__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

EQUALPOWER • POMLAD 2018 / ŠTEVILKA 3 •

eRevija za enakost in raznolikost MAKEDONIJA, SLOVENIJA, EVROPA


EQUALPOWER ODGOVORNA UREDICA IZVRŠNI UREDNIK

mag. Natalie C. Postružnik Dejan Andonov

UREDNICA

Nina Klančnik

UREDNICA

Meri Karanfilovska

UREDNICA

Danaja Postružnik

UREDNICA

Žaneta Trajkoska

OBLIKOVANJE

Gorazd Postružnik

O EQUALPOWER

eRevija je ena od aktivnosti in orodij, ki jih izvajamo v slovenskem, makedonskem in angleškem jeziku v okviru projekta Equal Power to the Women Izida Vita, Slovenija v sodelovanju z Institute of Communication Studies, Makedonija www.izidavita.si, gorazd@izidavita.si Naslovna fotografija: Insights d.o.o. Sofinancer projekta Enakopravna moč ženskam / Equal power to the women je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije Vsebina te revije izraža stališča in mnenja avtorjev in avtoric ter ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.


4

INFOGRAFIKA O ENAKOSTI SPOLOV

5

INTERVJU: CLADIA DE CASTRO CALDEIRINHA - "UPORABI VES SVOJ POTENCIAL Z VSO SVOJO MOČJO"

CLAUDIA DE CASTRO CALDEIRINHA

8

THE EUROPEAN WOMEN’S LOBBY (EWL

9

PODATKO O NEENAKOSTI SPOLOV PO SVETU

10

BLOGA

11 24

SPLETNA KONFERENCA „EQUAL POWER TO THE WOMEN. HOW TO ENHANCE CHANGES?“

Maja Lotrič

24


| 05 AVTOR:

Darko Malinovski, ICS študent

EQUALPOWER


INTERVJU

"UPORABI VES SVOJ POTENCIAL Z VSO SVOJO MOČJO"

Claudia de Castro Caldeirinha, ustanoviteljica Redscope Consulting (Belgija) and profesorica voditeljstva, je z urednicami #EqualPower Claudia de Castro Caldeirinha, Redscope Consulting, revije govorila o enakosti glavna govornica na konferenci #EqualPower 29. 3. spolov, vključujočem poslovanju v turbulentnem Programi razvoja voditeljstva in Zakaj se tako strastno zavzemate za uravnoteženosti spolov so moj dnevni 'kruh'. svetu 21. stoletja. Intervju smo enakost spolov? pripravili ob lansiranju njene Moj sklep je, da potrebujemo organizacije, Moji začetki segajo v mednarodno politiko; nove knjige Women Leading ki so uravnotežene po spolu in vključujoče. nato sem postala aktivna v vsem, kar je To je osnova, s katero jih pripravljamo in podpiralo mir in gradnjo demokratičnosti. the Way in Brussels, in ob spodbujamo na 4. industrijsko revolucijo, ki Začela sem spoznavati, da je spol ključni tem, da bo glavna govornica jo že živimo. Da si lahko uspešen v 21. element, če želiš ustvariti mir in trajnost v stoletju, naša družba potrebuje vse talente, na 1. mednarnodni spletni družbi. Naslednji korak - delo na enakosti moške in ženske, z njihovim deležem spolov je bil zame nuja. Svojo magistrsko konferenci o enakosti spolov v kognitivnih, socialnih in čustvenih nalogo sem pripravila na identiteti spolov. Makedoniji 29. marca letos. sposobnosti in spretnosti. Vedno me je fasciniralo, kaj je tisto, kar nas definira kot osebe, ki smo: ne le spol, ampak tudi drugi nivoji identitete, kot npr. kultura, izobrazba, družbena in verska pripadnost, starost,itd.

V TA MENI JE PRA EMENIL NASVET SPR J SE SVET: NE BO VOJEGA UPORABITI S TENCILA Z POLNEGA PO OČJO. VSO SVOJO M

EQUALPOWER

| 05  06

Kot se je moja kariera razvijala, sem se odločila, da se osredotočim bolj na voditeljstvo, saj verjamem, da je ključno pomagati tistim, ki sprejemajo odločitve, ki vplivajo na večino med nami: pomagati jim razviti bolj vključujoče in zavedajoče se voditeljske stile, trdno vizijo, občutek namena, kolektivno zavzetost, strategije, ki jih poganjajo skupne vrednote, agilnost, spoprijemati se s svetom transformacije in veliko čustvene inteligence.

Sem oseba, ki najprej opazuje in ocenjuje veliko sliko: kaj je kontekst, potrebe in (zunanja ter notranja) realnost mojih strank? Katere probleme morajo razrešiti, kot celota? In kaj o specifične, delne spremembe, ki se morajo zgoditi, da so lahko spremembe sistema uspešne? Ne verjamem, da se kaj veliko spremeni, če spremeniš le delček cele 'torte': kratkoročno lahko pomaga, ampak za resnično spremembo je potreben bolj sistematičen pristop. Moja dodana vrednost je, da 'zložim' vse delce in skupaj z vodstvom in timi iščemo rešitve za njihove probleme - pri čemer uporabljamo tako kognitivne kot kreativne procese in orodja.


S Corinno Hörst sta pravkar izdali knjigo Women Leading the Way in Brussels (John Harper Publishing, 2017). Kaj vaju je k temu spodbudilo in kaj so glavne ugotovitve? Ženske voditeljice do premnogo let bile nevidne. Ker delam na tem področju, mi je postalo jasno, da je eden ključnih razlogov, zakaj se ženske ne odločajo rade za prevzem odločevalskih mest, pomanjkanje močnih vzornic. Na eni točki so se Američanke odločile in začele publicirati o tem ter s tem začele zapolnjevati ogromen prazen prostor. A še vedno velik del tega, kar so objavile, ni bilo možno prenesti na nas, 'Evropejke'. To je bila naša percepcija in percepcija mnogih mojih študentov, mrež ... S Corinno sva imeli privilegij in priložnost sodelovati z mnogimi voditeljicami, slišati njihove zgodbe in uživati v prednostih njihove modrosti. Tako je prišel dan, ko sva se odločili, da to enostavno storiva ... Želeli sva pokazati raznolikost voditeljskih stilov, da bi prešli stereotip o 'ženskem tipu voditeljstva'. Logčna izbira je bila, da se osredotočimo na knjigo o Bruslju - je multikulturno 'glavno mesto EU' in ob tem je še mesto, kjer delam. Naslednji korak je bil poiskati inspirativne voditeljice z različnih področij (kot so EU inštitucije, poslovni sektor, multinacionalke, MSP, socialne podjetnice, NVO, 'think thanks ...). Tako sva želeli zagotoviti raznolikost tudi z vidika držav/regij, iz katerih prihajajo.

Intervjuvali sva 14 žensk in se so čudovite. Lahko bi jih še mnogo več, a naju je založnik na določeni točki moral ustaviti ... Veliko sva spoznali. Zame je bil en namig res prelomnega pomena: ne boj se uporabiti vsega svojega potenciala in to na vso svojo moč. Ko spregovorimo na ves glas, nas velikokrat kritizirajo ne le moški, ampak tudi ženske. To lahko vidimo vsak dan, od zadnjih volitev v ZDA, pa ob naših manjših aktivnostih. Ženske so tisočletja vzgajali v pridne, podrejene in nevidne: bodi majhna miška, ne izstopaj preveč, bodi pridna, ne bodi 'glasna', ne bodi drzna. Je tako? No, niti ena od intervjuvanih 14 žensk tega ni sprejela. Niso sprejele, da bi naj bile karkoli manj od tega, kar so sposobne biti. Upajo si, tvegajo, spregovorijo - včasih uspejo, včasih se morajo spoprijeti z 'velikimi neuspehi', ki pa jih oblikujejo v še bolj odporne voditeljice. Te ženske so me navdihnile, da sem najboljša verzija sebe, da uporabim svoje potenciale in svoj glas za to, za kar verjamem, da je vredno; da se borim za svoje vrednote in da prispevam na vse možne načine, da bo ta svet boljši.

Ali lahko daste bodočim voditeljicam kakšen nasvet, kaj ja, česa ne? Veliko jih je. Za začetek: ustvariti po spolu uravnotežen svet ni le 'stvar žensk' - tako moški kot ženske morajo odgovorno spremeniti to, kar je potrebno: začnimo kar doma z vlogami 'dvojna kariera/dvojna skrbnika'. Vsi, tako moški kot ženske imamo velike slepe pee, toliko nezavednih in zavednih predsodkov.

Če čelite nekaj napotkov za ženske bračle, lahko izpostavim naslednje: - ne dovolite mnenjem/obsojanju drugih, da vas ustavi. Niso drugi tisti, ki odločajo namesto vas ali vedo, kaj je najbolje za vas. Niti tisti, ki jih ljubimo. - zelo pomembno: poiščite partnerja, ki vas bo RESNIČNO podpiral; vaše sanje, kariero in - ko bo prišel čas - bo z vami enako delil obveznosti doma in z družino. Ne poročite se z dinozavrom. - opredelite, kaj je za vas uspeh. Za vsakega od nas je nekaj drugega. Nimamo enakih želja - kaj je sprememba, ki jo želite povzročiti na svetu? Kako so lahko vaši talenti uporabljeni v višje dobro? Kakšna bi bila vaša najpogumnejša različica? - osredotočite se na to, v čemer ste dobri. Izboljšajte svoje 'slabosti', a ne dovolite, da vas definirajo ali da izgubite svojo samozavest. Gradite na svojih močnih lastnostih! Ali obstajajo razlike med biti voditeljica v Zahodni Evropi v primerjavi z razvijajočimi se državami (npr. Makedonija?) Kontekst žensk se razlikuje od države do države, regije do regije - kot beremo v poročilih in študijah ZN, OECD in EU. Npr. na Islandiji in na Švedskem obstaja dolga tradicija politik, ki ščitijo in spodbujajo enakost spolov - kot npr. uravnoteženost osebnega in poslovnega življenja, starševski dopust ... - tega še vedno ni v večini južnoevropskih držav. | 06

EQUALPOWER

09


Toda vse države imajo nekaj skupnega: ne uporabljajo potenicalov svojih žensk, to pomeni 51 % EU vseh prebivalcevk EU - in to je strašna izguba virov, ki je ne moremo več tolerirati. Nekatere države so uvedle kvote po spolu za vodenje v korporacijah in političnih telesih; druge investirajo v financiranje ukrepov za enakost spolov, spet drugi ne delajo prav veliko ... V celoti ocenjujem, da se družbe začenjajo zavedati pomena enakosti spolov - začeli so izvajati več pritiska na odločevalce, da podprejo spremembe. Ne pozabimo, da je 60 % vseh diplomiranih oseb na univerzah v EU žensk - te ženske imajo jasen glas in veliko talentov, ki jih ne smemo zapraviti - zaradi vlaganj vanje s strani držav ali njihovih družin, kot tudi zaradi prihodnosti njihovih držav, ki potrebujejo vso inovativnost in raznolikost sposobnosti, ki jih lahko dobijo. To je verjetno drugače v nekaterih vzhodnoevropskih državah; toda Poljska je zelo drugačna od Latvije, Madžarska se razlikuje od Makedonije ... Pretežko je posploševati. Kar lahko rečem, je, da redno srečujemo t.i. 'mačo' odnos, ko sem delovala v teh regijah. Hudo mi je, ko vidim, da je še zmeraj le nekaj žensk na ključnih političnih mestih, nizko število predsednic uprav, malo žensk, ki vodijo medije ... Toda veste kaj? To se ne razlikuje zelo od mnogičj zahodnoevropskih držav.

Kaj so vaša ključna priporočila za razvoj bolj vključujočih in spolno uravnoteženih organizacij?

upravljanje talentov, iskanje nasledstev ...). Tudi te moramo preverjati, ocenjevati in po potrebi prilagajati.

Najbolj pomembna je resna zavzetost top nivojev vodij - brez tega ne bo delovalo. Voditelji na top pozicijah morajo resnično razumeti mnoge prednosti spolne uravnoteženosti za njihov lastni posel/institucijo (in tukaj je resnično veliko študij, ki jih lahko uporabijo, npr. Catalyst, Harvard Business Review, Mercer, itd). Nato naj to postane del dolgočne strategije, določijo za izvajanje ukrepov finance in čas, ki bodo omogočile oblikovanje uvajanja sprememb po meri njihove organizacije. Običajno so organizacije uspešnejše ob pomoči zunanjih svetovalcev, ki resnično razumejo te procese.

Vaša zadnja priporočila o tematiki?

Ostalo je enako vsem programom uvajanja sprememb: situacijska analiza stanja, skupno sprejemanje in odločanje o strategiji, definiranje namena, ciljev ... oblikovanje načrta ... To ni proces, ki ga lahko izvedemo z nekaj delavnicami, malce mentoriranja in praznimi besedami. To je proces, h kateremo se pristopi resno, kot h kateremu koli drugemu ključnemu namenu organizacije - in je zmeraj delo, ki se razvija, potrebuje preverjanje in uravnavalne mehanizme, spremljanje, preverjanje itd. Običajno vključuje individualne in skupinske aktivnosti, trening, coaching srečanja, oblikovanje HR procesov (rekrutiranje, napredovanje,

Toliko je potrebno še storiti, da bomo zgradili enakovredne, trajnostne družbe, države in svet. Preveč talentov 'mečemo stran', preveč je trpljenja, ki izhaja iz neenakosti, slabih odločitev, pomanjkanja trajnostnega voditeljstva, pohlepa in zlorabe moči. Ženske in moški zaslužimo bolje od tega in mislim, da ni naključje, da so države z večjo uravnoteženosjo po spolu na vseh ravneh, tudi bolj srečne (Danska, Islandija itd. Rada bi poudarila, da je temelj uspeha tega procesa podpora drug drugemu, dokler ne bo resnnične spremembe. To pomeni, da ženske podpiramo/karierno sponzoriramo druge ženske, a tudi ženske in moški, ki jih vodijo vrednote, skupaj ustvarjajo nove sinergije za bolj demokratične in srečnejše družbe. Kako vas lahko naše bralke in bralci kontaktirajo? Na mojem profilu na Facebooku ali Linkedinu: Claudia de Castro Caldeirinha. Na Twitterju: @ClaudiadeCast13 ali na e-naslov: info@redscope-consulting.com. Ter seveda na spletni konferenci 29. marca v 'živo' ob 14. uri. Se veselim!

Avtorica: mag. Natalie C. Postružnik Fotografije: Margrit Coppé

| 07

EQUALPOWER


Evropski ženski lobi (EWL) E X P L O R E

|

B A R C E L O N A

E D I T I O N

Evropski ženski lobi (EWL) združuje žensko gibanje v Evropi, ki vpliva na splošno javnost in evropske institucije v podporo človekovih pravic žensk in enakosti med ženskami in moškimi. Je največja evropska krovna mreža ženskih združenj, ki predstavljajo skupaj več kot 2000 organizacij v vseh državah članicah EU in državah kandidatkah ter 19 evropskih organizacij, ki zastopajo raznolikost žensk in deklet v Evropi. EWL se zavzema za družbo, v kateri se priznava, nagrajuje in praznuje ženski prispevek k vsem vidikom življenja - v vodstvu, v oskrbi in v proizvodnji; vse ženske imajo samozavest, svobodo izbire ter zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem; in nobena ženska ali deklica ni zapostavljena. 6 temeljnih vrednot EWL-a so enakost med ženskami in moškimi, raznolikost, mir, dostojanstvo, pravičnost, spoštovanje. Več: EWL

EQUALPOWER

08


Podatki o neenakosti spolov po vsem svetu - Po najnovejšem indeksu globalne povprečno šeN170 let za E X Prazlike L O Rmed E |spoloma B A R Cbomo E L O N A E Dčakali I T I O enakost spolov na svetovni ravni. Južna Azija naj bi odpravila vrzel med spoloma v 46 letih, zahodna Evropa v 61 letih, Latinska Amerika v 72 letih in podsaharska Afrika v 79 letih. Glede na počasen napredek v zadnjem desetletju, se vrzel med spoloma v Severni Ameriki izravnavala še 158 let. - Kar zadeva denarni zaslužek, se je vrzel med spoloma v zadnjih desetih letih zmanjšala le za 2 %, v zadnjem času pa je bila usmerjena v negativno smer. Prihodki žensk so danes na istem nivoju kot so bili leta 2008, po vrhuncu leta 2013. - Ženske po vsem svetu prevzemajo več neplačanega dela, kot so negovanje in gospodinjska opravila. V povprečju po vsem svetu moški naredijo le 34 % neplačanega dela, ki ga opravljajo ženske. Raziskave kažejo, da se to neravnovesje med spoloma začne v mladosti, pri čemer dekleta porabijo 30% več časa za neplačano delo kot fantje. - WEF (Svetovni gospodarski forum) poroča, da je povprečen zaslužek žensk skoraj za polovico nižji kot zaslužek moških. Povprečni svetovni zasluženi dohodek žensk je bil ocenjen na 10.778 $, povprečni moški dohodek pa je znašal približno 19.873 $. - Ko gre za odprtje bančnega računa, moški spet presegajo število žensk. 63 % moških po vsem svetu ima bančne račune, medtem ko  jih ima samo 56 % žensk. Vir: Forbes EQUALPOWER

Извор: Forbes

09


BLOGI NAVDIHNI.ME

| 08

Kathy Bloomgarden

GRADITI DELOVNO OKOLJE, KI JE VKLJUČUJOČE ZA OBA SPOLA

Val spolnega nadlegovanja na visokih

ž

č

polo ajih, ki se je za el z odkritji iz

č

Hollywooda, ima globoke u inke na mnogo manj glamurozna delovna ekolja. Tako, kot so bili veliki filmski studii prisiljeni ukrepati proti zlorabam, podobna revolucija #MeToo gibanje

žensk, ki so spregovorile o

ž

do ivetih zlorabah - pretresa delovna okolja tudi drugje.

č

Ve

KONČATI SPOLNO NADLEGOVANJE IN ZLORABE V ZN

Mark Lowcock IM William Lacy Swing

Pogumne

ženske (in nekaj moških) po š

vsem svetu prekinjajo ti ino, ki je obdajala spolno nadlegovanje in zlorabe, ki so jih

č

č

povzro ale osebe na pozicijah mo i. Njihov pogum tlakuje pot drugim, da

š

spregovorijo o lastnih izku njah.

č

Ve

EQUALPOWER

| 10


WEB-CONFERENCE „EQUAL POWER TO THE WOMEN. HOW TO ENHANCE CHANGES?“ EQUALPOWER

E X P L O R E

|

B A R C E L O N A

E D I T I O N


29 March 2018, 13:00-16:30, online (conference is partially financed by the Ministry of Foreign Affairs of Republic of Slovenia and is free of charge) 13:15-13:20 “The whys and whats of the Conference” mag. Natalie C. Postružnik, Institute Izida Vita, Slovenia 13:20-13:30 Official Opening by the Embassy of the Republic of Slovenia, H. E. Ambassador prof. dr. Milan Jazbec PART 1: We break borders, we boost benefits. Moderator: Dejan Andonov, Institute of Communication Studies KEYNOTE SPEAKERS 13:30-14:45 “Women`s voice in decision-making process” Mila Carovska Minister of Labor and Social Policy of the Republic of Macedonia 13:45-14:00 “Facts and figures: How can gender equality improve results in an organization?” mag. Sonja Šmuc General Manager of the Chamber of Commerce and Industry of Slovenia 14:00-14:15 “Changes in Europe, changes for women: What can I do?” Claudia de Castro Caldeirinha Founder and Executive Director of Redscope Consulting, Belgium | 12

EQUALPOWER


PART 2: We measure. We manifest. We mean business.

14:15-14:25 “What prevents women to reach highest governing positions?” Gzime Fejzi Women’s Business Group at the Economic Chamber of North-West Macedonia 14:25-14:35 “Female managers: How to balance buisness and family” Danica Ličanin Blaževska Owner of Reptil Markets, Macedonia 14:35-14:45 “The activities and measures for inclusion: What can I do?” Marta Turk Mentor for entrepreneurial talents and stars, Slovenia 14:45-15:00 Q&A Session

Register now. For free. Be the change you want to see.

PART 3: We care. We commit. We change. 15:00-15:15 “Strategy for Women Entrepreneurship in Republic of Macedonia” Valentina Disoska President of Association of Business Women – Macedonia 15:15-15:30 “From Ideation to Managing” Gabriela Kostovska Bogoevska Director of YES Incubator, Macedonia 15:30-15:45 “State Support for Lunching Business” Biljana Jovanovska Director of Employment Agency of the Republic of Macedonia 15:45-16:00 “How to Access EU Funds" Ilija Vučkov President of ILUMINE Centre for EU Funds, Macedonia 16:00-16:15 Q&A Session 16:15-16:30 “Guidelines on Gender Equality: take part, be part, create the change you want to see” mag. Natalie C. Postružnik, Institute Izida Vita, Slovenia. | 13

EQUALPOWER


EQUALPOWER • SPRING 2018 / ISSUE 3 •

eRevija za enakost in raznolikost MAKEDONIJA, SLOVENIJA, EVROPA

Profile for Insights d.o.o.

Equalpower pomlad 2018 3 stevilka slovensko  

Izhodišče za pripravo projekta je enakost spolov. Problem, ki obstaja v vseevropskem prostoru in tudi v partnerski državi Makedoniji (partne...

Equalpower pomlad 2018 3 stevilka slovensko  

Izhodišče za pripravo projekta je enakost spolov. Problem, ki obstaja v vseevropskem prostoru in tudi v partnerski državi Makedoniji (partne...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded