__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Sommarspecial

magasinet för dig som reser i sverige

UPPLEV SVERIGE ITipsSOMMAR på smultronställen Drottningholms slott | Kustnära golfbanor | Svenska hamnar | På sadeln HALVA PRISET PÅ

175:- MUSEIENTRÉN! gäller t.o.m. maj 2019

Med Kulturarvskortet får du alltid 50% rabatt på entrén på över 300 museer och andra kultursevärdheter runt om i landet. Beställ kortet på www.svensktkulturarv.se, gäller t.o.m. maj 2019. Eller ladda ner appen Svenskt Kulturarv och köp kortet i mobilen. Gäller ett år från nedladdning. Företagskunder som vill berika sina till medarbetare och affärskollegor; beställ kortet på pren@mikab.se eller 044-10 10 22. Endast 140:- + moms.


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

redaktör Åsa Larsson asa@travelmedia.se

FORMGIVARE, traffic & webb Arian Parsi arian@travelmedia.se

projektledare Susanne Lundh susanne@travelmedia.se

Ansvarig utgivare Kjell Santesson medarbetare Yvonne Gull, Jane af Sandeberg Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Shutterstock

SEMESTER I SOMMARSVERIGE Sommaren hägrar och i år väljer jag och många andra svenskar att semestra i Sverige. För er som fortfarande funderar på vad ni ska hitta på kan ni inspireras av våra tips på vackra och intressanta platser från norr till söder. Vi har också gjort ett nedslag på Tjörn i Bohuslän som bjuder sol och bad och på en av de tio bästa skulpturparkerna i Europa, Pilane. Gillar du ovanliga djur kan du ta dig en tur till Avesta visentpark och se Europas största landlevande däggdjur. Eller varför inte ta en utflykt med båt Stockholms city och besöka kunden och drottningens hem Drottningholms slott? Vi tipsar också om kustnära golfbanor för dig som föredrar en aktivare sommar. Uppvuxen på västkusten har jag tillbringat många sommarveckor i båt, något av det mest avkopplande som finns. INRIKES har gjort en seglats runt Sverige och besökt många av båtlivets pärlor. Själv gillar jag också att cykla. Vi tipsar om flera fina platser med leder och vägar som passar att cykelsemestra på. Själv tar jag hojen till och färjan ut till Utö – en av Stockholms skärgårds största och vackraste öar. Ni hittar mig på Bryggans Café & Bar nere vid hamnen. Om du flyger i sommar hittar du vårt magasin på inrikes terminaler. Vi önskar dig en trevlig sommar tills vi ses nästa gång.

Åsa Larsson, redaktör

En rikare upplevelse Lämna bruset och boka in Västerbotten i sommar. Här kan du vandra mellan höga fjälltoppar, cykla i orörd vildmark, fiska i bottenlösa sjöar, rida längs vackra skogsstigar, njuta av lokala delikatesser och ta del av den samiska kulturen. Allt det som tillsammans format platsen till det den är i dag. visitvasterbotten.se

INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

www.travelmedia.se


Drottningholms Slott ETT KUNGLIGT SLOTT OCH ETT VÄRLDSARV

Ä · V

·

OR

E M IA O ND

RL D S A R V

L D H ER

IT A

L

ur unesco:s motivering till upptagningen på väldsarvslistan

W

www.kungligaslotten.se tel +46 8 402 62 80

” ...det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid... ”

GE

IN

Välkommen till världsarvet Drottningholm! Upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass med höjdpunkter som Hedvig Eleonoras paradsängkammare, den storslagna slottsparken och det kinesiska lustslottet. Slottsbutik och kafé.

· P A T RI M

O

Drottningsholms slottsanläggning är upptagen på Unesco:s världsarvlista


Det finns massa skäl att besöka Halmstad. Vissa kommer hit för vår natur, andra för vår kultur. Men nu vill vi fokusera på lugnet. Du kan tacka oss senare.

FOTO: Patrik Leonardsson

destinationhalmstad.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Sverige på semestern Gör som allt fler, upptäck Sverige i sommar. Här får du massor av vackra, roliga, spännande och rofyllda förslag – något för alla med andra ord.

Foto: Fredrik Lewander

Gå på is Att under sommartid kunna färdas över mäktiga glaciärer är en fantastisk naturupplevelse och ett spännande äventyr! Vid Kebnekaise och Sveriges vackraste högalpina dal – Tarfala – kan du gå kurs. Information finns hos Svenska Turistföreningen.

Foto: STF /Anette Andersson

TEXT ÅSA LARSSON

Levande historia

Vandra i Världsarvet

Jamtli i Östersund är ett friluftsmuseum med kulturhistoriska hus och gårdar samt ett inomhusmuseum med utställningar. I Jamtli Historieland är det som att kliva in i en temapark där man kan besöka olika miljöer och träffa människor från olika tider.

Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista. En av Sveriges vackraste leder går här mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik. Den är 13 mil lång och bjuder på såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap.

En pärla i Stockholms skärgård Utö är en av de större öarna i Stockholms skärgård. Upplev svenska sommaren när den är som bäst: förtrollande skogar, böljande ängar, stränder och klippbad. Bada, cykla, paddla kajak. Här finns flera restauranger och Värdshuset med hotellrum och vandrarhem.

Historisk småstad med charm

Foto: STF/Torbjörn Gylleus

I dag är Vadstena en liten rofylld pittoresk stad med gränder, kullerstensgator och låga trähus från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talen. På medeltiden var det en av Sveriges viktigaste städer. Här finns Vadstena Kloster, som i dag är hotell, samt Nordens bäst bevarade renässansslott, som Gustav Vasa lät bygga.

Svenska ord-minnen Hasse & Tage-museet i Tomelilla. En koncentrerad upplevelse av två av våra största komiska genier genom tiderna. Det är ”världens minsta filmmuseum och största Hasse & Tage-museum”. På 15 kvm får du som älskar dem båda massor av aha-upplevelser.

Nytt nattlopp i fjällen Fjällmaratonhelgen i Sälen lanserar en ny, unik upplevelse – Fjällnatten Sälen. Det är ett lopp där deltagarna får njuta av storslagen, stillsam fjällmiljö i pannlampornas sken. Sedan tidigare finns hel- och halvmaraton, fjolårets nyhet 10 km samt Barnens Fjällmaraton. Löplopp som bjuder in till att fokusera på upplevelser

Under ytan Upptäck Gotlands mer svårtillgängliga, men väldigt vackra, sida – under havsytan. En guide tar dig med till skeppsvrak från svunna tider och visar öns unika djuroch växtliv. Svenska Turistföreningen har information om dyksafari med guide på Gotland.

mer än den traditionella jakten på tider är hett i motionssverige. Nya lopp i svenska fjällen, med totalt sett fler deltagare, är ett bevis på detta. Bagheera Fjällmaraton Sälen är ett av dessa lopp och samtidigt ett av landets största fjällmaratonlopp.”

INRIKES SOMMARSPECIAL 5


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Vandra i midnattssolen Abisko ligger 250 kilometer norr om polcirkeln och är en av Europas äldsta nationalparker med unika växt- och djurarter och Kungsledens början. Ta linbanan på fjället Nuolja och vandra i skenet av midnattssolen. Hitta information om guidade turer hos Svenska Turistföreningen.

Klappa djuren Furuviksparken är en djur- och nöjespark öster om Gävle för både stora och små. Här finns 70 olika djurarter, du kommer så nära att du ibland kan ta på dem – och de på dig. Här finns också bergochdalbanor och karuseller.

Vackra Hälsingegårdar

Akvareller av Lars Lerin Lars Lerin är en av Sveriges mest älskade konstnärer och räknas som Nordens främsta akvarellist. Hans tv-serier har lockat många tittare. Hans permanenta konsthall är Sandgrund i Karlstad.

En oas i Bohuslän Långt ut i det bohuslänska havsbandet ligger Väderöarna. Det är några hundra öar, klippholmar och skär i en av världens vackraste skärgårdar. Här är vilt, vindpinat och rogivande. Det finns möjlighet att äta och övernatta på Väderöarnas värdshus på en av öarna.

Foto: Lisa Berggren/ DHAB

Foto: Anne Hedlund

I Hälsingland finns närmare 1 000 Hälsingegårdar varav sju ingår i Unescos världsarvslista. De är byggda under 1800-talet. Vackert målade interiörer och med rik snickarglädje samt byggda för fest. Världsarvsgården Jon-Lars hittar du i Långhed i Ovanåkers kommun. Gården byggdes på 1850-talet av två bröder som inredde varsin halva av huset i helt olika stilar. Gården är privatägd så visning måste bokas i förväg. Men det är värt besväret.

En dag på stranden Sola och bada är en av de saker som svenskarna helst gör på sin semester. Tylösand är den mest kända badorten, den är en del av en drygt 4 kilometer lång sandstrand med dyner. I Halmstad finns också ett vackert slott, Nissan och Carl Milles-fontänen Europa och Tjuren.

På upptäcktsfärd i Vattenriket Kristianstads Vattenrike bjuder härliga upplevelser i varierat landskap. Vandra, cykla, paddla och skåda fågel i ett av landets artrikaste områden. Mitt i Kristianstad, mitt i Vattenriket ligger naturum med utställning, guider och information. Leta märlor i bäcken, titta på fiskar i akvariet och njut av panoramavyn över våtmarkerna. Fika på Café Årum och ta en tur med Opteryx genom Vattenrikets fina natur!

Campa i Östergötland Vadstena Camping ligger tre kilometer norr om Vadstena. Här campar du i ett naturskönt område med närhet till stranden. Du har även möjlighet att hyra villavagnar och stugor. Det är en familjecamping med aktiviteter som pingis, studsmatta, hinderbana, boule, beachvolley och minigolf. Soliga dagar 6 INRIKES SOMMARSPECIAL

finns möjlighet att hyra trampbåt eller kanot samt åka vattenrutschkana. Intill Vätterns strand ligger en grillkåta där man kan njuta av en underbar grillstund med utsikt över den vackra solnedgången. Under juli och augusti är det dans, spelningar, bingo och quiz l i restaurangen och det finns en kompisklubb KK för de små. Läs mer: www.vadstenacamping.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Box Destilleri - Norrländsk whisky på export

Just där den mäktiga Ångermanälven slutar sin vindlande färd från Lapplandsfjällen och för första gången möter havet ligger en av Höga Kustens pärlor. Box Destilleri – The High Coast Distillery – producerar whisky sedan 2010, och som man gör det! I dag finns den norrländska whiskyn att hitta långt utanför Sveriges gränser och lilla Bjärtrå. Ångermanland och Sverige har blivit en av whiskyvärldens nordligaste pilgrimsplatser.

– I år har det varit en bit under 32 grader kallt och i somras låg temperaturen som mest runt 30 grader. Då händer det mycket i lagerhusen, säger Hasse Nilsson.

Hasse förklarar att mycket av Box-whiskyns hemlighet beror de höga temperaturvariationer som klimatet i Höga Kusten bjuder på. Temperaturskillnaderna gör att whiskyn vandrar ut och in i ekfatens väggar där smakämnen utvecklas. Även det iskalla vattnet i Ångermanälven är en viktig naturtillgång som gör kylningen av processen mer smakgivande än kanske någon annanstans.

som Ett ing muse et um an na t!

Whiskyn från Box, ja platsen heter faktiskt så, är sensationellt mogen trots sina unga år. Signaturprodukten Box Dálvve

är i dag en av toppsäljarna på Systembolaget i kvalitetssegmentet 450 – 600 kr. Trots sin ringa ålder på omkring fem år står sig Dálvve synnerligen väl mot mångdubbelt äldre och dyrare whiskysorter. Hur kommer det sig: vi frågar Box Brand Manager Hasse Nilsson. – Det handlar väldigt mycket om passion och besjälade medarbetare som brinner för att göra en whisky i världsklass. Men också om de naturtillgångar som bara Norrland och Höga Kusten kan ge oss.

30 000 Upplaga

170 000 Läsare

2 000 Grundad

Följ Inrikes Magasin Inrikes är magasiet för dig som reser i Sverige. Här möter www.inrikesmagasin.se

#1 2017

#4 2017

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#8 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

INRIKES #5 2016

SOMMAREN I CITY TYLÖSAND – SPA & NÖJE

#6/7 2016

#11/12 2016

UPPTÄCK VASALOPPET TEMA: HÄLSA & SJUKVÅRD, GOURMETMAT I BAREN FRAMTIDENS KONTOR, MAGASINET FÖRMILJÖ DIG

REGION VÄSTRA GÖTALAND VÄXTER PÅ GRILLEN

FLYGPLATSSTADEN BYGGER UT REGION: STOCKHOLM MÄLARDALEN

#5 2016

SOM RESER I SVERIGE

www.inrikesmagasin.se

SVERIGES BÄSTA NÖJESPARKER BESÖK PÅ SLOTTET

MAT & NATURUPPLEVELSER REGION: VÄSTERBOTTEN

TEMA JAKT ATTRAKTIVA KOMMUNER MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

BYGGER MED SOLEN I FOKUS AKTIV SEMESTER I SVERIGE

#9 2016

TEMA: MÖTEN, HÄLSA & BEHOVET AV UTBILDNING ALLT FLER PÅ VANDRING MAGASINET FÖR DIG REGION: SKÅNE & ÖRESUND

REGION GOTLAND SVERIGES BÄSTA CAFÉER

UPPTÄCK SUNDSVALL SPA I CITY

MILJÖ & FRAMTID LÄGE FÖR LOGISTIK MAGASINET FÖR DIG

TEMAN: LOGISTIK, TRÄNING & MÖTEN MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

EN HELKVÄLL PÅ OPERAN REGION: JÖNKÖPING & KRONOBERG

SOM RESER I SVERIGE

TEMA: RENOVERING, LOGISTIK & ENTREPRENÖRER

#3 2017

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

MILJÖMÄRKTA FASTIGHETER DEN FRANSKA BISTRON

#3 2016

DIG SOM RESER I SVERIGE

TEMAN: MILJÖ, HÄLSA & FRAMTIDENS BOENDE

MILJÖMÄRKTA FASTIGHETER BOKA MÖTE I UPPSALA

TEMAN: ENTREPRENÖRER, KONTOR & TRANSPORTER

UPPTÄCK SKÄRGÅRDEN SALTA BAD I VARBERG

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#4 2016

www.inrikesmagasin.se

JULBORDET ÄR UPPDUKAT REGION: NORRBOTTEN

JULBORDET ÄR UPPDUKAT TEMA: AFFÄRSSYSTEM REGION: VÄSTERBOTTEN MAGASINET FÖR FASTIGHETER & LOGISTIK

www.inrikesmagasin.se

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

INRIKES #4 2016

INRIKES #3 2016

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

#10 2016

MIDDAG PÅ KLUBBEN SPA & MÖTEN

#2 2017

SOM RESER I SVERIGE

UPPTÄCK MALMÖ BÄSTA RESTAURANGERNA

STOCKHOLM & MÄLARDALEN FRÅN SLOTT TILL VILLA

FRAMTIDENS BOENDE KOMMUNER & INNOVATIONER

SVERIGES 10 BÄSTA GOLFBANOR UPPTÄCK SOMMARSVERIGE

MIDDAGSUPPLEVELSE I NUTID REGION: KALMAR, ÖLAND, SKÅNE

TEMA: SPARA I FONDER FRAMTIDENS BOENDE MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

REGION VÄSTERBOTTEN UTESERVERINGAR I STAN

MILJÖ – SOLENS KRAFT FRAMTIDENS KONTOR

Följ oss facebook.com/inrikes inrikes_magasin inrikesmagasin www.inrikesmagasin.se

Just nu pågår en storsatsning på destilleriet. Efterfrågan har inneburit att två nya pannor och sju nya jäskar måste installeras och därtill har en rad andra ombyggnader blivit nödvändiga. Inte minst i besökscentrat och konferenslokalerna. – I sommar har vi öppet alla dagar med guidade turer, restaurang, souvenirbutik med mera. Självklart har man möjlighet att prova vår whisky och köpa ett eget whiskyfat om man önskar. Även om man har besökt ett whiskydestilleri tidigare är Box en svårslagen upplevelse. Att mötas av 10 000 whiskyfat i lagerhusen ger en närmast andäktig känsla. Att platsen sedan är en av Höga Kustens och whiskyvärldens vackraste gör ju upplevelsen ännu större, avslutar Hasse Nilsson.

Välkommen till

Jamtli i Östersund

Jamtlliand Histor1i9eaugusti 23 juni–

Här finns alltid något att se och göra

www.jamtli.com


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

En -dag på slottet Drottningholms Slott Ta båten från Stadshuskajen, ät lunch ombord och kom redo att utforska ett magnifikt slott, en teater och en stor park. Resan på Mälaren tar en timme och du landar mitt i historien ute på Lovön. TEXT YVONNE GULL

Drottningholms Slott, slottsteatern, slottsparken och Kina Slott är sedan 1991 klassat som ett världsarv av Unesco, vilket är en av anledningarna till att besökare hittar hit. En annan är självfallet att kungaparet 1981 valde att bosätta sig här i slottets södra del. Slottet bjuder på fina paradvåningar öppna för besökare året om. Här vandrar du runt på egen hand eller bokar in dig på en visning. Året var 1661 på drottning Hedvig Eleonora köpte dåvarande Drottningholms slott som den 30 december samma år brann ned till grunden. Hedvig Eleonora valde att anlita arkitekt Nicodemus Tessin den äldre för uppdraget att uppföra ett nytt slott, Nicodemus Tessin den äldre hann under åren skapat flera av de magnifika barockinteriörerna här såsom bland annat trapphuset, Ehrenstrahlsalongen och Hedvig Eleonoras Paradsängkammare. Hans efterträdare, Nicodemus Tessin den yngre, tar över uppdraget 1682 då hans far dör. Under hans ledning färdigställdes bland annat Karl XI:s galleri. Nästa drottning som skulle sätta sin prägel på slottet var Lovisa Ulrika av Preussen som i samband med att hon gifte sig med kronprins Adolf Fredrik fick slottet i bröllopsgåva år 1744. Under hennes tid införlivades den franska rokokostilen. Carl von Linné arbetade på slottet med att bearbeta den kungliga naturaliesamlingen och hans böcker finns självfallet i det fina biblioteket, Lovisa Ulrikas bibliotek. År 1777 löste staten in Drottningholm och Gustav III kom att 8 INRIKES SOMMARSPECIAL

flytta in, och han låter uppföra den stora romantiska engelska parken. Den charmigaste vägen att ta sig ut till Drottningholm är självfallet medelst båt men själv tar jag bilen ut för att träffa Boel Bodvik, platsansvarig på Drottningholms Slott. Vi tar en tur genom de fina paradvåningarna och det finns mycket att se och upptäcka, jag ber Boel lyfta fram tre extra intressanta rum som du inte bör missa: Hedvig Eleonoras sängkammare Blir vårt första stopp. Rummet var på sin tid våningens viktigaste rum, och ett rum där morgonceremonin enligt fransk förlaga hölls. Dock valde Hedvig Eleonora att sova i ett annat rum men tog emot här om morgonen. Stilen är barock och rikligt dekorerad med guldornament och kolonner. Sängen står på ett podium och golvet är även det ett riktigt praktarbete. Trapphuset Nästa stopp gör vi i trapphuset som är arkitekt Nicodemus Tessin den äldre kanske mest överdådiga rum och som redan på sin tid uppmärksammades internationellt. Marmoreringar i olika färgsättningar, stuckaturer, skulpturer och en magnifik takmålning hittar vi här. Nyligen avslutades ett restaureringsarbete här och trapphuset är nu i prima skick. Intressant att tänka på är att detta var en del av slottet som användes för att umgås i. Lovisa Ulrikas bibliotek Är vårt sista stopp. Det fina biblioteket ligger i en tillbyggd flygel som ursprungli-

gen var tänkt som tavelgalleri. Men 1760 låter Lovisa Ulrika arkitekten Jean Erik Rehn inreda rummet till ett bibliotek. Stilmässigt möter vi en blandning av rokoko och klassicism. Att böckerna har matchande omslag berodde helt enkelt på att man lät dem kläs om. Det talas ibland om att Drottningholms Slott är en kopia av slottet i Versailles, men så är det inte riktigt förklarar Boel Bodvik. – Båda slotten är samtida och visst har de hämtat inspiration från varandra men även från andra samtida slott och byggnader. Gemensamt är dock att de båda har en tuktad barockträdgård utanför slottsfönstren. Inspirationen är hämtad från franska slottsträdgårdar där det rådande idealet inkluderade strikt symmetri och en tuktad natur. Utmaningarna var många. Totalt finns här 90 hektar slottspark och barockträdgården är omgiven av den något mer vilda engelska parken på båda sidor. För att få mesta valuta av ditt besök ute på Drottningholm bör du stanna några timmar, ett minimum är två timmar om du i raskt tempo vill beta av slottet, teatern och Kina Slott. Men för att hinna strosa runt i den engelska parken och äta i Karamellan eller njuta av egen picknick i parken kan du absolut lägga på ytterligare några timmar. Bra att känna till är att det inte finns några förvaringsmöjligheter för större väskor då ni besöker slottet. Är ni

flera så är det smart att gå i omgångar. Alternativet är annars att äta eller fika i Karamellan. Självklart frågar jag även om Boel Bodvik har några tips för hur du kan öka din möjlighet att träffa kungen eller drottningen. – Ja det har hänt att kungen promenerat i parken och förvånade besökare träffat honom. Men det är inte jättevanligt, säger hon med ett leende. Det du dock kan göra är att gå in på kungahusets hemsida och se deras kalendarium. Är de inte uppbokade och den stora flaggan med riksvapnet är hissad så finns absolut en möjlighet att kungen eller drottningen kan skymta förbi. Ett som är säkert är att det efter en dag härute på Drottningholm är lätt att förstå att kungafamiljen valde att flytta hit.

Tips: Mer information: www.kungahuset.se www.kungligaslotten.se Boka båtresa och eventuellt även mat: www.stromma.se Drottningholms Slottsteater: www.dtm.se


56.26" BOX DESTILLERI NE 17°63° 47'0' 5.70",

Avesta Visentpark

90

KRAMFORS

Välkommen till en av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten – europeisk bison, en starkt hotad djurart. I Avesta Visentpark finns idag ca 25 visenter och varje år föds ca 4-8 kalvar. Genom olika samarbetsavtal i Europa är ambitionen att mellan 5 – 10 visenter årligen ska sättas ut i det fria i nationalparker runt om i Europa, främst i Karpaterna. En visenttjur kan väga upp till 1 ton och är väl medveten om sin storlek och styrka så det gäller att hålla sig på rätt sida av staketet. Djurhägnen omsluter en liten bondgård från förra sekelskiftet. I logen finns en utställning att titta på, och i ladugårdsfiket eller i trädgården kan du äta något gott och ta en fika.

334

VÄLKOMMEN

till

332

BOX DESTILLERI

90 E4

HÖGA KUSTEN BRON

BUTIK, CAFÉ OCH GUIDADE VISNINGAR Öppet med servering och guidade visningar alla dagar juni till augusti samt första lördagen i övriga månader. Öppet året runt för bokade grupper och företag.

Barnens Visentpark

För barnen finns det stora grönområden att busa på, en mysig lekstuga att leka i, klätterstolpe, gungor, hopphage och styltor. I lekstallet med sina boxar och käppvisenter kan barnen vara inomhus och leka även vid regnigt väder. I den lilla lekstugan kan barnen färglägga visenter att ta med hem. Eller varför inte laga lite mat och leka visentcafé?

För mer information – boxwhisky.se

BOKA EN PROVNING

MINST TVÅ VISNINGAR PER DAG UNDER SOMMAREN

CAFÉ MED FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

FOTO: MALIN MATTSON

Öppet: 20 maj – 16 september, alla dagar (ej midsommarafton), kl. 10.00–16.30 Besöksadress: Gammelängsvägen 7, Avesta | Kontakt: 0771-62 62 62, avesta@visitdalarna.se (Avesta turistbyrå, Visit Dalarna) www.avestavisentpark.se

BOXWHISKY.SE

★ STUGOR OCH VILLAVAGNAR – QUICKSTOP 18.00-10.00 ★

FAMILJECAMPING

Med campingen som bas har du upplevelser för en hel vecka inom räckhåll i en av Sveriges största turistregioner.

Tågresor

VID VÄTTERVIKSBADET

Tel 0143-127 30 info@vadstenacamping.se www.vadstenacamping.se

Mysig restaurang

Butik

Bangolf


Öpp

et 23

juni

-19 a ugu

sti

FÖRHANDSBOKA DIN BILJETT! Över 1m

under 1m

360kr 0kr

BOKA NU:

leksandresort.se/sommarland

ALLTID

28-30°

A!

I POOLERN

Årets nyheter

Jump Park med 40 m världens b Airtrack, ästa Kaltsch uetz tramp studs där d oliner med u landar m grym jukt i en Bag samt 1, 2, 3 Jump, nytt , 6 och 9 m bollhav eters hopp ner på giga uppblåsbar ntiska a hoppkud dar!

SISTA MINUTEN

995

Maxat Kul (stuga) FR. 3 495 KR

Älska familjetid (camping) FR. 3 425 KR

Billys Miniäventyr (stuga) FR. 2 800 KR

2 nätters logi i stuga. 3 dagars entré till Leksand Sommarland. Minidisco med Billy Bäver. Familjeshow. Fri parkering på Leksand Sommarland på ankomst- & avresedagen. Avresestädning.

3 nätters logi på camping. 4 dagars entré till Leksand Sommarland. Minidisco med Billy Bäver. Familjeshow Fri parkering på Leksand Sommarland på ankomst-& avresedagen.

1 natts logi i stuga. 2 dagars entré till Leksand Sommarland. Minidisco med Billy Bäver. Familjeshow. Fri parkering på Leksand Sommarland på ankomst- & avresedagen. Avresestädning

3 NÄTTERS CAMPING

MIDSOMMAR 1.000 KR RABATT GÄLLER GUL CAMPINGPLATS 21/6 – 24/6

KR


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Upplev Tjörns - 3 unika besöksmål

Ute på Tjörn hittar vi några av Bohusläns populäraste turistmål. Här kan du uppleva konst och kultur. Naturupplevelsen kommer på köpet och vill du kan du även ta dig ut till någon av öarna härutanför. TEXT YVONNE GULL

Upplevelserna på Tjörn är många, här finner vi nämligen tre unika besöksmål, mängder av aktiviteter och fin natur. Vi börjar med att berätta lite mer om Nordiska Akvarellmuseet, Skulptur i Pilane och Sundby säteri som alla pockar på uppmärksamhet. Skulpturvandring Skulptur i Pilane ligger i ett forntida landskap där fåren betar och där du på egen hand vandrar runt och tittar på årets upplaga av skulpturer. Men inte allt är nytt, i år möter vi ännu en gång skulpturen Anna, det 14 meter höga kvinnohuvudet skapat av den spanska konstnären Jaume Plensa. – Anna blir kvar, åtminstone över sommaren 2018. Principen är att vi byter konstverk varje år men många har förälskat sig i det här verket och vill att Anna ska stanna för gott i Pilane – ungefär som Eiffeltornet blivit kvar i Paris och Frihetsgudinnan i New York, berättar Peter Lennby, som driver verksamheten på Skulptur i Pilane. I år kommer du även kunna se Per Svenssons Ocean Audioscope, som är en gigantisk trattformad hörapparat, gjord specifikt för att man ska kunna lyssna på havet. Den står högt uppe på en av Pilanes bergstoppar och riktas ut mot fyren Pater Noster och Västerhavet. I parken flyttar även bland annat den brittiska konstnärinnan Laura Fords tre björnar in, samtidigt som landsmannen Tony Cragg återvänder denna gång med verket Pool. Ett två meter högt ägg tillverkat av naturligt äggskal av Hedvig Bergman finns också med i årets utställning.

– Det här är en magiskt plats, och visst går den att uppleva på en timme. Men jag rekommenderar varmt att ni stannar lite längre för att ta in skulpturerna och miljön, säger Lena Karlstedt, avdelningschef för turism på Tjörns kommun. Akvarellmålning Nordiska Akvarellmuseet ligger nere i hamnen och har öppet året om. Alldeles intill ligger en badplats med hopptorn, perfekt om man behöver svalka sig

emang. Blir ni hungriga finns här även restaurang Vatten, som även har uteservering ute på bryggan. Självklart finns en hel del fisk och skaldjur på menyn. Nordiska Akvarellmuseet invigdes sommaren 2000 och har sedan starten ett uttalat mål att vara en mötesplats för konst, människor och natur. Ett museum för konst baserad på vatten, pigment och papper. – Det är en ynnest att ha ett sånt här museum i en så liten kommun som Tjörn, säger Lena Karlstedt.

En resa bak i tiden till 1600-talet då Margareta Huitfeldt ägde markerna kring säteriet är även den möjlig att göra. I Östra Flygeln finns en utställning som berättar både hennes och säteriets historia. Den 20 juli firas även Margaretadagen – håll utkik på hemsidan för mer information. Och skulle du nu vilja uppleva mer av Tjörn är ett alternativ att ta en färja ut till en ö utanför, totalt finns 1 576 öar och skär, vissa når du endast medelst egen båt, andra med färja. Åstol, Härön och Dyrön är alla öar perfekta för den som vill ha en aktiv semester med paddling, vandring eller cykling på agendan. Fina bad och klassiska skärgårdssamhällen väntar på att upptäckas och upplevas. På agendan i sommar Frivolt en Barn- & ungdomsfestival 11–12 augusti Aktiviteter av alla de slag från sandbyggetävling, häng och DJ till målarverkstad, bad och skattjakt.

innan eller efter besöket. Sommarens utställning heter Fusion och är ett urval av verk från museets samling där flera konstnärer har arbetat på plats i Skärhamn med väggmålningar och verk både inne i museets konsthallar samt på utsidan. Elva konstnärer medverkar och ger en ny tolkning av museets samling. På museets övervåning kan man sitta ner och själv prova på att måla med akvarell. Här finns även aktiviteter för hela familjen, bland annat en öppen verkstad för er som vill prova på akvarell men även sommarkonstskola och andra even-

Både vid Skulptur i Pilane och från Nordiska Akvarellmuseet kommer du att under Tjörn Triathlon i augusti se tusentals atleter som simmar, cyklar och springer i området. En mix av konst, kultur och triathlon gör att tävligen även kallas Världens svettigaste konstrunda!

Tjörn Runt by COWI 18 augusti Klassisk seglats sedan 1960-talet, en tävling för både olympiamästare och familjeseglare. Start och mål i Stenungsund, rundningsmärke på Tjörn.

Tidsförflyttning Sundsby säteri är ett utflyktsmål för hela familjen med fina trädgårdar, naturlekplats för barn, en fin köksträdgård och vandringsleder. Här finner ni bland annat Bohusläns största sammanhängande ekskog.

Tenson Tjörn Triathlon 25 augusti SM i Triathlon bjuder på 1 900 meter simning, 90 kilometer på cykel och 21 kilometer löpning. Tävlingen har ett regnbågstema i år för att visa stöd för allas lika värde. INRIKES SOMMARSPECIAL 11


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Kustnära banor från väst till öst Havet sägs ha en lugnande effekt på människan och golf är en sport med många positiva hälsofördelar. Så varför inte kombinera de båda? Sverige bjuder på många trevliga golfbanor där vinden från havet samt doften av saltvatten och tång är påtaglig. INRIKES presenterar här några av dem. Foto: Jacob Sjöman

TEXT åsa larsson Falsterbo golfklubb.

Foto: Jacob Sjöman

cirka 15 000 greenfee-gäster varje år.

Vilka är era mest vackra hål och varför?

Fjällbacka golfklubb.

Fjällbacka Golfklubb Fjällbacka är ett pittoreskt litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet på västkusten. Drygt 2 kilometer norr om samhället ligger Fjällbacka Golfklubb. Banan är rankad bland topp 50 i Sverige och topp 100 i Norden. Golfbanan har en utmanande karaktär och ligger i en dalgång omgärdad av klippor på sidorna och Anråsälven som skär tvärs igenom området. De snabba och fasta greenerna är uppbyggda enligt USGA:s rekommendationer och är mycket uppskattade bland medlemmar och gäster. – Vi ser havet från flera av hålen och dessutom går elva av hålen utmed den vackra Anrås­älven. Vid första hålet slår man över precis där den mynnar ut i havet. Här är alltså närheten till havet och vatten påtaglig, säger Ture Eriksson, vd och klubbchef.  Vid havet blåser det oftast och spelare på Fjällbacka Golfklubb måste alltid ta vinden med i beräkningen. Även en vindstilla dag gör den sig påmind genom havsbrisen som kommer in vid lunchtid.

skogskanten på den andra, svarar Ture Eriksson. Adress: Rörvikarna 1, Långö

Halmstad Golfklubb Halmstad har vid flera tillfällen röstats fram som Sveriges bästa golfstad och varje år åker tiotusentals golfare hit för att spela. Här finns så mycket som sex 18-hålsbanor och en av världens bästa träningsanläggningar Halmstad Golfarena. Halmstad Golfklubb ligger bara 300 meter från havet i Tylösand, vilket är synonymt med sol, sommar och västkustens bästa strand och ofta även rankad som Sveriges bästa. – Den här upplevelsen kan man

inte få på många platser. Havsnära miljö, nära till bad och två av landets bästa golfbanor. Den miljö vi erbjuder är unik, säger Christer Jakobsson, klubbdirektör på Halmstad Golfklubb. Golfklubben har två banor, den Södra och den Norra. Den förstnämnda är rankad bland topp 30 och den senare bland topp 10 av Sveriges bästa golfbanor. – Vi är en typisk skogs- och parkbana och vi är kända för att vara en spelplats för de stora mästerskapen som Solheim cup, EM och Annika invitational. Golfklubben är populär. Här spelas ungefär 75 000 golfrundor per år, vilket är mest i landet och det kommer

– Vårt mest unika hål är det 16:e på norra banan. Du står högt upp och slår neråt mot den bäck som finns framför greenen. Vinden som kommer in från havet är en av utmaningarna och de flesta gör av med minst en boll i bäcken. Hålet brukar rankas som Sveriges bästa korthål, avslutar, Christian Jakobsson. Adress: Golfbanevägen, Halmstad

Falsterbo Golfklubb Falsterbo Golfklubb ligger på den yttersta udden i Falsterbonäset i Skåne på landets sydvästligaste udde. Banan är en linksbana, vilket innebär att den är belägen på mark som en gång i tiden låg under vatten. Linksbanor är alltså alltid kustnära banor. På den typen av sandgjord som uppstått växer gärna gräsarter som är lämpliga för golf. Golfklubben är rankad som Sveriges tredje bästa golfbana av Golf Digest.

Vilka är era mest vackra hål och varför? – Hål 17 och 18 gränsar båda till Östersjön och den förstnämnda även till Öresund. Högsta punkten är från hål 18. De dagar när vädret är fint och sikten klar har man en magnifik vy över Öresund, Östersjön och Köpenhamn. Hål 11 är en annan favorit, det är ett kort par 3 hål och cirka 140 meter långt. Man spelar till en green som är nästan som en naturlig ö. Det är en enorm variation på spelet beroende på vindstyrka, alltifrån kort järnklubba

Vilka är era mest vackra hål och varför? – Hål nummer 7 och 13. Vid 7:an står man högt upp och ser ut över havet där det kommer in från horisonten. Vid nummer 13 står man också högt upp och har utsikt över älven på ena sidan och en green ner mot

Halmstad golfklubb. Foto: Jacob Sjöman

12 INRIKES SOMMARSPECIAL

Piteå golfklubb.


till att man slår med en driver, säger David Leet, Head Pro på Falsterbo Golfbana. – Vi försöker hålla en hög servicenivå, säger Jan Ekblom, klubbchef på Falsterbo Golfklubb. Oavsett vem man är vill vi att man ska känna sig

Jan Ekblom föreslår att man avslutar sin golfdag med ett glas vin på tesarren och beskådar den sagolika solnedgången. välkomna, även de som inte spelar golf. Det är något vi som jobbar här ofta pratar om och våra gäster brukar ge oss ett gott betyg. Jan Ekblom föreslår att man avslutar sin golfdag med ett glas vin på tesarren och beskådar den sagolika solnedgången. Adress: Fyrvägen 34, Falsterbo

Piteå Golfklubb Piteå Golfklubb ligger på ön Pitholmen kan beskrivas som en av Norrlands bästa golfupplevelser. Banan ligger centralt jämfört med andra golfbanor. Avståndet in till torget i Piteå är cirka 2 kilometer. I höstas blev golfklubben utsedd till Årets småföretagare i Piteå på näringslivsgalan. – Banan är en bra bana där man

Foto: Jacob Sjöman

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

är både i park och i skog samt mycket nere vid vatten. Och vi har många hål, en 18- och en 9-hålsbana, säger Ulf Åberg, klubbchef. De första nio hålen på banan har mer parkkaraktär med färre träd och mycket vatten och bunkrar. Resten av banan består av smalare och längre hål, fortfarande präglat av bunkrar och vattenhinder. Det går heller inte att ta miste på att banan ligger på en halvö – Man ser vatten på hål nummer 3, 4, 5, 6, 7, 12, 14 och 15, fortsätter Ulf Åberg.

Vilka är era mest vackra hål och varför? – Hål nummer 5 är rankat som ett av Sveriges 100 finaste golfhål, enligt tidningen svensk Golf. Det är ett dogleg-vänster-hål. Efter utslagen kommer man till en green som ligger på en udde ut mot vattnet, säger Ulf Åberg. Förutom golf kan man ägna sig åt en massa annat roligt i anslutning till golfbanan. Här finns längdåkningsspår där Charlotte Kalla ibland ses träna, det finns tennis- och paddelbanor, multisportanläggning med konstgräs för basket och fotboll samt lekland för de minsta. Adress: Nötövägen 119, Piteå

Visby Golfklubb Medeltidsstaden Visby behöver knappast någon närmare presentation. Cirka två mil söder om staden, på en udde mellan Tofta och Västergarn

Visby golfklubb.

är Visby Golfklubb belägen. Den är rankad tvåa i Sverige och sägs vara en av Sveriges vackraste banor. Klubbens vision lyder ”Den bästa golfen på det bästa gräset i den bästa miljön”, Här finns både en 18-håls och en 9-hålsbana. Visby golfklubb är i allra högsta grad en havsnära golfbana med doften från havet och vinden är ständigt närvaran och är en del av utmaningen med banan.

sutsikt från alla håll. Femte och sjätte hålen är fantastiska. De går utmed hela strandlinjen. Vid 17:e och 18:e är utsikten magnifik. Här står man och blickar ut mot en vidsträckt horisont. 18:e hålet går dessutom runt en vik och när man puttar är det bara några meter från Östersjön, säger Staffan Magnusson, vd och klubbchef. Adress: Västergarn Kronholmen, Gotlands Tofta.

Vilka är era mest vackra hål och varför? – På vår 18-hålsbana är det hav-

UPPLEV LÖPNING I VACKRA

SÄL ENFJÄLL EN!

M K 2 4 / 1 2 / 0 1

n• llmarato hållning• jä F s n e n ar nder atten • Brld • Bankett med u n ll jä F • K vä • Sälen 1 tyrsbad & Sauna

Även dning • • Upplad

24-25 augusti 2018 - fjallmaratonsalen.se


Med havet vid horisonten och naturen runt knuten. Nära till storstaden och ännu närmre till morgondopp, krabbfiske och kvällspromenad längs stranden. Ett litet fiskeläge med ett stort hjärta. Med plats för familjelivet som det levs bäst.

Välkommen till Borstahusen boiborstahusen.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Upplev vårt vackra Sverige - från cykelsadeln

Sverige är omväxlande och vackert. Natur med skogar, sjöar och älvar, kust och hav, fjäll och slättlandskap ger stor variation. Varför inte upptäcka allt detta från cykelsadeln? Då ser du så mycket mer än när du susar fram i en bil och får bra träning på köpet. INRIKES ger här förslag på några vackra cykelleder. TEXT åsa larsson

Utmed Göta Kanal En härlig tur är att cykla utmed den gamla dragvägen längs Göta Kanal. Den är bilfri och nästan helt utan backar. Vägen användes ursprungligen för oxar och hästar som drog båtar på kanalen. Njut av naturen och de alla båtar som glider förbi på kanalen och upplev skådespelet när de lyfts i några av alla slussar. Du kan ta med egen cykel eller hyra från uthyrarna utmed kanalen. Det finns färdiga paketresor som kombinerar cykling med båtkryssning och boende i någon av de pittoreska städerna utmed kanalen. Från Göteborg och söderut Kattegattleden är öppnades sommaren 2015 och är Sveriges första nationella cykelled. Den sträcker sig längs västkusten från Göteborg i norr. Den går genom Halland och till Helsingborg i söder och du passerar små fiskelägen och sommarstäder på näst intill bilfria vägar. Katarina Rask-Andersen cyklade Kattegattleden tillsammans med sin man Aage i fjol. I Helsingborg tog de färjan över till danska sidan och cyklade utmed havet vidare till Köpenhamn, tog in på hotell och gjorde Köpenhamn by night. Cyklarna tog de med på tåget tillbaka till Göteborg. Kontrollera vilka regler som gäller på just det tåg du vill åka med. – Det bästa med att cykla är upplevelsen av att vara i nuet. Man känner dofter, vinden och underlaget och får ett

blommar blir du nästan bländad av de intensivt gula, böljande fälten. Sydostleden är totalt 27 mil lång och sträcker sig från Simrishamn ända till Växjö i Småland. Första etappen går till Brösarp. Här passerar du först Kivik och Kiviks Musteri med museet Äpplets hus.

lugn i kroppen. Det rensar huvudet på ett skönt sätt, säger Katarina Rask-Andersen. Hela rutten tog fyra dagar. De cyklade ungefär åtta mil mig om dagen och sov på hotell på natten. Katarinas tips är att kolla vädret innan. Långa bitar cyklar man utmed havet och vägen är ganska oskyddad. – Regn går ju att skydda sig mot med bra kläder, men det är var jobbigt att cykla i motvind i 18 sekundmeter, tillägger hon och skrattar. Genom äppelodlingar och rapsfält Österlen är som en annan värld med sitt böljande landskap. Terrängen är omväxlande med betesmark, odlingsmark, skogar och hav. Området lämpar sig ypperligt för cykelturer eftersom landskapet är ganska platt. Trakten är känd för sina äppelodlingar. I mitten av maj kan du cykla utmed stora fält täckta av de rosa-vita blommorna. På hösten, när äpplena mognat är det ett annat färgspel och nya dofter. I trakten odlas också raps och när den

Inte långt från Kivik kan du göra en liten omväg till Stenshuvud nationalpark med en svindlade utsikt. En klar dag kan man se långväga utmed kusten åt flera håll. Högsta punkten är 97 meter över havet. Strax innan du anländer till Brösarp passerar du de böljande kullarna Brösarps. Här har scener ur Bröderna Lejonhjärta och Äppelkriget filmats.

Från Brösarp fortsätter cykelleden till Kristianstad, Sölvesborg, Karlshamn, Fridafors, Tingsryd och slutligen Växjö. Till fjälls Cykelsemester i fjällvärlden kan bjuda på vidunderliga vyer och utmanande cykling. Det är det nya sättet att ta sig fram på fjället i stället för vandring. Du kan ta dig en längre och ser då så mycket mer. Tänk på att de flesta leder är avsedda för vandrare, så via hänsyn! Ta reda på var det är lämpligt att cykla innan du ger dig ut. Långt ifrån alla fjälleder är optimala för cykling. Enligt Fjällsäkerhetsrådets hemsida är stigarna och vägarna runt Storulvån i Jämtland bra. Liksom i Ramundberget/ Bruksvallarna, där det finns allt från otrafikerade grusvägar i fin fjällmiljö till smala slingrande stigar på hårt underlag utan sten. Rallarvägen från Abisko, förbi Riksgränsen och hela vägen ner till havet på den norska sidan är också populär samt den gamla materialvägen från Klimpfjäll upp till Stekenjokk i Västerbotten. I närheten av Saxnäs i Södra Lappland finns fina cykelleder med stigar och grusvägar som slingrar sig mil efter mil över kalfjället. Här finns en av Sveriges högst belägna vägar på 876 meters höjd över havet. Saxnäsgården erbjuder cykelpaket där med övernattning och hyra av cykel. INRIKES SOMMARSPECIAL 15


22 JULI

KASTELLHOLMEN, STOCKHOLM 23 JULI

TULLHUSPARKEN, SANDHAMN 24 JULI

FYRSKEPPSUDDEN, ÖREGRUND

EN MUSIKALISK FOLKFEST I SKÄRGÅRDSMILJÖ

26 JULI

FURUSUNDS VÄRDSHUS, FURUSUND 27 JULI

KÄRLEKSUDDEN, NORRTÄLJE 28 JULI

MALMA GÅRD, VÄRMDÖ 29 JULI

HÄRINGE SLOTT, VÄSTERHANINGE SAMTLIGA KONSERTER BÖRJAR 19.00 BILJETTER: TICKETMASTER.SE SKARGARDSTURNEN.COM S K Ä R G Å R D S PA R T N E R S :

JACK

TINA

VREESWIJK AHLIN

LILL

LOVE

LINDFORS ANTELL

MORGAN ÅGREN STEFAN JERNSTÅHL JOHAN STRINDBERG JONATAN STENSON

Upptäck Vattenriket! Strömmande åar, lugna sjöar och öppet hav. Vandra, paddla, eller skåda fågel. Starta med ett besök på naturum -mitt i Kristianstad, mitt i Vattenriket.

Upplev Sveriges största konstglasmuseum i Boda glasbruk med utställningar, glasblåsning i hyttan, konstnärer, shopping, fika. Storgatan 5 , 360 65 Boda glasbruk 0471-249360, www.theglassfactory.se, info@theglassfactory.se

vattenriket.kristianstad.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Avesta Visentpark - inget gos, men visentgaranti

Visenten är ett stort och mäktigt djur, utrotningshotat sedan länge. Avesta Visentpark arbetar med artens bestånd, samt bjuder under sommaren in nyfikna besökare – här utlovas visentgaranti. TEXT YVONNE GULL

är målet, och verksamheten pågår alla dagar året om, det handlar om både skötsel och tillsyn. – Man kan säga att vår verksamhet här vilar på tre ben. Det är visentaveln, turismen och grön rehabilitering, berättar Rikard Wiklund. Varje år i september hålls en konferens för att gemensamt gå igenom vad som sker inom området. Dessutom görs blodanalyser av djuren i Polen, detta för att rekommendera var djuren i de

Då jag ringer upp Rikard Wiklund, visentföreståndare på Avesta Visentpark berättar han att det just nu finns 22 visenter i parken. – Men vi väntar på att omkring åtta kalvar ska födas under sommaren är här. Avesta Visentpark startades tack vare industrimannen Axel Ax:son Johnsons stora intresse för djuren, han köper 1939 en gård där en av världens första parker för att rädda visenterna kommer att husera. Vid en inventering av visentbeståndet 1923 hade man kommit fram till att det endast fanns omkring 50 djur kvar. Axel Ax:son Johnsons park växte och 1965 var man störst i världen med sina 36 visenter, parken är välkänd internationellt. Målet för visentparken är att föda upp djuren och placera ut dem i det fria, visste du att visenten är Europas största landlevande däggdjur? I dag räknar man med att det finns omkring 6 000 djur i världen, varav omkring en tredjedel

i djurparker och avelsanläggningar, resterande andel lever i frihet i nationalparker och skogsområden ibland annat i Karpaterna i Rumänien, i Ryssland och i Ukraina. Men visenten står alltjämt på Internationella Naturvårdsunionens röda lista över starkt utrotningshotade djur. Rikard Wiklund har arbetat i parken i 15 år, och förestår visenterna. Respekten för djuren är tydlig. Att bevara arten

olika parkerna och anläggningarna ska placeras ut. – Det här är inga djur du klappar och gosar med, vårt mål är att de ska vara så vilda som möjligt vilket förenklar det då vi sedan placerar ut dem. Då djuren ska placeras ut handlar det om kvalitet framför kvantitet. Besökare som kommer till Avesta Visentpark utlovas visentgaranti. Detta

är möjligt bland annat genom anläggningens hästskoform, som gör att du som besökare kan ha visenter på tre sidor om dig. Du kommer nära, men rekommenderas att uppträda lugnt för att inte skrämma djuren. Genom att ladda ner en digital guide får du mer information om djuren och parken. Guidade visningar för grupper går också att boka in. Är ni en familj som besöker parken får springet i benen istället stillas i lekparken där ni bland annat finner en grävskopa, gungor, lekstuga och en hopphage. Härtill finns även Ladugårdsfiket där Ann-Margreth Eriksson är föreståndare: – De flesta besökare kommer och lunchar eller fikar här, säger hon. På menyn finns klassiker som bakad potatis, våfflor, korv och självfallet hembakt men det är en rätt som sticker ut. – Vi serverar visentburgare – den burgaren är jättepopulär! Visentburgaren görs på 100 procent rent kött och serveras i ett bröd som bakas i trakten. Ladugårdsfiket ligger i en fin gammal ladugård och har sittplatser både inom- och utomhus. – De allra flesta gäster föredrar att sitta utomhus, oavsett väder, berättar Ann-Margreth Eriksson.

Avesta Visentpark Öppet för besökare: 20 maj till 16 september samt vid jul-, sport- och påsklov. Mer info: www.avestavisentpark.se

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 års Vi lyfter med millimeterprecision sjunkna industrigolv arenhe Vi lyfter, stabiliserar och återställer sjunknaerfindustrigolv ta

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden som Golvlyftarna använder och varför

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

vi och använder MaterialetMetoden är miljögodkänt expanderar oss 30 ggr.av

v

t indus anlita oss dumoskall trisidan

innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet produktion/försäljning expanderarEr30 ggr. Vi lyfter allt från 40kan fortgå under arbetets gång!” i erbjuder en tjänst minimala störningar underton arbetets ton per med kvadrat upp till 500 pergång utan stök ”Sättningen i golvet var FÖRE ÅTGÄRD ch högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst ll andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vännäs Dörr AB kan med minimala störningar under rekommendera Golvlyftarna arbetets gång industrigolv utan stök och hög-höjd Lyfter Ert sjunkna till rätt tack vare deras ljudda maskiner. Metoden är dessprofessionella arbete”. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer www.reco.se utom kostnadseffektivt i förhållande 1 David Lingmerth Vi lyfter med alternativ millimeterprecision till andra och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Betongplatta

injekteras. och i lyfter allt från 40 ton perMaterialet kvadrat upp till är 500miljögodkänt ton per kvadratmeter.

2

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

En kostnadseffektiv metod 3 Er minimala produktion/försäljning med störningar. kan fortgå under arbetets gång!”

Er produktion/försäljning kan ÖRE ÅTGÄRD fortgå under arbetets gång!”

Vårt material blandat med makadam Underliggande jordlager

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga

kontakta oss idag!

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd 1

Stabiliserar Ert industrigolv Betongplatta så merblandat Vårt material 2 det inte sjunker med makadam

12 mm hål borras Materialet injekteras Materialet expanderar

Underliggande jordlager

Vi lyfter 3med millimeterprecision

ill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

Vill ni veta eller få ett kostnadsförslag, kontakta oss idag! kontakta ossmer idag! Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

VISIT TRANÅS I SOMMAR! Upplev sjön Sommen från däcket på S/S Boxholm II – ett av Sveriges äldsta vedeldade ångfartyg. Tranås GK bjuder på fin golf i vacker sjönära natur och en matupplevelse av rang. Strosa längs Storgatan och njut av ”Sveriges bästa småstadsshopping.” I Tranås finns ett pärlband av upplevelser! Du hittar fler tips på visittranas.com

Turistbyrån Tranås Direkt • tourist.office@tranas.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Vår unika kust - som skapad för båtliv

Korallrev, surfing, fågelskådning och surströmming. Det är något av allt du kan möta om du med båt tar dig längs vår långa vackra kust. Följ med på en tur från Koster i Bohuslän till Haparanda i Norrbotten när vi kort presenterar en rad hamnar av skiftande slag. TEXT JANE AF SANDEBERG

Bohuslän. Vi lägger till i gästhamnen Ekenäs på Sydkoster. För att få se mer av ön hyr vi cyklar och vid Kostersundet tar vi linfärjan över till Nordkoster. Tillbaka i gästhamnen går vi till ett så kallat Naturrum för Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda maritima nationalpark. Här finns Sveriges saltaste vatten som i kombination med varmt klimat gör att här finns Sveriges enda korallrev.

...men det är värt ett försökt att besöka denna omsjungna ö. Evert Taube växte upp här. Nästa dag vi stävar söderut mot Vinga. Det finns inte så många gästplatser i sundet mellan Vinga och den mindre ön Koholmen, men det är värt ett försökt att besöka denna omsjungna ö. Evert Taube växte upp här där hans pappa var fyrmästare. Huset de bodde i är numera museum. Vi fortsätter att följa kusten söderut mot Varberg. Här lägger vi till i gästhamnen mitt i stan med utsikt över Varbergs fästning. I Apelviken, strax söder om Varberg kan vi testa att vågsurfa, kitesurfa, windsurfa eller paddla på en SUP. Vi stannar till kort i Malmö går sedan en längre tur runt Sveriges sydliga delar och styr mot Brantevik, fiskeläget strax söder om Simrishamn. Här är charmigt och söder om samhället promenerar vi 18 INRIKES SOMMARSPECIAL

i underbart vackert landskap och hittar fina badplatser. Vi väljer att fortsätta mot Blekinge och dess skärgård med uppemot 800 öar, holmar och skär. Vi väljer omtalade Hanö, ön i norra delen av Hanöbukten. Naturen är säregen på denna lilla ö som bara mäter drygt två kvm. Här finns gott om fågelskådare och en engelska kyrkogård, som är en rest från tidigt 1800-tal när den engelska flottan hade bas här. Gästhamnen är väl skyddad med en pir, vilket är viktigt eftersom Hanö

faktiskt är den blåsigaste platsen i vårt land utanför fjällen. Vi styr vidare nordöver igenom Kalmar sund och förtöjer för natten i Byxelkrok på norra Ölands spets. Vi går en kvällspromenad västerut längs kusten och följer de kalkformationerna, som bildar närapå trappsteg och ser den vackra Blåelden, blomman med skarp kornblå färg. Solen går ner i ett lugnt hav och lyser upp Blå Jungfrun, nationalparken mitt i Kalmarsund. Det känns verkligen värt

att stanna en extra dag här för en tur till denna vackra klippö nästa dag med en liten turbåt från Byxelkrok. På ön finns ingen hamn och sjöhävningen gör en tilläggning mycket osäker. Nu längtar vi efter havssegling och styr mot Gotland. Vi förlänger turen något och går runt ön till östkusten för att undvika trängseln i Visby. Här finns många fina pärlor att lägga till vid och vi väljer Ljugarn. Med kurs nordväst närmar vi oss sedan Östergötland och dess skärgårdar. Vi

Foto: Oskar Lind

Vi börjar vår tur vid Kosteröarna i

Utsikt från Byxelkroks marina mot fyren vid Toknäs udde och Blå Jungfrun.


Här finns många fina pärlor att lägga till vid och vi väljer Ljugarn. väljer att lägga till vid Harstena i Gryts norra skärgård. Här kan vi fylla på förråden med såväl rökt fisk och hembakt. Förr levde folk här på säljakt och trankokeri. Har vi tur kan vi se sälar, de som var utrotade på 1970-talet har nu återkommit. För att sträcka på våra sjöben går vi till öns lilla sötvattentjärn där röda näckrosor blommar. Nu närmar vi oss Stockholms skärgård, som sträcker sig från Landsort till Arholma. Vi lägger till vid Sandön, där Sand-

hamn ligger. Eller rättare sagt väljer vi att lägga till vid den ena gästhamnen vid Lökholmen och tar nästa morgon passbåten över till Sandön. Utrustade med kaffetermos och seglarbullar från bageriet går vi över ön med badkläder till de fina sandstränderna vid Trouville. Vi stävar vidare norrut. När vi närmar oss Höga kusten förändras kustlinjen dramatisk. Den gör verkligen skäl för sitt namn med mycket säregna höga klippor som skapats av landhöjningen. Vi lägger till vid Ulvön. Här är vackert och vi känner absolut ingen lukt trots att vi vet att detta är surströmmingsland. Här finns två gästhamnar och vi väljer den invid handelsboden, Netterlunds gästbrygga. Kanske ska vi köpa med en strömningsburk som souvenir... Efter detta stopp sätter vi kursen mot Rivieran, Norrbottens Riviera. Så brukar Pite havsbad kallas. I Piteå skärgården finns många gästhamnar men vi väljer den invid det kända havsbadet för självklart måste vi ta ett bad i Bottenviken här. Så närmar vi oss Sveriges slut i norr, Haparanda. Gästhamnen i Haparanda är också Sveriges allra östligaste gästhamn. Här ligger vi skyddat och bra och därefter tar vi oss ut till Haparanda Skärgårds nationalpark som ligger på Sandskär vid Kumpula fiskeläger på öns södra del. Här finne en fågelstation där över 240 arter skådats och en bastu som blir finalen på vår seglats. Det här var en kort inspirationstur längs vår kust. Smultronställen finns

Utrustade med kaffetermos och seglarbullar från bageriet går vi över ön med badkläder till de fina sandstränderna vid Trouville. överallt för den med båt. Och då har vi ändå inte ens nämnt våra vackra insjöar, som Vänern, Vättern, Mälaren, Siljan med flera. Men det är en annan historia.


Gripsholms Slott ETT AV DE KUNGLIGA SLOTTEN

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, byggt 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III :s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

Se Svenska statens porträttsamling, det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar 4500 verk. Här hänger landets kändisar! På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage. Vid slottet finns butiken Slottsboden.

öppet: Maj–30 september: Dagligen 10.00–16.00 Oktober–november: Lör–sön 12.00–15.00

program 2018: Konserter, föredrag och temadagar:

www.kungligaslotten.se

Profile for INRIKES Magasin

Inrikes Bilaga Sommarspecial 2018  

Inrikes Bilaga Sommarspecial 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded