Page 14

HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Foto: Sandra Lee Pettersson

AKTUELLT & UTVALT

BORDSDUKNING I NATUREN

I sommar är det naturens skafferi som är i centrum för Visit Swedens stora internationella matkampanj. Ett matbord väntar nu på matgäster på sex olika platser runtom i Sverige. Stjärnkocken Nicklas Ekstedt har varit med och skapat konceptet och recepten till detta äta ute koncept som drar igång under våren. Här handlar det om att du som gäst får tillgång till ett matbord ute i naturen. Men istället för att bara vänta på att få maten serverad är det du som gäst som både fixar fram ingredienserna och tillagar måltiden. Tillsammans med sex andra regioner är Jämtland Härjedalen först ut med att erbjuda ett bord i av naturen. Ett bord som tillverkats av Wikners i Persåsen och nu placerats vid fjällets fot i Bydalen. – Vi ser ett allt större intresse för gästerna att lära mer om vad man kan äta från naturen. Att få duka upp det på ett lokaltillverkat bord mitt i vår fjällnatur kommer att bli en uppskattad ny sommaraktivitet, säger Rickard Svedjesten, Bydalens Wärdshus. Bokar bord gör du på www.bookatable.com. I bokningen ingår sedan själva platsen vi bordet, och recepten till det ni kan tillaga. Härtill får ni kontaktuppgifter till en kontaktperson genom vilken ni kan boka utrustning för tillagning om det behövs. Det är även möjligt att boka en kock, en guide och en inkvartering för den som blivit alltför mätt och inte vill gå hem. Just nu finns bord att boka i Värmland, Småland, Skåne och Lappland samt på Västkusten och i Stockholms skärgård. – Målet är att sätta Sverige på kartan som ett land där vi lever nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism.

Läs mer om projektet och följ utvecklingen på:

The Glass Factory, glasmuseet i Boda, äger Sveriges

mest omfattande samling av konstglas, här finner vi över 50 000 objekt av över 50 konstnärer. I utställningen ”Glasriket Forever” visas historien om Glasriket utifrån unikt historiskt glas, filmmaterial och bilder. I museets glasmagasin visas den stora historiska samlingen. I formatet Crystal Collections fokuserar museet under hela 2019 på Glasrikets olika spännande glassamlingar samt samlingar från Sveriges olika studioglaskonstnärer. I ”Barnens Glass Factory” kan barn och ung-

Foto: Claes-Göran Wetterholm Archive

www.adventuresweden.com/the-edible-country

GLASRIKET FOREVER

domar prova på att vara glasblåsare, skapa egna föremål och pröva på gravering, glasmålning och glasfusing. Även samtida glas lyfts fram i bland annat den internationella, innovativa utställningar ”Knowing-Seeing-Painting” och ”Blomsterbuketten”. Även glas av Hanna Hansdotter, Fredrik Nielsen och Peter Hermansson visas. Vägg i vägg med utställningen finns glashyttan. Här kan ni se hur glas görs och inspireras av de internationella konstnärerna. Förutom glasshower erbjuder olika sommarkurser och workshops där besökarna själva kan prova på att formge och blåsa sitt eget glas med hjälp av hyttans glasblåsare.

TITANIC PÅ TURNÉ

Världens säkraste fartyg som någonsin byggts, var orden som användes i marknadsföringen av atlantångaren Titanic. Så var dock inte fallet, under sin jungfrutur 1912 kolliderade hon med ett isberg ute på Nordatlanten samma år den 15 april. Ombord fanns 2 207 personer, varav 1 496 miste livet. Allt sedan dess har hon varit ett av de allra kändaste förlista fartygen. På 1990-talet blev hon storfilm, och nu är hon åter aktuell i utställningsform – Titanic the Exhibition. Utställningen är en av världens största vandringsutställningar och här bjuds vi på myter, berättelser och livsöden. Omkring 200 original föremål som fanns ombord visas också upp. Fram till den 31 mars finns utställningen i Göteborg. Härefter seglar hon vidare till Uppsala, och till hösten lättar hon ankar för en ny destination.

Titanic the Exhibition Var: Fyrishov i Uppsala När: 17 maj – 25 augusti

14 INRIKES SOMMAR

Profile for INRIKES Magasin

Inrikes sommarbilaga 2019  

Inrikes sommarbilaga 2019  

Advertisement