Page 1

INSPIRED by Miele

Live

N° 1 - Editie 2016

WIN

EEN MIE STOOMOVLEE N Snel naar blz. 51!

8 foodies aan tafel • stomen als kunst • de beste blogs

the good life

yves mattagne • tiany kiriloff • pascale naessens & more

PROEVEN LIKEN DELEN

miele.be 12

Met 17 heerlijke recepten


Verwen je familie en vrienden. Vertrouw op Miele. Maak je eigen signature dish met de Miele stoomoven. Voor meer info, ga naar www.miele.be


WIN

The Miele

PREVIEW

EEN MIELE STOOMOVE N Snel naar blz. 51!

MISSION

“Het gaat over eten. Natuurlijk! En over het goede leven. C’est évident! Over eerlijke ingrediënten en betrouwbare technologie. Check! Over innovatie en duurzaamheid. Food for thought! Over inspiratie die we zo graag delen. Deal! Over het evenwicht tussen slow & fast. Dans l’air du temps! Geniet van dit eerste Miele-magazine, laat je inspireren door de vele verhalen, de heerlijke recepten, de tips & tricks. Love the Miele life, quoi!” het Miele team PS Klik zeker ook door naar onze website & ons YouTube-kanaal. Voor nog meer inspiratie!

Colofon INSPIRED by Miele is het content-programma van Miele België & Luxemburg. Z.5 MOLLEM 480 1730 MOLLEM (ASSE)

Verantwoordelijke uitgever HELEN WILLEMS

Realisatie voor Miele

KAREN WILLEKENS

Culinaire Miele Advisors

ANNIEK CHIAU, SARAH DE BELDER

Content-architect

CHRIS VAN GILS – CONTENTMOON Visueel concept BECONTENT.BE

Art Direction & Vormgeving

LIESBETH VAN WASSENHOVEN, SARAH BUYST Redactie SOPHIE ALLEGAERT, FLORENCE ATLAS, PASCALE ­DAMEN, MIRIANA FRATTAROLA, YUREK ONZIA, ARIANNE VAN DONINCK, ANNE WISLEZ Fotografie VERNE, DUNCAN DE FEY, YVES DE LOBELLE Fashion BELMODO Digital activation LINKMAN

Audio-Visual content

#HASH­TALK Druk ROULARTA PRINTING Disclaimer: niets van deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van druk- of zetfouten uit. De vermelde prijzen zijn indicatieve marktprijzen.

sharing met Helen Willems 10 • biolicious met Ingrid Ruyssers-Feyt 16 • get inspired 24/7 met Tiany Kiriloff 18 trending met Florence Atlas 22 • mastery met Yves Mattagne 26 nice & easy met Sven Ornelis 30 • puur & gezond met Pascale Naessens 32 •professional met Nicolas Blondeel 36 creativity met Baked Louie’s 40 • inspiration met Anniek Chiau en Sarah De Belder 44 + Nieuws • Tools • Boeken • De beste blogs • Workshops 3


PREVIEW

Yves blz.26

Anniek blz.44

Nicolas blz.36

Tiany blz.18 Helen blz.10

LOVE THE MIELE LIFE Louie blz.40

miele.be 4

Florence blz.22


BYO Bring Your Own: 8 inspirationals rond de tafel

Ingrid blz.16

Vraag voor je vriendentafel aan iedereen om zijn culinaire topper mee te nemen en je dekt in no time een tafel waar niet alleen Instagram van zal smullen. Want een gerecht brengt niet alleen geuren en kleuren, maar ook smakelijke verhalen en anekdotes met zich mee, die rijkelijk rond de tafel gedeeld en gewisseld worden. Deze acht inspirerende foodies brengen the good life (Ên dit Miele-magazine) tot leven. Tekst: SOPHIE ALLEGAERT Foto’s & styling: VERNE Styling fashion: BELMODO

U

FLY ON THE WALL Het filmpje van deze bijzondere ontmoeting? Check het Miele YouTube-kanaal!

r 5


Annieks Trifle met rood fruit

W

e loooove the Miele life. We zijn er graag bij wanneer acht foodies ‘van bij ons’ zich enthousiast verzamelen rond een tafel, gewapend met de lekkerste vondsten uit hun eigen keuken. Eenvoudig of ingewikkeld, traditioneel of origineel, maar altijd even lekker, smaakvol én goed gemaakt. Niet alleen de gerechten gaan over de tongen, ook de vele verhalen over recepten, culinaire vondsten en de keukenattributen die voor echte kookliefhebbers onontbeerlijk zijn om van hun geweldige ideeën ook ware successen te maken. De mosseltjes van Nicolas waren in een mum van tijd gemaakt en nog sneller verorberd. Er was een heerlijke seizoensoep van Ingrid. Helen serveerde een zalige zalm uit de oven. Perfect gepaired met de risotto van Yves. De rosbief met quinoa en ratatouille bracht de wereld op tafel. En dan die desserts! De trifle van Anniek en de koekjes van Louie… wat wil je nog meer? De liefde voor lekker en gezond, licht en luchtig, bio en organisch, werd geshared en geproefd. Geen beter concept voor een geslaagde middag dan een foodie potluck. En geen betere basis om dit magazine te spijzen met fijne mensen, heerlijke gerechten en inspirerende tips. Thé recipe to enjoy the good life!

miele.be 6

HELEN managing director Miele Wat heb je altijd op voorraad? “Mijn voorraadkast is gevuld met verschillende soorten olie, oester- en sojasaus en gember. In de koelkast ligt altijd bladerdeeg, gemalen kaas en spek. Groenten haal ik uit onze moestuin. Nu eens sla ik aan het wokken, een andere keer tover ik in geen tijd een quiche tevoorschijn. Allebei snel klaar én gezond. En met kleine trucjes krijg je een groots effect.” Welk toestel is onmisbaar in je keuken? “Mijn kookplaat met ingebouwde wokpan wil ik nooit meer kwijt. Maar ook mijn combi-stoomoven is een absolute must die perfect bij mijn snelle en efficiënte kookstijl past. En dat mijn quiches zo een heerlijk knapperig korstje krijgen, is mooi meegenomen.”

VRIENDEN RECEPTEN VERHALEN


PREVIEW

YVES topchef Wat is je favoriete comfortfood? “Vleesbrood op grootmoeders ­wijze. Ik serveer het al jaren in onze brasserie en de hele familie is er gek op. Er blijft geen kruimel van over.” Met welk topingrediënt werk je graag? “Ei is een absoluut topingrediënt. Al was het maar omdat we er zo weinig bij stilstaan, terwijl eieren in heel wat gerechten gebruikt worden. En dat zowel bij het ontbijt, als bij de lunch of het diner. Het bewijs dat je geen dure ingrediënten nodig hebt om het verschil te maken.”

r

Van wie heb je het meest geleerd? “Je doorloopt diverse leeretappes in het leven, maar voor mij begon alles in Duinbergen waar mijn tante en oom een hotel runden. Ik was acht jaar, bracht er mijn vakanties door en mocht meekijken in de keuken. Daar is mijn passie ontstaan.”

ingrid Miele-fan

Naar welke chef kijk je op? “In mijn keuken staat een tv’tje en als ik aan het strijken ben, is Jeroen Meus meestal aan het koken. Hoewel ik heel weinig televisie kijk, blijf ik dan toch hangen. Het is ontspannend om hem zo naturel bezig te zien en je steekt er altijd wel iets van op.”

ANNIEK culinair advisor Miele Wat ligt altijd in de koelkast? “Echte boter. Ik bak en braad met echte boter, gecombineerd met olijfolie.” Welk toestel is onmisbaar in je keuken? “De steamer van Miele gebruik ik elke dag. Het is het beste mise-en-place-toestel dat er ­bestaat. Wat voorgaren, de saus warmen, met de steamer kan ik elk feest aan.” Topingrediënt? “Asperges koop ik bij de boer, rabarber haal ik uit onze moestuin en voor een steak trek ik naar mijn favoriete slager.”

Wat is je meest recente keukenontdekking? “Er lag al eeuwen een exemplaar in een lade, maar pas onlangs, tijdens de kookles, heb ik de mandoline echt ontdekt. Soms moet je iets zien gebruiken, om het te leren gebruiken.”

7


PROEVEN LIKEN DELEN

tiany fashionista

Wat maak je het liefst voor je kinderen? “Mijn kroost is verzot op mama’s spaghetti en balletjes in tomatensaus. Maar ik experimenteer graag met wat ik in de koelkast vind. Ik start met een recept en begin dan te freewheelen. En dat lukt aardig. De oudste eet ondertussen al met smaak quinoa.” Je absolute succesgerecht? “Komt er veel volk dineren, dan ga ik voor een goede rosbief!” Je guilty pleasure? “Ik heb een zwak voor dame blanches, het is met stip mijn favoriete dessert. Heel eenvoudig, maar je kunt er als chef echt een statement mee maken.”

florence blogger Je absolute succesgerecht? “Kalfswangetjes met kalfsjus en zelfgemaakte rode curry. Comfortfood, maar dankzij die Thaise toets toch elegant en verfijnd. Het is behoorlijk wat werk, dus ik maak het alleen als goede vrienden komen eten.” Wat maak je het vaakst klaar? “Ik ben gek op sushi, maar als het echt snel moet gaan, grijp ik naar mijn simpele pasta: spek, tomaat en wat koelkastrestjes.” Wat is je guilty pleasure? “Ik eet elke dag chocolade, ik ben tuk op zelfgemaakte hamburgers en eenmaal per week, meestal op zondag, staat er spaghetti op het menu. En nu en dan rep ik me naar de frituur voor een flink pak friet met mayonaise.”

miele.be 8


PREVIEW

Louie Met welk topingrediënt werk je graag? “Ik ben gek op chocolade. Als ik chocoladesaus maak, dan kan ik in die pot blijven roeren. Soms wel een kwartier langer dan eigenlijk nodig is. Op nummer twee staat rabarber; een compote op het vuur zien en horen pruttelen is fantastisch. En dan zwijg ik nog over die heerlijke geur.” Wat is je favoriete bereidingstechniek? “Ik doe niets liever dan met mijn houten lepel, mijn favoriete keukenhulpje, in het beslag roeren. En dat zo’n simpel beslag na een halfuurtje in de oven een indrukwekkende cake wordt, blijf ik magisch vinden.” Je absolute succesgerecht? “Mijn Oreotaart, een van de eerste recepten die ik zelf schreef. Een caloriebom vol goede ingrediënten, superlekker en zonder veel tierlantijnen. Die taart staat volledig voor wie ik ben.”

r

Video: #HASHTALK Met dank aan KOBE ARCHITECTEN SINT-NIKLAAS VOOR DE LOCATIE

blogger

nicolas Miele-fan en architect

Wat is het belangrijkste toestel in je keuken? “Onze stoomoven: we gebruiken ’m constant, hij is onmisbaar.” Wat is jouw signature dish? “Of er nu vijf of dertig gasten komen, eindigen doen we met een sabayon. Simpel, maar je maakt er altijd indruk mee.” Wat is je eigen klassieker? “Mosselen. Mijn geheim? Look, tomaten en scherpe mosterd. We gaan nooit mosselen eten, thuis zijn ze gewoon te goed.”

MET DANK AAN - De Miele steamer - De Miele combi-oven - De Miele culinaire lade - De Miele blackboard koelkast

9


INSPIRATIONAL

“HET LIEFST NODIG IK VRIENDEN UIT A L’IMPROVISTE”

sharing Niemand die meer geniet van vrienden ontvangen dan Miele-managing director ­Helen Willems. Gemoedelijk keuvelend in de keuken serveert ze comfortfood waar iedereen zich goed bij voelt. Voor ons bereidt ze het eenvoudige, maar sappige ovengerecht dat ze bij bezoek het liefst uit de oven haalt: zalm met bieslookroom. “Mijn deur staat altijd open, ik deel graag.” Tekst: YUREK ONZIA Foto’s: VERNE miele.be 10


Helen Willems Helen Willems, Miele België

“Onze producten gaan lang mee, duurzaamheid en kwaliteit­ zitten in het DNA van Miele”

kip met bamboescheuten in kokosmelk met groene of rode curry ofte ‘Curry in a hurry’: op 20 minuten klaar en een gegarandeerd succes. Een lekker stuk zalmfilet in de oven met bieslook is ook een topper.” Hoe koppel je je persoonlijke waarden aan je ­professionele uitdagingen? “Mijn insteek is altijd: naar een merk gaan dat een mooi imago heeft en proberen dat verder te ontwikkelen. Ik ben een overtuigd Miele-gebruiker en vind het een fantastisch merk. Miele is een familiebedrijf, mensen worden Wie? Miele-managing director, hier naar waarde geschat. Warmte getrouwd, mama van twee. en authenticiteit zijn belangrijk. Net Favoriete blog? Ik laat me als het streven naar kwaliteit. Een inspireren via Google. De iPad is van mijn doelen met dit magazine niet meer weg te denken uit mijn en ons nieuwe digitale programma keuken. Ik baseer me meestal op is ons merk opnieuw dichter bij onze ‘geschreven recepten’, want het consumenten brengen. De nieuwe moet snel gaan. Ik kom dikwijls communicatie sluit opnieuw aan bij a een steile carrière op het njam!-platform terecht. de aanpak van een love brand, een in de FMCG-sector Favoriet kookboek? Ik heb merk om van te houden. Miele moet maakte Helen Willems tonnen recepten uit tijdschrifdat ook terug worden.” iets meer dan negen maanden geleten gescheurd en geklasseerd Wereldwijd is er al een poos een den de overstap naar Miele. Ze kwam volgens type keuken. En ik neus grote beweging richting sustainaer terecht in een familiebedrijf dat vaak in de boeken van Pascale bility. Mensen verlangen van hun hoog inzet op menselijke waarden, Naessens, want ik hou van een producten duurzame kwaliteit die authenticiteit en een streven naar lekker licht verteerbare keuken. geen roofbouw pleegt op het milieu duurzame kwaliteit. Net wat ze zocht. Signature dish? Witloof met en de planeet. Welke managementwaarden draag kaas en hesp. In plaats van een “Duurzaamheid en kwaliteit zitten in je hoog in het vaandel? bechamelsaus maak ik een soort het DNA van Miele. In sommige landen Helen Willems: “Ik ben mensgericht kaassoufflé (witloof stoom ik zijn er vroeger pr-stunts geweest met en hanteer een transparante aanpak: ik natuurlijk in de stoomoven!). als inzet ‘Op zoek naar de oudste nog geef duidelijk aan wat kan en wat niet, Favoriet vers ingrediënt? functionerende wasmachine’. In Nederen waarom. Mijn deur staat altijd open, ­Koriander als finishing touch, land hebben ze ooit een Miele gevonden proximity is voor mij essentieel. En: indien het gerecht het toelaat. van veertig jaar oud en die werkte nog iedereen is even belangrijk. Ik ben het Ultieme Miele-tip? Ik ben fan van tomaat, courgette en perfect.“ (lacht) hoofd van het managementteam, maar ­aubergine farcie en heb mijn Je zet ook hoog in op merkbeleving. voel me er ook een deel van. Ik wil een eigen ‘automatic program’ “Met ons Miele Home Program kun aangename werksfeer voor iedereen. in mijn combistoomoven je iemand boeken die bij jou thuis Mijn aanpak vraagt een zekere kwets­geprogrammeerd. twee uur alle finesses van je toestellen baarheid. Maar dat vind ik goed, zo blijf komt uitleggen. We organiseren ook je als manager mens.” kookworkshops. Op die manier krijgen Ook in de privésfeer breng je graag we in onze showroom in onze hoofdzetel in Mollem mensen gezellig bij elkaar. Hoe uit zich dat? jaarlijks 2700 deelnemers over de vloer. Wij willen met “Ik hou van gezellige bijeenkomsten, deel graag. Het onze consumenten een langdurige relatie opbouwen.” liefst van al nodig ik vrienden uit à l’improviste en probeer ik mijn personal touch aan de gerechten en de avond te geven. Ik ga ook veel naar de markt en probeer creatief te zijn met verse ingrediënten. Mijn specialiteit? Gerechten die snel en makkelijk klaar te maken zijn, maar met maximaal effect! (lacht) Zoals

N

r

11


INSPIRATIONAL Helen Willems

“2016 wordt het jaar van de waarheid. Best spannend”

MIJN TOPRECEPT

ZALM MET BIESLOOKROOM IN DE OVEN VOOR 8 PERSONEN ZALMFILET 1 volledige, met vel BOTER 100 g LIGHTROOM 1 potje BIESLOOK 2 bosjes NOOTMUSKAAT PEPER, ZOUT EVENTUEEL: SEIZOENSGROENTEN 1 assortiment

Doe wat boter in een ovenschaal en leg de schoongemaakte zalm erop met het vel naar beneden. Kruid rijkelijk met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de Miele-oven voor. Kies voor Hetelucht Plus 200°C. Plaats de zalm in de oven. Overgiet na 10 min. de zalm met de helft van de room. Herhaal dit na 10 min. nog een keer en laat de zalm nog 10 min. verder bakken. Voeg op het einde van het bakproces verse, versnipperde bieslook toe. TIP Je kunt aan dit recept ook

gestoomde groenten toevoegen in functie van het seizoen.

miele.be 12

Hoe bewaar je het evenwicht tussen je persoonlijke leven en je drukke professionele bezigheden? “Op persoonlijk vlak ben ik een happy mother van twee tieners. Nu ze steeds meer hun eigen agenda hebben, kijk ik ernaar uit om wat meer me-momentjes in te lassen. Ik hou van reizen, hoe verder hoe liever. In mijn vrije tijd doe ik de dingen graag à l’improviste. Wellicht is het een compensatie voor de overdreven ‘geplandheid’ van mijn professionele leven. (lacht) Ik hanteer al jaren de regel dat ik in het weekend niet werk. Die tijd is voor familie en vrienden. Daarnaast let ik wat op mijn voeding: zo zal ik eerder naar de lightversie van producten als room en boter grijpen. Ik probeer ook minimaal één keer per week te sporten: ik doe aan aerobics, speel tennis en ga af en toe lopen. De spieren losgooien en het hoofd leegmaken, dat houdt je lichaam fit, én je geest.” Wat brengt 2016? “We willen de groei opnieuw aanzwengelen door de focus te leggen op de consument en onze mensen enthousiasmeren om hetzelfde te doen. Ons nieuwe communicatieverhaal wordt een complete ommezwaai. Ook ons distributiebeleid verandert. Vroeger verkochten we álle producten overál. Ik wil gaan voor minder en beter. Niet exclusiever, maar selectiever, door de juiste toestellen bij de juiste klanten te plaatsen. Tot slot wil ik ook ‘Excellence in execution’, uitmuntendheid in de uitvoering van alles wat we doen: onze communicatie, onze winkelpunten, ons point of sales-materiaal. 2016 wordt het jaar van de waarheid. Spannend, maar het schrikt me niet af.”

Shoppen & sharen

De nieuwste culi-trend? Sharing! Kies voor grote, uitnodigende schalen die meteen op tafel kunnen. Ontdek de onweerstaanbare exemplaren op de volgende blz.

U

CURRY-IN-A-HURRY? Meer snelle recepten, in no time op tafel? Ontdek de favoriete recepten van Helen op het Miele YouTube-kanaal!


BIEP!

KLAAR!

LE MOMENT SUPRÊME! HET MOMENT DAT DE BIEP KLINKT EN JE JE HEERLIJKE GERECHT UIT DE OVEN KUNT HALEN. IN DE AANGEPASTE SCHAAL NATUURLIJK! Foto: YVES DE LOBELLE

Van boven naar beneden

BLANCHEREN & GAREN

Stoomovenpan van roestvrij staal met gaatjes voor het blancheren of garen van groente, vis, vlees en aardappelen.

STOMEN

Stoomovenpan in porselein geschikt voor alle Miele-stoomovens.

STOMEN

Stoomovenpan zonder gaatjes van roestvrij staal voor het bereiden van gerechten in sauzen, fonds, water (zoals rijst en pasta).

BRADEN

Zwarte braadpan van gegoten aluminium om heerlijk in te braden, smoren en gratineren. Ze is voorzien van een hoogwaardige ILAG Ultimate anti-aanbaklaag die voorkomt dat gerechten aanbakken.

Wil je nog meer plezier van je oven? Zorg dan dat je de juiste schalen aanschaft. Meer info over alle braadpannen en ovenschalen van Miele vind je op de webshop: SHOP.MIELE.BE 13


Wie? Andreas

Enslin werd in 1959 geboren in de buurt van Stuttgart en studeerde aan de Fachhochschule Industriedesign in München. Hij is vice-president van de Duitse Vereniging voor Industrieel Ontwerpers en sinds 2006 hoofdverantwoordelijke voor het design van alle Miele-toestellen.

ANDREAS ENSLIN

THE BRAINS BEHIND

Andreas Enslin

ANDREAS ENSLIN IS DE CHIEF DESIGNER VAN MIELE EN ONTWERPT DE KEUKENAPPARATEN VAN DE TOEKOMST. DIE MOETEN INTELLIGENT ZIJN EN MAKKELIJK TE GEBRUIKEN. ZODAT MENSEN DÁT KUNNEN DOEN WAT ZE HET LIEFSTE DOEN: KOKEN, ETEN EN PRATEN. WE STELLEN HEM 5 VRAGEN. Vertaling: YUREK ONZIA Foto: MARCO ROSSI

Waren onze keukens vroeger vrouwelijker dan nu? Andreas Enslin: “Nee, de westerse keukens werden uitgetekend in functie van de werkverdeling. Sinds het ontstaan van de tra­ ditionele Frankfurter keuken waren het werkplekken: gericht op zoveel mogelijk tijdsefficiëntie en bewegingsvrijheid. Van fun in de keuken was nog geen sprake.” (lacht) Moet een keuken voor mannen anders zijn dan voor vrouwen? “Voor mannen is de keuken een instrument. Ze richten ze in als een hobbyruimte, met machines. Het professionele is belangrijk, maar het mag niet vloeken met de rest van de woning. Te veel staal in een open keuken zorgt voor minder warmte in de leefruimte.” Is de open keuken een weerspiegeling van de tijdsgeest? “Absoluut. In Japan voorzien architecten geen keukens meer in kleinere woonoppervlaktes, ze gaan ervan uit dat de stad in alle voedselnoden voorziet. In China worden appartementen zonder keuken gebouwd. Op elke verdieping is er een restaurant en een kitchenette, je kunt je dus laten bedienen of zelf koken.” Is ruimte besparen de nieuwe trend? (knikt) “De perfecte illustratie is de smartphone: telefoon en ­computer verenigd in één apparaat. Ook in het huishouden zullen we steeds meer gecombineerde toestellen gebruiken. Zo heeft ­Miele bijvoorbeeld wasmachines met geïntegreerd wasmiddel geïntroduceerd. In de keuken combineren we opnieuw de stoom­ koker met de oven of magnetron. Vooral in steden worden de woon­ ruimtes kleiner, er is minder plaats voor afzonderlijke apparaten.” Aan welke evolutie moet de keuken zich nog aanpassen? “Door de veranderende maatschappelijke rol van mannen en vrouwen moeten ook mannen alleen kunnen koken en wassen. Daarnaast bestaan huishoudens tegenwoordig overwegend uit één tot twee personen. Onze toestellen moeten koken en wassen toegankelijk maken voor iedereen, jong en oud. Deskundigheid is geen vanzelfsprekendheid meer, ze wordt enkel nog ont­ wikkeld door mensen die plezier beleven aan koken en wassen. Uiteindelijk verlangen mensen maar één ding in de keuken: fun, een makkelijke bediening van apparaten zonder een ingewikkelde handlei­ ding en een geslaagd eindresultaat.”

“In Japan bouwen ze al flats zonder keuken” miele.be 14


Connectivity

nieuws • musthaves • good to know • tips & tricks TREND

QUOTE

“Home is where your Wi-Fi connects automatically”

SMART HOMES EN IOT

Sinds een jaar of twee heeft iedereen de mond vol van het Internet of Things (IoT) en Smart Homes. Deze nieuwe grote technologierevolutie gaat erom dat huishoudtoestellen en andere interieurspullen verbonden kunnen worden met het internet en met elkaar. Via apps bedien je ze makkelijk vanaf je smartphone of tablet. Er zijn veel voordelen aan dit soort Smart Home-apps: ze maken je leven goedkoper, helpen je tijd besparen en maken je huishouden veiliger. Miele speelt in op deze evolutie met het Miele@home connectiviteitspakket dat makkelijk integreerbaar is in een bestaande infrastructuur.

1

TOESTELLEN UIT HET PREMIUM SEGMENT VAN MIELE KUNNEN UITGERUST WORDEN MET DE MIELE@HOME TECHNOLOGIE

– Anoniem

3 X MIELE-SLIM

SUPERZUINIG

Met het Miele Conn@ctivity-systeem kunnen dampkap en kookvlak met elkaar communiceren, waardoor ze efficiënter en energiezuiniger worden. Het licht van de dampkap schakelt automatisch aan wanneer je het kookvlak aanzet en de dampkap past haar vermogen aan de vrijgekomen dampen aan.

JE EIGEN BIG BROTHER

3

2

Met Miele@mobile kun je vanop afstand zien hoelang de bereiding van je gebraad nog zal duren of wanneer je wasmachine klaar is. Ook meldt je smartphone wanneer bijvoorbeeld de deur van de diepvriezer is blijven openstaan. Handig in een huishouden waarin kinderhanden al eens een ijsje uit de diepvrieskast durven te nemen, maar de deur vergeten dicht te doen.

DE BESTE START

Wanneer we straks ook in België variable energieprijzen zullen hebben die per dag kunnen schommelen kan SmartStart je toestellen opstarten wanneer de energietarieven het laagst zijn. Je kunt dit systeem nu al koppelen aan je zonnepanelen, zodat die in actie schieten op het moment dat ze voldoende stroom leveren. Je stelt daarbij gewoon in tegen wanneer het programma uiterlijk afgerond moet zijn.

26 miljard

DAT ZIJN HET AANTAL TOESTELLEN DIE VOLGENS TECHNOLOGIE-ONDERZOEKSBEDRIJF GARTNER TEGEN 2020 OP HET INTERNET OF THINGS ZULLEN ZITTEN.

15


Ingrid Ruyssers-Feyt Wat een Miele-cursus zoal teweeg kan brengen. Ingrid werd erdoor geïnspireerd om te gaan experimenteren met gestoomde groenten en raakte in de ban van soep. Lokale groenten van het seizoen, gezonde verse kruiden, een paar smaakmakers. Meer heb je niet nodig om je hele gezin op bio-comfortfood te trakteren. Moet er nog soep zijn? Tekst: SOPHIE ALLEGAERT Foto’s: VERNE

s

s

biolicious Lekkere, warme soep (bij fris weer)

Frisse, groene courgettesoep (in de zomer)

q miele.be 16

ZIN IN SOEP? Je vindt de recepten van Ingrid op inspiredbymiele.be


INSPIRATIONAL

D

uurzaam leven begint in de keuken. Door te kiezen voor lokale, liefst biologische producten, en te genieten van wat elk seizoen (ook in eigen tuin) te bieden heeft. Om de voedingswaarde van haar groenten, ook in soepen, optimaal te houden en zo gezond mogelijk te koken, heeft Miele-fan Ingrid een voorliefde voor stomen. Zo maakt ze van zowat alle groenten in een handomdraai de lekkerste soepjes.

WANNEER BEN JE SOEPFAN GEWORDEN? Ingrid Ruyssers-Feyt: “Ik heb drie kinderen die lang gestudeerd hebben, twee dokters en één handelsingenieur, en ondertussen nog thuis woonden. Hotel Mama. Er werd dus thuis gestudeerd en elke examenperiode vond ik verschrikkelijk. De jongens studeerden ’s nachts en verlegden hun, en dus ook ons bioritme volledig. Ze werkten tot laat in de nacht en stonden dan om een uur of 10 op. Ik wou dat ze tussenin iets degelijks aten, iets wat ze zelf konden nemen als ze er zin in hadden.”

EN SOEP WAS HET ANTWOORD? “In diezelfde periode installeerden we net een nieuwe keuken, met stoomoven. Toen ben ik, na een cursus bij Miele, beginnen experimenteren. Dat ging heel vlot. Alle groenten lenen zich tot een goede soep, dus maakte ik elke dag een grote pot met seizoensgroenten. ’s Winters pompoen- of courgettesoep met peterselie of sla, spinazie, komkommer, … Ze zijn die examens doorgekomen met soep. Soep is een kom vol groenten, vitamines en vocht. Zo was ik er gerust in dat ze telkens iets voedzaams binnen hadden.”

EN DIE GOEDE GEWOONTE IS GEBLEVEN? “Ik ga bewuster met eten om. Een beetje bio, eten wat het seizoen biedt, geregeld een kookles meepikken… Zo heb ik tal van nieuwe groenten leren kennen, van peterseliewortel tot butternut. Sindsdien genieten we van al het lekkers dat de aarde ons biedt. Rapen, kolen, knollen, … De soepen zijn dus gebleven. Er bestaat een soep voor elke gelegenheid. Meestal kijk ik wat er nog in de koelkast ligt en dan ga ik aan de slag. Een restje aardappelen, wat wortels, peterselie, bieslook, koriander of citroentijm, ik gooi niets weg, dat is zonde, ik maak er soep van.”

MAAK JE NOG STEEDS SOEP MET DE STOOMOVEN? “Absoluut! Na 10, 12 minuten heb je een soep, het gaat enorm snel en het is bijzonder proper en efficiënt. Wat ui en look fijnsnijden, 4 minuten op 120°C, ondertussen je andere groenten snijden en dan toevoegen, wat bouillon erover, peper en zout, afkruiden, nog enkele minuten in de stoomoven en klaar is kees. Wat kokend water erbij, mixen en afwerken. Op de gewone manier ben je minstens dubbel zo lang bezig.”

Ingrid Ruyssers-Feyt Miele-fan

“Ik ben in een echte soepsaga beland” Wie? Home manager,

getrouwd, trotse mama van drie kinderen. Favoriete blog? De Travel Blog Mademoiselle Monsieur (Marie Monsieur).

Favoriet kookboek?

‘Gezond & Puur koken’, van Pascale Naessens. Signature dish? Een eenpansgerecht van Pascale Naessens met kippengehakt en veel groentjes en kruiden, of vis in papillotte.

Favoriet vers ingrediënt? Verse kruiden:

basilicum, koriander, bieslook, peterselie, laurier, tijm, rozemarijn, … En gember!

Ultieme Miele-tip?

Ik steriliseer sinds kort de babyflesjes en -speentjes van mijn kleinkinderen in mijn Miele-stoomoven!

WAAR VIND JE VANDAAG SOEPINSPIRATIE? “Ik werk vooral op mijn gevoel. Door veel soep te maken, ben ik er goed in geworden. Maar ik kuier ook graag door de stad en ga dan snuisteren in boekenwinkels. Als ik een goed soep- of kookboek vind, neem ik het mee. Ik kopieer recepten niet blindelings, maar ontdek toch soms combinaties die ik niet kende. En zo blijft de soepsaga duren…”

17


INSPIRATIONAL

Get inspired 24/7 Inspiratie vind je overal. Zegt Tiany Kiriloff, de goedlachse fashionista & stijlgoeroe die tv en sociale media opfleurt met haar mode-ideeën. Fashion weeks, fotoshoots en video-opnames (ook voor Miele) combineren met drie kinderen … Ze doet het feilloos. En toch zet deze bezige bij quality time met haar gezin en familie altijd voorop. Tekst en foto’s: BELMODO & @BELMODOTIANY

Grote foto: VERNE

U miele.be 18

FAVOURITES Check de favoriete YouTube-filmpjes van Tiany en natuurlijk ook het Miele YouTube-kanaal!


Tiany Kiriloff Wie? Stijlicoon en o.a. styliste voor

Miele-events, getrouwd met Didier Engels, mama van Otilia, Eloise en Yelena. Favoriete blog? Belmodo natuurlijk, maar ook Man Repeller, manrepeller.com. Favoriet kookboek? ‘Puur Eten’ van Pascale Naessens. Signature dish? Die heb ik niet echt, want ik ga steevast voor iets anders. Ik experimenteer vooral en maak eigen versies zonder een recept te volgen. Favoriet vers ingrediënt? Asperges, een op-en-top Belgisch product. Ultieme Miele-tip? Investeer in klassiekers en kwaliteit, net als bij kleding.

FASHION ADVICE

5 tips om je garderobe het hele jaar door te dragen • Een leren jasje past bij alles. Je geeft dat zomerjurkje meteen een stoere upgrade en tijdens koudere dagen combineer je het met een warme sjaal. Investeer in een item van topkwaliteit, op die manier heb je een stuk dat levenslang meegaat. • Die mooie rok in metallic of met pailletten draag je niet alleen als je een feestje hebt. Combineer hem gewoon met een basic item. Een eenvoudig wit T-shirt of toffe sweater erbij en je hebt een prima outfit voor elke dag. • Een jeans met een mooi T-shirt is tijdloos en passend bij elk seizoen. Gebruik je accessoires om het geheel af te werken. Voeg bijvoorbeeld accenten van bont toe in de winter en sieraden in felle kleuren in de zomer. • Bepaalde moderegels zijn er om gebroken te worden. Zo kun je een wit ensemble ook in de wintermaanden dragen en is een zwarte outfit in de zomer heel klassevol. • Prints kunnen elk seizoen. Bloemenprints zijn niet enkel weggelegd voor de zonnige periodes, ze fleuren je dag helemaal op, een heel jaar lang.

BELMODO, EEN DROOM DIE UITKWAM

DO EVERYTHING YOU WANT

“In 2008 ben ik samen met twee vrienden, Angelique Foré en Michaël Schockaert, aan het Belmodo-avontuur begonnen en sindsdien is het al een fantastische rollercoaster geweest. Belmodo is een online platform waar de passie voor mode de belangrijkste focus is. Het blogazine brengt dagelijks een hele dosis nieuwtjes, trends en inspiratie voor iedereen die van fashion, beauty en lifestyle houdt. Samen met een heleboel andere Belmodo Bloggers delen we al onze mode-avonturen via sociale media en via Belmodo.” Check: belmodo.be

Twee keer per jaar trek ik naar de fashion weeks in New York, Londen, Milaan en Parijs om er de nieuwste modecollecties te ontdekken.

FASHION FANTASY “Een paar jaar geleden ging er een wens van me in vervulling en kon ik een eigen collectie ontwerpen. Ik vond het schitterend om mee te brainstormen over hoe bepaalde items eruit zouden zien en hoe ze geproduceerd zouden worden. Vooral de collectie voor Essentiel vond ik geweldig omdat het een op-en-top Belgisch merk is. Ik kon er mijn twee dochters Yelena en Eloise bij betrekken en hun input werkte heel stimulerend. Met de introductie van de Belmodo Boutique bouwen we hierop verder en lanceren we elke maand een nieuw limited-edition item dat je exclusief online bij Belmodo kunt shoppen.”

ME, MYSELF AND MY LOVED ONES “Omdat mijn leven hectisch kan zijn vind ik het belangrijk om tijd te spenderen met de mensen waar ik van hou. Didier en ik maken onze agenda regelmatig vrij voor elkaar. Met onze dochters proberen we elke avond zoveel mogelijk samen door te brengen en ook tijdens de vakanties plannen we altijd iets leuks in. Ik probeer om tijdens die familiemomenten elke keer een heleboel foto’s als herinnering te nemen. Ik kan het ook niet laten om er een paar te sharen via sociale media.”(lacht)

r

Een namiddag met mijn dochters geeft me een instant boost aan energie.

Samenwerken met creatieve zielen is het liefste wat ik doe. Van o.a. fotografen, stylisten tot make-up artists. Ze geven mij inspiratie.

19


INSPIRATIONAL

LIEFDE & RESPECT “Ik kijk enorm op naar modeontwerpers, zeker Belgische, zoals Dries Van Noten en Raf Simons. Het oog voor detail dat zij hebben, is ongelooflijk. De kleuren, de stoffen, over alles is zo goed nagedacht. Al die kleding verdient dan ook de beste zorg, lees daarom goed je kledinglabel en respecteer dat ook.”

Verre reizen maken met het gezin is echt het leukste om te doen en zorgt voor tonnen aan nieuwe ingevingen.

#SHARINGISCARING MIJN TOPRECEPT

ROSBIEF MET QUINOA EN RATATOUILLE VOOR 4 PERSONEN ROSBIEF 1,250 kg QUINOA 400 g COURGETTE 1 AUBERGINE 1 RODE PAPRIKA 1 GELE PAPRIKA 1 RODE UIEN 2 LOOK 1 teentje GEPELDE TOMATEN 1 groot blik SPAANS PEPERTJE 1 kleintje WATER 400 ml TIJM 1 kl ROZEMARIJN 1 kl ZOUT, PEPER, OLIJFOLIE

Smeer de rosbief in met olijfolie. Kruid met peper en zout. Stop de rosbief in de Miele-combistoomoven en programmeer volgende stappen. Stap 1: Combigaren, Hetelucht Plus, 225°C, 20% vocht, 32 min. Stap 2: Combigaren, Hetelucht Plus, 120°C, 30% vocht. Kerntemperatuur 52°C. Snij de groenten voor de ratatouille in grote stukken. Fruit de ui samen met de look aan. Doe het uimengsel in een stoomovenpan zonder gaatjes en voeg de andere groenten, de gepelde tomaten en het pepertje toe. Kruid met peper en zout. Stoom de ratatouille 20 min. in de Miele stoomoven op 100°C. Doe de quinoa in een stoomovenpan zonder gaatjes en voeg dezelfde hoeveelheid water toe. Stoom in de Miele stoomoven op 100°C gedurende de tijd die aangegeven is op de verpakking.

miele.be 20

“Ik ben helemaal verslaafd aan sociale media. Ik ben dagelijks bezig met Instagram, Snapchat, Facebook en Pinterest. Het leukste hieraan is dat deze media heel visueel zijn en heel interactief. Ik haal er zelf ook ontzettend veel uit. Zo volg ik de grote namen uit de fashion business, maar ook profielen van jonge mama’s bijvoorbeeld.”

MIELE & ME “Om al mijn inspiratie te delen met jou kun je voortaan ook terecht op inspiredbymiele.be, waar ik maandelijks alles over fashion & laundry zal sharen als guest blogger. Van de nieuwste modetrends, de kleuren van het seizoen tot nieuwe upcoming designers die je in de gaten moet houden. Ik ga op bezoek bij enkele Belgische ontwerpers en geef je de perfecte stylingtips mee voor je eigen garderobe. Want ideeën heb je nooit genoeg.”

Ook op vlak van koken vind ik het ontzettend fijn om via sociale media te zien hoe mensen bepaalde gerechten klaarmaken en presenteren.

Quality time met mijn gezin is ontzettend belangrijk voor mij. 100% genieten doe je ook samen.

FASHION & LAUNDRY Check voor meer fashion & laundry news Tiany’s blog op inspiredbymiele.be en schrijf je in voor de Inspired newsletter.


Fashion

nieuws • musthaves • good to know • tips & tricks

5 geurtinten

MMM

SOORT ZOEKT SOORT DANKZIJ DE MIELE CAPS, WASMIDDELEN IN AFZONDERLIJKE CAPSULES, HEB JE VOOR ELK TYPE STOF HET IDEALE WASMIDDEL. JE SPORTOUTFIT KRIJGT DE JUISTE BEHANDELING MAAR OOK JE KLEREN IN WOL OF ZIJDE VERZORG JE MET DEZE WASCAPSULES UITSTEKEND.

Wist je dat de meeste mensen wasverzachter gebruiken enkel voor de aangename geur? De Miele geurflacons werden speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen de hoge temperaturen van de droogkast. Je kunt kiezen uit 5 sublieme geuren.

QUOTE

“Elegance is not standing out, but being remembered” - Giorgio Armani

geen overdosis

MAKKELIJK

ZUINIG

Te veel wasmiddel is niet alleen schadelijk voor het milieu, het kost veel geld en het is slecht voor je wasmachine en je kleding. Het revolutionaire dubbele doseersysteem TwinDos zorgt voor een automatische dosering: het juiste product, bij het juiste programma, op het juiste moment.

TREND MUSTHAVE

Samenstelling: BELMODO

Mister Perfect Een master degree in strijken? Het kan! De Miele Fashion Master is een compleet geïntegreerd stoomstrijksysteem dat door middel van intelligente technologie ook de meest delicate stoffen in een mum van tijd gladstrijkt. Van zachte angorawol tot zijden jurkjes en T-shirts met pailletten: hij is op alles voorzien.

MINIMALISME IN DE KLEERKAST

Een ordelijke kleerkast zorgt voor een mooi overzicht. Je vindt alles meteen terug en al je favoriete items krijgen de plek die ze verdienen. We streven naar pure mode, en door je kast efficiënt in te delen wordt dat nog makkelijker. Kwaliteitsvolle stukken zijn hier van groot belang, dus investeer in tijdloze items waar je je goed in voelt.

Ontdek zijn innovatieve features op miele.be en ga naar ‘producten’.

21


F lorence Atlas

INSPIRATIONAL

Wie? Blogger LoftKitchen, heeft een vriend. Favoriete blog? Amusesbouche.fr

Favoriet kookboek?

Ik heb er drie: ‘Le Tang Book’, ‘Modernist ­Cuisine at Home’ en ‘Le répertoire des saveurs’.

Signature dish?

Alle currygerechten ter wereld. Kalfswangetjes met gekruide jus op smaak gebracht met rode curry. Ravioli van langoustine.

Favoriet vers ingrediënt? Gember en kerstomaat.

Ultieme Miele-tip?

Vis is overheerlijk wanneer je hem stoomt.

trending Ben je een blog buster, dan heb je haar misschien al ontdekt via haar veel gelezen blog LoftKitchen die ze publiceert in samenwerking met de krant Le Soir. Florence kookt graag voor vrienden en eet uiteraard even gulzig mee. Dankzij haar fijne neus voor foodtrends creëert ze telkens weer recepten dans l’air du temps. Tekst: FLORENCE ATLAS Foto’s: VERNE

miele.be 22

Florence: “Ik was altijd al een lekkerbek en mijn ouders waren goede amateurkoks. Ik heb de liefde voor koken dus met de paplepel binnengekregen. Ik neem graag mijn tijd om te koken, het ontspant me. Ook nodig ik graag vrienden uit en dan maak ik lekkere gerechtjes klaar. Door de blog verleg ik mijn grenzen en verplicht ik me om telkens weer iets nieuws uit te proberen. De samenwerking met Le Soir was een geweldige kans en gaf me een zeer mooie zichtbaarheid. Ik ben er dan ook erg dankbaar voor. Maar het mooiste van dit avontuur is ongetwijfeld het menselijke aspect. Ik ontmoet regelmatig mensen die passie voelen en passie delen. Fantastisch toch?“


trend

1

STREEKPRODUCTEN

Florence: “Ik kan wel tien goede redenen opsommen om streekproducten te gebruiken. Ten eerste is er de positieve impact op het milieu. Ten tweede is er de steun die we zo aan onze boeren en kleine producenten betuigen. Bovendien kunnen we, door verstandig te consumeren en de voorkeur te geven aan duurzame teelt, verspilling en intensieve landbouw beperken. En streekproducten zijn ook seizoensgebonden en dus boordevol smaak. Alleen maar pluspunten dus! Maar de belangrijkste reden, die we vaak vergeten, is dat we best trots mogen zijn op wat onze streek te bieden heeft. België is rijk aan fantastische producten. Sommige mensen werpen op dat streekproducten kopen veel tijd in beslag neemt en we hebben het allemaal al zo druk. Daar ben ik het niet mee eens. Vandaag de dag bestaan er veel manieren om aan streekproducten te geraken: manden met bioproducten, bijvoorbeeld, maar ook websites waar je online inkopen kunt doen. Die leveren aan huis of aan bepaalde afhaalpunten. Ook bij de boer kun je als particulier steeds vaker terecht. En dan is er nog de markt (informeer je goed bij de marktkramer, want er zitten ook veel bedriegers tussen). In dit recept gebruik ik een product waar ik zelf veel van hou: witloof uit volle grond. Ik koop het bij een kleine boer in Kortenberg, in Vlaams-Brabant, die deze bekende groente teelt volgens een traditie die van generatie op generatie is doorgegeven.”

Florence Atlas blogger MIJN TOPRECEPT

WITLOOFTAART

“Ik vang op wat er in de lucht hangt”

VOOR 6 PERSONEN WITLOOF UIT VOLLE GROND 1 kg PAS DE BLEU Gentse blauwschimmelkaas, 100 g GEROOKT SPEK 2 dunne sneetjes KRUIMELDEEG zelfgemaakt indien mogelijk, 1 vel BOTER 100 g BRUINE SUIKER 3 el PEPER EN ZOUT

Laat het witloof een halfuur stoven in de helft van de boter en draai de stronkjes regelmatig om. Laat ze daarna karamelliseren in de rest van de boter en de bruine suiker. Kruid met peper en zout. Schik de witloofstronkjes in een ovenschotel. Breek de kaas in kleine blokjes. Strooi die over het witloof. Bak het spek knapperig en verdeel het in kleine stukjes over de taart (of serveer het apart erbij). Bedek het geheel met het kruimeldeeg. Plaats 25 min. in een oven van 180°C.

q FLORENCE BIS Check Florences blog op www.loftkitchen.lesoir.be, of – voor nog meer inspiratie – haar gastblog op inspiredbymiele.be!

r

23


trend

trend

3 2

MINDER MAAR BETER

FOODPAIRING

Florence: “Deze techniek werd uitgevonden door Heston Blumenthal. In 2006 verraste de bekende Britse chef-kok van The Fat Duck de culinaire wereld met een combinatie van kaviaar en witte chocolade. Deze moleculaire methode die naar de perfecte combinatie streeft, is gebaseerd op chromatografie of het scheiden van de geurcomponenten van voedingsproducten. Doe gerust zelf eens de test. Proef een voedingsmiddel met dichtgeknepen neus. Je zult meteen merken dat wat je eet een stuk minder smaak heeft dan daarvoor. In feite wordt onze smaak voor 80% bepaald door onze reukzin. Foodpairing begint dus met een analyse van de ingrediënten. Zo krijgen ze een bepaald aromaprofiel en worden mogelijke combinaties duidelijk (op basis van dezelfde aromatische componenten). Hier gaat het dus niet om contrasten (zoals soms bij het zoeken van aangepaste wijnen bij gerechten), maar uitsluitend om gemeenschappelijke aroma’s. Zelf zie ik foodpairing als iets nieuws om mijn creativiteit te stimuleren. En met een blog is dat soms nodig, gezien ik maandelijks zo’n vijf à acht nieuwe recepten toevoeg. Bovendien krijg je zo heel verrassende en intrigerende combinaties: kiwi en oester (een gerecht van Sang-Hoon Degeimbre), aardbei en parmezaan, Fourme d’Ambert kaas en ananas, … Om deze trend te proeven, stel ik je een eigen recept voor, geïnspireerd op een creatie van de bekende Franstalige chef Isabelle Arpin van het Brusselse resto Alexandre. Het is een vereenvoudigde versie, waarbij bloemkool en witte chocolade worden gecombineerd.”

Florence maakte voor de foodpairingtrend BLOEMKOOLCRÈME MET WITTE CHOCOLADE Je vindt dit recept op inspiredbymiele.be

miele.be 24

Florence: “Vanuit eenzelfde gedachtegang probeer ik nu ook al een tijdje om anders met eten om te gaan. In de wetenschap dat een goed gerecht begint met een goed product en dat ik liever vlees eet van een dier dat een goed leven heeft gehad, met respect is grootgebracht, zelf een kwalitatieve voeding kreeg en vrij in de wei heeft kunnen grazen, probeer ik steevast hoogkwalitatieve ingrediënten te kopen. Kwaliteit heeft ook zijn prijs, dat klopt. Maar als we onze manier van eten een beetje aanpassen door minder maar beter te eten, is het niet zo moeilijk om je budget onder controle te houden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet elke dag vlees te eten. Eenmaal per week kun je een gerecht op basis van (bio-)eieren klaarmaken. Ook kiezen voor seizoensproducten past in die trend. Ik zou zeggen: laten we met z’n allen overconsumptie tegengaan, minder kopen en dus minder verspillen.”

Florence maakte voor de minder-maar-betertrend FONDUE VAN PREI EN ZACHTGEKOOKT EI Je vindt dit recept op inspiredbymiele.be

U

KIJKEN! En omdat inspiratie contagious is, deelt Florence graag haar inspiratie van de grote chefs op het Miele YouTube-kanaal.


Sustainability

GOED OM TE WETEN

nieuws • musthaves • good to know • tips & tricks

HEBBEN

Slow cooking

Dankzij de vacuümlade kook ook jij als een topchef met een techniek uit de slow-cookingtrend. Voedsel en bereidingen worden vacuüm verpakt waardoor alles compacter, hygiënischer en zonder verlies van smaken bewaard kan worden. ­Vervolgens maak je met een stoomoven van Miele alles sous-vide klaar: een bereidingsmethode waarbij vacuüm verpakte voeding bij lage temperatuur langzaam wordt gestoomd. Het resultaat is supergezond, omdat voedingsstoffen 100% bewaard blijven. En daardoor smaken ze ook veel beter! Aanbevolen verkoopprijs ­Miele vacuümlade: € 1.999 (beschikbaar in inox, zwart en wit).

LIEVER VAATWAS DAN AFWAS

• De gemiddelde vaatwasser is tevreden met 10 tot 15 liter water, terwijl dezelfde hoeveelheid (hand-) afwas 42 tot 103 (!) liter water vergt. • De meeste vaatwassers van Miele hebben het zuinigste energielabel (A+++) en kunnen al vanaf slechts 6,5 liter de vaat schoon krijgen. • Deze lente lanceert Miele het Eco­flex gamma dat nog zuiniger in waterverbruik belooft te zijn.

NIEUW

NOOIT MEER AANGEBRAND!

De nieuwe inductiekookplaten van Miele zijn uitgerust met de TempControl-technologie. Hierdoor blijft de temperatuur door middel van sensoren constant. Kies voor level 1 voor een constante 160°C (ideaal voor eitjes, vis en diepgevroren producten), voor level 2 voor een temperatuur van 200°C (voor steak) of level 3 voor 220°C (voor wokgerechten en pannenkoeken). Twijfel je welke stand je moet gebruiken? De Miele App helpt je verder! Het grootste voordeel van deze technologie? Aanbranden behoort voortaan tot het verleden. Aanbevolen verkoopprijs Miele inductieplaat ­Temp­Control: vanaf € 1.999.

QUOTE

“What’s the use of a house if you don’t have a decent planet to put it on?” – Henry David Thoreau

NIEUW

TWEE KEER TIKKEN ... EN DE DEUR GAAT VANZELF OPEN! DE KNOCK2OPEN-TECHNOLOGIE IS DE PERFECTE OPLOSSING VOOR EEN GREEPLOOS KEUKENDESIGN. MIELE HEEFT 3 MODELLEN DIE UITGERUST ZIJN MET HET KNOCK2OPEN-SYSTEEM. NA TWEE KLOPJES OP HET FRONT VAN DE VOLLEDIG INTEGREERBARE VAATWASSER OPENT DE DEUR ONGEVEER 10 CM. VERKOOPPRIJS VANAF € 1.899.

TREND

Minder verpakking

Vorig jaar openden in België twee verpakkingsvrije winkels de deuren. Je brengt er zelf je opbergdozen mee naartoe, of je kunt ze daar aankopen en dan altijd opnieuw hergebruiken. Ohne: Steendam 59, 9000 Gent, ohne.be Robuust: Reyndersstraat 2/1, 2000 Antwerpen, berobuust.com

Een van de inspiratiebronnen voor de ‘zero waste’ lifestyle is Bea Johnson, die met haar hele gezin verpakkingsloos leeft. Ze schreef er een boek over en geeft nu wereldwijd lezingen, zerowastehome.com

25


Yves Mattagne

INSPIRATIONAL

master ZIJN RESTAURANT SEA GRILL BEHOORT TOT DE TOP VAN BELGIË EN ZIJN GERECHTEN ZIJN VAAK ECHTE KUNSTWERKEN: QUA GEUR, KLEUR EN SMAAK. HET MIELE-BOEK ‘DE FINESSE VAN HET STOOMKOKEN’ WERD GECREËERD EN GEREALISEERD IN HET ATELIER YVES MATTAGNE, WAAR DE BEFAAMDE CHEF INSPIRATIE OPDOET VOOR ZIJN CULINAIRE VERNIEUWINGEN. HET BETERE STOMEN DOOR EEN WARE MEESTER. Tekst: UIT HET BOEK ‘DE FINESSE VAN HET STOOM­KOKEN’, VAN YVES MATTAGNE Foto’s boek: JEAN-PIERRE GABRIEL Foto’s: VERNE

“Elke kok bouwt een wereld van smaken om zich heen”, zegt chef Yves Mattagne. “Zelf probeer ik met al mijn gerechten eer te bewijzen aan de bonte verscheidenheid aan ingrediënten, door zowel de mond als de neus steeds weer met iets nieuws te verrassen.” De nieuwe stoomtechnieken kunnen daar zeker bij helpen. Modern stoomkoken – al dan niet onder druk – heeft nog weinig gemeen met de bereiding van etenswaren in de bekende snelkookpan. Zowel de steamer als de gewone stoomoven zijn ontworpen om de damp, afhankelijk van de gekozen bereidingswijze, gedoseerd op voedingsmiddelen los te laten.

Yves Mattagne, chef-kok

“Elke kok bouwt een wereld van smaken om zich heen” miele.be 26

Wie? topchef Sea Grill. Favoriet kookboek?

‘Le grand livre de cuisine’ van Alain Ducasse. Er zijn zoveel interessante boeken, van de eigentijdse keuken tot de wereldkeuken, en allemaal verschillend naargelang de persoonlijkheid van de chef. Het is voor mij moeilijk om er één boek uit te pikken.

Signature dish?

Het signature dish van Sea Grill is de homard à la presse.

Favoriet vers ingrediënt? Eieren. Het is de

basis van heel wat zoete en zoute bereidingen en een van de meest gebruikte ingrediënten. Ultieme Miele-tip? Een kwaliteits­product vraagt ook een precieze en ­kwalitatieve bereiding.

Stomen, een kunst

• Bij stoomkoken behouden de etenswaren hun smaak beter dan bij gewoon koken. Daarom kun je best pas achteraf kruiden toevoegen. • Stoom voorkomt uitdroging en zorgt dus dat het vocht en de smaak niet verloren gaan. Dat geldt zowel voor groenten als voor vlees en vis. • Het eten bruint niet en krijgt geen korstje. Het wordt alleen gaar gestoomd en niet gebraden, noch gebakken. Het resultaat is gezond voedsel met een volle smaak. • Diepvriesgroenten zijn ongeveer even snel klaar als verse groenten. Zo kunnen ze dus samen worden gestoomd. • Voedsel dat bij het bereiden opzwelt, moet in water worden ondergedompeld. Pasta moet helemaal in het water worden ondergedompeld. Bij rijst, peulvruchten en graanproducten moet tussen voedsel en water een verhouding van 1:1 worden aangehouden. • Het kookvocht wordt door etenswaren als rijst weliswaar opgezogen, maar blijft bij andere gerechten, zoals stoofschotels, meestal behouden. Na het stoomkoken kun je het – net als bouillon bijvoorbeeld – ontvetten, binden of emulgeren.


ry Lezen & liken

Op de boekenpagina vind je meer info over Yves’ boek. Op naar blz. 35.

“IK VERRAS GRAAG NIET ALLEEN DE MOND, MAAR OOK DE NEUS”

r 27


INSPIRATIONAL

MIJN TOPRECEPT

RISOTTO MET PADDENSTOELEN VOOR 4 PERSONEN ARBORIORIJST 200 g SJALOTJES 80 g GERASPTE PARMEZAAN 60 g BOTER 30 g OLIJFOLIE EXTRA VIERGE 3 el KIPPENBOUILLON 3 dl WITTE WIJN 5 cl ROOM 50 g TRUFFELOLIE 2 cl TRUFFEL 4 plakjes (facultatief) ZOUT, PEPER

Stoomkoken, nog makkelijker met Miele Miele biedt je twee oplossingen voor het stoomkoken. • Het gamma stoomovens zonder druk, de moderne toepassing van de Chinese stoomtechniek. • De steamer of hogedrukstoomoven: meer hitte voor een efficiënte en snellere bereiding. LEES ER ALLES OVER OP MIELE.BE!

VOOR DE PADDENSTOELEN EEKHOORNTJESBROOD 50 g CANTHARELLEN 50 g HOORN DES OVERVLOEDS 50 g SJALOT, FIJNGESNEDEN 2 el BOTER 2 klontjes ZOUT, PEPER

Snij de sjalotjes fijn en laat ze zweten in de olijfolie. Voeg er dan de rijst bij, al roerend met een spatel om de korreltjes goed in de olie te laten verdampen. Doe het rijstmengsel in een stoomovenpan zonder gaatjes en voeg er de bouillon en de wijn bij. Kruid af met wat peper en zout. Stoom de risotto 15 min. op 120°C of 35 min. op 100°C. Voeg er, als de pan uit de oven komt, de koude in blokjes gesneden boter en de Parmezaanse kaas bij. Werk op het laatste ogenblik af met de wat opgeklopte room en een paar druppels truffelolie. Maak de paddenstoelen schoon met een vochtig penseel of met lichtjes bevochtigd keukenpapier. Snij het eekhoorntjesbrood verticaal doormidden. Sauteer in dezelfde pan de cantharellen en de hoorn des overvloeds met een klontje boter. Gebruik een andere steelpan voor het eekhoorntjesbrood. Voeg halverwege de baktijd in beide pannen fijngesneden sjalot toe en werk af met peper en zout. Doe de risotto in een diep bord. Versier met de paddenstoelen en eventueel een plakje truffel.

miele.be 28

U

MATTAGNE MEETS MIELE Check het Miele YouTube-kanaal. Yves Mattagne bereidt er speciaal voor Miele de heerlijkste gerechten!


OM BIJ TE HOUDEN

lekker proteïnen gestoomd Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappelen denkt, kun je ook perfect eiwitrijk voedsel als vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren stomen. Mits je de juiste temperaturen en tijden respecteert.

kalfsgebraad 65°C

1,5 u

kalkoen-/ kipfilet

+/-

500 g

90°C 20 min. +/-

200 g

duivenborst 65°C 30 min.

+/-

200 g

vis halfgaar 80°C

varkenshaasje +/-

80°C

600 g

3 min./cm dikte

Tekst: SONJA PEETERS Illustraties: HEIKE DE NIL

25 à 30 min.

kreeft 100°C of 120°C 9 min. of 3 min.

q

ALLES ONDER STOOM Meer praktische en handige infographics van Miele vind je op inspiredbymiele.be

vis gaar 85°C

mosselen

+/-

600 g

100°C of 120°C

Voeg kruiden pas na het stomen toe. • Wees extra zuinig met zout.

9 min. of 3 min.

29


COOKBOOK

NICE & EASY Met Sven Ornelis

Hij omschrijft zichzelf graag als een would-be chef, één die kookt vanuit het buikgevoel zonder wijsvingertje. Omdat we houden van lekkere no-nonsense laten we ons dus graag inspireren door de sympathieke radioen tv-presentator Sven Ornelis. Waarom moeilijk, als het ook makkelijk kan? Tekst en foto’s: UIT HET BOEK ‘DE WOULD-BE CHEF’

miele.be 30

‘De Would-Be Chef’ is de titel van het eerste kookboek van foodie Sven Ornelis. Hij maakt je wegwijs in zijn buitengewone maar vooral heel smakelijke eetwereld. Sven Ornelis: “Ik beken: ik ben een would-be chef. Ik kook ontzettend graag, dus ik wil wel een echte zijn, maar dat ben ik niet. Ik heb nooit een kookopleiding gevolgd. Ik kook vanuit mijn buikgevoel. Door zo in de keuken te staan, heb ik al heel veel plezier beleefd.

Sven Ornelis

“Ik heb ontzettend veel plezier in de keuken” Om een of andere reden vinden mijn vrienden dat ik een behoorlijke hobbykok ben. Na jarenlang twijfelen heb ik dan toch besloten om een kookboek uit te brengen. Er staan lichte, lekkere gerechten in, maar ook feestelijke recepten.”

KEUKENPLEZIERTJES Sven is gesteld op zijn Miele-toestellen in de keuken. “Ik gebruik de steamer van Miele bijna dagelijks. Kreeftjes stomen voor ik ze met kruidenboter bestrijk om te grillen, dim sums bereiden, groentjes al dente stomen, asperges perfect garen, het gaat met de steamer zo makkelijk en je ingrediënten bewaren hun pure smaak.” Sven is voor eenvoud, maar heeft ook aandacht voor details. “Ik vind het leuk om aan aperitiefhapjes net iets meer werk te besteden en er meteen het eerste gerechtje van de maaltijd van te maken. Je kunt ze bij het aperitief serveren, maar niks houdt je tegen om ze op te dienen zoals ik het liefste doe: ze net iets groter maken dan een hapje en ze aan tafel op kleine bordjes serveren, met mes en vork erbij, als eerste, tweede of derde gerecht in een lange reeks.”


s

TYPISCH SVEN

GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVAD LAX VOOR 4 PERSONEN Dit idee moet ontstaan zijn in de luchthaven van Helsinki. Ik had net een lange reis naar het Verre Oosten achter de rug en flinke vertraging, waardoor ik uren op de luchthaven heb doorgebracht. Daar ben ik zo’n beetje beginnen fantaseren: wat als ik de Scandinavische keuken nu eens combineer met dingetjes die ik in Azië heb geproefd? En daar is dit stoomgerechtje uit ontstaan. Sindsdien serveer ik het erg vaak en toen ik het ooit maakte in het kookprogramma van Piet Huysentruyt, kreeg ik van hem ‘een speekmedaille’, zoals hij dat zelf noemt. Dat klinkt wat vies, maar geloof me, het is een groot compliment.

Foto boekcover: DIRK ALEXANDER

ZALMFILET 1 mooie, dikke KRISTALSUIKER 3 el ZEEZOUT 1 el VERSE DILLE veel WITTE MARTINI RIJSTPAPIER 8 ronde blaadjes NORI Japans zeewier dat ook voor sushi gebruikt wordt, 2 vellen SUSHIGEMBER ZOETZURE VIETNAMESE OF THAISE DIPSAUS

Snij de zalmfilet in plakken van zo’n twee centimeter. Leg die samen in een kom (ideaal is een afsluitbare Tupperware-doos) en doe er de kristalsuiker en het zeezout over en veel verse dille. Hou wat dille over voor de afwerking. Zet alles net onder de witte Martini. Als je het deksel op de doos zet,

DIT RECEPT KOMT UIT SVEN ORNELIS’ KOOKBOEK ‘DE WOULDBE CHEF, IEDEREEN KAN KOKEN’ (UITG. BORGERHOFFLAMBERIGTS)

U

SVEN ÉN… Meer recepten van Sven? Ga naar het Miele YouTube-kanaal.

kun je de bewaardoos een paar keer omdraaien, zodat suiker, zout, dille en Martini mooi verdeeld zijn over de stukken zalm. Zet enkele uren in de koelkast. Haal vlak voor het serveren de zalm uit de koelkast en begin je lenterolletjes te maken. Neem een rond blad rijstpapier en haal het even door lauw water, zodat het zacht en manipuleerbaar wordt. Leg helemaal in het midden van je rijstblad een kwartje van een vel nori. Leg in het midden op de nori een plakje gemarineerde zalm (dat mag nog vochtig van de Martini zijn) en zorg zeker dat er ook wat dille in het pakketje

terechtkomt. Leg een paar stukjes sushigember op de zalm en vouw het pakketje netjes dicht. Stoom de rolletjes 1 min. op 90°C in de steamer of in een bamboemandje boven een pot kokend water. De zalm hoeft niet door en door gegaard te worden, alles moet even wat hitte nemen. Serveer met zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus.

Bladeren

Sven Ornelis’ kookboek staat in goed gezelschap tussen andere heerlijke boeken op blz. 35. Check it out. 31


COOKBOOK Deze recepten komen uit Pascale Naessens’ kookboek, speciaal gemaakt voor Miele: ‘Heerlijk stoomkoken’ (uitg. Lannoo). Lees meer op blz. 35.

Pascale Naessens hoeft geen introductie. Als één vrouw zich de laatste jaren in het culinaire segment bewezen heeft, dan is zij het wel. Met zorg stelt ze telkens weer nieuwe eenvoudige, pure en gezonde recepten samen. Speciaal voor Miele maakte ze ‘Heerlijk stoomkoken’, een boek waarvan je gaat watertanden. Tekst en foto’s: UIT HET BOEK ‘HEERLIJK STOOMKOKEN’

“Of ik een kookboek wilde maken voor Miele? Natuurlijk wilde ik dat”, zegt Pascale Naessens. “Stoomkoken past helemaal in mijn filosofie van gezond koken. Bovendien maakte onder meer Yves Mattagne eerder een boek voor Miele. Hij is misschien wel de chef-kok naar wie ik het meeste opkijk. Ik ben meteen beginnen te experimenteren met de stoomoven. Het vergt een andere aanpak, maar je bent er snel mee weg, want het is een eenvoudige manier van koken. Het gezondheidsaspect is heel belangrijk voor mij en een stoomoven is daarvoor zeker aangewezen. De ingrediënten liggen niet in het water en behouden daardoor hun volle smaak en waardevolle voedingsstoffen. Bovendien bewaren de groenten hun mooie kleur.”

miele.be 32

puur & gezond Met Pascale Naessens


2X HELEMAAL PASCALE SPAGHETTI MET SNIJBOONTJES EN TOMAATJES VOOR 2 PERSONEN PASTA 150 tot 200 g SNIJBOONTJES 20 KLEINE KERSTOMAATJES 20 BASILICUM 2 bosjes PIJNBOOMPITTEN 1 handvol PEPER, FLEUR DE SEL

QUINOA MET TOMAATJES, VERSE KRUIDEN EN NOOTJES VOOR 2 PERSONEN DROGE QUINOA 1 kop KERSTOMAATJES 15 ZWARTE ONTPITTE OLIJVEN 15 LENTE-UITJES 2 VERSE KRUIDEN (BLADPETERSELIE, BASILICUM, BIESLOOK…) 1 handvol PISTACHENOTEN (OF GEMENGDE NOTEN) 1 handvol LOOK 3 teentjes SOJASAUS OLIJFOLIE of walnotenolie PEPER, FLEUR DE SEL

Spoel de quinoa grondig onder de kraan en giet ze in een gesloten stoomovenpan. Voeg twee koppen water toe, een scheut olijfolie en de teentjes knoflook. Stoom 15 min. op 100°C. Halveer intussen de tomaatjes, snij de olijven en de lente-uitjes in ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng alles in een kom en voeg de noten toe. Ook de knoflookteentjes mogen erbij. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en wat sojasaus. Kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. QUINOA, JA! Quinoa is een oerplant afkomstig uit ZuidAmerika, die vooral gekweekt werd door indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes. Het is geen graan, bevat geen gluten en is rijk aan eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Ideaal dus voor vegetariërs.

Kleur de pijnboompitten ca. 6 min. in de oven op 180°C. Draai de oven dan uit, maar laat de pijnboompitten erin staan. Snij de snijboontjes in de lengte in lange slierten, zo krijg je spaghetti van boontjes. Dat gaat verrassend eenvoudig: leg een snijboon op een plank en met de punt van een scherp schilmesje snij je er slierten af, twee tot drie slierten per snijboon. Stoom ze gaar in 1 min. op 120°C of 6 min. op 100°C. Stoom de pasta. Snij intussen de kleine tomaatjes in kwarten en voeg er de in stukken gescheurde basilicumblaadjes bij. Giet de snijboontjes af en voeg ze bij de tomaatjes en het basilicum. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Meng alles goed zodat de smaken goed kunnen vrijkomen en de verleidelijke geuren je tegemoetkomen. Giet de spaghetti af en meng door de groenten. Werk af met de geroosterde pijnboompitten.

ZO EET JE GOED

• We hebben ons natuurlijk voedsel ingeruild voor hoogbewerkte producten. Die moeten we dringend weer vervangen door natuurlijk voedsel. Natuurlijke producten zitten vol belangrijke voedingsstoffen die door ons lichaam herkend worden en waar ons lichaam iets aan heeft. • Dagelijkse aanbeveling: 40% kcal uit koolhydraten, vooral uit groenten en fruit 25% kcal uit eiwitten, vooral uit vis en vlees 35% kcal uit vet, vooral enkelvoudige vetzuren, een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren en minder omega 6-vetzuren • De belangrijkste regel: combineer geen eiwitten met koolhydraten. • Voeg na het stomen zeker wat vet toe.

MEER LEZEN Laat je inspireren door Pascales andere kookboeken... • ‘Mijn pure keuken’, 1 en 2 • ‘Puur eten dat je gelukkig maakt’, 1 en 2 • ‘Puur genieten en toch gezond slank’, 1 en 2 Allemaal uitgegeven bij Lannoo. 33


QUOTE

MIELE INSPIREERT Meer quotes vind je op de Miele pinterest boards Check: www.pinterest.com/ Mielebelgium

miele.be 34


GOOD READ

BOOKMARKERS CULINAIRE ADVISORS, FOODIES EN ZELFS GROTE CHEFS, ZE ZIJN ALLEMAAL MAAR WAT BEREID OM SAMEN MET MIELE EEN EIGENTIJDS, PRAKTISCH EN LÉKKER KOOKBOEK UIT TE GEVEN. OOK ZO GEK OP STOOMKOKEN? DEZE BOEKEN LIGGEN BIJ MIELE OP DE BOVENSTE PLANK. Tekst: ARIANNE VAN DONINCK Foto: YVES DE LOBELLE

BESTE BASISBOEK

Hét basiskookboek voor iedere gelukkige bezitter van een stoomoven. ‘Stoomkoken voor iedereen’ staat vol praktische tips om het meeste uit je toestel te halen. Naast recepten voor elke dag, vind je er ook recepten voor feestjes én kindvriendelijke creaties in terug.

Yves Mattagne onthult een van zijn succesrecepten op blz. 26.

Stoomkoken voor iedereen – Karin Verhelst, € 19,90.

Oui Chef!

Wil je ook koken als een sterrenchef, dan zijn deze twee boeken een bijzonder goed begin. Yves Mattagne legt ons ‘De finesses van het stoomkoken’ uit. De befaamde chef van de Sea Grill toont verfijning en elegante creaties waarvoor hij kan rekenen op de precisie van zijn Miele stoomoven. Wout Bru van zijn kant neemt ons mee in ‘Maison Bru’, waar hij met bijzondere maar haalbare gerechten wil inspireren tot maken en smaken en het werken met de Miele combi-stoomoven.

De finesses van het stoomkoken – Yves Mattagne, € 24,99. Maison Bru – Wout Bru, € 29,95.

Stomend genot

Een heel bijzonder Ontmoet apparaat verdient de auteurs op blz. 44. een heel bijzonder kookboek. Speciaal voor de combi-stoomoven ontwikkelde Miele ‘Op en top genieten’, met 70 gerechten op maat van dit culinaire hoogstandje. De gerechten zijn onderverdeeld in zeven categorieën, van East meets West tot Soirée Belge, waarin zowel starters als doorgewinterde koks hun gading zullen vinden. Op en top genieten met de Miele combi-stoomoven, € 19,90.

q

Alle boeken zijn te koop op SHOP.MIELE.BE

PURE EENVOUD

BUIKGEVOEL

Kook alvast met Sven op blz. 30.

Kan iedereen koken? Sven Ornelis vindt van wel! Zijn gloednieuwe kookboek De Would-be Chef is een ode aan lekker eten, koken vanuit het buikgevoel en fantasierijke creaties. Svens filosofie laat zich eenvoudig samenvatten: maak het niet ingewikkelder dan strikt noodzakelijk, zolang het maar lekker is. Het resultaat? Roze pasta met paling en appel, gazpacho van kersen met king crab of mosselen met Martini. Durf jij de would-be chef in jezelf los te laten?

Pascale geeft enkele heerlijke recepten op blz. 32.

Pascale Naessens scheert hoge toppen met haar kookboeken waarin ze koken, genieten, gezondheid en de slanke lijn verenigt. Speciaal voor Miele herwerkte ze 60 toprecepten uit haar boeken om ze te bereiden met een stoomoven. In haar typische warme stijl presenteert ze in ‘Heerlijk stoomkoken’ gerechten die perfect passen bij haar keuken: gezond, makkelijk en heel smaakvol. Heerlijk stoomkoken – Pascale Naessens, € 24,99.

De Would-be Chef. Iedereen kan koken – Sven Ornelis, € 24,95.

35


INSPIRATIONAL

Nicolas Blondeel

Hij praat zoals hij kookt: heel beeldend, met veel compositie in woorden en ingrediënten. Binnenkijken in de keuken van architect Nicolas is een verhaal op zich… What’s in? What’s out? En hoe organiseer je je keuken het best? In zijn keuken doe je onverwachte inspiratie op, met de flow van het design als recept. Tekst: SOPHIE ALLEGAERT Foto's: VERNE Met dank aan ENPLUS

ARCHITECTEN EN STUDIO KOBALT IN GENT

H

Wie? Architect, getrouwd met Herlinde (verdeler Boffi-­ keukens), en vader van twee. Favoriete blog? Geen idee, ik volg dat niet. Indien wel, zou ik Jamie Oliver zijn enthousiasme en eerlijkheid willen volgen. Favoriet kookboek?

‘Polpo: een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië’, door Russell Norman; ‘Toprecepten voor de sifon: espumas, mousses & schuim’, door Anne Cazor en Marion Guillemard, en ‘Made in Sicily: recepten & verhalen’, door Giorgio Locatelli. Signature dish? Mosselen in tomaten (bij de klassieke groentebouillon veel tomaten toevoegen) en look (veel look) en witte wijn (een beetje).

ij is een architect én foodie, dat moét wel tot perfecte Favoriet vers ingrediënt? keukens leiden. “Ik blijf heel Look. kritisch, altijd, en voor alles”, nu­ Ultieme Miele-tip? Stomen! anceert Nicolas. “Het is niet omdat Ook kreeften en mosselen je, bij wijze van spreken, al duizend gaan in de steamer. keukens ontworpen hebt, dat je hét weet, dat je dé waarheid in pacht hebt. De perfecte keuken, die ziet er voor elke klant anders uit.” Hoe kom je er dan achter wat een klant wil? Dat start volgens hem met de flow. “Je moet door gericht vragen te stellen zien te achterhalen hoe men­ sen ­leven. Daarna stel je nog meer vragen en laat je de klant nadenken over dingen waar hij misschien nog nooit eerder bij stilstond. Het kunnen details lijken, maar ze zijn wel essentieel en bepalen je keuken en dus ook een stuk van je leven. Bij het organiseren van het kookeiland bijvoorbeeld is de positie van de kok dominant. Zo wil ik, net als veel andere chefs, vooral mijn bewegingsvrijheid kunnen behouden. Zelfs al geef je haast nooit dinertjes, dat maakt in wezen niets uit. Wie kookt, moet altijd het overzicht kunnen behouden om alles te kunnen aansturen.”

prof

miele.be 36


DE PERFECTE KEUKEN IS VOOR IEDEREEN ANDERS NICOLAS BLONDEEL, ARCHITECT

VAATWAS-VRAGEN

“Waar zet je de vaatwasser? Goed om even bij stil te staan... Zet je die vlak bij de chef, zodat die ’m tussenin kan legen en vullen? Zet je hem tussen het water en het vuur? Of net aan de andere kant of op de kop van het kookeiland, zodat het kroost en/of de gebruikelijke souschef er hun ding kunnen doen zonder de kok van dienst te storen? Zo vermijd je misschien overbodige kilometers? En waarom opteer je niet voor twee vaatwassers? Zo kun je de tafel meteen dekken met de schone spullen zonder die eerst in de kast te moeten opbergen. Allemaal vragen die je je kunt stellen.”

OM EN ROND HET KEUKENEILAND

EN DE KOELKAST? “Ook over de plaatsing van de koelkast denk je het best grondig na. Als ik kook, word ik niet graag lastig gevallen. En toch staat de koelkast vaak vlak bij het aanrecht waardoor de chef voortdurend gestoord wordt. Je gebruikt die koelkast immers ook heel vaak als je niet kookt. Om een dessert uit te halen, wat frisdrank, kortom, een voortdurend aan- en aflopen. Dus wil ik die koelkast niet pal naast me hebben. De koelkast tegen een dwarse wand installeren, is dan ook vaak ideaal. Iedereen kan erbij, zonder de kok per se constant voor de voeten te lopen.”

“Let erop dat de circulatie zo georganiseerd is dat mensen niet binnenstor­ men net naast je en meteen dat hele eiland moeten doorkruisen, pal door jouw terrein, om in pakweg de eetkamer te belanden. Ook de deuren moeten bijzonder goed gepositi­ oneerd zijn. Het eiland werkt aan alle kanten uitnodigend zodat gasten spontaan aan het kokkerel­ len gaan. Een kookeiland mag zoveel mogelijk lijken op een kookmeubel en dus ook huiselijkheid uitstralen. Donker hout, natuur­ steen... en geen klassieke dampkap, maar eerder een lampenkap met re­ circulatiemotor.”

essional 37


INSPIRATIONAL

THIS IS HOT

THIS IS OUT

MIJN TOPRECEPT

MOSSELEXTASE VOOR 10 PERSONEN Mosselen zijn van goedkope werkmanskost naar duurder gerecht geëvolueerd. Op restaurant schikken ze zich qua prijszetting bijvoorbeeld netjes naast een steak. Maar wij zijn gewoon om mosselen in grote hoeveelheid te eten en daardoor missen we een beetje het speciale van die smaak. Ik serveer gewoon een achttal mosseltjes (gestoomd klaargemaakt, dat duurt niet lang en is het meest naturel van smaak) met de schelp verticaal geplaatst in een rond en hoger kommetje. Er wordt een zuiderse tomaten-looksaus centraal bij gegoten (maar de saus is eerder wat stijver) zodat de helft van de schelpen rood kleurt. MOSSELEN 1 kg KERSTOMATEN rijkelijk veel LOOK 4 teentjes OLIJFOLIE 4 el

Doe de mosselen in een stoomovenpan zonder gaatjes en stoom ze 3 min. op 120°C of 9 min. op 100°C. Maak ondertussen het tomaten­look­ sausje. Maak de look schoon en snij deze fijn. Snij de tomaatjes doormid­ den. Doe de olijfolie in een pan. Fruit de look aan. Voeg de tomaten toe en laat goed warm worden. Breng op smaak met peper en zout. Giet wat saus over de mosselen.

miele.be 38

“Pocketdeuren, die open­ en dicht­ klappen of ­schui­ ven, zijn wat op hun retour. In theorie zijn ze een goede oplos­ sing en verbergen ze wat je liever verstopt, maar eerlijk, wie doet die deuren ooit dicht? En wat ben je met een deur die openstaat, dan kun je die net zo goed weghalen. Alweer een kost minder!”

DE TOEKOMST

“Inloopkeukens, opgebouwd uit nissen, zijn een goede en gloednieuwe oplossing. Je trekt een drietal dwarse nissen op waar je gewoon in loopt. Een soort dressing voor keukens die tal van toestellen herbergt en dus uit het zicht houdt. Een espressomachine, een wijnkoelkast, je onmisbare stoomoven, maar ook je toaster, citruspers … Handig, overzichtelijk en altijd klaar om meteen te gebruiken. En zo hou je je kookeiland vrij voor het echte werk.”

“Er wordt meer en meer gepraat over slimme toestellen, koelkasten die je boodschappenlijstje naar de supermarkt doorsturen, maar dat heeft zijn tijd nodig. Eerst moet dat ‘internet of things’ écht helemaal op punt staan en daar zijn we nog lang niet. Gelukkig is er ondertussen nog altijd de stoomoven. Eerst was ik er radicaal tegen, maar nu kan ik niet meer zonder. Supersnel, superhandig, superproper. Mocht er ooit een nieuwe keuken komen, dan is zo’n stoomoven gegarandeerd mijn eerste aankoop. En ja, dat mag meteen de duurste en de beste optie zijn.”

TREND: WARMTE EN NATUREL “Na een koelere periode grijpen we weer terug naar natuursteen en hoewel onze keukens steeds innovatiever worden, blijven ze vaak het kloppende hart. Met het kookeiland als absolute kern: een plek waar vrienden én familie verzame­ len. De kinderen maken hun huiswerk, tegelijkertijd laden er allerlei toestellen op en wordt er geaperitiefd, terwijl de gastheer of ­vrouw nog wat kokkerelt.”

U

VERS & ITALIAANS Ontdek de verse Italiaanse keuken met Nicolas op het Miele YouTube-kanaal.


Design

nieuws • musthaves • good to know • tips & tricks TREND TREND

OPEN KEUKENS

PIONIER

Slimme scout

m

QUOTE

“An interior is the natural projection of the soul”

Geleid door zijn ‘smart navigation’-technologie beweegt deze robotstofzuiger zich feilloos door je huis. Zijn camera wijst hem de weg, net zoals een gps weet hij perfect waar hij zich bevindt en volgt hij zelf zijn traject! Dankzij de Advanced Corner Cleaning functie poetst de Scout in alle hoekjes en kantjes. De Furniture Protection Technology zorgt er dan weer voor dat hij niet in botsing komt met je muren of meubels en niet van tredes of trappen valt.

— Coco Chanel

HANDIG

KRIJTBORDKOELKAST

Keukenspecialisten zijn het erover eens, niemand laat vandaag nog een keuken in een aparte ruimte bouwen. De open keuken groeide zo de laatste tien jaar uit tot een centrale ‘hub’ in veel huishoudens. Hier wordt gegeten, koffie gedronken en gezellig gekookt met een aperitiefje erbij. Dat zorgde voor een paar verschuivingen in onze keukennoden. Als er niet gekookt wordt, gaat de keuken op in het geheel van de woonkamer. Miele speelt daarop in met strak belijnde meubels en toestellen die weinig lawaai maken en perfect integreerbaar zijn in elk interieur.

Ideaal voor de keuken als centrale ontmoetingsplaats zijn de nieuwe Blackboard Edition-koelkasten. Je laat er winkellijstjes, afspraken en kattebelletjes in krijt op achter.

Miele K 20.000 koelkast – Blackboard Edition: Ook leuk! De € 1.549 CompactCase-lades (€ 1.649 om kleine items in op te met Perbergen en de DailyFreshfectFresh functie), en PerfectFresh-functies A+++-label. waarmee ingrediënten

langer bewaren.

Richtprijs: € 649.

900 miljard.

CIJFER

DAT IS ONGEVEER HET AANTAL KOPPEN KOFFIE DAT JAARLIJKS WERELDWIJD WORDT GEDRONKEN. 2,5 MILJARD KOPPEN PER DAG OF 29.000 PER SECONDE DUS!

HÉBBEN

COFFEE, MY DEAR? TEA, MY LOVE?

Met de CM7 vrijstaande koffiemachines kun je zestien koffie- én vier theevariaties klaarmaken. Met One Touch for Two serveer je twee koffies tegelijk. Het uitneembare maalsysteem voor koffiebonen en het reinigingssysteem voor de melkleiding verzekert de nodige hygiëne. Bovendien ontkalkt de CM7500 zichzelf ’s nachts dankzij een patroon dat een jaar dienstdoet. En helemaal in lijn met de trend van open keukens is de CM7 zo ontwikkeld dat hij weinig lawaai maakt. Richtprijs: € 2.199.

39


INSPIRATIONAL

Louie Van Nieuwenborgh

I-Just-Got-­ Dumped-Brownie

Single Chocolate Chip Cookie

creativity De Oost-Vlaamse Jamie, zo wordt Louie soms genoemd. Hij is jong, student en gek op bakken. Op zijn blog Baked Louie’s is hij volop toegewijd aan taarten, koekjes en andere zelfbedachte ovenrecepten die een mens blij maken. Tekst en foto’s: VERNE EN BAKED LOUIE’S

miele.be 40


“IK BEN ANTI-SUGARFREE EN PRO-CALORIEBOMBING” LOUIE VAN NIEUWENBORGH, EIGENZINNIGE BLOGGER

MIJN TOPRECEPT

I-JUST-GOTDUMPEDBROWNIE VOOR 1 PERSOON PURE CHOCOLADE 70 g BOTER (IN BLOKJES) 40 g EI (OP KAMERTEMPERATUUR) 1 KRISTALSUIKER 40 g PATISSERIEBLOEM 20 g ZOUT 1 snuifje

Verwarm de Miele-oven voor, kies voor Hetelucht Plus 180°C en vet een klein ovenschaaltje in met boter. Hak de pure chocolade in stukjes en voeg dit samen met de boter in blokjes toe aan een kommetje. Smelt dit in de microgolfoven tot je een gladde saus hebt, in intervallen van 30 sec. op 450 W. Zorg ervoor dat je tussen elk interval eens roert, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt. Klop in een kommetje het ei met de suiker stevig los. Giet het chocolademengsel er voorzichtig bij en meng er vervolgens de bloem en het zout door. Giet het beslag in het ingevette schaaltje en bak de brownie ongeveer 20 à 25 min. in de voorverwarmde Miele-oven.

Wie? Louie is 19, student Handelswetenschappen aan de universiteit van Gent, en foodie eerste klas. Favoriete blog? Ik volg meer vloggers dan bloggers, omdat ik het – vooral bij bakken – veel leuker vind om de liveactie van een recept te volgen dan het uitgeschreven op een blog te zien staan. Mijn favoriete vloggers zijn de Britse kerels van SORTEDfood: heerlijke Engelse humor met zelfs nog heerlijkere recepten. Én ze zijn net als ik niet verlegen om het taboe van het huisvrouw-bakken te doorbreken en de pannen van het dak te bakken. Favoriet kookboek? Op dit moment is dat ‘Simply Nigella’ van the cuisine queen, Nigella Lawson uiteraard. Aangezien ik zoveel kookboeken lees, zou mijn top 10-lijst al snel wat krap worden. Signature dish? Als ik mijn vrienden moet geloven, is dat zonder twijfel mijn Oreotaart. Ze weerspiegelt ook mijn bakstijl: geen overbodige frutsels, de samensmelting van de ingrediënten op zich die er al voor zorgt dat het resultaat er onweerstaanbaar uitziet en (meestal) ingrediënten die je niet meteen bij de rayon dieetvoeding zult vinden. Favoriet vers ingrediënt? Ik hou enorm van seizoensgebonden ingrediënten, zoals rabarber, pompoen of pruimen. Zo voel ik me bewust wat minder schuldig als ik weet dat ze van eigen bodem zijn en geen duizenden kilometers per vliegtuig moeten afleggen om hier te raken. En je kunt er eindeloos veel kanten mee uit. Ultieme Miele-tip? Zorg dat al je ingrediënten dezelfde temperatuur (kamertemperatuur) hebben voor je begint te bakken. Als je eieren te koud zijn en je voegt ze bij boter, kan het mengsel schiften. Beslag dat te koud is, kan de temperatuur van je oven naar beneden halen en niet meteen de nodige rijs aan je gebak geven. Als mijn eieren of boter nog niet op kamertemperatuur zijn, steek ik ze even in de microgolfoven (eieren maximaal 20 sec., boter ongeveer 40 sec. om op kamertemperatuur te komen). Sommige chemici of topchefs raden dit misschien af, maar bij mij werkt het altijd prima.

SINGLE CHOCOLATE CHIP COOKIE VOOR 1 PERSOON BOTER, GESMOLTEN 30 g KRISTALSUIKER 15 g DONKERBRUINE SUIKER 10 g BLOEM 40 g ZOUT 1 snuifje BAKPOEDER een mespuntje, 2 g CHOCOLADE, FIJNGEHAKT 30 g

Meng de boter en de suikers in een kommetje. Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en meng tot een homogeen koekjesdeeg. Meng als laatste de chocolade erdoor. Verspreid het deeg over een microgolfbestendig schaaltje, druk overal goed aan en bak het koekje 40 à 80 sec. op 600 watt in de microgolfoven. TIP Hou de microgolfoven goed in

de gaten, aangezien het koekje nogal snel aanbrandt.

U GEEN GENOEG VAN LOUIE? Check zijn boek (Baked Louie’s, alles wat in de oven past), blog of gloednieuwe YouTube-kanaal. Ook op het Miele YouTube-kanaal bakt Louie zijn kunstjes. Dit wil je zien!

41


BITS & BITES

Je favoriete feed voor meer food . deco . fashion

Food

ECHT ETEN EN ECHTE MENSEN / Local Milk

Een blog van een Vlaamse schone met internationale allures, dat is Polienne. Deze blog geeft je een kijkje in de wondere wereld van Paulien Riemis uit Antwerpen. Volledig in de ban van mode bericht ze over haar favoriete outfits en de mooiste dingen die haar pad kruisen. Van coole reisverhalen in de Cara誰ben tot 7 days 7 outfits, Polienne verklapt al haar stijlgeheimen & niet te missen placesto-be. Niet alleen een knappe & uiterst gezellige verschijning maar ook iemand met een ijzersterke pen in de hand. polienne.com

Achter de foodblog Local Milk zit southern belle, Beth Kirby, uit Tennessee. Haar blog is een lust voor het oog, met verfijnde grafische vormgeving en originele food-fotografie. Beth studeerde filosofie in New Orleans maar raakte gefascineerd door koken door als tiener te backpacken door Europa. Haar blog heet Local Milk omdat ze er de schoonheid van het alledaagse leven wil laten zien en proeven. Ze hongert naar echt eten, van echte mensen. Bij Beth mag het allemaal puur en authentiek. Je vindt er eigentijdse recepten, zoals Earl grey waffles of een ontbijtkom met een halfgaar eitje, avocado en misodressing, waarmee ze de trends van het koken met thee en het heropleven van het ontbijt alle eer aandoet. Beth geeft ook tips met stap-voor-stapfotografie voor tafeldecoratie. localmilkblog.com

JE PERSONAL FOODSHOPPER / Kitchenet

TIPS VAN EEN VAKMAN / Meersmaak

Louise De Brabandere startte enkele jaren geleden haar blog kitchenet.be, Inspiration for your daily foodlife. Haar blog is een pareltje op het vlak van fotografie en receptuur. Haar recepten zijn een mix van lokale producten met mediterrane en oosterse invloeden. Regelmatig maakt ze een food-reis en brengt dan verslag uit van de beste foodie-adressen. Naast eigen recepten geeft ze ook tips.

Veel bloggers zijn hobbykoks, maar de man van Meersmaak volgde de kok- en traiteursopleiding aan de Antwerpse school Stella Maris. Samen met zijn vrouw blogt hij over dagelijkse recepten, zoals een uiensoep met een vers bladerdeegkorstje of een aardappelrecept met spinazie en rozijnen. Duidelijke en goed geschreven recepten van iemand die het vak kent. Laat je inspireren!

kitchenet.be

miele.be 42

meersmaak.be

q GASTBLOGS Op inpiredbymiele.be lees je elke maand een inspirerende gastblog over koken en gasten ontvangen, home & deco en fashion.

Fashion

DE BESTE BLOGS

INTERNATIONALE ALLURES / Polienne


Interieur

WHAT MIELE LOVES… YOU LOVE! BRITS & EIGENZINNIG / Dezeen

FRONT ROW FASHION / Belmodo Belmodo brengt jou je dagelijkse portie mode, beauty en lifestyle. Van DIY-video’s, fashion tips & tricks en coole wedstrijden tot de Belmodo Boutique, een online store waar je exclusieve limited-edition fashion items kunt shoppen. De Belmodo Bloggers – Tiany Kiriloff, Lima Ché, Jill Shaw, Lize Feryn, Nanja Massy en Delfien Debroux – delen al hun inspiratie, outfitposts & niet te missen modegeheimen. Dankzij het grootste Belgische blogazine zit jij voortaan front row voor alles wat gebeurt in de modewereld. belmodo.be

Een tiental jaar geleden opgericht door Marcus Fairs en intussen incontournable in de wereld van design en architectuur, dat is Dezeen. Je leest er interviews met ontwerpers en ziet er foto’s van nieuwe projecten van architecten en designers. Dezeen is in Londen gevestigd en houdt ook stevig de vinger aan de pols op het vlak van Belgisch design. Veel blogs lijden aan de kwaal dat ze te vrijblijvend zijn en vaak te letterlijk gebaseerd op persberichten, maar bij Dezeen slagen ze er toch ook in om een eigen stem te laten horen, met typisch Brits flegma. Als je meer wilt weten over een bepaalde architect of designer, vind je gegarandeerd een hoop informatie in hun archief. dezeen.com

WORLD FAMOUS / The Blonde Salad

TOONAANGEVEND / Apartment therapy

De Italiaanse Chiara Ferragni is zowat de grootste fashion blogger ter wereld. Met The Blonde Salad treed je binnen in haar universum vol verre reizen, inspirerende ontmoetingen, artistieke collabs en stijlvolle outfits.

Een heel fijne blog uit de US is Apartment Therapy. Gezien de omvang van de Engelstalige wereld groeide deze blog uit tot een toonaangevende referentie op het vlak van huisdecoratie, van kleurtrends tot inspirerende ‘house tours’, het is altijd fijn om een bezoekje te brengen aan deze site. Af en toe is hij een beetje Amerikaans, maar je merkt ook wel gauw dat interieurstijlen redelijk ‘global’ zijn.

theblondesalad.com

SUPER CONTENT / AfterDRK AfterDRK bestaat uit vijf supergetalenteerde jonge vrouwen. Elk hebben ze een eigen, unieke stijl en zorgen ze voor een blog gevuld met fantastische content over beauty, lifestyle en fashion. afterdrk.com

SCHERPE BLIK / Bryanboy De New York Post riep Bryanboy uit tot een ware internetsensatie en niets is minder waar. Bryan is van origine Filipijns, maar weet met z’n excentrieke levensstijl en scherpe blik de volledige modewereld voor zich te winnen. bryanboy.com

apartmenttherapy.com

ONLINE MAGAZINE / Chapter Friday Chapter Friday is een volledig uitgebalanceerd online magazine met Amsterdamse humor als rode draad, zoals in het item met de titel How I’m dressing for the cold, or coleslaw as Google suggests. Je vindt er veel leuke DIY-ideetjes. De lay-out is fris en up-to-date. chapterfriday.com

43


INSPIRATIONAL

Ze geven het beste van zichzelf en van hun keuken in de Mielekookworkshops. Miele culinaire advisors Anniek & Sarah zijn rasechte foodies die als de beste weten hoe je de lekkerste gerechten in no time en super healthy op tafel tovert. Met de hulp van de Miele-technologie, natuurlijk. Het resultaat is gebundeld in een inspirerend boek. Tekst: UIT ‘OP EN TOP GENIETEN MET ­MIELE’ Foto’s (boek): BRAM DEBAENST Foodstyling (boek): BIEKE SANTENS Foto’s: VERNE

COMBINATIEGAREN?

Een woordje uitleg van Miele Culinary Advisors Anniek & Sarah: “Combinatiegaren klinkt als iets heel nieuws. Nochtans is deze techniek al jaren erg populair in ­toprestaurants. Een combi-­ stoomoven is een stoomoven waarin je ook perfect kunt bakken en braden. Stomen en traditionele ovenfuncties gaan dus hand in hand. 
Bakken en braden in de oven met een vleugje stoom houdt je vlees sappig, maakt je deeg heerlijk luchtig en zorgt ervoor dat je ovenschotels niet uitdrogen.”

miele.be 44

inspirat Wie? Culinary Advisors Anniek Chiau, getrouwd en mama van twee, en Sarah De Belder Favoriete blog? (Anniek) In Vlaanderen heb ik veel bloggende vrienden: Avocado van de Duivel, Coolinary, Een Lepeltje Lekkers, Truitjeroermeniet, Filet Pure, Goestjes, Macaron Manon… die ik met veel plezier volg. Internationaal ben ik een grote fan van David Lebovitz, living the sweet life in Paris. Authentieke recepten, leuke adresjes en zijn eigenzinnige kijk op de Franse keuken maken dat ik helemaal mee ben met wat hip is in Parijs. (Sarah) Avocado van de duivel en Alle dagen honger: echte aanraders! Favoriet kookboek? (Anniek) Met een collectie van meer dan 300 kookboeken is dit geen simpele vraag. Het mooiste... ‘Mijn favoriete desserts’ van Janneke Philippi. (Sarah): ‘Bakken met Paul Hollywood’ stimuleert me om te experimenteren, door zijn mooie foto’s en onfeilbare recepten. Signature dish? (Anniek) Deze slagersdochter kiest dan voor vlees. Het liefst van al ga ik met gehakt aan de slag en maak ik er lekkere vogelnestjes van. Met een goede maderasaus en verse puree erbij lever ik mijn visitekaartje af. Favoriet vers ingrediënt? (Anniek) ­Asperges! Het liefst haal ik ze bij de kweker en stop ik ze snel in de stoomoven. Een zachtgekookt eitje en wat parmaham erbij en ik ben in de zevende hemel. Of rabarber! Vers uit de tuin, uit het vuistje, of als een simpele confituur. Rabarbercake is ook heerlijk! (Sarah) Fruit! Heerlijk op zich. Met een knalrode aardbei of een sappig stuk mango doe je me altijd plezier! Ultieme Miele-tip? Op zoek naar perfecte frietjes? Stoom jouw frietjes dan even voor (5 minuten op 100°C). Laat ze vervolgens afkoelen en bak ze nadien op 180°C in de friteuse. Je zult versteld staan: de binnenkant is zacht als puree, de buitenkant is lekker krokant.


Anniek Chiau en Sarah De Belder

tion

MIJN TOPRECEPT

TRIFLE MET ROOD FRUIT VOOR 8 PERSONEN Voor de cake

ZELFRIJZENDE BLOEM 150 g BOTER 150 g EIEREN 3 FIJNE SUIKER 170 g VANILLESUIKER 30 g

Voor de limoencrème

MELK 250 ml ROOM 125 ml EIEREN 2 SUIKER 75 g LIMOENEN 2, het sap WITTE CHOCOLADEPARELS 80 g

Voor de afwerking

FRAMBOZENCONFITUUR 1 pot FRAMBOZEN 1 bakje BLAUWE BESSEN 1 bakje BRAAMBESSEN 1 bakje SLAGROOM 2 dl LIMONCELLO of een andere likeur naar keuze

Maak de cake. Leg de boter in een stoom­ ovenpan zonder gaatjes. Smelt de boter in de stoomoven. Kies Stomen 100°C geduren­ de 4 min. Klop de eieren met de suiker tot een crèmige, lichte massa met de keukenro­ bot. Doe de boter en de zelfrijzende bloem bij het eiermengsel en meng goed. Giet het beslag in een porseleinen stoom­ ovenpan en plaats deze in de combi-stoomo­ ven. Kies Stomen, 100°C gedurende 30 min. Maak ondertussen de crème. Meng de room met de melk en breng het mengsel aan de kook op het kookvlak. Meng de eieren met suiker en maak er een vloeiend mengsel van. Voeg langzaam het warme mengsel bij het eiermengsel. Giet het beslag in een diepe porseleinen stoomovenpan en zet ze in de combi-­stoom­ oven. Kies Stomen, 90°C gedurende 40 min. Haal de crème uit de combi-stoomoven en doe het limoensap in het mengsel. Mix de crème met een staafmixer tot een luchtige massa. Laat afkoelen. Breek een halve cake in grote stukken. Bestrijk ze met de frambozenconfituur. Leg de cake in een grote, glazen kom. Overgiet met de likeur naar smaak en fruit en laat intrekken. Bedek de cake met limoencrème. Herhaal deze stappen enkele keren. Bedek de trifle met plasticfolie en laat één nacht in de koelkast staan. Werk voor het serveren af met een rijkelijke laag slagroom en de rest van het fruit.

45


KOOKBOEK

CHOCOLADETAART MET RODE VRUCHTEN VOOR 8 PERSONEN Voor de taart

BOTER 180 g PURE CHOCOLADE 70%, in stukjes, 200 g MELKCHOCOLADE 200 g EIWITTEN 6 FIJNE SUIKER 180 g ZELFRIJZENDE BLOEM 75 g

Voor het glazuur

BOTER 60 g DONKERE CHOCOLADE in stukjes, 120 g POEDERSUIKER 30 g VRUCHTEN zoals frambozen, braambessen, blauwe bessen... BAKROOSTER STOOMOVENPAN ZONDER GAATJES SPRINGVORM VAN 24 CM

Smelt de boter met de cho­ colade in een stoomovenpan zonder gaatjes. Zet in de com­ bi­stoomoven, kies Stomen, 100°C en stel in op 4 min. Verwarm de oven voor. Kies Hetelucht Plus, 170°C. Klop de eiwitten met de suiker schuimig wit. Voeg het gesmol­ ten chocolade­botermengsel toe en meng voorzichtig. Schep de bloem door het mengsel met een spatel. Meng tot de bloem is opgenomen. Giet het beslag in een bebo­ terde springvorm. Zet op een bakrooster in het midden van de oven. Bak de taart. Kies Combinatiegaren, Hetelucht Plus, 170°C, 40% vocht en stel in op 40 min. Laat de taart 5 min. afkoelen en haal uit de vorm. Smelt de boter en de chocolade in een pan op het vuur. Voeg de poedersuiker toe. Bestrijk de taart met het glazuur en versier met rood fruit.

miele.be 46

Deze heerlijke desserts komen uit het Miele boek ‘Op en Top Genieten met de Miele combi-stoomoven’. Je leest er meer over op blz. 35.

CLAFOUTIS MET RODE VRUCHTEN VOOR 6 PERSONEN BLOEM 100 g VANILLEPOEDER 1 el ROOM 3 dl MELK 1 dl EIEREN 4 SUIKER 100 g VANILLESTOKJE 1 ROOD FRUIT 250 g PORSELEINEN STOOMOVENPAN

Klop in een kom de bloem, het vanillepoeder, de room, de melk, de eieren, de sui­ ker en het uitgeschraapte vanillestokje tot een glad beslag. Neem een porseleinen stoomovenpan en giet het beslag hierin. Meng het rood fruit onder het beslag. Plaats de stoomoven­ pan in de combi­stoomoven, kies Stomen, 98°C en stel in op 35 min. Zomervruchten zoals kersen en abrikozen zijn ook een optie. Of maak een originele flan met groenten. Voor deze variant laat je de suiker, het vanillepoeder en het vanille­ stokje weg en voeg je verse tuinkruiden, lekkere kaas en groenten toe, zoals asperges en courgettes.

U Wil je nog meer tips en culi-inspiratie van Anniek & Sarah? Schrijf je in op de Miele Newsletter en we houden je op de hoogte van hun nieuwste foodfilmpjes op het Miele YouTube-kanaal.


WORKSHOP

en nu aan jou Meerdere keren per maand gonst het van de bedrijvigheid in de Miele kookstudio. Dan komen (potentiële) klanten samen in de demonstratiekeukens van Miele vlak bij Brussel om de fijne kneepjes van het koken met de Mieletoestellen onder de knie te krijgen…

Op het programeen ongekende ma? Een verfijnd smeuïgheid. Stap viergangenmenu voor stap toont de met wijnen, talloze Culinary Advisor tips & tricks en hoe eenvoudig een antwoord op het is om in een alle mogelijke recordtempo een vragen van actieve originele, smaaken toekomstige volle maaltijd op gebruikers. Gasttafel te zetten. vrouw van dienst “Kan ik alles op Tekst: ARIANNE VAN DONINCK is Anniek, een van 120°C stomen?” Foto’s: DUNCAN DE FEY de twee Culinary (nee), “Wat doe ik Advisors van als ik mijn oven Miele. Samen met haar collega Sarah vergeet na te drogen en hij naar etensverzamelde ze al tonnen inspiratie in geurtjes begint te ruiken?” (stoom hun kookboek ‘Op en top genieten’ een citroen met rozemarijntakjes en (zie ook onze boekenpagina op blz. 35), hij ruikt beter dan ooit), “Kan ik grote maar niets beter dan een livesessie hoeveelheden in één keertje maken?” met deze expert. (ja, want je kunt op drie niveaus tegeAardappels stomen kan iedereen, dus lijk stomen) – de vragen vliegen in het focust deze workshop zich op creatierond en de Culinary Advisor heeft op vere bereidingen. De voorbereidingen alles een gepast antwoord. heeft het team al op zich genomen, Na vier smaakvolle uren volgen nog zodat er meteen gekookt kan worden. een reeks praktische tips over het Onbekend is onbemind, zo blijkt onderhoud van de verschillende ovens al snel. De confituur uit de steamer en vertrekt iedereen enthousiast naar kan iedereen bekoren, de risotto huis, geladen met een pak meer kennis die uit de stoomoven komt, is van en tonnen inspiratie.

WAT MAKEN WE VANDAAG?

Wortelsoep met een pittige oosterse toets Carpaccio van gestoomde kip met zalfje van appel en vanille en Italiaanse dressing Risotto met krokant gestoomde groentjes, kabeljauw en fijne basilicumdressing Trifle van gestoomde cake, rode vruchten en munt

ZIN GEKREGEN?

Doorheen het jaar vinden verschillende Miele-kookworkshops plaats. Een workshop biedt plaats aan 20 personen. Inschrijven voor de workshops kan op miele.be. Kies uit... • Kies je stoomoven geeft je uitgebreide informatie over koken met stoom en gaat in op de verschillende modellen zodat je de keuze kunt maken die het beste bij je past. • Leer werken met je stoomoven leert je je specifieke toestel optimaal gebruiken en doet een wereld aan culinaire toepassingen opengaan. Bovendien krijg je tips voor het onderhoud van je toestel. • Combi-stomen is een specifieke workshop voor de eigenaars van een combistoomoven, waarbij de ovenfunctie gecombineerd kan worden met de stoomfunctie.

q

STOMEND DUO Schrijf je in voor de Miele workshops met Anniek en Sarah op miele.be

47


Meet us!

More Miele Miele lééft en bruist, ook ver buiten jouw keuken. Beleef samen met andere fans en foodies de Miele way of life en het share-plezier op onze website, onze events en op Batibouw!

q

1

FACEBOOK MieleBE INSTAGRAM mielebelgium PINTEREST Mielebelgium

Dit jaar wordt Batibouw wel heel bijzonder voor Miele: we lanceren er ons inspiredbymiele-community én voegen de daad bij het woord met een unieke stunt. Voor het eerst zul je op onze stand niet alleen te woord gestaan worden door Mieleexperten maar ook door onze klanten. Zij vertellen je hun Miele-verhaal en geven tips en advies. Check de website voor meer info!

miele.be 48

De site waar klanten fans zijn en elkaar willen inspireren Wil je meer uit je Miele halen of twijfel je over de aanschaf van een Mieletoestel? Op inspiredbymiele.be delen tevreden Miele-klanten hun ervaringen, inspiratie en recepten met jou. Onze klanten zijn onze fans en dat willen we zo houden. We willen iedereen inspireren en helpen om alles uit hun Miele te halen. Daarom geven we op inspiredbymiele.be het woord aan doorgewinterde gebruikers. Ontdek die ovenfunctie die je nog nooit had opgemerkt. Vind het perfecte speculaasrecept en de wasmachine die wél op maat werkt van jouw gezin. Of maak zelf je stoomovenrijstpap wereldkundig. Scoor met je ultieme wolwastip. Onze fans getuigen en delen hun verhaal, open en eerlijk.

WEB inspiredbymiele.be en miele.be

MIELE OP BATIBOUW

INSPIREDBYMIELE.BE

2

DE MIELE NEWSLETTERS

Je maandelijkse inspiratie

Schrijf je in op de nieuwsbrief en mis geen enkel Miele-moment. Elke maand een leuke mix met links naar onze nieuwste blogposts, unieke events, nieuwste workshops en exclusieve acties.

INSPIREDBYMIELE.BE

DE SITE WAAR BEKENDE BLOGGERS & CHEFS JE NOG MEER INSPIRATIE GEVEN De maandelijkse fashionblog van Tiany; elke maand een verrrasende gastblog over al wat mooi is in huis en lekker is in de keuken met vertrouwde bloggers Louie van Baked Louie’s, Florence Atlas van LoftKitchen maar ook andere bekende en upcoming influencers, chefs en bloggers: er is heel wat te vinden op de nieuwe Mielesite. Handig en niet te missen zijn ook de exclusieve Miele-infographics en inspirerende quote-boards. Check zeker ook de Miele Pinterest boards en Instagram pages! En natuurlijk vind je ons ook op Facebook!


3

Wie anders dan onze trouwe klanten kunnen beter vertellen over de Miele-toestellen? Ze getuigen over de manier waarop Miele deel uitmaakt van hun dagdagelijkse leven, bij sommigen al sinds lange tijd...

n

De meest charmante chef (Yves Mattagne), de leukste would-be chef (Sven Ornelis) en de jongste upcoming vlogger (Baked Louie) tonen je in een aantal exclusieve Miele-kookvideo’s hun exclusieve recepten. Genieten!

YOUTUBE youtube.com/user/ MyMieleBelgium

Dirk: “Toen we jonger waren, zijn we niet met Miele gestart, daar hadden we het budget niet voor, dachten we toen. Nu de machines het een voor een hebben begeven, vervangen wij ze steevast door een Miele. Uiteindelijk gaan die zoveel langer mee dat je het er vlot uithaalt.”

DE MIELE WORKSHOPS

4

Je las er al over in dit blad: de Miele-workshops zijn een echte must-do voor de Miele-fan.

Marleen: “Wij hebben een garage en wassen dus minstens vier wasmachines met overalls per week. Daar gaan heel straffe ontvettende detergenten bij. Bij m’n oude wasmachine vrat dat steevast de afsluitrubber aan de deur kapot en moest ik die jaarlijks laten vervangen. Toen heb ik voor een Miele gekozen, die draait ondertussen al zeventien jaar probleemloos.”

NIEUW in 2016

workshops voor jonge ouders: groentepapjes, stomen, flesjes steriliseren en fruitvlekken wegwassen,... Schrijf je in op de newsletter en blijf op de hoogte!

NIEUW in 2016

5

Deze zomer gaan de Miele kookworkshops gewoon door, maar dan wel op een zomerse - en hopelijk zonnige - locatie. Meer weten? Schrijf je in de op de newsletter!

Foto’s: DUNCAN DE FEY

DE MIELE EVENTS

Jan: “Onze Miele-oven hebben we ondertussen een paar jaar. En om één of andere reden had ik de ingeving om er de handleiding eens op na te slaan op zoek naar broodrecepten die je bakt met de profi-functie. Het resultaat? Duidelijk beter koekebrood. Krokanter, lekkerder en een mooiere structuur. Echt een verbetering van het bijna 4 decennia oude recept.”

49

Patricia Crisvelte

49

Dirk Meyts

49

Marleen Plasschaert 49

n

U

Patricia: “Mijn allereerste Miele was een stofzuiger. Twintig jaar heeft hij het getrokken. Op het einde zijn we verhuisd en hebben we hem ingezet bij de zware opkuiswerken in onze nieuwbouw. Daarna hebben we gewoon een nieuwe Mielestofzuiger gekocht.”

m

Ze weten àlles van de Miele-toestellen en lossen elk keukenprobleem op met de glimlach. Nu ook op het Miele YouTube-kanaal: de beste life hacks (snelle oplossingen) en how to-filmpjes van Miele culinaire advisors Anniek & Sarah.

49

Erwin Daembre

m

Erwin: “Mijn keuze voor Miele is tweeerlei: esthetisch, want ik vind het design heel mooi. Daarnaast heb ik mij grondig geïnformeerd voor mijn aankoop en zo heb ik geleerd dat bij Miele-toestellen allerlei onderdelen vervangbaar zijn. Mocht er dan eens iets stuk gaan, dan heb je geen grote kosten meer. Bovendien heeft hun service na verkoop een heel goede reputatie. Dat heeft me helemaal over de streep getrokken.”

Wat zijn de favoriete YouTube filmpjes van onze 8 tafelgasten? Ontdek de playlist van Tiany, Helen, Anniek en alle anderen. Thema’s? Italian food, fast & healthy, inspiratie van de grote chefs, budgetkoken, om er maar enkele te noemen. Niet te missen dus!

m

HET MIELE YOUTUBE KANAAL

DE MIELE-KLANTEN AAN HET WOORD

q

MEER? Je vindt nog klantenverhalen op inspiredbymiele.be 49 49

Jan Algoed


MIELE INFO

WAAR KUN JE ONS VINDEN? Waar vind je onze producten ?

Alle informatie over onze producten vind je via 'Producten' op www.miele.be. Wil je je laten adviseren in een verkooppunt? Ga naar 'Service' voor een dealer bij jou in de buurt. •

• •

Miele en haar producten beleven? De Miele consulentes staan voor je klaar in onze showroom in Mollem. Hier kun je kennismaken met al onze producten en krijg je uitgebreide uitleg. Maak een afspraak op www.miele.be; klik hiervoor op Miele Center. Herstelling nodig? Maak online een afspraak via www.miele.be (klik op 'Service') of bel naar 02 451 16 16 (7/7 van 8u tot 22u) Waar vind je alle accessoires van Miele? Op de webshop! Surf naar shop.miele.be en bestel eenvoudig online. Gebruiksaanwijzing kwijt? Geen nood! Ga naar 'Service' op de website en je vindt de gebruiksaanwijzing in digitale versie.

Wat bieden we nog meer? • •

Miele Home Program: Uitgebreid advies bij je thuis zodat je je toestellen optimaal kunt gebruiken. Miele Service Certificate: Met het Miele Service Certificaat bent u verzekerd van exclusieve Miele-garantie tot 10 jaar. Programma Miele Exclusive Care: Professionele controle, onderhoud en reiniging door onze technici.

LEES ER MEER OVER OP WWW.MIELE.BE

miele.be 50


WIN

STOOMWEDSTRIJD

Elke maand geeft Miele een stoomoven weg!

n DE MIELE VITASTEAM Als je hem in huis hebt, kun je hem nooit meer missen. De Miele stoomoven verandert wel degelijk je manier van koken. Niets dan superlatieven van consumenten, voedingsdeskundigen en chefs voor dit staaltje hoogtechnologie. Je wilt hem? Nu? Meedoen en winnen is de boodschap!

Hoe meedoen?

Registreer je op inspiredbymiele.be/wedstrijd en maak kans op één van de twaalf VitaSteam stoomovens.

De VitaSteam is de vrijstaande stoomoven van Miele. Het bedieningscomfort en de vele gebruiksmogelijkheden zijn bijna even uitgebreid als bij de inbouwmodellen. • Steam Injection technologie: stoomopwekking buiten de ovenruimte en heel precieze elektronische temperatuurregeling. • Ideaal voor groenten, vis, bijgerechten en desserts, talrijke toepassingsmogelijkheden voor het opwarmen, ontdooien, inkoken en desinfecteren. • Stomen op drie niveaus tegelijk, gegarandeerd zonder smaakoverdracht tussen zoete en hartige gerechten.

Registreer je snel op inspiredbymiele.be/wedstrijd

51


Check-in in het gastronomisch 5

hotel.

Geniet langer van al wat lekker is met de nieuwe Miele koelkasten.

www.miele.be

Inspired by Miele - NL  
Inspired by Miele - NL  
Advertisement