InSchalkhaar 07

Page 1

H ET HUIS-AAN-HUISBLAD VA N , VO O R E N OV E R S C H A L K H A A R , AV E R LO E N F R I E S W I J K

IN Schalkhaar 2e jaargang | Nr 7 | december 2015

3

5

7

14

Kerst markt

woensdag 9 december donderdag 10 december

Het Groene Erf

Kerstconcert in School van Frieswijk

Heiko Obdeijn kookt in Oostenrijk

Zing mee met Spirit

Oerdijk 108, Schalkhaar www.deparabool.nl

Help mee aan een Sterk Schalkhaar

Kerstmarkt InSchalkhaar MARK OPTIEK

Brillen

|

Zonnebrillen

|

Pastoorsdijk 28A Schalkhaar 0570 – 620089 www.markoptiek.nl info@markoptiek.nl

Contactlenzen

Brillen kilsgaard | henry jullien | davidoff ray Ban | Mexx | Fendi | Michael kors Eye society | silhouette | lindberg

Door vroeg te boeken profiteer je van vele voorZonnebrillen Ban | serengeti delen enray|heb volop joop! | adidas sinner |je Prego | Michaelkeus. kors Met veel plezier zoek ik de Pastoorsdijk 28 a | sChalkhaar | 0570-620089 www.markoptiek.nl leukste vakantie voor je uit! gratis parkeren voor de deur

0077925.pdf 1

online brillen passen

16-2-2012 11:17:19

Zomervakantie 2016 Zomervakantie 2013 Wees er Wees er vroeg vroeg bij! bij!

Schalkhaar

Kolkmansweg 50, 7433CM Schalkhaar Ilona Veldwijk-Abbink | www.vx.nl/ilona TT 06-46234891 06-46234891 | www.vx.nl/ilona

‘Tien over rood’-toernooi

foto: Ingrid de Lange

Voor de zevende keer organiseert de Ondernemersvereniging Schalkhaar een gezellige kerstmarkt op het dorpsplein, aan de voet van de Nicolaaskerk. Dit jaar wordt ook weer een deel van de Pastoorsdijk bij de plaatselijke kerstmarkt betrokken. Op zaterdag 12 december a.s. tussen 16.30 en 20.00 uur bedanken de plaatselijke winkeliers daarmee de inwoners van Schalkhaar voor hun klandizie in het afgelopen jaar. Kom ook en ontmoet uw dorpsgenoten in een gemoedelijke sfeer. Verderop in deze krant leest u meer informatie over de kerstmarkt op het dorpsplein.

HSV The Eagles bepaalt stip op horizon

Jonge mantelzorgers Carinova naar Wok Plaza

Deze winterstop volgt HSV The Eagles onder begeleiding van Buro Brug8 en de KNBSB, samen met negen andere verenigingen, het traject ‘Besturen met een Visie’. Dit traject richt zich op de groei en ontwikkeling van sportverenigingen.

Er is in Schalkhaar een activiteit georganiseerd door Carinova Mantelzorg Ondersteuning. Deze activiteit is op vrijdag 18 december a.s. voor jonge mantelzorgers tussen de 12 en 15 jaar, voortgezet onderwijs, die wonen in de gemeente Dalfsen, Ommen, Raalte, Hardenberg of Deventer.

De grondgedachte van ‘Besturen met een Visie’ is dat als bestuurders in hun kracht komen en hun werk goed doen, ze sterkere en leukere verenigingen creëren. Professionele ontwikkeling en groei van bestuurders en verenigingsprofessionals leidt tot krachtigere verenigingen. De verenigingen Almere’90, UVV, Domstad Dodgers, Hilversum Hurricanes en Quick Amersfoort zijn op dit moment actief in Midden NL.

Jonge mantelzorgers zorgen voor of maken zich zorgen over een familielid. Deze jongeren hebben het thuis even iets anders dan leeftijdsgenoten. Misschien heb je een moeder die ziek is, een vader met een depressie of een broer met autisme. Dit zijn enkele voorbeelden van ziektes/beperkingen, waardoor er een jonge mantelzorger in het gezin kan zijn. Dus ben jij of ken jij een jonge mantelzorger die er wel even tussenuit wil? Meld je dan aan!

Uitsmijters ’55, Blue Devils, Bedrocks, the Eagels en Tex Town Tigers doorlopen deze winter het traject in Oost NL. Het bestuur van HSV The Eagles gebruikt de winterperiode om hun stip op de horizon te bepalen en plannen te maken om de verschillende ambities te verwezenlijken. In totaal hebben de afgelopen twee jaar 40 verenigingen van de KNBSB het traject ‘Besturen met een Visie’ gevolgd.

De jonge mantelzorgers gaan lekker wokken, van 18:30 tot 21:00 en kijken terug op het weekeinde of kletsen gewoon even bij. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rinie van de Hoek van Carinova Steunpunt Mantelzorg via tel. 06-30732933 of via de mail: r.vandehoek@carinova.nl. Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden, maar opgave is noodzakelijk. Dit kan via bovenstaande gegevens.

In januari 2016 wordt in het clubhuis van SV Schalkhaar op sportpark De Horsterhoek het jaarlijkse ‘Tien over rood’-toernooi gehouden. Op dinsdag 19 januari en woensdag 20 januari zijn de voorrondes en op vrijdag 22 januari de finale. Deelname aan dit biljarttoernooi is alleen mogelijk voor leden van SV Schalkhaar en het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon, te betalen op de eigen speelavond. Aanmelden kan nog tot 1 januari 2016 via tienoverroodsvs@outlook. com. Kijk voor meer informatie op de site van SV Schalkhaar!

GEMEENTE BELANG Verantwoord, daadkrachtig en lokaal


et, -

g

er et de essen

dje

es: pelder: d

n set, ve es, 0 ml

ing

Her niet nde pressen

ates:

december 2015

- INSCHALKHAAR

Schalkhaar-Deventer door de eeuwen heen De fusie van de gemeente Deventer en Diepenveen in 1999 is beschreven in het recent uitgekomen boek ‘Stad & Land in nieuw verband’. Daar gingen eeuwen van beroering tussen stad en land aan vooraf. De auteur van het boek, Gerard Sizoo, vertelt in deze editie van InSchalkhaar iets over die geschiedenis. Het is 1567. De Spaanse koning Philips II kan zijn huursoldaten niet meer betalen. Hij leent 140.000 Carolusguldens van de Hanzestad Deventer. In ruil daarvoor krijgt Deventer in ‘pandschap ende beleeninge’ het bestuur over het schoutambt Kolmenschate, met onder meer de kern Riele, het latere Schalkhaar. Philips II betaalt zijn lening nooit terug, dus blijft het bestuur over het schoutambt bij de stad. In 1811 vormen de Franse bezetters het schoutambt Kolmenschate om tot de gemeente Diepenveen. Een kamer in het huis van de burgemeester in Diepenveen-dorp wordt de raadszaal. In 1990 komt er een echt gemeentehuis in Schalkhaar.

Een continue factor bij de herindelingen is mevrouw Crommelin. Begin jaren zeventig stond zij pal achter haar echtgenoot, de burgemeester en held van Diepenveen. In 1996 zat zij op de voorste rij bij de hoorzitting in het Diepenveense dorpshuis, over de nieuwe herindelingsplannen (foto). En eind vorige maand wilde zij, inmiddels over de negentig, graag aanwezig zijn bij de aanbieding van het eerste exemplaar van het boek ‘Stad & Land in nieuw verband’ aan burgemeester Heidema op 25 november. Op de eerste rij stond een stoel voor haar klaar.

Na de Spaanse en Franse bezetters bemoeit in 1940 ook de Duitse bezetter zich met de relatie DeventerDiepenveen. Zij vinden het aantal gemeenten in ons land te groot en dragen de provincies op dat even te regelen. Overijssel doet het voorstel om (o.a.) de gemeente Diepenveen op te heffen en te verdelen over Deventer, Bathmen en Olst. Diepenveen verzet zich fel. Het voorstel sterft een zachte dood. Een eerste aanval op de zelfstandigheid van Diepenveen is afgeslagen. In 1968 zetten de ministers Beernink en Schut een streep door het plan Deventer-Dubbelstad (sprong over de IJssel). Zij kiezen ervoor de gemeente Diepenveen op te heffen en te verdelen over Deventer en Bathmen. Vooral door het knappe opereren van bur-

GERARD SIZOO

STAD & LAND IN NIEUW VERBAND GRENSGESCHILLEN IN HET OMMELAND VAN DEVENTER

gemeester Crommelin veegt de Eerste Kamer het wetsvoorstel in 1973 van tafel. De tweede aanval is afgeslagen.

van Diepenveen blijft nu zonder resultaat: einde gemeente Diepenveen na 188 jaar zelfstandigheid.

Maar dan... In 1996 maakt Overijssel herindelingsplannen voor heel Overijssel. Zij kiezen voor de samenvoeging Deventer-DiepenveenBathmen. De Tweede Kamer schrapt Bathmen per amendement uit het wetsvoorstel. In de Eerste Kamer is het nog spannend, maar het verzet

Het boek ‘Stad & Land in nieuw verband’ van Gerard Sizoo ligt sinds 26 november jl. in de boekwinkels in Deventer en in de VVV-winkel in De Waag. Het is bij andere boekhandels te bestellen: ISBN-nummer 978 90 79701 38 4.

Op 2e kerstdag serveren wij een luxe koud/warmbuffet en dessertbuffet

€ 37,50 p.p.

Zie de website www.delindeboomschalkhaar.nl (uitsluitend op reservering, aanvang buffet 18.00 uur)

osten Geen voorrijk Meedenkend

n

Klussen buite

Kerst & Nieuwjaarsborrel uiteraard de Lindeboom Familiefeesten & partijen, vergaderfaciliteiten van 5-250 pers. bruiloften, à la carte restaurant

Creatief

Flexibel

en

Klussen binn Lindeboomsweg 1a, 7433 BH, Schalkhaar, 0570-625225 info@delindeboomschalkhaar.nl

www.praktijkvoorborstvoeding.nl

er:

2

verhuur - verkoop consult op afspraak

Afspraak=afsp

De grootste online Décopatch, Foam Clay en hobbymaterialenspecialist van Nederland!

Professionele begeleiding bij borstvoeding De Haarmansenk 30 7433 HE Schalkhaar 0570 785783 06 30447217

raak

Betrouwbaar

Erna Klein Hofmeijer IBCLC Lactatiekundige

Foam Clay elders e 7.95 Onze prijs

e 5.75

info: www.artanko.nl, 06 - 53208006 Afhaalpunt Schalkhaar en GRATIS bezorging!


3

I N S C H A L K H A A R - december 2015

Schalkhaar Helpt Elkaar stelt voor … Eeke Verpaalen, één van de 54 GoedeBuren van ‘Schalkhaar helpt elkaar’. Ze is 26 jaar geleden bij toeval verhuisd van Deventer naar Schalkhaar. Twee dochters zijn in het dorp grootgebracht. Met veel plezier woont Eeke aan de rand van Schalkhaar. ‘De kleinschaligheid van een dorp trekt mij’, glimlacht ze. ‘Ik hou van de afwisseling van huizen en het landelijke gevoel, dichtbij de natuur. En toch ook weer dichtbij de stadse gemakken. Ik ga graag naar het filmhuis, zing en zit bij een culturele club in Deventer.’ De Schalkhaarse is gepensioneerd wijkverpleegkundige. Ze is lange tijd werkzaam geweest in verschillende wijken van Deventer. ‘Nu ik gestopt ben met werken, wil ik toch nog steeds iets voor een ander doen! Atty Fischer, ambassadeur van Schalkhaar Helpt Elkaar, wees mij twee jaar geleden op dit vrijwilligersinitiatief. Ik heb toen meteen het Goede Buren inschrijfformulier ingevuld.’ ‘Ik heb een keer een mevrouw begeleid naar haar ziekenhuisafspraak. Ze was wat slecht ter been en vertrouwde het niet om alleen te gaan. Daarbij is het natuurlijk ook veel gezelliger om dat met z’n tweeën te doen. Omdat deze hulpvragen niet van structurele

Kerstconcert Zwols Collectief in School van Frieswijk

aard zijn, kan ik dit gemakkelijk combineren met mijn activiteiten. En het voelt goed, dat je weet dat de vraag, in mijn geval, direct van de hulpvrager komt.’ Zou Eeke zelf SHE inschakelen? ‘Je kijkt toch eerst in je eigen netwerk en ik heb een paar eigen goede buren die bijvoorbeeld een boodschapje kunnen doen. Maar als het echt nodig mocht zijn, is het handig te weten dat SHE er is.’ Heb je nog ideeën? ‘Ik zou graag zien dat de overgang van ontslag uit het ziekenhuis naar de thuissituatie soepeler verloopt. Alleenstaanden of mensen, die wat vergeetachtig zijn, zouden best wat hulp kunnen gebruiken. Misschien de eerste boodschapjes of zelfs een eerste nacht aanwezig zijn. Tegenwoordig moeten mensen sneller naar huis en het is juist belangrijk dat ze in een veilige thuissituatie komen. Misschien dat Schalkhaar Helpt Elkaar hierbij ook een rol zou kunnen spelen!’

Voor de School van Frieswijk heeft het Zwols Collectief een kerstconcert samengesteld dat wordt gespeeld door vijf musici op klarinet, hoorn, fagot, altviool en cello. Het optreden is op zondag 20 december a.s. om 12.00 uur. Het Zwols Collectief bestaat uit zeven klassieke beroepsmusici met blaas- en strijkinstrumenten, die in wisselende formatie spelen. Sinds de oprichting in 2013 heeft deze groep concerten gegeven in en om Zwolle, onder andere tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk. Naast klassieke werken van Beethoven en Mozart speelt het ensemble ook tango’s van Astor Piazzolla, Franse chansons en filmmuziek (The

Godfather, Amélie). Ook is er speciaal voor het Collectief geschreven muziek van de Zwolse componisten Emiel Stöpler en Rik Elings. Vóór de pauze hoort u klassieke muziek van o.a. Beethoven (Duo voor klarinet en fagot) en zijn tijdgenoot Vanhal (Trio voor viool, klarinet en cello). Na de pauze is er 20e-eeuwse muziek uit Groot Brittannië (Jacob Miniature suite), Tsjechië (Janacek Our evenings) en Denemarken (Dich

- Sofie Vals). Dit alles omringd door Europese en Zuid-Amerikaanse kerstmuziek. Kaarten kosten € 15 (inclusief koffie/thee) en zijn te reserveren via 0570-530115 of info@schoolvanfrieswijk.nl. De School van Frieswijk is gelegen aan de Avergoorsedijk 2 in Schalkhaar, een heerlijke omgeving voor een wandeling.

InSchalkhaar wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig 2016

IN InSchalkhaar verschijnt in Schalkhaar, Averlo en Frieswijk op 2500 adressen.

Voor de lezers die een Nee-Nee sticker op de brievenbus hebben, liggen op een aantal plaatsen in Schalkhaar ook exemplaren van deze krant. Deze plekken zijn: Plus Supermarkt, Bibliotheek/ Wijkwinkel, Huisartsenpost Pastoorsdijk, kantine Sportpark De Wijtenhorst, Nunu, Park Braband, Nicolaasschool, OBS de Sleutel, Plezier Atelier. Over 2 weken is deze krant ook ‘online’ te lezen, http://issuu.com/inschalkhaar.

Redactie: Rudy Brouwer info@rudybrouwer.nl Media-adviseur: Willy van Straaten. 06-36579226 willyvanstraaten@ziggo.nl Facebook: www.facebook.com/INschalkhaar Twitter: twitter.com/InSchalkhaar Aanleveren advertentiemateriaal via e-mail: willyvanstraaten@ziggo.nl (Persberichten en foto’s die opgestuurd of gemaild worden, dienen vrij te zijn van rechten) Druk: Drukkerij Noordholland Verspreiding: All-inn, tel: 0571-274137

Lèv’n en loat’n lèv’n.... Ja dörpsgenoot’n, ’t is ah weer zwat tweeduuzendzestiene hè? En ik mot zegg’n dat mien ut joar zeld’n zo hard is e-goan. Weer un joar wiezer! En beste mens’n ik kan d’r niks an doan, maar ik von ut maar een raar joar. Ik hebbe mie weer vebaasd oaver woar de mens’n zig allemoal druk oaver maakt. Ja, nit in Schalkhaar maar in de res van ut land. In Schalkhaar doat ze allemoale nit zo moeiluk, lèv’n en loat’n lèv’n.

Weet juule nog dat d’r in ut begin van ut joar un wildpark in Schalkhaar zol komm’n? Ut stond lèvensgroot in ut Dèventer Dagblad. Nit dat d’r ok moar iemand in Schalkhaar was die ut geleufd’n, maar tog. En ondertuss’n werd d’r an de andere kante van Nederland protest e-voerd teeg’n dier’n in ut sirrekus. En dus moss’n alle oliefant’n, dromelen, kammedarissen en leeuw’n met pensioen. Moar ja, un sirrekus met alleen maar kakkerlakk’n en strontvlieg’n is ok nit bijster interessant. Schalkhaar heurt ut niejs, haalt de scholders op en geet weh

noar un dierentuin in plaats van ut sirrekus. Lèv’n en loat’n lèv’n. Tog weh jammer dat dat wildpark d’r nit kump; ko-j mooi op de fietse hen. En dan al dat gedoa met die vluchteling’n. Protest’n in t West’n um zestug vluchteling’n die dree nagt’n in de sporthal kwamm’n sloap’n. In de Westenberg sloapt d’r al twintug joar honderd’n. Hi-j d’r ooit un Schalkhaarder oaver heur’n mekker’n? Neej, want zo bint Schalkhaarders nit. En volgens mie wot de vluchteling’n ok met respek op e-vang’n in ons mooie dörp, want ik hebbe d’r nog geen ene zien vlucht’n. Lèv’n en loat’n lèv’n, denke wie dan. Wie op ónze maniere, zuule op hún maniere. En dan denk ie da-j alles hept e-had, bint d’r wat wiesneuz’n die hept uut eknobbeld da-j van worst en rood vleis de vermalledijde K-zeekte kriegt. En ik heur de gemiddelde Schalkhaarder ah zegg’n: ik hebbe mien heele lèv’n ah rood vleis e-gèt’n, ut zal mie allemoale worst wèz’n. Maar ja, dat was vleis van

Zunneberg, Saris of Dieka en natuurluk nit van de koe. Nee mens’n, wie as regtaarde Schalkhaarders doat an al die flauwekul nit met. Wie goat straks weer gezellug met zien all’n noar de joarlukse Kerstmarkt. En dan veural kiek’n. En as iemand dan vrög hoe ut was, dan krie-j steevas ut antwoord: ‘Ach, ut was weh aardug, maar ja i’t is ok ieder joar ut zelfde. En dan goat wie weer vroluk de Kerstboom optuig’n en un mooi stukjen vleis koop’n veur de Kerstdaag’n. Maar die bakk’n wie dan veur de zeekerheid weh deur en deur; dan is ut in ieder geval geen rood vleis meer tog? Ik wens juule allemoale gezegende Kerstdaag’n en wie weet töt volgend joar.

Driek van de Oerdiek


4

december 2015

Kerstmarkt bij Het Groene Erf

- INSCHALKHAAR

Ladiesnight van Schalkhaarse ondernemers Op vrijdag 11 december a.s. houdt B&C Fashion een gezellige Ladiesnight. Het belooft weer een gezellige avond te worden in de kledingwinkel aan de Pastoorsdijk. In verband met de feestdagen doet B&C Fashion er nog een schepje bovenop met een mooie samenwerking met een aantal collega ondernemers. Visagie wordt verzorgd door Marianne van der Liende met 20% korting op de make-up, er wordt een heerlijk likeurtje geschonken door Lilian Swartjes van Uw Topslijterij en op woonaccessoires van cadeauwinkel Odile krijgen bezoekers 10% korting. Ook op aankopen bij B&C Fashion

zelf geldt een korting van 10% op het aankoopbedrag. Tijdens deze Ladiesnight wordt onder alle aanwezigen een mooi kerstpakket verloot dat is samengesteld met artikelen van de genoemde ondernemers.

Nieuws van het Kindcentrum Schalkhaar Sinds twee jaar werken De Nicolaasschool, OBS De Sleutel, peuteropvang Spring in ’t Veld en de Kinderopvang Schalkhaar samen in het Kindcentrum Schalkhaar.

Het Kindcentrum staat voor opvang en onderwijs met passie, waarbij de ontplooiings- en ontwikkelingskansen voor kinderen centraal staan. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan het vergroten van onderwijskansen en zijn ze partner van de gemeente bij de uitvoering van integraal jeugdbeleid.

Op woensdag 9 en donderdag 10 december organiseert Het Groene Erf haar jaarlijkse kerstmarkt aan de Oerdijk 108 in Schalkhaar. Er kan weer met volle teugen worden genoten van de kerstsfeer, die met een echte kerstman, live muziekoptredens en diverse sfeervolle (kinder-)activiteiten wordt bekroond. De kerstmarkt is op woensdag 9 december van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag 10 december van 10.00 tot 20.00 uur te bezoeken. Naast optredens van verschillende zangkoren kan er ook naar hartenlust worden geshopt voor kerstartikelen. Voor kinderen worden er op woensdag-

middag vanaf 13.30 uur extra activiteiten georganiseerd. Kerstbomenverkoop vanaf 6 december Sinds zaterdag 5 december zijn er kerstbomen in alle formaten te koop bij het Groene Erf. Dit jaar krijgt u

een gratis kop koffie of thee bij het afhalen van een kerstboom. Het Groene Erf is iedere zaterdag geopend van 9.30 tot 14.00 uur. Het Groene Erf, Oerdijk 108, Schalkhaar. Meer info: www.deparabool.nl

Pa & Ma Actiedagen Nu ook op dinsdag geopend!

Dinsdag, woensdag en donderdag Pa & Ma menu voor € 19,50 Keuze uit twee voor- en hoofdgerechten met koffie/thee na. (uitsluitend op reservering o.v.v Pa & Ma Menu). Geopend di t/m vr 16:00 uur, zat en zon 15:00 uur.

Talentontwikkeling, verbondenheid met elkaar, plezier en welbevinden staan centraal. Om dit te realiseren hebben de medewerkers van het Kindcentrum Schalkhaar nagedacht over hoe ze dit kunnen realiseren voor alle kinderen. Op dit moment gaan kinderen naar de BSO of peuteropvang en worden daar opgevangen. Soms doen kinderen mee aan Brede School activiteiten. Om een beter aanbod te creëren is het handig om het aanbod van activitei-

ten te bundelen. Soms zal dit worden uitgevoerd door een talentvolle pedagogisch medewerker, soms door de combinatiefunctionaris en soms door een andere expert. Activiteiten worden uitgediept en verbreed en zijn bestemd voor alle kinderen. De activiteiten richten zich op verschillende soorten intelligenties en talenten van de kinderen en vinden plaats op verschillende locaties in het dorp. Zo zou het kunnen zijn dat er dagelijks atelier is op de ene plek, een muziekcentrum op de andere plek, dat er een paar keer per week natuurexcursies zijn, kookles wordt gegeven of een techniekplaats wordt ingericht. Nu staat nog een aantal wettelijke regels (wet kinderopvang) in de weg. Het bestuur van het Kindcentrum hoopt deze, samen met de gemeente, spoedig te kunnen oplossen.

Kerst vier je bij Pa & Ma! 1e en 2e kerstdag brunch van 11:00 t/m 14:00 Kerstavond, 1e kerstdag, 2e kerstdag en ‘‘3e’’ Kerstdag ook geopend. 3, 4 of 5 gangen à la carte menu vanaf € 35,00 Kijk op onze website voor meer informatie Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar 0570 62 22 28 etenbijpaenma.nl

Uw Eigen Schoonheidssalon

Mariska

Oerdijk 56, 7433 AB Schalkhaar Tel. 0570 - 621542 www.ued-mariannevanderliende.nl


5

I N S C H A L K H A A R - december 2015

Jonge dorpsgenoot wil ervaring opdoen in buitenland

COLUMN

Heiko Obdeijn kookt met Kerst in Oostenrijk ‘Have yourself a merry little Christmas!’ Lilian Swartjes is eigenaar van Swartjes uw topSlijter aan de Pastoorsdijk in Schalkhaar.

Wat is voor mij de mooiste tijd van het jaar? Natuurlijk: december! De tijd waarin iedereen gaat snuffelen tussen het aanbod van mooie en prachtige wijnen in mijn slijterij. Van alle kanten wordt me gevraagd naar goede wijn-spijs combinaties. Welke wijn moet ik schenken bij mijn zalmrolletjes, hertenbief en chocoladetaart? Meestal gepaard gaand met een wanhopige blik. Dat is ook het leukste van mijn werk en dat wat het meest voldoening geeft: adviseren.

Ook in Schalkhaar zullen veel harde werkers aan het einde van deze maand genieten van een paar heerlijke verlofdagen. Onze jonge dorpsgenoot Heiko Obdeijn zit met de Kerst echter niet thuis. Hij is aan het werk in Oostenrijk. De 22-jarige Schalkhaarder wil als kok ervaring opdoen in het buitenland. Door Rudy Brouwer ‘Ik ga daar koken in een restaurant’, verheugt Heiko zich. ‘En vooral ook lol maken met collega’s én skiën. Zoals ik andere jaren heb meegemaakt, is het met Kerst natuurlijk wel redelijk druk. Ik moet dan ook bijna altijd wel werken. Maar die werkdagen in de keuken zijn heel gezellig, hoor.

Ook in de keuken van drukke restaurants is er altijd een goede kerstsfeer.’ Vanwege zijn Oostenrijkse avontuur heeft de jonge kok momenteel geen werkgever, maar de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest bij goed aangeschreven restaurants als Hoog Holten (Holten), Karel V (Utrecht), Dorset (Borne), ’t Diekhuus (Terwolde) en De Keizerskroon (Deventer). ‘Als kok maak je lange dagen, moet je hard werken en onder druk presteren. Het leukste zijn de creatieve uitdagen: je kunt veel zelf verzinnen en elke dag is weer anders’, vindt Heiko. Afwas ‘Ik heb koken altijd al heel leuk gevonden. Toen ik ooit in de afwas begon, keek ik veel mee in de keuken en mocht zo af en toe ook wel keu-

kenklusjes verrichten’, glimlacht hij. ‘Nadat ik in de afwas had gewerkt, heb ik nog een tijd als hulp in de keuken gewerkt. Toen werd mij wel duidelijk dat ik een koksopleiding wilde gaan doen. Dat heb ik gedaan op de Cas Spijkers Academie in Twente.’

Heiko’s

R

Alle opleidingen van die academie stonden, voor zijn overlijden, onder direct toezicht van één van Nederlands bekendste koks: Cas Spijkers. ‘Het is een opleiding die je helpt om op hoog niveau te koken’, heeft Heiko ervaren. ‘Door verschillende masterclasses, excursies en proeves. Dat zijn testen waarbij je zelf chef bent voor je klasgenoten en je zelf het menu samenstelt, calculaties maakt en voor echte gasten kookt.’

Gemotiveerd En het volgen van een opleiding aan de exclusieve Cas Spijkers Academie heeft volgens Heiko Obdeijn nóg een groot voordeel. ‘Je zit met alleen maar gemotiveerde mensen in de klas. Je ziet elkaar groeien en je leert heel veel van elkaar.’ Naast zijn opleiding en het koken in de restaurants verzorgt de jonge Schalkhaarder ook nog kleine caterings. Onder andere voor het goede doel van de dienstenveiling van het dorpsfeest Schalkhaar Life. ‘Dat doe ik graag’, glundert Heiko. ‘Ik ben in Schalkhaar geboren en opgegroeid. Mijn gevoel bij het dorp is dat is dat ik Schalkhaar een heel gezellig en verenigd dorp vind, waar de meeste mensen elkaar kennen en waar een goede sfeer is. Net als bij Kerst. Dat draait bij mij vooral om de sfeer, de gezelligheid en het dicht bij elkaar komen van mensen.’

ecept

Receptuur Tarte Tatin voor 2 personen Ingrediënten Tarte Tatin: • 3 Elstar appels • 100 gram suiker • 25 gram roomboter • 25 ml appelsap • 1 plak bladerdeeg • 1 eidooier Karamel saus • 50 gram suiker • 50 ml slagroom Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Pak een taartvorm met de grootte van de bladerdeeg. Doe 100 gram suiker in een pan met een klein beetje water. Zet de pan op het vuur en doe de boter erbij. Roer het goed door totdat het begint te bubbelen. Stop nu met roeren en laat de karamel kleuren. Zodra de suiker met boter een mooie bruine kleur heeft, blus je het af met de appelsap. Roer het goed door tot een mooie egale saus. Schil de appels en snij ze in mooie kleine partjes. Doe bakpapier in de taartvorm. Leg de appelpartjes dakpansgewijs in de vorm. Giet de karamelsaus over de appels. Prik met een vork gaatjes in de bladerdeeg. Leg de bladerdeeg op de appels en druk het in de vorm. Strijk de bladerdeeg in met eidooier. Bak de Tarte Tatin af voor circa 30 minuten. Zet ondertussen de 50 gram suiker op met een klein beetje water in een pan. Maak er karamel van en blus het af met de slagroom. Giet het beetje bij beetje bij de karamel en roer het goed door. Als de bladerdeeg gaar is, haal je het uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Na ongeveer 10 minuten draai je het bakje om op een rekje en laat het uitlekken. Doe de Tarte Tatin op een bord en serveer het met een bol vanille ijs. Maak het geheel af met de karamelaus.

Het vertrouwen dat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd wordt bevestigd door de vele herhaalverzoekjes. De notitieblaadjes met daarop de ingrediënten van het menu komen beduimeld uit de tassen of broekzakken, soms al met standaard suggesties erbij. Maar voor mij is de kous daarmee niet af. Hoeveel gangen heeft het menu? Wat wordt er geserveerd? Welke belangrijke smaakmakers zijn er? En welk type voorkeuren, welke prijsklasse?

Ja, je kunt van mij enkele vragen terug verwachten, maar daarmee kom ik wel het dichtst bij het vervullen van uw mooiste kerstwens. Een geslaagd gezellig samenzijn met dierbare mensen, lekker eten en… een goed glas!

Bubbel de bubbel, hips. Oeps. Uit onderzoeken blijkt dat de invloed van bubbels in wijnen (champagne, cava, prosecco) maakt dat je sneller dronken bent. Het koolzuur zorgt ervoor dat de alcohol sneller wordt opgenomen in je bloed. Daar staat tegenover dat mousserende wijnen vaak een lager alcoholpercentage hebben dan ‘stille’ wijnen. Wil je bubbels drinken en toch minder snel dronken worden, drink dan uit een breed glas. Echte liefhebbers drinken uit een kristallen flûte. Kom je thuis na een dag hard zwoegen? Of een feestje met veel herrie? En voel je je wat zwaar in je hoofd (lichte hoofdpijn). Geen nood! Loop naar de koelkast en neem een heerlijke fles gekoelde bubbels. Je zult merken dat je hoofdpijn snel weg is. Of bubbels gezond zijn? Nou nee. Wat wel waar is, is dat bubbels relatief gezien minder calorieën bevatten. Waar lucht zit, zit immers geen drank. Eigenlijk zonde natuurlijk. Drink met de feestdagen dus gerust een glaasje light. Met bubbels. Cheers!


6

december 2015

Rondom een uitvaart...

Eerste BluesNight verdient vervolg

Het blijft niet onopgemerkt, er zijn steeds meer uitvaartondernemingen waaruit u kunt kiezen. Maar is die keuze altijd zonder gevolgen ? En waarom staat er vaak: ‘ongeacht waar u verzekerd bent’? Om te beginnen, u bent altijd vrij een uitvaartondernemer te kiezen. Een uitvaartondernemer begeleidt u in een voor u kwetsbare periode en dan is een goede klik met iemand dicht in de buurt gewoon heel prettig. Het belang van die keuzevrijheid is iets wat veel nieuwe ondernemingen graag uitdragen. Wellicht heeft u zich geruime tijd geleden al verzekerd tegen de kosten van een uitvaart. Dan heeft u ofwel een natura uitvaartverzekering of een uitvaartverzekering in geld. Een natura uitvaartverzekering Daarin zijn de meest essentiële onderdelen van een uitvaart verzekerd. Niet in geld, maar in diensten. In de polis staat wat u krijgt. Om een concurrerende premie te bieden, is de verzekering beperkt tot echt essentiële zaken. En dus komt er eigenlijk altijd nog een nota voor niet onder de verzekering vallende leveringen. Niet alleen omdat het pakket beperkt is, komt er steeds vaker een nota. Die nota komt ook omdat er nu andere keuzes worden gemaakt dan een tijdje geleden. Bijvoorbeeld een opbaring thuis of in het eigen appartement in het woon- en zorgcentrum. In de polis is vaak voorgeschreven dat er gebruik moet worden gemaakt van het uitvaartcentrum waar de verzekeraar een voorkeur voor heeft. Bij het afsluiten van de polis was dit misschien ook de enige mogelijkheid bij u in de buurt, maar dat hoeft nu niet meer zo te zijn. Ook is er regelmatig discussie over de vergoeding van niet afgenomen onderdelen. Dit speelt als u bijvoorbeeld geen gebruik maakt van dragers, maar als familie er voor kiest zelf te dragen. Vaak niet eens ingegeven om kosten te besparen, maar vooral als onderdeel van een eigen inbreng en betrokkenheid. Mag u dan het bedrag

dat de verzekeraar uitspaart aan iets anders besteden? En staat dat bedrag in een redelijke verhouding tot de besparing ? Afwijken van de standaard diensten en de tarieven van niet verzekerde diensten leidt meer dan eens tot een onverwacht hoge nota. Gelukkig besteden uitvaartondernemingen steeds meer aandacht aan een goede voorlichting hierover. Maar al wordt u goed geïnformeerd, een hoge nota is en blijft een onaangename ‘verrassing’. Een uitvaartverzekering in geld Die heeft de hierboven genoemde nadelen niet. U kunt de uitvaart helemaal naar eigen wens samenstellen en de verzekeringsuitkering gebruiken voor de (gedeeltelijke) betaling van de uitvaartnota. Dit is voor u veel transparanter en geeft veel meer vrijheid. Wel heeft het zin van tijd tot tijd na te gaan of het verzekerde bedrag nog wel past bij uw (veranderende) wensen. Voor- en nadelen Als argument voor het afsluiten van een natura uitvaartverzekering wordt vaak genoemd dat u profiteert van de inkoopvoordelen van de verzekeraar. En dat er dan ook iemand is, die u helpt alles te regelen als het zover is.

Dat laatste, daar hoeft u niet over in te zitten. Er zijn veel ondernemingen die bereid en in staat zijn u deskundig en betrokken bij te staan. Zo bent u niet afhankelijk of beperkt tot de door de verzekeraar geselecteerde uitvaartonderneming. Of het in handen geven van de uitvaart bij een natura verzekeraar financiële voordelen heeft ? Dat is niet zo zeker als het lijkt. Het hangt onder meer af van het feit of de uitvaartonderneming die zaken doet met de verzekeraar u gunstige tarieven berekent voor niet verzekerde diensten en hoe er wordt omgegaan met niet gebruikte onderdelen uit het pakket. Waarom hier pas duidelijkheid over krijgen als u een uitvaart moet regelen ? Laat u niet verrassen en vraag

- INSCHALKHAAR

ruim voordat u hiermee te maken krijgt eens een offerte op en vergelijk. Een perfecte dienstverlening voor een faire prijs ? Het kan. Niet voor niets gaf het maandblad Plus in haar februarinummer van 2015 als tip dat het loont offertes aan te vragen, juist bij de kleinschalig werkende uitvaartondernemingen. U kunt eenvoudig offertes aanvragen bij ondernemingen in uw buurt. Ga naar de site: www.uitvaartmarkt. nl, vul uw wensen in en ontvang en vergelijk offertes van gerenommeerde uitvaartondernemingen die in uw directe omgeving werkzaam zijn. U zult zien dat er grote verschillen zijn en er een goede, betrouwbare en betaalbare uitvaartonderneming is. Vlak bij u in de buurt.

Vorige maand was de eerste BluesNight in Schalkhaar. Al voor de zaal officieel open ging, stroomden de eerste bezoekers binnen. De organisatie was er in geslaagd om door sponsorwerving de entreeprijzen laag te houden en dat had zijn effect op de toeloop. Uiteindelijk was het in de gezellige kantine van de SV Schalkhaar een drukte van belang. Voordat de ingehuurde band om 21.30 uur aftrapte zat de sfeer er al goed in, maar nadat de eerste gitaarrifs klonken, werd de stemming nóg beter. Het was dan ook niet de eerste de beste bluesband die de organisatie had weten te strikken: De Fossen & Struijk Band heeft inmiddels zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en dat lieten ze horen ook. Met een mooie opbouw in de sets werden keer op keer meer opzwepende nummers de zaal in gestuurd. Dat de meeslepende Bluesstem van Robert Fossen en de geweldige gitaarsolo’s van Peter Struijk hun uitwerking niet misten, bleek uit de overvolle dansvloer. Pas nadat de band uiteindelijk om 1:30 de laatste tonen het podium af liet rollen, keerde het publiek voldaan naar huis. Bij navraag aan publiek en organisatie bleek dat deze eerste BluesNight zeker een vervolg verdient en wellicht dat we hier getuige zijn geweest van de geboorte van een mooie traditie?

Wim Spaans Defunus Uitvaartzorg

In de dagen dat er veel moet worden geregeld is het fijn iemand te hebben die je rustig en deskundig begeleidt...

Ik sta dag en nacht voor u klaar!

De Haarmansenk 22 • 7433 HE Schalkhaar

www.defunus.nl

0570 - 59 53 51


7

I N S C H A L K H A A R - december 2015

K.B.O. Schalkhaar na 25 jaar niet meer weg te denken De Katholieke Bond van Ouderen wil in Schalkhaar vooral een Katholieke Bond VOOR Ouderen zijn. Katholiek is overigens met een ‘zachte’ K, want iedereen is welkom! De K.B.O. ziet vol vertrouwen de toekomst tegemoet en gaat in dankbaarheid op woensdag 6 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsreceptie ook (in besloten kring) het 25-jarig jubileum vieren! In 1990 waren ongeveer 15 ouderen (55+)uit Schalkhaar lid van de Katholieke Bond van Ouderen van de afdeling Deventer. In Schalkhaar was het begrip K.B.O. tot dan vrijwel onbekend. Dat werd door het kleine groepje als onbevredigend ervaren en dus trok men de stoute schoenen aan en werden pogingen in het werk gesteld om een eigen afdeling van de grond te krijgen.

Tennisclub Park Braband in Schalkhaar maakt het nu wel heel aantrekkelijk om (weer) te gaan tennissen! Van 1 januari tot en met 1 april 2016 heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van het winterlidmaatschap van Park Braband. Voor slechts 70,- euro tennis je vier maanden lang op het mooiste park van Deventer en omgeving, gelegen in de bossen van Schalkhaar. Dit aanbod geldt zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Heb je geen tennispartner? Geen probleem! Er is wekelijks een husselavond waar je van harte welkom bent om met andere leden te tennissen en natuurlijk kun je ook gelijk meedoen aan het Oliebollentoernooi. Doordat alle niveaus en leeftijden het park van TC Parkbraband weten te

vinden is er altijd wel ‘een match’ te maken. En wil je graag leren tennissen? Dan staat tennisschool PE ook in de winter graag voor je klaar om je deze sport eigen te maken. Wie meer wil weten over TC Park Braband kijkt op www.tcparkbraband.nl. Deze winter nog tennissen? Word nu winterlid bij TC Park Braband voor slechts 70,- euro!

Zelfstandig Er werd links en rechts gebeld, er werden folders verspreid en dorpsgenoten werden direct aangesproken. En met resultaat: in november 1990 kon afscheid worden genomen van de afdeling Deventer om vanaf dat moment in Schalkhaar zelfstandig verder te gaan. Helaas was de beginfase nogal moeilijk. Men wist de juiste koers nog niet te vinden en hier en daar miste men de nodige bestuurservaring. Na een reorganisatie in 1992 kreeg de K.B.O. Schalkhaar de wind in de zeilen en mede door een zeer gevarieerd en uitgebreid programma steeg het ledenaantal indrukwekkend: 200 le-

den zijn momenteel regelmatig in de gelegenheid deel te nemen aan diverse activiteiten, zoals instuif, koersbal, ontspanningsmiddag, voorlichting over diverse onderwerpen die met name voor ouderen belangrijk zijn en film. Genieten Trekpleisters zijn vooral: de vakantietrip, snert en stampottenbustochten, de kerstmiddag, maar ook de ontspanningsmiddagen worden goed bezocht, terwijl velen regelmatig genieten in de Lindeboom van de (heerlijke) gezamenlijke maaltijd, waarbij ook niet-leden zich graag aansluiten. Ook maken veel leden gebruik van onze deskundige hulp bij het invullen van belastingformulieren. Eventueel nadere informatie over K.B.O. Schalkhaar wordt verstrekt door: Bert Nouwen, telefoon 0570624990 en Hans Geijsen, telefoon 0570-622802. Graag wenst K.B.O. Schalkhaar u een fijn - zinvol - kerstfeest en een in alle opzichten gezond 2016!

Veel keuzes in fusieonderzoek SVS Volleybal

Dit najaar zijn er in de kantine van de sporthal twee bijeenkomsten geweest voor leden van DeVolCo’88 en SVS Volleybal. De werkgroepen die het onderzoek naar de fusie tussen beide volleybalclubs verder moeten uitzoeken hebben zich daarbij gepresenteerd. Er moet in een korte tijd veel gebeuren. In januari 2016 zal er dan een Algemene Leden Vergadering (ALV) worden gehouden bij beide verenigingen, waar de beslissing wordt genomen of SVS Volleybal en DeVolCo ’88 gaan fuseren of niet. Als beide ledenvergaderingen instemmen met een fusie moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt ten aanzien

van bijvoorbeeld naam, tenue, logo en kleuren. Om alvast een gevoel te krijgen van wat de leden belangrijk vinden, verspreiden beide clubs geregeld een speciale fusienieuwsbrief, waarin ook bepaalde vragen worden voorgelegd aan de leden. De fusieclub zal, bij goedkeuring door beide ledenvergaderingen, in het seizoen 20162017 als één vereniging gaan acteren.

Zing je mee met Spirit? Koor Spirit zingt meerstemmige muziek voor jongerenkoor en middenkoor; vlot, melodieus en verrassend. Het koor wordt begeleid door een pianist en een dwarsfluit. Dirigente Maria Ganzeboom zorgt ervoor dat alles snel ingestudeerd en enthousiast uitgevoerd wordt. Koor Spirit zingt één keer per maand in een viering van één van de kerken in de Lebuïnusparochie. Het is nu nog een klein koor, met een jeugdige geest (leeftijd tussen 30 en 55 jaar). Nieuwe zangers en zangeressen zijn van harte welkom. Heb je de spirit, kom dan vrijblijvend langs en zing mee! Dag: woensdag. Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. Plaats: basisschool de Sleutel, Bakkerskamp 2, Schalkhaar. Meer informatie bij Astrid Coobs, fam.coobs@kpnmail.nl

COLUMN

Word winterlid bij TC Park Braband

Ankie Pannekoek woont aan de Oerdijk en is gemeenteraadslid voor D66. Daarvoor was zij zes jaar voorzitter van Platform Op een zaterdag in oktober was het een vrolijke boel in de Bibliotheek aan de Brink in Deventer. Het was opa en omadag! Als onderdeel van de Kinderboekenweek hadden tachtig kinderen van basisscholen een werkstuk gemaakt over hun beleving van opa en oma.

Aan mij de eer om te jureren en prijzen uit te reiken; voelt goed om te doen! De hoofdprijs was een reis naar Varese in Italië, gewonnen door Barbara van de Sluys van OBS Wereldwijzer in Colmschate. Dit was de tweede keer en initiatiefnemer en oudDeventenaar Charles Lansdorp van de Felini Foundation wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. Het initiatief loopt ook in andere Europese landen. Wat zou het leuk zijn als de Schalkhaarse Nicolaasschool en OBS De Sleutel volgend jaar ook meedoen!

De gemeente Deventer introduceert de Woonlastenapp. Daarmee krijg je makkelijk inzicht in de gemeentelijke belastingen en tarieven. Je ziet snel hoeveel je betaalt en hoe dit bedrag is opgebouwd. Ook kun je direct zien wat je gaat betalen wanneer je bijvoorbeeld in een duurder huis gaat wonen. Meer informatie volgt bij de nieuwe belastingaanslagen voor 2016.

De nieuwe reclamenota is een verademing! Geen benauwende regeltjes meer, die bij ondernemers soms voor grote ergernis zorgden, maar heldere voorbeelden met foto’s hoe het wel kan. De grootste winst zit hem in de mogelijkheid voor overleg tussen ondernemer en gemeente. In de praktijk blijkt dat vaak goed te werken. Je ziet dat ook aan de inspraak. De ondernemers zijn zo intensief betrokken, dat ze geen aanmerkingen meer hebben op de definitieve versie. Dat zegt wel wat. Helaas kreeg ik net geen meerderheid om de opmerking ‘reclame is niet in strijd met de goede zeden’ te schrappen. De toevoeging leidt tot verwarring, want je kunt er geen eenduidige betekenis aangeven. Ook vind ik hem overbodig, want er zijn geen gevallen bekend waarop hier gehandhaafd is.


8

december 2015

- INSCHALKHAAR

Nicolaasschool vraagt aandacht voor verkeersveiligheid De verkeerscommissie van de Nicolaasschool in Schalkhaar heeft dit najaar een verkeersactie gehouden. Gedurende een hele week is aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Doel was om het parkeren van auto en fiets rondom de school te verbeteren. ‘De school en verkeerscommissie vinden het belangrijk dat kinderen veilig van en naar school kunnen komen’, zegt directeur Astrid van de Ende. ‘Een veilige looproute naar school is essentieel. Tijdens het halen en brengen van kinderen is de verkeerssituatie rondom de school vaak onoverzichtelijk en onveilig. Er wordt veel in- en uit geparkeerd bij de school, zelfs op de stoep en op laad- en losplaatsen voor vrachtwagens bij de Aldi.’

Ook rijdt er volgens Astrid van de Ende veel verkeer langs de school en zelfs tegen de richting in. ‘En dat terwijl de kinderen juist dan naar of van school lopen en fietsen. De verkeerscommissie wil heel graag dat alle ouders de kinderen met de fiets of lopend naar school brengen en ophalen. Wanneer er een auto wordt gebruikt, wordt gevraagd deze te parkeren bij de kerk of bij de Bibliotheek. Dit is slechts enkele meters van school.

Sámen het nieuwe jaar in met feest VIBE 2016

Scoutinggroep LOAAH in beweging Ook op de komende kerstmarkt ontbreekt LOAAH niet. De scoutinggroep gaat hand- en spandiensten verlenen. Daarnaast verzorgt LOAAH ook Jozef, Maria en de herders in de levende kerststal. Deze gezellige activiteit staat als vast onderdeel gepind in de jaaragenda.

Inwoners van Schalkhaar vieren tijdens de komende Jaarwisseling voor het eerst in jaren weer sámen Oud & Nieuw! In de nacht van donderdag 31 december 2015 op vrijdag 1 januari 2016 organiseren Snack Plaza en de De Lindeboom de bruisende New Year’s Eve Party VIBE 2016 in het hart van ons dorp.

‘We zijn als groep in wat rustiger wateren gekomen wat betreft de zekerheid dat wij op onze huidige locatie aan de Grondhuisweg kunnen blijven’, laat Frits de Ruyter van LOAAH weten. ‘Wethouder Rorink sprak tijdens de raadstafel dit najaar de verlossende woorden. We waren ook blij met de steun die we van de raadsfracties kregen rondom de grondperikelen.’

‘We willen een breed publiek trekken, maar vooral ook inwoners van Schalkhaar warm maken voor een geweldig feest met Oud & Nieuw en zo de saamhorigheid nog verder vergroten’, vertellen Patricia (De Lindeboom) en Brian (Snack Plaza). ‘In de afgelopen jaren werd er vaak opgemerkt dat er tijdens de jaarwisseling niets te doen is in Schalkhaar. Aan die vraag willen we nu tegemoet komen.’ Het horeca-duo wil bezoekers van het feest een beetje het idee geven dat ze de jaarwisseling beleven op Times Square in New York en zullen de aankleding van de Lindeboom dan ook vanuit dat thema verzorgen. DJ Baas (bekend van de Business Lounge van GA Eagles), DJ Sander (bekend van onder meer de Battumse Kermis) en een Mystery DJ verzorgen, in stijl, de muziek. Kaarten voor VIBE2016 zijn in de voorverkoop verkrijg-

Na realisering van de nieuwbouw en het wennen om een eigen clubhuis te hebben na 14 jaar, kan LOAAH zich volledig bezighouden met scoutingactiviteiten. De groep groeit nog steeds gestaag. ‘Onze jeugdleden worden geleid door enthousiaste stafteams die elke opkomst weer leuke, gevarieerde en vaak ook originele activiteiten bedenken’, meent De Ruyter.

baar bij Snack Plaza, cadeauwinkel Odile en via Facebook: www.facebook.com/VIBE2016 Kosten: 30 euro per persoon, inclusief onbeperkt bier, fris, wijn en hapjes. ‘We vinden het leuk als mensen uit het dorp meedenken en hun ideeën met ons delen via snackplaza@hotmail.com. Dan wordt het VIBE2016 een feest van en voor ons allemaal.’

zaterdag 12 december 16.30 - 20.00 uur

KERSTMARKT

Schalkhaar

Al 40 jaar sterk in buitengroen

KERSTBOMEN VAN EIGEN KWEKERIJ

www.ggooiker.nl

van klein tot groot, kant en klaar in pot, met kluit of gezaagd. Diverse soorten: zilverspar, fijnspar, blauwspar en Nordman

Eind november zijn leden van de scoutinggroep eensgezind bezig geweest om clubhuis en omgeving winterklaar te maken. De container werd geschilderd en er werd gewerkt aan de pionierpalenberging, en de kampvuurkuil. Het clubhuis kreeg een grote schoonmaakbeurt en er warden stellingkasten gemaakt en ingedeeld. Leden waren actief met allerlei handen spandiensten. Om de groei van de jeugdleden op te kunnen vangen, is LOAAH bezig om de stafteams aan te vullen met nieuwe personen. Lijkt het u leuk? Dan kunt u op de kerstmarkt op het dorpsplein bij de kraam van LOAAH informatie inwinnen. Meer info op www.loaah.nl Stevige basis voor onze pionierpalen berging; een van de zaken tijdens onze klussendag op zaterdag 21 november

Spaar tot 30 januari 2016 voor gratis boodschappen t.w.v. 50,- euro!

Wechelerweg 38a, 7431 PC DIEPENVEEN, Tel: 0570-592133, Open: ma t/m vrij 8:30 – 18:00,za 8:30 – 17:00

Zoek je leuke inspiratie voor de feestdagen...dan hebben wij leuke cadeautjes om te geven zoals cadeaubonnen, accessoires en kleding. Wij zorgen dan voor een feestelijke Sint of Kerst cadeauverpakking. Graag tot ziens in onze winkel, Bianca & Christel

B&C Fashion

B&C Fashion hanteert de volgende openingstijden: Woensdag en vrijdag: 10:00 uur tot 17:30 uur Donderdag van 14:00 uur tot 17:30 uur Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur

Ook elke zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur!

Wat een verschil.

Fahner

Pastoorsdijk 22, 7433 DK Schalkhaar Tel. 0570 - 621909, Fax: 0570 - 620920


9

I N S C H A L K H A A R - december 2015

Hoe mooi is het…? Dat er in Schalkhaar nog steeds een slagwerkgroep is van muziekvereniging St. Caecilia? We horen mensen regelmatig vragen: bestaat de muziekvereniging nog? Voor alle duidelijkheid, de slagwerkgroep bestaat nog steeds! Helaas heeft St. Caecilia afscheid moeten nemen van de fanfare, met pijn in het hart. De slagwerkgroep is er nog steeds en zal ook zo lang mogelijk blijven bestaan. Het is een gezellige groep die graag samen muziek maakt; slagwerk is een hele serieuze aangelegenheid. Omdat je, juist met het slagwerk, veel moet tellen. ‘ Als wij worden aangesproken na een optreden, dan vragen mensen vaak waarom wij niet lachen tijdens het optreden, altijd super geconcentreerd bezig zijn en geen tijd hebben om even rond te kijken’, zegt voorzitter Joke Grolleman. ‘De reden is dus: het tellen! Ik ondervind dat nu zelf ook als voormalig fanfarelid.’ Plezier Als je als blazer even de tel kwijt bent, dan hoor je aan de melodie wel wanneer je weer moet beginnen of wanneer je het weer op kan pakken. ‘Dat is bij het slagwerk wel anders’, vindt Joke Grolleman. ‘Ben je het kwijt,

Astrid Morsink van I’ A.M. Kleur&Stijl

Kleur en stijl in december

De kerstborrel op je werk, het kerstdiner of een spetterend oudejaarsfeest; december is de maand waarin je je helemaal kunt uitleven wat de ‘styling’ van je kleding betreft. Onze dorpsgenoot Astrid Morsink van I’ A.M. Kleur&Stijl geeft tips om het wat gemakkelijker te maken. dan is het bijna onmogelijk om op het juiste moment weer te beginnen. Maar natuurlijk is er veel ruimte voor plezier en dat maakt het juist zo leuk. Het is zo mooi om samen muziek te maken en dat willen wij ook blijven doen!’ Het eerste optreden van de slagwerkgroep van St. Caecilia is op de Kerstmarkt op zaterdag 12 december. ‘Wij laten dan ook weer van ons horen’, zegt Joke Grolleman beslist. ‘Want de

opmerking ‘bestaan jullie nog steeds?’ willen wij uit de wereld hebben. Ook in 2016 gaan we weer optreden met de slagwerkgroep. Hoe, wat en waar, dat laten we nog weten.’ Doe mee! Hoe mooi is het…? Als de slagwerkgroep nog jaren door kan gaan met muziek maken? En hoe mooi zou het zijn…? Als St. Caecilia er nog een paar enthousiaste slagwerkers bij zou krijgen. Kom eens langs en kijk mee

tijdens een repetitie. Heb je al wat ervaring? Doe dan gewoon gezellig mee! ‘Op donderdagavonden oefenen wij vanaf 19.30 uur in de Nicolaasschool’, laat Joke Grolleman weten. ‘Wij zien u graag tijdens de Kerstmarkt, bij een repetitie of bij een volgend optreden! Rest mij, namens al onze leden, u hele fijne Kerstdagen te wensen en een goed en gezond 2016!’

Gezocht: enthousiaste Schalkhaarder met een idee!

Marieke Kok en Jorina Weenink zijn actief in het ‘Dorpen-platform’ van Deventer Buiten voor ons dorp Schalkhaar. Vanuit het Dorpenplatform zorgen zij voor het ophalen van ideeën en verbinden van initiatieven en met name (financieel) ondersteunen van deze initiatieven. Het Dorpenplatform is een discussieen gespreksplatform. In het dorpenrondje vertelt de afvaardiging van elk dorp de actuele activiteiten en initiatieven van hun dorp. Het zorgt er zo voor dat Marieke Kok en Jorina Weenink een goed beeld hebben van

COLUMN

Slagwerkgroep St. Caecilia blijft bestaan

wat er speelt in de verschillende dorpen in het buitengebied van Deventer. Ook worden tijdens de vergaderingen het wijkbudget verdeeld over de initiatieven uit de verschillende dorpen. Hoe krijg je dan subsidie? Eigenlijk is

het heel simpel. Heb je een idee dat ervoor zorgt dat inwoners nog meer verbonden en betrokken raken ? Laat het Marieke en Jorina weten! Samen zorgen zij ervoor dat het idee verder uitgewerkt wordt en dat de aanvraag wordt ingediend bij het Dorpenplat-

form. Vervolgens kan de aanvraag rekenen op steun, geven de dames tekst en uitleg tijdens het overleg van het Dorpenplatform. Als je idee goed is en het is ook nog eens sterk onderbouwd, dan kan je rekenen op financiële steun vanuit het Dorpenplatform. Naast alle mooie initiatieven zijn nieuwe ideeën altijd welkom. De grootste kans van slagen hebben de initiatieven die opgestart zijn door dorpelingen die ook het enthousiasme en de betrokkenheid hebben om zijn of haar idee te realiseren. De volgende initiatieven zijn al gestart met steun vanuit het dorpenplatform: Schalkhaar helpt elkaar, Schalkse Vrouwen, Schalkhaar.nu, Buitengoed de Kolk, Jeu de Boules workshop en diverse groenperken in het dorp zien er weer mooier uit. Het meest recente initiatief is de ‘Open Deuren route Schalkhaar’. Dat is tot stand gekomen door twee bewoners die nieuwsgierig waren naar de hobby’s of verzamelingen van dorpsbewoners. Met behulp van het wijkbudget hebben zij folders en posters kunnen afdrukken. Door netwerken vonden zij een negental enthousiaste creatievelingen die hun huis voor een avond open stelden aan publiek. Nieuwe contacten zijn gelegd, men heeft elkaar geënthousiasmeerd en zeer waarschijnlijk komt er nog een keer een ‘ Open Deuren route Schalkhaar’. Voor bewoners, door bewoners. Een wandelclubje starten? Samen-eten initiatief organiseren? Laat je idee horen! Voor informatie: Marieke Kok 06-85364554, Jorina Weenink 06-51646574. Of mail: wijdeventer@gmail.com.

Geen tijd om te winkelen, maar wil je er wel feestelijk uitzien? Denk dan eens aan zijde, kant en glans. Een kanten topje of een clutch in een glanzend materiaal geeft al snel iets feestelijks! Bijkomend voordeel van een topje is dat het gemakkelijk mee te nemen is. Zo kun je, als je het handig aanpakt, je kantooroutfit met dat topje en een paar hoge hakken snel omtoveren tot een feestelijke outfit voor de kerstborrel. Houd je niet zo van ‘opgetut’ en wil je er toch feestelijk uitzien? Combineer dan een mooie zwarte broek met een zijden bloes in jouw kleur wit. Ook hierbij mogen een elegante pump en een clutch niet ontbreken. Een wintertype draagt zuiver wit of wolwit, een zomertype draagt liever wolwit dan zuiver wit (is wat zachter), een herfsttype draagt roomwit (of een beetje beige) en een lentetype draagt ivoor wit of romig wit.

Kleur mag je dragen, maar let op met groen en rood als je niet de concurrentie met de Kerstman aan wilt gaan. Ga voor een kleur die fantastisch bij je huidkleur staat, want daar ga je van stralen! Zwart staat maar weinig vrouwen goed, maar als jij je daar heel prettig in voelt, draag het dan gewoon. Met een feestelijk jasje in een kleur uit jouw palet en mooie accessoires kun je het, voor veel vrouwen te contrasterende, zwart wat afzwakken. I’ A.M. Kleur&Stijl (De Botterije 1, Schaklhaar) heeft deze Kerst voor jou de meest trendy tassen, armbanden, kettingen, oorbellen, hippe poncho’s, omslagdoeken, shawls, portemonnees en make-up ingekocht. Alles in de huidige modekleuren, zodat jij nog meer kunt stralen! Kijk voor (extra) openingstijden van de studio op www.iamkleurenstijl.nl. Iedereen die geweest is, maakt kans op een korte kleurenanalyse t.w.v. 55 euro.


10

december 2015

- INSCHALKHAAR

SVS gymnastiek en jazzdans Cheque voor

Kenniscentrum Oncologie Vorige maand is door de Stichting Groot Verzet tegen Kanker een cheque uitgereikt aan het team KCO Samen Sterk. Een mooi bedrag van 12.500,- euro. Door alle activiteiten die door de deelnemers van het team KCO Samen Sterk zijn ontplooid, is dit mooie bedrag bij elkaar verkregen. Iedereen, een team van wandelaars, fietsers en vrijwilligers heeft met heel veel inzet en enthousiasme de route naar de top van de Mont Ventoux beleefd afgelopen september. Inmiddels heeft het team KCO Samen Sterk zich

ingeschreven voor de beklimming op 1 en 2 september 2016. Voor meer info www.grootverzettegenkanker.nl of stuur een e-mail naar vc@kenniscentrumoncologie.nl.

De leden van SVS gymnastiek en jazzdans hebben een vol en leuk programma dit seizoen! Momenteel zijn verschillende groepen in voorbereiding voor hun optreden tijdens de Voorster Dansdag op 23 januari 2016 in Twello. Meerdere optredens volgen dit seizoen, waaronder Deventer Open Podium in de Deventer Schouwburg op 6 maart, de A-selectie mag dit jaar meedoen aan de lokale versie van The Passion in Deventer op 20 maart, Schalkhaar Life in het weekeinde van 20,21 en 22 mei en natuurlijk niet te vergeten de drie jaarlijkse uitvoering op 2 en 3 juli 2016. De Hiphop- groep die vorig jaar is gestart onder leiding van Kaylee van de Bosch, is een succes gebleken. Al snel werd één groep te groot en konden er twee groepen gerealiseerd worden. Er zijn nog plekken vrij in deze groe-

pen voor nieuwe leden. Ook in een aantal reguliere tienergroepen en bij de dames is nog ruimte voor nieuwe dansers. De damesjazzgroepen die momenteel op donderdagochtend trainen in Colmschate, gaan met ingang van januari 2016 dansen op de donderdagochtend in het Haarhuus. Ook in deze groepen is er nog ruimte voor nieuwe leden, dus mocht je belangstelling hebben: kom een keer meedoen!

data van optredens en foto’s, kunt u terecht op onze site: www.svs-gymjazz.nl Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina: SVS Gymnastiek & Jazzdance Wij wensen u allen namens het bestuur van SVS gymnastiek en jazzdans alvast een spetterend en sportief 2016!

Voor informatie over de vereniging en ons lesaanbod, maar ook voor

Bent u het ook zat om zelf uw administratie te doen? Stuur dan een mailtje naar info@ruitenbeekadministratief.nl of bel 0570-676066 voor een vrijblijvende kennismaking.

We hebben meer dan u denkt!

We zijn geen standaardwinkel met alleen huishoudelijke artikelen. We zijn een echte “Winkel van Sinkel”

Ook wij zijn aanwezig op de kerstmarkt, met diverse kerstartikelen en leuke aanbiedingen

Novy de Lange Jacqueline Bruggeman-Ruitenbeek Spanjaardsdijk 30, 8111 RM Heeten, T 0570-676066 info@ruitenbeekadministratief.nl, www.RuitenbeekADMINISTRATIEF.nl

Oerdijk 19, 7443 AE Schalkhaar, Tel. 0570-752535 info@novydelange.nl, www.novydelange.nl

zaterdag

12 december

16.30 - 20.00 uur

KERSTMARKT

Schalkhaar

Oerdijk 13, 7433 AE Schalkhaar tel. 0570 - 629079 mail: Headlineswildevries@gmail.com

www.SchoonheidssalonWildeVries.nl


11

De OVS-cadeaubon: leuk om te geven, leuk om te krijgen Verkrijgbaar bij leden van de OVS en te besteden bij alle OVS-leden!

maximaal 2 pers. per bon maximaal 2 pers. per bon

aangeboden door: Plus Fahner aangeboden door: Eten bij Pa en Ma

maximaal 2 pers. per bon maximaal 2 pers. per bon

Gratis broodje beenham

aangeboden door: Rookes Rietman topSlijter Swartjes

Als blijk van waardering voor hun klandizie in de afgelopen jaren bieden de ondernemers in Schalkhaar de dorpelingen tegen inlevering van de bonnen op deze pagina GRATIS boerenkool met worst, een broodje beenham, warme chocolademelk en glühwein aan.

Boerenkool + worst

Naast de gezellig ingerichte kraampjes met onder meer diverse kerst- en decoratieartikelen kom je zaterdag 12 december a.s. ongetwijfeld ook de kar van Schalkhaar Helpt Elkaar tegen, van waaruit u ‘aandacht zal worden geschonken’.

Gratis

In de Nicolaasschool kan er door de kinderen worden geknutseld. Voor de tweede keer in successie is er op de kerstmarkt een ‘dranktent’, waar bezoekers een biertje, wijntje of wat fris kunnen kopen. Maar natuurlijk ook een lekker warm bakkie koffie.

Gratis Glühwein

Bij de kerstmarkt komt een podium, waarop diverse optredens te bewonderen zijn: midwinterhoornblazers uit Lettele, drumband St. Caecilia, de Bêkezangers, Rewire en het kwartet Bemused. Er wordt bovendien een aantal keren aan een Rad van Fortuin gedraaid, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Deze zijn uiteraard beschikbaar gesteld door de plaatselijke ondernemers.

Tegen inlevering van deze bon

Bewoners van de toegangswegen naar het dorpsplein wordt gevraagd waxinelichtjes op de stoep te zetten en scoutinggroep LOAAH maakt het op het schoolplein (voor de school) gezellig door marshmallows en/of broodjes met de kinderen uit het dorp te gaan bakken. Ook is er weer een levende kerststal van de scouting met een ezel en schapen en een Jozef en Maria.

Tegen inlevering van deze bon

Voor de zevende keer organiseert de Ondernemersvereniging Schalkhaar een kerstmarkt op het dorpsplein. Dit jaar wordt ook weer een deel van de Pastoorsdijk bij de plaatselijke kerstmarkt betrokken. Op zaterdag 12 december tussen 16.30 en 20.00 uur bedanken de plaatselijke winkeliers daarmee de inwoners van Schalkhaar voor hun klandizie in het afgelopen jaar.

Tegen inlevering van deze bon

Zaterdag 12 december 16.30 uur tot 20.00 uur

leeftijd minimaal 16 jaar

Kerstmarkt Schalkhaar

aangeboden door: Kapsalon Jeannet Total Look

Tegen inlevering van deze bon

Gratis warme Chocomelk

I N S C H A L K H A A R - december 2015


12

december 2015

- INSCHALKHAAR

Orthopedagogische Praktijk JADE tijdelijk gesloten WWW.TOTAL-LOOK.NL · STELJEVRAAG@TOTAL-LOOK.NL

Sinds begin maart is Orthopedagogische Praktijk JADE gevestigd in De Groeiplaats aan de Pastoorsdijk 16 in Schalkhaar. Inmiddels hebben al een hoop ouders en kinderen uit de regio hun weg naar de praktijk gevonden. Niet alleen voor onderzoeken naar hoogbegaafdheid, sociaal-emotionele ontwikkeling of dyslexie. Ook voor individuele kindercoaching, remedial teaching en studiecoaching. Daarnaast worden er regelmatig groepstrainingen aangeboden, zoals ‘Snel leren = leuk leren’, de weerbaarheidstraining ‘Kook!kracht voor Kids’ en de brugklastraining ‘Brugklas Bikkels’. Daarnaast geeft Praktijk Jade workshops aan volwassenen, scholen en gastouderbureaus. De kleinschaligheid, huiselijke sfeer en persoonlijke aanpak worden bijzonder gewaardeerd door de kinderen en ouders die bij Praktijk Jade komen. Er wordt veel gebruik gemaakt van het gratis kennismakingsgesprek. ‘Ik vind het geweldig om te merken dat kinderen en ou-

ders zich prettig voelen bij mij en in de praktijk’, zegt orthopedagoog Meike van Poppel, die Orthopedagogische Praktijk Jade leidt. ‘Mijn doel is om kinderen en ouders een steuntje in de rug te geven, zodat ze zelf weer verder kunnen. Door de oplossingsgerichte aanpak zijn de trajecten kort, praktisch en afgestemd op de hulpvraag.’ Zelf heeft Meike van Poppel ook een hoop bijgeleerd de afgelopen maanden, onder andere over de invloed van primaire reflexen op het leren en op gedrag. Daarnaast heeft ze zich verder geschoold in visuele screening en training. Hoewel de praktijk heel goed loopt, zal deze van half januari tot begin mei 2016 gesloten zijn. Wel om een hele bijzondere reden: Meike en haar man verwachten namelijk eind februari hun tweede kindje.

www.schalkhaar.nu wenst u een in alle opzichten voorspoedig

2016

· KAPSALON · GREATH LENGTS · · PERMANENTE MAKE-UP · BEAUTY · · MICRODERMABRASIE · HUIDVERBETERING · · MASSAGE · PEDICURE · MANICURE · VISAGIE · · AFSLANKEN · KLEDING · TASSEN · SIERADEN · SCHALKHAAR Timmermansweg 33 (0570)-636736 · DEVENTER Andriessenplein 37 (0570)-514740


WWW.TOTAL-LOOK.NL ·

I N S C H A L K H A A R - december 2015

STELJEVRAAG@ 1 3 TOTAL

Vocalgroup Notes bij benefietconcert Serious Request 2015 Op dinsdag 22 december organiseert Stichting Benefiet Deventer een benefietconcert in de Deventer Schouwburg. De opbrengst van het concert, waarbij onder meer Vocalgroup Notes uit Schalkhaar optreedt, gaat geheel naar het goede doel van 3FM Serious Request 2015. gen op 22 december voor een bijzonder en avondvullend programma. De avond zal bestaan uit ongewoon muzikale samenwerkingen tussen de artiesten. De regie is in handen van Monique Braam en programmamaker Martin van de Vrugt. Jan Terlouw, de bekende schrijver en voormalig politicus, presenteert het benefietconcert.

Werken met portfolio op OBS De Sleutel

COLUMN

De opbrengst is dit jaar bestemd voor hulp aan kinderen in oorlogs- en conflictgebieden in samenwerking met het Rode Kruis. Het concert begint om 19.30 uur in de foyer, om 20.30 uur vervolgt het programma in de grote zaal. Kaarten kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar bij de kassa of de website van de Deventer Schouwburg. Niet eerder hebben zoveel artiesten uit Deventer op één podium opgetreden. Singer songwriters, popkoren, orkesten en zelfs een doedelzakgezelschap zor-

Jeannet Olthoff, eigenaar van Jeannet Total Look

Haartrends en make-up

Nonchalant en natuurlijk… dat KAsleutelwoorden PSALON · GRvoor EATH zijn· de de LENGTS · haartrends en make-up voor de · PE RMANENTE MAKE-U De laatste jaren hoor je in onderwijsland steeds vaker over de 21e eeuwse vaardigheden. Naast P · BEAUTY winter van 2015/2016. Perfect onderwijs in de basisvakken, wil men kinderen voorbereiden op de toekomst door de · MICR OD ER M AB RA SIEhuid haar en een stralende met · HU ontwikkeling van creatief en kritisch denken en probleemoplossend vermogen te stimuleren. · MAS highlights en honingkleurige IDVERBETER SAGE · PEDICURE · MANICU RE · VIS blushes. Laat uw haren en uw Deze vaardigheden wijsprogramma. Net als voor de plan bewaart in een portfoliomap.· AFSLAN KE N · KL huid stralen, bij Total Look ED IN G · TASSEN · SIERA vertonen grote basisvakken (meestal nauw verbonAan het einde van een periode reflecontvangt u alle tips en trucs overlap met de den met teert de leerling opHAA hetR doel: Is het SCHALK Timmermansweg 33 (0570) op het -63gebied 6736 · van DEVhaarprincipes van het de lesmethodes) heeft de school leergelukt? Is het doel gehaald? Waarover ENTERenAndriessenplein 37 (05 beautytrend 2015-2016. daltononderwijs: lijnen en (tussen-)doelen beschreven ben ik tevreden en waaraan moet ik omgaan met voor de daltonpijlers. nog werken? Voor uw haar adviseren wij verantwoorde lijn Marroccanoil. Met delijkheid, Periodiek staat steeds één van de In een gesprek met de ouders doet zelfstandigheid, daltonpijlers centraal. Aan het begin het kind aan de hand van zijn portdit product zorgen we voor samenwerken van zo’n periode voert de leerkracht foliomap verslag van het leerproces mooi, natuurlijk en gezond en reflecteren samen met individuele leerlingen van de achterliggende periode. De uitziend haar. Hoogwaardige liggen in het doelgesprekken. De doelen uit deze ouders zijn daarbij toehoorder en de ingrediënten hydrateren en verlengde van gesprekken worden door de leerling leerkracht is helpend aanwezig. Ook voeden het haar en zorgen dat wat men onder met behulp van de leerkracht uitgekinderen van groep 1 oefenen hier de vochtbalans wordt hersteld. het 21e eeuwse werkt in een plan, waaraan enkele al mee. Vanaf groep 3 ontvangen de Tijdens uw behandeling kunnen leren verstaat. weken wordt gewerkt. leerlingen ook nog een overzicht van wij uw haar extra verzorgen met Enkele doelen: Ik pak zelf mijn de overige prestaties, vergelijkbaar de complete lijn afgestemd op Binnen OBS materialen en ruim ze na afloop op. met een rapport. Deze lijst maakt uw haartype. U merkt direct De Sleutel Ik maak een planning voor meerdere ook deel uit van het portfolio. resultaat van gevoed haar. hebben de dagen en houd mij daaraan. Ik los daltonprinzelf conflicten op. Het werken met een portfolio is Uw huid laten we stralen; cipes een voor OBS De Sleutel een belangrijke met een huidanalyse wordt prominente De leerling verzamelt bewijsstukken impuls voor toekomstbestendig de huidconditie en eventuele plaats in om te laten zien hoe aan het doel gedaltononderwijs. huidproblemen met mogelijke het onderwerkt is. Deze worden samen met het onderliggende oorzaken achterhaald. De huid wordt letterlijk in kaart gebracht om zo een stappenplan op te stellen voor een gezonde huid. Tijdens De 20-jarige Robin Ann van Gorssel is sinds juni van dit jaar de wintermaanden adviseren wij u de microdermabrasie, onze één van de jongste zelfstandig ondernemers van Schalkhaar. Diamond Touch behandeling. Onze dorpsgenote is na haar studie begonnen als paardenJudo is een heel gezonde sport voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze is de meest natuurlijke, tandarts onder de bedrijfsnaam Equiinfinity. minst ingrijpende methode Al jaren adviseren artsen, pedagogen, psychologen en om uw huid structureel te fysiotherapeuten om kinderen op judo te doen. Judo Vereniging De Schalkhaarse helpt met heel veel behandelingen die zijn uitgevoerd en verbeteren. Deze innovatieve Schalkhaar biedt iedere dinsdag de mogelijkheid om hieraan te passie en liefde paarden die proble- hoe klanten de behandeling van hun techniek zorgt met haar zuivere men hebben aan hun gebit. Robin paard hebben beleefd. werken. diamanten en seruminfusions Ann probeert eigenaren te overtuigen voor schitterende resultaten. Want met judo train je het hele li- sportieve mogelijkheden. Bijvoor- van het feit dat een jaarlijkse behanDe totale huidconditie is na de chaam en krijg je conditie. Maar ook beeld voetbaljudo om voetballers deling voor elk paard noodzakelijk is. behandeling zichtbaar verbeterd interessant is dat kinderen goed met sterker en slimmer te maken, condi- Ze laat eigenaren alles zien en zelfs en de huid voelt zijdezacht aan. elkaar leren omgaan, zich leren be- tietraining en judo voor volwassenen voelen zodat het verschil voor en na heersen en een goed zelfvertrouwen en valpreventie voor senioren. Is één de behandeling duidelijk wordt. Aansluitend kunt u de huid ontwikkelen. Judo is bij uitstek een van de trainingen interessant voor u met make-up voorzien met aanvulling op fysieke en mentale op- neem dan contact op via secretari- Het gebit is erg belangrijk voor het een stralende teint, iedere voeding van kinderen. functioneren van het paard. Equiinaat@judoschalkhaar.nl! dag… De BBcream is een finity vindt het dan ook erg belanggetinte dagcrème op basis Bewegen De trainingen vinden plaats in ’t rijk dat paarden zonder pijn in hun van zeer sterke antioxidanten Judo is dus goed voor je conditie. Het Haarhuus. Tussen 16.00 uur en 17.00 mond kunnen leven. Door jaarlijks en met 100% natuurlijk UV is een sport die een veelzijdigheid uur is er kleuterjudo (4 tot 6 jaar) en het paard te laten controleren, kunvan bewegen vraagt. Duwen, trekken, daarna trainen de kinderen van 6 tot nen veel problemen worden voorkoreflectie@. De ultrafijne balans verstoren, zelf de balans zien en met ± 9 jaar. Tussen 18.00 uur en men. Niet alleen problemen met het kleurpigmenten geven uw huid te behouden, werpen, controleren, 19.00 uur trainen de oudere kinde- eten, maar ook problemen tijdens het een natuurlijke, gelijkmatige rechts en links. Naast de conditie leer ren. Wilt u eerst eens kijken met uw rijden. stralende teint. Oneffenheden je met judo veilig te vallen. Die val- kind(eren) en proeflessen nemen? en vermoeidheidsverschijnselen technieken zijn heel bruikbaar in het Dat kan! Kijk op www.judoschalk- Kijk voor meer info op Facebook bij worden verzacht en dagelijkse kinderleven, bijvoorbeeld haar.nl voor meer informatie. Tot snel Equiinfinity paardengebitsverzordroogtelijntjes worden bij het fietsen of spelen. ging. Daar staan verhalen over de op judo! opgeheven. De allergeenvrije formule hydrateert, verzorgt Het mentale aspect van judo is een en laat uw huid zijdezacht belangrijk voordeel ten opzichte van aanvoelen. andere sporten. Om goed te judoën moet je werken aan je discipline en Voor een perfecte glimlach concentratie. Judo draait ook om resadviseren wij u een lipgloss die pect en beleefdheid naar elkaar en de uw lippen een sprankelende leraar, bijvoorbeeld door te buigen finishing touch geven. Kom naar elkaar. binnen bij Total Look aan de Smidsweg en laat u adviseren! Voetbaljudo Naast judo voor kinderen biedt Judovereniging Schalkhaar nog meer

Judo, supergezond voor kinderen en volwassenen

Startende ondernemer: Equiinfinity

zaterdag 12 december 16.30 - 20.00 uur

KERSTMARKT

Schalkhaar


14

december 2015

Kerst-/Streekmarkt bij De Oorsprong

- INSCHALKHAAR

Help mee aan een Sterk Schalkhaar, een mooier dorp dan het nu al is!

Op zondag 13 december a.s. is er een kerst-/streekmarkt bij De Oorsprong aan de Spanjaardsdijk 68c in Schalkhaar. Op de Oorsprong in Schalkhaar is een unieke samenwerking van biologisch en duurzaam ondernemen gestart.

COLUMN

Een ambachtelijke kaasmakerij, een tuinderij op basis van sociale permacultuur, een streekwinkel en een restaurant gebruiken nu de gebouwen en de grond van het complex. Op zondag 13 december presenteren alle deelnemers aan dit unieke project zich en is er bovendien een loterij ten behoeve van de Stichting Bo Minnee. Stichting Bo Minnee is opgericht ter nagedachtenis aan Bo. De stichting wil namens Bo graag gezinnen met een ziek kind een steun in de rug geven en KiKa steunen.

Dorpsgenoot Harry ten Have is raadslid voor Gemeentebelang. Hij was lange tijd bestuurslid van de Stichting Nicolaasschool, actief betrokken bij regiegroep Schalkhaar en de Stichting Sportvoorzieningen. Dagelijks werk: Groenadviesbureau Ten Have.

In Schalkhaar

Vrijheid in denken en doen. Wat een rijkdom hebben we hier en wat staat dat in schril contrast met de situatie in veel andere landen! Maar ook onze vrijheid kent zijn beperkingen. We kunnen ons niet alles permitteren. Financieel gezien reiken de bomen niet tot in de hemel. We zullen in de toekomst méér moeten doen met minder geld en dus keuzes moeten maken. Gaan we voor het delen van welzijn of gaan we meer voor persoonlijke welvaart? Meer geld voor gezondheidszorg of meer werkgelegenheid creëren? Meer geld voor groenonderhoud of meer geld voor onderhoud van wegen en fietspaden? Politiek bedrijven is het voortdurend staan voor dilemma’s.

Positieve energie Waar in de stad het aantal inwoners daalt, stijgt dit fors in Schalkhaar. Komende jaren groeit dat aantal naar ruim 6000. Dit geeft nieuwe kansen voor het behoud van de leefbaarheid en extra uitdagingen om het dorpse karakter te behouden. Grootschalige ontwikkelingen voor het Linderveld en Schalkhaar Noord zijn definitief naar de prullenmand verwezen. Het agrarische coulisselandschap blijft behouden. De meeste inwoners van Schalkhaar denken positief over het hebben van een asielzoekerscentrum. Hier moeten we positieve energie uit halen. Er zijn nog zaken die om extra aandacht vragen. De uitdaging om ze op de politieke agenda te krijgen, ga ik met plezier aan. Uit Schalkhaar Vanaf januari 2016 vergadert de gemeenteraad weer in de Deventer binnenstad. We verruilen de Lindeboom in Schalkhaar voor het nieuwe stadhuis. Gemeentebelang kijkt tevreden terug op het verblijf in Schalkhaar. Er zijn belangrijke besluiten genomen. Zowel politici als belangstellenden konden de vergaderlocatie makkelijk vinden en er hun auto ook nog eens eenvoudig en bovenal gratis kwijt. Het wordt voor iedereen even wennen in ons nieuwe onderkomen. Ik hoop u daar te ontmoeten bij de - wat mij betreft- sobere opening van het nieuwe stadskantoor.

Senioren Sociëteit Schalkhaar

Bent u ouder dan 55 jaar? Dan bent u van harte welkom bij de Senioren Sociëteit Schalkhaar. De vereniging heeft tot doel de senioren van Schalkhaar een gezellige middag te bezorgen en contacten te laten leggen. Iedere tweede dinsdag in de maand, behalve de zomermaanden komt de Senioren Sociëteit Schalkhaar bij elkaar in ‘De Lindeboom’. Het zijn geen spelletjesmiddagen, maar er komt altijd een spreker met vertellingen over allerlei onderwerpen, meestal ondersteund door dia`s of Powerpoint presentatie. Soms ook met muziek en of cabaret. Komt u eens een kijkje nemen? De contributie bedraagt € 25,- per jaar p.p. Introducés zijn welkom tegen betaling van € 4,-. Tweemaal koffie/thee per middag is inbegrepen. Voor verdere inlichtingen kunt u zich melden bij: Atty Fischer, Mensinksdijkje 3, Schalkhaar. Telefoonnummer: 0570-631870 of mobiel : 06-44446594, e-mail: attyfischer@ gmail.com.

Uitvoering SVS Jazz & Gym in sporthal Het jaar 2016 is weer het jaar van de driejaarlijkse uitvoering van SVS Jazz & Gym. Dit keer is het niet mogelijk om de uitvoering in ‘t Haarhuus te doen. De optredens zijn verplaatst naar de Sporthal Schalkhaar. De groots opgezette uitvoering wordt gehouden in het weekeinde van 1, 2 en 3 juli 2016. Alle groepen van de vereniging doen hieraan mee. Dus zet dit alvast in de agenda!

Zou het niet mooi zijn wanneer we elkaar op allerlei plaatsen en tijden in Schalkhaar kunnen ontmoeten? Wanneer je als beginner, middengroeper of oudere de juiste woonvorm kunt bewonen in Schalkhaar? Wanneer er in ons dorp ondersteuning en zorg is voor iedereen die tijdelijk of blijvend hulp nodig heeft? Wanneer er allerlei basisvoorzieningen blijven of bijkomen in Schalkhaar? Mooie gedachten waar wij toch graag onze handen voor uit de mouwen willen steken? Dat is precies waar de Regiegroep van droomt en als wij dat willen, dan kunnen we dit met elkaar tot stand brengen. Daarom roept de Regiegroep Schalkhaar inwoners op om samen aan vier onderwerpen te werken. Door aan deze onderwerpen aandacht te besteden willen wij Schalkhaar een fijner dorp maken om in te wonen. Meewerken hieraan is niet alleen leuk, maar betekent ook invloed uitoefenen en trots zijn op het resultaat. De eerste inwoners hebben zich al gemeld en zij zoeken teamgenoten om samen aan de slag te gaan. Hoe gaan we te werk? Samen met anderen, ondersteund door de al aanwezige Regiegroepleden werken aan de projectplannen die voor ieder onderwerp geschreven zijn. Welke leeftijd je bent maakt niet zo veel uit. Ieder kan vanuit zijn of haar wijsheid een bijdrage leveren binnen de verschillende aandachtsgebieden. Help mee! Interesse? Stuur een mailtje naar regiegroepschalkhaar@gmail.com

Nieuwe vrijwilligers maken Zomerdagkamp 2016 mogelijk Bij de jaarlijkse evaluatie van het Zomerdagkamp, dit najaar, hebben Maroeska Keizer en Jorina Weenink aangegeven te stoppen als vrijwilligers binnen de werkgroep. De overige organisatoren zijn beide dames erg dankbaar voor de jaren die ze zich hebben ingezet. ‘Eind oktober hebben we om die reden, via verschillende wegen, aandacht gevraagd voor het tekort aan vrijwilligers in de organisatie’, laat Jan Maarten Reijntjes weten. ‘Het was duidelijk dat het kamp in 2016 niet door zou kunnen gaan als er niet meer vrijwilligers in de organisatie zouden komen. We danken iedereen voor het massaal delen van deze informatie.’ In de afgelopen jaren zien de organi-

satoren een trend waaruit blijkt dat het aantal kinderen dat deelneemt aan het Zomerdagkamp gestaag groeit. ‘Met de bouwontwikkelingen in Schalkhaar houden we er rekening mee dat dit verder zal blijven groeien. Om die reden is het ook noodzakelijk dat de organisatie meegroeit’, legt Reijntjes uit. Kennismaken ‘Gelukkig kunnen we op dit moment

meedelen dat er enkele reacties zijn geweest. Hieruit zijn, zoals het er nu uitziet, voldoende enthousiaste vrijwilligers gekomen. In januari zullen we met hen kennismaken en starten met de organisatie van het Zomerdagkamp 2016.’ Met de winter voor de boeg kijkt de organisatie van het Zomerdagkamp in Schalkhaar met weemoed terug naar een geslaagd en zonnig zomer-

dagkamp 2015. Wat heeft iedereen heerlijk gebouwd, geknutseld, gesurvivald en zich uitgeleefd! Dit jaar werd ook het nieuwe logo gepresenteerd. Schade ‘Tijdens de harde storm in het weekeinde voorafgaand aan het zomerdagkamp hebben we schade geleden’, treurt Reijntjes. ‘Zeker twee tenten zijn onherstelbaar beschadigd. Zomerdagkamp Schalkhaar valt onder Raster. We zijn geen eigen stichting en hebben geen eigen gelden.’ De organisatie van het Zomerdagkamp probeert een plekje te bemachtigen op de kerstmarkt Schalkhaar. ‘Wij hopen daar een inzamelingsactie te kunnen houden, zodat we van de opbrengst nieuwe tenten, stevige spanbanden en grote haringen kunnen aanschaffen. Met steun van de Schalkhaarse bevolking gaat dat vast en zeker lukken!’

Ik wens u mede namens mij fractiegenoten van Gemeentebelang fijne feestdagen en een goed 2016! Een foto uit de ‘oude doos’, zomerdagkamp 2013. Afscheid van o.a. Pim Schrijver


15

I N S C H A L K H A A R - december 2015

De meeste scholen hebben in mei 2 weken vakantie, een ideale vakantieperiode voor het hele gezin, lekker een voorproefje nemen op de zomer! Maar wanneer u ook gaat, het loont om vroeg te boeken. U heeft dan de meeste keus en profiteert van diverse vroegboekvoordelen. Voor een goed en onafhankelijk reisadvies kunt u terecht bij VakantieXperts Ilona, uw mobiele reisagent in Schalkhaar. Na 25 jaar in het stenen reisbureau is Ilona in 2011 begonnen met haar mobiele reisbureau in Schalkhaar. Het maakt niet uit welke vakantie u wilt boeken, zij heeft advies voor alle soorten reizen. Desgewenst komt zij persoonlijk op bezoek om alle wensen door te spreken. Het grote voordeel van het mobiele reisbureau is dat de reis van A-Z door Ilona persoonlijk wordt geregeld, dus altijd een vast contactpersoon en ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar. Meer informatie? www.vx.nl/ilona of www.facebook.com/VakantieXpertsIlona of 06-46234891

Expositie InzichT in School van Frieswijk Tot en met 29 januari 2016 exposeren beeldend kunstenaars Henk van der Ven en Constance Visser onder de titel ‘InzichT’ in de School van Frieswijk. De tentoonstelling is gratis toegankelijk op zaterdagmiddagen en daarbuiten op afspraak.

Uniek bouwproject in dorpskern Schalkhaar

Als de winter het toelaat, starten Bax Projectontwikkeling, het kwalitatief hoogwaardige bouwbedrijf PHB Deventer en Vrielink Makelaars in de loop van januari 2016 met hun unieke bouwproject in de dorpskern van Schalkhaar.

Jan Haitsma van het Fotografen Platform Schalkhaar

Wondere wereld van avondfotografie

Jan Haitsma is voorzitter van het Fotografen Platform in Schalkhaar. Dit is een Platform van fotografen en beeldbewerkers die maandelijks bij elkaar komen om van elkaar te leren en creatief bezig te zijn met Photoshop en fotografie.

Avondfotografie is een wondere wereld. Met Oud en Nieuw in aantocht kun je hele fraaie vuurwerk foto’s maken. Je moet dan wel met een aantal zaken rekening houden. Wil je echt fraaie vuurwerkfoto’s maken, zet dan je camera op een statief of op een muurtje, een rijstzak of iets dergelijks. Uit de hand fotograferen gaat niet lukken, de foto wordt dan bewogen.

De sluitertijd ligt namelijk rond de 1 en 4 seconden voor een mooie nachtfoto met vuurwerk. Je krijgt dan de mooie vuurwerkstrepen haarscherp in beeld. Een skyline op de achtergrond maakt het beeld nog fraaier dan alleen de vuurpijlen in beeld. Probeer van tevoren al in te schatten waar het vuurwerk komt, bekijk de locatie en probeer een plek te vinden waar geen mensen in de weg staan.

Bereid je dus goed voor, een goede compositie is heel belangrijk. Als je alleen het vuurwerk wilt laten zien dan werkt een verticale compositie (portretstand) vaak het beste. Wil je meer van de omgeving tonen dan werkt een horizontale compositie (landschapstand) vaak het beste. Hoe later het wordt, hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen, aan het begin kunnen foto’s dus het scherpst worden.

De tentoonstelling omvat zowel individueel als gezamenlijk werk: tekeningen, schilderijen en grafiek. De kunstenaars bieden een inkijk in hun werk, maar ook in hun eigen zoektocht naar de wereld achter de werkelijkheid. In 1998 zijn Henk van der Ven en Constance Visser gaan samenwerken op het gebied van grafiek. Later kwamen daar kunstenaarsboeken, grote tekeningen en ruimtelijk werk bij. Ze hebben de afgelopen jaren kunstwerken gemaakt voor de Deventer Boekenmarkt, bij theaterproductie Coloradoos, een aantal Complimentengolven voor de Zandweerd en de wisseltrofee voor de Stichting Vrienden Ouderenwerk Deventer. De School van Frieswijk is gelegen aan de Avergoorsedijk 2 in Schalkhaar, meer info: info@schoolvanfrieswijk.nl of 0570-530115

COLUMN

VakantieXperts, elke vakantie een ontdekking

Door Rudy Brouwer Op het voormalige terrein van autobedrijf Grouwstra aan de Oerdijk ontstaan volgens Huub Swartjes van Vrielink Makelaars uiteindelijk zeven wooneenheden. ‘Aan de Smidsweg wordt een vrijstaande, levensbestendige semibungalow gebouwd met het volledige woonprogramma, gelijkvloers, op de begane grond’, vertelt de Schalkhaarder. De witte loods op het braakliggende terrein wordt gesloopt. ‘Daar verrijzen drie vrijstaande gelijkvloerse

semibungalows die een klein stukje geschakeld zijn’, weet Swartjes. ‘Die hebben alle drie de mogelijkheid van twee extra slaapkamers op de verdieping, een tuin, een eigen parkeerplek en een achterommetje via de Smidsweg. Eentje daarvan, Oerdijk 5D, is nog te koop.’ Verder wordt de bestaande tweekapper met winkelpui, tegenover de bloemenwinkel, gerenoveerd en verbouwd tot een leuke authentieke twee onder één kap woning. En de bestaande smidse, de oude schuur/

werkplaats, wordt gerenoveerd en uitgebouwd tot authentiek vrijstaand huisje. Ook dit pand is nog beschikbaar voor verkoop. De overige units zijn alle verkocht of in optie gegeven. ‘Dit project is vrij uniek, zo midden in de dorpskern, met alles gelijkvloers’, vindt Swartjes. ‘De laagbouw past goed in de omgeving met die mooie kleine huisjes aan de Smidsweg. Deze nieuwe woningen zijn zeer geschikt voor mensen die niet te groot willen wonen, maar wel zelfstandig en met alle voorzieningen van het dorp binnen handbereik.’

Voor de techneuten onder ons: houd de ISO waarde zo laag mogelijk, zodat je zo min mogelijk ruis krijgt in de foto, gebruik een diafragmawaarde tussen 8 en 16, stel je camera in op sluitertijdvoorkeuze of gebruik de Bulb stand zodat je zelf de sluitertijd kunt bepalen. Wil je ook prachtige avond/ nachtopnames kunnen maken? Volg dan een workshop Avondfotografie bij Digidiaal, waarvan Jan Haitsma de oprichter en mede-eigenaar is. Op 13 januari 2016 kunt u samen met twee docenten, Jan Haitsma en Seher Gedik, de Deventer skyline en de binnenstad fotograferen. Kijk op www.digidiaal.nl voor meer informatie en inschrijven.


16

december 2015

Hoe en waar regel ik hulp in huis?

- INSCHALKHAAR

SWARTJES

Voor vragen over wonen, welzijn en zorg kunt u terecht in de

www.wijkwinkeldeventer.nl email: wijkwinkel@obdeventer.nl – telefoon: (0570) 67 57 04

logo ontwerp, visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, folders, brochures, a5 boekjes, advertenties, posters, uitnodigingen, fotoboeken, familieboeken, jubileumboeken, promotiebooklets, pennen, roll-up banners, spandoeken, canvasdoeken, kranten...

Vinoloog & Liquorist Pastoorsdijk 26 7433 DK Schalkhaar T 0570-631739 F 0570-620173

tel 06 36579226 | www.vanstra.com

Swartjes@uw-topSlijter.nl - www.uw-topSlijter.nl

Makelaardij, verzekeringen, hypotheken , sparen en administreren . . .

. . . bij ons bent u aan het juiste adres! Welkom in ons kantoor aan de Oerdijk 21 in Schalkhaar Vanuit ons kantoor aan de Oerdijk 21 in Schalkhaar bieden wij diverse diensten aan voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Door onze samenwerking kunt u bij ons terecht voor al uw zaken op het gebied van makelaardij, verzekeringen, hypotheken, sparen en administratie. Een goede vertrouwensrelatie staat bij ons kantoor bovenaan. Daarom staan bij ons persoonlijke aandacht en service hoog in het vaandel. U als klant staat centraal. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Wij staan u graag vrijblijvend te woord.

Henk-Jan Ruitenbeek

Ruitenbeek & Simons (Henk-Jan) - info@ruitenbeeksimons.nl - 085-760 09 48 Ruitenbeek Ten Broeke (Peter) - verzekeringen@ruitenbeeksimons.nl - 085-760 09 48 Ruitenbeek administratief (Jacqueline) - info@ruitenbeekadministratief.nl - 0570-676066

Jacqueline Bruggeman

Peter ten Broeke


17

I N S C H A L K H A A R - december 2015

Herman Bril in de prijzen met zijn vogels In 43 jaar tijd heeft onze dorpsgenoot Herman Bril al heel wat prijzenbekers gewonnen met de tentoonstelling van zijn vogels. Maar vier kampioenschappen tijdens één wedstrijd won hij - tot afgelopen maand bij de clubwedstrijden van vogelvereniging Lettele - nog nooit.

Door Rudy Brouwer ‘De meeste prijsbekers geef ik aan de jeugd van voetbalvereniging Schalkhaar’, lacht de 66-jarige Bril. ‘Dan kunnen ze eenvoudig het bordje eraf halen en de bekers hergebruiken bij toernooien of andere activiteiten. Maar laatst in Lettele won ik voor het eerst maar liefst vier bekers in één keer. Eentje daarvan heb ik nu eens een keer meegenomen naar huis. Voor mijn kleindochter Lea.’ Bril is sinds een jaar of zes met (vervroegd) pensioen en heeft in die tijd zijn collectie vogels aardig uitgebreid. ‘Ik heb nu gemiddeld zo’n 70 vogels’, schat hij. ‘Negen spannetjes Lizard kanaries met of zonder cap of met gebroken cap. En tussen de 20 en 25 spannetjes Australische prachtvinken, ook wel Goulds Amadine genaamd. Daarmee begin ik binnenkort weer te kweken.’ Buiten Speciaal daarvoor verbouwt de Schalkhaarder momenteel de volière in zijn achtertuin. ‘Mijn kanaries heb ik altijd al buiten gehad, maar de tropische prachtvinken hield ik altijd lekker warm op zolder. Maar het valt niet meer mee om elke dag steeds weer die vlizotrap op te kruipen. Vaak wel vier keer per etmaal: om te voeren, schoon te maken en die vogels gewoon in de gaten te houden.’ Keurmeesters uit het hele land waar-

deerden de vogeltjes van Herman Bril in Lettele met de hoogste punten. Ook zijn broer Jan, woonachtig in Raalte, behaalde twee kampioenschappen. ‘Er wordt tijdens zo’n tentoonstelling onder meer gekeurd op grootte, kleuren, tekening en verendek. Mijn mooiste kweek houd ik zelf voor de tentoonstellingen. Wat over is gaat in

Oliebollenactie SV Schalkhaar SV Schalkhaar heeft samen met de Deventer Scheidsrechters Vereniging (DSV e.o.) een oliebollenactie opgezet voor de leden van SV Schalkhaar. In het clubhuis ‘De Keurkamp’ van de DSV zal de oliebollenploeg evenals voorgaande jaren oliebollen en appelbeignets gaan bakken. Door het grote succes van de afgelopen jaren bij de DSV lift SV Schalkhaar graag mee met deze unieke actie. Bestel ze tijdig en geniet van de overheerlijke smaak van de oliebollen, appelbeignets en sneeuwballen. Op woensdag 30 december 2015, onder het genot van een natje en een oliebol, bent u vanaf 15.00 uur van harte welkom in het clubhuis van de DSV aan de Keurkampstraat in Deventer om de bestelling zelf op te halen. Het clubhuis zal tot 18.00 uur geopend zijn.

De oliebollen kosten dit jaar € 0,55 per stuk, de appelbeignets € 0,90 per stuk en de sneeuwballen € 1,25 per stuk. Vraag ook familieleden, kennissen, vrienden en/of collega’s om oliebollen, appelbeignets of sneeuwballen van SV Schalkhaar te kopen. De opbrengst komt ten goede aan de vereniging! Meer informatie bij Ron Sotthewes: 06-23401710 of ron.sport@hotmail. com. Let op: bestellen voor 23 december a.s. SV Schalkhaar rekent op een goede verkoop en hoopt op 30 december 2015 in het clubhuis van de DSV vele dorpsgenoten te mogen ontmoeten.

de verkoop.’ Kampioenschappen Binnenkort doet Bril mee aan provinciale kampioenschappen in Wierden, met deelnemers van alle vogelverenigingen in Overijssel. ‘En in februari is er een nationaal kampioenschap in de Americahal in Apeldoorn’, ver-

heugt de hobbyist zich. ‘En de wereldkampioenschappen…, daar doe ik niet aan mee’, lacht de sympathieke Schalkhaarder. Het kweken van goede en mooie vogels is volgens Herman Bril vooral een kwestie van geluk. ‘Je moet natuurlijk wel de achtergrond weten om de juis-

te spannen (mannetje en vrouwtje) op te kunnen bouwen, maar je kunt de kenmerken niet beïnvloeden door het voeren, ofzo. Het is een kwestie van goed koppelen, maar twee mooie ouders leveren niet per definitie een mooi kind op.’

Zaalvoetballen in ’t Haarhuus

Vanaf 2016 leuk en ontspannend sporten? Kom dan lekker voetballen! Al meer dan 45 jaar wordt er in ’t Haarhuus op zaterdagmorgen (van 9.00 uur tot 10.00 uur) en op woensdagmiddag (van 17.30 uur tot 18.30 uur) met veel plezier gevoetbald. In de loop der jaren zijn de groepen natuurlijk in samenstelling veranderd! Harrie Hulman en Joska Donders zijn nog de ‘mannen van het eerste uur’. Het moet worden gezegd dat het de laatste jaren een vaste groep is. Af en toe dient zich een nieuw lid aan, maar het zouden er liever meer moeten zijn! Beide groepen zien graag nieuwe leden tegemoet. Heb je goede voornemens voor het komende jaar? Kom dan de trim-

club op zaterdag of het zaalvoetbal op woensdag, of beide, versterken! Van oudsher heet het op zaterdag de trimclub, maar er wordt louter gevoetbald! De doelgroep is 50+ en er is zeker geen sprake van wandelvoetbal! Op eigen niveau worden nog de sterren van de hemel gespeeld. In een onderling fijne sfeer wordt er een uurtje tegen het balletje getrapt en na afloop wordt er met tevredenheid op teruggezien en wordt er, tenminste op za-

terdag, naar een lekker bakkie koffie thuis uitgekeken! Haal de (zaal)voetbalschoenen uit de wilgen en kom gezellig voetballen. Een ieder is van harte welkom! Voel je je aangesproken en heb je er zin in om sportief aan de gang te gaan, neem dan contact op met Joska Donders, telefonisch 0570-622579 dan wel via e-mail jadonders@ziggo.nl.


18

december 2015

- INSCHALKHAAR

Gebed van een vluchteling

Terwijl wij ons nu al druk maken over hoe de kerstboom er straks uit moet zien, welke kleur ballen er in moeten en of we met de Kerst weer bij één van de kinderen gaan eten of ditmaal toch maar eens naar een restaurant gaan, zijn ontelbare mensen op de vlucht. Op de vlucht voor de barbaarse tirannie in Syrie, op de vlucht voor geniepige aanslagen in Afghanistan en Irak, op de vlucht voor de moordende rebellen en kindsoldaten in menig Afrikaans land, waar wanorde, chaos en verschrikkelijke hongersnood hoogtij vieren.

COLUMN

Iedere vluchteling heeft een verhaal. Een verhaal van droefheid en ellende, van pijn en wanhoop. Ontelbare verhalen... Bijgaand een simpel verhaal en smeekbede van een vluchteling uit een Afrikaans land, die met zijn gezin probeerde te vluchten, om te ontkomen aan brute vervolging, onderdrukking en marteling. Een vlucht naar het onbekende...

Jeroen den Hertog is Personal Trainer – GymFit bij Fyxs, een multifunctioneel centrum voor sport en beweging aan de Ganzeboomsweg in Schalkhaar (www.fyxs.nl)

Fit en gezond het jaar uit

De feestdagen staan vaak in het teken van (net iets) meer drankjes en hapjes rond de klok van vijven. Keukenprins(ess) en, zowel binnenshuis als buiten de deur, weten vaak de meest heerlijke maaltijden tevoorschijn te toveren. Bovendien ligt er in de winkels een overvloed aan zoetigheid te schreeuwen om aankoop.

Je wilde toch afvallen… Raak je hierdoor gestrest? Niet doen! Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst. Met die wetenschap kun je het hele jaar al werken aan verandering. Nadenken over wat en hoeveel je eet, minstens drie keer per week een sportieve activiteit, inclusief krachttraining. Bij voorkeur onder goede begeleiding. En dan komen de feestdagen, waarbij je gewoon dat kunt doen waar je al aan gewend bent. Houd controle over de hoeveelheden en over wat je eet. Voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en toetje is heus allemaal mogelijk. Doseer de portiegrootte (kleiner bord) en richt je meer op groente, fruit en eiwitten. Drink water naast de alcohol.

Ik zwerf door dit verwoeste Afrikaanse land door kale bossen, plat gebrand op de vlucht voor de rebellen bij wie mensenlevens niet tellen er wordt verkracht, er wordt gemoord naar smeekbeden wordt niet gehoord het simpele onderkomen, dat eigenlijk geen huisje mag heten wordt ruwweg tegen de vlakte gesmeten kindsoldaten stoeien met hun geweer och, een mensenleven telt niet meer en kom ik eindelijk in een vluchtelingenkamp aan moet ik urenlang in een rij gaan staan voor een klein hapje droge rijst en wachten totdat iemand mij een plekje wijst een plekje waar ik een tent mag bouwen Als ik tenminste wat zeil of plastic mee heb kunnen sjouwen en dorstig snak ik naar een slokje water maar dat komt pas uren later Doodvermoeid val ik in mijn tentje neer terwijl ik mij realiseer: het moet nu toch onderhand Kerstmis zijn de geboorte van het kindeke klein geboren in Bethlehems stal feest van vrede bovenal maar die vrede is hier niet aanwezig men is alleen maar met oorlog bezig En in mijn schamel onderkomen vlucht ik weg in dromen en bid heel zacht tot de Heer:

toe, luister eens een keer Gij die zelf eens vluchtte en ook onder vervolging zuchtte toe, zie deze dagen op ons neer wij zijn toch ook uw kinderen, Heer wij zijn van huis en haard verdreven is dit de zin van ons leven? Waarom is er in Europa overvloed aan melk en brood waarom, Heer, hongeren hier de mensen dood waarom worden we toch steeds verjaagd en door zoveel leed en ellende geplaagd U had tenminste nog kribbe en stal en menselijke genegenheid bovenal U kwamen herders en koningen eren en wij....laat u ons creperen? Ons wacht wellicht meer leed, een groter ramp of een maandenlang verblijf in een ellendig tentenkamp waarom is hier geen vrede, alleen maar haten waarom moesten wij huis en hof verlaten? Al wat ik had en spaarde verloren...., verbrand..., vrede op aarde vrede aan de mensen van goede wil mijn mond zwijgt, ik wordt stil Kerstmis, mijn kind crepeert verhongert, ziek en uitgeteerd elders steekt men in de kerstboom kaarsjes aan terwijl koffie en brood op de royaal gedekte tafel staan hier geen kerstboom, geen kaarsjes, geen licht

geen tafel, geen eten, een lege maag, een hongerig gezicht Kerstmis, ik vlucht over water en land mijn bezit : te dragen in een hand mijn kind : begraven in vreemde grond ver van de plaats waar eens zijn wiegje stond Mijn vrouw, Heer, door u aan mij gegeven waar is zij, is zij nog in leven ? Of wellicht onder ruïnes bedolven vond ze de dood in de golven? Verdronken, gevangen, wellicht verkracht... wat stralen Uw sterren toch mooi deze nacht de herinnering aan haar is het enige dat ik bewaarde het is kerstmis, vrede op aarde Toe, Heer, wil onze tranen eindelijk drogen geef ons weer glans en licht in de ogen steek bij ons de kaarsjes weer aan en toe, laat er dan ook wat te eten staan geef onze kinderen weer hun blijde lach laat de zon weer voor ons schijnen op een dag Neem ons toch aan Uw hand en breng ons terug naar ons eigen land naar ons stukje grond, naar onze akker toe, Heer, slaapt Ge, word toch wakker... breng allen die gevlucht en verdwaald zijn weer samen : dat bidden wij U deze kerstmis....Amen

Dit gebed is oorspronkelijk geschreven door onze dorpsgenoot Hans Geijsen direct na de oorlog in Vietnam toen ook een grote vluchtelingstroom ontstond. Het is in 2008 bewerkt naar aanleiding van de gruwelen in Zimbabwe, maar is ook nu weer zeer actueel door de vluchtelingenproblematiek van nu.

Sinterklaas door de hagel in Schalkhaar

Plan een sportieve activiteit voor en of na een ‘culinaire uitspatting’; minimaal een uur lopen, fietsen of dansen is al een goede methode om een deel van de extra calorieën te verbranden. Ook oefeningen waarbij de spierkracht extra wordt getest, zoals traplopen, ‘push ups’, ‘dips’, ‘burpees’, ‘lunges’ en ‘planken’ zijn ook makkelijk in te passen. Met z’n allen: gezond en nog gezellig ook! Laat het niet bij de ‘eindejaarsbelofte’ waarbij je de omgeving en jezelf belooft met ingang van het nieuwe jaar toch echt gezonder te gaan eten en meer te bewegen om fiks af te vallen. Wil je echt afvallen en gezonder gaan leven, dan gaat het er om wat je uiteindelijk qua leefstijl het langst vol kunt houden. Fijne feestdagen! Jeroen den Hertog

foto: de Fotopiet

Zoals elk jaar deed Sinterklaas met zijn pieten ook nu weer Schalkhaar aan. De intocht begon bij Woonzorgcentrum Park Braband. Burgemeester Andries Heidema verwelkomde hier Sinterklaas en zijn pieten. Samen met de burgemeester heette Sinterklaas de bewoners welkom en maakte hij een gezellig praatje met ze. De ouderen konden samen met de pieten muziek maken en liedjes zingen voor Sinterklaas. De bewoners genoten er zichtbaar van. Vanaf Park Braband vertrokken Sinterklaas en de burgemeester per koets naar de sporthal. De Koningin Wilhelminalaan was opgebroken vanwege wegwerkzaamheden, maar gelukkig kon de optocht er met wat hobbels in de weg gewoon overheen. Er liepen veel pieten mee die allemaal

andere attributen met zich mee hadden en een piet die moe was en een fiets van iemand leende. Eenmaal aangekomen bij de sporthal werden Sinterklaas en zijn pieten verrast door een hagelbui. Gelukkig nam Sinterklaas wel de tijd om even de hand te schudden van de kinderen die allemaal op hem stonden te wachten. Binnen heette de burgemeester Sinterklaas met zijn pieten van harte welkom en er begon een spannend verhaal. De pieten waren zich druk aan het

voorbereiden voor de Gouden Pepernoot Award, een verrassing voor Sinterklaas. Helaas gebeurden er allemaal vreemde dingen: de gouden pepernoot werd gestolen en zo kon er niks meer worden gewonnen. Sinterklaas werd ingelicht en samen met Sinterklaas kon de dief gepakt worden. En kon de Gouden pepernoot Award beginnen. Deze werd uiteindelijk gewonnen door de kinderen van de xcouting! Als afsluiting kregen alle kinderen tot 10 jaar nog iets lekkers mee naar huis.

Sinterklaas vertrok weer met zijn pieten naar het volgende adres… Al met al was het een fantastisch kinderfestijn bij het Sinterklaasintocht met een leuk verhaal. Dit grote kinderfeest is georganiseerd door stichting Sinterklaasintocht Schalkhaar en met hulp van vele vrijwilligers; zonder hen kan dit feest niet tot stand komen. Kijk voor meer informatie en foto’s op www.sintinschalkhaar.nl


I N S C H A L K H A A R - december 2015

Tij keert bij Schalkhaar1

19

foto: Pim Nauta

Enigszins verdoofd zit ik aan de keukentafel. De digitale krant ligt voor me. Of beter, ik maak swipe bewegingen over de iPad. Op naar de sportpagina van dagblad De Stentor. Het is zaterdagochtend. Het eerste elftal van SV Schalkhaar heeft een historische overwinning behaald in het bekertoernooi. Hoofdklasser Rohda Raalte werd met 2-3 verslagen. Eindelijk succes! Door Jan Willem Leemkuil

tweede klasse na de promotie in 2013.

Ik ben benieuwd naar het wedstrijdverslag en swipe verder. De endorfine, aangemaakt op de wedstrijdavond, is nog niet geheel weg, merk ik. Het morfineachtige stofje heeft op mij deze ochtend een roesachtige werking. Starend op de iPad dwalen mijn gedachten af naar begin augustus. Het begin van het derde seizoen in de

Nadat het elftal zich in 2013-2014 wist te handhaven op de laatste speeldag, was het afgelopen seizoen al beduidend beter en eindigde de ploeg van trainer Hans van der Hoop op een verdienstelijke zesde plaats. De ploeg is nagenoeg bij elkaar gebleven, een jaartje meer gelouterd en daarmee is de hoge verwachting van

spelers en club aan het begin van dit seizoen verklaard. In augustus is er een fantastische voorbereiding gedraaid. Met als hoogtepunten het trainingskamp in Heemskerk. Maar ook de finaleplaats in het - in ere herstelde - eigen voorbereidingstoernooi op de Horsterhoek. Helaas vallen de resultaten in de competitie tot nu toe tegen. De

vele gelijke spelen zorgen ervoor dat we nog niet daar staan, waar we vinden dat we horen. Gelukkig is er geen paniek. Niet binnen de staf, spelersgroep en club. De spelersgroep werkt hard om haar vorm terug te krijgen en met behulp van de altijd aanwezige steun van supporters, bestuur en commissies zal het tij binnen afzienbare tijd ke-

ren. Langzaam kom ik bij mijn positieven. De iPad ligt nog steeds voor me. Waarschijnlijk ben ik onbewust door geswiped tot aan de sportpagina. Grote vetgedrukte letters staren me aan. Ik lees, hardop: ‘Rohda te kijk gezet door Schalkhaar’. Het tij is gekeerd. Ik heb weer zin in de competitie… Schalkhaar 1 leeft!

Huize ‘Park Braband’ jaren zestig. Tot stand gekomen in 1934. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door bezetter en in gebruik genomen door het departement van Financiën o.l.v. Rost van Tonningen.

Stichting Dorpsarchief Schalkhaar plaatst in elk nummer van ‘InSchalkhaar’ materiaal uit het archief, heeft u al een kijkje genomen op onze site....? www.dorpsarchief-schalkhaar.nl

www.facebook.com/HerinnerJeSchalkhaar

Stichting Dorpsarchief Schalkhaar


20

december 2015

Schalkhaar Avergoorsedijk 1

Schalkhaar ‘t Mensink 13

Te Koop

Schalkhaar ‘t Mensink 14

Schalkhaar Biesterveldsweg 2 en 2a

Verkocht

Aangekocht Schalkhaar Kon. Wilhelminalaan 7

- INSCHALKHAAR

Schalkhaar Colmschaterstraatweg 1

Verkocht

Verkocht

Schalkhaar Colmschaterstraatweg 4a

Schalkhaar Bakkerskamp 44

Te Koop

Verkocht

Uw Makelaar Huub Swartjes Schalkhaar Laarmanskamp 9

Verkocht

Schalkhaar De Haarmansenk 83

Schalkhaar Frieswijkerweg 4b

Aangekocht

Uw Makelaar Tonny Abrahams Schalkhaar Het Hooiland 21

Schalkhaar De Ganzeboom 150

Verkocht

der Verkocht on ud ho be or vo

Te Koop Schalkhaar Het Koeland 111

Schalkhaar Kon. Wilhelminastraat 28

Schalkhaar Oerdijk 62

Verkocht

Schalkhaar De Ganzeboom 162

Schalkhaar De Haarmansenk 13

Verkocht

der Verkocht on voorbehoud Schalkhaar Pr. Willem Alexanderweg 24

Schalkhaar Voorhorsterweg 4

Schalkhaar Het Koeland 8

Verkocht

Verkocht Schalkhaar Oerdijk 5D

Verkocht

Te Koop

Te Koop

Schalkhaar Oerdijk 37

Verkocht

Schalkhaar Oerdijk 108a

GratisAangekocht Schalkhaar Oerdijk 87a

Schalkhaar Raalterweg 4

Schalkhaar Oosterwechelseweg 8

JA

van uw huis

Naam

Schalkhaar Frieswijkerweg 4

ik wil graag een vrijblijvende, maar deskundige waardebepaling van Vrielink Makelaars / Buitenwonen

Verkocht

Verkocht

Naam Adres Postcode

ik wil graag een vrijblijvend en betrouwbaar advies voor mijn hypotheek en verzekeringen

Woonplaats Telefoon Emailadres

Emailadres

E info@vrielinkmakelaars.nl A Oerdijk 2 7433 AA Schalkhaar W www.vrielinkmakelaars.nl T 0570-591007

Verkocht

ik wil graag een vrijblijvende, maar deskundige waardebepaling van Vrielink Makelaars / Buitenwonen

Neem contact op met ons kantoor Adres onder telefoonnummer 0570 - 591007 Postcode of stuur een mail naar Woonplaats Neem contact op met ons kantoor onder telefoonnummer 0570 - 591007 info@vrielinkmakelaars.nl Telefoon of stuur een mail naar info@vrielinkmakelaars.nl

Te Koop Schalkhaar De Haarmansenk 51

Te Koop

Knip de bon uit en stuur deze op naar Vrielink Makelaars Antwoordnummer 1043 7400 VE Deventer

Schalkhaar De Haarmansenk 53

ik wil graag een vrijblijvend en betrouwbaar advies voor mijn hypotheek en verzekeringen

Verkocht

JA waardebepaling naar Vrielink Makelaars vanAntwoordnummer uw huis 1043 7400 VE Deventer

Schalkhaar Laarmanskamp 6

der Verkocht on voorbehoud

Schalkhaar Pr. Ireneweg 11

waardebepaling

Gratis Knip de bon uit en stuur deze op

Te Koop

Te Koop

Verkocht Schalkhaar Pr. Willem Alexanderweg 18

Verkocht

E info@vrielinkmakelaars.nl A Oerdijk 2 7433 AA Schalkhaar W www.vrielinkmakelaars.nl T 0570-591007 Vrielink Makelaars is aangesloten bij Buitenwonen www.buitenwonen.nl

d n a l n e d a t Thuis in s Gratis

waardebepaling

van uw huis

JA

ik wil graag een vrijblijvende, maar deskundige waardebepaling van Vrielink Makelaars / Buitenwonen

Vrielink Makelaars is aangesloten bij Buitenwonen www.buitenwonen.nl ik wil graag een vrijblijvend en betrouwbaar

advies voor mijn hypotheek en verzekeringen

Naam

Knip de bon uit en stuur deze op

Adres