Page 1

Octubre 2013

Check-out

Check-out Butlletí de l’actualitat d’INSETUR

ACCIÓ Missió Colòmbia Acció d’internacionalització INSETUR ha participat en la Missió institucional

i

empresarial

a

Colòmbia

En el marc de la Missió s’han visitat diverses institucions públiques i privades

organitzada per ACCIÓ de la Generalitat de

relacionades

Catalunya, que ha tingut lloc entre els dies 19

Proexport, Cotelco, Instituto Distrital de

i 26 d’octubre. La Missió, acompanyada per

Turismo de Bogotá i Medellín Convention

una delegació oficial de la Generalitat, s’ha

Bureau,

estructurat en tres eixos temàtics: moda,

entrevistes amb agents polítics i tècnics i

smart cities i turisme. Hi ha participat una

s’ha analitzat la viabilitat d’alguns projectes

seixantena d’empresaris catalans.

estratègics.

Es presenta l’estudi d’Impacte econòmic de l’activitat turística a la ciutat de Barcelona 2012 Pàg. 2

Res’pir , juntament amb l’Ajuntament de Girona organitza 3 sessions formatives sota el nom de “Coneixem Girona”. Pàg. 3

amb

entre

el

altres.

turisme:

S’han

Fontur,

mantingut

Nou board member de la xarxa NECSTOUR.

Pàg. 3


check-out

e-MTA

projectes en curs

MOOC Cambios en el turismo contemporáneo. El mes de novembre s’inicia la realització del curs MOOC Cambios en el turismo contemporáneo que s’ha elaborat amb la iniciativa conjunta de la Facultat de Turisme i el Campus e-MTA. En el curs hi participen una vintena de docents, que tracten diferents aspectes del turisme contemporani (gestió i innovació hotelera, creació de productes, tendències de futur, el rol de la cultura...). S’ha presentat la proposta a la convocatòria de l’AGAUR i al premi Miríada-X.

TEMPUS. Els Dr. Lluís Prats, Dr. José Antonio Donaire i la Dra. Dolors Vidal participaran en un projecte del programa TEMPUS. El projecte porta per títol “Evaluation of Quality of Cooperation in Education Ecosystem as a Mechanism for Building Professional Competencies”.

Acte de presentació. El 18 d’octubre es va presentar l’Ecosistema Innovador de l’Aigua del Campus e-MTA. Hi van participar investigadors procedents de més de 10 grups de recerca de la UdG.

Projecte NEZEH en el marc de NECSTOUR. El professor Dani Blasco va participar en la reunió de treball de la comunitat que integra el projecte NEZEH (Nearly Zero Hotels), del programa IEE (Intelligent Energy Europe). Es va celebrar a Brasov (Romania) els dies 24 i 25 de novembre. En la reunió es van presentar els principals eixos del pla de comunicació del projecte, del qual el Dr. Lluís Prats n'és responsable.

Les regions i ciutats europees en l’Horitzó 2020. Els dinamitzadors del Campus e-MTA Xavier Xirgu i Dani Blasco assistiran el proper 27 de novembre a la presentació de la Conferència del Comitè de Regions de la Unió Europea sobre les directrius del programa Horitzó 2020 des de la perspectiva de les regions i ciutats europees. Es presenta l’estudi d’Impacte econòmic de l’activitat turística a la ciutat de Barcelona 2012 El dia 4 de novembre es va presentar, a l’Ajuntament de Barcelona, l’informe 2012 de l’estudi d’Impacte econòmic de l’activitat turística a la ciutat de Barcelona. En aquesta presentació es van exposar els principals escenaris de l’impacte econòmic, directes i secundaris, a l’any 2012. En aquests moments ja s’està iniciant l’estudi per a l’any 2013, que serà presentat l’estiu de 2014, i que inclou una anàlisi inèdita de l’oferta turística i una anàlisi territorialitzada de l’impacte econòmic del turisme al conjunt de Barcelona. L’estudi d’Impacte econòmic de l’activitat turística a la ciutat de Barcelona, dirigit per la Dra. Esther Martínez, aglutina investigadors de la Facultat d’Econòmiques i de la Facultat de Turisme. Es tracta d’un projecte emmarcat en la Línia 7 de l’ecosistema innovador del Campus euromediterrani del Turisme i l’Aigua de la UdG. 2


check-out

Res’pir amb “Coneixem Girona”. En el marc del projecte Res’pir, l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, ha

 “Heritage tourism clusters in three borders in Mexico” a la revista Journal of Heritage Tourism.

ofert a les empreses que formen part del Pla Pilot de l’Ajuntament, elaborar un procés de qualitat Res’pir. Aquest s’ha constituït de tres sessions formatives per donar a conèixer el patrimoni natural que envolta la ciutat. Les sessions s’han englobat sota el títol “Coneixem Girona”. Enllaç: http://ow.ly/qJdQB

participació en xarxes Reunió de la xarxa NECSTOUR a París. El professor Dani Blasco i la doctoranda Ariadna Gassiot van participar a la reunió del Taskforce d'Accessibilitat de la Xarxa NECSTOUR que es va celebrar a París els passats dies 21 i 22 d'octubre. A la reunió es van posar les bases de les actuacions previstes per a l'any 2014. Nou board member de la xarxa NECSTOUR. Lluís Prats ha estat escollit board member del comitè acadèmic de Necstour en la darrera assemblea general.

projectes presentats Costa Brava. El Dr. Jordi Comas ha elaborat el pla econòmic i financer de Ca la Bonica de Sant Joan de les Abadesses per encàrrec de Costa Brava Centre Hotels.

publicacions Articles en revistes de caràcter internacional. Els professors Dani Blasco, Jaume Guia i Lluís Prats han publicat 2 articles en revistes internacionals de turisme geogràfic i patrimoni cultural:  “Tourism destination zoning in mountain regions: A consumer-based approach” a la revista Tourism Geographies: An International Journal of Tourism Space, Place and Environment.

conferències, xerrades Tribut a Jafar Jafari. El Dr. Jaume Guia va assistir a la conferència de Celebrating and Enhancing the Tourism Knowledge-based Platform: A Tribute to Jafar Jafari on va presentar la ponència: Values based learning in tourism higher education: the case of EMTM juntament amb membres de la Universitat de Ljubljana, Head Institute for Tourism ITEF i de Southern Denmark.

3


check-out Del 2 al 4 d’ octubre. La srta. Judit Díaz va participar al 5th Advances in Tourism Marketing (ATM) Conference a l'Algarve a Portugal. Del 2 al 4 d’ octubre. Ponència de la Dra. Netty Huertas al II Simposi Internacional d’Investigació en Turisme, celebrat a Paipa Boyacá (Colòmbia) amb el títol de “La fotografía como instrumento de investigación de mercados turísticos". Caso San Basilio de Palenque – Colombia ”. RTD7. El 3 i 4 d’octubre el Dr. Jaume Guia va participar a la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable en Destinacions: Barcelona – Catalunya juntament amb el doctorand Víctor López. Títol de la conferència: Brokerage, Action Research and Knowledge Co-creation in Indigenous Tourism Development: The case of Pueblos Mancomunados, Oaxaca. RTD7. El 3 i 4 d’ octubre el Dr. José A. Donaire va participar a la 7a Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions: Barcelona – Catalunya a la taula rodona de la sessió “El destino: éxitos y retos.” Aportant la seva visió del Mediterrani. També va realitzar la ponència “El sentit del lloc: les comunitats locals, la responsabilitat i l’experiència del visitant”. Del 16 al 18 d’ octubre. Ponència de la Dra. Netty Huertas juntament amb una altra docent de la Universitat de Bolívar al “II Congrés Internacional Rural Comunitario como modelo de Desarrollo Humano Sostenible”.

Jornada tècnica sobre Pescaturisme. Participació de la Dra. Saida Palou a la Jornada tècnica sobre Pescaturisme, que es va celebrar el 9 de novembre a la Casa del Mar de Palamós, amb una ponència titulada “Turistes pescant, Pescant turistes. Reflexions d’una trobada singular”.

altres 16 d’ octubre. Participació del Dr. José A. Donaire en un debat sobre turisme a “El Punt Avui” a Barcelona entre els quals hi participaven els directors generals de Turisme de Barcelona i de Barcelona Hotels, entre altres. 30 d’ octubre. El Dr. Jordi Comas va participar en un debat a la ràdio (la Xarxa) sobre el turisme a la ciutat de Girona amb representants del sector (Rosa Duran, Neus Vila, Nicolazzi, etc). Del 29 d’octubre al 5 de novembre. El Dr. José A. Donaire va assistir al I Seminário Internacional de Turismo Comunicação e Cultura ECA realitzat a Brasil. Títol de la conferència: “Os desafios do Turismo Cultural”. Proposta de projecte a la Unió Europea. Varis membres de la Facultat de Turisme i INSETUR han presentat una proposta de projecte a una convocatòria de la Direcció General d'Empresa de la Unió Europea. L’objectiu principal del projecte és el disseny, implementació, promoció i màrqueting d’itineraris enoturístics accessibles a Catalunya, Ribera de Duero i Canàries.

17 d’ octubre. La Dra. Raquel Camprubí assisteix com a ponent al workshop “Estratègia 2.0 per a la difusió del patrimoni cultural de l’Empordà”, celebrat a l’Espai Armengol de Vilajuïga. 4


check-out

Atorgat el premi Timó d’Or. El Dr. Jordi Comas va assistir al lliurament de premis de la Unió d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre que va atorgar el premi Timó d'Or 2013 a Jordi Comas, a títol pòstum, “En reconeixement de la defensa dels interessos del sector i de la Costa Brava com a territori i marca turística”.

Frase del mes: La gente viaja para conocer al otro, su historia y costumbres, porque al descubrir lo diferente, aprende más sobre sí mismo. Lic. Lisandro Hormaeche, Docente de la carrera de Turismo en La Pampa

Marc de Formació del personal docent i investigador de la UdG 2009-2013. El Dr. Jordi Comas ha participat com a membre del tribunal que realitza la revisió dels papers presentats en la quarta edició de les “Jornades de Bones Pràctiques” que organitza l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach de la UdG.

Institut de Recerca en Turisme (INSETUR) Universitat de Girona Tel: +34 972 41 95 12 Email: sec.insetur@udg.edu

Ens podeu visitar a: www.udg.edu/insetur Ens podeu seguir a: 5

10. Check-Out  

El butlletí d' actualitat INSETUR mensual