Page 1

C

amarles

Institut de Camarles Núm. 19 - 2n quadrimestre curs 2016/17

A

l’

mpolla

Ll

igallos

A

l’

ldea

La revista que parla per tu


CALLA

INSTITUT de CAMARLES. C. De l’IES s/n CP: 43894 - Tel. 977470444 - FAX: 977470413 Adreça electrònica: iescamarles@xtec.cat Web: http://agora.xtec.cat/iescamarles/intranet/

Bloc: http://revistacalla.blogspot.com.es Revista digital: http://issuu.com/inscamarles Consell de redacció

La revista que parla per tu

ÍNDEX -Immersió Lingüística.............................pàg 3 The Big Challenge -Viatge a Roma......................................pàg 4

-Viatge a Montpeller..............................pàg 6 Alumnes que cursen l’optativa Fem una revista: Idoia Estudillo, Nerea Fernández, Jan Cazorla, Marc Mar- -Viatge a Irlanda.....................................pàg 8 tin, Sara Mauri, Júlia Monteverde, Ariadna Vergés, Daniela González, Maria Navarro, Júlia Sahraoui, -Viatge a Tossa de Mar...........................pàg 10 Àlex Tarragó. -Sortida a la URV....................................pàg 12 Direcció i coordinació Ana Belén Balagué Castells

Sortida a l’Arxiu i a la Biblioteca -Copa Cangur..........................................pàg 13

Col·laboracions

-Xerrades................................................pàg 14 Carme Sabater, Olga Bertomeu, Rafa Vázquez i Ana -Lectura en veu alta................................pàg 16 Sorlí. Bearn Agraïments Olga Bertomeu, Carme Sabater, Joaquim Crisol, Ele-Escriptores i viatgers..............................pàg 17 na Sayas, Laura Llaó, Txema Abasolo, Ana Borbón, Pili Curto, Mireia Salvador, Leila Mbarki, Jordi Rollán i Noemí Bagés Carme Monteanu. Pilar Garriga Departament de publicitat: Marga Faiges, Griselda Vendée Globe Nicolau i Sefa Tomàs. -Gimcana saludable.................................pàg 18 Audició i lliurament de premis -Les Curses de Muntanya als Instituts.....pàg 20 -Ins Talent...............................................pàg 21 -Webpenjats...........................................pàg 22 -Pla d’impuls de la lectura.......................pàg 23

2


La revista que parla per tu

CALLA

ADJUDICACIÓ DEL PROGRAMA D’IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA DEL MINISTERI D’EDUCACIÓ El Ministeri d’Educació va adjudicar al nostre centre el Programa d’Immersió Lingüística de Primavera. Van estar becats 25 alumnes de 2n d’ESO per una estada de 5 dies a l’Assut d’Antella. Quan van tornar a l’institut van fer una presentació en anglès de tot allò que havien après. Els van acompanyar les professores Sònia Velamazán i Anna Verge. És un orgull per nosaltres haver estat seleccionats, ja que només es reparteixen vuit beques a tot Catalunya. Els 25 alumnes becats van ser escollits prèviament, tenint en compte la qualificació mitjana del primer trimestre d’aquest curs 2016/2017. Aquesta beca ha estat possible gràcies al projecte: “The world we have, the world we need” que es va presentar des del centre. Aquest projecte implica una oportunitat per fomentar l’ús transversal de la llengua, motivant els alumnes a utilitzar la llengua estrangera fora de l’àmbit de la classe.

Olga.B

THE BIG CHALLENGE El passat dijous 4 de maig va tenir lloc el concurs d’anglès The Big Challenge, un concurs que avalua els coneixements d’anglès dels estudiants a nivell nacional. Al nostre centre el concurs va tenir molta acceptació; van participar un total de 72 alumnes, 25 de 1r d’ESO, 12 de 2n, 19 de 3r i 16 de 4t. La prova tenia una durada de 45 minuts i es va fer a la biblioteca i a l’aula d’idiomes, un torn a les 9 del matí per als alumnes de segon cicle i l’altre a les 10 per als de 1r cicle. Aquesta prova consisteix en 45 preguntes tipus test amb una única resposta a escollir d’entre quatre possibles. Les preguntes comprenen qüestions de vocabulari, gramàtica, pronunciació i cultura i civilització de països angloparlants. Les solucions de la prova es van poder consultar a la web el dia 9 de maig, de manera que els participants van poder fer-se una idea dels encerts i les errades comeses. Els resultats a nivell de centre, autonòmic i nacional estaran disponibles a la web del concurs a partir del 5 de juny. Esperem uns bons resultats dels nostres alumnes! Ana Sorlí

3


CALLA

La revista que parla per tu

VIATGE A ROMA Els alumnes de 4t d’ESO, del 13 al 17 de març, van fer el viatge de fi de curs a Roma. Van visitar molts monuments i llocs encantadors.

El primer dia van descansar a l’hotel i a la tarda van visitar la boca de la veritat, és una enorme màscara de marbre, s’explica que mossega la mà d’aquell que no diu la veritat .

El segon dia, van anar al Panteó, la Fontana de Trevi (és la font més gran de la ciutat, la gent té la tradició de tirar monedes per tal de complir els seus desitjos) i al Castell de Sant’Angelo.

4


La revista que parla per tu

CALLA

VIATGE A ROMA Van visitar el Vaticà, on un bisbe de Tortosa els va acompanyar, el Coliseum, les ruïnes romanes i altres monuments importants.

Quan acabaven les visites, els alumnes tenien temps lliure per a anar a dinar i passejar per Roma fins l’hora acordada amb els professors. Després tornaven a l’hotel i tenien temps per dutxar-se i canviar-se fins l’hora de sopar. Van gaudir d’un viatge únic i cultural!

Jordi Rollan 5


CALLA

La revista que parla per tu

VIATGE A MONTPELLER Els alumnes de l’optativa de Francès de 3r van El dilluns van fer un tour històric per tot Montpeanar a Montpeller una setmana. El dilluns 12 de ller, van anar al centre comercial Polygone. març a les 10h van agafar un tren cap a Barcelona i més tard cap a Montpeller.

El dimarts van visitar el jardí botànic. En arribar cada grup de 2 o 3 persones van anar amb les seves respectives famílies d’acollida. Tots els dies al matí feien 3h de classes de francès i a la tarda feien excursions a llocs culturals i artístics.

El dimecres van anar a patinar sobre gel i al centre comercial Odysseum. El dijous van tornar al centre comercial i a la nit van sopar a una pizzeria a la plaça de la Comédie.

6


La revista que parla per tu

CALLA

VIATGE A MONTPELLER Divendres van agafar un tren de l’estació de Montpeller a les 9 i van arribar a l’estació de l’Aldea a les 15,30.

Bon

Voyage !

7


CALLA

La revista que parla per tu

VIATGE A IRLANDA El passat mes d’abril, del 2 al 7, alguns alumnes de 4t d’ESO i 1r de BAT van anar de viatge a Irlanda a la població de Tralee. L’objectiu del viatge era millorar el nivell d’anglès, la seva pronuncia i conèixer millor les tradicions irlandeses. Els professors que els van acompanyar van ser Olga i Leo.

El primer dia van anar amb avió des de Reus fins a Dublín. En arribar a la ciutat els alumnes van visitar els ponts més famosos, el castell i una de les biblioteques més emblemàtiques. Abans de marxar de Dublín van fer les primeres compres del viatge i per finalitzar el dia van marxar cap a Tralee, on van conèixer les seves famílies d’acollida.

8

Al dia següent van visitar Killarney, va ser un dia plujós. Al matí van anar a aprendre anglès al col·legi Celtic School i a la tarda van visitar Killarney, un parc natural preciós, amb unes vistes espectaculars; també van visitar els carrers de la ciutat.


La revista que parla per tu

CALLA

VIATGE A IRLANDA El tercer dia van visitar Cork. Al matí van anar a l’antiga presó i els van explicar històries, mentre que a la tarda van anar a dinar a Cork i allí van passar les hores.

L’últim dia els alumnes van aprendre alguns balls irlandesos, “Irish dancing”, van formar 4 grups de 8 persones. Al principi els feia una mica de vergonya, però després es van divertir moltíssim. Van ballar molt bé! A la tarda van visitar Dingle, van anar amb vaixell i van poder veure el famós dofí del poble.

Finalment, els alumnes es van acomiadar de les famílies i dels professors. Tot seguit van pujar al bus i es van dirigir cap a Dublín. Allí agaA l’endemà van anar a Tralee. Van fer una gim- farien l’avió i cap a l’aeroport de Barcelona. cana pel poble, consistia en buscar informació Tots van gaudir del viatge, van millorar l’anglès de la vila a través de preguntes que els van do- i van conèixer els costums i tradicions del país. nar, qui aconseguia respondre totes les preguntes tenia una gran recompensa, un val per gastar al Primark Mireia Salvadó

9


CALLA

La revista que parla per tu

VIATGE A TOSSA DE MAR Del 22 al 26 de maig els alumnes de 3r d’ESO El 23 de maig van començar el dia amb unes van fer una sortida d’Immersió Lingüística a activitats aquàtiques a la cala Llevadó. Tossa de Mar. En arribar al càmping els van acollir i els van fer una explicació de les normes i les instal·lacions.

A continuació van fer una presentació en anglès i es van poder banyar a la piscina.

El dia 24 van fer activitats d’orientació pel bosc amb l’ajut d’unes brúixoles. A la tarda es van traslladar caminant a la població de Tossa. Un recorregut de 3 Km per una pista forestal. A la població van visitar el castell i van tenir una hora lliure per poder realitzar algunes compres. Més tard, es van arreglar per sopar i ballar.

La resta de dies van poder gaudir d’altres activitats. 10


La revista que parla per tu

CALLA

VIATGE A TOSSA DE MAR

11


CALLA

La revista que parla per tu

SORTIDA A LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI El dimecres dia 15 de març els alumnes de 1r i Ens van ensenyar les instal·lacions i ens van 2n de Batxillerat de l’àmbit científic-tecnològic explicar com funcionen. Finalment, vam tornar vam realitzar una sortida a la facultat de Quími- a Camarles. ca de la URV.

En arribar ens van fer una xerrada sobre els graus que es poden estudiar, les matèries que necessites i les notes de tall. Després d’esmorzar vam fer una pràctica de química que consistia a fer una Pila Daniel: pila elèctrica a partir de coure i zinc. Tot seguit, vam anar a conèixer el CRAI, Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació.

Dorel Barb

SORTIDA A L’ARXIU I A LA BIBLIOTECA DE TORTOSA El dijous 16 de febrer, els alumnes de 1r de BAT vam anar a visitar l’Arxiu de Tortosa i després vam assistir a una exposició sobre els millors buscadors que es poden utilizar per dur a terme les investigacions del Treball de Recerca. També ens van ensenyar què passava quan petits animalets com rates o termites accedien a aquests arxius, els destrossaven. Va ser força interessant i ens van donar una informació molt útil. Leila Mbarki

12


La revista que parla per tu

CALLA

COPA CANGUR És un concurs que va tenir lloc el dia 28 de gener, convocat per la Societat Catalana de Matemàtiques. Es tracta d’una activitat que consisteix en fer resolucions de problemes amb equip. L’equip que soluciona els problemes més ràpid és el que obté millor puntuació.

sultats de les proves Cangur de l’any anterior. D’aquests resultats escollim uns candidats. Durant vàries sessions realitzades a l’hora de l’esbarjo, els presentem diferents problemes de l’estil que es trobaran a la Copa Cangur. I a partir de la manera com treballen en equip es decideixen els membres que ens representaran. -Per als alumnes, va resultar difícil la prova? Sí, van sortir molt cansats perquè la prova va durar més del compte.

Per informar-nos més sobre la Copa Cangur, vam entrevistar el professor de Matemàtiques Txema Abasolo:

“Els problemes són prou difícils, competim per ser el millor equip de les Terres de l’Ebre. Per tant, ens hem d’ esforçar bastant per aconseguir els nostres objectius”. -Txema

-Com va ser l'experiència de participar? Molt positiva, tant per alumnes com per a professors. RESULTAT DELS INSTITUTS GUANYADORS DE -Es van obtenir resultats força satisfactoris? LES TERRES DE L’EBRE: A diferència de l’any passat, no vam aconseguir 1r classificat- Institut els Alfacs de Sant Carles podi però els alumnes van sortir força contents de la Ràpita per l’esforç i el treball realitzat. 2n classificat- Cristòfol Despuig de Tortosa -Ens podries explicar com es realitzen les (Equip B) proves? La copa cangur és per equips d’ alumnes de 2n i 3r d’ESO. Enguany el nostre grup 3r classificat- Institut de Roquetes (Equip B) estava format per 2 alumnes de 3r i 5 de 2n. Els EL GUANYADOR DE LA 3RA COPA CANGUR problemes reben puntuacions per la velocitat en A NIVELL DE CATALUNYA: què contesten i descompten per les errades. L’escola IPSI de Barcelona. -Com se seleccionen els alumnes que han Júlia i Ariadna de participar? Per escollir-los agafem els re-

13


CALLA

La revista que parla per tu

XERRADES XERRADA DELS MOSSOS El 28 de febrer de 2017 els mossos d’esquadra ens van explicar les conseqüències que pot tenir fer gravacions a l’aula. També ens van parlar de l’evolució de la tecnologia i els problemes de les xarxes socials. Les causes de gravar, fer fotos i distribuir-les (pornografia infantil). Finalment, ens van dir que no hem de passar fotos a la parella perquè pot passar alguna cosa greu. La xerrada ens va servir per conscienciar-nos i fer un bon ús de les noves tecnologies. Sergi Cosconea XERRADA CÀNNABIS El passat 13 de febrer, Manel (treballador social) ens va fer una xerrada als alumnes de 3r sobre el cànnabis. Ens va explicar moltes coses interessants, però cal destacar: el consum de cànnabis produeix un deteriorament físic, pèrdua de memòria, dificultats per concentrar-se o estudiar, estat d’ànim baix i manca de ganes d’afrontar les obligacions. A més, alenteix els nostres reflexos; també pot produir disfunció erèctil. El haixix i la marihuana provenen de la mateixa planta; un porro equival a set cigarretes de tabac i la cigarreta elèctrica és la forma més perjudicial de consumir tabac.

Idoia Estudillo

SEXUALITAT El 22 de març els alumnes de 3r van rebre la visita de Rosa, la infermera, per realitzar una xerrada sobre la sexualitat, i tot allò que cal saber per tenir una vida sexual saludable en un futur. Ens van ampliar la informació de diversos temes, com per exemple els perills de les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats.

A la majoria dels alumnes els va semblar una xerrada molt profitosa que va resoldre alguns dubtes i va informar de molts conceptes que desconeixien. Maria Navarro

14


La revista que parla per tu

CALLA

XERRADES MITES RELACIONATS AMB L’ACTIVITAT FÍSICA I L’ESPORT. EL professor d’Educació Física Miguel Vidal ens va fer una xerrada sobre l’activitat física. Al llarg dels anys ens han fet creure falsos mites, per exemple, el treball amb peses limita el creixement dels infants, un bon sistema per aprimar-nos és la suor, la natació soluciona moltes malalties físiques, etc. Va ser una sessió molt interessant i ens va explicar les coses amb tot detall.

Sara Mauri El dia 3 de juny es van realitzar els exàmens de PET (B1) al matí, s’hi van presentar 13 alumEXÀMENS CAMBRIDGE nes de l’institut i de KET ( A2) a la tarda amb 7 Aquest curs ha vingut al nostre centre l’exami- alumnes. A més, també van venir alumnes de nadora dels exàmens Cambridge. Ha informat Deltebre a fer les proves. els pares dels alumnes interessats sobre la importància, validesa i estructura d’aquestes proves.

El passat 22 d’abril, 6 alumnes van realitzar els exàmens de First Certificate a l’institut. Els exàmens van tenir una durada de 5 hores i les alumnes van passar proves de comprensió lectora i oral, i expressió escrita i oral. Van venir quatre examinadors de Cambridge.

Els exàmens són oficials, els examinadors són els de Cambridge i els alumnes reben les titulacions oficials. El centre cedeix les instal.lacions a Cambridge, a la vegada que és centre preparador oficial. D’aquesta manera els alumnes no s’han de desplaçar, obtenen una reducció en el preu i reben una atenció més individualitzada. A part, els alumnes poden realitzar els exàmens orals amb els companys que han estat practicant durant la preparació. Olga Bertomeu

15


CALLA

La revista que parla per tu

LECTURA EN VEU ALTA El 14 de març l'institut de Camarles va participar al concurs de lectura en veu alta. Van anar 4 alumnes del centre: una noia de 1r, Andrea Bonet, i tres alumnes més de 4t, Pili Curto, Marta Bertomeu i Gefté Miguel. Havíem de llegir una de les dotze lectures que hi havia en un petit dossier que prèviament ens havia lliurat la professora. Vam assajar durant una setmana a l'hora de l’esbarjo per tenir clar els personatges que havíem d'interpretar i millorar l’entonació. Ens van acompanyar les professores Núria Morera i Sandra Mauri. Un cop dins la sala d’actes els nervis van començar a augmentar. Vam sortir a l'escenari amb un nus a la panxa, però finalment ho vam fer bé. Vam competir amb tres grups més, un d'ells va ser el guanyador. Per haver participat ens van donar un diploma i dos llibres. Va ser una experiència molt bona; tot i no haver guanyat, estem satisfets amb la nostra participació. Pili Curto

BEARN El passat 25 d’abril els alumnes de Batxillerat van gaudir de la representació de Bearn, a càrrec de la Companyia del Nyiguit. L’ alumna Carmen Monteanu, ens ha donat l’ opinió general del grup: “l’actuació va ser de gran ajuda per entendre millor la lectura. L’obra ens va agradar molt, sabíem que interpretaven força bé ja que aquesta companyia havia vingut altres anys. Cal destacar com parlaven el dialecte balear, tot i no ser actors de les Illes”. Es tracta d’una adaptació teatral de la novel·la de Llorenç Villalonga, lectura prescriptiva per a 2n de Batxillerat.

Idoia Estudillo

16


La revista que parla per tu

CALLA

VISITA DE NOEMI BAGÉS El dimecres 10 de maig Noemí Bagés, autora de la novel·la I la mort em parlava, va vindre a l'Institut de Camarles a fer una xerrada als alumnes de 4t d'ESO. Ens va parlar de la seva trajectòria com a escriptora, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Ha publicat altres llibres, per exemple, Perdoni, a quin segle diu que som? És una dona brillant que sap transmetre les seves emocions als lectors. Júlia Monteverde

PILAR GARRIGA El passat divendres 28 d’abril, ens va visitar l’escriptora Pilar Garriga. És l’autora del llibre Un Estiu a Tacugama, lectura obligatòria a 1r . Per començar, la Pilar va ensenyar-los uns vídeos sobre el llibre i també sobre el seu viatge a Sierra Leone. Ens va exposar fotografies de les persones, ximpanzés i llocs que surten al llibre. Finalment, va signar els llibres i es va fer fotografies amb l’alumnat. Sergi Cosconea

VENDÉE GLOBE El passat 12 de maig els alumnes de 3r van rebre la visita de la Marina i el Jordi, un parella que van emprendre un viatge que va canviar les seves vides i que no oblidaran mai: una volta al món amb un veler de dos pals anomenat Cormoran. Durant nou anys i mig, els dos capitans van viatjar arreu del món, van conèixer noves cultures i van explorar terres desconegudes per a ells. Però també ens van explicar moltes anècdotes que ens transmetien que a bord no és tot tant agradable com pareix; com per exemple, la d’un tauró que els va prendre el que acabaven de pescar, com van fugir de l’atac d’uns pirates... Aquesta visita va estar organitzada pel Departament de Matemàtiques, ja que l’optativa de 3r d’aquest any ha estat dedicada al seguiment de la Vendée Globe.

Daniela González

17


CALLA

La revista que parla per tu

GIMCANA SALUDABLE Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física, l’Institut de Camarles va celebrar el passat 7 d’abril una gimcana saludable. Els participants (1r, 2n i 3r d’ESO) van poder gaudir d’activitats molt variades: circuit d’orientació, zumba, activitats esportives, jocs de preguntes i reptes…Cal valorar el treball d’alguns alumnes de 4t d’ESO en la dinamització de les diferents proves i, sobretot, l’organització de la professora Elena Sayas. Finalment, tot l’alumnat es va fotografiar al pati amb el lema: GENT ACTIVA, GENT FELIÇ

AUDICIÓ I LLIURAMENT DE PREMIS El passat 19 de maig el departament d’Expressió va portar a terme una excel·lent exhibició de música i dansa.

FARMÀCIA FORTUÑO C/ vint-i-vuit núm. 7 Telf. 977470010 CAMARLES

18


La revista que parla per tu

CALLA

LLIURAMENT DE PREMIS El dia de l’audició també van fer el lliurament de premis dels esports al pati, les Proves Cangur i el concurs The Fonix.

Nerea Fernández

19


CALLA

La revista que parla per tu

LES CURSES DE MUNTANYA ALS INSTITUTS DE LES TERRES DE L’EBRE El 6 d’abril de 2017 es va celebrar la 6ena Cursa/Marxa per Muntanya dels instituts, dins del Projecte «Les Curses de Muntanya als Instituts de les Terres de l’Ebre. Del nostre centre van participar alumnes de 4t d’ESO, 1r de Bat i els de l’optativa de Revista. En total van participar 192 alumnes de diferents instituts: “Berenguer IV”, “Tecnificació”, “Daniel Mangrané”, “La Sénia”, “Els Alfacs”, “Les Planes”, Joaquim Bau”, “Manuel Sales i Ferré” i “Camarles. Hi ha dos modalitats la cursa (8 km i desnivell positiu de 400m) i la marxa (4 km i desnivell positiu de 230m); cadascú escull aquella que s’adequa més a les seves possibilitats. Ens vam trobar a l’ermita de la Pietat i a les 10 es va donar la sortida. El recorregut no era fàcil, hi havia pistes, camins no asfaltats, senders i barrancs. Es recomanava anar ben preparats: calçat esportiu, roba còmoda, crema solar i, sobretot, portar, molta aigua per hidratar-se, tot i que hi havia avituallaments. Cada corredor tenia un xip per controlar el temps. Després de la cursa, es va organitzar una carpa on els participants podien menjar i beure per recuperar forces. Finalment, es va fer el lliurament de premis. L’institut de L’Ebre va ser l’ encarregat de fabricar els trofeus . El Primer absolut va ser Pol Llopis amb un temps de 48:20 i la primera noia Helena Segarra amb 1:11:34. . Vam aprofitar per fer-li unes preguntes al guanyador de la prova: 1.- D’on ets i quants anys tens? Sóc d’Amposta i tinc 16 anys, estudio 4t d’ESO a l’Institut Ramon Berenguer IV. 2.- Com et sents per haver guanyat? Cansat, però molt satisfet. 3.- Has seguit algun pla d’entrenament per participar a la cursa? No, no he seguit cap entrenament, però a l’estiu surto a córrer amb el meu pare i també jugo a futbol. 4.- Què t’ha semblat el recorregut? Ha estat molt bé, hi havia desnivell, però no era gaire tècnic. 5.- Has pensat en algun moment abandonar? Sí, tinc problemes d’asma i en alguna pujada tenia dificultats per respirar. 20


La revista que parla per tu

CALLA

INS TALENT Del 25 d’abril al 2 de juny, es va realitzar un EXPOART al nostre institut per posar de manifest els talents dels nostres alumnes. Es van fer exposicions de fotografia, pintura, dibuixos manga...al hall. També treballs manipulatius realitzats pels nostres alumnes com: papiroflèxia, maquetes de fusta, instruments musicals fets a mà, que s’exposaren a la sala polivalent.

21


CALLA

La revista que parla per tu

WEBPENJATS CIBERATACS El director general de l’INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) va donar per acabat l’atac del virus WannaCrypt, qui des del 12 de maig havia aconseguit infectar desenes de milers d’ordinadors en més de 180 països. Aquest virus es propaga a través d’un e-mail que, al ser obert per l’usuari, infecta l’ordinador.

Els ciberdelinqüents han donat bona mostra de la seva capacitat de pertorbar el normal funcionament de tot el planeta. Ja són capaços d’entrar en els ordinadors d’importants empreses (Telefònica, Renault...), encriptar les dades i demanar un rescat econòmic per la seva recuperació. Però el pagament d’aquest rescat no és garantia de la recuperació de totes les dades. En els nostres dispositius informàtics no solem tenir emmagatzemades dades de gran interès pels hackers, però sí que podem tenir guardades contrasenyes d’accés a les xarxes socials, agendes de contactes, fotos i vídeos privats i tal vegada algú pugui tenir l’accés a comptes bancaris. Si el lladres de dades ja poden entrar en les ordinadors de grans empreses, que els hi costarà poder entrar als nostres? Davant d’aquesta realitat cal prendre mesures de protecció, sobretot els usuaris de Windows, qui han rebut la majoria dels atacs. La xarxa va plena de recomanacions per evitar-los: no obrir e-mails sospitosos, disposar d’un antivirus eficaç, tenir actualitzat el programari, i d’altres. Però ja es veu que aquestes precaucions no són suficients. Una altra mesura és fer una còpia de seguretat de les dades i fitxers que no voldríem perdre. Disposar d’una còpia de les nostres dades ens permetrà, en cas d’atac, esborrar el disc dur, fer net i tornar a instal·lar el software reposant les dades de la còpia que haurem fet en un pen drive, o que havíem guardat al servei Drive de Google que tots podem utilitzar en el compte inscamarles.cat. Aprofiteu el final del curs per fer neteja dels vostres dispositius: esborreu els fitxers que ja no necessiteu i féu una còpia de seguretat dels que voleu conservar. BON ESTIU!! R. Vázquez

22


La revista que parla per tu

CALLA

PLA D’IMPULS DE LA LECTURA Al nostre institut seguim un pla d’impuls de la lectura. Dos dies a la setmana llegim en silenci 30 minuts, podem triar un llibre qualsevol, fins i tot un còmic. Hem realitzat una enquesta per veure què pensaven els alumnes i aquí teniu els resultats:

Pensem que aquest projecte és essencial per augmentar la competència comunicativa i lingüística i el desenvolupament de l’hàbit lector entre els joves. Els resultats ens indiquen que molts alumnes del centre els agrada llegir i consideren aquestes sessions molt profitoses per millorar l’ortografia i el vocabulari. La lectura s’ha convertit en una activitat plaent i, per tant, continuarem endavant amb el projecte. Ana B.

23


Realitzat per la professora de Visual i Plàstica Laura Llaó, els alumnes de 2nD i de l’optativa de 3r i 4t.

Calla 19 juny 17  

Revista de l'institut Camarles, juny de 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you