Page 1

CULTURA DEL CONTINENT

Julia Campos Carla Montblanc Berta Motos Gemma Navarro Berta Planas


EDITORIAL: EL CAVA ÍNDEX • • • • • • • •

Editorial…………………………………..pàg 1 Articles…………………………………….pàg 2 a pàg 13 Crónica o reportatge (sortida)…pàg 14 a pàg 15 Agenda cultural…………………….…pàg 16 a pàg 17 Crosword…………………………………pàg 18 Anunci……………………………………..pàg 19 Obsequi……………………………………pàg 20 Enquestes………………………………..pàg 21 a pàg 28

ARTICLES • CATALÀ – principals artistas i escriptors de projecció europea. Gemma Navarro. • CATALÀ – reportatge sobre els instruments, estils musicals i balls folklòrics dels països que formen part d’europa. GEMMA NAVARRO. • CASTELLÀ – festes tradicionals I principals d’europa i/o dels països europeus. Carla Montblanc. • CASTELLÀ – la cuina i els costums gastronomics que podem trobar a diferens països europeus. Julia Campos. • ANGLES – article sobre els diferens jocs populars tradicionals que trobem a europa i als seus països. Berta Motos. • ANGLES – descrbe a typical récipe of any of the european countries. Use the verbs and sequencing words. Berta Planas. • EDITORIAL- El cava: Carla Montblanc i Gemma Navarro • REPORTAJE SORTIDA- Julia Campos • AGENDA CULTURAL- Julia Campos • ENGLISH CROSSWORD- Berta Planas i Berta Motos • ANUNCI- Totes • OBSEQUI- Totes • ENQUESTES- Gemma Navarro


1

EDITORIAL El mètode tradicional:

El cava: El cava es una denominació d’origen española de vins escumosos elaborats pel mètode tradicional. La religió que abasta la denominació d’origen anomenada Regió de Cava, compren fonamentalment la comarca catalana del Penedès. La Regio del cava esta formada per uns 15 municipis de les províncies següents: Barcelona, Tarragona, La Rioja, Lleida, Girona, Alaba, Saragossa, Navarra, Badajoz i Valencia.

El mètode tradicional d’elaboració del cava es el mateix mètode utilitzant per al champan adaptat a les varietats del Penedès o de les altres zones espanyoles. Historia del cava: En 1887 va arribar la plaga fil·loxera al Penedès, arruïnant els cultius del raïm. Això va comportar una renovació de les varietats utilitzades. Opinió personal: Nosaltres mai hem provat el vi pero per el que hem vist a la gent li agrada molt anar a les cates de vi pero el que hem vist també costa molt car.


2

PRINCIPALS ARTISTES I ESCRIPTORS DE PROJECCIÓ EUROPEA Ara us explicaré els artistes i escriptors d’Europa.

A continuació Vicente Van Gogh.

Principalment parlaré dels artistes:

També era pintor i va pintar 900 quadres.

He escollit uns quants artistes perquè hi ha molts, i son uns dels més coneguts.

Van Gogh va néixer al 30 de març de 1853 als Països Baixos i va morir el 26 de juliol de 1890 quan tenia 37 anys. Va morir a causa de una ferida d'arma de foc.

Pablo Picasso era un pintor, el més conegut d’avui dia i també important. Picasso va néixer al 25 d’octubre de 1881 a Espanya i va morir el 8 de abril de 1973 quan tenia 91 anys. Va morir a causa d'un edema pulmonar. Pablo Picasso va fer moltes obres d’art i a conseqüència del seu treball es va fer famós al segle 20. Una de les obres mestres més importants de Pablo Picasso anomenada “El Guernica" que esta situada al “Museu Reina Sofia” a Madrid.

Es conegut com l’home que es va tallar l’orella. I “La noche de estelles” és, sens dubte, una de les obres mestres més conegudes de Van Gogh es pot trobar al “Museum of Modern Art” de Nueva York.


3

Per últim Salvador Dalí i Domènech va ser pintor, decorador, escenògraf i escriptor espanyol. Salvador Dalí va néixer al 11 de mayo de 1904 a Espanya i va morir al 23 de gener de 1989 quan tenia 85 anys. Va morir com conseqüència de un par cardíac. Una de les obres mes conegudes de Salvador Dalí es “La persistencia de la Memoria” que esta situat al Museum of Modern Art de Nueva York.

I ara escriptors; Primer de tot tenim a Jane Austen, es una noia que va néixer a Anglaterra el 16 de desembre de 1775 i va morir al 18 de juliol de 1817 amb 41 anys. Una de les seves obres mes famoses de Jane Austen, es va publicar al 1813 que va girar en torn de la família Bennet. Aquesta obra es deia “Orgullo y Prejuicio”.


4

També una altra novel·la però aquesta es còmica dita “Emma”. Es va publicar en 1815 per l’editor John Murray. Està construïda amb gran habilitat més de posseir un estudi de personatges més complex, i una actitud més profunda i possiblement, més benèvola envers els actors en escena.

El següent escriptor es Fernando Pessoa. Va ser un poeta i escriptor portuguès, conciderat un dels més brillants i importants de la literatura mundial. Va néixer el 13 de juny al 1888 a Portugal i va morir el 30 de novembre de 1935 amb 47 anys. La seva millor obra va ser “Libro del desasosiego”.

Tambe te un altre llibre que es diu “Mensagem”. Aquest llibre va sortir al 1934, un any abans de la seva mort. Es un llibre de poesies breus en que es destaca l’exaltació del patriotisme.


5

Per últim: Mercè Rodoreda i Gurguí, va néixer el 10 d’octubre de 1908 a Barcelona i va morir el 13 d’abril de 1983. Esta considerada una de les escriptores de llengua catalana mes influents de la seva època. Va escriure poesia, teatre i conté però principalment novel·la.

La seva novel·la més famosa es “La plaça del Diamant”. Es va publicar el 1962 i tracta sobre una noia que perd la seva identitat.


6

REPORTATGE SOBRE ELS INSTRUMENTS, ESTILS MUSICALS I BALLS FOLKLÒRICS DELS PAÏSOS QUE FORMEN PART D’EUROPA. En aquest reportatge parlaré sobre els instruments, estils musicals I balls folklòrics, d’Europa. El Cornetto es molt popular a Venencia. ➢ El Cornetto és un instrument de vent del període renaixentista. El cornetto té la forma d'un tub, típicament al voltant de 60 centímetres de longitud, fet de fusta i ivori.

➢ El flabiol és un instrument musical de vent de fusta també és l'instrument més antic i representatiu de la música popular catalana. El flabiol està fet amb fusta de banús i la seva llargada oscil·la entre els 22 i 25 cm.

El següent instrument es el Flaviol.

A continuació estils musicals. Al Regne Unit, té grans grups i cantants de pop i rock, però també d'altres estils com per exemple: La veu de Adele que

el seu tipo de música es el soul o el rhythm and blues o també la de Ellie Goulding, una de les


7

millors representants d'un gènere amb tant èxit entre el públic britànic com l'indie pop. A Espanya s'escolta de tot en funció del lloc i dels gustos de cadascú, des de pop i rock nacional i internacional fins a música electrònica i reggaetón...

I per últim tenim els balls folklòrics. Als Països Catalans les danses folklòrica més conegudes són la jota i la sardana. Alguns exemples de balls folklòrics europeus són el “kalamatianos” (Grècia), la “muiñeira” (Galícia), les danses basques, la gavota (Bretanya), la sevillana (Andalusia).


8

FIESTAS Y TRADICIONES EN CATALUNYA Hoy os hablare sobre las fiestas y tradiciones en Catalunya. La “Sardana” es una danza tradicional realizada en grupo y en círculo que se baila en Catalunya o también se puede encontrar en diferentes culturas como América, Asía y Oceanía. El hecho de cogerse de las manos se remonta según algunos autores, en épocas romanas. Por eso son tan abundantes las leyendas que fijan su principio en la antigua Grecia donde las danzas circulares dándose las manos ya se estimula según se desprende de algunas representaciones escultóricas. El creador de las “Sardanas” fue José Maria Ventura casas y también conocido como Peip Ventura.

También hay la noche de San Juan que se celebra el día 24 de junio una velada a marcar en tu calendario. Es una noche mágica en la que se celebra el solsticio del verano con dos días de retardo, es una celebración de la Iglesia Católica. Es devenir una fiesta con elementos y costumbres muy marcadas y simbólicas: fuego purificador, los baños de media noche etc…


9

Los “Castellers” que es una tradición que se remonta hace 200 años en Cataluña. Es un patrimonio cultural inmaterial por la UNESCO desde 2010 y las peñas se reúnen en barrios céntricos de las cuatro provincias catalanas en la primavera y verano.

9

Y por último la Diada o el 11 de septiembre que es la diada nacional de Cataluña que es la fiesta oficial que se conmemora la caída de Barcelona en las manos de las tropas Barbáricas al mando del duque Berwick durante la guerra sucesión española el 11 de septiembre de 1714 tras catorce meses de sitio y el parlamento de Cataluña declaró el dia 11 de septiembre fiesta nacional de Cataluña en primera ley tras su restablecimiento en 1980.


10

LA COCINA Y LAS COSTRUMBRES GASTRONOMICAS QUE PODEMOS ENCONTRAR EN LOS DIFERENTES PAISES EUROPEOS Hoy voy a hablar de las costumbres gastronómicas del continente europeo. A mí el plato típico que más me gusta de España, es la tortilla de patatas. Además, da igual la provincia, en todas ellas puedes disfrutar de una tortilla rica y jugosa, porque es una tapa que no puede dejar de tener ningún restaurante o bar. Hay otros platos típicos en la gastronomía española, como: el pan con tomate y los “calçots” de Cataluña, la paella de valencia, el bocadillo de calamares de Madrid, la sobrasada de las Islas Baleares, el gazpacho de Andalucía, el bacalao al pil-pil de País Vasco, etc. En otros países como Italia, la gastronomía está muy basada en la pasta, ya sea seca o fresca, como por ejemplo los espaguetis a la carbonara de

Roma. También encontramos los fregatini a la veneciana de Venecia, que son higaditos en salsa. Otro plato típico es la pizza, donde la más nombrada por su excelente masa es la de Nápoles. Y en Cerdeña, hacen un cochinillo asado que llaman Maialino sardo que tiene una pinta estupenda. Si viajamos al Reino Unido, dicen que no tienes que dejar de probar el pescado con patatas fritas, tradicional del puerto de Whitby en Yorkshire el pastel de cordero de Inglaterra.


11

Francia tiene un foie-gras muy rico. También la llamada quiche lorraine, que puedes combinar con diferentes ingredientes, o unas ricas crepes que encuentras en diferentes puestos en las calles y cafeterías de París. En Alemania, encuentras las mejores salchichas del mundo, de todo tipo y para todos los gustos.

Los griegos presumen de la mussaka de berenjenas, que es como una especie de lasaña, donde el ingrediente principal es la berenjena Y por último y para endulzar todo el recorrido gastronómico que os he contado, mencionar lo buenos que están los gofres belgas, que, aunque en España también los podemos encontrar, seguro que como allí… en ningún sitio.


12

POPULAR AND TRADITIONAL GAMES Now I’m going to explain you some of the popular and traditional games in Europe. One of the first games is in Spain, it called “See See” the game is great for practicing yes-no questions and all kinds of descriptive language. The second one is in Turkey, it called “Turkish Archery” which is done on the horse, and also without horse. Ancient Turkish worriers were good archers and they rode horse very well. The Lithuanian game is “Limping Roll”, the game is played by 4-10 people. If “the roll” (that it’s a player) touches the ground with his second foot, he has to catch two players, when he catches the player, he has to shout: “This is a roll, give it to somebody else!”. The Bulgarian game is “Policemen and thieves”, the children play in to teams. One of the team contains the

policemen, the other one is for the thieves. The goal of the policemen is to chase the thieves are caught they must say the password that they made up. The Romanian game is “Countries” this is about the children are sitting in a circle. In the middle of the circle sit the leader of the game who has a ball in the hand. He throws the ball in the air, calling in the same time the name of a country. The child that has its name must run to catch the ball before it touches the ground. If he doesn’t succeed, he is eliminated. The Hungary game is “Pair behind run ahead” it’s about players stand in pairs hand in hand in a column. They elect a “pussy”. He will catch the others. He stands ahead and has no pair and he calls the last pair who stands behind, and so all the time.


13

TYPICAL RECIPE OF BULGARIA Bulgaria is a European country known for its tasty food. Bulgarian food is delicious and very varied. The typical food of Bulgaria are the soups. There are many Bulgarian soups such as “Tartor”, “bob chorba”, “shkembe”, “Lentil stew… I will describe one of the most popular soup called “supa topcheta” as we know it like a meatball soup. Firstly, for do it we need some ingredients: 1-pound ground beef, 6 tablespoons rice ,1 large green bell pepper, 2 medium carrots, 3-4 tomatoes ,1-2 small chili peppers,1/2 bunch parsley,1/2 bunch green onion,1 egg, 2 bouillon cubes,1 lemon,1 teaspoon paprika,1 teaspoon dried savoury, Salt and Black pepper. We begin to cook the meatballs. We have to mix the ingredients from the meatball list above in a bowl. We made from the ground beef form balls. Then, we put the

meatballs in a cooking pan and we bake in a heated oven, we have to cook beef well inside and out. After that, we have to prepare the broth. Mainly for do the broth we have to boil the water, next we add different vegetables. Finally, we will pour the warm soup with optional tablespoon of parmesan or a different type of cheese. I sure the taste will make you want to eat it again. I recommend you to make this recipe someday for the family, in special event, or in winter. You can finish this meal with a typical dessert from Bulgaria. Maybe you can taste “Tikvenik” is a pumpkin pie typical of the cold months.


14

EL CAVA REPORTATGE El dimarts 12 de juny de 2018 vam anar a unes caves que es diuen Vilarnau. El nom Vilarnau prové de: Una família que tenia unes terres. Aquesta família de comptes es van anar casant uns amb altres i al final al 1982 el González Vyaz va comprar aquests terrenys i aleshores va decidir muntar aquí una cava nova i la va anomenar cava Vilarnau. La vinya es un conreu de secà. La fil·loxera va ser una plaga que va arribar d’Amèrica. Era com una espècie de mosqueta que va devastar tota la vinya europea. Aquesta mosqueta el que feia es que atacava les arrels de la planta les secava a la part aèria i les matava. Els ap+icultors es van reunir a França i es va determinar que

la única forma de recuperar la vinya era plantar una arrel americana (resisteix aquesta plaga) i fer un empelt amb una part aèria europea. El míldiu afecta al pàmpol que són les fulles del cep y creix amb la humitat. La papallona fecunda el cep i aleshores creixen els cucs que són els que es mengen el raïm. El fruit s’agafa a l’estiu. A la tardor les fulles se sequen i cauen. A l’hivern esta la poda del sarment que significa que tallem els branquillons que sobresurten menys un, El més llarg. A la primavera deixem que el fruit vagi creixent. A l’estiu es fa la verema.


15

La verema es quan collim el fruit per tal de fer most, vi o cava. Hi han molts tipos de viña. Alguns són: -xardoné -perallada -xererdo -mecaveu

Desrapadora: Separa la rapa dels grans de raïm. Premsa pneumàtica: Es on hi ha un globus gegant que aixafarà els grans per treure’n el suc del raïm. Dipòsit i el desfangat: Dins del dipòsit i posarem el most i en poques hores farem baixar per gravetat el pòsit que hi pogués quedar. Copatge - Barreja de diferents varietats de vins en una ampolla.

MAQUINES


16

AGENDA CULTURAL A Corbera de Llobregat hi ha dos festes importants: • La del dia 22 de juliol es celebra la Festa Major de Corbera. Durant aquest dia hi ha diferents activitats. Una de les més importants es el corrrefoc que organitza la peña del corb. Consisteix en una rua pel carrer on la gent va acompañant al corb i ell i els diablets van fent focs artificials.

• El dia 17 de Gener es celebra una festa religiosa que s’anomena Sant Antoni, patró dels animals. Durant aquesta festa pasen cavalls i carruatges i fan tres

voltes al poble. “Tres Tombs” El mosen beneeix els animals.

A Girona hi ha dos festes: • Del dia 12 al 20 de maig hi ha un Festival de les Flors de Girona amb més de cent mostres individuals. Els carrers senceres es converteixen en instal·lacions artístiques, acompanyades de música, llum, fonts i l'aroma embriagador de milers de flors.

• El dia 29 d’octubre es celebra la festa religiosa de Sant Narcís on hi ha una misa solemne i diferents activitats lúdiques tant nocturnes com diürnes.


17

Dues festes importants de Londres: • El 24 i 25 d'agost es celebra el famós carnaval de Notting Hill a Londres. Els carrers d d'aquest barri londinenc s'omplen de plomes, lluentons i ritmes caribenys. Durant el cap de setmana hi ha competicions de grups de música de percussió i concurs de disfresses, a més hi ha una gran desfilada de acolorides carrosses.

• El penúltim diumenge del mes de septembre, es celebra el "Horseman’s Sunday" (Diumenge del genet) és una festa tradicional religiosa, es celebra fa 40 anys. On el visve de St John a Hyde Park va a cavall liderant a un grup de 100 genets, que es reuneixen al pati de l'església per a la benedicció.


18

ENGLISH CROSSWORD

19


19

ANUNCI

anunciรณ video.WMV


20

OBSEQUI

Procediment:

Material: Tap de cava. Tela vermella Tela negre Retolador permanent negre. Retolador rosa Imant.

1. El primer pas es tallar el tap de cava en 2 trossos. 2. El següent pas és pintar la cara i fer les galtes 3. Seguidament hem de fer la barretina amb tela vermella i negre. 4. Per últim s’ ha d’enganxar l’ imant a la part del darrere del tap.


21

TREBALL D’ESTADÍSTICA Julia Campos Carla Montblanc Berta Motos Berta Planas Gemma Navarro 04/06/2018

1rC


22

ENQUESTES

DATA:

Nº ENTREVISTATS:

USOS LINGÜÍSTICS I CONEIXEMENTS DE LLENGÜES 1. Quina és la teva edat? _____

4. Quantes llengües saps parlar?

2.

O 1 a 2 llengües

Sexe:

O Home

O

Dona

3. Quines llengües parles a casa?

O Més de 4 llengües 5. Fas alguna activitat extraescolar on practiquis un altre llengua?

O Català O Castellà

O Sí

O Anglès O Altres

O 3 a 4 llengües

______

O No


23

6. Quantes vegades has viatjat a l’estranger?

O0a1 O2a3 O4a5 O Més de 5 7. Quina llengua que no saps t’agradaria aprendre? _________

8. A l’escola, quina llengua se’t dona millor?

O Català O Castellà O Anglès O Francès O Altres _________ 9. Quantes hores dediques a l’estudi de les llengües? _________


24

Pregunta 1 A l'escola quina llengua se't dona millor? xi fi Hi % català 8 0,27 27 castellà 13 0,43 43 anglès 9 0,30 30 altres 0 0,00 0 30 1 100

català

castellà

anglès

27%

30%

43%

altres


25

Pregunta 2

Quants cops has viatjat al extranger? xi fi hi % 0a1 0 0,0 0 2a3 6 0,3 29 4a5 5 0,2 24 Més de 5 10 0,5 48 21 1,0 100

0a1

2a3

4a5

Més de 5

28% 48% 24%

MODA: més de 5 MEDIANA: 5,5 MITJANA: 63


26

Pregunta 3

Quines llengües parles a casa? xi fi hi % Català 13 0,43 43 Castellà 13 0,43 43 Anglès 3 0,10 10 Altres 1 0,03 3 30 1 100

13

13

3

1 Català

Castellà

Anglès

Altres


27

Pregunta 4

Quantes llengues saps parlar? xi fi hi % 1a2 3 0,15 15 3a4 16 0,8 80 més de 4 1 0,05 5 20 1 100

16

3 1

1a2 MEDIANA: 3 MITJANA: 60 MODA: 3 a 4

3a4

més de 4


28

CONCLUSIÓ Amb els resultats que em obtingut ens em adonat que: La gent de la nostra edat se’ls hi dona millor estudiar el castellà a l’escola, també que en aquest temps la gent s’envà a viatjar per l’estranger no només per visitar si no també per conèixer noves llengües

A casa, habitualment es parla tant com català que castellà. I les persones més o menys saben parlar de 3 a 4 llengües i això fa que la gent de la nostra edat domina bastant bé les llengües i ajuda al coneixement de la llengües.

TS1 berta motos, julia campos, carla montblanc, gemma navarro, berta planas  

Treball de sintesi del grup 1rC - curs 2017-18

TS1 berta motos, julia campos, carla montblanc, gemma navarro, berta planas  

Treball de sintesi del grup 1rC - curs 2017-18

Advertisement