Page 1

H ET H UI S-AAN-HU IS BL AD VAN , VO O R EN OV ER SCH AL K HA A R, AVE RLO E N FRI E S W I JK

IN Schalkhaar 3e jaargang | Nr 14 | december 2017

8

9

25

15

e Rolstoeltennis op TC Park Braband

Kerstpuzzel met prachtige prijs

Dankbaar voor tijd in Schalkhaar

Gezelligheid, biertjes en carbid

Spelen in de stal

Genieten van eten door ‘Schalkhaar eet met elkaar’ De dagen worden korter en korter, een bries blaast langs het huis en de bladeren vliegen met een noodgang door de lucht. Toch moet u er nog even uit om boodschappen te doen, als u tenminste hebt kunnen bedenken wát, om vervolgens een potje te kunnen koken en eten maar… Voor iedereen is het avondeten een dagelijks ritueel en niet voor iedereen altijd even leuk. Als u bijvoorbeeld zonder gezelschap aan tafel zit. Of voor de TV met uw prakkie. U hebt de neiging eens makkelijk te doen: een kant-en-klaarmaaltijd of iets halen onder het mom van ‘dat mag best een keertje’. En zo is het ook, maar het kan ook anders! Eens per 14 dagen op zondag en op woensdag wordt er voor u gekookt of helpt u een handje mee, omdat samen een maaltijd voorbereiden heel gezellig kan zijn. Dan zit u met een stuk of wat dorpsgenoten aan tafel en wisselt u leuke gesprekken uit. Dan eet u eens wat anders dan normaal of weer eens die heerlijke pannenkoeken, die u voor zichzelf niet bakt.

foto: Ingrid de Lange

‘Aandacht, zorg en inzet voor een ander. Behulpzaam zijn. Elkaar vertrouwen geven. Een warm hart hebben, een luisterend oor. Elkaar ontmoeten. Verbonden zijn met elkaar’, dat geeft Herman

Brummelhuis, voormalig pastoor van de Nicolaaskerk, als zijn kerstboodschap mee in een interview verderop in deze krant. ‘Spelen in de stal’ noemt diaken Marc Brinkhuis het in zijn column.

‘Oog krijgen voor het kleine. Als een kind blij kunnen zijn en spelen. Zien dat het leven vaak broos en kwetsbaar is en onze liefdevolle zorg en aandacht verdient. Achter alle glitter, lichtjes, cadeautjes

Zie pagina 9

en kerstdiners blijft dát de boodschap van Kerstmis. Spelen in de stal.’ Praat met elkaar, hou elkaar vast. Ontmoet elkaar en kijk elkaar in de ogen. Verbondenheid in Schalkhaar. Een fijne Kerst!

rgd, Compleet verpzeorsonen All-inn voor 2

Puzzel mee met onze 'Kerstpuzzel' en win een weekend weg in het Sauerland Alpin Hotel

Dan eet u vers en gezond, wat u in deze gure periode buiten de deur houdt bij de dokter. Dan zijn er mensen die op u rekenen, omdat u wordt verwacht. Dan smaakt uw eten écht lekkerder, omdat een ander het met liefde heeft bedacht, gekocht en voorbereid. Het is genieten van eten, dankzij Schalkhaar eet met elkaar. Wees welkom in de decembermaand en ook gewoon weer in 2018! Wanneer weer? Op woensdag 13 december en zondag 24 december en dan steeds om de 14 dagen aan de prinses Beatrixweg 8 (De Gooijer Marke) in Schalkhaar. Op woensdag: daghap voor € 3,50. Op zondag: dinertje voor € 5,-. Meld u aan via de telefoon van Schalkhaar Helpt Elkaar: 06-15334650 of via email: schalkhaareetmetelkaar@ schalkhaar.nu


2

- INSCHALKHAAR

december 2017

Zomerdagkamp zoekt Kerstmarkt op De Oorsprong nieuwe locatie

Op zondag 10 december a.s. organiseren de ondernemers van De Oorsprong een sfeervolle en gezellige Kerstmarkt op het terrein aan de Spanjaardsdijk.

Al jarenlang zijn kinderen en vrijwilligers tijdens het Zomerdagkamp Schalkhaar te gast bij Anton en Irma Haarman. Samen met hen heeft de organisatie het dagkamp zien uitgroeien tot het grote evenement dat het tegenwoordig is. ‘Door persoonlijke omstandigheden bij de familie Haarman moet de organisatie van het Zomerdagkamp er rekening mee houden dat het evenement in 2018 niet op het erf en de weilanden van Anton en Irma aan de Hagenvoorderdijk kan plaatsvinden’, zegt Jan Maarten Reijntjes van het Zomerdagkamp. ‘Wij zijn daarom op zoek naar een nieuwe locatie.’ Heeft u in Schalkhaar of directe omgeving een terrein dat groot genoeg is voor het Zomerdagkamp. Of kent u iemand die dat heeft? Dan hoort de organisatie dat graag! U kunt meehelpen om bijna 250 kinderen en vrijwilligers blij te maken. Het Zomerdagkamp is altijd in de eerste week van de zomervakantie, van maandag tot en met donderdag. In het weekeinde voorafgaande aan het kamp zijn vrijwilligers al op het terrein om tenten op te bouwen. Naast een nieuwe locatie is de orga-

nisatie op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen bij het organiseren van het kamp. De werkgroep Zomderdagkamp is opgedeeld in subgroepen. Er wordt ongeveer acht keer per jaar vergaderd. In de maanden voorafgaand aan het kamp houden vrijwilligers zich bezig met de voorbereidingen. Tijdens de dagkampweek ben je als vrijwilliger volop in de weer om het kamp goed te laten verlopen.

Een markt in een heerlijke decembersfeer met glühwein, warme chocolademelk, erwtensoep, currywurst, brood en banket, kerststol, wijn, bier, groente en heel veel lokale producten. De kinderen kunnen ezeltje rijden, sieraden maken en zich laten schminken bij de houtovens, maar ook marshmallows bakken bij de vuurkorven.

men, kerstkaarsen, kerstcadeautjes en kerstversiering. Verder zijn er demonstraties schapen drijven, houtbewerken en er is een echte steenhouwer te aanschouwen. Net zoals vorig jaar is er live muziek van een vijfkoppige band uit Diepenveen: Just a Band, zij zullen met hun Carols, Weihnachtlieder en kerstliedjes zorgen geweldige sfeer.

Er zijn kersstukjes te koop, kerstbo-

Voor het goede doel is de stichting

Bo Minnee aanwezig voor hulp aan ernstig zieke kinderen. Eigenlijk is er teveel om op te noemen, kom maar gewoon eens even lekker kijken! De markt is van 11.00 uur tot 17.00 uur, de toegang is gratis en er is voldoende parkeerplek. U vindt de Oorsprong aan de Spanjaardsdijk 68, nét buiten Schalkhaar. Tot zondag 10 december!

Buurtbus vervangt deels buslijn 4 De busverbinding tussen Deventer en Raalte (via Schalkhaar en Heeten) is veranderd. De buslijn 4 is ingekort in de nieuwe dienstregeling waarmee vervoerder Syntus werkt. Er komen twee nieuwe buurtbusverbindingen tussen Deventer en Raalte voor in de plaats.

de grootste veranderingen is het verdwijnen van lijn 4, de lijnbusverbinding tussen Deventer en Raalte via Schalkhaar.

De nieuwe dienstregeling gaat in op zondag 10 december. Uit een overzicht van de vervoerder blijkt dat

Deze buslijn - nu een halfuursverbinding - verliest het traject tussen Schalkhaar en Raalte. Een door vrijwilligers opgezette buurtbusorganisatie gaat rijden met busjes tussen Heeten en Deventer en tussen Olst en Raalte (via Heeten). De buurtbussen van Buurtbus Salland gaan vanaf 11 december rijden en kunnen maximaal acht passagiers vervoeren.

het nodige gaat veranderen voor het busvervoer in Overijssel, met name in Deventer en omgeving. Eén van

Uiteraard wordt er rekening gehouden met je wensen, interesses en talenten. De organisatie laat weten dat het meehelpen een enorme voldoening en veel dankbaarheid geeft. Mocht je interesse hebben, dan hoort de organisatie dat graag! Spreek iemand aan van de werkgroep of stuur een bericht. Voor meer informatie kun je contact opnemen met: zdkschalkhaar@gmail.com of laat een bericht achter op de Facebook-pagina van het Zomerdagkamp Schalkhaar!

De buurtbusregeling Deventer-Heeten gaat om het uur. Volgens Syntus, die de dienstregeling in opdracht van de provincie heeft aangepast, wordt met de wijzigingen financiële ruimte gecreëerd om te kunnen herinvesteren in andere vormen van mobiliteit, zoals de nieuwe centrumbus in Deventer, fietsvoorzieningen en deelautosystemen.

8

Hobbymaterialen Décopatch FoamClay Workshops

www.ar tanko.nl Timmermansweg 11c Schalkhaar - 06 53208006

n

Veelzijdig in techniek elektra

Voor iedereen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018 www.schalkhaar.nu

gas Water VerWarming sanitair dak-

r

en

zinkWerk

Assendorp

Menstraat 24-28 7411 EZ Deventer T 0570 613 001 www.assendorpanno1879.nl

A s s e n d o r p installateurs werken voor overheden - particulieren en bedrijven maar vooral met energie!


3

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Druk en gevarieerd programma K.B.O. Het nieuwe jaar komt met rasse schreden dichterbij en onwillekeurig blikken wij allen dan even terug op het afgelopen jaar. Uiteraard allereerst in ons gezin en de directe omgeving, maar ook binnen het bestuur van de K.B.O. wordt dezer dagen de balans opgemaakt. Het is binnen de Overijsselse K.B.O. kringen bekend dat de afdeling Schalkhaar haar leden jaarlijks een uitgebreid programma biedt. Als enige van de vele afdelingen presteert ‘Schalkhaar’ het om vrijwel wekelijks (vakantieperiode uitgezonderd) haar leden in de gelegenheid te stellen als gast aanwezig te zijn bij of deel te nemen aan een door de activiteitencommissie gekozen programma. Uitschieters zijn daarbij onbetwist de traditionele vakantietrip, de stamppottentocht alsook de snerttocht en de altijd sfeervolle kerstmiddag. Met een uiterst tevreden gevoel kan het bestuur van K.B.O. afdeling Schalkhaar dan ook terugblikken op het nu bijna afgelopen jaar. Het leden-

bestand bleef vrijwel constant hoewel er toch van enkele leden afscheid moest worden genomen ten gevolge van overlijden. Aanwas van met name jongere leden zou bijzonder welkom zijn, maar het is voor hen kennelijk moeilijk om die stap te nemen. En toch heeft de K.B.O. juist die 55-plussers zoveel te bieden. ‘Wij hopen dat uiteindelijk ons interessante en uitgebreide programma, dat wij ook in het komende jaar weer bieden, hen over de drempel helpt’, zegt Hans Geijsen. Ook geeft het lidmaatschap van K.B.O. voordeel in de zorgpremie van Salland en is hulp bij het invullen van belastingaangiften vanzelfsprekend. Voor 2018 is het volledige programma al ingevuld, af-

spraken zijn gemaakt en één en ander is vastgelegd. K.BO. sluit 2017 af met een beslist zeer mooie en sfeervolle kerstmiddag: Aalt Westerman uit Nieuwleusen zal deze middag verzorgen met prachtige beelden, passende muziek en teksten. Zijn dochter Anja zal hem daarbij assisteren. Aalt is meerdere malen bij K.B.O. geweest en is dan ook zeer welkom! De leden en het bestuur zullen de kerstmiddag eindigen met een uitgebreide broodmaaltijd.

Kerstconcert School van Frieswijk Luister zondag 17 december a.s. in de School van Frieswijk aan de Avegoorsedijk in Schalkhaar van 12.00 uur tot 14.00 uur naar klassieke muziek door het trio Eva Wilgers: klarinet, piano, cello. Klassiek kerst-repertoire, gespeeld door drie enthousiaste jonge professionele musici in de sfeervolle entourage van de School van Frieswijk aan de Avegoorsedijk in Schalkhaar. Naast klarinettiste Eva Wilgers treden op pianist Ruben Tekelenburg en celliste Isabelle Gouder de Beauregard. Entree bedraagt €15, inclusief koffie/thee. Reserveren via info@schoolvanfrieswijk.nl of 0570-530115.

K.B.O. Schalkhaar wenst u van harte een fijn en zinvol kerstfeest en een in alle opzichten gelukkig en gezond 2018!

Breicafé met hoog sociaal gehalte

Elke dinsdagmiddag (al sinds januari 2013!) is in De Lindeboom in Schalkhaar iedereen welkom die van breien, haken, quilten, punniken of borduren houdt (wel je eigen materialen meenemen). Dit kan van de eerste dinsdag in oktober tot en met de laatste dinsdag in maart. Het seizoen wordt afgesloten met een etentje in de Lindeboom. De deelnemers inspireren elkaar, leren nieuwe technieken en helpen elkaar bij problemen. Breien en handwerken is weer helemaal in en níet ouderwets en saai, maar gezellig en modern! Veel jonge mensen gaan weer breien of haken of willen het leren en veel ouderen vinden het nog steeds leuk. Maak je eigen kledingstuk, accessoires of een gehaakte poef, daarbij komt dat het heerlijk ontspannend is, maar het gaat vooral om de gezelligheid en het samen bezig zijn.

heeft een hoog sociaal gehalte: bakkie koffie, een praatje en ondertussen de breipennen laten tikken. Aan- en afmelden is niet nodig, kom ook gewoon gezellig langs! De coördinatie is in handen van An van der Ploeg, met enthousiaste medewerking van Mireille Walraven van Het Kleinvak. Deelname is gratis, een consumptie verplicht én voor eigen rekening. Kom gerust eens langs op dinsdagmiddagen van 14.00 uur tot 16.00 uur!

Het breicafé is dus geschikt voor aankomende, beginnende en volleerde handwerkers uit Schalkhaar en het

IN

Kesbakkies ...

‘Wat bin ie an ut doan dan Driek?’, zeg mien vrouwe van de wèke teeg’n mie. ‘Ie hept de heele toafel vol ligg’n met gruune troep, alles is nat, de vloere lig vol… Ze skudd’n un paar keer met de kop en keek mie meewarrug an. ‘Ik vin ut allemoale bes da-j wat inmekare an ut knooj’n bint, moar ie maakt d’r altied zoon bende van.’ Dus ik zegge teeg’n heur: ‘hebbie wel is e-keek’n op un prieskaartj’n van un kesbakkie? Un lullug steen’n bakkie, un keerse in ut midd’n, un paar takjes gruun d’r umhen en doar vroagt ze dan zunder blikk’n of blooz’n vieftien euroos veur. Volgus mie denkt ze in de winkels da’k un klap van de arruslee heb e-had of zo.

InSchalkhaar verschijnt in Schalkhaar, Averlo en Frieswijk op 2500 adressen.

Voor de lezers die een Nee-Nee sticker op de brievenbus hebben, liggen op een aantal plaatsen in Schalkhaar ook exemplaren van deze krant. Deze plekken zijn: Plus Supermarkt, Bibliotheek/ Wijkwinkel, Huisartsenpost Pastoorsdijk, kantine Sportpark De Wijtenhorst, Nunu, Park Braband, Nicolaasschool, OBS de Sleutel, Plezier Atelier. Over 2 weken is deze krant ook ‘online’ te lezen, http://issuu.com/inschalkhaar.

Redactie: Rudy Brouwer redactie@inschalkhaar.nl Media-adviseurs: Willy van Straaten. 06-36579226 willy.vanstraaten58@gmail.com Ben Kooiman. 06-46135517 b.kooiman@kpnmail.nl Facebook: www.facebook.com/INschalkhaar Twitter: twitter.com/InSchalkhaar Aanleveren advertentiemateriaal via e-mail: willy.vanstraaten58@gmail.com (Persberichten en foto’s die opgestuurd of gemaild worden, dienen vrij te zijn van rechten) Druk: Hoekstra Krantendruk Verspreiding: Armada, tel: 038-3762892

a

Dus disse Driek geet dit joar de Kesbakkies moar is zelluf inmekare prakk’n. Net so mooj en völle goedkooperder.’ Mien vrouwe haald’n heur skolders op en zei; ‘Ie doat oe beste mar, moar ik verzekere oe dat ut hillemoal niks wordt. Ie kunt nog gin spieker in de muue houw’n en a-j is un keer met de vaat helpt, kunne

a Avior blij met oud papier

In deze laatste editie van 2017 van de krant InSchalkhaar wil volleybalvereniging Avior graag alle inwoners bedanken voor het oud papier dat zij het afgelopen jaar aan de weg hebben gezet. Het ophalen van oud papier is een belangrijke inkomstenbron voor de plaatselijke volleybalvereniging. In 2018 staan de leden van Avior ook weer klaar om het oud papier op te halen in Schalkhaar. Ophaalschema oud papier in Schalkhaar (op zaterdagen): 6 januari, 3 fe-

wie doarnoa dierek deur noar de winkel um niej servies te koop’n. Moar jullie as trouwe lèzers kent mie un betjen, Driek löt zich zomoar nit kenn’n. Afijn, ik op zeuk noar un bakjen. In alle keukenkassies kiek’n, in de kelder kiek’n, in de schuure kiek’n en op zolder. Is d’r noe potverdikke gin één lullug steen’n bakkie te vind’n in dit heele huus? Afijn, ik noar De Lange bie mien in de stroate veur un mooj steen’n bakjen. En a’k eff ’n laater weer tuus binne: woar ligt noe tog die verrekte owaaze? Ikke weer noar de kelder, de schuure, ut zolder. Afijn weer un half uur vedder, opnieuw trugge noar De Lange (hé Driek, bi-j d’r weer?) en ah un betjen saggerijnug trugge noar huus met un mooj goedkoop stukjen owaaze. Keersen, olderbarsten nog an toe, woar ligg’n die verrekte keersen noe weer. ‘Vrouw komm is hier; ie stèkt zwat iedere oavund ut halleve huus in de hens, woar ligg’n die verrekte keersen noe tog?’ ‘Dee bint op’, zeg

bruari, 3 maart, 31 maart, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2018. Avior hoopt op nóg meer kilo's oud papier in het nieuwe jaar! Bedankt voor uw local support!

mien Drieka dreuge. ‘Misgien moj moar eff ’n noar De Lange loop’n um niej’n te koop’n. Ze hept doar van alles! En met dat ze det zegt, krieg ik mie un kriebel in de neuze; ik niese flink van mie af en zee-j ondertuss’n mien pragtugge steen’n bakje van skrik van de toafel skoev’n en in gruzelement’n op de vloere kletter’n. Ik loope rood an, krieg ut skoem op de kaak’n en gooj d’r wat tekst’n uut woar meneer de pastoor Brummelhuus nit blie van wordt en mien vrouwe moar lagg’n. En toen ik mie bukk’n um de rotzooi op te ruum’n, skoat ut mie nog in de rugge ok. Ik heb ut weh e-had. Ik goa mien Kesbakjen weh bie de kroame van ZijActief op de Kesmarkt koop’n. ‘Wat zei-j mevrouw? Vieftien Euroos? Hier hi-j d’r twintug en loat de res moar zitt’n...

Driek van de Oerdiek


4

december 2017

- INSCHALKHAAR

L

www.enjoyhotels.nl of bel 0049 2953 9625 333


5

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Vrouwennetwerk ZijActief bestaat bijna 70 jaar!

Bijeenkomst Wijkwinkel en woningcorporaties Eind vorige maand organiseerde de Wijkwinkel een tweede informatiebijeenkomst 'Wonen voor senioren, huren in de sociale sector' in de Lindeboom in Schalkhaar. De Wijkwinkel werkte hierbij samen met de woningcorporaties Ieder1, De Marken en Rentree. Ook Woonzorg Nederland en Eigen Bouw presenteerden zich. Daarnaast was er informatie van de Wijkwinkel, het sociaal team en de gemeente Deventer, afdeling Publiekscontacten Zorg. Tijdens deze bijeenkomst lag de nadruk op de informatie over inschrijving, aanbod, locaties en toewijzingsbeleid van woningen door de aanbieders van sociale huurwoningen. Het sociaal team vertelde over waarvoor u er terecht kunt en Publiekscontacten Zorg van de gemeente Deventer informeerde over de WMO en het aanvragen van ondersteuning of hulpmiddelen. Vanzelfsprekend was er ook gelegenheid voor het stellen van vragen en konden bezoekers zelf met de woonconsulenten in gesprek.

Jeugd Avior scoort goed Het gaat goed met de jeugdteams bij Avior. Al ruim voordat de eerste helft van de competitie is afgelopen, zijn er al volleybalteams (ongeslagen) kampioen. Meisjes B8 en CMVteam N6.1 zijn al kampioen! Vanaf het eerste jaar dat in ons dorp een kerstmarkt wordt gehouden, is ZijActief Schalkhaar daarbij aanwezig. Vol enthousiasme wordt er door de leden van het vrouwennetwerk gewerkt om ook dit jaar prachtige kerstbakjes te maken en te verkopen. Tijdens de markt worden er ook verse wafels gebakken. ZijActief is een netwerk voor vrouwen vanaf 50+, die het gezellig vinden om elkaar te ontmoeten en samen uitstapjes te maken, deel te nemen aan workshops en lezingen bij te wonen over diverse onderwerpen. Het gehele jaar door zijn er activiteiten. Zo hebben leden van ZijActief half november een bezoek gebracht aan de Voedselbank, nadat de directeur van

de Voedselbank Deventer dit voorjaar een lezing voor de vrouwen had gehouden. Ook heeft Lennart Lintenbrink, sieraadontwerper en gouden zilversmid, afgelopen maand een avond verzorgd en uitleg gegeven over zijn collectie en werk. De kerstavond binnenkort is een avond voor de leden; andere ledenavond kunnen ook altijd door nietleden worden bezocht.

ZijActief Schalkhaar bestaat volgend jaar 70 jaar! En dat gaan de vrouwen vieren op maandag 16 april 2018. Het hele jaarprogramma voor 2018 bestaat dan ook uit veel vrolijke en gezellige onderwerpen. Wilt u meer weten over ons? Informeer bij Nolda Harleman, telefoonnummer 06-44654255 of Mia van der Endt, telefoonnummer: 0619899426

Vele jeugdteams staan er goed voor en zijn nog altijd in de race voor het kampioenschap. Houd de Facebookpagina www.facebook.com/aviorvolleybal en/of de website www.vv-avior. nl goed in de gaten, want daar worden alle kampioenen bekend gemaakt.

Onderwerpen waar we een rol in hebben gespeeld zijn bijvoorbeeld: • Het Linderveld; een gedragen bestemming voor het gebied. • Verkeersveiligheid van fietsers; door aandacht te vragen voor de ochtendspits bij de gemeente. Verkeersintensiteit binnen het dorp heeft onze voortdurende aandacht. • Asielzoekers; meedenken over de manier waarop we samen kunnen leven zonder overlast.

• Voorzieningen; het behoud van het gemeenteloket en de bibliotheek in het dorp. • Natuur; De Rielerenk en de Douwelerkolk, het gebied rond het Overijssels kanaal en de weteringen. Dit allemaal terwijl tegelijkertijd de visie van het Platform wordt uitgedragen, namelijk: het behoud van het dorpse

Wedstrijdschema's en resultaten worden te zijner tijd op de Facebookpagina en website van Avior gepubliceerd.

Ook dit seizoen doet een aantal jeugdteams van Avior mee met de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen 2018 (NOJK). Deze keer doen er zes teams mee: meisjes A, meisjes, B, meisjes C, meisjes D, jongens A en jongens D. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Op 6 januari 2018 spelen alle teams de eerste ronde.

Al vele jaren is Platform Schalkhaar actief om de belangen van de burgers te behartigen. Met een groep enthousiaste vrijwilligers willen we ervoor zorgen dat Schalkhaar een leefbaar, bereikbaar en aantrekkelijk dorp wordt en blijft. In een open gesprek met andere mooie initiatieven in ons dorp en met de gemeente willen we samen telkens de beste oplossing voor de inwoners van Schalkhaar zoeken. De Gemeente, vertegenwoordigende organen van onze buurtdorpen en organisaties en verenigingen binnen en buiten Schalkhaar weten ons goed te vinden met uiteenlopende vragen.

Tijdens het vorige NOJK (2017) behaalden jongens D een fantastische 5e plek van Nederland.

Colofon:

k

karakter en aantrekkelijk blijven voor ondernemers en detaillisten. Deze onderwerpen hebben in wisselende intensiteit onze aandacht over de jaren heen.

Bulletin van Platform Schalkhaar

Vind je het leuk om hierover mee te denken en de belangen van Schalkhaar onder de aandacht te brengen bij Gemeente, provincie en andere partijen dan nodigen we jullie van harte uit om een keer langs te komen bij een vergadering. We zijn ook dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter voor Platform Schalkhaar. Bij interesse kun je een mail sturen naar info@platformschalkhaar. nl. Platform Schalkhaar is aanwezig op zaterdag 16 december op de Kerstmarkt in Schalkhaar. Wij staan dan klaar om informatie te verstrekken.

Voor vragen betreffende dit bulletin neem dan contact op met Els Visser De Botterije 29 7433 CA Schalkhaar 0570-614533

Ook is het al lange tijd geleden dat men een informatiebulletin van het Platform in de brievenbus heeft gehad. Daar communicatie tegenwoordig sneller gaat en vaak digitaal via de social media heeft ook het Platform zich aangepast. Je kunt voortaan bericht van het Platform verwachten via deze vaste plek in de krant In-Schalkhaar en natuurlijk ook via onze Facebook – pagina.

Voorzitter (tijdelijk): Gerben Nijhuis.

info@platformschalkhaar.nl www.platformschalkhaar.nl in de bus is een herinnering waard. Op deze manier hoopt het Platform in goed contact te blijven met de inwoners van Schalkhaar. Wees altijd vrij te reageren op het bulletin via onze email, Facebook of website www.platformschalkhaar.nl Namens Platform Schalkhaar Gerben Nijhuis, tijdelijk voorzitter

In ons volgende bulletin, geplaatst dus in deze krant, zullen wij hier uitgebreid op terugkomen, want een tiental jaren het oude, vertrouwde Platform bulletin

Bulletin Bulletin Bulletin Bulletin


6

december 2017

Welke kleuren laten jou stralen? Astrid Morsink van I’ A.M. Kleur & Stijl in Schalkhaar helpt jou óók graag om je de ‘beste versie van jezelf ’ te laten vinden en presenteren. Een Persoonlijke Kleuranalyse van Astrid is een cadeautje aan jezelf. Een professionele analyse bestaat uit: een kleuradvies dat bij jouw persoonlijkheid past, in combinatie met een persoonlijk make-up advies. ‘Kleding is het visitekaartje van je persoonlijkheid’, weet de inwoonster van Schalkhaar. ‘Als je bewust de juiste kleding draagt in de voor jou juiste kleuren, dan straal je zelfvertrouwen uit. Kleuren hebben een grote invloed op je uitstraling: ze bepalen of je er goed uit ziet. De kleurencombinatie van je ogen, huid en haar bepaalt welk kleurtype je bent. ‘In mijn advies combineer ik jouw kleuren en jouw persoonlijkheid en laat ik jou beleven welke kleuren jou laten stralen’, vertelt Astrid Morsink. Een persoonlijk make-up advies, voor een natuurlijk ogende make-up, is ook een onderdeel van de Kleurenanalyse die de Schalkhaarse voor u kan verzorgen.

- INSCHALKHAAR

Praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding in Schalkhaar Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Is het normaal dat ik nog steeds zo futloos ben? Dit zijn vragen die onze dorpsgenoot Marlène Jansen regelmatig tegenkomt in haar werk. In Schalkhaar heeft zij dit najaar haar praktijk ‘Verlies in Balans’ geopend. Marlène biedt begeleiding aan mensen die zodanig met rouw en verlies geconfronteerd zijn, dat hun leven uit evenwicht is geraakt, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of door verlies van een dierbare. Rouwen is hard werken, waarbij veel emoties los komen. Rouwen is ook het verweven van het verlies in je leven; het is namelijk iets wat je leven lang bij je blijft. Marlène gaat uit van de eigen kracht van mensen om weer grip te krijgen op hun leven. Hoe beter je in balans bent, hoe groter je veerkracht is. Samen met jou gaat ze op zoek naar lichtpuntjes in het leven. Marlène heeft jaren werkervaring als verpleegkundige in de terminale thuiszorg en in het hospice; haar hart ligt bij deze zorg. Naast de nieuwe praktijk werkt ze nog steeds in de terminale thuiszorg. De afgelopen jaren heeft ze zelf een aantal verlies ervaringen meegemaakt. Dit was mede de aanleiding om een opleiding tot

rouw- en verliesbegeleider te volgen. Tevens is dit een mooie aanvulling op de kennis en ervaring die ze al heeft. Marlène heeft in haar huis aan de Hagenvoorderdijk een praktijkkamer ingericht. Twee van haar drie zoons zijn op kamers, dus daar was wel ruimte voor! Mocht je om welke reden dan ook niet in staat zijn om bij haar te komen, dan komt ze gewoon naar jou. Ook samen buiten wandelen behoort tot de mogelijkheden. Wandelen zet behalve je lichaam ook je gedachten in beweging, wat tot nieuwe inzichten kan leiden. Mocht je alleen een vraag hebben, of willen weten of je op de goede weg bent, ook dan ben je van harte welkom. Marlène biedt een gratis kennismakingsgesprek aan. Afhankelijk van de verzekeraar kan rouwbegeleiding deels vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Voor meer informatie zie www.iamkleurenstijl.nl of neem contact op met Astrid Morsink, De Botterije 1, Schalkhaar, telefoonnummer 06– 30736692. Voor meer informatie, zie www.verliesinbalans.nl of bel 06-12174035

Op de loop met SHE!

Schalkhaar Helpt Elkaar (SHE) is inmiddels voor veel Schalkhaarders een begrip geworden als zijnde een moderne versie van ‘Noaberschap’. Zoals bekend beschikt SHE over een groot aantal ‘Goede Buren’, die door een aantal ambassadeurs kunnen worden aangestuurd om dorpsbewoners met een hulpvraag te helpen. Deze hulpvraag kan divers zijn, uiteenlopend van vervanging van een lamp, hulp in de tuin, als wel begeleiding voor een afspraak naar de dokter of het ziekenhuis. SHE zou haar activiteiten willen uitbreiden met het opstarten van een wandelgroep. Het idee is om met een groep(je) geregeld een fijne wandeling te maken en deze af te sluiten met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie/thee.

Graag zou SHE willen weten of er voor deze activiteit belangstelling is en ziet daarom graag reacties tegemoet. Wil Oostenenk en Joska Donders, van SHE, willen graag deze kar gaan trekken en met belangstellende dorpsbewoners dus ‘een loopje willen nemen’! Daarom graag reacties naar het algemene nummer van SHE 06-15334650 of een email naar she@schalkhaar.nu.

SHE is erg benieuwd of aan deze nieuwe activiteit vorm kan worden gegeven! Schalkhaar Helpt Elkaar wenst verder alle Schalkhaarders fijne feestdagen en een voorspoedig 2018! Ook in 2018 staat SHE graag weer klaar voor alle dorpsbewoners met een hulpvraag!

Met Kerst en rond de jaarwisseling zijn er de volgende vieringen in de H. Nicolaas in Schalkhaar:

Te koop

Uw huis verkopen? Wij helpen u graag!

Kerstavond 24 december 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger pastor G. Nijland. 16.30 uur: Gezinsviering met koor Youngest Voices XL, voorganger pastoraal werker L. Geurts. 19.00 uur: Eucharistieviering mmv Nicolaaskoor, voorganger pater J. Hulshof 22.00 uur: Eucharistieviering mmv Brugkoor, voorganger pastor G. Nijland.

Kom eens langs voor een vrijblijvend verkoop of aankoopadvies Welkom in ons kantoor aan de Oerdijk 21 in Schalkhaar

Zondag 31 december 2017 (Oudejaarsdag) 10.00 uur: Eucharistieviering mmv Brugkoor, voorganger Pastor J. Hulshof.

Jacqueline

n

Eerste Kerstdag 25 december 10.00 uur: Eucharistieviering mmv koor Cantorij, voorganger pater T. Verbraeken. 15.00 uur: Kindje wiegen voor de allerkleinsten met (groot)ouders bij de stal en een kerstverhaal verteld door diaken Mark Brinkhuis en voorganger Annet te Riele. Tweede Kerstdag 26 december 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger pater F. Zandbelt.

Henk-Jan Oerdijk 21, Schalkhaar - T 085 - 7600948 info@onbezorgd-wonen.nl - www.onbezorgd-wonen.nl

Kerst in de Nicolaaskerk

Peter

Maandag 1 januari 2018 (Nieuwjaarsdag) 11.00 uur: Eucharistieviering mmv Nicolaaskoor, voorganger pastor Brummelhuis en diaken Brinkhuis.


7

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Pascale Vulgers, vrijwilligster van het jaar

‘Ik voel me vereerd en gewaardeerd’ ‘Allereerst: dat ik ben uitgekozen tot ‘Vrijwilliger van het Jaar’ was een complete verrassing voor mij’, lacht Pascale Vulgers. ‘Met een goed georganiseerde smoes werd ik vorige maand naar de Algemene Ledenvergadering gelokt. Goed gelovig als ik ben, trapte ik er met beide benen in. Ik voel me echt vereerd en gewaardeerd door deze uitverkiezing. Dank je wel allemaal!’ Door Sophie te Wierik ‘Ik ben toen ik een jaar of 11 was, begonnen met handbal, waarbij ik in alle leeftijdscategorieën heb gespeeld, tot en met Dames 1 en Dames recreanten. Leuke herinneringen hieraan zijn bijvoorbeeld: kampioen worden in de C en dat je daarna op de platte wagen door Schalkhaar reed om dat te vieren. En dat we bij de junioren een goed spelend team hadden en dat we daarmee op de Nederlandse kampioenschappen mochten spelen na diverse voorrondes.’ Maar Pascale heeft ook goede herinneringen aan het spelen in Dames 1. ‘Op 3e divisie niveau, waarbij we verder weg moesten spelen en we tijdens de reis naar de uitwedstrijd eens verkeerd reden en bij de Duitse grens uitkwamen. Je moest er in die tijd wat voor over hebben om te handballen. Er was toen nog geen sporthal in Schalkhaar.’ In het begin waren de thuiswedstrijden van de zaalcompetitie in Gorssel en later in Bathmen. ‘Trainen deden we overal: in ‘t Haarhuus, in een gym-

Zelf sporten vindt Pascale heerlijk om te doen. ‘Het is echt een uitlaatklep, een must voor mij. Na mijn actieve handbalcarrière die werd gekenmerkt door aardig wat blessures, ben ik gaan fietsen. Heerlijk op de racefiets. Ik heb nu geen last meer van enkels en knieën.’

zaal op Het Vlier of eerst op de fiets naar Deventer om vervolgens met iemand mee te rijden naar een zaal in Eefde om te trainen. Lang leve de sporthal in Schalkhaar! Nu alleen nog hopen op een (extra) zaal bij De Horsterhoek!’

Biljarttoernooi SV Schalkhaar vol

Op dinsdag 16 januari, woensdag 17 januari en vrijdag 19 januari 2018 wordt in de kantine van Sportpark De Horsterhoek weer het inmiddels bekende SV Schalkhaar ‘10 over rood’toernooi georganiseerd. De opzet is hetzelfde als in voorgaande jaren. Het biljarttoernooi heeft al het maximaal aantal inschrijvingen binnen: 40 personen. Op de dinsdag en de woensdag zullen de voorrondes worden gespeeld. Na deze voorrondes zullen er 20 biljarters zijn die zich kwalificeren voor de eindronden op vrijdag. Op deze dag zullen eerst twee halve finales worden gespeeld. Daarna blijven nog tien finalisten over voor een kans op de hoofdprijs: een weekendverblijf in een Enjoy Hotel van de Schalkhaarse familie Swartjes in Duitsland! Naast de prestatie om als winnaar gekroond te worden, staat het toernooi ook bekend om de gezelligheid tijdens de speelavonden. De insteek is ook om op alle drie de avonden de gezelligheid de boventoon te laten voeren. Dit alles onder het genot van een drankje en enkele warme en koude hapjes die tijdens het toernooi worden geserveerd. Kom eens kijken op 16, 17 en/of 19 januari 2018!

Hoe lang ze al actief is voor SV Schalkhaar weet Pascale eigenlijk niet zo goed. ‘In de tijd dat ik nog spelend lid was en geen kinderen had, coachte ik, ondersteunde ik de TZ (Technische Zaken) en hielp ik bij andere activiteiten. Nu mijn twee dochters al weer een jaar of 7 à 8 handballen, coach ik en geef ik training aan verschillende teams.’

Handbal voor jongens en mannen

Ook heeft Pascale samen met anderen het jeugdhandbalkamp weer opgezet na zoveel jaar. ‘Ik heb zelf ook vele leuke herinneringen aan handbalkampen vroeger. Er gaat zo best veel tijd in de handbal zitten. Ik werk ook nog drie dagen in de week en sport zelf minstens drie keer in de week. Daarnaast ben ik ook wel graag thuis bij mijn lieve partner en onze twee mooie dochters.’

De handbalvereniging SV Schalkhaar wil graag energie stoppen in het jongens- en herenhandbal, waarmee de keuzemogelijkheid om te sporten voor jongens en mannen in Schalkhaar wordt verbreed. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw was er ook altijd jongens- en herenhandbal in Schalkhaar en SV Schalkhaar wil dit graag weer proberen te organiseren. De club zoekt zowel jongens als mannen die deze sport willen spelen als mensen die hier voor langere tijd graag energie in willen steken om het te organiseren.

Jeugd bij SVS Badminton weer in competitie

Het zal niet gemakkelijk worden, maar SV Schalkhaar gaat de uitdaging aan! Help je mee en heb je interesse of vragen, laat het graag weten op handbal@svschalkhaar.nl

B-selectie SVS Jazz maakt zich op voor wedstrijden De diverse groepen van SVS Jazz hebben de afgelopen weken niet stilgezeten. Onze dansers mochten acte de présence geven op uiteenlopende locaties. Zo was een deel van de hiphopafdeling begin oktober te bewonderen in de winkel Appel & Ei in het centrum van Deventer tijdens het evenement Deventer Levende Etalages. Het was mooi weer en dus was het flink druk in de stad. Onze vier dansers, drie meiden en een jongen, hebben mogen genieten van een fijn publiek en een goede sfeer! Verder was het op zondag 19 november de beurt aan de B-selectie om te stralen tijdens de Deventer Dansdagen. Zij hebben zich weer van hun beste kant laten zien in de Deventer Schouwburg.

Na een afwezigheid van ongeveer 30 jaar heeft SVS Badminton weer een team in de jeugdcompetitie. De ontwikkeling van onze jeugdleden ging de laatste tijd, onder aanvoering van de drie enthousiaste begeleiders, Joop, Marian en Vincent, erg snel. Vorig seizoen kwam al het idee om weer een jeugdteam in te schrijven voor het seizoen 2017/2018. Het enthousiasme bleef en zo geschiedde. Ondertussen zijn de spelers een aantal wedstrijden onderweg en heel verrassend leiden zij na vier wedstrijden zelfs de ranglijst. Natuurlijk geeft dit de terugkeer van SVS-Badminton in de jeugdcompetitie alleen maar meer elan. Hopelijk houden onze spelers deze positie vast en blijft het team de spannende wedstrijden winnen en lukt het om het seizoen tot een leuk einde te brengen.

Naast competitie wordt er door de jeugd van SVS Badminton ook lekker en gezellig getraind op woensdagen van 18.30 - 19.30 uur in 't Haarhuus te Schalkhaar. Dat is de complete groep. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij om eens lekker mee te komen spelen. Je mag altijd vier keer gratis en geheel vrijblijvend mee doen. Je hoeft écht geen competitie te spelen, dat mag. Gewoon leren badmintonnen is hartstikke leuk. Onze begeleiders geven alle kinderen gelijke aandacht. Van beginner tot gevorderde.... Ook gelijk een racket meenemen is niet nodig,

die kun je van ons lenen. En voor de ouders hebben we natuurlijk vers gezette koffie/thee, met uitzicht op de badmintonbanen. Wil je meer informatie over SVS Badminton? Stuur dan een e-mail: info@ svsbadminton.nl of kijk op de website www.svsbadminton.nl Bezoek ook eens de Facebook van SVS Badminton. SVS Badminton speelt aankomend seizoen met drie competitieteams; één mix team in de 2e Klasse, één mix team in de X Klasse en een herenteam.

Voor het eerst sinds een aantal jaar maakt de B-selectie zich op om mee te gaan doen aan wedstrijden, die hoogstwaarschijnlijk plaats zullen vinden in Harderwijk op 7 april 2018. Leidster Rianne en haar danseressen verheugen zich erop om de uitdaging aan te gaan. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas in Schalkhaar, op zondag 26 november, was het showtime voor SVS Jazz: hier mochten de mei-

den van de D-selectie laten zien wat ze kunnen. Tot slot heeft u op 8, 9 en 10 december onze A-selectie kunnen bewonderen in de muziek- en dansvoorstelling ‘Passion Stories’ in de Bergkerk in Deventer, een voorstelling van Stichting Passie Producties, waarin het verhaal van een opgroeiend kind centraal staat, dat zich afvraagt: ‘Ken je mij?’ Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, over loslaten en het vinden van je eigen identiteit. Het was voor onze dansers fantastisch om hier deel van uit te mogen maken. Heeft u ons gemist? Het eerstvolgende optreden staat gepland in Twello op 21 januari 2018. SVS Jazz doet dan mee aan de Voorster Dansdagen. Komt dat zien!


8

december 2017

Rolstoeltennis op TC Park Braband

- INSCHALKHAAR

Winkel voor seniorenmode in Schalkhaar Naar verwachting zal eind maart 2018 het winkelaanbod in Schalkhaar worden verrijkt met LANCOmode. Momenteel wordt het voormalige magazijn áchter de winkel van Novy de Lange aan de Oerdijk verbouwd tot een prachtige winkelunit van waaruit seniorenmode zal worden verkocht. LANCOmode is al meer dan 30 jaar leverancier van dames- en herenmode. Het bedrijf heeft zowel klassieke als moderne seniorenmode in zijn uitgebreide collectie. Van blazers tot blouses en van rokken tot poloshirts. LANCOmode heeft voor ieder wat wils in de collectie. Zowel heren- als damesmode, in de maten 38 tot en met 56.

Tennisclub Park Braband biedt volwassenen en kinderen in Schalkhaar de mogelijkheid om in een bosrijke omgeving de tennissport te beoefenen. Sinds een paar jaar zijn er ook kinderen die in een rolstoel zitten aan het tennissen. Dit bevalt de kinderen en de club zo goed dat TC Park Braband deze tak van de tennissport in 2018 serieus op de kaart wil zetten. Om dit te realiseren is de tennisvereniging een samenwerkingsverband aangegaan met de Esther Vergeer Foundation. Deze organisatie streeft ernaar om kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking door sport een kans te geven om beter met hun beperking om te gaan, een kans om

^

H

mee te doen en een kans op een eigen toekomst. De foundation is opgericht door rolstoeltennister Esther Vergeer. Deze topsporter is zevenvoudig Paralympisch kampioen, vijfmaal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en winnaar van de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008. De Esther Vergeer Foundation brengt het lichamelijk gehandicapte kind en TC Park Braband bij elkaar, ondersteunt hen en begeleidt het hele

proces. De foundation neemt letterlijk alle drempels weg en biedt zowel de kinderen, ouders en vereniging de helpende hand. De foundation zorgt bijvoorbeeld voor het beschikbaar stellen van sportrolstoelen en verzorgt ‘train de trainer’ sessies. Het doel is zoveel mogelijk lichamelijk gehandicapte kinderen 'gewoon' te laten sporten dicht in de buurt. Lid zijn van een sportvereniging helpt een gehandicapt kind om sterker en

zelfstandiger deel uit te maken van de maatschappij en vergroot vooral het plezier in het leven! In maart 2018 vindt de aftrap van de samenwerking plaats, met een clinic verzorgd door de Foudation en de vereniging, voor alle rolstoelers uit de regio Deventer, die kennis willen maken met tennis. Hou hiervoor de website van TC Park Braband in de gaten: www.tcparkbraband.nl

LANCOmode is één van de weinige winkels waar u nog echt wordt geholpen. Service staat hoog in het vaandel. Zo bezoekt het bedrijf al jaren woonzorgcentra en serviceflats om er verkoopshows te geven. Het gehele assortiment wordt in de centra aangeboden. Senioren kunnen op deze manier, net als in de stad, genieten van het winkelen, maar dan in hun eigen woonomgeving. In onze voorjaarskrant van begin maart 2018 leest u meer over de opening van LANCOmode in Schalkhaar. Meer informatie is te vinden op www.lancomode.nl

De Haan Diepenveen Bouwbedrijf sinds 1937

Verbouw - Aanbouw - Renovatie www.dehaandiepenveen.nl

e Boxbergerweg 85, 7431 PL Diepenveen Telefoon (0570) 59 25 00 / (06) 144 88 442 Email info@dehaandiepenveen.nl www.dehaandiepenveen.nl

H.J.P. Fesevurstraat 9 | 7415 CM Deventer a

06 54927743

loes@loesvoedingscoach.nl | www.loesvoedingscoach.nl

Een greep uit de werkzaamheden: •Het verzorgen van ondervloeren, cement gebonden vloeren, gipsgebonden vloeren en houten vloeren •Egaliseren van bovenvermelde vloeren

n

Door jarenlange ervaring in de woning- en projectinrichting kan ik u optimaal adviseren omtrent vloerkeuze. Ook de keuze van de juiste ondervloer is daarbij zeer belangrijk. Daarbij zijn begrippen als kwaliteit, flexibiliteit, optimale advisering en service kernmerkend voor mijn werkwijze. Uw persoonlijke wensen zijn daarbij uiteraard van het grootste belang.

Klein Wielens 59 - 7433 EB Schalkhaar - Tel. 06 28474618 - p.bugter@planet.nl www.paul-bugter-woningstoffering.nl

•Het leggen van harde vloerbedekking, zoals: marmoleum, mipolan, metroflor, laminaat, etc. (incl. laswerk) •Het maken en plaatsen van plinten voor bovenvermelde producten •Het leggen van tapijt en vinyl •Het leggen van trappen, zowel harde als zachte vloerbedekking •Ook leveren van producten is mogelijk


I N S C H A L K H A A R - december 2017

9

Oplossing:

Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: Inleveren in een enve lop bij: Rudy Brouwer, Toln erinksingel 10, Scha lkhaar

EIGENTIJDS DESIGN NU HEEL VOORDELIG! Ik sta dag en nacht voor u klaar:

Compleet verzor All-inn voor 2 pe gd, Wim Spaans rsonen Ingebouwde verstelbare

0570 - 59 53 51 • spaans@defunus.nl

mee en win een weekend weg Voet,Puzzel Houding, Sport Uw huis verkopen? Wij helpen u graag! Alpin Hotel' in het 'Sauerland Defunus Uitvaartzorg

In de dagen dat er veel moet worden geregeld is het fijn iemand te hebben die je rustig en deskundig begeleidt...

^

Rugcomfort door vormschuim

Met onze metingen & 3D voetscan vervaardigen wij de best corrigerende en drukverlagende therapiezolen, gericht op voet, enkel, onderbeen en knieklachten.

H

In heel veel advertenties in deze krant, maar ook Schrijf de oplossing op bovenstaand oplossingsformulier. redactionele artikelen, vindt u een oliebol met een letter Stop deze in een envelop en lever deze in bij Rudy erin. Hieronder treft u een galerij met fragmenten van Brouwer, Tolnerinksingel 10, Schalkhaar Bouwbedrijf sinds 1937 adverteerders of redactie. Zoek de juiste oliebol op en De winnaar van deze fantastische prijs wordt persoonlijk zetGespecialiseerd de letter die in u aantreft in de advertentie onder het benaderd en maken we ook bekend via Facebook en Verbouw - Aanbouw - Renovatie Herstel sneller fragment. Alle letters samen vormen uiteraardverkoop in ons volgende nummer. Veel puzzelplezier! het nauwkeurig uitwww.dehaandiepenveen.nl van blessures ofde oplossing. Potgrond Kom eens langs voor een vrijblijvend of aankoopadvies

De Haan Diepenveen

balanceren van de voorkom ze juist lichaamshouding, met onze aanook bij eventueel gemeten, dempende De Haarmansenk 22 • 7433 HE Schalkhaar beenlengteverschil, sport-inlays d.m.v. www.defunus.nl gericht op lang3D-voetenscan & durige heup, been, video-analyse. rug & nekklachten.

A € 599,ACTIEPRIJS

3 zakken à 40 ltr. voor

Welkom in ons kantoor aan de Oerdijk 21 in Schalkhaar

Plan

vervaardigt met uw eigen

Oerdijk 21,voetbed Schalkhaar - T 085 - 7600948 therapeutisch

0570-531205

€ 18.50

bouwkundig ontwerp bouwkundig tekenwerk bouwadvies renovatie en herbestemming bouwaanvraag

€ 7.50

25 kilo

€ 19.00

Contact info@plan40.nl 06-14509488

Denk ook dit jaar aan uw

VMB Dier en Tuin Weth.Kuiperstr 6 8121 AM Olst 0570-564448

Volop Pootaardappelen, Groenteplanten, Perkplanten en meststoffen, laat u verrassen door onze kennis eelzijdig rtiment! en grote asso

brilvergoeding! V

Ͳ NU OOK ONLINE BOEKEN

MOOI EN GEZOND HAAR DECEMBERMAAND www.vanoldeniel.nu BEGINT BIJ EEN GEZONDE HOOFDHUID!  16 december zijn we weer rgoedingen vanuit uw aanvullende zorgverzekering belasten niet het eigen risico Margijnenenk 32 ● 7415 JZ DEVENTER ● T. 0570 63 41 65 ● info@bootsveld.net ● www.bootsveld.net heeft u klachten als roos, eczeem, aanwezig op de kerstmarkt ACTIEPRIJS haaruitval, psoriasis of alopecia areata? in Schalkhaar ——— met de mediscope zijn wij in de unieke geletijdens de kerstperiode bieden wij genheid om onder deskundig advies een professionele diagnose te maken van uw ruimere openingstijden hoofdhuid en haar. ——— TEAM TOTAL LOOK WENST U Wij zien u graag in onze kapsalon EEN HELE FIJNE FEESTMAAND voor een vrijblijvend advies

3 voor 7 stuks voor €10,00

€ 10.00

25 kilo Jacqueline Bouwkundig adviesen tekenbureau Koemestkorrel Peter

Uitklapbaar

Met Bootsveld Schilderwerken SCHALKHAAR wordt iederEN huis een plaatje! VOLG ONS OP FACEBOOK INSTAGRAM Ͳ WWW.TOTALͲLOOK.NL

5

GekorreldeHenk-Jan kalk

www.allesvooruwhuisdier.eu www.vmbdieronline.nl

KASSABONACTIE info@onbezorgd-wonen.nl - www.onbezorgd-wonen.nl helemaal in uw in december hebben we eigen model, kleur en materiaal. onze laatste leuke maandactie Vers van het mes VMB Dier en Tuin ter gelegenheid van ons Raalterweg 10 25 jarig bestaan Pastoorsdijk 5 8124 AD Wesepe

00

40

chloorarm zak à 25 kilo

FITS custom made slippers

0570-62 26 82

4 zakken à 40 ltr. voor

Kunstmest 12-10-18

Bekroond met een "8"

Hollandse Nieuwe

Bemeste Tuinaarde

€ 10.00

De prijs is niet inwisselbaar!

Te koop

hoofdsteun

€ 999,-

in techniek gas Water VerWarming sanitair dak-

en

tot

€50

elektra

extra korting*

zinkWerk

Assendorp

***aangeboden door Enjoy Hotels***

Gasveerbediening of kapsalon· · permanente makeͲup · mediceuticals · beauty · microdermabrasie · microneedling · massage · elektrischgreath met 2 lengts motoren pedicurepaneel · manicure en bedienings met · shellac · visagie · wimperextensions · Icurl · afslanken · kleding · tassen · sieraden

Menstraat 24-28 7411 EZ Deventer T 0570 613 001 www.assendorpanno1879.nl

Wat is er te doen.A s s e n d o r p installateurs werken voor overheden - particulieren en bedrijven maar vooral met energie!

SCHALKHAAR Timmermansweg 33 (0570)Ͳ636736 · DEVENTER Andriessenplein 37 (0570)Ͳ514740

• Gezellig overdekt en verwarmd terra


10

december 2017

Voices from Papua in School van Frieswijk Twee vocale duo’s – Yosina en Decky Roemajauw en Vinolia en Demmy Kourni – brengen op zaterdag 16 december a.s. vanaf 20.00 uur een programma met liederen uit Biak.

- INSCHALKHAAR

SinterklaasRun en Schalkse Handel voor Serious Request

Zij vertellen daarbij over de traditionele Papua cultuur en hun recente geschiedenis, in het zelfgeschilderde decor van de woonomgeving op Biak. Het eiland Biak ligt voor de kust van de Vogelkop in de Indonesische provincie Papua. Dr. Cecilia Odé zal een inleiding houden over de talen van de Papoea’s in het algemeen, en in het bijzonder die op de Vogelkop. In de pauze en na afloop zijn hapjes uit de traditionele Papua keuken verkrijgbaar. De optredende duo’s zijn vluchtelingen uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Nadat deze voormalige kolonie onder druk van de Verenigde Naties tot Indonesië ging behoren, zochten zij hun toevlucht in Nederland. Zij beschouwen zich meer verwant met de Melanesische volkeren en blijven, net als veel Molukkers, ijveren voor een zelfstandige staat. Voices from Papua . Zaterdag 16 december a.s. om 20.00 uur. Toegang € 12,50. Reserveren: info@schoolvanfrieswijk.nl of 0570-530115. Expositie Papua in School van Frieswijk Gekoppeld aan het optreden van de twee Papua duo’s heeft School van Frieswijk van 26 november tot 16 januari een tentoonstelling over Papua/West NieuwGuinea. Tentoongesteld worden foto’s Papua gemaakt door Cecilia Odé, decorschilderijen van Demmy Kourni, originele werktuigen en rituele objecten en foto’s van Frans Rentink van Sjanghai. Gratis te bezichtigen op afspraak via 0570-530115.

Schalkse Vrouwen weer uit in eigen dorp Twee maanden geleden organiseerde Schalkse Vrouwen het event ‘Schalkse smaken’ op De Oorsprong. Een geweldige avond met heerlijke hapjes en drankjes, interessante lezingen over voeding en een sfeervol kampvuur. De avond smaakte letterlijk naar meer. Schalkse Vrouwen is daarom alweer enthousiast aan de slag met de voorbereidingen voor de volgende avond in maart 2018. Alle vrouwen, jong en oud die wonen of werken in Schalkhaar, kunnen de datum alvast met vette letters in hun agenda blokken: vrijdag 9 maart. Meer informatie over het programma

en de locatie volgt binnenkort via de nieuwsbrief Schalkse Post en de Facebookpagina van Schalkse Vrouwen. Ben jij ook enthousiast over Schalkse Vrouwen en wil je meehelpen een avond uit in eigen dorp te organiseren?

Meld je via schalksevrouwen@gmail. com.

Schalkse Vrouwen is op zoek naar een creatieve doener, die handig is met social media.

e De families Masman en Bumkens, goede buren van elkaar in Schalkhaar, zijn vast van plan eind deze maand een mooi bedrag in te leveren bij het Glazen Huis in Apeldoorn. 3fm Serious Request zamelt daar dit jaar geld in om het Rode Kruis te helpen kinderen met hun ouders te herenigen. Halverwege november organiseerden de families Masman en Bumkens de SinterklaasRun nabij de speeltuin aan de Van der Wijcklaan en Doornenkamp in de wijk Wijtenhorst. Zo’n veertig kinderen verschenen aan de start. Na een warming up met twee pieten renden de allerkleinsten door weer en wind de pepernotenrun. Daarna zetten de kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 hun beste beentje voor tijdens de 1 kilometer lange taaitaairun. En het resultaat mag er zijn: met de SinterklaasRun is een bedrag van € 517,00 opgehaald voor het goede doel. Daarmee kan het Rode Kruis in ieder

Nieuw in Schalkhaar

p

info@joostostendorf.nl www.joostostendorf.nl • 06 - 446 443 33

018: Tot 15 maart 2 ! Winterkorting

Met Bootsveld Schilderwerken wordt ieder huis een plaatje!

2

i Margijnenenk 32 ● 7415 JZ DEVENTER ● T. 0570 63 41 65 ● info@bootsveld.net ● www.bootsveld.net

0570 - 758 758

geval al twee kinderen daadwerkelijk met hun ouders herenigen. Een geweldig succes! Maar daar willen de families Masman en Bumkens het niet bij laten. Op zaterdag 16 december staan ze daarom met hun Schalkse Handel op de Kerstmarkt in het dorp. Help jij ze nog een kind te helpen? Kijk voor meer informatie of doe een donatie op kominactie.3fm. nl/actie/schalkse-handel. Alvast bedankt!


11

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Zonnestudio geopend Vorige maand hebben Remon en Miranda Bakker hun professionele, ultramoderne zonnestudio geopend aan de Van Hetenstraat in Deventer: Blue Sun. Het ondernemerspaar is in Schalkhaar vooral bekend van de oliebollenkraam die elk jaar in december op de hoek van de Timmermansweg/ Pastoorsdijk staat.

k Bij Blue Sun Deventer bent u aan het juiste adres om verantwoord te zonnen onder ideale omstandigheden, zowel ’s zomers als in de winter. BlueSun heeft in het hele land professionele zonnestudio’s, waar u deskundig advies krijgt en zorgvuldig wordt behandeld. ‘Blue Sun staat bekend om de uitmuntende hygiëne en onze klantgerichte studio’s’, zegt Miranda, die het gezicht van de nieuwe vestiging bij winkelcentrum Keizerslanden is. ‘Het is hier nu al heerlijk genieten van de zonnebanken en vanaf half december zal het 24-uurs systeem in werking gaan’, kondigt Miranda aan. ‘Dan kunnen klanten zonnen wanneer ze zélf willen. Dat is niet alleen qua tijden heel handig, maar ook zijn de prijzen van het zonnen tijdens onbemande uren lager dan tijdens de bemande uren.’ Loop daarom gerust eens binnen voor meer informatie. Bij Blue Sun Deventer kunt u genieten van de meest moderne en luxe Ergoline zonnebanken en betaalt u altijd een vaste lage prijs. Het vriendelijke en opgeleide personeel zal een intake bij u afnemen en u zo het juiste advies meegeven, zeven dagen per week, zonder afspraak. Uiteraard is een uitstekende hygiëne vanzelfsprekend en geven onze studio's net dat beetje meer voor een scherpe prijs. Ook kunt u terecht voor alle bruiningslotions van marktleider Australian Gold. Nieuw is dus de 24/7 formule: 7 dagen per week 24 uur per dag geopend: echt zonnen wanneer het u uitkomt. ‘Klanten kunnen dus ook buiten de reguliere openingstijden bij Blue Sun verantwoord zonnen zonder concessies te doen aan de kwaliteit’, legt Miranda Bakker uit. ‘Bovendien is er ruimschoots gratis parkeergelegenheid aanwezig.’ Iedereen kan eerst vrijblijvend naar de zonnestudio komen voor een huidanalyse. Van Hetenstraat 67c, 7415 TT Deventer, T 0570-832115 deventer@bluesun.nl, www.bluesun.nl/deventer

Oliebollenkraam Schalkhaar Bij inlevering van deze bon

e1,- korting

Een gezonde huid met een zomerse tint

Welkom bij BlueSun Deventer, de enige zonnestudio in de regio waar u na registratie 24 uur toegang heeft. U zont bij BlueSun Deventer natuurlijk onder de nieuwste professionele zonnebanken van marktleider Ergoline. U heeft ruime cabines tot uw beschikking, er is altijd gediplomeerd personeel aanwezig en wij zijn hygiëne gecertificeerd. Ondanks de hoge kwaliteit, bent u bij ons verzekerd van een lage prijs. Wij zien u graag terug in onze zonnestudio. Iedereen kan vrijblijvend naar de zonnestudio komen voor een huidanalyse en daarbij is er in november een leuke openingsactie; zonnen voor 6 euro in plaats van de reguliere prijs en onbemand is ook nog eens 2 euro goedkoper.

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 13.00-21.00 uur Zaterdag: 11.00-17.00 uur Zondag: 12.00-18.00 uur Let op! Eerste bezoek altijd tijdens bemande uren! Laatste inschrijving 15 minuten voor sluiting.

op een zak Oliebollen of krentenbolvalen n14 tm 17 dec ) ( geldig

Alle grote bollen zoals

• Appel • Banaan • Berliner of • Kersenbollen

tijdens de kerstmarkt e0,50 cent korting Normaal e2,-

nu e1,50 !!!

v

Van Hetenstraat 67C - 7415 TT Deventer

0570 - 83 21 15

deventer@bluesun.nl - www.bluesun.nl/deventer


12

december 2017

- INSCHALKHAAR

deelnemer

KLANTEN STEMPEL ACTIE

Ik sta dag en nacht voor u klaar: 0570 - 59 53 51 • spaans@defunus.nl

Wim Spaans Defunus Uitvaartzorg

o i In de dagen dat er veel moet worden geregeld is het fijn iemand te hebben die je rustig en deskundig begeleidt...

De Haarmansenk 22 • 7433 HE Schalkhaar www.defunus.nl

Inkoopcoöperatie De Oorsprong

Gezamenlijke inkoop van biologische en lokale producten Al eerder is aangekondigd dat De Oorsprong aan de Spanjaardsdijk in Schalkhaar een coöperatie wilde opstarten om bewoners in staat te stellen gemakkelijk producten van lokale boeren te kunnen kopen. Vorige maand is de Inkoopcoöperatie De Oorsprong van start gegaan! Door gezamenlijk in te kopen kunnen de leden van de coöperatie biologische boodschappen kopen voor prijzen die gemiddeld 15 tot 25% lager liggen dan elders. Daarmee kunnen we de boeren een eerlijke prijs betalen

en blijft je besteding in de regio.

Anders dan bij een pakket voor groenten of maaltijden, bepaal je zelf wat je wilt inkopen. De producten komen van boeren uit de buurt die

we persoonlijk kennen of, als die niet voldoende kunnen leveren, van een biologische groothandel. Daarmee is er ook een keus uit een groot assortiment van producten, zuivel, brood, vlees, groenten en fruit,

kruidenierswaren. Nu hebben we al producten van: • Groenten van Heleen Hennink en Jopie Duijnhouwer (Tuinderij Haverkamp) uit Colmschate • Eieren van Eddy en Thea Tuink uit Broekland • Zuivel van de Vijfsprong uit Vorden • Brood van de Driekant uit Zutphen • Vlees van Berrie klein Swormink uit Lettele Via een biologische groothandel wordt het assortiment aangevuld met groenten en fruit uit de regio en als je dat zou willen tot wel 6.000 andere artikelen. Alles van pasta tot pindakaas en van chips tot chocolade is te bestellen! Het werkt als volgt: je meldt je aan en wekelijks krijg je een bestellijst met circa 300 dagelijkse boodschappen in je mail en kun je uit het aangeboden assortiment kiezen wat je wilt hebben. Als je wat mist, geef je dat aan en kijken we of dat te leveren is. Je mailt eenvoudig de ingevulde lijst terug vóór woensdag 12.00 uur. Op vrijdag of zaterdag kun je dan gemakkelijk en snel al je bestelde boodschappen ophalen in de winkel van De Oorsprong. Eventueel haal je daar ook wat dingen die je nog nodig hebt! Aanmelden kan door een mail te sturen aan koosboertjens@gmail.com. We verwelkomen je graag als lid!

Openingstijden stadhuis Deventer Op donderdag 21 december is het stadhuis in Deventer open tot 14.00 uur. Ook telefonisch is de gemeente die dag alleen tot 14.00 uur bereikbaar. Op de locatie Schalkhaar is het gemeenteloket de hele dag gesloten. Het personeel heeft een bijeenkomst. Vanwege de beperkte openingstijden op 21 december, is het stadhuis op woensdag 20 december langer open. U kunt terecht tot 20.00 uur. Op maandag 25 december en dinsdag 26 december zijn alle gemeentelijke locaties dicht. Ook op maandag 1 januari zijn die gesloten. Kan de gemeente u online helpen? Veel zaken regelt u 24 uur per dag, 7 dagen per week via www.deventer.nl/ digitaal.

Vuurwerk afsteken

Particulieren steken doorgaans veel vuurwerk af rond de jaarwisseling. Het gaat hier om consumentenvuurwerk. De gemeente Deventer ziet erop toe dat u alleen legaal vuurwerk kunt kopen op de daarvoor aangewezen tijden en bij de erkende handelaren. Tevens handhaaft de gemeente Deventer de regels voor het afsteken van vuurwerk. U mag in Schalkhaar, net als in de rest van het land, vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Op andere tijden is het verboden consumentenvuurwerk af te steken.


13

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Park Braband wil sociale rol naar inwoners Schalkhaar uitbouwen geëxploiteerd door Woonstichting De Marken.

Aan de rechterzijde van het nieuwe gebouw werd het verzorgingshuis gesitueerd, dat gelukkig Park Braband is blijven heten. Er is geen centrale keuken meer en nu heeft iedere bewoner een eigen appartement met een woonkamer en een keukentje, met een slaapkamer, met een badkamer en met een entreehal en een eigen voordeur. Ook bestuurlijk stond de tijd niet stil. Na een fusie met het Diepenveense huis Sparrenheuvel (1996) werd in 2001 toegetreden tot zorggroep De Leiboom en later werd dat Carinova. Dat is nu nog steeds zo.

In Schalkhaar is huize Park Braband al decennia een imponerend gebouw aan de Koningin Wilhelminalaan, naast het oude gemeentehuis van Diepenveen. Door de jaren heen is er natuurlijk van alles veranderd. Het huis was halverwege de jaren dertig gebouwd voor ruim 60 inwoners, die - toen al – ieder een eigen kamer hadden. Tegenwoordig is er ruimte voor zo’n 40 bewoners. Door Floris Schermer In 1935 werd het eerste tehuis voor hervormde ‘ouden van dagen’ gesticht door een samenwerkingsverband vanuit de hervormde gemeenten van Deventer, Colmschate, Diepenveen, Olst, Welsum, Wesepe, Bathmen en Okkenbroek . Dus voor de hele regio. Schalkhaar bood bouwmogelijkheden in Park Braband, maar als dorp kwam Schalkhaar er kennelijk niet of nauwelijks aan te pas! Ook het parkbos Park Braband was immers een Deventer initiatief. Men wilde in de jaren die volgden bij de tijd blijven, de kamers werden groter, er kwam een lift, de keuken werd

vernieuwd. En eind jaren zestig werd een nieuwe recreatiezaal gebouwd aan de achterzijde van het hoofdgebouw. De relatie met de oorspronkelijke kerkelijke achterban verviel. In de jaren zeventig en tachtig veranderde in ons land de manier van financiering drastisch en de overheidsinvloed nam steeds verder toe. Verbouwing Het gevolg was dat er in de ouderenzorg in het hele land flink moest worden gemoderniseerd èn tegelijkertijd bezuinigd! Voor de gemeente Diepenveen betekende het dat het aantal verzorgingsplaatsen met ruim de helft moest worden verminderd. Dat resulteerde voor Schalkhaar halverwege de

jaren negentig in een bouwplan voor een geheel nieuw verzorgingshuis voor 45 personen en de bouw van 30 aanleunwoningen. In 1996 werd het oude Park Braband bijna helemaal afgebroken, behalve de nog betrekkelijk nieuwe recreatiezaal. Een nieuw groter huis verrees op de oude plek. Een heel ander gezicht aan de Wilhelminalaan! Aan de linkerkant van het gebouw, de zijde van het gemeentehuis, zijn de aanleunwoningen met een eigen centrale ingang. Dat complex is genoemd naar Hendrik Jan Wissink, die in het begin van de vorige eeuw op die plek jarenlang een gerenommeerde uitspanning had. Die woningen worden nu

Zorgindicatie Park Braband noemt zich nu een verzorgings- en verpleeghuis en dat heeft alles te maken met de bewoners die er mogen wonen. De bewoners worden verzorgd en - als het nodig is - dag en nacht verpleegd. Mógen wonen, want je komt er niet zomaar in! Er is ruimte voor zo’n 40 mensen die van te voren op grond van de Wet Langdurige Zorg minstens een zorgindicatie 4 moeten hebben. Dat betekent simpel gezegd dat het thuis, waar je soms al heel lang woonde, niet meer gaat. Niet met de medisch verzorging, niet met boodschappen doen, niet met warm eten, niet met het huis schoonhouden en noem het verder maar op. ‘Niet meer gaat’ ondanks alle hulp van buurtwerk, kruiswerk,buren en mantelzorg. Want dat is er en blijft er en daarmee kunnen de meeste mensen zich heel lang en heel goed redden. Maar soms is langer blijven wonen in je eigen huis niet langer verantwoord. Die zorgindicatie 4 wordt gegeven door een aparte landelijk werkende instelling, het Centrum Indicatie Zorg (CIZ), dus niet door mensen en organisaties uit de buurt. En daardoor wordt ook de financiering van het huis geregeld: deels overheidsgeld en deels een eigen bijdrage van de bewoner. Want zo'n verzorgingshuis als Park Braband kost wel geld! Er werken 40 à 45 personeels-

l

leden: verplegers en verzorgers, voor een vrij groot deel parttimers, 20 tot 28 uur per week. Daarnaast worden de zogenaamde services verzorgd door ongeveer 15 mensen. Dan gaat het om schoonmaken, maaltijden verzorgen, zorg voor de was en het linnengoed van de bewoners. De warme maaltijden komen elke dag van de firma Huskens uit Enschede. En niet te vergeten: er zijn tientallen vrijwilligers, sommige bijna elke dag, anderen elke week of af en toe voor speciale taken.. Kortdurende opname Naast de 40 ‘gewone’ bewoners is er in Park Braband plaats voor vijf mensen voor wat wordt genoemd een kortdurende opname van maximaal twee maanden. Dan gaat het bijvoorbeeld om een kort verblijf na een ziekenhuisoperatie om er weer helemaal bovenop te komen. Maar er kunnen meer redenen zijn voor een tijdelijke goede dag- en nachtverzorging. In dat soort gevallen speelt de huisarts een grote rol en is die zorgindicatie 4 niet aan de orde. Tenslotte: is Park Braband een Schalkhaars huis? Ja, natuurlijk, het staat er heel markant aan de hoofdweg door Schalkhaar. En de bewoners wonen er en lopen door het dorp, doen er soms hun boodschapjes en wandelen in het Park Braband achter het huis. Maar de meest bewoners komen oorspronkelijk niet uit het dorp en de medewerkers komen ook uit de hele regio. De vrijwilligers komen niet allemaal, maar wel veel , uit Schalkhaar. En de Schalkhaarse dorpsbewoners? Ze kunnen in Park Braband komen om warm te eten, om uitvoeringen van muziek of toneel bij te wonen of om mee te doen met dagbestedingsprojecten in de grote recreatiezaal. Of heel simpel om voor een paar dagen een rolstoel te lenen. Park Braband wil op allerlei manieren die sociale rol naar alle inwoners van Schalkhaar in de toekomst verder uitbouwen. Het dorp is er welkom!

Park Braband: eens per jaar terugkijken

Elke dag vóóruit kijken. En eens per jaar terugkijken. Hieronder volgt een kort jaaroverzicht van Carinova, locatie Park Braband in Schalkhaar, samengesteld door Bets Tiebot.

Wist u dat:

• het jaar 2017 bijna teneinde is? • we heel erg blij zijn met al onze vrijwilligers? • de dagbesteding ook dit jaar weer héél veel verschillende activiteiten heeft georganiseerd? • elke maandag de spieren los werden gemaakt bij de gymnastiek? • de Doe Middag altijd érg gezellig is? Voor elk wat wils: Rummikub, kaarten, schilderen, boek lezen of een spelletje spelen; • we een mooie schilderijenexpositie hebben, in de hal? • we op de woensdagmiddag veel hebben gewandeld?

• ‘s middags een kaartje wordt gelegd (klaverjassen) en een borreltje wordt gedronken (Happy Hour)? • we goed kunnen zingen, vele muzikale optredens hebbeb gehad en elke maand zingen met Elly? • er goed is gestreden om de wisselbokaal bij het sjoelen? • er véle prijzen zijn gewonnen met de bingo en de lotto? • we elke vrijdag naar de ‘bioscoop’ kunnen om een film te kijken? • we altijd op de hoogte zijn van de laatste modetrends: modeshow en verkoop dames- en herenkleding door Lanco Mode en Ruben Janssen Mode? • de kapper dit jaar is verhuisd naar de nieuwe kapsalon, op de begane grond? • we ook dit jaar weer lekkere smulactiviteiten hebben georganiseerd? IJsjeseten van Talamini, patatjes van Marian, barbecue met Marcel en pannenkoeken eten. Én vergeet de paasbrunch en het kerstdiner niet! • we naar de seniorenmiddag van Schalkhaar Life zijn geweest, met optreden van de Lettelse Revue? • we naar Deventer op Stelten zijn geweest, op de Beestenmarkt? • we naar het Gemeentehuis Deventer zijn geweest en daar de tentoonstellingsruimte hebben bezocht: de expositie Magistraal? • we een rondleiding hebben gehad door de Eetbare Stadstuin van Gemeente Deventer? • we naar de naar Stöppelhaene Oogstcorso in Raalte zijn geweest? • we binnenkort de laatste kerst inkopen gaan doen bij Tuinland? • we alles over bloemschikken weten: paas-, herfst- en kerstbakjes hebben gemaakt? • de postbode het druk heeft gehad, omdat we mooie paas- en kerstkaarten hebben gemaakt, om zelf te houden óf te versturen? • we óók in 2018 weer vele activiteiten zullen gaan organiseren op Park Braband?

Alle medewerkers, vrijwilligers en bewoners van Carinova, locatie Park Braband in Schalkhaar wensen u allen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018!


14

december 2017

Fantastische klantenactie Schalkhaarse winkeliers

- INSCHALKHAAR

Herstel winkelpui Van Oldeniel

Tien ondernemers uit Schalkhaar zijn vanaf oktober 2017 een fantastische klantenactie gestart. Een stempelactie waarbij iedere maand een prachtige prijs kan worden gewonnen. De prijs zal een cadeau zijn met een minimale waarde van € 100. De voorwaarde om mee te doen is eenvoudig: verzamel van zes verschillende deelnemende winkels een stempel op de inmiddels bekende stempelkaart.

Ruim twee maanden geleden werden, uitgerekend in de periode van het 25-jarige bestaan, bij Van Oldeniel Podologie aan de Pastoorsdijk de ruit en de aluminium voorpui ernstig beschadigd, doordat een oudere vrouw even de controle over haar auto verloor.

U krijgt al vanaf een aankoopbedrag van €10 een stempel. De volle stempelkaarten zijn in te leveren bij de deelnemende winkels in Schalkhaar. De prijswinnaar van de eerste maand (november) was: Marion Hagen uit Schalkhaar! De prijswinnaar heeft vrijdagochtend 1 december bij Euronics Nijhof & Rietman haar prijs in ontvangst.

Sindsdien is de pui afgetimmerd met hout. ‘Het ziet er niet fraai uit en er wordt ons regelmatig gevraagd, waarom het allemaal zo lang duurt voordat het hersteld is’, zegt Wilfried van Oldeniel.

De winkeliers die aan deze actie deelnemen zijn: Bloem & Groen, Plus Joffrey ter Horst, Dio Marianne van der Liende, Euronics Nijhof Rietman, Uw topSlijter Swartjes, Novy De Lange, Jeannet Total Look, Berghuis Kompleet Wonen, Mark Optiek en De Goede Tweewielers.

De Schalkhaarse ondernemer heeft goed nieuws: binnenkort kan de schade eindelijk worden hersteld! ‘Hoewel er helemaal geen onduidelijkheid was over de schuldvraag, heeft het ruim

zes weken geduurd voordat de verzekeraar en de schade-expert overeenstemming hebben bereikt.’ En dan moet de pui nog worden gefabriceerd en de klus worden ingepland. Van Oldeniel meldt dat het pui-bouwbedrijf direct na de jaarwisseling aan de slag gaat en hij verwacht dat de voorpui van de praktijk uiterlijk in de tweede week van januari 2018 helemaal netjes hersteld zal zijn.

Elke donderdag op de markt in Schalkhaar Bert Blokhuis Al uw vis vacuüm verpakt,

Bekroond Bekroond met een Bekroond "8" met Bekroond een "8" met meteen een"8""8"

langer vers! Hollandse Hollandse Hollandse Hollandse

Wij wensen u alvast fijne feestdagen toe!

Nieuwe Nieuwe Nieuwe Nieuwe

Elke donderdag van 10.30-18.00 uur staan wij met een glimlach en de lekkerste verse vis voor u klaar op de markt in Schalkhaar!

Versevan het mes Vers van hetVers mes Vers van van hethet mes mes Keuring dens de Nationale

Jeroen Blokhuis tij d met een 9.7!!! on ro ek b 7 1 0 2 Haring Snijden

5 5 55 00

00 00 00

s

Clementines mandarijnen 20 stuks..........................

Verse witlof

€ 0,95 Jos Kruitbosch

500 gram.........................

Groenten en fruit - Raalte

Heerlijke Stompetorenkaas snijdbaar

Verse Kip-Drumsticks

oude kaas.................................................. 500 gr 5,75 3 voor 3 voor 33 voor voor Lekkere Geitenkaas uit Winterswijk 7 stuks voorkruiden 7€10,00 stuks o.a. voor 7 €10,00 7 stuks stuks voor voor €10,00 €10,00 diverse Komijn, Olijf/Tomaat, Pesto en Fennegriek.................................. 500 gr 7.50 Balkenbrij eigen gemaakt ..................... 500 gr 3.50 Roomkazen en tappenades diverse smaken, huisgemaakt................................ 100 gr 1.80 Heksenkaas 200gr en Tappasstokjes samen ............................... 4.50

ij

€ 2,50

Gemarineerd of naturel

1/2 kilo

2,50

S

fijne feestdagen een een voorspoedig 2018


15

I N S C H A L K H A A R - december 2017

‘Mijnheer pastoor’ Brummelhuis dankbaar voor tijd in Schalkhaar

COLUMN

‘Mensen zien met Kerst meer de zin van het leven’ Marc Brinkhuis, is diaken van de R.K. Nicolaaskerk en inwoner van Schalkhaar

Spelen in de stal

‘Gaaf, cowboys!’, riep mijn buurjongen Frank lang geleden uit toen we bij mij thuis speelden. Bij hem thuis deden ze niet aan geloof, bij ons was in de week voor Kerstmis niet alleen de kerstboom opgetuigd, maar daaronder ook het stalletje met de bijbehorende beeldjes. Voor hem een onbekend fenomeen. Hij zag cowboys met dieren en dacht dat het bedoeld was om mee te spelen. Wij waren wel beter opgevoed: voorzichtig met de beeldjes van de kerstgroep, want voor je het weet breekt er een stukje af van een herder, een koning of stel je voor van Maria, Jozef of het kindje zelf. Toch kan ik het niet laten om in de kerstnacht tijdens de Nachtmis het beeld van het Kindje Jezus na het lezen van het geboorte-evangelie plechtig in de kribbe te leggen.

foto: Judith Bosch

‘Kerstmis is voor mensen een moment van bezinnen’, zegt Herman Brummelhuis, van 1995 tot 2006 pastoor van de Nicolaaskerk in Schalkhaar. Hij tikt met z’n vinger de drie lettergrepen op tafel. ‘Be-zin-nen. Daar zit het woord zin in. Bezinnen. Mensen zien met Kerst meer de zin van het leven, de zin van de viering, de zin van het Christen zijn.’ Door Rudy Brouwer ‘Ik heb veel meer tijd voor mezelf nu’, ervaart Brummelhuis. ‘Vroeger was hectisch. Hard werken, veel vergaderingen, veel vieringen. Nu lees ik veel: kranten, tijdschriften, boeken. Over theologie. En geschiedenis. Ik vind het interessant te volgen hoe het allemaal reilt en zeilt in de wereld. En ik ga vaak op pad naar musea. Alleen. Dat is ‘t beste wat je kunt doen. Met drie of vier mensen wordt niks. Iedereen heeft z’n eigen interesse. De één blijft dan lang staan, de ander kort.’ En als het nodig is, is de 86-jarige bewoner van de Lindenhof ook nog wel steeds betrokken bij de kerk. ‘Ik sta op een laag pitje’, lacht hij. ‘Aan de zijlijn. Ik doe nog een paar vieringen. Minstens twee of drie per week. Hier in de kapel, in Lettele, in het St. Jozef en om de veertien dagen in Park Braband. De Lebuinus is een mammoetparochie geworden, veel te groot. Toch ben ik er nooit bang voor geweest dat ‘Schalkhaar’ zou verdwijnen. Dat onze kerk zou blijven, daar was ik van overtuigd.’ Belangrijkste ‘We hebben hier namelijk een hele mooie kerk, goed onderhouden, met een mooi kerkplein. Het kerkhof heeft bovendien een mooie begraafplaats, mooie graven, een uitstrooiveld en een urnentuin. En, vergeet dat niet, we hebben een rouwkapel, voor opbaren. En we hebben een dagkapel, voor kleine vieringen. Onze Nicolaaskerk is nu de voornaamste kerk van heel Deventer. Vroeger had je er tien, nu zijn er nog vijf. En van die vijf zijn wij de belangrijkste.’

Brummelhuis heeft begrip voor de veranderingen in de kerk. ‘Je moet met de tijd mee, ook in de kerk’, vindt hij. ‘Maar: hardlopers zijn doodlopers. Aan de andere kant: stilstaan is achteruitgang. Een boer ging vroeger ploegen met een paard. Tegenwoordig hebben ze grote tractoren. Je moet de ontwikkeling van de kerk ook aanpassen aan deze tijd. De vieringen zijn al jaren oud. Ga er iets aan veranderen. Hier in het Westen zitten we stijf in de bank. In Zuid-Amerika zijn ze veel spontaner. Daar gaan ze dansen in de kerk. Als we mee zouden doen, zou er veel meer betrokkenheid zijn.’ Op zijn tijd in Schalkhaar kijkt ‘mijnheer pastoor’ tevreden en dankbaar terug. ‘Afgezien van het persoonlijk verdriet van parochianen, heb ik me hier altijd goed gevoeld. Een fijne tijd. De narigheid was dat mensen overlijden. Vooral bij jongelui. Maar ook mensen die spanningen hebben, of ruzies. Als mensen uit elkaar gaan. Het hoogtepunt van elk jaar was de viering van Allerzielen, begin november op de zondag om 16.30 uur. Dat heb ik ingevoerd en daar waren veel mensen blij mee.’ Verbondenheid ‘Dan is er geen sport, geen vergadering. Iedereen kan. Soms komen hele gezinnen en daarna gaan ze samen eten. Goed voor de sociale band. Mensen van buiten het dorp kunnen weer op tijd naar huis terug. Rond die tijd wordt het net schemer, kun je nog zien waar je loopt op het kerkhof. Mensen gaan dan kaarsjes branden. Dat zorgt voor verbondenheid met elkaar. We zijn er niet alleen

voor Schalkhaar, maar voor eigen parochie, voor Nederland. Voor de hele wereld;. mensen onder elkaar.’ Verbondenheid. Dat is ook wat hij ziet in ons dorp. ‘Mensen zijn tegenwoordig wel zodanig dat ze zich meer met elkaar verbonden voelen. De bewoners van ons blok in De Lindenhof hebben een hechte band. In het dorp zijn ook wel allerlei groepjes gekomen: de bejaardenbond, de Zonnebloem, samen koken. Voor verbondenheid met elkaar. Ik ben ook wel lid, ga soms naar activiteiten als het kan en het me interessant lijkt. Om mensen te ontmoeten. Dan gaat het nog vaak, met een knikje, van: dag, mijnheer pastoor. Je mag me zo noemen, maar ook gewoon met mijn voornaam.’ ‘Veranderingen komen het dorp ten goede. In mijn contacten met dorpsgenoten ervaar ik dat het goed is voor een dorp dat het open komt. Dat er ook mensen van buiten in komen. Haha, vrèmden! Dan krijg je een frisse wind. Dat is heel belangrijk. Frisse ideeën, frisse gedachten. Bovendien, heb wel eens mensen aangeraden als ze hier komen wonen: ben je helemaal vreemd? Ga ergens bij. Bij een club. Bij gym, bij voetbal. Dan kom je in contact met mensen, dan kom je er veel beter in. Schalkhaar moet niet te groot worden, maar er kunnen best wat mensen bij nog.’ Mens Kerstmis is ook voor Herman Brummelhuis een speciale tijd. ‘De kern, het hart van Kerstmis is: God wordt

mens. Daar wordt vaak niet bij stilgestaan. God wordt mens, tussen ons mensen. Hij was geen mens, Hij is mens geworden. Voor óns, juist. Dat kun je niet begrijpen, dat is een mysterie. Daarmee is het christendom begonnen voor de mensen. Ook voor mij. En ik heb jarenlang geprobeerd dat door te geven. Niet op zijn manier. Ik deed het op míjn manier; heb geprobeerd dat goed te doen.’ ‘Kerstmis is huiselijke warmte. Maar tegenwoordig wel allemaal een beetje aan de buitenkant, met veel uiterlijk vertoon: kerstmarkten, kerstfestijnen. Ik word er soms gek van. Dan komen we bij elkaar voor kerstconcerten, enzo. Allemaal heel mooi, maar soms denk ik: het kan misschien wel iets bijdragen aan een goede sfeer, maar vaak is het zo de buitenkant. Terwijl het met Kerst veel meer om de binnenkant gaat. Dat mensen thuis sámen zijn als gezin, met familie, dát is belangrijk. Die gezelligheid.’ Uitgangspunt daarbij is volgens Brummelhuis de levensweg van Jezus, het Kind van Bethlehem. ‘Hij heeft ons de weg gewezen. En dat pad probeert ieder op zijn manier te bewandelen. De één doet dat heel goed, de ander minder goed. Weer een ander helemaal niet. Die zegt: ik heb helemaal niets met die Jezus te maken. Niets met God. Niets met de kerk. Maar de kern is dat je iets doet in de geest van Jezus: aandacht, zorg en inzet voor een ander. Behulpzaam zijn. Elkaar vertrouwen geven. Een warm hart hebben, een luisterend oor. Elkaar ontmoeten. Verbonden zijn met elkaar.’

Hoewel van jongs af aan gewaarschuwd, overkwam mij een paar kerstmissen terug het volgende. Terwijl ik het beeld in doeken gewikkeld in de kribbe probeerde te leggen – en dat was nog niet zo gemakkelijk met een lang kleed aan en allerlei versieringen rond de stal – voelde ik plotseling dat ik een los armpje vast had. Ik durfde nog niet te kijken. Pas na de viering wikkelde ik het Kindje Jezus voorzichtig uit de doeken en inderdaad een los armpje… Het bleek gelukkig een blessure die door een ‘poppendokter’ weer genezen kon worden.

Beeldjes om mee te spelen, de kwetsbaarheid van het Kind. Is dat ook niet waar het met Kerstmis te diepste omgaat? Oog krijgen voor het kleine. Als een kind blij kunnen zijn en spelen. Zien dat leven vaak broos en kwetsbaar is en onze liefdevolle zorg en aandacht verdient. Achter alle glitter, lichtjes, cadeautjes en kerstdiners blijft dit de boodschap van Kerstmis: God is bij ons gekomen in een Kind. Hij heeft oog voor onze broosheid, voor het kind dat speelt, lacht en huilt. Mooie feestdagen en een Zalig en Gezegend Kerstmis!


16

december 2017

- INSCHALKHAAR

Beste ondernemer s, volgens mij ver dient: Naam: Adres: Telefoon: wel een steuntje in de rug met een m inuut gratis winkelen bij Plus Joffrey ter Horst. Motivatie:

l

P.S.: prettige fees

tdagen!

Stop de uitgeknipte brief in een envelop en hang deze in de kerstboom bij Plus Joffrey ter Horst (9 t/m 15 december)

c Deze kranten verzorgden wij in 2017


17

Bovenaan de pagina hiernaast (links, pagina 16 of evt. een getypte brief) kunt u uw verhaal kwijt en in een envelop stoppen die u in de kerstboom legt. Iemand die het dus goed kan gebruiken en veel voor anderen doet. Wij zien uw verhaal in die week (9 t/m 15 december) graag in de kerstboom.

Tijdens de kerstmar kt wordt de minuut g ratis boodschappen uitg ereikt

maximaal 2 pers. per bon maximaal 2 pers. per bon

aangeboden door: Kapsalon Jeannet Total Look

maximaal 2 pers. per bon

In de week voorafgaande aan de kerstmarkt kunt u iemand uit uw directe omgeving opgeven, die namens u een gratis minuut boodschappen verdient. Deze minuut boodschappen wordt aangeboden door PLUS Joffrey ter Horst. Vanaf 9 december staat er een kerstboom in de Plus vestiging in Schalkhaar waar u een envelop in kunt hangen met uw verhaal over diegene die deze minuut gratis boodschappen moet krijgen.

aangeboden door: Plus Joffrey ter Horst

Gratis minuut (kerst)boodschappen bij PLUS Joffrey ter Horst

aangeboden door: Nijhof Rietman topSlijter Swartjes

or hun klandizie in de Als blijk van waardering vo aantal ondernemers in afgelopen jaren bieden een tegen inlevering van Schalkhaar de dorpelingen GRATIS een broodje de bonnen op deze pagina melk en glĂźhwein aan. de ola oc ch e rm wa , m ha en be

Gratis broodje beenham

Bewoners van de toegangswegen naar het dorpsplein wordt gevraagd waxinelichtjes op de stoep te zetten. Dit jaar komt ook de Kerstman met zijn elfjes langs. Bij de kerstmarkt komt een podium, waarop diverse optredens te bewonderen zijn.

Gratis GlĂźhwein

Op zaterdag 16 december tussen 16.30 en 19.30 uur bedanken de plaatselijke winkeliers daarmee de inwoners van Schalkhaar voor hun klandizie in het afgelopen jaar.

Tegen inlevering van deze bon

Voor de negende keer organiseert de Ondernemers-vereniging Schalkhaar een gezellige kerstmarkt op het dorpsplein. Dit jaar wordt ook weer een deel van de Pastoorsdijk bij de plaatselijke kerstmarkt betrokken.

Tegen inlevering van deze bon

Schalkhaar

Tegen inlevering van deze bon

Kerstmarkt

leeftijd minimaal 16 jaar

Zaterdag 16 december 16.30 uur tot 19.30 uur

Gratis warme Chocomelk

I N S C H A L K H A A R - december 2017


18

december 2017

Slagwerkgroep St. Caecilia maakt sámen muziek

1927-2017: 90 jaar de Lange

- INSCHALKHAAR

2002-2017: 15 jaar Novy

Hoe mooi is het… om nog jarenlang muziek te kunnen maken in Schalkhaar? Het is zó leuk om samen muziek te maken, het is een leerzame en gezellige hobby en voor kinderen ook heel erg goed voor hun ontwikkeling! Het is écht een gemis dat niet meer mensen muzieklessen nemen. Of als je al lessen hebt gehad je er niets meer mee doet en geen muziek meer maakt of lid wordt van een vereniging. Niets is leuker dan samen muziek maken! De slagwerkgroep van St. Caecilia gaat in ieder geval nog door met samen muziek maken. ‘Allereerst gaan we natuurlijk weer muziek maken op de Kerstmarkt in Schalkhaar op zaterdag 16 december’, kondigt voorzitter Joke Grolleman enthousiast aan. ‘Het is altijd weer een super gezellige markt waar van alles te zien en te doen is. En evenals andere jaren hebben wij natuurlijk weer leuk kleine presentjes met een kaartje eraan voor alle belangstellenden. Wij spelen als slagwerkgroep weliswaar geen kerstmuziek, maar we doen er alles aan om een leuk optreden in kerstsfeer te verzorgen.’ Het eerste optreden van de slagwerkgroep in het nieuwe jaar zal op zondag 4 maart zijn in de schouwburg, tijdens het Deventer Open Podium. ‘Daar doen wij elk jaar aan mee en dat is

een mooi en leerzaam optreden, echt iets om naar uit te kijken. En er wordt een recensie over het optreden geschreven en in dit verslag staan de goede punten en de eventuele verbeterpunten en met die verbeterpunten gaan we als slagwerkgroep vervolgens natuurlijk aan de slag.’ En daarna is het volgende optreden op zondag 8 april 2018. ‘We gaan een gezellige muzikale middag organiseren. De locatie is bekend, het is de Nicolaasbasisschool. Er zal in en rond de hal het een en ander verplaatst moeten worden’, vermoedt Joke. ‘Maar het is een mooie centrale plek in het dorp. We zijn druk aan het organiseren en wat het uiteindelijk gaat worden…. dat maken we later bekend!’ De slagwerkgroep van St. Caecilia blijft in beweging en gaat ook in het nieuwe jaar weer regelmatig optreden. Want muziek maken blijft leuk om te doen. ‘Wij, de slagwerkgroep van St. Caecilia, wensen jullie hele fijne en gezellige Kerstdagen en een goed, gezond en muzikaal 2018! Tot ziens bij een van onze optredens!”

In december zijn we extra geopend op de maandagochtenden, tevens Koopzondag op 24 december

Novy de Lange En uiteraard zijn we op de Oerdijk 19, Schalkhaar, tel. 0570-752535 www.novydelange.nl

h

kerstmarkt aanwezig met een kraam. deelnemer

KLANTEN STEMPEL ACTIE

s

Scoutinggroep LOAAH op Kerstmarkt Bij de intocht van Sinterklaas in Schalkhaar heeft scoutingsgroep LOAAH weer de intochtpoort gebouwd. Ondanks het slechte weer was de poort op tijd klaar. We helpen op 9 december ook de voedselbank met hun boodschappeninzamelingsactie. Naast dat we weer aanwezig zijn op de Kerstmarkt in Schalkhaar zijn we in dat weekeinde van 16 en 17 december met vele leden ook druk bezig met het helpen bij het Dickens Festijn in Deventer. Na de zomervakantie hebben onze leden al weer vele uitdagende scoutingactiviteiten gedaan. We hebben in oktober met behulp van radiozenders contact gehad met vele binnen-

landse en buitenlandse scoutinggroepen. Deze activiteit wordt JOTA genoemd en staat voor Jamboree On The Air.

Astrid Morsink | I’ A.M. Kleur&Stijl | De Botterije 1 | 7433 CA Schalkhaar 06-30736992 | www.iamkleurenstijl.nl

Op 13 januari hebben we onze nieuwjaarsreceptie als start voor een bruisend 2018. Al met al heeft de LOAAH binnen de groep als naar buiten toe ook volgend jaar vele activiteiten geprogrammeerd.

Nicolaasschool ondersteunt Voedselbank

gewichtsconsulente Anne Mulder en leefstijlcoach Alet Elshof Kijk voor meer informatie op belle-sante.nl 3 dagdelen van 2,5 uur, inclusief: • lekkere en gezonde recepten • ontspannings en bewegingsoefeningen • Goodie bag

Elke twee jaar kiest de Goede Doelen Commissie van de Nicolaasschool een nieuw doel. De komende twee schooljaren heeft de commissie ervoor gekozen om de Voedselbank in Deventer te ondersteunen. Enkele weken geleden heeft de werkgroep de Voedselbank bezocht en een aantal enthousiaste vrijwilligers gesproken. Samen zijn ze op het idee van de eerste actie gekomen. Bijna alle kinderen zijn dol op pannenkoeken, maar niet alle kinderen krijgen ze zo vaak als ze zouden willen. Het leek de commissie heel leuk om alle gezinnen die door de voedselbank ondersteund worden een pannenkoekenpakket aan te bieden, namens de kinderen van de Nicolaasschool.

groep 7 mooi ingepakt.

En dat is gelukt! Er zijn door kinderen van de Nicolaasschool zoveel ingrediënten binnengebracht dat er ruim 220 pakketten konden worden samengesteld. De pakketten zijn onder meer door een aantal behulpzame meisjes uit

Deze spaaractie heeft zij nu overgedragen aan de Goede Doelen Commissie. In de hal van de Nicolaasschool staat een doosje waarin u uw zegels kunt achterlaten.

Een volgende actie staat ook al weer gepland! De afgelopen jaren heeft één van de medewerkers van de Nicolasschool het initiatief genomen om (overgebleven) spaarzegels voor het boodschappenpakket van de Plus Supermarkten te sparen ten behoeve van de voedselbank. Vele losse zegels maken al snel weer een boekje vol en op deze manier heeft zij elk jaar ruim 40 boodschappenpakketten bij elkaar gespaard.

99,-

per persoon

e

Vitaal eten, bewegen & ontspannen

• Geef je gezondheid, energie en geluksniveau een flinke boost met deze kleinschalige, interactie cursus. In drie dagdelen krijg je praktische handvaten om je levensstijl - in kleine stapjes - aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen of minder stress? Het komt allemaal goed aan bod. Naast een hoop nieuwe kennis, ga je tijdens de cursus ook zelf aan de slag met de nieuwe inzichten. Je gaat direct ervaren wat goede voeding, beweging en voldoende ontspanning met je doet.

Regiegroep plant ontmoetingsavond

De Regiegroep Schalkhaar heeft afgelopen najaar vijf tafelgesprekken georganiseerd met vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en organisaties binnen ons dorp. Doel daarvan was ophalen hoe die verenigingen en organisaties in Schalkhaar aankijken tegen samenwerking, peilen waar hun behoeften en dilemma’s liggen en wat zij in een samenwerking kunnen halen en brengen. Om dit een goede opvolging te geven, wil de Regiegroep alle verenigingen en organisaties ook informeren over de thema’s die zij uit de gesprekken heeft gehaald. Dat wil de Regiegroep doen tijdens een ontmoe-

tingsavond, waarbij alle deelnemers van de tafelgesprekken aanwezig zijn. Op deze avond wil de Regiegroep tevens samen met de vertegenwoordigers van de Schalkhaarse verenigingen en organisaties bepalen hoe deze thema’s opgepakt gaan worden. Alle betrokkenen zijn inmiddels uitgenodigd voor een ontmoetingsavond op 25 januari 2018 van 20.00 uur tot 22.00u in De Lindeboom.


19

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Struinpad langs Zandwetering bevalt Speelplek voor kinderen bij HSV The Eagles Honk- en Softbalvereniging The Eagles aan de Colmschaterstraatweg wil graag meer aansluiting krijgen bij de omgeving, zoals het dorp Schalkhaar. Het doel van HSV The Eagles is om een open club te zijn, met activiteiten voor iedere inwoner. Een tijd lang werd de zogenoemde slagkooi niet gebruikt en is er binnen HSV The Eagles over nagedacht wat de vereniging met die ruimte kon doen. Het leukste idee bleek een speeltuin, om zo jonge kinderen te kunnen betrekken bij de vereniging én de leuke honk- en softbalsport.

De afgelopen jaren is door gemeente en waterschap volop gewerkt aan de Zandwetering bij Schalkhaar. Dat was nodig omdat de oevers niet meer voldeden aan de wettelijke eisen. Bovendien is de Zandwetering toegankelijker gemaakt. De klankbordgroep Zandwetering Schalkhaar heeft meegedacht met de plannen en was nauw betrokken bij de werkzaamheden. In oktober van dit jaar is zoals afgesproken met deze klankbordgroep nog eens terug gekeken. Door één van de leden van de klankbordgroep is een mini-enquête gehouden onder de bewoners van Het Koeland. Hieruit bleek onder meer dat er tijdens de uitvoering wel sprake was van overlast. De informatievoorziening, onder andere via de BouwApp, heeft men als positief ervaren. Struinpad De ervaringen met het struinpad zijn over het algemeen positief. Vooral over de maatregelen om alleen de echte ‘struiners’ te faciliteren. De vindbaarheid van het pad en het beheer hiervan heeft nog aandacht nodig. Er werd nogmaals aangedrongen op het verbod van honden in het gebied om verstoring van wild en vee te voorkomen.

Hagenvoorderbosje De kap van de bomen en struiken in het Hagenvoorderbosje werd als heftig ervaren. Gelukkig groeit het bosje snel weer dicht. Stichting IJssellandschap, eigenaar en beheerder van dit bosje, heeft aangegeven dat de bosstrook met veel essen aangetast is met de essentaksterfte. Deze ziekte leidt in 90% van de gevallen tot sterfte. Ingrijpen in het bosje op korte termijn is onvermijdelijk. De klankbordgroep raadt aan om deze ingreep zo snel mogelijk uit te voeren en hierover goed te communiceren met de aangrenzende bewoners. Vanuit de evaluatie is gevraagd om

monitoring van de natuurwaarden langs de Zandwetering. Als vrijwilligers hierop hun energie willen inzetten dan wordt dat vanuit het waterschap en de gemeente van harte aangemoedigd. De gemeente Deventer zorgt ervoor dat de werking van de passage en de ecologische infrastructuur langs de Zandwetering gemonitord wordt. Vrijwilligers kunnen zich hiervoor opgeven bij de gemeentelijke ecoloog.

Als Schalkhaarders het leuk vinden, zijn andere openingstijden bespreekbaar. HSV The Eagles zoekt namelijk ook mensen die toezicht willen houden op de speelplek. Contact daarvoor kan via de secretaris. Met behulp van het subsidiefonds van de Rabobank en hulp van Erik de Pater is de speeltuin onlangs gerealiseerd. Komt u in 2018 eens een kijkje nemen bij HSV The Eagles? U bent van harte welkom!

Mediaburo Schoppema gaat uitbreiden

Waterschap meet op een paar punten de diversiteit van waterplanten en -dieren en chemische kwaliteit (stikstof, fosfaten en bestrijdingsmiddelen) van het oppervlaktewater in de Zandwetering.

a

foto: Rudy Brouwer

Sinds anderhalf jaar is Mediaburo Schoppema gevestigd in Schalkhaar. Hoewel je overdag niet naar binnen kunt kijken vanwege de geblindeerde ramen van het pand aan de Pastoorsdijk gebeurt er binnen heel veel.

De bewoners van Het Koeland zien nog geen grote verbetering van de waterkwaliteit van de oude Zandwetering. De doorspoeling vindt elke week automatisch plaats maar er is wellicht meer tijd nodig voor een betere waterkwaliteit. Daarnaast komt het ‘spoelwater’ vanuit de bebouwde kom van Schalkhaar en is minder van kwaliteit.

Hunneruiters: wegens succes op herhaling!

Nog geen jaar geleden startten De Hunneruiters een nieuwe groep met beginnende ruiters. Dit bleek zó succesvol dat de vraag naar een nieuwe groep wederom is gestegen. ‘De bedoeling is dat we in januari 2018 een groep vormen van beginnende ruiters en amazones tussen de 6 en 12 jaar met een eigen pony’, laat de voorzitter van De Hunneruiters

Bovendien wil de vereniging de bewoners van Schalkhaar de mogelijkheid bieden om op een mooie zaterdag of zondag gezellig een kopje koffie te komen drinken en gebruik te maken van de speelmogelijkheden. Het honk- en softbalseizoen loopt van april tot en

met september.

weten. ‘In overleg met ouders gaan zij op zaterdagmiddag of op vrijdagavond lessen. Zij leren dan spelenderwijs de vaardigheden aan en maken zich klaar voor de Bixiewedstrijden.’

Voor interesse kunt u contact zoeken met één van de bestuursleden via www.hunneruiters.nl Als u éénmaal lid bent, kunt u meedoen aan alle activiteiten van de club. Zo rijden de ponyclubleden en de leden van de rijvereniging jaarlijks een tocht. Deze werd afgelopen jaar succesvol georganiseerd bij Stal de Eik in Holten. Een mooie locatie om snel op de Holterberg te zijn en daarna te genieten van de heerlijke zelfgemaakte stampotten van Annemarie en Janny Grootentraast. Met natuurlijke overheerlijke Goud Bekroonde worsten van Slager Kosse. De Hunneruiters weten wat ze straks gaan verkopen op hun worstenactie! Deze zal op zaterdag 13 januari a.s. plaatsvinden. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de buitenbak! Bedankt alvast voor uw steun!

Schalkhaarders die binnenkomen vragen zich nog wel eens af wat Mediaburo Schoppema nou eigenlijk doet. ‘Wij zijn uitgever van diverse kranten in Deventer en omgeving’, vertelt eigenaar Jeroen Schoppema. ‘Onder meer de Deventer extra, de Boreelkrant, de Vijfhoekkrant, de DiepenveenBorgele krant, de Noordkrant Apeldoorn en de Zuidkrant Apeldoorn.’ Ook verzorgt Mediaburo Schoppema voor diverse bedrijven jubileumkranten of informatieve kranten, waaronder de Deventer1250 jaar krant. Maar er gebeurt meer! Mediaburo Schoppema maakt voor diverse bedrijven in heel Nederland ook radiocommercials. ‘Op veel lokale radiostations in

Nederland kopen wij radioreclame in voor bedrijven die dat via ons laten regelen.’ De radiocommercial van Nefit die u deze maanden hoort op de landelijke zenders werd door het bedrijf van onze dorpsgenoot Jeroen Schoppema gemaakt en ingekocht en daar is hij behoorlijk trots op. ‘Ook voor een landelijke zorgverzekeraar maken wij de radiocommercial en kopen wij die voor hun in. Met zes medewerkers groeien we gestaag en gaan we uitbreiden in ons huidige pand aan de Pastoorsdijk door er een stuk bij te huren. We willen niet weg uit Schalkhaar’, aldus Jeroen en Ingrid Schoppema.

Avior Pietenfeest in 't Haarhuus Op dinsdagavond 28 november brachten twee zwarte pieten een bezoek aan de jeugd van Avior in 't Haarhuus. Het was een zeer geslaagd Pietenfeest. De kinderen trainden om pakjes in schoorstenen te gooien en er was een pepernoteneet-dobbelspel. Ook waren de Pieten druk bezig om overstekende kinderen af te tikken. Bedankt voor jullie bezoek pieten!


20

december 2017

- INSCHALKHAAR

De Parabool bestaat 25 jaar

Een vrij gevoel om jezelf te zijn! Nieuwbouw Oerdijk Op 1 november is de Parabool gestart op de nieuwe locatie Oerdijk 106. Het was nog even spannend of 1 november wel door kon gaan, want uiteindelijk is de nieuwbouw pas op 30 oktober opgeleverd, maar het is gelukt en het is prachtig geworden! De eerste bewoners kwamen op 1 november en de laatste drie bewoners op 11 november. Totaal wonen er nu zeven bewoners in de nieuwbouw aan de Oerdijk in Schalkhaar. Wat hebben ze er mooie appartementen van gemaakt! Met hun eigen woonkamer met keukenblok, slaapkamer en badkamer. Iedereen is ondertussen een beetje gewend en langzaam wordt het een huis voor ons samen.

Zorgorganisatie De Parabool vierde vorige maand haar 25-jarig jubileum in de Lebuineskerk in Deventer. Ook op de Schalkhaarse locaties Kleurmeesters aan de Colmschaterstraatweg, Was(t) goed aan de Prinses Beatrixweg en Het Groene Erf aan de Oerdijk was het erg feestelijk! De afgelopen 25 jaar is De Parabool uitgegroeid tot dé organisatie in Salland die mensen met een verstandelijke beperking helpt een volwaardige plek in de samenleving te vinden. Daar zijn ze bij De Parabool, terecht, enorm trots op! De Parabool kan dan ook niet wachten om ook de komende 25 jaar een passende leefomgeving te bieden aan iedereen met een verstandelijke beperking, met alle soorten vragen, jong en oud. Een veilige plek bieden waar aandacht is voor wonen, werken, zorg en vrije tijd. ‘Wij blijven vooral gewoon doen wat we al deden en gaan verder. Aansluitend bij de continu veranderende maatschappij en nieuwe vragen’, luidt de boodschap van jubilaris De Parabool.

Tijdens de feestelijkheden vorige maand in de Lebuineskerk werd ook het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl van De Parabool onthuld door cliënten, samen met burgemeester Heidema (Deventer) en burgemeester Dadema (Raalte) en André Leferink (bestuurder). De zwaluw in het nieuwe beeldmerk staat symbool voor hoop, trouw, vrijheid en altijd de wens om veilig naar huis terug te keren. Het huis staat voor veiligheid, geborgenheid en een vrij gevoel om jezelf te zijn. Deze twee vormen, de zwaluw en het huis, maken één. Met samenwerken kun je meer bereiken dan dat je alleen kunt. In 2016 heeft de Parabool een nieuwe visie ontwikkeld, nieuwe kernwaarden bepaald en in 2017 de nieuwe huisstijl die hierbij aansluit ontwik-

keld. Daarnaast is het jaar 2017 gebruikt om vanuit ‘de bedoeling’ (gebaseerd op de verdraaide organisatie van Wouter Hart) te werken aan organisatieontwikkeling. De kernwaarden Persoonlijk, Betrouwbaar, Deskundig en Samen zijn voor De Parabool het fundament van de organisatie en de manier waarop wordt gewerkt. Met name het SAMEN is daar een heel belangrijke in, omdat de organisatie gelooft dat je samen meer kunt dan alleen. Samen met de cliënten, samen met collega’s en ook samen met de omgeving en de directe omgeving van de cliënt (ouders/familie). Kijk voor meer informatie over De Parabool eens op www.deparabool.nl

Gewoon maakt ons bijzonder

Kerstmarkt Woensda g 13 decem ber

Wat is er te doen...

dag r e d n o D mber e c e d 14 20.00

10.00-

10.00-17

.00

l

• Gezellig overdekt en verwarmd terras. • Verkoop van mooie, duurzame (kerst)artikelen. • Kerstbomen verkoop (start woensdag 6 december) • Een attentie bij aankoop van een kerstboom. OP=OP. • Vers gebakken kniepertjes.

Het Groene Erf | Oerdijk 108, Schalkhaar | Tel: 0570 60 95 75 | deparabool.nl


21

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Nieuws uit de Nicolaaskerk

In januari 2018 wordt weer de actie Kerkbalans gehouden en deze actie bevelen wij van harte aan. Voor velerlei zaken kunnen we uw gaven heel goed gebruiken. Het kerkgebouw in Schalkhaar vraagt veel onderhoud en op dit moment is er zelfs sprake van noodzakelijk onderhoud, zoals aanbevolen door de Monumentenwacht. Het kerkgebouw is beeldbepalend voor het dorp Schalkhaar en laten wij er zuinig op zijn! We hebben daarnaast voor de komende jaren een projectenlijst opgesteld en eventuele giften naast bijdragen uit Kerkbalans kunnen geoormerkt worden ten be-

hoeve van deze projecten. Wij hopen te kunnen rekenen op uw bijdrage aan de actie Kerkbalans of anderszins. Samen op Zaterdag De protestantse en katholieke kerken in Deventer en Schalkhaar organise-

ren gezamenlijk elke twee weken op zaterdagmiddag een ontmoetingsbijeenkomst in het Koetshuis voor vluchtelingen en mensen die om een praatje verlegen zitten of een spelletje willen doen onder het motto: Samen op Zaterdag. Zie voor de data onze

Joost Ostendorf betrekt rust rondom zijn praktijk in therapieën

Tijd voor verandering ‘Omdat ik altijd wel wat met klokken had, heb ik tien jaar geleden, toen ik voor mezelf begon, een klok in mijn logo gekozen’, lacht Joost Ostendorf, sinds dit najaar inwoner van ons dorp Schalkhaar. ‘Daaraan heb ik toen ook mijn slogan gekoppeld: tijd voor verandering. Ik wil mijn tijd beschikbaar stellen voor mensen, om bij hen verandering in gang te brengen.’ Door Rudy Brouwer ‘Ik vind klokken mooie instrumenten. Dat dat zo’n fijn mechaniekje kan zijn. Als je naar oude horloges kijkt. Al die radertjes, het tikt en het doet.

Je hoeft ze maar eens per week op te draaien en dan gaan ze een week hun gang. Dat principe vind ik heel interessant. In mijn praktijk werk ik niet op de klok, zonder vaste tijden. De ene cliënt heeft meer nodig dan de

ander. Ik bied geen standaard sessies van drie kwartier, ofzo. Het is maar hoe het loopt.’ Joost heeft een praktijk in NLP-coaching, stressmanagement en trauma-

Gevraagd: dirigent en organist m/v

ontvangen zijn, zullen we in samenwerking met diverse bedrijven de onderzijde van de kerktoren voorzien van nieuw voegwerk, het vochtprobleem in de portaalwanden oplossen en diverse andere kleinere werkzaamheden uitvoeren.

Dirigent(e) voor rouwen trouwdienst, alsmede een organist(e) voor het Nicolaaskoor. Gelieve contact op te nemen met Annet berenannet@ home.nl

Uitgangspunt is dit zo spoedig mogelijk doch uiterlijk in de zomer 2018 uit te voeren, nadat de wanden enigszins gedroogd zijn. Wij trachten de samenhangende overlast tot een minimum te beperken en de toegankelijkheid van de kerk zal permanent gewaarborgd blijven!

website of de posters bij het Koetshuis. Van harte welkom! De grote bomen aan het kerkplein verdienen een snoeibeurt in verband met aanwezig dood hout. Tevens zal één zieke boom worden verwijderd. Dit zal globaal in het eerste kwartaal van 2018 voor het broedseizoen plaatsvinden en kan enig ongemak opleveren met betrekking tot toegankelijkheid en veiligheid. Wij zullen het definitieve moment nader bepalen en u op de hoogte houden. Bouwkundige werkzaamheden: Zodra de goedkeuringen/budgetten

verwerking. ‘Dat zijn eigenlijk de drie hoofdtakken waarmee ik me bezig hou, waar ik mensen in coach, therapie in geef. Nu vanuit deze prachtige plek aan De Ganzeboom. Eén en al rust; een omgeving die ik ook betrek bij mijn werk. Bij mindfulness technieken bijvoorbeeld, dus kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven. Hier is, rondom het huis en de praktijk, natuurlijk van alles te registreren met je ogen en je oren.’ Gefilterd En vaak is dát volgens de 50-jarige Dinxperloeër al een heel belangrijke activiteit in een therapie. ‘Om mensen meer bewust te laten zijn van wat er allemaal om hen heen is. Soms worden bepaalde waarnemingen, van bijvoorbeeld fluitende vogels, op de een of andere manier ongemerkt uit je bewustzijn gefilterd. Je kunt er voor kiezen om zo’n filter uit te zetten en dan hoor je die vogels elke keer gewoon weer.’ Joost helpt veel werknemers die vanuit re-integratietrajecten ondersteuning wordt aangeboden. Maar ook vooral mensen die door huisartsen en praktijkondersteuners GGZ naar hem worden verwezen. En hij spart met ZZP’ers. ‘Die hebben niet de zekerheid van een vaste baan. Hoe ga je daarmee om, hoe bereid je je voor, wat kun je verwachten, wat tegenkomen? Die coach ik daarin: hoe pak je het aan, heb je een plan, wat wil je bereiken? Wat heb je nodig aan kennis en vaardigheden om een eigen bedrijf te beginnen.‘

t foto: Rens Hulman

Kraterinslagen Samen met zijn partner Nicoline Hoekstra, kinder- en jeugdpsychotherapeute, is Joost in september dit jaar in ons dorp neergestreken in de voormalige stallen van een wederopbouwboerderij. ‘De hoofdhoeve dateert van rond 1800-1850’, heeft hij uitgezocht. ‘Het schijnt in de oorlog behoorlijk heftig te zijn geweest hier. Ik heb foto’s gezien met kraterinslagen in het weiland hiernaast. Voor de bouw van dit soort stallen, voor kleinvee en paarden, werd toentertijd geld beschikbaar gesteld door de overheid. Ze zijn allemaal in dezelfde stijl ge-

Kerkhof In 2018 staat een ruiming van 46 graven op het kerkhof op het programma. In tegenstelling tot ruimingen in het verleden zal er gekeken worden in hoeverre een grafsteen een cultuurhistorische waarde heeft. De grafzerk zal in voorkomende gevallen gespaard worden en op een plek nabij het kerkhof worden herplaatst. De coördinatoren van de Nicolaas wensen iedereen prettige kerstdagen, een zalig uiteinde en een heel gelukkig en gezond 2018 toe!

bouwd, met ronde raampjes en deze dakvorm.’ De afgelopen ruim 10 jaar keek Joost vanuit zijn woning en praktijk aan de Rielerweg al uit op Schalkhaar. ‘Ik ging hier naar de kapper en de supermarkt of naar Novy af en toe eens. Mijn indruk is dat Schalkhaar een heel hecht dorp is, waar nog veel activiteiten plaats vinden, zoals de kermis en het paasvuur. En er zijn veel mogelijkheden om te sporten, iets dat ik in mijn therapieën vaak belangrijk vind. Schalkhaar is een levendig dorp. Ik vind het gezellig, alles wat je nodig hebt is er.’

Traumaverwerking, stressmanagement, mensen die angstig zijn, of paniekerig. Door middel van methodieken als NLP en EMDR, of een combinatie daarvan, helpt Joost Ostendorf zijn cliënten een goede balans te vinden tussen het psychisch, sociaal en fysiek functioneren. ‘Ik doe nu met 48 therapeuten mee aan landelijk wetenschappelijk onderzoek hoe we een bepaalde NLP-techniek kunnen gebruiken in het behandelen van milde depressies. Daarbij wordt onderzocht of het behandelen volgens een bepaald protocol in een paar sessies effectief is.’ Consulten bij Joost Ostendorf Coaching worden, omdat hij is geregistreerd bij de NVPA en RBCZ, door de meeste verzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Meer info: www. joostostendorf.nl


22

december 2017

- INSCHALKHAAR

De OVS wenst u fijne feestdagen en een gezond 2018!!! OMSLAG september 2011:Opmaak 1

MareiraLnineende van d

18-11-2011

10:05

Pagina 4

0570 - 62 15 42

0570 - 63 17 39

Uw Eigen Schoonheidssalon

0570 - 63 59 50

KASSABONACTIE in december hebben we onze laatste leuke maandactie ter gelegenheid van ons 25 jarig bestaan

Mariska

VOLG OP FACEBOOK EN INSTAGRAM Ͳ 0570 - 54ONS 59 97

0570 - 62 15 42

WWW.TOTALͲLOOK.NL Ͳ NU OOK ONLINE BOEKEN 0570 - 63 67 36 MOOI EN GEZOND HAAR BEGINT BIJ EEN GEZONDE HOOFDHUID! heeft u klachten als roos, eczeem, haaruitval, psoriasis of alopecia areata?

DECEMBERMAAND 16 december zijn we weer aanwezig op de kerstmarkt in Schalkhaar ——— tijdens de kerstperiode bieden wij ruimere openingstijden 0570 - 53 20 00 ——— TEAM TOTAL LOOK WENST U EEN HELE FIJNE FEESTMAAND

e

l 06 - 462 348 91 Ruime parkeergelegenheid via ingang Oerdijk 21a Vrijdagavond: koopavondSINDS 1909

de Lange

9

met de mediscope zijn wij in de unieke gelegenheid om onder deskundig advies een professionele diagnose te maken van uw 0570 - 75 25 35 hoofdhuid en haar. Wij zien u graag in onze kapsalon voor een vrijblijvend advies

k

kapsalon· greath lengts · permanente makeͲup · mediceuticals · beauty · microdermabrasie · microneedling · massage · pedicure · manicure · shellac · visagie · wimperextensions · Icurl · afslanken · kleding · tassen · sieraden

SCHALKHAAR Timmermansweg 33 (0570)Ͳ636736 · DEVENTER Andriessenplein 37 (0570)Ͳ514740

Pastoorsdijk 24 - Schalkhaar - T.: 0570 - 622 737

Makelaardij, administratie of verzekering...

0570 - 594907

0570 - 50 30 90

Groepspraktijk Fysiotherapie Deventer Euronics Nijhof & Rietman

. . . bij ons bent u aan het juiste adres!0570 - 67 65 55

0570 - 758 758

Henk-Jan Ruitenbeek

Oerdijk 21, 7433085 AE-Schalkhaar 76 00 948 T 085 - 7600948 - info@onbezorgd-wonen.nl

Peter ten Broeke06 - 274 224 97

0570 - 613 001

Jacqueline Bruggeman

www.onbezorgd-wonen.nl

h 0570 - 628 597

0570 - 50 85 25

06 - 445 396 00

www.partyserviceholten.nl

0570 - 62 00 89

I

0570 - 65 13 69

0548 - 36 74 32

Heeft u iets te vieren? Laat Partyservice Holten uw zorgen uit handen nemen, of het


23

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Max Mulder rijdt ScanCovery Trial voor Stichting Vlinderkind

‘Het is een strijd tegen de elementen’

e foto: Judith Bosch

‘Met min 43 graden Celsius hoef je inderdaad je ruitensproeier niet te gebruiken’, lacht Max Mulder. ‘Ik heb vloeistof erin die gaat tot min 70. Maar die bevriest tóch, door de rijwind. Op de bochtige wegen langs de fjorden in Noorwegen is het door ijzel vaak spiegelspekglad, meer dan 100 kilometer glibberen en glijden. Met veel sneeuw ook en auto’s die vast komen te zitten. De ScanCovery Trial is een avontuur, een strijd tegen de elementen.’ Door Rudy Brouwer Onze 65-jarige dorpsgenoot gaat begin januari 2018 voor de vierde keer die uitdaging aan. ‘We rijden daar, in het uiterste noorden van Europa, 20 uur per dag in het donker. De vier uurtjes daglicht díe we hebben, zijn bovendien schemerlicht. Dus we zien geen zon. Gedurende zes rijdagen doorkruisen we met in totaal ruim 7000 kilometer alle Scandinavische landen: Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en de terugweg gaat mogelijk - net als twee keer eerder via de Baltische staten.’ Ondanks ook twee rustdagen, met activiteiten, is de ScanCovery Trial volgens Max een uitputtingsslag. ‘De laatste keer dat ik ‘m gereden heb, waren er etappes bij van meer dan 30 uren non-stop rijden. Daartegen zijn ook wel protesten gerezen. Dan wordt het onder die barre omstandigheden gewoon levensgevaarlijk. Ik doe dit met een zakenrelatie, Martin Bossenbroek uit Hengelo (Gld.). Je wisselt af tussen de verschillende coördinaten: de ene navigeert, de ander rijdt. ‘ Waxinelichtjes In de kofferbak van zijn vierwiel aangedreven Volvo XC70 gaat van alles mee. ‘Het kost nogal wat’, realiseert de Schalkhaarder zich. ‘Er zit zo’n 5.000 euro per keer aan eigen geld in. Voor hotels, eten en brandstof. Je zorgt uiteraard dat olie en koelvloeistof erop afgestemd zijn, monteert extra lampen en neemt noodmiddelen mee: gereedschap, warme kleding en een

zak waxinelichtjes. Als je strandt, is het de truc om die kaarsjes aan te steken en het daardoor in de auto warm te houden.’ Het is een avontuur. Een uitdaging. Zwaar. ‘We vinden het mooi’, glundert Max. ‘Ja, waarvoor doe je het? Mensen die het leuk vinden om te fietsen, die fietsen de Alpe d’Huez op. Wij rijden heel veel kilometers. Ik ben jaren geleden gevraagd door een kennis. Die had dit al eens gedaan. En als je eenmaal meedoet, dan word je ermee besmet, hè. Het is het autorijden onder barre omstandigheden. Sneeuw, ijs. Dát is de sensatie… Geloof me, dat rijdt een stuk anders dan hier.’ Verkeersregels De organisatie van de ScanCovery Trial hanteert strikt de verkeersregels. Er is dan ook geen sprake van een rally of een race. ‘Het is een autotoertocht met 95 deelnemers’, legt Max uit. ‘De organisatie rekent de optimale rijtijd uit en daar moet je je aan houden. Als je sneller binnen bent, dan krijg je strafpunten. Onderweg wordt er ook gemeten met virtuele flitspalen. Rij je meer dan 4 kilometer per uur te hard? Dan krijg je ook strafpunten. Rij je veel te hard, dan volgt zelfs diskwalificatie.’ Met zijn deelname aan de ScanCovery Trial wil onze dorpsgenoot naamsbekendheid genereren voor de stichting Vlinderkind en sponsorgelden inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte Epidermolysis Bullosa (EB). ‘Met mijn vorige

drie deelnames heb ik in totaal ruim 22.500 euro bijeengebracht. Ons streef bedrag, van Martin en mij, voor dit jaar is ruim 15.000 euro. We zitten nu op tien mille. Van mensen of bedrijven die nog willen sponsoren, ontvang ik graag een mailtje.’ Zijn keuze voor Stichting Vlinderkind kwam eigenlijk toevallig tot stand. Hij kende geen mensen of kinderen die daarmee te maken hadden. Inmiddels uiteraard wel. ‘De eerste keer had ik gereden voor KWF’, vertelt Max Mulder. ‘Maar dat viel me zo tegen. Na mijn donatie kreeg ik een briefje, nog net geen stenciltje, van nou bedankt. En een paar weken later gaan ze tegen de Alpe d’Huez op fietsen en halen 18 miljoen op. Toen dacht ik: jah, hallo…’

tocht live wil volgen, kan kijken op de website scanct.nl bij team 23. ‘Ik rij met mijn eigen auto, met spiksplinternieuwe winterbanden. Van een Zweeds merk, met standkachel. Dus ik hoef ’s ochtends vroeg, zodra we vertrekken, niet te krabben. Dan is die al lekker warm.’ Wil je onze dorpsgenoot Max Mulder sponsoren of meer informatie? Stuur hem dan een mailtje: m.mulder@concepts.nl

Goede doel Kort daarna reed Max een keer Schalkhaar binnen, bij Brinkgreven. ‘Daar stond een grote vrachtwagen met Vlinderkind erop. Ik dacht: wat is dat? Toen ben ik thuis gaan googlen. Moet je zelf ook maar eens kijken op internet. Dan weet je waarom ik dit goede doel gekozen heb. EB is een vreselijke ziekte. De helft van de kinderen die ermee geboren wordt, haalt het eerste levensjaar niet. Kinderen met deze huidziekte kunnen niet knuffelen, niet spelen, niet ravotten. Niks.’ In de loop van volgend jaar besteedt RTL7 mogelijk ook weer een aantal uitzendingen aan de ScanCovery Trial. Wie onze dorpsgenoot echter al gedurende zijn erbarmelijke auto-

foto: Judith Bosch

www.vlinderkind.nl

De stichting Vlinderkind strijdt al vele jaren met hart en ziel voor een draagbaar leven met de ziekte Epidermolysis Bullosa (EB), een erfelijke, zeer ernstige en vooralsnog ongeneeslijke huidaandoening. Bij EB is de hechting van de verschillende lagen, waaruit een huid bestaat, verstoord. Door de wrijving tussen de 'loszittende' huidlagen ontstaan er blaren en ontvellingen. Ondraaglijke pijn en jeuk zijn daarvan onder andere het gevolg. De ScanCoveryTrial gaat in één week tijd kris kras door het prachtige Scandinavië. Tijdens deze week rijden de deelnemers ruim 7.000 kilometer onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel min 47 graden Celsius. De 8e editie gaat op vrijdag 5 januari 2018 van start en de finish is op zondag 14 januari 2018. De route is nog top secret, maar zal ongetwijfeld een betoverende indruk achterlaten bij de deelnemers en de vele volgers.


24

december 2017

Plan

40

Bouwkundig adviesen tekenbureau

e

- INSCHALKHAAR

Potgrond

bouwkundig ontwerp bouwkundig tekenwerk bouwadvies renovatie en herbestemming bouwaanvraag

3 zakken à 40 ltr. voor

Bemeste Tuinaarde 4 zakken à 40 ltr. voor

Contact info@plan40.nl 06-14509488

€ 10.00 o

€ 10.00

Kunstmest 12-10-18

50 € 18. Kerstbomen! chloorarm zak à 25 kilo

www.allesvooruwhuisdier.eu www.vmbdieronline.nl

Gekorrelde kalk in huis met een 50 Haal de kerstsfeer

€ 7.

25 kilo kerstboom van de VMB!

Koemestkorrel Blauwspar en Groenspar00 25 kilo € 19. met kluit

VMB Dier en Tuin Raalterweg 10 8124 AD Wesepe 0570-531205

VMB Dier en Tuin Weth.Kuiperstr 6 8121 AM Olst 0570-564448

€ 15,-

Volop Pootaardappelen, Groenteplanten, Perkplanten en meststoff p/sten, onze kennis n doorin Wesepe laat u verr Alleenasse verkrijgbaar en grote assortiment!

l

Sport- en ontspanningsmassage Pijnlijke spieren of gewoon even lekker ontspannen? Ga naar de website om een afspraak te maken of bel met 06-18226390

e

Weer grip krijgen op uw leven? Weer balans vinden in uw leven? Samen met u wil ik dit pad bewandelen, op uw wijze en in uw tempo.

Marlène Jansen www.massage-schalkhaar.nl - info@massage-schalkhaar.nl Mensinksdijkje 12, 7433 AN Schalkhaar

www.verliesinbalans.nl 06-12174035

FEEST BIJ CHILL !! Chantal & Wil = Chill = 1 jaar Schoonheidssalon Wil = 25 jaar Één jaar geleden zijn wij samen Chil gestart en daar zijn wij ontzettend blij mee en heel trots op. Chantal: Voor mij was het een bijzondere, spannende en bewuste keuze om met mijn passie en talent dit mooie en nieuwe avontuur aan te gaan als vrije onderneemster en daardoor beter voor mijzelf te zorgen. En graag wil ik jou bedanken dat je er bent ! Wil: Natuurlijk wil ik graag even aandacht geven aan het 25-jarig jubileum van mijn schoonheidssalon. Zoveel mooie jaren en nu alweer een jaar in mijn nieuwe mooie salon. Zonder jou had ik die 25 jaar niet vol kunnen maken ! Wij hopen met veel plezier en inspiratie door te kunnen gaan samen met jou bij ons mooie Chill. DANK voor jouw VERTROUWEN !! Wij wensen jou mooie feestdagen en een helder 2018 !!

06 - 12254004 www.chillschalkhaar.nl

Chantal en Wil

i


25

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Dorpsgenoten komen gezellig samen op Oudejaarsdag

Gezelligheid, biertjes en busjes carbid

u foto: Rens Hulman

Kerst is straks bij uitstek een feest dat je sámen viert met familie. Op Oudejaarsdag lijkt – ook in Schalkhaar – meer en meer de gewoonte te ontstaan om met vrienden en buurtgenoten de straat op te gaan en het leven te vieren. Met veel gezelligheid, een biertje en - als het kan - wat busjes carbid. Door Rudy Brouwer ‘We gaan ook dit jaar weer, vanaf de middag, schieten totdat het donker wordt’, vertelt Jacob, woonachtig in wijk De Wijtenhorst, aan de zuidkant van Schalkhaar. ‘Wie aan wil sluiten, sluit aan. Maar meestal zijn we met acht buurmannen. Dit alles natuurlijk onder het genot van een biertje of bacootje en wat hapjes. En onze vrouwen komen met regelmaat iets lekkers brengen.’ Heel veel wordt er niet georganiseerd voor de buurtborrel op een weilandje aan het begin van de Wijtenhorstweg. Iedereen die komt, neemt gewoon wat mee. ‘Ik haal zelf vaak een paar kilo carbid op en een brander. Zoals ik al zei: de dames komen vaak spontaan langs met oliebollen, ballen gehakt en noem maar op. Vier jaar geleden

zijn we hiermee begonnen’, herinnert Jacob zich.

weer. Voor mij hoeft er in ons dorp Schalkhaar dan ook geen groot feest te worden georganiseerd rond de jaarwisseling.’

Gezelligheid ‘In principe met de eerste 14 huizen aan de rechterkant van onze straat gaan we ook altijd een keer barbecueën en met de mannen dus carbidschieten op Oudejaarsdag. Het mooie is de gezelligheid. En de kosten van carbid zijn zeer laag in vergelijking met vuurwerk. Natuurlijk hoort vuurwerk er ook bij, alhoewel ik de kosten ervan absurd vind, maar het hoort er gewoon bij.’

Op deze manier vindt de 53-jarige Schalkhaarder het prima. ‘En als iedereen z’n verstand erbij houdt en de veiligheid bewaakt, dan moet het wat mij betreft lekker zo blijven.’ In tegenstelling tot zijn oudere dorpsgenoot lijkt het Xeno (23), bewoner van de Oerdijk, wél leuk als er één centraal feest of vuurwerk in Schalkhaar zou komen met Oud & Nieuw.

Rond etenstijd gaat iedereen thuis aan de stamppot en ‘s avond gaat iedereen volgens Jacob gezellig in eigen omgeving Oud & Nieuw vieren. ‘Wij zijn ook meestal lekker thuis met familie. Later op straat, na middernacht, zien we de rest van de buurt dan nog wel

Gemis ‘Maar helaas valt het niet mee om zoiets te organiseren’, weet hij. ‘We hebben in Schalkhaar geen kroeg. En dat is een gemis. Dat maakt het sowieso lastig om een geschikte locatie te vinden die binnen de mogelijkheden valt.

Borrel blijft uitgangspunt, niet het carbidschieten ‘Een paar buren stonden rond een vuurton, in een weitje, met een praattafel erbij en een kratje bier’, herinnert dorpsgenoot Frank zich van zo’n tien jaar geleden. ‘Een borreltje drinken op Oudejaarsdag. Met wat kids er omheen, die een beetje vuurwerk afstaken. Daarbij zijn wij, bij het thuiskomen, aangesloten op de vraag of we ook gezellig een borrel wilden.’ Door Rudy Brouwer Als nieuwe bewoner van Schalkhaar - zijn vrouw komt uit Colmschate, hijzelf uit Bathmen – vond Frank het destijds een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met buurtbewoners en zijn nieuwe straatgenoten om zo een beetje te kunnen integreren in zijn nieuwe leefomgeving. ‘In de daaropvolgende jaren zijn er steeds meer buren poolshoogte komen nemen’, lacht hij. Sterker nog. ‘Door het gezellige karakter en het ongedwongen sfeertje zijn inmiddels ook vrienden en ken-

nissen van deze en gene aangeschoven en een kijkje komen nemen. Het is dus niet echt een ‘straatfeest’, maar meer een gezellig samenzijn op Oudejaarsdag, met wat buurtgenoten en bekenden. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot een min of meer vaste traditie.’ Kosten Op zich is er geen vast omrand plan en is het elk jaar weer kijken hoe het dan gaat. ‘In wisselende samenstelling haken buurtbewoners aan of vallen af. Niets is verplicht. In principe is er niks georganiseerd en neemt iedereen wat mee: de één een schaal oliebollen,

de ander een kratje bier en weer een ander een kan glühwein. Er zijn geen kosten en er hoeft niet te worden verrekend.’ Ondanks dat de nieuwbouwwijk Wijtenhorst de eerder gebruikte weilanden heeft opgeslokt, is de Oudejaarsborrel van Frank en zijn buren gebleven op zo’n beetje dezelfde locatie. ‘Al is die nu dus noodgedwongen iets verschoven van de weilandjes naar de (doodlopende) straat zelf. De borrel blijft het uitgangspunt en niet het carbidschieten of het afsteken van vuurwerk door de kinderen.’

Een tentfeest is niet rendabel; alleen al de kosten om een tent op temperatuur te houden, zijn niet te overzien.’ Xeno organiseert daarom met vrienden en bekenden op Oudejaarsdag maar een gezellige middag rondom huis, met een hoop leuke mensen. ‘Het is alleen voor genodigden. Wij kennen dus ook iedereen. Op de stoep hebben we een melkbus staan waar mensen hun donatie in kunnen doen.’ Daarmee kunnen de kosten voor de drankjes, de zelfgemaakte oliebollen en broodjes enigszins worden gedekt. ‘Jaren geleden zijn we ermee begonnen. Met vuurkorven, hottubes en al. Eerst nog op een locatie in Averlo, maar sinds twee jaar vinden we het leuker om gewoon lekker midden in het dorp te zijn. dan de hele dag carbid te schieten in het buitengebied.’

de feestelijke laatste dag van het jaar te waarborgen, heeft Xeno van de gemeente toestemming gekregen om de druk bereden Oerdijk, tussen de Timmermansweg en Lindeboomsweg, gedeeltelijk af te sluiten. Zijn buurtgenoten heeft hij daarover keurig met een brief geïnformeerd. ‘Dat houdt niet in dat we de héle weg zullen blokkeren, maar zorgt er wel voor dat automobilisten door de wegafzetting tijdelijk een klein stukje moeten omrijden. Daardoor kan iedereen rustig en veilig aan de kant van de weg staan, zonder het gevaar van hardrijdende auto’s.’

Wegafzetting Om de veiligheid van zijn gasten op

Jaarwisseling Als het rond de klok van 19.30 uur koud en vochtig begint te worden, gaan de meeste feestvierders weer naar binnen. ‘Wijzelf gaan meestal naar huis, wat eten, douchen en ons voorbereiden op de jaarwisseling in eigen kring. Per jaar verschilt het of dit ergens met vrienden wordt gevierd of dat we thuisblijven. Van groots vieren in een kroeg is eigenlijk al jaren geen sprake meer.’

foto: John Welling

Maar als Frank kijkt naar prachtige initiatieven als Schalkhaar Life en het Paasvuur Schalkhaar, dan zou er volgens hem bij anderen in het dorp best animo kunnen zijn voor een groter gezamenlijk Oud & Nieuw-feest. ‘Veel verder dan opperen en dromen is het echter nog niet gekomen. Wellicht zal de Schalkhaarse jeugd nog met nieuwe initiatieven komen.’


26

december 2017

Sinterklaas genoot van dansfeest

- INSCHALKHAAR

Live muziek Stef Tijhaar Een heerlijke middag tijdens het Dickens Festijn afsluiten met fijne live muziek van Stef Tijhaar uit Schalkhaar. Dat kan op zondag 17 december a.s. bij ‘Vrienden van vroeger’, het kleinste en gezelligste café van Deventer aan het Grote Kerkhof. Stef speelt covers van artiesten als John Mayer, Ed Sheeran, James Bay en U2. Zijn muziekstijl is het best te omschrijven als akoestische pop. ‘Waar muziek nodig is, daar speel ik’, zegt Stef. ‘Op feesten en partijen, als achtergrondmuziek in uw restaurant of kroeg. Of misschien wel in uw winkel!’ Meer informatie over onze muzikale dorpsgenoot vind je op: www.steftijhaar.nl

www.partyserviceholten.nl s

(foto Judith Bosch)

Samen met zijn Zwarte Pieten kwam Sinterklaas eind vorige maand naar Schalkhaar om met de kinderen vanaf woonzorgcentrum Park Braband in een feestelijke optocht naar de sporthal in de wijk Westenberg-Buiten te lopen. Voordat de intocht begon, was er een fikse hagelbui; gelukkig is er geen spatje regen gevallen tijdens de intocht! De pietenband liep samen met de majorettes voorop in de stoet, gevolgd door Sinterklaas en de burgemeester in de koets met paarden ervoor. Onderweg stonden er veel kinderen met hun ouders en grootouders te wachten langs de route en zij sloten zich aan bij de intocht. Dirigeren Eenmaal aangekomen bij de sporthal nam Sinterklaas de tijd om veel kinderen een hand te geven. Binnen in de sporthal begon het grote feest. Er was een maestro wedstrijd onder de pieten. Ze lieten zien hoe goed ze konden dirigeren. De kinderen waren de jury en kozen de beste dirigent uit. Nadat de wedstrijd was gewonnen door de Hoofdpiet werd de disco gestart. Onder leiding van de DJ Piet dansten de kinderen samen met pieten in de zaal op leuke dansmuziek. De meiden van de SVS Jazzdance voerden nog twee dansjes op als verrassing voor Sinterklaas. Tijdens de disco liep Sinterklaas samen met Hoofdpiet in de zaal rond om de kinderen een hand te geven en samen op de foto te gaan. Alle kinderen kregen zo de kans

om dicht in de buurt bij Sinterklaas te zijn. Lekkers Als afsluiter kregen de kinderen nog iets lekkers bij de uitgang. Het was weer een zeer geslaagd Sinterklaasfeest in Schalkhaar. Zijn jullie er volgend jaar weer bij? Sint en zijn pieten komen zeker weer! Lijkt het u leuk om mee te helpen met de voorbereidingen van dit kinderfeest en wilt u hier graag meer over weten? Mail dan naar sint@sintinschalkhaar.nl en er wordt contact met u opgenomen!

Heeft u iets te vieren? Laat Partyservice Holten uw zorgen uit handen nemen, of het nu is voor uw bedrijfsfeest, personeelsfeest, buurtfeest of een diner bij u thuis. Wij regelen het voor u op vakkundige wijze!

Foto’s kijken? Ga naar www.sintinschalkhaar. nl of kijk op de facebookpagina.

Party service Holten V.O.F Fabrieksweg 10 7451 PT Holten T: 0548-367432

(foto Judith Bosch)

KASSABONACTIE in december hebben we onze laatste leuke maandactie ter gelegenheid van ons deelnemer KLANTEN STEMPEL 25 jarig bestaan

Elk feest is voor ons een uitdaging om er iets bijzonders van te maken!

wenst u prettige kerstdagen en een

ACTIE

VOLG ONS OP FACEBOOK EN INSTAGRAM Ͳ

Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van catering. Of u nu kiest voor een buffet, barbecue, diner of wat u ook maar wilt, wij nemen de tijd om uw wensen in kaart te brengen en daar een passend voorstel bij te maken.

WWW.TOTALͲLOOK.NL

Ͳ NU OOK ONLINE BOEKEN

MOOI EN GEZOND HAAR BEGINT BIJ EEN GEZONDE HOOFDHUID! heeft u klachten als roos, eczeem, haaruitval, psoriasis of alopecia areata?

DECEMBERMAAND 16 december zijn we weer aanwezig op de kerstmarkt in Schalkhaar ——— tijdens de kerstperiode bieden wij ruimere openingstijden ——— TEAM TOTAL LOOK WENST U EEN HELE FIJNE FEESTMAAND

h

met de mediscope zijn wij in de unieke gelegenheid om onder deskundig advies een professionele diagnose te maken van uw hoofdhuid en haar. Wij zien u graag in onze kapsalon voor een vrijblijvend advieskapsalon· greath lengts · permanente makeͲup · mediceuticals · beauty · microdermabrasie · microneedling · massage · pedicure · manicure · shellac · visagie · wimperextensions · Icurl · afslanken · kleding · tassen · sieraden

SCHALKHAAR Timmermansweg 33 (0570)Ͳ636736 · DEVENTER Andriessenplein 37 (0570)Ͳ514740

voorspoedig 2018


27

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Eenzaamheid in Schalkhaar

Als sociaal team Deventer Buiten komen we in Schalkhaar regelmatig mensen tegen die zich eenzaam voelen. Maar wat is eenzaamheid precies? Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Vaak verdwijnt dat gevoel als je weer wat beter in je vel zit. Mensen voelen zich eenzaam als ze een hechte, emotionele band met anderen missen. Of ze hebben minder contact met andere mensen dan ze zouden willen. Eenzaamheid gaat samen met negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Het wordt vooral een probleem als mensen het sterk of langdurig voelen. Dan kunnen mensen in een negatieve spiraal terechtkomen. Eenzaamheid is heel persoonlijk. Het is moeilijk van buitenaf te zien. De een heeft een groter sociaal netwerk of meer betekenisvolle relaties nodig dan de ander. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn, maar het kan wel samenvallen. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Eenzaamheid verschilt per mens en dat geldt ook voor de oplossingen. Eenzaamheid tegengaan is echt maatwerk. De oplossing begint bij degene die zich eenzaam voelt. Hij/zij moet zelf besluiten om iets tegen de eenzaamheidsgevoelens te willen doen. Door zelf actie te ondernemen of ondersteuning te zoeken. Goed om te weten: welzijns- en maatschappelijke organisaties organiseren veel activiteiten tegen eenzaamheid. Deze zijn zowel gericht op nieuwe mensen te ontmoeten als op persoonlijke hulp. Het sociaal team en eenzaamheid Kent u in uw naaste omgeving iemand waarvan u vermoedt dat er sprake is van eenzaamheid? Ga op een ongedwongen manier het gesprek aan. Aandacht alleen is al heel belangrijk. Lukt of wilt u dat niet dan kunt u het sociaal team inschakelen. Het sociaal team kan proberen contact te leggen en hulp en advies bieden. Voor Schalkhaar en Averlo kunt u contact opnemen met Hendrika Steenhuis, tel. 06-30956710 of via buiten@socialeteamsdeventer.nl

De OVScadeaubon: leuk om te geven, leuk om te krijgen Verkrijgbaar bij leden van de OVS en te besteden bij alle OVSleden!

‘Zorg dat mensen hier stoppen en shoppen’

Jeroen Schoppema, nieuwe voorzitter ondernemersvereniging

‘Alles kan in Schalkhaar, maar dan moeten we wel met z’n állen de schouders eronder zetten’, meent Jeroen Schoppema, de nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Schalkhaar (OVS). Onze ondernemende dorpsgenoot nam dit najaar de bestuurszetel over van André Fahner, die tot deze zomer eigenaar was van de plaatselijke PLUS. Door Rudy Brouwer ‘Nu is de OVS een veredelde winkeliersvereniging’, vindt Schoppema. ‘Bijna alleen de winkeliers zijn aangesloten. Maar het heet toch niet voor niks ondernemersvereniging? We hebben heel veel ondernemers hier in Schalkhaar. Die kunnen allemaal hun steentje bijdragen. Ik zou zeggen: word lid, denk mee en vergader mee! De opkomst kan hoger en iedereen moet actiever betrokken worden bij de Ondernemersvereniging Schalkhaar.’ Ruim een jaar geleden, toen Schoppema zich met zijn gelijknamige Mediaburo vestigde aan de Pastoorsdijk, werd er over het voorzitterschap al eens een balletje opgegooid vanuit de OVS. ‘We zijn destijds gelijk lid geworden en Joost Bon van Mark Optiek vroeg me of het iets voor mij zou kunnen zijn áls die functie vacant zou komen. Toen heb ik meteen gezegd: lijkt me leuk! André Fahner vroeg me bij zijn afscheid opnieuw. Hij vond mij een geschikte kandidaat, die de kar zou kunnen trekken.’ Vers bloed Vers bloed met jongere ondernemers kan een hele verandering bewerkstelligen, denkt de nieuwe voorzitter.

foto: Rudy Brouwer ‘Je moet door kunnen drukken. Gewoon doen! Schalkhaar meer op de kaart zetten en zo meer traffic naar Schalkhaar halen. Er gebeuren hier wel dingen, maar die zijn niet altijd even goed zichtbaar. Ons dorp is een doorvoerhaven naar De Vijfhoek en Colmschate, als je binnendoor wilt rijden. Zorg dan dat die mensen hier stoppen en shoppen. En niet verder rijden.’ Als het aan de 48-jarige Schalkhaarder ligt, krijgen Schalkhaar Life, de kerstmarkt, maar bijvoorbeeld ook Kelderrock nieuwe impulsen. ‘We moeten zorgen dat er voor jongelui wat te doen is. Hou die jongens en meisjes hier. De OVS is niet alleen een ondernemersvereniging. Ik denk dat we voor onze dorpsgenoten ook sociaal leuke dingen kunnen doen. Er worden steeds meer huizen gebouwd. Die nieuwe inwoners moeten hier blijven. Die moeten niet extern gaan winkelen.’ Vernieuwingen in het dorp zijn prima, vindt de uitgever van onder meer de huis-aan-huis krant Deventer Extra. Rookes Rietman en Marianne van der Liende hebben bijvoorbeeld gekozen voor een andere formule, prima. Maar bakkerij Timmer is vier dagen dicht en twee dagen open. Dat

kan niet. Verhuur dan je winkel aan een broodjeszaak die vanuit daar misschien wel broodjes wil bezorgen of andere activiteiten wil ontplooien.’ Koopzondag Om meer klandizie te trekken, zijn meer acties nodig volgens Schoppema. ‘Met z’n allen. Ons zelf laten zien. Met meer dan alleen een actiekaartje waarop je rond de kerst leuk kunt stempelen. Introduceer een koopzondag in Schalkhaar. Probeer dingen. Al zou je dat in november en december doen. Als jij hier op zondag dicht bent, dan gaan Schalkhaarders voor kerstcadeaus en inkopen naar Colmschate of naar de binnenstad. Hou ze hier. En trek juist klanten uit Keizerslanden en Vijfhoek aan.’ ‘Met mij als voorzitter ontstaan er misschien nieuwe ideeën’, hoopt Schoppema. ‘Schalkhaar moet mee gaan denken. We moeten aan heel Deventer laten zien wat voor een fantastisch dorp we hier hebben. Meer positiviteit in het dorp. Dat winkeliers van ‘ik heb het zo moeilijk’ naar ‘het gaat weer beter met me’ komen. Dát is mijn doelstelling. Als de juiste mentaliteit er is bij ondernemers, als we er samen de schouders onder zetten, dan weet ik zeker dat dat gaat lukken.’


28

december 2017

Leefbaarheid centraal tijdens Inloopavond Gemeentebelang Een ontmoetingsruimte! Dat is de grote wens van veel mensen die op dinsdag 28 november de inloopavond van Gemeentebelang in De Lindeboom bezochten. Waar de afgelopen jaren in onder andere Lettele en Bathmen een Kulturhus is gerealiseerd, lukt het maar niet om ook in Schalkhaar zoiets voor elkaar te krijgen. Dat de behoefte aan een ontmoetingscentrum voor jong en oud groot is, is overduidelijk. Maar waarom staat het er nog niet? Volgens enkele bezoekers lukt het niet om in de handen ineen te slaan en met gezamenlijk plan te komen. Met jaloerse blikken wordt er gekeken naar De Spil in Lettele en het Kulturhus in Bathmen. Ook Gemeentebelang vindt dit jammer. Een ontmoetingsruimte zou een belangrijke verbetering van de leefbaarheid in het dorp kunnen zijn. Als de samenleving van Schalkhaar met een uitgewerkt en gedragen plan komt, wil de partij de initiatiefnemers met raad en daad bijstaan. Het zou toch jammer zijn als onderlinge sentimenten zo iets moois in de weg blijven staan!

Natuurlijk werd er tijdens de inloopavond ook over de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar gepraat. Daarbij bleek weer eens hoe zeer de aanwezigen met de leefbaarheid van het dorp begaan zijn. Gemeentebelang heeft veel input in Schalkhaar opgehaald, zoals ze dat ook eerder tijdens de inloopavonden voor Lettele/Okkenbroek en Colmschate/de Vijfhoek hebben gedaan. Er wordt hard aan het verkiezingsprogramma gewerkt. Wilt u de ontwikkelingen volgen? Kijk dan de komende tijd geregeld op www.gemeentebelangdeventer.nl. Wilt u de partij nog iets meegeven? Dan kan via info@gemeentebelangdeventer.nl.

- INSCHALKHAAR

Word vrijwilliger bij de Zonnebloem

Dorpsgenoten kom in actie!

Blije gezichten, gezellige bezoekjes, verrassende uitstapjes en middagen om je op te verheugen. Zie hier het werk van een willekeurige afdeling van de Zonnebloem. De Zonnebloem bestaat bij de gratie van vrijwilligers. En dat is soms de bottleneck, want iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk. Toch doen we bij deze een oproep, want ook de Zonnebloem, afdeling Schalkhaar zit te springen om nieuwe vrijwilligers: mensen die het plezierig vinden om zo nu en dan iets voor een ander te doen. ‘Iets doen voor een ander’. Zeg nou zelf, dat klinkt goed! Maar ja, die tijd hè, die lijkt steeds schaarser te worden. Toch zitten er liefst 168 uren in een week. Kunt u daar een paar van missen? Sluit u dan bij ons aan. U doet er niet alleen een dorpsgenoot een groot plezier mee, maar ook uzelf! We verwelkomen graag mensen die: • zo nu en dan een bezoekje brengen aan een of enkele ‘gasten’ ; • desgewenst helpen met activiteiten; • eventueel (alleen) willen fungeren als chauffeur; • het bovendien leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen.

de lichamelijke en geestelijke gezondheid; 6. U kunt meehelpen met en deelnemen aan mooie uitstapjes en gezellige middagen; 7. Het is een uitstekende tijdsbesteding; 8. U kunt zelf grotendeels bepalen hoeveel tijd u wilt besteden; 9. Het is zonder meer leerzaam, in diverse opzichten: leer van de gasten, van elkaar, van de organisatie en van het omgaan met anderen; 10. Het kost energie, maar u krijgt er heel veel energie voor terug. U wilt zich aanmelden of gewoon eens verder informeren? Bel onze secretaris Ria Kogelman, telefoon 0570625700 of e-mail: riakogel@kpnmail. nl.

Wat doet de Zonnebloem? De Zonnebloem is bestemd voor mensen (gasten genoemd) met een fysieke beperking, zowel jong als oud. In Schalkhaar zijn het echter vooral ouderen die bij ons zijn aangesloten. Denk nu niet meteen dat het een optocht van rollators en rolstoelen is, want dat valt mee. Onze gasten redden zich vaak nog goed, maar ouderdom komt vaak met gebreken. En dan is het fijn als er eens iemand op bezoek komt en dat er regelmatig leuke middagen zijn die de sleur van alledag doorbreken.

U aarzelt? Hier zijn tien redenen waarom het een goed idee is u bij de Zonnebloem aan te sluiten. 1. U komt terecht in een bijzonder aardige club mede-vrijwilligers; 2.U breidt uw sociale netwerk uit; 3.Iets doen voor een ander geeft heel veel voldoening; 4. Iets doen voor dorpsgenoten geeft bovendien een extra stimulans; 5. Volgens wetenschappelijk onderzoek is vrijwilligerswerk goed voor

Denk ook dit jaar aan uw

brilvergoeding!

n

tot

€50

a

extra korting*

deelnemer

KLANTEN STEMPEL ACTIE

e n n a i Marer Liende van d

DROGISTERIJ | PARFUMERIE

Goed bekeken deelnemer

KLANTEN STEMPEL ACTIE

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Oerdijk 56, 7433 AB Schalkhaar, tel. 0570-621542

Zondag 24 december geopend van 11.00 - 16.00 uur. Op deze dag hebben we voor iedere klant een leuk presentje klaarliggen.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2018

Uw Eigen Schoonheidssalon

Mariska Oerdijk 56, 7433 AB Schalkhaar Tel. 0570 - 621542

Pastoorsdijk 28A Schalkhaar 0570 - 62 00 89 WWW.MARKTOPTIEK.NL Pastoorsdijk 28 A - Schalkhaar - 0570 62 00 89

www.markoptiek.nl


29

I N S C H A L K H A A R - december 2017

COLUMN

Duo massages in Schalkhaar

Harry ten Have Woont aan de Spanjaardsdijk en is raadslid Gemeente belang.

Linderveld

Gemeentebelang is blij met het opstarten van een tweede ronde bij de verkoop van gronden op het Linderveld. Ik heb het proces nauwlettend gevolgd en mij ingezet voor gelijke kansen voor alle belangstellenden en het correct toepassen van de afgesproken procedure.

Avondje lekker genieten samen met u partner, vriend of vriendin? Sinds kort biedt massagepraktijk Maroeska Keizer in Schalkhaar duo massages aan, zowel in de massagepraktijk, op locatie, als bij u thuis. Tijdens de duo massages werkt onze dorpsgenoot Maroeska samen met Erik Meester, eigenaar van EM sportmassage en sportmasseur bij Koninklijke UD. Beide masseurs zijn NGS gediplomeerd en hebben naast hun sportmassageopleiding diverse aanvullende cursussen gevolgd. Maroeska en Erik hebben elkaar ontmoet tijdens een cursusweekeinde ontspanningsmassage voor de sportmasseur. De klik tussen beide masseurs was er meteen. Na het weekeinde hebben ze contact gehouden en ze treffen elkaar geregeld om bij te kletsen over nieuw opgedane ervaringen en om nieuw geleerde vaardigheden op massagevlak uit te wisselen.

Werkgeluk werkt!

Startende ondernemer w Suzanne van der Liende

Nadat Maroeska een aanvraag via haar website binnen kreeg voor een duo massage was de link naar Erik snel gelegd. Sindsdien doen ze geregeld samen duo massages. Welk soort massage het wordt, gaat in overleg met de cliënt. Er zijn mogelijkheden voor sportmassage, diverse ontspanningsmassages of een combinatie van beide. Hotstone duo massage wordt alleen gedaan in de praktijk, niet op locatie, in verband met de voorbereidingen en de benodigde materialen voor deze massage. Binnen Schalkhaar zijn er geen extra kosten voor een duo massage op locatie of aan huis. Daarbuiten geldt een reiskostenvergoeding in overleg met de cliënt. Nieuwsgierig geworden of wilt u een duo massage boeken? Kijk op www. massage-schalkhaar.nl voor de mogelijkheden!

Geen plezier in je werk? Zo jammer! We zijn een groot gedeelte van ons leven aan het werk, die tijd móet gewoon leuk zijn. WerkgelukWerkt is een nieuw bedrijf gevestigd in Schalkhaar. Werkgelukdeskundige, Suzanne van der Liende, helpt medewerkers en organisaties naar meer werkgeluk. Ze coacht, traint en inspireert op een praktische, enthousiaste en positieve manier. ‘Ik heb 13 jaar in het HR-vak gewerkt en heb veel gezien, vertelt Suzanne. ‘Organisaties waar mensen niet het beste uit zichzelf of de ander halen. Medewerkers die ziek werden van het werk. Zo ongelukkig. Maar ook geen uitweg weten. Een baan zeg je niet zomaar op. Dan maar door…’ Suzanne is in haar loopbaan zelf ook een aantal keren op een punt beland, waarop ze niet gelukkig was in haar werk. ‘Ik was goed in wat ik deed, maar ik werd er niet meer blij van. Ik sleepte me elke ochtend naar kantoor. En bij thuiskomst had ik geen energie meer over om leuke dingen te doen met mijn kinderen. Ik moest kiezen. Voor mezelf dit keer.’ En dat was even eng en spannend.

‘Maar ik heb mezelf deze reis op zoek naar mijn passie, mijn talenten en geluk gegund. En ik heb het gevonden! Ik creëer nu mijn eigen werkgeluk door bij te dragen aan het werkgeluk van anderen’, geniet Suzanne. ‘Ik help mensen inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid, kwaliteiten en dromen. We vergroten het persoonlijk leiderschap, wat uiteindelijk zorgt voor meer werkgeluk.’ Met zingeving, voldoening en plezier groeit het geluk van medewerkers. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het feit dat gelukkige medewerkers beter functioneren. En steeds meer mensen zijn op zoek naar geluk, zowel privé als zakelijk. Het is een thema waar veel aandacht voor is. En dat is goed!

Want, gelukkige medewerkers zijn productiever, creatiever, werken beter samen en hebben minder stress. Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met gelukkige medewerkers hoger scoren op klanttevredenheid, met betere (bedrijfs) resultaten als gevolg. Redenen genoeg dus om werkgeluk hoog op de prioriteitenlijst te zetten. Onze dorpsgenoot Suzanne van der Liende helpt jou of je organisatie daar graag bij. Kijk eens op www.werkgelukwerkt.nl en bel haar voor een kennismaking.

Na het niet doorgaan van eerdere plannen (onder meer een industriegebied, een wildpark en een woonwijk) heeft de raad besloten om de 85 hectare landbouwgrond te koop aan te bieden op basis van agrarische bestemming. Hierdoor blijft het gebied in gebruik bij agrariërs voor landbouw en veeteelt. Tot 1 oktober kon er worden geboden op de gronden. Er zijn vele biedingen uitgebracht op gedeelten en op het totaal. Sommige voldeden niet aan de voorwaarden. Onze partij is blij dat het College deze niet heeft geaccepteerd. Spelregels kunnen niet tijdens de wedstrijd worden aangepast. Voor de gronden die niet zijn verkocht, wordt nu een nieuwe procedure voorbereid.

Veel bewoners hebben hun ergernis uitgesproken over de grote hoeveelheid onkruid op de openbare verhardingen. Na overleg met Circulus-Berkel en Het Deventer Groenbedrijf werd het mij duidelijk dat er na het verbod op het gebruik van chemische middelen veel te weinig geld beschikbaar is om de onkruidbestrijding met andere methoden goed uit te voeren. Na overleg met het college is in de gemeentelijke begroting nu geld vrijgemaakt om snel de achterstand in te halen en er is structureel extra geld beschikbaar voor de komende jaren om zonder inzet van chemische middelen de bestratingen toch onkruidvrij te houden. De grote wens van veel Schalkhaarders is het realiseren van een ontmoetingspunt in de kern van Schalkhaar. Op de inloopavond van onze partij werd dit punt duidelijk naar voren gebracht. Het werd duidelijk dat er grote barrières zijn die verhinderen dat er een gezamenlijk plan komt. Ik hoop dat dit het komende jaar gaat veranderen en er eindelijk een ontmoetingsruimte voor jong en oud in Schalkhaar wordt gerealiseerd. Een nieuwe woonvisie Deventer is in ontwikkeling. Het concept is klaar. Ook voor Schalkhaar. Het is nu aan het dorp om hierop te reageren. Graag ga ik met Platform Schalkhaar en de Regiegroep in gesprek om er voor te zorgen dat de wensen vanuit de samenleving goed worden verwoord Ik wens u allen Fijne Feestdagen en een goed, gelukkig en gezond 2018!


30

december 2017

Salawat dulang in School van Frieswijk

- INSCHALKHAAR

Vacature oproep vaste kernteam KiXxx KiXxx organiseert ieder schooljaar op de tweede vrijdag van de maand een disco in De Lindeboom te Schalkhaar. Voor de groepen 3 tot en met 8 van de Nicolaasschool en De Sleutel is er dan een hele vrijdagavond discofeest! Ook is het traditie dat we ieder schooljaar afsluiten met een avontuurlijke en spannende buitenactiviteit voor alle groepen. Dat gaan we ook in 2018 weer doen aan de Hagenvoorderdijk bij de familie Haarman. Dit alles kunnen we natuurlijk niet organiseren zonder de inzet van de vele vrijwilligers die ons periodiek helpen bij een discoavond of bij de buitenactiviteit. Om de zaken rondom de discoavonden, de buitenactiviteit, de pr en de contacten met beide scholen te regelen, hebben we een kernteam KiXxx, bestaande uit ouders van kids op één van de beide scholen. Op dit moment zijn we met z’n vijven. Graag zoeken we nog twee vaste kernteam-leden bij!

Salawat dulang is een religieuze muziekstijl uit Minangkabau, een streek in West-Sumatra, Indonesië. Twee vocalisten zingen op zaterdag 9 december vanaf 20.00 uur soefi-teksten en begeleiden zichzelf op een koperen schaal. Vaak worden daarbij verhalen geïmproviseerd. De zangers zingen nu eens samen, dan weer afwisselend, terwijl ze een bijna tranceachtige cadans ontwikkelen met het getrommel op hun koperen schalen. Van oorsprong wordt dit muziekgenre uitgevoerd op trouwerijen en besnijdenissen, en tijdens religieuze en nationale feestdagen. Bij voorkeur spelen twee duo’s om

beurten, zodat een muzikale tweestrijd ontstaat. Ieder duo improviseert verhalen; de thema’s hangen af van de gelegenheid. Bij ons treden op: Jhon Erizal, Ilham Malik, mr Safrizal en Sabri Wassalam. Salawat Dulang, traditionele zang en schalenpercussie uit West-Sumatra. Zaterdag 9 december a.s. om 20.00 uur. Entree € 12,50.

Reserveren: info@schoolvanfrieswijk. nl of 0570-530115. Kings Kaki Lima serveert voorafgaand aan de voorstelling (18.30 uur) een rijsttafel Padang met de typische west-sumatraanse schotels. De gerechten zullen voor deze gelegenheid niet al te pittig zijn, maar voor de liefhebbers zijn er hete sambals. Entree met maaltijd vooraf € 27,50.

De voorwaarden die we hierbij hebben zijn; •Je woont zelf in Schalkhaar en/of je

kinderen gaan in Schalkhaar gaan naar school; •Je kinderen hebben de basisschoolleeftijd; •Je vindt organiseren, plannen en creatieve dingen doen die aansluiten bij de kinderwereld leuk; •Je bent (bijna) elke tweede vrijdag van de maand van 16.00 uur tot 22.00 uur en gemiddeld één andere ochtend of avond in de maand voor overleg beschikbaar. Lijkt het je leuk om tot ons kernteam te behoren, maar weet je nog niet precies hoe en wat KiXxx inhoudt, doe dan een keer met ons mee tijdens bijvoorbeeld een vergadering en/of een discoavond. Geef je daarvoor op via: kixxx4fun@gmail.com en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Tot KiXxx!

Jong meets oud in Schalkhaar

Voet, Houding, Sport In het kader van burgerschap en goede naoberschap hebben De Lindenhof en De Sleutel vorig schooljaar contact gezocht met elkaar. De Lindenhof in Schalkhaar is een woonvoorziening voor ouderen die nog goed op zichzelf kunnen wonen. Het zijn een soort aanleunwoningen, die nergens tegenaan leunen. Met onze metingen & 3D voetscan vervaardigen wij de best corrigerende en drukverlagende therapiezolen, gericht op voet, enkel, onderbeen en knieklachten.

Gespecialiseerd in het nauwkeurig uitbalanceren van de lichaamshouding, ook bij eventueel beenlengteverschil, gericht op langdurige heup, been, rug & nekklachten.

Herstel sneller van blessures of voorkom ze juist met onze aangemeten, dempende sport-inlays d.m.v. 3D-voetenscan & video-analyse.

0

FITS custom made slippers vervaardigt met uw eigen therapeutisch voetbed helemaal in uw eigen model, kleur en materiaal.

Pastoorsdijk 5 SCHALKHAAR 0570-62 26 82 www.vanoldeniel.nu Vergoedingen vanuit uw aanvullende zorgverzekering belasten niet het eigen risico

Met twee vertegenwoordigers van de bewonerscommissie van De Lindenhof, mevrouw Hoogeveen en mevrouw Lipman, heeft de school gesproken om te kijken hoe een mogelijke samenwerking er uit zou kunnen zien. De Lindenhof en OBS De Sleutel zijn buren van elkaar. Juist in deze tijd, waarin het individu vaak op de eerste plaats komt, is het belangrijk dat buren elkaar (leren) kennen. Het is het steeds minder vanzelfsprekend dat jong en oud elkaar ontmoeten. Door bij elkaar over de drempel te komen, creëren we contactmomenten tussen jong en oud. Door contactmomenten richting te geven, leren we elkaar niet alleen kennen, maar kunnen we ook van elkaar leren en kunnen we elkaar helpen. In de voorbereidende gesprekken hebben beide instellingen gekeken wat ze te bieden hebben en ook waar behoeftes liggen. Daaruit is een hele lijst voortgekomen, waar we de komende jaren nog wel mee vooruit kunnen. Een korte opsomming om een indruk te geven: spelletjes doen, voorlezen, voorstelling bijwonen, leren over vroeger, breien en haken. Bij

wijze van proef is er bij het jaarlijkse voorleesfestival op De Sleutel en bij het wekelijkse kunstcircuit, op kleine schaal geoefend om te kijken of samenwerken mogelijk is. Dat smaakte naar meer. Twee kinderen van de bovenbouw van De Sleutel hebben in september en oktober samen met de vertegenwoordigers van De Lindenhof een spelletjesochtend voorbereid. Door middel van flyers, die huis-aan-huis zijn verspreid, en posters, die op de prikborden in De Lindenhof zijn opgehangen, is promotiegemaakt voor de spelletjesochtend. Vijftien kinderen van De Sleutel en belangstellende bewoners hebben in de recreatieruimte van De Lindenhof ruim een uur lang samen spelletjes gespeeld. De kinderen van De Sleutel hebben nieuwe spelen meegenomen en de bewoners van De Lindenhof hebben oude spelletjes verzameld. Onder het genot van een kopje koffie, een glaasje ranja, een lekkere stroopwafel is er driftig geganzenbord, geboonanzaad, veel gekletst en gelachen. Kortom, doel bereikt en wordt vervolgd.


31

I N S C H A L K H A A R - december 2017

Marcel Geestman nieuwe hoofdtrainer SV Schalkhaar

‘Niet alleen het team, ook het individu is belangrijk’

Schalkhaar mikt op groei bij meidenvoetbal SV Schalkhaar wil het meidenvoetbal binnen de club naar een hoger plan tillen. Volgens Jan Willem Roelofs, bestuurslid namens de Commissie Voetbal, is het mogelijk om binnen afzienbare tijd nog twee meidenteams erbij te krijgen. ‘Dat zou fantastisch zijn.’ Het aandeel damesvoetbal bij SV Schalkhaar is op dit moment relatief klein. Daar waar enkele andere Deventer clubs al jaren gestaag groeien op dit gebied, heeft Schalkhaar ‘slechts’ twee meidenteams: MO15-1 en MO17-1. Als het aan Jan Willem Roelofs ligt, komen daar op korte termijn nieuwe teams bij. Het bestuurslid is zelf trainer bij de MO17-1 en voelt de populariteit van vrouwenvoetbal groeien. ‘Na het EK zijn bij ons de ogen open gegaan. We kregen ook veel vragen van speelsters die graag hun vriendinnen hier wilden laten voetballen.’

Hij werd geboren in Amsterdam, groeide op in Twello, woont in Deventer en is vanaf volgend seizoen regelmatig te vinden langs de lijn in Schalkhaar. Marcel Geestman (47), nu nog werkzaam bij de KNVB, wordt de nieuwe hoofdtrainer van de plaatselijke voetbalclub. En daarmee krijgt het eerste elftal een markante man voor de groep. Geestman is op z’n zachtst gezegd geen onbekende in de voetbalwereld. Net als zijn vader Ruud kwam hij in zijn jongere jaren uit voor Go Ahead Eagles – voornamelijk in het beloftenteam, maar ook drie keer in de hoofdmacht – en ook als trainer diende hij de Deventer club.

de lijn stond, begon het toch weer te kriebelen. Toen Chris (Jansen, red.) me belde, was de twijfel meteen weg. Na twee gesprekken waren we er al uit. Schalkhaar is een prachtige club, waarbij veel eigen jeugd de kans krijgt door te groeien. Dat spreekt me enorm aan.’

Vervolgens richtte hij zich op voetballers met een beperking door als bondscoach van het nationale CPvoetbalteam aan de slag te gaan bij de KNVB. Het bracht hem tot twee keer toe op de Paralympische Spelen: in Londen en Rio de Janeiro. Inmiddels is hij coördinator passend voetbal bij de bond. Kortom: gespreksstof te over.

Wat voor een type trainer kunnen ze straks voor de groep verwachten? ‘Een trainer die houdt van verzorgd voetbal, een goede organisatie en hard werken. Ik ben niet iemand die langs de lijn heel druk is en leg graag verantwoordelijkheden bij mijn spelers. Zij moeten de afspraken met elkaar maken. Verder kijk ik niet alleen naar het team, maar ook juist naar het individu. Je kan niet van iedereen hetzelfde vragen en niet meer vragen van iemand dan mogelijk is.’

Laten we bij het belangrijkste beginnen: waarom trainer worden bij SV Schalkhaar? Marcel: ‘Ik heb het afgelopen jaar wel getwijfeld of ik het trainersvak bij een amateurclub weer wilde oppakken. Maar als ik dan ergens langs

Komt dat voort uit jouw ervaring met voetballers met een beperking? ‘’ Zeker! Dat is een doelgroep op zich, maar tegelijkertijd ook weer heel

In eerste instantie leek een behoorlijke groei voor de club best lastig; velden, materialen en kleedkamers zouden

veel meer leden nauwelijks aankunnen. Maar sinds de invoering van de bloktraining – jeugd traint met vier teams op een veld onder leiding van een opgeleide trainer – is die ruimte er wel. ‘Nu we die capaciteit hebben gecreëerd, willen we doorpakken’, aldus Jan Willem. Hij is ambitieus: ‘Het zou prachtig zijn als we nog twee meidenteams kunnen vormen: een MO15-2 en een MO17-2.’ Roelofs ziet genoeg redenen om voor Schalkhaar te kiezen. ‘We hebben een geweldig complex en bieden nu met de bloktrainingen kwalitatief goede oefenstof. Bovendien beschikken we al over enkele dameskleedkamers. Dus ik zou zeggen: dames, meld je aan! Jullie zijn van harte welkom.’

breed. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft andere dingen nodig. Dat geldt ook bij het ‘normale’ voetbal.’ Waar hoop je de ploeg met die filosofie te brengen? ‘Dat hangt natuurlijk af van hoe alles er aan het einde van dit seizoen voor staat. Ik ben erg benieuwd. Maar ik denk dat een grote club als SV Schalkhaar op termijn een stabiele eersteklasser zou moeten kunnen zijn.’ En tot het einde van dit seizoen? Veel wedstrijden kijken? ‘Ik zal het seizoen zeker met interesse volgen, maar wel op gepaste afstand. Het is nu nog aan Marc Lobbert om de jongens te laten presteren. Verder zal ik vast wat potjes kijken bij het tweede elftal en de A-jeugd om te zien wat daar rondloopt. Ik heb in ieder geval erg veel zin in deze nieuwe uitdaging.’

Andries en Anny 50 jaar getrouwd!

Van goede voornemens naar blijvend resultaat

Vitaal het nieuwe jaar in met Belle Santé! Iedereen kent het wel. De decembermaand is er één van lange, gezellige avonden. We zitten meer, eten uitgebreider en drinken een glaasje extra. Op Nieuwjaarsdag beginnen we, net als elk jaar, aan onze goede voornemens: de kilootjes er weer af en wat gezonder leven. Maar na twee weken verval je weer in je oude patroon. Herkenbaar? Wil je deze cirkel doorbreken? Dat kan. Want gezond leven kun je leren. Leefstijlcoach Alet Elshof en gewichtsconsulente Anne Mulder van Belle Santé geven gezamenlijk het antwoord: bewustwording, kennis en motivatie. Met dat in het achterhoofd geven zij een zeer succesvolle cursus die bewezen resultaat oplevert. In drie praktische en interactieve dagdelen van 2,5 uur leer je in een groep van maximaal acht deelnemers de basisbeginselen van gezonde voeding. Wat zit er in ons eten, wat heeft mijn lijf nodig om gezond te zijn en blijven,

Begin deze maand vierde het echtpaar De Lange-de Haan uit Schalkhaar zijn 50-jarige huwelijksfeest. Andries de Lange sr is een bekend gezicht in ons dorp. Deze oud-leraar is als vrijwilliger actief en actief geweest bij onder meer de plaatselijke voetbalvereniging SV Schalkhaar en de R.K. Nicolaaskerk. Dit alles was niet mogelijk (geweest) zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Anny, met wie hij dus 50 jaar geleden in het huwelijksbootje stapte. Andries en Anny, gefeliciteerd!

hoe krijg ik meer energie en blijf ik vitaal? Maar ook de invloed van bewegen, slapen, stress en ontspanning op onze gezondheid komen uitgebreid aan bod. Door op elk vlak stap voor stap verbeteringen door te voeren, merken de deelnemers vanzelf het effect – en dat smaakt naar meer (gezondheid!). Met theorie, praktijkoefeningen, interactie en vooral veel passie staan de beide gezondheidsdeskundigen klaar om je goede voornemens te ondersteunen. Want veranderen is lastig en daar kan je soms best wat hulp bij gebruiken. De cursus is erop gericht om mensen te helpen de juiste keuzes te maken. Daarin ligt de sleutel tot blijvend resultaat. Zodat je je goede voornemens niet alleen waar kunt maken, maar ook vast kunt houden. Alet coacht vanuit haar huis aan de Alferdinkweg 33 en Anne Mulder houdt praktijk in het voormalige Rabo-kantoor aan de Oerdijk 2 in Schalkhaar.

Kijk voor meer informatie, de data en inschrijving op www.bellesante.nl.


OMSLAG 3 2 september 2011:Opmaak 1

18-11-2011

ACTIEPRIJS 10:05 Pagina 4

€ 599,-

december 2017

- INSCHALKHAAR

EIGENTIJDS DESIGN NU HEEL VOORDELIG! COMFORTABEL COMFORTABEL € 999, P O H ! DESIGN VOOR EEN VOOR EEN REL WIN € 599,RELAXTE PRIJS! Gasveerbediening of elektrisch met 2 motorenUitklapbaar en bedieningspaneel met tiptoetsen Mogelijkheid met ingebouwde accu SMALL, MEDIUM, LARGE. Verschillende maten, dezelfde prijs ACTIEPRIJS Leverbaar in diverse stof- en leer kwaliteiten Keuze uit de volgende poten:

Ingebouwde verstelbare hoofdsteun

ALS AFGEBEELD, UITGEVOERD IN STOF. ACTIEPRIJS

L EN E K N I W R ONZE EEN GRATIS ANS OPUTEUIL AAIFA !* Rugcomfort door vormschuim RICO

P O H S ! N I W &

Gasveerbediening of elektrisch met 2 motoren en bedieningspaneel met tiptoetsen Mogelijkheid met ingebouwde accu SMALL, MEDIUM, LARGE. Verschillende maten, EN L E K N I dezelfde prijs ZE W GRATIS N O R A Leverbaar in diverse M NA ANS OP EEN O K stof- en leer kwaliteiten K K IFAUTEUIL A A M Keuze uit de volgende RAA O!* D poten: RIC

VOORZIEN VAN 2 MOTOREN. ALS AFGEBEELD MET DESIGN POOT. IN LEDER MADRAS SKAI COGNAC. ACTIEPRIJS

ALS AFGEBEELD, UITGEVOERD IN STOF. ACTIEPRIJS ACTIEPRIJS

€€ 599, 599,-

€ 999,-

COMFORTABEL P O Rico SH ! DESIGNDraaifauteuil VOOR EEN N I &W RELAXTE PRIJS!

L EN E K N I W R ONZE EEN GRATIS A A N M KO KANS OP MAAK DRAAIFAUTEUIL RICO!*

RollUp_Relaxfauteuil.indd 1

Draaifauteuil Rico

U zit voor optimaal comfort op nosag veren en koudschuim met vormschuim in de rug. ALS AFGEBEELD, UITGEVOERD IN STOF. ACTIEPRIJS

Gasveerbediening of elektrisch met 2 motoren en bedieningspaneel met tiptoetsen Mogelijkheid met ingebouwde accu SMALL, MEDIUM, LARGE. Pastoorsdijk Verschillende maten, dezelfde prijs Leverbaar in diverse

a4LI_Relaxfauteuil.indd 1

SINDS 1909

€ 599,-

1

Een relax stoel gemaakt van hoogwaardige materialen met veel zitcomfort, standaard uitgevoerd met een verstelbare hoofdsteun. U zit voor optimaal comfort op nosag veren en koudschuim met vormschuim in de rug.

VOORZIEN VAN 2 MOTOREN. ALS AFGEBEELD METACTIEPRIJS DESIGN POOT. Een relax stoel gemaakt van hoogwaardige materialen met veelIN LEDER MADRAS SKAI COGNAC. zitcomfort, standaard uitgevoerd met een verstelbare hoofdsteun. ACTIEPRIJS

KLANTEN STEMPEL ACTIE

€9

RollUp_Relaxfauteuil.indd 1

Uitklapbaar

deelnemer

VO MOTORE MET IN LEDER MA A

€ 999,-

€ 999,-

van r 12.0 0 uu tot r 17.0 0 uu

2de Kerstdag geopend Ruime parkeergelegenheid

via ingang Oerdijk 21a Vrijdagavond: Ruime parkeergelegenheid viakoopavond ingang Oerdijk 21a

9 24 - Schalkhaar - T.: 0570 - 622 737 11-05-17 23:26

11-05-17 22:28

Profile for InSchalkhaar

Inschalkhaar 14  

InSchalkhaar, het huis-aan-huisblad van, voor en over Schalkhaar, Averlo en Frieswijk

Inschalkhaar 14  

InSchalkhaar, het huis-aan-huisblad van, voor en over Schalkhaar, Averlo en Frieswijk

Advertisement