__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 12

ENAKE PRAVICE ALI ILUZIJA? MARTINA INTERVJU

Z DANIJELO KANAET,

ŽENSKO

RA BITI ENAKOST MO VSEH PRISOTNA V JENJA VIDIKIH ŽIVL NEGA KOT TAKO ZASEB A. POSLOVNEG

ŠPILJAK

Z

VELIKIM

Boj za pravice žensk se je začel v 19. stoletju, ko so se ženske začele izobraževati in zaposlovati ter tako zahtevati soodločanje pri sprejemanju odločitev, tudi v politiki. Nova Zelandija je bila prva država na svetu, kjer so ženske dobile volilno pravico (ne tako davnega leta 1893). Toda bil je potreben čas med obema svetovnima vojnama, da so ženske dobile to pravico tudi drugod. Vse odtlej je postajal boj za pravice žensk in enakopravnost močnejši. Skozi zadnjih sto let se je povečalo število delovnih mest, kjer imajo moški in ženske enake vloge in naloge. Toda: je to dejstvo ali le iluzija? O moči in položaju žensk v današnji družbi smo govorili z Danijelo Kanaet. Živela, delala in izobraževala se je v več državah Evrope z različnimi kulturami, navadami in vrednotami.

EQUALPOWER

12

Svojo široko paleto izkušenj je pridobivala v ogromni multinacionalki. Vzpenjala se je po hierarhični lestvici, zahvaljujoč svojemu predanemu delu in neskončni zalogi energije: uspelo ji je spremeniti izzive in ovire v priložnosti, ter je tako ustvarila

Ž situacije v lastno dobro, hkrati pa je dosegala vrhunske rezultate, za katere so jo večkrat nagradili. Danijela je aktivna članica PWN (Professional Women's Network) Zagreb, ene od podružnic PWN Global, ki od svoje ustanovitve leta 2004 deluje v 12 različnih državah ZDA, Evrope in Bližnjega Vzhoda. "Moja prva misel je, kako žalostno, da se moramo v tej naši 'civilizirani' družbi še zmeraj ukvarjati s temi vprašanji enakosti spolov," je izpostavila Danijela že na začetku.  Obdani smo s takšno količino priložnosti in s toliko programi, ki spodbujajo ženske k podjetništvu, k razvoju spretnosti, kompetenc in znanja; toda ali resnično cenimo ženske enako kot moške? Ali imamo vsi enake priložnosti, ali dobi moč enako spoštovanje ne glede na spol? "Verjamem, da so ti programi ženskam pokazali priložnost, da verjamejo vase in se lotijo nečesa novega, nekaj, o čemer so doslej lahko le sanjale. Hkrati pa se počutim nelagodno, saj bi to lahko bil eden tistih modnih trendov, ki lahko izgine brez vidnih posledic - kot kakšne hitre diete." 

Profile for Insights d.o.o.

E magazin equalpower, jesen 2017, številka 1  

eRevija za enakost in raznolikost.

E magazin equalpower, jesen 2017, številka 1  

eRevija za enakost in raznolikost.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded