtenir una dotació de 1.500 euros, que han estat invertits en llibres i ordinadors per a la biblioteca.

PROJECTE MEET El nostre centre també va presentar el Projecte MEET (Multidisciplinary English as a European Tool) a la convocatòria d'ajuts Activa el teu projecte de l’Ajuntament de Girona adreçada a centres educatius de la ciutat amb la

voluntat de col·laborar a millorar la qualitat educativa i impulsar projectes educatius innovadors. Vam obtenir una subvenció de 300 euros que s’han destinat a l’adquisició de llibres.

PROJECTE SINERGIA Enguany hem preparat un nou projecte que iniciarem el curs vinent: el Projecte Sinergia. Es tracta d’un conjunt de mesures i estratègies destinades a l’assoliment del graduat en ESO que

consisteix a combinar la formació acadèmica amb la incorporació al món laboral a través d’experiències pràctiques.

34


P

g h j k l z x c v b n m q w e r t yROJECTE u i o p d f g h j k lA z x c2n vbnm q w e r t y u iCONEGUEM o p a s g h j k l z x c v b n EL m q wMÓN e r t y u i o MEDIEVAL pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sD’ESO: ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmdfghjklzxcvbnmqwertyui odfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sp a s d f g h j k l z x c v b n m qAquest w e r t y u i o pcurs a s d f g hhem j k l z x ccomençat v b n m q w e r t y u i ola p a simd f g h j k l z x c vEls b n malumnes q w e r t y u i o paprenen a s d f g h j k l z xquins c v b n m qhan w e r t yestat u i o p a sels - esdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa splantació d’un pla que té deveniments més impordfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvfaxcderdbnmqpasd vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyujklzxcvbnmqwertyuiosdnckjdf

com a objectiu que l’alumnat,

tants

de

l’edat

mitjana,

nfvgjvmñk.ñrkjmñlckm vnvl fnb vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm nv nnc cn mm kcxjvdijgu h g j u f v n j ken g j larribar b j t i h j ua t i k4tg bd’ESO, n g j b ñ l ktingui j d f l k kun g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n m , m m n n v mquins n b v m bsón n v m els escriptors v m b k l c vimqui- k l g n j k n i inter- n v b , k g b m g f coneixement j j j j j j j j b f v k m exhaustiu vm n n c c n m m k c x j v d i j g u e r h nes g j u f vles n j kobres g j l b j t imedievals h j u t i k g b n g jde bñlkjdflkkgjñ f j ñ k j ñ e r ndisciplinar g j v b f m ñ k l ndels n n n ndiferents m , m m n n v períomnbvmbnvmb v m b k l c v m k l g n j k n g m b , k greferència, b m g f j j j j j j j j bquins f v k m v avenços m nv nnc cn k c x j v d i j gdes u e r hde g j u flav nhistòria. j k g j l b j t iS’inicia h j u t i k ga b n2n g j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n ntecnològics n m , m m n n v m ni b vquins m b n v mdescob vmbklc k l g n j k n g d’ESO m b , k gamb b m g f jel j j j projecte j j j j b f v k m Conevm n v n n c c n m m k c x j v d i j g u e r h briments g j u f v n j k g j lcientífics b j t i h j u t i k ghib n ghan jbñlkjdflkkgjñ f j ñ k j ñ e r nguem g j v b f m el ñ k lmón n n n n nmedieval, m , m m n n v m està nbvmbnvmb v m b k l c v m k l g n j k n g m b , k gtingut b m g f j jlloc... j j j j j j bAf vtravés k m v m de texnv n nc cn k c x j v d i j gprevist u e r h g j uque f v n j ktingui g j l b j tcontinuïtat i h j u t i k g b n gaj b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n ntos, n m , mlectures, m n n v m n b jocs, v m b n vteatralitmb vmbklc klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm nv nnc cn mm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñ 3r (edat moderna) i a 4t d’ESO zacions, recitals, cinefòrums, fjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvm bnvmb vvvvvvvvvvvv vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm (món contemporani) i consisteix a treballar exposicions, visites guiades, experiments... nnc cn mm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnv cada etapa des de totes les matèries. vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm ns’impliquen v n n c c n en m m elk cconeixement x j v d i j g u e r h g j u d’aquests fvnjkgjlbjtihjutikgb j b ñ l k j d f lAk k g2n j ñ as’aprofundeix f j ñ k j ñ e r n g j v b f men ñ k lla n n ndescoberta n n m , m m n n v mdel n b v m b n v m bsegles. v mI btot k l c això v m k lpartint g n j k n g del m b ,coneixement k g b m g f j j j j j j j j bde fvkm vm nnc c nmónm mmedieval k c x j v ddes i j g ude e r htotes g j u f v nles j k gàrees j l b j t i ihmatèj u t i k g b n g j b ñ ll’entorn, k j d f l k k g jés ñ a faj ñdir, k j ñ de e r n gla j v bnostra f m ñ k l nciutat n n n n mcom , m m n nav m n b v m b n v vvvv vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm element n v n n c més c n proper m m k c xque j v d i jens g u e rofereix h g j u f v ninfinitat jkgjlbjtihjutikgbn ries. Es prenen com a referència bàsica els j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n m , m m n n v m n b v m b n v m bde recursos. vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm continguts curriculars de ciències socials i nnc cn mm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlk jdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnv amb aquesta v m b k l c v m k l g n j k n g m bbase , k g b m ges f j j jvan j j j j j bdissenyant f v k m v m les nAv 2nn nd’ESO c c n s’han m m krealitzat c x j v d i j g la u e rmajoria h g j u f v n jde k g j lles bjtihjutikgbn j b ñ l k j d f lactivitats k k g j ñ a f j ñ que k j ñ e res n g jrealitzaren v b f m ñ k l n n ndes n n m de , m m les n n v difem n b v m b n v m bsegüents v m b kactuacions. l c v m k l g n j k n Esperem g m b , k g b mque g f j j j jelj j j curs jbfvkm v m nnc c nrentsm mmatèries. k c x j v d i j g u e r h g j u f v n j k g j l b j t i h j u t i k g b n g j b ñ lvinent k j d f l k kpodrem g j ñ a f j ñ kcompletar-lo j ñ e r n g j v b f m ñ ki lposar n n n n n en m , mmarmnnvmnbvmbnv vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm nxa v eln nde c 3r. cn mm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbn jbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm, mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm klgnjkngm b,kTagbmgfjjjjjjjjbfvkm nv nnc cn mm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnv ERMESSENDA DE GIRONA, RAMON LLULL, EIXIMENIS, RAMON vmbklcvm klgnjkngm b,kgbmgfjjjjjjjjbfvkm vm nv nnc cn mm kcxjvdijguerhgjufv njkgjlbjtihjutikgb D’ESCRIPTURA j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n mMUNTANER…, , m m n n v m n b v m bTALLER nvmb v m b k c xMEDIEVAL, j v d i j g u e r h g j LECTURES: ufvnjkgjlbjtihjutikgbn j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n mL’ESTRANYA , m m n n v m n b v mDESAPARICIÓ bnvmb vDE m b kLA l c vLAURA, m k c x j v DONDE d i j g u e r hLOS g j u fÁRBOLES vnjkgjlbjtihjutikgbn jbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm , m m n n v m nL’ESCLAU b v m b n v m b DEL MERCADAL v m b k l c v m …, k c xAUTORS jv di jgueA r h gL’AULA, j u f v n j k g CAjlbjtihjutikgbn CANTAN, j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n mTEDRAL, , m m n n v mSANT n b v m b PERE n v m b DE GALLIGANTS, v m b k l c v m k cMONESTIR x j v d i j g u e r hDE g j uSANT f v n j k gDAjlbjtihjutikgbn jbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgb NIEL, SANT PERE DE RODES, CARCASSONA, MUSEUS…,ART jbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbn JOGLAR j b ñ l k j d f l k k g j ñ a f j ñ k j ñ e r n g j v b f m ñ k l n n n n n mROMÀNIC , m m n n v m In GÒTIC, b v m b n vROMANCERO, mb v m b kITINERANT, l c v m v v v v vALQUÍMIA vvvvvvvvv kcxjvdijgu hgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijgu hgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijgu hgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñ klnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijgu hgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijgu hgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklc k,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijgTuerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñ fjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñ fjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjTALLER D’E SCRIPTURA MEDIEjlbjtih tikgbngjbñlkjdflkkgñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm ,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm kcxjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtih tikgbngjbñlkjdflkkgjñafjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm,mmnnvmnbvmbnvmb vmbklcvm klcvm klgnjkn b , k g b m g f jTaller j j j j j jd’escriptura j b f v k m medieval a Sant Pere de Galligantsgantsgllgnts’ e s c r i p t u r a

me-

dieval a xjvdijguerhgjufvnjkgjlbjtihjutikgbngjbñlkjdflkkgjñ afjñkjñerngjvbfmñklnnnnnm

Mural del LLibre de les bèsties per conmemorar l’Any Llull

(A. Fernàndez, N. Galindo i M. Jagiello)

35


AMPA Heus ací un breu resum de totes les iniciatives de l’AMPA del nostre institut. Només fent una ullada a aquestes dues pàgines ens podem imaginar l’empenta dels pares i de les mares que han contribuït a fer posibles totes aquestes activitats i a constituir una associació que destaca pel seu tarannà actiu i col·laborador amb el centre. A tots, moltes gràcies per la vostra dedicació, pel vostre esforç i, sobretot, pel vostre temps.

Preparant els lots de llibres

Les addicions:

Gran Recapte del Banc d’Aliments a Bonpreu

Nadal 2016 Parada de decoracions nadalenques al’instiut

Entre els col·laboradors que eren a l’àrea logística del Gran Recapte també hi havia el president de l’Associació de Veïns Montilivi, una entitat que participa en la campanya des de fa 5 anys amb la voluntat d’implicar les entitats en laseva cobertura al barri. Així ho va explicar Ramon Ternero, que va afegir que, a més d’oferir voluntaris per als comerços, utilitzen elsseus vehicles particulars per traslladar els queviures al magatzem. Des de divendres -va remarcar- no havien parat ni un moment. Enguany, l’associació ha aportat 42 voluntaris, entre els quals hi ha 12 estudiants de l’Institut Nou de Girona; un fet que el president va considerar “interessant, perquè l’activitat té una dimensió ineludiblement educacional”.

IV Fira de Nadal i de la joguina de segona mà Parada de joguines

Tallers de manualitats

de les drogues a la tecnologia

36


Sant Jordi 2016 Programa de voluntariat engegat el curs 2015-2016

Altres iniciatives:  Programa de reutilització de llibres.  Comandes de llibres i material escolar.  Col·laboracions amb entitats del barri i amb l’Ajuntament.  Difusió d’activitats d’interès per a pares i alumnes.  Organització d’activitats extraescolars.  Consecució de finançament per a l’impresió de la revista escolar.  Aportacions econòmiques a l’institut per a l’adquisició de llibres de lectura i material escolar.  Sopar de final de curs.

“El voluntariat ens fa més humans, ens apropa al món real. Actualment la solidaritat és un valor en alça que hem de fomentar entre els nostres alumnes. En aquest sentit volem agrair a la nostra AMPA l’esforç i la dedicació que suposa l’organització d’activitats i la participació en actes en què s’anima l’alumnat a contribuir-hi de manera voluntària.” Claustre de professors de l’INS Ermessenda de Girona Experiències dels voluntaris “Participar com a voluntari a la jornada de portes obertes va ser interessant perquè vaig descobrir un nou món, una nova manera de participar en les coses.” Pau Roca “L’experiència de ser voluntàries ha estat divertida i a la vegada interessant, ja que hem pogut donar el nostre punt de vista pel que fa a algunes qüestions de l’institut a pares i fills que potser compartiran centre amb nosaltres.” Paula Marroyo i Júlia Brugués “Poder estar en contacte amb els nens i ajudar-los a fer manualitats, ensenyar-los a crear i gaudir amb ells... Quina experiència tan enriquidora!” Agnès Marco “Participar en jornades de voluntariat és diferent d’estar a l’aula perquè suposa una relació més personal i directa amb la gent.” Taïna Marquès

RESUM DE LA CIRCULAR PER ALS LLIBRES DE TEXT I QUOTA DE L’AMPA - Podeu consultar les llistes de llibres i material per al curs 2016-2017 al blog de l’AMPA. Hi apareixen detallats els llibres que entren -

al Programa de Reutilització i els que cal comprar nous. Aquest curs, com a novetat, també hi hem afegit les llibretes. El primer dia de classe els vostres fills trobaran els llibres a l’aula. Si voleu comprar els llibres a través de l’AMPA caldrà pagar la quota de soci anual de 40€ per família. La vostra comanda de llibres no serà vàlida fins que es faci efectiu el pagament de la quota de l’AMPA (abans del 15 de juliol). Feu les vostres comandes abans del dia 28 de juny utilitzant els formularis corresponents que també trobareu al blog. Els llibres de reutilització s’entregaran per rigorós ordre de comandes. Recollida dels llibres que cal entregar per al Programa de Reutilització: 20 de juny i 5 de setembre. Se us abonarà el que correspongui pels llibres que aporteu al Programa, sempre que estiguin en bon estat. Aquest abonament us l’aplicarem en la compra dels llibres per al curs vinent. Per qualsevol aclariment ja sabeu on trobar-nos: correu electrònic ampanig@gmail.com / blog de l’AMPA ampanig.blogspot.com.es / Facebook (www.facebook.com/AMPANIG)

37


TREBALL DE SÍNTESI DE 1r D’ESO Tot el que hem de saber per alimentar-nos d’una manera sana

L’alimentació

38


Dilluns 13 de juny. Sortida a Palamós i taller a l’Espai del Peix A l’espai del peix, vam aprendre a cuinar un rossejat de fideus. Pel brou de peix posem en una cassola, per ordre, oli d’oliva, una picada de julivert, avellanes i all, 3 tomates ratllades, aigua i peix blau, blanc i de roca. Es deixa bullir tot uns 30 minuts. A part, en una paella hi posem oli d’oliva i hi rossegem els fideus (proposen Gallo del núm. 2), 100 grams per litre de fumet. Finalment hi afegim el brou de peix amb un colador xinès i deixem coure fins que la pasta sigui a punt!

Dimarts 14 de juny. Fem begudes isotòniques i barretes energètiques Amb llimona, aigua, sal, sucre, mel i bicarbonat vam fer begudes isotòniques ben naturals. Amb farina i altres ingredients com coco, cereals, fruits secs i mel hem fet barretes energètiques casolanes.

Dimecres 15 de juny. Xerrada de l’infermera i taller d’elaboració de pizzes casolanes

La nostra infermera, Maribel Vila, ens ha fet una xerrada sobre les dietes equilibrades a primera hora. Després del pati, la Neus, de la fleca Can Casals de Mieres, ens ha ensenyat com hem de preparar una base de pizza de manera natural. D’aquesta manera podrem preparar les nostres pizzes, molt més sanes atès que no porten sucres ni conservants. Genial!

Dijous 16 de juny. Anem al mercat del Lleó Divendres 17 de juny. Acabem les activitats i preparem l’exposició oral per dilluns dia 20 de juny

39


TREBALL DE SÍNTESI DE 2n D’ESO: Anem de viatge! Tot el que hem de saber i el que necessitem per organitzar un viatge

Treball cooperatiu i interdisciplinar dels alumnes de 2n

40


Realització de la Setmana Blava o cultural: * Celebració d’una setmana dedicada a la cultura amb activitats diverses: tallers i experiments científics, xerrades d’autors, robòtica, cinefòrum, etc. L’Institut Ermessenda de Girona ofereix una educació basada en els preceptes i les actuacions següents: Foment dels hàbits i dels valors: * Foment de l’esforç i del treball responsable per part de l’alumnat. * Formació, a través de la convivència, del diàleg, del respecte i del civisme, de persones educades en el pluralisme i en els valors democràtics. * Foment de l’esperit de recerca i de l’autonomia, de manera que l’alumnat aprengui a buscar la informació necessària per adquirir nous coneixements. * Importància de l’educació de la salut i de l’esport. Ús de l’anglès com a primera llengua estrangera, a partir de l’aprenentatge transversal, competencial i vivencial d’aquesta llengua. Materialització del projecte MEET(Multidisciplinary English as an Eurpean Tool): * Realització de les pràctiques de laboratori en llengua anglesa. * Professor auxiliar de conversa en anglès.

Seguiment personalitzat i sistemàtic de l’alumnat: * Cotutories a 1r d’ESO per facilitar l’adaptació a l’educació secundària. * Reunions individuals tutor-famílies per al lliurament i comentari de notes, concreció d’objectius i plans de millora. * Revisió sistemàtica dels hàbits de treball i del comportament de l’alumnat a partir d’un protocol comú consensuat per l’equip de professors. Treball de la salut, la convivència i l’esport mitjançant xerrades, sortides, tutories, treball de síntesi, etc. Implicació positiva de les famílies i de l’alumnat: * Realització d’activitats de participació i cohesió de l’alumnat en jornades i tallers, i organització d’activitats especials com ara colònies d’esports i natura, intercanvis culturals i lingüístics... * Trobades de cohesió especials per a les famílies: festival de Nadal, xerrades literàries, festa de final de curs, etc. Treball per a l’assoliment de l’excel·lència: * Foment de la participació en concursos (literaris, matemàtics, d’anglès, lingüístics, etc.).

* Confecció de treballs i resolució d’exercicis pràctics en anglès dins de les altres matèries del currículum.

* Biblioteca-sala d’estudi oberta durant l’esbarjo i club de lectura trimestral.

* Organització d’intercanvis lingüístics i culturals mitjançant la plataforma e-Twinning i Erasmus +.

* Activitats solidàries (recollida d’aliments i de joguines, Marató de TV3, voluntariat, etc.).

* Participació en activitats per potenciar la llengua anglesa amb altres centres de l’entorn.

Participació amb entitats i centres de l’entorn:

Participació en programes solidaris:

* Organització de l’English Day.

* Interacció amb les escoles de l’entorn, centre cívic, biblioteca pública Carles Rahola, etc.

* Participació en el concurs The Fonix.

Ús de les TIC-TAC:

Francès com a segona llengua estrangera

* Qualitat de l’educació obligatòria impulsada per la innovació en les metodologies d’ensenyament i aprenentatge en sintonia amb l’ús habitual de les TIC-TAC que exigeix la societat moderna.

Treball sistemàtic de la comprensió lectora, l’expressió escrita i la competència matemàtica: * El gust per la lectura: 20 minuts diaris de lectura. * Dit i fet i El club de les mates: increment de dues hores setmanals per treballar les competències bàsiques de llengua i matemàtiques a 1r i 2n d’ESO.

Matèria Cultura de les religions: * Enfocament històric i cultural de la religió, a través de recursos manipulatius i visuals. Sòlida conscienciació pel respecte al medi ambient:

* Introducció al món de l’economia.

* Actuacions de reciclatge.

* Teatre

AMPA activa

* Mediació

* Programa de reutilització de llibres de text i venda de material escolar. * Organització d’activitats diverses.

41


Centres col¡laboradors

42


:

43


1 ESO A

1.

1 ESO B

2 ESO A

2 ESO B

44

Fil x randa 2016  
Fil x randa 2016  
Advertisement