Page 1

GEÏNSPIREERD LEVEN MET BENEDICTUS EN UMBRIË ALS INSPIRATIEBRON Bezinning in Umbrië, 21 – 28 april 2013 Je ondergaat het ritme, de rituelen en de praktijk van de benedictijnse spiritualiteit en het Umbrische leven en ontdekt de betekenis ervan voor jouw eigen leven. Deze reis is een uitnodiging om weg van de waan van de dag te reflecteren op vragen waarvoor in het dagelijks leven de tijd en de rust ontbreekt. De reis heeft een geheel verzorgd programma en verblijf van een week voor 10 - 14 deelnemers. Het is een week lang genieten en ondertussen nieuwe energie en inspiratie opdoen bij Benedictus en Umbrië. Benedictus van Nursia schreef zijn Regel voor monniken in de roerige 6e eeuw. Nu, vijftien eeuwen later, is deze leidraad nog steeds actueel. Benedictus was een authentiek leider met een groot inzicht in de menselijke aard. Nadat hij in de stilte zichzelf had leren kennen en zijn weg had gevonden, inspireerde hij anderen hún weg te gaan. Hiervoor ontwikkelde hij het kloosterleven als een veilige school voor het leven. Zijn Regel is een leidraad om aandachtig te luisteren en gehoor te geven, iedere dag weer. Deze week werk je aan jouw eigen leidraad voor het leven.

www.giottocp.com

1


RESULTATEN Het programma biedt gelegenheid te werken aan het volgende: • Luisteren naar de vragen en behoeften van de maatschappij, je omgeving en jezelf • Een besef van waar je nu staat in werk en leven • Kennis van de benedictijnse levensfilosofie en de betekenis ervan voor jouw ontwikkeling • Bewustwording van jouw waarden en bestemming of opdracht • Het bepalen van focus en het banen van jouw weg • Het inrichten van de structuur van de dagelijkse praktijk, zodat je je ‘spirit’ blijft voeden • Je ervaart verschillende vormen van reflectie, inspiratie en dialoog • Je schrijft je eigen leidraad voor het leven • Je weet wat je te doen staat bij thuiskomst

AANPAK, PROGRAMMA, VEREISTE CONDITIE Als een monnik intreedt legt hij drie geloften af: • Obedientia: aandachtig luisteren en gehoor geven • Stabilitas: standvastigheid en duurzame verbondenheid • Conversio morum: verandering van de dagelijkse praktijk en gewoonten De ruggengraat van het programma bestaat uit deze drie geloften. Samen zijn ze een kompas voor een geïnspireerd leven. Aan iedere geloften zijn twee dagen van het programma gewijd. We benutten daarbij een verscheidenheid aan werkvormen; verhalen vertellen, actief luisteren, dialoog, reflectie, stilte en onderlinge feedback. Ook maken we wandelingen door afwisselende landschappen, bezoeken culturele plekken van betekenis en ontmoeten de prior van het klooster in Norcia, die met een twintigtal jonge monniken de Regel van Benedictus opnieuw ‘uitvindt’ voor deze tijd. Thema, inhoud, werkvormen, begeleiding, ontmoetingen en omgeving vallen in dit programma volledig samen. Dat maakt dat het een reiservaring is die ertoe uitnodigt je blijvend te beïnvloeden.

VOOR WIE Voor 10 tot 14 deelnemers Voor wie zich een week gunt om weg van de waan van de dag te genieten en te reflecteren en de dialoog aan te gaan rondom vragen waar in het dagelijks leven de gelegenheid voor ontbreekt Voor wie zich wil heroriënteren op zijn werk en/of levensweg Dit programma is voor individuele deelnemers. We bieden het ook aan voor groepen. 2


HET DAGELIJKS RITME 7.00 uur opstaan 7.30 uur meditatie/wandeling 8.00 uur ontbijt 9.00 uur programma; inleidingen en opdrachten, wandeling en ontmoeting 13.00 uur lunch of picknick onderweg 14.30 uur vervolg programma; inleidingen en opdrachten, wandeling en ontmoeting 17.30 uur ontspanning 18.30 uur persoonlijke reflectie 19.30 uur gezamenlijke reflectie (Completen) 20.00 uur gezamenlijk diner

HET GEBIED

Een wezenlijk element van deze reis is de plek waar deze plaatsvindt in de Valnerina in Umbrië. De Valnerina is een vallei weg van de waan van de dag, waar al vanaf ver voor de jaartelling mensen zich vestigden op zoek naar stilte en een leven dichtbij de natuur. De tijd lijkt er vertraagd en het leven gebeurt met aandacht en volgt het ritme van de natuur. Er wonen kluizenaars, benedictijner monniken, herders en boeren. De streek is beroemd om zijn gastvrijheid en gastronomie. De naam Umbrië komt van ‘ombra’, schaduw of luwte. Al sinds de Romeinse tijd verblijven mensen hier in de luwte, even weg uit de schijnwerpers van het hectische leven.

4


VERBLIJF IN STIJL De verblijfplaatsen zijn zorgvuldig gekozen bij het thema en het programma. We verblijven eerst in een 12e eeuwse abdij (3 nachten) daarna in een sfeervol agriturismo (4 nachten). Gezamenlijke Umbrische lunches en diners zijn een gewaardeerd onderdeel van het programma.

BEGELEIDING Yvonne Nieuwenhuijs is cultuurhistorica, trainer, praktisch filosoof en oprichter van Giotto Cultuurprojecten. Zij ontwikkelt en begeleidt sinds 2004 bezinningsprogramma’s in Umbrië met onder meer de Regel van Benedictus als inspiratiebron. In augustus 2012 is haar boek daarover verschenen bij Ten Have met de titel Benedictijns leiderschap. De Regel van Benedictus als inspiratiebron. Tijdens de week laat zij je kennismaken met de cultuur, natuur en levensfilosofie van Umbrië en reikt inspiratie, reflectie en dialoog aan voor ontwikkeling.

3


PRIJS De prijs voor een week bedraagt per deelnemer: € 1585 per persoon. Inclusief: het 6-daags programma, begeleiding, 7 dagen volledig verzorgd verblijf met alle maaltijden, vervoer per touringcar ter plaatse en vanaf het vliegveld in Datum: 7 – 14 oktober 2006 Rome naar Umbrië, bagagevervoer, cursusmateriaal waaronder het boek Benedictijns leiderschap, calamiteitenfonds en boeking. Exclusief: Retourvlucht Rome (prijs op aanvraag), eenpersoonskamertoeslag € 155, reis- en annuleringsverzekering (allen te boeken via Giotto Cultuurprojecten). INFORMATIE Voor meer informatie over het programma en de aansluiting ervan bij jouw wensen en ontwikkeling kun je contact opnemen met Giotto Cultuurprojecten, Yvonne Nieuwenhuijs E info@giottocp.com, T 06 515 69 138.

AANMELDEN, VERZEKERINGEN EN ANNULERINGSVOORWAARDEN Je kunt je aanmelden door het invullen en versturen van het inschrijfformulier op de website www.giottocp.com. Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst voorafgaand aan de reis. Na inschrijving ontvang je tevens een factuur voor het inschrijfgeld van € 500 per deelnemer. De restfactuur ontvang je 8 weken voor de start. Bij annulering van een inschrijving tot 8 weken voor de start ben je enkel het inschrijfgeld en de eventuele vlucht per gereserveerde deelnemer verschuldigd. Vanaf 8 weken voor de start ben je het gehele bedrag van de week en de geboekte vlucht en eventuele verzekeringen verschuldigd. Je kunt in de plaats van een geannuleerde deelnemer een andere deelnemer inschrijven. Hiervoor worden enkel de eventuele kosten van de vluchtwijzigingen berekend. Door samenwerking van Giotto Cultuurprojecten met Labrys Reizen vallen de reizen ook onder de voorwaarden van SGR, het Calamiteitenfonds en de ANVR.

GIOT TO Cultuurprojecten

Kerkstraat 35 5301 EG Zaltbommel Nederland E info@giottocp.com T 0418 511900 W www.giottocp.com

5

Geinspireerd Leven April 2013  
Geinspireerd Leven April 2013  

Yvonne Nieuwenhuijs

Advertisement