Page 1

insidan

2012    jan  feb  mars  april  maj  juni  juli  aug   sept   okt  nov  dec

tj tra oc

so m

ma

cia

kt

rs pe

Följ med och se!

l! E x

Kristen ungdomstidning

I väntan på Puls

*!20120615

Ett stenkast till Gud


insidan Kristen ungdomstidning

Redaktionschef Carl-Johan Andersson, Kristianstad calle.andersson@insidan.net

Karin Borg, Kristianstad karin.borg@insidan.net

Adress: Sandgatan 14b, 223 50 Lund 046-39 93 60 info@insidan.net www.insidan.net www.insidan.net/facebook Ansvarig utgivare: Simon Nilsson Prenumeration: (finns även som PDF till din mail!) 295:- per år (8 nummer), Studerande 195:Plusgiro 49 42 68–6 Expedition:

(Prenumerationer, adressändringar)

Isak Engström, Kristianstad isak.engstrom@insidan.net

Ingemar Westmark Karl Perssons väg 14, 280 22 Vittsjö 0451-223 42, prenumeration@insidan.net

Annonser och information: Annonsstopp den 20:­e i månaden före utgivningsdatum Cecilia Imberg, Lund cecilia.imberg@insidan.net

Utgivningsdatum: Omkring den 15:e feb, mars, april, juni, sept, okt, nov och dec Tryckeri: Norra Skåne Offset, Hässleholm

Gabriel Lindh, Göteborg gabriel.lindh@insidan.net

Omslagsbild: Foto: Lajla Borg Jensen

Jonas Roslund, Chiclayo, Peru jonas.roslund@insidan.net www.elungdom.se kontakt@elungdom.se

Teologiansvarig: Jens Gunnarsson, Uppsala jens.gunnarsson@insidan.net

Insidan ges ut av ELU (Evangelisk Luthersk Mission – ungdom). ELU har som målsättning att:

Inledare

Andakt

Mål som är viktigare än andra

H

ar du någon gång satt upp mål för saker som du skulle vilja uppnå? Det kan vara att lära sig ett instrument, att få bra betyg i ett visst ämne, eller kanske bara att gå upp lite tidigare på morgonen. Det finns också mål som har en mer djupgående inverkan på livet. Viktiga saker som har med min relation till Gud att göra: bönen, bibelläsningen och andaktslivet. Ett mål som jag har haft länge och fortfarande har är att leva ett liv helt för Gud. Att på varje område sträva efter att bli allt mer lik honom. Detta är ett livslångt projekt, en resa där jag i egen kraft aldrig kommer att nå hela vägen fram. Men tänk ändå att få ha det som mål och riktning för livet! Då kan med Guds kraft mycket komma att förändras och målet komma allt närmare. Insidans extratjocka sommarnummer vill ta upp just detta: hur relationen till Gud kan få bli meningen med livet och vandringen med Jesus kan få vara en del av vardagen – och av festen. Det får genomsyra ALLT – såväl i den djupaste glädjen som i den mörkaste sorgen, men även när jag möter människor som inte

Bön

Carl-Johan Andersson Kristianstad

Gud, tack för att du vill vara med på alla områden i mitt liv. Öppna mitt hjärta för dig. Amen.

Kristian Svensson

Kalla... unga människor till gemenskap med Jesus

Grafisk form och layout: Hans Bergström hasse@designforlivet.se

delar min tro och i de stunder jag behöver försvara min kristna tro inför andra. Vi vill i det här numret ge några olika exempel på vad ett liv i Jesus fotspår kan få innebära. Vi lanserar samtidigt nu också Insidan på PDF! Det gäller dig som hellre läser tidningen i mobilen, på din dator eller på en läsplatta. Kanske passar det även dig som bor utomlands under en period. Maila i så fall till pren@insidan.net för en PDF-prenumeration! Kostnaden är 195 kr för dig som studerar (295 kr för övriga). Till sist: Jonas Roslund tackar nu för sig efter tre år i redaktionen. Jonas har inte minst tillfört trygghet och kloka synpunkter i arbetet. Det senaste året har han skött arbetet från Peru i Sydamerika och nu väntar nya utmaningar för honom hemma i Sverige. Allt gott önskar vi i redaktionen! Må så gott i hängmatten och ha en riktigt skön sommar!

Utrusta... dem för ett kristet liv

Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. (Rom 10:9–10)

Jesus trivs inte i den lilla asken

T

änk dig en vanlig dag på skolan, du sitter och pratar med din kompis som folk tycker är lite speciell. När din kompis inte är i närheten så snackar dina klasskamrater skit om henne. Egentligen borde du stå för vad du tycker och tänker om henne men är rädd för att de andra ska börja tycka illa om dig också. Du har vänskapen och kärleken i hjärtat men säger inte inför andra att du egentligen tycker om henne. Så kan det även vara med Gud. Vi kan behålla Jesus i en liten ask inom oss, som vi väljer att öppna när det känns bekvämt. Som kristen har man sina torrperioder men även sina lättare stunder då allt flyter på i ens andliga liv. Men jag tror att det är otroligt viktigt att bekänna vår tro under alla omständigheter i livet. Själv har jag upplevt hur Gud har välsignat mig rikligt då jag har berättat om honom för min icke-kristna familj. Att dela med sig av det goda jag själv fått uppleva var jobbigt och skrämmande, men samtidigt har jag aldrig känt Gud så nära inpå som då.

Ofta är vi människor väldigt egoistiska vare sig vi vill det eller inte. Man sätter sig själv väldigt högt och gör det som gynnar en bäst för tillfället. Men frågan är om det är värt att känna sig sedd och bekräftad när man på vägen dit har sårat till exempel sin kompis, förälder eller Gud. Det är ofta vi sårar Gud när vi inte vågar stå upp för honom, precis som när kompisen får reda på att du inte bekräftar er vänskap inför andra folk. Jag tror verkligen att Gud vill att vi bekänner vår tro på honom och att vi tror med hjärtat att Herren är god och kommer att välsigna oss. Inte med det motivet att vi ska få det vi vill ha, utan att vi ska ge Jesus den ära som han förtjänar.

2

Sång: Will I stand in Your presence? To my knees will I fall. Will I sing hallelujah, will I be able to speak at all? I can only imagine. I Can Only Imagine – MercyMe

Hanna Ericsdotter Forsén Örkelljunga

Sända... dem till tjänst för andra

Bön: Hjälp oss att bekänna vår tro på dig och sprida ditt ljus vidare till de som inte känner dig. Tack för att du går med oss alla dagar och för att du har lovat att aldrig överge oss. Amen.

3


Undervisning

Följ med och se vad kristen tro innebär! Joh 1:40–46 40 Andreas, Simon Petrus bror, var en av de två som hade hört Johannes ord och följt med Jesus. 41 Han träffade först sin bror, Simon, och sade till honom: ”Vi har funnit Messias” (det betyder Kristus). 42 Han tog med honom till Jesus. Jesus såg på Simon och sade: ”Du är Simon, Johannes son. Du skall heta Kefas” (det betyder Petrus).

Första gången det hände var för 2 000 år sedan. Men det är lika aktuellt i dag: Att ta ett personligt beslut och följa Jesus. Och redan då bjöd lärjungarna med sig sina kompisar – läs och låt dig inspireras!

43 Nästa dag tänkte Jesus bege sig därifrån till Galileen. Då träffade han Filippos. Han sade till honom: ”Följ mig!” 44 Filippos var från Betsaida, från samma stad som Andreas och Petrus. 45 Filippos träffade Natanael och sade till honom: ”Vi har funnit honom som det står om i Moses lag och hos profeterna, Jesus, Josefs son, från Nasaret.” 46 Natanael sade: ”Kan det komma något gott från Nasaret?” Filippos svarade: ”Följ med och se!”

V

i får i den här bibeltexten möta lärjungarna precis i början av deras tid med Jesus, och vi får också se hur de drar med sig sina kompisar för att träffa den som de tror är Messias. Ofta tar man fasta på att Jesus kallar lärjungar i den här texten och i texten som är innan vårt lilla stycke, och det är ju helt riktigt. Jesus kallar människor, vanliga, enkla människor som du och jag, till att följa med honom och leva med honom. I vers 38–39 frågar två av de framtida lärjungarna var Jesus bor, och han säger till dem: ”Följ med och se”. Det är samma replik som vi sedan hittar i vers 46, men den här gången från Filippus som säger det till en av sina polare: Natanael. Man kan tycka att det är ett lite tunt exempel, men det är början på det Filippus kommer att göra i resten av sitt liv: nämligen att följa Jesus och göra som han gör. I mina ögon är det också här som vi kan lära oss allra mest av den här texten.

Jesus som Messias och allt det andra, men han gör inget konstigt av det. Han försöker inte att lära sig allt om Jesus bara för att kunna argumentera ner Natanael i marken innan han tar med honom, och han drar inte igång med att peka på alla hål som Natanaels världsbild kanske har, för att på så sätt kunna visa att han faktiskt har rätt.

Häng med och se

Båda dessa saker som jag nämner här ovan är sjukt vanliga i dag, inte minst i mitt eget liv. Vi lever i ett kunskapssamhälle där vi förväntas kunna argumentera för vår sak och peta hål på andras åsikter så att man kan komma fram till en sanning som gäller överallt, för alla. Problemet med det är att det inte gäller när det kommer till Jesus. Vi kan prata om honom och hans undervisning i en evighet, och tolka hit och dit, försöka förstå och tänka om och så vidare. (Jag vet, jag är teolog och älskar att diskutera och samtala, men det hjälper oss inte när vi ska föra folk till Jesus. Inte i första hand i varje Filippus-mentaliteten fall.) Det vi istället behöver göra är att ta Ofta får vi, när vi är på gudstjänst, på läger med dem till källan, till Jesus själv. “Häng eller pratar med någon kristen, höra att man med och kolla!”; “Följ med till gudstjänsten och se vad det är.”; “Hänka till ungdomsska följa Jesus, och att det är det som är vad lärjungaskapet handlar om i första hand. Lika gruppen, se fler unga som faktiskt tror”. ofta (eller nästan i varje fall) får man höra att Så kan vi försöka säga till våra kompisar, man bör prata med sina kompisar om sin tro de som är som Natanael. Många av dem och sprida vad det innebär att vara kristen så kanske har “Kan-något-gott-komma-frånNasaret”-mentaliteten (se vers 46), det vill att fler kan komma till tro. I den här texten säga att de tänker att “Gud är inte för mig”, möter vi den perfekta sammanflätningen eller: “Kristna har gjort så mycket skit genom av dessa två, tänker jag. Det Filippus gör historien” eller något på den vägen. Men här är att han lägger ribban så lågt det bara svaret gäller ändå! Om de kan se förbi det går för Natanael. Han säger ungefär: “Kom som har varit och det som bara är människor och kolla själv, så får du säga sedan vad du eller omständigheter så kanske de gör som tycker” (vers 46). Han själv har inga färdiga Natanael och faktiskt följer med och ser. Och svar, han har ju precis upptäckt det här med

4

5 Foto: Colin Brough, Robert Aichinger


Och Jesus har sett dem där de satt hemma vid datorn, på bussen eller i skolan, precis som han såg Natanael under fikonträdet.

Foto: Sebastian Schaeffer

Jesus har sett dem där de satt hemma vid datorn, på bussen eller i skolan, precis som han såg Natanael under fikonträdet. Och som motpol till “Kan-något-gott-kommafrån-Nasaret”-mentaliteten får vi ha Filippus-mentaliteten där vi tar med våra polare för att de ska kunna se, istället för att bara hamra dem med ord.

Hur blir man crazy då? När vi läser i Bibeln och om lärjungarna, exempelvis i Apostlagärningarna som ju handlar just om det: apostlarnas (lärjungarnas) gärningar (det vill säga vad de höll på med), ser vi kanske på de som agerar där: på Paulus, på Filippus eller på Petrus och så tänker vi att de gör helt sjuka grejer, stora saker som är helt crazy. Och sanningen är att det är precis vad de gör, men det är inte poängen. Om vi tar Filippus till exempel: Han är med i vår text, och han är med i Apostlagärningarna, så han passar väl bra som exempel. I

vanliga personer som sedan blev förvandlade genom Anden och genom att umgås med Jesus och lyssna till och se hans undervisning.

Se till att du platsar

Texten vi har är alltså både en uppmaning till ATT leva som lärjungar, för Jesus kallar oss att följa med, men den är också en uppmaning till HUR vi ska leva som lärjungar. Vi får lära oss av Filippus exempel när han gör precis som Jesus gör för att prata med sina kompisar. Vi får följa med på Jesus uppmaning, men vi får också se med våra egna ögon. Och för att din kompis som hänger med dig till kyrkan ska kunna se, eller i varje fall för att han/hon ska få det lättare, så behövs det att vi lever värdigt Kristi evangelium. Det behövs att vi ser på Jesus exempel i allt vi gör. Bibeln säger att mannen i ett äktenskap Apg (förkortningen för Apostlagärningarna) ska vara för sin fru som Kristus var för så gör han ganska feta saker. Han knallar ut församlingen, att han ska offra sig så. Det på en tom väg för att Gud säger till honom; är ett ord som vi kan ta till oss genom hela han smyger upp jämsides med en framståvårt liv, i relationerna till andra människor. I ende politiker och tjuvlyssnar på vad han läser; dag är det lätt att vara en individ, och allting han ifrågasätter den politikerns intelligens som utplånar individualiteten bemöts som och till slut hoppar han in i hans bil. Typ. Fast om det vore en spetälsk – alltså något som den tidens motsvarighet. Efter det teleporman inte bör komma nära eller beblanda sig teras han till ett annat ställe och fortsätter med. Men sådant är inte evangeliet om Jesus att jobba där. CRAZY! Men om vi backar Kristus, den Messias som skulle komma och lite och kollar på Filippus i vår text, vad gör ska komma åter. Evangeliet om Kristus är en han då egentligen? Jo, han säger, som jag kärlekshandling som pågår hela tiden. Bibeln skrev i början, följ med och se. Här är han är, på ett sätt, inte färdig, vet du. Ditt och inte någon “superkristen”, om man får säga mitt liv skriver hela tiden nya kapitel i Apostså. Han är inte den som gör feta saker eller lagärningarna. Vi får se till att de platsar. så, utan han bara är nyfiken; han söker efter vad det faktiskt kan vara som den där Jesus har som han behöver. Och han sprider det väldigt ödmjukt till sina vänner. Kanske är du en Filippus som han var i början, och kanske kommer du att bli en Oskar Andersson Filippus som han var efter Jesus himmelsfärd. Lund Varenda en av lärjungarna var sådana. De var

6

Bön

Tack, Gud, att jag får vara ditt barn. Led du mig på din väg. Jag ber att du, helige Ande, ska verka mäktigt i och genom mig, så att människor i min omgivning blir nyfikna på och vill lära känna Jesus. Herre, använd mig som du vill. Jag ber i Jesus Kristus namn, Amen!

Gestalta ett bibelord

Emma Åkesson Munka-Ljungby

7

Insidan - juni 2012  

Insidan är en kristen ungdomstidning som utkomme med 8 nummer per år och riktar sig till ungdomar i åldern 15-20 år. Besök gärna vår hemsida...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you