Page 1

Divendres 15 de juny de 2018

Eco-fair


ÍNDEX: ·Editorial………………………………………………………………………..…p.1 ·Articles……………………………………………………………………………p.2-7 - 2 articles en català - 2 articles en castellà - 2 articles en anglès ·Crònica o Reportge sobre la sortida…………………………..p.8 ·Agenda Cultural………………………………………...........................p.9-10 ·English Crossword and word search…………………………..p.11-12 ·Anunci……………………………………………………………………………..p.13 ·Obsequi…………………………………………………………………………..p.14 ·Enquestes……………………………………………………………………....p.15-20


Pág. 1

EDITORIAL CONSUMIR DE FORMA RESPONSABLE ÉS COSA DE TOTS Què significa consumir de forma responsable? Consumir de forma responsable és evitar comprar el que no necessites o el que danya l’ambient, rebutjar, triar productes que tinguin poc empaquetatge, reduir, aprofitar el màxim els productes, reutilitzar, arreglar el que no serveixi o transformar-los en altres útils, reformar i separar les escombraries, reciclar. Cada dia consumim diferents béns i articles que necessitem: menjar, vestir, recursos per transportar-nos o per comunicar-nos, material per a l’escola, etc. Estem molt acostumats a disposar d’aquests articles que necessitem que no ens aturem a preguntar-nos: d’on venen aquests productes?, com i per qui van ser produïts?, per que hem adquirit aquest i no un altre article?, quants residus generà l’ús que faci dels productes?. Fer-se aquestes preguntes i tenirles en compte per procurar un medi ambient més sa, millorar les condicions de vida dels qui produeixen i un major desenvolupament de l’entorn en què vivim forma part del que s’anomena consum responsable. Cada persona, com a consumidora que és, pot triar els productes que millor li satisfacin les seves necessitats, però també i al mateix temps pot seleccionar els productes que respectin el medi ambient, no contamin tant. Hem de consumir de forma resposable.


Pág. 2 ARTICLES EN CATALÀ MENJADOR SOCIAL Un menjador social és una organització pública de beneficència per a donar de menjar gratis o amb una petita donació a persones d'escassos recursos necessitades i funcionen en coordinació, generalment, amb els bancs d'aliments Les persones amb greus necessitats socials i de subsistència poden beneficiar-se del servei de menjador social, que els proporciona de forma temporal àpats elaborats. Els menús que se serveixen tenen totes les garanties de sanitat, higiene, conservació, varietat i equilibri dietètic. Les persones usuàries gaudeixen d'una alimentació adequada i, alhora, d'un espai que els permet fomentar les relacions socials. El servei de menjador social pot prestar-se en un establiment social, mitjançant un servei d'ajuda a domicili o qualsevol altre recurs amb la mateixa finalitat. A causa de la crisi econòmica, l'assistència als menjadors s'ha incrementat. Segons l'organització Càritas en els darrers 5 anys es va triplicar el nombre de persones a les que va subministrar ajuda, que va passar de 370.251 el 2007 a més d'un milió (1.015.276) en 2011. Els menjadors socials poden ser municipals o dependents d'entitats no lucratives, bé laiques o religioses. 1 En les entitats religioses seu accés és lliure i sense cap restricció 2 Les entitats que compten amb treballadors socials, poden establir requisits basats en barems de tipus socioeconòmic. 3 Els menjadors socials municipals, depenen dels serveis socials de les comunitats autònomes o ajuntaments. En alguns centres, també es lliura roba a les persones més necessitades i es presten serveis sanitaris i assessorament per ajudar a sortir d'aquesta situació. menjador social


Pág. 3 UTILITZACIÓ DE BOSSES DE PAPER EN FRONT DEL PLÀSTIC El plàstic és un material que el planeta no pot digerir? El plàstic a trigat anys a descompondre’s en el medi ambient, fins a 1.000 anys segons el tipus de plàstic. Utilitzat com un material tan durador per a objectes d’un sol ús és un error de conseqüència catastròfiques a nivell global. El plàstic en el medi ambient es va fragmentant en trossets cada vegada més diminuts que atreuen i acumulen substàncies tòxiques? Aquests fragments contaminen ja tots els mars i costes del planeta i estan presents en tots els ecosistemes. Els fragments del plàstic són ingerits per animals, fins i tot per éssers microscòpics com el plàcton, contaminant la cadena alimentària de la qual depenem. La gran majoria de les deixalles plàstiques recollides per reciclar, en realitat són exportadas a països pobres, incinerats, convertits en objectes no reciclables, o llançats a l’abocador. La veritable solució és rebutjar el plàstic d’utilitzar i llençar? La contaminació per plàstics no és un problema de gestió de residus, sinó de mal disseny. La solució és posar-li fi als plàstics d’utilitzar i llençar. El reciclatge de plàstics no funciona, i els plàstics ecològics creen tants problemes com els quals resolen. -Davant aquest problema, què podem fer? Reduir el consum de plàstic, millorar la gestió del reciclatge, tant a nivell industrial com a individual, gestionar l’ús que fem diàriament del plàstic, etc. Per aquest motiu s’ha substituït el plàstic per les bosses de paper; les bosses de paper no contaminen tan com el plàstic, el plàstic l’única cosa que portava al medi ambient eren problemes i ara amb la utilització de bosses de paper, aquests s’han anat, no n’hi ha tanta contaminació pel plàstic, no hi ha tants casos d’animals de l’oceà en perill per les bosses del plàstic, etc.

su imagen.


Pág. 4 ARTICLES EN CASTELLÀ CONSUMO RESPONSABLE Y RECICLAJE DE ENVASES El consumo responsable, es un concepto definido por organizaciones ecológicas, sociales i políticas que consideran que la humanidad haría bien en cambiar sus hábitos de consumo ajustándolos a sus necesidades reales y optando en el mercado por bienes y servicios que favorezcan la conservación del medio ambiente y la igualdad social. Las siguientes recomendaciones se consideran como prioritarias para el consumo: 1.

Considerar el impacto ambiental desde el punto de vista del ciclo de vida del producto a comprar, valorando los procesos de producción, transporte, distribución, consumo y residuos del producto.

2.

Determinar la huella ecológica producida por un determinado estilo de vida y consumo.

3.

Determinar empresas que respeten el medio ambiente y los derechos humanos para preferirlos ante a otros que no los cumplan.

4.

Plantear el tipo de comercio.

5.

Asegurar la calidad.

6.

Determinar el daño.

Cada servicio o producto tiene una historia: por eso es favorable reciclar los envases para una menor contaminación. Ya que así no solo damos otra vida a cada producto, sino que también mejoramos nuestra calidad de vida y la de los animales. La organización ecologista en acción ha publicado un artículo para conseguir incitar a la población a consumir responsablemente y a reciclar y no contaminar. También es más favorable dejar de usar productos que no se puedan reciclar, como el papel de plata y reusar bolsas de plástico. Siguiendo estos pasos entre todos, lograremos mejorar nuestro entorno y nuestra salud; y lograr un futuro mejor para nuestras generaciones.


Pág. 5 ¿I TU? ¿CUANTAS MARCAS ANUNCIAS? Hoy en día la ropa de marca es bastante visible en nuestra sociedad. Cuando hablamos de marca, lo primero en lo que pensamos son en los logotipos más conocidos mundialmente, como Nike, Adidas, Reebok, Champion, etc. ¿Algunas personas son más frecuentes a la hora de llevar ropa de marca, pero otras no tanto, porque llevamos ropa de marca? ¿Porque nos gusta vestir logotipos? ¿Estamos haciendo publicidad indirecta? Un logotipo, es un símbolo que esta creado por letras o imágenes que sirven para identificar una empresa, marca o sociedad y las cosas que tienen relación con ellas. Mucha gente hoy en día se viste de marca, por la calidad que tiene y porque está de moda. Cuando hablamos de marca, es un tema que está bastante relacionado con la moda, porque al ver que otras personas lo llevan pues te dan a entender que es una marca que se lleva más y como que te incita a comprarlo. Por el motivo que nos vestimos de logo, al mismo tiempo estamos haciendo publicidad indirecta, por el simple hecho que estás dando a ver una marca que llame la atención a ciertas personas y se la compren. El significado que llegan a tener las marcas son de moda, buena calidad y en la mayoría de los casos suelen ser bastante costosas, porque al ver que el porcentaje de venta está subiendo pues poco a poco van subiendo el precio para dar a entender que es una marca cara, de buena calidad y que vale la pena comprar. Cuando le preguntamos a la gente porque lleva ropa de marca suelen decir porque les gusta, porque está de moda y sobre todo que dura más tiempo que la ropa normal, pero no es del todo cierto. Las personas, damos por hecho que comparar ropa de marca es que te va a durar muchísimo tiempo, en algunos casos duran bastante, pero en otras, te puede llegar a durar lo mismo que una ropa de otra tienda que no sea de marca, porque al ser de marca le ponen un precio más elevado como he mencionado antes y pueden llegar a utilizar los mismos tejidos para ropa normal. Mundialmente se ha elevado mucho el porcentaje de las ventas de ropa de marca.


Pรกg. 6 ARTICLES EN ANGLES FAST FASHION The aim of this report is to see what is and what is behind the fast fashion. It is an industry that moves faster, have the alternative to change without causing havoc in our budget, we must thank these brands that can recreate the trends but at affordable prices for all budgets. Today we talk about positive aspects of fast fashion: 1-You can recreate the looks of celebrities instantly. When celebrities wear a garment that captures attention, immediately fast fashion brands offer very similar or even sometimes equal options, but at an affordable price. 2. You can master a "Maximum and Minimum" look. Mix quality pieces and luxury accessories with other fast fashion and thus creates a look of maximum and minimum. 3. You can buy fashion but without emptying your wallet. Buy the basics in various combinations of colors or prints or it may be more convenient to invest in accessible brands, when the garment really fits you well. Now, we talk about the negative aspects: 1-The fashion industry is designed to make us feel that after a week, we are outdated. Every week there are new fashions, and the goal of fast fashion is that consumers buy a maximum of clothes in a minimum of time 2- Discounts are not discounts in reality. The surpluses that we think we are buying often have never seen the label of a designer in your life. 3- Clothing is designed to break easily. They only worry about the benefits, sometimes the clothes are damaged at the first wash. To sum up, it seems that are cost structures that allow low prices, just-in-time production and constant updating in fashion trends. To sum up, it seems that: they are cost structures that allow low prices, just-in-time production and constant updating in fashion trends


Pรกg. 7 HOW TO CREATE A PADEL RACKET WITH RECYCLED MATERIAL In this article I will explain how to make a paddle tennis racket at home with a simple 5 step guide. The material we need is: -2 cardboard boxes.

-Kitchen paper.

- 1 scissors.

- 10 aluminum sticks.

- liquid stick.

- 1 pliers.

-1 pencils.

- Blue, green and black paint.

- Newspaper.

-3 brushes.

- 1 rule (15-30cm). 1-First we will start taking the cardboard boxes, with the pencil we will draw the silhouette of the paddle racket twice and we will cut it. 2-When we have the two rackets, we take the newspaper and make 20 small balls so that the racket has volume. When we have the balls, we hook them into one of the rackets with the liquid stick and then we stick the other racket of cardboard on top. 3-When we have the racket with shape and volume, with the ruler we measure the ten aluminum poles, which we will have to cut with the pliers with no measure of 15 cm each. When we have everything cut, with the silicone gun we hook it in the cardboard. 4-When we have the aluminum sticks hooked on top of the racket, we let it dry for about 10 minutes. We take the kitchen paper and chop it into small pieces and with a brush and paste we are going to hooking in the whole project. 5-After letting it dry a whole day, we painted it green, the blades, black, the aluminum poles and finally, blue, we painted the edge of the whole racket and our racket would be ready.


Pág. 8 CRÒNICA O REPORTGE SOBRE LA SORTIDA Dia 12 de juny, vam anar cap a l'Agència Catalana del Consum. En arribar ens van fer una petita presentació sobre el que faríem durant la visita i ens van dividir en grups de quatre, el nostre grup va començar pel taller de la xocolate. Primer de tot, ens va preguntar la monitora si la xocolate era dolça per a tothom i més tard vam fer un joc sobre el procés de la xocolate amb cartells i els vam anar ajuntant pas per pas, després vam classificar a les persones que treballen en el procés de la xocolate segons qui cobrava més salari, vam arribar a una conclusió en què la xocolate no era dolça per a tothom, sobretot pels camperols que els hi pagaven poc salari. Quan va acabar el taller, vam sortir a fora una estona i més tard vam entrar a fer un altre taller que parlava sobre l'aigua. També, per començar ens va fer una altra pregunta dient si l'aigua estava sempre en equilibri i vam continuar parlant de l'equilibri que pot tenir l'aigua amb la relació del medi i nosaltres, era un equilibri dinàmic. Per acabar amb aquest taller, vam fer un joc que consistia a veure com era la nostra aigua que ens havia tocat en el paper. Quedava l'últim taller per fer i era el de les regles que té el consum, vam parlar de les conseqüències que podia tenir un producte que havíem comprat i estava en mal estat, més tard vam fer un joc en el qual ens donaven uns drets i deures i havíem de classificar-los en les seves situacions. En acabar els tallers, vam sortir de l'Agència Catalana del Consum i ens vam anar cap a l'institut. Ha sigut una excursió molt divertida i molt interessant per a nosaltres i hem après coses noves sobre el consum.


Pág. 9 AGENDA CULTURAL Fires i mercats de consum responsable: -Fira sobre el consum responsable a Catalunya: Aquestes festes, la plaça de Catalunya serà l’escenari de la primera edició de la Fira de Consum Responsable (Economia Social i Solidària). S’hi podran trobar productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que permeten practicar un consum responsable i de proximitat i fan possible una economia realment social i solidària. -Del 17 de desembre al 4 de gener la plaça de Catalunya acollirà la II Fira de Consum Responsable. Economia Social i Solidària, organitzada pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i de Consum de l’Ajuntament de Barcelona. Tallers, concursos, activitats, sortides... a favor del consum responsable (Ajuntament, Generalitat, Diputació, associacions, museus, agències...): -La Direcció general de Consum de Madrid celebra cada any el dia del Consum Responsable acostant als més petits activitats gratuïtes lúdiques i familiars com a jocs i espectacles de titelles pensades perquè gaudeixin i aprenguin. -Des de la Diputació de Barcelona organitzen cada any tant tallers infantils en diferents escoles com a xerrades informatives per a adults. -La Generalitat Valenciana ha organitzat aquest any l'IV Concurs de Cartells Commemoratius de la celebració del 15 de març. -Mataró presenta una guia del taller de consum responsable de joguines que organitza des de fa 30 anys. -Posem a l'abast dels ens locals adherits a la Xarxa Local de Consum un total de setze activitats diferents adreçades als infants (3), adolescents (4), a les persones grans (3), a su imagen.

persones amb diversitat funcional (2) o altres col·lectius definits pels ajuntaments (4).


Pág. 10 L'objectiu d'aquestes activitats és introduir a les persones destinatàries al món del consum amb un aprenentatge inicial dels seus drets i deures bàsics i dels mecanismes per poder-los exercir. -Activitats informatives per a empresaris i empresàries: ·Aquestes activitats (4) volen donar a conèixer al col·lectiu empresarial la informació bàsica que estan obligats a facilitar en els seus establiments a les persones consumidores, la responsabilitat dels comerciants vers les garanties dels productes que tenen a la venda, o també conèixer el sistema arbitral com a eina de resolució de conflictes en les relacions de consum. -Activitats en mitjans de comunicació: ·Intervencions en mitjans de comunicació local, ràdio, TV i premsa escrita, per tal de fer actuacions d'informació adreçades a les persones consumidores amb la participació tècnics experts en la matèria.


Pรกg. 11

ENGLISH CROSSWORD AND WORD SEARCH

ENGLISH CROSSWORD:

C

R

E

C

Y

C

R

E

-

U

S

E

E

U

P

T

I

O

N

L

C

O

N

S

S

C

R

A

P

E

C

O

L

O

G

I

C

A

E

N

E

R

G

Y

O

M

P

O

S

T

R

E

S

I

D

U

E

A

M

B

I

E

N

L

A

N

D

E

D

U

C

R

imagen.

L

T

E


Pรกg. 12

WORD SEARCH: R

A

W

R

E

C

Y

C

L

E

E

E

R

E

L

M

N

B

V

C

S

T

U

U

S

A

Z

X

C

O

P

O

I

S

D

F

G

H

K

L

O

P

R

E

D

U

C

E

J

O

N

K

E

P

E

R

W

Q

L

G

S

O

S

G

J

H

P

O

Q

I

I

U

I

I

F

D

S

E

A

S

B

N

D

E

N

E

R

G

Y

T

L

M

U

T

A

E

I

O

U

B

E

L

E

F

G

S

C

R

A

P

C

O

N

S

U

P

T

I

O

N

Z

H

I

J

K

L

Q

F

G

W

X

A

M

B

I

E

N

T

S

X

V

W

H

S

Y

Y

S

U

D

Z

:Paraules per trobar a la sopa de lletres: Responsible

Scrap

Consuption

Ambient

Reduce

Residuce

Ecologist

Recycle

Re-use

Energy


Pรกg. 13 ANUNCI

dba8d75c-b7ce-41cd -84cb-97b2625884bd.MP4


Pág. 14 OBSEQUIS

David:

Leire:

Andrea V:

Andrea G

Rocío:


Pág. 15

ENQUESTES Qüestionari: ESTUDI SOBRE ENERGÍES RENOVABLES I QUANTA ENERGÍA ELÈCTRICA CONSUMIM ·Data de realització de l’entrevista: 10 de juny de 2018 ·Entrevistador: Rocío, Andrea, Leire, David, Andrea G. ·Enquestat/da núm: 30 persones.

1-Quins tipus d’energia renovable coneixes? 2- Tanques l’aixeta mentre et rentes les dents? - Si - No - A vegades 3- Quan l’aparell electrònic (televisió) està apagat però amb el bombí vermell encès, estàs estalviant energia? - Sí, estalvies energia, menys que quan està encès. - No, per que gastes el mateix encès perquè no està apagat del tot, segueix consumint energia. 4- Quan et rentes els cabells a la dutxa, apagues l’aixeta per estalviar aigua? - Si - No - A vegades 5- Sabeu si a Espanya es paga un impost al sol?


Pág. 16 - Si - No 6- Quin gas és menys contaminant i més econòmic? - Gas natural - Butà 7- Quants diners gastes mensualment? 8- Saps el motiu perquè hem de reciclar? - Si - No 9- Quins mètodes saps per fer un bon ús del consum responsable per l’energia elèctrica? 10- Quantes hores utilitzes llum de bombí a casa? - (0-6h) - [6-9h) - [9-12h) 11-S’estalvia més energia quan el corrent elèctric l’utilitzes - Per el matí. - Per la nit. 12- De quina manera gastem més energia a la bateria del cotxe? - Utilitzant molt freqüent la radio i l’aire a condicionat Durant 4 hores seguides. - Utilitzant la radio I l’aire a condicionat 1 hora cada dia. 13- Quants litres gastes a l’hora de dutxar-te? 14- Quanta aigua envasada beus cada dia? 15- Quants km fas a la setmana?


Pág. 17

GRÀFICS ESTADÍTICS:

Gràfic de barres:

Hores d'utilització de llum de bombí 20

18

18 16 14 12

10

10

8

7

8 6

3

4

5

4

4 1

2 0 0-6

6-9

9-12

Mensualitat de l'aigua 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 0-600

600-900 total

dones

900-1200 homes


Pág. 18

Diagrama de sectors:

Qui tanca l'aixeta a l'hora de rentar-se les dents?

Si

No

A vegades

Gas és més econòmic i menys contaminant?

Gas Natural

Butà


Pág. 19 TAULA DE FREQÜÈNCIES, MESURES DE CENTRELITZACIÓ I MESURES DE DISPERSIÓ:

pregunta 7

pregunta 13

pregunta 14 pregunta 15

id1

15

500

2

200

id2

25

700

3

250

id3

40

600

3

300

id4

30

400

2

100

id5

35

900

2

300

id6

40

600

2

290

id7

27

1000

2

300

id8

16

1200

2

350

id9

30

2000

1,5

250

id10

15

1500

1

275

id11

25

550

2

250

id12

45

700

1,75

300

id13

100

600

2,5

100

id14

80

700

3

250

id15

60

300

2,5

350

id16

37

500

2,5

290

id17

46

500

1,5

450

id18

97

890

1

300

id19

60

990

1

250

id20

13

1000

2,5

100

id21

26

1300

3

270

id22

31

2000

3

500


Pág. 20 id23

60

500

4

275

id24

37

578

2

300

id25

57

600

3,5

200

id26

54

789

3,5

200

id27

32

700

2

150

id28

25

800

2

230

id29

30

900

1,5

100

id30

35

555

2

200

Mitjana

40,7666667 828,4

Variància

492,598851 173859,766 0,57104885 8678,27586

Desviació típica

22,194568

2,24166667 256

416,964945 0,75567774 93,1572641

Eco fair  
Eco fair  
Advertisement