Page 1

Ainara BeltrĂĄn, Xavi Martinez, Nerea Herrero y Gerard FitĂŠ


Editorial (La cultura del Cava) La cultura del cava és una tradició, ja què és una beguda que està directament relacionada amb la terra, el camp, a la denominació d’origen i la producció de cava per generacions i importancia de cara a valor gastronòmic de cara a Catalunya o també arreu del món (Europa , Estats Units Etc…).També en tenim diversos tipus entre ells compot ser el famós cava anomenat “Champagne” però aquest resulta de diferent fermenteció. Però, en diferents casos a vegades hi ha imprevistos, entre aquestes hi tenim la plaga provinent de l’América per exportació de ceps americans a Europa…. La filoxera, és un tipus de mosca provinent d’América què va afectar a les vinyes europees jaqué malmetien les arrels d’aquestes. Aixó va fer què sorgís un desastre, però gràcies a què les vinyes o ceps d’Amèrica no és danya ben això feia què ho hagués solució, perquè van plantar arrels americanes a Europa i va ajudar a què no hi hagués ni un cep amb l’arrel malmesa per aquella plaga .Per una altre banda ,dels 3 paràsits què afecten a les vinyes , 2 d’aquests s’esmen en utilitzant substrats.


EL LENGUAJE ENTRE UCRANIA Y FRANÇA, COMO SE HABLA EN CADA PAÍS: UCRANÏA: Ucrania está situada al este de Europa, es un Estado soberano. Su idioma es el ucraniano y también el ruso. El ucraniano se habla en la zona occidental y el centro del país, el ruso y el ucraniano también se utiliza en el centro de Ucrania. Por otra parte el ruso se habla en el este y el sud de Ucrania y en las zonas rurales.

FRANCIA: Es una República Francesa, es un estado constituido por una metrópoli y por territorio de ultramar. Su lenguaje es el francés.


Festes i tradicions Inglaterra

A Inglaterra es celebren moltes tradicions entre totes les tradicions provenen normalment de la Bíblia, descendenca de béns i coneixaments de la cultura i llengua .Per una altre banda Inglaterra hi ha moltes festes i tradicions :Ja que un dels primers països què és van crear entre els avantpassats dels actuals organismes de la Grean Bretanya: Com Escocia,La península de Gal.les o Irlanda....Durant moltes generacions s’han mantingut per que així és celebrin durant Mil.lenis o centanaris. Per començar, el Halloween és celebra a tota la Gran Bretanya provinent d’orígens Irlandesos , aquesta tradicio és celebra per a divertir-se i disfressar-se de forma tenebrosa i per fer por.En segon lloc el nadal és celebra perquè la canalla pugui rebre regals i per donar-hi gràcia i perque els nens puguin tenir il-lusio.En tercer lloc els anys és celebren a arreu del món com n’és lògic : També és tradicio que anomenanem les coronacions com a festa o tradicio , o com els dies dels innocents o altres,....Sempre amb valor de festabilitat.

Per acabar , Inglaterra té molta cultura per això depen molt de on estigui , ja que Europa li dóna moltes costums i tradcions A L’ESTAT DEMOCRÀTIC Anglés i elseu conjunt de ciutadans que hi viuen en aquell estats.Per finalitzar cal saber molta tradicio i costums gràcies a un llibre universal anomenat “Biblia” com a model “Heliocèntric” de la vida.


The psyhic of the sky and theories all the universe This study part has burned from 3 centuries ago . Is the study of the planets, stars and the life of the universe. The distance, the velocity, the time, the real science‌.The history of the persons helps to study this. Very famous people helps this with realistic theories , one of the first theory was the heliocentric model by Galileo Galileu. The theory of gravity of Newton, a fantastic math but very easy to know. Or the theory of Relativity by Albert Einstein in 20 the century. It was create for tell the gravitational wave, don’t break the substance, but damages the sky time. This phenomen , was find in 2017 with a machine called ( Laser- Interferometer -Gravitational -Observatory). One think tells the scientics, is to thing the earth will be destroy, because a strange phenomens has been happen, because they find a new planet to seems like the Earth for example Ross128B in sistem of Ross128 in a distance of 11 years light.The scientifics thought this planet it haves water, O2 , or other elements to make the life posible.This planet rotates to a red smaller star .The theories can be true because the matematic operation can be correctly, but for logic often can be false. The pshyic study is very important to know why to all , to talk what has been happen in the momento.


ESPORTS TRADICIONALS D’ESPANYA

Si es pregunta la gent per un esport típicament espanyol, la majoria respondria el futbol, però en espanya també tenim esports típics i tradicionals amb molta historia darrere i que lamentablement, molts han oblidat. Aquests són alguns exemples; -Caliche murciano: Murcia -Harri-jasotze: Euskadi -Loita galega: (Lucha gallega) Galicia -Pelota valenciana: Valencia -Picota: Aragón -Tiro de reja: Castilla la Mancha -Vela latina canària: Canarias

En que consisteix cada joc? ;

---Caliche murciano: es tracta d’una peça cilíndrica que es col·loca en el terra i s’ha de derivar amb unes peces metàl·liques anomenades “moneos”. ---Harri-jasotze: consisteix diferents pesos i formes.

en

l’aixecament

de

pedres

de

---Loita galega: s’ha de fer caure a l’adversari sense colpejar-lo, només a base d’habilitats.


---Pelota valenciana: dos jugadors o equips font a front competeixen a llençar-se una pilota amb la mà sota determinades regles. ---Picota: el jugador amb ajuda d’una bara, aixecar del terra la picota (una peça de fusta ahusada) i donar-li de nou amb la bara abans de que caigui.es repeteix el mateix procediment 3 vegades. Guanya el que ha fet més distancia. ---Tiro de reja: gana aquell que llenci més lluny i de manera adequada la reixa d’un arada (es la part de la eina que desmesura la terra). ---Vela latina canaria: es tracta de regles en la que la protagonista és una petita envarcació amb una gran vela de 3 puntes, la que obliga a la tripulació a utilitzar multitud de tècniques per que la nau no caigui y que no s’aprofiti el vent.


ANIMALES EN PELIGRO DE EXTINCIÓN A EN ESPAÑA La periodista Nerea Herrero, entrevisto a la cuidadora de animales, en peligro de extinción. Estas fueron las palabras de Ainara: 

Hay diferentes especies en peligro de extinción, como por ejemplo estas 8: El lince ibérico, oso pardo, águila imperial ibérica, urogallo, quebrantahuesos, atún rojo, lobo ibérico y la foca monje. Lince ibérico: se trata del felino más amenazado del planeta. Hay 300 ejemplares repartidos por dos poblaciones: Sierra Morena y Doñana. En 4 meses murieron una docena de linces por atropellamiento. El otro día llego un ejemplar haciendo 1.200 km aproximadamente pasando por la península hasta llegar a Barcelona.

Oso pardo: en España quedan menos de 200 osos pardos. Los osos luchan por la supervivencia en los Pirineos. Muchos mueren por causa de los cebos envenenados.


Águila imperial ibérica: el número actual de parejas es de 400, la principal muerte es la electrocutación, la persecución humana y la disminución de la población de conejo.

Urogallo: es un ave que se encuentra en los Pirineos y en la Cordillera Cantábrica, tan solo quedan entre 500 y 600 ejemplares en España. Su principal causa de extinción es por la deforestación de los bosques, la destrucción de su habitad y la caza indiscriminada también afecta a su muerte.

Quebrantahuesos: Las amenazas a las que se enfrenta esta raza son la electrocutación en tendidoseléctricos, la ingesta de tóxicosa través de cebos envenenados y el abatimiento por disparos. En los Pirineos sobreviven unos 300 ejemplares y 100 son parejas.


El atún rojo: La principal causa por la cual se están extinguiendo es por el desarrollo descontrolado de la industria de la pesca, en las últimas décadas ha descendido un 50% del atún rojo.

Lobo ibérico: En los años 70 el lobo ibérico era considerado una plaga en España por lo que el gobierno llegó a pegar recompensas a quienes les diesen caza. En la actualidad el número de lobos a aumentado a 2.000.

La foca monje: sobrevive en zonas del mediterráneo oriental, occidental y del Sahara occidental. La causa de su muerte es por la contaminación del mediterráneo, la sobre pesca y la persecución humana.


LA MODA A ESPANYA La moda es pot definir com l'ús passatger que regula la manera de vestir-se, de construir, de viure, etc., segons el gust del moment o com a l'ús social que condiciona la indumentària segons unes normes preestablertes que varien d'acord amb l'època i la civilització.

Indica, en el seu significat més ampli, una elecció o, més ben dit, un mecanisme regulador d'eleccions, realitzades en funció d'uns criteris de gust, diferent a cada cultura.

La moda va més enllà del vestuari. Concerneix, per tant, no només la indumentària sinó també els complements, el maquillatge, el perfum i fins i tot les modificacions del cos.

La difusió de la moda va ser lenta fins que, des del segle XVII en endavant, hi va haver les primeres publicacions periòdiques.

Abans, el comerç, les cartes, els matrimonis, els viatges i fins i tot l'espionatge eren sistemes principals de difusió de la moda.

El 1672 es va fundar a França el periòdic literari i de la moda Le Mercure Galant seguit d’altres publicacions similars a altres països europeus.

La moda pot ser observada des d'un punt de vista estrictament artístic o artesanal, però també pot ser analitzada com un instrument del desenvolupament econòmic.


LA MODA FEMENINA: Fa molt de temps les dones y nenes estaven obligades a vestir amb vestits y faldilles llargues, fins als turmells. En canvi ara poden vestir com vulguin.

LA MODA MASCULINA:

Antigament el nois vestien

amb esmoquin o camisa. Ara es vesteixen com volen, com per exemple amb xandall o em texans.


CRONICA SORTIDA A LES CAVES DE VILARNAU Dimarts 12 de juny nosaltres, els nens de 1 de la eso, vem anar a unes caves, situades a Sant Sadurní d’Anoia, les caves on vem anar s’anomenen: CAVES DE VILARNAU. A l’arribar vem esmorzar, i quan vem acabar ens van fer un petit trajecte a peu per anar veient i imaginant els processos de la cava. El terreny el va comprar Gonzalez Vaipà en l’any 1982. Això ens ho va explicar nomes per saber l’historia del terreny. Ens van explicar que les vinyes tenen malalties, i unes mes comunes són: ·La Fil·laxera ·El Míldiu ·Cuc de la papallona Per solucionar les malalties es necessari pols de solfat. Una curiositat es que la vinya més vella es la chardonnay, el nom es francès. Mentre caminàvem anaven veient les vinyes. Ens van dir com eren o que feien les vinyes a cada estació: A la tardor cauen les fulles, a l’hivern poden els sarments, a la primavera floreix la flor i neix el raïm y a l’estiu el fruit madura i es fa la verema. Com que no sabíem que era la verema ens ho van explicar, la verema es quan es recull el fruit per començar a fer el cava. Els passos són sencills: El raïm entra a un envàs on es talla amb ganivet. Després s’introdueix a una maquina que fa el líquid amb una olor de suc de préssec i/o poma. El most no té alcohol! Després de 21 dies es fa el vi. A partir del vi base es fa el vi, ja que barreja diferents vins per fer altres cupatges. El vi s’introdueix en un envàs de vidre gruixut amb


sucre per que no peti amb la reacció química. Després d’això ens van explicar que els llevats que estan a l’ampolla es moren i passen a dirse mares o lies. Les mares o les lies es dipositen al coll de l’ampolla y es diu remogut, a on se li donen volts d’un quart de volta, i es fa el procés de la maquina Champagea que congela el coll de l’ampolla. Quan es treu el coll de l’ampolla, es retiren els llevats i s’afegeix vi i sucre. Aromes primaris, secundaris i terciaris. El primari es produeixen de la fruita, contenen àcid Melic, àcid cítric i àcid làctic. Els aromes secundaris: contenen llevats i bacteris làctics. Per finalitzar tenim els aromes terciaris: són aquells que procedeixen de la fusta, per exemple: la fusta de roure europeu, francès i hongarès, també el roure americà. Això ens han explicat en la sortida, y per acabar ens van deixar provar una mica de cava sense alcohol. Va ser entretingut.


AGENDA CULTURAL Catalunya

Corbera

Andorra

Festes Majors

Festa major de St Antoni

Festa de la parroquia

Revetlla de st. Joan 23/6

Festa major de sta Magdalena

Festa major del barri del Puial

La patum de Berga

Segona Pasqua

Revetlla de st.Joan 23/6

Dia de sant Jordi 23/4

Carnestoltes

Jambo Street Music 14/6

Festa de l’esport

Festa del poble d’Encamp

Les falles de l’alta ribagorça 17/6

Festes de finals de curs de l’escoles/Instituts

Nit de les bruixes

Tots sants

Festa de St. Cristòfol

Festa del poble d’Andorra la vella

La castanyada

Diada Nacional de Catalunya

Festes Parroquials de St. Pere

Cap d’any

Cap d’any

Festes majors

Reis

La castanyada

Diada de St Roc

Diada nacional de Catalunya


ENQUESTES

TREBALL D’ESTADISTICA, Gerard, Ainara, Nerea, Xavi.

Esports més practicats xi fi hi Futbol 7 0,13 Bàsquet 3 0,06 Patinatge 4 0,08 Natació 7 0,13 Padel 5 0,09 Arts marcials 6 0,11 Tennis 0 0,00 Atletisme 6 0,11 Altres 12 0,23 Cap 3 0,06 53

1

1rB

% 13 6 8 13 9 11 0 11 23 6 100

Futbol Bàsquet Patinatge Natació Padel Arts marcials Tennis


Hores practicades a la semana xi

fi

hi

%

0-2

8

0,24

24

3-5

10

0,30

30

6-8

8

0,24

24

més de 9

7

0,21

21

33

1

100

Mitjana aritmètica: 105,9090909091 Mediana: 1, 4, 7 i 9 - 14 Moda: 8

0-2 3-5 6-8 més de 9


Principals motivacions per fer esport xi

fi

hi

%

M'agrada

19

0,36

36

Es la meva feina

5

0,09

9

Per cansar-me

4

0,08

8

Per estar en bona forma fĂ­sica

13

0,25

25

Per perdre pes

5

0,09

9

Altres

7

0,13

13

53

1,00

100

M'agrada

Es la meva feina

Per cansar-me

Per estar en bona forma fĂ­sica Per perdre pes

Altres


PRESSUPOST EN ESPORT xi

fi

hi

%

0-20

9

0,27

27

21-40

10

0,30

30

41-60

8

0,24

24

Més de 61

6

0,18

18

33

1

100

pressupost en esport

0-20 21-40 41-60 Més de 61


CROSSWORDS AND WORD SEARCH Look for the next 8 words in the crosswords:

Panther Crocodile Cat Dog Baleen Fish Canary Tortoise


Solution


Ts1 ainara gerard nerea xavi  
Ts1 ainara gerard nerea xavi  
Advertisement