Page 1

ITINERA viatja amb tu

Badalona Endinsa’t als seus orígens Capbussa’t a les a i g ü e s c r i s tal·lines de les Illes Cíes Gaudeix de la natura en estat pur a la c o marca dels Oscos-Eo

NÚM. 1 GRA-


DES DE BADALONA

EDITORIAL / NÚM. 01

NÚM. 1 / BADALONA

ITINERA gener

Coneix la Baetulo de tots els temps i apropa-t’hi

B

lau és Badalona, terra de pescadors. Vorejada per la Mar Mediterrània, aquesta “petita” ciutat va creixent dia a dia. De la mà de tradicions llegendàries i paraules típiques us presentem la nostra Baetulo.

Des de la redacció, us volem mostrar la localitat com a punt de partida central de totes les rutes proposades. De la mateixa manera, el nostre objectiu és estendre la popularitat de Badalona i desvetllar tots els seus secrets més íntims, on ibers i romans són els seus protagonistes. Coneixem la cultura autòctona en primera persona, ja que la vivim dia a dia, amb la família i els amics, tot mentre assaborim un bon micaco al badiu de casa. Gegants, capgrossos i dimonis donen el xic de màgia a les festes populars. Des de la ciutat, connectem amb altres localitats. El primer destí són les majestuoses Illes Cíes, situades a escassos quilòmetres de les costes de Pontevedra. I del mar passem a la muntanya. L’enigmàtica comarca asturiana dels Oscos ens obra les portes i ens rep amb les braços oberts, construint, així, un ampli ventall cultural amb la pròpia Catalunya. Aquest es desplega més amb les vivències personals dels mateixos viatgers, essent ells els testimonis de cada experiència narrada i compartint amb tots els lectors les anècdotes més divertides i gracioses. A més a més, serà una oportunitat única per descobrir noves cultures i maneres de pensar. Ens ficarem a la pell d’un jove estudiant que marxa a Manchester per perfeccionar el seu anglès, tan essencial en els nostres temps. També, per mitjà d’unes elaborades fotografies, ens endinsarem en els paratges més exòtics d’una Austràlia probablement desconeguda per a molts de nosaltres. Fins i tot escriptors de renom s’han interessat per aquesta publicació, expressant el seu sentiment badaloní i les seves aventures viatgeres. Us assegurem que no us avorrireu amb ells. Animeu-vos, doncs, a fer l’equipatge La paraula itinera prové del llatí iter, itii a gaudir d’una aventura que mai oblidareu. neris (substantiu neutre de la tercera Les directores d’itinera:

declinació en nominatiu plural). Significa, en primer lloc i en un sentit abstracte, viatge. En segon lloc i en un sentit concret, vol dir camí, pas, senda, via, carretera, passadís. Iter per Alpes patefieri volebat, volia que s’obris un camí a través dels Alps.

2013

6

La pissarra Experiències i anècdotes viatgeres dels lectors més fidels

Direcció Marina Trepat Judith Sal

10

Carpe diem / Caves Freixenet Coverteix-te en un autèntic enòleg per un dia

Direcció d’art Marina Trepat Judith Sal

12

Carpe diem / Gorges de la Fou Sent la natura a prop teu

Documentalista gràfic Marina Trepat Judith Sal

14

Carpe diem / Cementiri d’Arenys de Mar Coneix la història de Sinera escrita per Salvador Espriu

Secretaria de redacció Marina Trepat Judith Sal

16

Memorabili / Illes Cíes Capbussa’t a les aigües cristal·lines d’aquestes illes gallegues

Consell editor Marina Trepat Judith Sal

24

Per Baetulo Endinsa’t a la Badalona de tots els temps

Cartografia Marina Trepat Judith Sal

56

Per Hispania / Oscos-Eo Descobreix la comarca asturiana forjada a la natura

64

Museum / Celebritats catalanes Polític, pintor, músic o poeta, què prefereixes?

Fotògraf Marina Trepat, Judith Sal Albert Perpinyà, Javier Moyano, Llocs web corresponents

66

Et cetera / En Toni i la seva Badalona Badalona contada per l’escriptor Toni Cotet

68

Et cetera / Manchester i els estudiants Diari d’un jove que vol perfeccionar el seu anglès

69

Et cetera / Albert i la seva Austràlia Magnífiques fotogràfies fetes per un viatger aventurer

74

Història del viatge Aprèn la història del capità James Cook

Fotografia de portada Marina Trepat Judith Sal Barques a la platja de Badalona Edita

REVISTA ITINERA S.L.

Carrer de Sagunt, 5 08912 Badalona, Barcelona Cordinació de publicitat Marina Trepat Judith Sal Redacció i publicitat Carrer de Sagunt, 5 08192 Badalona, Barcelona Impressió Gràfiques Molero Correcció Pasqual Vicent Agraïments Alberto Revenga, Pasqual Vicent, Albert Perpinyà, Toni Cotet, Javier Moyano, Joan Pau García, Esperança Manzanares, Revista Altaïr, Pepe Verdú, protagonistes de les anècdotes i Gràfiques Molero RESERVATS TOTS ELS DRETS ©.

Aquesta publicació no es pot reproduïr sense el consentiment de les seves propietàries ni es pot difondre per cap mitjà. El món canvia molt depressa, les condicions de seguretat també. Aquesta revista convida a recopilar informació en organismes oficials abans de visitar qualsevol dels destins.


CARPE DIEM / CAVES FREIXENET

El cava que es fa de generació en generació

Entrada a les caves. Es pot gaudir d’una exposició de vehicles en forma d’ampolla. A la part superior, celler de les caves. A la part inferior, l’eslògan tradicional de Freixenet.

Fitxa tècnica Com arribar: Si veniu amb cotxe des de Badalona heu d’agafar l’AP-7 o l’AP-2, direcció Lleida/Tarragona, sortida 27: Sant Sadurní d’Anoia. Hi ha 55 km i 38 minuts de recorregut. També teniu l’opció d’agafar el tren a les estacions de Barcelona Sants o Barcelona Plaça Catalunya. La línia de Rodalies RENFE és la número 4, direcció Vilafranca del Penedès/Sant Vicenç de Calders. El recorregut és d’uns 40 minuts. L’estació queda a 50 metres de les caves.

4

Adreça: C/Joan Sala, 2 08770 - Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) Telèfon: 93 891 70 96 (Reserves) Horaris: De dilluns a dissabte hi ha visites pel matí i la tarda. Els diumenges i festius, de 10 h a 13 h. En tot cas, és preferible trucar i reservar una data (www.freixenet.es). Cost aproximat de la sortida: Adults: 6,30 € De 9 a 17 anys: 3,60 € Menors de 8 anys: gratuït

Us proposem durant 1hora i mitja una visita guiada a aquestes caves conegudes arreu del món. Primerament, us projectaran l’audiovisual de la història de l’empresa familiar i alguns fragments dels millors anuncis interpretats per celebritats de renom. A continuació, fareu una breu passejada per la zona antiga, on s’explica el mètode d’elaboració tradicional del cava. Finalment, agafareu un petit tren elèctric per recórrer una part dels 20 km de passadissos subterranis, ubicats ja a les modernes instal·lacions. Si aneu amb nens, aquest moment els hi agradarà molt. I de la teoria a la pràctica. El trenet us deixarà a la sala de degustació per apreciar la qualitat del producte. També hi ha una

petita botiga. En resum, durant mig matí us sentireu quasi uns veritables enòlegs.

Consell Si voleu aprofitar la tarda, us aconsellem anar a Vilanova i la Geltrú (a 32 km de Sant Sadurní) i gaudir del museu romàntic can papiol. Gràcies a una visita guiada podreu conèixer la casa pairal d’una família benestant del segle XIX, amb mobles i decoració de l’època. Durant una hora us sorprendran les increïbles estances luxoses o les cambres destinades a les feines domèstiques. A l’esplèndid jardí es troba una col·lecció de carruatges i bicicletes de l’època.

5


CARPE DIEM / les gorges de la fou

El passadís sonor més estret del món

Consell Una vegada sortiu de l’excursió, agafeu la carretera direcció Argelès-sur-Mer i a 3 km al sud d’aquesta població, cap a Collioure, hi ha el castell de valmy, envoltat del seu parc i de les seves vinyes. Actualment, el Castell no està obert al públic, però el parc és accessible a tots. Hi ha una zona de pícnic per descansar i una petita zona de jocs infantils. Després podeu caminar per una sendera botànica. A dalt i a baix, diferents vistes de la passarel·la de les Gorges. Entrada a les Gorges de la Fou.

Fitxa tècnica Com arribar: Des de Badalona agafeu l’autopista AP-7 fins arribar a Le Boulou (França), on seguidament girareu cap a Ceret. A 1 km del poble Arlessur-Tech, trobareu aquestes gorges. El recorregut és d’uns 185 km i el temps aproximat d’una hora i 50 minuts. Adreça: Coordenades GPS: Latitud: 42º 27’ Longitud: 02º 36’ 42’’ E

6

25’’

N

Horari: Obert d’abril a novembre: de 10 h a 18 h. Cost aproximat de la sortida: Adults: 9,50 € Nens: 5,50 € Menors de 5 anys: gratuït.

La visita a les gorges, considerades les més estretes del mon, és apta per a totes les edats, fins i tot si aneu amb nens petits. El murmuri de l’aigua i la presència de les roques plenes de vegetació us abraçarà en tot moment. La longitud total del recorregut és de 1.739 metres, amb una profunditat de 200 a 250 metres. En algun tram, l’amplitud arriba a ser inferior a un metre. Tota la visita la realitzareu per una passarel·la metàl·lica, degudament protegida. Cada 500 metres hi ha una zona de descans amb bancs, així com un telèfon d’emergència, pensat per a les persones que tenen una mica de vertigen o claustrofòbia. La pujada no és difícil, més bé tot el contrari: hi ha diverses escales i podeu anar al vostre ritme sense cap problema.

Abans d’entrar us facilitaran un casc protector. Tanmateix, us recomanen portar roba i calçat còmodes, si pot ser de muntanya molt millor. El temps total del passeig sol ser d’una hora i mitja, encara que això dependrà de la vostra afició per la fotografia. La sortida es troba al mateix lloc que l’entrada: heu d’arribar fins al final i després refer el mateix camí. Tot i així, val la pena; doncs les vistes semblen diferents. Una altre dada que us pot interessar és l’agradable temperatura de 14º que es manté tot l’any. Si aneu un calorós dia d’estiu, gaudireu de la frescor que emana de la muntanya. important: no hi ha problema per a deixar el cotxe.

7


CARPE DIEM / CEMENTIRI D’ARENYS DE MAR

Salvador Espriu i el seu enginyós joc de paraules Panteó de la família Massaguer, obra de Josep Llimona .

Fitxa Com arribar: Des de Badalona es pot anar amb cotxe per l’autopista del Maresme, sortida Arenys de Mar. Els 34 km que separen les dues poblacions es recorren en 25 minuts. També es port anar amb tren. A Badalona la línia és directa. Adreça: Camí de la Pietat, s/n 08350 - Arenys de Mar (Barcelona) Telèfon: 93 792 17 35

8

Horari: D’abril a octubre: De dimarts a dissabte: de 9 a 13 h i de 17 a 19 h. Diumenges i festius: de 9 a 14 h. Dilluns tancat. De novembre a març: De dimarts a dissabte: de 9 a 13 h i de 16 a 18 h. Diumenges i festius: de 9 a 14 h. Dilluns tancat. Cost aproximat de la sortida: Gratuïta.

A dalt, conjunt de panteons que podem trobar al cementiri, en els quals cadascun alberga la seva pròpia història. A baix, sepulcre de Guri i Sala.

A Arenys de Mar, localitat penjada sobre el mar i al capdamunt del Turó de la Pietat, s’hi troba el cementiri de Sinera, un dels més bells de Catalunya. El poeta Salvador Espriu està molt vinculat a aquesta població, ja que hi passava llargues temporades. Abans de la guerra civil, el literari va començar a dedicar-li alguns versos, però no va ser fins a l’any 1946 quan va publicar el seu primer volum anomenat Cementiri de Sinera, prenent com a escenari aquest petit cementiri del Maresme. En entrar, un camí central de terra arropat amb xiprers us portarà a un segon replà, al final del qual, a mà esquerra, apareix la tomba de l’autor, amb una làpida blanca molt austera.

Continuant l’itinerari, arribareu a un tercer nivell. Aquí es localitzen un ampli ventall de panteons i nínxols, dels quals la major part són obres d’artistes modernistes de renom.

Consell Us recomanem una passejada per la Riera on alguns indians hi van establir senyorials edificis.

Si us fixeu detingudament, Observació veureu que el nom de Si us fixeu detingudament, veuSinera és Arenys al revés. reu que el nom de Sinera és Arenys al revés.

9


Vaixell Novo Delfín arribant al port de les Illes Cíes.

MEMORABILI / ILLES CÍES

Paradís natural a un Parc Nacional El cel a la terra, el mar s’atura quan troba la blanca sorra, el sospir per la màgia del silenci. Són algunes frases que definirien aquestes terres gallegues i no en va, són veritat.

D

es de Viaticum us proposem una original sortida a un paratge exòtic que mai no oblidareu: descobrir les Illes Cíes i allotjar-vos al seu únic càmping.

Localització Aquest arxipèlag gallec es troba al cor de les Rías Baixas, en concret a la Ría de Vigo. Primerament, heu de dirigir-vos a la província de Pontevedra (consulteu vols des de l’aeroport del Prat a les webs corresponents).

Vista de l’Illa de San Martiño. Actualment és de propietat privada.

Formes d’accés La manera més fàcil és anar fins a Vigo. Si arribeu amb cotxe, teniu per la zona uns quants pàrkings. A l’estació marítima de Vigo, ubicada al port de la ciutat (carrer Montero Ríos, s/n), es localitzen totes les companyies navilieres que fan el recorregut de 15 km (uns 45 minuts

de viatge) en catamarà a les illes. Les més importants són: Naviera Mar de Ons, Nabia o Naviera Rías Baixas. Cada temporada les empreses estableixen les rutes i els horaris, motiu pel qual es necessita verificar tot. Ara bé, us recomanem comprar els bitllets amb antelació, doncs hi ha un cup aproximat de 2.000 visitants al dia.

Notes d’interès companyies

de

les

Els horaris d’anada i tornada varien segons sigui temporada alta (juliol o agost) o baixa (setembre). Les sortides són diàries a l’estiu. Les tarifes oscil·len entre 18,50€ i 16€ els adults (segons dates) i entre 6€ o gratuït els nens fins els 12 anys. També hi ha sortides des d’altres poblacions com Cangas de Morrazo i Baiona.

L’altra forma d’accés a les illes consisteix a fer el viatge en vaixell particular. Heu de pensar que necessiteu la deguda autorització i que el màxim de visitants per embarcació i dia és de 10 persones.

10

11


equipatge i portar-lo al càmping. També és el moment d’observar el paisatge: les aigües cristal·lines de color maragda, la fina sorra i les pinzellades que aporten les gavines; tot us farà pensar que us trobeu a una illa verge del Carib. Per una passarel·la de fusta arribareu a la caseta d’informació. És una aturada obligada. Us facilitaran les rutes pel territori, les normes de seguretat, així com una bossa d’escombraries. Les Cíes són unes illes on no hi ha col·lectors a causa del seu impacte ambiental i als problemes que entranya els transports de residus. Us heu d’emportar cap al port d’origen tot el que genereu en els dies d’estança.

La visita “Les illes dels déus” és el terme que van utilitzar els romans per designar aquest territori. Avui en dia continuen sent un paradís idíl·lic on gaudir de la natura i el mar del nord d’Espanya. Quan les coneixeu, aviat entendreu per què la seva platja de Rodas fou escollida com la millor del món, segons el diari The Guardian. El conjunt el componen tres illots: Illa de Monteagudo, Illa de Monte Faro i Illa de San Martiño. Les dues primeres estan unides per un istme de sorra: la platja de Rodas, lloc on us deixarà el vaixell. La tercera illa és propietat privada. En desembarcar, trobareu al port, uns carretons on dipositar tot el vostre 12

Passarel·la per a dirigir-se a la caseta d’informació.

El càmping El Càmping Eido do Lago és de tercera categoria, amb capacitat per a 800 places. Obre durant la Setmana Santa i del 15 de juny fins el 15 de setembre. Solament podeu allotjar-vos un màxim de 15 dies. Per a utilitzar les seves instal·lacions heu de fer una reserva als telèfons 986 438 358 o 986 687 050 i formalitzar la targeta de campista a l’oficina del càmping, situada a l’estació nàutica de Vigo. No oblideu presentar-la quan compreu el bitllet del vaixell, ja que del contrari us vendran un bitllet d’anada i tornada per al mateix dia. El càmping disposa d’una zona amb arbres i està molt a prop de la platja, a uns

A l’altra pàgina, vista d’una de les platges. A baix, les gavines són les que manen a l’illa.

50 metres. No té cabanes ni bungalows, però si no disposeu de tenda pròpia es poden llogar. D’aquesta manera, només caldrà portar el vostre sac de dormir. Si no voleu portar menjar, hi ha un supermercat. També teniu l’opció de dinar als dos restaurants del Parc: al moll es troba el Restaurante Rodas ( 9 8 6 6 8 7 511) i dintre del mateix càmping el Restaurante del Camping Islas Cíes (986 687 504). Us advertim: Les aigües de l’Atlàntic són fredes, fins i tot en l’època estival.

13


Les excursions Totes les rutes parteixen de la caseta d’informació. Es poden resumir en quatre: Ruta del Faro de Cíes Distància des de la caseta fins al far: 3,5 km Duració: 1hora 30 minuts (solament l’anada) Desnivell: 175 m Dificultat: mitjana És la ruta amb més contrast de paisatges. Quan arribeu al mirador del far, podreu contemplar les vistes de l’oceà a un costat i la Ría de Vigo a un altre. Aquest és el punt més alt visitable. Us aconsellem fer aquest

itinerari evitant les hores de major insolació. Com a proposta, us recomanem agafar el desviament de la Pedra de Campá. Podreu “sobrevolar” el llac i arribar a un aquari natural.

A la Platja de Rodas podreu gaudir d’unes aigües cristal·lines.

Ruta del Faro da Porta Distància des de la caseta fins el far: 2,6 km Duració: 1 hora (solament l’anada) Desnivell: 55 m Dificultat: baixa És el passeig de pendent més suau, sempre a la vora del mar. Podreu admirar, quan arribeu a destí, els peixos del llac, la

platja, la duna de Nosa Señora i el paisatge rocós del Freu da Porta.

Vista del Faro de Cíes. Foto realitzada des de la ruta.

Ruta de l’Alto do Príncipe Distància des de la caseta fins l’Alt: 1,7 km Duració: 45 minuts (solament l’anada) Desnivell: 122 m Dificultat: baixa El camí puja lentament des del sorral de Rodas fins als abruptes penya-segats de l’Alto do Príncipe. Les roques queden retallades entre l’horitzó i el blau intens de l’Atlàntic. Aquí gaudireu de la Silla de la Reina, una singular erosió rocosa. Ruta del Faro do Peito Distància des de la caseta fins el far: 2,5 km Duració: 1hora (solament l’anada) Desnivell: 60 m Dificultat: mitjana Aquesta ruta recorre l’illa des de la Duna de Muxieiro fins els penya-segats de Monteagudo. Us aconsellem baixar a peu a les furnas, unes coves marines. Us

14

advertim que el camí és empedrat. A prop del Faro de Monteagudo hi ha el segon observatori d’aus. Al fons, podreu veure el perfil d’una altra illa de l’Atlàntic: l’ illa d’ Ons.

Serveis generals Sanitat: els mesos de juliol i agost i els caps de setmana de setembre, coincidint amb l’època de major afluència de turistes, obre la Caseta de la Creu Roja que es troba a prop de la d’informació. Està formada per diversos socorristes i un metge o ATS. Vigilància: oferta per l’ajuntament de Vigo durant l’època estival. Serveis públics: uns ubicats al camí que va per sobre del càmping i uns altres bosc endins. Bancs i zones de descans.

15


Vista de la part final del Pont del Petroli.

PER BAETULO

De Baetulo a Badalona

Badalona té molt per descobrir i força per retrobar: mar i muntanya, passat romà, tradicions úniques i noves tecnologies. Un conjunt on les sensacions es converteixen en emocions intenses i duradores. 16

17


Pont del Petroli des del Passeig Marítim un dia ennuvolat.

preparem el viatge / generalitats

Informació i consells de viatge Platja o muntanya? Estiu o hivern? A Badalona tot és bo. Podem gaudir de qualsevol lloc i a qualsevol moment perquè el seu ventall de possibilitats és infinit.

les quals treballen des de les 10.00 h fins a les 22.00 h, de dilluns a dissabte, ininterrompudament. El món de l’hostaleria és el que manté uns barems de temps més amples i amb més marge, depèn del lloc on es trobin.

Aspectes geogràfics

Badalona pertany a una Comunitat Autonòmica bilingüe, on les llengües oficials són el català i el castellà.

Amb els seus 21 km2 d’extensió, Badalona es defineix com una de les ciutats més antigues i amb més història de Catalunya. De relleu irregular, hi és present tant el mar com la muntanya. Uns 5 km de platja es combinen amb el paisatge boscós de la Serralada de Marina. A tot això, s’afegeix un agradable clima d’hiverns poc freds i estius secs. Les precipitacions es concentren a la primavera i la tardor. Horaris laborals

18

En general, les botigues obren al matí entre les 09.00 h i les 10.00 h fins a les 13.30 h i, a la tarda, des de les 17.00 h fins a les 20.30 h. Aquest horari es veu ampliat a les grans superfícies comercials,

Idiomes

Prefix telefònic

Té el mateix prefix que Barcelona: el 93 seguit de 7 números més. Oficina de turisme

Ptge.de la Plana, 14 Telèfon: 934832990 Horari: de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 16h a 18:30h. Vocabulari propi Badiu: eixida d’una casa, amb plantes i sovint pou. Micaco: fruit del nesprer.

19


PREPAREM EL VIATGE / APUNTS HISTÒRICS

Al museu de badalona es conserven vestigis d’aquesta època. La Badalona medieval: Dalt de la Vila.

Al segle XVII es configura, al voltant de l’església de Santa Maria, el popular barri de Dalt de la Vila. Unes 200 cases són les vivendes de 700 habitants. La Badalona rural: les masies

Les antigues viles romanes es transformen amb el pas del temps en masies. Algunes d’aquestes construccions segueixen un estil senyorial; d’altres, conserven el seu caràcter defensiu, fruit d’una època on la costa catalana pateix moltes incursions pirates. La Badalona modernista

Amb l’arribada de la indústria a Badalona, les classes burgeses instal·lades a la ciutat edifiquen les seves pròpies fàbriques i habitatges al voltant de la zona de La Plana. S’erigeixen edificis modernistes, considerats patrimoni artístic. En primer pla, representacions de cascs romans. Al fons, una escultura del mateix període. mmmra roma-

Mostra de com s’eaboraba el pa. Ambdues fotografies pertanyen a la Magna Celebratio de 2012.

na.

Els ciments de la Badalona moderna Al llarg dels segles, els diferents assentaments a Badalona ens han donat una sèrie de regals que integren el patrimoni cultural i històric d’aquesta terra. La Badalona ibèrica

Els ibers s’assenten al Turó d’en Boscà, al barri de Canyet, creant 20

un nucli emmurallat i fortificat. Un altre poblat s’ubica al Turó de les Maleses, a prop de l’antiga font de Els Castanyers. La Badalona romana: Baetulo

Cap al segle I a.C., els romans creen una sèrie de fundacions. Entre aquestes hi ha Baetulo que, amb el pas del temps i gràcies a l’exportació del vi, es convertirà en una de les ciutats més importants de tota la Laietània. 21


PREPAREM EL VIATGE / TRANSPORTS I ACCESSOS

Montigalà i la Conreria. Encara que la llarga carretera N-II que uneix Madrid amb França, continua sent l’opció clàssica per gaudir de la ciutat. Per últim, no ens podem oblidar de la Ctra. B500 i la Ctra. BV5011, vies comarcals que la comuniquen amb les poblacions veïnes de Mollet o Montcada, respectivament. Amb ferrocarril

Els serveis de rodalies permeten unes bones connexions amb Barcelona i amb nuclis com L’Hospitalet de Llobregat, Mataró o inclús Maçanet, entre d’altres. (www.renfe.com) Amb metro

Dues línees de metro cobreixen la major part del traçat urbà: la línia 2

Moltes formes d’arribar a un mateix destí Sota terra, sobre l’asfalt o, fins i tot, solcant les ones. No hem de perdre l’ocasió de donar un passeig, encara que sigui curt, i recordar que estem de vacances a Badalona.

(Paral·lel-Pompeu Fabra) i la línia 10 (Gorg-Sagrera).Així mateix, Badalona queda a pocs minuts de la capital del Barcelonès, sense patir el col·lapse produït pel trànsit. (www.tmb.cat) Amb tramvia

El Trambesòs amb la T5 (GorgGlòries) i la T6 (Gorg-Estació de tren de Sant Adrià) permeten a l’usuari observar el paisatge urbà de forma tranquil·la.(www.tram.cat) Amb autobús

Els autobusos grocs de la companyia TUSGSAL connecten tots els barris de la població (www.tusgsal.net). Les empreses SAGALÉS i CASAS s’encarreguen del servei interurbà. Interior de l’estació de metro Badalona-Pompeu Fabra.

Façana de l’estació de ferrocarrils. Es pot veure l’arribada del tren.

Per carretera

La ciutat es troba emmarcada dins la província de Barcelona i a només 10 km de la capital catalana. L’autopista A-31 (Barcelona-Mataró) ens deixa a Badalona, fent servir tres sortides. De la mateixa manera, les Rondes ens han obert noves formes de comunicació sense passar per les urbs. És el cas de la B-20 que agrupa quatre zones: Trinitat, Santa Coloma, 22

23


PREPAREM EL VIATGE / ON mengem

PREPAREM EL VIATGE / ON dormim

El gust tradicional Els viatgers no oblidarem mai el menú típic català, a la vegada que gaudirem d’unes bones instal·lacions. Els plats típics badalonins fusionen elements de tradició catalana amb matisos propis de la natura i clima mediterranis. Què millor que demanar en el seu temps un bon micaco, ni massa verd ni massa madur. Encara que si volem aprofitar-nos d’un exquisit gust ensucrat podem prendre una artesanal crema catalana. A continuació, us presentem uns quants dels restaurants més emblemàtics que configuren la nostra ciutat. Per a una informació més detallada, podeu consultar el lloc web de Badalona.

Ca l’Arqué. Arnús, 87-89 Cambalache. Conquesta, 139 Can Devesa. Crtra. de Badalona a Montcada, km 6 El Badiu (Rafael Hoteles). Av. de Navarra, 6-8 El Castell. Plaça de Pep ventura, 33-35 La Donzella. Passeig marítim, s/n La Taula de Badalona. Llefià, 65 Micaco’s. Sant Anastasi, 42 Palmira. Crtra. de Badalona a Montcada, km 3 Sotavent. Eduard Maristany, 5-7 Al costat, edifici de rafaelhoteles badalona, inaugurat recentment. A dalt, la seu modern terrat.

Llesques de pa amb tomàquet, típiques de la cuina tradicional catalana.

Encara que no volguéssim dormir encantats pel que ens envolta...

i del metro. Disposa de 6 habitacions dobles i 5 de matrimoni.

Ens mereixem un bon descans. Badalona té una complerta llista d’allotjaments que s’adapten a les diferents opcions econòmiques.

hostal solimar badalona**

rafaelhoteles badalona****

(Avinguda de Navarra, 6-8. Tel. 93 184 79 00; www.rafaelhotelesbadalona.com. Des de 110 €)

De nova construcció amb 142 habitacions. Es complementa amb el Restaurant El Badiu. hotel miramar***

(Carrer Santa Madrona, 60. Tel. 93 384 03 11; www.hotelmiramar.es. Des de 73 €)

Situat a La Rambla. És un establiment completament renovat amb 48 habitacions. l’hostal badaloní**

(Carrer Baldomer Solà, 57. Tel. 93 388 88 99; www.hostal-badaloni.com)

Ubicat a prop del Pavelló Olímpic, de la platja 24

(Carrer Caritat, 29. Tel. 93 389 50 03; www.hostalsolimar.com. Des de 52 €)

Recinte familiar situat al centre de la ciutat, a 200 metres de la platja i de l’estació de RENFE. Té 41 habitacions.. hostal badalona**

(Carrer Coll i Pujol, 143. Tel. 93 387 00 06; www.hostalbadalona.es. Des de 55 €).

Remodelat l’any 2007. Molt familiar. alberg badalona dream hostel

(Avinguda d’Alfons XIII, 28 B. Tel. 93 399 14 20; www.barcelonadream.net. Des de 19 €)

Allotjament econòmic per la joventut. Ofereix serveis gratuïts de taquilles i cuina totalment equipada. Hi ha dormitoris dobles amb bany i d’altres amb 4, 6, 8 i 12 llits. 25


PREPAREM EL VIATGE / gourmet

A dalt, torrons. A l’altra pàgina, pastissets de can comas.

Paladars amb gust propi Per a viatgers d’un paladar exquisit, amants dels petits detalls a taula i la delicada artesania dels productes de la ciutat. La delicadesa és el que fa que una taula sigui especial. Una bona cervesa autòctona, un acompanyament badaloní o unes postres amb el nom de casa nostra donen el toc d’elegància desitjat a cada àpat. Els viatgers no podem marxar de Badalona sense abans haver passat pel lillo pico, un petit paradís situat al carrer de La Creu, 91. Qualsevol època de l’any es bona per apropars’hi. A l’hivern i amb l’arribada del Nadal, podem degustar una gran quantitat de torrons per llepar-nos els dits. Durant el temps d’estiu, podem passar la tarda fent petar la xerrada asseguts en una de les seves terrasses i tastar la millor orxata de la ciutat o els gelats de milers de sabors. 26

Per als golafres, la pastisseria comas és el nostre lloc. Els seus treballadors elaboren els postres més selectes de tots els voltants. Només de passada, una dolça flaire de xocolata ens captiva i ens atrau cap a l’establiment. A Badalona tothom coneix les patates fregides corominas. Per als viatgers enamorats dels piscolabis, aquestes patates han de formar part dels nostres vermuts obligatòriament. Tan sols amb una mossegada, podem comprovar que el qualificatiu “cruixent” no és un rumor sobre elles que corre per la localitat. Tots els productes gourmet anteriors entren millor amb una bona cervesa. Assolim la perfecció quan aquesta és natural de la nostra ciutat. La recent beguda alcohòlica Dimoni Badalona és l’encarregada de complementar la nostra taula i que gaudim d’un bon menjar. 27


VISITEM / MUSEU

Anualment, el darrer cap de setmana d’abril i durant tres dies, el museu organitza la Magna Celebratio, un festival romà per a donar a conèixer aquesta cultura. Podem combinar les visites als diferents espais arqueològics amb la degustació d’un menú romà als restaurants de la ciutat o la recreació d’oficis i escenes de la vida quotidiana d’aquell segle.

Les restes de la ciutat romana, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, tenen el seu major exponent a les instal·lacions del museu de badalona.

Al mes de maig se celebra La nit dels Museus. Cinquanta-dos museus de l’Àrea metropolitana de Barcelona –entre ells el de Badalona– obren de nit, oferint un munt d’activitats: exposicions, concerts, espectacles, visitesde comentades… Jardí Quint Licini

Museu de Badalona

Jardí de Quint Licini

Un lloc que deixa empremta

Al subsòl del museu s’hi conserven 3.400 m² de vestigis. Podem veure les restes de les Termes i del Decumanus Maximus, passejar pels principals carrers de Baetulo i sentir-nos com autèntics habitants de l’època de l’emperador August. Així mateix, també tenim la possibilitat de gaudir de la petita escultura de marbre blanc de la deessa Venus. 28

Es conserven les restes d’un estany situat al peristil d’una antiga domus. Després de la trobada d’un document de bronze, tot fa pensar que la referida casa pot haver estat propietat del cònsol Quint Licini. Gràcies a una espectacular il·luminació, a una encertada incorporació de sons i a una projecció virtual, ens submergim en l’ambient d’aquest jardí.

Imatges de la Magna Celebratio dels darrers anys.

Casa dels Dofins

Situada a la part alta de l’antiga Baetulo, aquesta casa de classe benestant té una zona d’habitatge i una altra de treball, proveïda de dipòsits de vi. Podem contemplar els mosaics, les restes de pintures murals i les recreacions audiovisuals i de mobiliari, juntament amb diferents sons que ens fan sentir immersos en l’època romana. Conducte d’aigües Ubicat al subsòl, tenia la funció de portar l’aigua de les mines de la serralada fins a la ciutat. Està cobert amb volta de canó. Visitem uns 40 metres.

29


La visita al jardí de quint licini, a la casa dels dofins i al conducte d’aigües es fa amb reserva prèvia i està obert els caps de setmana, segons horari del museu.

La llegendària deessa Venus de Badalona. Els ciutadans la consideren l’objecte més representatiu i important de tot el seu passat romà.

Necròpolis del museu de Badalona. Podem observar diferents làpides, a més a més s’afegeix decoració digital perquè l’espectador es faci una idea més acurada. Impluvium de la casa dels dofins. Està decorat per un elaborat mosaic on es representen uns detallats dofins, els quals amb l’aigua que es recollia de la pluja semblava que nedaven.

dades d’interès museu de badalona: Pl. Assemblea de Catalunya,

1. 93 384 17 50. horari: de dimarts a dissabte, de 10h a 14h i de 17h a 20h. Diumenges, de 10h a 14h. Dilluns tancat. tarifes : consulteu la web per a les diferents opcions. telèfon:

Part subterrània del museu de Badalona. Es pot veure la ciutat romana conservada en molt bon estat. Un exemple són les termes o el fòrum. 30

casa dels dofins:

Carrer Lladó, 45-53.

llocs web: www.museudebadalona.cat www.magnacelebratio.cat. www.bcn.cat/lanitdelsmuseus

31


VISITEM / DALT LA VILA

A més, al començament d’aquest passeig trobem diverses façanes decorades amb un encant especial. Al costat, façana de l’església de santa maria. És un important punt de reunió per a tots els badalonins. A baix, una de les diverses façanes decorades.

Hi ha una ruta turística pel centre històric amb audioguia. L’oficina de turisme ens facilita l’aparell. El servei és gratuït, encara que cal deixar en dipòsit un document identificatiu i 10€ (es retornen a l’entrega). Podem escoltar les explicacions individualitzades en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

El famós Carrer de la Costa. Destaca per estar molt ben conservat, tot i que és molt empinat.

Dalt la Vila, uns camins plens d’història Si parléssim d’anatomia podem dir que estem estudiant el cor, el cor d’una ciutat plena de carrers desarrenglats i a la vegada, amb un cert regust d’un passat que no oblidem. La plaça de la constitució és un dels punts centrals de Dalt la Vila. Destaca la seva font del centre i el paviment amb llambordes, col·locades de manera que reprodueixen la forma de la ciutat romana del subsòl. També val la pena que ens aturem al carrer de la Costa, dissenyat com si es tractés d’una claveguera a cel obert. 32

Vista de la plaça de la constitució i la seva emblemàtica font decorada amb tons blaus. 33


VISITEM / LA SEVA COSTA

Vista del remodelat Passeig Marítim.

El Mediterrani com aliat Els caps de setmana Badalona escampa el seu oci a la vora del mar, bé amb bicicleta, amb patins, caminant o simplement volant estels. La Rambla

Quan parlem de la Rambla de Badalona ens referim, sens dubte, a un dels espais urbans més populars i atractius de la ciutat. La seva particularitat resideix a les palmeres, a les terrasses per fer el vermut o prendre un cafè, així com al conjunt de façanes de finals del segle XIX i principis del XX que dibuixen el litoral. Passegem a la vegada que contemplem l’escultura de Roca i Pi o la façana de l’escola del mar. Podem escoltar com 34

A la part superior, façana d’una casa de la Rambla; al costat apreciem l’estàtua de Roca i Pi. A l’altra pàgina, interior de la fàbrica de l’anís del mono.

les onades trenquen en arribar a la costa, mentre ens adonem que és una rambla paral·lela a l’horitzó i no perpendicular com moltes altres. El passeig marítim

El passeig marítim és molt nou. Inaugurat el 16 de juny de 2012, ha contribuït a donar un canvi radical a la ciutat. Si se’ns presenta l’oportunitat de fer un vol pels seus 1.200 metres de via i fusta en contacte amb la sorra, en un no rés arribarem des del carrer de Mar fins al port. La fàbrica de l’Anís del Mono

La visita a aquesta fàbrica, fundada pels germans Bosch l’any 1869, ens permet conèixer el sistema de producció artesanal

que s’utilitza per obtenir l’anís des de fa més de 130 anys. La marca s’ha convertit en una de les més populars del món. No ens podem perdre la sala de destil·lació, l’arxiu i el despatx del gerent, d’estil modernista. Al davant de la fàbrica contemplem una escultura que reprodueix el simi de l’etiqueta amb la cara de Charles Darwin. La figura sosté una ampolla de l’Anís del Mono. informació general: a l’Oficina de Turisme. Adreça: Carrer Eduard Maristany, 115. H orari : visites prèvies al telèfon 93 384 17 50 (Museu de Badalona). El reocorregut dura uns 90 minuts. Consulteu tarifes. web: www.badalona.cat

35


seu propi encant i estan equipades amb els millors serveis per facilitar-nos l’estada. Destaquem la Platja del Coco, la del Pont del Petroli, la dels Pescadors i la del Pont d’en Botifarreta, entre d’altres.

Amb l’arribada de l’estiu, es celebren a la platja concursos de monòlegs. De la mateixa manera, podem gaudir d’una agradable vetllada musical de la mà d’artistes per a tots els gustos. Per als concerts, hem de posar-nos en contacte amb el museu per adquirir les entrades (aforament limitat) i assabentar-nos dels horaris.

De dalt a baix: xiringuito a la Platja dels Pescadors. Desfilada de gent pel pont del petroli. A l’altra pàgina, l’estàtua del “Mono”.

Perspectiva del pantalà conegut com a pont del petroli.

El Pont del Petroli

El pont del petroli és el nom amb el qual els badalonins ens referim al pantalà construït cap a els anys seixanta per CAMPSA i que servia per a la descàrrega de hidrocarburs des dels vaixells cisterna a la platja. L’arquitectura s’endinsa uns 250 metres en el mar. Avui en dia aquesta estructura d’antic ús industrial s’ha reconvertit en un fabulós mirador i lloc de peregrinació fotogràfica. Les platges

Si volem prendre el sol i gaudir d’un relaxat dia d’estiu, no dubtem d’aproparnos a les seves platges. Cadascuna té el 36

37


VISITEM / EDIFICIS EMBLEMÀTICS

fàbrica tèxtil. ca l’amigó (Carrer Gaietà Soler, 1) és obra del mateix autor i propietat de Jaume Botey. Es tracta d’una gran casa d’aire aire casteller gràcies a la presència de dues torres. No obstant, l’obra més representativa de Joan Amigó és la casa pavillard (Avinguda Martí i Pujol, 23), residència de l’industrial Enric Pavillard i actual monument històric-artístic. Ens crida l’atenció l’elaborat forjat de les baranes. can pepus (carrer Francesc Macià, 104) també va ser reformada per l’artista esmentat.

Les joies del Modernisme No som peregrins ni fotògrafs professionals, però el regust per l’arquitectura a tots els racons de la ciutat ens pot arribar a transformar en veritables experts. Quan parlem de modernisme a Badalona, estem fent referència a l’arquitecte Joan Amigó i Barriga. De fet, a l’any 1906, Gottardo de Andreis li va encarregar la construcció de la seva fàbrica d’envasos metàl·lics, la llauna (carrer Indústria amb Sagunt). Avui en dia, és un institut d’ensenyament secundari. Molt a prop, està ubicada la biblioteca central de la ciutat, can casacuberta (carrer Dos de Maig, 27 amb Colom). Amigó la va dissenyar per a acollir una 38

A la part superior, exterior del restaurant el castell. Al costat, interior del mercat de torner.

Façana modernista de l’actual institut IES la llauna.

Fruit d’això és la tribuna poligonal de la cantonada, coronada amb una piràmide de pissarra. Tot i que Amigó és a Badalona l’arquitecte modernista per antonomàsia, també en trobem d’altres que van compartir època amb ell. Josep Fradera i Botey va construir el mercat de torner (carrers Torner, Güell i Ferrer i Providència). Cal que destaquem la combinació de materials de la façana. Lluís Domènech i Montaner va ser el creador de la casa amb aparença de castellet: ca l’agustí (Plaça de Pep Ventura, 33-35). Actualment és un restaurant. 39


com unes hores. La construcció està formada per un claustre de dos pisos. A la planta baixa trobem, entre d’altres, la porteria, l’església o la cuina; mentre que a dalt hi ha les habitacions.

Al costat, la torre principal del monestir. A baix, vista del claustre.

Informació general

Localització Camí de la Murtra, s/n Apartat de correus 196

El diamant del Gòtic català Si busquem un recinte de solitud i silenci per a cultivar les nostres inquietuds artístiques i intel·lectuals, la pau del monestir ens l’oferirà. sant jeroni de la murtra és un monestir del segle XV, situat fora de la ciutat però molt a prop d’ella: a la Serralada de Marina, entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Els viatgers podem sentir-nos molt còmodes a qualsevol de les vuit cel·les condicionades, tant per passar uns dies 40

Accès: En cotxe: per l’autopista a Mataró, agafem la sortida Badalona Centre. Arribem fins al carrer Independència i, seguidament, a la carretera de Montcada i Reixac. Trobarem un indicador a Canyet i l’accés al monestir. La pista per arribar-hi és de terra. En transport públic: podem arribar-hi en metro fins a Pep Ventura o anar en tren fins a l’estació de Badalona. En tots dos casos, hem d’agafar l’autobús B26 (direcció Can Ruti) i baixar a la parada de

Vista panoràmica del monestir.

Carretera a Montcada-Plaça Mossèn Baranera, davant l’església de Canyet. A partir d’aquí hi ha el mateix recorregut que en cotxe. A peu són 25 minuts. Horaris: Visites guiades el primer diumenge de mes de 10h a 12h (Agost no inclòs). Duració de la visita: 50 minuts. Visites concertades al telèfon: 93 395 19 11, de dilluns a divendres de 9h a 17h. Tarifes: Visita individual: 3€. 41


VISITEM / PARCS

ubicació:

Ocupa la part alta del barri de Casagemes. Limita pel nord amb la C-31, per l’oest amb el carrer de la Seu d’Urgell, pel sud amb el carrer de Sant Bru i per l’est amb la riera de Canyadó.

La Torre del Rellotge enfocada des d’abaix.

equipaments: Està dotat de jocs infantils, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, fonts d’aigua potable, aparcament de bicicletes, bar, àrea per a gossos i WC. horari: De juny a setembre és de 8 a 22 h; la resta de l’any de 9 a 21 h.

Mostra d’una de les escultures que decoren el recinte.

Can Solei i Ca l’Arnús, les pinzellades verdes Un parc a la ciutat mereix un capítol apart. És un lloc per sentir-nos vius, enamorar-nos, jugar un partit de futbol o gaudir del benestar dels nostres fills. El parc de can solei i ca l’arnús és el pulmó verd de la nostra ciutat. La bellesa dels seus jardins i la riquesa vegetal i faunística el converteixen en un lloc encantador tret d’un conte de fades. Si passegem pels seus camins, propis de l’època romàntica, podrem descobrir tots els secrets que amaga cada petit racó. 42

El museu de Badalona organitza visites guiades pel parc, descobrint la casa pairal, la torre del rellotge amb l’estació meteorològica i el jardí romàntic.

Vista general del Parc des de les escales de pujada cap a la Casa Pairal.

43


DESCOBRIM / TRADICIONS

climàtic... L’acte s’ha declarat d’interès turístic de Catalunya. Els dies propers a aquesta festa, l’agenda de Badalona s’omple d’activitats. Destaquen el llegendari Ball de l’Àliga o el Correfoc, entre d’altres espectacles. Com a símbol de la festivitat, es reparteixen anualment mocadors per al cap, sempre de diferent color d’una temporada a l’altra. Molts ciutadans els pengen als seus balcons, tot originant una curiosa i atractiva diversitat de pinzellades “endimoniades”.

A l’altra pàgina, imatge del correfoc de 2012. A baix, els gegants patrons de la ciutat: Sant Anastasi i Maria.

Dimoni situat a la platja durant les Festes de Maig.

Badalona endimoniada Durant el mes de maig, la ciutat de Badalona enfila el fil a l’agulla i es dedica a confeccionar la seva tradició més popular: la construcció del dimoni. Badalona té un llarg passat de tradicions. No obstant, la Cremada del Dimoni és la més emblemàtica i coneguda. La nit del 10 de maig, vigília del dia de Sant Anastasi (patró de la localitat), la ciutat s’omple de màgia i focs artificials. Aquesta data és marcada amb un asterisc al calendari de tots els badalonins. Cada any, es construeix un dimoni enorme que es crema a la platja, on una brillant pluja de llums i colors cobreix el cel fosc. La figura sempre representa una temàtica diferent: la crisis econòmica, el canvi 44

A la nova estació de metro pompeu fabra podem trobar una significativa mostra dels dimonis de Badalona al llarg dels anys.

Maria, la patrona de Badalona, fotografiada des de sota a la plaça de la vila. 45


DESCOBRIM / ESPORTS

DESCOBRIM / SHOPPING

Un carrer ple de temptacions i sorpreses

Exterior del Pavelló Olímpic.

We are the champions Si per algun aspecte Badalona és especialment reconeguda, és per l’esport, i més concretament pel bàsquet, gràcies al segell i l’empremta que li ha donat a la ciutat el Club Joventut Badalona. Els viatgers enamorats dels esports no podem abandonar la ciutat sense abans haver gaudit d’un bon partit de la Penya, nom pel qual col·loquialment es coneix a l’equip local. És indispensable apropar-nos a l’emblemàtic Pavelló Olímpic -situat al barri del Gorg- i viure en primera persona aquesta afició verd-

i-negre tan badalonina, arrelada des de fa anys a la localitat. Amb la necessitat d’afegir un entorn adient i original a un element essencial com és el Pavelló i la seva tradició, s’inicia el projecte Badalona: Capital europea del bàsquet. Es tracta d’un conjunt on es combinen usos recreatius i comercials amb l’esportiu. El màgic badalona i la seva pilota com a emblema acullen aquest conjunt. Però més enllà del bàsquet, altres disciplines esportives com el futbol, la vela, el rem, l’atletisme o la natació donen relleu a Badalona.

Joves badalonins practicant surf a les seves magnífiques platges.

46

El carrer de mar, situat al centre, a prop de l’Ajuntament, és el distribuïdor comercial més important de Badalona. Mai s’havien reunit tantes botigues al llarg d’un passeig. Qui no coneix el carrer de mar a Badalona? És una aturada obligatòria tant a l’estiu com a l’hivern, tant pels que volem anar de compres com pels que volem gaudir d’una bona estona d’esbarjo. La situació de l’avinguda és excel·lent. Comença el seu recorregut a la plaça de la vila, on es troba l’ajuntament. Es localitzen les principals botigues de moda, així com també sabateries, farmàcies antigues, òptiques o llocs de menjar ràpid. El carrer de mar es complementa amb el carrer canonge baranera, més conegut pels badalonins de tota la vida com a Carrer d’en Cueta. El viatger pot arribar amb facilitat amb tren, metro o autobús. Si tenim temps, en finalitzar el carrer podem fer una passejada per la seva rambla o una capbussada a la seva platja.

Exterior de l’emblemàtica pilota de bàsquet del màgic badalona.

A més a més, Badalona disposa també d’altres dos nuclis de botigues: el Centre Comercial Màgic, situat al carrer Concòrdia, i el Centre Comercial Montigalà, a la part alta de la ciutat.

Contrallum de la pilota des de l’interior. 47


PER HISPANIA / OSCOS-EO

A Vista frontal del molí hidràulic que forma part del conjunt etnogràfic del mazonovo, situat a Taramundi. Mazonovo, situat a Taramundi.

E s c a p a da a l a c o m a r c a asturiana forjada a la nat ur a 48

l’occident d’Astúries encara queda un tresor amagat: la comarca d’Oscos-Eo, la qual us acollirà amb l’espectacularitat dels seus paisatges, l’amabilitat de les seves gents i l’autenticitat de la seva cultura i forma de vida. Són quatre els elements que defineixen aquest indret màgic: aigua, bosc, pedra i foc. De fet, aquesta zona està declarada Reserva de la Biosfera. Us recomanem fer estada en un mateix lloc durant tres o quatre nits. D’aquesta manera, aprofitareu més bé els peculiars paratges que es poden visitar en els tres itineraris que us hem preparat i que us podeu combinar de la manera que vulgueu. Igualment, i per l’orografia del terreny, és recomanable que agafeu un cotxe per poder fer les excursions que us detallem a continuació.

dia

1.

v i s i ta a ta r a m u n d i

-

- esquíos Comencem la visita a Taramundi, acudint a l’Oficina de Turisme (Rúa Solleiro, 14), on us aprovisionaran d’un detallat plànol de la zona: A 400 metres de l’oficina de turisme: museo de los molinos de mazonovo. Com es troba al mateix Taramundi, es pot anar caminant. El museu està format per dos edificis i un passeig que recorre el canal, enclavat en un paisatge d’una singular bellesa a la vora del riu Cabreira. A l’entrada del recinte us projectaran un documental d’uns 7 minuts de durada, on s’explica el funcionament dels molins que veureu seguidament. o s t e i xo s

a l m at í .

49


Per a més detalls, us donaran una guia del recinte. Fareu un recorregut per l’evolució dels molins al llarg de la història. N’hi existeixen dinou, de diferents èpoques i cultures. Gaudireu de la visita, ja que podeu accionar i manipular els diferents aparells disposats al llarg del camí. l’hora de dinar. Si voleu degustar un bon menjar a preus econòmics, no dubteu en dirigir-vos a As Veigas, ubicat a 6 km de Taramundi. a la tarda .

A 4,5 km de Taramundi hi ha

A 3 km de Taramundi hi ha el museo etnográfico de esquíos. És indispensable que realitzeu encara, una tercera aturada pels voltants, tornant de nou al mazonovo.

Nota: Heu de retornar al mazonovo perquè des d’Os Teixois a Esquíos no existeix una altra forma d’accedir si no és per la carretera per la qual heu iniciat aquesta ruta.

En arribar a Esquíos, veureu una casa rural. Però dins d’aquesta, s’amaga un museu que mostra una recopilació d’objectes antics 50

el

conjunto etnográfico de teixois.

Desprès de l’anterior visita, agafeu el cotxe per a dirigir-vos al conjunto etnográfico de teixois. Està format per cases de poble fetes de pedra, envoltades d’un entorn preciós i tot adaptat a les visites turístiques. Descobrireu els principals ingenis hidràulics accionats també per l’aigua: un molí de farina, una roda d’esmolar, una petita central elèctrica i un mazo on treballar el ferro. Les visites són guiades –es fan cada hora i duren aproximadament uns 45 minuts– i amb demostració. Si heu d’esperar el torn, podeu fer-ho prenent un cafè en el seu petit bar.

que van formar part de la comarca. Totes les peces són originals: màquines d’escriure, de cosir, de embolicar cigarrets, ràdios, eines de conreu, ampolles antigues de la gasosa... Com a complement, s’inclou un interessant taller de forja. L’artesà us farà una demostració de com les fabrica. dia

2.

visita a santalla de oscos

villanueva de oscos al matí.

-

Al segon dia també haureu d’anar a un altra Oficina de Turisme. En aquest cas, la de Santa Eulalia de Oscos, ubicada a la carretera general. Santalla és el terme amb el que els asturians anomenen a Santa Eulalia.

A l’esquerra, esclops típics (museo etnográfico d’esquíos). A la part superior, “mazo” on treballar el ferro (Os Teixois).ferro (Os Teixois).

A Santalla hi ha el centro de interpretación de la naturaleza. Aquesta aula és l’única que us informarà de la riquesa natural (flora i fauna) de Los Oscos, mitjançant panells i eines i n f o r m à t i ques. El centre és el punt de partida de la Senda de las Carballerias, ruta senyalitzada d’uns 3 km que podeu realitzar a peu o en bicicleta. l’hora de dinar.

Us proposem dinar a Santalla, a qualsevol d’aquests tres restaurants: Casa Rodil, Mesón A Cerca o Casa Pedro. a la tarda. A 2 km de Santalla hi ha el museo casa natal del marqués de sargadelos.

Torneu a agafar el cotxe i aneu cap a

Ferreirela de Baxo. Aquí, trobareu la casa de D. Antonio Raimundo Ibáñez, conegut com el marqués de Sargadelos, il·lustrat, comerciant i industrial que va fundar a finals del segle XVIII a Sargadelos (Lugo), una de les primeres fàbriques de fosa de ferro i pisa d’Espanya. Us faran la visita guiada, amb moltes explicacions i anècdotes improvisades per part del responsable del museu. Coneixereu, només entrar, la corrada, on es deixaven els carros, la fragua i un celler. Ja a l’interior, veureu la cuina, el dormitori i el passadís. A la planta baixa, figura una interessant mostra de la producció de les Reales Fábricas de Fundición y Loza de Sargadelos; també hi ha una petita botiga. A l’exterior trobareu el safareig original 51


Ferreiro llant al

treba-

conjuto

made Santa Eulalia de Oscos. etnográfico zonovo

Façana d’ apartamentos rurales ron.

Allotjaments (San Martín de Oscos). Tel. 985 626 135 Antiga finca rehabilitada amb una impecable decoració. Apartaments de 2 a 6 places. Des de 42 €. www.apartamentosron.com

apartamentos rurales ron

casas rurales teixois

(Taramundi).

Tel. 670 504 030 Diferents cases per a gaudir en parella o en família. Des de 60 €. www.casasdealdeateixois.com casona cantiga del agüeira*** (Santa Eulalia de Oscos). Tel. 985 626 224 Hotel rural de tres estrelles, que combina natura amb activitats musicals. Habitació doble des de 89 €, amb esmorzar inclòs. www.cantigadelagueira.com la rectoral **** (Taramundi). Tel. 985 646 760 Casa del segle XVIII, convertida en hotel rural, amb una llarga tradició i fantàstiques vistes des de les habitacions. Doble a partir de 76 €. www.arceahoteles.com

52

de la casa i un hórreo. Teniu un preu més econòmic si agafeu aquí l’entrada conjunta amb la visita que detallem a continuació. A 2 km de Ferreirela de Baxo hi ha el conjunto etnográfico mazonovo. No l’heu de confondre amb el museo de los molinos que us detallàvem el primer dia. Aquí es treballa amb un mazo hidràulic del segle XVIII i es fan tota mena de peces de ferro (actualment es fan encàrrecs de forma continuada). El ferreiro Friedric Bramsteidl i el seu ajudant us explicaran durant la visita tots el elements que s’utilitzen en aquesta professió: el bandazo de fusta, la trompa, les fraguas... Veureu la força de l’aigua provinent del riu, el sistema d’aire per avivar el foc i el punt exacte per fer les eines de ferro segons el color d’aquest. dia 3. visita a villanueva de oscos grandas de salime al matí .

A Villanueva de Oscos hi ha l’ ecomuseo del pan. Us proposem aquesta visita perquè veieu com és el cicle complet de l’elaboració del pa,

des de la sembra del cereal fins a la cocció, passant per la recollida, la mòlta i el pastat. La major part del museu es troba a l’aire lliure. Tot el recorregut es fa per un camí de terra. Però abans us projectaran un documental de tot el procés. Un dia a la setmana podeu gaudir d’aquesta elaboració i tastar un autèntic pa casolà acabat de fer.

l’hora de dinar.

Destaquem els restaurants “Cielo de Lousas” i “Oscos” a Villanueva de Oscos. També podeu anar al poble del costat, a San Martín de Oscos, i fer una degustació dels plats típics a “La Marquesita”.

a la tarda.

Tornem a agafar el cotxe, però aquesta vegada direcció cap a la costa, per a visitar l’últim mazo d’aquesta zona, que té un encant especial.

També és conegut pel de Suarón, ja que es troba banyat per les aigües del riu del mateix nom. La carretera és una mica estreta i amb unes poques corbes, però, al final mereix la pena. L’atractiu de la visita resideix en les bones explicacions que us donaran, així com en tot l’entorn que l’envolta. El conjunt alberga el propi mazo, un molí fariner i una pedra d’esmolar. A més, les instal·lacions naturals s’han condicionat com àrea recreativa.

recomanació:

Si teniu temps i com a activitat diferent, us aconsellem fem una ruta a peu: la SL-AS 107, corresponent a aquest mazo. És una ruta circular que comença i acaba a Pianton. El recorregut té 13 Km (unes quatre hores) i és de dificultat mitjana.

A 24 km de Villanueva hi ha el mazo de meredo.

53


museum / CelebritATS CATALANES

MUHBA Vil·la Joana. Casa Museu Verdaguer La visita al recinte consta de dos espais: D’una banda, un de literari on es mostra un complet repàs de la trajectòria del poeta. Destaquen els dibuixos originals d’Andreu Solà, d’Alexandre de Riquer i un exemplar de L’Oda a Barcelona, signat per l’autor. D’altra, un de sentimental amb mobiliari de l’època: l’oratori, la seva cambra, la galeria o l’escriptori utilitzat durant la seva joventut.

Can Prat de la Riba. Casa Museu

POETA JACINT poetaCATALÀ: català: Jacint Verdaguer VERDAGUER ubicació: Vallvidrera (BarceloUBICACIÓ: Vallvidrera na), a la serralada de Collserola. (Barcelona), a la serralada de Collserola.

poeta català:

la Riba

Enric Prat de

El museu permet imaginar com va ser l’entorn i la vida familiar d’aquesta celebritat i, al mateix temps, gaudir de l’aspecte d’una típica casa rural catalana benestant de primers del segle XX. Es visita el despatx, la cuina, el menjador i els dormitoris, juntament amb records del polític.

ubicació :

Castellterçol (Barcelona)

Vil·la Casals. Casa Museu Teatre-Museu Dalí El museu, construït sobre les restes de l’antic teatre de Figueres, conté un ampli conjunt d’obres que descriuen la trajectòria artística del pintor des de les seves primeres experiències i creacions surrealistes fins a les obres dels últims anys de la seva vida. PINTOR CATALÀ: Salvador Dalí català: Salvador Dalí pintor

: Figueres (Girona) UBICACIÓ: Figueres (Girona)

ubicació

54

El museu respecta les estances originals de la casa i, a la vegada, mostra d’una forma innovadora la vida i l’obra de Pau Casals. S’ofereix una àmplia oferta educativa amb visites guiades, tallers musicals i concerts interactius.L’objectiu principal del museu és el de conservar, preservar i difondre l’experiència del músic a través de l’extens patrimoni artístic i documental que s’hi conserva.

músic català:

Pau Casals ubicació : Sant Salvador. El Vendrell (Tarragona)

55

Itinera  
Itinera  

Treball de Recerca 2012-2013

Advertisement