Page 1


Editorial El principal tema que es tracta aquest document és: Catalunya i Europa és fan l'ullet. Primer s'esmenta la cultura una de les cotitzes més importants en aquest document. En aquest cas centralitzant-nos més en el continent europeu. La gran llei de la cultura és aquesta: deixar que cadascú es converteixi en tot allò pel que va ser creat capaç de ser. Una veritable cultura íntima i ha de formar part de la vida de les persones.La cultura forma savis; l'educació, els homes. Després de la literatura seguim amb la gastronomia causa de que cuinar és com un espectacle: Es necessita molta organització, entrenament, dedicació, coneixement i amor perquè, al final, els cinc sentits l'aplaudeixen dempeus. La gastronomia és un art i els plats que d'ella neixen són les seves obres d'art. A continuació s'esmenta la música i la dansa, que al meu entendre els seus dos arts més importants que existeixen. La música pel fet que expressa la més alta filosofia en un llenguatge que la raó no comprèn. La vida és com la música. Ha de ser composta d'oïda, amb sensibilitat i intuïció, mai per normes rígides, sense la música, la vida seria un error perquè fins i tot en la música, el mateix silenci té ritme. I la dansa balla és el llenguatge amagat de l'ànima. No és el ritme ni els passos que fan la dansa però la passió que va en l'ànima de qui balla. Quan balla, el seu propòsit no és arribar a determinat lloc. És aprofitar cada pas del camí. Una altra cosa molt important que s'esmenta és la literatura o més coneguda com l'art de llegir llibres. La literatura simula la vida. Una novel·la és una història del que mai va ser i un drama és un romanç sense narració. Un poema és l'expressió d'idees o de sentiments en llenguatge que ningú fa servir, doncs que ningú parla en vers.


Articulo de castellano nº1; Fiestas i tradiciones principales de europa y/o de los paises europeos. Inglaterra, Remembrance Day El Día del Recuerdo es el 11 de noviembre. Es un día especial destinado a recordar a todos aquellos hombres y mujeres que fueron asesinados durante las dos guerras mundiales y otros conflictos. El Remembrance Day es también conocido como Poppy’s day, porque es tradicional llevar en la solapa una amapola artificial. Son vendidos por la Royal British Legion, una organización benéfica dedicada a ayudar a los veteranos de guerra.

España, Los Sanfermines Los Sanfermines tienen fama mundial, un festival único en honor a San Fermín, es una combinación de los popular, lo religioso y lo profano dirigido tanto a los lugareños como a los visitantes, a las generaciones de nuestros padres y a las nuestras, de orden y caos. Y todo esto se reúne en una semana que empieza el 6 julio al mediodía y acaba el 14 de julio a medianoche.


Polonia Polonia es un país europeo que ha legado a la cultura universal dos grandes intelectuales; por un lado al astrofísico Nicolás Copérnico, quien afirmó que la Tierra no era el centro del universo, y por otro, el ilustre compositor Fryderyk Chopin. Tal es la admiración del pueblo a este último que hay varios lugares de interés turístico y tours dedicados a su figura.

Macedonia La República de Macedonia está situada en los Balcanes. Macedonia fronteras en Albania, Serbia, Bulgaria y Grecia y está completamente rodeado por tierra. La República de Macedonia nació el 8 de septiembre de 1991 de la antigua Yugoslavia. Skopje es la capital. La ciudad es ya 2500 años y en ese momento parte de los bizantinos, romanos, y yugoslavas Imperio Otomano.


Bélgica Bélgica, tiene una tradición artística al ser cuna de consagrados artistas, entre los que se mencionan Delvaux, Rops o Magritte, los cuales destacan en las Bellas Artes; en la Literatura Simenon; en la música se tiene a Toots Thielemans en el Jazz y a César Franck o Eugène Ysaÿe en cuanto a música clásica; dejando el campo de las tiras cómicas en manos de Hergé. Las artes constituyen un factor sobresaliente en la cultura de Bélgica.


Article de català nº1: La cuina i els costums gstronòmics que podem trovar a diferents països europeus. Grècia

Un exemple de menjar típic es el Tzatziki.

L'estil de vida grec es reflecteix en l'essència de la seva cuina tradicional que sorprèn per la seva varietat de sabors i la seva senzillesa d'elaboració. La cuina grega es basa en la dieta mediterrània encara que té influències tant d'orient com d'occident. Tot i que els ingredients bàsics de la cuina grega són l'oli d'oliva, les espècies i condiments, les verdures fresques, els peixos i les carns, la cuina grega és tan variada que hi ha àmplies diferències entre les diferents regions del continent i entre illa i illa .

Italia

Un exemple de menjar típic es la Tarta caprese

El menjar d'Itàlia és variada. Reflecteix la varietat cultural de les seves regions així com la diversitat de la seva història. La cuina italiana, està inclosa dins de l'anomenada gastronomia mediterrània i és imitada i practicada arreu del món. És molt comú que es conegui a la gastronomia d'Itàlia pels seus plats més famosos, com la pizza, la pasta i el risotto, però la veritat és que és una cuina d'on es reflecteixen els abundants olors i sabors de la mediterrània.Es tracta d'una cuina amb fort caràcter tradicional, variada gràcies a cadascuna de les seves regions i hereva d'àmplies tradicions, que ha sabut perpetuar receptes antigues

Suècia L'èmfasi de la gastronomia sueca està posat en uns ingredients naturals d'alta qualitat, marisc i peixos marinats o fumats que conserven tota la seva frescor com l'arengada, el salmó, l'anguila o els apreciadíssims crancs de riu, així com en les carns de caça com el ren i l'alci. La societat multicultural sueca actual també ha deixat la seva empremta en la gastronomia originant una àmplia varietat de restaurants ètnics i donant lloc a un estil de cuina mixt on els tradicionals plats suecs es reinventen unint-se a les noves influències estrangeres.

Un exemple de menjar típic es el Janssons frestelse


França

Un exemple de menjar típic es el Clafoutis

La gastronomia de França està considerada com una de les més importants del món. Està caracteritzada per la seva varietat, fruit de la diversitat regional francesa, tant cultural com de matèries primeres, però també pel seu refinament. La seva influència es deixa sentir en gairebé totes les cuines del món occidental, que han anat incorporant a les seves bases coneixements tècnics de la cuina francesa. Diversos xefs francesos tenen una gran reputació internacional, com és el cas de Taillevent, La Varenne, Carême, Escoffier, Ducasse o Bocuse. És una de les quatre gastronomies inclosa en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, des del 16 de novembre del 2010. Alemanya La gastronomia alemanya varia molt d'una regió a una altra del territori i està molt influenciada per l'entorn cultural i social, per exemple, les regions del sud de Baviera i Suabia comparteixen molt estils i plats amb els veïns suïssos i austríacs. A l'oest les influències amb la cuina francesa són bastant més pronunciats i tenen influències vinícoles amb aquest país, mentre que a les comarques de l'est es troben influències dels països de l'est d'Europa i les del nord amb l'holandesa, sobretot en les zones costaneres en què es pot trobar una abundància de plats de peix, existeixen no obstant això molts elements en comú amb les receptes escandinaves.

Un exemple de menjar típic es el Hackepeter


Article nº 1 in English: Musical instruments, styles and folkloric dances from countries that are part of Europe Finland

Kantele

The Kantele is the instrument of Finnish origin par excellence. It is rope, as you can see in the image above, and can have up to 39 strings. The sound is similar to that of a bell. The Kantele is mentioned for the first time in the Kalevala, the Finnish epic poem. In it, the hero Väinämöinen builds the first Kantele, from the skull of a giant pike and hair from the tail of animals, being the only one capable of touching it. Thus, it causes all the beings of the forest to fall asleep.

Switzerland The Schwyzeroergeli is a type of diatonic button accordion used in popular Swiss music. The name derives from the city / canton of Schwyz, where it was developed. Oergeli is the diminutive of the word Orgel (organ). Outside of Switzerland, the instrument is not well known and difficult to find. History tells that this instrument was taken to Switzerland in the 1830s, shortly after its invention in Vienna. The first accordions were the accordions button normally one or two diatonic rows, which takes place in Switzerland, as Langnauerli, the name of Langnau, in the canton of Bern.

Schwyzeroergeli


Croatia

Langeleik

The langeleik has only one melody string and up to 8 drone strings. Under the melody string there are seven frets per octave, forming a diatonic major scale. The drone strings are tuned to a triad. The langeleik is tuned to about an A, though on score the C major key is used, as if the instrument were tuned in C. This is for simplification of both writing and reading, by circumventing the use of accidentals. Since the instrument cannot play a chromatic scale nor be easily tuned to other pitches, it is very limited in its ability to play along with other instruments and/or more harmonically complex music.The combination of the lone melody string and the multiple drone strings gives the langeleik a distinctively rich sound. Norway The Halling (hallingdansen) is a folk dance (bygdedans) traditionally performed in rural Norway, although versions of the halling can also be found in parts of Sweden. The dance is traditionally performed by young men at weddings and parties. The halling is a quick (95–106 bpm) dance in 6 8 or 2 4 that includes acrobatic, athletic competition between the dancers. Hallingdans can best be described as rhythmic acrobatic dance and consists of a number of steps which requires both strength and softness elation.[1] The dance is associated with the valleys and traditional districts of Valdres and Hallingdal, where it is often referred to as the laus (loose dance). The term refers to it being danced solo, not in couples (although coupled halling dancing is traditional in the western parts of the country). According to some scholars, the word may refer to the fact that the dance was "half" the performance, as the other half was the springar (after the fashion of a Renaissance dance suite). Denmark Danish folk dance is characterized by being easy going, gentle, and relatively easy to learn. Danish folk dance is mainly a social dance involving groups or groups of couples of dancers, often designed for large gatherings. The dances were supposed to be simple enough for everyone to join in.Danish folk dances are made for social- and educational purposes, generally speaking not for exhibitional purposes.Folk-dancing on the island of Rømø.The canonized history of Danish folk dance highlights a performance by Philochoros in Copenhagen in 1899 with some Danish students in the audience as a triggering factor. The students were immediately so inspired that they started a folk dance club.


Articulo de castellano nº 2: Principales artistas y escritores de proyección europea Holanda

Hella Haasse

Con el transcurso de los siglos, la literatura holandesa ha conocido escritores de gran renombre. Durante la Edad Media, la literatura holandesa formó parte de una vasta tradición de Europa occidental.En el siglo XVI surgió el humanismo, con Erasmo de Rotterdam como representante holandés más importante. Escribió en latín. Su “Elogio a la locura”, una sátira de los abusos sociales y eclesiásticos, ha sido traducido a muchos idiomas. Entre los escritores más importantes de posguerra cabe destacar a Hella Haasse que escribió obras de teatro, poemas y ensayos, pero fue principalmente conocida por su actividad como novelista.Un ejemplo de una de sus obras es el Sleuteloog. Austria La literatura austríaca es la literatura escrita en Austria que, en su mayoría, pero no exclusivamente, es escrita en idioma alemán. La literatura austríaca debe ser considerada en conexión con la literatura alemana en general y la línea fronteriza entre la literatura propiamente alemana y la austriaca es difusa, debido a un intercambio cultural rico y complejo. Uno de los escritores mas importantes es Stefan Zweig ya que su estudio de la psicología de los personajes caracteriza toda su obra. Muy influenciado por las teorías psicoanalíticas de Freud, escribió una serie de estudios críticos biográficos y literarios que agrupó en trilogías y están considerados como lo mejor de su producción un ejemplo es Triunfo y tragedia de Erasmo de Rotterdam (1935).

Stefan Zweig


Bulgaria

Svetoslav Slavchev

La literatura de Bulgaria es toda aquella escrita por los búlgaros o los residentes en Bulgaria, así como la escrita en idioma búlgaro, siendo esta última la definición más utilizada. Es la más antigua de las literaturas eslavas,1 ya que sus orígenes se remontan al siglo IX, cuando los monjes Cirilo y Metodio crearon el alfabeto glagolítico y tradujeron del griego al búlgaro antiguo, también conocido como antiguo eslavo eclesiástico, varios libros cristianos. Cabe destacar Svetoslav Slavchev es un famoso escritor de Bulgaria conocido por sus cuentos y novelas de ciencia ficción, sus novelas policíacas y también como periodista. Sus más populares obras de ciencia ficción incluyen La fortaleza de los inmortales (Kreposta na bezsmartnite, 1970).

Eslovaquia La primera literatura escrita se data del siglo IX de la época de la Gran Moravia. En 863 llegaron el territorio de la actual Eslovaquia los apóstolos bizantinos, los hermanos Constantino (o Cirilo) y Metodio para evangelizar a los eslavos en su propio idioma. Los hermanos inventaron el alfabeto glagolítico y tradujeron las Sagradas Escrituras al antiguo eslavo que fue proclamado por el Papa Adriano II como la cuarta lengua litúrgica (junto con latín, hebreo y griego), cosa que no volvió a pasar con ninguna otra lengua hasta el siglo XIX. Una de las escritoras mas importantes fue Terézia Vansová escritora y editora pionera eslovaca durante el periodo del realismo.Escribió poesía en alemán y eslovaco, fundó la primera revista de mujeres eslovacas, Dennica, y escribió obras de teatro y novelas.Fue ampliamente conocida por su novela Sirota Podhradských (La huérfana de la familia Podhradský, 1889).

Terézia Vansová


Lituania Como los demás pueblos bálticos, antes de la Edad Media poseían un fuerte desarrollo de la literatura oral. Las principales muestras artísticas eran los raudas, cantos funerarios, las kalėda o cantos de año nuevo, los dainos o cantos épicos, las giesmes o baladas y las pasakos o leyendas. Otros cantos antiguos eran las lopšinis (canción de cuna). Un escritor importante fue Antanas Smetona ,que fue un político y escritor lituano, una de las figuras políticas más importantes de aquel país entre la Primera y Segunda Guerra Mundial. El 6 de septiembre de 1917 comenzó a publicar el periódico Lietuvos Aidas, trabajando como editor. En el primer número del periódico, Smetona escribió que el objetivo más importante de Lituania era el restablecimiento de un estado independiente.

Antanas Smetona


Article de català nº 2: Diferents jocs populars i tradicionals que trobem a europa i als seus països Romania

Baba Oarba

Baba Oarba es un joc en el qual podem trobar el seu equivalent en el joc conegut a Espanya com "Gallineta cega". Es recomana per motivar els nens i nenes a interaccionar, aprendre els noms dels companys / es i per integrar-los al grup. És recomanat per a nens i nenes majors de 5 anys. Es pot jugar tant en interior com a l'exterior. Precisa d'una bufanda / mocador / antifaç i d'un mínim de 3-5 jugadors. Per jugar-ho es delimita, d'acord amb els jugadors, l'espai de joc, el nen / a que surt del mateix passant a ser el "Baba oarba" (En traducció "Vella cega"). Irlanda

Johnny Hairy

En el joc de Johnny Hairy tres o més infants se sentin en un cercle amb el peu dret estès. El líder triat canta dirigint una frase a cada jugador mentre apunta en una direcció en sentit horari al voltant del cercle, "One-ery, two-ery, dickery-Dary, wispy, spindy, smoke of the Kindy, old Johnny Hairy, crap- in! ". El jugador que sigui assenyalat amb el dit del líder quan canti "crap-in" (derivat de la frase irlandesa "atraure"), ha agenollar al centre del cercle. El líder bena als ulls del jugador i suaument li colpeja l'esquena mentre canta "Hurley burley, trump the chase, the cow ren through the marketplace, Simon Alley hunt the buck, how many horns stand up?". En l'última frase, el líder aixeca un nombre de dits i el jugador amb els ulls embenats ha d'endevinar. Si el jugador endevina, el líder pren el lloc del jugador i aquest es converteix en el líder. Si el jugador no endevina, el líder canta la seva pregunta fins que el jugador endevini. Portugal En el joc del Lenchinho da Botica tots seuen en un cercle, no massa ocupat amb les cames creuades i les mans darrere de l'esquena i comencen a cantar una cançó: "Lencina, lenção, Cair Vai no chão. Um Quem Olhar paràgraf Trás palanca bofetão" ( "mocador, bufanda, cauen al terra. Qui es veu després de prendre una bufetada! ") mentre que els jugadors canten, un d'ells, elegits pel conductor, corre al voltant del cercle format per l'altre amb un mocador a la mà i el posa de nou a un company d'equip. Aquest últim ha de recollir el teixit, corrent al voltant del cercle en la direcció oposada a la companya i arribar al lloc abans que ell era lliure.

Lenchinho da Botica


Luxemburgo

Pepperches

Al jugar a Pepperches es d esignar un jugador per llançar la pilota contra la paret amb la mà per sota. A l'llançar-la, el jugador diu el nom d'un altre. Mentrestant, tots els jugadors excepte el que va ser cridat s'allunyen de la paret, el jugador anomenat recull la pilota i crida "alt". Tots han de fer-ho, aixecant els braços per sobre dels seus caps formant un arc. Beuen quedar-se quiets. El jugador amb la pilota avança 3 passos cap al nen que està més a prop i intenta tirar-la passant per l'arc. . Si la pilota passa per l'arc perd un punt dels 3 assignats. . Si la pilota no passa per l'arc, el jugador que llança perd un punt. . El jugador que feia de blanc, llançarà la pilota contra la paret, . Es determina un temps límit per jugar un nombre de punts. Al final del temps assignat l'alumne amb més punts guanya el joc. Malta Per jugar al Brilli es necessiten, com a mínim, sis persones van perquè es pugui jugar a Brilli. El lloc escollit per a la primera fila (messa) és marcat per una pedra. I, a partir d'aquí, consisteix a llançar la bola amb l'ànim d'enderrocar els Brillis. El primer llançament (il-moll) guanya punts en funció del nombre de bitlles i el tipus d'aquests que s'hagin ensorrat. Així, enderrocant el is-sultan s'obtenen 18 punts i 12 amb is-sekond, mentre que amb un qriemec només es guanya un punt. Si es dóna el cas d'enderrocar bitlles de diferent categoria (per exemple, un sultan i un is-sekond), només s'obtindrien dos punts per cada bolo. A més, s'ha de dibuixar una línia (il-Hazz) en el lloc en el qual la bola ha caigut després del primer llançament. El següent intent es realitzarà des d'aquesta línia.

El Brilli


Article in English nº 2: An Delicious rècipe Greek Yogurt with Honey and Walnuts This bowl of goodness is so simple that you can barely call it a recipe. Putting together your Greek Yogurt with honey pot is amazingly quick and easy but also incredibly nutritious, as it combines three super healthy ingredients.

Ingredients ●

2 1/2 cups strained Greek yogurt

3/4 tsp vanilla extract

1 1/2 cups walnuts

3/4 of a cup honey

cinnamon powder

Directions 1.To prepare this delicious Greek Yogurt with Honey dessert start by toasting the walnuts. Preheat the oven to 180C. Spread the walnuts in a single layer on a baking sheet and toast for 7-8 minutes or until turning golden and fragrant. Transfer the toasted walnuts in a bowl, add the honey and blend to coat. Set aside to cool down for 1-2 minutes.

2.In the meantime, stir together the Greek yogurt and vanilla extract and divide among 4-5 dessert bowls. Spoon the honey-walnut mixture over the yogurt and sprinkle with cinnamon powder.

3.Serve immediately or store in the fridge. Enjoy!


Surtida a les caves Vilarnau El procés d’elaboració del cava ·La vinya La vinya a l’estiu, el fruit madura i fem la verema que és la recollida del fruit. ·La verema Quan arriba l’estiu collim el raïm per convertir-lo en vi. ·La premsa Aboquem el raïm a la tolva i seguidament el passem per la derrapadora per separar la rapa dels grans de raïm. Els grans de raïm els posem en la premsa pneumàtica, on hi ha un globus gegant que aixafava les raïm i es crea un suc d’uva que s’anomena most. ·El dipòsit i el desfangat Dins del dipòsit hi posarem el most en poques hores farem baixar per gravetat el pòsit que hi pogués quedar. El most que queda net el posarem en un altre dipòsit. ·1ª Fermentació, l’alcohòlica Quan tenim el most net el posem en un dipòsit amb llevat que això fermentarà el most amb el llevat (fongs) que es té que fermentar durant uns 20-21 dies. ·El cupatge Cupatge vol dir que fem una barreja dels diferents vins de cadascuna de les varietats. ·El tiratge La barreja la fem dins del dipòsit, després, ho fiquem dins de l’ampolla on hi afegirem uns llevats especials i molt treballadors. A l’ampolla li fiquem sucre perquè els llevats mengin, el barregem i tapem hermèticament. ·El repòs Els llevats mengen el sucre durant un o dos mesos per fer de mentres la 2ª fermentació, la carbònica. Quan deixen de fer la fermentació passen a anomenar-se llevat mare o llevat lies. Aquest llevat mare reposara un mínim i màxim de varis anys . Posem les ampolles en perpendicular als forats del pupitre, i anem removent fins que les mares adormides baixen fins el coll de l’ampolla. ·El desgorj Fiquem la màquina “xampagel” amb el coll de l’ampolla dins de està a un líquid que a -26 i el cul cap per amunt. Congelem els llevats morts posem l’ampolla dreta, la destapem i sortiran les lies fora. ·El licor d’expedició L’últim ingredient és el licor d’expedició, aquest el fiquem dinsde l’ampolla i ya tindríem el cava fet. ·L’acabat/La línia Per finalitzar passa per les màquines de cinta per posar-li els taps de suro, col•locaran la xapa i el morrió. Rentaran l’ampolla i li posaran les etiquetes on apareix el nom del cava, la varietat i el segell de control.


Agenda cultural 1. Setmana de la Moda de París (25Sep. A 3Oct., 2018) Tot i que la primera setmana de la moda es va celebrar a Nova York, l'esdeveniment en si mateix es deriva dels "salons de bellesa" en salons d'alta costura de París. La Setmana de la Moda de París es va celebrar a París ja al segle XVIII i és una sèrie de presentacions de diseñadoresque se celebren semestralment a París, França, amb esdeveniments de primavera / estiu i tardor / hivern que se celebren cada any. La Setmana de la Moda de París forma part de les 4 grans setmanes de la moda mundials; el programa comença a Nova York, segueix a Londres, després a Milà i acaba a París. 2. El Festival de Cannes (08-19 maig, 2018) El Festival de Cannes té els seus orígens el 1932, quan es va crear el festival cinematogràfic internacional. El Festival de Cannes, denominat fins 2002 Festival Internacional de Cinema, és un festival de cinema anual que se celebra a Cannes, França, i en el qual es projecten pel•lícules noves de tots els gèneres, inclosos documentals, procedents de tot el món. Se celebra al maig de cada any.

3. El Gran Premi de Mònaco (27 de maig, 2018) El Gran Premi de Mònaco és una carrera de Fórmula que es celebra cada any al Circuit de Mònaco. Realitzada des de 1929, està considerada com una de les carreres d'automòbils més importants i prestigioses del món. La cursa es desenvolupa en un estret traçat als carrers de Mònaco, amb molts desnivells i corbes tancades, el que la converteix en una de les pistes més exigents de la Fórmula Un. 4. El Campionat de Wimbledon (2 al 15 de Juliol, 2018) El Campionat de Wimbledon és el torneig de tennis més antic del món i està considerat com el més prestigiós. Se celebra a l'All England Club de Wimbledon, Londres, des de 1877 i es juga en pistes d'herba a l'aire lliure. L'esdeveniment comença a principis de juliol. Wimbledon és un dels quatre tornejos de tennis del Grand Slam, els altres són l'Open d'Austràlia, l'Open de França i l'Open dels Estats Units. 5. Oktoberfest (22Sep. A 7Oct., 2018) Oktoberfest és el festival de cervesa més gran del món. Celebrat anualment a Munic, Baviera, Alemanya; és un festival folklòric de 16 a 18 dies de durada, des de mitjans o finals de setembre fins al primer cap de setmana d'octubre. L'Oktoberfest és una part important de la cultura bavaresa, que se celebra des de l'any 1810.

6. carnaval venecià(3feb.A 9mar,2018 Es un carnaval en el que predominen les màscares. 7.El festival de Sitges(12jul) Es un cinema on només hi han pelis por.


English crosswords and world search


Anunci Are you planning to travel to another country this summer? Then I know the perfect place for you to visit! Travel to Barcelona in Catalonia! There you can see wonderful beaches, have fun in music and cultural festivals and visit historical monuments! As an exemple you can visit the church of Sagrada Familia! The church of Sagrada Familia is an demostration of the talent of Antonio GaudĂ­ with 172 meters high this church builded in 1882 is an historical monument very important and an amazing place to visit.

Another place that people loves visiting is Costa Brava. In the beach of Costa Brava you can have fun swimming in the sea, Building sand castels or eating in family. In Costa Brava the nature has a prominent role with many natural Parks. Without any doubts Costa Brava is an really pleasant place to visit.


Enquesta sobre la lectura


Treball de síntesi 1D Grup 4  
Treball de síntesi 1D Grup 4  
Advertisement