Page 1

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#2 2018

NIKLAS BERNTZON

- Fastighetsmäklare med rekord BO I VILLA PÅ VATTNET MED BÅT RUNT SVERIGE

MAT OCH KROGAR I MALMÖ FÖRETAGSKLIMAT I KOMMUNEN

TIPS VID LOKALBYTE REGION: GÄVLEBORGS LÄN


88 32

20

innehåll inrikes #2 På gång

64

76

UPPTÄCK Vasaloppet med omnejd

20

mat

84

7

Nyheter i notisform 12

Malmö Saluhall

tema

Med båt runt Sverige

region

Gävleborgs län

möten

Effektiva möten

RESTAURANG 88 shopping Teknikprylar Äta ute i Malmö

32

profil

27

Stjärnmäklaren Niklas Berntzon

90

93

95

tema

Nytt kontor 56

tema

Företagsklimat som attraherar

76

boktips

Framgång i projekt

film

Aktuellt på bio 40 fastigheter Flytande villa 46

40

dryck

Öl i olika styrka och smak 97

Slutligen

Avkoppling på The Nest

64


TAKEOFF THE BEST OF SHOE BRANDS

DEPECHE 999 SEK

ADIDAS 999 SEK

MAN: VAGABOND 899 SEK

WOMAN VAGABOND RIEKER TAMARIS DEPECHE GANT ADIDAS BIRKENSTOCK BILLI BI SUPERGA STEVE MADDEN VIDORRETA TOMMY HILFIGER LEGERO CAPRICE TOMS MARCO TOZZI CLOU REPLAY WONDERS NIKE VANS DUFFY PUMA MARSTRAND UGG DR MARTENS DOCKERS PALLADIUM KARL LAGERFELDT CONVERSE NEW BALANCE REEBOK MAN RIEKER GANT VAGABOND STEPTRONIC BJÖRN BORG BUGATTI ADIDAS MARSTRAND REPLAY BIRKENSTOCK PLAYBOY TOMMY HILFIGER POLO RALPH LAUREN NIKE TOMS DR MARTENS VANS CONVERSE PALLADIUM NEW BALANCE FILA REEBOK PUMA SNEAKY STEVE IN STORE AND ONLINE | NILSONSHOES.COM | PART OF FEETFIRST


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Åsa Larsson asa@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb annons@travelmedia.se

Medarbetare Christian von Essen, Marie Andersson, David Gull, Yvonne Gull, Amalia G Stöckel, Jane af Sandberg, Henrik Szentes, Donald Boström korrektur Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Säljare Johan Alterstav, Natalia Josefsson, Oliver Santesson Ansvarig utgivare Kjell Santesson

till havs Att vi människor blir lugna och mår bra av närheten till vatten är allmänt känt. I det här numret har vi två artiklar som handlar om att njuta av hav och sjö. Vi har utforskat vad det innebär att bo i ett flytande hus och vår reporter Jane af Sandberg tar oss med på en båttur runt vår vackra svenska kust, från Koster i Bohuslän till Haparanda i Norrbotten. Vi har tagit en titt på Vasaloppsspåret. Hur och var du får bäst upplevelse av tävlingarna. Det finns också en hel del sevärdheter utanför spåren. Fryksås, en av Sveriges äldsta fäbodar, är ett ställe som är värt ett besök. Vi har gjort ett extra nedslag i Malmös matvärld. Jag har pratat med stjärnkocken Alexander Sjögren som äntligen öppnat eget – Mutantur. En hel del nytänk och veganskt på menyn. Vi har också besökt succén Malmö Saluhall, ett Mecka för alla foodiesar. Här finns fräscha råvaror för den som tillagar själv och en stor variation på restauranger om du föredrar färdigt. Vår reporter Marie Andersson har träffat stjärnmäklaren Niklas Berntzon. Med hög service och positiv energi tar han sig an de mest exklusiva objekten. Niklas innehar svenskt rekord i dyrast såld lägenhet och har alltid nya toppobjekt på agendan.

Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Sanna Dahlen INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

Nytt kontor är en stor apparat som kräver noggranna förberedelser. Donald Boström har pratat med experter i branschen. De vill påminna dig om att tänka på de mjuka värdena när det är dags för flytt. Christian von Essen har tagit tempen på företagsklimatet i våra kommuner. För tionde året i rad är det Solna som kammar hem förstaplatsen som Sveriges företagsvänligaste kommun. Reportern Jane af Sandberg har hittat världens bästa popcorn i Gävleborgs län. Trakten bjuder också på skidåkning, en sprillans ny extremsportpark, troll, historiska Hälsingegårdar och en massa annat sevärt och intressant. Visste du till exempel att det går att fiska i Gavleån mitt inne i Gävle? Det här är mitt första nummer som chefredaktör för INRIKES, en uppgift som jag tar mig an med stor entusiasm och tillförsikt. Jag ser fram mot en spännande och mycket upplevelserik resa. Kul om du hänger med! Vi på redaktionen ber att få önska en trevlig resa och inspirerande läsning.

Åsa Larsson Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

5


HYR UT DIN STUGA MED OSS Tryggt – Enkelt – Betalning i förskott – Skattefritt upp till 50 000:-

info@stugsommar.se www.stugsommar.se 020-625625

9026_Ann_225 x 285_sep2016.indd 1

08/09/16 10:57


PÅ GÅNG

AKTUELLT & UTVALT

Melker har flyttat till Uppsala, Janne hyllar Ted och Thomas Sandell har gjort ett prisat kök. Bio på museet står på agendan, likaså ett nytt glas eller tre. AV YVONNE GULL

CENTRALSTATIONEN BLIR GODARE

PRISAT KÖK

Köksserien Signatur Sandell Marbodal är ett samarbete mellan formgivaren Thomas Sandell och köksleverantören Marbodal där tanken är att köket ska vara en del av rummet. En flexibel kökslösning som kammade hem priset för Årets Kök på Elle Decorations Awards.

Foto: Karl Andersson

I mars är det dags för Jernhusen att inviga en ny foodcourt på Centralstationen i Stockholm. Fyra nya aktörer flyttar in: Icha Icha, Urban Deli, Vete-Katten och Wiggo. – Centralstationen är en fantastisk plats med internationell atmosfär. Det vill vi lyfta fram och förstärka, vilket vi gjort genom att bygga en ny matdestination med detaljer från stationens unika arkitektur. Här ska man kunna hämta energi och äta riktigt bra take away, säger Pontus Larsson, chef uthyrning affärsområde Stationer Jernhusen. Fokus på maten här är att den ska vara möjlig att både ta med sig och att inmundiga på plats.

PÅ KRYSS BLAND FYRARNA

Den 17 juni kommer Birka Cruises att lätta ankar för att för tionde året i rad arrangera en specialkryssning bland skärgårdens fyrar. Under 22 timmar har nu passagerarna möjlighet att pricka av 94 fyrar: – Fyrar fängslar och fascinerar och intresset är stort i Sverige.

Kombinationen med Stockholms skärgård och ett allt större intresse för upplevelser på nära håll gör att den här typen av specialkryssningar är extra populära. I år får resenärerna dessutom rekordmånga fyrar för pengarna, säger Marcus Hammarström, marknadschef Birka Cruises.

7


3 GLAS BEHÖVER DU

Då Åsa Jungnelius fick i uppdrag att göra en glasserie för Kosta Boda var det för henne superviktigt att glasen skulle produceras i Sverige. Samtidigt valde hon att endast göra tre olika glas: ett litet dricksglas, ett vinglas och ett champagneglas. – Med de tre glasen jag valt att

ta fram täcker jag alla behov från vardag till fest. Själv är jag väldigt förtjust i bubbel så champagneglaset är min favorit, berättar hon medan hon häller upp i ett champagnetorn på Formexmässan. Från översta glaset rinner bubblorna över kanten och ner i glasen på nästa våning. Glaset

med sin vida kupa signalerar fest och passar även förträffligt till en cocktail. Åsa Jungnelius är hittills kanske allra mest känd för sina läppstift och nagellacksflaskor i glas men nu lär hon även få följa med på en och annan fest och ställas upp på otaliga dukade bord.

VÄSKAN SOM SYNS

Trött på att leta efter din svarta väska bland alla andra svarta väskor? Då är det dags för en orange väska. I sommarkollektionen från Victorinox hittar vi Spectra Large, 4 400 kr.

Tumblerglasen kostar 349 kr, vinglaset och coupen kostar 399 kr styck.

MELKER FLYTTAR TILL UPPSALA

Heart & Bones är namnet på Melker Anderssons nya krog i Uppsala som ligger i det gamla stadshotellet mitt på Drottninggatan. Plats finns för 70 ätande gäster samt ytterligare 60 bargäster. På menyn hittar vi fisk, skaldjur och grönsaker och lite kött. – Jag har landat efter alla år med många krogar och känner mig trygg. Här ska det inte bli några konstigheter, inget banbrytande eller effektfullt utan bara jag. Jag vill ha en restaurang som jag lägger ner själ och hjärta i. Kanske den sista… Nja, kanske inte den allra sista, under året planerar han även att öppna tre restauranger till under Vigårda-konceptet.

8

Foto: Jonas Lindström

PÅ GÅNG


PÅ GÅNG

Sigrid Hjertén. Ateljéinteriör, 1916.

FÄRGSTARKT MÅLERI

Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Årets stora konstutställning Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm innehåller både färgstarka och stora målningar. Sigrid Hjerténs expressiva och färgstarka måleri bjuder på en tidsresa från 1910 fram till hennes hyllade genombrott på 1930-talet. Verk av hennes man Isaac Grünewald och sonen Iván Grünewald är också en del av utställningen, som omfattar över 100 verk. – Det är en stor glädje att få möjligheten att för museibesökarna visa fram både kända och mer okända verk av Hjertén tillkomna från 1910-talet till och med 1930-talet, då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom, säger museichef Karin Sidén.

FILM PÅ MUSEET

Foto: Lars Åke Thuresson

Foto: Moderna Museet/Åsa Lundé

När: Utställningen pågår till den 26 augusti

JANNE HYLLAR TED

Under våren kommer Janne Schaffer att ge sig ut på turné med konserten Janne Schaffer möter Ted Gärdestad. En konsert om vänskap, musikalitet och glädje men även om svårigheterna att tackla när en kär vän blir svårt sjuk. Janne mötte Ted första gången när han signerat sitt första skivkontrakt: – Jag har räknat ut att jag var med på 69 av de 91 låtar som Ted spelade in. Jag spelade på låtarna men var också med i själva skapandet av musik och arrangemang, säger han. Turnén inleds i Borås den 12 april och kommer sedan till Göteborg, Jönköping, Norrköping, Kalmar, Växjö, Halmstad, Helsingborg, Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Karlstad, Västerås och Malmö, och avslutas i Stockholm den 13 maj.

Ute på Skeppsholmen i Stockholm drar nu Moderna Museets Filmklubb i gång. Här kommer filmer som

befinner sig i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm att spelas upp. Vid flera visningar kommer även regissörer och konstnärer att bjuda in till samtal. På programmet i mars står: Grace Jones: Bloodlight and Bambi, Strophe a Turning, Hélio Oitticica och 33 Situations.

9


PÅ GÅNG

HÖGSÄSONG FÖR DALARNA

Den billigaste destinationen i Sverige för att hyra semesterboende under högsäsong är Dalarna. Detta framkommer i en undersökning som Holidu, en global sökmotor för semesterboende, låtit göra. Här har man även tittat på prisskillnader när det gäller hög- respektive lågsäsong. Den billigaste destinationen under lågsäsong i Sverige är Småland. Stockholm är den dyraste semesterdestinationen i landet men hit är det faktiskt billigare att åka under högsäsong. Priserna som har jämförts är prislappen för en veckas övernattning för fyra personer.

PRISVÄRD LUNCH PÅ ARLANDA

Att äta på flygplatsen kan bli riktigt dyrt, visar tidigare undersökningar som gjorts – och där särskilt räkmackan lyfts fram som en riktig dyrgrip. Visserligen är räkmackan fortfarande fasligt dyr – men det finns alternativ. Swedavia har tagit fram en lista på åtta ställen där du kan äta lunch för under hundralappen. Håll i budgeten och ät lunchen på: Naked Juicebar, Beijing 8, Espresso House, Max Hamburgare, McDonald’s, Sky Grill, On my Way och Indochine.

10

7 SVENSKA HOTELL PÅ TOPPLISTAN Varje år tar Egencia, den del av Expediakoncernen som jobbar mot affärsresesegmentet fram en lista på världens 100 bästa affärshotell. Sju av hotellen på listan finner vi denna gång i Göteborg och Stockholm. Totalt utvärderades 300 000 hotell och de 100 bästa när det gäller popularitet, pris, bekvämligheter, kundservice och gästernas

omdömen vaskades fram. - Vi är glada över att kunna lyfta fram hotellpartners för deras framstående prestationer. De har gång på gång överträffat sig själva för att säkerställa att gästerna är nöjda under sin vistelse, och på omdömena som lämnats kan man tydligt se att affärs­r esenärerna uppskattar deras ansträngningar, säger

Jonathan Svedberg, Hotel Relations Manager för Norden på Egencia.

Svenska hotell på listan: • First Hotel G, Göteborg • Gothia Towers, Göteborg • Hotel Birger Jarl, Stockholm • Hotel Opera, Göteborg • Hotel Riverton, Göteborg • Hotel Terminus, Stockholm • Nobis Hotel, Stockholm


DET SKA VARA ENKELT ATT HYRA FÖRRÅD FÖRSTA MÅNADE GRATIS*N * Gälle r utvald a förrå d

020-670 670 WWW.24STORAGE.SE BORÅS ESKILSTUNA GÖTEBORG KUNGSBACKA KUNGÄLV MALMÖ STOCKHOLM TROLLHÄTTAN UDDEVALLA


Foto: Nisse Schmidt

UPPTÄCK

12


UPPTÄCK

VASALOPPET

Upplev tävlingen och trakten kring Siljan Vasaloppet – världens äldsta och största långlopp på skidor. I år förväntas över 60 000 åkare ta sig i mål i något av de elva skidlopp som går under Vasaloppets vintervecka. Minst lika många till kommer dit för att uppleva folklivet och händelserna från åskådarplats. Det hela startar i slutet av februari och pågår till första söndagen i mars. AV ÅSA LARSSON

13


projob.se

Våra kläder bevisar sitt värde varje dag i riktigt tuffa arbetsmiljöer och i ett tufft nordiskt klimat. Väl synliga, hållbara och komfortabla. Vi tycker att om de funkar bra i Sverige så funkar de bra överallt och arbetare över hela världen håller med oss. Testa ProJob. Vi tål det.

WHAT WORKS IN SWEDEN A New Wave Group Company

Projob_INRIKES_225x285.indd 1

2017-12-18 12:34


Foto: Ulf Palm

UPPTÄCK

F

örsta gången startskottet gick för Vasaloppet var 1922. Den gången dök 119 tävlande upp till starten. Sedan dess har loppet vuxit på både bredden och tvären samt utökats med fler discipliner. Numera finns det Vasalopp i även i cykling och löpning som tillsammans med skidloppen lockar runt 100 000 deltagare årligen. Sedan starten har ungefär en miljon skidåkare åkt den 90 kilometer långa sträckan mellan Berga by i Sälen och Mora.

TRETTIOÅRSJUBILEUM FÖR TJEJVASAN Ett av de skidlopp som äger rum under vinterveckan är Tjejvasan, som nu fyller jämnt. Det är trettio år sedan kvinnorna fick ett eget lopp och i år kommer det att bli lite extra festligheter i samband med detta. – Vi vill att alla deltagare ska få ta del av jubileumskänslan och har lagt fokus på upplevelsen i målet. Tjejvasan är till för Eva-Lena Frick, alla kvinnor och de vd för Vasaloppet.

Känslan av att ha klarat av detta utan att ge upp, att ha genomfört något som jag inte trodde jag skulle klara av, är fantastisk. Det önskar jag att alla fick uppleva. som genomfört loppet har alla klarat av en personlig utmaning, vilket bara det är värt att firas stort, säger Johan Eriksson, utvecklingschef på Vasaloppet. Tjejvasan startar i Oxberg och målgången är inne i Mora vid den klassiska Vasaloppsportalen – en sträcka på totalt 30 kilometer. Genom åren har över 170 000 deltagare genomfört Tjejvasan – många av dem har förstås åkt mer än en gång. Tolv kvinnor har dykt upp alla starter sedan premiären 1988 och de siktar alla på att genomföra sitt trettionde lopp i år. – De här kvinnorna har gjort en fantastisk prestation som vi självklart vill lyfta fram. Bland annat kommer de att få en liten gåva när de går i mål under dagen, säger Johan Eriksson.

BÄSTA UPPLEVELSERNA INRIKES har pratat med Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd, om hur man får mest ut av sin vistelse under Vasaloppsveckan.

– Den bästa upplevelsen får du naturligtvis genom att delta själv. Eva-Lena Frick vet vad hon pratar om efter att personligen ha åkt flera av de olika Vasaloppen och upplevt både våndan av att vilja lägga av när föret är dåligt och orken tryter till euforin över att övervinna motgångarna och ta sig i mål. – Känslan av att ha klarat av detta utan att ge upp, att ha genomfört något som jag inte trodde jag skulle klara av, är fantastisk. Det önskar jag att alla fick uppleva, säger Eva-Lena Frick entusiastiskt. Om du inte vill delta själv tycker hon att starten är något du inte bör missa. – Vasaloppsstarten är nog något av det mäktigaste som jag har upplevt. Sekunderna innan klockan slår 8.00 och alla ska i väg är tystnaden så total att man nästan kan höra den. Alltså alldeles innan det brakar loss och 16 000 skidlöpare börjar röra sig framåt. 15


Nu kan dina hissar bli intelligenta

HISSAR KAN NU SJÄLVA BERÄTTA NÄR NÅGOT ÄR FEL Tidigare var hissar isolerade boxar som hängde i ett rep. En ny era är här – nu kan de kopplas upp mot molnet och själva prata och berätta hur de mår. KONE har i samarbete med IBM gjort hissar smartare. Genom Internet of Things-plattformen Watson kan data från sensorer i hissarna övervakas, analyseras och visas i realtid och det perfekta underhållet kan skräddarsys för varje hiss. Nu kan dina hissar få en betydligt mer stabil och säker drift med det intelligenta, flexibla och transparenta servicekonceptet KONE Care. Intelligent: Med 24/7 Connected Services kan dina hissar, från KONE och andra fabrikat, bli intelligenta. Systemet samlar in information om hissens användningsstatistik och fel 24/7. IBM:s superdator Watson analyserar kontinuerligt behoven av underhåll och eventuella proaktiva åtgärder. Om ett oväntat fel håller på att uppstå, skickar systemet ut signaler så att tekniker kan åka dit och vidta proaktiva åtgärder innan felet ens behöver uppstå. För dig innebär det en ökad trygghet, förbättrad säkerhet samt att livslängden på dina hissar kan förlängas.

Flexibel: När det handlar om service finns det inte en lösning som passar alla. Vi skräddarsyr därför våra serviceavtal utifrån era unika behov och säkerställer att varje enskild utrustning får rätt service utifrån sitt specifika användningsområde och era önskemål om servicenivå. Transparens: Du kan i realtid se hissarnas status och få meddelanden samt rapporter om alla åtgärder vi vidtar. Via appen KONE Mobil har du snabb och enkel åtkomst till er serviceinformation – när som helst, var som helst. Du har full insyn i serviceplan och åtgärder som vidtas vilket möjliggör budgetering för framtida kostnader med faktiska data.

Kontakta oss för mer information på 0771-50 00 00 eller läs mer på www.kone.se/intelligentahissar


Foto: Ulf Palm

UPPTÄCK

Foto: Ulf Palm

Vasaloppsstarten är nog något av det mäktigaste som jag har upplevt. Sekunderna innan klockan slår 8.00 och alla ska iväg är tystnaden så total att man nästan kan höra den.

Målgången inne i Mora är också en upplevelse utöver det vanliga. Eva-Lena vill slå ett litet extra slag för att inte bara stå på plats när segrarna anländer, utan också se när de sista åkarna tar sig i mål. – Det blir en annan happening när de som har varit ute i tolv timmar kämpar sig i mål. De är glada att de orkat runt, både kranskullan och kransmasen är på plats, vi spelar musik och alla speakers håller i gång. Johan Rydén är eventansvarig för Vasaloppsveckan. Han har arbetat som funktionär i ett tjugotal år och åkt själv tio gånger. Hans favorit är att leta sig ut någonstans i slutet av spåret, mellan Eldris och målgången, och titta på loppet därifrån. – Det är ju en bit före mål som det verkligen avgörs. Att se detta live är en häftig känsla. Målgången är också spännande, men där är det mer kompakt. Vill man ha en bra plats vid målet som åskådare måste man vara ute i god tid, redan en timme innan brukar det vara fullt med publik som bidrar till en härlig stämning. Johan förklarar att det också är möjligt att stå utmed spåret och följa vad som händer samtidigt på andra ställen i livesändning på bland annat SVT Play.

MAGISKT PÅ NATTVASAN Om det klassiska Vasaloppet är en utmaning, så är Nattvasan ett äventyr. Det är ett parlopp som hade premiär i fjol. Två kamrater åker tillsammans och det får vara högst 20 sekunders avstånd mellan dem. Spåret är helt mörklagt och det finns bara en kontroll utmed vägen.

Målgången inne i Mora.

Det som kan behövas i form av mat och utrustning får varje lag ta med sig. – Alla som åkte på natten förra året sa att det var magiskt. Att få åka i skenet från pannlampans ljuskägla och bara kunna se så långt som den når. Ute på myrarna hade folk tänt marschaller och eldar och de grillade korv samtidigt som de tittade på loppet. Efter Vasaloppet är det afterskihäng i Vasaloppsmässan. Det är ett stort tält på 3 500 kvadrat med massor av utställare, sportbutik, vallningsservice, restaurang med mera. Många åkare kommer hit för att ta en bit mat eller bara mingla och känna njutningen av att ha lyckats ta sig runt de nio milen på skidor. – På kvällen är det band som spelar och det brukar vara full fart, säger Johan Rydén.

NÅGRA HÅLLTIDER

• Vasaloppsmässan öppnar den 21 februari och håller öppet till och med den 4 mars. • Första loppet under vinterveckan är Kortvasan, den 23 februari. Starten är 9.00. • Nattvasan går den 2 mars och startar 20.00. • Vasaloppsveckan avslutas den 4 mars med Vasaloppet. Starten går 8.00 och de sista åkarna går i mål 12 timmar senare.

17


Dalahästarna tillverkas och målas fortfarande för hand. Nils Olsson Dalahästar, den första dalahästfabriken, startade 1928.

Många blir förvånade över att de fortfarande täljer och målar varje häst för hand. Du blir medveten om äktheten när du kommer dit. Det är verkligen ett genuint hantverk. PASSA PÅ OCH TURISTA När du ändå besöker trakterna kring Siljan finns det en hel del annat än Vasaloppet som är värt att upptäcka. Dalarna är Sveriges fjärde största turistlän och många förknippar landskapet med en känsla av det genuina Sverige. INRIKES passade på att ta ett samtal med Maria Bälter, affärsutvecklare på Visit Dalarna, som gav lite tips på några platser utanför Vasaloppsarrangemanget för den som är sugen på att lära känna trakten bättre. – Förutom den klassiska pärlan Zorngården med Zornmuseet och Café Zorn tycker jag att dalahästtillverkningen i Nusnäs är väl värd ett besök. Nusnäs ligger bara 10–15 minuter utanför Mora, så man tar sig snabbt dit. Där kan man följa hela kedjan i fabriken, från träbit till den klassiskt kurbitsmönstrade hästen. Enligt Maria Bälter är det många som fascineras av hur produktionen går till. – Många blir förvånade över att de fortfarande täljer och målar varje häst för hand. Du blir medveten om äktheten när du kommer dit. 18

Det är verkligen ett genuint hantverk. Om du i stället åker ungefär en halvtimmes bilfärd norr om Mora finns Orsa Rovdjurspark, som är Europas största park för stora rovdjur från norr. Här lever bland annat varg, lo, isoch brunbjörn, tiger och leopard i stora hägn i skogsmiljöer och ett besök brukar vara uppskattat av både stora och små. I närbelägna Grönklitt finns en stor skidanläggning med både backar och väl preparerade spår.

– Många skidåkare väljer att träna här inför loppen eftersom det ofta är trångt i Vasaloppsspåret, säger Maria Bälter. Inte långt ifrån Grönklitt ligger Fryksås, det går faktiskt skidspår emellan. Det är en av Sveriges äldsta fäbodar med anor från 1500-talet. Fäboden ligger på en höjd med milsvid utsikt över Orsasjön och Siljan samt de blå bergen i fjärran. Här finns hotell, gästgiveri, restaurang och kafé och många av de mysiga stugorna är också privatägda och används som fritidshus.

Foto: Richard Lindor

Foto: Petter Antonisen

UPPTÄCK


Din bästa golfupplevelse

Populära Halmstad Golfklubb har idag ca 3.200 medlemmar och varje år spelas ungefär 70.000 golfrundor på våra banor. Norra banan är en riktig mästerskapsbana. Här har stora tävlingar ägt rum, såsom Solheim Cup år 2007, EM år 2011 och Annika Invitational Europé år 2017. Södra banan är en dold pärla för många och våra medlemmar spelar helst här. Vår restaurang har fyra år i rad utsetts till Sveriges bästa golfrestaurang. Varmt välkommen till Halmstad Golfklubb!

Tidbokning: 035 - 17 68 00 Halmstad Golfklubb Golfbanevägen 302 73 Halmstad info@hgk.se www.hgk.se

Bli medlem du också! Föreningen för den Beridna Högvakten svarar för hästarna i de beridna paraderna – inte staten JAN MÅRTENSON

Ridkonsten i Sverige

foto: marielle andersson gueye

JAN MÅRTENSON

Ridkonsten i Sverige H I S T O R I E N O M H Ä S TA R N A , S T R Ö M S H O L M O C H M Ä S TA R N A

Bli medlem och stöd en tradition som är värd att bevara. Medlemsavgift: 250 kr/år, 125 kr/år under 26 år och familj (exempelvis två vuxna) 375 kr/år. Bli medlem eller ge bort ett medlemskap på www.beridnahogvakten.se eller 08-667 77 30. Välkommen! På www.beridnahogvakten.se/shop finns bland annat vår efterfrågade bok ”Ridkonsten i Sverige” för endast 150 kr.

tillsammans med 25 000 medlemmar gör vi detta möjligt!


MAT

20


MAT

Ett himmelrike för matälskare I november 2016 fick Malmöborna en ny matdestination. Då öppnade syskon­ paret Nina Totté Karyd och Martin Karyd Malmö Saluhall i ett gammalt uttjänt godsmagasin från 1898. Den gamla ruinen har förvandlats till en inbjudande och välbesökt mötesplats för alla som älskar bra råvaror och god mat.

V

i är en familj som värnar om den goda råvaran och hade länge drömt om en saluhall i Malmö, säger Martin Karyd, som har en bakgrund som kock. För att ro idén i hamn behövde han och systern Nina Totté Karyd en fastighet där både läge och lokal skulle fungera för ändamålet. Lösningen fanns i ett gammalt godsmagasin från 1898. Men byggnaden innebar en hel del utmaningar. – Magasinet var i stort sett en ruin. Byggnaden var utan tak, där växte buskar och kaniner hoppade runt. Dessutom var den k-märkt så man kunde inte göra vad som helst, säger Martin Karyd. I dag har det gamla godsmagasinet restaurerats och utvecklats till en läcker saluhall som känns gammal och samtidigt modern. Atmo­ sfären är inbjudande och de tegelröda väggarna ger fin kontrast till det svarta plåttaket och balkarna i taket. Den dagen INRIKES besöker saluhallen är här ganska stillsamt. Förklaringen får vi när vi efter en stunds beslutsvånda slagit oss ner för att smaka på dagens fisksoppa till lunch. – I dag är det måndag, vilket är den lugnaste dagen. Efter helgen vill nog folk äta lite mindre, säger servitören på Malmstens Fisk & Kök. Det gamla godsmagasinet är bara 600 kvadratmeter stort utan möjligheter att bygga ut, så ytan är väl genomtänkt. – Vi hade med oss många av handlarna redan från start, vilket var en stor fördel. De var ju

AV ÅSA LARSSON FOTO ANDRÉ PIHL, WINGÅRDHS

med i planeringen och vi kunde lyssna till deras behov, säger Nina Totté Karyd och lägger till att hon är tacksam att handlarna vågade gå in och tro på idén redan när de var i ”ruinstadiet”.

BÅDE HANDEL OCH RESTAURANG Syskonen insåg tidigt att en traditionell saluhall som de ser ut i södra Europa med i stort sett enbart råvaror inte stämmer med dagens beteende för hur vi handlar.

Magasinet var i stort sett en ruin. Byggnaden var utan tak, där växte buskar och kaniner hoppade runt. Dessutom var den k-märkt så man kunde inte göra vad som helst. 21


Vibenite®290, the World’s Hardest Steel HIGH HARDNESS LESS WEAR, LONGER LIFE ULTRA FINE MICROSTRUCTURE HIGHER TOUGHNESS ECO FRIENDLY LESS WASTE NEAR NET SHAPE NO MACHINING

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Vi lyfter, stabiliserar och återställer

2bort ”Vi lyfter grundbekym 5 ådina r s erfare sjunkna industrigolv nhet a Vi lyfter, stabiliserar och återställer v lyft/sta och Vi lyfter, stabiliserar 2 biliseråterställer 5 www.vbncomponents.com å ing Metoden som Golvlyftarna använder och varför rs du skall anlita oss mot in sjunkna industrigolv

tabil Metoden som Golvlyftarna använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu isering är miljögodkänt expanderar ggr. strisid an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss

m

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till arbetets andra alternativ miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under gång utanoch stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi bort dina grundbekymmer” grundbekymmer” ”Vi lyfter bort Vilyfter lyfter med millimeterprecision

”Sättninge hela 17cm Vännäs D rekommende tack v profession

www

t av tack vare deras lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring

a

n En kostnadseffektiv metod med minimala störninga Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gå

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

www.reco.se

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom i förhållande 5 hela 17cm innan åtgärd. å r å s till andra alternativ och miljövänligare än att och gjuta nytt. r e sjunkna industrigolv rf s a re erfnahre sjunkna industrigolv Vännäs Dörr AB kan et

” r s ” t av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

aa nv Metoden vi använder oss avEr innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. produktion/försäljning kanlyfortgå under arbetets gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv inte sjunker mer stdet abil Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. is Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. e r ing m produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss ot indu Vi lyfter med millimeterprecision Vi lyfter allt frånen40tjänst ton per upp till 500under ton per kvadratmeter. Vi erbjuder medkvadrat minimala störningar arbetets gång utan stök www.reco.se

1

stris

idan och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

ering idan

”Sättningen i golvet var

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd

rekommendera Golvlyftarna

” ”

Vännäs Dörr AB kan 1 rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1tack Lyfter Ert sjunkna industrigolv till En rätt höjd vare deras Betongplatta Betongplatta FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 Vårt material blandat 2

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

med makadam

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Underliggande jordlager

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

1

med makadam 2

Underliggande 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen Tfn. 072–729 13 14, 072–729 kontakt@golvlyftarna.s

Betongplatta

Vårt material blandat

med makadam www.reco.se EFTER ÅTGÄRD jordlager Underliggande jordlager

3

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen Golvlyftarna 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se kontakta oss96idag! Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

FÖRE ÅTGÄRD

Vårt material blandat med makadam

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar.

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

arna

EFTER ÅTGÄRD Betongplatta

2

Vännäs Dörr AB kan med minimala 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod störningar. 3 tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna professionella arbete”. Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” tack vare deras

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton kvadratmeter. Lyfter Ertper sjunkna industrigolv Stabiliserar Ert industrigolv såtill deträtt intehöjd sjunker mer www.reco.se professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

ar d.Stabiliserar Ert industrigolv såmmdet inte sjunker mer 1. 12 hål borras FÖRE ÅTGÄRD

”.

sjunkna industrigolv dustris idan

er

farenh ethål av där materialet injekteras. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara ly borrar ft/s 12 mm

1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


– Därför var det viktigt att göra en plats med både restauranger och saluhallshandel för att locka besökare under hela öppettiden och alla dagar i veckan, säger Martin Karyd. Deras koncept är ett slags modern saluhall där de håller hög kvalitet på restaurangerna, streetfood, som de har valt att kalla sina matställen för, i kombination med råvaruhandel. – Den mixen ser man kommer mer och mer även i de gamla traditionella saluhallarna runt om i Europa, säger han. – Vi kände också att vi behövde få ihop en hel destination med upp emot tjugo olika aktörer för få en helhet och ett utbud så att det verkligen blir det här ”himmelriket för matälskare”, som är vår tagline, förklarar Nina Totté Karyd. I dag är saluhallen så gott som fullt uthyrd. Det finns dessutom fler förfrågningar från nya aktörer som gärna vill in. Populariteten har gjort det möjligt för syskonparet att vara selektiva och välja ut dem som de anser passar bäst in i konceptet och håller tillräckligt hög klass.

Foto: Magnus Carlsson

MAT

Syskonparet Nina Totté Karyd och Martin Karyd, entreprenö­-­ rerna bakom Malmö Saluhall.

Därför var det viktigt att göra en plats med både restauranger och saluhallshandel för att locka besökare under hela öppettiden och alla dagar i veckan. – Att få en plats i saluhallen och vara en av de utvalda som vi har låtit komma in i Malmö Saluhall har därför blivit som ett slags kvalitetsstämpel, säger Martin Karyd. Handlarna får en möjlighet att komma i kontakt med många kunder. Salu­hallen har ungefär tusen besökare om dagen, en exponering som kan vara svår att uppnå om man hyr en enskild lokal någon annanstans i stan.

RESTAURANG – SNABBMAT MED LÅNGKOK – Varje restaurang ska ha kort meny inom sin nisch med några få rätter som de tillagar från grunden. Med hela saluhallens totala 23


MAT

Vår morfar grundlade familjens tradition av bygg- och fastighets­ utveckling, det känns fint att föra det arvet vidare. God mat har alltid varit en viktig del av familjens liv. utbud blir det en stor meny att välja ifrån, säger Nina Totté Karyd. Sedan de öppnade har det flödat på med folk. Det kommer mest folk på lunch, fredag eftermiddag och kvällar samt lördagar. Nina Totté Karyd förklarar att de har märkt att folk har ganska lätt för att prova ett nytt lunch- eller middagsställe, men det är lite trögare att förändra deras inhandlingsbeteende och handlingsmönster när det gäller livsmedel. – Det är en längre resa, men det går också bra. Fördelningen är ungefär 50/50 avseende restauranger och handel, och vissa har ju både och. – Vi har haft i fokus att kunderna ska kunna handla hela sin matkasse i saluhallen vad gäller kött, fisk och ost. När syskonparet insåg att de hade en lucka i utbudet löste de det helt sonika genom att öppna en lanthandel i egen regi. Det skedde i november i samband med ettårsjubileet. Där kan man hitta allt det som tidigare saknades, som mejerier, ägg, frukt och grönt, kryddor gryn och dryck. – Som twist på det gör vi egen sylt med hjälp av Martins fina kunskap och erfarenhet, säger Nina.

MÅNGA UTMÄRKELSER Martin Karyd berättar att besöksnivån med all säkerhet kommer att öka ytterligare från och med augusti i samband med att inflyttning sker i de närbelägna nybyggda bostäderna vid Citadellskajen. Några expansionsplaner finns inte, av den enkla anledningen att möjligheten saknas. Ytan som finns är redan fullt utvecklad och det går inte heller att bygga till. – Om vi ska utöka blir det i form av förlängda öppettider, eller att vi börjar med event. Vi har många idéer, men just nu fokuserar vi på det vi har, säger Nina Karyd och ler.

Hur är det att jobba ihop som syskon? – Vi har gjort det länge. Vi har förvaltat familjens fastigheter långt innan vi startade det här. Och det har visat sig att vi klarade det tillsammans. 24

Hon medger dock att det är stor skillnad mellan att förvalta och att bygga nytt. Det är många val som ska göras hela tiden. – Vi känner att vi har hittat väldigt rätt och fattat rätt beslut hela vägen. Ofta börjar vi i var sin riktning när något nytt kommer upp och det tar många vändor. Men när vi väl har kommit fram till hur vi ska göra är vi båda jättenöjda med beslutet, säger Nina. Saluhallen har fått en rad utmärkelser för både maten och arkitekturen. Bland annat blev de Årets mötesplats i Skåne 2016, nyligen Årets lunchställe i Skåne, Bästa veganska restau­

rang i Malmö ligger också inom hallens fyra väggar. De var dessutom en av tre nominerade till Årets kroginteriör på restauranggalan i Stockholm samt har tagit hem Stadsbyggnadspriset i Malmö. I en av de stora internationella arkitekttidningarna, Architectural review, blev Malmö Saluhall en av de omnämnda topp tre i kategorin ”New into Old”. – Vår morfar grundlade familjens tradition av bygg- och fastighetsutveckling, det känns fint att föra det arvet vidare. God mat har alltid varit en viktig del av familjens liv, säger Nina Totté Karyd innan vi avslutar intervjun.


Omtanke – om både dig och miljön Våra handdukar är inte bara gjorda med tanke på dig, utan också med omsorg om människor och miljö genom hela produktionen.

OEKO-TEX® | Vit sand

OEKO-TEX® | Strandråg

Vår mjuka jacquardvävda frottéserie är gjord av kammad öglefrotté i 100 % bomull certiferad enligt OEKO-TEX®. Det är en tjock och lyxig kvalitet på 550g/m2. Ett handduksset innehåller två olika storlekar: 50x70 cm och 70x140 cm.

Vår mjuka jacquardvävda frottéserie är gjord av kammad öglefrotté i 100 % bomull certiferad enligt OEKO-TEX®. Det är en tjock och lyxig kvalitet på 550g/m2. Ett handduksset innehåller två olika storlekar: 50x70 cm och 70x140 cm.

SANDFOREST INVEST AB | BOX 160 | 271 24 YSTAD | SWEDEN

WWW.SANDFOREST.SE


FINLANDSHUSET FINLANDSHUSET KONFER FINLANDSHUSET KONFERENS FINLANDSHUSET KO ETT STENKAST ETT STENKAST FRÅN STUR FRÅ ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN ETT STENKAST FRÅN

Finlandshuset Konferens Finlandshuset Ko Finlandshuset KonferensSnickarbacken 4 ¤ 111 Snickarbacken 83 Stockholm 4 ¤ Tel 111 08-545 83 Stockh 212 Finlandshuset Konferens • • Snickarbacken 4 ¤ 111 83 Stockholm ¤ Tel 08-545 212 04 finlandshuset@fazer.com finlandshuset@fazer.com www.finlandshuset.se w Snickarbacken 4 ¤ 111 83 Stockholm ¤ Te finlandshuset@fazer.com ¤• www.finlandshuset.se finlandshuset@fazer.com ¤ www.finl

LISA FÄRSK FISK OCH MAT ONLINE

Hur mycket vi än ser att du besöker oss i Östermalmshallen så förstår vi också att din tid inte alltid räcker till. Det är därför Lisa Elmqvists e-handel finns. Med fantastiska färska råvaror, färdiglagat, fisk, kött, menyer, matkassar, presenter, recept, förslag med mera så kan du handla on-line och få leverans till bostaden, kontoret, jobbet eller t o m utomlands. Vår e-handel, Mat Online, hittar du genom vår hemsida: lisaelmqvist.se. Det är lätt och lustfyllt att handla där, precis som vi vill att det ska vara hos oss i verkliga livet. Och tro inte att kunskapen och kvaliteten uteblir bara för att du handlar på nätet. Tvärtom, den finns där dygnet runt. När det passar dig.

www.lisaelmqvist.se


RESTAURANG

Ny uppstickare i

MALMÖ

Tiderna förändras och vi med dem. Det betyder det lite annorlunda namnet Mutantur, som är ett av de senaste tillskotten på Malmös krogkarta. Restaurangen ägs och drivs av stjärnkocken Alexander Sjögren. Han vill förändra vårt sätt att äta ute. AV ÅSA LARSSON FOTO OSCAR WETTERSTEN

J

ag vill uppmuntra till spontana krog­ besök. Göra uteätandet mer tillgängligt för dem som inte tycker om att planera dagar eller veckor i förväg, säger Alexan­ der Sjögren. På Restaurang Mutantur kan man bara boka bord till klockan 17.30. Resten av kvällen är det drop in som gäller. – Kommer man hit och det är fullt sätter vi upp gästerna på en lista och ringer när bordet finns tillgängligt. Under tiden kan de stanna här och ta ett glas eller vänta på något ställe i närheten. Alexander berättar att det har fungerat bra hittills och håller restaurangen fylld hela tiden i stället för att borden ska stå tomma i väntan på att nästa sittning ska börja. Gästerna slipper också känna sig stressade av att de bara har en viss tid på sig att äta. – I längden gynnar det alla. Här får man ta den tid på sig som man behöver. En del väljer att sitta länge och då kan de göra det. Andra kommer hit innan de ska i väg på teater och lämnar bordet snabbare till nästa i kön. Alexander berättar att han hade för avsikt att skapa en avslappnad restaurang med en ”go” atmosfär. Hit ska man kunna komma och äta en affärsmiddag i en miljö som är avslappnad. Samtidigt välkomnar han om det blir sorligt och en uppslupen stämning. – Det får inte bli stelt, säger han och ler. Lokalen är rustik med tegel på väggarna, metallrör i taken och svarta stolar och bord i trä. Inga vita linnedukar här inte, vilket ger det

Getost med havtorn och kavringchips.

27


RESTAURANG

Silverlök med tryffel och rå­ juicad rotselleri.

hela en gemytlig atmosfär, och det känns verkligen inte uppstyltad på något sätt. Den lite råa ytan mjukas upp med vackra servetter i kraftigt linnetyg.

visar om rätten innehåller kött, fisk eller bara grönsaker, så det är lätt att botanisera bland dem och veta vad man beställer. Vad sägs om rätter som vintertryffel med silverlök & juicad rotselleri eller bräserad purjolök med hasselnöt, Fagraslättbönor, backlök och shiitake? Det är några av de rätter på menyn som kan få vilken köttätare som helst att vilja konvertera och bli vegan. Men även kött- och fiskätaren har en uppsjö av spännande smaker att välja mellan. Trots att rätterna vid en första anblick kan låta pretentiösa fungerar de utan att kännas tillkrånglade. Alexander Sjögren har lyckats skapa en finkrog med folklig känsla. När jag pratade med Alexander för ett år sedan hade han två mål i sikte: att gifta sig och att öppna egen krog. I somras var det bröllop på Österlen och på dagen två månader innan vi ses i Davidshall i Malmö infriades även krogdrömmen.

VEGANSKT, KÖTT OCH FISK PÅ MENYN Senast jag träffade Alexander Sjögren var 2017 i Lyon, bara några minuter efter prisutdelningen för världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or (Kock-VM). Efter över två års förberedelser hade han och Team Sweden hamnat på en sjundeplacering i vad många menade var det starkaste startfältet någonsin. Då var han besviken, men det är historia nu och i dag är han tacksam för allt positivt som tävlingen medfört. – Jag har kommit över den värsta besvikelsen och insett värdet i hur den erfarenheten utvecklat mig som människa och kock. Mutanturs utbud består av en stor à la cartemeny med ett trettiotal fantasifulla smårätter, varav nästan en tredjedel är veganska. – Det hänger ihop med Bocuse-resan, att jag fick grotta ned mig i den genren. Jag lärde mig att hitta fyllighet och smaker med veganska råvaror på ett sätt som jag inte hade jobbat med tidigare. Menyn är märkt med små symboler som 28

Så vad händer härnäst, Alexander?

Jag lärde mig att hitta fyllighet och smaker med veganska råvaror på ett sätt som jag inte hade jobbat med tidigare.

– Jag har faktiskt inga nya mål för tillfället. Nu är det här mitt skötebarn, säger han stolt. Det har varit full fart från den dag jag låste upp dörren på Mutantur, avslutar han.

Adress: Mutantur, Erik Dahlbergsgatan 12–14, Malmö


RESTAURANGER

INRIKES gör ett nedslag i kroglivets Malmö och hittar en tvåstjärnig klassiker, en asiatisk gourmet och en USA-inspirerad restaurang som öppnar inom kort.

Foto: Jonas Nyhav

AV REDAKTIONEN

VIETNAMESISK GOURMET

han tycker att vi svenskar vanligtvis betraktar som enkel lunchmat. Gästerna får välja mellan en större och en mindre avsmakningsmeny. ”Närproducerade råvaror med vietnamesiska smaker i modern tappning”, är vad som serveras på Que. Krogen har fått mycket positivt mottagande. Que: Sallerupsvägen 18, Malmö

FÖRST I SVERIGE MED MINIHAMBURGARE

matscenen i Malmö. Stället ska heta Sliders & Shake och kommer att ligga på Malmö centralstation. I stället för att välja en stor hamburgare kan man alltså välja tre mindre med olika smaker. Sliders & Shake: Centralplan, Neptunigatan 1, Malmö

Fine dining och vietnamesisk mat hör inte till vanligheterna, åtminstone inte i Sverige. Men det är vad man hittar på krogen Que, som öppnade för knappt ett år sedan. Det är kocken Quan Pham, känd från Köksmästarna på tv, som vill ändra bilden vi har av vietnamesisk mat, som

RESTAURANG VOLLMERS: TVÅ MICHELINSTJÄRNOR OCH ÅRETS SKÅNSKA KROG

I februari 2017 fick Restaurang Vollmers sin andra stjärna i Michelinguiden. Det är den första krogen utanför Stockholm som tilldelats mer än en stjärna i den åtråvärda guiden. Knappt ett år senare, i januari 2018, blev den kritikerrosade restaurangen utnämnd till Årets skånska krog när Skånska gastronomipriset delades ut till aktörer som gör eller har gjort särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen. – Det är alltid trevligt att vinna priser, och det är extra roligt när det sker på hemmaplan, säger Mats Vollmer, en av ägarna. Stjärnkrogen bygger sin meny kring enkla men välkomponerade smaker från Skåne, Sverige och världen med stort fokus på råvarorna. Vollmers: Tegelgårdsgatan 5, Malmö

30

Sveriges första restaurang med de så populära minihamburgarna ”sliders” öppnar inom kort i Malmö. Det är trion Alexander Zinnert, Saahil Chadusama och Sachin Gore som står bakom satsningen, alla med en bakgrund från


SKÅNE, MALAGA ELLER TOKYO?

Inget svetsar samman gänget som en konferensresa. Våra erfarna projektledare skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr konferensen, i Sverige eller utomlands, enligt era önskemål.

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


Foto:Â Richard Caplan

32


PROFIL

NIKLAS BERNTZON en mäklare i världsklass

Ska du sälja din bostad och har anlitat Niklas Berntzon på Eklund Stockholm New York som din mäklare? Grattis, du kommer inte att bli besviken. Vi har träffat fastighetsmäklaren som slagit alla branschrekord möjliga att slå, och vars hunger efter mer verkar omättlig. AV MARIE ANDERSSON

33


PROFIL

edan vid första mötet inser vi att på Eklund Stockholm New York – där står tiden aldrig stilla. Niklas Berntzon, delägaren och grundaren av Sveriges första internationella lyxmäkleri, svischar in på kontoret på Humlegårdsgatan i Stockholm. Direkt efter ett intag och strax före ett kundmöte. Däremellan hinner vi få ett samtal med den meriterade mäklaren, som man lätt skulle kunna likna vid ett leende höghastighetståg. – Jag är medveten om mitt tempo, men då hinner man ju med saker också, säger Niklas. Som dessutom pratar oerhört snabbt. Vi börjar från början. Då familjen Berntzon delade på 53 kvadratmeter och Niklas tävlade med brorsan om att bygga det finaste Legohuset. Samtidigt visades amerikanska serier som Dallas och Dynastin i tv-apparaterna och Niklas fascinerades redan då av de vackra husen och hemmen. – Jag hade ett tag siktet inställt på reklam­ yrket, då jag lockades av att skapa och förstärka drömmar, men gled i stället in på mäklarspåret. Som inte är så långt från reklamens drömvärld.

BÖRJADE KARRIÄREN SOM SPRINGPOJKE Första mäklarjobbet var på en liten byrå som hette Mäklarmetropolen, numera Re/Max. Det 34

Ryktet spred sig och affärerna blev fler. Jag kunde ha tio visningar på en helg och tvingades korta ner visningstiderna för att hinna med alla spekulanter och bostäder. var på den tiden då man klistrade bostadsfotografier på ett papper och satte upp på närmaste bankfönsterruta. Digitala annonser och Hemnet hade ingen hört talas om. – Jag var lite av en springpojke på den tiden och fick småsmulorna från de stora killarna. Tack vare en vän hamnade jag på Notar, och efter det gick allting fort framåt. Vid den tidpunkten var konkurrensen inte så stor bland mäklarfirmorna på Östermalm. Många kände sig bekväma och nöjda med tillvaron, så det var inte så svårt att imponera på kunderna – och hårt arbete lönade sig snabbt. Niklas lärde sig att affärsmän och -kvinnor, den huvudsakliga målgruppen, gillar den som jobbar hårt och han fick mycket positiv feedback. Och sålde många bostäder. Det var då han insåg att han var ämnad för mäklaryrket. – Ryktet spred sig och affärerna blev fler. Jag kunde ha tio visningar på en helg och tvingades

korta ner visningstiderna för att hinna med alla spekulanter och bostäder. Inom ett år var Östermalmskontoret mitt och bara något år senare var jag den mäklare som sålde mest i Sverige. Vi hör inga toner av skryt när Niklas berättar sin framgångssaga. Att det har gått och går så bra är ungefär lika naturligt som att det alltid blir vår efter vinter. Eller att man vinner när man är bäst.

ALLT ÄR MÖJLIGT FÖR EKLUND OCH BERNTZON Strax efter finanskrisen 2008 startade samarbetet som kom att bli landets första internationella lyxmäkleri, ESNY. E som i Eklund, och det var tack vare gemensamma bekanta som Fredrik Eklund och Niklas presenterades för varandra. – Fredrik hade pratat om att öppna något eget i Sverige så vi träffades en solig dag på Strand­ vägen här i Stockholm och fann varandra direkt! Jag älskar hans öppna sätt att se på tillvaron. Det finns inga hinder – för någon av oss, vilket ibland blir lite för hög gas. Samtidigt har vi aldrig en tråkig sekund, säger Niklas och skrattar. Bara någon dag efter första träffen var bolaget startat. De hade inget kontor så i början ägde alla möten rum runt ett bord på Berns. Samarbetet skapade snabbt tidningsrubriker och uppmärksammade artiklar, samtidigt som affärerna snurrade på ordentligt.


NIKLAS BERNTZON Ålder: 46 år. Bor: I Äppelviken/Bromma i Stockholm. Familj: Världens vackraste fru, Christina,

och mina två fantastiska döttrar, Ina och Denise. Stockholm eller New York: Det passar bra att ha en fot i varje. Hus eller lägenhet: Hus (just nu i alla fall). Hängmatta eller barhäng: Kan inte någon bara öppna en bar med hängmattor någon gång? Njuter av: Privat tid. Undviker gärna: Att tjura om småsaker, gå vidare! Favoritrum i hemmet: Sovrummet, jag är nästan larvigt morgontrött. Gör du när du är ledig: Försöker ducka jobb i huset. Då går du i pension: När jag köpt huset i Malibu som jag kan surfa ut från varje morgon.

35

Foto: Peo Bengtsson

PROFIL


Utanför tullarna jobbar vi bara med objekt som har ett pris över tio miljoner kronor. Det kan låta pretentiöst, men vi har en tydlig position och värnar om vårt varumärke. – Hög service och positiv energi säljer även de allra dyraste bostäderna. Vi har väl slagit i princip alla rekord som kan slås. Hittills …

Nu är bostadsmarknaden i gungning igen. Påverkar det även er? – Ja, allt påverkas när man är inne i en psykologisk snurra. Ingenting har ju egentligen hänt. Man ska betala av sitt lån med amortering, som ju är till sig själv, och utgifterna ökar – men inte kostnaden. Mäklarna längtar efter ett infört amorteringskrav så att marknaden har ett konkret case att räkna på. Niklas bekräftar att det finns en stark oro på marknaden. I de högre prisklasserna finns dessutom många affärsmän/-kvinnor som gärna tar chansen att agera lite svalt, och inte ”slänga fram buden i onödan”. Många ska även sälja sin egen bostad, så i slutändan påverkas alla. Och allt, från små lägenheter utanför tullarna till stora fastigheter med sjötomt i Saltsjöbaden.

Är lyxbostadsmarknaden mindre påverkad av konjunkturer och mediedrev? – Till viss mån kan mitt segment vara mind­ re påverkat av konjunkturer. Men aktieportföljernas värde går också upp och ner, och med den investeringsviljan. Mediedrev har en psykologisk påverkan och den är svårare att värja sig mot. När massan reagerar påverkas alla.

ARTIFICIAL INTELLIGENCE OCH KÄND FRÅN TV Vi pratar bostadsmarknad då och nu. Om teknikens inverkan på försäljningen, liksom sociala medier. Kommer vi ens att behöva fysiska mäklare i framtiden? – Allt är så mycket mer tillgängligt i dag, bilderna är bättre, nyproduktion har blivit sexigare (och dyrare) och det är enkelt för alla att göra prisjämförelser. På gott och ont. En lekman missar ofta att inkludera samtliga faktorer vid egna analyser. Men på det stora hela är det så mycket lättare att sälja i dag – över hela världen – jämfört med när jag satte upp papperslappar på det lokala bankkontoret. – Vad gäller den tekniska utvecklingen lär den knappast sakta ner eller avstanna, så 36


PROFIL

grundskolan och gymnasiet som pratar om att de ska bli mäklare. Så för att svara på din fråga – ja, Toppmäklarna och framför allt Million Dollar Listing har lyft intresset för vår bransch rejält.

Vad är kriterierna för att få sin bostad såld via ESNY?

jag kan mycket väl tänka mig att den fysiska mäklaren vid någon tidpunkt kommer att vara överflödig. Om AI (artificial intelligence; reds anm) lättare kan analysera exakt vad du vill ha och snabbare kan koppla ihop köpare och säljare så kommer transaktionen på sikt att bli lättare att sköta rent tekniskt. Kanske rentav säkrare, utan risk för mänskliga misstag.

Du har blivit ”tv-kändis” genom Toppmäklarna i kanal 5. Vad har du fått för reaktioner på det? Och tror du programmet har höjt statusen på mäklaryrket? – Toppmäklarna har varit en jätterolig upplevelse! Nordisk Film var superproffsiga och det var inte alls så konstigt att ha teamet över axeln som jag först trodde. Människor på stan hejar och vill ta bilder, så egot har ju fått sig en skjuts, säger Niklas och ler. Niklas konstaterar att även affärerna har skjutit i höjden i samband med tv-programmet och hans Instagramkonto har plötsligt blivit värt miljoner, som marknadsplats för en bostad. – Mina döttrar säger att det är många i både

– Innanför tullarna kan vi hjälpa till med allt. Dock ställer vi krav på att man gör sitt bästa för att få lägenheten i säljbart skick. Ett krav som framför allt gynnar kunden, då en finare lägenhet säljer bättre än en ful. Renovering och styling är viktiga kriterier vid en försäljning. – Utanför tullarna jobbar vi bara med objekt som har ett pris över tio miljoner kronor. Det kan låta pretentiöst, men vi har en tydlig position och värnar om vårt varumärke. Det är i de dyraste segmenten vi har starkast position.

LIVSSTILSBOENDE I STENINGE SLOTTSBY Nu när vi ändå är inne på ämnet lyx. Är det bara prissumman som definierar ett ”lyxigt boende”? – Nej, lyx är olika beroende på vem du frågar och var på jorden du säljer. Lyx för en person kan vara en helikopterplatta på taket, medan en annan kan tycka det är lyx att ha ett eget bollhav i huset där ungarna kan vara medan man handlar. – Det är charmen med att hjälpa byggherrar att skapa nyproduktion. Att definiera olika triggers hos köparna – vad kommer att få en köpare att vilja ha en lägenhet i just det här huset kontra huset rakt över gatan?! Ofta börjar vi jobba bakifrån och tänker på hur de boende skulle vilja ha det innan huset och hemmet väl är klart.

Dyraste bostaden du sålt: Penthouse i

”Continental Apartments”, 104 500 000 kr.

Mest udda boendet du förmedlat: En etta på 423 kvm, en ombyggd biograf. Jag tänker fortfarande på den ibland och ler.

Högst på önskelistan över objekt att sälja: Din lägenhet!

Bostadsmarknader du skulle vilja utforska: London verkar ha vettiga priser, och bra arvoden. Eller Hongkong kanske.

Framgångsreceptet för att lyckas i branschen: Var envis, positiv och vägra förlora! Mäklarmotto: ”Du är din egen lyckas smed.”

På tal om nyproduktion. Det håller på att växa fram ett helt nytt livsstilsboende cirka 30 minuter norr om Stockholm, Steninge Slottsby. Filosofin är att skapa en by både för boende och varande som förenar mat, kultur och natur, umgänge och livskvalitet, där kärnan är gemenskap och livsstilen aktiv men tillbakalutad. Och där har ESNY ett finger med i spelet. – Vi säljer några exklusiva boenden vid Steninge Slott, i slottsbyn med ”quality living”. Det är unika hem i en historisk och magisk miljö med närhet till naturen – för alla målgrupper, som tagit beslutet att ”här vill vi bo”. Och där pratar vi inte om lyx i samma bemärkelse som takvåningen i New York eller på Östermalm. I Steninge Slottsby handlar det mer om en dröm om sitt framtida liv. 37


Jag är brutalt ärlig och försöker aldrig sälja något som kunden inte vill ha. Det handlar om förtroende och jag har ingenting att dölja. Vill man inte ha söderläge, trots att bostaden är toppen, är det ingen idé att försöka sälja in läget. 38

Foto: Peo Bengtsson

PROFIL


PROFIL Steninge Slottsby – ett nytt område med bostäder som har inspirerats av den traditionella byn – en plats för både ”boende och varande”. ESNY säljer några boenden i byn.

– Att kunna köpa ett boende som det i slottsbyn kommer att bli allt vanligare i framtiden. Boendet är starkt kopplat till din identitet och ju tydligare man kan paketera en produkt inom nyproduktion, desto tydligare blir det för kunden att välja just det som passar honom eller henne. – Det är precis det här vi arbetar med, efter den modell av nyproduktion som skapas i USA där det inte bara är läget som styr. Det kan skilja flera hundra tusen per kvadratmeter i pris på två hus på samma adress, fortsätter Niklas och menar att det gäller att anpassa sin produkt efter köparens önskemål. Man kan inte beskylla ESNY för att jobba enkelriktat. Man håller hårt i varumärket och regeln att inte sälja bostäder under tio miljoner utanför tullarna. Däremot öppnar man upp för en ”bredare försäljning” via bolaget URBAN by ESNY. En idé som föddes för länge sedan, men som nu blivit verklighet. – Jag älskar ju att sälja lägenheter och avskyr att tacka nej till affärer så där känns URBAN by ESNY som ett bra komplement. Den vägen säljer vi allt till alla och vi har redan fått hundratals med lägenheter att sälja åt byggherrar. – Att sticka ut och vara ett ”lite coolare alternativ” känns som en öppen bana just nu. Vi vill göra samma resa utanför tullarna som

vi gjort och gör i innerstan. Genom att vara annorlunda, ge högre service och sticka ut kommer de mäklare som vi tränar upp att slå rekord överallt där det finns ett boende!

World Trade Center i New York, skyskrapan som ersatt gamla World Trade Centers norra torn som förstördes helt den 11 september; reds anm.).

Vad strävar du efter, yrkesmässigt? Och privat?

SVERIGES GENOM TIDERNAS DYRASTE LÄGENHET Med det sagt förstår vi att Niklas inte pratar om ett drömscenario utan ett välgrundat konstaterande som snart är ett faktum. Under samtalet återkommer vi till hans kärlek till jobbet och att han brinner för att hjälpa människor. Han kallar sig själv mäklare/entertainer/psykolog/ matematiker och till viss del kameleont. – Jag är brutalt ärlig och försöker aldrig sälja något som kunden inte vill ha. Det handlar om förtroende och jag har ingenting att dölja. Vill man inte ha söderläge, trots att bostaden är toppen, är det ingen idé att försöka sälja in läget. Då visar man kunden en annan bostad.

Du ska ha sålt landets genom tidernas dyraste lägenhet, 104,5 miljoner kronor. Står sig det rekordet än? – Det stämmer, 250 000 kronor per kvadratmeter. Själva kvadratmeterpriset är visserligen slaget, men inte totalpriset. Jag har även sålt Göteborgs dyraste lägenhet i Karlatornet, Sveriges första riktiga skyskrapa, ritad av SOM. (SOM är även arkitekterna bakom världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, och One

– Jag strävar i princip alltid efter att toppa listorna på alla plan. Nu framför mig ligger några fantastiska rekord när jag lyckas sälja dem … Privat lägger jag i princip alla intjänade pengar på att resa, jag vill att mina döttrar ska få se världen i så stor utsträckning det bara går. Att träna lite mer vore kanske inte heller så fel.

Om du skulle råda någon som är sugen på din bransch men inte har några mäklarerfarenheter – vilka tre goda råd skulle du ge? 1. Börja på en kedja, där ska du lära dig grunderna. 2. Våga vara dig själv, det är det enda du med säkerhet har som inte konkurrenterna har. 3. Håll dig positiv. Allt händer av en mening. Alla dåliga saker är bara ett steg närmare en bra sak och du mår bara dåligt av att tjura. Le och världen kommer att le mot dig!

Slutligen – skulle du köpa en bostad av dig själv? – Absolut! Jag vill köpa nästan varje lägenhet jag kommer in i. Jag är en sucker vad gäller bostäder. Och jag skulle lita på mig själv som mäklare. 39


Sjövillorna är nästan som vilket vanligt hus som helst, förutom att de ligger i vattnet.

40


FASTIGHETER

DRÖMHUSET - en villa på vattnet Många drömmer om ett strandnära boende. Då kanske en sjövilla kan vara ett alternativ. För kan det bli mer sjötomt än att bo i ett hus som bokstavligt talat ligger i vattnet?

I

AV ÅSA LARSSON

NRIKES har pratat med entreprenören Richard Bergström. Han har utvecklat idéerna bakom AquaVilla, ett företag som tillverkar och säljer flytande bostadshus av hög kvalitet.

Vad är skillnaden mellan en husbåt och en sjövilla?

– Skillnaden är just det som namnen står för. Det ena är en båt och det andra är en villa. Han förklarar det hela närmare med att en husbåt ofta är ett fartyg som är utrangerat, som en fraktbåt, en skuta eller en gammal fiskebåt, och som man gjort om till ”bobåt”. Sjövillorna, däremot, följer samma regelverk som vanliga hus. De ligger permanent vid kaj och, kräver bygglov och är konstruerade enligt Boverkets regelverk avseende exempelvis energiförbrukning, tillgänglighet, takhöjd, handikappanpassning med mera. I många fall krävs också dispens från strandskyddsbestämmelserna. De första sjövillorna byggdes i Pampas Marina i Solna år 2000. Sedan dess finns de på fler platser i Sverige. Husen är konstruerade i beständiga byggnadsmaterial så att de tål att ligga nära vatten. Botten är av betong och garanterad att klara minst 100 år i vattnet. Ytskikten är icke-organiska Lisen Tesch infriade sin dröm material som inte kan och flyttade till en sjövilla.

HÄR FINNS FLYTANDE VILLOR: • Pampas Marina, Solna • Varvsholmen, Kalmar • Marinstaden, Nacka • Västra Hamnen, Malmö

PÅGÅENDE STADSPLANELAGDA PRO­JEKTERINGAR FÖR FLYTANDE VILLOR: • Pershagen, Södertälje • Västervik

absorbera fukt, vilket gör dem mögelfria.

Vad händer när det kommer vågor? Blir det inte väldigt gungigt i villorna då? – Det gäller naturligtvis att bygga stabila hus. Villorna är breda, vilket ger stabilitet. Vi lägger dem dessutom i skyddat läge för att slippa vågor från passerande trafik eller som uppkommer av vinden, säger han.

LISEN TESCH INFRIADE SIN DRÖM – Jag har drömt om att bo i hus på vattnet sedan jag såg den här typen av villor för första gången i Pampas Marina, säger Lisen Tesch, som bor i en AquaVilla i Marinastaden i Nacka sedan april 2016. Hennes bild av att bo på vattnet var att kunna sätta på sig långfärdsskridskorna utanför 41


FASTIGHETER

AquaVillor vid Pampas Marina i Solna.

ytterdörren eller att bara hoppa i kajaken och paddla i väg. Men att bo på båt kändes inte som något alternativ. – Det här är mer som en villa, med kommunalt vatten, sophämtning och bredband som fungerar som i vilket vanligt hus som helst, förklarar hon. När hon vaknar på morgonen ser hon ut över viken och Kvarnholmen mitt emot. Själva tomten är lika stor som huset plus en tillhörande båtplats bredvid. I stället för båt har Lisen en vattenskoter förtöjd utanför huset. – Jag brukar ta mig en tur ut till Fjäderholmarna eller Vaxholm och fika eller så åker jag ända till Utö. Förra våren tränade jag inför en swimrun-tävling. Då tog jag på mig våtdräkten, hoppade i och simtränade mellan husen, berättar hon. Precis som hon föreställt sig har hon också kajaker vid huset. Lisen förklarar att det speciella boendet lockar till sig en del söndagsflanerare som tar sig en extra runda på bryggorna och tittar lite nyfiket. – Bor man så här får man räkna med att folk vill kolla, och det har jag ingenting emot, säger Lisen Tesch. 42

Det här är mer som en villa, med kommunalt vatten, sophämtning och bredband som fungerar som i vilket vanligt hus som helst.

Lisen Tesch har sin vattenskoter förtöjd utanför dörren.


fastigheter

Stadsdel i Upplands Väsby blir mer levande, nytt energihus i Malmö och 3D-teknik förenklar val av bostad. Tre vitt skilda nyheter i fastighetsbranschen. Av Redaktionen

Smart energihus på gång i Hyllie

Byggbolaget Sernekes har i samarbete med E.ON fått klartecken till att skapa nästa generations energihus i Hyllie, en stadsdel i västra delen av Malmö. De ska bygga ett smart hus som genererar mer energi än vad det förbrukar. Byggrätten som Serneke har beviljats är för uppförandet av ett flerbostadshus på 6 500 kvadratmeter BTA. Bostäderna ska bli bostadsrätter. – Vi vill alltid skapa boenden som är långsiktigt hållbara såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt. I Solkvarteret ska vi skapa Malmös absolut smartaste boende kopplat till den senaste teknik som finns att tillgå, säger Jonas Håkansson, regionchef på Serneke Projektutveckling, Beräknad byggstart är 2019 och preliminärt förväntas bostäderna stå färdiga från år 2021.

3D-teknik gör val av ny bostad mer överskådligt

har Riksbyggen gjort det möjligt för bostadspekulanterna att bland annat förstå hur den tilltänkta lägenheten förhåller sig till huset, exempelvis vad gäller hur solen faller på balkongen under olika tider på dygnet. – Med wec360°:s hjälp kan vi erbjuda kraftfulla och lättanvända verktyg som gör det enkelt för kunderna att få en riktigt bra överblick och förståelse över sitt blivande boende, säger Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen Bostad.

Bredden – en myllrande och levande ny stadsdel

mer att skapa stora mervärden för kommunen. Vårt mål är att omvandla området till en myllrande och levande stadsdel. Just den omvandlingen har inte gjorts på många ställen i världen. Ofta byggs bostäderna först och sedan handelsområdet. Här gör vi precis tvärtom, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter. I en ny detaljplan har Profi Fastigheter ombildat outnyttjade byggrätter för kontor och handel till bostäder och service.

Att skaffa ny bostad är ett av livets största beslut. För dem som väljer en nyproducerad lägenhet ska beslutet dessutom fattas långt innan de kan se lägenheten i verkligheten. Snart kan Riksbyggens hyresgäster och bostadsköpare få ett bättre beslutsunderlag. En tredimensionell digital ”lägenhetsväljare” kommer att användas i alla bostadsprojekt. I ett avtal med svenska 3D-byrån wec360°

InfraCity är en företagspark och ett köpcentrum som ligger i Upplands Väsby, strax intill E4:an mellan Arlanda och Stockholm. Från och med nu byter området namn till Bredden. Namnbytet är startskottet för en ny utvecklingsplan. Profi Fastigheter tar sikte på att skapa en levande stadsdel och bygger 1 800 nya bostäder. – Utvecklingen av Bredden kom-

44


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se | www.kabe-mattan.se


TEMA

46


TEMA

Beslut och planering inför

NYTT KONTOR

Det pågår en febril aktivitet runt om i landet som vi sällan ser eller hör. I en aldrig sinande cirkulation flyttar företag till och från lokaler, vilket årligen berör tusentals anställda. Plötsligt tas skylten ner för att sättas upp någon annanstans. Men att byta adress kräver gott om tid och varsam planering. AV DONALD BOSTRÖM

47


VI SKAPAR UTRYMME FÖR ATT UTVECKLA DIN AFFÄR www.corem.se

-Hållbara transportlösningar är vårt måtto!

Skanna QR-koden och se filmen om hur vi gör det!

Ett sunt val i skapandet av det framtida samhället! 75-års erfarenhet av logistik och entreprenadtransporter. 08-594 409 60 marstaforenade.se


TEMA

E

tt vanligt uttryck är att en lokal inte bara är en kostnad, utan även en möjlighet att nå ökad lönsamhet och högre effektivitet. Därför är det ofta av positiva skäl ett företag flyttar till nya lokaler. En ny verksamhet ska startas upp, företaget expanderar och behöver större ytor eller så söker man ett nytt geografiskt läge för att få positiva effekter i rätt läge. För butiker och restauranger är läget en avgörande möjlighet att nå nya kunder. Byggnaden, lokalerna och hur omgivningarna ser ut ger bokstavligen en kund det första intrycket och skapar därför den image och det förtroende för företaget som lokalerna lever upp till. Vad som är rätt läge är många gånger en kostnadsfråga. Ju mer centralt, desto högre hyra och det är inte lätt att hitta det perfekta, utan man får ofta kompromissa med en del av önskemålen. Att verksamheten bedrivs i rätt lokaler och på rätt plats kan vara nyckeln till trivsel och framgång.

Att flytta ett företag innebär mycket mer än man kan tro. Räkna med en process på 12–18 månader från det att tanken på en flytt har väckts till att flytten är genomförd. OUTSOURCING LIGGER I TIDEN Men hur går det till och vad ska man tänka på när väl beslutet är fattat att företaget ska byta lokaler? Trenden i dag är att outsourca hela flytttjänsten till dem som är proffs. Det håller på att bli lika naturligt som att låta tandläkaren laga tänderna i stället för att försöka själv. – Att flytta ett företag innebär mycket mer än man kan tro. Räkna med en process på 12–18 månader från det att tanken på en flytt

har väckts till att flytten är genomförd, säger Stina Boström Nordfjell, Facility Manager på JLL, ett av världens största fastighetsföretag. Då finns tid att hitta rätt lokal, eventuellt anpassa och renovera, uppfylla säkerhetskrav, förhandla om alla detaljer i kontraktet, få all teknik på plats och genomföra själva flytten. Att anlita den kompetensen är best value for money, utan tvivel, säger Stina Boström Nordfjell. Det viktiga är att företaget som ska flytta ställer tydliga krav. Vad ska prioriteras? En prestigeadress eller funktionalitet? Vill företaget ta höjd för att kunna växa till större lokaler på samma plats? En ny flytt kostar tid och pengar. Vilka krav finns på kommunikationerna? Önskas takterrass? Är det viktigt med närhet till restauranger? Vilka utrymmen krävs för att täcka allas behov i företaget? Många företag vill ha närhet till Arlanda Express, hotell och restauranger för sina besökare som kommer resande. 49


www.akustikmiljo.se

GARDINER SKAPAR EN OMBONAD KÄNSLA och kan användas som avdelare, mot fönsterparti eller för att skapa en estetisk lösning i tak. Gardiner kan även användas för att förbättra akustiken.


TEMA

Vi kontrollerar även att loka­ lerna uppfyller arbetsmiljöreg­ lerna, finns exempelvis en toalett per 15 anställda? Är ventilationen rätt dimensionerad? från början till avslut till JLL, som därefter även fick uppdraget av de nya ägarna att sköta förvaltningen av förvärvet. – På den tiden var det inte vanligt med en tjänst som Facility Manager. I dag är det en tjänst som etablerats på många företag, berättar Stina Boström Nordfjell.

GLÖM INTE MJUKA VÄRDEN

Stina Boström Nordfjell, Facility Manager på JLL.

– Vi kontrollerar även att lokalerna uppfyller arbetsmiljöreglerna, finns exempelvis en toalett per 15 anställda? Är ventilationen rätt dimensionerad? Om företaget har regelbundna event då 100 extra personer tillkommer så måste ventilationen klara även det, säger Stina Boström Nordfjell. När Förenade Arabemiraten köpte Sturegallerian i centrala Stockholm november 2006 för drygt 4 miljarder kronor av företaget Diligentia AB gavs uppdraget att genomföra processen

Det finns en annan väg att gå för företagen: att sköta flytten själva. Fastighetsföretaget H2M började det nya året i nya lokaler efter att ha genomfört hela processen själva. – Det är lätt att kasta sig in i alla detaljer med själva lokalen och glömma de mjuka faktorerna, de vill säga medarbetarna, säger Janette Agerstig, chef för kundtjänst på fastighetsföretaget H2M som arbetet med företagets flytt från Sundbyberg till Hammarby i Stockholm. De ”hårda” delarna i planeringen blir lätt dominerande, som att jaga lokaler som ska passa verksamheten, kostnader, abonnemang, kvadratmetrar, avtal etc. – En felaktigt planerad flytt kan innebära att företaget förlorar personal, vilket gör att själva flytten blir en förlustaffär, säger Janette Agerstig. En halvtimme längre restid blir en timme om dagen, logistiken med hämtning av barn spricker och den anställda nyckelpersonen måste söka ett annat arbete. Ett känt exempel är när Securitas planerade att flytta från Lindhagensplan till Nacka Strand. När det stod klart att företaget riskerade att förlora 40 procent av personalen tvingades alla flyttplaner helt enkelt att ställas in och Securitas är fortfarande kvar på samma adress. När regeringen i mitten av januari gick ut med nyheten att biståndsorganet Sida ska flyttas från Östermalm till Botkyrka blev frågan om de mjuka värdena aktuell. Sida är en av landets största myndigheter med drygt 500 anställda i Stockholm och medarbetarnas tankar kommer att bli centrala i flyttplaneringen. – En första konsekvensanalys ska vara klar i augusti 2018 och en andra analys ska presenteras i mars 2019, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin. 51


KO M B I NE RA S M AKF U LLT - två naturmaterial i skön förening

Våra markprodukter och murar i natursten och betong kompletterar varandra perfekt - ett smart sätt att skapa spännande och livfulla miljöer med kvaliteter som står sig. Utnyttja de olika materialens styrkor till din fördel, så håller du nere kostnaderna utan att pruta på

www.scenkonstvasternorrland.se

vare sig funktion eller estetik.

Din kompletta containerleverantör! Din kompletta containerleverantör!

CONTAINERPOOLEN • Kundtel: 020 - 24 50 20

E-post: info@containerpoolen.se CONTAINERPOOLEN • Kundtel: 020 - 24 50 20 Helsingborg/Nyvång Malmö/Oxie

Helsingborg/Nyvång Malmö/Oxie

Jönköping/Hedenstorp tel 042 - 37 74 70 E-post: info@containerpoolen.se tel 040 - 23 88 50

Södertälje/Nykvarn

tel 036 - 16 24 00 tel 08 - 611 00 25

Jönköping/Hedenstorp tel 042 - 37 74 70 www.containerpoolen.se Södertälje/Nykvarn tel 040 - 23 88 50

www.containerpoolen.se

tel 036 - 16 24 00 tel 08 - 611 00 25

Det naturliga valet www.benders.se


TEMA

En felaktigt planerad flytt kan innebära att företaget kan förlora personal, vilket gör att själva flytten blir en förlustaffär.

vet ju inte ännu om någon är på gång och söker annat arbete. Men vi planerade noga för att behålla vår personal. Kommunikationerna till våra nya lokaler är bra, det är en kort promenad till buss och T-bana. De som fått avsevärt längre restider kompenseras med flextid och utökade möjligheter att arbeta hemma, med förhoppningen att de då kan stanna hos oss. Att rekrytera ny kompetent personal kostar runt en miljon kronor per anställd och blir därför en viktig faktor i planeringen när företag planerar flytt.

EN FLYTT KAN PÅVERKA OMGIVNINGEN En stor arbetsgivare som Sida är också ett intressant exempel på ett företags betydelse för lokalsamhället. Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, är särskilt glad och välkomnar regeringens beslut och hoppas att flytten ska leda till att även andra verksamheter med koppling till Sida ska söka sig till Botkyrka. – Den utveckling som kommer att ske de kommande åren är den största förändringen av Botkyrka sedan vi byggde miljonprogramsområdena, säger Ebba Östlin till tidningen Dagens Industri. En förhoppning som också understryks av vice statsminister Isabella Lövin. – Närvaron av en stor myndighet i Botkyrka kan bidra till lokalsamhällets utveckling, arbetstillfällen, dynamik och attraktivitet, säger Isabella Lövin till medierna. Eftersom femtio procent av alla unga människor anser att arbetsmiljön är viktigare än lönen, enligt sajten foretagande.se, måste personalen delta i planeringen redan från början för att minska riskerna att förlora viktig personal vid en flytt.

FÖRBERED VÄL

Janette Agerstig, chef för kundtjänst på fastighets­ företaget H2M.

Förutom att personalen som dagligen arbetar i verksamheten kan komma med viktiga tankar och

STORLEK OCH SKICK PÅ LOKALEN

lösningar måste personalen förberedas i god i de avseenden som berör dem. Hur det är tänkt? Kommer kontorslandskapet vara på samma sätt? Kommer de som sitter tillsammans nu att göra det efter flytten också? Får vi ergonomiska möbler? Hur blir kommunikationerna, finns möjlighet att parkera om jag måste börja ta bilen till jobbet? H2M har efter en månad i de nya lokalerna i Hammarby inte tappat någon av medarbetarna. – Vi räknade med ett viss tapp, men hoppas att vi får behålla alla, säger Janette Agerstig. Det kommer att visa sig de närmaste månaderna, vi

Eftersom företag har olika behov finns det inte några generella regler för hur många kvadrat­ meter som krävs per arbetsplats, men ett kontorsrum för en person bör inte vara mindre än 8–10 kvadratmeter. Räknar man på kontorslokaler kan man räkna med ungefär 25 kvadratmeter per arbetsplats, inklusive utrymmen som mötesrum, förråd, personalrum med mera, skriver fastighetsföretaget Objektvision.se. En lokal består ju vanligtvis av olika typer av ytor och rum. Så när du funderar över hur stor lokal som krävs, räkna inte bara per arbetsplats utan även på andra utrymmen som till exempel mötesrum, lunchrum och förråd. Läge och skick är avgörande för kostnaden. Fundera på vad en bra lokal är värd. Bestäm er för vad som är en rimlig hyreskostnad innan ni börjar titta efter lokal. Tänk också på att det tillkommer andra kostnader som el, försäkringar och städning. Och är ditt företag nystartat? Då kanske hyresvärden begär en ekonomisk säkerhet, som en bankgaranti på sex månaders hyra eller en borgensman. Många letar lokal via nätet men självklart finns det andra sätt. Företagets nuvarande hyresvärd kan ha en lokal i den storlek och i det område där du letar. Näringslivskontoret i kommunen kan ha tips på bra lokaler. En trevlig miljö är viktigt och skapar arbetsglädje. När medarbetarna trivs och mår bra har företaget möjlighet att utvecklas. 53


TEMA

• Finns fungerande kommunikationer? • Finns det möjlighet att parkera om jag måste ta bil till jobbet? • Om kontoret är aktivitetsbaserat där ingen har ett eget skrivbord i det öppna landskapet (där är sällan fler än 80 procent närvarande på kontoret på grund av resor, möten, sjuk­ dom, semester), arrangera ”break out areas” med soffgrupper, barstolar, beanbags eller liknande.

NÅGRA TIPS INFÖR FLYTTEN

Det praktiska

Lokalen

• Gör rätt prioriteringar för att hitta bästa tänkbara plats för verksamheten. • Välj en storlek på lokalen som tillfreds­ ställer allas behov. • Är det möjligt för de anställda att följa med? • Hur är kommunikationerna? • Hur ser det ut vad gäller säkerhet för brand, stöld och teknik?

Kontrakt/avtal

• Bind inte upp företaget i för långa kontrakt. Å andra sidan blir det billigare, så försök hitta en balans. • Tre års kontrakt är vanligt för mindre företag. Om ni tecknar tioårskontrakt så skriv en klausul som gör det möjligt att modifiera kontraktet efter fem år. • Ett hyresavtal gäller tills vidare om annat inte har avtalats och vanligtvis är uppsäg­ ningstiden nio månader. • Skriv in att ha första tjing på lediga utrym­ men. • Avtala om vem som sköter underhållet, ni eller fastighetsägaren. • Avtala om vem som sköter snöskottning. • Vem ansvarar för garaget och ev vakthållning? • Vem skottar snö vid utomhusparkering?

54

Medarbetare

• Förbered personalen i god tid. Hur är det tänkt, kommer kontorslandskapet att se ut på samma sätt? Kommer de som sitter till­ sammans nu att göra det även efter flytten? • Se till att det finns privata områden för medarbetarna. • Ljudisolera utvalda områden.

• Flytta inte innan allt är klart. • Det tar alltid längre tid än du tror. • Släng, släng och åter släng allt du kan. • Kontrollera att flyttfirman har nödvändiga försäkringar. • Ha en tydlig dialog med flyttfirman om krav och förväntningar. • Märk allt exakt. • Begär att flyttfirman fotograferar så att de kan återplacera allt korrekt. • Om ni hyr parkeringsplatser av någon annan fastighetsägare ska dessa också sägas upp. • Upprätta nytt elavtal i god tid. • Tv/bredband/telefoni. Tro det eller ej, men fax behöver för viss verksamhet fast lina och man måste veta var inkommande telefonjack finns. • Överför försäkringar i god tid. • Om ni leasar en skrivare måste flytt av den meddelas, det händer att man måste beställa flytten av skrivaren av leasingföretaget. • Meddela leverantörer och kunder ny adress. • Adressändra, beställa ev ny postbox och eftersändning.  Kolla hur posthanteringen fungerar på det nya stället, är det utkörning eller måste man hämta posten, ska det i så fall beställas utkörning och hämtning av post?


Vi skapar ert framtida kontor

Klövern är ett av Sveriges största fastighetsbolag med närmare 3 000 000 m2 lokalyta och över 5 000 hyresgäster. Malmö och Lund omfattar cirka 300 000 m2 fördelat på 50 fastigheter. Nyligen anpassade Klövern nya lokaler till Mio i Lund. Vill ni också ha skräddarsydda lokaler som är anpassade efter just er verksamhet? Tillsammans med oss på Klövern och kunnig arkitekt kan vi skapa ditt nya drömkontor. Kontakta oss så berättar vi mer.

klovern.se/kontor

Foto: Marcus Karlsson Säll

Bli inspirerad

010-482 78 00 | malmo@klovern.se

COWORKING | PRIVATE OFFICE | CONFERENCE | LOUNGE www.convendum.se


TEMA

FÖRETAGSKLIMAT för framtiden Kommunerna har ett tufft uppdrag i att säkerställa ett attraktivt företagsklimat samtidigt som bostäder, skolor, sjukvård, integration och marknadsföring ska samspela inom en begränsad budget. Vad efterfrågar företagen för att kommunerna ska kunna göra ett bättre jobb? AV CHRISTIAN VON ESSEN

56


TEMA

57


Hej! Den här annonsen har vi köpt för att skryta lite om vår fantastiska stad Landskrona. Så innan du bläddrar vidare till din nästa spännande artikel, eller en annan annons som fångar din uppmärksamhet hoppas vi att du investerar en minut i denna text om Landskrona. För det är en stad väl värd att investera i. Landskrona utvecklas och växer så det knakar med nya spännande bostadsområden och stadsmiljöer. Oavsett var du är i staden har du

sällan mer än tio minuter till havet, naturen, nöjen och handel.

kort öppnar H&M Home. Det ser vi framemot.

I vår stadskärna kan du kombinera ett besök i en av Nordens bäst bevarade fästningar – Citadellet – med sandstranden alldeles intill, där du ett stenkast ifrån också hittar en av Skånes vackraste konsthallar.

I Landskrona finns det massor att uppleva. I höstas öppnade vårt museum Sveriges enda permanenta reklamutställning ”Om reklam”, och här finns också sedan tidigare barnutställningen ”Trädgårdslandet” som är full av trädgårdsroliga saker.

Promenerar du fem minuter i andra riktningen når du vårt Rådhustorg med restauranger och caféer, biograf, teater, utställningar och ett handelsutbud som hela tiden växer. Nyligen öppnade Scorett och inom

Foto: Leo Erdfelt, Gerry Johansson, Josefin Larsson, Moob, Studio-e, Yazan Smadi, Whyland

Mest uppmärksamhet får vi för alla utställningar inom fotografi. I juni lanseras en ny spännande fotoutställning om svenska fotografer i utlandet och i september är

det åter dags för Landskrona Foto Festival, som har blivit Skandinaviens  främsta mötesplats för konstfotografi.  I år finns det många anledningar att besöka Landskrona. Den 2–8 juli är vi värdstad för SM-veckan tillsammans med Helsingborg – en hel vecka med svenska mästerskap i olika idrotter. Läs mer om det och allt annat som händer i år, på landskrona.se. Hoppas att vi ses i Landskrona. Tack för din minut.


TEMA

VIKTIG FRÅGA I rapporten Företagsklimat 2017 svarar var femte företagare att de övervägt att flytta företaget till en kommun med bättre företagsklimat. I vissa kommuner är det så många som 4 av 10.

Topp tio, Företagsklimat 2017: 1. Solna 2. Sollentuna 3. Nacka 4. Härryda 5. Danderyd 6. Kävlinge 7. Höganäs 8. Staffanstorp 9. Trosa 10. Vårgårda

S

verige har gått ekonomiskt bra under en lång period nu. Samtidigt är urbaniseringen tydlig. För många mindre kommuner handlar en framgångsrik och hållbar utveckling sannolikt om en klassisk hönan-och-ägget-problematik: för att locka fler företag krävs nya bostäder med attraktiv miljö och bra skolor, vilket i sin tur kräver en större skattebas med fler invånare och företag.

20 ÅR AV ANALYS Svenskt Näringsliv har under 20 års tid tagit tempen på hur de 290 svenska kommunernas företagsklimat står sig i jämförelse med varandra. För 2017 års rapport samlade man in enkätsvar från 31 314 företag samt 7 038 kommunfullmäktigeledamöter för att ta in deras perspektiv. Politikerna inkluderas vartannat år. Resultatet viktas med en tredjedel för

helhetssynen på företagsklimatet och en tredjedel för statistiska fakta från SCB. Den sista tredjedelen består av mer kommunspecifika frågor som rör lokal service, infrastruktur, skola, värderingar och tillgång till kompetens. I regel ligger stora och starka kommuner i topp – Solna tar guldmedalj för tionde året i rad medan Sollentuna och Nacka tar pallplats. Ett intressant fynd bland undersökningsresultaten är att politikerna ser situationen som betydligt ljusare än företagarna, viket möjligen skvallrar om en viss diskrepans mellan visioner och verklighet. På en sexgradig skala ökade helhetsbetyget för kommunerna från 3,3 till 3,4, medan politikerna tyckte att det var 4,1. Däremot sjönk helhetsbetyget för svenskt företagsklimat för sjätte året i rad, och på ett nationellt plan är det framför allt den administrativa regelbördan och en flexibel arbetsmarknad som anses vara nycklar till förbättring. På lokal nivå är politikerna främst inriktade på att stärka företagsklimatet genom att bygga fler bostäder, följt av åtgärder som snabbare handläggning och en ökad samverkan mellan skola och näringsliv. Företagarna svarar med att efterfråga ”bättre förståelse hos tjänstemän och politiker”, fler bostäder samt en bättre dialog mellan kommunen och företag.

VÄTGAS OCH KLUSTER I MARIESTAD Mariestad ligger vackert vid Vänern och har 25 000 invånare. För många är det en dröm att kunna bo i en sådan miljö, men för att få siffrorna att gå ihop försöker kommunen – precis som de flesta andra – locka fler företag. Erik Randén 59


Var det då så bra i storstan?

TM behöver förstärkning på alla våra orter. Vi söker Byggnadsingenjörer och Arkitekter samt Ingenjörer inom installationsteknik med några års erfarenhet. Läs mer på: www.tm.nu Välkommen hem!

Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.


TEMA

är exploateringschef på Mariestads kommun. − Vi ligger strategiskt vid E20 mellan Stockholm och Göteborg, så logistik har blivit en viktig del av vårt företagande, säger han. Det viktigaste för dem som vill etablera sig här är att vi kan få fram attraktiv industrimark i så bra lägen som möjligt. Mariestad var − i samarbete med Skövde − med och slogs om att få välkomna den stora Northvolt-fabriken som ska tillverka batterier för elbilar. Men det fanns parametrar som gjorde att man föll på målsnöret, bland annat avsaknaden av en internationell flygplats på lagom avstånd. Erik Randén väljer att se det hela som en lärdom inför framtiden. − Vi försöker utveckla bra samarbeten med Business Sweden och andra organisationer för att få större inblick i hur den här typen av processer går till. Vi kan bli vassare i att leverera ett relevant material. Vilka incitament har ni som kommun till förfogande när ni försöker locka till er nya företag? − Vi kan lova snabbare bearbetning av deras ärenden − vi har ganska tighta processer med

korta beslutsvägar, så vi är snabbrörliga när frågan väl kommer. Vi kan vara behjälpliga i de inledande faserna genom att förbereda administrativa processer och markarbeten. Vad är viktigt i nästa steg, när företagen ska attrahera och behålla sin personal? − För vår del är det bland annat det attraktiva skärgårdsläget och våra nyrenoverade skolor som är viktigt för de som flyttar hit. Vi har också satsat på en solcellspark för vätgasbilar som vi kommer att börja använda oss mer och mer av. Det är små saker med stora investeringar, men det är viktiga signalvärden för oss. För att bredda arbetsmarknaden och skapa stordriftsfördelar ser allt fler kommuner till att inleda samverkansprojekt med sina grannar i olika typer av klusterkonstellationer. För Mariestad har Skövde blivit det administrativa navet i regionen Skaraborg, som totalt samlar 260 000 invånare inom rimligt pendlingsavstånd. − Regionstänket blir allt vanligare. 30 minuters pendling i en storstad är ingenting, och här kommer man ganska långt på samma tid. Det ger oss betydligt bättre konkurrensmöjligheter, säger Erik Randén.

Vi ligger strategiskt vid E20 mellan Stockholm och Göteborg, så logistik har blivit en viktig del av vårt företagande. Det viktigaste för dem som vill etablera sig här är att vi kan få fram attraktiv industrimark i så bra lägen som möjligt.

Erik Randén, exploateringschef Mariestads kommun.

61


Foto: Henrik Trygg

TEMA

EFFEKTIVITET EFTERFRÅGAS

ringspotential, enligt enkätsvaren. Även Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Intressant nog gynnas i stället de små komgenomför en större kartläggning av företagsmunerna i den här kartläggningen eftersom klimatet. Rapporten Företagsklimat 2016 beslutsvägarna är korta och det personliga släpptes i april 2017 och handlar om upplevelsen bemötandet får ta mer tid och plats. Här toppar av den mer handgripliga kommunala servicen, i Sunne kommun listan, följt av Bromölla, Osby, en så kallad Öppen jämförelse mellan 147 komHörby och Lekeberg. muner samt sju gemensamma förvaltningar. Stefan Frid är projektledare på Invest Undersökningen söker svar på hur företagare Stockholm och ansvarar för undersökningen upplever myndighetsutövningen i sin kommun i 55 kommuner genom Stockholm Business när det gäller brandskydd, bygglov, markuppAlliance. Han tycker det är glädjande att se en låtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskongenerell höjning av kundnöjdheten, från en troll och serveringstillstånd. NKI-poäng på 63 till 70. Men området som I enkäten har företagarna kunnat rangordna tydligt halkar efter är bygglovshanteringen. sina upplevelser inom information, − Jag tror att det beror på tillgänglighet, bemötande, kompeändringar i bygglagen och att det tens, rättssäkerhet och effektivitet. har blivit växtvärk i hela systemet, Ur detta får man fram ett så kallat säger han. Det ligger stort fokus Nöjd-Kund-Index, NKI. där nu, företagen vill helt klart Liksom Svenskt Näringslivs ha kortare handläggningstid och kartläggning visar även denna att enklare processer. Vissa bolag söker den generella synen på kommubygglov i olika kommuner och nernas företagararbete blir allt får väldigt svårt att samordna när bättre. Men när det kommer till kommunerna agerar olika. parametrar som effektivitet och Efter den förra rapporten samStefan Frid, projektledare bemötande finns en hel del förbättlade Stefan Frid och hans kollegor Invest Stockholm. 62

KURS HJÄLPER

Det finns stor potential när det gäller effektivitet och bemötande i kommunerna. Förenkla – helt enkelt, är en kurs från SKL som 140 kommuner har genomfört. 80 % av dessa har därefter ökat sitt NKI-tal.

representanter från 55 kommuner tillsammans med tillsynsmyndigheter för att diskutera vad som kan göras för att processerna ska bli smidigare. Då önskade man bland annat större samverkan mellan olika aktörer, samt en ökad grad av digitalisering. − Vi kommer att ha en liknande konferens igen, den här gången tillsammans med ännu fler företag. När det gäller just bygglov finns det även ett ”sjustadssamarbete” mellan sju städer i Mellansverige. De diskuterar just bygglovsprocessen tillsammans med bygglovschefer och handläggare på olika nivåer för att utbyta erfarenheter. Det behövs fler sådana initiativ.


Effektiv logistikpark med flexibla transportlösningar Eskilstuna Logistikpark ligger i direkt anslutning till järnväg, motorväg och flyg Logistikparken omfattar 400 hektar och är anpassat för lager och industriverksamhet med ett strategiskt läge mitt i transportflödet till och från Stockholm-Mälardalen. Närheten till Eskilstuna Kombiterminal skapar effektiva och hållbara logistiklösningar för bra affärsmöjligheter. Vill du veta mer om möjligheterna för din logistikverksamhet i Eskilstuna? Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss Om något är viktigt kämpar man lite extra. Logistik är viktigt för alla de människor i Eskilstuna som planerar, transporterar, förpackar, hanterar och distribuerar varor. Människor som gör skillnad.

ake t mence a h t r ple iffe Peo a d

VARBERG VÄXER GENOM KREATIVITET

Varbergs kommun är en av de mest attraktiva och expansiva kommunerna i Västsverige. Här kommer Västkustbanan att läggas i tunnel, hamnen att flyttas och den nya stadsdelen Västerport att byggas. Detta är bara några av många spännande projekt som pågår. Blir du nyfiken? Här finns en skön och kreativ plats för dig också. Välkommen!

ILLUSTRATION: MADE-UP

varberg.se


TEMA Utsikt från Lotsberget på Ulvön.

64


TEMA

VÅR UNIKA KUST - som skapad för båtliv

Korallrev, storstad, surfing, fågelskådning och surströmming. Det är något av allt du kan möta om du med båt tar dig längs vår långa vackra kust. Följ med oss på en tur från Koster i Bohuslän till Haparanda i Norrbotten när vi kort presenterar 15 hamnar av skiftande slag. Foto: Malin Wedin

AV JANE AF SANDBERG

65


Partner

Snart öppnar Sveriges största aktivitetsbassäng inomhus

STOCKHOLM 3-11 MARS 2018

www.alltforsjon.se


Foto: Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson

TEMA

Här finns Sveriges saltaste vatten som i kombination med varmt klimat gör att Sveriges enda korallrev finns här. Foto: Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson

V

i börjar vår tur vid Kosteröarna i Bohuslän. Vi lägger till i den välutrustade gästhamnen Ekenäs på Sydkoster. För att få se mer av ön hyr vi cyklar och vid Kostersundet tar vi linfärjan över till Nordkoster. Tillbaka i gästhamnen går vi till ett så kallat Naturum för Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda maritima nationalpark. Här finns Sveriges saltaste vatten som i kombination med varmt klimat gör att Sveriges enda korallrev finns här. Här hittar vi även ett ”klappakvarium” där vi får känna hur några av djuren och algerna känns. När kvällen kommer ligger vi självklart på en klippa utrustade med snöre, klädnypa och musslor. Vi kan inte låta bli att försöka fånga krabbor, en sport för alla åldrar.

Död mans hand och fisken stensnultra.

Sjöborre i skog av svampdjur.

Nästa dag kommer med lugnt väder och vi stävar söderut mot Vinga. Detta är ingen stor ö och följaktligen finns inte så många gästplatser i sundet mellan Vinga och den mindre ön Koholmen. Men det är värt ett försök att ligga här när 67


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.

info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en enstaka kurs, en licens eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen.

Nyfiken på dessa? Hör av dig så skickar vi ett ex!

silfonline@silf.se Silf_I-09.indd 1

08-752 16 80

www.silf.se 2017-10-09 17:34


Foto: Mikael Pilstrand

TEMA

vädret tillåter och besöka denna omsjungna ö. Evert Taube växte upp här eftersom hans pappa var fyrmästare. Huset de bodde i är numera museum. Även Håkan Hellström nämner Vinga i flera av sina texter. Vi tvekar en stund om huruvida vi härifrån ska dra rakt igenom Sverige via den fantastiska vattenvägen Göta kanal, men vi hade ju bestämt oss för att följa kusten så vi fortsätter söderut mot Varberg. Här lägger vi till i gästhamnen mitt i stan med utsikt över Varbergs fästning. Nästa dag lämnar vi båten för att utnyttja det fantastiska utbudet av vattensporter som utvecklats framför allt i Apelviken, strax söder om Varberg. Vi når viken genom att bara följa strandpromenaden. Här kan vi testa att vågsurfa, kitesurfa, vindsurfa eller paddla på en SUP, Stand up paddelboard. En av Sveriges allra bästa utrustningsbutiker finns också här och heter förstås Surfers Paradise.

Här lägger vi till i gästhamnen mitt i stan med utsikt över Varbergs fästning. Nästa dag lämnar vi båten för att utnyttja det fantastiska utbudet av vattensporter som utvecklats framför allt i Apelviken.

Nästa del i resan har sikte på stadsliv och vi lägger till i Dockan Marina i Malmös inre hamn. Nu har vi verkligen bytt miljö och går först cirka tio minuter för att titta närmare på Turning Torso och sedan 15 minuter till för att komma in i Malmös gamla stadsdelar. Vi vill gärna kolla om något spännande band spelar på legendariska Folk å Rock vid Lilla torg. Stadslivet tog ut sin rätt, nu längtar vi efter lite lugn och går en längre tur runt Sveriges sydliga delar och styr mot Brantevik, fiskeläget strax söder om Simrishamn. Här är det charmigt och söder om samhället promenerar vi i ett underbart vackert landskap och hittar fina badplatser. Vi väljer att fortsätta mot Blekinge och dess skärgård med uppemot 800 öar och mängder av holmar och skär. Ett av skären blev världsberömt när den ryska ubåten U 137 råkade navigera helt fel och körde upp på det 1981. Här finns många gästhamnar att välja på 69


Betalningar:

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION. Se filmen om Grenna polkagriskokeri på verifone.se

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan för dina kunder och vad du erbjuder – precis som Calle Roman på Grenna polkagriskokeri. Ändå är betallösningen otroligt viktig. Den är ju hjärtat i din verksamhet och ska vara snabb, smidig och säker. Anlita världsledaren på betallösningar så kan du känna dig trygg i det, och lugnt fokusera på din passion.

Verifone – världsledande på betallösningar

Hur påverkar era hissar humöret?

Här utbildas morgondagens Flygtekniker

Alla har upplevt det: samtal som tystnar i hissen. Men så behöver det inte vara. Kontakta oss så berättar vi hur man snabbt och enkelt kan göra hissen och hissfärden till något positivt. Och något man pratar i, och om, med gott humör!  

FÖRE

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (kategori A1, B1.1 och B1.2)

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I skolans hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder. Skolan har riksintag till gymnasieskolan. Många av eleverna bor på skolans internat.

EFTER

S T O C K H O L M S KO N T O R E T

070 - 412 26 64, info@hissdesign.se FLYGTEKNIKCENTER LJUNGBYHED Tel: 0435-284 56 Studievägledare Tel: 0435-44 56 90 Rektor flygteknikcenter@klippan.se www.flygteknik.nu

SÖDRA SVERIGE

Flygteknikcenter – en skola att längta till

042-15 88 90, hbg@hissdesign.se www.hissdesign.se


TEMA

Utsikt från Byxelkroks marina mot fyren vid Toknäs udde och Blå Jungfrun.

Vi förtöjer för natten i Byxel­ krok nära Ölands norra spets. Hamnen är stor och piren skyddar effektivt även för nordlig sjö.

och ser den vackra blåelden, blomman med skarp kornblå färg. Solen går ner i ett lugnt hav och lyser upp Blå Jungfrun, nationalparken mitt i Kalmarsund. Det känns verkligen värt att stanna en extra dag här för en tur till denna vackra klippö nästa dag med en liten turbåt från Byxelkrok. På ön finns ingen hamn och sjöhävningen gör en tilläggning mycket osäker.

Foto: Oskar Lind

Nu längtar vi efter havssegling och styr mot Gotland. Vi förlänger turen något och går runt ön till östkusten för att undvika trängseln i Visby. Här finns många fina pärlor att lägga till vid och vi väljer Ljugarn. Det varma vädret har tyvärr gjort havet fullt med alger och vi får tips om att ta hyrcyklar till ett träsk för att bada. Nej då, vi hörde inte fel. Insjöar kallas träsk på Gotland. Det som ligger närmast Ljugarn heter Sigvaldeträsk.

men vi väljer omtalade Hanö, ön i norra delen av Hanöbukten. Naturen är säregen på denna lilla ö som bara mäter drygt två kvadratkilometer. Vi möter ett gäng fågelskådare, de är vanliga här. Vi ser den lilla Engelska kyrkogården, som är en rest från tidigt 1800-tal när den engelska flottan hade bas här. Vi får en lugn natt i gästhamnen, som är väl skyddad med en pir. Vi får höra att det är viktigt eftersom Hanö faktiskt är den blåsigaste platsen i vårt land utanför fjällen. När vi så styr vidare norröver väljer vi att gå igenom Kalmar sund, det är en vacker tur och värt det även om många seglare vittnar om att det ständigt råder motvind här ... Vi förtöjer för natten i Byxelkrok nära Ölands norra spets. Hamnen är stor och piren skyddar effektivt även för nordlig sjö. Vi går en kvällspromenad västerut längs kusten och följer kalkformationerna, som bildar närapå trappsteg 71


Foto: Magnus Nilsson

TEMA

Nu närmar vi oss Stockholms skärgård, som sträcker sig från Landsort till Arholma. Här finns det mesta, och vi planerar två nedslag. Vi börjar vid Sandön, där Sandhamn ligger. Eller rättare sagt väljer vi att lägga till vid den ena gästhamnen vid Lökholmen och tar nästa morgon passbåten över till Sandön. Utrustade med kaffetermos och seglarbullar från bageriet går vi över ön med badkläder till de fina sandstränderna vid Trouville. Visst hinns en drink med innan vi åker över till Lökholmen igen. Nästa dag känns det faktisk lagom med en kort tur mot Säck, som ligger strax väster om Möja. Denna lagun är ganska känd men en verklig pärla. Du styr in norrifrån och kommer in i en flad som bildar ett slags insjö mitt på ön och har skapat denna allvädershamn. 72

Nu närmar vi oss Stockholms skärgård, som sträcker sig från Landsort till Arholma. Här finns det mesta, och vi planerar två nedslag. Foto: Magnus Nilsson

Med kurs nordväst närmar vi oss sedan Östergötland och dess skärgårdar. Vi väljer att lägga till vid Harstena i Gryts norra skärgård. Här kan vi fylla på förråden med såväl rökt fisk som hembakt. Förr levde folk här på säljakt och trankokeri. Har vi tur kan vi se sälar, de var nästan utrotade på 1970-talet men har nu återkommit. För att sträcka på våra sjöben går vi till öns lilla sötvattentjärn där röda näckrosor blommar.


Den enda advokatfirman i Spanien som drivs av en svensk- och spanskspråkig advokat, som studerat juridik både i Spanien och i Sverige.

VILKEN STIL VÄLJER DU?

Advokatfirman Nordgren är en modern advokatfirma som erbjuder kvalificerad juridisk hjälp i frågor med koppling till Sverige eller till Spanien. Vi har möjlighet att hjälpa dig inom flertalet rättsområden, till exempel fastighetsrätt, familjerätt, affärsjuridik, humanjuridik och internationell privaträtt. Vårt arbetssätt kännetecknas av en nära kontakt med klienten och en fortlöpande kommunikation under ärendets gång.

Vi har kontor i Marbella på Costa del Sol och välkomnar klienter för uppdrag i hela Spanien och Sverige.

Advokat Jonas Nordgren är ledamot av Sveriges advokatsamfund och registrerad vid Malagas advokatsamfund.

Advokatfirman Nordgren S.L.P Centro Comercial Plaza, Of. 20, 29 660 Nueva Andalucía (Málaga),Spanien Tel.: (+34) 633 91 01 81 / (+46) 08 420 027 57 www.advnordgren.com /info@advnordgren.com

Vi gör nya kök av gamla kök

Luckbyte - Ett smart val! Luckbyte Sverige AB (556998-4940)

www.luckbyte.se | info@luckbyte.se | 08-776 35 07 Kontakta oss för kostnadsfri offert. Vi gör både luckbyten och helt nya kök!


Foto: Malin Wedin

TEMA

Norrut tar vi oss vidare mot Roslagen och går genom Väddö kanal, bitvis mycket smal och nästan trolsk. Vår natthamn blir Grisslehamn, och den största av de två gästhamnarna, den norra. Här passar vi på att kalasa på färsk fisk och fylla på det kulturella behovet genom att besöka konstnären Albert Engströms ateljé med fantastisk utsikt över Ålands hav. När vi så stävar vidare är Alnön, utanför Sundsvall, målet. Detta är klassiska seglarvatten och här finns flera gästhamnar. Vi väljer den väl skyddade Vindhem på Alnöns sydvästspets. Innan vi stävar vidare gör vi också ett stopp vid charmiga Spikarnas fiskeläge, som ligger strax österut på ön. Vi går en promenad runt den lilla ön Skorven och tar ett bad. Kusten förändras dramatisk när vi närmar oss Höga kusten, som verkligen gör skäl för sitt namn med mycket säregna höga klippor som skapats av landhöjningen. Vi lägger till vid 74

Kusten förändras dramatisk när vi närmar oss Höga kusten, som verkligen gör skäl för sitt namn med mycket säregna höga klippor som skapats av landhöjningen. Ulvön. Här är vackert och vi känner absolut ingen lukt trots att vi vet att detta är surströmmingsland. Här finns två gästhamnar och vi väljer den invid handelsboden, Netterlunds gästbrygga. Kanske ska vi köpa med en strömningsburk som souvenir ... Efter detta stopp sätter vi kursen mot Norrbottens riviera – så brukar Pite havsbad kallas. I Piteås skärgård finns många gästhamnar men vi väljer den invid det kända havsbadet, för självklart måste vi ta ett bad i Bottenviken här.

Vi får också reda på att den som är intresserad av att bada som Gud skapat oss kan välja den norra delen av stranden, som är avsedd för naturister. Så närmar vi oss Sveriges slut i norr, Haparanda. Gästhamnen i Haparanda är faktiskt också Sveriges allra ostligaste gästhamn. Här ligger vi skyddat och bra, men vi stannar bara en natt för att sedan ta oss ut till Haparanda skärgårds nationalpark, som ligger på Sandskär vid Kumpula fiskeläge på öns södra del. Här är servicen lite enklare, men det är värt att ha utedass för här finns också en bastu och en fågelstation där över 240 arter skådats. Det här var en kort inspirationstur längs vår kust. Smultronställen finns överallt för den med båt. Och då har vi ändå inte ens nämnt våra vackra insjöar, som Vänern, Vättern, Mälaren, Siljan med flera. Men det är en annan historia.


Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vi kan se till så att det fortfarande går att bada i en fin insjö. Att du kan ta en promenad i skogen. Eller kanske bara plocka lite friska blåbär. Vi kan se till att bin inte dör ut på grund av farliga bekämpningsmedel. Vi kan se till att det finns fisk kvar i haven. Vi kan minska koldioxidutsläppen. Och vi kan se till att flera hundra år gamla

naturskogar inte huggs ned på bara några dagar. Och ju fler vi blir desto större skillnad kan vi göra. Då kan vi få politiker att förstå att det är dags för en förändring. Vi kan säga ifrån och visa på konkreta lösningar. Vi kan sätta press på företag. Och vi kan göra det lättare för dig att välja rätt i butiken. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.


REGION

Här får du möta

GÄVLEBORG I ... Det är olikheterna som karaktäriserar Gävleborg. Här finns allt från högt tempo till lugn och ro. Stup, sk­o g, hav och kanske världens bästa popcorn. Här är regionen med tio kommuner. Alla har sin särart och här satsas på turism, både i Sverige och internationellt. Tillväxtviljan bland mindre företag var i fjol starkast här i hela landet. Testa The Dome, en av Europas största extremsporthallar, eller vandra genom trädgårdarna i Wij. Men varför välja? Gör både och! AV JANE AF SANDBERG 76


Foto: Karl Emrik Jansson

REGION

77


SVERIGES NYA ARENA FöR

EXTREMSPORT & SVERIGES STöRSTA TRAMPOLINPARK 6000 KVM SKIDOR // SNOWBOARD // SKATEBOARD // KICKBIKE INLINES // BMX CYKEL // PARKOUR // KLÄTTRING // TRAMPOLIN FREERUNNING M.M. GÖR DET OMÖJLIGA MÖJLIGT! VI FINNS I GÄVLE OCH PÅ THEDOME.SE

DOME ADRENALINE ZONE / UTANVINDSVÄGEN 5 / 802 57 GÄVLE / 026-380 00 / INFO@THEDOME.SE / THEDOME.SE Dome_inrikes_195x125.indd 1

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I KONST & KULTURKLUBBEN CULTUS EN DEL AV GALLERI BERGMAN

För mer info och anmälan www.galleribergmankarlstad.se/cultus/

2018-02-15 10:56

För 675 kr per år får du årligen ett grafiskt

Cultus

blad till ett värde av minst 1500 kr.

Galleri Bergman

Som medlem är du automatiskt med i vårt

Herrhagsgatan 48

årliga konstlotteri där måleri, grafik och

652 22 Karlstad

skulpturer lottas ut. Värdet på förstapriset ligger mellan 20 000–25 000 och vart femte

076-600 81 78 galleribergmankarlstad.se/cultus/

medlemskap ger vinst. 2018 års konstnär är Betty Fog. Bli medlem och välj ett av dessa fyra blad.

C U LT U S


REGION

GÄVLEBORGS LÄN

Foto: Fredrik Fransson

Består av tio kommuner: Bollnäs, Gävle, som är störst med drygt 70 000 invånare, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Ockelbo, Söderhamn och Woxnadalen. Totalt finns strax under 300 000 invånare. Tillväxtviljan i småföretagen i Gävleborgs län var 2017 högst i landet, enligt Tillväxtverket. Många har dock problem med att hitta rätta kompetens när de ska rekrytera.

Här kan du i och för sig möta troll men namnet handlar inte om troll utan snarare om stämningen i skogen, att det är trolskt och kan kännas sagoaktigt. ... DET EXTREMA I mitten av februari öppnade The Dome i Gävle, en extremsportpark i ett gammalt industriområde på över 6 000 m2. Här kan du skejta, åka skidor eller snowboard, cykla, köra inlines eller kickbike, hoppa trampolin, klättra, köra parkour, filma och redigera med mera. Här finns restaurang, kafé och omklädningsrum. The Dome är redan omskriven internationellt i extremsportsammanhang. www.thedome.se

... DET FRILUFTSRIKA I Järvsö hittar du bra skidåkning och en välutbyggd downhill cykelpark, Järvsö Bergscykel Park. Den har sommartid hela 19 leder. Järvsö är det skidområde i Sverige, näst efter Åre, som lyckats bäst med att utveckla turismen året runt. Orten ligger i Ljusdals kommun och här finns också Järvzoo med förutom järv bland annat skogsren, tamren, älg, varg, myskoxe och det skygga lodjuret.

Järvsö är en klassiker när det gäller turism, det första gästgiveriet öppnades 1865, numera med namnet Järvsöbaden. www.jarvso.se

... DET TROLSKA Strax norr om Hudiksvall hittar du Trolska skogen i Nordanstigs kommun. Här kan du i och för sig möta troll men namnet handlar inte om troll utan snarare om stämningen i skogen, att det är trolskt och kan kännas sagoaktigt. Ifjol sommar hade skogen 32 000 besökare under två månader.

Varje år sätts två nya pjäser upp. I sommar visas Fjärilar i magen, som handlar om att flyga. Barnen, som brukar vara mellan 2 och 9 år, får en uppgift som de ska klura på när de går och klättrar genom skogen. – Jag vill återskapa känslan jag själv fick av Skogsmulle när jag var fyra år, säger Helene Brusell, projektledare som varit med från starten för 20 år sedan. Deras nya skiva, Kan innehålla spår av musik, är nominerad till en Grammis 2018 i kategorin Året Barnalbum. www.trolskaskogen.se

79


REGION

Foto: Daniel Bernståhl

Jon-Lars gård från 1850-talet.

... DE HISTORISKA VINGSLAGEN Här finns närmare 1 000 Hälsingegårdar varav sju ingår i Unescos världsarvslista. De är byggda under 1800-talet. Vackert målade interiörer och med rik snickarglädje samt byggda för fest.  Världsarvsgården Jon-Lars hittar du i Långhed i Ovanåkers kommun. Gården byggdes på 1850-talet av två bröder som inredde varsin halva av huset i helt olika stilar. Gården kan besökas från slutet av juni till mitten av augusti men är privatägd så visning måste bokas i förväg. Men det är värt besväret.  Pallars ligger också i Långhed. Även den här gården är privatägd så förbokning för visning behövs.  En annan mycket omtalad gård är Gammelgården i Fågelsjö. Ägarna hade blivit förmögna och byggde och inredde ett helt nytt bostadshus på gården. När det nya huset var klart 1910 gick de bara ut i sina «gångkläder», låste dörren och gick aldrig in igen. Det nya huset kallas Amerikahuset eftersom det byggdes i med inspiration från familjens släkt i Amerika.  Fågelsjö ligger i Ljusdals kommun och här finns även ett vandrarhem.  Hälsingegårdarna visar hur välståndet ökade bland oberoende bönder på 1800-talet och några av dem har särskilda hus enbart för fester.  www.halsingsland.se/världsarvsgårdarna 

80

Fiske i Gavleån.

... DET URBANA ”Gå i fängelse utan att passera gå”, är ett spelkort i klassiska Monopol. I Gävle kan du verkligen testa hur det var att gå i fängelse. En titt i Slottshäktet från 1732 eller cellfängelset från 1847 kan ge perspektiv på vardagen. Båda

En promenad längs den slingrande ån är varierad också ur arkitektonisk synvinkel. tillhör Sveriges Fängelsemuseum. Här finns också Sveriges Järnvägsmuseum och gratis kan du passa på att ta del av det nyinvigda Länsmuseets olika utställningar. Strosa sedan i charmiga Gamla stan, shoppa något och ta en kaffe. Här arrangeras stadsvandringar under sommaren. Den som gillar att fiska kan passa på här, mitt i stan. Fiskekort finns att köpa på turistbyrån och i Gavleån, där delar är godkända för fiske, finns både lax och öring. En promenad längs den slingrande ån är varierad också ur arkitektonisk synvinkel. Här möter du till exempel Gävle konserthus, vars vackra blå kakel lyser upp. Repertoaren är mycket bred och här hör Sveriges nordligaste symfoniorkester hemma. I Stadsträdgården utanför hittar du bland annat Carl Milles skulpturgrupp Fem musicerande genier. Om du flanerar vidare så missa för all del inte den vackra Gävle teater, som är byggd efter inspiration av operan i Paris, men i mindre skala. www.visitgavle.se


region det att vandra med snöskor upp på höjderna och självklart åka zipline ner. Du hittar Orbaden i Bollnäs kommun, nära nog mitt emellan Bollnäs och Järvsö.

... de kulturella vingslagen Konstnären Lillebi Habans bor i Järvsö. Hon har fransk-finska rötter men blev förälskad i trakten och köpte en gård. Hon har skrivit en bok om hur det kan ha varit att vara kvinna på en hälsingegård på 1800-talet. Den är illustrerad med fotografier från gården där Lillebi i dag bor, Wetigårds. Dokumentärfilmaren Anders Hanser har gjort en film om konstnären: – Hennes historia behöver absolut berättas, säger han. Filmen får premiär på biografen i Ljusdal under våren. Foto: Linda Pauline

... det smakrika Restaurangen på Orbaden Spa & Resort bjuder på många lokala produkter, och snålvattnet rinner på de flesta när menyn presenteras. Eller vad sägs om halstrad regnbåge från Peter i Lottefors eller lågtempererad hjort? Här kan du njuta av en så kallad infinitypool där du simmar med känslan av att hänga i luften och kan se ut över Ljusnan. Det går att få ut det mesta genom att kanske kombinera yoga eller vara med på Boot Camp med Carolina Klüft. Hotellet har några rum som är unikt inredda av bland andra Peter Stormare och Victoria Silvstedt och är nominerat till Bästa enskilda hotell 2018 av Grand Travel Award. www.orbaden.se

Här finns även Orbaden Zip & Climb där du kan åka zipline med hisnande utsikt. Eller prova att klättra i någon av klätterbanorna. Vintertid går

Tapas på Afternoon Tea på Orbaden Spa & Resort.

... det gröna Vill du dra ner varvet så sväng av i Ockelbo till inspirerande Wijs trädgårdar. Parken och trädgårdarna är som gjorda för kontemplation och goda samtal. Trädgårdsmästaren Lars Krantz är en av dem som skapat denna oas: – För mig handlar det om kärleken till en plats och att jag vill inspirera människor till en närmare relation till odling. I år börjar ännu en trädgård byggas som ska hylla bonden, vars grödor ska flytta in i herrgårdsparken. Det blir en verklig klassresa där partärer, geometriska formationer av växter som ofta finns i herrgårdsparker, utgörs av bondens sädesslag istället för de mer klassiska som buxbom. Kanske väljer du sedan att sova i Wijs trädgårdslogi. Det finns i Trädgårdens hus och härifrån kan du gå rakt ut i rosenträdgården. www.wij.se

Foto: Björn Tesch

SMAK- märkt potatis garanterar kvalitetspotatis

– Mättar länge och är lågkalorimat! – Kan varieras i det oändliga! Potatis har det i särklass högsta mättnadsindexet bland våra vanliga livsmedel. Den innehåller förhållandevis lite kolhydrater per portion men har ett rikt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. En portion potatis ger dig t ex endast 7% av dagliga energibehovet men ca 30% av dagsbehovet av vitamin C, B6 och mineralen Kalium. Även rikt på det för kvinnor viktiga vitaminet Folat. – Mer info och spännande recept på:

Gratinerade potatishalvor 180 kalorier per portion!

www.svenskpotatis.se

Gilla oss på facebook


REGION

KORT OM NÄRINGSLIVET

44 procent av småföretagarna i regionen

hade en ökad orderingång 2017. Lön­sam­h eten har också fortsatt öka för den här gruppen under de senaste två åren och ligger över riksgenomsnittet. Här tror man på en ökad sysselsättning. De största tillväxthindren anses vara att hitta lämplig arbetskraft och samtidigt ökade arbetskraftskostnader. De tillfrågade företagen har upp till 49 anställda. Källa: Företagarna i Gävleborg, som gör en Småföretagarbarometer varje år.

Den lilla pärlan Skärså hittar du en mil utanför Söderhamn. Ett gammalt fiskeläge med mycket charm och en riktigt bra restaurang. ... DET HOCKEYINSPIRERADE I januari i år invigdes en ny hockeyhall, Ugglebo Arena, i Ockelbo. Invigningsmatchen var mellan Ockelbo HC och Prins Daniels lag med många hockeystjärnor som Peter Forsberg, Maria Rooth och Mats Sundin. Laget heter Team Generation Pep. Prins Daniel spelade själv hockey när han växte upp i Ockelbo. www.ockelbo.se

... DET HAVSNÄRA Den lilla pärlan Skärså hittar du en mil utanför Söderhamn. Ett gammalt fiskeläge med mycket

82

charm och en riktigt bra restaurang, Albertina. Restaurangen ligger i den gamla konservfabriken. Den är en rest från den tid då ön hade en stor fastboende befolkning med fiskare. Fram till cirka 1950 fanns här ett 60-tal fiskare. Sedan började folk lämna och flytta till städerna men utvecklingen vände på 1980-talet och i dag finns 130 bofasta i Skärsö. – För mig blir det ingen sommar utan ett

besök på Skärså, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Gävleborg. www.albertina.se

Hur var det nu med popcornen som nämndes i början? Jo, det sägs faktiskt att världens godaste popcorn görs i Hofors. Du köper dem enklast i en av mackarna när du passerar. Producent är Gästrike Popcorn & Konfektyr i Hofors.


I Hälsinglands skogar finns en magisk plats som heter Trolska

Skogen!

Upplev teateräventyret i egen takt och träffa troll, häxan Aska Etter, trollkarlen Filijokus och andra väsen. Öppet alla dagar 11-16 24 juni - 19 augusti Förköp biljetter på trolskaskogen.se

Kraft & mod!

n e g a M i r a l Fjäri familje s nya n e r a Somm

äventy

r

ugust - 19 a i n u j 24

info@trolskaskogen.se • trolskaskogen.se • Följ oss på Facebook: facebook.com/TrolskaSkogen

i


MÖTEN

Undvik ineffektiva

MÖTEN

Statistiken säger att vi lägger runt 25 procent av vår arbetstid på möten och att bara ungefär hälften av dessa uppfyller sina mål. Möten är en dyr arbetsform. Här finns alltså pengar att spara för företagen om de ser till att bli bättre på att strukturera och effektivisera sina möten. INRIKES har pratat med Pia Villför Larsson, certifierad facilitator och utbildare i mötesteknik. TEXT ÅSA LARSSON FOTO JINI SOFIA LEE

D

et finns olika typer av möten. De kan vara rena informationsmöten, beslutsfattande möten, avstämningsmöten eller ha syftet att man ska utveckla idéer tillsammans, det vill säga arbetsmöten. Avsikten kan också vara att få till stånd ett avtal – ett förhandlingsmöte. – En del möten kan bestå av flera av dessa kategorier, säger Pia Villför Larsson, en av grundarna till Facilitatorhuset AB.

SYFTE OCH MÅL ÄR VIKTIGT De flesta lägger en stor del av arbetstiden på möten. En del av den tiden upplevs som meningslös och ineffektiv och leder inte till några konkreta resultat. – Det viktigaste för att ett möte ska lyckas är att deltagarna vet varför det hålls, det vill säga att det finns ett uttalat syfte för mötet. Har du inte det klart för dig så simmar det runt, säger Pia Villför Larsson. Det bästa är att gå ut med avsikten redan i kallelsen. Då kan de som blir inbjuda ta ställning till om ska delta eller inte. Pia Villför Larsson berättar att hon ofta hör folk säga att det är alldeles för många möten så att det inte finns tid till förberedelser. Men Pia Villför Larsson, medgrundare till Facilitatorhuset AB. när personerna får 84

Det viktigaste för att ett möte ska lyckas är att deltagarna vet varför det hålls, det vill säga att det finns ett uttalat syfte för mötet. frågan om vem som bestämmer om vilka möten de ska delta i är svaret vanligtvis att det är de själva som fattar beslut. – Man måste alltså själv ta sitt ansvar – veta vad man gör och varför man är på ett visst möte, säger hon. Utöver syftet för mötet ska det också finnas ett uttänkt mål – alltså vad man vill uppnå. Ska deltagarna till exempel lösa ett problem eller skapa nya idéer?

FÅ ALLA ATT DELTA I ett framgångsrikt möte har man också lyckats att ta vara på den samlade kompetensen i gruppen och låtit alla få komma till tals. – Många mötesledare ställer frågan ”Vad tycker ni?” för att få gruppen att medverka. Då är det sällan alla kastar sig fram med sina svar utan ofta är det ett fåtal som svarar – de som är snabbast, röststarkast eller har högst mandat. Tänkarna säger sällan något i det skedet. Vill man komma åt även de eftertänksammas kunskap behöver de få lite mer tid på sig. Det finns olika varianter på hur man då kan gå till väga. Ett sätt kan vara att låta alla tänka

en stund innan de får svara, så att de inte bara behöver spotta ur sig svar på en gång. Kanske kan du skicka ut frågor i förväg? Andra sätt kan vara att få i gång diskussionen i mindre grupper eller låta var och en skriva ner synpunkter innan ni samtalar i helgrupp. En mötesledare som ger alla chansen att bidra med sina tankar ökar bredden på samtalet och samtidigt tilliten i gruppen. Genom att ställa frågor till deltagarna kan mötesledaren få gruppen att sortera och prioritera gemensamma lösningar. Det är också viktigt att mötesledaren vågar avbryta mitt i mötet om samtalet lämnar ämnet. – Det är bra med engagerade mötesdeltagare, men om något nytt kommer upp som ligger utanför mötets syfte kan man ”parkera”

VAD GÖR FACILITATORN?

Facilitatorn är mötesledaren som leder deltagarna på mötet mot ett överenskommet mål på ett sätt som skapar tydlighet, delaktighet och kreativitet. Källa: Facilitatorhuset

TIPS

För den som vill fördjupa sig i ämnet finns boken Sätt fart på arbetsmötet: en handbok i facilitering Av Maria Eliasson och Pia Villfor Larsson


MÖTEN

frågan och förklara att den är intressant, men får behandlas vid ett annat tillfälle.

VISUELLT STÄRKER MINNET Något som också ger effektivare möten är att arbeta visuellt. När man får information är det bra att anteckna eller rita, så att alla också kan se vad som har sagts. – Ordet som uttalas är bra, men det fäster bättre om det kombineras med att det syns. Många har för bråttom och glömmer bort den biten. Boken Sätt fart på arbetsmötet: en handbok i facilitering . En summering

Ordet som uttalas är bra, men det fäster bättre om det kombineras med att det syns. Många har för bråttom och glömmer bort den biten. av vad man har kommit fram till görs ofta i slutskedet, men det blir bättre om det också sker löpande under mötets gång. – Varje gång en fråga är avhandlad kan man ha en liten avstämning, till exempel ”vi har kommit fram till det här, som ska lösas så här”. När det gäller att skriva protokoll anser Pia Villför Larsson att det är något som bäst görs öppet och kontinuerligt under mötet. Många

gånger skrivs och distribueras protokoll i efterhand men hamnar kvar olästa i mejlboxarna. – Om alla hjälps åt att skriva dokumentet blir det ett delat ägarskap. Då slipper man det här med att protokoll inte läses. Hon menar på att dessa ändå fyller en funktion. Dels befäster man vad som har sagts under mötet, dels blir det en bekräftelse på att man har samma bild av vad man kommit fram till och beslutat. Och de som av någon anledning inte har kunnat delta på mötet kan inhämta informationen efteråt. – Något som jag inte rekommenderar är att inleda ett möte med en genomgång av föregående mötes protokoll. Det är en riktig temposänkare, säger hon och påtalar att det inte heller är nödvändigt om alla har varit med i processen. 85


I SAMARBETE MED SNIPH

SNIPH

T

vå tjejer med stor kärlek för doft, välbefinnande och sociala medier bestämde sig under 2017 att slå ihop sig och ändra konsumtionsbeteendet när det kommer till att upptäcka och köpa parfym, både till dig själv och till den du tycker om.

- Tjänsten som utmanar dina parfymvanor

Sniphs samtliga grundare, från vänster (Mattias Tengblad, Tara Derakshan, Lisa Kjellqvist, Emil Angervall)

SNIPH ÄR LIVSSTILSVARUMÄRKET MED EN TWIST En parfymtjänst som låter dig prenumerera på nya, fantastiska dofter varje månad – till en bråkdel av vad en helflaska kostar. Företaget skickar dig varje månad flygvänliga 8ml flaskor med parfym från noga utvalda parfymmärken som du använder i deras specialdesignade etui. Direkt hem i ett smidigt och snyggt format som du tar med dig, oavsett hur du lever ditt liv. “Vi strävar efter att hjälpa dig hitta dofter för olika tillfällen. För vem vill dofta likadant på morgonmötet som på dejten?” Antingen använder du Sniph som en upptäckartjänst för parfym, eller så kör du Sniph tills du anser dig ha hittat dina dofter. Då kan du enkelt fortsätta att prenumerera på just den doften, eller så väljer du att handla den stora flaskan via Sniph.

BAKGRUNDSHISTORIEN Tara o Lisa, satsar fullt ut på att hjälpa konsumenter gör bättre val när det kommer till att hitta och köpa parfym. “Precis som Spotify låter dig upptäcka och lyssna på den bästa musiken, låter vi dig upptäcka och testa de mest fantastiska parfymerna”. De två entreprenörerna träffades i Stockholm och fann varandra direkt i sin gemensamma passion för doft, och förståelsen hur doften hade kommit att spela en allt större roll i deras hektiska vardag, välbefinnande och som identitetsmarkör. Lika positiva

Sniph är en parfymtjänst som låter dig upptäcka noggrant utvalda parfymer från exklusiva märken, på ett härligt och smidigt sätt. Vi skickar dig varje månad, en ny parfym som du använder i vårt smarta etui. Prenumerationen kostar från 99 kr/ mån utan bindningstid. Läs mer på www.sniph.com

86

som de båda var till parfym/dofter och hur de påverkar oss, lika negativa var de till sättet vi idag köper parfym på. Dyrt, tidskrävande och framförallt väldigt svårt att prova sig fram då en parfym oftast behöver lite tid på huden för att komma till sin rätt. Efter många misslyckade impulsköp och bortkastade tusenlappar var de överens om att det måste finnas ett bättre, enklare och framförallt roligare sätt att upptäcka dofter på.

PROBLEMET OCH LÖSNINGEN Med Sniph vill Tara och Lisa förespråka välbefinnande genom doft.Det är ofta det första man möts av i kontakt med en ny människa, och det som lämnar ett avtryck långt efteråt. Det kan alltså kosta en att välja fel. Men dyrt är det också att köpa parfymer, vilket ofta gör så man håller sig till de säkra korten. Parfymer som man haft i åratal, plockat på sig på tax freen eller fått i julklapp. “I likhet med hur musikindustrin var innan tjänster som Spotify, är parfymindustrin fortfarande omodern. Folk handlar mest online idag och när det kommer till parfym är det omöjligt att köpa något nytt, det är helt enkelt för hög risk att det blir fel”. Men vågar man inte tänja sina gränser och prova nytt, så kan man också missa magin som uppstår inom en när man hittar den där alldeles speciella doften, som känns helt rätt, för ett visst tillfälle. Det finns så många fantastiska dofter att upptäcka, från spännande varumärken runt om i världen, och Lisa och Tara har gjort det till sitt uppdrag att matcha dem med sina kunder. “Vi vill sprida glädje genom doft. Desto fler dofter man får möjlighet att upptäcka och prova under sin livstid, desto bättre. Livet är helt enkelt för kort för att inte dofta sitt allra bästa. Vi gör det möjligt med Sniph”.

VAD ÄR 2018 ÅRS STORA PARFYM/DOFTTRENDER? Den enstaka signaturdoften byggs ut till en doftgarderob med favoritdofter för olika tillfällen och humör. Trenden går mot att man vill ha unika och nichade parfymer, istället för de som finns på massmarknaden. Man använder sig av parfym som identitetsmarkör i en helt ny usträckning och då folk reser mer än någonsin, vill man enkelt ha tillgång till parfymer som finns utomlands, och som berättar en story om just en plats eller knyts till ett minne eller upplevelse. Fokuset har lyfts från att det är en känd logotyp som styr valet av parfym till doften, som står i centrum för upplevelsen. Unisexparfymer har blivit standard, doft styrs inte längre av kön.

TRE RÅD NÄR MAN SKA VÄLJA NY PARFYM 1. Ju fler desto bättre

Konceptet att bära en signaturdoft är förlegat och det nya är att ha en samling dofter för olika stilar, humör och tillfällen. Du behöver med andra ord inte begränsa dig till att bara ha en favoritparfym, utan kan istället unna dig flera med gott samvete. Är du smart satsar du förstås på mindre storlekar så du kan experimentera och enkelt och ta med din parfym i väskan.

2. Våga, våga, våga

Kliv utanför din comfort zone och våga testa en parfym du inte trodde att du skulle välja vid första ”sniffet”. Vad du känner för en doft kommer garanterat att ändras i takt med att du använder den och skapar minnen som du förknippar med doften. Det är därför smart att testa olika parfymer i olika situationer, exempelvis inför en förhandling, på en fest eller kanske på nästa dejt, innan du riktigt vet vad doften gör för dig.

3. Var nyfiken, ha tålamod och ta hjälp

Det finns inga genvägar till de perfekta dofterna – du behöver investera tid, en gnutta intresse och tålamod för att hitta rätt. Det är här Sniph hjälper dig på vägen. www.sniph.com


Dan fick ett nytt liv med FRISKARE MAGE! Nu lever han ett aktivare liv än i sina yngre dagar! Dan Uhrbom från Molkom i Sverige kämpade med trög mage och förstoppning i mer än 50 år. Probioform som hjälper till med att stärka tarmsystemet var till slut räddningen för Dan. – Jag har kämpat med magen sedan barndomen och testat massor av antibiotika från när jag var runt 6 år. Jag provade Probioform första gången 2007 och det förändrade mitt liv. Jag tog två matskedar och samma dag kom magen igång. Och det tog bara tre veckor innan magen arbetade regelbundet utan smärta eller obehag vid toabesök, sade han.

I dag är 74-åringen mer vältränad än någonsin. Efter att magen började fungera korrekt, har han fått mer energi. Han är mindre förkyld och immunsystemet har förbättrats. – Jag gillar att springa, gå långa promenader i skogen och plocka ätbara växer från skogen. Jag har alltid varit fascinerad av växter från skogen som går att äta och gillar att dela denna kunskap med andra. Jag håller kurser i hela Skandinavien, säger Dan som tidigare har arbetat som ingenjör för stora svenska företag som Volvo, Saab och Ericsson.

FÖRSTOPPNING är ett utbrett problem hos oss välfärdsmänniskor och det ger ofta stora problem med svullen mage, buksmärtor, allmän olustkänsla och trötthet. FORSKARE HAR ENATS om att goda mjölksyrabakterier behövs för att stötta och balansera matsmältningsapparaten – de kan lindra både vid förstoppning och diarré och bidra till en allmänt bättre hälsa och ett starkare immunförsvar.

MJÖLKSYRABAKTERIER är de goda, aktiva bakterier som finns inuti och utanpå allt som växer och allt levande. Före bruket av bekämpningsmedel och konstgödsel fick vi i oss mjölksyrabakterier när vi åt frukt och bär direkt från buskar och träd eller drog upp våra grönsaker direkt ur levande jordar och åt dem utan alltför noggrann tvättning. PROBIOFORMS levande mjölksyrakultur baserar sig på senare års forskning som visat att vi behöver en stor mängd olika bakteriestammar för att må bra! Probioform är en flytande bakteriekultur - ekologisk, vegan i en Bag-in-Box som bevarar innehållet i flera månader även efter öppnandet.

– Efter att jag började med Probioform har jag fått mer energi och uthållighet. Snart fyller jag 60 och jag orkar mycket mer än vad jag gjorde när jag var 50. Fortsätter det såhär möter jag ett friskt liv, säger Eva Svarverud.

Probioform innehåller ingen mjölk, socker, gluten eller konserveringsmedel. Finns på Hälsokraft, välsorterade Life- och fristående hälsokostbutiker – Se komplett återförsäljarlista på vår hemsida! www.probioform.se

www.probioform.se


SHOPPING

TEKNIK & PRYLAR

Tekniska innovationer på olika nivåer. Från laddarsladd av illegala vapen till trädgårdsmästaren i mobilen. AV YVONNE GULL

NÄR VAPEN BLIR TEKNIK

SKÖT TRÄDGÅRDEN PÅ DISTANS

Med bara några knapptryck på mobilen kan du nu se till att det vattnas i trädgården och att gräsmattan klipps. Ett av företagen som erbjuder detta är Gardena som till en app kopplat funktioner som startar robotgräsklipparen, bevattningen, dammpumpen och belysningen i trädgården. Smart system med smart Sensor, smart Water och smart Gateway kostar 5 000 kr.

EN MOBIL TANDLÄKARE

Egentligen är det här inte alls en liten praktisk resetandborste trots att den går att ladda via USB, Sonic DiamondClean Smart, 3 299 kr från Philips är snarare din tandläkare i mobilen. Här sätter du upp dina mål, följer ett program och guidas till ett friskare tandkött eller ett vitare leende. Den enda risken är att din tandläkare får mindre jobb, såvida du faktiskt packar med dig tandborsten även när du ska ut och resa.

Materialet kallas Humanium Metal och är helt enkelt metall från nedsmälta illegala vapen. Materialet används för att skapa elektroniska komponenter, som denna laddarsladd, 360 kr, under varumärket Le Cord. Bakom projektet står Individuell Människohjälp och tanken är att intäkterna ska användas till att minska våld genom olika projekt. Webbshopp hittar du på www.lecord.se/humanium-metal.

HÖRLURAR FÖR DEN AKTIVA

Planerar du för aktivitet under resan är ett par hörlurar som fixar detta en nödvändighet. Fashionablefit 11´11, 999 kr från Urbanista. Lurarna sitter bra tack vare minnesskum och ljudet är mjukt och kvalitativt, då du använder hörlurarna trådlöst.

FÖN I EGEN VÄSKA

Vilken kvalitet hårtorken på hotellrummet håller går inte att veta. Därför packar vi gärna ner resefönen Flight Nocturne Travel, 799 kr från ghd. Två olika temperaturer, möjligheten att ställa om mellan 120 volt och 240 volt och en effekt på 1 400 Watt som garanterat gör håret torrt.

88


NÄTAUKTIONER VARJE VECKA!

Vi har nätauktioner inom allt från mekaniska verkstäder, snickerier, åkerier, entreprenadfirmor, lantbruk, byggfirmor, bilfirmor, restaurang, hemelektronik, utespa, m.m.

tovek.se Nätauktioner varje vecka

P e r s o n l i g t e n g a g e m a n g n är a d i g

Välkommen till Sveriges mest anlitade auktoriserade begravningsbyrå. Med 23 kontor i Storstockholm finns vi alltid nära dig.

IGNIS

Vi har egna avdelningar för såväl begravningsrådgivning och familjejuridik som för blomsterdekorationer och transporter. Det gör att vi kan erbjuda den lilla byråns personliga engagemang med den stora byråns resurser, en trygghet för dig som kund.

Hk. Sveavägen 116, tel. 08-15 16 60 Jour 0703 - 69 69 69, www.ignis.se

IGNIS Försäkringar

Begravningsbyråer Auktoriserad av Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Så vet du att allt ordnar sig Att teckna en begravningsförsäkring hos oss är inte bara en fråga om trygghet utan även en god investering. För mer information besök www.ignisforsakringar.se, kontakta något av IGNIS Begravningsbyråers kontor eller ring 08 - 673 15 40.

IGNIS Försäkringar


BOKTIPS

Att lyckas

MED PROJEKT HANDLAR OM ATT FÖRSTÅ SAMMANHANGET

”No man is an island”, skrev John Donne 1624 och det är en insikt som i högsta grad fortfarande gäller, inte minst i projektvärlden. För alla projekt påverkar och påverkas av omgivningen, oavsett bransch eller typ av projekt. Det är därför en framgångsfaktor i alla former av projekt är att tidigt kartlägga och kommunicera med sina intressenter.

I

nterna utvecklingsprojekt kan vid en första anblick verka ha få intressenter, men behöver ändå hantera både formella och informella grupperingar inom den egna organisationen. Oftast finns det några leverantörer att beakta och i princip alltid myndigheter och intresse­ organisationer såsom fackföreningar och branschorgan. Projekt som ska utveckla och leverera produkter eller tjänster till en kund har dessutom kundens organisation och kundens

Projektets budget sätter ramar för vad som kan inrymmas i projektet – men vilka funktioner som ska prioriteras beror på vilken intressent du frågar. kunder att ta hänsyn till, och ju mer projektet påverkar allmänheten, desto fler myndigheter blir inblandade samtidigt som förståelse för mediala frågor krävs. Om man exempelvis ska renovera och bygga till en flygplatsterminal är det väldigt många intressenter att tänka på. Både för att skapa en väl fungerande och omtyckt terminal och för att genomföra projektet effektivt utan att störa flygplatsverksamheten mer än nödvändigt. Ett stort antal myndigheter påverkar och det känns nog naturligt för de flesta att fråga dem som arbetar i terminalen, men man får inte glömma resenärerna. Säkerligen kan man indirekt genom personalen få en hygglig bild av resenärers 90

AV HENRIK SZENTES


BOKTIPS

Genom att ha koll på projektets intressenter är det möjligt att tidigt identifiera potentiella problem och sen tillsammans hitta alternativ och lösningar som ofta är bättre än de man ursprungligen hade planerat.

önskemål och upplevelser, men varför inte fråga resenärerna själva i en enkät eller genom inter­ vjuer? Det finns olika kategorier av resenärer som har olika syn på vad som är viktigt i en terminalbyggnad, en affärsresenär gör exem­ pelvis andra prioriteringar än en barnfamilj. Den leverantör man anlitar till att genomföra projektet har garanterat tankar att ta hänsyn till, men även de många leverantörer som krävs för att driva en terminal har värdefull input. Vidare kan det finnas närliggande verksam­ heter att ta hänsyn till, till exempel hotell och transportföretag. Genom hela projektet är det viktigt att skilja på krav och önskemål från olika intressenter. Myndigheter såsom Arbetsmiljöverket, läns­ styrelser och Transportstyrelsen sätter krav som måste följas, vissa instanser ger rekommendatio­ ner, och när det gäller övriga intressenter är det ofta en prioritering mellan olika önskemål som leder till en kravlista för projektet. Projektets budget sätter ramar för vad som kan inrymmas i projektet – men vilka

Henrik Szentes är aktuell med boken Tio klassiska risker i projekt – och hur man vänder risk till möjlighet (Roos

& Tegnér). Henrik är konsult och forskare med inriktning mot projektorganisationer och riskhantering. I sin bok beskriver han tio risker som är klassiska i projektsammanhang och ger råd kring hur de kan bemötas och användas som en språngbräda till nya möjligheter. Gemensamt för många av riskerna är att de bottnar i mänskligt beteende och bristande kommunikation.

funktioner som ska prioriteras beror på vilken intressent du frågar. Exempelvis kan man tänka sig att städpersonalen föredrar ett lättstädat stengolv, medan övrig personal och resenärerna är mer intresserade av ett mjukare golv som ska­ par mindre stegljud och buller. Ledningen som ska ta investeringsbeslutet väger in ekonomiska aspekter (både investeringskostnad och drifts­ kostnad) och alla intressenter har dessutom säkert sin syn på färg och form. Till detta kom­ mer aspekter som handlar om genomförandet, exempelvis att en viss typ av golv tar längre tid att lägga eller att en annan typ påverkar arbets­ miljön tillfälligt och kanske kräver utrymning vid läggning. Som du kan förstå av dessa exempel är ett första steg för att åstadkomma ett lyckat projekt att göra en kartläggning av alla intressenter – företag, organisationer och individer som kan tänkas påverka eller påverkas av projektets ge­ nomförande eller färdiga resultat. På det sättet kan man säkerställa att man i god tid kommu­ nicerar med dem som kan påverka genomföran­ det och informerar dem som påverkas. Genom att ha koll på projektets intressenter är det möjligt att tidigt identifiera potentiella problem och sedan tillsammans hitta alternativ och lösningar som ofta är bättre än de man ursprungligen hade planerat. Intressentanalys tillsammans med ett aktivt riskhanterings­ arbete genererar därför ofta nya möjligheter för flera intressenter. Ur beställarens perspektiv är det ibland kostnadsbesparingar som åstadkoms, men ibland är det i stället ökade intäkter som skapas – i båda fallen blir det en bättre affär! 91


UNIK STÖTVÅGSBEHANDLING HJÄLPER MOT EREKTIONSPROBLEM

ANNONS

Impotens och erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem. Men trots att det är så många män som drabbas är det fortfarande förknippat med stor skam. Samtidigt finns det goda möjligheter att behandla impotens. Det säger Dr Essam Mansour på Urologi och Inkontinens Kliniken i Stockholm. Här erbjuds nämligen en unik stötvågsbehandling.

www.uik-stockholm.com Drottninggatan 65, 111 36 Stockholm tel. 08-611 82 50

– Impotens är en sjukdom, precis som hjärtinfarkt, cancer eller vilken sjukdom som helst. Därför är det viktigt att vi lyfter upp ämnet och berättar att det inte är något man ska skämmas över, säger han. Impotens kan ge stora konsekvenser. Dem som drabbas tappar lätt självförtroendet vilket kan påverka hela det sociala livet. Den som lider av ED börjar ofta undvika sin partner i sängen, blir lätt irriterad och relationen blir ansträngd. Stress, depression och svårigheter att få barn är några andra konsekvenser av ED.

Det är olika faktorer som ligger bakom impotens. Först och främst kan man dela upp de som drabbas i två grupper: organisk och psykologisk, där dem sistnämnda innebär att psykiska faktorer, till exempel depression, stress eller relationsproblem gör det svårt att få erektion. – Den organiska handlar däremot om att antingen blodkärl, nerver, muskulatur eller hormonnivåer inte fungerar som de ska. I mer än 70% av fallen när det gäller organisk impotens är det blodkärlen som är försämrade, så kallas vaskulär ED. Dr Essam Mansour erbjuder en unik behandling som kan hjälpa mot ED. Med stötvågsbehandlingen stimuleras blodkärlen i penis så att de får tillbaka sitt flöde och skapar nya blodkärl i penisens svällkroppar, som i sin tur ökar blodinflödet och minskar blodutflödet. På så sätt

m ko Vi

nsera pe

r det so

m

sa kn

as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

nons_78x121mm_Affarsresenaren_V2.indd 1

2013-09-27

Dr Essam Mansour behandlar erektionsbesvär med en unik stötvågsbehandling.

kan man få och behålla kraftig erektion. Behandlingen är icke-invasiv och tar cirka 20 minuter per tillfälle, är skonsam och helt smärtfri. Resultaten av stötvågsbehandlingen är mycket goda. – 80 procent av patienterna blir bättre och kan uppnå spontana erektioner efter behandlingen. De patienter som utan resultat behandlar sin impotens med läkemedel, till exempel Viagra eller Cialix, svarar bättre på medicinerna efter att de har genomgått stötvågsbehandlingen. Innan stötvågsbehandling blir aktuellt måste dock en grundlig undersökning göras, för att veta orsaken till impotens. – Det handlar om att se om det finns andra underliggande sjukdomar eller faktorer som påverkar potensen, till exempel

hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller högt kolestrol, diabetes, prostatainflammation eller viss medicinering. Man gör också ett hormonellt prov, eftersom lågt testosteron kan vara en bidragande faktor. Dr Essam Mansour manar fler män att söka vård för impotensen. – Erektionsproblematik drabbar 40 procent av alla män mellan 40 och 70 år men alldeles för många skäms och vågar inte uppsöka läkare. I många fall leder det till frustration och depression för att man helt enkelt känner att man förlorat sin manlighet. Men eftersom impotens är ett legitimt sjukdomstillstånd så finns det också möjligheter att behandla. Man måste alltså inte bara acceptera situationen om man är drabbad, säger han.


film

PÅ BIODUKEN De tre filmer vi tipsar om denna gång kan summeras så här: en ledare dör, en syster vill få hjälp att ta sitt liv samtidigt som framtidens stjärnor föds. Av david gull

THE DEATH OF STALIN – humor & kamratskap

Handlingen i The Death of Stalin är självförklarande. Men vad som händer härnäst är det som är intressant och det filmen bygger på. För vem ska ersätta en oersättlig ledare? Filmen är en samproduktion mellan England, Frankrike och Belgien, där nu väst porträtterar östs historia. Ryssarna talar engelska och kulturella nyanser verkar anses onödiga. Det gick så långt att The Death of Stalin nu

Euphoria – en idyll att dö

Fransyskan Eva Green och svenskan Alicia Vikander tar sig an huvudrollerna som systrar i den nya filmen Euphoria . Vi får inte reda på så mycket om deras förflutna, vad vi vet är att de ta-

är bannlyst i Ryssland. Hur saker och ting gick till efter Stalins död och hur korrekt filmen porträtterar detta ska jag inte gå in på. För det är att se filmen från fel perspektiv. Detta är en svart komedi och inte en biografi. På rollistan finner vi: Steve Buscemi, Olga Kurylenko, Michael Palin, Rupert Friend, Andrea Riseborough, Jeffrey Tambor och Paddy Considine. Det hela känns som en familjär teaterproduktion där alla fenomenala skådespelare vill arbeta tillsammans – och tar

lar engelska med varandra, utan någon specifik dialekt. Filmen utspelar sig i Schweiz men är inspelad i Bayern. Anledningen till att historian utspelar sig just i Schweiz får vi snart reda på när den ena systern tar med sig den andra till en avskild resort

sig an vilken roll som helst för att få vara med. Men filmen framkallar många skratt. Det finns något ytterst komiskt i att se dessa ” kamrater” tävla om makten på ett så slugt och makabert vis. Så filmen uppfyller kraven du kan ställa på en komedi – den är underhållande så till den grad att jag nästan kan förlåta alla dess brister.

När: Bioaktuell

långt ute i skogen. Anledningen är att hon planerar att ta sitt liv genom den dödshjälp som erbjuds här. En fasansfull situation i en idyllisk miljö där allt är planerat för att dina sista dagar ska bli dina bästa. Scenografin är påkostad och fotograferas otroligt vackert av filmfotografen Rob Hardy. Historien är intressant, men karaktärerna och dialogen är ett problem. Men i slutändan summeras Euphoria ha lika många ”euforiska” stunder som onaturliga.

När: Bioaktuell

Happy End – nya stjärnor föds

Titeln Happy End på Michael Hanekes nya film är en oxymoron. Om ni inte är bekanta med regissören till den Oscarsbelönade filmen Amour så kan jag berätta att hans filmer är allt annat än komiska. Detta är en regissör jag egentligen inte gillar, ändå fortsätter jag se på hans filmer, vilket troligtvis också är en oxymoron. ”En film ska vara som en sten i din sko”, har Lars von Trier sagt, han menade att det ska vara något utmanande i att gå på bio. Efter denna beskrivning har jag nog skrämt bort större delen av biopubliken. Men vad finns det under ytan? Rollistan bjuder på stora namn som Isabelle Huppert och Jean-Louis Trintignant. Men även framtida stjärnor, som de unga Fantine Harduin och Franz Rogowski, lyfter filmen. Filmens handling görs bäst i att inte beskrivas. Detta är den typen av film som är obeskrivbar. Och jag önskar att Hanekes vilja att porträttera nutida samhällsproblem skulle leda någonstans. Trots att detta är ännu en Haneke-film jag inte gillar kommer jag att se hans nästkommande film, då hans originalitet alltid lockar.

När: Bioaktuell

93


Vattenskadesäkra Ert badrum!

Design4Bath erbjuder smarta och designade badrumstillbehör som monteras utan håltagning i tätskikt genom att de limmas upp. En stark och hållbar installation som dessutom kan demonteras om så önskas. Vi erbjuder också lösningar för borrfritt montage av VVS-produkter såsom duschväggar, duschset, blandarfästen m.m.

Äntligen slut med hål i väggen! Läs mer på: www.design4bath.se


DRYCK

FEM NYANSER AV ÖL
 Ingen dryck har fått sådan renässans som öl. Det bubblar och bryggs inte bara i Sverige, utan i hela världen. Varje stad med självaktning har ett lokalt bryggeri. Dagens ölspektrum är brett och det finns med all säkerhet en öl för varje smak och tillfälle, inte minst alkoholfria varianter som ökat både i kvalitet och kvantitet. Skål!
 AV AMALIA GONZALEZ STÖCKEL, SOMMELIER

ALKOHOLFRI IPA TILL EXOTISKA SMAKER


En av de absolut populäraste ölsorterna under det senaste decenniet är India Pale Ale (IPA), en överjäst öl med extra mycket humle och malt. Modern IPA i amerikansk stil har blommig humlekaraktär medan traditionell engelsk IPA har mer jordig, kryddig humlestil och mer rostad maltsmak. Denna gotländska sköning är en mycket smakrik vete-IPA med toner av exotiska frukter, som gör att den passar perfekt till latinamerikanska och asiatiska rätter.

Easy Rider Bulldog, nr 1973, 15,90 kr/330 ml

LÄTTÖL SOM ÖVERRASKAR

2019 är det 100 år sedan lättöl började tillverkas i Sverige, och för att få kallas ”lätt” får ölen innehålla max 2,25 % alkohol. Skånska Pax Brygghus gör en lättöl som är så mustig och smakrik att det är svårt att tro att det är just en lättöl. Stilen är ljus ale, som karakteriseras av frisk och torr smak med mycket humle­ arom. Den perfekta lunchdrycken till allt från grillad korv till sushi.


Pax Auriga, finns i välsorterade restauranger och livsmedelsbutiker i södra Sverige

SURÖL – DEN HIPPASTE ÖLEN

De syrliga ölsorterna, även kallade suröl, har blivit superhippa. Lambic är ett av de mest kända, ett belgiskt suröl som bryggs på cirka 40 % omältat vete. Denna är en så kallad gueuze, som består av både ung och lagrad lambic och resultatet är en frisk och syrlig dryck. Alkoholhalten är 5,5 % och ölen passar utmärkt till skadjursrätter, särskilt de belgiska paradrätterna moules frites eller moules marinières.

Drie Fonteinen Oude Geuze, nr 11644, 99 kr/375 ml

TILL KRAFTIGARE SMAKER, VÄLJ BARLEY WINE

Ursprunget till ölstilen ”barley wine” var ett försök att få vindrickare att dricka öl. Den kallas också strong ale och är oftast bryggeriets ”prestigeöl”, och precis som ett bättre vin lämpar det sig för lagring. Denna kanadensiska variant är lik den amerikanska i stilen, beskare och med tydligare humlekaraktär än den engelska. Alkoholhalten är 10,2 %.
Drick till kötträtter, lagrade ostar och chokladefterrätter.

Solstice d’Hiver, nr 11384, 46,90 kr/341 ml

KEJSERLIGT OCH REJÄLT 


Porter började bryggas i England på 1700-­ talet och något senare började irländarna tillverka ”stout porter”. Gemensamt för båda stilarna är att de är gjorda på hårt rostad malt, vilket ger aromer av kaffe och choklad. Imperial porter/stout är de starkaste varianterna, och de har fått sitt namn då de sägs ha föredragits av de ryska tsarerna eftersom den passade perfekt under de stränga vintrarna. Imperial porter/stout är perfekt till en bit mörk choklad eller att njuta av som sällskapsdryck. 


OCH DET ULTIMATA ÖLGLASET ÄR…

…ett vanligt vinprovarglas! När Systembolaget lät testa 13 olika glas med 35 olika ölstilar för att ta reda på hur olika glas påverkar doft- och smakupplevelsen visade det sig att klassiska vinprovarglas är de bästa för att uppleva ölets olika nyanser och dofter, för alla typer av ölstilar. Källa: systembolaget.se 


Klassiskt vinprovarglas, 209 kr/6 glas, www.barshopen.com

Dugges Big Idjit, nr 11602, 59,90 kr/330 ml

95


Himlabadet ligger centralt i Sundsvall på Universitetsallén 13

KÖR EN UTMANING I SURFEN!

RolIGT FÖR hElA FAMIljEN!

! k n ä t s a d a l g & k s a l p a g i Härl Mer information på www.himlabadet.se

Följ oss på facebook.com/himlabadet tel 060-19 20 00 eller e-post info@himlabadet.se

Enkel webblösning som förenklar ditt arbete Slipp trassliga mappstrukturer och pärmar som ofta skapar mer oordning än struktur. Hantera istället all information digitalt i ett och samma webbaserade ledningssystem för ökad tidsvinst och säkerhet. Alla branscher behöver kvalitetssäkring, effektiv styrning och engagerade medarbetare. Det vet vi på Addsystems. Därför har vi byggt den webbaserade plattformen Add för att passa alla,

oavsett verksamhet eller storlek. På ett och samma ställe kan du samla in, organisera och lagra all information var och när som helst, med dagliga backuper. Add underlättar och förtydligar varje medarbetares roll och ansvar. Ni kan även arbeta i samma dokument, ge feedback och kommentera varandras arbeten på ett smidigt sätt. Du kommer lätt åt din information direkt i molnet via dator, läsplatta eller mobil.

Läs mer på: www.addsystems.com


SLUTLIGEN

Med utsikt över takåsarna

THE NEST

En avkopplande retreat uppe på taket där du kan se ut över huvudstadens takåsar med ett glas bubbel handen. Välkommen till The Nest!

B

runkebergstorg var tidigare en ganska anspråkslös yta och trots läget mitt i centrala Stockholm har platsen länge betraktats som en av stadens bakgårdar. Men det senaste året har här rustats upp och byggts om och nya restauranger, barer och hotell har öppnat. Numera vallfärdar såväl stockholmare som besökare till huvudstaden hit för att njuta av allt som ställena runt torget har att erbjuda. I höstas nyöppnade före detta Sergel Plaza under nytt namn, totalrenoverat och med nytt koncept. Downtown Camper är ett av Scandics signaturhotell. De satsar på den urbana gästen som vill upptäcka staden och fylla sin vistelse med aktiviteter. Allra högst upp i hotellet ligger The Nest, en retreat med träningsrum, spa-avdelning och utomhuspool med magnifik utsikt över takåsarna i city. En stor lounge med inbjudande sittgrupper och bar där de serverar cocktails och mocktails samt enklare och mer hälsoinriktade rätter finns i anslutning till spa-avdelningen. INRIKES besöker The Nest en söndags­ eftermiddag i början av februari. Det är ont om lediga skåp i omklädningsrummet, vilket tyder på att avdelningen är så gott som fullbokad. Ändå är vi nästan ensamma i både bastun och utomhuspoolen. Så var är alla? Förklaringen ligger i att The Nest bara tar in ett begränsat antal besökare åt gången. Här ska man kunna njuta, få plats och slippa sitta tätt i bastun. Det finns också ett önskemål om att gästerna undviker att prata i mobiltelefon under besöket Bastun är stor och doftar nytt och trä. På pressvisningen förklarade personalen att den är snickrad för hand och att får har tuggat av barken innan träden blev till virke. Utmed ena väggen i anläggningen finns breda, mosaikbelagda nischer där vi kan sitta och njuta av

AV ÅSA LARSSON

THE NEST

The Nest ligger på 9:e våningen i Downtown Camper. Adress: Brunkebergstorg 9, Stockholm. Retreaten är bemannad från 07:00 till 20.00. Inträde: 595 kr för externa besökare. Hotellets gäster har rabatt och betalar 395 kr.

utsikten. De är försedda med värmeslingor och vi förser oss av frukt och te från buffén och dröjer oss kvar en lång stund. Den dagen vi besöker The Nest är det kyligt i luften. Vi lånar mössor för att inte frysa om öronen och ger oss huttrande ut på terrassen mot den uppvärmda utomhuspoolen. Vattenångan ligger tät ovanför ytan. Vi simmar fram till kanten och torkar bort imman på de glasrutor som skiljer oss från kanten av byggnaden. Härifrån ser vi ut över takåsarna och bort mot Södermalm och färjan som ligger vid Stadsgårdskajen. Vi konstaterar att Stockholm från ovan är vackert.

Det finns också lite festliga så kallade upplevelseduschar. När vi väl får kläm på hur det hela går till kan vi varva vattenstrålarna från ånga till ett regndroppsliknande flöde, liksom något som känns mer som en vattenslang. Ånga blandat med regn är en favorit. The Nest är en spaavdelning utan behandlingar. Men för den som ändå vill lyxa lite extra finns det produkter att köpa till olika gör-detsjälv-behandlingar. Totalupplevelsen av The Nest är lugn och avkoppling i lyxig miljö. En oas långt ovanför och bortanför storstaden och stressen. Hit kommer vi att gå igen. 97


SL_A


En biljett till hela Stockholm. Ta dig till City och vidare till 6182 destinationer i Storstockholm. PĂĽ samma biljett.

Ladda ner SL-appen pĂĽ App Store eller Google Play.

SL_AD_OneTicketTo_225x285.indd 1

2018-01-04 13:49


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

Tuvestad & Thorn + Westgårdh Kommunikation. Visualisering: Tomorrow.

Läget vid Göta älvs mynning har varit en naturlig skandinavisk mötesplats i urminnes tider, för både kungar och vanligt folk. Det är utgångspunkten för idén med RegionCity som regionens kraftpunkt för framtiden. Platsen står nu på tröskeln till en gigantisk omvandling. Mitt i Göteborg ligger centralstationsområdet som vi vill omvandla till en levande plats som skapar tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden. Och inte minst - här möts stationen och stadslivet. 2016 presenterade vi vår jubileumssatsning i fyra delar: Jubileumstornet, en kontorsbyggnad som kröns av en topprestaurang med utsikt ända till Vinga fyr. Nederst i tornet finns Jubileumshallen, som kommer att leda resenärerna mellan dagens station och Västlänken. Vid tornets fot ligger Jubileumsterrasen och Jubileumsplatsen, som också utgör första delen i stadsutvecklingsstråket mot Gullbergsvass. 2017 var det dags för Älvtornet, en 19 våningar hög byggnad med inspiration från älvens glittrande vattenspegel. Vid tornets fot ligger Jubileumshallen med direktkoppling till Västlänken och vidare ut i hela regionen. Just nu pågår stadens planering för fullt och vi i RegionCity förbereder nästa framtidssatsning. Den presenteras 4 juni 2018. Vill du växa här? Läs mer om RegionCity och följ utvecklingen på www.regioncity.se RegionCity - där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.

Din station – Göteborgs Centralstation

Inrikes 2 2018  
Inrikes 2 2018  
Advertisement