Page 1

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

magasinet för dig som reser i sverige

vinterspecial

semestra iporten norra sverige till din upplevelse

äventyra i härjedalen | granö beckasin | tävla med craft | aktuellt & utvalt Lugn och ro i Winter Wonderland Bo som en fågel i våra hotellrum i trädens toppar. Ät av vår omsorgsfullt hemlagade mat tillredd av ekologiska och närodlade råvaror. Kör ditt eget hundspann genom det vackra vinterlandskapet.


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

projektledare Susanne Lundh susanne@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb Elina Sandqvist elina@travelmedia.se

Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Bilden föreställer en härlig eftermiddag vid Granö Beckasin Omslag Foto: Patrick Trägårdh INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt.

I väntan på Vintern!

INRIKES är ett magasin som kommer ut med 11 nummer under 2018 och den finns för dig som reser kontinuerligt till och från Arlanda, Bromma, Landvetter och Malmö. Men vi vill att fler ska upptäcka magasinet som har funnits i över 12 år och därför kommer vi ut med en bilaga som heter INRIKES Vinterspecial. Du som läsare kan även följa oss via INRIKES hemsida, nyhetsbrev, Facebook och Instagram. I väntan på att det första vintertäcket ska falla ned på Stockholm och Mälardalens område till INRIKES Vinterspecialbilagan ge lite inspiration inför jullovet och vintersemestern. Jämtland är så mycket mer än skidåkning, läs om när INRIKES besökte Brattlandsgården där Fjällräven hämtar sin råvara ullen, till delar av sina produkter. Brattlandsgården är även öppen för grupper som vill besöka och bo på plats. Härjedalen är ett landets högst belägna landskap med en fantastisk natur. Vi tipsar om några olika platser och vi får lära oss mer om Härjedalens Bryggeri. Har något undgått pärlan Granö Beckasin och möjligheterna att bo bland trädtopparna. Upplev den norrlänska naturen på nära håll med din närmaste. Själv ska jag bila tillsammans med min man och våra två frallor till Fjällnäs i vinter och bland annat är tanken att vi ska åka skoter på kalfjället, basta och bada ute vid Fjällnäs Resort.

INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

www.travelmedia.se

innehåll

Susanne Lundh/Projektledare

30 000 Upplaga

i ulltröjans spår härjedalen granö beckasin vinterprylar skidåkning

4 7 10 12 15

170 000 Läsare

17 18 18 22 22

vinteraktiviteter tävla med craft aktuellt & utvalt håll dig varm andorra

4

10

2 000 Grundad

Följ

Inrikes Magasin Inrikes är magasiet för dig som reser i Sverige. Här möter du aktuella svenska profiler och följer med oss landet runt. www.inrikesmagasin.se

#1 2017

#4 2017

magasinet för dig som reser i sverige

#8 2016

magasinet för dig som reser i sverige

magasinet för dig som reser i sverige

InrIkes #5 2016

sommaren i city tylösand – spa & nöje

#6/7 2016

#11/12 2016

upptäck vasaloppet tema: hälsa & sjukvård, gourmetmat i baren framtidens kontor, magasinet förmiljö dig

region västra götaland växter på grillen

flygplatsstaden bygger ut region: stockholm mälardalen

#5 2016

som reser i sverige

www.inrikesmagasin.se

sveriges bästa nöjesparker besök på slottet

mat & naturupplevelser region: västerbotten

tema jakt attraktiva kommuner magasinet för dig som reser i sverige

bygger med solen i fokus aktiv semester i sverige

#9 2016

tema: möten, hälsa & behovet av utbildning allt fler på vandring magasinet för dig region: skåne & öresund

region gotland sveriges bästa caféer

som reser i sverige

en helkväll på operan region: jönköping & kronoberg

som reser i sverige

tema: renovering, logistik & entreprenörer

#3 2017

magasinet för dig som reser i sverige

stina nilsson i spåret region: jämtland härjedalen

julbordet är uppdukat tema: affärssystem region: västerbotten magasinet för fastigheter & logistik

#3 2016

dig som reser i sverige

miljömärkta fastigheter boka möte i uppsala

teman: miljö, hälsa & framtidens boende

Upptäck malmö Bästa restaUrangerna

stockholm & mälardalen från slott till villa

teman: entreprenörer, kontor & transporter

upptäck skärgården salta bad i varberg

magasinet för dig som reser i sverige

#4 2016

www.inrikesmagasin.se

miljömärkta fastigheter den franska bistron

www.inrikesmagasin.se

2 INRIKES vinter julbordet är uppdukat region: norrbotten

teman: logistik, träning & möten magasinet för dig

InrIkes #4 2016

#10 2016

upptäck sundsvall spa i city

miljö & framtid läge för logistik magasinet för dig

InrIkes #3 2016

upptäck vintersverige restaurangupplevelsen

middag på klubben spa & möten

#2 2017

som reser i sverige

framtidens Boende kommUner & innovationer

sveriges 10 bästa golfbanor upptäck sommarsverige

middagsupplevelse i nutid region: kalmar, öland, skåne

tema: spara i fonder framtidens boende magasinet för dig

som reser i sverige

region västerbotten uteserveringar i stan

miljö – solens kraft framtidens kontor

Följ oss på facebook.com/inrikes, inrikes_magasin och www.inrikesmagasin.se

inrikesmagasin


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Kilmatcoachen hjälper

alpina skidlandslaget att halvera sin klimatpåverkan Klimatförändringarna märks på många olika sätt och för skidåkarna i det alpina landslaget är det väldigt påtagligt. Glaciärerna smälter och snötäcket blir märkbart tunnare. Tillsammans med Vattenfall har Ski Team Sweden Alpine därför nu initierat ett projekt för att halvera sin klimatpåverkan till år 2022. text Heidi Stenström

Vi vet att vår sport hotas av klimatförändringarna och att vi själva är en starkt bidragande orsak. Nu vill vi minska vårt klimatavtryck genom att lära oss av de som arbetar med detta dagligen.

Foto: Klas Rockberg/SSF

sin årliga presskonferens på Vattenfalls huvudkontor i Arenastaden, Solna. Vid presskonferensen deltog landslagsåkare från alla skidgrenar och det stora ämnet för dagen var förstås förberedelserna inför OS i Pyeongchang, Sydkorea i februari. Men en annan angelägen fråga och gemensamt intresse lyftes också upp av det alpina skidlandslaget – klimatfrågan. Vattenfall, som har varit huvudsponsor av Svenska Skidförbundet sedan 1994, har genom åren diskuterat hur åkare och förbundet på olika sätt kan vara mer energieffektiva och klimatsmarta. Nu har den alpina enheten och Vattenfall tagit ytterligare ett steg och ska med start i vinter börja mäta och ha en noggrann genomlysning av verksamheten inom fem områden; resor, transporter, mat, kontoret i Åre och hotell.

Foto: Klas Rockberg/SSF

Nyligen höll Svenska Skidlandslaget

Målet är att fram till VM i Åre 2019 ha minskat utsläppen med 25 procent och fram till OS i Peking 2022 ska nivåerna vara halverade.

Till sin hjälp har det alpina landslaget Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint som kommer att fungera som bollplank och rådgivare i frågor som handlar om energi och klimat men också ge råd kring vad du konkret kan göra för att det ska bli lite bättre för miljön. – Det handlar om de val du gör i vardagen. Både stora som små val har betydelse och ju fler vi är som gör något, desto större effekt får det. Många bäckar små helt enkelt, säger Lasse Ejeklint. Utöver klimatcoachen kommer det alpina landslaget även involvera och ta

hjälp av sina leverantörer och partners för att se hur verksamheten kan förbättras. – Vi vet att vår sport hotas av klimatförändringarna och att vi själva är en starkt bidragande orsak. Nu vill vi minska vårt klimatavtryck genom att lära oss av de som arbetar med detta dagligen. Vi kommer behöva arbeta inom en mängd områden för att lyckas, och vi hoppas kunna inspirera vår personal, åkare, andra klubbar och deras medlemmar på vägen, säger Kalle Olsson Bexell, Kommunikations- och marknadschef för Svenska Skidförbundet.

Verksamheten bidrar till fyra gånger så mycket mer koldioxidutsläpp än genomsnittssvensken* per år. Idag uppgår

verksamhetens utsläpp till 44,6 ton/ person årligen. Det är fyra gånger högre än normalt, och är därmed en direkt bidragande orsak till uppvärmningen av jorden. – De stora klimatbovarna är oftast mat och transporter. Det gäller i hög grad även det alpina landslaget som både reser och äter mer än genomsnittssvensken. Bara genom att köra bilen mjukare, genom så kallad ECO-driving, kan du till exempel spara så mycket som 30 procent bränsle. Mat måste du förstås äta som toppidrottare, men det är bra att undvika att slänga mat i onödan. Genom att äta mer potatis och mindre ris minskar du också sitt koldioxidavtryck, berättar Lasse Ejeklint. – Vi måste vi se över vad vi kan göra för att minska vår klimatpåverkan och vi måste lyckas med detta utan att förlora fokus på vårt uppdrag; att ge våra åkare bästa möjliga förutsättningar att nå sina drömmar och att kommande generationer kan få uppleva skidåkning såsom vi en gång kunde, säger Tommy Eliasson Winter, Alpin chef på Skidförbundet. *Enligt WWF’s klimatkalkylator

Så är du mer klimatsmart i vinter

Lasse Ejeklint är inte bara klimatcoach på Vattenfall utan även uppvuxen och bor i Luleå i norra Norrland där det är cirka 180 snödagar per år. Nedan fem råd på hur du enkelt kan minska din klimatpåverkan i vinter. • Använd motorvärmare när bilen står stilla. Det är bättre för miljön och snällare mot bilen. Även hälsan får sitt genom att du kan sätta sig i en varm bil. • Har du egen stuga? Då kan du skotta upp snö mot grunden så blir det lite varmare golv. • Kolla tätningslisterna och se till att inte möblerna står framför elementen – om de har fritt spelutrymme sprids värmen lättare. • Ska du frysa in maten som blev över från middagen? Nyttja minusgraderna och lägg varorna utomhus så de blir naturligt kylda innan de läggs i frysen. • Vatten är nödvändigt, och rent vatten är en gåva. Det är inte bara i duschen du kan spara på vattnet genom att duscha kortare tid. Fyra personer i familjen som borstar tänderna morgon och kväll under tre minuter - blir 24 minuter totalt. Det är många liter vatten, mellan 75 och 150 liter per dag.

Kontakt Har du frågor kring hur du kan bli klimatsmartare? twitter.com/LasseEjeklint klimatcoachen@vattenfall.com

Mer information: www.vattenfall.se, www.skidor.com INRIKES vinter 3


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

en produkt vi inte direkt brytt oss om i Sverige. För trots ullens unika värmande och självrengörande egenskaper har fåren varit betydligt mer lönsamma i köttproduktionen, ullen har ibland blivit skinn, andra gånger har den bränts. När Fjällräven bestämde sig för att titta på vilken ull de skulle använda sig av var det inte så där enkelt som man skulle kunna tro. Ekvationen ett fint får, en fin ull återstod att lösa.

Efter att ha besökt Ullforum i Åre har jag

I ulltröjans spår

känt på ett antal olika typer av ull och kan konstatera att olikheterna är stora. Både när det gäller textur och när det kommer till vilken lyster ullen har. Så dök Jämtlandsfåren upp. Rasen är relativt ny, godkänd och registrerad 2010,

och en korsning av Merinobaggar och Sveatackor. Mjuk ull, nästan lika mjuk som merinoull men med betydligt mer lyster, och bra kött i kombination. – Det viktigaste för oss var att producera i en närmare dialog med jordbrukaren och alla delar av näringskedjan. Vi räknar med att detta kommer att ge oss inblickar som vi kan använda oss av när vi jobbar med andra ullproducenter, förklarar Christiane Dolva, Sustainability Manager på Fjällräven.

Det viktigaste för oss var att producera i en närmare dialog med jordbrukaren och alla delar av näringskedjan.

Att ha koll på alla led i produktionskedjan är en utmaning som är både angelägen och svår. Denna gång får vi följa med till gården, ängarna och spinneriet där djuren och råvaran vårdas och förädlas. text Yvonne Gull Foto Håkan Wike Fjällräven är ett av alla de företag som återkommande gör val som innebär att de produkter som produceras är hållbara i alla led. Arbetet med dunet har varit framgångsrikt. – Under de senaste åren har vi lyckats med att kunna garantera och kontroll-

era hela kedjan av etiskt producerat dun, berättar Martin Axelhed, vd för Fjällräven. Efter dunet kommer nu ullen. Och ett projekt att producera 100 procent svensk ull som är 100 procent spårbar är sjösatt. Ull har under senare år varit

Natascha och Mats Skott på Brattlandsgården.

JUST NU ÄR DET STOR EFTERFRÅGAN I FJÄLLEN!

GÅR DU I TANKARNA PÅ ATT SÄLJA? Vi har många potentiella köpare som just nu söker objekt i vår härliga fjällvärld! Hör av Dig till oss så gör vi en kostnadsfri värdering av Din fastighet.

4 INRIKES vinter

Malin

www.funasdalenfastighet.se

www.lofsdalenfastighet.se

0705 - 88 61 27 info@funasdalenfastighet.se

0680-410 32 info@lofsdalenfastighet.se

FUNÄSDALSFJÄLLENS FASTIGHETSBYRÅ AB

LOFSDALENS FASTIGHETSBYRÅ AB

Nina


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

på plats och här dyker Natascha Skott och hennes man Mats upp. År 2010 köpte de Brattlandsgården, 8 kilometer öster om Åre, för att ägna sig åt jordbruk och driva ett bed & breakfast. Får, grisar, höns, gäss och hästar införskaffades. Natascha, som brinner för Holistic Management, (ett verktyg för att välgrundade beslut ska fattas såväl socialt och miljömässigt som ekonomiskt) kom i kontakt med Martin Axelhed som hon tidigare träffat under sin karriär som extremsportare och ett samarbete inleddes.

Samarbetet är långsiktigt och det är Fjällräven som äger de omkring 80 fåren. Betesplanering på Nataschas vis sker enligt Holistic Management innebär att fåren regelbundet flyttas till nya obetade marker. Då internationell press bjudits in för att få projektet presenterat ingår självfallet ett besök ute i hagen. När Natasha och hennes vallhund kommer känner fåren på sig att något är på gång. En intilliggande hage öppnas upp och hunden föser djuren mot fållan. Några eftersläntrare fångas in. De rusar glatt om kring, vill bli klappade och samtidigt mumsa i sig av gräset. En effekt av att betesmarkerna byts ut har visat sig vara att betet blir bättre och mångfalden av växter stimuleras samtidigt som koldioxiden binds i marken.

När vi kommer tillbaka till Brattlandsgården har det blivit dags för några av fåren att

klippas, något som görs två gånger om året. Jämtlands allra bästa fårklippare, Carina Jälkentalo, är kvinnan vid saxen. Varje får får nosa på saxen innan hon börjar klippa. Ullen klipps i stora sjok. – Det kräver träning för att kunna klippa nära, förklarar hon. Klipper du två gånger bryter du fibrerna och ullen kan inte användas för garn. Ullen samlas ihop och sorteras. Lena Persson på Ullforum är på plats för att visa hur den sorteras. Den allra finaste ullen, det mesta härav skulle jag säga,

Den allra finaste ullen, det mesta härav skulle jag säga, är det som ska bli till tröjor i Fjällrävens tappning. Brattland no 1 är modellen.

Natascha lockar fåren in i nästa hage.

är det som ska bli till tröjor i Fjällrävens tappning. Det första året av projektet gav totalt 100 kilo otvättad ull, som fraktades till Ullforum för att tvättas och spinnas. Totalt blev det 70 kilo garn, som nu stickats hos Ivanhoe i Borås och länkats samman till 120 tröjor. Nästan 100 procent svensk, dock inte riktigt. – Den enda del i hela den här processen vi inte kunnat lösa i Sverige är länkningen (ihopsyningen) av de olika delarna. Där var vi tvungna att ta hjälp från Estland, säger Christiane Dolva.

processen framför mig inser jag att vi alla bör skynda oss för att få en av dessa dyrgripar. Tröjan kommer att finnas i Fjällrävens flaggskeppsbutiker i Amsterdam och Oslo samt på nätet från och med den 16 november. Den tävlingssugne bör även checka in hos Fjäll­räven på Facebook för chansen att vinna en av tröjorna.

Tröjan, fåren, ullen, jordbruket och samarbetet har burit frukt. Nu ska erfarenheterna utvärderas och framtiden för den svenska ullen stakas ut. Samtidigt kommer erfarenheterna med all säkerhet inte enbart stanna inom landets gränser. Men ambitionen att kunna kontrollera hela produktionskedjan är alltjämt i fokus.

Tröjan som är den första produkten i 100 procent svensk ull är designad av Sarah Isaksson och heter Brattland No. 1 Sweater. De 120 tröjorna kostar 3 400 kronor styck vilket kan låta dyrt men ju mer jag tänker på det och ser hela

som Ett ing muse et um an na t!

Men det var flera delar som behövde falla

Välkommen till

Jamtli i Östersund

Julkalender, julkortsutställning, julen förr, julmarknad, julbord, levande julkrubba, pepparkakshus, julpyssel, luciafirande, träffa Tomten, julvandringar, visningar och lekar i trettondagsupptåg och mycket mer. Jamtli – Sveriges Julmuseum 25 nov–7 jan. Se hela programmet på www.jamtli.com

museum

Julmarknad 8–10 december 2017 Välkommen till en av Europas mysigaste julmarknader! 200 utställare med lokala produkter, julstämning, mathantverkare, skönsjungande körer och mycket mer. För mer information se www.jamtli.com

Jamtli öppet tisdag–söndag, kl 11–17 Öppettider Julmarknaden, se www.jamtli.com Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Följ & gilla oss på Facebook

INRIKES vinter 5

Följ oss på


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Härjedalen - inte bara skidåkning!

Till Sveg tar du dig enkelt och här är det nära till alla stora vinterupplevelser i Härjedalen och Jämtland. Res med bil, flyg, Inlandsbana eller varför inte uppleva Sveg från skotern? För dig som gillar vinterfiske, VM i draghund, längdskidåkning och närhet till riktigt bra utförsåkning är Sveg ett hett tips i vinter. – Många åker via Sveg på väg till Härjedalens kända skidorter. Vi vill visa att det finns mer saker att se och att göra även i östra delen av landskapet, säger Niklas Ohlson vid Destination Sveg och fortsätter: – Nästa år i den 8-11 mars genomförs det stora evenemanget VM i draghund i Sveg. Då väntar vi 250 anmälda förare från ett 20-tal länder. Och den 17 och 18 mars genomförs Karl Hedins pimpelcup i Gässjön och Lersjön. En annan av våra attraktioner är givetvis Inlandsbanan som passerar genom Sveg från Mora och vidare till Östersund och längre norrut. Banan har en intensiv turisttrafik med många utländska gäster på sommaren. Niklas Ohlson säger att Härjedalen och framför allt Härliga Härjedalen är

ett känt varumärke med flera skid-och vinterdestinationer – Det finns även ett annat resande där resenärerna vill få naturupplevelser, inte minst med fiske i alla fantastiska vattendrag som Ljusnan som rinner rakt igenom Sveg. Vi tror att fiske och båtliv på Ljusnan och angränsande sjöar har en stor potential. Det går att hyra motorbåtar för fiske och även kanoter. Detta

hit. Vi har nämnt Inlandsbanan och E45:an som från Göteborg passerar Sveg på sin sträckning norrut till Karesuando. Vi har också dagligt flyg till/från Arlanda till Härjedalen Sveg Airport – Här i Sveg finns också ett jättefint äventyrsbad med klättervägg, bubbelpool, café och vattenrutschbana och dessutom ett mycket populärt café som heter Cineast och som går i 50-talsstil.

Vi vill visa att det finns mer saker att se och att göra även i östra delen av landskapet.

Mer info om Destination Sveg finns på

text Fredrik dhejne

Fakta Härjedalen

Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i väster till Norge, i norr till Jämtland och i öster till Medelpad och Hälsingland. Härjedalen är befolkningsmässigt Sveriges minsta landskap med omkring 10 000 invånare samtidigt som landskapet är Sveriges tolfte största till ytan. Landskapets största tätort är Sveg. Härjedalen tillhörde tidigare Danmark-Norge och tillföll Sverige genom freden i Brömsebro 1645.

www.visitsveg.com.

kan mycket väl kopplas till resande på Inlandsbanan. Man behöver ju inte följa hela banan sträckning utan kan resa en bit och stanna i Härjedalen för olika aktiviteter och sedan resa hem eller fortsätta med banan längre norrut. – Vi kan också erbjuda bra skoteråkning som en del i det stora lednätet Nordic Area med över 300 mil leder. Det är heller inte svårt att ta sig

FJÄLL, SNÖ & SKOTER - MITT I SVERIGE

Oavsett om du vill testa dina gränser och utnyttja hästkrafterna i lite tuffare terräng eller om du vill ge dig iväg på en lugnare utflykt längs preparerade skoterleder, så finns det plats för dig i mysiga Lofsdalen. Här finns orörd natur, vita vidder och fjälltoppar med hänförande utsikt. Ta med dina vänner eller familjen så tipsar vi dig gärna om lämpliga utflyktsmål.

Hos L Home bokar ni både boende och vinteräventyr i Lofsdalen. Tele: 0680-41010 www.lofsdalenhome.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

rösade leder mitt bland fjällen finns definitivt ett spår oavsett nivå på åkning.

Härliga Härjedalen - ett mecka för skidåkning både på längden & tvären

Gnistrande snö, böljande fjäll och milsvid utsikt. Vad vore väl vintern utan skidåkning? På längden eller tvären? Varför välja. Skidåkning är rekreation och fjällmeditation som ökar välmående i både kropp och själ. Vintersemestern gör dig både utvilad och uppfriskad.

Härjedalen har en rad alpina områden att välja bland, snön infinner sig oftast tidigt och det blir sällan trångt. Här finns oändliga möjligheter att njuta av allt från lugn familjeåkning och breda carvingsvängar till adrenalinfylld offpist i branta raviner. Backarna öppnar så snart snön har lagt sig och är igång

• • Bokföring • • Bokslut • • Deklaration • Momsredovisning • • Ekonomistyrning • • • Juridik • • Arbetsrätt • • Nystart • Affärsutveckling • • Skattefrågor •

Foto: Rasmus Ekman

Vemdalen.

Foto: Jocke Lagercrantz

Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertergård

text Linda Wasell

I Funäsfjällen finns majestätiska fjäll och

ända till slutet av april. Varje del av vintern har sin egen tjusning med allt från midvinterns knarrande kallsnö till vårens sorbet-åkning. Längdåkningen är i världsklass och så gott som alla byar har välskötta och belysta längdspår. Dessutom finns miltals kryssmarkerade leder för den som vill glida fram på turskidor i storslagen öppen fjällterräng.

ypperliga snöförhållanden hela säsongen. Lägg till fenomenal offpiståkning, kanske världens bästa längdskidåkning och 60 toppar över tusen meter så ger det ett komplett skidparadis med riktig fjällkänsla. Med Fjällpasset har man tillgång till totalt 39 liftar och 137 nedfarter i de alpina anläggningarna Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäskröket, Ramundberget, Funäsdalsberget och Kappruet. Genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar Nordic Ski Center, ett av världens längsta spårsystem. Med 300 km preparerade längdspår och 450 km

Tänndalen.

Ramundberget.

Tack vare Vemdalens höga höjd över havet, inlandsklimat och ett kraftfullt snösystem är här mycket snösäkert. I Vemdalen gäller ett Skipass för de tre skidområdena Björnrike, Vemdalskalet och Klövsjö/Storhogna med totalt 35 liftar och 58 pister med varierande svårighetsgrader. Skidområdet har vuxit stort de senaste åren och stoltserar nu med sex stycken 6-stols expressliftar och flera nya nedfarter, här finns verkligen skidåkning oavsett smak. De maskinpreparerade längdspåren är totalt 70 km och gjorda för både skating och klassisk stil. På fjället finns drygt 180 km rösade leder att välja bland. Vemdalens fjäll är lättillgängliga och det finns fina turer direkt från samtliga skidområden. I Lofsdalen finns både barnvänliga och lättåkta breda skidbackar samt rejält branta pister för den mer erfarne skidåkaren. Här blir det sällan liftköer och med 25 nedfarter, långa åk, hög fallhöjd (492 f.h.m), fina möjligheter till offpiståkning och en av Sveriges brantaste pister ”Rännan” är Lofsdalen absolut en skidort att räkna med. Med 122 km välpreparerade längdspår och 150 km rösade leder är Lofsdalen en favorit bland skidåkare. De välskötta snösäkra skidspåren passar såväl elitskidåkaren som motionären som den som bara vill glida fram i den friska fjäll-luften och insupa intrycken från de krispiga vita vidderna.

watekonomi.se

Allt fler älskar Härjedalen! Vi har stor efterfrågan på alla typer av boende i Härjedalen. Hör av dig om du vill köpa eller sälja. Vi har även byggklara tomter i Härjedalen och Hälsingland.

Din vision Vår kunskap Ger större möjligheter

Mäklare: Lars-Göran Berglin Mail: lg.berglin@maklarringen.se Tel: 0651-400 00 Mobil: 070-261 31 90 www.maklarringen.se

TÄNNDALEN, NORDIC SKI VILLAGE, Fjällnäs Stor delbart tomt med flera byggnader. Härlig läge på solig fjällsluttning vid den forssande Tännån. Tomt: 3205 kvm. Pris 690.000:- eller högstbjudande.

tel. 0709 666 529 TÄNNDALEN, Gamla Vägen 48 Fritidshus om 6 rok. Enskilt, högt och soligt söderläge. Vacker utsikt mot Rödfjället. Skidspår 60m från huset. 2 sep. boenden, totalt 14 bäddar. Boarea: 142 m², Tomt: 2450 m² Pris: 2.950.000 kr eller högstbjudande.

YTTERHOGDAL, Flor 108/110 Ett paradis vid gränsen mellan Härjedalen och Hälsingland. Härlig mindre lantbruksfastighet med byggbar mark. Fantastiskt sjöläge och egen brygga i Flor-sjön, en vik av Ljusnan. Två bostadshus, ett äldre (c:a 60 kvm, 3 rok.) och ett nyare (c:a 40 kvm, 2 rok.) samt uthus. Boara total: c:a 100 kvm. Tomt: 34´706 kvm Pris: 680.000:- eller högstbjudande


Nya utsikter väntar dig! Finns ditt nya liv i Härjedalen/Berg?

Arbetsgivarna i Härjedalen och Berg behöver personal. Kanske är det just dig och din kompetens de söker! Välkommen att kontakta oss för mer information om Härjedalens och Bergs lokala arbetsmarknad! Härjedalen

Berg

Eva Nordström 010-488 38 04

Monica Svelander 010-487 01 88

eva.nordstrom@arbetsformedlingen.se

monica.svelander@arbetsformedlingen.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Härjebryggs öl tillverkas med kärlek, malt, humle, jäst och friskt fjällvatten i Tännäs, strax utanför Funäsdalen.Det är Sveriges högst belägna ölbryggeri, 650 meter över havet.

Upplev lokalproducerad fjällöl i härliga Härjedalen Lokalproducerad öl har under de senaste 15 åren fått ny renässans på den svenska turistkartan. Istället för att resa på mat och dryckessafari söderut i Europa tar allt fler chansen att uppleva fjällvärldens natursköna landskap och smakar den ekologiskt producerade ölet från Härjebrygg i Tännäs, strax utanför Funäsdalen. text kim hall Foto peter huber/huberworld Här bestämde sig fyra vänner för att börja brygga öl baserad på friskt fjällvatten och ekologiska råvaror. Den fjärde april 2017 invigdes hantverksbryggeriet Härjebrygg som ett tillskott till den lokala mat- och dryckeskulturen i det vackra Härjedalen. Hitintills har cirka 4000 besökt bryggeriet.

äldsta drycker. Många mikrobryggerier försvann från ölkartan när de stora bryggerierna köpte upp de små eller lades ner under efterkrigstiden och 50 år framåt. Nu har lokalproducerad öl fått renässans på marknaden och efterfrågan på närproducerad ekologisk öl bara ökar, säger Greger Thörn, en av grundarna till Härjebrygg.

Ölet Härje uppkallades efter den svenska utrotningshotade myskoxen, som går att se i myskoxhägnet i Tännäs. Ölet Lossen fick sitt namn från en damm i Ljusnan och är en India Pale Ale som är ett ljust öl med lite citrussmak. Förutom på Systembolags lokala sortiment i Jämtland och Härjedalen samt beställningssortiment serveras ölet på drygt 30-tal krogar och restauranger i Härjedalen och Jämtland. På senare tid exporteras ölet även till Trondheim i Norge. – Detta är Sveriges högst belägna ölbryggeri, 650 meter över havet. Öl har funnits i alla tider och är en av våra

Det sägs att Härjebryggs öl tillverkas med kärlek, malt, humle, jäst och friskt fjällvatten. Samma fjällbäck som fritidsfiskare fångar sin fisk i återfinns i den lokalproducerade ölen. Vattnet utgör 97 procent av ölet och är därför en viktig del i ölsmaken. Därför smakar öl olika beroende på var den produceras. – Vår filosofi är att skapa hållbara produkter med hållbar metod och äkta råvaror. För oss handlar det inte bara om att starta ett bryggeri utan också om att tillföra arbetstillfällen till orten. Denna delen av Sverige var tidiga med turism.

Vår filosofi är att skapa hållbara produkter med hållbar metod och äkta råvaror. När vi bestämde oss för att satsa på ett fjällbryggeri med modern produktionsanläggning, bryggeripub och butik var det också ett sätt att utöka upplevelsen för turister i Härjedalen. Vi har också ett stort engagemang för bevarandet av den svenska myskoxen, säger Greger Thörn.

Myskoxen Härje är en turitsattraktion i sig. Han föddes våren 2008 och föddes upp

på nappflaska på Ryøya utanför Tromsø i Nordnorge. Härje kom till Myskoxcentrum den 14 juni 2009 och blev så småningom far till kalven Myse som föddes den första juni 2010 och Idun som föddes den femte juni 2011. – Vi beslutade oss för att skänka 15 procent av vår överskjutande vinst till arbetet med att bevara den svenska myskoxen. Det innebär att varje person som köper och dricker ölet som tillverkas i Tännäs bidrar till att bevara myskoxen. Vi har skapat ett sigill med myskoxen som nu finns på alla etiketter och trycksaker som vi använder i bryggeriet, säger Greger Thörn. INRIKES vinter 9


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Äventyr och upplevelser hos Foto: Patrick Trägårdh

Granö Beckasin

Besökare från hela världen lockas till den lilla byn Granö i Västerbottens inland. De kommer för att bo i hotellrum i träd och för att njuta av naturen och stillheten.Många passar också på att delta i de aktiviteter som erbjuds, som att köra hundspann, åka timmerflotte eller gå på älgsafari. Historien om Granö Beckasin

ville att samlingen efter hans död skulle kunna visas för allmänheten, därför donerade han den till kommunen. – Vi fick idén att skapa ett fågelmuséum av Jan-Eriks fantastiska samling och att kring det museet bygga en destination för ekologisk naturturism. Jan-Erik, som tyvärr har gått bort, tyckte

det var en bra ide. Museet är inte byggt ännu men en vacker dag så står det på plats, berättar Annika Rydman som är vd i Granö Beckasin.

En rad av olika boendeformer Granö Beckasin tog över byns gamla camping och har genom åren omskapat

stormen.nu

Den långsträckta byn ligger i en dalgång längs Umeälven, en timmes resa från Umeå. Där har Granö Beckasin omsorgsfullt byggt upp sin verksamhet som i dag omfattar både boende, restaurang, konferensmöjligheter och aktiviteter. Allt började med att ett gäng föräldrar kämpade för att rädda kvar byns skola. – För tio år sedan fick vi höra att kommunen planerade att lägga ner Granö skola. En by utan skola är i princip dödsdömd. Så vi bestämde oss för att stoppa planerna och vi lyckades för kolan finns kvar än i dag, berättar Annika Rydman, en av grundarna och delägarna i Granö Beckasin.

Men det räcker inte med en skola för att en by ska överleva och utvecklas, insåg föräldragruppen. Det var då Jan-Erik Sjöbloms unika samling av uppstoppade fåglar och djur kom på tal. Jan-Erik Sjöbloms stora passion i livet var naturen och de vilda djuren. Han var ingen jägare, men en skogsman. Och det bästa han visste i livet var att lyssna på fågelsång. Jan-Erik Sjöblom älskade fåglar så mycket att han redan som barn bestämde sig för att lära sig att konservera dem. Genom livet konserverade han tusentals fåglar och vilda djur som han fann i skogen på sina vandraingar och som människor lämnade hos honom. Han

Ställ krav på dina hjul Innan du sätter dig i bilen så ser du naturligtvis till att ha bra fäste på vägen. Tänk på att däcken och hjulen är den absolut viktigaste faktorn för ditt väggrepp. Därefter kommer chassiet och fjädringen. Först därefter eventuella tekniska kontrollsystem, t ex antisladd. Mönsterdjupet och lufttrycket är bara två av ett tjugotal tekniska hjulaspekter som kan påverka fordonets säkerhet. Så se till att vårda dina hjul, gärna hos en auktoriserad däckspecialist.

Däckspecialisternas Riksförbund – DRF

www.drf.se

10 INRIKES vinter

Intresseorganisation för landets däck- och fälgfackhandel och serviceverkstäder. Vi verkar för säkerhet och miljö i vägtransportsystemet.


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Foto: Thea Holmqvist

konferenser till vigslar, en konferensgård samt en vacker gammal västerbottensgård, Sjungaregården, som om somrarna är kulturcentrum. – Våra gäster berättar ofta om hur de går ner i varv och slappnar av när de kommer hit. De förundras över hur tyst och lugt det är och hur vackert till vi ligger, intill Umeälven. När de sedan äter maten blir de lyriska. Många förväntar sig inte att få så fin mat ”ute i bushen”, men våra kockar är skickliga och de använder bara lokala, regionala och ekologiska råvaror, berättar Annika Rydman.

Våra gäster berättar ofta om hur de går ner i varv och slappnar av när de kommer hit. den till att bli en året runtöppen lodge dit människor från hela världen söker sig. På anläggningen finns sex Fågelnästen, fullt utrustade hotellrum i trädens toppar med magisk utsikt över älven och dalgången, ett modernt Ekohotell och åtta hotellstugor. Dessutom finns ett Glashus som används till allt från

Endast två timmars resa från Stockholm.

En uppsjö av aktiviteter Året runt erbjuds olika guidade turer som exempelvis hundspann, isfiske, norrskensturer, skidåkning och under barmarkssäsongen timmerflottfärd i älven, guidade vandringar och älgsafari. – Vi vill att våra gäster ska se det stora i det lilla och njuta av lugnet som skogen ger oss männisor. Vi är så stressade i dag och vi lever våra liv så fjärran från naturen. Hos oss är det enkelt att ta sig ut i skog och mark både själv eller tillsammans med en guide. Du går bara rakt ut från ditt rum ut i skogen – antingen med en karta i handen för att följa våra leder eller så vandrar du fritt, berättar Annika Rydman. Granö Beckasin har har fått många fina omdömen från tidigare gäster. Det anläggningen har gjort sig känd för – förutom de spektakulära Fågelnästena – är mottagandet. – Vi som jobbar här älskar vår hembygd och livsstil och vi vill så gärna dela med oss av den till våra gäster. Det bästa som finns är att kunna ge människor lugn och ro och att hjälpa dem att våga sig ut i naturen, ditt de allra flesta av oss faktiskt har en längtan. Bara att sitta vid en öppen eld och koka kaffe är många gånger det som våra gäster beskriver som den mest magiska händelsen under hela vistelsen avslutar Annika Rydman.

www.hondamc.com

V id kö

p av e

n ny

aktor AT V Tr

Den enda advokatfirman i Spanien som drivs av en svensk- och spanskspråkig advokat, som studerat juridik både i Spanien och i Sverige.

2017:

D A L B G PLO PET Ö K Å P .750,Honda

Advokatfirman Nordgren är en modern advokatfirma som erbjuder kvalificerad juridisk hjälp i frågor med koppling till Sverige eller till Spanien.

4 Värd0e,- exkl. moms) (3.80 går. ring in M o nte

Vi har möjlighet att hjälpa dig inom flertalet rättsområden, till exempel fastighetsrätt, familjerätt, affärsjuridik, humanjuridik och internationell privaträtt. Vårt arbetssätt kännetecknas av en nära kontakt med klienten och en fortlöpande kommunikation under ärendets gång.

Vi har kontor i Marbella på Costa del Sol och välkomnar klienter för uppdrag i hela Spanien och Sverige.

Advokat Jonas Nordgren är ledamot av Sveriges advokatsamfund och registrerad vid Malagas advokatsamfund.

RUSTA FÖR VINTERN! Nu ingår ett 150 cm plogblad utan extra kostnad då du köper en ny Honda ATV Traktor. Dessutom har vi andra förmånliga priser på plogpaket till övriga modeller. Besök din återförsäljare eller hondamc.com idag! Gäller t.o.m. 31/12 eller så länge lagret räcker.

Advokatfirman Nordgren S.L.P Centro Comercial Plaza, Of. 20, 29 660 Nueva Andalucía (Málaga),Spanien Tel.: (+34) 633 91 01 81 / (+46) 08 420 027 57 INRIKES vinter 11 www.advnordgren.com /info@advnordgren.com


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Inför vintern Vi satsar på funktionellt, bekvämt och snyggt när vi klär oss i backen i år. Här är våra favoriter av årets nyheter. Av elina sandqvist

Underställ för fjäll

Denna mjuka och sköna underställströja med extra längd nedtill håller dig torr och varm vid alla typer av fysiska aktiviteter i medelkalla förhållanden. Ergonomisk passform och sömlös design ger extra komfort medan zonanpassade materialstrukturer ger effektiv temperaturreglering. 500 kr från CRAFT.

Life Pocket On track

Vinsten med gummisula och gåläge upptäcker du på parkeringen, i trappor, på hala isiga underlag till och från liften och till och med på afterskin, 2 999 kr från Rossignol.

Prisbelönta Elevation Shell Jacket är skaljackan som ger både skydd och komfort vid långa friåkningsturer. Den senaste teknologin Life Pocket, ser till att bevara mobilbatteriet längre i kalla förhållanden, 6 000 krfrån Helly Hansen .

Bländad

Coast-serien är solglasögon utvecklade för de som föredrar äventyr på vatten och snö. Segling, paddling, skidåkning eller fiskeutflykter - oavsett så krävs hundraprocentigt solskydd för ögonen, 899 kr från Julbo.

Vallsjöhus designar ert drömboende www.vallsjohus.se 12 INRIKES vinter


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

På toppen

Blå mössa helt i ull, 200 kr från Haglöfs.

Brattland Sweater No.1

Denna snygga ulltröja säljs i begränsad upplaga från och med mitten av november, 3 800 kr från Fjällräven .

Glid som en örn

De tre modellerna, Eagle, Deer och Bear, är fullpackade med teknik från ultralätta skidor för skidalpinism, 7 499 kr från Dynastar.

Formbar

En högprestandasko som kan värmas för att sedan forma sig perfekt efter foten, 2699 kr från Rossignol.

Skonsam gallringsgrupp från Sampo Rosenlew Det perfekta valet för god lönsamhet Sampo Rosenlew HR46X

Micke Bohm gsm + 46 705 705 695 micke.bohm@sampo-rosenlew.fi

Sampo Rosenlew FR28

Mikael Ingemarsson gsm + 46 703 480 502 mikael.ingemarsson@sampo-rosenlew.fi

SÄLJARE NORRA SVERIGE Stefan Åström gsm +46 70 288 20 10

Sampo Rosenlew skogsmaskiner firar 20 år 1997-2017 Försäljning Skogsmaskiner:

Återförsäljare:

Sampo-Rosenlew filial Sverige Industrigatan 37A, 544 50 Hjo

Myrvolds Maskiner AB Storgatan 63, 672 91 Årjäng Daniel Myrvold 070-670 55 54 daniel@myrvolds.se

Följ oss på Facebook

Ull hoodie

Denna jacka inkluderar även återvunnet material för extra sinnesro. Passar för vardagsanvändning och många andra utmanande äventyr, 1 500 kr från Haglöfs.

Skyddande skal

Skalbyxa i ledig passform, 4 500 kr från Helly Hansen . Materialet för maximalt skydd vid tuffa väderförhållanden.


LÄTTA PÅ ÖVERVIKTEN REDAN INNAN RESAN. HYR FÖRRÅD.

Stockholm • Göteborg • Malmö • Borås • Eskilstuna • Kungsbacka • Kungälv • Trollhättan • Uddevalla • 24storage.se • 020 - 670 670

14 INRIKES vinter


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Spännande skidåkning i Frankrike, Norge och Sverige Skidentusiasten och Linköpingsbon Fred Buttart driver företaget Upski Montain Guides AB, som arrangerar skidresor till Frankrike, Norge och Sverige. Företagets specialitet är spännande off-piståkning. text Fredrik dhejne I Norden har vi turer på Kebnekaise och i norra Norge. I Frankrike finns vi runt Saint-Jean de Maurienne son ligger söder om Genève och öster om Grenoble alldeles i kanten av naturreservatet la Vanoise som sträcker sig bort mot den italienska gränsen.

Vad är ni bra på? – Vi är duktiga på att hitta bra snöförhållanden och vi ser till att ta hand om allting på plats och göra det så bekvämt och bra som möjligt för gästerna. De flyger till Geneve eller staden Chambery, där vi hämtar och lämnar dem. – Vi skiljer oss lite från andra arrangörer genom att vi finns på orter som inte är så välkända och kan erbjuda rolig skidåkning. Runt Maurienne finns

15 olika resorter att välja mellan med en mycket varierad åkning med olika svårighetsgrader. Vi strävar också att vara lite mer personliga och diskuterar noga med kunderna om hur resan ska läggas upp, vilka arrangemang som de vill ha. Fred Buttart säger att många resenärer kommer tillbaka.

Måste man vara erfaren skidåkare på era turer? – Vi är öppna för alla oavsett erfarenhet. Vi ordnar olika grupper med hänsyn till erfarenhet och kunskap. Om en grupp reser tillsammans och vill hålla ihop under skidåkningen anpassas turerna så att alla i gruppen kan följa med. I Lappland går turerna på Kebnekaise vars massiv är mer alpinliknande än

Vi finns på orter som inte är så välkända och kan erbjuda rolig skidåkning. man skulle tro, med glaciärer, korridorer (couloirs), långa och branta backar och skarpa åsar. – Vi börjar från Nallostugan, omringad av otaliga branter som än så länge lockar få topptursbesökare! En perfekt plats för skidåkning. Sedan fortsätter vi till Tarfala, längst ner på Kebnekaise-glaciärerna och når slutligen Kebnekaise fjällstation. Målgruppen för Upski-guide är personer i 40-55 år.

– Men vi vill nu att också locka personer i 20-25-årsåldern genom att erbjuda lite billigare resor, bland annat till Norge. Säsongen sträcker sig i alperna från jul till den 15 april, i Norge varar den till slutet av maj och i Sverige till slutet av april. – Vi har vecko- och weekendreser där man reser ut onsdag och hem söndag, säger Fred Buttart till sist.

Mer info finns på: www.upguides.com och www.offpistmaurienne.com.

Restaurang Farang bjuder dig på en upptäcktsresa till de sydostasiatiska matkulturerna i Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien. Share food, delade rätter, uppmuntrar till att på ett socialt och avslappnat sätt njuta av läckra matupplevelser tillsammans. Cocktailbaren precis innanför entrédörrarna bjuder in till en after work eller en drink före maten. Följ gärna @farangstockholm på instagram för mer nyheter. Varmt välkomna!

Tulegatan 7 +46 (8) 673 74 00 www.farang.se info@farang.se INRIKES vinter 15


VÄRLDENS STÖRSTA

LÄNGDSKIDBUTIK Allt för din vinterträning,

erbjudande & tips

www.polder.se Passa på att besöka oss under jul- & nyårshelgen! Öppet alla helg/aftonfria dagar 9-15. Ordinarie öppettider: vardagar 11-18, lördagar 9-14.

VINTER BLIR DET ALLTID!

Terminalgatan 1, 571 34 Nässjö | Tel: 0380-80 000 | kundsupport@polder.se | Webshop: www.polder.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

6 annorlunda vinteraktiviteter Foto: VF, Fjällhästen Ammarnäs

Av åsa larsson

1. Vandringstur i stillhet på snöskor

Foto: Anette Andersson

Vandring i vinterklädda fjällandskap är minst lika vackert vintertid som på sommaren. Med snöskor på fötterna kan man trampa fram över snötäcket utan att sjunka ned. Vackra turer i tystnad och stillhet långt bort från det ständiga surret från liftarna eller trängseln i längdåkningsspåren, över snötäckta myrar, genom skogar och upp på fjällsluttningarna. De flesta av Svenska Turistföreningen anläggningar och många andra skidorter erbjuder guidade turer till fots och hyr ut snöskor. Storulvån arrangerar dessutom en speciell nattur i pannlampornas sken.

3. Topptur med stighudar

5. På hästrygg över snötäckta vidder Upplev knarret från hästarnas hovar, röken ur deras näsborrar och ett högljutt frustande när de fyrbenta vännerna rör sig fram över isbelagda älvar och snötäckta stigar. Vinterridning i fjällvärlden är en alldeles speciell upplevelse. De flesta hästar får lite extra energi när de ser en öppen och snötäckt yta och det är lätt att ryckas med i de stora djurens glädjeyra. På exempelvis Fjällhästen i Ammarnäs är det möjligt att ge sig ut på turer under hela året om på stadiga islandshästar.

Foto: Per-Olof Nilsson / Åre Bikes

Här finns det möjlighet att rida på vintern: Ammarnäs, islandshästar: www.fjallhasten.se Idrefjäll, westernridning: www.idrefjall.se

Foto: Anette Andersson

Foto: Evelina Rönnbäck

Foto: Anette Andersson

För dem som vill ta sig en tur bort från pistade nedfarter med ett lite mer hållbart alternativ än helikopter är en topptur, eller randonnée som det också kallas, ett perfekt val. Radonnée är franska och innebär ungefär samma sak som att gå på tur, men avsikten är att ta sig uppåt och sedan känna friheten av att åka utför. Skidan liknar en vanlig slalomskida, men med en bindning som är lös i hälen så att man kan gå uppför. När det är dags att åka utför låser man helt enkelt bindningen så att hela foten sitter fast. Under skidan fästs ”stighudar” som gör att man inte glider bakåt när man stiger uppför fjället. Svenska Turistföreningen arrangerar kurser för både nybörjare och vana skidbestigare på fjällstationer såsom Abisko, Sylarna, Helags, Storulvån och Kebnekaise. Se mer på www.svenskaturistforeningen.se. På bergsport.se/utomhus/skidalpinism/ latta-toppturer-for-alla/ finns turer i Abisko, Hemavan, Ramundberget, Riksgränsen, Storlien samt Tänndalen.

6. Cykla på snö och is 2. Med vinden som motor

Få fart på skidorna och känn hur vinden tar tag i skärmen och för dig ut över fjället. Snökite är en kombination av skidåkning, snowboarding och skärmflygning. Det enda som behövs är vanlig skidutrustning, en kite samt lite vind. Sporten är ganska lätt – kan man åka skidor eller snowboard och ta sig ned i en vanlig blå backe går det snabbt att med lite träning lära sig att hantera en snökite. Med drakens hjälp kan man sedan ta sig fram hur och vart man vill på fjället till områden som annars kan vara svåra att nå. Det gäller bara att ha extra koll så att där inte råder lavinfara.

Här kan du hitta snökiting: Grövelsjön: www.svenskaturistforeningen.se Åre: www.arekiteskola.se Sälen: www.salenskiteskola.se

4. Heliskiing för orörd terräng

Heliskiing innebär oftast skidåkning på orörd snö på flera olika fjäll under en och samma dag. Kombinationen helikopter, toppkänsla och den sagolika skidåkningen ger den ultimata skidupplevelsen. Turerna kan vanligtvis anpassas för skidåkare med mindre vana eller så att det passar dem som är mer avancerade och vill ha större utmaningar. – Jag har hållit på med helikopterskidåkning i Kittelfjäll sedan 1983. Fortfarande finns här många fantastiska, orörda områ-

den som ligger långt ifrån civilisationen och de vanliga nedfarterna. Skidåkare kommer hit från hela världen för att upptäcka vidderna och vår sagolika natur, säger Börje Marklund, helikopterpilot och ägare till HeliNord i Kittelfjäll.

Här kan du testa heliskiing: Kittelfjäll: www.helinordadventure.com Hemavan/Tärnaby: www.hemavantarnaby.com Riksgränsen och Björkliden: www.arcticelements.com

Upplev vintern på cykel. Lättare och roligare än man förväntar sig och tystare än att ta sig fram på skoter. En fatbike har bred fälg och extremt breda däck som gör det möjligt att ta sig fram i miljöer som tidigare varit otillgängliga för cyklister. Cykeln liksom flyter fram på den mjuka snön. Naturupplevelsen och tystnaden blir något alldeles extra. Enligt Pelle Nilsson på Åre Bikes är en el-MTB perfekt att cykla med i fjällmiljö på vintern. Man trampar själv, men får lite extra skjuts av cykelns eldrivna motor och orkar därför dubbelt så långt samt både uppför och nerför – helt enkelt en fantastiks upplevelse som bjuder på många skratt.

Här är några av de ställen som hyr ut cyklar på vintern: Åre: www.arebikes.se. Sälen, Lindvallen: www.salenaktiv.se Lofsdalen: www.karinssportbod.se INRIKES vinter 17


det vinner vi en tillgänglig, god och trygg vård. Istället så ser vi

Och missa in Stefan Branths intressanta gt byte av läkare går nämligen vårdbesök Att återinföra patientansvariga läkare skulle varaDen en relativt åtgärd idag hur patienter slussas runt och ställs inför ständigt nya vård­ profilintervju. folkkäreenkel tv-doktorn Med en patientansvarig läkare som har den medicinska överblick­ gt plågsamma he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s för f r å natt t r åstadkomma av e l me d i a bättre vård kontakter. delaroch meden sigmer av sinpatientsäker syn på framtidens en, tillsammans med smidigare organisation som har möjlighet att kontinuitet medicintekniska lösningar. utnyttja den tekniska utvecklingen, så skulle kontinuiteten i vården ter först vid livshotande sjukdom ska WENDELIN MEDIA önskar Heidi Stensmyre arig läkare, den bör finnas för alla vård­ öka. Vilket sannolikt är helt avgörande för att åstadkomma en mer dig trevlig läsning och Ordförande, Sveriges patientsäker och kvalitativt bättre vård. Jämlikheten i vården kom­ årdapparaten idag bygger istället på att återvinn gärna din tidning Läkarförbun eller lämna den vidare … mer också öka genom att patienter med sämre förmåga att tala för hävda sin rätt och ta sig runt i sjuk­ Vi ställde frågan till Craft, hur ska jag klä mig plagg efter träning och se till att det sig och tillgodose sina vårdbehov fårfören läkarkontakt som dess­ torkar (polyester torkar fort, men skall istället en ansvarig läkare som patien­ aktivfast utedag? a sig till så bryts anonymiteten och med utom kan ta det samlade medicinska ansvaret. helst inte torka med smuts/svett). Det är – Bra att tänka på vid en aktiv utedag inte nödvändigt att använda tvättmedel under vintertid är att planera sitt klädval g, god och trygg vård. Istället så ser vi utifrån tänkt aktivitet. Beroende på Att återinföra patientansvariga läkare skulle vara en relativt enkel åtgärd varje gång. När plagget tvättas se till att runt och ställs inför ständigt nya vård­ utetemperatur ochpatientsäker aktivitetsnivå bör för att åstadkomma bättre kontinuitet och en mer vård. inte använda sköljmedel då det förstör

24

INNEHÅLL

20

EHÅLL

1

du välja plagget närmast kroppen med omsorg. Allt beror på hur mycket fukt Heidi Stensmyren (svett) som skall transporteras bort från Ordförande, Läkarförbund kroppen för attSveriges du ska hålla dig varm under vintern. Temperatur och aktivitetsnivå styrtjockleken på plagg och materialval. Vid en hög aktivitet tipsas om att använda syntet som transporterar bort fukten, vid en lägre aktivitet välj gärna någon ullblandning, alternativt tjockare polyester. Med den varierande temperaturen och väderförhållanden som är i Sverige kan det vara väl investerat att ha flera underställ beroende på aktivitet och temperatur. Är det riktigt kallt ta ett mellanlager och avsluta sedan med ett skyddande lager tre mot vind/väta eller båda om det behövs. Tänk på att att inte ta på sig för mycket om du skall ut på träningspass och då det är lätt att bli för varm. Det kan vara lite kallt till en början men när du väl fått upp flåset blir det behagligt och mer lättränat än om du blir överhettad.

0640 år11 14 med20CRAFT Craft har en fyrtio årig produktutveckling bakom sig. Detta har varit och är fortfarande en fantastisk resa för företaget och dess varumärke. Kläder tillverkade av bomull har ersatts av funktionsplagg i olika typer av polyesterbaserade material. Ett smart och framgångsrikt ombyte som nu firar 40 år och som företaget hyllar med en tillbakablick och ett unikt jubileumserbjudande.

FÖRETAGSPRESENTATION

24

funktionen i materialet.

Jessica

craftsportswear.com Robertsson Wallén, prodjekledare.

Projektledare: Jessica Robersson Wallén VD Philip Wendelin Försäljningschef Henriette Wendelin Produktion WENDELIN MEDIA Tel 040-665 56 56 Email info@wendelinmedia.com wendelinmedia.com

22

Distribution Dagens industri Tryck V-TAB, 2016 Tidningen VÅRDEN trycks på miljövänligt pappe Omslagsbild Peter knutson

WENDELIN MEDIA är en renodlad affärspartne med inriktning på Content Marketing & Ämnesorienterade Tematidningar som distribueras i ledande Svensk Dagspress. Vi arbetar med värdeskapande redaktionellt innehåll och berikar våra läsare med intressanta artiklar Nu kanoch du som läsare tävla det klassisreportage medom välkända profiler och ledare När vårafrån annonsörer växer och gör fler affärer h ka understället CRAFT Jubileumerbjuuppfyllt vad WENDELIN MEDIA dande,viett paket för dam och ett paket för verkligen står

tävling

14 22 HUNDRA PROCENT FÖR

ON

förska tvätta Vad skautjagidag tänka som på när jag Vårdlänkens grundare – Arbetslivet ser inte likadant mina en plagg? år sedan. Då tog man anställning och Therese Löfall har 19 års tjugo – Polyester kan ganska lätt ta till sig jobbade ofta där fram till pensionen, säger lukt, så se till att alltid skölja upp ditt erfarenhet av bemanning Therese Löfall. Idag är människor i rörelse, vi byter arbete och rekrytering inom oftare och flyttar runt mer. Det gäller i allt Hon har sett större – Arbetslivet ser inte likadant ut idag som för utsträckning även inom vården. Och rundare vården. detoch har gjort konsultjobbet mer attraktivt. år sedan. Då tog man entill anställning inställningen ar 19 årshurtjugo Therese jobbade ofta där fram till pensionen, säger Löfall och hennes personal har själva lång erfarenhet från vården. En tydlig fördel Therese vårdpersonal Löfall. manning inhyrd Idag är människor i rörelse, vi bytermenar har förändrats. arbete hon. ng inom oftare och flyttar runt mer. Det gäller i allt

herr. (värde per paket ca 800 kr) Avsluta Craft egna slogan som börjar på Enjoy… samt motivera varför just du ska vinna ett jubileumspaket. Tävlingen pågår fram till den 26 november, maila in ditt svar till tavling@travelmedia.se Skicka med önskad storlek, färg och kontaktinformation.

NDRA PROCENT FÖR VÅRDEN Bemanning och rekrytering med insikt

har sett ngen till personal ändrats.

– Med vår bakgrund inom vården och

större utsträckning även inom vården. Och som ledare gör att vi på ett framgångsrikt sätt det har gjort konsultjobbet mer attraktivt. kan förstå konsultens önskemål och kundens Therese Löfall och hennes personal har själva krav. Vi vet vilka våra konsulter är och känner lång erfarenhet från vården. En tydlig fördel de allra flesta. Det gör att vi kan hand­ menar hon. leda – Med vår bakgrund inom vården ochoch coacha dem i deras vardag. Nära relationer till våra kunder och konsulter är som ledare gör att vi på ett framgångsrikt sätt vår styrka, säger Therese Löfall kan förstå konsultens önskemål och kundens krav. Vi vet vilka våra konsulter är och känner Bemanning & Rekrytering de allra flesta. Det gör att vi kan Vårdlänken hand­ leda och coacha dem i deras vardag.vänder Nära sig till privata och offentliga aktörer relationer till våra kunder och konsulter inomärhälsovård, sjukvård och omsorg i hela vår styrka, säger Therese Löfall Sverige. Med en bred kompetensbas och

Elenore Skog, konsultchef och ansvarig för Ma

lösning, där Vårdlänkens konsult stannar en längre period. Nöjda kunder är en förutsättning för Elenore Skog, konsultchef och ansvarig för Malmökontoret och Therese Löfall, grundare. personal i hela Sverige kan de ta sig an de Vårdlänkens existens. Rätt personal ska vara Vårdlänken Bemanning & Rekrytering flesta vårduppdrag. Vårdlänken erbjuder på rätt plats. INFO vänder sig till privata och offentliga aktörer lösning, där Vårdlänkens konsult stannar en växer och har nyligen öppnat kontor i Malm kvalificerade tjänster som socionomer, sjuk­ Vi på Vårdlänken Bemanning & Rekrytering vänder sig tillvård­ privata och inom hälsovård, sjukvård och omsorg i hela längre period. – Vi välkomnar och omsorgsperson sköterskor, läkare, psykologer, arbetstera­ Vårdlänken Bemanning & Rekrytering är offentliga aktörer hälsovård, sjukvårdför och social Sverige. www.vardlanken.se Sverige. Med en bred kompetensbas och Nöjdainom kunder är en förutsättning som villomsorg vidga sinai hela vyer och jobba för e Vi erbjuder kvalificerad personal, t.ex. socionomer och vårdpersonal utifrån och undersköterskor. miljö­ och kvalitetsledningssystem certifierade Telefon: 08personal 85 54 60 | 040Sverige 655 05kan 51 de ta sigpeuter, i hela an de fysioterapeuter Vårdlänkens existens. Rätt personal ska vara personlig arbetsgivare. kundens behov. Det kan röra sig om allt från korta bemanningsuppdrag till För att nämna några. enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004. flesta vårduppdrag. Vårdlänken långa erbjudervikariat på rätt plats.rekrytering av fasta tjänster. Nöjda Men målsättningen har aldrig varit att b eller kunder är en Vårdlänkens ledord: tjänster som socionomer, sjuk­ – Mångfalden gör att vi kan erbjuda hel­ – Vår värdegrund är robust. I vårt dagliga störst. En de många framgångsfaktorern kvalificerade förutsättning för vår existens. Rätt personal ska vara påavrätt plats. Kvalitet, frihet och utveckling hetslösningar och våra kunder kan lita på arbete jobbar vi med föroch att bidra till sköterskor, läkare, psykologer, arbetstera­ Vårdlänken Bemanning & Rekrytering är är närheten tillinsatser kunderna konsultern Vi välkomnar socionomer och vårdpersonal som vill vidga sina vyer och peuter, fysioterapeuter och undersköterskor. miljö­ kvalitetsledningssystem certifierade där patienten är i fokus. att vi fyller denochlucka uppdraget kräver. ett ekologiskt hållbart samhälle. Vi arbetar 655 05 51 arbeta för en personlig arbetsgivare. En av många– framgångsfaktorer är För att nämna några. enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004. Efterfrågan på våra konsulttjänster Kunden till hörkunderna av sig till och oss när de har ett därständigt medklienter värdegrundsarbete, som bland l närheten konsulterna patienter, och brukare – Mångfalden gör att vi kan erbjuda hel­ av vårdpersonal. bara öka arbetet framöver, tror mellan Therese Löfall. D – Vår värdegrund är robust. I vårt dagliga Antingen behövs enoch annat omfattar jämställdhet kvinnor ärbehov i fokus. Utmaningarna inom vården det sociala blir allt större. g trots politiska påtryckningar om begrän hetslösningar och våra kunder kan lita på arbete jobbar vi med insatser för att bidra till Vårdlänken erbjuder den flexibilitet som vårdgivarna behöver för att leverera tillfällig lösning som ett kort vikariat eller så och män och alla människors lika värde. och rättssäkerhet samt kvalitet i toppklass. att vi fyller den lucka uppdragetpatientkräver. ett ekologiskt hållbart samhälle. Vi arbetar ningar av vinster i välfärden. Utmaningarn kan beställningen vara en mer permanent Vårdlänken Bemanning & Rekrytering Kunden hör av sig till oss när de har ett behov av vårdpersonal. Antingen behövs en tillfällig lösning som ett kort vikariat eller så

ständigt med värdegrundsarbete, som bland annat omfattar jämställdhet mellan kvinnor och män och alla människors lika värde.

inom vården blir allt större och då erbjud Vårdlänken precis den flexibilitet som vård givarna måste ha för att leverera patien


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Ta snabbaste vägen till Åre i vinter! Visste du att BRA flyger direkt från Bromma - Stockholms cityflygplats till Östersund/Åre i vinter? Snabbt och smidigt till snön, helt enkelt. Boka via din resebyrå eller på flygbra.se

Flyg

a fr.

omm från Br

vgifter r och a e t t a k inkl.s

Reseperiod 21 december – 8 april 2018.

INRIKES vinter 19


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

aktuellt & utvalt Av elina sandqvist

Farlig flygning

Med en 1 200 kvadratmeterstor luftballong på scenen är Cirkus Cirkör tillbaka med den mäktiga föreställningen ”Under” om vind. Det handlar om 7 personer som kraschar och gör allt för att utmana tyngdlagen och vinna över vädret. Föreställningen tänjer på gränserna till vad en nycirkus kan vara och inspireras av regissörens egna upplevelser av en krasch. – Besökarna kommer att få uppleva något annat än vad de förväntar sig att uppleva. De kommer få uppleva akrobatik, dans, spektakulär scenografi, lågmäld cirkus, all in action med stora saker som vi inte kan kontrollera, de kommer få livemusik, de kommer få tystnad. Vi försöker pusha gränserna för vad samtida cirkus är, säger regissör Olle Strandberg.

En grön jul

Foto: Mats Backer

Tiderna går mot mer plantbaserad kost och restauranger med tydlig miljöprofil. För den som är intresserad av att implementera den nya filosofin i livet men ändå vill njuta av allt som jul och traditioner innebär så finns Miss Clara. Inspirerat av julbordet kommer kökshefen Daniel Guestatt servera en fyrarätters avsmakningsmeny på en tallrik istället för den traditionella buffen, som ofta resulterar i onödigt matsvinn. Den vegetariska varianten bjuder på spännande tolkningar av de klassiska rätterna, som exempelvis köttbullar av ricotta och kastanjemjöl eller curry-sill av aubergine.

Svart klassiker Använd istället för att äga

Nu finns ett sätt för trendmedvetna och inredningsintresserade att minska resursslöseri. Designtech-företaget Beleco erbjuder nämligen en tjänst som gör det möjligt att hyra designer möbler per månad. Till en kostnad av 5 procent på möbelpriset så ingår allt, de levererar, byter och tar med de använda möblerna. Beleco erbjuder även att kunderna betalar mellanskillnaden om det är en möbel man vill behålla. Perfekt lösning för dem som hoppar mellan bostäder att kunna anpassa sina nya livssituationer. Inte minst är denna Beleco ett fantastiskt sätt att styla sin bostad inför försäljning.

För att återkoppla till den helvita utställningen det svenska design märket Svenskt Tenn gjorde för 20 år sedan – så öppnar nu en utställning i färgen svart. I samband med utställningen säljs den populära vasen Dagg i en ny, nattsvart version. – Höstens utställning är vår samtida spegling av den vita utställningen, som 1997 blev omtalad för sitt sätt att visa Svenskt Tenns interiörer i ett då så modernt avskalat sammanhang. Den här utställningen bygger på mörker och kontraster, som gör att man upplever mönstren och möblerna på ett annat sätt, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

Indisk glögg

Årets glöggsmak har inspirerats av den färgstarka kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi. Marknaden har funnits sedan 1650 och är i dag Asiens största handelsplats. Bland världens alla dofter och smaker blev den vinnande kombinationen hos teamet från Blossa solmogen mango, kryddig spiskummin och het chili. – I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Har du också en affär på jobbet? Med Specters affärssystem blir det enkelt att sälja som du vill. Sälj i egna butiker och via din e-handel. Sälj till återförsäljare, på mässor eller fältförsäljning. Nu kan du sälja precis hur du vill! Gå in på www.specter.se för att läsa mer eller ring 0304 - 64 94 00 och boka en demo.

Framtidens affärssystem

INRIKES vinter 21


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

håll dig varm vinterns look i skidbacken

Jacka och byxa till henne Med denna snygga skidjacka med dun och asymmetrisk skärning blir man både varm och snygg i backen. Avtagbar huva och tejpade sömmar. Byxan i magenta är lätt vadderad, har fantastisk passform och tejpade sömmar, passar perfekt till den vita jackan. Från CMP. pris på jacka: 2. 295 kr pr is på byxa: 1. 195 kr

Jacka och byxa till honom Lätt, varm och härlig skidjacka fylld med dun och tejpar sömmar, praktiska fickor och avtagbar huva. Byxan i blått är lätt vadderad, har fin passform och passar utmärkt till den grå jackan. Från CMP. pris på jacka: 2. 295 kr. pr is på byxa: 1. 195 kr

Jacka och byxa till barn Skidset för barn, jackan har avtagbar huva och både byxa och jacka har tejpade sömmar. Från CMP. pr i s för byxa och jacka endas t 1.295 kr.

Foto: Marc Gasch

Skidparadiset

Andorra

med 210 km pist i strålande solsken Av Kim Hall

Den som vill uppleva sol under sin skidsemester är Andorra den mest snöoch solsäkra skidorten i Europa. Här finns Grandvalira med 210 kilometer pist, 67 toppmoderna liftar och 118 nedfarter utformade med olika längd och svårigheter. Med sina 300 soldagar är Andorra den perfekta skidorten för hela familjen. Furstendömet Andorra i Pyrenéerna i sydvästra Europa är en inlandsstat på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Huvudstaden är Andorra La Vella. Landskapet består till stora delar av bergsterräng. Landet har en medelhöjd på 1 996 meter över havet varav Coma Pedrosa är den högsta punkten på 2 946 meters höjd. – Du kan enkelt ta dig med buss till huvudstaden från samtliga skidorter. Andorra har över 2000 taxfreebutiker och restauranger och barer där man kan få ett gott kvalitetsvin under hundralap22 INRIKES vinter

pen. Du kan även besöka Caldeas pooler, bubbelbad och det romerska badet. Det är en prisvärd semesterdestination som har allt, säger Ulf Östmark, vd på Quality Travel, som representerar Andorra i Sverige.

Andorra har blivit en av de hetaste vinterdestinationerna dit många tusen svenskar reser på skidsemester. För tio år sedan fanns det inte en enda svensk som reste dit. Men idag är det ett turistmål som är väl värt att besöka och som har det där extra med god mat från både det franska och spanska köket till taxfree-priser. Skidområdet Vallnord består an nära 100 km pistlängd och är uppdelat i två system; Arcalís och Arinsal/Pal där varje system har sin speciella karaktär. För den äventyrslystne finns det bland annat helikopterskidåkning, paraglidning, hundspann, skotersafari, igloohotell, offpistskidåkning och isgocart. Dessu-

Andorra har blivit en av de hetaste vinterdestinationerna dit många tusen svenskar reser på skidsemester. Quality Travels hjälper till med hela paketet, med flyg från åtta flygplatser, transfer, hotell osv.

Vi har ett antal svenska guider på plats som hjälper till att göra vistelsen trygg och trivsam. tom arrangerar Quality Travels guidade arrangemangför sina gäster. – Vi har ett antal svenska guider på plats som hjälper till att göra vistelsen trygg och trivsam. Våra guider möter

upp vid flygplatsen och finns tillgängliga under hela vistelsen i Andorra. De kan också erbjuda pistvisning på våra bästa smultronställen. De ordnar utflykter och andra trevliga arrangemang så att våra gäster kan koppla av och njuta sin upplevelse i Andorra, säger Ulf Östmark. Bokning av liftkort med specialerbjudanden hjälper Quality Travel med. Barn under 15 år och vuxna över 70 år får gratis liftkort. För nybörjaren eller den som vill förbättra sin skidåkning finns Grandvaliras skidskola, som fått flera kvalitetsutmärkelser. Med liftkortet tar man sig genom hela systemet. Quality Travels hjälper till med hela paket, med flyg från åtta flygplatser, transfer, hotell osv.


a r r o d An he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

r e m m o k a n r e p l A u Gillar d ! a n r e é n e r y P a k s l ä du att

• Totalt 300 km snösäkra pister med 300 soldagar/år. • Gratis liftkort för barn och seniorer* Se villkor. • Svensk destinationspersonal bjuder på tips & arrangemang. • Flyg från Arlanda, Landvetter, Malmö, Köpenhamn, Linköping, Jönköping, Växjö & Kalmar.

www.qtravel.se Boka online eller på 0470-34 97 10

INRIKES vinter 23


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Hå (ljus fjellager) Nr. 38800

1797 Helags (amber lager) Nr. 31763

Härje (pale ale) Nr. 31081

losseN (ipa) Nr. 31082

mellaNkröket (ljus lager) Nr. 31083

En bra fjällskröna, historia, en plats eller ett träffsäkert lokalt porträtt. Kan vi inspirera och dessutom bjuda på en riktigt bra smakupplevelse så har vi lyckats. Vi tror nämligen att en god öl är som en riktigt bra historia. Vårt hantverksöl görs på bara naturliga råvaror och rent fjällvatten i byn Tännäs, Härjedalen.

NuvaraNde köp/beställNiNgssortimeNt på systembolaget.

varje fredag på bryggeriet kl 16.00-19:00 varmt välkomna!

24 INRIKES vinter

’Hå’ vår Nya ekologiska ljusa fjellager. eN frisk öl med alk 5,2% vol ocH med stark aNkNytNiNg till vårt vackra laNdskap vid fjälleNs fötter... HärjedaleN.

för bokningar gå in på boka.harjebrygg.se

...eller kom till tännäs i vinter och besök oss! smakprovning, guidade turer och bryggeributik.

Inrikes Vinterspecial  
Inrikes Vinterspecial  
Advertisement