Page 1

magasinet för dig som reser i sverige

#11/12 2017

i backen med:

frida hansdotter Range rovers nya modell 15 champagner till nyår

upptäck vintersverige region: jämtland härjedalen

tema: hållbart byggande, logistikläge & it-säkerhet


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

Tuvestad & Thorn. Visualisering: Tomorrow.

www.regioncity.se

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar Göteborgs växande centralstationsområde.

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden, och inte minst stationen och stadslivet. 2016 presenterade vi vår jubileumssatsning. Jubileumstornet är en kontorsfastighet som sträcker sig 22 våningar upp. Högst upp blir det en skybar med utsikt över hamninloppet och staden. Längre ner blir det en större publik terrass som länkas ihop med stationens utbud. Vid tornets fot ligger Jubileumshallen, som ska leda resenärerna mellan dagens station och västlänkens mittuppgång. Jubileumsplatsen blir ett torg utanför Centralstationen som också utgör första delen i stadsutvecklingsstråket mot Gullbergsvass. Steg två i vår satsning, Älvtornet, visades på platsen för RegionCity söndagen 4 juni. Stadens detaljplanering pågår för fullt och under 2021 öppnar vi Jubileumstornet. Vill du etablera dig här? Skicka dina uppgifter till blomstra@regioncity.se RegionCity – där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.


123 25

innehåll inrikes #11/12 7

På gång

93 tema IT-säkerhet

Nyheter i notisform 16

profil

105

Tuvestad & Thorn. Visualisering: Tomorrow.

Frida Hansdotter

45

spabehandling Vi checkar in på Västkusten

restaurang 109 möten Farang i Stockholm Bästa mötesplatsen

25

32

upptäck

112

JUL

119

Vintersverige 45

Julbad idag & förr

intervju Vattenvisionären – Michael Rauterkus

123

131

region

fastigheter

135

137

tema

tema

Bästa logistikläget

55

Evenemang film

Aktuellt på vita duken

Uppkopplad stad 82

shopping

Teater, konserter och utställningar

Multihuset väcker uppmärksamhet 73

16

Till hon & han

Jämtland/Härjedalen 67

boktips

Obekväma idéer

49

55

Bil

Range Rover Velar

dryck

Vin & välgörenhet

141

dryck

Champagne till nyår 145

Slutligen

Pepparkaksbygge

112


MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID

100 YEAR EDITION

RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE

Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. *Kampanjpris går ej att kombinera med andra rabatter eller företagsavtal, ordinarie cirkapris 534 900 kr. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bilden är extrautrustad.

Som Sveriges första laddhybrid-SUV med fyrhjulsdrift är Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid en av många milstolpar på resan mot en framtid som är mer mobil, men också långt mer hållbar. Just nu kan du beställa specialversionen Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 100 Year Edition i en begränsad upplaga om 400 bilar. Alla lackerade i rubinsvart metallic och fullmatade med unik utrustning.Välkommen till din Mitsubishi-återförsäljare för en provtur som ger nya perspektiv.

• BEGRÄNSAD UPPLAGA •UNIK LÄDERKLÄDSEL •GLASTAKLUCKA •STÖTDÄMPAR-KIT •18” VINTERHJUL •MÖRKKROMADE FÄLGAR •ALUMINIUMPEDALER •SMARTPHONE LINK DISPLAY •360-GRADERS KAMERA PRIS 489 900 KR*, FÖRMÅNSVÄRDE 1604 KR/MÅN


REDAKTION

LEDARE CHEFREDAKTÖR Yvonne Gull yvonne@travelmedia.se

REDAKTÖR Caroline Li Palmgren FORMGIVARE Ronja Willners TRAFFIC & WEBB Elina Sandqvist elina@travelmedia.se

MEDARBETARE Christian von Essen, Henrik Lenngren, Caroline Li Palmgren, David Power, Elina Sandqvist, Andreas Skölde, Oskar Ydenius KORREKTUR Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGSCHEF Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

ANSVARIG UTGIVARE Kjell Santesson FÖLJ OSS PÅ: facebook.com/inrikes @inrikesmagasin @inrikes_magasin

Omslag Foto: Klas Rockberg INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

VINTERTID ÄR NU,

Årets sista nummer av magasinet INRIKES har slalomåkaren Frida Hansdotter på omslaget. Hon tillhör toppen i Sverige och har stått på skidor och åkt utför sedan hon var barn. Och hon är redo – redo att samla poäng i världscupen för att förverkliga drömmen om en OS-medalj i Pyeongchang nästa år. Läs Henrik Lenngrens intervju där Frida Hansdotter även delar med sig av sina favoritbackar både i Sverige och ute i världen. Vi fortsätter på vårt skidåkartema även i vårt upptäckts-jobb och berättar denna gång lite om nyheterna i några av våra allra populäraste skidorter. Skidåkningen går heller inte att undvika när vi kikar lite närmare på regionen Jämtland Härjedalen. Men här vidgar vi upplevelsen till att inkludera naturupplevelser av alla de slag samt tittar lite närmare på gastronomin som här utvecklats och uppmärksammats även internationellt. Vår redaktör Caroline Li Palmgren har bland annat pratat med Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet, som säger: – Måltidsupplevelsen på Fäviken är en samlad bild av vem jag är. Jag växte upp här och maten är givetvis en stor del av mig själv. Själv har jag kikat lite närmare på julbadet, en tradition från jordbrukssamhället där var och en i hierarkisk ordning hoppade ner i badbaljan. I dag ser vi till att julbada på ett helt annat vis, kanske inte framför allt för att vi behöver bli rena utan mer för att få tid för avkoppling och reflektion. För INRIKES räkning har Christian von Essen träffat vattenvisionären Michael Rauterkus från Grohe. Ett företag som framför allt är kända för sina kranar och duschar men som nu valt att fokusera på att även inkludera vattenförbrukningen i det uppkopplade samhället. Målet är att genom sina produkter erbjuda lösningar på de utmaningar vi står inför, inte bara i Sverige utan även internationellt. Den uppkopplade staden är ett annat tema i detta nummer där självfallet vattenförbrukningen är en del. Vi avslutar med att tipsa om 15 olika non vintage-champagner inför nyår. Alla med olika karaktär och i ett prisspann på 185–605 kronor. Några av våra favoriter kräver visserligen att du lägger in en beställning på Systembolaget men är du ute och reser är specialerbjudanden i taxfree-butiken kanske ett alternativ. Härmed ber vi att få önska dig en härlig vinter och en stunds inspirerande läsning,

Yvonne Gull Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

5


THE BEST OF SHOE BRANDS. På Nilson Shoes hittar du alltid det senaste från utvalda varumärken. Skor som sätter stilen för varje tillfälle.

VAGABOND 999:-

MAN: VAGABOND 1199:-

DEPECHE 699:-

CLOU 850:-

VAGABOND 899:-

CLOU 999:-

SHEPHERD 699:-

IN STORE AND ONLINE. PART OF FEETFIRST NILSONSHOES.COM

LOKALA AVVIKELSER KAN FÖREKOMMA.

MAN: VAGABOND 1399:-


på gång

aktuellt & utvalt

Vi tittar närmre på året som varit, årets julklapp och bästa elbilen 2017. Sedan ser vi fram emot nya dryck- och matupplevelser. av elina sandqvist

Årets elbil

För att uppmärksamma engagemanget och arbetet som görs för att konvertera Sverige till ett land med eldriven transport delas priset Årets Elbil 2017 ut. Vinnaren har nu utsetts och blev Hyundai IONIQ electric med motiveringen: ”För att ha byggt en elbil som är det närmsta man kommer att åka flygande matta. IONIQ electric imponerar med sin energieffektivitet, som gör att bilen trots sin modesta batteristorlek på 28 kWh får en räckvidd i klass med bilar med betydligt större batteri. Detta parat med en laddning som tack vare sitt kylsystem kan ta upp till 75 kW ger bilen goda möjligheter att genomföra längre elbilsresor, både inom och utom Sveriges gränser, nu och i framtiden.”

Naturligt äventyr

Det blir allt mer populärt bland svenskar att turista i Sverige. Att upptäcka vad våra nordiska skogar och kuster har att erbjuda är något whiskymärket Talisker vill att fler ska göra. Under 2017 har man gått utanför ramarna som whiskyproducenter till att erbjuda en upptäcktsguide kombinerat med unika matupplevelser ute i naturen. Tillsammans med stjärnkocken Mikkel Karstad och World Class-vinnaren Mate Csatlos får äventyrare ta del av en ny dimension av nordisk whiskykultur.

7


på gång

Manhattan i Göteborg

Nu byggs nio etagelägenheter, eller så kallade townhouses, i centrala Göteborg. Inspirationen är hämtad direkt från Greenwich Village-området på Manhattan i New York. Det är ett mycket exklusivt projekt och det utlovas spektakulär design med känslan av sekelskiftspalats. Exteriören är av tegel med nya moderna linjer och inslag, planlösningen kommer vara öppen med 2–3 sovrum och inredningen i formrena

naturmaterial. Läget är det bästa av två världar, en lugn oas mitt i stan för den optimala urbana livsstilen. – Begreppet ”townhouse” kommer från de engelska godsägarnas adresser inne London. I våra dagar står begreppet oftast för city­ bostäder, i regel i två etage, inrymda i större fastigheter. De nio etagevåningarna på Västgötagatan skapas i ett fristående gårdshus från 1888, förklarar Alban Herlitz.

Yllehyddor i bokskogen

För den som vill semestra utan rinnande vatten, avlopp eller el finns prisbelönta Nyrups Naturhotell . Via en smal gångväg kommer man till en vacker bokskog. Här finns yllehyddor med enkla trägolv där fotogenlampor, förutom takfönstret, är den enda ljuskällan. Här levereras frukost, lunch och middag som råvaror du själv kan tillaga ovan öppen eld. Hotellets målsättning är att lämna ett så litet avtryck i naturen som möjligt. Närhet till aktiviteter som skridskor över Skånes renaste sjö, Dagstorpssjön eller vandring på Skåneleden.

Julen 1917

Vi är vana vid att glögg har basen i rödvin men i år får vi följa med Blossa på en liten resa 100 år bakåt i tiden. Men en glögg baserad på cognac och vodka som toppas med någon av de klassiska glöggvinerna. Drycken säljs i begränsad upplaga på 2 500 flaskor i Sverige. – Med Blossa 1917 har jag återvänt till J.D. Grönstedts receptarkiv för att skapa en typ av glögg som var populär vid seklets början men som länge varit försvunnen. Den har en tydlig cognacdoft och smaken är kryddig med tydliga toner av kryddnejlika, russin och pomerans. Genom att glöggen är ofiltrerad får den även en större, fylligare karaktär med en lång eftersmak, precis som julen smakade 1917, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

8


Vill du träffa samma tandläkare, tandhygienist och tandsköterska varje år? Tycker du att dina barn skall få samma goda tandvård som du? Uppskattar du personligt engagemang och hög servicenivå? Känner du en trygghet i att all behandling sker på ett och samma ställe? VÄLKOMMEN TILL TANDLÄKARNA KOCKUM & KOCKUM

Båstad | Eslöv I Örkelljunga Eslöv II Hörby Hörby IILandskrona LandskronaI IMalmö MalmöI ITollarp TollarpI Tomelilla I Örkelljunga www.kockumochkockum.se Telefon +46(0)40 6116684


F ot

o:

Ro

sie

Al

m

Att verka och bo i en kommun med ett unikt geografiskt läge #Arlandakommunen

SAMHÄLLSBYGGNAD KRING EN FLYGPLATS Att leva och verka i Arlandas värdkommun är speciellt. Det är nära till Stockholm, nära till Uppsala, nära till världen, men också nära till naturen och historien. Här bygger vi ett samhälle kring en flygplats, och du kan vara med.

www.sigtuna.se


på gång

Iskallt året om

Priset för Årets innovation vid årets Award of Swedish Lapland tilldelades Icehotel 365. Ett koncept som introducerades i fjol och som innebär att ishotellet håller öppet året om. Här handlar det om att solenergi används för att de 20 hotellsviterna inte ska smälta.

Årets julklapp

Foto: Amanda Falkman

Årets julklapp ska vara något som representerar nutiden med ett högt försäljningsvärde och nyhetsvärde. 2017 föll valet på elcykeln, som bland annat bidrar med nya pendlingsmöjligheter, främjar en aktiv livsstil och har en grön profil i klimatfrågan. Intresset för elcykeln ökade ännu mer när regeringen beslutade om en elfordonspremie på 25 %. Elassisterade hybrider är en sportig cykel som är byggd för pendling där man får ett extra stöd av motorn så att man kan cykla flera mil utan problem varje dag. Utöver denna finns det bland annat en mountainbikevariant och en mer enkelt manövrerad elcykel för någon med skador eller dålig kondition.

Rik historia

Förra årets vinnare av Historic Hotel Gourmet Award, Villa Sjötorp i Bohuslän, har även i år getts en nominering till den prestigefulla utmärkelsen för sitt stora arkitektoniska värde och unika historia. – Villa Sjötorp byggdes 1901 som sommarbostad åt min morfars far, bruksägare Emil Haeger på Lilla Edets pappersbruk. Idag är Villa Sjötorp ett 4-stjärnigt hotell och restaurang med närproducerade råvaror och med hållbarhetsprofil. Att bo på Villa Sjötorp ska vara som att bo hos vänner hemma vid havet, även om maten är garanterad att vara mycket bättre. Under sommaren serveras måltider i trädgården eller på terrassen med fantastisk utsikt ut mot havet.

11


Foto: Markus Crepin

på gång

Japansk grönsaksätare

Den 1 januari öppnar Yasuragi åter dörrarna till det japanska spahotellet efter den omfattande renoveringen. Den nya restaurangen heter Saishoku, vilket ordagrant betyder grönsaksätare på japanska. Likt resten av anlägg­n ingen är inspirationen för även denna restaurang hämtad från Japan men med asiatiska och skandinaviska inslag. Hållbarhet är en viktig faktor på Yasuragi, därför består den veganska menyn av lokala ingredienser. Det nya matkonceptet är utvecklat av Bettina Bossard och Anna Sundevall på Yasuragi i samarbete med matkreatören Maja Grönblad. – Vi vill locka både invigda och oinvigda, finsmakare och nyfikna. Alla har en självklar plats i Saishoku. Vi är glada att på detta sätt få visa de härliga alternativen till animaliskt protein kommenterar Anna Sundevall, kökschef på Yasuragi.

Hållbara mönster

Spontan Jazz

I december öppnar Dramatenbaren i Stockholm och bjuder på cocktails och en säsongsbaserad, välkomponerad meny från imponerande namn som Oscar Fernandex Selg och Håkan Thörnström. Inredningen är Dramatens egna rekvisitamöbler för att behålla den avslappnade och klassiska atmosfären. – Dramatenbaren ska bli en mötesplats som kompletterar dagens utbud i närområdet. En oas där musik möter scenkonst och konstnär, tillresta jazzälskare eller spontana gäster som kommer för god mat eller en välgjord cocktail. Programmet, liksom maten, kommer att variera och överraska, berättar restaurangchef Jeanette Simon, nyrekryterad från Grand Hotel Stockholm.

12

Trenden att inreda med inspiration från växtriket fortsätter in i 2018 och går såklart hand i hand med intresset för det hållbara och ekologiska växer. Den populära kombinationen är något vi får ta del av hos Åhléns och samarbetet med Abigail Borg. I denna kollektion har den japanska växten Aralia stått i centrum, en tropisk skönhet med stora blad. Alla textiler är i ekologisk bomull och produkterna är av FSC-märkt trä. – Det första mönstret har jag valt att kalla Shangri-La, som är en fiktiv paradisplats där allt är harmoniskt och behagligt det beskriver den exotiska och flödande känslan i mönstret. För att lyfta och komplettera Shangri-La har jag skapat mönstret Aralia, där de vackert skurna araliabladen står i fokus. Det har varit en glädje att samarbete med Åhléns igen och att rita dessa mönster. Jag hoppas och tror att det känns i produkterna, säger Abigail Borg.


Nu kan dina hissar bli intelligenta

HISSAR KAN NU SJÄLVA BERÄTTA NÄR NÅGOT ÄR FEL Tidigare var hissar isolerade boxar som hängde i ett rep. En ny era är här – nu kan de kopplas upp mot molnet och själva prata och berätta hur de mår. KONE har i samarbete med IBM gjort hissar smartare. Genom Internet of Things-plattformen Watson kan data från sensorer i hissarna övervakas, analyseras och visas i realtid och det perfekta underhållet kan skräddarsys för varje hiss. Nu kan dina hissar få en betydligt mer stabil och säker drift med det intelligenta, flexibla och transparenta servicekonceptet KONE Care. Intelligent: Med 24/7 Connected Services kan dina hissar, från KONE och andra fabrikat, bli intelligenta. Systemet samlar in information om hissens användningsstatistik och fel 24/7. IBM:s superdator Watson analyserar kontinuerligt behoven av underhåll och eventuella proaktiva åtgärder. Om ett oväntat fel håller på att uppstå, skickar systemet ut signaler så att tekniker kan åka dit och vidta proaktiva åtgärder innan felet ens behöver uppstå. För dig innebär det en ökad trygghet, förbättrad säkerhet samt att livslängden på dina hissar kan förlängas.

Flexibel: När det handlar om service finns det inte en lösning som passar alla. Vi skräddarsyr därför våra serviceavtal utifrån era unika behov och säkerställer att varje enskild utrustning får rätt service utifrån sitt specifika användningsområde och era önskemål om servicenivå. Transparens: Du kan i realtid se hissarnas status och få meddelanden samt rapporter om alla åtgärder vi vidtar. Via appen KONE Mobil har du snabb och enkel åtkomst till er serviceinformation – när som helst, var som helst. Du har full insyn i serviceplan och åtgärder som vidtas vilket möjliggör budgetering för framtida kostnader med faktiska data.

Kontakta oss för mer information på 0771-50 00 00 eller läs mer på www.kone.se/intelligentahissar


notiser

Var med i Samsonites utlottning av en kabinväska!

Välkommen in till någon av våra Samsonite-butiker och delta i vår utlottning av en Lite-Box kabinväska i valfri färg till ett värde av 3 799 kr. Lite-Box är från Samsonites mest aktuella Curv® kollektion. Den senaste teknologin kombinerat med fokus på detaljer utgör kollektionens speciella utseende: stor volym med dynamisk design och utvändiga skydd på hörnen. Vi finns på Linnégatan 27, i Mall of Scandinavia och på Terminal 5 på Arlanda – besök din närmaste butik, signa upp dig för vårt nyhetsbrev och du blir automatiskt en av dem som kan vinna Lite-Box kabinväskan!

Välkommen till Rosersbergs slottshotell – där lugnet kröner dagen På Rosersbergs Slottshotell välkomnar vi gäster till en unik miljö för allt från konferens till bröllop. En upplevelse utöver det vanliga på ett av Stockholms kungliga slott bara 10 minuter från Arlanda och 35 minuter från Stockholm. I lantliga omgivningar med vidsträckta grönområden hittar du den perfekta platsen för konferens och bröllop i pampig slottsmiljö.

14


Fotograf: Marie Birkl/Mirakel


Frida Hansdotter - det är hennes tur

Från knattekvällar i Klackbergsbacken i Norberg till tre raka individuella VM-medaljer. Frida Hansdotter har nått sina drömmars mål. Men än slår hon sig inte till ro. Inrikes fick en pratstund med en slalomstjärna som drömmer om att stå på en alldeles särskild OS-pall i Sydkorea. AV henrik lenngren


17

Foto: Klas Rockberg

profiler


18

Foto: Jostein Vedvik/HellyHansen


rida Hansdotter vet att det börjar närma sig hennes tur. I huvudet spelar hon upp sekvenser; rörliga bilder på sig själv när hon attackerar röda och blå portar i tävlingsbacken. Mentalt gör hon alltid ett teknisk fulländat åk. När hon sedan glider in i starttältet börjar adrenalinet pumpa. Hon känner sig redo att dra iväg. – Den känslan är helt underbar. Jag står ofta med ett leende på läpparna fast med fullt fokus på uppgiften. Sedan kastar jag mig bara ut i banan och ger järnet! Att ”ge järnet” räcker ofta långt – i Frida Hansdotters fall till tre raka medaljer i lika många mästerskap. – Medaljerna betyder otroligt mycket för mig; att vara en av toppåkarna i slalom under så många år. Sen är det klart att min samling av medaljer skulle bli ännu finare med en från OS. Det är absolut min dröm när jag åker hem från Pyeongchang.

Foto: Klas Rockberg

profil

Försäsongen är så himla rolig. Då får jag tid att testa material och jobba på mina tekniska bitar. Det är under försäsongen som jag lägger grunden för hur resultaten kommer att bli på vintern.

Vägen till OS går via en vinter i världscupen men också via en lång och tuff försäsong. När andra ser träningsmånaderna på sommaren som en plåga går Frida Hansdotter sin egen väg i tankarna. – Försäsongen är så himla rolig. Då får jag tid att testa material och jobba på mina tekniska bitar. Det är under försäsongen som jag lägger grunden för hur resultaten kommer att bli på vintern.

Vad är det som motiverar dig när du kliver upp på morgonen och har ännu ett tröskel- eller intervallpass på schemat? – Intervallpass är faktiskt väldigt roliga. Visst kan jag känna ångest inför vissa pass, men att ta ut sig riktigt max ger en så otroligt härlig känsla efteråt. Jag motiverar mig genom att se målbilder framför mig.

Att spela upp positivt laddade målbilder är inget nytt i Frida Hansdotter värld. Redan när hon tillbringade timme efter timme under barn19


Jag har otroligt många härliga minnen från min hemmabacke. Det jag älskade mest var att bara vara där uppe och åka skidor. Det spelade ingen roll om det var bland portar, i skogen eller i hoppen; jag var där uppe nästan alla dagar i veckan. 20


profil 5 favoriter i Sverige:

Klackbergsbacken i Norberg – här har jag

mina absolut bästa minnen från när jag var liten. 3 i Sälen – Gustavsbacken i Lindvallen för härliga carvingsvängar, Väggen i Hundfjället för lite adrenalin, Specialen i Tandådalen för en härlig slalombana. Tävlingsbacken i Åre – det är extra roligt varje gång världscupen kommer till Åre och att få tävla på hemmaplan.  

5 favoriter i världen:

Flachau – min absoluta favorittävling.

Kvällsrace, härlig atmosfär och grym stämning. Dolomiterna – fin skidåkning och extra plus för den goda maten. Vail i Colorado – otroligt vackert. Whistler – för de kilometerlånga backarna. Courchevel, Meribel och Val Thorens – de tre dalarna man kan åka emellan.

domens och ungdomens vintrar i Klackbergsbacken i Norberg vävde hon drömmar om att nå riktigt långt. – Jag har otroligt många härliga minnen från min hemmabacke. Det jag älskade mest var att bara vara där uppe och åka skidor. Det spelade ingen roll om det var bland portar, i skogen eller i hoppen; jag var där uppe nästan alla dagar i veckan.

Klackbergsbacken är ju både flack och brant, och rätt liten. Hur var förutsättningarna för att kunna utvecklas där? – Klackbergsbacken har det som behövs när man är ungdom. Den är kuperad och har både flackare och brantare partier. Klart att den är kort men man åkte bara några fler åk.

Numera har du fått en egen cup uppkallad efter dig på hemmaplan? – Ja, det är helt fantastiskt. Jag blir varm i hjärtat av att få se så många ungdomar tävla i min hemmabacke, där allt en gång startade för mig själv. Att Högbyns Alpina och Norbergs Slalomklubb går ihop och fixar en sån dag är helt magiskt.

Klackbergsbacken i all ära, i världscupen trivs Frida Hansdotter allra bäst i Flachau i Österrike. Kvällstävling med ”härlig atmosfär, mycket publik och riktigt bra drag” har extra mycket attraktionskraft. Att det skulle finnas en svårighet i att fokusera fullt ut och försöka formtoppa sig i världscupen när man vet att OS ligger och 21


Foto: Malin Mörner

profil

Att få komma hem och landa och ladda batterierna, träffa nära och kära är väldigt viktigt för mig. Jag älskar mitt hemma, det är min oas. väntar i februari vill hon inte förlika sig med. – Visst är OS säsongens höjdpunkt och stora mål men samtidigt är världscupen väldigt viktigt med tanke på exempelvis startposition på OS. Det är viktigt att åka bra hela säsongen även om jag självklart vill vara i lite extra bra form när OS närmar sig.

Om du jämför din formstatus idag med din formstatus för ett år sedan…? – … då säger jag att jag är bättre tränad. Jag känner mig stark och redo för vintern.

Du tycker om att åka vattenskidor på sommaren. Har du någon nytta av den typen av träning, eller gör du det mest för att det är skoj? – Vattenskidor åker jag mest för att det är kul. Samtidigt får jag lite balansträning på köpet och slipper sakna mina skidor och snö alltför mycket på sommaren.

Har du alltid gillat att träna? Var det så även när du växte upp i Norberg? – Jag var en riktigt sporttjej när jag var liten och testade på de flesta sporter, bland annat alpint, längdskidåkning, fotboll, ridning, inne-

bandy och dans. Till slut stod valet mellan att satsa på längdskidåkning eller alpint. Och du vet ju vad det blev …

Till skillnad från många andra alpinåkare utgår du från Västmanland istället för att bosätta dig i Monaco. Är du hemmakär? – Att få komma hem och landa och ladda batterierna, träffa nära och kära är väldigt viktigt för mig. Jag älskar mitt hemma, det är min oas. En annan oas i Frida Hansdotters liv är den i startbåset. På frågan om hon trivs bäst i positionen som vara den som leder inför ett andra åk eller hellre vill vara den som jagar kommer svaret snabbt. – Båda har ju sin tjusning. Självklart vill jag vinna alla åk och tävlingar. Att kasta sig ut i andra och korsa mållinjen med grönskylt och veta du vunnit är svårslaget.

Vad talar för att vi får se dig på pallen i Sydkorea? – Jag är riktigt laddad för OS, det ska bli så otroligt roligt. Jag ska dit och köra min åkning och ge järnet!

Frida Hansdotter

Ålder: 31 år. Bor i: Fagersta. Familj: Sambon Richard. På tallriken: Tacos. I glaset: Vatten. På Spotify: Hits idag. På tv: Nyheterna. I bokhyllan: Lars Kepler. Oanad talang: Kan göra en blomma av min

tunga.

22

Priv_


Ålandsbanken Private Banking är till för dig som uppskattar både omtanke och ett personligt bemötande. Kontakta oss om du behöver hjälp med något av följande:

• Planering av utlandsflytt • Förmögenhetsförvaltning • Generationsskiftesplanering • Självrättelse • Ägarplanering och bolagsstrukturer • Försäljning av bolag Varmt välkommen!

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking

Vi går vår egen väg

Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Carlsgatan 3, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Priv_Banking_stenar_A_225x285mm.indd 1

2016-06-09 09:55


HELLYHANSEN.COM

WHEN YOU CAN’T CHOOSE THE CONDITIONS CHOOSE LIKE A PRO

CHOOSE TO CONTROL YOUR BODY’S TEMPERATURE IN A JACKET WITH THE UNIQUE H2FLOW™ TEMPERATURE REGULATION SYSTEM. THAT’S WHY HELLY HANSEN IS THE APPAREL BRAND TRUSTED BY SKI PROFESSIONALS WORLDWIDE.

ELEVATION SHELL JACKET

MARCUS CASTON / PROFESSIONAL SKIER


RESTAURANG

FARANG

- med fokus på god mat

Från gatan ger Farang sken av att ”bara” vara en mysig bar, men snart fem år efter öppnandet känner de flesta till att det går att komma betydligt längre in i lokalen. Här inne väntar så en stor restaurang med öppet kök längs ena väggen och plats för 170 restauranggäster i två nivåer. Maten är inspirerad av det sydostasiatiska köket. TEXT YVONNE GULL FOTO TUUKKA KOSKI 25


restaurang

Kim Öhman.

Till slut tröttnade jag på allt jobb som låg bakom alla små detaljer vi lagade. Till exempel kunde ett enda litet flarn ta sex timmar att få till. Jag ville fokusera på att bara göra god mat, helt enkelt.

K

im Öhman är en av de tre delägarna och även den av dem som är på plats och tar hand om den dagliga driften. Han har ett förflutet från stjärnkrogar i Sverige, Finland och USA. – Till slut tröttnade jag på allt jobb som låg bakom alla små detaljer vi lagade. Till exempel kunde ett enda litet flarn ta sex timmar att få till. Jag ville fokusera på att bara göra god mat, helt enkelt, berättar han då vi stämt träff för en lunch. Det asiatiska köket är annorlunda. Här handlar det inte om rena och enkla smaker förklarar han samtidigt som han beställer in ett antal för- och varmrätter. – I det asiatiska köket blir maten bara bättre då du lägger till fler ingredienser. Maträtterna kommer in, en efter en vartefter de blir klara. Här är tanken att alla vid bordet delar på det som ställs fram. In kommer så först lite sashimi på vietnamesiskt sätt som inkluderar örter och en svart risvinäger och en sallad på färsk bananblomma. Härefter den populära soft shell crab som är en friterad krabba med mjukt skal panerad i tapiokamjöl – godare än gott. På menyn finns omkring 40 olika maträtter varav många är klassiker och svåra att byta ut.

26

Morning Glory – tofu deluxe.


restaurang

Karamellgrisen, kokt i 14 timmar.

Dock förnyas menyn tre gånger om året. En uppdaterad meny med klassiker, favoriter och nya rätter presenteras. Till klassikerna som varit med från start räknas den mjuka krabban. – Det är nog vår allra populäraste rätt på menyn, men den rätt som är allra mest omskriven är den karamelliserade grisen. På menyn heter rätten ”krispig gris med palmsockerkaramell”. Och det här är en rätt som varit med från allra första början och det var då the master stock (tänk surdeg) kom till – en buljong som den 1 februari 2018 hunnit bli fem år. I denna buljong kokas grisen i 14 timmar varefter den tärnas och friteras före servering. Det puttrar i grytorna och i ena hörnet av köket slår lågor upp ur en wokpanna. Att Kim lämnat Fine Dining matlagningen därhän innebär inte att arbetet i köket är mindre. Men det är annorlunda och bygger på fyra grund-

Det asiatiska köket är annorlunda. Här handlar det inte om rena och enkla smaker, förklarar han samtidigt som han beställer in ett antal för- och varmrätter. smaker: hettan från chilin, syran från limen, sötman från palmsockret och sältan från fisksåsen. Till sin hjälp har han köksmästarna Martin Nordebäck och Johan Lindholm. – Den här maten innebär mycket handarbete som är tidskrävande, och mycket vassa knivar, förklarar Kim Öhman. Mängder av grönsaker ska hackas i fina och jämna storlekar. All curry görs för hand och fram till för en tid sedan mortlades även ingre-

dienserna för hand. Nu har man dock köpt in en stenmortel som förenklar jobbet avsevärt. Det har blivit dags för ännu mer mat och in kommer nu kummel i Massaman curry. En stund senare en morning glory som är en vegetarisk rätt med tofu som kan omvända vilken tofu-skeptiker som helst. Just idag dricker vi vatten till maten men annars finns ett stort urval av vin på glas som matchar rätterna bra. Fokus när det kommer till vin är på tysk riesling och amerikansk pinot noir. Härtill finns även asiatisk öl och olika sorters te. Restaurangen har öppet tisdag till lördag och serverar lunch på vardagarna och erbjuder dubbla sittningar på kvällarna. Att boka bord rekommenderas men är ni inte fler än två brukar det kunna lösa sig med en stunds väntan i baren. Baren är en del av verksamheten som man arbe27


restaurang Soft Shell Crab, en favorit.

tar aktivt med att utveckla just nu. Målet är att inte bara vara ett ställe där restauranggästerna tar en drink före maten. Två temakvällar har introducerats, riesling-onsdag och nudel-torsdag. Intresset har varit stort och idag ska även en ny drinkmeny hinna avsmakas före öppning. Även catering och event erbjuds, och här kan ambitionsnivån ligga på allt från plockmat till en sittande middag. Vi avrundar lunchen med varsin Phanangan bounty – en dessert med ungkokosglass, (den där gröna varianten som säljs på stranden med tillhörande sugrör) saltkaramell, kristalliserad choklad och vispad kokos. Allt serverat i en tallrik av den typ som används ombord hos Thai Airways, och märkt med bolagets namn. Anrättningen är precis lika god som den låter. Lite kaffe på det och sedan är det dags att lämna Asien för denna gång, men nästa torsdag, då får det allt bli en nudel-torsdag. Adress: Tulegatan 7, Stockholm

28

Den här maten innebär mycket handarbete som är tidskrävande, och mycket vassa knivar.


Servera Kaffe Rätt Olika typer av kaffe dricks i olika typer av koppar, muggar och glas. Men varför är det egentligen så? Vi träffade Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza, för att prata lite om olika typer av muggar och hur kaffe ska serveras på rätt sätt. ATT HÅLLA KVAR aromerna är det huvudsakliga syftet med varför kaffesorter serveras i olika typer av koppar. När Ida flyttade hemifrån tog hon kaffet på fullaste allvar – och till en helt ny nivå, berätta! – Vad vi dricker ur hemma är egentligen en vanesak. En del gillar att dricka ur en hög eller vid mugg med antingen tjockt eller tunt porslin. Men allt handlar egentligen om att koncentrera aromerna i kaffe, lite som vin, säger Ida. – När jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att “hos mig ska man dricka kaffe i champagneglas”. Varje dag skulle vara en fest, inte ens morgonkaffet skulle försummas. Om man har ett avlångt glas fångar man verkligen aromerna i kaffet. Alla kanske inte har för vana att dricka kaffe ur de lyxiga champagneglasen, utan ur porslin. Men vilka muggar passar till vilket kaffe? – Bryggkaffe serveras bäst i en hög kopp, när det kommer till espresso är det också hellre en hög än en vid, säger Ida och fortsätter: – En cappuccino ska serveras i en vid kopp, för att både få skum och mjölk. Har man en för hög kopp får man sällan båda när man dricker, utan antingen bara skum eller bara mjölk. Men visst spelar porslinets tjocklek också en viss roll? – Om vi har ett tunt och gammalt porslin, då är vi mer varsamma med vårt kaffe, vi sörplar i små klunkar vilket får fram mer smaker precis som vin. Förr i tiden serverades kaffe på fat, vilket egentligen var helt korrekt med tanke på hur mycket smaker som kom fram i och med sörplandet. Nu kanske det känns aningen omodernt, då finns en enkel riktlinje att följa. – Kaffe med mycket fina och bra smaker serveras i tunt porslin, medan ett tjockt porslin är bättre när det gäller ett lite mer robust kaffe med mjölk, säger Ida.

ESPRESSOMARTINI Servering: 1 Dubbel espresso (50 ml) Lavazza Qualià Rossa 1 tsk strösocker 30 ml vodka 30 ml hasselnötslikör Mörk choklad och hela kaffebönor för dekoration Brygg espresson och tillsätt socker, rör om tills sockret smält. Häll den sötade espresson tillsammans med vodka och likör i en shaker, tillsätt några isbitar. Skaka kraftigt och häll sedan upp i ett martiniglas.Toppa med lite riven choklad och några kaffebönor.


En unik mötesplats i

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD För andra året i rad har Vaxholms Kastell & Badholmen slagit rekord i antal konfererande företag och gäster. K ombinera konferensen med skärgårdsupplevelser och spännande aktiviteter vid den historiska stenfästningen Kastellet. 30


Foto: Mats Lindfors

i samarbete med Vaxholm Kastell & Badholmen

Å

r 2016 och 2017 har varit rekordår för oss, säger Egon Persson, platschef på Vaxholms Kastell & Badholmen. I hjärtat av Stockholms skärgård ligger Vaxholm Kastell & Badholmen. På skärgårdsöarna finns allt från konferenslokaler till bed & breakfast och restauranger. Året runt-anläggningen är belägen mitt i skärgården på bekvämt avstånd från Stockholm City. Till Kastellet och Badholmen går det tät förbindelse med båttaxi och sedan 2016 trafikeras Kastelleden med linfärja under perioden maj–december.   – Från Arlanda är det egentligen lika långt till Vaxholms Kastell som det är att åka till centrala Stockholm och konferera, säger Egon Persson. Sevärdheten Kastellet i Vaxholm lockar besökare från hela världen. Med den historiska stenfästningen som kuliss bedrivs både konferens- och restaurangverksamhet. Varje år besöker företag och tusentals konfererande gäster Kastellet i Vaxholm och deltar i de omtalade lagaktiviteterna ”Fångarna på Kastellet”, ”Uppdrag Kastellet” och ”Lagkampen”. – Företagskonferenser i kombination med våra lagaktiviteter är väldigt uppskattat, säger Egon Persson. Deltagarnas samarbetsförmåga testas, vilket stärker lagandan inom grupperna. Ett kreativt och aktivt alternativ till traditionella teambuilding-aktiviteter.

Den allra populäraste aktiviteten är ”Fångarna på Kastellet”. I klassisk ”Fångarna på fortet”tappning ska deltagarna lösa kluriga uppgifter på olika stationer. Deltagarna ska hitta koden som går till skattkistan. Alldeles intill stenfästningen och de fartfyllda aktiviteterna på Kastellet ligger skärgårdsön Badholmen. På den idylliska skärgårdsön anordnas såväl sommarbröllop som konferenser och julbord. På öns två omtalade restauranger, Magasinet och Kalaset, tillagas menyer på lokala råvaror från Stockholm skärgård. Mitt i Stockholms skärgård är Vaxholms Kastell & Badholmen en central knutpunkt och har en stor publikkapacitet. Uppemot 500 personer kan delta samtidigt i lagaktiviteterna och på Kastellets Borggård ryms 4 000 gäster. Nästa år firar Bistro Kastellet tioårsjubileum. Med återkommande gäster väntar nya spännande aktiviteter och upplevelser.

Deltagarnas samarbetsförmåga testas, vilket stärker lagandan i grupperna. Ett kreativt och aktivt alternativ till traditionella teambuilding-aktiviteter.

Egon Persson, platschef på Vaxholms Kastell & Badholmen.

31


UPPTÄCK

Sverige i

VINTERSKRUD

32


UPPTÄCK

Vintersverige är hett och denna säsong följer tekniken med ut i skidbacken. Kameror kopplade till ditt skipass laddas med filmer av dina åk som du sedan enkelt kan dela med dig av i sociala medier. Om detta kommer att bli en succé återstår att se men att resa till fjällen fortsätter att vara hett. Och skidåkning är fortfarande det som lockar allra mest.

33

Foto: Ola Matsson

AV YVONNE GULL


A

NÄRODLAD

FRUKOST! Vår ekologiska havre odlas inom 10 mil från vår kvarn.

PÅ VÄSTGÖTASLÄTTEN SEDAN 1979


upptäck

F

örra årets vintersäsong blev den bästa någonsin för Sveriges skidanläggningar visar SLAO:s, Svenska Skidanläggning­ ars Organisations, årliga undersökning där antalet sålda skipass redovisas. Totalt såldes skipass för 1,46 miljarder kronor, vilket är en ökning med 5,8 procent jämfört med året dess­ förinnan. Totalt tog SLAO:s medlemmar emot närmare två miljoner skidåkare. – Vi lägger ytterligare ett rekordår bakom oss. Nöjda och stolta men framförallt inspi­ rerade och taggade att möta framtiden, säger Titti Rodling, vd för SLAO då hon summerar säsongen och tillägger: – Vi ser att de anläggningar som utvecklar och förnyar backarna med nya liftar och effekti­ vare snösystem, men även satsar på modernt boende och övriga kringupplevelser ökar mest både vad gäller skidpassomsättning och skid­ åkardagar.

När det gäller investeringar så genomfördes under säsongen historiskt stora liftinvesteringar i bland annat Kläppen, Kungsberget, Stöten och

Tänndalen. Totalt investerade medlemmarna 255 miljoner i liftar och 170 miljoner i snö/pist. Statistik över utförsåkningen är lättare att räkna i siffror än hur populärt det är att åka på längden. – Även skidor på längden ökar, men det är mer en känsla, säger Johan Ekroth, kommuni­ kationschef på Friluftsfrämjandet.

Att vi vill ha en aktiv semester visar även en aktu­ ell Sifo-undersökning som Skistar beställt. Un­ dersökningen visar att 66 procent av svenskarna vill aktivera sig på semestern och skidåkning är då för många den självklara aktiviteten. Hos Svenska Ekoturismföreningen är upplevelser i kombination med boende på fjällstation något som lockar. – Hundspann är populärt, liksom aktiviteter där man kombinerar just själva aktiviteten med till exempel bastu, mysigt boende och tre­ rätters­middag. Tiden är förbi då en fjällstation förknippades med sovsalar och illaluktande raggsockor, säger Kicki Lind, redaktör på por­ talen Naturens Bästa.

Vinterstatistik • Förra säsongen bjöd på 9 200 000

skidåkardagar – en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan. • Var tredje svensk åker regelbundet utför. • En ökad efterfrågan på skidskola råder. • Skistargruppen har 50,2 procent av marknaden. • Besökare: 89 procent svenskar, 4 procent norrmän, 4 procent danskar, 3 procent övriga. Källa: Slao.se

Tips!

På friluftsframjandet.se hittar du under rubriken Snö ett antal längre och kortare aktiviteter, resor och utbildningar runt om i Sverige. Skidskola, valla skidor, ledarutbildningar, ungdomsaktiviteter, skidtestarhelg och annat kul står på programmet.

35


Helt rätt El från vind, vatten och sol. Verifierade för socialt ansvarstagande. Bra pris. Helt hållbart. Helt rätt. Välj VIVA idag.

Ett erbjudande från Varberg Energimarknad AB. Information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning finns på varbergenergi.se

VARBERGENERGI.SE/VIVA | 0340-62 88 11

HÅLLBART FRÅN VARBERG ENERGI


upptäck

åre – högsta backen Norra Europas största och mest mångfa­ cetterade fjällby med maffiga Åreskutan i centrum. Här kombineras skidåkning i allt från svarta pister och fantastisk offpist­ åkning till snälla nybörjarbackar. Den som söker party checkar in i Åre by, den som vill ta det lite lugnare väljer med fördel Duved eller Åre Björnen som sin destination. Här erbjuds även kvällsskidåkning för familjen med ljusprojiceringar, musik och snögub­ ben Valle som åker med. Nytt för i år är att Skistar Vacation Club kommer att lanseras under 2018. Konceptet är ett andelsboende med flexibilitet. Skistar Vacation Club erbjuder backnära och bekymmersfria boenden med hög komfort, vilket för många är en viktig del i en lyckad fjällsemester. Det känns helt rätt att kunna erbjuda detta i Åre, som är ett av Sveriges mest eftertraktade fjällområden och högaktuellt med ett kommande alpint VM 2019, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef i Åre. Förberedelserna inför WM2019 inkluderar bland annat att kvaliteten på snön i backarna kommer att höjas. Detta sker bland annat genom en utbyggnad av snöanläggningssystemet. Ytterligare en nedfart har lagts till, denna gång en fun slope i Rödkullen.

Det känns helt rätt att kunna erbjuda detta i Åre, som är ett av Sveriges mest eftertraktade fjällområden och högaktuellt med ett kommande alpint VM 2019.

Vad är det som lockar mer än just skidåkningen? – I Åre är det att njuta av det enorma gastronomiska utbud som finns. När vi ser på efterfrågan så är det allt fler som efterfrågar en bra och kvalitativ barnpassning. Under

semestern vill man ha familjemys och känna gemenskap med barnen men också ha egen tid i skidbacken eller en timme med en egen skidinstruktör, säger Linda Morell, presskontakt för Skistar. 37


anotherbestday

ROSSIGNOL R-SKIN

photo Š Vanessa Andrieux

OPTIMAL GLIDE AND GRIP.

Built on our premium, race-ready Delta construction, the R-SKIN is a high-performance, mohair classic ski for expert to fitnessoriented skiers. The new TurnamicÂŽ binding system is easy to move for perfect glide and grip. The integrated Fixation Plate allows the most natural ski flex for unparalleled snow feel, precision, and glide. No prep!. www.rossignol.com


Foto: Maria Ragnarsson

upptäck

Foto: Gustaf Englund

Sälen – störst på flera vis

Sälenfjällen är norra Europas största alpina skidområde med sina fyra skidom­ råden: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjällen. Detta är Sveriges mest frekven­t erade skidområde och av skid­ åkarna är det 29 procent som checkar in just här och åker utför någon av de över 100 nedfarterna. I år satsas det än mer på barnskidåkningen och bland annat har ett helt nytt skogsskidområde öppnats mellan Söderåstorget och Experium­ torget. Även nya boenden tillkommer. Vad är det som lockar mer än just skidåkningen? – Vid sidan av den alpina skidåkningen så är det mest populärt att njuta av allt runt omkring en skidsemester som till exempel mys i stugan vid öppna spisen och snölek och i Sälen, som har mycket barnfamiljer, är det bad på äventyrsbadet Experium som lockar, berättar Linda Morell, presskontakt för Skistar.

Vid sidan av den alpina skidåkningen är det mest populärt att njuta av allt runt omkring en skidsemester, som till exempel mys i stugan vid öppna spisen. 39


A

regiongavleborg.se

Helt enkelt en skrytannons! Vi måste bara få skryta över alla våra fantastiska och framgångsrika företag. Detta är exempel på produkter från företag som är etablerade i Kramfors kommun. Några av våra expansiva företag: SCA Mondi Elpress Stringo Hemsek TräTeam Folksam Nordtrafo Skidstahus AQ Gerdins Box Destilleri Nordhydraulic Dockstavarvet HS Vakuumplast Höga Kusten Teknikresurs Och hela tiden startas nya företag i länets företagstätaste kommun.

TILLSAMMANS | MOD | LIVSKRAFT

High Coast Media

Tillsammans skapar vi goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg

Det har även varit ett fantastiskt år med rekordsiffror för besöksnäringen. Höga Kusten har aldrig varit hetare. Och klättringen fortsätter.


upptäck

vemdalen – familjefavorit

Generellt är trenden att man både vill koppla av och röra på sig, vilket passar en skidsemester väldigt bra. Foto: Ola Mattsson

Snösäkra Vemdalen består av tre skidom­ råden: Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna. Det har byggts en hel del under senare år och numera finns gott om boenden med hög standard. Sex nya 6-stols expressliftar och nya nedfarter har lagts till under de senaste åren. Med bil tar du dig hit på fem timmar om du reser från Stockholm vilket passar många familjer. Nytt för säsongen är att det i Björnrike byggs ett nytt torg mellan Björnvallen och Sveriges längsta expresslift – Grissly Express. Backen Nässlingan vid Vemdalsskalet blir dubbelt så bred, vilket gör det till en härligt enkel backe för hela familjen. Här öppnas även en ny fun slope. Vad är det som lockar mer än just skidåkningen? – Generellt är trenden att man både vill koppla av och röra på sig, vilket passar en skidsemester väldigt bra. Sedan tidigare erbjuder vi dessutom barnpassning i Vemdalen, berättar Linda Morell, presskontakt för Skistar.

41


Foto: Nisse Schmidt

upptäck

Idre – bo i backen

Vad är den absolut mest populära aktiviteten vid sidan av skidåkning? – Ska man titta på kvantitet så är det nog inomhusbadet och bowlingen. Men även ridning, hundspann och snöskoter är väldigt populärt – dock är antalet platser begränsat.

Finns det någon vintertrend ni märker av? – Vi har de senaste åren känt av längdskidåkningstrenden. Fler och fler vill åka längdskidor.

Har ni några nyheter på anläggningen denna säsong? – Vi öppnar en ny camping med ski in/ski out-läge och vi kommer att arrangera Världscup i Skicross och VM i Speedski denna säsong. Dessutom har vi investerat i en ny snow factory som kan producera snö i plusgrader. 42

Vi har de senaste åren känt av längdskidåkningstrenden. Fler och fler vill åka längdskidor. Foto: Nisse Schmidt

Med fokus på familjen och underhållning erbjuder Idre skidåkning i alla väderstreck – vilket gör det möjligt för dig att alltid åka nedför en solig backe. Att allt boende är ski in/ski out gör det även möjligt för gästerna att klara sig utan bil under hela semestern. Sofie Andersson, marknadsoch försäljningschef på Idre Fjäll svarar på några frågor om vad som händer på plats:


KVALITETSTID TILLSAMMANS! ...och ytterligare tre superskäl att hälsa på i vinter! 35/25% - Fina förbokningsrabatter före 30/11. Julefrid - Gran i stugan & entre till relax ordnar vi. Skipass 0 kr - Barn till 10 år, sö-tors vecka 2-6, 10-12.

Anyplace Anywhere Anywhere Anytime Anytime

21 pister, två sittliftar, 60 km spår och isbana Vackra vyer och lugn 20 mil från Mälardalen. Högsta mysfaktorn – halva resan!

bjursas.com

023-77 41 77 Råkar din agenda krocka med ledningsgruppens? No worries. Nu fårdin du samma Råkar agenda upplevelse krocka medav mötet, vart du än befinner dig. ledningsgruppens? No worries.

Nu får du samma upplevelse av mötet, vart du än befinner dig.

Kommunicera med vem som helst, var som helst i världen. Med vår integrerade tekniklösning får du Skype att fungera optimalt i mötesrummet. Inom loppet av någon sekund startar mötet med perfekt bild, ljud och datadelning. Som Microsoftpartner arbetar ITM med flera av Sveriges största bolag och och utrustar utrustar närmare närmare 2000 2000 mötesrum mötesrum per år. Med oss som teknikpartner tar du nästa steg mot smartare och effektivare kommunikation.

Vi ser till att dina möten fungerar. Alltid. Kontakta oss så berättar vi mer! 010-709 47 10

itmab.se itmab.se


Jag är en kräsen jävel … Var det du med!  Se till att handla på en riktigt bra bygghandel där du kan lita på att du får rätt material, verktyg, kunskap och tjänster för dina byggprojekt. Över 130 privatägda butiker i Sverige. Hitta din närmaste XL-BYGG butik på xl.bygg.se


jul

Julbad

- årets viktigaste tvagning Dagens julbad är något helt annat än det traditionella. Förr i tiden låg fokus på att bli ren, lite grann i alla fall, idag handlar det mer om njutning och avkoppling. text YVONNE GULL Foto Johan Annerfelt

T

ron att kroppen renade sig själv genom att vi svettades var något som levde kvar länge. Att tvätta händer och ansikte inför kyrkobesöket på söndagen fick räcka. Årets enda bad var julbadet, en tradition från bondesamhället. Under 1800-talet handlade det om tvagning i hierarkisk ordning. Först att plumsa i baljan var husfar, följd av husmor, sönerna och döttrarna, drängarna och pigorna.

Att byta vatten häremellan skedde inte alltid, hade man tur fylldes badet dock på med lite mer varmvatten. Den som ville lyxa till badet lite extra kunde lägga i torkade blommor från midsommar i vattnet. Efter badet tog man på sig rena helgkläder och var så redo för julfirandet.

Idag julbadar vi istället för att koppla av mellan julshoppingen, baket och matlagningen. Vi 45


jul

Julbadet gjordes i betydligt enklare badkar än denna magnifika pjäs från Sanova. Ett badkar som i alla fall jag skulle ha svårt att endast använda en gång om året.

Idag julbadar vi istället för att koppla av mellan julshoppingen, baket och matlagningen. tar bilen ut till Nynäs Havsbad en tidig grå lördagsmorgon i december, en halvtimme från centrala Stockholm. Här väntar så en uppdukad frukostbuffé som avnjuts medan solen bryter igenom molntäcket. Det känns lite syndigt att ha flytt fältet och istället för att jäkta runt på stan bara vika en hel dag för att ta det lugnt – och bada så klart! I en tidning läser jag om en grupp personer i Vadstena som gjort en egen julbadstradition. De samlas helt enkelt på julaftons morgon och plumsar ner i Vättern. Badandet startade 2006 och under åren har flera anslutit till den nya traditionen – juldoppet.

På Nynäs Havsbad finns flera badmöjligheter och vi betar av dem alla. Först blir det ett långt värmande bad ute i poolen på bryggan. Det ryker om vattnet, och utsikt över horisonten inkluderas. Inomhus finns ännu en pool, denna utrustad med vattenmassage och du väljer om du vill sitta eller ligga ner. Självfallet är det senare alternativet att föredra om avslappning är målet. Lite te, lite frukt och massa vatten inmundigas innan det är dags för bastubad. Bastur finns av tre olika slag, en lite svalare, en ångbastu och en vanlig bastu. I nämnd ordning förflyttar vi oss mellan dem. Och tanken 46

är att komma ner i det 5-gradiga vattnet. Det tar en stund men när värmen väl är snudd på för mycket så går det att plumsa i. Snabbt. Uppfriskande och vansinnigt kallt. Vi avslutar besöket med ännu ett bad och är sådär vansinnigt rena som man bara kan bli efter ett riktigt långt bad. Dagen har varit fantastisk, renande och energigivande. Så mitt tips är: Byt julstressen – mot ett julbad i modern tappning!

Tips

Hinner du inte hit före jul, kika in på hemsidan för olika paketerbjudanden. Nu erbjuds exempelvis mellandagarspaket för den badsugne.


Sveriges aluminium kommer från Sundsvall Kubal är Sveriges enda producent av primäraluminium. Verket är beläget i Sundsvall och byggdes 1942 av dåvarande Svenska Aluminiumkompaniet. Anläggningen kom att ägas av Gränges men såldes vidare och ägs idag av ryska Rusal som är världens största aluminiumproducent med över 60 000 anställda. Fabriksbyggnaden är en av Sveriges längsta byggnader.

OM KUBAL — Stora investeringar har lett till högre produktion och betydande miljöförbättringar. — 50 procent av Sveriges behov av aluminium täcks av Kubals produktion. — Varje månad lämnar 300 lastbilar och 50 järnvägsvagnar Kubal med aluminium i olika legeringar. — Kunderna är till hälften inhemska och övrig produktion går till Europa. — Kubal producerar 135 000 ton/år. — Kubal är certifikerade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

TEAM KUBAL KUBAL är ett team på ca 450 personer som tillsammans besitter ett gediget kunnande om aluminiumproduktionen. I takt med den tekniska utvecklingen pågår en ständig utveckling av medarbetarna i deras yrkesroller. Kubal är inte en utan många arbetsplatser. Här arbetar tjänstemän och kollektivanställda, män och kvinnor. Kubal är en mångkulturell arbetsplats med anställda från ett 20-tal länder.

Landsvägsallén 79 851 76 Sundsvall

060-166100

info@kubal.se

Hitta oss på Facebook och Instagram


Bide.se lektronisk BidĂŠ


intervju

Vattenvisionären Där tysk ingenjörskonst möter japansk design – och ibland vice versa – hittas varumärket Grohe. Nu vill bolaget bredda sig från kranar och duschar, och tar allt en större roll inom vattenförbrukningen i det uppkopplade hemmet.

Foto: Frank Beer Photography

Text Christian von Essen Foto Grohe

Vi tar oss an globala utmaningar och är ett företag som erbjuder lösningar på problem. Vi vill förändra beteenden och bidra till en bättre värld.

V

atten tar de flesta för givet i de nordli­ ga delarna av världen, men även denna fantastiska naturresurs är ändlig. Ett mer effektivt och resurssnålt sätt att använda vatten är vägen framåt när jordens befolkning växer. Grohes tyske vd och koncernchef Michael Rauterkus är på blixtvisit i Sverige – fyra nor­ diska länder ska avverkas på tre dagar innan färden går vidare till Mellanöstern. Totalt

täcker bolaget 150 marknader, så det finns mycket att göra. Dessa marknader må tyckas vitt skilda, men när det gäller stilrena badrumsinredningar med lyxkänsla är målgruppen sig relativt lik över hela världen. Återförsäljare och installatörer, arkitekter, hotellkedjor och fastighetsägare – många aktörer är intresserade av vad Grohe har att komma med, och den minimalistiska desig­ nen tycks passa våra nordiska smakpreferenser.

Det står tydligt att Michael Rauterkus älskar sitt jobb och han har under sina 11 år i bolaget bland annat varit med om att Grohe blivit upp­ köpt av den japanska bygg- och hem-tech-jätten Lixl 2014 (en ”perfect match”, enligt honom). Nu styr han om skutan något, bort från den traditionella bilden av Grohe. − Vi ska vara mer än en producent av kranar och duschmunstycken, säger han. Vi tar oss an globala utmaningar och är ett företag som erbjuder lösningar på problem. Vi vill förändra beteenden och bidra till en bättre värld.

Det må låta som floskler, men faktum är att Grohe är det enda tyska bolaget som kvalar in på Fortunes hållbarhetsrankning Change the World. 2017 tilldelades man det tyska CSR49


intervju

50


intervju

Enligt statistiken hade vattenskador kunnat undvikas i 93 procent av fallen. Det visade sig att vi hade snubblat in på ett enormt problemområde, där det inte fanns någon digital lösning i dagsläget. PREIS. I ett av bolagens CSR-projekt utbildas rörmokare i fattiga länder för att kunna starta eget och ta sig an vattenproblem i sina närområden. − Hållbarhet finns i vårt DNA, säger Michael Rauterkus. Förutom de klimat- och miljömässiga vinsterna bidrar hållbarhetsarbetet också till ökad lönsamhet och ses som en viktig faktor när vi rekryterar nya talanger. Hur vi som företag jobbar med hållbarhet är en av de absolut viktigaste frågorna som unga männi­ skor ställer i dag när de ska börja jobba. Inför Sverigebesöket gick Grohe och deras svenska pr-byrå Spotlight igenom de 30 största svenska företagens hållbarhetsredovisningar för 2016. Medan många börsnoterade bolag tar upp reducerad vattenförbrukning som en av hållbarhetsparametrarna fann man att endast sex av dessa 30 har långsiktiga kvantitativa mål för hur detta ska ske i praktiken. För Grohes del står en smartare hantering av vatten ständigt högt upp på agendan, och drivs på av små förbättringar i kundernas vardagliga liv. Grohe Blue ger kolsyrat vatten direkt i kranen så att mineralvattenkonsumtionen

kan reduceras, medan syskonet Red erbjuder kokande vatten på ett ögonblick – två enkla sätt för hushållen att slippa slösa energi i onödan.

Men den senaste innovationen rör vatten på ett lite annorlunda sätt. − Vi letade aktivt efter ett område där vi kunde göra skillnad, säger Michael Rauterkus. Vi tittade på 350 olika startup-företag för att se om det fanns innovationer vi kunde inspireras av. Då var det någon som beklagade sig över en vattenskada i hemmet, och det visade sig att nästan alla i rummet hade råkat ut för detta på ett eller annat sätt.

De gick vidare med att kontakta försäkringsbolag och samla in statistik. I Tyskland sker det 1,1 miljoner vattenläckor i hushållen varje år. I USA genomförs 15 000 utryckningar varje dag relaterade till vattenläckor. − Enligt statistiken hade vattenskador kunnat undvikas i 93 procent av fallen. Det visade sig att vi hade snubblat in på ett enormt problemområde, där det inte fanns någon digital lösning i dagsläget. Grohe tog fram en brandvarnarliknande puck som larmar när den noterar för hög fuktnivå eller temperatur och skickar ett meddelande till användarens smartphone. Men ett 51


intervju

läckande rör kan ge katastrofala följder på bara några minuter, så varnaren i sig räckte inte för att lösa problemet. Istället utvecklades en mer avancerad produkt som fästs på rören och som mäter vattentrycket och kan upptäcka mikroläckage. Ifall larmet går kan användaren stänga av vatt­ net via appen på andra sidan jorden. Och det är fler än välbeställda villaägare som har nytta av ett vattenlarm. − Vi tittar just nu på lösningar för hotell och lägenhetsfastigheter, säger Rauterkus. De här produkterna kommer att kunna kopplas upp mot andra enheter i framtiden. För försäkrings­ bolagen är det här toppen. Du skapar till och med din egen vattenprofil, vilket gör att syste­ met kan larma vid avvikelser – ifall duschen plötsligt står på i en timme eller liknande. En stor del av energikostnaderna är trots allt varmvatten.

De här produkterna kommer att kunna kopplas upp mot andra enheter i framtiden. För försäkringsbolagen är det här toppen.

Man kan inte heller bortse från en av Grohes mest populära skapelser under de senaste åren. Ge­ nom att uppgradera en 500 år gammal teknik

har man tagit den väldokumenterade japanska duschtoaletten och gjort en mer sober europeisk variant av den.

52

− Det första man märker i Japan är hur deras toaletter är som stora rymdskepp! De har så många knappar och funktioner att man knappt vågar använda dem. Vi ville ta fram något mer stilrent. Resultatet har hittills genererat 14 olika designpriser, och man kan nog lugnt säga att det är något slags toalettrekord i den kategorin. Smart teknik kombinerat med rätt keramik gör att man inte behöver slösa vatten för att göra rent den, vilket enligt utsago sparar vattenresur­ ser på sikt. Men trots att det för svenska öron kan låta främmande med en duschtoalett i var mans hem, menar Michael Rauterkus att det här är framtiden. − Vi ser en hög efterfrågan, säger han. Vi kommer inte att hålla på med papper länge till – det här är renare, säkrare, mer hygieniskt och känns mycket bättre. Våra medarbetare som provat menar att det är ett ”five minute spa”! Badrummet kommer att få en allt större bety­ delse i våra hem, och jag är övertygad om att duschtoaletten kommer att bli ny standard.


STORPRINT VÄGGABSORBENT HALMSTAD GOLFARENA


Tufft klimat, kvalitetsmedvetna arbetare och stränga regler kring arbetskläder. De svenska förutsättningarna skapar arbetskläder utöver det vanliga. Testa ProJob. Vi tål det. www.projob.se

ProJob_225x285.indd 1

2017-03-03 13:51


REGION

JÄMTLAND HÄRJEDALEN - attraherar besökare Jämtland Härjedalen satsar stort på naturbaserade upplevelser. Den jämtländska livsstilen genomsyrar två av länets stora kreativa näringar: turismen och gastronomin. Regionen lyckas härmed locka besökare från hela världen.

55

Foto: Niclas Vestefjell Photography

AV CAROLINE LI PALMGREN


Bo naturnära och centralt i Östersund! Kedjehus på Remonthagen

Köp idag!

32 äganderätter i ett skogs- och citynära läge. Första inflytt sker preliminärt våren 2018.

Här bor du klimatsmart på 128 m2 med 5 rum och kök. Möjlighet till solpaneler, kamin, integrerat växthus och extra sovrum. Centrum, motionsspår och mataffärer finns inom gångavstånd. Området har både nybyggd förskola och en elbilspool.

I samarbete med

Fant as utsik tisk t!

Fjällblicken 2

24 rymliga bostadsrätter med härlig utformning och prel. inflytt första kvartalet 2019.

Ett bekymmersfritt boende, centralt och nära till allt. Stora panoramafönster ger dig en känsla av natur långt in lägenheten, och på den generösa terrassen har du utsikt mot fjäll, stad och sjö. Arenor, service och skolor finns inom gångavstånd.

I samarbete med

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyproduktion MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL


Foto: Tina Stafrén

region

I

december förra året etablerades en direktlinje med EasyJet till Åre Östersund Airport från Storbritannien. Det blev en succé. Omsättningen inom turismen ökade med 10–15 miljoner kronor. EasyJet-planen går mellan december och april och nu fortsätter flygjätten att satsa på Jämtland Härjedalen. Inför årets vintersäsong etableras ytterligare en direktlinje till Åre Ös­tersund Airport, denna gång från grannlandet Danmark och flygplatsen Köpenhamn Kastrup. Förra året på svenska ambassaden i London på lanseringsminglet för Easyjets nya direktlinje till Åre Östersund Airport från Storbritannien var temat för kvällen ”Ski like a Swede”. Den jämtländska livsstilen stod i fokus. För det som jämtlänningarna själva tar för givet uppfattas som rena lyxen för besökare. Till exempel lockar den starka skidtraditionen men även fjällvandringar, den härjedalska storskogen och äventyrsinriktade aktiviteter som mountainbike, snökite och björn- och älgsafari. Därför väljer regionen att satsa på natur-

baserade upplevelser. Den regionala turistbyrån, Jämtland Härjedalen Turism, JHT, har tagit fram den regionala besöksnäringsstrategin ”Strategi 2030 för besöksnäringen. Jämtland Härjedalen – ledande på naturbaserade upplevelser” och i den presenteras regionens vision och position. – Vi vet från kännedomsundersökningar att det vi är kända för, och uppskattade för, är naturbaserade och upplevelseinriktade aktiviteter. Vi har inte storstäder och badstränder, utan vi har en storartad natur, säger Mats Forslund, vd, Jämtland Härjedalen Turism.

Vi vet från kännedomsundersökningar att det vi är kända för, och uppskattade för, är naturbaserade och upp­ levelseinriktade aktiviteter.

Men förutom det jämtländska landskapet präglas regionen av en stark samekultur. Till exempel driver Elaine Asp den omtalade samiska restaurangen Hävvi i byn Glen. – Samtidigt har vi en fantastisk kultur som våra gäster efterfrågar upplevelser kring mer och mer. Därför jobbar vi nu mer med vår kultur, kopplad till naturupplevelserna, säger Mats Forslund.

Mats Forslund, vd, Jämtland Härjedalen Turism.

57


Ta snabbaste vägen till Åre/ Östersund! Visste du att BRA flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Malmö till Östersund/Åre i vinter? Snabbt och smidigt till snön, helt enkelt.

”Att slippa hyra släp, köra och lasta om var så himla skönt! Tack vare Gopak så slapp vi det! Vilken toppen service!”

ö n Malm Flyg frå borg fr. öte eller G

Hans L

Flytt och magasinering made easy!

gifter r och av e t t a k s inkl.

Flyg

ma

om n Br

fr.

frå

er gift h av c o ter

t .ska inkl

Reseperiod: 21 dec – 8 apr 2018.

GOPAK.SE


Foto: Sandra Lee Pettersson

region

Gastronomi och matupplevelser har vi arbetat med i flera år, också det i hög grad i kombination med naturbaserade upplevelser.

Foto: Anette Andersson

Jämtland Härjedalen är känt för sin högklassiga matkultur. 28 restauranger och kaféer finns listade i White Guide. 2011 valdes Östersund till Matlandethuvudstad av Jordbruksdepartementet, 2010 nominerades Östersund och Jämtland till UNESCOs nätverk Creative Cities of Gastronomy, UCCN och i fjol stod regionen värd för UCCNs årsmöte med delegater från hela världen. I februari nästa år arrangeras den femte upplagan av Åre Gastronomy Week 2018. Mycket av det som den jämtländska matkulturen ger uttryck för är den naturnära jämtländska livsstilen och att leva och verka på fjället. I skidbackarna på restaurangerna Tusen i Ramberget och Buskvallen i Tenndalen serveras lokalt älgkött och på den välkända restaurangen Kretsloppshuset i Mörsils byggs matfilosofin kring det ekologiska och närodlade. I regionen finns också ett av Sveriges mest prisbelönta mikrobryggerier, ”Jämtlands bryggeri”. Från Örtagård öst levereras mjöd och från Oviken gårdsost till två av världens bästa restauranger, Noma i Köpenhamn och Fäviken Magasinet i Åre.

Vid lanseringsminglet i London för Easyjets nya direktflyg signerades maten av Järpenkocken Niklas Ekstedt. Han är uppvuxen i Jämtland och på hans Guide Michelin-belönta restaurang ”Ekstedt” i Stockholm finns en tydlig anknytning till det jämtländska köket. Med säsongs­ baserade råvaror lagas all mat över öppen eld. För besökare är gastronomin en egen rese­ anledning i sig. – Gastronomi och matupplevelser har vi arbetat med i flera år, också det i hög grad i kombination med naturbaserade upplevelser. I regionen finns fantastiska matproducenter och restauranger som har gjort det möjligt, säger Mats Forslund. 59


Foto: Erik Olsson Photography

REGION

ELDRIMNER

Det är en kombination av intresse och en stolthet över det som är jämtländskt och den jämtländska maten.

Foto: Erik Olsson Photography

Mycket tack vare resurscentret Eldrimner har kunskapen bevarats och spridits vidare om det jämtländska mathantverket. Eldrimner bildades i Jämtlands län 1995 och har sedan 2005 regeringens uppdrag att förmedla kunskap och inspiration till hela Sverige och Norden.

Vad utmärker Jämtland och jämtlänningarna, varför är de så bra? – Det är en kombination av intresse och en stolthet över det som är jämtländskt och den jämtländska maten, säger Mårten Wikner, turismutvecklare inom bland annat gastronomi, Jämtland Härjedalen Turism. I matmeckat Åre ligger stjärnkockarnas restauranger sida vid sida och på Åre Hotelloch restaurangskola gick båda Järpenkockarna Niklas Ekstedt och Magnus Nilsson. Vid foten av Åreskutan ligger en av världens bästa restauranger. Fäviken Magasinet är en global destination och den första restaurangen utanför Stockholm att belönas med två stjärnor i Guide Michelin. Sedan 2008 drivs den av Magnus Nilsson. Framgångarna på Fäviken liknar Magnus Nilsson vid att lära sig cykla. Att bemästra de Mårten Wikner, turismutveckavancerade tekniker lare inom gastronomi, Jämtland som leder upp till Härjedalen Turism.

matupplevelserna på Fäviken handlar om att öva och öva och återigen öva. – Ju bättre tekniskt kunnig man är, desto mindre kommer det att stå i vägen för det man har en idé om att genomföra. För att lära sig bemästra eller utveckla olika tekniker krävs dedikerad tid och det har ingenting att göra med den kreativa processen, säger Magnus Nilsson, krögare, Fäviken Magasinet. Magnus Nilsson arbetar främst med råvaror från sin egen hemtrakt. 64 % av regionens yta består av skog och i Jämtland Härjedalen finns en enorm bredd på de naturliga tillgångarna.

– Rent geografisk har vi rika jordbruksbygder längs Östersund, samtidigt som vi ligger nära kusten. Från Fäviken är det bara 9 mil. Den nordnorska är kanske en av de rikaste kuststräckMagnus Nilsson, krögare, orna i världen, säger Fäviken Magasinet. Magnus Nilsson. Den jämtländska matkulturen bygger på relationer med de lokala matproducenterna. Fäviken är viktig för tillväxten i regionen. Det är en av de största restaurangerna i Västjämtland med flera hundra underleverantörer. Av dem lever och verkar de flesta i Jämtland. Men småskaliga matproducenter behöver utvecklas för att kunna överleva på sikt. – Även om det finns en tradition av mathantverk här finns det mycket som kan förbättras. Idag är lokala livsmedelsföretag högst personberoende och ganska små. När eldsjälen blir för gammal måste man ha byggt upp ett företag som någon annan vill ta över, annars försvinner det, säger Magnus Nilsson. Historiskt sett har Jämtland tillhört både Norge och Sverige och med en möjligtvis diversifierad tillhörighet bland jämtlänningarna och härjedalingarna finns idag en utbredd jämteanda i regionen. Man är stolt över sin region och det går igen även hos Magnus Nilsson. – Måltidsupplevelsen på Fäviken är en samlad bild av vem jag är. Jag växte upp här och maten är givetvis en stor del av mig själv, säger Magnus Nilsson. Idag har han inga planer på att lämna Jämtland Härjedalen. – Man måste ha sin hemmabas och det är det vi på Fäviken Magasinet fokuserar på, säger Magnus Nilsson. 61


Foto: Sandra Lee Pettersson

region

Turismen är en av de större branscherna i Jämtland Härjedalen och den föder även flera andra branscher, som bygg och handel. En stark entreprenörsanda På lanseringsminglet i London förra året för Easyjets nya direktflyg till Åre Östersund Airport var värdarna från Jämtland Härjedalen Turism klädda i inhemska plagg från lokala producenter. Regionen är ett av Sveriges mest småföretagstäta områden och enligt Svenskt Näringsliv är Jämtland Härjedalen den tredje mest företagsamma regionen, endast Stockholm och Gotland ligger före. Företagsamheten är otroligt stark Martina Lundholm, chef för i regionen och har området näringsliv och företaför tredje året i rad gande inom Region Jämtland placerat sig topp tre Härjedalen. 62

i Sverige, och den kvinnliga företagsamheten är högst i riket, säger Martina Lundholm, chef för området näringsliv och företagande inom Region Jämtland Härjedalen. Och det finns en stor mångfald bland företagen i regionen. – Vi har en stor mångfald av företag inom bygg, service, IT, turism och upplevelser, säger Martina Lundholm. Turismen är en viktig basnäring i Jämtland Härjedalen. Under 2016 omsatte turismen 4,94 miljarder kronor. En ökning med 300 miljoner kronor från 2015. Enligt den regionala turistorganisationen Jämtland Härjedalen Turism, JHT, beräknas 75–80 procent av samtliga sysselsättningar i fjälldestinationerna komma direkt eller indirekt från turismen i området. – Turismen är en av de större branscherna i Jämtland Härjedalen och den föder även flera andra branscher, som bygg och handel. Vi,

Jämtländska företag

• Peak Performance grundades i Åre på 80-talet • Hillebergtält Frösön • Åre skidfabrik • Stellar Equipment • Woolpower har tillverkat kläder i Östersund sedan 1974 • Ryggsäckar från Klättermusen • Big River Camp i Storåbränna

som andra regioner, upplever just nu en byggboom, framförallt i fjälldestinationerna Åre, Funäsdalen och Vemdalen, säger Martina Lundholm. I regionen finns små och stora fjälldestinationer som till exempel Åre, Vemdalen, Lofsdalen och Funäsfjällen. Just nu är förberedelserna i full gång inför 2019 när världsmästerskapen i skidskytte och alpint går av stapeln i Jämtland Härjedalen.


Snabbare responstid räddar liv. Upplev total situationsmedvetenhet i realtid — se var alla befinner sig i anläggningen (även besökare).

Mobilaris Mining & Tunneling Intelligence™ • Få total insikt i realtid med 3D-visualisering av hela anläggningen. • Lokalisera människor, maskiner och verktyg — när som helst, var de än är. • Optimera och planera tillgänglighet av fordon och resurser. • Integrera med passage-, larm- och andra säkerhetssystem. • Fokusera räddningsinsatser till de som är i störst fara, och rädda liv.

“Med Mobilaris system kan vi korta ner vår responstid med 25%.” — Daniel Haarala, Enhetschef på Räddningstjänsten i Skellefteå

Läs mer på www.mobilaris.se/underground-safety Mobilaris Mining Intelligence™ — because saving lives matters.


recept

Jämtländskt mathantverk

TUNNBRÖD

D

Magnus Nilsson ”Nordisk kokbok” har nyligen kommit ut på svenska och samlar över 700 recept. En kokbok om de nordiska ländernas mattraditioner och måltidskultur.

e här tunnbröden hör till ett av mina käraste barndomsminnen. När de ska gräddas och den stora vedeldade spisen ska tändas, samlas hela familjen för att baka tillsammans. Tunnbröd av den här sorten bakas inte ofta, kanske ett par gånger om året, en gång före jul och en gång på våren. Jag minns att man bakade stora mängder på mina farföräldrar/morföräldrars gård, speciellt före jul. Det blev upp till ett par hundra bröd både mjukt och hårt tunnbröd på en dag. Den första uppgiften man får som barn är att sopa bort överflödigt mjöl från brödkakorna innan de ska gräd- das. Det är en viktig uppgift eftersom mjöl bränns lätt och blir svart i den superheta ugnen. Den som är mest rutinerad får ta huvuduppgiften, nämligen att baka. Det är ofta en äldre dam som genom åren har vant sig vid hettan från ugnen, som kan bli över 400 grader. Det tar bara 24–40 sekunder att grädda ett bröd när ugnen är som hetast. Skillnaden mellan mjukt och hårt tunnbröd är helt enkelt att de mjuka som äts nygräddade är en aning tjockare, medan de hårda lagras för att torka innan man äter dem.

Recept ur nordisk kokbok Tid för förberedelser och tillagning: 2 timmar Jäsningstid: 2 timmar
 Antal: 15 mjuka tunnbröd eller 25 hårda tunnbröd 7,5 dl mjölk
 250 g smör
 280 g ljus sirap
 1 msk anisfrön, malda
 1 msk fänkålsfrön, malda
 1⁄2 msk korianderfrön, malda 2 tsk hjorthornssalt 1 msk salt
 1,75 kg vetemjöl special Till den första degen 25 g jäst
 7,5 dl mjölk
 750 g rågsikt Lös upp jästen i mjölken till den första degen i en skål, tillsätt rågsikten och vetemjölet och blanda

64

Magnus Nilssons mamma och moster filmas för en amerikansk teveproduktion medan de bakar traditionellt tunnbröd.

tills det blir en slät och väldigt kladdig deg. Jag brukar blanda degen med händerna eller med en stor träslev. Det fungerar även med hushållsassistent. Täck med en kökshandduk och låt degen jäsa på ett varmt ställe (20–24 grader) i ungefär 1 timme eller till dubbel storlek. Värm mjölken och smöret till 35 grader eller tills smöret har smält. Tillsätt sirapen och kryddorna och häll sedan över det i skålen med den första degen. Blanda alltsammans och häll i resten av mjölet, hjorthornssalt och saltet. Knåda degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushålls- assistent. Degen ska bli väldigt kladdig och rätt lös. Täck med en kökshandduk och låt degen jäsa i ungefär 45 minuter eller till dubbel storlek. Tippa över degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 15–25 lika stora bitar, antalet beror på om man vill göra mjuka eller hårda tunnbröd. Rulla dem till bullar och låt dem vila i ytterligare 25 minuter.

Nordisk Kokbok ges ut av bokförlaget Max Ström.

Värm en pizzaugn så mycket som möjligt eller en vanlig ugn till 250 grader och förvärm en bakplatta. Mjöla en arbetsbänk och kavla ut varje degbulle till ett runt tunnbröd, ungefär 3 mm tjockt. Använd en rä ad kavel till mjukt tunnbröd. Hårda tunnbröd ska kavlas så tunt som möjligt. Avsluta med att kavla degkakorna med en kruskavel (se illustration på sidan 511) och borsta bort överflödigt mjöl med en mjuk pensel. Använd en pizzaspatel till att föra in brödet i pizzaugnen och grädda tills det börjar bubbla och bli svart i kanterna. Har man inte tillgång till en pizzaugn kan man grädda brödet på en förvärmd bakplatta i en vanlig ugn. Mjuka tunnbröd ska vikas och läggas i en påse så fort de är klara. Hårda tunnbröd ska torka på ett ugnsgaller.


I SAMARBETE VISIT SVEG

HÄRJEDALEN T

- inte bara skidåkning!

ill Sveg tar du dig enkelt och här är det nära till alla stora vinterupplevelser i Härjedalen och Jämtland. Res med bil, flyg, Inlandsbana eller varför inte uppleva Sveg från skotern? För dig som gillar vinterfiske, VM i draghund, längdskidåkning och närhet till riktigt bra utförsåkning är Sveg ett hett tips i vinter. – Många åker via Sveg på väg till Härjedalens kända skidorter. Vi vill visa att det finns mer saker att se och att göra även i östra delen av landskapet, säger Niklas Ohlson vid Destination Sveg och fortsätter: – Nästa år i den 8-11 mars genomförs det stora evenemanget VM i draghund i Sveg. Då väntar vi 250 anmälda förare från ett 20-tal länder. Och den 17 och 18 mars genomförs Karl Hedins pimpelcup i Gässjön och Lersjön. En annan av våra attraktioner är givetvis Inlandsbanan som passerar genom Sveg från Mora och vidare till Östersund och längre norrut. Banan har en intensiv turisttrafik med

Det finns även ett annat resande där resenärerna vill få naturupplevelser, inte minst med fiske i alla fantastiska vattendrag som Ljusnan som rinner rakt igenom Sveg. många utländska gäster på sommaren. Niklas Ohlson säger att Härjedalen och framför allt Härliga Härjedalen är ett känt varumärke med flera skid-och vinterdestinationer – Det finns även ett annat resande där resenärerna vill få naturupplevelser, inte minst med fiske i alla fantastiska vattendrag som

Ljusnan som rinner rakt igenom Sveg. Vi tror att fiske och båtliv på Ljusnan och angränsande sjöar har en stor potential. Det går att hyra FAKTA HÄRJEDALEN motorbåtar för fiske och även kanoter. Detta Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i kan mycket väl kopplas till resande på Inlandsväster till Norge, i norr till Jämtland och i banan. Man behöver ju inte följa hela banan öster till Medelpad och Hälsingland. Härsträckning utan kan resa en bit och stanna i jedalen är befolkningsmässigt Sveriges minsta landskap med omkring 10 000 Härjedalen för olika aktiviteter och sedan resa invånare samtidigt som landskapet är hem eller fortsätta med banan längre norrut. Sveriges tolfte största till ytan. Landska– Vi kan också erbjuda bra skoteråkning pets största tätort är Sveg. som en del i det stora lednätet Nordic Area Härjedalen tillhörde tidigare Danmarkmed över 300 mil leder. Det är heller inte svårt Norge och tillföll Sverige genom freden i att ta sig hit. Vi har nämnt Inlandsbanan och Brömsebro 1645. E45:an som från Göteborg passerar Sveg på sin sträckning norrut till Karesuando. Vi har också dagligt flyg till/från Arlanda till Härjedalen Sveg Airport – Här i Sveg finns också ett jättefint äventyrsbad med klättervägg, bubbelpool, café och vattenrutschbana och dessutom ett mycket populärt café som heter Cineast och som går i Mer info om Destination Sveg finns på www.visitsveg.com. 50-talsstil. 65


fastigheter

Funktioner & Innovationer Nyligen nominerades Multihuset Flustret i Vallastaden till Östergötlands Arkitekturpris 2017. Ett hus med nya och spännande funktioner som rönt stor uppmärksamhet. text redaktionen

B

akom Multihuset Flustret står det kommunägda bolaget Sankt Kors och arkitekten Helena Sandekull på AG Arkitekter. Byggnaden väckte stort intresse under bo- och samhällsexpot i Valla­ staden nu i höstas och var då en av de mest besökta, omtalade och omskrivna byggnaderna. Hållbarhet är i fokus i huset och här finner vi utöver en parkeringsplats även Tekniska verkens funktioner såsom sopsug, fibernod, transformatorstation och miljörum för åter­ vinning. Integrerade i fasaden sitter solpaneler som genererar energi till de 60 laddplatserna i garaget. Men det är inte enbart husets funk­ tioner som uppmärksammats, utan även arkitekturen. Arkitekten Helena Sandekull säger: – Vi som arbetade med Flustret satte ribban högt. Expot i Vallastaden hade som motto att visa framtidens stad, så vårt mål var att vara innovativa. Med den annorlunda solcellsfasaden ville vi visa att hållbara lösningar inte behöver vara fula och ett nödvändigt ont. Det kan vara både snyggt och hållbart! Vi kallade det ”energiestetik”. På köpet blev det också ett trevligt hus både ut- och invändigt, titta till exempel på de färgade solkatterna på parkeringsdäcken.

Expot i Vallastaden hade som motto att visa framtidens stad, så vårt mål var att vara innovativa. Motiveringen till nomineringen lyder: ”En klok och hållbar lösning av parkeringsproblemet i Vallastaden kombinerat med andra funktioner som gör det hållbara livet lättare för de boende. Huset visar att även ett p-hus kan tillföra en stadsdel intressant gestaltning.”

67


fastigheter

Bo i Borås, Varbergs nya stationshus och en kultursatsning för barn i Malmö är temat denna gång. Av redaktionen

Kultur för barn

Nästa Varberg

Det har blivit dags att förnya stationshuset i Varberg och därför har Jernhusen, Varbergs kommun, Region Halland och Trafikverket bjudit in arkitekter att komma med förslag. – Vi vill skapa en station och ett stationsområde som är tryggt och välkomnande och som gör det lättare att resa och byta mellan olika färdsätt, säger Hans Waldén, affärsutvecklare på Jernhusen. Två förslag har gått vidare och ska utvärderas, ett från Abako Arkitekter och ett från OkiDoki Arkitekter. – Förslagen visar på spännande möjligheter och idéer. Vi ser nu fram emot att fördjupa oss i materialet för att utveckla denna viktiga plats för den växande staden, säger Karin Sjödin, landskaps­a rkitekt, Varbergs kommun.

Attraktivt boende

I Borås kommer nu Serneke Bygg och Viaredstrandsfastigheter AB att bygga 27 nya bostadsrättslägenheter med härliga fyrkantiga former i fyra plan och garage i källaren. – Det ska bli ett sant nöje att få bygga detta fina hus, som har många intressanta lösningar. Vi ser fram emot att återigen få utföra ett projekt tillsammans med HusArvid, säger Peter Andersson, arbetschef på Serneke Bygg. Byggstarten är planerad till februari 2018 och inflyttning beräknad till våren 2019.

68

”Funnys Äventyr” är namnet på det kulturhus för barn som fastighetsbolaget Atrium Ljungberg planerar utifrån ett initiativ från Staffan Götestam. Kulturhuset är en av de största svenska kultursatsningarna på många år i Mobilia i Malmö. Målet är att öppna verksamheten i maj 2020. – Atrium Ljungbergs vision med utvecklingen av Mobilia är att skapa en levande och pulserande stadsmiljö. För att en stadsdel ska vara attraktiv är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr kan vi erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Här kommer besökarna bland annat att kunna resa genom HC Andersens

sagovärld och se en tredimensionell utställning som bygger på Pettson & Findus, Mumin, Alfons Åberg och flera andra kända sagokaraktärer. Satsningen handlar inte bara om nöje utan även om att stimulera barnen till att läsa. – Att inte äga ett språk och kunna formulera sin vilja skapar utanförskap, segregation och konflikter. Som grundare av Junibacken har jag upplevt styrkan bakom visionen ”leka, läsa, lära”. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna. Genom läsning öppnas dörren till kunskap och med Funnys Äventyr hoppas vi kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i Malmö- och Öresundsregionen, säger Staffan Götestam, initiativtagare till Funnys Äventyr.


Vad tjänar en byggchef? Vi har chefslönestatistik för över 40 branscher. Gör Lönekollen och se hur din lön står sig jämfört med andra chefer i din bransch. LEDARNA.SE/LONEKOLLEN

Hallå där! Nytt yrke eller vidareutbildning – vad står på din önskelista? Hos oss kan du välja mellan: Företagsutbildning Yrkeshögskola Lärlingsutbildning Arbetsmarknadsutbildning Vi utbildar inom installation och fastighet; VS, ventilation, kyl- och värmepumpteknik, ledarskap samt arbets- och projektledning Kontakta oss:

www.iuc-utbildning.se 0150-36 56 00

Växel 0150-36 56 00


Till dig som skall sälja ditt företag! Det är en affär som du troligen bara gör en gång i livet och då skall du göra rätt. Vad ska Du som företagare tänka på inför en företagsförsäljning? Vi ställer frågan till Tom Weurlander på Exitpartner, som är specialister på överlåtelser av ägarledda företag.

livsverk och då är det oerhört viktigt att du har ett mycket stort förtroende för den mäklare du väljer.

A

Vilken är den första och viktigaste frågan som du som företagsledare måste ta ställning till? Han menar att det är tidsaspekten. När vill du lämna företaget? Är ditt företag optimerat för en försäljning? Planerar Du i god tid så kommer Du få det bästa resultatet i en överlåtelse. Dokumentera rutiner och gör dig umbärlig i organisationen. Vad är nästa steg nu när jag till slut bestämt mig för att sälja? Nästa steg blir enligt Tom att kontakta några olika företagsmäklare. Mäklaren kommer att bära ett stort ansvar för försäljningen av ditt

Vad är en köpare villig att betala för mitt företag? Generellt värderas ägarledda företag till 3 till 7 gånger ett genomsnittligt rörelseresultat. Faktorer som avgör att dels företagets storlek men också bransch. Ju större företag desto högre multipel är en köpare villig att betala. Varför ska jag anlita en företagsmäklare? Toms erfarenhet är att det blir en tryggare affär för både säljare och köpare. Mäklaren kvalitetssäkrar processen och håller uppe

tempot vilket skapar en trygghet för både köpare och säljare. Du som säljare ska fortsätta att fokusera på att driva företaget som vanligt dvs ”business as usual”. En företagsmäklare kan också tillsammans med din revisor gå igenom din skattesituation så att du slipper skatta bort största delen av försäljningssumman. Har du tankar på att sälja Ditt företag? Vill du veta mer om hur en försäljningsprocess går till och hur Exitpartner kan hjälpa dig? Kontakta Exitpartners VD Tom Weurlander på telefon 08-717 34 30 eller maila oss på kontakt@exitpartner.se

www.exitpartner.se


I SAMARBETE MED ÖSTERSUNDSHEM

ÖSTERSUNDSHEM

- unik satsning förenar affärsnytta och samhällsnytta

I

Foto: Tommy Andersson

slutet av 2015 grundade fastighetsbolaget Östersundshem Innanförskapsakademin. Ett utvecklingsprogram för ungdomar och nyanlända där målet är att få in människor på arbetsmarknaden och förebygga utanförskap. Östersundshem har ett tätt samarbete med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och den civila sektorn för att ungdomarna ska få arbetsplatsförlagd praktik och kunskap om svenska arbetsmarknaden. Praktikplatserna skapas primärt genom att ställa sociala krav i Östersundshems upphandlingar och sponsorsamarbeten. Utvecklingsprogrammet visar på solskenssiff ror. Efter tre månaders praktik är 78 procent av ungdomarna ute på arbetsmarknaden. En del av framgången är Östersundshems handledarstöd och språkstöd under praktiktiMohamad Daham, 38, kom till Sverige från Kurdistan i Syrien den, matchning till rätt arbetsplats och utbildefter att ha arbetet 16 år inom byggbranschen. Han hade med sig många gedigna erfarenheter som kom väl till pass under ning av handledare ute på arbetsplatsen. praktiken hos Skanska (som bygger hus åt Östersundshem). – Östersundshem har ett stort fokus på Efter praktiken fick Mohamad jobb på Skanska, och han berätkvalitet. Vi ger till exempel handledarstöd tar att livet nu har en mening igen. och språkstöd genom hela processen och har deltagarna i Innanförskapsakademin också kontinuerliga uppföljningar med Arbetsförmedska kunna ha möjlighet att bosätta sig hos oss. lingen, arbetsgivare och praktikant. Allt detta Genom att sätta människor i arbete ger vi dem skapar en enorm trygghet för arbetstagare och möjlighet att kunna betala sin arbetsgivare och när praktiken hyra, samtidigt som det skapas en avslutas finns det en tydlig plan långsiktig relation till Österför nästa steg klar för praktikansundshem. Dessutom motverkas ten. segregation, vilket skapar en Nu hoppas Östersundshem attraktiv kommun att bo och kunna inspirera andra företag. leva i. Östersundshem bostads– Vi hoppas kunna inspirera områden kan på så vis behålla sin andra företag att se affärsnyttan attraktivitet – även i konjunkturi sådana här typer av långsiktiga nedgångar. satsningar. Vi bygger mycket – Men affärsnyttan handlar om på sikt, när vi lyckats bygga bort Karin Österberg, hållbarhetsmer än bara kronor och ören. bostadsbristen, hoppas vi att chef, Östersundshem.

Foto: Göran Strand

Fastighetsbolaget Östersundhems utvecklingsprogram Innanförskapsakademin främjar arbetsintegration och bidrar till minskad arbetslöshet på den svenska arbetsmarknaden. I början av nästa år förväntas den unika satsningen utvecklas ytterligare.

– Vi som arbetar på Östersundshem har fått en större mening i vår vardag genom att kunna hjälpa människor på det här sättet. Motiverade medarbetare ger en högre produktivitet på alla områden i bolaget, berättar Karin Österberg, hållbarhetschef, Östersundshem. Nu utvidgas verksamheten ytterligare. I början av året startar Östersundshem en företagsskola som vänder sig till individer som vill utveckla kunskaper inom entreprenörskap och företagande. Östersundshems nya, centralt belägna, event- och mötesplats ”Verket” kommer att inrymma Innanförskapsakademin och företagsskolan. I Verket huserar också en restaurangverksamhet, Jazzköket bistro, där deltagarna kommer att kunna praktisera. Framtidsutsikterna för Innanförskapsakademin och företagsskolan ser ljusa ut. – Utvecklingsprogrammet är inget tillfälligt projekt utan en varaktig verksamhet för Östersundshem, avslutar Karin Österberg.

OM ÖSTERSUNDSHEM

Ett kommunalägt bostadsbolag med ungefär 3 800 lägenheter och 420 lokaler och förråd. Östersundshem har förutom Innanförskapsakademin ambitiösa projekt också inom området ekologisk hållbarhet. Bolaget tilldelades under året Skanskas hållbarhetspris, Östersunds kommuns Miljöpris och hedersomnämnande för SABOs hållbarhetspris. Ett axplock ur Östersundshems hållbarhetsarbete - Norrlands första elbilspool för hyresgäster, elbilsladdning, höga krav på sunda material och energieffektivt byggande, offensiva satsningar på förnybara energikällor där målsättningen är att producera förnyelsebar el motsvarande det egna elbehovet.

71


Service av världsklass

www.hinz.se Hinz Försäljnings AB, 010-130 60 00


TEMA

MORGONDAGENS UPPKOPPLADE STAD - med människan i fokus Digitaliseringen har förändrat vårt sätt att leva och förändrat människors behov och vanor. Runt om i landet byggs nya städer med fokus på att göra dem smarta och uppkopplad. Men i stadsplaneringen måste man prata mindre om tekniken och mer om människor och samhällen, anser Fredrik Bergström, områdeschef för Analys och Strategi på WSP Sverige. AV CAROLINE LI PALMGREN 73


w o D

ht g i l n

bens bästa pris? malmber b e w l l i gso set t

Downlightset

utle t.

co

m

Downlightset

415:-

415:-

inkl. moms

inkl. moms

99 740 06S 99 740 03S

99 740 02S

I seten ingår 3 st downlights, 1 st LED-driver, 1 st grenbox och 3 st förlängningskablar

99 740 07S

Malmbergsoutlet ingår i Malmbergs Elektriska AB (publ) som startade sin verksamhet 1981 som ett import- och handelsföretag med belysning och elektriska produkter. Malmbergs är sedan 1999 noterat på Stockholmsbörsen. Mer information om Malmbergs hittar Du på www.malmbergs.com. I Malmbergs outlet kan Du göra riktiga fynd. Här finns utvalda produkter och produkter som snart är utgående ur sortimentet. Allt med riktigt bra priser. Passa på att göra Ditt outletfynd på bland annat LED downlights, inredningsbelysning och ljuskällor.

Välkommen till malmbergsoutlet.com


tema

Framtidens bussar är självkörande med hjälp av sensorer längs vägarna. Då kan de komma fram smartare och ligga kopplade till trafiksignaler.

F

ör 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. SCBs siffror från år 2015 visar raka motsatsen. Istället bor 85 procent i tätorter. När största delen av både Sveriges och världens befolkning bor i städerna kommer stadsplaneringen att behöva förändras.

Nyligen arrangerades mässan ”Smarta städer” i Kista i Stockholm. En branschöverskridande mötesplats för smarta städer, hållbart byggande och fastighetsutveckling. Mässan samlade ett 50-tal myndigheter, kommuner och bransch­ organisationer. Smarta städer är exempel på hur staden ska optimeras med hjälp av digitalisering och innovation och på mässan visades en mängd smarta lösningar. Företaget Plantagon vill utveckla en hållbar matproduktion i storstäder genom smart stadsodling. I projektet ”World Food Building” kombineras vertikal odling på höghus.

På plats var ett av världens största teknikföretag, WSP. Företaget planerar och bygger framtidens städer och infrastrukturer. Smarta städer är uppkopplade städer med digitaliserad infrastruktur. I WSP Sveriges monter står till exempel en smart lyktstolpe. Utöver en ljuskälla har stolpen uppkopplad wi-fi och kan spela musik. Just nu pågår samarbetsprojektet ”ABCstaden 2.0 – Acitivity Based City” mellan WSP, MTR, Scania och Skanska. Förutom uppkopplade lyktstolpar spås självkörande bussar finnas i morgondagens uppkopplade stad. – Framtidens bussar är självkörande med hjälp av sensorer längs vägarna. Då kan de komma fram smartare och ligga kopplade till trafiksignaler. Bussarna är digitalt sammankopplade och kan gå på kolonn, ungefär som en spårvagn, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och områdeschef för WSP Analys och Strategi.

Smarta städer Stockholm: Norra Djurgårdsstaden Uppsala: Rosendahl   Linköping: Vallastaden   Göteborg: Älvstaden Malmö: Västra hamnen

Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef för WSP Analys och Strategi.

75


Dohrman Revision och Affärsutveckling AB är en liten snabbfotad revisionsbyrå med lång och gedigen erfarenhet av revision. Nu har diskussionerna om att höja gränsvärdena för revisionsplikt åter aktualiserats av Centerpartiet. På frågan om vad Robert Dohrman anser om revisionspliktens vara eller icke vara svarar han: Jag har inga problem med de gränsvärden som råder idag, men vill ändå framhålla att även de minsta bolagen många gånger kan få ut ett mervärde av ett gott samarbete med en revisor.

Talar vi om lite större företag där vi idag har lagkrav om revision

vill jag framhålla att redovisning och revision är goda komplement till varandra. De ska inte ställas mot varandra som om de jobbar i konkurrens om kunden. Redovisningskonsulten och revisorn har olika infallsvinklar i sitt arbete. Medan redovisningskonsulten sammanställer alla transaktioner till en helhet, utgår revisorn från helheten och jobbar sig nedåt i detaljerna. Vi granskar olika samband, tar del av nyckeltal, granskar hur rutinerna är tänkta att fungera – och hur de faktiskt fungerar, eller brister. Vi kan här komma med förslag till förbättringar av såväl interna kontrollfunktioner som eliminering av onödiga ”tidstjuvar”. Jag tror inte heller att man ska förringa betydelsen av att företagaren får en revisionsberättelse som i sig bestyrker att årsredovisningen i allt väsentligt är korrekt. Finns det något anmärkningsvärt att anföra mot årsredovisningen ska det framgå av revisionsberättelsen. Den utgör då lite ”olja i maskineriet” när företagets intressenter behöver bedöma bolaget av olika anledningar.

Även om kunden anlitar en redovisningsbyrå så kan revisorn många gångar tillföra en hel del till såväl bokslut som i årsredovisningen för även små bolag. För de här små bolagen är all information given för både redovisningskonsulten och kunden, men som revisor är jag också den förste ”utomstående” som tar del av årsredovisningen och kan därmed ofta peka på vad man som utomstående läsare av årsredovisningen saknar information om, säger Robert Dohrman.

– När den här processen fungerar optimalt så ger det också företagen en möjlighet att utveckla sina affärer. Vi tillför frågeställningar kring de ekonomiska besluten som kan vara till stor affärsmässig nytta. Inte minst då det sker större förändringar inom företaget kan det vara bra att nyttja revisorn som bollplank. Det kan röra sig om in- eller utlösen av kompanjon, förvärv av fastighet eller kanske bolag, m m. Revisorn känner till företaget och kan många gånger bidra till att peka på olika alternativ på hur det normalt kan gå till och hur det kan bli skattemässigt effektivt. Eftersom de här frågorna ofta inte är de frågor kunden normalt handskas med är de ofta mycket tacksamma för tips och idéer innan de kontaktar extern expertis på området. Även om det är kul med denna typ av rådgivning får jag inte gå för långt i denna del, säger Robert. Här måste man som revisor bevaka sin roll som revisor, så att jäv inte uppstår.

Dohrman Revision och Affärsutveckling AB arbetar i ett större nätverk av skattejurister, momsexperter och bolagsrättsjurister. Robert själv har sin bakgrund på EY. – Det är viktigt att ha tillgång till experter inom olika områden. Inte bara då behov uppstår hos kunderna som nämnts tidigare, utan även i mitt arbete som revisor, säger Robert. Vi säljer ju kunskap som konsulter och vid revisionens genomförande påstår vi att något är rätt eller fel, då måste vi ha det underbyggt med att kunna hänvisa till varifrån vi hämtat dessa fakta. Som yrkesgrupp måste vi ständigt utbilda oss och hålla oss uppdaterade om olika regelförändringar, nya införanden och tolkningar. Då är det också ytterst värdefullt med ett bra nätverk av experter som kan ge oss en mer detaljerad beskrivning av hur regler ska tolkas m m och hur vi på bästa sätt kan hjälpa vår kund säger Robert.

Robert berättar att han också är trummis i ett partyband, Öbor. Han ser en viss likhet mellan revisor/trummis. Som trummis har jag egentligen ett grundläggande uppdrag – håll takten och tillse att vi inte ökar eller tappar tempo. I det uppdraget är tjusningen naturligtvis att brodera musiken genom att spela ut över trummorna med olika fillins. Likaså gäller för revisionsuppdraget. Uppdraget är att utföra revision, men i samband med den uppkommer nästan alltid frågeställningar som ger ett ytterligare mervärde åt revisionen. Det är då viktigt att dels fånga upp dessa signaler från kunden, dels kunna tas sig tid att penetrera frågorna, men också besitta kompetens att kunna bemöta kundens behov. Att hantera dessa frågor på rätt sätt ger alltid nöjd kund och extra glans till min egen arbetsdag.


Foto: Erik Mårtensson

tema

Men ABC staden 2.0 är inte en teknisk innovationsplattform med fokus enbart på digitalisering och att bygga bostäder utan en gemensam vision om att bygga framtidens stadsdelar med utgångspunkt i människans behov. – När man ska bygga framtidens städer måste man ta utgångspunkt i dem som faktiskt ska bo där och inte i tekniken. Det är för stort fokus på bostäder när man talar om smarta städer och framtidens stadsutveckling. Ingen pratar om samhällen, säger Fredrik Bergström. Fredrik Bergström var en av föredragshållarna på mässan ”Smarta städer”. Smarta städer ska öka människors livskvalitet och byggas enligt de tre hållbarhetskomponenterna om att vara ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar. Därför integreras invånarnas behov och vanor i ett tidigt skede i stadsplaneringen för att optimera användningen idag och imorgon av fastighetslokaler.

När man ska bygga framtidens städer måste man ta utgångspunkt i dem som faktiskt ska bo där och inte i tekniken. Det är för stort fokus på bostäder när man talar om smarta städer och framtidens stadsutveckling. ABC-staden 2.0 – Activity Based City. Ett konkret exempel på hur framtidens stadsutveckling kan se ut. Ett samarbetsprojekt mellan WSP, Skanska, Scania och MTR.

Fastighetsbolaget NCC bygger smarta fastigheter med hjälp av digitalisering och innovation. I ett tätt samarbete med beslutfattare, akademi och 77


ALPHACAM

Programvara för ökad effektivitet FOTO: KARL LEINO

Sunne, Sveriges först digitalt framtidssäkrade kommun! Välkommen att etablera dig och ditt företag här hos oss! Fibernätet är helt utbyggt i januari 2019 och det finns mobil uppkoppling i hela kommunen. Är det kanske äntligen dags att förverkliga drömmen om en röd stuga med sjöutsikt? Eller vill du bo centralt så att du kan cykla till Selma spa och träna, slappna av och bubbla varje dag? I vår sagolika bygd kan du använda framtidens digitala verktyg var du än befinner dig. Kontakt: Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare, kristina.lundberg@sunne.se, www.sunne.se, 073-0703254

Alphacam är världsledande inom CAD CAMprogram med en dokumenterad historia av pålitlig leverans. Alphacam tillhandahåller lösningar för träindustrin med oöverträffad användarvänlighet, processautomation och generation av avancerade verktygsbanor. Industrifokuserad automatisering 2D / 3D fräsning Fleraxlig fräsning Intelligent nestning 3D gravering 3D modellering Pålitliga postprocessorer Support & underhållsplan

För mer information, tveka inte att komma i kontakt med oss +46 (0) 706-716356 | www.jpe.nu

TERMOTRÄ – isoleringen

för lägsta energiförbrukning och klimatpåverkan!

Med vårt isoleringssystem isoleras ett väggfack på cirka 90 sekunder och dessutom med perfekt utfyllnad.

www.termotra.se Oppsättarvägen 28 • 811 71 Järbo 0290-70 000

Femvåningshus med 32 lägenheter i Nydala, Umeå. Byggt i trä och isolerat med Termoträ. Inga brister upptäckta ens med värmekamera.

Trä - inte bara till reglar, golv, tak och väggar. Trä i lösullsutförande har fantastiska isoleringsegenskaper låga lambdavärden och ventilerar ut fukten tack vare avsaknaden av plastfolier. Isoleringen blåses in i golv, väggar och vindsbjälklag. Lösullen fyller ut alla hålrum effektivt utan skarvar. Materialet som naturligtvis är miljövänligt binder CO2 lika bra som trä, ett kg Termoträ binder ca 2 kg CO2.


Foto: Erik Mårtensson

tema

Sju nya städer Landvetter södra – Härryda kommun 10 000 bostäder

Segeräng – Nynäshamns kommun 7 000–10 000 bostäder

Hemforsa – Haninge kommun 12 000 bostäder

Alsike och Nydal – Knivsta kommun 10 000 plus 12 000 bostäder

Bergsbrunna och Södra staden – Uppsala kommun 33 000 bostäder

Nysala – Uppsala och Knivsta kommun 20 000 bostäder

Näringen – Gävle kommun 4 000–6 000 bostäder

Foto: Erik Mårtensson

Källa: WSP

Vi har byggt upp virtuella operationssalar där personal haft möjlighet att testa miljön virtuellt innan den byggs. Här kan ett extra kliv som är för långt under en operation uppmärksammas och justeras. olika företag pågår en rad smarta och uppkopplade byggprojekt. Bland annat använder NCC virtuell verklighet, VR, och förstärkt verklighet, AR, för att visualisera stadsbyggnadsidéer för människor innan de faktiskt ska förverkligas. Ett av NCCs senaste byggprojekt är Ängslyckans förskola i Staffanstorps kommun. – Ledningsgruppen i kommunen, förskolans personal och föräldrarna fick gå in i modellen över förskolan. De besitter alla olika kompetens som är viktig för oss vad gäller vad som behövs i byggnaden så att den passar deras behov. Eftersom VR möjliggör för människor att uppleva miljö innan den byggs fysiskt blir det också lättare för beställare och verksamhet att omsätta behoven till konkreta krav utifrån upplevelsen av utformningen, säger Johanna Fredhsdotter Lager, chef för VDC, Virtual Design and

Construction, NCC building Sverige. Nu ska NCC bygga om länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Med hjälp av ny teknik kan byggnaden anpassas på millimetern för att tillgodose de enskildas behov. – Vi har byggt upp virtuella operationssalar virtuellt där personal haft möjlighet att testa miljön virtuellt innan den byggs. Här kan ett extra kliv som är för långt under en operation uppmärksammas och justeras eller om operationsbordet ska planeras utifrån en annan layout med avseende på rummets form, säger Johanna Fredhsdotter Lager.

Johanna Fredhsdotter Lager, chef för VDC, Virtual Design and Construction, NCC building Sverige.

79


tema

satsningar på den smarta staden

För att utveckla smarta städer krävs att myndigheter, kommuner och branschorganisationer samverkar. Idag görs mängder av satsningar gällande framtidens stad och stadsutveckling från regeringen, forskning och olika företag.

”Smarta städer” Regeringens strategiska samverkningsprogram ”Smarta städer” samlar offentliga aktörer, näringsliv och akademi för att bygga framtidens smarta städer. Det består av fem samverkningsprogram: nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär biobaserad ekonomi, life science och uppkopplad industri och nya material.

”Smart built environment” Statens utvecklingsenhet Vinnova främjar digitaliserad samhällsbyggnad i det strategiska innovationsprogrammet ”Smart built environment”. Här ingår myndigheter, företag, organisationer och kommuner. Fastighetsbolaget NCC är en del av programmet ”Smart built environment”.

Digitaliseringen håller på att förändra byggbranschen. Förutom att hela byggarbetsplatser blir uppkopplade har robotar tagit plats i stadsplaneringen av framtidens städer. 2007 inledde NCC arbetet med Virtual Design and Construction, VDC, och idag bygger fastighetsbolaget både fastigheter och infrastrukturer. I det smarta samhällsbyggandet byggs vägar, broar, förskolor och sjukhus. Digitaliseringen håller på att förändra byggbranschen. Förutom att hela byggarbetsplatser blir uppkopplade har robotar tagit plats i stadsplaneringen av framtidens städer. – På NNCs forsknings- och utvecklings­ enhet arbetar till exempel robotar med att sätta gipsskivor. Där finns även 3D-printing som printar ut betongstommar, säger Johanna Fredhsdotter Lager. 80

Att bygga in framtiden i dagens samhällsbyggande är ingen lätt uppgift och stora stadsutvecklingsprojekt tar lång tid. Ett exempel på det är uppförandet av Hammarby sjöstad i Stockholm som pågått sedan år 1990. – Man brukar säga att det i genomsnitt

bor två personer per lägenhet. Bygger man då 5  000–1 000 lägenheter innebär det att runt 10 000–20 000 människor ska flytta in. Det motsvarar en mindre svensk småstad, säger Fredrik Bergström.


Vi kan kontorshotell! Hyr en arbetsplats på något av våra kontorshotell i Bulltofta och Östra hamnen i Malmö.

Hyr 3 månade betala fö r r2 first office/m

almo

Erbjudande just nu – när du tecknar avtal på 3 månader får du 1 månad hyresfritt, eller tecknar avtal på 6 mån för 2 mån hyresfritt. Gör din intresseanmälan här: firstoffice.se/malmo

Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


tema

Logistik och transport Större godsflöden, mindre miljöpåverkan Många talar om Göteborg som Sveriges logistikhuvudstad. Skandinaviens största hamn, omfattande transportinfrastruktur, stark akademi med spetsutbildningar och satsningar inom hållbarhet gör Göteborg till landets ledande logistikläge. Av Caroline Li Palmgren

82


tema

83


Högtflygande planer tillsammans med Veolia? Veolia har nu än mer luft under vingarna genom förvärven av Hans Andersson Recycling och affärsområdet Industrirengöring av Corvara. Vi har nu samlat koncernens samtliga byggstenar energi, vatten och återvinning under ett och samma tak, från Trelleborg i söder till Kiruna i Norr. Vi kan hjälpa er med att hitta ekonomi i era restprodukter och omvandla dem till ökad lönsamhet, minskad miljöpåverkan och en mer effektiv produktion. Vi tar ett samlat perspektiv på hela er verksamhet och dyker ner precis där ni behöver stöd

och förbättringar. I våra händer blir det överblivna tillgångar. Vi tar hand om ert avfall, allt ifrån papper på kontoret till metall och gamla lysrör där vi gör den bästa lösningen för just er. Vi hjälper till att minska spillet i produktionen och samtidigt återföra överskottet tillbaka till produktionen eller att återvinna det. Spillvärme blir ett nytt sätt att värma era lokaler och minska er användning av fossila bränslen. När hela produktionsapparaten ska underhållas så fixar vi också det med våra team inom industriellt underhåll och rengöring. Vi till och med flyttar städer.

För oss handlar det nämligen om att upptäcka och tillvarata resurser på bästa sätt. Att åstadkomma det kräver ett stort engagemang. Det är därför vi, förutom driften, även kan designa, bygga, och finansiera de lösningar som krävs. Bakom oss har vi en koncern som är världsledande inom resurshantering och optimering med fokus på energi, vatten och återvinning. Vi tillför det som behövs för ett långsiktigt resultat – från minskad miljöpåverkan från er verksamhet till ökad avkastning på ert eget kapital. Vi har förmågan och kunskapen att ta våra kunder till nästa nivå.

Veolia är världsledande inom resurshantering. Med 163 000 anställda världen över utformar och tillhandahåller vi lösningar inom energi, vatten och återvinning som bidrag till en hållbar utveckling av samhällen och industrier. Vi hjälper städer och industrier att hantera, optimera och göra det bästa av sina resurser för att främja övergången mot en cirkulär ekonomi. Vår globala omsättning uppgick 2016 till 24,39 miljarder euro. I Norden har Veolia omkring 1 400 anställda med verksamhet i Sverige, Norge och Finland och omsätter per första september 2017 ca 3,7 miljarder kronor. www.veolia.se


tema

Ytterligare ett kriterium på Intelligent Logis­ tiks lista är tillgänglighet i logistisk infrastruk­ tur. Göteborg ligger strategiskt väl vid motorvä­ garna och har bra järnvägsförbindelser. Men helt avgörande för placeringen på listan är regionens geografiska läge. – Göteborgs hamn är inte bara Göteborgs hamn, det är Sveriges hamn. Ungefär 30 procent av Sveriges export och import går via Göteborgs hamn, säger Johan Wedel. Det är Nordens största import- och export­ hamn och cirka 30 procent av Sveriges totala utrikeshandel passerar kajerna i Göteborgs hamn och är viktig för Sveriges tillväxt. Det breda linjeutbudet på containerfartygen inkluderar destinationer i Europa, Asien, Mel­ lanöstern, Afrika och Nordamerika. Men under det gångna året, mellan januari och september har volymerna i containertermi­ nalen minskat med drygt 20 procent och flera varuägare och företag har lämnat hamnen. – Det är en ostabil situation i hamnen. I dagsläget pågår inga pågående konflikter, men

Göteborgs hamn är inte bara Göteborgs hamn, det är Sveriges hamn. Ungefär 30 procent av Sveriges export och import går via Göteborgs hamn. Foto: Bengt Kjellin

N

är branschtidningen Intelligent Logi­ stik listar Sveriges bästa logistiklägen toppas listan för sextonde året i rad av Stor-Göteborg. Till regionen hör 13 kommuner i nätverket Business Region Göte­ borg, BRG, och Borås. Några av kriterierna för placering på Intel­ ligent Logistiks lista är tillgång på mark och arbetskraft samt relevant akademisk utbildning. Göteborg har stora marktillgångar och det finns både befintliga logistikytor och möjlig­ het till nyetableringar. I regionen finns tunga logi­stikaktörer som till exempel det globala logistikföretaget DB Schenker som har sitt huvudkontor i Göteborg. Även inom akademin görs satsningar på logistik och på Handelshög­ skolan och Chalmers bedrivs forskning inom logistikområdet. – Vi har Sveriges starkaste akademi. Göte­ borgs universitet och Chalmers är ledande på logistikforskning i Sverige, säger John Wedel, ansvarig för infrastruktur och logistik, Business Region Göteborg, BRG.

John Wedel, ansvarig för infrastruktur och logistik, Business Region Göteborg, BRG.

85


-Hållbara transportlösningar är vårt måtto!

Skanna QR-koden och se filmen om hur vi gör det!

Ett sunt val i skapandet av det framtida samhället! 75-års erfarenhet av logistik och entreprenadtransporter. 08-594 409 60 marstaforenade.se


tema

osäkerheten gör att många transportörer och varuägare har lämnat hamnen för andra hamnar, säger John Wedel. Minskningen har koppling till den arbetsmarknadskonflikt mellan arbetsgivaren APM Terminals och Hamnarbetarförbundet som ägt rum i containerterminalen. Osäkerheten för att konflikter ska blossa upp igen gör att många varuägare och transportörer har övergett hamnen och vissa linjer kommer att försvinna helt. – Situationen i hamnen är väldigt olycklig och näringslivet drabbas väldigt hårt. Kostnaderna och intäkterna minskar för företagen samtidigt som miljöbelastningen ökar,.

Business Region Göteborg, BRG, är ett konsortium av näringsliv och logistikaktörer och enligt BRGs konjunkturrapport är USA, Kina och Storbritannien viktiga marknader för näringslivet i Göteborgsregionen. Den fackliga konflikten pågår enbart i containerterminalen, APM Terminals. – Det är viktigt att poängtera att konflikten är koncentrerad till containerterminalen. Ro-ro-terminalen, bilterminalen och energiterminalerna fungerar mycket bra och visar på his-

torisk höga godsvolymer, påpekar Jens Larsson, ansvarig public affairs på Göteborgs hamn. Sverige som helhet står sig högt inom logi­ stik- och transportsektorn, anser Mats Nordin, vd Sverige med ansvar över länder i norden, Agility. Sverige har en stor industri med flera starka varumärken som till exempel Ericsson, ICA och Volvo. Dessutom påvisar Sverige en hög grad av digitalisering trots att utbyggandet av nätverk försvåras på den nordiska glesbygden jämfört med andra europeiska länder. – Förutom storstäder som till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo, är stora delar av de nordiska länderna täckta av glesbygdsområden. På grund av glesbyggd behöver länderna vara duktiga på logistik och transport, säger Mats Nordin. Agility är en global logistikaktör och arbetar med flyg- och sjöfrakt samt med warehousing och tredjepartslogistik. Kundfokus är högst upp på Agilitys prioriteringslista, oavsett transportmedel. – Vi på Agility försöker alltid att lyssna till kunderna och deras internationella behov. Vi utgår alltid från att kombinera de olika transportsätten flyg, sjö, bil eller järnväg för att nå

Agility Logistics Grundades 1979 i Kuwait och är idag ett globalt logistikföretag med kontor över hela världen. Huvudkontoret för de nordiska länderna finns i Kista i Stockholm. Närmaste flyghubbarna är Stockholm och Malmö. Sjöhubben är Göteborg.

Mats Nordin, vd Sverige med ansvar över länder i Norden, Agility.

87


m ko Vi

rd nsera et som pe sa kn

as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

Nå toppen inom inköp och logistik nons_78x121mm_Affarsresenaren_V2.indd 1

2013-09-27

Läs en enstaka kurs, en licens eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen.

Nyfiken på dessa? Hör av dig så skickar vi ett ex!

silfonline@silf.se Silf_I-09.indd 1

08-752 16 80

www.silf.se 2017-10-09 17:34


tema

Teslas elektriska lastbil

DHL och Walmart i USA är bland de förs­ ta att använda sig av Teslas elektriska lastbil. Vid lanseringen år 2019 kommer tio lastbilar i tio länder att testas.

Istället för att köra landsväg genom hela Europa, som vi gjorde förut, lägger vi det på tåg genom hela Europa för att minska både kostnaderna och miljöpåverkan.

Med korta leveranstider måste man ta flyg. Men då behövs högre marginal. Det är dyrare att flyga. Mycket dyrare, säger Mats Nordin. Miljötänket är ständigt i ropet i branschen. Beslutsfattare har presenterat allt från tekniska innovationer och skatteåtgärder på transporter för att minska klimatpåverkan. 2015 meddelade Trafikverket att en elväg vid Arlanda skulle testas för att göra vägtrafiken mer miljövänlig men utbyggandet av elvägen, E road, har skjutits upp. – Diskussionen om elvägar är fortfarande väldigt ny i branschen. Det är en intressant utveckling men det är för tidigt för att säga hur lyckosamt det kommer att vara, säger Mats Nordin. Foto: Kasper Dudzik

den bästa lösningen för kunden, förklarar Mats Nordin. Arbetet med logistik och transport styrs utifrån ett helhetsperspektiv med avseende på miljö- och kostnadsmedvetenhet. – Miljömedvetenheten är hög bland våra kunder och är en en allmän trend i branschen. Många kunder försöker så långt som möjligt att använda sjöfrakt istället för flygfrakt eller istället för långa sträckor på land efterfrågas järnvägslösningar. Ett exempel är vi kör mycket järnväg från Italien istället för att köra landsväg genom hela Europa. Det ger både minskade kostnaderna och lägre miljöpåverkan, säger Mats Nordin. Att transportera gods som ska längre sträckor med tåg är ekonomiskt försvarbart. – Ett exempel är vi kör väldigt mycket tåg från Italien. Istället för att köra landsväg genom hela Europa, som vi gjorde förut, lägger vi det på tåg genom hela Europa för att minska både kostnaderna och miljöpåverkan, berättar Mats Nordin. Från Asien sker godsflöden genom sjöfrakt. Men containerfartyg är tidskrävande. Det är kortare leveranstid med flyg, vilket är en kostsam affär för både kund och miljö.

89


tema

Intelligent Logistiks lista över Sveriges bästa logistiklägen 2017 1. Stor-Göteborg 2. Örebroregionen 3. Östgötaregionen 4. Stockholm Nord 5. Helsingborgsregionen 6. Eskilstuna/Strängnäs 7. Jönköpingsregionen 8. Stockholm Syd 9. Halmstadsregionen 10. Västerås/Köping 11. Malmöregionen 12. Mellansvenska regionen 13. Växjöregionen 14. Skaraborgsregionen 15. Katrineholm/Nyköping/Oxelösund 16. Trestad 17. Värnamo/Gnosjö/Gislaved 18. Hässleholm/Kristianstad/Åhus 19. Sydostregionen 20. Sundsvallsregionen 21. Karlstad 22. Uppsala/Heby 23. Trelleborg/Ystad 24. Kristinehamn NY 25. Umeåregionen

Enligt Business Region Göteborgs konjunkturrapport spås världshandeln växa starkt och likaså den globala tillväxten. Men i rapporten kan man läsa om hur politiska risker har påverkat världsekonomin och det globala utbytet av varor och tjänster. Konflikten mellan USA och Nordkorea, växande protektionism i och med Brexit och president Donald Trump samt oroligheter i Mellanöstern är bara några exempel. Sverige är ett litet exportberoende land långt upp i norr som präglas av glesbygd. Sverige är beroende av en välutvecklad infrastruktur med en fungerande logistik och transport. Regeringens förslag om en flygskatt har varit omdiskuterat. – Det är komplicerat, ibland finns det en konflikt mellan godsflöden och miljökrav. Flyget har en miljöpåverkan men samtidigt vet vi att vi måste ha flyget för att generera nya arbetstillfällen. Jag tror att flygskatter är oerhört olyckligt för näringslivet, säger Johan Wedel. Det gäller för logistikföretagen att hitta så bra miljölösningar som möjligt. E-handel är en stark trend och en drivande faktor i logistikbranschen. Likaså globaliseringstrenden. Idag 90

Det är komplicerat. Ibland finns det en konflikt mellan godsflöden och miljökrav. Flyget har en miljöpåverkan men samtidigt vet vi att vi måste ha flyget för att generera nya arbetstillfällen.

när man går till närmaste ICA-affär och hämtar ut sitt paket som man har beställt över nätet återstår frågan vad miljöpåverkan blir när produktionen kan komma att ske längre bort. För det råder tuff konkurrens på den internationella logistikmarknaden. – Den starkaste trenden i branschen är ecommerce. Både affärsmodeller och kundmönster förändras i takt med att vi handlar allt mer på nätet. Detta kommer att ha en stor påverkan på detaljhandeln, men också terminalstrukturer. Stora lager kommer att behöva etableras nära konsumtionsområdena, säger Johan Wedel. Närproducerat efterfrågas alltmer och särskilt när det gäller livsmedel.  – Det finns idéer och försök att producera livsmedel närmare. I Göteborg till exempel pågår just nu det EU-finansierade pilotprojektet ”Stadslandet” om innovation och affärsutveckling inom livsmedel, turism, logistik och gröna näringar, avslutar John Wedel.


Effektiv logistikpark med flexibla transportlösningar Eskilstuna Logistikpark ligger i direkt anslutning till järnväg, motorväg och flyg Logistikparken omfattar 400 hektar och är anpassat för lager och industriverksamhet med ett strategiskt läge mitt i transportflödet till och från Stockholm-Mälardalen. Närheten till Eskilstuna Kombiterminal skapar effektiva och hållbara logistiklösningar för bra affärsmöjligheter. Vill du veta mer om möjligheterna för din logistikverksamhet i Eskilstuna? Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss Om något är viktigt kämpar man lite extra. Logistik är viktigt för alla de människor i Eskilstuna som planerar, transporterar, förpackar, hanterar och distribuerar varor. Människor som gör skillnad.

SMART LAGERFÖRVARING MED HISSAUTOMATER Vill du spara tid, minska personalkostnaderna och öka plockhastigheten? Med hissautomater från Weland Lagersystem är det möjligt. Vi kundanpassar alla hissautomater och hjälper er att välja modell utifrån lokalens förutsättningar och er verksamhet.

Telefon: 0371-52 30 40 E-post: info@welandlagersystem.se Webbsida: www.welandlagersystem.se

akee m t a nc e thdiffere l p Peo a


Du fokuserar. Vi fakturerar. g

Fakturaservice

Inkassoservice

Fakturabelåning

Billing

Reskontraservice

PayEx är experter på fakturering och kan sköta hela processen; vi skapar underlag, skickar fakturan, hanterar din kunds inbetalning och följer upp ifall betalning inte sker. Du kan tryggt lägga hela eller delar av faktureringen hos oss och du väljer själv vilka delar du vill att PayEx ska hantera. Låt PayEx ge dig de bästa förutsättningarna, så att du kan fokusera på det du är bra på, genom att vi gör det vi är bäst på. Enklare än så blir det inte.

Vi är ett helägt dotterbolag till Swedbank och ett av Nordens ledande företag inom betalningslösningar med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Hela reseräkningen i mobilen! Flex HRM Travel har allt ditt företag behöver när det gäller traktamenten, utlägg, körjournal och kontokortshantering. Tillgänglighet och valfrihet. Nu kan du göra hela din reseräkning direkt i din smartphone när du är ute och reser. Enklare än så här blir det inte.

Flex HRM Travel ingår i personalsystemet Flex HRM, som även innehåller bemanning, tidredovisning, lön och HR-stöd.

www.flexapplications.se


TEMA

IT-SÄKERHETEN - en process

Cybersäkerhet är helt avgörande för företag. För om viktig information hamnar i fel händer kan företag få betala ett högt pris. Nästa år när EU:s nya dataskyddslag träder i kraft blir kraven på IT-säkerhet högre. Men bättre säkerhet ligger inte i tekniska lösningar. Säkerhet är inte en produkt, säkerhet är en process, anser en av landets främsta säkerhetsexperter, Robert Malmberg. AV CAROLINE LI PALMGREN

93


Konvertering av motorvärmarcentral • Laddbox • Drift och övervakning • Komplett lösning för betalning av laddning

Laddbox/Wallbox - LÅT OSS PRESENTERA ”EVA” Chargestorms nya produkt EVA visualiserar tydligt vad som händer vid laddning, har effektvakt, inbyggd säkring och jordfelsbrytare.

HÅLLBAR. SMART.

Laddboxen är förberedd för uppkoppling mot en webbportal för statistik och konfiguration. EVA kan bestyckas med schukouttag för ersättning av motorvärmarcentral. Laddboxen beställs med ladduttag (Typ 2) eller fast laddkabel. EVA har även olika val av laddeffekter från 3,6kW till 22kW. Läs mer på chargestorm.se

Besök vår webbshop för laddkablar och tillbehör - Chargestorm.se • info@chargestorm.se • 011 - 333 00 02

Hur påverkar era hissar humöret?

Här utbildas morgondagens Flygtekniker

Alla har upplevt det: samtal som tystnar i hissen. Men så behöver det inte vara. Kontakta oss så berättar vi hur man snabbt och enkelt kan göra hissen och hissfärden till något positivt. Och något man pratar i, och om, med gott humör!  

FÖRE

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (kategori A1, B1.1 och B1.2)

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I skolans hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder. Skolan har riksintag till gymnasieskolan. Många av eleverna bor på skolans internat.

EFTER

S T O C K H O L M S KO N T O R E T

070 - 412 26 64, info@hissdesign.se SÖDRA SVERIGE Flygteknikcenter ljungByhed Tel: 0435-284 56 Studievägledare Tel: 0435-44 56 90 Rektor flygteknikcenter@klippan.se www.flygteknik.nu

Flygteknikcenter – en skola att längta till

042-15 88 90, hbg@hissdesign.se www.hissdesign.se


tema

2

016 genomförde Dagens Nyheter en undersökning där det framgick att minst 80 myndigheter och 130 svenska kommuners filer hade blivit kapade till följd av utpressningsviruset Ransomware. Gisslanprogrammet kapar datorn, krypterar filer och gör den oanvändbar. För att få tillbaka filerna krävs offret på en lösensumma i den virtuella valutan bitcoin, som ofta är svårare att spåra än vanliga betalningsmedel. Detta sker bland annat genom att användaren tar emot och läser bluffmejl som utger sig komma från företag. En snabb sökning på ”Ransomeware” och ”kapning” på Google skvallrar om hur vanligt brottet är och hur många företag och privat­ personer som drabbas. Cyberattackerna är gränsöverskridande och angriper alla möjliga branscher världen över.

I maj drabbades hela världen av ytterligare en cyberattack. WannaCry är den största attacken på länge och inriktar sig mot datorer med operativsystemet Microsoft Windows. I våras avslöjades två internationella Ransome­ ware-attacker. Cloud Hopper fick ett stort mediagenomslag och är ett angrepp mot of­ fentligt verksamhet som till exempel sjukhus, skolor, forskning, IT och kommunikation. Omfattningen av den insamlade informationen är ännu okänd men attacken tycks ha drabbat flera länder, bland annat Japan, Taiwan, Sverige, Finland, Storbritannien och Frankrike. I maj drabbades hela världen av ytterligare en cyberattack. WannaCry är den största attacken på länge och inriktar sig mot datorer med ope­ rativsystemet Microsoft Windows. Intrånget, 95


TREKANTEN attraktivt boende nära stationen, centrum och naturen med utsikt över havet

på Österlen Besök oss på simrishamnsbostader.se eller ring 0414-81 96 30

Skapa morgondagens resande med Amadeus lösningar för affärsresenärer. Vi är den ledande teknikleverantören för den globala resebranschen. Låt oss hjälpa er att ta kontroll över er totala resekostnad. amadeus.com/corporatesolutions


tema

Säkerhetsexperten Robert Malmberg 5 bästa tips Uppdatera allt: Webbläsare, insticks­

program osv.

Separera privat och professionellt användande Använd bra IT-skydd och installera säker­ hetsuppdateringar

Använd funktioner för säkerhetsöver­

vakning, SOC

Regelbunden övning och utbildning för att upprätthålla säkerhetsnivån

som handlar om en skadlig kod, har drabbat mer än 200 000 användare i 150 länder. Användarna har blivit uppmanade att betala en lösensumma. När den svenska branschtidningen Ny Teknik granskade varningsmejl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, framgick att flest utskick riktade sig till kommuner, universitet och högskolor, som är mest utsatta för IT-attacker. En utsatt bransch då offentliga aktörer kan tänkas ha en stor mängd information, ofta tillgänglig för ett stort antal anställda på en gemensam server. Men Ransomewareattackerna är utspridda. Siffror från Sentors rapport om svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017 visar att hela 4 procent av svenskarna uppger deras filer blivit krypterade och att de därefter fått ett krav på att betala lösensumma.

Verksamheten CERT-SE, som tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, avråder

drabbade av intrång från att betala lösensumman. Eftersom det inte är någon försäkran om att informationen blir upplåst och tillgänglig, är gisslanprogrammet en kassako för utpressarna. Att betala utpressarna medverkar till att finansiera utbyggnaden och utvecklingen av skadlig kod. Men trots att myndigheten avråder starkt mot att betala lösensumman väljer drabbade organisationer och företag att betala utpressarna, som får in stora summor pengar. Nyligen attackerades Myndigheten för press, radio och tv av ett utpressningsvirus. När datorerna låstes

Foto: Lars "Morre" Mårelius

En utsatt bransch då offentliga aktörer kan tänkas ha en stor mängd information, ofta tillgänglig för ett stort antal anställda på en gemensam server.

Robert Malmberg är en av landets främsta säkerhetsexperter.

97


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Vi lyfter, stabiliserar och återställer Estlandsvägen, Vaxholm

2bort ”Vi lyfter 5 ådina grundbekym

070-511 30 28

info@saxarensbrygg.se sjunkna industrigolv Vi lyfter, stabiliserar och återställer

rs

erfare nhet a v lyft/sta och Vi lyfter, stabiliserar www.saxarensbrygg.se biliseråterställer ing m Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss o t in sjunkna industrigolv erfare dustris nhet a idan Metoden vi använder oss av innebär att vi bara ly borrar hålv där materialet injekteras. ft/s 12 mm

25 års

sjunkna industrigolv

tab strisid

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss

il Metoden som Golvlyftarna använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu isering är miljögodkänt expanderar ggr.

an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

m

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till arbetets andra alternativ miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under gång utanoch stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi lyfter bort”Vi”Vi dina grundbekymmer” Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer bort dina grundbekymmer” grundbekymmer” lyfter bort Vilyfter lyfter med millimeterprecision

”Sättninge hela 17cm Vännäs D rekommende tack v profession

www

t av tack vare deras lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring

a

n En kostnadseffektiv metod med minimala störninga Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gå

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

www.reco.se

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom i förhållande 5 hela 17cm innan åtgärd. å r å s till andra alternativ och miljövänligare än att nytt. r erfaereoch gjuta sjunkna industrigolv s sjunkna industrigolv rfnahre Vännäs Dörr AB kan et

” r s ” t av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

aa nv Metoden vi använder oss avEr innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. produktion/försäljning kanlyfortgå under arbetets gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv inte sjunker mer stdet abil Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. isering Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. m produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss o Vi lyfter med millimeterprecision t indu Vi lyfter allt frånen40tjänst ton per upp till 500under ton per kvadratmeter. Vi erbjuder medkvadrat minimala störningar arbetets gång utan stök www.reco.se

1

stris

idan och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 alternativ ggr. och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

ering idan

”Sättningen i golvet var

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 kvadratmeter. Lyfterton Ertper sjunkna industrigolv till rätt höjd

” Er

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

” ”

med makadam

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

1

med makadam 2

Underliggande 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen Tfn. 072–729 13 14, 072–729 kontakt@golvlyftarna.s

Betongplatta

Vårt material blandat

med makadam www.reco.se EFTER ÅTGÄRD jordlager Underliggande jordlager

3

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen Golvlyftarna 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se kontakta oss96idag! Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

FÖRE ÅTGÄRD

Underliggande jordlager

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar.

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

arna

Vårt material blandat med makadam

www.reco.se

Vännäs Dörr AB kan 1 rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1tack Lyfter Ert sjunkna industrigolv till En rätt höjd vare deras Betongplatta Betongplatta FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 Vårt material blandat 2

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

EFTER ÅTGÄRD Betongplatta

2

rekommendera Golvlyftarna Vännäs Dörr AB kan med minimala 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod störningar. 3 tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna professionella arbete”. produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” tack vare deras

professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

ar d.Stabiliserar Ert industrigolv såmmdet inte sjunker mer 1. 12 hål borras FÖRE ÅTGÄRD

”.

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.

1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


TEMA

Bluffmejl från Postnord. Källa: Postnord.

valde myndigheten att betala utpressarna. Robert Malmberg är en av landets främsta säkerhetsexperter och har sett flera exempel på Ransomeware-attacker. Postnord och Ikea är två företag bland många i Sverige som har drabbats av utpressningsviruset. Miljontals bluffmejl har nått allmänheten och på företagens respektive hemsidor finns varningar om hur man ska gå till väga om man har öppnat ett bluffmejl. Phishing och spear phishing är olika varianter på mejlutskick. – Phishing är ett mejlutskick som når brett.

Man skjuter från höften och ser var man träffar. Spear phishing, däremot, är riktade hot, säger Robert Malmberg.

Christofer Tibbelin, säkerhetsexpert på IT-företaget Cygate, berättar om ett annat vanligt hot,

Phishing är ett mejlutskick som når brett. Man skjuter från höften och ser var man träffar. Spear phishing, däremot, är riktade hot.

Har du också en affär på jobbet? Med Specters affärssystem blir det enkelt att sälja som du vill. Sälj i egna butiker och via din e-handel. Sälj till återförsäljare, på mässor eller fältförsäljning. Nu kan du sälja precis hur du vill! Gå in på www.specter.se för att läsa mer eller ring 0304 - 64 94 00 och boka en demo.

Framtidens affärssystem

99


tema

Ökade antal gisslanprogram.

Advances Persistent Threat, APT. Även det är ett riktat hot och visar på en alltmer professionaliserad cyberbrottslighet. – Idag finns det mycket pengar att tjäna på cyberbrottslighet, och hackers lär sig om personalen på bolaget för att sedan utföra attacker mot dessa. Man läser på om företaget i sociala medier, tar reda på vem som är marknadsansvarig, it- eller ekonomichef och skickar riktade mejl. Man låtsas som att det är relevant för den personen för då är det större chans att användaren öppnar mejlet, säger han. Ett annat exempel på professionaliseringen av brottsligheten på internet är företagsspionage. – Det finns ett allmänt hot om informa100

tionsinhämtning eller förberedelse om sabotage mot företag inom kritisk infrastruktur som hanterar det finansiella systemet, el och telekom. Förut var det att knycka ritningarna på plats, men det nya är att någon på internet kan komma in och stjäla information, säger Robert Malmberg. Detta trots att stora företag köper tekniska skydd, antivirusprogram, utbildar personalen och använder säkerhetsövervakningsfunktioner, SOC. Robert Malmberg är kritisk till att man löser säkerheten genom att köpa produkter som ett klientskydd. – Stora företag har produkter och tjänster för att hjälpa till och bygga upp säkerhet

Cygate

Cygate är en del av Telia och är ett svensk IT-företag. Cygate levererar kundanpassade IT-lösningar till bolag och erbjuder tjänster inom bland annat nätverk, säkerhet, server & lagring, molntjänster och datacenter.

Foto: Anders Jernbom

Det finns ett allmänt hot om informationsinhämtning eller förberedelse om sabotage mot företag inom kritisk infrastruktur som hanterar det finansiella systemet, el och telekom.

Christofer Tibbelin, säkerhetsexpert på IT-företaget Cygate.


FÖRETAGSPRESENTATION

FÖRETAGSPRESENTATION

HELHETSLÖSNINGEN FÖRDIN DIN AFFÄR HELHETSLÖSNING FÖR FÖR HELHETSLÖSNINGEN FÖR DINAFFÄR AFFÄR HELHETSLÖSNING DIN AFFÄR affärssystem –– butikssystem butikssystem –– e-handel affärssystem e-handel

Gardeco Affärssystem - all information på ett ställe. Du slipper arbeta i parallella system som innebär extra administration och risk för felregistreringar. Allt hänger ihop – affärssystem, butikssystem och e-handel. En helhetslösning för din affär helt enkelt!

Kontakta oss! Tel: 08-6949560 Mail: info@gardeco.se

Vi har över tjugofem års erfarenhet i branschen – och vår programvara är både stabil och driftsäker. I vår integrerade helhetslösning, även kallad omnikanallösning, ingår affärs-, butiks-, och e-handelssystem. Varje del går att använda separat om du så vill. Gardeco Affärssystem fungerar såväl för butikskedjor som för fristående butiker och e-handel. I och med att vi utvecklar och äger vår egen mjukvara, behöver du inte känna dig osäker inför framtiden. Med sikte på ett långt samarbete driver vi tillsammans med våra kunder produkten mot gemensamma mål. Programmet som levereras är detsamma för alla kunder, driften blir på så sätt både problemfri och stabil. I licensen får du tillgång till samtliga rutiner. På så sätt kan ditt företags systemlösning lätt vidareutvecklas vid till exempel expansion eller när nya behov uppstår. Saknas några funktioner, skräddarsyr vi kompletterande lösningar. Vårt samarbete med Nordiska Kompani-

et är ett bra exempel på hur en skräddarsydd lösning från oss kan se ut. Här har vi integrerat vårt butikssystem med NKs förmånspoängsfunktion, NK Nyckeln. Efter en grundlig certifieringsprocess är Gardeco Fackhandel ett NK-certifierat butikssystem. Med vårt lättanvända butikssystem för fackhandel, kan du utföra många funktioner såsom: betalning med flera kort och flera valutor vid ett och samma köp, presentkort och tillgodo för butikskedjelösningar. Bonusklubb finns med

funktioner för hantering av medlemmars bonusbelopp, utskick av bonuscheckar med mera. Butikslösningen innehåller också ett back-

officesystem med kund- och leverantörsreskontra, order och statistik, samt integrerad redovisning. Vårt kontaktregister kompletterar kundregistret, så att du på ett mycket smidigt sätt kan följa upp kunders förfrågningar. Om till exempel en vara är på väg in, kan ett meddelande skickas automatiskt till kunden samma stund det levereras in i systemet. Med vårt unika påfyllnadssystem kan du få förslag på inköp som baseras på tidigare försäljning eller behov. På så sätt säkerställs att du har rätt varor i din butik. Som standard finns funktioner för inköp mot centrallager, samt

lokala inköp. Rutinen Lagerorder används om varor ska skickas mellan butiker. Butikerna kan också på ett enkelt sätt ta del av andra butikers information inom samma kedja, detta kan till exempel vara lagerstatus. Systemet innehåller även en kraftfull rapportgenerator som är integrerad i systemet. Med hjälp av rapportgeneratorn kan du enkelt ta fram statistik. Gardeco E-handel är helt integrerad med Gardeco Affärssystem. Detta innebär att artiklar som administreras, automatiskt uppdateras i webben, och att lagda webborder skapar kundorder i affärssystemet. I och med att all information sparas i affärs-

systemet, finns det obegränsade möjligheter att senare ta fram statistik och att utföra uppföljningar. Vid internationell försäljning kan betalningen ske i flera olika valutor. Det finns också möjlighet att göra e-handelslösningen flerspråkig. Med vårt CRM-system kan du lätt bjuda in till events, skicka erbjudanden, nyhetsbrevLäs ochmer ta fram statistik om dina kunpå www.gardeco.se der. Läs mer www.gardeco.se Läs mer på på www.gardeco.se

ÄR DITT BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM? IDI – Interpersonal Dynamics inventory – är ett beteendeinstrument som hämtar information från personer som möter dig i olika sociala sammanhang. Den IDI-profil som vi tar fram – tillsammans med våra handledares pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå andras beteende och vill utveckla din förmåga till samarbete och samspel med andra. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

BESÖK WWW.IDI.SE OCH LÄS OM HUR IDI GÖR NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER

Alströmergatan 45, 112 47 Stockholm +46-8-7567035


TEMA

Bolag kan gå under av en enkel attack. Företag har mycket att förlora på sitt varumärke om de anses osäkra, då detta likställs med oseriösa. Om de drabbas av en IT-attack förlorar de mycket förtroende. men små företag har inte möjlighet att göra så mycket av detta. Säkerhet är inte en produkt, säkerhet är en process, säger Robert Malmberg.   Tidigare i år hackades 32 miljoner användarkonton när internetjätten Yahoo utsattes för intrång. Även Christofer Tibbelin ställer sig frågande till om tekniska lösningar är den rätta vägen att gå. Han menar att det måste upp på ledningsnivå i bolagen. – Bolag kan gå under av en enkel attack. Företag har mycket att förlora på sitt varumärke om de anses osäkra då detta likställs med oseriösa. Om de drabbas av en IT-attack förlorar de mycket förtroende. Bolagen behöver förstå att läget är kritiskt 102

när det gäller att lösa dagens säkerhetshot. I framtiden tror Christofer Tibbelin att cybersäkerheten kommer att förbättras med hjälp av automatisering och artificiell intelligens, AI. För att stoppa de snabba säkerhetsattacker eller hot som sker behöver vi AI eller maskinintelligens. Vi kan inte längre ha människor som letar i loggar eller försöker läsa säkerhetsincidenter, vi behöver smart mjukvara som kan göra det mycket fortare. Det handlar om att lösa problemet innan en människa ens har blivit inblandad. Människor ska bara få en rapport: AI/datorn löste den här attacken i natt medan du sov.

GDPR

I maj 2018 förväntas EU:s nya dataskyddregler träda i kraft. Dataskyddslagen innebär att företag kan tvingas betala 4 procent av sin totala omsättning om deras hantering av personuppgifter inte uppnår kraven som lagen ställer.


Vi kör MONITOR och har aldrig ångrat vårt val Vi kör MONITOR för att det är ett kraftfullt och användarvänligt affärssystem. MONITOR är ett komplett system och vi använder alla delar av systemet vilket ger oss en bra överblick över hela vår verksamhet. Eftersom varje bil består av tusentals komponenter är materialstyrningen extra viktig för att ha kontroll över komponenttillverkning och inköp. Vi har aldrig ångrat vårt val av affärssystem!

Halldora von Koenigsegg Koenigsegg Automotive AB

Missa inte chansen att använda nästa generation av MONITOR affärssystem – MONITOR G5 Med MONITOR G5 introducerar vi tiotusentals nyheter, nytt gränssnitt och en helt ny teknisk plattform med stora möjligheter för ett mobilt användande. MONITOR är det bästa valet för ett tillverkande företag.

www.monitor.se


Hej chef! Vi hjälper dig ta ansvar för ditt teams utveckling i projektarbete och ledarskap 4000 personer utvecklas med oss varje år.

Välkommen du också! Boka din kurs på www.wenell.se eller ring 08 545 700 80 för konsulttjänster.

50 års erfarenhet av projekt! www.wenell.se Stockholm 08-545 700 80 Göteborg 031-773 82 50 Malmö 040-12 77 20


SPABEHANDLING

VATTEN, LAVENDEL & MASSAGE Checkar du in för en spadag på Vann intill Gullmarsfjorden på den svenska västkusten så är vatten det genomgående temat i den upplevelse som väntar dig från bad till behandling. AV YVONNE GULL 105


spabehandling

Produkter:

Prova på-kit med peeling, dag- och nattkräm, 645 kr från Phytomer. Hydrasea Thirst-Relief Rehycrating Mask, en lätt mask laddad med fukt, 315 kr från Phytomer.

Väl inne i den 1 000 kvadratmeter stora spadelen är det den grå graniten som breder ut sig. Salta stilla bad i olika pooler och tjärnar väntar. Temperaturen varierar, ibland även doften och musiken. Lägg till några olika bastur varav en nere vid fjordkanten och en utomhuspool och du förstår nog att du behöver lite tid. Själv är jag dessutom inbokad på en 70 minuters behandling som här går under namnet Vann lyx och som inkluderar skrubb, massage och ansiktsbehandling i ett.

Inledningsvis skrubbas hela kroppen med en borste – fiffigt och skönt att slippa springa in i duschen mitt i behandlingen.

Behandlingen är koreograferad av Phytomer och

V

ann är en av västkustens absoluta spapärlor, läget intill Gullmarsfjorden med sitt unika marina liv är unikt och matchas perfekt av arkitekt Gert Wingårdhs interiör och magnifika materialval. Men innan vi blickar framåt och lägger oss ner för en signaturbehandling signerad Phytomer, ett varumärke med ursprung vid Bretagnekusten i Frankrike, börjar vi med en tillbakablick. På marken där Vann i dag står låg ursprungligen en jordbruksegendom som efter försäljning till Göteborgs stad agerat hem för vanartiga flickor, anstalt för rattonyktra och semesterhem för långtidsflyktingar. I slutet av 1970-talet öppnades en konferensanläggning, först i Metallindustriförbundets regi och sedan i publik tappning. Det skulle dröja till 2009 innan Vann Spa Hotell och Konferens öppnade upp, nu dessutom med ett namn som lyfter fram vattentemat – vann är nämligen såväl det bohuslänska som det norska ordet för vatten. 106

Vi svänger in på den stora parkeringen, promenerar fram till entrén där ordet VANN står skrivet i metallbokstäver som hunnit rosta. Små vattenstrålar och en orgie i höstblomster lämnar vi bakom oss och kliver in i den generösa entrén. Det som egentligen skulle kunna vara en stor kal korridor har Wingårdh satt form på med hjälp av träribbor. Rakt fram finns restaurangen och vi inmundigar en fisk innan vi fortsätter ner till spaavdelningen.

utförs med deras produkter där alger och ett marint komplex kallat oligomerer är nyckel­ ingredienserna. Produkter som levererar utan att ta för stor plats. Inledningsvis skrubbas hela kroppen med en borste – fiffigt och skönt att slippa springa in i duschen mitt i behandlingen. Själva massagen genomförs delvis med varma knyten fyllda med salt och lavendel, delvis med en riklig massagekräm. Var del av kroppen får sitt, ansiktet badar i fukt och skalp och nacke befrias från spänningar. Efteråt behövs några rejäla glas vatten för att få ordning på vätskebalansen. En lyxig behandling för den som har svårt att välja!

Ett tips är att avsluta besöket med en behandling för att låta alla nyttiga ingredienser få tid att verka på djupet. Den som har möjlighet och tid rekommenderas varmt att checka in i en av de fina sviter som här som bjuder på samma magnifika utsikt över Gullmarsfjorden.


Diversifiera mera! Man mår bra av lite variation. Det är sant på många sätt och därför ska man inte heller placera sina pengar alltför ensidigt. För att sprida risk på bästa sätt kan det vara bra att fylla på sin depå med olika typer av värdepapper. Garantums strukturerade placeringar är moderna investeringsalternativ som kan komplettera innehav av traditionella sparformer och ge energi till din portfölj. Låter det intressant? Prata med din rådgivare, läs mer på garantum.se eller ring 08-522 550 40. Rätt placering vid rätt tillfälle.

Handel med finansiella instrument innebär alltid ett risktagande och investerat belopp kan såväl öka som minska i värde. Historisk utveckling innebär ingen garanti för framtida avkastning.


Personligt på KÖRUNDA

A

“För alla sinnen”

KÖRUNDA HOTELL MÖTEN EVENT GOLF

från möten till att bara-vara. 51 hotellrum, 10 möteslokaler. varmt välkommen hem till oss. 30 minuter från stockholm

www.korunda.se

Betalningar:

08-520 390 30

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION.

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan för dina kunder och vad du erbjuder – precis som Calle Roman på Grenna polkagriskokeri. Ändå är betallösningen otroligt viktig. Den är ju hjärtat i din verksamhet och ska vara snabb, smidig och säker. Anlita världsledaren på betallösningar så kan du känna dig trygg i det, och lugnt fokusera på din passion.

Verifone – världsledande på betallösningar

Se filmen om Grenna polkagriskokeri på verifone.se


möten

Bästa

mötesplatsen Strax utanför Halmstad hittar vi Per Gessles Hotel Tylösand. En anläggning som sedan han och Björn Nordstrand tog över sommaren 1995 har utvecklats till en destination lika populär bland privatresenärer som affärsresenärer, varav konferensgästerna är i majoritet. Nu har man även utsetts till norra Europas ledande konferenshotell. Foto: Pamela.se

Av redaktionen

Å

rets upplaga av World Luxury Awards hölls i år i schweiziska St Moritz. Och det var här som Hotel Tylösand kammade hem första priset i kategorin ”Luxury Hotel & Conference Centre” för norra Europa. Vinnarna har utsetts genom att 300  000 kunder över hela världen fått rösta fram sina favoriter. – Vi har metodiskt byggt upp Hotel Tylösand till att bli en modern, attraktiv och

Vi har metodiskt byggt upp Hotel Tylösand till att bli en modern, attraktiv och inspirerande konferensanläggning som sätter kreativiteten och arbetslusten i första rummet. inspirerande konferensanläggning som sätter kreativiteten och arbetslusten i första rummet, säger Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand. Tidigare har hotellet framförallt uppmärksammats för sitt fina spa, The Spa, som utsetts till Sveriges ledande spa 2012, 2015 och 2016. Att nu konferensverksamheten uppmärksammas visar på ett genomarbetat koncept där självfallet spadelen så gott som alltid nyttjas på ett eller annat vis även av konferensgästerna.

För konferenser finns här ett trettiotal konferensrum i olika storlekar, en stor kongresshall och 20 000 kvm utställningsyta. Självfallet med all teknik som hör härtill. – Och för de mest förtroliga samtalen brukar vi rekommendera den sju kilometer långa stranden längs med Kattegatt. Till och med den har vunnit första pris – i en undersökning om svenskarnas favoritstränder, avslutar Elisabeth Haglund. 109


möten

Möten vid Vättern, miljömärkt energi och en ny mässanläggning i Göteborg kikar vi närmare på denna gång.

Foto: Oscar Ohlson

av redaktionen

Kraft från sol, vind & vatten

Stockholm Live och de evenemang de arrangerar på Ericsson Globe, Tele2 Arena, Hovet och Annexet kommer nu att leverera grönare event. Detta blir möjligt genom ett avtal med Boo Energi, som erbjuder miljömärkt energi från sol, vind och vatten. – Vi är väldigt glada över att få Boo Energi som partner. Det nya avtalet och dess fokusområden är även en viktig del i vårt koncernövergripande globala miljöprogram One Earth där vi kontinuerligt arbetar med hållbarhetsfrågor för framtidens evenemangsbransch, säger Stefan Gustavson, försäljningschef, Stockholm Live.

Konferera vid Vättern

I Tändsticksområdet i Jönköping planeras för att ett Quality Hotel ska kunna öppna 2020. Planer på en 60 meter hög byggnad är inlämnade och om allt går som det ska blir det byggstart kommande vår. Hotellet, som blir ett nytt landmärke, kommer att bjuda på magnifik utsikt över det mörkblå vattnet, 229 rum, konferensytor, spa, bar och restauranger. – Med en växande högskola, ny arena och en mässkapacitet som utklassar de flesta konkurrenter är Jönköping otroligt intressant för oss. En spännande destination kräver spännande hotell. Med nya Quality Hotel är vår målsättning att sätta en ny standard för mötes­ hotell i stan, säger Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande Petter A Stordalen.

110

Göteborg får ny mässanläggning

Nu står det klart att mässbolaget Artexis Easyfairs kommer att öppna en ny mässanläggning i Göteborg. An-läggningen, som kallas ”Åby­ mässan”, byggs vid travanläggningen Åbytravet i Mölndal. Den nya mäs�sanläggningen kommer att ha 15 000 kvadratmeter inomhusyta och tillgång

till 20  000 kvadratmeter utomhusyta och beräknas öppna i januari 2019. De nya planerna omfattar också nya konferensmöjligheter samt ett hotell med 220 rum och dessa väntas stå klara sommaren 2019. Hela investe­ ringen beräknas till 500 miljoner kronor och redan första året planerar man att arrangera 10–15 nya mässor i Göteborg.


Tuffast!

Hos oss är all el producerad med Sveriges tuffaste miljökrav – Bra Miljöval. Den enda riktiga miljömärkningen på el, enligt Naturskyddsföreningens

Sov i hotellrum i träd. Kör ditt eget hundspann. Njut av naturen, stillheten och vår hemlagade ekologiska mat.

hårda krav. Välj klimatsmart du med! Läs mer på falkenberg-energi.se

Två kostnadsfria heldagar som utvecklar ditt ledarskap

Kicki Björklund VD, Bostadsbolaget

Fredrik Reinfeldt

Elaine Eksvärd Retoriker

Per Holknekt Entreprenör

Sofia Brax, fd. HR och Hållbarhetsdirektör på Lindex

FÖRELÄSARE | UTSTÄLLARE | NYHETER | FRI ENTRÉ

Kistamässan

Stockholm

21 – 22 feb 2018

För mer information och fri entré, besök: personalchefsthlm.se


Foto: Charlie Magee

bil

112


bil

range Rover Velar - en perfekt blandad cocktail Land Rover har länge varit ett märke med en svårförklarad dragningskraft. Möjligheten att erövra varje hinder utanför det etablerade vägnätet har funnits i samtliga av märkets modeller och är sannolikt något som har lockat flertalet köpare. modellen Range Rover strävar efter att förvalta terrängkapaciteten hos sina kusiner, men samtidigt addera en dos lyx och stil i paketet. av Oskar Ydenius

113


R LIFE

S

NÄTAUKTIONER VARJE VECKA!

Vi har nätauktioner inom allt från mekaniska verkstäder, snickerier, åkerier, entreprenadfirmor, lantbruk, byggfirmor, bilfirmor, restaurang, hemelektronik, utespa, m.m.

A

tovek.se Nätauktioner varje vecka

Vibenite®290, the World’s Hardest Steel HIGH HARDNESS LESS WEAR, LONGER LIFE ULTRA FINE MICROSTRUCTURE HIGHER TOUGHNESS ECO FRIENDLY LESS WASTE NEAR NET SHAPE NO MACHINING

www.vbncomponents.com


D

en senaste modellen från Land Rover är Range Rover Velar. En modell som är tänkt att fylla hålet mellan Range Rover Evoque och Range Rover Sport. Förutom att täcka ett nytt segment satsar man även hårt på att skapa en stilmässig ikon som får kunder att glömma namnet på samtliga konkurrenter. Frågan är om nya Velar är lika förträfflig att köra som den är att titta på.

När man tar fram en bil brukar det designmässiga hoppet från konceptstadiet till produktion vara enormt. Koncepten tenderar att se djärva, nyskapande och fräscha ut, medan produktionsbilarna ofta får en större dos mellanmjölks-aura över sig. Velar är en bil som ser ut att vara ett koncept utan någon mellanmjölksbehandling. Fronten pryds av en enorm grill med framlyktor som ser futuristiska ut. Silhuetten har en dynamisk form som för tankarna bort från en traditionell SUV. I det stora hela är utseendet Velars paradgren och ingen kan klandra vagnen för att inte se snygg ut. Interiörmässigt har Range Rover tidigare haft en mix mellan fenomenalt hantverk, lyxig atmos-

Foto: Charlie Magee

Foto: Charlie Magee

bil

Range Rover Velar, 3.0P Si6 S/C AWD R-Dynamic SE Motor: 3,0-liters, kompressormatad, V6 bensin, 380 hästkrafter, 450 newtonmeter Kraftöverföring: 8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift Acceleration 0–100 km/h:  5,7 sekunder Toppfart: 250 km/h Vikt: 1 954 kg Pris: 732 900 kr (Testbilen strax under 1 000 000 kr)

fär och taffliga infotainment­system. Velar bär traditionen av lyx vidare med grymma materialval men är denna gång även utrustad med ett kanonbra infotainmentsystem. Läderstolarna har till och med sin egna lilla handbok som visar resenärerna hur man på bästa sätt tar hand om klädseln. I mittkonsolen sitter två skärmar där den ena kontrollerar bilfunktioner och den andra mer media-orienterade uppgifter. Tillsammans lyckas de ta interiören till en ny nivå i termer av utseende. Ratten är också omarbetad från tidigare modeller och har nu flera touchfunktioner som hjälper föraren. Insidan påminner om ett Marbodal-kök från 2025, extremt snyggt men aningen klurig när det kommer till ergonomi för den mer konventionellt lagde.

Körupplevelsen visar sig vara ytterligare en fullträff för den senaste Range Rovern. Luftfjädringen leder till en silkeslen framfart utan att man någonsin är rädd för att kränga omkull. Man färdas med värdighet och känner sig aldrig manad till att göra någonting som inte känns statsmannamässigt. Tillvaron i förarsätet är inte bara förträfflig på grund av den lyxiga interiören och ypperliga komforten, utan även tack 115


Foto: Nick Dimbleby

bil

vare vad som döljer sig under huven. En V6:a på 3 liter och 380 hästkrafter kopplad till en 8-stegad automatlåda från ZF utgör drivlinan. Kombinationen av kraft utmed en generös portion av varvregistret samt en snabb-jobbad automat passar Velar som handen i handsken. V6:an saknar de teatraliska egenskaper som man annars kan förvänta sig från ett kraftpaket med nästan 400 hästkrafter. Med det sagt känns det inte som att bilen är gjord för att väcka grannar på söndagsmorgnar, utan snarare för att ge föraren en möjlighet att köra absurt fort om så önskas. I en Velar kan man kan välja mellan att kryssa silkeslent genom Stureplan eller att pulvrisera intet ont anande medtrafikanter vid omkörning på motorväg. Körupplevelsen kan sammanfattas som kompromisslöst behaglig, ingen situation kan få bilen att tveka oavsett om man har bråttom eller vill ta det lugnt.

Range Rover Velar visar sig vara en perfekt mixad cocktail med precis rätt mängd stil, lyx, komfort och prestanda. Den är en bil som får det resterande segmentet att se lite smått grått ut och din egen vardag att skina lite starkare. Den enda hållhaken man rimligen kan sätta mot Velar är möjligtvis priset. Testbilen kostade 116

med utrustning strax under en miljon kronor vilket kan tänkas vara lite väl saftigt för en av Range Rovers ”mindre” SUV:ar. Trots prisbilden imponerar Velar stort och man måste komma ihåg att det aldrig kommer att vara billigt att köpa en perfekt blandad cocktail.

Velar bär traditionen av lyx vidare med grymma materialval men är denna gång även utrustad med ett kanonbra infotainmentsystem.


Alltid rent vatten i båten, sommarstugan eller där rent vatten behövs! Kontakta oss för visning och demonstration av Blue Marines Produkter

Swedish GTC AB

Hemsida: www.swedishgtc.se Mail: mattsson@swedishgtc.se Mobil: 070-529 05 97

Skonsam gallringsgrupp från Sampo Rosenlew Det perfekta valet för god lönsamhet Sampo Rosenlew HR46X

Micke Bohm gsm + 46 705 705 695 micke.bohm@sampo-rosenlew.fi

Sampo Rosenlew FR28

Mikael Ingemarsson gsm + 46 703 480 502 mikael.ingemarsson@sampo-rosenlew.fi

SÄLJARE NORRA SVERIGE Stefan Åström gsm +46 70 288 20 10

Sampo Rosenlew skogsmaskiner firar 20 år 1997-2017 Försäljning Skogsmaskiner:

Återförsäljare:

Sampo-Rosenlew filial Sverige Industrigatan 37A, 544 50 Hjo

Myrvolds Maskiner AB Storgatan 63, 672 91 Årjäng Daniel Myrvold 070-670 55 54 daniel@myrvolds.se

Följ oss på Facebook


Är du förberedd för den digitala revolutionen?

I REAL Fastighetssystem kan du jobba med maximal flexibilitet. På kontoret, hemma i köket, eller på tjänsteresan. I din PC, på läsplattan eller i mobiltelefonen. I REAL-Portalen kan dina kunder enkelt hämta uppgifter om avier, reskontra, personuppgifter, mäklarbild, med mera. Via kopplingen till Fortnox finns möjlighet att attestera leverantörsfakturor i Portalen. Där finns också bokningssystem för tvättstuga och andra gemensamhetslokaler samt möjlighet att lagra dokument.

Med REAL Fastighetssystem får du: • Omedelbar åtkomst via nätet, dygnet runt, jorden runt. • Mobila gränssnitt för felanmälan, ron-

dering och besiktning. • Webbportal för hyresgäster, brf-medlemmar. fastighetsägare och brf-styrelsen. • Kopplingar mot Fortnox och Visma eEkonomi för din bokföring.

REAL anno 1991 AB • Gärdesvägen 10 • 693 32 Degerfors • 010-602 32 00 • info@real.se • www.real.se


BOKTIPS

Värdet av

OBEKVÄMA IDÉER Tänk om Petter Stordalen inte vågat utmana hotellbranschen, om Elon Musk inte haft energin att ändra innebörden av vad en elbil kan vara eller om Apple inte vågat satsa på sin Iphone? Och hur hade det varit om Astrid Lindgren eller J.K. Rowling gett upp sina författardrömmar efter alla refuseringar? Ja, då hade världen sett annorlunda och betydligt tråkigare ut. Om ingen vågar förändra, utmana eller vara obekväm, då stannar all utveckling.

J

AV PATRIK LINDKVIST

ag jobbar i reklam- och kommunikationsbranschen och där gäller förstås samma sak. Om vi är bekväma och gör som alla andra, då kommer det inte att hända så mycket. Hur påkostad reklamen än är. Vi utsätts dagligen för 3 000 kommersiella budskap, men dagen efter minns vi bara två av dem. Det är ett otroligt smalt nålsöga för marknadskommunikationen att ta sig igenom. Det krävs alltså mer än det ordinära för att slå igenom bruset. Det är min slutsats efter att ha jobbat med några av Sveriges och världens största varumärken, grävt ner mig i forskning på området och tagit del av andras erfarenheter. Och det är ju också den gemensamma nämnaren mellan Petter Stordalen, Elon Musk, Steve Jobs, Astrid Lindgren, J.K. Rowling och alla andra som lyckats åstadkomma fantastiska saker. Om vi vill få magi att hända måste vi våga vara obekväma, strunta i konventionerna och göra saker på sätt som ingen annan har gjort innan. Då når vi längre, krossar alla gamla sanningar och åstadkommer mer. Låt mig ge dig ett exempel. Företaget Dove lever på att göra skönhetsprodukter för framför allt kvinnor. Deras kampanj ”The Campaign for Real Beauty” är ett av mina favoritexempel på obekväm kommunikation, inte minst historien om hur reklambyrån Ogilvy London sålde in sin idé till företaget. Så här gick det till: Byrån tog fram en undersökning som visade att kvinnor mådde dåligt av hur bilden av just kvinnor såg ut i medierna och kom fram till att de ville göra någonting som visade att skönhet kan se ut på många olika sätt. De insåg samtidigt att det skulle krävas någonting extra för 119


att övertyga de ansvariga på Dove om den nya kampanjen – de var nämligen mestadels män som hade byggt framgångsrika karriärer på att visa kvinnor i media på precis det sättet. De kom då på den briljanta idén att söka upp de högsta chefernas döttrar och intervjua dem om hur kvinnobilden i reklam och media fick dem att känna sig otillräckliga. I sin presentation för Dove visade byrån sedan de filmade intervjuerna med döttrarna för de intet ont anande cheferna. Det fanns inget argument i världen som kunde rättfärdiga för dem att fortsätta göra saker som fick deras egna döttrar att må dåligt. Tio år efter lanseringen av konceptet har Doves försäljning ökat från 2,5 miljarder dollar till 4 miljarder dollar. Jag kan tänka mig hur mycket det måste ha kittlat nerverna hos reklambyrån när de presenterade idén. Och jag kan tänka mig att människorna på Dove svettades betänkligt när de fick höra vad reklambyrån föreslog. Det bröt mot alla regler om hur kommunikation och reklam för skönhetsprodukter ska se ut. Kan vi som säljer skönhetsprodukter verkligen kritisera skönhetsidealen? Vågar vi verkligen gå emot allt som alla andra gör och skapa något helt nytt? Som tur var gjorde de det. Och det är precis så det ska kännas. Det ska kittla. Det ska skava och det ska inte vara bekvämt och oantastligt. Inte om vi vill få magiska resultat. Eller som Lina Söderqvist, utsedd till Sveriges bästa marknadschef 2017, uttryckte det i en intervju i tidningen Resumé: ”Vi måste ha lite ont i magen när det kommer en ny kampanj.

Foto: Malcom Hanes

BOKTIPS

OM FÖRFATTAREN

Patrik Lindkvist är aktuell med boken ”Magisk kommunikation: om obekväma idéer och konsten att skapa effekt” (Roos & Tegnér). Han är creative director, art director och strateg, och har över 15 års erfarenhet från olika reklam- och kommunikationsbyråer. Patrik har jobbat med några av Sveriges och världens största varumärken och har vunnit både svenska och internationella utmärkelser för sitt arbete. Sedan 2013 driver han en egen reklam- och kommunikationsbyrå och är en flitigt anlitad föreläsare.

Hur ska den landa, kommer folk att förstå? Har vi inte det, så har vi inte tagit i ordentligt. Det är min personliga övertygelse och det kan en marknadschef driva, oavsett var hen jobbar.” Det intressanta är att det här också bekräftas av forskningen på området. I studien ”The link between creativity and effectiveness” visade Peter Field, en av världens just nu mest ansedda personer inom forskning kring effektivitet i marknadsföring, att ju mer kreativ en kampanj är, desto mer effektiv blir den. 2006 genomförde McKinsey & Company en studie i Tyskland som kom till samma slutsatser. Och det är bara två i raden av studier som bekräftar mitt resonemang. Det nästan mest intressanta är att det inte finns någon forskning som visar på motsatsen. Det är förstås lätt att säga att du ska göra obekväma och magiska saker, men här kommer några konkreta tips om hur du kan gå tillväga. För det första handlar det om att bestämma vilket resultat du vill åstadkomma. Därefter måste du lära känna människorna du vill prata med, så att du förstår vilken plats din produkt, tjänst eller fråga har i deras liv. Sedan gäller det att ta fram kommunikation som är kreativ och väcker känslor för ditt budskap och som får människorna att reagera och agera på ett sätt som uppfyller resultatet. Sist, men inte minst, tänk efter: är din kommunikation intressant och överraskande nog för att människor ska vilja prata om den och dela den med andra? Om det känns pirrigt och du är rädd att ni kanske går för långt, ja då är du på rätt spår. Annars är du helt enkelt inte tillräckligt obekväm.

Investera gärna, så investerar vi hjärna i benen, armar som inte gör som man vill och det går

som gör att

. Det är några av de symtom över 20 000 personer i Sverige som har sjukdom lever med varje dag. Tack vare forskning kan vi idag lindra symtomen

och göra livet lättare, men de försvinner aldrig helt – du dör inte av Parkinsons men med den. arbetar för att ge en förståelse för hur det kan vara att leva med en Vi på neurologisk diagnos. Nu när du är ute och reser och har lite långtråkigt så har vi förberett ett spel till dig. På www.vardagskampen.se får du en insikt i hur det skulle kunna vara att leva med just Parkinsons sjukdom. Swisha 100 kr till nummer 901 00 75 och ge ett bidrag till neurologisk forskning.

120


Få full kontroll och trygghet i alla lägen med Pyramids kompletta affärslösning Pyramid är ett komplett affärssystem som innehåller allt från redovisning och logistik till CRM och e-handel. Det är utvecklat för att passa många olika branschers behov och önskemål. Fristående moduler sammanfogas till ett system med hög kompetens, för både mindre och medelstora företag. Med ett modernt och nyutvecklat webbgränssnitt är Pyramid lätt att förstå och enkelt att arbeta med. För mer information om Pyramid och var du hittar din närmaste återförsäljare: www.unikum.se

Copyright © 2017 Unikum datasystem ab, www.unikum.se


EN GOD VANA HÅLLER

Psst! Du vet väl om att det finns en Helosan fotsalva också? Helosan® är den klassiska hudsalvan med fantastiska egenskaper. Den mjukgörande salvan återfuktar torr, känslig och irriterad hud som torkats ut av vatten, sol, vind och kyla. Används med fördel på armbågar, händer, knän, fötter, läppar, ömma bröstvårtor efter amning, i blöjregionen etc. Helosan bidrar till att återställa hudens naturliga balans. Gör det till en vana varje dag, för hela familjen.

Den enda advokatfirman i Spanien som drivs av en svensk- och spanskspråkig advokat, som studerat juridik både i Spanien och i Sverige. Advokatfirman Nordgren är en modern advokatfirma som erbjuder kvalificerad juridisk hjälp i frågor med koppling till Sverige eller till Spanien. Vi har möjlighet att hjälpa dig inom flertalet rättsområden, till exempel fastighetsrätt, familjerätt, affärsjuridik, humanjuridik och internationell privaträtt. Vårt arbetssätt kännetecknas av en nära kontakt med klienten och en fortlöpande kommunikation under ärendets gång.

Vi har kontor i Marbella på Costa del Sol och välkomnar klienter för uppdrag i hela Spanien och Sverige.

Advokat Jonas Nordgren är ledamot av Sveriges advokatsamfund och registrerad vid Malagas advokatsamfund.

Advokatfirman Nordgren S.L.P Centro Comercial Plaza, Of. 20, 29 660 Nueva Andalucía (Málaga),Spanien Tel.: (+34) 633 91 01 81 / (+46) 08 420 027 57 www.advnordgren.com /info@advnordgren.com

Pharmaxim www.pharmaxim.com


SHOPPING

TILL HENNE

Festsäsongen är i full gång och vi rustar upp inför alla kommande helgdagar med glitter och glamour. AV ELINA SANDQVIST

FINGERTOPPSKÄNSLA

Naglar som skimrande ädelstenar – absolut! Mörkgrått glitternagellack, 239 kr från Smith And Cult.

FJÄDERLÄTT

En fin färgklick på fötterna, 949 kr från River Island.

BOX BLING

Klä upp öronen med ett par stora rektangulära örhängen i år, 99 kr från Mango.

STÄMNINGSFULLA DOFTER

Låt hemmet dofta Pomegranate Noir under middagsbjudningen, 780 kr från Jo Malone.

MIDNATTSKYSS

MAXAT GLITTER

Glid runt på festen i denna vackra maxiklänning, 899 kr från Zara .

Röda läppar hör såklart till i festliga tider, 245 kr från Anastasia Beverly Hills.

LEN LYSTER

En silkeslen duschgel som gör sig lika bra på badrumshyllan, 169 kr från Åhléns/Wera .

123


SHOPPING

TILL HONOM

I det här numret tänker vi stiligt, elegant och gärna lite mystik när vi firar in det nya året. AV ELINA SANDQVIST

HÅR SOM STÅR

Gör håret redo med Elvis som inspiration. Grooming Cream, 210 kr från American Crew.

NYTT ÅR – NY DOFT

Manligt så det förslår med tobak och kaviar som doftackord bjuder den nya doften Bad, 560 kr/50 ml EdT från Diesel.

MODERNT TRADITIONELL

PARTYDAGS

Mer klassiskt än så här blir det inte. Smoking i Oscar Jacobsons tappning.

COOL KNAPP

Moderna manschettknappar, 790 kr från Calvin Klein .

124

BOW TIME

Ta hand om skägget, 219 kr från

V76 by Vaughn.

Silvrig glitterfluga är på sin plats, 179 kr från River Island.

SUIT UP

Matcha med slipsen, 895 kr från Eton .


Ett BRA VAL! Värmepumpar från Vaillant.

Den intelligenta vägen till den smartaste värmepumpen. Vaillants nya effektiva flexoCOMPACT & flexoTHERM värmepumpar har hög årsverkningsgrad och generösa garantitider. Dessa prisvärda värmepumpar kan dessutom installeras för både bergvärme och luft/vatten. Vaillant flexoCOMPACT & flexoTHERM: √ Scrollkompressor med VI-teknologi och 10 års fabriksgaranti √ Intelligent övervakning och fjärrstyrning via mobil/App √ Årsverkningsgrad, SCOP, upp till 5,71 och årliga energieffektiviteten upp till 157% Titta in på vaillant.se och hitta mer information om Vaillants miljövänliga produkter. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss på telefon 040-803 30.

Calculate your CO² Savings! With this calculator you can find out the CO² savings you will make by converting to Longopac from a traditional waste bag. How many waste bags do you use per year? What is the size of your current waste bags? (in liter) What is the weight of one of your current waste bags? (in gram) Make your calculation on www.paxxo.com Gå in på www.paxxo.se för att göra din egen kalkyl.


I SAMARBETE MED CMP

till barnen

HÅLL DIG BÅDE VARM OCH SNYGG

i skidbacken

Italienska CMP är nu på stark frammarsch även i Sverige. Sedan starten 2010 har CMP med framgång etablerat varumärket i över 50 länder. CMP erbjuder superfina skidkläder i bra prisläge till hela familjen. CMP säljer även outdoorkläder, träningskläder, hjälmar, skor och ryggsäckar.

JACKA OCH BYXA TILL BARN

Skidset för barn, jackan har avtagbar huva och både byxa och jacka har tejpade sömmar från CMP. Pris för både byxa och jacka: 1 295 kr.

till henne

JACKA OCH BYXA TILL HENNE

Med denna snygga skidjacka med dun och asymmetrisk skärning blir man både varm och snygg i backen. Avtagbar huva och tejpade sömmar. Byxan i magenta är lätt vadderad, har fantastisk passform och tejpade sömmar och passar perfekt till den vita jackan från CMP. Pris på jacka: 2 295 kr. Pris på byxa: 1 195 kr.

126

till honom

JACKA OCH BYXA TILL HONOM

Lätt, varm och härlig dunfylld skidjacka med tejpade sömmar, praktiska fickor och avtagbar huva. Byxan i blått är lätt vadderad, har fin passform och passar utmärkt till den grå jackan från CMP. Pris på jacka: 2 295 kr. Pris på byxa: 1 195 kr.


shopping

Inför vintern Vi satsar på funktionellt, bekvämt och snyggt när vi klär oss i backen i år. Här är våra favoriter av årets nyheter. Av elina sandqvist

På toppen

Blå mössa helt i ull, 200 kr från Haglöfs .

Formbar

En högprestandasko som kan värmas för att sedan forma sig perfekt efter foten, 2699 kr från Rossignol.

Bländad

Coast-serien är solglasögon utvecklade för dem som föredrar äventyr på vatten och snö som kräver 100procentigt solskydd för ögonen, 899 kr från Julbo.

Life Pocket

Prisbelönta Elevation Shell Jacket är skaljackan som ger både skydd och komfort vid långa friåkningsturer. Den senaste teknologin Life Pocket ser till att bevara mobilbatteriet längre i kalla förhållanden, 6 000 kr från Helly Hansen .

On track

Vinsten med gummisula och gåläge upptäcker du på parkeringen, i trappor, på hala isiga underlag till och från liften och till och med på afterskin, 2 999 kr från Rossignol.

Glid som en örn

Underställ för fjäll

Denna mjuka och sköna underställströja med extra längd nedtill håller dig torr och varm vid alla typer av fysiska aktiviteter i medelkalla förhållanden. Ergonomisk passform och sömlös design ger extra komfort medan zonanpassade materialstrukturer ger effektiv temperaturreglering. 500 kr från CRAFT.

De tre modellerna, Eagle, Deer och Bear, är fullpackade med teknik från ultralätta skidor för skidalpi­n ism, 7 499 kr från Dynastar.

Ull hoodie

Denna jacka inkluderar även återvunnet material för extra sinnesro. Passar för vardagsanvändning och många andra utmanande äventyr, 1 500 kr från Haglöfs .

127


SHOPPING

TEKNIK & PRYLAR

I dessa högtider bidrar vi gärna till välgörenhet genom att köpa gula hörlurar, vi trotsar kylan och tillagar middagen utomhus och njuter sedan framför mediaspelaren. AV ELINA SANDQVIST

NY NIVÅ

Ge din matlagning ett lyft med denna rökbox i gjutjärn, 430 kr från Outset/ Cook'n Bloom.

TV I NY TAPPNING GULA HJÄLPEN

Köp gult och bidra med 50 kronor till rent dricksvatten, 249 kr från Happy plugs.

Senaste generationen av Apple TV har en helt egen App Store som ger dig mer underhållning, 1 649 kr från Apple.

SMYCKAT KÖK

I begränsad upplaga kommer detta nya set med tre köksredskap. K-mix, 10 000 kr från Kenwood.

RUND & GO

Inred med runda former och klara material, vas 899 kr från DBKD.

I UR & SKUR

En lergrill inspirerad av Spanien men anpassad för det skandinaviska utelivet, 1 499 kr från Tranquilo.

128

SMARTA STEG

Armbandsur som gömmer en smart klocka och aktivitetsmätare bakom urtavlan, 1 990 från Nokia .


L C ANC E RFO

G

D

ÅN

ANNONS

S FR AMG

SWISH 123 90 06 909 Skicka en julhälsning på RAHFO.SE och stöd samtidigt den livsviktiga cancerforskningen.

Cancerföreningen i Stockholm

VägNu annons INRIKES 1/4.indd 1

RS GEN

IN

TI L

IN

Fler funktioner och en användarvänlighet som förbättras hela tiden, allt för att VägFas ska vara det självklara valet för dem som ska sköta administrationen av vägförening och vägsamfälligheter. Programmet underlättar hanteringen av medlemsavgifter, fakturor, betalningar, kontaktuppgifter. Leve utvecklingen. P RO VA VÄ G FA S Besök vagnu.se eller ring oss på 0709-73 46 10. G RA TIS !

L KE

KN

VÄGFAS ÄR I STÄNDIG UTVECKLING. ÄR ER VÄGFÖRENING DET?

VA BLIR EN N GÅ YC

RAHFO.SE

Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond

UNIK STÖTVÅGSBEHANDLING HJÄLPER MOT EREKTIONSPROBLEM

Impotens och erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem. Men trots att det är så många män som drabbas är det fortfarande förknippat med stor skam. Samtidigt finns det goda möjligheter att behandla impotens. Det säger Dr Essam Mansour på Urologi och Inkontinens Kliniken i Stockholm. Här erbjuds nämligen en unik stötvågsbehandling.

www.uik-stockholm.com Drottninggatan 65, 111 36 Stockholm tel. 08-611 82 50

2017-04-18 11:54

– Impotens är en sjukdom, precis som hjärtinfarkt, cancer eller vilken sjukdom som helst. Därför är det viktigt att vi lyfter upp ämnet och berättar att det inte är något man ska skämmas över, säger han. Impotens kan ge stora konsekvenser. Dem som drabbas tappar lätt självförtroendet vilket kan påverka hela det sociala livet. Den som lider av ED börjar ofta undvika sin partner i sängen, blir lätt irriterad och relationen blir ansträngd. Stress, depression och svårigheter att få barn är några andra konsekvenser av ED.

Det är olika faktorer som ligger bakom impotens. Först och främst kan man dela upp de som drabbas i två grupper: organisk och psykologisk, där dem sistnämnda innebär att psykiska faktorer, till exempel depression, stress eller relationsproblem gör det svårt att få erektion. – Den organiska handlar däremot om att antingen blodkärl, nerver, muskulatur eller hormonnivåer inte fungerar som de ska. I mer än 70% av fallen när det gäller organisk impotens är det blodkärlen som är försämrade, så kallas vaskulär ED. Dr Essam Mansour erbjuder en unik behandling som kan hjälpa mot ED. Med stötvågsbehandlingen stimuleras blodkärlen i penis så att de får tillbaka sitt flöde och skapar nya blodkärl i penisens svällkroppar, som i sin tur ökar blodinflödet och minskar blodutflödet. På så sätt

Dr Essam Mansour behandlar erektionsbesvär med en unik stötvågsbehandling.

kan man få och behålla kraftig erektion. Behandlingen är icke-invasiv och tar cirka 20 minuter per tillfälle, är skonsam och helt smärtfri. Resultaten av stötvågsbehandlingen är mycket goda. – 80 procent av patienterna blir bättre och kan uppnå spontana erektioner efter behandlingen. De patienter som utan resultat behandlar sin impotens med läkemedel, till exempel Viagra eller Cialix, svarar bättre på medicinerna efter att de har genomgått stötvågsbehandlingen. Innan stötvågsbehandling blir aktuellt måste dock en grundlig undersökning göras, för att veta orsaken till impotens. – Det handlar om att se om det finns andra underliggande sjukdomar eller faktorer som påverkar potensen, till exempel

hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller högt kolestrol, diabetes, prostatainflammation eller viss medicinering. Man gör också ett hormonellt prov, eftersom lågt testosteron kan vara en bidragande faktor. Dr Essam Mansour manar fler män att söka vård för impotensen. – Erektionsproblematik drabbar 40 procent av alla män mellan 40 och 70 år men alldeles för många skäms och vågar inte uppsöka läkare. I många fall leder det till frustration och depression för att man helt enkelt känner att man förlorat sin manlighet. Men eftersom impotens är ett legitimt sjukdomstillstånd så finns det också möjligheter att behandla. Man måste alltså inte bara acceptera situationen om man är drabbad, säger han.


Värdebaserat ledarskap skapar förutsättningar Förebilder finns överallt. Det kan handla om mod från den som säger ifrån när någonting är fel, omtanke från den som bryr sig om andra eller handlingskraft från den som fortsätter kämpa. Vi tycker att dessa egenskaper beskriver en värdebaserad ledare. Någon som är nyfiken, vågar byta perspektiv och bidrar till en bättre värld.

Känner du någon som gör skillnad? Nominera en ung ledare på ungtledarskap.se senast den 31 januari så att vi kan lyfta dem.

Ett litet vård- och omsorgsföretag, med stort hjärta Anledningarna till att barn inte kan bo hemma hos sina biologiska föräldrar är många, dessa spelar egentligen ingen större roll. Det som är viktigt är att vi i Sverige har en struktur där dessa barn kan få chansen att tryggt få leva hos en annan familj, om så för en kort stund eller resten av sin uppväxttid. Socialtjänsterna runt om i landet har svårt att finna så många platser det finns behov av. Vi på Stödum hjälper kommunerna att hitta lämpliga familjer att ta emot barn och stöttar sedan familjen i uppdraget att ta hand om den extra familjemedlemmen. Har du/ni ett stort hjärta och hem med extra plats för någon mer?

#ungtledarskap

Konstnärlig ledare

VÍKINGUR ÓLAFSSON PIANO DALASINFONIETTAN VÄRDORKESTER VILLE MATVEJEFF DIRIGENT LIZA FERSCHTMAN VIOLIN ROSANNE PHILIPPENS VIOLIN GURO KLEVEN HAGEN VIOLIN EIVIND HOLTSMARK RINGSTAD VIOLA ISTVÁN VÁRDAI CELLO ANDREAS BRANTELID CELLO JUHO POHJONEN PIANO CHRISTIAN IHLE HADLAND PIANO SOFIA SANDÉN SÅNG ULRIKA BODÉN SÅNG OCH MÅNGA FLER...

BILJETTER FINNS TILLGÄNGLIGA VIA VINTERFEST.SE OCH VISIT DALARNA.

WWW.VINTERFEST.SE

Stödum AB Fabriksgatan 38, 412 51 Göteborg 031-380 23 23 info@stodum.se


evenemang

evenemang Vintern för med sig isshower med våra favoritkaraktärer från barndomen, vinterlekar och fantastiska matupplevelser. 1. Förtrollande land

Denna magiska musikal handlar om den lilla pojken Bastian som genom en bok dras in i en sagovärld. Äventyret är fyllt av drakar, gigantiska spindlar och troll. Det blir en kamp mellan gott och ont. Musiken är nyskriven av Rebekka Karijord och fylld av spänning och färg. När: 25 november–3 februari, Malmö.

Foto: Emmalisa Pauly

av elina Sandqvist

1

2. Lärorik lek

Fyra olika skandinaviska teknikcentrum har tillsammans skapat den interaktiva utställningen Winter Games. Här kan man njuta av alla sporter och lekar som vintern har att erbjuda, med fördelen att kunna göra det inomhus med varma och torra fötter. Utöver aktiviteter som snöbollskastning och curling får man bland annat även lära sig om tekniken bakom konståkning och hur laviner uppstår. När: 11 december–18 februari, Stockholm.

3. Julbord med guldkant

Foto: Mathias Nordgren

För ett gediget julfirande bjuder Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm in till ett traditionellt firande men i år med grönt och veganskt på menyn. Kända krögaren Karl Ljung visar tillsammans med Michelin stjärnkocken Niklas Ekstedt upp ett julbord fyllt till brädden med allt från hemlagade klassiker till nyskapande delikatesser. När: Fram till 24 december, Stockholm.

2

3 131


evenemang

Foto: Heinz Kluitmeier

5 6 4 4. Het brunch

Har du firat in det nya året i Malmö så finns det ingen anledning att sluta. Fortsätt skåla på Eatery Social Taquerias nyårsbrunch. Det bjuds på mexikansk gatukultur med tacos, musik och cocktails. Autentisk mat lagad från grunden med färska råvaror och heta smakkombinationer. När: 1 januari, Malmö.

5. Klassisk succé

Under 30 år har operan The Phantom Of The Opera satts upp i ett 30-tal länder och besökts av ungefär 140 miljoner människor. GöteborgsOperan visar en fantastisk uppsättning av föreställningen som skapats tillsammans med Finlands Nationalopera och har gjort succé. Själva operan handlar om hjärtekrossande kärlek, enorm passion, ilska och besatthet. När: Till 20 maj, Göteborg.

6. På hal is

Upplev alla Disneys karaktärer under ett magiskt äventyr på isen. Ta med familjen och möt alla vänner från filmerna Bilar, Den Lilla Sjöjungfrun, Toy Story och Frost . Denna klassiska isshow i ny tappning kommer gå hem hos stora som små. Ett äventyr som visar att äkta kärlek kommer inifrån. När: 11–14 januari, Göteborg.

7. Tänkvärd teater

En pjäs som bryter rådande normer och belyser frågor om kön och kärlek. I dåtidens klassamhälle uppstår attraktion mellan en grevinnas dotter och en tjänare och allt vad det kommer att innebära. Fröken Julie är en av dramatikens mest uppskattade och spelade pjäser. När: 16 december–3 april, Malmö.

132

7


www.teatervasternorrland.se

Spännande familjeäventyr

BARNEN FRÅN FROSTMOFJÄLLET

SUCCÉN BLEV FÖR STOR 100 föreställningar räckte inte. Vi erbjuder 32 till i Göteborg och 25 i Stockholm.

Familje- g in föreställnår från 7

Charlott Strandberg, Lasse Beischer/Thomas Hedengran Den Ofattbara Orkestern under ledning av Anders Ekdahl

Nypremiär 18 januari 2018 Spelas tors-lör t o m 17 mars

Teater Västernorrland

dramatisering MATS KJELBYE (baserad på boken av Laura Fitinghoff) regi DENNIS SANDIN scenografi & kostym STINE MARTINSEN ljusdesign MAX MITLE musik & ljuddesign ANDERS ORTMAN

15 dec - 24 feb Sundsvalls Teater

Biljetter: 060-15 54 00 www.entresundsvall.se

GÖTEBORG

Biljetter: lorensbergsteatern.se, 031-708 62 00 Mer information: kulturtuben.se

Stockholmspremiär 11 april 2018 Spelas ons-lör t o m 12 maj STOCKHOLM

Biljetter: cirkus.se Mer information: kulturtuben.se


När du vill resa modernt, bo och arbeta där du vill (och dessutom leva klimatsmart) De nya stambanorna ger Sverige ett helt nytt trafikssystem (med höghastighetståget som pulsåder). Detta gynnar både storstad och landsbygd, enskilda människor likaväl som företag och samhälle. Och - tåget räknar inte sina utsläpp i kilo, utan mikrogram.

Läs mer på europakorridoren.se

the next generation incoherent scatter radars www.eiscat.se www.eiscat3d.se


film

Julens heta tips på

bioduken

När tragedin blir en komedi, när kirurgen inte räddar liv och när den medelålders kvinnan ger sig ut på jakt efter en relation. Så kan våra filmtips summeras denna gång. Foto: Atsushi Nishijima

Foto: Christine Tamalet

Av David Power

The Killing of a Sacred Deer – hjärtskärande

Yorgos Lanthimos nya film The Killing of a Sacred Deer har stora namn såsom Nicole Kidman och Colin Farrell i huvudrollerna. Efter att skapat sig ett namn i hemlandet Grekland har Lanthimos nu gett sig in på den engelskspråkiga marknaden. Från sin tidigare film The Lobster har han tagit med sig huvudrollsinnehavaren Colin Farrell som denna gång så gott som

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – idel kända namn

Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell och Abbie Cornish är några av de kända namnen i denna film.

upprepar sin underbara karaktär. Med samma stela och komiska stämning, men denna gång får det tunga dramat mig att hålla tillbaka skrattet. En skådespelare som ska hyllas är Barry Keoghan, som spelar sonen till kirurgen (Colin Farrell) som misslyckades med att rädda hans fars liv. Konstigt nog har de två fortfarande kontakt med varandra. En relation som skapats utifrån dessa premisser blir snart satt på prov när mystiska

hemskheter drabbar familjen. Detta må vara Lanthimos försök till succé i Amerika. Men själen är fortfarande grekisk och ingen av skådespelarna jag nämnt är amerikansk. Detta är den mest obehagliga, okonventionella och bästa film han hittills gjort.

Jag måste förvarna er om att detta är en kome­di. Om än en svart sådan. Detta är berättelsen om en mor vars dotter blivit dödad och våldtagen. Detta budskap slår hon upp för alla Ebbing-bor på tre gigantiska röda reklamskyltar. Budskapet ska nå alla och få dem att konstatera att polisen inte agerat tillräckligt. Från denna tragiska katalysator utvecklas småstadens karaktärer. Med för många stora kända namn för att nämna dem alla, är regissören en mästare på att slå samman genialiska

ensembler. I snitt viker regissören sju år till att skapa en film och det märks, filmer som In Bruges och Seven Psychopaths visar hans talang. Han tar det mest tunga och kontroversiella i livet och vrider allt upp och ned till en komisk publikkär succé (filmen vann Stockholms filmfestivals publikpris). Filmen tar upp politiska kontroverser men gör det på ett så stilfullt sätt att oavsett åsikt kan alla skratta med. Varje detalj: fotografi, platserna och kostymerna är så perfekt utvalda att jag bara vet att Martin McDonaghs nästa film också kommer vara ett mästerverk.

När: Bioaktuell

När: Premiär 12 januari

Let the Sunshine in – relationsjakten

En icke-konsekvent och enligt mig inte tillräckligt känd kvinnlig regissör är fransyskan Claire Denis. Hennes filmer brukar vara obegripliga på ett härligt sätt, om ni förstår? Nej? Kanske inte jag heller. Denna gång har hon valt att göra en helomvändning och bjuder på en mycket mer samtida och konventionell historia. Inte längre finns här hennes signum av mystisk ljudsättning och intima närbilder som brukade skapa en trans-framkallande atmosfär. I vad som ska vara en romantisk komedi finner vi Juliette Binoche i rollen som en medelålders kvinna som glider genom relation efter relation och ännu inte har funnit den rätte. Vad gör hon för fel? Varken hon eller vi åskådare får några svar. Gerard Depdardieu som gör en kort och minnesvärd rollprestation in i mot slutet kan heller inte ge henne ett svar. Istället vaggas vi genom hennes tomma och meningslösa liv. Vilket får också filmen att kännas meningslös, vilken den inte är. För skrapar man tillräckligt länge på ytan finner vi substans. Men filmen förblir svår att rekommendera.

När: Premiär 25 december

135


Restaurang Farang bjuder dig på en upptäcktsresa till de sydostasiatiska matkulturerna i Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien. Share food, delade rätter, uppmuntrar till att på ett socialt och avslappnat sätt njuta av läckra matupplevelser tillsammans. Cocktailbaren precis innanför entrédörrarna bjuder in till en after work eller en drink före maten. Följ gärna @farangstockholm på instagram för mer nyheter.

A Varmt välkomna!

Tulegatan 7 +46 (8) 673 74 00 www.farang.se info@farang.se

Vallsjöhusdesignar designar ert Vallsjöhus ertdrömboende drömboende www.vallsjohus.se


dryck

Vin -på hemmaplan ett välgörande projekt Än så länge är det inte speciellt lukrativt att göra vin i Sverige. För Oenoforos som har sitt vineri, Nordic Sea Winery, i Simrishamn nere i Skåne handlar verksamheten mestadels om att tappa det färdiga vinet i flaskor och boxar men Takis Soldatis, visionären bakom hela verksamheten, ville något annat.

P

av YVONNE GULL

rojektet där hela processen från druva till flaska inkluderades genomfördes för första gången hösten 2016. Då plockades närmare åtta ton syrahdruvor i sydöstra Toscana för hand. Dessa transporterades i kylbil upp till Simrishamn där de rensades och avstjälkades innan jäsningen kunde börja. Här ligger vinet i skrivande stund på sina fat och väntar på att buteljeras. Destination och druvor valdes i samarbete med de två vinmakarna Mario Calzolari och Gerd Stepp, som båda titulerar sig Flying Winemaker. Ett jobb som innebär att de reser jorden runt för att se över hela processen när ett vin blir till. I detta projekt har faktorn att även välja en druva som är icke-typisk för regionen lagts till. – Jag tänkte att det kunde vara kul att ta hand om hela processen för ett vin, och samtidigt sprida kunskapen om hur arbetet går till, förklarar Takis Soldatis.

Inrikes bjöds in för att ta del i projekt nummer två som gick av stapeln i höstas, denna gång var destinationen Pfaltz i södra Tyskland. Pfaltz är ett av de största vinområdena i Tyskland och tillsammans med Rheinhessen står de, med ungefär lika stor andel, för hälften av landets totala vinproduktion. I Pfaltz dominerar de vita druvorna och riesling är den allra mest förekommande. Vinet härav är ofta både lättdrucket och karaktärsfullt. Andelen blå druvor är nästan 40 procent och den druva vi är här för att skörda är pinot noir, eller som den heter här: spätburgunder.

Vi tar ett flyg till Frankfurt och sedan bilen till den lilla byn Freinsheim och checkar in på Landhotel Altes Wasserwerk. Det är mörkt och allt är på väg att stänga men vi hittar till slut en restaurang där vi får beställa lite ost, charkuterier och så klart lite riesling. I mörkret klättrar jag sedan upp 14 meter i ett gammalt vakttorn

Jag tänkte att det kunde vara kul att ta hand om hela processen för ett vin, och samtidigt sprida kunskapen om hur arbetet går till. 137


dryck

Här lagras vinet, bland annat på dessa ekfat.

som nu agerar hotellrum. Jag häver mig upp för att se utsikten från det lilla fönstret allra högst upp men bjuds bara på en måne och ett mörker. Nästa morgon ser jag dock fälten och hustaken breda ut sig. Ingen har kommit och räddat mig så det blir till att ta trappan ner för egen maskin.

I Pfaltz har man odlat vin sedan romartiden, marken här har tidigare varit sjöbotten, vilket innebär att den är rik på kalk. Området är ett av de solrikaste i landet och bjuder på solsken 1 800 timmar om året. För den som vill uppleva vinregionen rekommenderas en resa längs Deutsche Weinstrasse som sträcker sig 85 kilometer mellan Bockenheim i norr till den franska gränsen där Pfaltz möter Alsace. Längs vägen ligger ett pärlband av cirka 40 byar värda att uppleva, besöka och smaka sig igenom. Området där vi ska plocka druvor heter Bad Dürkheim och ligger på en sluttning med utsikt över vinrakor i så gott som alla väderstreck. Det är bara att hugga i. Vad som är lite speciellt med spätburgunder är att druvan har ett tunt skal som lätt krossas om den inte hanteras varsamt. Det gäller även att hitta just de druvklasar som är mogna. Vi amatörer är långt ifrån så snabba 138

Gerd Stepp kontrollerar druvorna.

Genom att välja en druva som inte är typisk för området blir det här projektet inte ett som konkurrerar med andra projekt.

som de mer rutinerade plockarna. Det är jobbigare än jag tänkt mig, men samtidigt kul. Klase för klase lägger vi ner i de stora plastkorgarna som sedan staplas på varandra. Alla backar ska fyllas. Sammanlagt skördas 5 300 kilo druvor som sedan transporteras i kylbil upp till Sverige. – Genom att välja en druva som inte är typisk för området blir det här projektet inte ett som konkurrerar med andra projekt, berättar Gerd Stepp, som bjudit in oss till sin egen ”vinverkstad”. Han kommer själv från området och familjen har egen mark. Han köper även in druvor från andra odlare och gör vin under eget namn, ett vin som vi även finner i Systembolagets beställningssortiment. Gissningsvis kommer det pinot noir-vin som nu ska göras till viss del att påminna om det han själv producerar. Gerd Stepp har över 20 års internationell erfarenhet som vinmakare med uppdrag i Storbritannien, Italien, Nya Zealand, Sydafrika och Zimbabwe. Från ett av faten provsmakar vi det söta dessert­ vinet som sticker ut då det känns mer färdigt än alla fat där vinet ligger och låter tiden locka fram de balanserade smakerna.

Vårt nästa möte med druvklasarna blir några dagar senare nere i Simrishamn. Här ska druvorna


dryck

Incheckad i Freinsheim.

Vinentreprenören Takis Soldatis.

Lastning pågår.

De smaker som är mest koncentrerade kommer från de druvor som jäst i hela klasar med sina stjälkar. Även de som jäst på amforor är smakmässigt mer intensiva – och kanske lite av ett galet experiment. nu rensas och avstjälkas i det mobila löpande bandet som nu används för andra gången. – Vi köpte in utrustningen i fjol. Och det här är mer ett kul experiment än ett kommersiellt projekt, berättar Takis Soldatis. Vid den första stationen rensas skräp och dåliga druvor bort innan de passerar avstjälknings-modulen. Härefter skakas druvorna på ännu ett band och de stjälkar som eventuellt finns kvar plockar vi bort för hand. Vibrationerna är trixiga att vänja sig vid och man blir nästan lite manisk i jakten på att inget onödigt skräp ska följa med druvorna mot dagens slutstation – ner i de stora faten eller ner i de stora amfororna. Även för personalen på vineriet är detta en ny erfarenhet. Vi lämnar druvorna för att jäsa i några dagar innan de sedan tappas upp på mindre fat för att lagras fram till nästa höst. När vinet väl tappas på flaska kommer det inte att vara vare sig ett tyskt eller ett svenskt vin,

vinet kommer att räknas som ett EU-vin enligt gällande vinlagar.

Ytterligare några månader passerar och vi bjuds in till att provsmakning av de viner som tagits fram i Toscana-projektet. Ännu är inte den slutgiltiga blandningen gjord. Men delarna av helheten serveras. Vi noterar skillnader och likheter beroende på om vinet lagrats med eller utan stjälkar, på fat eller i amfora. – De smaker som är mest koncentrerade kommer från de druvor som jäst i hela klasar med sina stjälkar. Även de som jäst på amforor är mer smakmässigt intensiva – och kanske lite

av ett galet experiment, säger Gerd Stepp. Tanken är nu att minst två olika viner ska blandas och buteljeras på magnumflaskor. Eventuellt kommer även någon eller några konstnärer att vara involverade i etiketterna som ska klistras på innan vinet slutligen säljs på Systembolagets auktion i början av nästa år. – De pengar vi får in från försäljningen kommer vi att skänka till två olika välgörenhetsprojekt med fokus på Östersjön, avsluta Takis Soldatis. Själv ser jag med spänning fram emot nästa års provsmakning – spätburgunder har för mig blivit en ny favoritdruva. 139


WENDELIN MEDIA önskar Heidi Stensmyren dig trevlig läsning och Ordförande, Sveriges återvinn gärna din tidning Läkarförbund eller lämna den vidare …

INNEHÅLL

Boka styrelseutbildning Kurslängd 3 dagar, 9–11 oktober, 27–29 november eller 22–24 januari 2018

INNEHÅLL

06

Ordförandekurs

Kurslängd 2 x 2 dagar, 21–22 samt 27–28 september (fullbokad), 9–10 november samt 16–17 november eller 8–9 samt 14–15 februari 2018

11

FÖRETAGSPRESENTATION

2014

Professionellt vd-arbete

Nyhet! Kurslängd 3 dagar, 4–6 december

11

SPRESENTATION

20

Jessica Robertsson Wallén, prodjekledare.

Heidi Stensmyren Ordförande, Sveriges Läkarförbund

Professionellt styrelsearbete

24

Utbildning för Styrelsesekreterare

24

Nyhet! Kurslängd 1 dag, 7 december Projektledare: Jessica Robersson Wallén

Workshop Nyhet!

Hållbara affärer, 22 november (halvdag)

Är ensam stark?

VD Philip Wendelin Försäljningschef Henriette Wendelin Produktion WENDELIN MEDIA Tel 040-665 56 56 Email info@wendelinmedia.com wendelinmedia.com

22

Ansök till Executive Mentorship Program Programstart den 26 oktober

Merindustri info Distribution Dagens Tryck V-TAB, 2016 och anmälan på Tidningen trycks på miljövänligt papper Omslagsbild Peter knutson mbbv.se eller WENDELIN MEDIA är en renodlad 08-663 90 00. affärspartner med inriktning på Content Marketing & Ämnesorienterade Välkommen! Tematidningar som distribueras i ledande Svensk Dagspress. Vi arbetar med värdeskapande redaktionellt innehåll och berikar våra läsare med intressanta artiklar och reportage med välkända profiler och ledare. När våra annonsörer växer och gör fler affärer har vi uppfyllt vad WENDELIN MEDIA verkligen står för.

Robertsso prodje

Projektleda VD Philip W Försäljning Produktion Tel 040-66 Email info@ wendelinm

Distribution Tryck V-TA Tidningen Omslagsbi

WENDELIN med inriktn orienterade i ledande S värdeskapa berikar vår och reporta När våra an vi uppfyllt v

14 22 HUNDRA PROCENT FÖR VÅR M&A – Företagsöverlåtelse, förvärv och samgåenden Nyhet! Kurslängd 1 dag, 24 oktober

HUNDRA PROCENT FÖR VÅRDEN Bemanning och rekrytering med insikt Elenore Skog, konsultchef och ansvarig för Malmökontoret och Therese Löfall, grundare.

INFO www.vardlanken.se Telefon: 08 85 54 60 | 040 655 05 51 Vårdlänkens ledord: Kvalitet, frihet och utveckling

Vi på Vårdlänken Bemanning & Rekrytering vänder sig till privata och offentliga aktörer inom hälsovård, sjukvård och social omsorg i hela Sverige. Vi erbjuder kvalificerad personal, t.ex. socionomer och vårdpersonal utifrån kundens behov. Det kan röra sig om allt från korta bemanningsuppdrag till långa vikariat eller rekrytering av fasta tjänster. Nöjda kunder är en förutsättning för vår existens. Rätt personal ska vara på rätt plats. Vi välkomnar socionomer och vårdpersonal som vill vidga sina vyer och arbeta för en personlig arbetsgivare. En av många framgångsfaktorer är närheten till kunderna och konsulterna där patienter, klienter och brukare är i fokus. Utmaningarna inom vården och det sociala arbetet blir allt större. Vårdlänken erbjuder den flexibilitet som vårdgivarna behöver för att leverera patient- och rättssäkerhet samt kvalitet i toppklass.


DRYCK

nyårschampagne

15 VÄLKYLDA TIPS AV ANDREAS SKÖLDE

1. MUMM GRAND CORDON, 379 KR/750 ML, NR 7543

Tilltalande doft med sprallig frukt, gröna äpplen, brioche, ananas och hasselnöt. Smaken är medelfyllig med delikat mousse, noter av gröna äpplen, ananas, vit persika och honung samt röd grape i eftersmaken.

– En champagne för fest, triumf och seger!

2. BOLLINGER SPECIAL CUVÉE BRUT, 459 KR/750 ML, NR 7418

Stor, inbjudande doft av mustiga röda äpplen, rostade nötter, bröd och subtil kryddighet. Härligt fyllig champagne med mogen frukt, fin struktur och bra längd. Noter av choklad och nötter.

– Ett självklart val på middagsbordet för alla från vinkännare till hemliga agenter.

1

7

3. LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER, 419 KR/750 ML, NR 7602

En komplett champagne doftmässigt packad med frukt, nougat, nötter och stänk av krutrök. Smakmässigt bjuds vi på en fyllig och balanserad champagne med härlig mousse, fin mineralitet och noter av citrus och choklad.

– Ett skolboksexempel på en riktigt bra non vintage.

4. DIEBOLT-VALLOIS PRESTIGE BRUT, 389 KR/750 ML, NR 7723

2

En härlig Blanc de Blancs med bra mousse och små fina bubblor. Doft av gröna äpplen med tydlig brödighet. Smakmässigt bjuds vi på en frisk och fräsch champagne med fin syra och noter av gröna äpplen, grape, bröd, smörkola och nötter.

6

– En välproducerad chardonnay med mognadstoner som levererar.

5. HENRIOT BRUT SOUVERAIN, 335 KR/750 ML, NR 81466

Härlig doft av gröna äpplen och rostat bröd. Smakmässigt en champagne som bjuder på fina syror med gröna äpplen, citrus, grape och jäst.

– Vinmakaren Laurent Fresnet är prisbelönt och levererar genomgående en hög standard.

6. PALMER & CO BRUT RÉSERVE, 269 KR/750 ML, NR 7372

Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, citrus, nötter och rostat bröd. I munnen går doftnoterna igen men här ackompanjeras de av en balanserad syra och en sval mineralitet.

– Ett trevligt sällskap till tolvslaget.

3

5 4

7. TAITTINGER BRUT RÉSERVE, 405 KR/750 ML, NR 7422

För nosen hittar vi gröna äpplen, persika, vita blommor och bröd. I munnen bjuds vi på en balanserad champagne med bra syror och toner av honung, äpplen och grape.

– Nobelchampagnen 2014, sedan dess en storsäljare som levererar varje gång.

141


DRYCK

8. PHILIPPE DE NANTHEUIL BRUT, 185 KR/750 ML, NR 77262

Doftpaletten bjuder på citron, exotisk frukt, honungsmelon, fudge och nötter. Syran är hög och eftersmaken tillfredsställande lång med noter av citrus och gul grape.

15

– Lyft festen från bubbel till champagne.

9. PERRIER JOUËT GRAND BRUT, 399 KR/750 ML, NR 82654

Här möts vi av mjuka toner av vanilj, exotisk frukt, ananas, nougat, brioche, vit persika och stenfrukt. I munnen en härlig mousse, gröna äpplen, röd grape, fin mineralitet och ett långt fruktigt avslut.

8

– Kliv in i Perrier Jouëts romantiska värld!

14

10. MOËT & CHANDON BRUT IMPÉRIAL, 395 KR/750 ML, NR 7518

Härlig doft av gröna äpplen, citrusfrukt, nötter, bröd och en tilltalande mineralitet. Smakmässigt bjuds vi på en fyllig, fruktig champagne med toner av äpple, blodapelsin och vit persika härtill en mjuk brödighet med fint avslut.

– Låt kvällen bli ett #moetmoment

11. RUINART BLANC DE BLANCS, 605 KR/750 ML, NR 88291

En delikat blommig doft med citrus, exotisk frukt och vit persika. Munkänslan är silkeslen med balanserad syra, frisk med gröna äpplen, citrus, mineraler, ett uns av nötter, persika och ananas.

– En synnerligen välproducerade Blanc de Blancs.

12. LANSON BLACK LABEL BRUT, 379 KR/750 ML, NR 7500

13

Doft av vinteräpplen, bröd och passionsfrukt. Smakmässigt får vi på en medelfyllig, stram champagne med röda äpplen, gul grape, mineral och en lång eftersmak.

– En klassiker från ett av de äldsta husen.

13. VEUVE CLIQUOT BRUT ”GULA ÄNKAN”, 415 KR/750 ML, NR 7424

Doftmässigt en fruktig och elegant bekantskap med härlig brödighet, nötter och ett uns vanilj. Smaken är balanserad med fin mineralitet, avvägd syra och ett delikat avslut – En klassiker i gul skrud.

9

12

14. CUPERLY GRANDE RESERVE CARTE VERTE BRUT, 349 KR/750 ML, NR 7734 En pinot meunier-dominerad champagne som bjuder på doftnoter av röda äpplen, bröd, romerska bågar och toner av fat. Smaken är slank och läskande med äpplen, choklad och apelsin som avslutas med röd grape.

– En ekocertifierad champagne för den trendige.

15. POMMERY BRUT ROYAL, 385 KR/750 ML, NR 7590

Flirtigt infriande doft med brödighet, nötter, lätt exotisk frukt, jäst och lite knäckighet. Smaken är insmickrande och fruktig, en champagne med trevliga mjuka syror.

– En perfekt mingelchampagne som är lätt att gilla!

142

10

11


DET SKA VARA ENKELT ATT HYRA FÖRRÅD FÖRSTA MÅNADE GRATIS*N * Gälle r utvald a förrå d

020-670 670 WWW.24STORAGE.SE BORÅS ESKILSTUNA GÖTEBORG KUNGSBACKA KUNGÄLV MALMÖ STOCKHOLM TROLLHÄTTAN UDDEVALLA


Åstorp Vinslöv Länna Höör Halmstad Kvidinge Gislaved Storebro Hanaskog Ryd Brottby Ljungby Strängnäs Stockaryd Bodafors Ryssby Fridlevstad Vellinge Näsum Sjöbo Malmbäck Dals Långed Everöd Sandhult Länghem Sibbhult Ätran Skattkärr Ängelholm Hultsfred Hillerstorp Harlösa Beddingestrand Mölltorp Norrhult Häradsbäck Smålandsstenar Hönö Svalöv Sankt Olof Tollarp Tyringe Simlångsdalen Mantorp Knivsta Köpingsvik Undenäs Vintrosa Kumla Sunhultsbrunn Mariestad Vikbolandet Hållnäs Åby Horn Skänninge Hållsta Varnhem Pershagen Kilafors Viksjöfors Anderstorp

Bollnäs Knivsta Korskrogen Björkvik Skyttorp Finspång Broaryd Norrköping Edsbruk Vara Skinnskatteberg Kolmården Kristinehamn Hudiksvall Vingåker Vedevåg Linköping Vallentuna Tvärred Hestra Söderköping Edsbyn Öxabäck Husum Alby Eskilstuna Hamrångefjärden Hökerum Motala Totebo Sjötofta Mora Odensvi Eskilstuna Västervik Valla Jönåker Gusum Furudal Linghem Nävekvarn Blackstad Ransta Matfors Riddarhyttan Oskarshamn Boxholm Boxholm Västerås Vittaryd Uppsala Norrahammar Vena Torestorp Hjorted Norrköping Motala Åsbro Laxå Svartå Enköping Ljungby

Örbyhus Fågelfors Väderstad Vintrosa Arboga Kättilstorp Stöde Söderhamn Kalmar Vimmerby Åmmeberg Tierp Laholm Timmernabben Enviken Rengsjö Åtvidaberg Äspered Kristdala Ullared Finspång Aspabruk Sala Varberg Vingåker Gryt Nittorp Mjölby Ydre Hok Vetlanda Vrigstad Hamrångefjärden Vittsjö Ljungby Markaryd Katrineholm Rejmyre Vinninga Töreboda Åsbro Ilsbo Grisslehamn Lima Julita Uppsala Ödeshög Tidaholm Vikbolandet Strömstad Kungshamn Finnerödja Karlholmsbruk Kvibille Bjärred Trekanten Järbo Burseryd Backaryd Bruzaholm Hishult Lysvik

Ljusdal Fornåsa Fårbo Örsundsbro Gräddö Sandarne Dalstorp Svalöv Kallinge Åby Själevad Kåbdalis Arvidsjaur Emmaboda Fritsla Röstånga Glimåkra Odensbacken Skillingaryd Slussfors Ydre Järfälla Boxholm Överum Hudiksvall Näsåker Vallsta Grimsås Hedesunda Färjestaden Kulltorp Östra Ryd Hassela Hjortkvarn Arboga Bispgården Blattnicksele Ludvika Vollsjö Växjö Hudiksvall Mellerud Lunde Ljustorp Tjällmo Arbrå Dalum Falkenberg Västervik Torpshammar Sörberge Kvillsfors Anderstorp Bullaren Högsby Sysslebäck Borgstena Ljungbyhed Grillby Kramfors Molkom Karlstad

Gäddede Järpås Karlholmsbruk Broakulla Delsbo Åsarna #REFERENS! Karlskoga Långviksmon Gullbrandstorp Skellefteå Hova Klippan Knutby Tranemo Arboga Åmsele Abisko Bjurholm Björbo Perstorp Tving Brottby Bräcke Forsheda Färlöv Granö Axvall Halmstad Braås Hyltebruk Insjön Jäckvik Järnforsen Hallen Lansjärv Kungsör Kälarne Lekeryd Korpilombolo Boden Horred Nossebro Nykvarn Ruda Sjulsmark Skoghall Stjärnhov Borensberg Tibro Konga Kristinehamn Venjan Väring Östervåla Övertorneå Brandstorp By Kyrkby Lidhult Valdemarsvik Järpen Gräsmyr

Fjugesta Skaulo Lillpite Värsås Edsbruk Ulrika Asarum Avesta Bjursås Boden Broby Bygdeå Dalsjöfors Gamleby Nikkala Lilla Edet Gunnarsbyn Göteborg Götene Trollhättan Kiruna Kumla Skelleftehamn Lycksele Långsele Mönsterås Pello Piteå Ryd Skara Stora Sundby Svappavaara Söderbärke Nattavaara Aneby Västerås Älmhult Örnsköldsvik Överkalix Vuollerim Tavelsjö Kolmården Skutskär Umeå Svenstavik Virsbo Grästorp Brålanda Vindeln Storuman Norrala Liden Torsby Bruksvallarna Lagan Tanumshede Floby Värmlands Nysäter Falsterbo Ramkvilla Fiskebäckskil Silverdalen

VI FINNS DÄR DU MINST ANAR... Välkommen till Qstar, Bilisten och Pump. Du hittar våra 400 mackar från Abisko i norr till Skanör i söder, där du minst anar och mest behöver det. En liten station på landsbygden kan göra stor skillnad för bygden, det vet vi alla. Det möjliggörs tack vare att man gör sina tankningar på den lokala orten. Tillsammans kan vi på så sätt hålla hela Sverige levande. Tack för din lojalitet!

SÅ HÄR HITTAR DU VÅRA 400 STATIONER: Gå in på hemsidan www.qstar.se/stationer

QR-koden

Går du in från en smartphone visar den direkt närmaste station.

Scanna koden med en QR-scanner i din Smartphone och du länkas direkt till vår mobilanpassade sida ”Hitta närmaste mack”.

Gå in på www.hitta.se – Välj Vägbeskrivning Klicka på Vägbeskrivning så visas alla våra stationer längs din färdväg.


slutligen

baka ditt drömhus Av redaktionen

E

tt enkelt sätt att förverkliga sitt drömhus är att baka det. Den som söker inspiration bör checka in på Arkitektur- och designcentrum, Arkdes, ute på Skeppsholmen. Just nu står 101 pepparkakshus i olika form och med olika funktion uppställda för beskådan. Temat i år har varit ”Gränslöst” och bagarna har antagit utmaningen. Kreativiteten har flödat och konstruktion, hållbarhet, funktion och dekoration har varit i fokus. En jury utser en vinnare i varje kategori genom att bedöma färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur bakverket tolkat temat. Vinnarna i fem kategorier utses av en jury, därtill delas även publikens pris ut.

En av vinnarna i fjol var Jaqueline Broms, juryns motivering löd: ”Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorstenen till den perfekta färgen på gräddningen. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud.”

Utställningen pågår till den 7 januari.

Pst

Traditionen att bygga pepparkakshus sägs ha kommit till Sverige när Bröderna Grimms Sagor med berättelsen om Hans och Greta började läsas i våra hem.

145


En biljett till hela Stockholm. Ta dig till City och vidare till 6182 destinationer i Storstockholm. På samma biljett.

Köp en enkel + Arlandapassage 150 SEK

Ladda ner SL-appen på App Store eller Google Play.


Inrikes #11/12 2017

www.inrikesmagasin.se

Inrikes 11/12 2017  
Inrikes 11/12 2017  
Advertisement