Page 1

Núm 18. Edició Primavera/Estiu2017

Revista de l’Ins Daniel Blanxart i Pedrals. Olesa de Montserrat. (Baix Llobregat/Nord)


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Sumari Gerard Haro

Isabel Barragan

Manu Muradas

Ismael González.

Shijie Yerai Huang Pedrola

2

INS Daniel Blanxart i Pedrals.

Jhon

Nàdia

Ginestet

Azahou


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Editorial Andrea Delicado

Adrià Gil

Leila Sadiki

Erik Muñoz

Adam Guillamón

Nuria Romero

Un any més, hem encarat el final de curs entre exàmens, treballs, crèdits de síntesi… També hem aprofitat aquests últims dies de classe per fer algunes sortides i colònies l’alumnat de 1r, 2n i 4t d’ESO, i un viatge a França els de 3r d’ESO. Ens ho hem passat molt bé i hem après moltes coses els uns dels altres. Enguany la calor ens ha acompanyat des de ben aviat, però l’hem afrontat amb l’alegria i el neguit característics de cada final de curs. I també, com ja és tradició a final de curs, ja tornem a tenir a punt la revista del Blanxart, amb articles diversos, entrevistes, fotografies de moltes de les activitats que hem realitzat durant les últimes setmanes, etc. Desitgem que passeu tots i totes unes bones vacances!

Ferran Sequera.

Arnau Martínez 3


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Institut Daniel Blanxart

Les jornades de portes obertes de l’institut han constituït tot un èxit d'assistència de pares i mares interessats per l’oferta educativa del nostre institut.

informar sobre els nous cicles de grau superior per l’any vinent. Per una banda hem recuperat el cicle formatiu de grau mitjà de gestió administrativa, que es farà a partir de l’any vinent en horari de matí, i que complementarà el ja existent cicle de grau superior d’administració i finances. Això permetrà a l’alumnat d’Olesa poder accedir als estudis de la família professional administrativa sense haver-se de desplaçar fora de la nostra ciutat.

Un any més, les jornades de portes obertes esdevenen unes dates molt especials per a tots nosaltres; una ocasió única perquè tothom pugui conèixer de primera mà el nostre institut, les instal·lacions esportives, les aules específiques, l’oferta formatiContinuem amb el nostres cicles forva i un ampli ventall d’activitats extraescolars pensades especialment per a l’alumnat, matius de grau mitjà de Conducció d’Activiamb la il·lusió que aquests dos dies mereixin tats Esportives en el Medi Natural un lloc preferent a la nostra agenda. A finals de gener i principis de febrer vam obrir les portes als pares de l’alumnat de l’últim any del cicle de primària, i a finals del mes d’abril vam fer xerrades informatives per a tots aquells joves interessats en els estudis de batxillerat i cicles de grau mitjà i superior. A més de fer una visita guiada per les dependències del centre, la directiva va 4

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Aconseguir que el nostre institut esdevingui un centre de referència en qualitat educativa, objectiu per a tots nosaltres.

més nostre

A banda del currículum oficial (molt marcat per les lleis d’Educació), el Centre promou una sèrie de projectes educatius propis, els quals ajuden a donar una personalitat diferenciada i única. Els projectes que tenen plena vigència són els següents:

n

Programa Biblio XXI: té com a principal objectiu incentivar la lectura de tot l’alumnat.

(CAFEMN) i el de Sistemes Microinformàtcs i Xarxes.(SMIX). A més, l’institut també ofereix dos programes de formació i inserció: un d’auxiliar de muntatges d’instal·lacions elèctriques, d’aigua i gas, i un d’auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic. En aquest darrer cas, per a alumnat amb necessitats educatives especials.

Projecte TEU: conveni de col·laboració entre els centres educatius de secundària i l'Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Pla de l’Esport: Projecte, inicialment subvencionat pel Consell Català de l’Esport. Permet potenciar les activitats esportives en horari lectiu. Projecte La natura: pensat per convertir el pati en un lloc de pràctiques científiques, gestionat per l’alumnat de tots els nivells. Amb un hort ecològic i un planter d’herbes aromàtiques. Empresa simulada: Seguretat Blanxart, la qual funciona com si d’una empresa real es tractés, relacionant-se amb d’altres empreses simulades nacionals i internacionals. Projecte Compartim converses: projecte que busca promoure l’ús social del català mitjançant la constitució de parelles lingüístiques. Projecte Supera’t: projecte que apliquem en l’assignatura de C. Socials, de 1r o de 2n d’ESO i que permet millorar les competències de l’alumnat, i el treball cooperatiu. Taller de Teatre: projecte lligat a una assignatura optativa, que comporta la representació, amb públic extern, d’una obra teatral que cada curs assaja l’alumnat. Intercanvis internacionals: tot l’alumnat de francès manté un intercanvi lingüístic amb el Collège de l’Arc (de Dolle).

INS Daniel Blanxart i Pedrals

5


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Mes de Juny El primer dissabte del mes de juny l’AMPA de l’institut s’encarregà d’organitzar la Festa de final de curs on pares, mares, alumnes, professors i personal del centre hi estaven tots convidats i convidades a participar. Al llarg del curs, com que els alumnes de quart d’ESO han treballat molt, es mereixen gaudir d'una estona de gresca. Poder-se acomiadar dels companys i les companyes, del professorat i de l'insti de la millor manera...amb una GRAN FESTA!!!

6

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

La música, el ball i els parlaments del Director, van fer que passésim una molt agradable i divertida estona. Els alumnes de primer curs d’ESO amb la seva interpretació instrumental van donar un to molt emotiu a l’esdeveniment. Volem donar les gràcies a la professora de l’àrea de música del nostre institut, la Raquel Bodas per la seva dedicació. Ah, però la festa no s’acabava aquí... Per a les persones més animades, hi havia la possibilitat de quedar-se a sopar i allargar, així, una mica més la companyonia i la gresca...

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

7


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

El Saló de l'Ensenyament explora quines seran les professions del futur Del 22 al 26 de març, el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona va acollir una nova edició del Saló de l’Ensenyament amb 190 expositors. L’edició d’aquest any reforça encara més la seva vocació orientadora acadèmica i professional reunint la més completa i actualitzada oferta d’estudis de batxillerat, universitaris i cicles de formació professional. Les ciències biomèdiques, veterinària, informàtica i educació infantil i primària han centrat la majoria de les consultes dels joves sobre graus universitaris, segons han informat des del Saló de l’Ensenyament. El certamen va tancar les portes ahir diumenge al migdia amb aproximadament 75.000 visitants i uns 11.000 estudiants atesos pels serveis d’orientació. Les consultes sobre la Formació Professional han anat dirigides sobretot a cicles relacionats amb sanitat, administració i finances, comerç i màrqueting. La majoria d’estudiants volien aprofundir en diferents aspectes sobre els estudis que els interessen, però també han resolt dubtes sobre els nous estudis de grau de tres anys, les Proves 8

d’Accés a la Universitat (PAU), i les beques i ajudes del sistema universitari. Els cicles formatius relacionats amb la robòtica i els processos industrials, administració i finances, comerç i màrqueting, sanitat, activitats físiques i esportives, així com les diferents modalitats de batxillerat –sobretot científic i tecnològic– han centrat aquest any moltes de les consultes dels joves. Pel que fa a graus universitaris, les ciències biomèdiques, veterinària, informàtica, educació infantil i primària, i psicologia han estat protagonistes. Molts visitants s’han interessat principalment pels estudis relacionats amb l’àmbit de les ciències de la salut (psicologia, biomedicines, infermeries, activitats físiques i de l’esport) i les ciències socials i jurídiques (sector educatiu, gestió cultural, administració i direcció d’empreses), entre d’altres.

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

diferenciades, condiciona en gran mesura l’ús que fem de la tecnologia. Els idiomes i les noves tecnologies jugaran un paper clau a l’hora d’escollir la millor professió de futur.

L’entorn digital en el qual interactuen nens i adolescents és un món inacabable:l’any en què es compleix el cinquanta aniversari de la publicació de la Llei de Moore.(La llei de Moore expressa que aproximadament cada dos anys es duplica el nombre de transistors en un ordinador) http://ca.wikipedia. org/wikLlei_de_Moore . Encara que les afirmacions de la Llei de Moore no es basen en el mètode científic, sí que evidencien la tendència que la tecnologia ha mantingut en els últims anys, tant pel que fa la reducció del seu cost com en relació a l’augment de les seves possibilitats. Aquesta tendència, així com la de concentració en un mateix dispositiu d’utilitats que fins fa uns anys apareixien

El telèfon intel·ligent o smartphone està tan incorporat en el nostre dia a dia, que es converteix en una extremitat més del nostre cos. En el cas dels nens i adolescents la tecnologia forma par de la seva quotidianitat; la nova generació d’adolescents naixcuts al voltant de l’any 2000 rep el sobrenom de Nadiusdigitals. Titulars com “Finlàndia abandona l’ensenyament de la cal·ligrafia en els col·legis, i la substituirà, a principis de 2016, per l’aprenentatge de la mecanografia i l’ús del teclat” o “El regal estrella del Nadal és un pal per fer-se selfies”són un clar exemple que el fet digital ha arribat, s’ha quedat i ha canviat l’evolució de la nostra societat...

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

9


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Dijous 17 de març, al llarg del matí, va tenir lloc al nostre institut la 3a Fira d’Empreses Simulades del Blanxart. L’acte va tenir dos escenaris principals: el gimnàs, on es van ubicar els estands de les empreses simulades participants, i la sala d'actes. El professorat i l’alumnat que tenien hores disponibles van poder fer una passejada pels estands o assistir a les conferències. També va haver-hi, al pati (a 3a hora), una exhibició amb foc real (com a pràctica de Riscos laborals). En definitiva, tot l’alumnat de l’institut va haver de fer un esforç per contenir

el xivarri i el trànsit pels passadissos per no alterar la presència externa, tant de centres educatius com de convidats del Departament d’Ensenyament. Aquest tercer projecte el vam començar a preparar a l’inici d’aquest curs. Vam decidir organitzar-ho amb temps per poder oferir el millor possible i una bona experiència tant per als organitzadors com per als nostres convidats. Per poder dur a terme aquest projecte, tots els treballadors de la nostra empresa simulada hem col·laborat en la seva organització i alhora hem continuat treballant perquè la nostra empresa continués funcionant. Els diferents grups es van encarregar de dissenyar totes les identificacions i els cartells informatius, preparar l’obsequi que

10

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

vam fer als nostres convidats, la presentació Des d’aquí volem donar les gràcies a de la nostra empresa i altres tasques ne- totes les empreses participants, conferencessàries per al bon funcionament de la tro- ciants, al nostre centre, al professorat i a bada. tot l’alumnat que va col·laborar perquè També van col·laborar en aquesta pre- aquest Meeting Point fos tot un èxit. paració l’alumnat del cicle d’Informàtica, que va instal·lar tota la xarxa informàtica perquè poguéssim tenir ordinadors al pavelló amb connexió a internet, on es va muntar la zona de negociacions. Durant la jornada també van vetllar per al bon funcionament de tot plegat.

Seguretat Blanxart, SAS és una empresa simulada de l’institut Daniel Blanxart d’Olesa de Montserrat activa des de 1998. Ens dediquem a la venda de material referent als sistemes de seguretat.

L’empresa està integrada en una xarxa de més de vuit mil empreses simulades Diferents convidats van oferir xerrades d’arreu del món que ens permet fer tot sobre temes d’interès relacionades amb el tipus d’operacions amb persones d’altres món laboral i l’entorn de la simulació. Les llocs com si fos una empresa real. empreses participants van fer una presentaEsperem que altres alumnes també ció dels seus productes. puguin gaudir d’una experiència com Mentrestant, al pavelló, els nostres aquesta en el futur. agents establien relacions comercials amb les empreses convidades. Hem de dir que les negociacions van anar força bé, tant al departament de compres com al de vendes. A més, vam comptar amb l’ajuda d’alumnes de batxillerat dels instituts El Castell i El Cairat, d’Esparreguera; escola Daina-Isard, d’Olesa, i l’institut Voltrera, d’Abrera. Els vam subcontractar perquè actuessin com agents comercials de la nostra empresa i poguessin tenir una idea de com funcionen les negociacions comercials. Al llarg del matí, al pati es van fer demostracions d’extinció d’incendis amb foc real a càrrec de l’empresa Alarma Uno. Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

11


Núm. 18–

febrer/Juliol 2017

Avui investiguem sobre una paraula que prové de la mitologia grega: ANDRÒMINA. A l’antiga mitologia grega trobem un personatge singular: l’Andròmeda. Aquest ésser sobrenatural que passava per ser la més bella de les nereides, era pretesa pel déu i rei dels mars Posidó, que va ser rebutjat per ella. Va ser tan gran la maledicció i l’ira de Posidó que va enfadar-se fins a tal punt amb tota la família de la deessa, que el seu pare Cefeu, hagué de prendre la determinació de sacrificar la seva pròpia filla per apaivagar l’enuig dels déus. A l’últim moment, abans què es consumés el sacrifici de la princesa, va aparèixer Perseu amb les seves sandàlies voladores i va salvar la princesa per casar-s’hi.

De tan embolicada com és aquesta història (que segons a qui li pot semblar una telesèrie) alguns la van considerar una bestiesa, una fal·làcia, un embolic, una enganyifa; aquest va ser el primer significat que va prendre la paraula andròmeda, que finalment va transformar-se en andròmina i va incorporar també el significat de moble o trasto vell i inútil. Aquesta accepció que ha fet fortuna és moble, estri, etc., atrotinat, inútil: “Ens hem de desfer de totes aquestes andròmines. La X Baixada d’Andròmines de la nostra ciutat se celebra en el marc dels actes de la festa major i arriba a la seva desena edició; no és una cursa ni cap competició, sinó una manera de divertirse i fer espectacle. Hi pot participar tothom. S’organitza des del Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, dins dels actes programats per a les Festes de Santa Oliva, el diumenge 12 de juny de 2017 a les 17.00 h a la placeta de Santa Oliva. Hi va haver una gran quantitat de participants, alguns d’ells antics alum-

12

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

nes del nostre institut. Les“normes” indiquen com a mínim una persona pilotant l’aparell i a més no hi ha límit màxim de tripulants per andròmina. Els participants menors d’edat fins a 12 anys han d’anar acompanyats d’un adult. De 13 a 17 anys han de portar l’autorització signada pel tutor legal. És important portar casc homologat (preferiblement integral) i molt recomanable portar colzeres, genolleres i pantalons i jerseis llargs. Els participants han de fer-se responsables dels

permeten patinets si estan ben personalitzats i bicicletes amb remolc, de grup o enganxades, sempre que estiguin ben adaptades al fort pendent dels carrers del casc antic. El recorregut passa per la placeta i el carrer de Santa Oliva, continua pel carrer de Creu Real, i fa un gir de 90 graus per tal d’enfilar-se pel carrer Ample i acabar a la plaça de les Fonts. Els obsequis i els premis es van lliurar a la plaça de la Sardana i l’organització es reserva sempre el dret de canviar el recorregut establert i desqualificar aquells vehicles que d’una manera intencionada o no intentin saltar-se les normes d’inscripció. A més els “comissaris” de la cursa vetllen per la seguretat dels participants durant el recorregut, mitjançant pneumàtics, bales de palla, amb els agents de protecció civil i voluntaris.

danys que puguin causar a d’altres o a ells mateixos. Els vehicles, que any rere any van guanyant en parafernàlia i originalitat, no destaquen precisament per portar una mecànica excessivament sofisticada, però han de ser de construcció pròpia i no es permeten carros de supermercat, ni bicicletes individuals. Es

Els premis són del tot testimonials i una excusa per passar-ho bé. Les categories premiades són: al grup més nombrós i sorollós, a l’andròmina més treballada, també hi ha premi a les millors cabrioles de trike drift o similar i evidentment, tenim premi per a la més ben decorada (tant els participants com l’andròmina).

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

13


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

El passat 2 d’abril va arribar la tercera edició a la vila d'Olesa de la Trail de les Ermites. És un projecte de l’Associació Esportiva Escolar de l'institut Daniel Blanxart i l’Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Dos recorreguts: 26 km i 12 km (1500 m/d i 500 m/d). Un itinerari que ens va permetre descobrir el nostre entorn natural. Va ser un èxit de participació! Enmig dels parcs naturals de Montserrat i Sant Llorenç, al voltant dels 600 participants van prendre part en la tercera edició de la Trail. La cita esportiva va aplegar uns 150 voluntaris i voluntàries. El guanyador de la cursa de 26 quilòmetres va ser Juli Vilches (de l’equip Monistrol Runners2) amb un cronòmetre de 2h 22’ 32’’. La primera classificada en la categoria absoluta del recorregut més llarg va ser Raquel Parrado amb 2h 47’36’’. Pel que fa als resultats de la cursa de 12 quilòmetres va ser Carlos Luís (equip A corre cuita) amb un temps de 53’ 58’’ i Esther Guerrero (de l’equip Supermario World) amb un registre d’1h 1’ 42’’, va guanyar en categoria femenina.

14

A banda d’aquests dos grans recorreguts va haver-hi tres curses pels carrers del nucli antic del municipi, especialment pensats per als més menuts i que van sumar una cinquantena de petits corredors i corredores en les diferents categories benjamí, aleví i infantil, i es consolidà així la MiniTeo. La cursa pren el nom de les tres ermites que hi ha al voltant d’Olesa de Montserrat. Sant Salvador de les Espases és una capella del municipi d’Esparreguera. Està situada dalt d’un espadat aïllat, al punt de confluència entre els termes municipals d'Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vacarisses. Era l’antiga capella del Castell de les Espases; en re-

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

alitat, el toponímic de les Espases prové pel terreny accidentat on es troba el castell. L’ermita de Sant Pere és l’antiga capella del castell de Sacama. El Castell de Sant Pere Sacama era una petita construcció defensiva de l’època carolíngia que controlava el camí d’Olesa a Vacarisses i a Terrassa. Actualment, només queden trossos de paret de pedra col·locades en forma d’espiga (opus spicatum). A l’oest del castell i en un petit turó, s’erigia el Mas Vilar, on s´hi troben les restes de l’ermita de Sant Jaume. En l’actualitat la cursa no passa per aquest indret. El santuari, que és del segle XI, actualment és un munt de ruïnes del qual encara es pot distingir el basament d’una torre circular i un parell de sitges.

0lesa de Montserrat (Baix Llobregat)

15


Núm. 18–

16

febrer/juliol2017

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol2017

0lesa de Montserrat (Baix Llobregat)

17


Núm. 18–

febrer/juliol 2018

Holi, també conegut com el festival dels colors i la festa de l'amor, és una antiga festa religiosa hindú que s'ha tornat molt popular en moltes parts del sud d'Àsia, així com entre persones d'altres comunitats . Aquesta festivitat també té un altre significat cultural: és la festa en què cada individu es pot alliberar dels errors del passat, oblidar i perdonar. En aquest dia, la gent paga o perdona els deutes o reinicia el contacte amb persones. El festival marca l'inici de la primavera.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) 18

19


Núm. 18–

febrer/juliol 2018

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

19


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Sant Jordi

23 d’abril

Un any més, el Departament de Llengües del nostre institut ha convocat amb motiu de la celebració del 23 d’abril un concurs literari. A més del dia de Sant Jordi, celebrem el dia del llibre: exaltació de la literatura en general i efemèride que recorda els aniversaris de William Shakespeare i Miguel de Cervantes. El concurs ha tingut dues modalitats: poesia i narrativa, i en ambdues modalitats es va registrar un gran èxit de participació. Per a cada modalitat, categoria i llengua es va concedir com a premi un trofeu literari, i un val per a llibres o material escolar. Els escrits podien ser presentats en català, castellà, francès i anglès. A la modalitat de poesia el tema podia ser lliure i l’extensió recomanada era entre 14 i 50 versos.

ordinador, dintre d’un sobre que havia de portar el títol de l’obra i, opcionalment, un pseudònim. Dins d’aquest sobre n’hi havia d’aver un altre de més petit amb les dades personals. Tot es fa d’aquesta manera per tal de garantir l’anonimat de les obres presentades i l’imparcialitat del jurat,constituït pel professorat dels Departaments de Llengües. Els premis es van lliurarar el 21 d’abril de 2017 al gimnàs de l’institut.

En narrativa les bases del concurs especificaven una extensió màxima de tres folis, per una sola cara, i el conte o narració també era de temàtica lliure. Evidentment, com correspon a tota creació literària, havien de ser originals, inèdits i no premiats en altres certàmens. El professorat va explicar les bases del concurs a les classes fent palès que els treballs tant es podien presentar tant a mà com a

20

INS Daniel Blanxart i Pedrals


CATALÀ 1r CICLE ESO

.POESIA:

1r: Joan Navas, Montserrat, la muntanya màgica 2n: Clara Soberbio, Parlar i raonar la millor opció NARRATIVA:

CASTELLÀ FRANCÈS 1r CICLE

1r: Mel Irigaray, Pensamientos 2n: Ivet Castells, Recuerdos

1r: Clara Soberbio, Oh, quin enigma! 2n: Marc Martínez Sotillo, El principi d’una història Accèssit: Sònia Cabayol, El sentit de la música 2n CICLE

..POESIA:

NARRATIVA: 1r: Naira Pérez, El hostal 2n: Arnau Diéguez, El sonido de las palabras

1r: Carla Rodríguez Valero, Sense títol 2n: Sílvia Fuertes, Què passa a les golfes? BATXILLERAT POESIA: 1r: Arnau Massana, Pas a pas, com pinzellades 2n: Pau Segura, Alba

2n CICLE POESIA: 1r: Javier Villalba¸ Pensamientos 2n: Arnau Granero, Mi equipo

2n: Núria Valls, La missió

1r premi: Àngel Díaz, Fem bé introduint les noves tecnologies a l’educació infantil?

1r: Mireia Bautista, Une Seule Vie 2n: Alba Luque, Le Jour Se Lève NARRATIVA:

soñador

2n: Núria Flores, Préjugé NARRATIVA:

1r: Rebeca Vera, El muchacho de Gales 2n: Clàudia Calero, Mi peluche salvavidas

ANGLÈS 1r CICLE Premi literari 1r: Andra Ranf The Summer

BATXILLERAT. POESIA: 1r: Iván Barrachina, En mi puño cerrado escri2n: Ainoa Moreno, Te necesito

FILOSOFIA

1r: Lorena Enajas, Sentiments

1r: Olga Calabuig, Les Heures

biré un nombre

ASSAIG BREU DE

NARRATIVA:

Accèssit: Adrián Bautista, Palabras de un

NARRATIVA: 1r: Roger Almasqué, Hiverns

2n: Carla Rodríguez, Magie

BATXILLERAT POESIA:

1r: Eva Almasqué, El petó

NARRATIVA:

1r: Rebeca Vera, Le Néant

2n: NàdiaTeruel, La Vie

al caer

POESIA:

2n: Paulina Gallardo, Els camins

POESIA:

NARRATIVA: 1r: Marc Font, El recolector de almas 2n: Alba Luque, Alter ego Accèssit: Oriol Galán, Cartas a Kirika

2n: Muqaddas Mansor Princess Orange 2n CICLE Premi literari 1r: Nàdia Teruel, Without title 2n: Natàlia Muñoz, You aren’t here BATXILLERAT Premi literari 1r: Pol Castells, My Last Day

2n premi: Iván Barrachina, Els joves poden canviar el món?

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

21


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

EL Calaix del Blanxart Festa PQPI

Fem recordatori de l’èxit de participació de la Festa del gran recapte d’aliments del nou PQPI de Comerç i Atenció al públic. També volem destacar la bona participació del nostre alumnat de tarda en la Botiga Solidària i, especialment, l’ajuda ‘logística’ prestada, per l’altre PQPI del Centre (el de Manteniment i Muntatges d’Instal·lacions elèctriques), als seus nous companys i companyes. L’acte d’inauguració va acabar amb una BOTIGA SOLIDÀRIA, gestionada pels mateixos alumnes de Comerç i Atenció al públic, els quals intercanviaven regals nadalencs (de fabricació pròpia) amb productes alimentaris (de llarga conservació), duts per la resta d’assistents a la Festa. Aquests regals seran enviats pròximament al Banc d’Aliments. En fi, gràcies a tots per aquesta iniciativa, de part de la gran família del Blanxart!

L’alumnat del Blanxart ha participat en la creació de la Nova Auca del Medi Ambient al carrer Sant Josep Oriol. (dissabte 3 de juny)

Us presentem l’últim alumne nou del Blanxart: Corpy, la nostra mascota, és l’'escorpí comú, groc o escorpí (Buthus occitanus). De dia sol quedar amagat sota les pedres dels llocs més càlids, com ara els matolls i llistonars, i de nit surt a la caça d’artròpodes que paralitza injectant el verí del seu agulló terminal. De vegades sol sortir també els dies de pluja. Pel fet que és considerat de mitjana perillositat, podeu observar la nostra mascota dins d’una gàbia de metacrilat transparent al Departament de Cències del nostre institut. Els professors han pres aquetes mesures de seguretat perquè la seva picada sol ser molt dolorosa i produeix edema i butllofes esquimòtiquess en el lloc de la picada, així com com cefalea, lipotímia, febre, vòmits i una lleugera dispnea... 22


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

NOVA CAMPANYA DE SOLIDARITAT “Un somriure innocent“ Projecte per als infants sahrauís refugiats als campaments de Tindouf Esplai d’estiu.

Els dies previs a Sant Jordi, les noies i els nois del taller de les Lectures Solidàries i de la Comissió de Solidaritat de l'institut van explicar aquesta campanya de recollida de contes en castellà: QUÈ ÉS “UN SOMRIURE INNOCENT”? Un projecte elaborat per nois i noies del Sàhara que estem estudiant a Catalunya i que volem transmetre tot allò que hem après als infants dels campaments. QUÈ FEM? Estem preparant un esplai ple d’activitats lúdiques i d’aprenentatge. QUÈ NECESSITEM? Contes en castellà per a infants. ON PODEU PORTAR ELS VOSTRES LLIBRES? Al departament de català i castellà, al local de l’AMPA o bé, a l’aula d’acollida del nostre institut.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

23


Núm. 18–

febrer/ juliol 2017

Entrevistem a Mayte Martínez Professora de llengua Castellana.

Avui fem una entrevista a la Mayte Martínez. Volem saber coses d’aquesta nova professora perquè estem al cas del professorat de sempre, però poca cosa sabem de persones com ella, que acaba l d’arribar i que la veiem cada dia voltant per l’institut, però no hi tenim un vincle directe pel fet que nosaltres, els integrants de la revista Cavall som de tercer d’ESO i la Mayte nomès dona clase a primer, segon d’ESO i Aula d’acollida. Ens pots dir quatre coses sobre tu mateix, on vas néixer, on vas estudiar per dedicar-te a la tasca de professora? Vaig nàixer a La Vila Joiosa un municipi pesquer de la província d'Alacant i vaig estudiar la carrera de Filologia Hispànica a la Universitat d'Alacant. Quants anys fa que et dediques a

aquesta l’ensenyament? Què és allò que més t’agrada de la teva feina? Ens podries donar algun consell a tots nosaltres referent a la tria del nostre futur? Com he dit abans, és la primera vegada que treballe en un institut, però fa més de vuit anys que faig classes de repàs. El que més m'agrada de la meva feina és poder posar el meu gra de sorra en el vostre procés d'aprenentatge. M'agrada veure la cara de sorpresa dels alumnes quan expliques alguna cosa que ells desconeixien i mai no pensaven que podria ser així.

Júlia Sero Noguero Bon dia, Júlia.Et volem fer una petita entrevista perquè de fet tot el professorat nou del nostre institut és un gran desconegut per tots nosaltres.Nosaltres com alumnes de tercer d’ESO no tenim cap vincle directe perquè et veiem nomès amb els alumnes de primer i segon d’ESO.Tambè sabem que estàs sustituint també a professora de baixa per embaràç. On vas estudiar per dedicar-te a la tasca de professora? Vaig estudiar Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona. Em va costar molt decidir-me, però finalment em vaig guiar ben bé pel que més em cridava l’atenció, que era la llengua i literatura angleses. 24

Què et sembla en línies generals el l’institut? És diferent als que has estat treballant abans? M’agrada que no sigui gaire gran, ja que així és més fàcil conèixer a tothom. Parlo òbviament de l’ESO i el batxillerat, a cicles sí que em perdo! I sí, és molt diferent a tots els instituts i escoles que he treballat fins ara. De moment no n’hi ha cap que s’hi assembli. Quants anys fa que et dediques a l’ensenyament? Què és allò que més t’agrada de la teva feina? Fa gairebé 14 anys que em dedico a l’ensenyament i el que més m’agrada és veure els petits o grans avenços que els alumnes van fent a curt i llarg termini.

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/ juliol 2017

Pel que fa a la tria del vostre futur, el meu consell, en primer lloc, és que estudieu, encara que penseu que durant l’ESO heu d’estudiar coses que no serveixen per a res o que no us interessin, en el futur us adonareu que sí que les podeu fer servir. A més, actualment per a qualsevol feina us demanen l'ESO, i en segon lloc, us aconselle que estudieu allò que us permeti treballar en el que us agrade, perquè és molt fastigós aixecar-se cada matí per anar a treballar en una cosa que no ens agrada. Quines són les teves aficions? En el meu temps lliure m'agrada llegir, escoltar música, anar al cinema, veure moltes sèries, viatjar i conèixer llocs nous, sortir amb els amics i estar amb la meva família. Ens pots explicar alguna anècdota que t’hagi passat al llarg dels anys de professora? Com ja he dit, aquesta és la primera vegada que treballe realment de professora, però aquest any sí que m'ha passat alguna cosa graciosa. Per exemple m’han confós més d'una vegada amb una alumna, o algun alumne s'ha dirigit a mi com a "mamá". També m’han dit que

parle un català molt estrany… No ho sé, segur que n’hi ha més, però ara mateix no en recorde cap més. Voldries afegir alguna cosa més ara que estem ja a final de curs? Sí, voldria dir que per a ser la primera vegada que treballe en un institut no ha estat gens malament! Encara que al principi va ser un poc dur, com tots els començaments, he gaudit molt aquests mesos aquí. Els companys m’han ajudat molt a integrar-me, sobretot les meves companyes de departament .I m'agradaria donar-vos les gràcies a tots i totes. Jo vaig venir aquí a intentar transmetre els meus coneixements als alumnes, que aprenguessin sobre la meva matèria, la llengua castellana, i també a ajudar-los a fer que desenvolupessin el seu pensament crític, entre altres coses, però jo també he après, i molt! Cada dia els alumnes m’han ensenyat alguna cosa nova. Amb açò vull dir, que mai es deixa d'aprendre!

La nostra nova professora d’anglès Quines són les teves aficions? M’agrada molt viatjar, conèixer nous llocs, la seva gent, la seva gastronomia... i també veure sèries en versió original o llegir, gairebé sempre en anglès. Fa alguns anys també ballava salsa gairebé cada dia, però últimament ja només ho faig molt de tant en tant.

dre’ns fins que va arribar una guia que ens acompanyava i ens va ajudar... Sort d’ella!

Ens pots explicar alguna anècdota que t’hagi passat al llarg dels anys de professora? N’hi ha moltes, d’anècdotes! Ara mateix em ve al cap un viatge que vam fer a Rússia una vegada amb una escola. Un alumne es va fer mal al peu i em va tocar a mi acompanyar-lo al metge. Jo no parlo rus i el metge només parlava rus… Va ser molt divertit intentar entenOlesa de Montserrat (Baix Llobregat)

25


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

El Barri Jove és un espai fora de l’horari escolar on es realitzen diferents activitats gratuïtes: reforç escolar, tutories, tallers, coneixement de l’entorn, suport a les famílies, excursions... El projecte del Barri Jove han començat una nova fase, ja que l’ajuntament ha fet les gestions adients per tal de donar-li continuitat. Les activitats del projecte,que es van començar simplement com a prova pilot, han superat amb èxit aquest primer moment i es desenvolupa ara per donar amb continuïtat diferents serveis als joves olesans. Des del Departament de Joventut s’organitzen i es potencien activitats lúdiques, principalment d’oci, adreçades als diferents perfils de joves.Mitjançant aquestes es vol crear un vincle entre el/

la jove i el municipi, ja sigui des de la propia organització de les activitats, com el simple fet de participar-hi. Alhora, el barri jove vol donar continuïtat a les activitats d’oci com les dutes a terme al llarg de l’any escolar 2016/2017,exhibicions de patí, escúter, grafitis, concerts, marató d’artistes, baixada d’andròmines, etc. D’aqusta manera, es vol aconseguir que el Barri Jove comenci a ser un referent consolidat a olesa, que es normalitzin les seves activitats i que pugui esdevenir una eina més al servei de la joventut.

Cal Mané 26

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Els cursos/tallers s’organitzen a través de les demandes dels joves mitjançant enquestes, xarxes socials, atenció directa… I també es tenen en compte les noves tendències i les necessitats formatives de cada etapa: anglès, cursos de monitor/a de lleure, hort ecològic i hort al balcó, edició de vídeo i altres com taller de cuina , pastisseria, aules d’estudi etc. Els primers objectius del Barri Jove són potenciar l’educació en el lleure i la convivencia entre diferents cultures, les que arribin de fora i la pròpia. S’espera que en els proper mesos es pugui ampliar l’oferta de les diferents activitats cultural que es duen a terme. L’acollida de tots els actes que fins el moment ha dut a terme la regiduría de joventut ha estat molt positiva, així que s’espera que el programa de tardor/ hivern 2017/2018 s’amplïi molt més. Per més informació:

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

27


Núm. 18–

febrer/juliol 2016

Club

de lectura jove Els nostres alumnes de primer i segon cicle d’ESO han participat en diversesos projectes i iniciatives de la Biblioteca Santa Oliva i l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat Els nostres alumnes han fet d’investiEnguany, el Club de Lectura Jove, desti- gadors i han anat assabentant-se de què hi nat a alumnes de 1r d’ESO ha proposat treba- ha més enllà d’aquesta malaltia. llar durant el calendari escolar el Club WonDe l’August sabem que pateix una dider: Aquesta és una proposta per treballar la lectura del llibre de l’autora R.J. Palacio amb sostosi mandibular. Ara bé, quin és l’origen un seguit d’activitats que podem dur a terme mèdic d’aquesta malaltia? Per què es pot per dinamitzar la lectura a l’aula amb els nos- produir? Quines són les manifestacions físiques? Quines són les conseqüències per tres alumnes. al pacient que la pateix? Hi ha algun tipus Consisteix en una sèrie de reunions pe- de tractament? Com és el dia a dia d’una riòdiques en què un grup d’alumnes, interes- persona amb aquesta síndrome? sats a compartir una mateixa lectura, s’apleANEM AL CINEMA! Una bona manera guen per tal de conversar sobre el que han llegit mitjançant els comentaris i les opinions de tancar el club de lectura sobre Wonder és veure una pel·lícula que tracti una dels participants. temàtica similar. Per poc que puguis, mira Tot i que no és l’assumpte principal, la L’home elefant. Aquest film narra la malaltia congènita del protagonista de la no- història verídica de John Merrick. Si t’hi fivel·la l’August, és l’aspecte al voltant del qual xes, segurament trobaràs molts punts en giren tots els esdeveniments que afecten els comú amb els fets viscuts per l’August a personatges d’aquest llibre. Wonder. Comparteix amb el teu club 28

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2018

aquesta experiència i comenteu els punts en comú i les diferències que podem detectar entre Wonder i L’home elefant.

La passada primavera vam tornar a gaudir del projecte També llegeixo a les vacances. Felicitem a tot l’alumnat participant en aquesta 7a edició! Però no us oblideu que a partir del 27 de juny i fins el 12 de setembre en podreu tornar a gaudir.Aquesta vegada de la 13a edició d’estiu.

Això els vam preguntar als alumnes de 1r d’ESO de l'institut Daniel Blanxart, que durant aquesta primavera s’han estat llegint la novel·la de l'autora estatunidenca R.J. Palacio. En les dues darreres setmanes han passat per la biblioteca els quatre grups que hi ha al centre i hem parlat sobre el llibre i, a més, ens han deixat gravades totes aquestes videorecomanacions. Moltes gràcies a tots! Tu també t'animes a llegir Wonder i les seves seqüeles?

I sí, per a tots aquells que es preguntin si enguany els participants podran penjar els seus vídeos d’opinió sobre alguna de les lectures que hagin fet al canal youtube del centre, ja els avancem que serà possible! Tan sols ho heu de fer saber als responsables del projecte. Recordeu que podeu triar lectures en qualsevol de les quatre llengües que treballem a l’institut, i que per tal de participar sols ho heu de comunicar a les bibliotecàries que us enregistraran al llistat corresponent. A més, elles us poden assessorar en tot allò que us calgui. Que heu de marxar fora de vacances? Cap problema, podeu agafar els llibres en préstec! Però si esteu pel poble i ho preferiu també podeu quedar-vos a llegir a la biblioteca. No us ho penseu més, aquest estiu aneu a la biblioteca a llegir a la fresca!!

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

29


Núm. 18–

30

febrer/juliol 2017

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

31


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Parlem d’egiptologia amb la nostra amiga

Isabel Garcia Trócoli ISABEL GARCÍA TRÓCOLI (Barcelona, 1965). Llicenciada en Història Antiga i Arqueologia per la UB. Ha traduït importants llibres d'història, entre els quals destaquen el treball del Dr. Edward C. Harris, Principis d'estratigrafia arqueològica; Història del pensament arqueològic, del prof. Bruce G. Trigger, o Mòmies d'Egipte, de Bob Brier. La seva primera novel·la històrica, publicada en Edhasa, és Rubricatus . Com educadora de museus, ha col·laborat en el Museu d'Història de Barcelona, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i al CaixaForum, i ha ensenyat llengua egípcia antiga. Revista

Cavall

Blanxart. El nostre profes-

sor Joan Mompó ens ha iniciat en l’estudi i el coneixement de les civilitzacions antigues... Podries explicar als nostres lectors, a grans trets, què és allò que vas explicar a la xerrada a la qual van assistir tots els alumnes de primer d’ESO del nostre institut?

Malgrat tot, aquest ka necessita d’un suport per a poder seguir viu més enllà de la mort. Aquest suport és el seu cos momificat o bé una estàtua del difunt o inclús el nom del difunt escrit a la paret de la seva tomba. A la xerrada també expliquem el mite d’Osiris, el déu dels morts que mor a mans del seu germà Seth i és ressucitat per Isis, la seva esposa, la poderosa deessa

Isabel García Trócoli. Un dels aspectes més interessants de la cultura egípcia és la concepció de la mort i del Més Enllà. Per a poder entendre-la, primer hem d’intentar aproximar-nos a la manera de pensar dels egipcis. Nosaltres tenim una visió científica de la vida i la mort, ells no. Per exemple creien que tots els éssers vius tenien la mateixa importància dins la natura i

de la màgia. Finalment, vam veure les fases de momificació d’un cadàver egipci. RCB. Pensem que el món de l’egiptologia ha de ser un tema apassionant. Ens pots explicar quines són les tasques relacionades amb l’estudi de l’antic Egipte que has fet en els teus viatges?

que els deus podien manifestar-se a través d’ells. Tam-

IGT. La veritat és que tenim al cap les pel·lícules d’In-

bé que els humans tenim vàries “ànimes”, l’akh seria

diana Jones i creiem que la tasca de l’arqueòleg és

l’espurna divina que portem a dins, el ba seria la movilitat inherent als esperits i que els possibilita viatjar per l’espai i el temps, i el ka constituiria una espècie de doble que ens acompanya tota la vida i és allò que continua viu quan morim. 32

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017 ci també m’agrada. Per cert, està basada en un relat egipci del mateix nom, datat del Regne Mitjà, que vam tenir l’oportunitat de traduir sencer a les nostres classes de la universitat. RCB. Hem fet recerca a Internet sobre bibliografia d’iniciació a l’antic Egipte però ens perdem en un mar de títols i editorials. Quins serien els teus llibres de capçalera relacionats amb aquest tema? IGT. Si algú està interessat en saber desxifrar jeroglífics, recomano un llibre de Mark Collier i Bill Manley: Introducción a los jeroglíficos egipcios. També són

semblt, i no és així. Excavar a Egipte és molt difícil, el govern egipci només dona permís a alguns privilegiats. Jo vaig participar en una prospecció a peu pel desert oriental, als voltants de l’oasi de Kharga. Vam trobar restes d’antics cementiris del Regne Antic, i quan vam demanar autorització per excavar-los i estudiar-los ens ho van denegar perquè la zona estava militaritzada.

bons els llibres de José Miguel Parra: Eso no estaba en mi libro de historia del antiguo Egipto; La vida cotidiana en el antiguo Egipto; Historia de las pirámides de Egipto i Momias, la derrota de la muerte en el antiguo Egipto. RCB. Per acabar, ens pots explicar quins són els teus últims projectes i activitats professionals? IGT. El meu darrer projecte ha estat la publicació

Mentre treballava a la Universitat fent classes de

d’una novel·la històrica: Rubricatus. Barcino, 13 a.C.,

llengua egípcia antiga, vaig fer un estudi (que ara està

que va sortir per Sant Jordi. A partir del setembre estaré

publicat com a llibre) anomenat: Concepció, embaràs i

treballant com a educadora de grups a CaixaFòrum (les

part a l’antic Egipte. Quan haig de triar un tema per inves-

dues properes exposicions d’aquest museu tenen a

tigar, sempre intento que sigui alguna cosa relacionada

veure amb la Grècia antiga i l’antic Egipte) i, mentres-

amb les dones o els nens, perquè són els grans descone-

tant, ja he començat a treballar en una altra novel·la

guts de la història.

ambientada a Egipte.

RCB. Els nostres referents més immediats relacionats amb la cultura egípcia són pel·lícules de Hollywood ambientades en l’antic Egipte, com la sèrie The Mummy i El regrés de la Mòmia, que ens permeten endinsar-nos una mica en el món màgic i sobrenatural dels faraons. Volem preguntar-te si penses que aquestes pel·lícules reprodueixen amb rigor i fidelitat l’ambient històric de l’antiguitat, o més aviat són grans produccions d’efectes especials i cinema d’aventures? IGT. Uf! Només són un reflex molt pàl·lid de la realitat, a més de ser pel·lícules molt dolentes! Més aviat diria que són de ciència-ficció, s’assemblen poc a la realitat. La més bona de totes les que he vist sobre l’antic Egipte és una producció polaca que es diu Faraó. Com a novel·les, les de Christian Jacq són molt fidels a la història (ell és egiptòleg) i, és clar, la mítica Sinuhè l’egipOlesa de Montserrat (Baix Llobregat)

33


Núm. 18.–

febrer/juliol 2017

OLESA AHIR; OLESA AVUI El balneari es va edificar el 1870 i es va anar ampliant durant les dues dècades següents. El seu moment d’esplendor va ser a finals del segle XIX i principis del XX, quan es posà de moda entre la burgesia barcelonina, que s’instal·lava a l'hotel Gori d’Olesa, amb el qual l’unia un servei permanent de diligències. L’antic hotel Gori va ser inaugurat el 31 de maig de 1899 i actualment és la seu de l’Ajuntament d’Olesa. És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Molts eren els clients, sobretot membres de la burgesia catalana, que feien una aturada a l'hotel Gori de camí al balneari de La Puda. Usualment aquests visitants, despés de fer els seus banys termals complementaven la seva estada amb una visita al monestir de Montserrat. L’any 1931 dos dels fills del fundador de l’hotel, els dos germans Jaume i Josefa Casals i Diomedes van fer donació de la finca a la vila. Així, Olesa de Montserrat va poder gaudir d’un Parc Municipal únic que, amb el temps, va acollir la seu de l'Ajuntament. L'edifici va ser bastit originàriament com hostal. S’obrí el 1899 i en fou el promotor al Dr. Joaquim Casals i Batista, conegut popularment amb el sobrenom de Quim Gori. Aquest pagès transformà la seva finca del

34

carrer de les Hortes –on fins aleshores hi tenia una masia amb camps de conreu- en extensos jardins, i hi va edificar al bell mig un majestuós hotel: un edifici d’estil vuitcentista, amb detalls ornamentals d’inspiració neoclàssica on destaca, sobretot, la façana principal, voltada de galeries, a tres nivells. El balneari es va edificar el 1870 i es va anar ampliant durant les dues dècades següents. El seu moment d’esplendor va ser a finals del segle XIX i principis del XX, quan es posà de moda entre la burgesia barcelonina. La gent de la comarca relacionem el topònim de La Puda amb l’antic balneari d’aigües termals situat al marge esquerre del riu Llobregat, un quilòmetre aigües avall del pas natural del Cairat, i dins del terme municipal d’Esparreguera. Entre la llegenda i una probabilitat científica, es diu que les aigües sulfuroses van començar a brotar al segle XVIII. La primera referència històrica de les

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

L’hotel Gori i el Balneari Cap.4 aigües termals data del 1718, en què un tal Dr. Salvador va fer una primera anàlisi química de les aigües, i on es deia que eren de naturalesa sulfurosa-sòdica, que brollaven a una temperatura de 32 ºC, i que calculava que el seu cabal era d’uns 4 litres per segon. Sabem que les aigües es van començar a fer servir medicinalment l’any 1818, les instal·lacions comptaven amb tres fonts termals, una caseta destinada a vestuaris i poc més. aquest complex es deia Les Fonts del Sofre; onze anys després, el 1829 es va iniciar la construcció de dos edificis, a banda i banda del riu Llobregat. La societat que explotava comercialment el balneari va tancar el 1958 i el 1971 va patir moltes destrosses per una crescuda del Llobregat. A principis dels anys 1980, l’edifici era d'un fabricant olesà que tenia pensat reconvertir-ho en un hotel. Després el va tornar a vendre a l’ajuntament. Actualment és en estat ruïnós. Com a dades curioses, tenim que a mitjans de la dècada dels 90, en Nacho Cano va triar el Balneari de la Puda per rodar el videoclip de la cançó El Pati, en què hi apareixia entre d’altres, l'actriu Penélope Cruz. Deu anys més tard, La Puda també acolliria durant un cap de setmana una festa rave amb l’assistència de més de 2.000 persones. La Puda també apareix en el vídeo musical de la cançó "Heart of Soul" (1992) del grup britànic The Cult.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

35


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Sortides teatre Canvi de marxa, una activitat educativa per conscienciar els joves dels accidents de trànsit Tot comença amb una conversa entre dues germanes, una de les quals ha presenciat un accident de trànsit quan es dirigeix en cotxe a una discoteca. Aquest relat fictici intercala vídeos informatius i testimonis reals. Es tracta de Canvi de marxa, una activitat que s’ha organitzat per CaixaForum per conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys dels factors de risc de tenir un accident. La representació dalt l’escenari del teatre de la passió d’Olesa pretén que els alumnes prenguin consciència sobre factors de risc com l’alcohol, les drogues, les distraccions i, de vegades, l’excessiva laxitud dins el vehicle. Actualment, la fundació du a terme diverses iniciatives d’aquesta mena per tal de sensibilitzar els futurs conductors. La campanya "Game over" també perseguia el mateix objectiu amb la col·laboració de l’Institut Guttmann i supervivents d'accidents de trànsit amb lesions medul·lars.

El Rei Meló i la llegenda de Sant Jordi

Canvi de marxa L'alumnat de 1r i 2n d'ESO va representar al teatre del Casal les obres treballades durant el curs! Tot un espectacle! Enhorabona!!! Dimarts,19 de juny

36

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

VEGANOS

El Casal d’Olesa va presentar per als nostres alumnes d’ESO el musical Veganos, una obra protagonitzada per l’olesà Joan Gil. El musical es va presentar el divendres 28 d’abril, organitzat per Butaka Teatre Jove. Una història que explica la trobada de dos joves mitjançant Tinder, ell és un addicte al menjar ràpid i ella una activista alimentària. Doncs d’aquesta manera comença la nostra petita història. L’Abel, un noi moderni una mica friki, coneix per casualitat una noia, la Clara, a un Mc Donalds. Ella és tot el que

ell buscava, tot és perfecte… excepte en una cosa… és vegana! La Clara es pensa que l’Abel és GAMER23, el noi amb qui havia quedat, i l’Abel intentarà seguir-li la veta i allargar la mentida tot el temps que pugui perquè ella és la dona de la seva vida. Podrà un addicte al menjar ràpid conquistar el cor d’una activista alimentària? Tots vam gaudir d’una entretinguda i divertida vetllada de teatre musical.

El veganisme o vegetalisme és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d'origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals: renuncien a les pells i els teixits d'origen animal, com la llana o la seda i no fan servir cap objecte de cuir. No visiten parcs zoològics ni assisteixen a espectacles en els quals s'utilitzen animals, com els toros, les baralles de galls, determinats circs, carreres de gossos, equitació, o espectacles d'habilitat amb ocells, dofins, etc En la fotografía es veu un activista en una parada informativa al carrer, amb la inscripció: "La carn és un assassinat. Fes-te veggie!" Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

37


Núm. 18.–

febrer/juliol 2017

L’alumnat de 3r d’ESO ha assistit a la Xerrada de la Fundació Vicki Bernadet que porta per títol “Parlant prevenim els abusos” (dilluns 15 de maig) Que els adolescents perdin la por a parlar de situacions que poden suposar un risc, conèixer què és un abús sexual a menors i dotar els joves de la suficient informació i de les eines personals per demanar ajut i saber escoltar i ajudar els altres quan es produeix aquesta problemàtica. La metodologia emprada està basada en casos concrets, a la fi de poder treballar tots els temes que permetin la discussió i el debat reflexiu, i així arribar a tenir la suficient informació i les eines personals per demanar ajut i saber escoltar i ajudar els altres. El taller es va realizar amb el grup de classe de tutoria.

Durant el matí del 13 de març l'alumnat de Mediació de 3r i 4t d’ESO va realitzar una trobada amb més alumnat medidador al Parc de Cornellà. Tots han vingut encantats!!

Un cop més, els mediadors del Daniel Blanxart han participat en la trobada de centres mediadors del Baix Llobregat, que es fa a Cornellà. Ha estat una jornada molt satisfactòria, en què han pogut gaudir dels jocs cooperatius i compartir experiències amb els mediadors d’altres centres. El tema d’aquesta trobada ha estat els dels valors, i els mediadors, amb gran professionalitat i imaginació, han representat els diferents valors que faciliten la convivència en un magnífic “Mannequin Challenge” 38

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Visita extraescolar de 3r d’ESO per aprendre una mica més de la xarxa de Biblioteques

Activitat: Qui som? Què fem? Aquesta va ser una visita escolar a la biblioteca que s’allunya de la idea de recerca escolar tal com l’enteníem fins ara: els alumnes han de reflexionar sobre les diferents normatives, que tot sovint veuen com una intromissió personal, i han d’aprendre a fer anar el catàleg i saber qui són, com es diuen i quina feina fan les cinc persones que treballen a la biblioteca. Trencar amb la imatge estereotipada de la biblioteca com espai avorrit, inútil i inoperatiu, donar a conèixer els serveis que ofereix, donar a conèixer l’equip professional de la biblioteca, aconseguir que vegin aquest equipament com el que hauria de ser: casa seva.

Tot plegat a través d’una activitat en què, per grups, han de rebatre frases negatives sobre la biblioteca. I mitjançant un parell de jocs que els serviran per apropar-se al sistema d’ordenació i classificació dels llibres i a l’ús del catàleg. Una visita que no oblidarem!

La Fundació escola municipal d’arts i oficis va entregar els premis del 7è Concurs de Fotografia 2 alumnes nostres es van emportar un premi! Felicitats! El lliurament de Premis del 7è Concurs de Fotografia Digital que organitza la Fundació escola municipal d’arts i oficis va tenir lloc el 26 de maig, a la tarda al saló de l’Ajuntament. En aquesta edició el tema proposat per al 7è Concurs de Fotografia, adreçat a alumnat de Secundària i Cicles Formatius, ha estat “Racons d’Olesa. El lliurament de premis l’han realitzat l’alcaldessa i regidora d’Ensenyament, Sra. Pilar Puimedon, i representants dels diferents centres participants.

Les obres guanyadores i totes les fotografies participants es van poder veure a la Sala 2 de la Casa de Cultura fins el 14 de juny.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

39


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Un divendres al canal Olímpic Després d’acabar els crèdits de síntesi, el nostres alumnes de primer d’’ESO han gaudit d’una jornada de lleure al Parc Olímpic del Llobregat. (16 de juny)

El Canal Olímpic de Catalunya va ser creat amb motiu dels JJOO de Barcelona92, com a seu de les competicions de Piragüisme. Tenen lloc activitats lúdicoesportives destinades molt especialment a escoles i centres d’ensenyament, així com a l’esport federat, tant en l’aspecte d’entrenaments com en el de la competició.

40

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Dia de pícnic al monestir

Segon d’ESO. Sortida final de curs. Divendres 16 de juny

Els nostres alumnes de segon de batxillerat s’examinaven de les proves d’accés a la universitat al campus de la UPC de Manresa. (Setmana de l’11 al 15 de juny)

PAU 2017

La incertesa sobre la selectivitat del 2017 va arribar per la contradicció entre el que va publicar el Ministeri d’Educació al BOE al desembre i la manca d'una comunicació oficial. Tots els estudiants s’havien d’examinar obligatòriament, a la fase general, dels continguts de Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera, Història o Història de la Filosofia i d’una matèria de modalitat , A més, com a novetat d’enguany, els alumnes

que han fet batxillerat científic s’han hagut d’examinar obligatòriament de Matemàtiques, els de l’humanístic de Llatí, els de la branca social ho van haver de fer de la prova de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i els del batxillerat artístic, de la matèria d'Història i Fonaments de les Arts. La resta d'assignatures de modalitat han passat totes a la fase específica, per als alumnes que han volgut apujar apujar nota.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

41


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Martorell, dissabte 23 de maig

XVIè Fòrum de Treballs de Recerca

El 26 de maig de 2017, al llarg de tot el matí, es va celebrar al Centre Cultural de Martorell la XVIa edició del Fòrum de Treballs de Recerca, amb la participació d’alumnat de batxillerat dels centres de secundària de la demarcació del Centre de Recursos Pedagògics Baix Llobregat : Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires. En aquesta edició 85 alumnes de 2n de batxillerat van presentar 70 treballs amb l’assistència, de prop de 400 persones entre professorat i alumnat, tant de 1r com de 2n, dels pobles esmentats. La inauguració de l’acte i el lliurament de diplomes van ser realitzats per la Sra. Dolors Gispert Sala, presidenta de la Comissió del PFZ, en representació del director dels SSTT al Baix Llobregat; l’Il·lm. alcalde de Martorell, Sr. Xavier Fonollosa i Comas, i la regidora d'Ensenyament de l’Ajuntament de Martorell, Sra. Núria Canali Pubill. També hi van partici42

INS Daniel Blanxart i Pedrals

par la inspectora Sra. Pilar Olivares, i el Sr. José Antonio Arévalo, en representació de l’empresa INOVYN, que patrocinava l'acte.


Treballs de Recerca presentats a concurs:

Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Aquest projecte de recerca està enfocat en la investigació dels cotxes d’hidrogen, el seu compromís amb el medi ambient, funcionalitats i la investigació de la contaminació amb combustibles fòssils com són el petroli, el carbó, etc. Els alumnes Jordi Moreso i David García tutoritzats pel profesor Lluís Valls, han fet la maqueta d’un cotxe que funciona amb una pila de combustible que és respectuós amb el medi ambient, i funciona amb energia solar com a energia alternativa.

Els Aliens: de la ciència–ficció a la biologia Anna Calduch Oton, tutoritzada pel professor de Biologia Tomás Magallón, ha fet un recorregut per l’univers dels Aliens per poder saber una mica més sobre aquestes criatures tan conegudes a nivell cinematogràfic, de còmics, videojocs, merchandising, etc. Després d’un detallat procés de documentació per sab er quines diferències i similituds hi ha entre la ciència-ficció i la Biologia, l’Anna ha fet una síntesi en una maqueta per poder diferenciar els diferents conceptes desenvolupats en l’exposició oral.

Concepción de la mujer y del amor en Lope de Vega L’alumna Cristina Romero Gómez, supervisada per la professora de literatura Amabel Gálvez, fa un estudi de les concepcions de l’amor que hi havia en l’època d’or de les lletres hispàniques, i la concepció de l’amor i la dona segons Lope, ja que sembla un tema apassionant saber de quina manera veia la gent del segle XVII l’amor i com ho sofria, igual que el nostre autor universal.

El sistema solar i la gravetat La finalitat del treball de recerca és aprofundir els coneixements sobre el sistema solar i les cosmovisions actuals, així com investigar de quina manera s’explica el moviment i el funcionament dels astres. En aquest cas, el treball se centra en el funcionament del sistema solar i es comprova la seva validesa amb dades empíriques. Roger Almasqué n’és l’autor i Teresa Llorens és la tutora del treball.

El delicte de violació a Espanya i als Estats Units

Marina Lorenzo Pérez ha escollit aquest tema perquè està totalment interessada en els drets universals de la dona i perquè en un futur vol estudiar el grau de Dret, concretament Penal, i per això ha fet un exercici comparat de la llei penal espanyola i la nord-americana. Treball tutoritzat pel professor Luís Fernández Lebrón.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

43


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Descens del riu Noguera fent ràfting extrem a Rialp. La pràctica esportiva consistent a baixar per aigües braves amb una embarcació pneumàtica amb capacitat generalment per a unes vuit persones forma part de la formació de l’alumnat del Cafemn. Durant el trajecte que es fa en el riu normalment es realitza en companyia d’un o dos monitors, que es col·loquen a la part posterior de l’embarcació per pilotar-la. La seva funció és marcar el rumb amb la pala i donar les instruccions necessàries a la resta del grup per avançar riu avall.

No és un esport excessivament arriscat. La caiguda a l’aigua no sol representar cap problema, ja que els tripulants van amb l’equipament estàndard d’un casc, armilla salvavides i amb vestit i botes de neoprè. El principal riu on es pot practicar ràfting a Catalunya és la Noguera Pallaresa. Hi ha empreses especialitzades en poblacions com Rialp, Viella i Esterri d’Àneu. 44

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Raid intercicles Divendres 12 de maig els alumnes del CAFEMN van participar en el VI Raid Intercicles organitzat per l’Escola Joaquima de Vedruna de Terrassa. Un total de 170 participants repartits en 4 categories (masculina, femenina, mixta i professors) van ser els protagonistes de l’esdeveniment. La competició constava de 7 proves. La primera era un recorregut marcat de 7 km en BTT que et portava a escollir entre dues proves: Tir amb arc i quilòmetre vertical. Seguidament s’havia de completar una orientació amb BTT mitjançant un mapa de la zona. Al final d’aquest tram podies tornar a escollir entre slackline i orientació a peu. Finalment tots els participants acabaven fent un petit cir-

cuit d’habilitat amb cavall. L’any vinent el Raid es trasllada a la ciutat de les Franqueses del Vallès, organitzat pels alumnes i professors de l'institut Lauro. Nosaltres no hi faltarem!

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

45


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Crèdits de síntesi Els alumnes de segon d’ESO han gaudit de 4 dies d’estada a Cala Montjoi (Girona) La Cala Montjoi es troba al Parc Natural del Cap de Creus, a set quilòmetres del municipi de Roses, al qual pertany, i està tota ella rodejada per muntanyes pirinenques. Es tracta d’una cala en forma de croissant, bastant tancada, la qual cosa ha permès als nostres alumnes la pràctica d’esports com el caiak, la piraigua i el snorkel. A més de l’estudi i observació de la fauna i flora del litoral.

Crèdit de síntesi en anglés dels nostres alumnes de 1r d’Eso en Can Mundet, a prop de Tossa de Mar. A més iniciació a els esports d’aventura com el tir amb arc, tècniques d’escalada i orientació.

46

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Final de curs al sud de França. 3r d’ESO (6-9)de juny

Els alumnes de 3r d’ESO han gaudit d’una estada de de 5 dies a la Catalunya nord fen un itinerari pels principals indrets de la comarca del Rosselló.

Colliure és una vila, del Rosselló, Antic poble de pescadors i vinyataires, ha estat també motiu d’inspiració per a pintors que han retratat el seu castell, els seus carrerons o el pintoresc campanar de la seva església arran de mar. En el seu cementiri hi ha les tombes d’Antonio Machado i del novel·lista Patrick O'Brian. A mès d’aquesta vila de l’anomenada costa vermella, els nostres alumnes han visitat la ciutadel.la medieval de de Carcassonne,Toulouse, Narbonne i Perpignan, Aquesta última ciutat és capital cultural i administrativa del Rosselló i de tota la Catalunya-Nord.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

47


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Promoció 2015-2017

48

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Els que han acabat

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

49


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Els que han acabat

l

50

INS Daniel Blanxart i Pedrals


Núm. 18–

febrer/juliol 2017

Promoció 2015-2017

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

51


Jo també llegeixo a les vacances…

13a Edició d’estiu

“Anima’t a llegir i participa com a booktuber

del Blanxart”

Del 27 de juny al 12 de setembre

BIBLIOTECA SANTA OLIVA

OLESA DE MONTSERRAT

Revista018  
Advertisement