Page 1

INSIGHTGUIDE KOMPETENSFÖRSÖRJNING

VERKTYG

Guide: 10 effektiva sociala medier i rekryteringsarbetet 1. LinkedIn Förutom att vara en plattform för annonser är LinkedIn ett kraftfullt verktyg för att själv hitta relevanta kandidater till de allra flesta typer av jobb. Idag har över 1,5 miljoner svenskar lagt upp sin professionella profil på LinkedIn. På LinkedIn är det helt legitimt att kontakta personer som du inte tidigare har haft någon kontakt med. En metod är att söka fram intressanta kandidater själv och sedan ta hjälp externt med urvalsprocessen. 2. Facebook

Använd sökfunktionen för att hitta personer med en viss jobbtitel, exempelvis marknadschefer eller ekonomistudenter. Utnyttja sedan filterfunktionen för att avgränsa sökningen, så att den enbart görs i nätverket för den stad där tjänsten är aktuell. Annonsera ut tjänster på facebook.com/marketplace/ (det är gratis). Se igenom potentiella kandidaters profil och kontakta de som tycks vara av intresse.

3. Twitter I USA och Storbritannien används Twitter relativt ofta som rekryteringsverktyg. I Sverige är det än så länge mest branschfolk inom IT, media, PR, reklam och politik som utnyttjar det. Men på sistone har även mer traditionella företag, organisationer och kommuner börjat använda sig av denna kanal. För att annonsera ut tjänster via Twitter krävs enbart att man skapar en profil för sin verksamhet på twitter.com. Det är enkelt och gratis. Därefter kan man kostnadsfritt skicka ut meddelanden varje gång man har en ledig tjänst att tillsätta. De skickas via SMS direkt till alla de Twittermedlemmar som prenumererar på ens uppdateringar. 4. Google+

Google används idag framför allt för att söka fram fakta om kandidater som har sökt ett arbete. Men via sök i Google+ är det möjligt att söka aktivt efter lämpliga kandidater och och skapa kretsar för kandidater och branscher. Här kan du sedan kommunicera med ett relevant budskap till de olika kretsarna för att skapa ett intresse och relation till potentiella anställda.

5. YouTube

Tack vare miljontals besökare världen över har Youtube idag en enorm räckvidd och potentiell genomslagskraft. Youtube används i första hand som en kanal för att bygga varumärket som arbetsgivare. Uppladdning av filmer på YouTube.com är enkelt. Allt som krävs är ett klick på sidans ”uppladdningsknapp”. Videos som gillas har sedan möjlighet att nå hundratusentals tittare – helt kostnadsfritt.

6. Instagram

är en plattform designad för smartphones där användarna kan visa upp sina foton för andra, som kan ”gilla” och kommentera dem. Många företag använder Instagram för att visa hur det är att jobba på företaget. Starbucks lägger exempelvis upp bilder på personal och butiker i rekryteringssyfte och för att höja statusen på jobbet som cafébiträde.

7. Pinterest

är en ”humörstavla” dit de över tio miljoner användarna, ”pinnar” (länkar) egna eller andras bilder och filmer från nätet. Bilderna kan sedan sorteras, ”gillas”, kommenteras och ”repinnas” av andra. Pinterest används av organisationer för både rekrytering och employer branding.

TOOLKIT Rekrytering

Toolkit inkl verktyg.indd 45

45

5/7/2014 12:19:09 PM


VERKTYG

INSIGHTGUIDE KOMPETENSFÖRSÖRJNING

8. Talent bin

är en sökmotor som hjälper dig att hitta intressanta kandidater genom att matcha den profil du söker med de profiler som medlemmarna i olika sociala nätverk har registrerat där. Talent bin söker inte bara i stora generella nätverk som Facebook, och Twitter, utan även nischade nätverk som Meetup, GitHub och Stack Overflow som bara används av en viss grupp, till exempel programmerare. Genom Talent bin kan du också få reda på vilka intressanta kontakter dina medarbetare har i sina sociala nätverk.

9. Thesocialcv.com

liknar Talent bin. Du kan till exempel söka efter ”webbdesigners i Sverige” och få upp en lista med personer som matchar din sökning. Du får se ett urval av de profiler som de har registrerat i sociala medier och även inlägg som de har gjort. Dessutom får du direktlänkar till alla källor.

10. Work4labs verktyg ”work for us”

hjälper dig att lägga upp karriärsidor i social media och de har även en app för att du enkelt ska kunna bygga upp en talangpool. Appen används bland annat av Academic Work.

Källor: Insightlab, Michelle Rea, Social Honesty, HRbloggen mfl

46

Toolkit inkl verktyg.indd 46

© InsightLab

5/7/2014 12:19:09 PM

Guide 10 effektiva sociala medier  
Guide 10 effektiva sociala medier  
Advertisement