Page 1

magasinet för dig som reser i sverige

#5 2018

e-handelsdrottningen

Marina Davarinou Tänd grillen resmål i sverige

tema: Spara smart Digitalisering & Etik

tema: Välmående hus REGION: Västerbotten


Det finns massa skäl att besöka Halmstad. Vissa kommer hit för vår natur, andra för vår kultur. Men nu vill vi fokusera på lugnet. Du kan tacka oss senare.

FOTO: Patrik Leonardsson

destinationhalmstad.se


38 111

innehåll inrikes #5 9

På gång

87

Virtuella möten

18 UPPTÄCK Semestermål i Sverige

90

Bilar

RESTAURANG

Allegrine och andra nykomlingar 30

PROFIL

Marina Davarinou Ellos vd 38

tema Spara smart

48

58

69

tema

Hus att må bra i

Fastigheter

Stockholm under stjärnorna 76

Rolls-Royce Dawn Black Badge 97

Föfattarporträtt

Mons Kallentoft

99

boktips

Den pragmatiske idealisten

103 film TEMA

Digitalisering och etik

region

Västerbotten

90

Möten

Nyheter i notisform

27

30

104

106

Aktuellt på bio

Evenemang

Teater, konserter och utställningar

Mat & Dryck

Tänd grillen

111

dryck

Rosé i glasen 113

76

Slutligen

Minigolf inomhus

106


KEB GAITER TROUSERS M


KEB TROUSERS W

Fulländade

VANDRINGSBYXOR

vi har tillverkat vandringsbyxor i nästan femtio år. Trots att de är gjorda för en mängd olika friluftsaktiviteter har de vissa saker gemensamt: de är gjorda för att hålla länge. Många av dem är tillverkade i hållbara material som ekologisk bomull och

återvunnen polyester, alltid i en tidlös design med funktioner som vi utvecklat under lång tid i naturen. Vi tycker att ett par fulländade vandringsbyxor ska kunna glädja både dig och den som förhoppningsvis får ärva dem en vacker dag.

www.fjallraven.se


Â


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Åsa Larsson asa@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb Arian Parsi arian@travelmedia.se

Medarbetare Andreas Bergman, Christian von Essen, David Gull, Yvonne Gull, Jane af Sandeberg, Magnus Ståhlberg, Amalia G Stöckel, Annika Wihlborg korrektur Jenny Björk

Planera för Sverigesemester

EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Säljare Johan Alterstav, Natalia Josefsson, Oliver Santesson Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Ellos Group INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt.vRedaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

I skrivande stund är det 25° i Sverige och varmare än på flera håll i Europa. Jag hoppas det håller i sig då allt fler väljer att stanna i vårt avlånga land på semestern. I det här numret tipsar jag om massor av intressanta, spännande och vackra svenska resmål som inspiration. Jag har mött stjärnkocken Danyel Couet som länge drömt om att öppna en restaurang efter helt egna idéer. Det blev två, Allegrine och Bar Étable. Marina Davarinou, vd för Ellos, har sedan ett väskinköp när branschen var ung haft ett stort e-handelsintresse. Vår reporter Christian von Essen har pratat med henne om planerna att ta Ellos till nya höjder i Norden. Digitaliseringen tar sig in överallt, vi kan knappt skilja mellan de digitala plattformarna och övriga samhället. Men vad händer med de etiska konsekvenserna när allt sker på nätet? Christian von Essen har gjort en djupdykning i problematiken. Miljön har länge varit i fokus när det handlar om att bygga hus. Nu kommer nästa trend – byggnader som får oss att må bra också. Jane af Sandeberg har mött några experter på ”välmående hus” som förklarar hur dessa kan bidra till ökad livskvalitet. Finansminister Ann Wibble hade en idé om att alla borde ha en årslön på banken. ”Det kanske är lite orealistiskt mycket”, säger en av experterna som Jane af Sandeberg har talat med. Läs artikeln om att spara medvetet. Västerbotten och andra regioner i norr påverkas av beslut som sker i Bryssel. Annika Wihlborg skriver om detta. Oset från tända grillar har börjat sprida sig i luften. Vi har pratat med en grillexpert om allt ifrån hur du tänder den på bästa sätt till hur och när du gör rent grillgallret. Du får också lite tips på goda roséviner inför sommarens alla fester och myskvällar. Rolls-Royce försöker locka en yngre grupp. Andreas Bergman har provkört den nya modellen Dawn Black Badge. Jag önskar trevlig läsning och önskar dig fin sommar. Vi ses igen om en månad.

Åsa Larsson Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

7


Plocka upp skogen ur fickan I Skogsvinge hittar du allt du behöver för att bedriva ett lönsamt skogsbruk. Idag och för generationer framåt. All information bygger på uppgifter om just din skogsfastighet. Skogsvinge kombinerar och analyserar fakta om din skog så att du kan följa ditt skogsbruk i detalj och fatta kloka beslut. Du får en bra bild över hur mycket du har tjänat på din skog och kan se dina totala intäkter och ända ner på detaljnivå se vilka trädslag, sortiment och kontrakt som ligger bakom intäkterna. Ta del av dina kontrakt, utvärdera genomförda insatser och planera för framtida åtgärder. Med Skogsvinge kan du jobba i din skog var och när du vill.

Välkommen till skogsvinge.se


på gång

aktuellt & utvalt

Bo säkrast i Europa, duscha under bar himmel och yoga på taket samt testa världens bästa bergochdalbana. av yvonne gull & åsa larsson

Skolyx i Stockholm

Foto: Eric Lernestål

Den malaysiska skotillverkaren Jimmy Choo gjorde sig känd för sina lyxiga handgjorda skor som bars av Lady Diana och Carrie Bradshaw i Sex and the City. I dag är han inte längre verksam i bolaget, men varumärket står fortfarande för lyx och vacker design för mode­ accessoarer. I höst öppnar de sin första butik i Norden på Mäster Samuelsgatan mitt i Stockholms city.

Klimatsmart dusch

Vem vill inte duscha under bar himmel? Med hjälp av en solfångare värmer denna dusch upp 30 liter vatten och livet på landet blir vips lite bättre, pris 5 150 kr från Folkpool.

Historiskt sommarhäng

På Hamngatan 4 i Stockholm huserar sedan 1938 Hallwylska museet , som i år fyller 80 år. Museet, som vid sekelskiftet var ett privathem för Walther och Wilhelmina von Hallwyl, inkluderar 40 rum och kök på en yta om 2 000 kvadratmeter.

Wilhelmina var en stor samlare och bostaden bjuder i dag på en förnämlig tidsresa. Boka visning av jubileumsutställningen För all framtid och stanna sedan kvar på bakgården för en drink, en middag eller en konsert. Perfekt sommarhäng.

9


på gång

Sensommarkulörer

Beckers bjuder på en härlig färgmix

inspirerad av sensommaren med

kulörerna Giraff 642, Aloe Vera 826 och Creme 587. Sommarmöbler där färgen skavts av riskerar uppiffning!

10

Foto: Fredrik Skogkvist

De flesta har hört uttrycket ”varannan vatten” och tänker då på ett glas vanligt kranvatten. Det gäller inte entreprenörerna Jeanette Fili och Petra Ranhem. Nyligen lanserade de Minvino – ett vatten som är särskilt anpassat till olika sorters vin. – Vi ville skapa en helhetsupplevelse vid middagsbordet. Att kombinera mat och vin är inget nytt, men vi ville addera vatten som förhöjer vinupplevelsen och det är unikt, säger Petra. Minvino finns i fyra olika varianter som är anpassade för olika typer av vin. Det är sammansättningen av naturliga mineraler i vattnet som gör att smaken varierar. Alla är kolsyrade med milt pärlande bubblor som ska kittla smaklökarna utan att döva dem. Vattnet kommer från källor i Sverige med lågt innehåll av nitriter och mineraler. Det är alltså särskilt rent. Minvino lanserades i maj och på företagets hemsida finns information om var det finns att få tag i.

Foto: Michael Foster

Minvino – ett vatten som förhöjer vinupplevelsen.

Yoga på taket

I sommar kan de som bor i eller besöker Stockholm yoga utomhus med svindlande utsikt i bakgrunden. Det är den populära restaurangen TAK som nu arrangerar yogaklasser på en av Stockholms finaste takterrasser. Det som erbjuds kommer att vara ”Vinyasa flow”-klasser. Ingen erfarenhet krävs, men alla övningar finns på olika nivåer så att det passar även dem som har yogat tidigare. Efter passet serveras en frukost eller brunch med fokus på näring och energi, komponerad av den prisbelönta kocken Frida Ronge. Yogan pågår mellan 9 juni och 1 september. Schema och bokningskalender finns på TAKs hemsida.


MAN: 750 SEK

THE BEST OF SHOE BRANDS IN STORE AND ONLINE NILSONSHOES.COM PART OF FEETFIRST


ETT LYSANDE TILLFÄLLE ATT HITTA DIN SOMMARGLOW Sommar, sol och strand. Passa på att ge din hud en skräddarsydd Glow Express – ansiktsbehandlingen som gör huden jämn, ren och full av lyster (25 min) eller en Body Glow – helkroppspeelingen som lämnar kroppen mjuk och återfuktad och redo för sommaren. Just nu kampanjpriser. Välkommen att besöka axelsonspa.se för mer information.

Stockholm 08-440 80 80 / Malmö 040-619 55 40 axelsonsspa.se


på gång

Bästa åket

Varje år utser organisationen Theme Park Reviex världens bästa bergochdalbana. Tredje platsen i år kammar Wildfire på Kolmården hem, och kniper även förstaplat­ sen som Europas bästa bergoch­ dalbana. 142 meter hög, byggd i trä och med en toppfart på 115 kilometer i timmen är detta en åktur du inte bör missa. – Det är en dröm som går i uppfyllelse, att efter många års arbete kunna konstatera att vi har byggt en av världens absolut bästa bergochdalbanor och att våra gäster älskar Wildfire precis som vi, säger Johan Tidstrand, ägare av Parks and Resorts Scandinavia.

Fikasugen?

På 192 sidor kan du läsa om Sveriges bästa fikaställen, kaf­ febarer, konditorier, bagerier med mera. Nyligen har den populära svenska restaurangguiden lanse­ rat årets upplaga av kaféguiden White Guide Café 2018. Vare sig du letar efter en slät kopp kaffe och en budapestbakelse eller en nyfriterad vegansk munk och en rödbetslatte finns vägledning i guiden. Här kan man också läsa om trender, tips och analyser. Det fikaställe som kammade hem titeln Årets bästa café 2018 ligger i Växjö. PM Bröd & Sovel – ett ställe som man enligt White Guide ”vill sitta på hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!”

Övernatta säkrast i Europa

Ett av Sveriges bästa hotell blir nu också det tryggaste. Det är Grand Hôtel i Stockholm som utvecklar sitt befintliga säkerhetssystem. – Vi byter och uppdaterar hela vårt säkerhetssystem med

ambitionen att bli Europas säkraste hotell. Säkerheten har alltid varit en viktig fråga för oss och nu tar vi den till nästa nivå, säger Per Löndahl, säkerhetschef, Grand Hôtel. Det innebär bland annat att samtliga dörrar ska installeras med

elektroniska lås och nya passer­ system ska monteras upp. Dessut­ om har även personal som arbetar med säkerhet på hotellet involveras och ordningsvakterna kommer att delta i det dagliga arbetet på ett effektivare sätt.

13


på gång

Dela kontor

Flexibla arbetsplatser är ett fenomen som kanske främst förekommer i småföretagarsammanhang. Nu vill UMA Kungsbron även vända sig till de lite större företagen och öppnar därför upp en arbetsplats under vinjetten Corporate Coworking. Tanken är att erbjuda centrala lokaler nära city utrustade med bra teknik och tjänster. Bli medlem och få tillgång till 12 olika anläggningar i sex länder i Skandinavien och Baltikum. Kontoret i Stockholm öppnades i maj i år. – Vi är övertygade om att coworking är en smart lösning även för stora företag, exempelvis genom att använda anläggningarna som en förlängning eller ett komplement till huvudkontoret, säger Keith Silverang, koncernchef på Technopolis. Detta är inte den nya äppelsorten Henric Åkesson.

Ett äpple om dagen

I år firar Kiviks Musteri 130 år med att presentera den nya äppelsorten Henric Åkesson. Det nya äpplet är en hyllning till musteriets grundare Henric Åkesson, som 1888 planterade de första äppelträden till vad som skulle komma att bli Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag. – Tiderna förändras, men vår passion för äpplen och kärleken till platsen består. Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet vill vi skapa möjligheter för kommande generationer att driva svensk äppelodling och därmed bidra till en hållbar framtid, säger Bengt Åkesson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

14

Brygghäng på Spritmuseum Spritmuseum i Stockholm öppnar i sommar en brygga i Wasahamnen för besökare. Där kommer de att servera högkvalitativa drycker med fokus på svenskproducerat, allt från öl från mikrobryggerier till whisky och hemgjord tonic. Bland annat finns whisky från Gotland, gin från

Södra Sandby, cider från Brännland, öl från Södermalm och kombucha från Djurgården på dryckesmenyn. – Vi vill samla det som händer i Dryckessverige i dag, säger Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum. Köket kommer dessutom att servera en sommarmeny

med säsongspräglad mat från närliggande producenter. Varje år kommer en ny kreatör att bjudas in för att sätta sin prägel och sitt uttryck på bryggan. Först ut är Karl Grandin, som har målat bordsskivor och barfront samt formgivit menyer och glasunderlägg.


Vinnare i Nordic Hedge Awards 2017 21% genomsnittlig årsavkastning sedan fondstart 2009* Sektorfonden Rhenman Healthcare Equity L/S utnämndes som fyrfaldig vinnare vid årets upplaga av Nordic Hedge Awards; bästa hedgefond bland samtliga nordiska hedgefonder (154 st), bästa nordiska aktiehedgefond och bäst avkastande nordiska hedgefond över ett respektive fem år.

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondens faktablad och informationsbroschyr som finns på rhepa.se och som kan beställas kostnadsfritt från Rhenman & Partners Asset Management AB. Rhenman & Partners Asset Management AB är en kapitalförvaltare med fokus på två nischfonder som återfinns i SEB Fund Services S.A.:s fondparaply i Luxemburg.

www.rhepa.se


tekniska prylar

Hjälp med uppmärksamhet bakåt på cykeln och en mobilladdare utan behov av eluttag Av Redaktionen

Cykelradarn ”ser” bakåt

Numera finns det fler och fler cyklister på gatorna. Men de lever farligt bland bilister och andra som cyklar. Som hjälp har Garmin kommit med en ny typ av produkt – cykelradarn Varia RTL511. Den ökar uppmärksamheten bakåt vid cykling och varnar bland annat för fordon som närmar sig bakifrån.

Ladda mobilen med vatten och salt

Visst är det irriterande ibland när du behöver ladda mobilen och saknar eluttag? Men det finns lösningar. myFC är ett svenskt teknikbolag som har utvecklat en laddare som riktar sig till smartphoneanvändare som vill kunna vara helt mobila. JAQ är världens minsta bränslecellsladdare. Den skapar sin egen elektricitet med hjälp av ett laddningskort fyllt med vanligt vatten och salt.

Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


Svensk Certifiering har troligtvis Sveriges nöjdaste kunder! Vill ert företag vara en del av ett vinnande team? Kontakta oss för en dialog så berättar vi mer hur en certifiering kan lyfta ert företag. Svensk Certifiering står för modern revisionsteknik med fokus på nyckeltal. Vi lever som vi lär och blev för andra året i rad utnämnda av VA (Veckans Affärer) som superföretag. Vårt NKI (nöjd kund index) är 4,7 av 5 möjliga.

Ingen fest utan Med en generös påse PARTY-IS i frysen står du aldrig utan kristallklara isbitar. Du hittar PARTY-IS i butiker över hela Sverige. Besök vår hemsida så ser du vilka butikskedjor som säljer PARTY-IS.

www.partyis.se

IS I ALLA FORMER – från iskross till isbarer

IsCompaniets is är ett godkänt livsmedel och certifierat enligt IP Livsmedel.

www.svenskcertifiering.se


upptäck

Sverige på semestern Massor av tips och idéer

Funderar du på vad du ska hitta på i sommar? Gör som allt fler, stanna i Sverige och upptäck något nytt ställe som du inte har besökt tidigare. INRIKES har en lång rad vackra, roliga, spännande och rofyllda förslag – något för alla med andra ord. Tre av fyra svenskar väljer i år att semestra i Sverige. Hälften av dessa tillbringar hela semestern i landet, medan en fjärdedel delar tiden mellan Sverige och utlandet. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Svenska Turistföreningen (STF).

Foto: Anette Andersson

Av åsa larsson

18


upptäck

Vid frågan ”Vad vill du helst göra på din sommarsemester?” svarade de tillfrågade så här: Koppla av Sola och bada Upptäcka sevärdheter Besöka släkt och vänner Läsa böcker Vandra Gå på restaurang Utöva sport och träna Åka båt/segla Gå på festival och konsert Kultur Fiska Cykla Stadsliv Annat, nämligen: Golfa Shoppa Paddla Vet ej Källa: Novus

49 % 47 % 38 % 26 % 15 % 12 % 12 % 11 % 9% 9% 9% 6% 5% 5% 5% 3% 2% 2% 1%

19


På Fjällbacka Golfklubb får varje spelare uppleva

Oljeraffinaderi i Bergslagen! På Oljeön i Ängelsberg kan du besöka världens äldsta bevarade oljeraffinaderi och höra berättelsen om den ”galne” entreprenören med den osannolika idén – att raffinera olja i Bergslagen! Efter många experiment och explosioner förverkligades idén 1875 då Engelsbergs Oljefabrik byggdes på ön. Under 50 års tid försåg fabriken hushållen och industrin med lysolja, fotogen och smörjoljor – i hela Sverige. Råoljan som användes kom från Pennsylvania i U.S.A. och transporterades genom Strömsholms kanal till Ängelsberg. Idag är fabriken ett museum och visas under sommaren. Här kan du se den intakta och orörda fabriksinteriören, det vackra bostadshuset samt bykoch bagarstugan där kvinnorna arbetade.

BOHUSLÄNS BÄSTA GOLFUPPLEVELSE Naturen som utmanare. Utmed Anråsälvens mynning breder Fjällbackas vackra golfbana ut sig. Banan är av semi-seaside karaktär och golfen påminner om linksgolf då närheten till havet gör att vinden behöver

tas med i beräkningarna samt att de fasta greenerna ofta kräver att bollen rullas in. På elva av hålen är vattnet med i spel och det nervkittlande första utslaget sker över älven.

Tel. 0525-31150 fjallbacka.gk@telia.com www.fjallbackagk.se

Nyfiken på vetenskap

Du kan ta dig till ön med färjan Petrolia som körs i samband med visningarna och höra mer om Pehr August Ålund och hans fantastiska fabrik. Välkommen! Information och gruppbokningar Fagersta Turism 737 80 Fagersta Tel 0223-131 00 turism@fagersta www.fagersta.se

EXPERIMENTERA I VATTENHALLEN

SOMMARLOVSÖPPET 19 juni - 11 augusti 2018 TISDAG-LÖRDAG kl 10-16 Shower | Utmaningar | Planetarievisningar | Utställningar John Ericssons väg i Lund | www.vattenhallen.lu.se


Foto: Fredrik Lewander

Gå på is Att under sommartid kunna färdas över mäktiga glaciärer är en fantastisk naturupplevelse och ett spännande äventyr! Vid Kebnekaise och Sveriges vackraste högalpina dal – Tarfala – kan du gå kurs. Information finns hos Svenska Turistföreningen.

Foto: STF /Anette Andersson

upptäck

Vandra i Världsarvet Levande historia

Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista. En av Sveriges vackraste leder går här mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik. Den är 13 mil lång och bjuder på såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap.

Jamtli i Östersund är ett friluftsmuseum med kulturhistoriska hus och gårdar samt ett inomhusmuseum med utställningar. I Jamtli Historieland är det som att kliva in i en temapark där man kan besöka olika miljöer och träffa människor från olika tider.

En pärla i Stockholms skärgård

I dag är Vadstena en liten rofylld pittoresk stad med gränder, kullerstensgator och låga trähus från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talen. På medeltiden var det en av Sveriges viktigaste städer. Här finns Vadstena Kloster, som i dag är hotell, samt Nordens bäst bevarade renässansslott, som Gustav Vasa lät bygga.

Foto: STF/Torbjörn Gylleus

Historisk småstad med charm

Utö är en av de större öarna i Stockholms skärgård. Upplev svenska sommaren när den är som bäst: förtrollande skogar, böljande ängar, stränder och klippbad. Bada, cykla, paddla kajak. Här finns flera restauranger och Värdshuset med hotellrum och vandrarhem.

Svenska ord-minnen Hasse & Tage-museet i Tomelilla. En koncentrerad upplevelse av två av våra största komiska genier genom tiderna. Det är ”världens minsta filmmuseum och största Hasse & Tage-museum”. På 15 kvm får du som älskar dem båda massor av aha-upplevelser.

Under ytan Upptäck Gotlands mer svårtillgängliga, men väldigt vackra, sida – under havsytan. En guide tar dig med till skeppsvrak från svunna tider och visar öns unika djur- och växtliv. Svenska Turistföreningen har information om dyksafari med guide på Gotland. 21


upptäck

Vandra i midnattssolen

Klappa djuren Furuviksparken är en djuroch nöjespark öster om Gävle för både stora och små. Här finns 70 olika djurarter, du kommer så nära att du ibland kan ta på dem – och de på dig. Här finns också bergochdalbanor och karuseller.

Foto: Peter Lennby

Abisko ligger 250 kilometer norr om polcirkeln och är en av Europas äldsta nationalparker med unika växt- och djurarter och Kungsledens början. Ta linbanan på fjället Nuolja och vandra i skenet av midnattssolen. Hitta information om guidade turer hos Svenska Turistföreningen.

Akvareller av Lars Lerin

Konst i naturen

En oas i Bohuslän Långt ut i det bohuslänska havsbandet ligger Väderöarna. Det är några hundra öar, klippholmar och skär i en av världens vackraste skärgårdar. Här är vilt, vindpinat och rogivande. Det finns möjlighet att äta och övernatta på Väderöarnas värdshus på en av öarna. Foto: Percy Christiansson

Foto: Lisa Berggren/ DHAB

På ett vackert beläget gravfält på nordöstra Tjörn finns sedan 2007 Skulptur i Pilane. Här varvas intrycken av de magnifika skulpturerna med betande får, vidunderlig utsikt över havet och Bohusläns kala klippor. 2016 blev Pilane utsett till ”10 of the best sculpture parks in Europe” av brittiska The Guardian.

Foto: Anne Hedlund

Lars Lerin är en av Sveriges mest älskade konstnärer och räknas som Nordens främsta akvarellist. Hans tv-serier har lockat många tittare. Hans permanenta konsthall är Sandgrund i Karlstad.

En dag på stranden Sola och bada är en av de saker som svenskarna helst gör på sin semester. Tylösand är den mest kända badorten, den är en del av en drygt 4 kilometer lång sandstrand med dyner. I Halmstad finns också ett vackert slott, Nissan och Carl Milles-fontänen Europa och Tjuren. 22

Möt vilda djur Eriksberg Vilt & Natur är Nordens största safaripark. Överallt finns de fridfulla och majestätiska vilda djuren. Om du besöker hotellet kan du på kvällen sitta på den stora terrassen, njuta av solnedgången och se när visenter, mufflon och vildsvin rör sig nedanför på savannen.


FA S T I GH E TE R Vi har följt köpare och säljare genom en trygg process sedan 2003 med gott renommé och många rekommendationer Vi på Rosaleda Fastigheter fokuserar inte på att vara störst, men att vara BÄST på vårt område

Vi välkomnar gamla som nya kunder! www.rosaledafastigheter.se info@rosaledafastigheter.se TORREVIEJA - Calle Dr Waksman 28A svenskt nummer: 018 701 18 11

ORIHUELA COSTA - Cento Comercial San Antonio - Calle Nazaries 12

svenskt nummer: 031 301 91 10


Konstnär: Jacques Foucquet Titel: Utsmyckning av Riddarholmskyrkan vid Karl XI:s begravning 1697. Foto: Nationalmuseum.

Solen och Nordstjärnan OPÉRA-BALLET POUR LOUIS XIV ET CHARLES XII VADSTENA SLOTT · 20 JULI – 8 AUGUSTI

S O M M A R I VA D S T E N A

Läs mer om våra arrangemang sommaren 2018 och köp biljetter: vadstena-akademien.org

#visitarvika

2 Antik & Loppis i Larv 5 000 m

EN AV SVERIGES STÖRSTA! Antikt • Retro • Möbler • Lampor • Tavlor Verktyg • Linne • Glas • Porslin • Varupartier m.m

GULDKORNEN FINNS I VÄSTRA VÄRMLAND Nyfiken? Beställ Arvika Turistguide 2018 på visitarvika.se

888 Öppet: Lör-sön kl 10-15 • Borgv. 3, Larv • Tel. 0704-20 0

JULI - AUGU STI ÖPPE T ALLA DAGA R!

S e ö p p e t t i d e r p å w w w. a n t i k k o m p a n i e t . s e

ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90

www.visitarvika.se


I SAMARBETE MED BOX DESTILLERI

BOX DESTILLERI - Norrländsk whisky på export

J

ust där den mäktiga Ångermanälven slutar sin vindlande färd från Lapplandsfjällen och för första gången möter havet ligger en av Höga Kustens pärlor. Box Destilleri – The High Coast Distillery – producerar whisky sedan 2010, och som man gör det! I dag finns den norrländska whiskyn att hitta långt utanför Sveriges gränser och lilla Bjärtrå. Ångermanland och Sverige har blivit en av whiskyvärldens nordligaste pilgrimsplatser.

Det handlar väldigt mycket om passion och besjälade medarbetare som brinner för att göra en whisky i världsklass.

Whiskyn från Box, ja platsen heter faktiskt så, är sensationellt mogen trots sina unga år. Signaturprodukten Box Dálvve är i dag en av toppsäljarna på Systembolaget i kvalitetssegmentet 450 – 600 kronor. Trots sin ringa ålder på omkring fem år står sig Dálvve synnerligen väl mot mångdubbelt äldre och dyrare whiskysorter. Hur kommer det sig: vi frågar Box Brand Manager Hasse Nilsson. – Det handlar väldigt mycket om passion och besjälade medarbetare som brinner för att göra en whisky i världsklass. Men också om de

naturtillgångar som bara Norrland och Höga Kusten kan ge oss. Hasse förklarar att mycket av Box-whiskyns hemlighet beror de höga temperaturvariationer som klimatet i Höga Kusten bjuder på. Temperaturskillnaderna gör att whiskyn vandrar ut och in i ekfatens väggar där smakämnen utvecklas. Även det iskalla vattnet i Ångermanälven är en viktig naturtillgång som gör kylningen av processen mer smakgivande än kanske någon annanstans. – I år har det varit en bit under 32 grader

kallt och i somras låg temperaturen som mest runt 30 grader. Då händer det mycket i lagerhusen, säger Hasse Nilsson. Just nu pågår en storsatsning på destilleriet. Efterfrågan har inneburit att två nya pannor och sju nya jäskar måste installeras och därtill har en rad andra ombyggnader blivit nödvändiga. Inte minst i besökscentrat och konferenslokalerna. – I sommar har vi öppet alla dagar med guidade turer, restaurang, souvenirbutik med mera. Självklart har man möjlighet att prova vår whisky och köpa ett eget whiskyfat om man önskar. Även om man har besökt ett whiskydestilleri tidigare är Box en svårslagen upplevelse. Att mötas av 10 000 whiskyfat i lagerhusen ger en närmast andäktig känsla. Att platsen sedan är en av Höga Kustens och whiskyvärldens vackraste gör ju upplevelsen ännu större, avslutar Hasse Nilsson. 25


Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vi kan se till så att det fortfarande går att bada i en fin insjö. Att du kan ta en promenad i skogen. Eller kanske bara plocka lite friska blåbär. Vi kan se till att bin inte dör ut på grund av farliga bekämpningsmedel. Vi kan se till att det finns fisk kvar i haven. Vi kan minska koldioxidutsläppen. Och vi kan se till att flera hundra år gamla

naturskogar inte huggs ned på bara några dagar. Och ju fler vi blir desto större skillnad kan vi göra. Då kan vi få politiker att förstå att det är dags för en förändring. Vi kan säga ifrån och visa på konkreta lösningar. Vi kan sätta press på företag. Och vi kan göra det lättare för dig att välja rätt i butiken. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.


restaurang

- kocken Danyel Couets drömkrog

På ett lite torg på Kammakargatan i Stockholm har stjärnkocken Danyel Couet nyligen öppnat en restaurang och en bakficka: Allegrine samt Bar Étable. Danyel har lång erfarenhet av att driva krog, men det här är första gången han gör det helt själv, nu utifrån sin egen dröm. Foto: Stefan Andersson

AV åsa larsson

Allegrine ligger på Kammakargatan 22. Bar Étable ligger mitt emot.

T

idigare har de mer haft utgångspunkt i ett konceptuellt tänk där varje restaurang har varit tydlig i sin fram­ toning utan att det har varit en kedja, säger Danyel Couet. Utom Vigårda förstås, tillägger han. Danyel har under många år drivit fram­ gångsrika krogar i GruppF12 tillsammans med Melker Andersson. De är fortfarande kompan­ joner, men nu har han alltså också skapat något som är hundra procent Danyel. Krogen har fått namn efter farmor, som lagt grunden till passionen för mat. På hemsidan förklarar han att farmoderns kärleksfulla tillag­ ning av allsköns råvaror gett honom oförglöm­ liga matminnen. Danyel är uppväxt i både Frankrike och Sverige, vilket har format honom till den han är i dag.

Danyel Couet

– När man gör något utifrån hela sitt hjärta är det viktigaste att gräva i sig själv. Att utgå från egna minnen, inspirationer och visioner som man har haft. Resultatet har blivit en pro­ dukt som bottnar i all erfarenhet jag har samlat under åren.

Danyel är också skolad en del i Frankrike när det gäller mat. Så hur mycket har den franska bakgrunden har präglat menyn? – Allegrine är en fransk krog där en frans­ man inte skulle känna igen sig. Grunden och känslan är det franska, men det som kommer ut är tolkat på vårt sätt.

På menyn hittar vi franska rätter som côte de boeuf med ramslök och tomatsallad, helgrillad kyckling ”label rouge” med murklor och fläder samt piggvar med vit sparris, flera sorters rom och champagnesås. Listan på smårätter är lång och här finns också några franskklingande namn som gaufrette och steak tartar. Bar Étable ligger mitt emot och är Alleg­ rins bakficka. Här kan man ta ett glas vin före maten, eller välja från en något enklare meny än huvudrestaurangen. – På Bar Étable drar vi mer åt det genuina franska hållet. Det är lite av ett hål i väggen med mat som finns på vinbarer, som inbakade patéer, charkuterier och olika korvar. Danyel har letat lokal i flera år och när han hittade stället på Kammakargatan insåg han genast att den var rätt. – Jag kände att platsen var fin och försökte att se igenom det som inte fanns här då. Hjärta, själ och mage sa att den hade potential och då var det bara att tuta och köra. Under resans gång blev lokalen mitt emot också ledig. Danyel såg synergierna att ha två ställen så nära varandra och slog till. Just där krogarna ligger är trottoaren bredare på ena sidan, vilket ger en känsla av ett litet torg. När INRIKES är där håller Danyel som bäst på att packa upp möblerna till uteser­ veringen. Värmen i luften, de båda uteserve­ ringarna under de lummiga trädkronorna och den öppna platsen förflyttar mig i tanken till Maraiskvarteret i Paris.

Har det inte varit tufft att starta två krogar på en gång? – Jag har gjort det här i många år och har vuxit in i att ha många bollar i luften samtidigt. Så nej, jag känner inte att jag har tagit mig vat­ ten över huvudet, avslutar Danyel. 27


restaurang

Den här gången har INRIKES hittat två nyöppnde krogar i Malmö, två i Stockholm Av Redaktionen

En vänthall i Malmö

Foto: Malin Jochumsen

I en gammal stationsbyggnad från 1897 för resenä­ rer som skulle resa mellan Malmö och Ystad finns numera en krog. Sedan slutet av april driver Henrik Klamborn, Kajsa Klamborn och Jonas Rincon Dahl­ berg Västra Station Restaurang & Bar. Bardisken är gjord av gamla resväskor så att kroggästerna kan få en känsla för vad stället en gång användes till. Trion har jobbat ihop länge, sedan 2009 driver de populära Ribersborgs Kallbadhus tillsammans. På Västra Station Restaurang & Bar serveras bland annat långkok och ugnsbakat, tillagat av eko­ logiska och lokalproducerade råvaror i säsong. Sta­ tionen ligger bara ett stenkast från Malmö Live – stadens nya konsert- och kongresskvarter.

28

Mini-Kasai och Kasai-in the-Sky

Efter ett fantastiskt år med Kasai och dinnerklubben Ochaya i Stockholm expanderar nu verksamheten vidare och öppnar ungefär samtidigt filialer i Mood gallerian i Stockholm samt i Malmö. En stor del i framgången med Kasai är chefskocken Danny Elmaleh för­ tjänst. Han startade sin karriär i Japan efter att ha studerat på den prestige­ fyllda skolan American Culinary Insti­ tute i New York. I Stockholm blir det ett ”Mini Kasai” – en sushibar med fokus på Sushi och take-away, med samma kvalitet och råvaror som de andra restaurangerna

erbjuder. I gallerian har man sett en stor efterfrågan på ett snabbt alterna­ tiv för lunch, upphämtning och delivery. I Malmö ligger Kasai-in-the-sky ovanpå Story Hotel, högst upp i Stu­ diohuset med en jättestor takterrass och panoramavy över Malmös takåsar. – Menyn och cocktaillistan blir liknande Kasai i Stockholm, med undantag för dinnerklubben Ochaya. Det blir med andra ord en aning mindre fest, men teamet utlovar ändå en hög stämning, säger Jerry Forsberg, en av delägarna som själv är född och upp­ vuxen i Malmö.

Etoile – en liten krog med stora ambitioner Med plats för 26 personer kommer den lilla nykomlingen på Stockholms krogkarta att erbjuda sina gäster en kväll som påminner om en ”före­ ställning snarare än ett restaurang­ besök”. Krogen ligger vid Norrtull i Stockholm. Det är kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman som står bakom satsningen. Det har tidigare jobbat tillsammans på Yolo i Djursholm samt tävlat mot varandra i Årets kock. Jo­ nas Lagerström har även varit medlem i svenska kocklandslaget och tävlat

i Bocuse d’Or Sverige 2017. – Nordisk matlagning har blivit främst i världen. Nu är det dags för nästa steg. Folk är så medvetna i dag så vi behöver inte prata om ursprung längre – det är en självklarhet att vi ska välja de bästa råvarorna. Vi vill ge gästerna något de inte är vana vid, en överraskning, säger de. Köket definierar de som internatio­ nellt med bakgrund i klassisk, vällagad mat med hantverk och teknik i fokus. Men framför allt ska det ge något mer än bara trivsel och mättnad. 


Spela golf Golfklubb på Kumla Golfklubb vidi foten Kumla – mitt Närke av Kvarntorpshögen mitt i Närke

ENS

ER

A

Naturskön 18-hålsbana i park- och lövskogsmiljö. Omväxlande hål, lätt kuperad, löper runt sjö. God tillgänglighet och lång spelsäsong. Klubben tar gärna emot klubbresor eller företagsgolfer. Receptionen erbjuder full tävlingsservice. Konferensmöjligheter, rum i flera storlekar, nära till Konst-på-Hög, Djupadalsbadet m.m.

RA

N G & KO N

F

Hotellboende finns i Kumla eller Örebro. Klubbens Golfcamp har 24 platser på gräs med el för husvagnar / husbilar. Golfrestaurang med rättigheter, alla grupper välkomna, även icke golfare.

Välkommen till Kumla Golfklubb

För mer information kontakta receptionen 019 - 58 70 80 / reception@kumlagk.se • för klubbinfo se www.kumlagk.se

249556 | 0616

HÖ G

REST

U

ON TI

GOLF CAMP

RP REKREA TO


Marina Davarinou Född: 1980 Bor: I Göteborg Familj: Föräldrar, bror med familj. Stor släkt

Fritidsintressen: Uppskattar verkligen egentid. Älskar att resa. Tränar. Smultronställe i Sverige: Härlanda tjärn i Göteborg. Perfekt för promenad eller löptur. Boktips: Jag läser mest magasin via appen Readly, men passar på att lyfta fram boken om Boo.com, den är intressant ur ett entreprenörs- och e-handelsperspektiv

30

Foto: Ellos Group

i Grekland.


profil

Marina Davarinou

Kapten på kundresan E-handelsdrottningen Marina Davarinou har utvecklat sina tentakler genom flera års fokus på kundupplevelsen, med lika delar praktisk erfarenhet och ett genuint intresse. Nu ska hon göra Ellos till Nordens ledande e-handel inom mode och hem. av CHRISTIAN VON ESSEN

31


profil

Jag testade och beställde allt från kattsand till mat. Jag blev alltmer nyfiken – hur funkar distributionsmodellen, och hur kan leveranskostnaden vara så låg?

modebranschen är huvudet alltid någon annanstans. När Marina Davarinou i ett regnigt Borås får frågan om vad som är ”fokus i vår”, förstår hon nästan inte frågan. Arbetet handlar hela tiden om att ligga steget före, att planera och optimera kunderbjudandet för morgondagen utifrån kundens behov. Att det skulle bli kläder var ingen självklarhet. Samtidigt är det svårt att hitta en bättre kontext än Göteborg och Borås för att ta sig in till modebranschens kärna och bära dess långkörare Ellos in i framtiden. Nu har hon varit vd för Ellos i drygt ett års tid. Ellos är ett 70-årigt varumärke som revolutionerade postorderförsäljningen i ett Sverige som var glesbebott och avlångt. Att kunna beställa kläder när som helst och hämta dem på närmaste postkontor var en stor sak för många kvinnor på landsbygden. Övergången till e-handel var smärtfri – bortsett från att de lika uppskattade som kostsamma katalogerna inte längre lever vidare. I dag ingår bolaget i Ellos Group, som även äger två andra starka e-handlare: herrmodebutiken Stayhard och heminredningsbutiken Jotex. De tre varumärkena har stora synergier och kan samsas om samma e-handelsplattform, betalningslösningar och funktioner som inköp, kundtjänst och logistik. Skalbarheten är tydlig, och ytterligare varumärken kan enkelt kopplas på det befintliga ekosystemet i framtiden. 32

Kittlande shopping Marina Davarinou minns själv när hon första gången kom i kontakt med e-handeln i form av omåttligt hypade Boo.com. Premiärköpet blev en väska. − Jag var kanske 19 eller 20 år och blev helt fascinerad av prissättningen och bredden på sortimentet. Jag minns fortfarande layouten och presentationen, hur man kunde snurra på plaggen. Sen slutade köpet inte heller där, utan själva förpackningen var också en upplevelse. Det fanns helt klart ett e-handelsintresse som började sjuda. Kring millennieskiftet drog även dagligvarukedjan Willys i gång sin första e-handel. − Jag testade och beställde allt från kattsand till mat. Jag blev alltmer nyfiken – hur funkar distributionsmodellen, och hur kan leveranskostnaden vara så låg? Även hemelektronikkedjan NetOnNet


profil

3 viktiga e-handelstrender: 1. Globaliseringen

− Kunden är inte fokuserad på hemmamarknaden, kunden handlar efter behov.

2. Enkelheten

− Ingen har inte tid att tex skrolla igenom 5 000 plagg. Som kunder vill vi ha rätt erbjudande direkt vid besöket. Kundresan ska vara snabb och effektiv.

3. Relationen

− Kundens förväntan är att vi ska vara närmare under hela upplevelsen, med personligare leverans och kommunikation. Kunden börjar öppna upp och bjuder in oss till en närmare relation.

nomisk konsultation: Haléns, Extrafilm och NetOnNet. Det blev Marinas första konsultuppdrag efter examen, samt en ovärderlig källa till kunskap kring kundupplevelsens roll i den nya ekonomin. − Det var superspännande att arbeta med Malin och kundupplevelser, men jag insåg samtidigt att jag inte ville fortsätta forska. Jag ville börja jobba praktiskt med allt jag hade lärt mig. Sedan dess har hennes karriär kretsat just kring e-handel och marknadsföring i Borås och Göteborg. Från e-handelschef på hemelektronikbolaget Siba till marknadschef på

blev en viktig startup under den här perioden. Särskilt för Borås, som under de senaste decennierna tagit steget från textilstad med anor till en innovationshubb för framtidens e-handel och modeindustri. − Borås är ett centrum för textil design, en otroligt viktig plats för Sveriges textilutveckling. Det finns en enorm stolthet hos lokalbor och oss företagare här.

Försäljning med akademisk blick Efter sina civilekonomstudier kom Marina Davarinou i kontakt med Malin Sundström, docent inom marknadsföring på högskolan i Borås. Sundström ville att de skulle slå sina påsar ihop för att forska kring optimering av kundupplevelse och konvertering inom ehandeln. Året var 2006, och tre bolag var redo att delta i ett projekt som bestod av lika delar akademisk forskning och praktisk företagseko33


Fjärrstyr dina elapparater med Wi-Fi

Wi-Fi Smart Plug ansluts till ditt WiFi-nätverk i hemmet med hjälp av en app som du installerar i din smartphone (Scanna QR-kod eller sök ”ANKUOO” i Google Play eller App Store). Fjärrstyr sedan dina elektriska apparater var du än befinner dig. Manual för app medföljer. För inomhusbruk. • Fjärrstyrning: Slå på/av dina elektriska apparater var du än befinner dig. • Stöldskyddstimer: Låtsas att du är hemma och avskräck inbrottstjuvar. • Nedräkningstimer: Stäng av belysningen när du har somnat. • Schemalagd timer: Schemalägg styrningen av dina apparater utifrån dina rutiner. • För Iphone, Ipad (iOS 7.0 eller högre) • För Android-enheter (Android 4.0 eller högre)

Art.nr. 99 170 13

Kontakta din lokala installatör/återförsäljare för mer information och priser Malmbergs är ett nordiskt handelshus i elmaterielbranschen med huvudkontor i Kumla och har sedan 1981 bedrivit försäljning inom områdena belysning, elektriska motorer, kapslingar, kabel, centraler, startutrustning, verktyg och installationsmateriel. Bolaget har dotterbolag i de nordiska grannländerna samt 31 egna butiker och är sedan 1999 noterat på Nasdaq OMX Stockholm. Vi är miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO 14001 och ISO 9001. 2017 omsatte koncernen 643 milj. SEK och sysselsatte 161 personer.

Malmbergs Elektriska AB, Box 144, 692 23 Kumla Tel: 019-58 77 00 Fax: 019-57 11 77 order@malmbergs.com www.malmbergs.com

Inrikes magasin 2018-05.indd 1

2018-05-15 12:14:22


profil

Marina Davarinou tillsammans med stilikonen Jeanne Damas, som var frontfigur i Ellos höstkampanj Ellos Iconic Essentials.

Appello, som utvecklar olika typer av positioneringstjänster. Åter till Siba som marknadschef, därefter marknadsdirektör på NetOnNet innan hon tog över som vd på Ellos i mars 2017.

Du gick från marknadsavdelningen till vd-rummet. Har det påverkat vilken typ av chef du är? − Jag tror inte att det har varit någon större skillnad, utan jag är precis likadan som tidigare: fokuserad, målinriktad, engagerad, tydlig, transparent, coachande. Jag bär ansvaret för att andra ska fatta bra beslut. Jag älskar innovationer och nya idéer. Ingen ska vara rädd för att göra fel − det är enda sättet att hitta nya infallsvinklar. Jag vill att alla medarbetare ska känna att de är utvalda och viktiga.

Vad har varit den stora skillnaden i att gå från hemelektronik till kläder? − Eftersom Ellos säljer allt som vår kvinna behöver − såväl kläder som heminredning och skönhetsprodukter − finns det betydligt fler kundresor att ta hand om. Arbetar man dessutom med mode så finns det många variabler som påverkar kundefterfrågan under en säsong, en kall vår kan till exempel påverka efterfrågan

Ellos fysiska butik i Mall of Scandinavia i Solna.

ganska mycket om sortimentsstrategin är oflexibel. Vi måste vara snabbare och mer anpassningsbara till kundens behov. Hemelektronik är inte lika känsligt.

Allt på ett ställe Marina Davarinou benämner Ellos som ett komplett varuhus (en ”department store”), och den utvecklingen har möjligen en del konsumenter missat. Ellos erbjuder i dag nämligen heminredning och dam-, barn- och herrmode,

men även skönhet och elektronik. Detta är helt i linje med varumärkets strategi. − Målet är att leverera vad vår kvinna behöver. Vi har kartlagt hennes behov och stöttar henne i vardagen. Vi finns där när hon behöver köpa sina skor, uppdatera sitt hem och klä sina barn, och vi gör allt vi kan för att göra henne lycklig. Likt många renodlade e-handlare satsar Ellos även allt mer krut på att närma sig kunderna genom att öppna fysiska butiker i strategiska lägen. Ellos Home har redan en butik i Solnabjässen Mall of Scandinavia, och öppnar inom kort sin andra butik, på Korsgatan i Göteborg. − Vi ska bli ledande inom heminredning, och våra butiksetableringar hjälper oss att stärka varumärket. Vi tror starkt på att inspiration i en fysisk butik ger fler e-handelskunder – varje kanal har sin roll i kundupplevelsen. Ibland vill kunden kunna känna på tyget och provsitta soffan innan hen bestämmer sig. Vår roll är att säkerställa att varje kanal kompletterar kundens behov och att kunden får önskad upplevelse. När frågor kring Ellos historia och fördomar 35


profil

Fakta om Ellos Ellos Group består av Ellos, Stayhard och Jotex. Sammantaget har gruppen 700 medarbetare och omsätter två miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Borås. Ellos har funnits i 70 år och har i dag 1,6 miljoner aktiva kunder. Den svenska marknaden står för hälften av försäljningen, medan resten fördelas på Norge, Danmark och Finland. Ellos finns även i USA.

som driver på utvecklingen, det gäller även distributions- och sortimentsutvecklingen. De nöjer sig inte, utan förväntar sig ständigt bättre service och snabbare leverans.

Redan i dag har vi fria returer, expressleveranser och valbara utlämningsställen. Finns det någon gräns för hur långt kraven kan gå medan det fortfarande är lönsamt? − Det går inte att backa. De som anpassar sig efter kunden, och gör det riktigt bra, kommer att vinna lojaliteten. Företag som tror att man kan ha en klassisk affärsmodell som inte drivs av kundens behov kommer inte att finnas kvar om några år.

Var är Ellos om fem år? − Då är vi Nordens ledande e-handel inom mode och hem, med en kundnöjdhet i världsklass.

om ”äldre kvinnor på landsbygden” kommer upp, tycker Marina Davarinou att det är irrelevant i dag. − Vi är e-handlare. Vår tillväxt drivs inte av faktorerna landsbygd eller stad, utan av hur väl vårt erbjudande tar hand om kundens behov online. Det är dagens kunder som styr e-handelns tillväxt – vår kund, kvinnan mellan 30 och 55 år, finns representerad i hela landet, samt i våra nordiska grannländer. Det är kunderna som har drivit på digitaliseringen, våra äldre kunder som omfamnat digitaliseringen har naturligt fortsatt varit lojala.

Hur har utvecklingen inom e-handeln sett ut under dina år i branschen? − Tidigare användes nätet ofta som ett skyltfönster för den fysiska handeln. I dag är det e-handeln som driver tillväxt, förra året omsatte den 67 miljarder i Sverige. Men det är kunderna 36


VÅRA KUNDER FÅR 8-12% I RÄNTA PER ÅR Sedan finanskrisen har de svenska bankerna kraftigt dragit ner utlåningen till svenska företag vilket hämmar tillväxten i Sverige. Även fonder och institutioner har placeringsbegränsningar som gör att det är ont om lånekapital för mindre och medelstora bolag, vilket i sin tur driver upp räntan. För dig som investerare innebär detta en unik möjlighet att få väldigt bra avkastning till en anständig risknivå. Vi förmedlar endast säkerställda obligationer i svenska och nordiska företag. Att investera i obligationer är något helt annorlunda jämfört med aktieplaceringar. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på om detta är något som passar dig. Svensk Ränteförvaltning är specialiserade på utvärdering och förmedling av denna typ av investeringar. – Vi hjälper dig att hitta rätt! Skicka intresseanmälan till: info@svenskranteforvaltning.se Läs mer på: www.svenskranteforvaltning.se Eller ring : 08-408 011 00

NÄRODLAD EKONOMI Svensk Ränteförvaltning förmedlar värdefullt låne-kapital till svenska välskötta bolag som vill växa. Genom vårt arbete och våra kunders pengar bidrar vi till tillväxt i den svenska ekonomin, vilket i sin tur bidrar till fler bostäder, arbetstillfällen och rationaliseringar. I förlängningen leder det till ökade skatteintäkter och bidrag till välfärden. Dina pengar placeras och växer där vi lever och bor. Detta kallar vi närodlad ekonomi.


tema

Etik i

dataåldern AI och big data revolutionerar allt från sjukvård och kundtjänst till marknadsföring och välfärdssystem. Men riskerar tjusningen med den nya teknikens oändliga möjligheter att skymma de etiska konsekvenserna? av Christian von Essen

38


tema

39


StepUp your Digital transformation with Rambase Cloud ERP No hidden costs or fees No hassle No need for expensive upgrades -ever again step-up.se

Betalningar:

Uppgradera DITT HJÄRTAtill MEN INTE DIN ett intelligent PASSION. affärssystem i molnet.

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan, som Ali Azumi på El Cielo, för kunderna och vad du erbjuder dem. Men det är otroligt viktigt att betalningarna funkar. De är ju själva hjärtat i din verksamhet och ska flöda snabbt, smidigt och säkert. Det är vår passion, och det ger dig möjlighet att fokusera på din.

Verifone – världsledande på betallösningar Se filmen på

SAP.com/sweden/affarssystem

Se filmen om restaurang El Cielo på verifone.se


tema

S

om konsument kan verkligheten ibland tyckas långt från trendrapporternas teknikvurm. De algoritmer vi interagerar med i dagsläget är fortfarande outvecklade och genererar klumpiga marknadsföringsmejl, inkräktande erbjudandesms och bannerreklam för saker vi redan köpt för länge sedan. Den nya dataskyddsförordningen GDPR ger betydligt mer skydd till konsumenten och dennes personliga integritet. Men det är ändå begränsat hur mycket insyn vi har i hur de digitala plattformarna och webbsidorna vi besöker faktiskt jobbar. Våra personuppgifter har som bekant blivit själva valutan i gratisekonomin. Vi är medvetna om allt detta, men har i regel resignerat inför inlåsande avtal som vi ändå inte läser. − Vi betraktar alltmer Facebook och Google som infrastruktur, men har i grunden dålig insyn i hur de fungerar och de värderingsgrundade val de gör för sina storskaliga plattformar. Samtidigt pågår en ”plattformisering” på

många områden, även för mediehus och handel. Hur tillit byggs och bibehålls kring individers data är helt centralt att förstå. Detta säger Stefan Larsson. Han är docent i teknik och social förändring vid LTH, Lunds universitet. Han är dessutom bland annat jurist, doktor i rättssociologi, universitetslektor i fas­ tighetsvetenskap samt programchef för digitala samhället vid tankesmedjan Fores. Han skriver för närvarande en bok om plattformssamhället tillsammans med medievetaren Jonas Andersson Schwarz, och drar under hösten i gång ett forskningsprojekt kring handelns användning av data. Studien genomförs av Lunds universitet i samarbete med Fores, och finansieras av Handelsrådet. Stefan Larsson välkomnar GDPR-lagstiftningen, men menar att det finns gränser för vad den kan göra. − GDPR fokuserar mycket på det informerade samtycket. Det är viktigt, men samtidigt visar studierna att nästan ingen läser eller förstår användaravtalen. I grunden är det bra

GDPR fokuserar mycket på det informerade samtycket. Det är viktigt, men samtidigt visar studierna att nästan ingen läser eller förstår användaravtalen.

Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid LTH, Lunds universitet.

41


Secana hjälper organisationer att möta framtida utmaningar

Secana hjälper organisationer att möta framtida utmaningar cyberhot har existerat lika länge som internet har funnits, men i samband med att kritisk infrastruktur blivit alltmer uppkopplad har cyberattacker kommit att bli ett allvarligt hot mot samhällets funktionalitet och vår förmåga att upprätthålla och försvara våra grundläggande värden. cyberhot har existerat lika länge som internet har december 2017 överlämnade funnits, Imen i samband med att kritiskFörsvarsberedinfrastruktur ningen sin rapport angående inriktningenkommit av totalblivit alltmer uppkopplad har cyberattacker försvaret och utformningen av det civila försvaret att bli ett allvarligt hot mot samhällets funktionalitet 2021–2025. Rapporten konstaterar att en förstärkning och vår förmåga att upprätthålla och försvara våra av Sveriges cybersäkerhetsförmåga är en viktig del grundläggande värden. av förstärkningen av Sveriges totalförsvar.

suddas ut. Det blir allt svårare att säga var den civila infrastrukturen slutar och den militära börjar. I denna kontext är ökad samordning och koordinering av centrala civila, militära, privata och offentliga aktörer centrala åtgärder för att öka totalförsvarsförmågan. suddas ut. Det blir allt svårare att säga var den pågår slutar nu anpassningen hos både civilaSamtidigt infrastrukturen och den militära börjar. I privata och offentliga aktörer till nya EU-regler i denna kontext är ökad samordning och koordinering form av NIS-direktivet (som syftar till att höja den av centrala civila, militära, privata och offentliga generella informationssäkerheten i unionen), samt aktörer centrala åtgärder för att öka totalförsvarstill GDPR (som syftar till att öka skyddet av individers förmågan. personuppgifter).

cyberrymdens gränsöverskridande natur innebär att tidigare tydliga gränser så som mellan länder, sektorer och även mellan det civila och militära

secana har mångårig erfarenhet av att stötta organisationer och myndigheter i detta arbete, och erbjuder en trygg vägledning för militära, civila,

I december 2017 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport angående inriktningennatur av totalcyberrymdens gränsöverskridande innebär försvaret och utformningen av det civilamellan försvaret att tidigare tydliga gränser så som länder, 2021–2025. Rapporten att enoch förstärkning sektorer och även konstaterar mellan det civila militära av Sveriges cybersäkerhetsförmåga är en viktig del av förstärkningen av Sveriges totalförsvar.

Samtidigt pågår nu anpassningen hos både privata och offentliga aktörer till nya secana har mångårig erfarenhet avEU-regler att stötta i form av NIS-direktivet (som syftar itill att höja denoch organisationer och myndigheter detta arbete, generella unionen), samt erbjuderinformationssäkerheten en trygg vägledning för imilitära, civila, till GDPR (som syftar till att öka skyddet av individers personuppgifter).

privata och offentliga aktörer i en tid av stora förändringar och höga säkerhetskrav. Vi konsoliderar effektiv privat-offentlig samverkan. Vår kompetens bygger på en unik kombination kompetenser från civil, militär och akademisk sektor som centreras kring cybersäkerhet verksamprivata och offentliga aktörer i ensamt tid av stora förhetsledning. Vi hjälper organisationer Vi attkonsoliderar bli bättre ändringar och höga säkerhetskrav. rustade för att möta de framtida utmaningarna effektiv privat-offentlig samverkan. inom cyberområdet och anpassa sig till en förändrad Vår kompetens bygger på en unik kombination värld.

kompetenser från civil, militär och akademisk sektor som centreras kring cybersäkerhet samt verksamhetsledning. Vi hjälper organisationer att bli bättre rustade för att möta de framtida utmaningarna inom cyberområdet och anpassa sig till en förändrad värld.

NÄTAUKTIONER VARJE VECKA!

W5

Vi har nätauktioner inom allt från mekaniska verkstäder, snickerier, åkerier, entreprenadfirmor, lantbruk, byggfirmor, bilfirmor, restaurang, hemelektronik, utespa, m.m.

SOLUTIONS

W5

SOLUTIONS

VI HAR VI HAR DET SOM DET SOM KRÄVS.

KRÄVS. tovek.se W5 Solutions levererar högteknologiska system och skräddarsydda lösningar till svenska och internationella myndigheter. Vi har hög kompetens inom Training & Simulation, Mission Systems, Power Supply & Generation och Communication samt ytterligare supportfunktioner som utbildning, reparation och underhåll inom försvarssektorn.

W5 Solutions levererar högteknologiska system och skräddarsydda lösningar till svenska och internationella myndigheter. Vi har hög kompetens inom Training & Simulation, Mission Systems, Power Supply & Generation och Communication samt W5SO L U Tytterligare I O N S . S Esupportfunktioner som utbildning, reparation och 23 underhåll inom försvarssektorn.

Nätauktioner varje vecka


tema

att alla som samlar personuppgifter behöver svara på vad de samlar in och varför, eftersom relationen till användaren blir tydligare. Samtidigt riskerar det att bli ett överfokus på medgivande, information och avtal. Så funkar inte vanliga människor. Vi kan inte ta ställning till hundratals källor varje dag.

– kulturens förändring i ett samhälle tar lång tid. En vanlig policyprocess tar flera år. GDPR ersätter till exempel direktivet bakom PULlagstiftningen från 90-talet. Samtidigt menar Stefan Larsson att myndigheter gärna får ta större plats på den digitala marknaden. − Datainspektionen och Konsumentverket behöver förstå ekosystemet så att de kan bidra till att balansera olika intressen. Det är så man bygger samhällen – vi kan inte ha individer på den ena sidan och storbolag på den andra. Samtidigt väver frågorna in i varandra, eftersom vi är konsumenter som i någon mån betalar med vår personliga data för att få tillgång till tjänster vi vill använda för att de ger mervärde.

Tillit allt viktigare Så vad är alternativet? Stefan Larsson menar att vi kanske måste hitta en lösning som inte alltid är binär – ”godkänn eller lämna tjänsten” – utan att man som konsument kan acceptera vissa användarvillkor men inte andra. − Relationsbyggande och förtroende blir allt viktigare, så det gäller att förvalta det förtroende man får från konsumenten. Annars riskerar man en backlash likt den vi sett hos Facebook den senaste tiden.

Hamnar konsumentlagstiftningen på efterkälken? − Ja, men vi får komma ihåg att allt det här har gått väldigt fort. Att utveckla en policy kring etik, normer och lagar är inget lättvindigt

Faktum är att vi redan lever i ett plattformssamhälle – vi kan inte skilja mellan digitala platt­ formar och det övriga samhället.

Vad betyder det om vi förlorar förtroende och tillit till de digitala plattformarna? − Faktum är att vi redan lever i ett plattformssamhälle – vi kan inte skilja mellan digitala plattformar och det övriga samhället. Tillit till digitala tjänster är i stor utsträckning samma sak som tillit till samhället.

43


ENKLARE ENKLARE ENKLARE REKRYTERINGSPROCESSER REKRYTERINGSPROCESSER REKRYTERINGSPROCESSER Varför Varför är Varför den är administrativa den är den administrativa administrativa bördan bördan för bördan rekryteringar för för rekryteringar rekryteringar så tung? så tung? så tung? »Moderna »Moderna »Moderna rekryteringar rekryteringar rekryteringar är komplexa är komplexa är komplexa och tidskritiska. ochoch tidskritiska. tidskritiska. Rekryteringsprocesser Rekryteringsprocesser Rekryteringsprocesser berörberör flera berör flera personer flera personer personer internt internt från internt flera frånfrån flera olika flera olika avdelningar, olika avdelningar, avdelningar, som som tillsammans som tillsammans tillsammans ska ska ska uppskatta uppskatta uppskatta kandidatens kandidatens kandidatens kompetens, kompetens, kompetens, potential potential potential och plats ochoch plats i teamet. plats i teamet. i Många teamet. Många rollMånga roll-roller kräver er kräver er dessutom kräver dessutom dessutom särskilda särskilda särskilda licenser licenser eller licenser eller examina eller examina examina som behöver somsom behöver behöver valideras. valideras. valideras. Det här Detär Det här normalt, här är normalt, är normalt, rentav rentav nödvändigt, rentav nödvändigt, nödvändigt, då felrekryteringar då felrekryteringar då felrekryteringar är otroligt är otroligt ärdyra.« otroligt dyra.« dyra.« Vad är Vad konsekvenserna? Vad är konsekvenserna? är konsekvenserna? »Att rekryteringsprocessen »Att»Att rekryteringsprocessen rekryteringsprocessen blir till blir enblir till djungel en tilldjungel enav djungel dokumentation av dokumentation av dokumentation och lösa ochoch lösalösa kommunikationstrådar. kommunikationstrådar. kommunikationstrådar. Digitala Digitala dokument Digitala dokument dokument är smidiga, är smidiga, är smidiga, men men lite men förrädiska. lite lite förrädiska. förrädiska. Ett vanligt Ett vanligt Ettproblem vanligt problem problem som som förlänger som förlänger förlänger ledtider ledtider ledtider är attärfelatt är version fel att version fel skickas version skickas ut skickas och ut och ut och att undertecknandet att undertecknandet att undertecknandet tar tid.« tar tid.« tar tid.« Vad kan VadVad HR kangöra? kan HR HR göra? göra? »Det »Det första »Det första steget första steget ärsteget attärseatt är över se att över den se över interna denden interna processen interna processen processen och kommuochoch kommukommunikationen. nikationen. nikationen. Kan man KanKan man jobba man jobba med jobba med tätamed överlämningar tätatäta överlämningar överlämningar istället istället för istället överför för överöverlappningar lappningar lappningar eller glapp, ellereller glapp, har glapp, man har har man redan man redan kommit redan kommit en kommit bra enbit bra enpåbra bit vägen.« på bitvägen.« på vägen.« Vad är Vad drömscenariot? Vad är drömscenariot? är drömscenariot? »Det »Det går »Det helt gårenkelt går helthelt enkelt inte enkelt att inte tumma inte att tumma attpå tumma kraven, på kraven, påen kraven, felrekrytering en felrekrytering en felrekrytering eller eller tappad eller tappad kandidat tappad kandidat kandidat är förärkostsam. för är för kostsam. kostsam. VarjeVarje HR-avdelnings Varje HR-avdelnings HR-avdelnings mål målmål borde borde vara borde vara att vara ha attenatt hasåen hasmidig så en smidig såprocess smidig process process som som möjligt som möjligt och möjligt att ochoch att att eliminera eliminera eliminera fel i administrationen. fel i fel administrationen. i administrationen. BörjaBörja med Börja med att ta med att kontroll ta attkontroll ta över kontroll överöver process process process och dokumentation, ochoch dokumentation, dokumentation, se tillseatttill sesamtliga att till samtliga att samtliga involverade involverade involverade alltidalltid haralltid den har har senaste denden senaste versionen senaste versionen versionen och förenkla ochoch förenkla förenkla signeringsprosigneringsprosigneringsprocessen cessen och cessen lagring.« ochoch lagring.« lagring.«

GDPR GDPR GDPR NU,NU, SEN NU, SEN DÅ? SEN DÅ? DÅ?

Ni har Nisäkerligen har Ni har säkerligen säkerligen haft en haftlång haft en rad lång en lång utbildningar rad rad utbildningar utbildningar och hjälp ochoch hjälp av konsulter hjälp av konsulter av konsulter för att förförbereda att för förbereda att förbereda företaget företaget företaget för GDPR:s för GDPR:s för inträde. GDPR:s inträde. inträde. Men Men vadMen händer vadvad händer sedan? händer sedan? Arbetet sedan? Arbetet fortsätter Arbetet fortsätter fortsätter efterefter denefter 25 denmaj den 25 och maj 25 maj dataskyddsfrågorna ochoch dataskyddsfrågorna dataskyddsfrågorna är viktigare är viktigare är viktigare än någonsin än någonsin än någonsin för ditt för för ditt ditt företag. företag. företag. För dig Försom För dig dig som arbetar som arbetar inom arbetar inom offentlig inom offentlig offentlig sektor sektor ärsektor det ärinte det är det heller inteinte heller läge heller läge att sänka läge att sänka attgarden sänka garden ännu. garden ännu. I september ännu. I september I september 20182018 blir2018 blir blir det obligatoriskt det det obligatoriskt obligatoriskt för myndigheter för myndigheter för myndigheter inominom EUinom och EU EES och EU och att EEStillåta EES att tillåta att inloggning tillåta inloggning inloggning även även med även med utländska med utländska utländska e-legitimationer. e-legitimationer. e-legitimationer. Läs mer Läs Läs på mermer på på elegnamnden.se. elegnamnden.se. elegnamnden.se.

Mikael Forsgren MikaelMikael Forsgren - Legal. Forsgren - Legal. - Legal.

ELEKTRONISK ELEKTRONISK ELEKTRONISK SIGNERING SIGNERING SIGNERING Tänk Tänk omTänk niom aldrig om ni aldrig ni igen aldrig behövde igenigen behövde behövde skrivaskriva utskriva ettutanställningsavtal, ett ut anställningsavtal, ett anställningsavtal, hadehade allahade avtalen alla alla avtalen samlade avtalen samlade samlade på på på en plats en plats en ochplats kunde ochoch kunde signera kunde signera allting signera allting digitalt allting digitalt med digitalt med pekskärm, med pekskärm, pekskärm, e-legitimation e-legitimation e-legitimation och SMS? ochoch SMS? SMS?

Nyckelfärdig Nyckelfärdig Nyckelfärdig

Tillgängliget Tillgängliget Tillgängliget

Alla våra Alla Alla tjänster våravåra tjänster är tjänster startklara, är startklara, är startklara, det krävs det det krävs inga krävs ingainga lokalalokala installationer lokala installationer installationer eller utveckling ellereller utveckling utveckling från er från sida. från er sida. er sida.

Assently Assently Assently E-Sign E-Sign går E-Sign att går använda går att använda att använda närsomhelst, närsomhelst, närsomhelst, varsomhelst varsomhelst varsomhelst och på och alla och påenheter. alla på alla enheter. enheter.

HögHög säkerhet Hög säkerhet säkerhet

Kraftullt Kraftullt Kraftullt API APIAPI

Vi tillhandahåller Vi tillhandahåller Vi tillhandahåller e-signeringsmetoder e-signeringsmetoder e-signeringsmetoder som somsom erbjuder erbjuder erbjuder högsthögst säkerhet högst säkerhet säkerhet för alla förparter. alla för alla parter. parter.

Assently Assently Assently E-Sign E-Sign går E-Sign att går anpassa går att anpassa att anpassa helt efter helthelt efter era efter era era behov. behov. behov.

FÖRENKLA FÖRENKLA FÖRENKLA DIN DIN DIN REKRYTERING REKRYTERING REKRYTERING MED MED MED ASSENTLY ASSENTLY ASSENTLY E-SIGN! E-SIGN! E-SIGN! Ring Ring oss Ring oss så oss berättar såså berättar berättar vi mer. vi vi mer. mer. 020020 - 020 51- 51 00 - 51 0000 0000 www.assently.com www.assently.com www.assently.com

.


tema

Det är rimligt att tro att vår data i ännu högre utsträckning kommer att bli ett slags valuta. Vi kan få bättre vård om vi delar vår hälsodata, och kanske vi kan sänka försäkringspremien på samma sätt?

definition av begreppet och lägger in värderingar, kultur, reglering och sociala normer. Just nu befinner vi oss i ett skede där det återinförs i debatten, exempelvis när vi pratar om AI – med all rätt. Men i alla samhällsbyggen och teknikskiften är det samma sak: förändringen kommer först, därefter frågor och regleringar.

Hållbar AI på agendan

Stora ord, måhända, men om man har i åtanke att vår data i dagsläget mest används för marknadsföring och konsumenttjänster ser framtiden annorlunda ut. Vård, finans och försäkringar blir just nu healthtech, fintech och insurtech. − Det är rimligt att tro att vår data i ännu högre utsträckning kommer att bli ett slags valuta. Vi kan få bättre vård om vi delar vår hälsodata, och kanske vi kan sänka försäkringspremien på samma sätt? Samtidigt är vi då inte långt från bilderna av ett övervakningssamhälle, så det gäller också att öka kompetensen

kring de här frågorna för både politiker och konsumenter. En norsk studie visar att du på en genomsnittlig nyhetssajt delar din data med 46 olika aktörer utan din vetskap. − Hur ska man kommunicera detta utan att det blir orimligt? Jag tror att vi måste bli bättre på att diskutera de här aspekterna av digitaliseringen och bättre på att hantera transparensfrågor.

Vi har pratat om hållbarhet nu i tio års tid. Kommer etik att bli nästa stora ämne? − Absolut, i alla fall om man menar en bred

Så hur kan vi göra AI mer etisk? Anna Felländer är för många mest känd i sin tidigare roll som chefs- och framtidsekonom på Swedbank, men sedan våren 2017 bedriver hon egen verksamhet som vilar på ”fyra pelare”. Hon är affilierad fakultetsmedlem på KTH (akademi), senior rådgivare på Boston Consulting Group (näringsliv), medlem i regeringens digitaliseringsråd (politik) och sitter som styrelseledamot och rådgivare i flera små AI-bolag (startups). − Min uppgift är att överbrygga de här pelarna, säger hon. När vi på allvar kliver in den datadrivna AI-eran skenar tekniken i väg. Både företag och regelverk har svårt att hänga med. Anna Felländer har de senaste åren flitigt föreläst och debatterat för en mer hållbar AI. Men vad ligger i det begreppet? − Det handlar om att skapa ett ramverk för företag och myndigheter, för att undvika de negativa fallgroparna kring AI och teknik. Problemet, menar hon, är att skevhet i den underliggande datan blixtsnabbt kan skalas upp och implementeras på ett sätt som blir felaktigt eller rentav etiskt tveksamt. Algoritmerna programmeras utifrån målvariabler som vinst, försäljning, produktivitet och effektivitet. Men det saknas alltså kunskap kring de etiska aspekterna. Anna Felländer leder ett tvärvetenskapligt 45


tema

forskningsprojekt som ska titta närmare på just detta. − AI är inte neutralt. Företag kan missbruka vår data och skapa intelligens som är integritetskränkande utan att vi förstår det. Mer eller mindre omedvetet programmeras algoritmer utan att man vet hur det skalas upp i en bredare etisk kontext. Vi behöver en tvärvetenskaplig approach till vad som är etiskt, socialt och juridiskt korrekt.

Fler kockar, bättre balans Vi måste alltså ladda den artificiella intelligensen med värderingar – men vems värderingar? Slutsatsen är att det inte längre räcker med ingenjörer och programmerare för att utveckla AI och självlärande algoritmer. Kanske behöver fler företag rekrytera sociologer, etiker, filosofer och beteendevetare? Anna Felländer Anna Felländer 46

tror att det är en väg framåt. Standarder från EU håller på att utvecklas och diskuteras. Men hon efterfrågar främst mer kunskap. − Alla företag behöver omfamna AI förr eller senare, och det kommer att kunna ge enorma vinster för samhälle, individ och företag. Men för att göra det måste vi också fylla på med kompetens, testbäddar och ramverk. Hon efterlyser mer transparens, ansvar och förutsägbarhet – men i dag är det inte vad AI står för. Tekniken är svår att överblicka, bevaka och förutse. − Jag efterfrågar att vi tar ett litet steg tillbaka. Utvecklingen kan galoppera på ett förföriskt sätt, men för att behålla en långsiktig och hållbar inställning till tekniken måste vi balansera utvecklingen med ett etiskt och socialt perspektiv. Vi behöver testa och labba, utveckla standarder, samt kommunicera tydligare till kunder och medborgare. Vi hamnar åter i frågan om tillit. − Om myndigheter börjar använda data och AI på ett sätt som medborgarna inte litar på, då har vi ett brustet samhällskontrakt. Och vi har hög tillit i Sverige, så fallet kan bli högt.

Exempel på när AI blir etiskt tveksamt • Ansiktsigenkänning som fungerar sämre på mörkhyade kvinnor. • Spelbolag vars algoritmer lär sig när det är mest lönsamt att skicka ut spelreklam till en spelmissbrukare. Omedvetenhet om de sociala och etiska konsekvenserna. • Ett medieföretag använder en algoritm som rekommenderar nyhetsinslag, artiklar och dokumentärer enligt en persons preferenser. Är det etiskt försvarbart att rekommendera innehåll som förstärker en rasistisk läggning bara för att få fler klick? • När AI ska användas som stöd för rekryteringar av en vd. Även om det inte var meningen är risken stor att den genom att studera historien, där de flesta chefer varit män, kommer att lära sig att värdera manliga chefsegenskaper enligt manliga normer. Det kommer att föra historiska fördomar vidare.


Hela din reseräkning

i mobilen!

Tillgänglighet och valfrihet. Sätt dig i bilen och spela in din bilresa direkt med din smartphone. Flex HRM Travel räknar ut hur långt du kört och vilka uppehåll du gjort. Enklare än så här blir det inte. Bifoga dina kvitton direkt. Fota dina kvitton med mobilen och bifoga dem med en knapptryckning till reseräkningen. Du slipper hålla reda på dina kvitton och annat papperstrassel. Automatisk beräkning. Flex HRM Travel sköter beräkningen av traktamenten, utlägg, avdrag och representation. Det gör hanteringen av reseräkningar både snabbare, roligare och säkrare.

Flex HRM Travel ingår i personalsystemet Flex HRM, som även innehåller bemanning, tidredovisning, lön och HR-stöd.

Här utbildas framtidens flygtekniker!

www.flexapplications.se

Ont i ö r o n e n när du flyger?

Köp EarPlanes! Tryckutjämnande öronproppar Finns a Apotek på utvald latser och Flygp

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (Kategori A1, B1.1 och B1.2). Utbildningen till mekaniker genomförs under gymnasieskolan där Flygteknikcenter har riksintag. Utbildningen till flygtekniker är en kvalificerad Yh-utbildning på 420 poäng som genomförs under 4 terminer. Flygteknikcenter kan erbjuda boende i anslutning till skolan för alla som är antagna till skolans utbildningar.

www.flygteknik.nu

www.earplanes.se

EP_annons_91x125.indd 1

2011-11-29 14.30


tema

Spara smart fรถr framtiden och pensionen

48


tema

Att spara har i grunden blivit enklare och det märks på utvecklingen av fondsparandet i Sverige. I dag uppgår fondförmögenheten till hela 87 procent av Sveriges BNP. Den första svenska fonden startades 1958 men utvecklingen tog fart på riktigt när allemanssparandet startade på 1980-talet. text jane af sandeberg Foto Karl Gabor

49


Fossilfria Fossilfriafonder fondermed medlåga lågaavgifter avgifter–––en enframtidsinvestering framtidsinvestering Fossilfria fonder med låga avgifter en framtidsinvestering Fossilfriafonder fondermed medlåga lågaavgifter avgifter–––en enframtidsinvestering framtidsinvestering Fossilfria Fossilfria fonder med låga avgifter en framtidsinvestering Världen Världen står står införinför en omställning en omställning till en tillmer en mer Världen står inför en omställning till en mer hållbar hållbar ekonomi, ekonomi, mindre mindre beroende beroende av fossila av fossila Världen inför en omställning till mer en mer Världen stårstår inför en omställning till en hållbar ekonomi, mindre beroende avfossila fossila Världen står inför en omställning till en mer bränslen. bränslen. Efterfrågan Efterfrågan att vara att vara medmed och och stödja stödja hållbar ekonomi, mindre beroende av fossila hållbar ekonomi, mindre beroende av bränslen. Efterfrågan attatt vara med och stödja hållbar ekonomi, mindre beroende avär fossila denna denna förändring förändring med med sitt sparkapital sitt sparkapital enorm. är enorm. bränslen. Efterfrågan vara med och stödja bränslen. Efterfrågan att vara med och stödja denna förändring med sitt sparkapital enorm. bränslen. Efterfrågan att vara med och stödja Därför Därför har SPP har SPP tagit tagit fram fram tre fossilfria tre fossilfria indexnära indexnära denna förändring med sitt sparkapital är enorm. denna förändring med sitt sparkapital ärärenorm. Därför har SPP tagit fram tre fossilfria indexnära denna förändring med sitt sparkapital ärindexnära enorm. aktiefonder aktiefonder med med extra extra fokus fokus på hållbarhet. på hållbarhet. Därför har SPP tagit fram tre fossilfria Därför har SPP tagit fram tre fossilfria indexnära aktiefonder med extra fokus hållbarhet. Därför har SPP tagit fram tre fossilfria indexnära Fonderna Fonderna investerar investerar bara bara i fokus bolag i på bolag med med högt högt aktiefonder med extra på hållbarhet. aktiefonder med extra fokus på hållbarhet. Fonderna investerar bara i bolag med högt aktiefonder med extra fokus påfotavtryck. hållbarhet. hållbarhetsbetyg hållbarhetsbetyg och och lågt lågt fotavtryck. Fonderna investerar bara i fossilt bolag med högt Fonderna investerar bara ifossilt bolag med högt hållbarhetsbetyg och lågt fossilt fotavtryck. Fonderna investerar bara i bolag med högt hållbarhetsbetyg fossilt fotavtryck. hållbarhetsbetyg ochoch lågtlågt fossilt fotavtryck.

VåraVåra fossilfria fossilfria fonder fonder Våra fossilfria fonder •Våra SPP • SPP Global Global Plus Plus Våra fossilfria fonder fossilfria fonder Våra fossilfria Global Plus fonder SPP •• SPP Global Plus • •SPP Sverige SPPGlobal Sverige PlusPlus Plus • SPP SPPSverige GlobalPlus Plus •• SPP • •SPP Sverige PlusPlus Plus Plus Tillväxtmarknad SPPSverige Tillväxtmarknad • SPP SPPTillväxtmarknad Sverige Plus Plus •• SPP • •SPP Tillväxtmarknad Europa SPPTillväxtmarknad Europa Plus PlusPlusPlus • SPP Tillväxtmarknad Plus SPP Europa Plus • SPP Europa Plus • •SPP Europa Plus • SPP Europa Plus

Fonderna Fonderna kan kan köpas köpas på spp.se, på spp.se, avanza.se, avanza.se, Fonderna kan köpas på spp.se, avanza.se, nordnet.se, nordnet.se, fondmarknaden.se fondmarknaden.se och och Fonderna köpas på spp.se, avanza.se, Fonderna kankan köpas på spp.se, avanza.se, nordnet.se, fondmarknaden.se och Fonderna kan köpas på spp.se, avanza.se, pensionsmyndigheten.se pensionsmyndigheten.se nordnet.se, fondmarknaden.se och nordnet.se, fondmarknaden.se och pensionsmyndigheten.se nordnet.se, fondmarknaden.se och pensionsmyndigheten.se pensionsmyndigheten.se pensionsmyndigheten.se Mer Mer information information om fonderna om fonderna hittar hittar du på du på Mer information om fonderna hittar du på sppfonder.se sppfonder.se Mer information om fonderna hittar du Mer information om fonderna hittar du på på sppfonder.se Mer information om fonderna hittar du på sppfonder.se sppfonder.se sppfonder.se

hållbarhetsbetyg och lågt fossilt fotavtryck.

Historisk Historisk avkastning avkastning är ingen är ingen garanti garanti för framtida för framtida avkastning. avkastning. De pengar De pengar som som du placerar du placerar i i fonden fonden kan avkastning båda kan båda öka och öka minska och minska i värde i för värde och det och är det inte är inte säkert säkert att du att får dutillbaka får tillbaka hela det det Historisk är är ingen garanti framtida avkastning. DeDe pengar som duhela placerar i i Historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. pengar du placerar Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar somsom du placerar i fonden kan båda minska i värde det är är inte säkert att dufaktablad. fårfår tillbaka hela det insatta insatta kapitalet. kapitalet. Påöka sppfonder.se Påoch sppfonder.se hittar duoch informationsbroschyr du informationsbroschyr och och faktablad. fonden kan och minska i hittar värde och inte säkert att du tillbaka hela fonden kanavkastning bådabåda öka öka och minska i värde och det det är inte säkert att får tillbaka hela det deti Historisk är ingen garanti för framtida avkastning. Dedu pengar som du placerar insatta kapitalet. PåPå sppfonder.se hittar du informationsbroschyr och faktablad. insatta kapitalet. sppfonder.se hittar du informationsbroschyr och faktablad. insatta kapitalet. sppfonder.se du och informationsbroschyr ochdu faktablad. fonden kan bådaPåöka och minskahittar i värde det är inte säkert att får tillbaka hela det insatta kapitalet. På sppfonder.se hittar du informationsbroschyr och faktablad.

I Strängnäs endast en timme från Stockholm bygger vi:

ETT COMMUNITY FÖR PASSIONERADE KREATÖRER, INNOVATÖRER OCH ENTREPRENÖRER Vår mission är att skapa rätt förutsättnigar för företagsamma människor att accelerera i Strängnäs kommun.

Startup eller etablerad företagare? Vi erbjuder dig: KÖFRITT - KUNSKAPSINTENSIVT - NATURSKÖNT - EXPANSIVT - RÅDGIVNING - NÄTVERK FÖRELÄSNINGAR - WORKSHOPS - MÖTESPLATS - TILLVÄXTPROJEKT

WWW.STRANGNASBUSINESSPARK.SE sbp@strangnas.se 0152-297 00


tema

D

en som aldrig sparat kanske inte vet var hen ska börja. I ett samtal med sparekonomen Gustav Sjöholm går vi igenom de viktigaste förhållningssätten.

Hur ska den som inte sparar lättast komma i gång?

– Läs inte på för mycket om specifika värdepapper, aktier eller fonder om du aldrig sparat tidigare. Fokusera först och främst på att komma i gång. Fråga vänner och kanske kollegor om tips. När du väl kommit i gång brukar intresset komma av sig själv, säger Gustav, som arbetar på Fondbolagens Förening. Han tycker att alla ska spara på ett eller annat sätt, och förklarar varför: – Oavsett vilken form man sparar i, om man gör det på lång eller kort sikt och oavsett till vad, är sparande alltid bra. Det skapar en ekonomisk trygghet och frihet. Det är som en krockkudde, kan man säga. Gustav Sjöholm, sparekonom.

Oavsett vilken form man sparar i, om man gör det på lång eller kort sikt och oavsett till vad, är sparande alltid bra. Det skapar en ekonomisk trygghet och frihet. Han talar en stund om sunt förnuft. Om målet är att spara till en semester om tre månader, tja då kanske det inte är läge att låsa upp sparandet i en långsiktig placering på 1–2 år.

Hur ska man då tänka? – Det viktigaste är riskspridningen, oavsett vilken sparform det gäller. Gustav Sjöholm sammanfattar sina råd i fyra delar, hela tiden utifrån att öka riskspridningen på sina sparade pengar. För det första gäller det att tänka på att vara både kort- och långsiktig. För det andra att tänka globalt. – En global fond ger också en större riskspridning i sig. För det tredje att när du hittar något du själv

tror på, satsa på det. – Det gör sparandet roligare att följa. Det blir helt enkelt roligare när man blir mer insatt och om du läser om ett land eller en bransch som du tror på kan du själv placera en del av ditt sparande där via en aktuell fond. För det fjärde menar han att det är viktigt att försöka bibehålla sparandet även när det går sämre. – Börsen har nu gått upp under lång tid, men som alla vet kommer förr eller senare en nedgång. Det gör det alltid. Då är det bästa att ändå försöka vara uthållig och bibehålla intresset i sitt sparande. Finansminister Anne Wibble lanserade i början av 1990-talet ett resonemang om att varje svensk borde ha en årslön i sparande.

Hur ser du på det? – Det ligger absolut något i detta resonemang men jag tycker att en årslön är lite för mycket. Då blir insteget i sparandet alldeles för högt och risken blir stor att man tappar geisten när det känns som att man ligger efter redan från start. Men ett buffertsparande vill han absolut 51


Zlantar - Din smarta digitala Bankman som håller stenkoll på din ekonomi. Som alltid står på din sida. Som samlar ihop och håller ordning på alla dina avtal och prenumerationer. Som ständigt håller utkik efter bästa villkor och lägsta pris åt dig. Ladda ner gratis på App Store eller Google Play.


tema

rekommendera, på nivån 2–3 månadslöner före skatt, vilket han tycker är realistiskt. Sparar vi tillräckligt? Sparkvoten i Sverige är 15–16 procent av den disponibla inkomsten, inklusive tjänste- och premiepensionen. – Det är en ganska hög genomsnittlig nivå inom EU, säger Gustav.

Under de senaste åren har debatten väckts kring premiepensionsvalen och de många fondbolag som finns att välja mellan. Ett av bolagen, Allra, är under utredning. Hur har ni på Fondbolagens Förening märkt av detta? – Det har definitivt satt premiepensionssystemet i rampljuset och lett till åtgärder för att stärka konsumenterna, vilket är bra. Generellt sett är en ökad medvetenhet kring pensionsfrågor bra, vi vill ju att folk ska bli mer intresserade av sparande, i synnerhet det egna pensionssparandet.

I vilken mån sparar du själv? – Ha, jag är smålänning så jag har sparat

Fond En fond är en portfölj, en samling, som kan innehålla olika former av värdepapper, vanligtvis aktier eller andra räntebärande värdepapper. Köper du in dig betalar du en avgift till förvaltaren för att fonden ska placera din andel utifrån fondens mål.

hela mitt liv. Skämt åsido, jag har riskspridning i fokus och sparar i fonder, en stor del globala fonder, men jag köper också aktier. Men det är klart det är lite av en hobby för mig, säger Gustav som har en dubbel examen i finans- och nationalekonomi. Hans uppdrag som sparekonom är att kommunicera, aktualisera och informera om hur man ska komma i gång med ett sparande, med visst fokus på fondsparande. – Fondsparandet är en helt fantastisk sparform. Det är också fascinerande att världen blir så liten när du sparar i fonder. Du kan sitta i Växjö och investera i företag på andra sidan jorden.

Fondbolagens förening representerar merparten av fondsparandet i Sverige. Föreningen grundades 1979 och ska tillvarata fondsparares och fondbolagens gemensamma intressen. – Vi vill ha schysta villkor för alla, därför vill vi stötta även spararna. Utan fondsparare blir det inga fondbolag, säger Gustav Sjöholm. 53


M ju k v a ra i m o ln e t h jä lp e r f o rs k a re i kampen mot cancer Molnbaserad AImjukvara a i m o ln e t h jä lp e r hjälper i kampen motcancerforskare cancer HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FIND1

Emissionsaktuella MedicWaves algoritmer gettforskarna forskarna ettett effektivt hjälpmedel i kampen mot mot cancer. Emissionsaktuella MedicWaves algoritmer harhargett effektivt hjälpmedel i kampen cancer. Bolaget genomför nu en nyemission för att inleda en kommersialisering av affären genom att lägga sina Bolaget genomför nu en nyemission för att inleda en kommersialisering av affären genom att lägga sina analysmjukvaror som en molntjänst på Internet. Siktet är också inställt på en aktienotering. analysmjukvaror som en molntjänst på Internet. Siktet är också inställt på en aktienotering. i

algoritmer har gett forskarna ett effektivt hjälpmedel i kampen mot yemission för att inleda en kommersialisering av affären genom att lägga sina st på Internet. Siktet är också inställt på en aktienotering.

Erbjudandet i sammandrag Emissionsbelopp: 3,2 MSEK Teckningskurs: 1,35 kronor per aktie Teckningstid 20 maj–15 juni 2018 Memorandum: www.medicwave.com eller www.eminova.se

Varje år diagnostiseras över

50 000 cancerfall i Sverige med en dödlighet på runt 20 000 fall per år. Många hade kunnat räddas om tumören upptäckts i tid innan den börjat växa. Visionen är att genom ett enkelt blodprov hos en läkare kan hitta spår av cancern på ett så tidigt stadium att den kan behandlas utan någon risk för spridning och utan anledning till oro för patienten. Ett steg på vägen mot denna vision är MedicWave Spectrolyzer som är en specialanpassad mjukvara för analys av biologiska data från masspektrometriinstrument. Forskningen använder i allt högre utsträckning masspektrometriteknologi för att hitta sjukdomar i ett tidigt skede genom att analysera kroppens proteiner och identifiera

Arbetet med forskning och utveckling leds bland annat av MedicWaves båda grundare Tobias Persson med sitt unika fokus på programmering, och Michal Lysek som drivs av sitt intresse för biologi och datorer.

biomarkörer som visar förändringar i proteinerna. Forskarvärlden menar att proteomiken, läran om vilka proteiner som finns i kroppens celler, kan bryta igenom den barriär som genforskningen stött på genom att på ett mycket tidigt stadium spåra potentiellt farliga sjukdomar som exempelvis cancer i olika former. – Att analysera proteiner är dock en komplex utmaning då datamängderna är så omfattande att analysfasen blivit en flaskhals. MedicWaves automatiserade mjukvaruverktyg löser detta problem, säger bolagets VD Karl Hillgård.

Bolagets mjukvara går under namnet MedicWave Spectrolyzer och är en produktsvit med analysprogram för olika typer av protein och metabolikanalyser av data från olika typer av masspektrometriinstrument. Förutom cancerforskning används bolagets mjukvaruverktyg bland annat vid forskning rörande Alzheimers och multipel skleros. Snabbt växande marknader

Masspektrometritekniken har revolutionerat proteomiken och medfört att bioinformatiken – dataanalys och utveckling av Sex års utvecklingsarbete medicinsk mjukvara – idag är Efter inledande utvecklingsarsbete en fundamentalt viktig del inom i universitetsvärlden grundades proteomiken med enormt stora Halmstadbaserade MedicWave möjligheter. innan 2005 av Tobias Persson Michal årets och utgång. – Utvecklingen går rekordsnabbt Lysek för att färdigställa specialoch masspektrometrin får ständigt anpassad mjukvara för hantering av nya användningsområden. Det datamängderna från masspektrofinns ett snabbt växande behov 2,7 MSEK metriinstrument. Efter ytterligare av mjukvaror som kan hantera de 2 140 959 sex års utveckling kunde bolagets tunga datamängder som utvinns. programmerare presentera en fär- VarjeHär tiotalverkar (10) innehavMedicWave i den absodig produkt som testats av forskare luta frontlinjen inom en nisch med 20 juni 2016 sedan 2012. mycket stor .comutvecklingspotential, säger Karl Hillgård.

Marknaden för MedicWaves produkter kan delas in i befintliga och potentiella delmarknader såsom molekylspektroskopi, masspektrometri, metabolomik, bioinformatik, proteomik och biomarkörmarknaden vilka tillsammans beräknas omsätta cirka 40 miljarder USD. Flyttar upp i datamolnet

MedicWave har nu tagit det strategiska beslutet att flytta upp sina produkter i ”datamolnet” och erbjuda dem som en molntjänst. – Fördelarna för oss och våra kunder är stora. Prestandamässigt förvandlar vi på det här sättet en vanlig enkel dator till en potentiell superdator och ger kunderna i princip obegränsad beräkningskraft. Alternativet för kunden är att köpa datorer för mångmiljonbelopp och anställda systemadministratörer för drift och underhåll. Genom att innan molntjänsten ger mer kapacitet för årets utgång. mindre pengar sänker vi tröskeln för köp hos kunderna avsevärt, framhåller Karl Hillgård. För MedicWave 2,7 det att betyder MSEK bolaget byter en större engångs2 140 959 licensintäkt, som kräver ett investertiotal (10) innehavingsbeslut på högVarje nivå hos kunden, till något som mest kan liknas 20 juni 2016 vid .com ett abonnemang, vilket är betydligt lättare att teckna sig för. – När vi är i gång med molntjänsten går vi in i en kommersialiseringsfas av affären där planen är att notera bolaget innan utgången av 2018.


tema

Bästa tipset – provpensionerna dig en månad! Det tycks finnas mycket oro kring pensionerna. En del kan bottna i ren okunskap. Låt oss bringa lite reda i detta stora ämne med hjälp av pensionsekonomen Kristina Kamp på Minpension. De finns de i Sverige som vet exakt vad vi alla kommer att få i pension. De finns på Minpension, ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen

Vilka är de vanligaste frågorna ni får? – Den absolut vanligaste frågan är ”Hur mycket blir det?” och sedan följdfrågan om personen är besviken, ”Vad gör jag nu?” Många undrar också om allt är med eftersom det finns en oro att arbetsgivare inte betalat in allt de ska. Kristina Kamp är också överraskad över hur många som vill veta vad andra får i pension. – Jag tror att det bottnar i att vi vill att de flesta andra ska ha ungefär som jag. Vi kan jämföra och visa att i de flesta fall, om du haft en normal inkomst, är det där de flesta svenskar ligger.

Nu har man byggt en jämförelsefunktion på minpension.se på grund av dessa sistnämnda frågor. Här ska du kunna jämföra din pension med andras. Funktionen finns än så länge enbart i en Betaversion, det vill säga den är under utveckling, men kommer att vara klar i september. Om du loggar in på minpension.se i dag kan du högst upp till höger gå in på den rosa fliken och se vad som är på g.

I grunden lever vi längre, vilket självklart påverkar systemet. Vi kommer att leva cirka 20 procent av våra liv efter pensionen. Men vi kan också göra en del själva.

Vad ska man göra för att kontrollera hur ekonomin blir efter pension? – Gör en pensionsprognos på minpension.se. Då får du svart på vitt och ser dina förutsättningar. Det är ju en ögonblicksbild som bygger på att du fortsätter jobba lika mycket men den ger ändå bra information.

I vilken mån behöver människor vara oroliga för att pensionen ska räcka till dem? – I grunden lever vi längre, vilket självklart påverkar systemet. Vi kommer att leva cirka 20 procent av våra liv efter pensionen. Men vi kan också göra en del själva. Hon talar även om att vi i dag också har andra krav än till exempel hennes egen mormor

Kristina Kamp, pensions­ ekonom på Minpension.

55


tema

hade. Hon som hade varit hemmafru länge och tyckte att även den lilla pensionen var bra, det var i alla fall hennes egna pengar. Samhället har förändrats mycket sedan dess. Många av oss tycker det är tråkigt att fundera på pensionen, kanske blandat med en rent existentiell oro för att pensionen ju är något som inträffar senare i livet och därmed närmare döden. – Jag kan förstå det men det är inte försent att börja tänka på pensionen när man fyller, säg, 50. Det är bra att orka bry sig lite, det kan skapa handlingsfrihet och det är väl ett bra motiv för att sätta i gång. Man bör också ta eget ansvar och fundera över sitt eget liv. – Det finns ju alltid en livlina kvar, att fortsätta jobba, men det är bra att undvika att bara ha det kortet kvar. Du kan ju bli sjuk till exempel. Hon har ett bra tips: provpensionerna dig. – Ja, titta vad du skulle få ut efter skatt och provpensionerna dig en månad då du kanske har 60 procent av dina inkomster. Det är fruk56

Jag kan förstå det men det är inte för sent att börja tänka på pensionen när man fyller, säg, 50. Det är bra att orka bry sig lite, det kan skapa handlingsfrihet och det är väl ett bra motiv för att sätta i gång. tansvärt nyttigt. Jag har provat själv och det gick bra ibland och sämre ibland ... Efter att ha provat är det läge att ta nästa steg: – Om det någon gång i livet är dags att göra en budget så är det inför pensioneringen. Låt det ta tid och grubbla lite. I grunden finns tre alternativ om man i det här läget inser att de fasta kostnaderna är för höga. – Spara, amortera (det är inte säkert att räntorna fortsätter vara så låga som nu) eller planera att jobba längre.

Hur mycket ska man spara? – Utgå från din budget. Jag kan illustrera det med att spara i tid. Om du vill gå tidigare i pension och har cirka 15 000 kr i månaden så kan man enkelt säga att för varje 15 000 kronor du lyckas spara får du en extra månad efter skatt på den nivån. Pensionsåldern debatteras en hel del men det blir kanske inte alls en fast pensionsålder. – Jag tror att framtidens pensionärer kommer att jobba längre men trappa ner successivt, inte som förr sluta från den ena dagen till den andra. Hon ser tydliga tendenser på detta och flexpension är ett sådant tecken. Flexpension kan vara en del i kollektivavtalet, det vill säga en förhandlingsfråga, men innebär att en utökad tjänstepensionsdel skapar utrymme för att gå ner i arbetstid. Kristina Kamp bloggar också och är med i en podd på minpension.se. – Ja vi försöker vara så pedagogiska som möjligt. Mest liv i luckan hittills blev det i samband med de nya pensionsåldrarna.


tema

58


tema

Hus att

må bra i

Vad är egentligen ett välmående hus? Det är helt enkelt en byggnad som är bra både för miljön och för oss människor att vistas i. Det kan låta självklart men det är först på senare år som detta ”både och” verkligen har kommit i fokus. I dag är det en mycket stark trend. av jane af sandeberg

59


Connel

FLER VÄLJER ATT GÖRA SINA FASTIGHETSAFFÄRER MED RESTATE. VÄLKOMMEN DU OCKSÅ!

· Förmedlar kommersiella fastigheter · Rådgivare vid 35 % av Sveriges bostadsrättsombildningar · Rådgivare för 20 % av de bostäder som byggs i Stockholms län · Förvaltar 4 000 bostäder åt bostadsrättsföreningar · Biträder med fastighetsjuridisk rådgivning

www.restate.se info@restate.se • 08-402 10 00 • Kungsgatan 26 • 111 35 Stockholm


tema

I

vilken mån kan vi bli bättre på att bygga hus som både miljön och vi människor mår bra av? Kan våra hus hjälpa oss att minska hälso­ problem, såväl psykisk ohälsa som fetma? Det tror allt fler och det handlar inte bara om husens utformning utan lika mycket om läge, infrastruktur, utrymmet mellan byggnader och deras interagerande med andra byggnader i området. Materialval har självklart också stor betydelse. Träväggar gör till exempel sitt för att absor­ bera ljud. De skapar ett lugnare ljud inomhus i stället för en gipsplatta, som gör att ljudet bara studsar tillbaka. Träväggar andas också och skapar därmed ett sundare inomhus­ klimat. Under våren Cecilia Ehrenborg Williams, sändes en norsk serie vd Swedish Green Building på Kunskapskanalen Council.

De största utmaningarna för byggbolagen är att under byggskedet se över energi­ åtgången och transportmedlen och att använda bra material. som ställde en intressant fråga: kan arkitekter bidra till att förbättra människors livskvalitet? Det serverades inga glasklara svar men flera av de intervjuade arkitekterna gav pusselbitar till hur vi söker oss från de raka linjerna, städernas hårt kontrollerade former, och vill gå mer mot det organiska. I det ökade välståndet söker vi också mer av upplevelse och sinnlighet i våra hus. Arkitekter arbetar i dag också med flera sätt att uppmuntra oss att ta hand om oss själva, som att gå i trappor i stället för att ta hissen eller att lägenheter säljs med cykel, den ingår redan i priset för en del nyproducerade lägenheter.

Hälsa och välmående är i vilket fall som helst en trend när det gäller hållbar design, kon­ struktion och förvaltning av byggnader. – Ja, intresset för hälsa och välbefinnande har formligen exploderat de senaste åren. Orden är Cecilia Ehrenborg Williams och hon borde veta. Hon är vd för Swedish Green Building Council, en ideell organisation med drygt 350 medlemmar, företag och organisa­ tioner inom bygg- och fastighetssektorn. Även kommuner, landsting och andra offentliga aktörer kan vara medlemmar. Organisationen grundades 2009 av 13 företag och organisatio­ ner, Akademiska hus, DTZ, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö och Stockholms stad, Skanska, Sweco, Vasakronan och White Arkitekter. De arbetar i första hand med miljöcertifie­ ringar av byggnader samt utbildningar i mil­ jöcertifieringssystem för byggnader, stadsdelar och anläggningsprojekt. Hittills har cirka 1 800 byggnader miljöcertifierats i Sverige.

Vilka går era kurser? – Alla möjliga, skulle jag säga, längs hela 61


Boappa 2

Effektivt kommunikationsverktyg för er förening - nu helt gratis Sedan 2015 har Boappa tillhandahållit en digital kommunikationsplattform som idag har över 800 anslutna BRFer och samfälligheter. Boappa förenklar och effektiviserar styrelsearbete och förvaltning, skapar tryggare boenden och förbättrar grannsämjan, vilket bidrar till att man snabbare når ut med information och kan fokusera på det som är viktigt för föreningen och medlemmarna. Största nyheterna med Boappa 2: - Alla boendeformer: BRFer, samfälligheter, hyreshus, grannskap, fritidsbyar och kolonistugeområden. - Flera boenden i appen: Varje användare skapar sitt Boappa ID och lägger in alla boenden som är relevanta för dem. - Mobil administration & bokning: Administrera appen via mobil, läsplatta eller dator. En publik hemsida för mäklare ingår också.

Mats Isenberg Grundare & VD Boappa AB

GÖR SÅ HÄR - nu helt gratis! • Styrelse: aktivera er förening på boappa.com • Boende: ladda ner “Boappa 2” eller logga in på boappa.com


tema

kedjan som är involverad i att bygga hållbart. Från VVS-folket till den sustainable financeansvarige. Det är folk från fastighetsbolagen, tekniska konsulter och arkitekter.

rusta upp för att energieffektivisera och även se över materialen och ta hänsyn till i vilken mån byggnaden bidrar till social inkludering i utsatta områden. I detta sammanhang lägger hon till att det verkligen inte alltid är bäst att riva och bygga nytt. I certifieringskraven ingår även att en byggnad ska vara bra för människor att vistas i. Cecilia tar Swedish Green Building Councils största certifieringssystem, Miljöbyggnad, som exempel, där kraven är att alla byggnader minst ska uppnå aktuella myndighetskrav.

Vilka är de största utmaningarna för byggbranschen när det gäller att bygga hållbart och samtidigt skapa miljöer där människor mår bra? – De största utmaningarna för byggbolagen är att under byggskedet se över energiåtgången och transportmedlen och att använda bra material.

Största utmaningarna för fastighetsägarna då? De som förvaltar även äldre hus? – Deras största utmaningar är att senast 2045, vilket är beslutat av riksdagen, skapa byggnader som har en hel livscykel, från byggstart till rivning, som är helt klimatneutral. Det kommer att kräva innovation, samverkan och nytänkande affärsmodeller. Av alla byggnader i Sverige är i dag bara cirka två procent att betrakta som nya, övriga är följaktligen äldre. – Här måste fastighetsägarna renovera och

Hur mäter man detta?

I detta ligger en avvägning för att få balans mellan energiförbrukning och att människor samtidigt ska må bra i byggnaden.

– I detta ligger en avvägning för att få balans mellan energiförbrukning och att människor samtidigt ska må bra i byggnaden. Människan är i fokus, säger Cecilia, som själv är civilingenjör med kemiteknik i grunden och tidigare har arbetat med hållbarhetsfrågor, projektledning och ledarskap. Hon tar fönster som exempel. Energimässigt kan det vara bäst att ha få eller små fönster men det blir i så fall hus människor inte skulle trivas i. Universitetsbiblioteket i Karlstad är certifierat av Swedish Green Building Council.

63


Fastighetshygien på riktigt Lukt-, mögel- och bakteriekontroll i fastigheter

Fettfria imkanaler och luktreducering från restauranger

Hygien och bra inomhusmiljö i hem och på kontor

AirCare stoppar okontrollerad bakterietillväxt i hela utrymmet – och därmed dålig lukt. Passar i synnerhet i soprum och alla andra lokaler som har problem med dålig lukt eller mögel.

OGR förhindrar uppbyggnad av fett i imkanaler och motverkar dålig lukt. Passar utmärkt för fastigheter som inhyser en restaurang. Värme från kökets imkanaler kan dessutom återvinnas.

Basic stoppar tillväxt av mögel, tar bort mögellukt, renar luften och bryter ner emissioner från material som ökar risken för astma och allergier. Passar för hem, kontor, skolor och inom vården.

Vi har arbetat med inomhusklimat i 15 år. På vår hemsida www.biozone.se ser du alla våra produkter! BioZone Scandinavia AB 070 733 04 14 info@biozone.se

Det personliga byggföretaget du kan lita på Oljibe utför både nybyggnad och ombyggnad av fastigheter, kontor, butiker, skolor, industrilokaler, forskning/labb, vårdboenden och samhällsbyggnader. Vi har stor erfarenhet av samverkansentreprenader/ partnering, tidiga skeden och att bygga under pågående verksamhet. Vi bygger förtroenden.

Alltid redo för spännande projekt!

Oljibe är ett familjeägt byggföretag som aldrig varit i en juridisk tvist sedan starten för 68 år sedan. Koncernen omsätter cirka 600 mkr med verksamhet i Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Läs mer om oss på www.oljibe.se


tema

De vanligaste miljöcertifieringssystemen «Miljöbyggnad» är en svensk miljöcertifiering för hållbara byggnader som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Med hjälp av 16 olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material mäter Miljöbyggnad miljön. Miljöbyggnad ägs och utvecklas av Sweden Green Building Council, som även genomför certifieringarna. Den som äger en fastighet och vill certifiera den rekommenderas av organisationen att anlita en certifierad miljöbyggsamordnare. Då blir processen enklare. Detta är det mest använda certifieringssystemet i Sverige med över 1 100 certifierade byggnader.

«GreenBuilding» är till för företag och organisationer som vill effektivisera energianvändningen i sina lokaler. Kravet är att byggnaden ska använda 25 procent mindre energi än tidigare eller jämfört med nybyggnadskraven i BBR, Boverkets Byggregler. Detta var ett EU-initiativ för att snabbt få energieffektivisering i byggoch fastighetssektorn. Sedan juni 2010 ansvarar SGBC för GreenBuilding i Sverige.

Den som äger en fastighet och vill certifiera den rekommenderas av organisationen att anlita en certifierad miljöbyggsamordnare. Då blir processen enklare. BREEAM-SE är ett system som kommer från Storbritannien och är ett av de mest använda i världen. Det används för kontor, kommersiella byggnader och bostäder oavsett storlek. Det använder väsentligt fler indikator än de tidigare nämna systemen. SGBC har utvecklat en modell för svenska förhållanden, därav tillägget -SE. Certifieringens höga krav handlar inte bara om att bidra till en bättre miljö utan även om att byggnaden ska vara en bättre investering eftersom internationella och svenska investerare ser ett högre värde i byggnader vars miljöcertifiering kan jämföras på en internationell marknad. BREEAM-SE används för att certifiera nyproducerade byggnader och deras miljö­ prestanda bedöms inom ett antal olika

områden. Bland annat bedöms och poängsätts byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering. Även projektledning, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till ingår i bedömningen. Extrapoäng kan ges beroende på hur innovativ byggnaden är när det gäller tekniska lösningar. Även befintliga byggnader kan certifieras inom samma områden i BREEAMs internationella system. Sweden Green Building Council arbetar även med två system för att certifiera infrastruktur och stadsdelar: CEEQUAL, även det brittiskt, bedömer och betygssätter hur anläggningsprojekt hanterar hållbarhetsfrågor. CITYLAB handlar om att utveckla hållbara stadsdelar. I dag finns en guide samt ett certifieringssystem för utveckling av en hållbar stadsdel redan i det tidiga planeringsskedet. I slutet av 2019 ska även guider lanseras, med tillhörande certifieringssystem för uppbyggnads- och förvaltningsskedet i stadsbyggnadsprocessen. För det här området finns också utbildning och kunskapsutbyte. 65


tema

Eminent – Sveriges första byggnads som är byggd enligt Well-standarden.

Kontor i Hyllie med extra allt En av de mer kända internationella certifieringarna för byggnader är Well Building Standard. Den utgår från sju krav som påverkar vår hälsa: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Standarden utvecklades i USA i samarbete mellan arkitekter, läkare och olika forskare. Syftet är att väva samman det bästa inom design och konstruktion med faktabaserade folkhälsointerventioner, där det sistnämnda står för det som syftar till att förbättra eller skydda hälsan hos människor, system eller hela samhällen. Den första kontorsbyggnaden som byggs i Norden enligt Well-standarden är döpt till Eminent och finns i Hyllie utanför Malmö. Inflyttning ska ske i januari nästa år och byggherre är Filip Elland, hållbarhetschef Castellum. på Castellum. 66

Vi följer samhällsfrågor som den ökande psykiska ohälsan, digitaliseringen och även hälsotrenden och vi vill helt enkelt göra något mer för att skapa attraktiva kontor. Filip Elland är hållbarhetschef på Castellum: – Vi följer samhällsfrågor som den ökande psykiska ohälsan, digitaliseringen och även hälsotrenden och vi vill helt enkelt göra något mer för att skapa attraktiva kontor. Vi vet i dag också att den fysiska och sociala miljön är oerhört viktig för vår hälsa, säger han. Han besökte själv för några år sedan ett bygge i Stockholm som hade verkligt bra miljövärden, men det handlade om de hårda värdena, som materialval. – Jag blev faktiskt lätt besviken och tänkte att vi borde göra något mer. För att ta några konkreta exempel från huset som byggs i Hyllie så finns exempelvis dricksvattenstationer på minst var 30:e meter i hela fastigheten. Här är också luftigare då inner-

takshöjden är 2,75 meter jämfört med svensk standard 2,70 m. En bistro ska det bli med näringsriktig och närproducerad mat. Och det blir ingen Cola eller annan läsk så långt ögat når. En del av det som ska serveras ska komma från husets egna odlingslotter på takterrassen. På taket ska även så kallade well-spots finnas för träning och gröna områden med växter. I huset finns också utrymme för konst, design och musik och folk ska uppmuntras att gå i trapporna.

Hur ska ni uppmuntra folk att gå i trapporna i detta hus med nio plan? – Vi söker efter ett moment av gamification, det ska vara uppmuntrande och intressant att gå i trapporna. Ja, och så skjuter vi fram trapphuset i byggnaden, och gömmer hissarna längre in, säger Filip.


Nytt kontor med centralt läge i Malmö ca

700 m2

Här erbjuder vi en ljus, luftig lokal i en modern kontorsfastighet. Lokalen finns på tredje våningen och passar väl till företaget som söker ett representativt kontor med ett centralt läge. Här är det generöst ljusinsläpp och planlösningen kan med enkelhet anpassas utifrån ert företags behov och önskemål. Idag är planlösningen öppen i kombination med flera kontorsrum. I fastigheten finns även etablerad restaurang, frisör och bank. Välkommen att kontakta oss för mer information och för att boka visning.

VÄSTRA HAMNEN www.klovern.se

010-482 78 00 | malmo@klovern.se

#parkensomgörskillnad

Det finns <1000 persiska leoparder i det vilda. Nordens Ark deltar i ett världsunikt räddningsarbete för att bevara arten. Var med och rädda den persiska leoparden! © Chris Godfrey

Swisha ”GåvaPL” 123 900 1967


Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

S SNYGGA GE

GE

U

TO

E ST

SVE RI

HÅLLBARHET FÖR GENERATIONER

M HUSBY

G

Inspiration • Filmer • Tips & råd

#byggaute


fastigheter

Stockholms nya takbar - under stjärnorna

Nu är Stockholm under stjärnorna och den nya takparken vid Brunkebergs torg invigd på allvar. 1 200 kvm takhäng mitt i city med flera barer, restaurang, konstgalleri, utegym och yoga 50 meter ovanför marken. Av åsa larsson

S

tockholm under stjärnorna är den nya takbaren vid Brunkebergstorg, torget som på senare år har förvandlats från en tråkig, bortglömd bakgård till ett nytt kvarter – Urban Escape – med hotell, butiker, restauranger, kaféer, barer och mötesplatser. Granne med slottet och med en svindlande utsikt över Stockholms takåsar och vatten är stället som gjort för en fin sommarkväll. Invigningsdagen är det bitande kallt i luften, men solen skiner och det är lätt att få vi en känsla av hur stämningen kommer att bli här i sommar. – Takparken kommer att fyllas med streetfood, fotbolls-VM, yoga, utomhusbio och musik. Vi vill uppnå en festivalkänsla med mycket

liv och rörelse, säger Henrik Jakobsen, Director of Food & Beverage på At Six och ansvarig på Stockholm under stjärnorna.

Stockholm under stjärnorna erbjuder tre barer och en matsatsning som andas internationell streetfood. Och i ena änden av taket finns ett gammalt biljettbås som förvandlats till radiostation med dagliga sändningar. Ambitionen med Stockholm under stjärnorna är att skapa en folkpark med härlig stämning där det ska kännas självklart att vilja stanna kvar när solen gått ner. – Här ska det bubbla hela sommaren, fortsätter Henrik Jakobsen.

– Detta är unikt i Europa, säger Petter Stordalen entusiastiskt. Han är en av dem som tidigt klev in i projektet att utveckla kvarteret Urban Escape till ett område fyllt med liv under dygnets alla timmar. AMF-fastigheter ligger bakom initiativet och Petter Stordalen är mycket entusiastisk över samarbetet med dem. – De hade en ambition som handlade om stadsutveckling och inte bara om att utveckla en fastighet till en vinstdrivande verksamhet, som många andra fastighetsbolag, säger han. Vi avbryts av ljudet från fastigheten bredvid, där det fortfarande byggs. Och innan någon ens hinner tänka tanken att vi befinner oss omgiven av byggarbetsplatser tar Petter Stordalen ordet igen: – Jag älskar lyftkranar, för då händer det något. Då är det utveckling i stället för stagnation, säger han och viftar med armarna för att förstärka det han säger, och med ens känns slamret från taket bredvid inte längre som ett störande moment. 69


fastigheter

De som förfasar sig över de svenska regniga somrarna behöver inte misströsta. Naturligtvis har entreprenörerna haft vädret i åtanke när de planerade takparken och det kommer att finnas ett flexibelt tak som kan justeras vid behov. – Där borta kommer vi att ha en pergola som ska glasas in så att man kan vara där även i vinter, säger Henrik Jakobsen och pekar på den delen av taket som ligger på andra sidan baren.

Takparken kommer att fyllas med streetfood, fotbolls-VM, yoga, utomhusbio och musik. Vi vill uppnå en festivalkänsla med mycket liv och rörelse.

Stockholm under stjärnorna nås via ingången vid Brunkebergstorg 2–4, du åker upp till 14:e våningen till restaurang Tak och går sedan mellan fastigheterna på en helt nybyggd bro till taket på byggnaden bredvid, Gallerian. Totalt utgör Tak och Stockholm under stjärnorna 2  500 kvadratmeter taklandskap med 360 graders utsikt över hela Stockholm.

Stockholm under Stjärnorna Invigt: 5 maj 2018 Adress: Brunkebergstorg 2–4, City.

70

Petter Stordalen berättar entusiastiskt om arbetet bakom den nya takparken.


Industritakskjutportar

Brandskjutportar

upp till 2,5 m / s

Snabbrullportar

Lastningsteknik

m ko Vi

nsera pe

r det so

m

sa kn

as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

Hörmann – din heltäckande samarbetspartner Vi utför service på alla fabrikat

Officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet


fastigheter

En anrik byggnad i Stockholm öppnar återigen upp för unga vetgiriga. Vi besöker en grönskande oas på ett tak i Stockholm. Här skapar Bee Urban hållbar stadsutveckling. Graffitin släpps in på Malmö Centralstation samtidigt som resenärerna ska få bättre service. Av Redaktionen

Trädgårdsmästare Karin Eliasson.

Observatoriet öppnar återigen

Nu ska Observatoriet i Stockholm iordningställas för att kunna ta emot elever och lärare igen. Det är SISAB som har det ärofyllda uppdraget att se över den historiska byggnaden. SISAB har förvärvat fastigheten av Kungliga Vetenskapsakademien och nu planerar Utbildningsförvaltningen tillsammans med Vetenskapens hus att kunna erbjuda skolklasser och lärare utbildning och fortbildning i de gamla anrika lokalerna. Planerad start för den nya verksamheten är vid årsskiftet.

– Det är ett hedrande och utmanande uppdrag att ta hand om en sådan här unik fastighet, säger Claes Magnusson, vd för SISAB. På Observatoriet sker också en världsunik forskarinsats. Sedan 1756 har man mätt temperatur och nederbörd tre gånger dagligen. Det är därför den enda plats i världen där vädret observerats kontinuerligt i drygt 250 år. Mätningarna sköts numera av SMHI. I april tilldelades de utmärkelsen “Centennial station” av världsmeteorologiorganisationen WMO.

Biologisk mångfald på tak

I början av maj invigdes Bee Urban Evolution Lab, ett 800 kvadratmeter stort showroom för hållbar stadsutveckling på Garnisonens tak mitt på Karla­vägen i Stockholm. Här odlas grönsaker, frukt, bär och blommor samtidigt som den biologiska mångfalden främjas. Hit kan fastighetsägare, skolor, företag och privatpersoner komma och lära sig mer om urbana ekosystem och modern miljöteknik. Taket kommer också att vara en plats för mat- och kulturupplevelser. – Visionen med Bee Urban Evolution Lab är att människor ska återupptäcka ”taket” med alla dess bortglömda möjligheter. Vi vill stärka stadens ekologi och få storstadsborna att förstå hur biologisk mångfald, odling och kompostering hänger ihop, säger Josefina Oddsberg Gustafsson, vd och grundare av Bee Urban. Anläggningen kommer att drivas med solceller i en unik solinstallation där ekologi möter estetik och effektivitet. Bakom solcellerna står Utellus.

72

Färgglatt och ökad service på Malmö Centralstation Nu är det färgglatt på Malmö Centralstation. Artistkollektivet Street Corner har fått i uppdrag att måla ett 115 kvadratmeter stort byggplank med graffiti i Glashallen på stationen. – Vi kommer att bygga om i Glas­ hallen fram till i sommar och vill därför bjuda resenärerna på något kul att

titta på i stället för bara byggplank, säger Isabella Klapperup, centrumledare på Jernhusen, som förvaltar stationer runt om i Sverige. Dessutom utökas servicen till resenärerna. Stationen kommer att få två nya lokaler för mat och annan service vid rulltrapporna ner till Citytunneln.


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se | www.kabe-mattan.se


DET SKA VARA ENKELT ATT HYRA FÖRRÅD FÖRSTA MÅNADE GRATIS*N * Gälle r utvald a förrå d

020-670 670 WWW.24STORAGE.SE BORÅS ESKILSTUNA GÖTEBORG KUNGSBACKA KUNGÄLV MALMÖ STOCKHOLM TROLLHÄTTAN UDDEVALLA


I samarbete med Rosaleda fastigheter

Köpa hus i Spanien och

investera i livet Maria Johansson Cruz och hennes familj lever i Torrevieja i Spanien. Tillsammans äger och driver hon och hennes man Leo företaget Rosaleda fastigheter och säljer bostäder i kustområdet på Costa Blanca. Hon ångrar inte beslutet flytta till sydligare breddgrader. Här är livet lugnare och de har fått bättre livskvalitet. Dessutom håller de spanska skolorna högre klass än de svenska.

J

ag tycker att det handlar om att investera i livet och investera i sig själv. Här har man ofta bättre råd att kunna unna sig det som man kanske saknar hemma. Exempelvis är många livsmedel billigare och frukter och grönsaker håller dessutom hög kvalitet, säger Maria Johansson Cruz. Till området runt Torrevieja är det många som söker sig av medicinska själ. Där finns två nybyggda sjukhus i trakten som håller hög klass och klimat med över 300 soldagar om året och milda vintrar som får reumatiker att må bra. – Vi har också flera saltsjöar utmed Costa Blanca. De gör att luften innehåller mycket salt, personer med till exempel kol eller hjärtproblem har mycket enklare att andas. Livet i Spanien är också lugnare, enligt Maria. I Sverige är vi uppkopplade hela tiden och arbetar hårt. – Hemma lever vi för att arbeta och här i Spanien arbetar människor för att kunna leva det liv som de vill. Man måste vara medveten om att det är en annan mentalitet i Spanien – en mañana mañana-inställning. Maria berättar att det när hon först kom hit kunde hon bli irriterad. – Men efter en tid vänjer man sig och då mår själen otroligt bra.

Ni säljer bostäder. Varför ska man köpa i stället för att hyra sitt semesterboende? – Många familjer som åker i väg på charter på semestern upplever en stor stress. Den börjar redan några dagar innan resan när ska packa sina egna saker och barnens, komma ihåg att få med allt som exempelvis mediciner ifall något händer, och när de väl är på plats tar det någon dag eller två innan de kommit i ordning så att de kan slappna av. Med ett eget hus finns däremot redan det

Mitt bästa råd är att prata med folk och höra efter vilka områden andra tycker om. Hyr ett hus eller en lägenhet innan ni köper. mesta på plats. Plåster, vattenflaskor, semestergarderoben och vad mer som kan behövas. Man kan resa ned men en lätt packning och semestern börjar redan på planet.

Har du några tips till dem som funderar på att köpa? – Mitt bästa råd är att prata med folk och höra efter vilka områden som andra tycker om. Hyr ett hus eller en lägenhet innan ni köper. Kom hit och åk runt och titta själva. Personligen tycker hon att de stora utlandsmässorna i Sverige mest är slöseri med tid. – Att köpa hus eller lägenhet är ju en stor investering. Leta upp en lokal mäklare som finns på plats, de vet bäst. Jag vill också slå ett slag för de mindre mäklarna. Hon förklarar att många av de mindre mäklare fortsätter att hålla kontakt med sina kunder

långt efter att affären är avslutad och hjälper dem med praktiska ting. När INRIKES ska intervjua Maria blir telefonsamtalet försenat. Hon hade hjälpt ett par som haft fått problem med elen när de kom till sitt hus. – Då rycker vi ut och hjälper till. Vi vet ju vem man ska kontakta, och hur, om något uppstår, säger hon. Innan vi avslutar samtalet poängterar Maria till ett ämne hon tycker är viktigt för dem som funderar på att flytta hit och bo här året om – skolan. – Många pratar om flumskolan i Sverige. Här är det något helt annat. Det är mer ordning och reda och kunskapsnivån högre. Här kan barnen läsa innan de börjar första klass, säger hon entusiastiskt. På Playa Flamenca finns det en svensk skola. Men Maria rekommenderar den inhemska om man ska stanna i Spanien, då barnen snabbt kommer in i kulturen, språket och får spanska vänner. – Det tar några veckor innan barnen kommer in i det, sedan är det inga konstigheter alls, avslutar hon. 75


region

EU-beslut

påverkar

Västerbottens tillväxt och infrastruktur

Västerbotten som region ligger långt upp i norr, men är ändå i hög grad sammanlänkad med övriga EU och de beslut som fattas centralt i Bryssel. De europeiska regionalfonderna utgör exempelvis en viktig delfinansiering för innovationsprojekt och för utbyggnaden av fiber i regionen. Samtidigt funge­ rar EU- finansieringen ofta som en hävstång för övrig projektfinansiering som bidrar till tillväxt och en hållbar utveckling i Västerbotten. Av Annika Wihlborg

76


Foto: Hemavanfly/Visit Västerbotten

region

77


projob.se

Våra kläder bevisar sitt värde varje dag i riktigt tuffa arbetsmiljöer och i ett tufft nordiskt klimat. Väl synliga, hållbara och komfortabla. Vi tycker att om de funkar bra i Sverige så funkar de bra överallt och arbetare över hela världen håller med oss. Testa ProJob. Vi tål det.

WHAT WORKS IN SWEDEN A New Wave Group Company

Projob_INRIKES_225x285.indd 1

2017-12-18 12:34


region

U

nder våren har EU-kommissionen presenterat förslag på en ny långtidsbudget som sträcker sig från 2021 till 2027. Nu väntar budgetförhandlingar mellan de 27 medlemsländerna och Europaparlamentet. Därefter ska Europaparlamentet och ministerrådet enas om den nya budgeten, så det är en relativt lång process innan den nya långtidsbudgeten klubbas igenom. Den nya långtidsbudgeten är förstås mycket viktig eftersom den inkluderar stora delar av EU:s verksamhet, bland annat olika typer av fonder och program. I Västerbotten är det förmodligen regionalfonderna som många i första hand associerar med EU-medel. Den europeiska regionalfonden och den europeiska regionala utvecklings­ fonden har enligt budgetförslaget tilldelat övre Norrland, vilket inkluderar Västerbotten och Norrbotten, 1,7 miljarder kronor.

EU-finansiering med hävstångseffekt – Det kan låta som en relativt liten summa med tanke på att det ska räcka i sju år, men EU-pengarna resulterar ofta i en hävstångseffekt eftersom de tilldelade medlen matchas med ungefär lika mycket finansiering från svenskt håll. Dessutom resulterar EU-finansierade satsningar ofta i ytterligare lokal medfinansiering från olika håll, vilket ytterligare förstärker hävstångseffekten, säger Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office, som representerar övre Norrland i Bryssel. Den föreslagna summan för de kommande sju åren är i samma storleksordning som föregående sjuårsperiod. Den ska bland annat bidra till att finansiera satsningar med fokus på innovation och klimatomställning. – Jag brukar beskriva regionalfondspengarna från EU som ett smörjmedel för övre Norrlands innovationskraft. Regionalfondspengarna fyller

Jag brukar beskriva regionalfondspengarna från EU som ett smörjmedel för övre Norrlands innovationskraft.

Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office.

79


Utan kompromisser – eller kompressorer att producera och distribuera kyla till datahallar. Men om driftsavgöra sker det utan kompromisser eller kompressorer. Lyckad konstruktion See Cooling lyckas dagligen med det som är görbart. – Med vår konstruktion blir det inga cold eller hot spots, berättar VD Magnus Braxell.

”Med vår konstruktion blir det inga cold eller hot spots.” – Magnus Braxell, VD

Hemligheten ligger i

ingenjör i grunden, och har skapat en teknik som minimerar temperaturförluster i varje steg av såväl kylproduktionen som distributionen. Resultatet är världens grönaste kylningssystem, med förnybar energi och kraftiga sänkningar av koldioxidproduktion. – Driftsekonomin är oslagbar. Telia som är miljoner i energikostnader genom den här tekniken, avslutar Magnus Braxell.

FAKTA SEE Cooling grundades 2010 och är marknadsdatahallskylning. Tekniken är byggd för lägsta miljöpåverkan och driftskostnader kombinerat med högsta robusthet och driftsäkerhet.

Läs mer på: www.seecooling.com

Ropus nordic

UTHYRNING AV INDUSTRIKOMPETENS www.ropus.se | 021 470 97 97 | 070 091 52 28


Umeå är en av EU:s Smart Cities Till skillnad från de statsbidrag som den svenska regeringen tidigare beviljat är EU:s regionalfondspengar alltid en del av en långsiktig satsning. Det stimulerar Västerbotten att arbeta långsiktigt med innovationsfrågor och strategiska projekt med inriktning mot en hållbar klimatomställning. Regionalfonderna bidrar även till en ökad samverkan mellan Västerbotten, Norge och Finland. För Västerbottens del fyller EU:s forskningsprogram en viktig funktion. Universiteten i Umeå och Luleå har på senare år blivit allt bättre på att söka medel från och verkligen ta del av forskningsprogrammen. Dessutom har forskningsfonderna växt på senare år, vilket innebär att det finns mer pengar att söka. Umeå är dessutom en av flera europeiska städer som ska bli en så kallad Smart City där teknik,

marknad och konsument samverkar för hållbara och smarta teknologier och lösningar. Projektet heter RUGGEDISED. Umeå är en av de vinnande städerna i ett internationellt partnerskap, som tillsammans med Rotterdam och Glasgow, beviljats 180 miljoner kronor i projektmedel från EU:s H2020-program.

Nya Kvarkenfärjan kan vara i trafik 2021 EU-medel fyller också en nyckelfunktion för infrastruktursatsningar i Västerbotten. Två av de absolut viktigaste infrastrukturprojekten i Västerbotten är Norrbotniabanan och den nya Kvarkenfärjan. – Kvarkenfärjan är en del av EU-projektet Midway Alignment of the Core Corridors, som ska främja förbindelserna mellan starka och snabbväxande regioner som bland annat behöver effektiv färjetrafik. Västerbotten i Sverige och Österbotten i Finland är två sådana regioner, säger Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten.

Foto: Miday Alignment

en strategiskt viktig roll för Västerbottens utveckling, säger Mikael Janson.

Foto: Hemavanfly/Visit Västerbotten

region

81


Var det då så bra i storstan?

TM behöver förstärkning på alla våra orter. Vi söker Byggnadsingenjörer och Arkitekter samt Ingenjörer inom installationsteknik med några års erfarenhet. Läs mer på: www.tm.nu Välkommen hem!

Renoveringstankar? Med mer kunskap blir det mindre fel. www.hallahus.se

MIKAEL WIEHE

Visfestival Holmön ALLTID SISTA HELGEN I JULI

Ett besök på Holmön, strax norr om Umeå en färjetur ut i havet, är en magisk upplevelse speciellt under visfestivalen Fredag 27 juli bjuder vi på lokalproducerat med bl a Frida Selander med Jonas Knutsson Quartet och Vi heter JA!

ANNA STADLING

Lördag 28 juli presenterar vi Mikael Wiehe, Lise & Gertrud, Anna Stadling, Östen med Resten och många fler

Läs hela programmet och köp biljett på visfestivalen.nu Boka också bekväma Visresan Buss från Umeå centrum, färja till Holmön och konsertbiljett

27-28 JULI 2018


Foto: Hemavanfly/Visit Västerbotten

Foto: Johan Gunseus

region

Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten.

Strategiskt viktig länk i E12-stråket

Foto: Patrick Trädgårdh

Finansieringen är förstås en nyckelfråga för att visionen om en ny färja ska kunna förverkligas. Finlands regering har utlovat 250 miljoner kronor och Vasa Stad har avsatt lika mycket. För närvarande pågår även diskussioner i Umeå kommun kring finansieringen av färjan. Europeiska Investeringsbanken har indikerat att de kan bidra med en långsiktig delfinansiering till en mycket förmånlig räntekostnad. Region Västerbotten har i sin länstransportplan medel för att medfinansiera nödvändiga kompletterande insatser som krävs i Umeå hamn samt utveckling av järnvägen till hamnen. Målsättningen är att den nya färjan ska vara i trafik under 2021. Norrbotniabanan är ett annat strategiskt

EU-samverkan via Midway Alignment bidrar till att Västerbotten länkas ihop med övriga EU via Botniska korridoren. – Kvarkenfärjan är en strategiskt viktig länk längs Europaväg 12. Det finns en väl funge­ rande färjetrafik på sträckan redan i dag, men eftersom den nuvarande färjan har över 30 år på nacken behöver den tas ur trafik allt oftare för att uppfylla sjösäkerhetsreglerna. Därför krävs en ny passagerar- och godsfärja. Den nya Kvarkenfärjan ska byggas med ny och miljövänlig teknologi med innovativa material som bland annat gör att den blir mer energieffektiv och får bättre driftsekonomi samtidigt som den får utökad kapacitet för godstransporter, säger Anna Pettersson. 83


Foto: Patrick Trädgårdh

region

Att rusta upp stambanan är inget alternativ om vi ska kunna tillgodose såväl industrins som privatpersoners behov av effektiva framtida transporter. mycket viktigt infrastrukturprojekt för hela övre Norrland. Det är en investering som i hög grad bidrar till regionens fortsatta tillväxt, inte minst genom att möjliggöra effektivare godstransporter. – Det är mycket glädjande att Norrbotniabanans första etapp, mellan Umeå och Skellefteå, finns med i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet. Från regionens sida arbetar vi förstås för att hela Norrbotniabanan, den 27 mil långa sträckan mellan Umeå och Luleå, ska byggas så snart som möjligt, säger Anna Pettersson. 84

Norrbotniabanan bidrar till öka kollektivt resande Enligt Trafikverkets beräkningar uppgår den samlade kostnaden för Norrbotniabanan till 30 miljarder kronor. Norrbotniabanan ingår i The core network, EU:s stomnät för tågtrafik. Det innebär att regionen kan söka EU-medel som täcker uppemot 50 procent av planeringsoch projekteringskostnaderna och uppemot 30 procent av byggkostnaderna. – Att rusta upp stambanan är inget alternativ om vi ska kunna tillgodose såväl industrins som privatpersoners behov av effektiva framtida transporter. På stambanan finns många backar och kurvor, vilket gör att godstågen inte kan lastas fulla. Dessutom är kapacitetstaket för stambanan redan nått. Norrbotniabanan skulle minska gods- och persontransporternas miljöpåverkan och bidra till ett ökat kollektivt resande. Finansieringen för hela projektet är ännu inte löst, men möjligheten att beviljas delfinansiering från EU är utan tvekan viktig, säger Anna Pettersson.


VÄLKOMMEN till

BOX DESTILLERI BUTIK, CAFÉ OCH GUIDADE VISNINGAR Öppet med servering och guidade visningar alla dagar juni till augusti samt första lördagen i övriga månader. Öppet året runt för bokade grupper och företag. För mer information – boxwhisky.se

MINST TVÅ VISNINGAR PER DAG UNDER SOMMAREN

CAFÉ MED FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

BOX WHISK Y.SE

Besök oss under Almedalsveckan i våra lokaler på Novgorodgränd 1 i Visby så berättar vi mer.

Larm- och elinstallationer med 70 års erfarenhet av förstklassig kvalitet och service

Du är även välkommen att delta på vårt varumärkesseminarium ”Vad är smart tillväxt?” den 5 juli.

www.nel.se Nordströms El i Umeå är familjeföretaget som levererar förstklassig kvalitet och extra bra service sedan 1947

Läs mer om vårt seminarium på: www.regionvasterbotten.se/varumarkesseminarium

Västerbotten är en innovationsregion

BOKA EN PROVNING

Samverka med regionen som satsar på smart tillväxt


Sveriges

mest miljö

medvetna mötesplats ! med den bästa maten från

sveriges bönder

Just nu

erbjuder vi 20% rabatt när Ni bokar konferenser med genomförande juni-december 2018. Gäller endast nybokningar och kan inte kombineras med andra avtal eller rabatter Ange kod: INRIKES Kapacitet för 2-310 personer.

Kontakt och mer info: www.sanga-saby.se info@sanga-saby.se 08-560 480 10

Inrikes helsida.indd 1

2018-05-21 14:35:12


Möten

Virtuella möten ofta effektivare än IRL

Virtuella möten i stället för att träffas fysiskt har blivit allt vanligare. Det har till och med blivit en naturlig del i vår tids ledarskap. Vilka är fördelarna med virtuellt möte jämfört med ett vanligt fysiskt och vad skiljer dem åt? Finns det något särskilt som man bör tänka på när mötet sker över nätet?

I

av åsa larsson

NRIKES har pratat med mötesexperten Pia Villför Larsson från Facilitatorhuset för att reda ut några frågeställningar.

Vad är egentligen ett virtuellt möte?

– Min syn är att virtuella möten är alla möten då man använder digitala medier, telefon, webb eller videokonferens, alltså när man inte träffas fysiskt.

Foto: David Sahlberg

Vilka är fördelarna med ett virtuellt möte jämfört med ett fysiskt? – Det finns en rad anledningar till att allt fler väljer att ha virtuella möten. Det största skälet är, enligt mig, att det sparar tid – på flera sätt. Dels för att du slipper resorna till och från mötet. Men det som många kanske inte tänker på är att ett virtuellt möte ofta blir effektivare än när ni träffas i verkliga livet. Det blir mindre sidosnack och ni kommer snabbare till kärnan. Det kan i sin tur leda till minskad stress. Pia menar att det också kan öka tillgängligheten. Du kan ha två möten på raken, med bara någon minuts mellanrum. Det ger också bättre möjligheter att organisera arbetsgrupper utifrån kompetens i stället för efter var folk bor. Ytterligare en fördel är att man ofta får direkt dokumentation under pågående möte. Särskilt om man sitter och arbetar i samma dokument under tiden. – Vi får inte heller glömma miljöaspekten – att färre resor också spar resurser i vår omvärld. Pia Villför Larsson, mötesexpert från Facilitatorhuset.

ni inte ser varandra är det ännu viktigare att alla aktiveras. Det kan vara svårt med möten där det finns flera som inte pratar, då vet du inte vilka som verkligen är där och en del kanske ”glöms bort” i dialogen. Några kanske håller på med annat, som att läsa mejl eller kolla Facebook – eller till och med har gått ifrån en stund för att hämta kaffe. En annan nackdel kan vara att tekniken krånglar eller att deltagarna inte vet hur de ska koppla upp sig så att det går åt onödig tid till att lösa det praktiska.

Och nackdelar?

Före mötet, är det något särskilt man ska tänka på i förberedelserna?

– I telefonmöten eller andra möten där

– Jag tycker att det mesta är som vid ett vanligt möte. Du bör vara lika förberedd och ha

tänkt igenom VARFÖR mötet hålls, VAD ni ska åstadkomma på mötet och HUR ni arbetar tillsammans. Och den informationen bör ha gått ut i inbjudan. En sak som tillkommer är att det ska finnas noggranna instruktioner för hur man kopplar upp sig. Erbjud gärna en möjlighet för den ovane att testa innan, särskilt om det är många deltagare. Då finns det inte utrymme för krångel. Det enklaste är att ha möte via telefonen. Alla har en telefon och den är enkel att använda. Om det är ett telefonmöte där man inte ser varandra tipsar Pia om att skicka ut en bild på alla som ska vara med på mötet. De får gärna vara placerade som att de sitter runt ett bord på bilden. 87


möten

Vid ett webbmöte bör var och en ha sin dator, även om flera sitter i samma rum – alltså en person per skärm. Då har alla lika nära till ordet när de pratar och det blir inget sidosnack, som det lätt blir när många samlas i grupp. – Det låter kanske lite lustigt, men det är otroligt effektivt. Det blir ofta mer dialog om ni kan ”titta” på den som pratar, även om det bara är ett foto i stället för bara en verbal presentation. Ett problem vid telefonmöten om det är flera deltagare och ni inte känner varandra så väl är att det kan vara svårt att veta vem som säger vad. – Ta för vana att alltid börja med att säga ditt namn när du tar ordet, så att alla vet att det är du som pratar.

Har du några andra tips på vad som kan vara bra att tänka på? – Vid ett webbmöte bör var och en ha sin dator, även om flera sitter i samma rum – alltså en person per skärm. Då har alla lika nära till ordet när de pratar och det blir inget sidosnack, som det lätt blir när många samlas i grupp. Det är viktigt att uppkopplingen fungerar 88

utan problem och att ljudet är bra. Om du sitter i en stimmig miljö kan det vara idé att använda ett headset, eller hitta ett lugnare ställe att samtala på. – Sitter du hemma – väldigt många som vabbar använder videokonferenser eller webb för att kunna ha möten när de inte är på plats – då är det viktigt att du går undan från resten av familjen. Av respekt för dem, men också för personerna som sitter i andra ändan. De ska veta vem som hör vad de säger och ”obehöriga” bör hållas utanför. – Vid möten där ni inte ser varandra är det bra att börja mötet så att alla får presentera sig med namn, så att ni vet vilka som är närvarande.

Finns det några slags möten som inte funkar virtuellt? – Jag tycker egentligen inte det, men där har

jag ändrat förhållningssätt med åren. Möjligtvis vid ett djupanalytiskt möte där det är mycket som ska ske samtidigt eller en längre konferens med många deltagare. För att ett virtuellt möte ska fungera tror jag att det är ännu viktigare än vid fysiska möten att man skapar kontakt och hittar en dynamik. Jag arbetar mycket med betydelsen av den icke verbala kommunikationen – där kroppsspråket ingår. I ett webbmöte ser du bara delar av överkroppen, och alla sitter vanligtvis ned, även mötesledaren. Du får förlita dig mer på vad du säger och hur, det går inte att förstärka budskapen med gester på samma sätt. – Avslutningsvis vill jag poängtera att det är viktigt att aktivera deltagarna under tiden. Det gäller i och för sig alla möten, men är ännu viktigare i webbmöten. Många blir snabbt uttråkade och börjar pilla med annat som mejl och chat utan att det syns i rutan. Ha korta presentationer, ställ frågor till alla deltagare och dra in dem i diskussionen för att få ett framgångsrikt virtuellt möte, säger Pia Villför Larsson.


Följ oss på

facebook.com/inrikes och

30 000 Upplaga

170 000 Läsare

inrikes_magasin

2 000 Grundad

Följ Inrikes Magasin Inrikes är magasiet för dig som reser i Sverige. Här möter du aktuella svenska profi ler och följer med oss landet runt. www.inrikesmagasin.se

INRIKES #2 2016

REGION VÄSTRA GÖTALAND VÄXTER PÅ GRILLEN

#8 2014

TEMA JAKT ATTRAKTIVA KOMMUNER

www.inrikesmagasin.se

SVERIGES BÄSTA NÖJESPARKER BESÖK PÅ SLOTTET

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK

#11/12 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#2 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#6/7 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

UPPTÄCK GÖTEBORG BÄSTA TAKRESTAURANGEN

#5 2016

REGION SKÅNE FRAMTIDENS FASTIGHETER

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#8 2016

ALLT FLER PÅ VANDRING REGION: SKÅNE & ÖRESUND

ENTREPRENÖRSSKAP – EN LIVSSTIL SNABBARE MED ELCYKEL

MIDDAG PÅ KLUBBEN SPA & MÖTEN

TEMAN: LOGISTIK, TRÄNING & MÖTEN

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#5 2015

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

JULBORDET ÄR UPPDUKAT REGION: VÄSTERBOTTEN

MILJÖMÄRKTA FASTIGHETER BOKA MÖTE I UPPSALA

#9 2016

#3 2013

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

TEMAN: ENTREPRENÖRER, KONTOR & TRANSPORTER MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK


bil

Rolls-Royce Dawn Black Badge - en ungdomligare klassiker INRIKES tar en tur och provkör Rolls-Royce-cabrioleten som ska locka fram en mörkare sida av föraren i dig. Det är en ny modell från det traditionella lyxvarumärket som framför allt ska dra till sig de yngre bilentusiasterna. text Andreas Bergman foto Marcus Berggren

90


bil

91


VIBENITE® 290. THE WORLD'S HARDEST STEEL. WHAT IF ... ... YOU COULD PRODUCE WITH DOUBLE FEED AND TWICE THE TOOL LIFETIME? ... THAT TOOL WAS DESIGNED SPECIFICALLY TO YOUR NEEDS? ... YOU COULD TRY OUT NEW IDEAS EASILY?

Vibenite® steels - ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” ”Vibuilt lyfter dina grundbekymmer” www.vbncomponents.com for bort the long run. Vi lyfter, stabiliserar och återställer 2bort ”Vi lyfter grundbekym 5 ådina r s erfare sjunkna industrigolv n het av Vi lyfter, stabiliserar och återställer lyft/sta och Vi lyfter, stabiliserar 25 biliseråterställer å ing m Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss r o t indus s sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv trisida n erfare

n

Metoden som Golvlyftarna

hethål av där materialet injekteras. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara ly borrar 12 mm ft/sta Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss biliser ing använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu är miljögodkänt expanderar ggr. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. strisid

an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi bort dina grundbekymmer” grundbekymmer” ”Vi lyfter bort Vilyfter lyfter med millimeterprecision

”Sättninge hela 17cm Vännäs D rekommende tack v profession

www

t av tack vare deras lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring

a

n En kostnadseffektiv metod med minimala störninga Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gå

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

www.reco.se

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom 5åråsnytt.rsi förhållande hela 17cm innan åtgärd. till andra alternativ och miljövänligare än att erfaereoch gjuta sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv rfnahre Vännäs Dörr AB kan et

” r s ” t av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

Er produktion/försäljning kanlyfortgå under gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv sjunkerarbetets mer stdet ab inte Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. mot in ilisering produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Vi lyfter med millimeterprecision Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. du Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

aa nv

www.reco.se

1

strisid

”Sättningen i golvet var och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD EFTERBetongplatta ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vårt material blandat 2 Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm med makadam FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 alternativ ggr. och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. rekommendera Golvlyftarna Underliggande jordlager Vännäs Dörr AB kan 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 3 Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 kvadratmeter. professionella arbete”. Er produktion/försäljning Lyfterton Ertper sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deraskan fortgå under arbetets gång!”

ering idan

an

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

www.reco.se

professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

” ”

Vännäs Dörr AB kan

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen Tfn. 072–729 13 14, 072–729 kontakt@golvlyftarna.s

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

1

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras Betongplatta ar FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 2 d.Stabiliserar Ert industrigolv1. 12såmmdet inte sjunker mer med makadam www.reco.se hål borras FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Underliggande jordlager En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1

Betongplatta

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Betongplatta

2

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

arna

”.

m

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

1

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager

3

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Golvlyftarna Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

FÖRE ÅTGÄRD

1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


bil

D

et finns inget mer effektivt sätt att signalera till omvärlden att man är framgångsrik än att köpa en Rolls-Royce. Förr i tiden förknippades rikedom med äldre herrar, men vindarna har vänt. Nu för tiden finns det enormt rika människor som inte ens har ett tjog år på nacken. Den yngsta personen som stolt kan titulera sig som ägare av en Rolls-Royce är blott 19 år gammal, och för att uppmärksamma detta har det brittiska ultralyxmärket börjat erbjuda modellerna Dawn, Ghost, och Wraith i så kallat Black Badge-utförande. Tanken är att dessa bilar ska utgöra en mer ungdomlig tolkning av ett märke som fullkomligt osar tradition. För att undersöka huruvida Rolls-Royce fattat ett förnuftigt beslut tog jag en provtur i cabrioleten Dawn. Jag fick även visshet i hur det är att vara ung och rik. Inte helt fel, kan jag rapportera. Det första som blir uppenbart är det faktum att den Dawn Black Badge jag testade inte är svart, utan silvrig. Detta må framstå som något paradoxalt, men Black Badge innebär egentligen bara bättre prestanda, ett dovare motorljud, och diverse svarta exteriördetaljer. Bilen är alltså tänkt att framkalla den mörka sidan av

I Sverige anses det ofta vulgärt och motbjudande att visa upp sin rikedom för omvärlden, men att göra det i en Rolls-Royce verkar vara ett undantag.

Rolls-Royce. Även om testbilen var oerhört smakfullt konfigurerad med sin diskreta lack och bruna interiör ger den ett högst teatraliskt intryck. Varje resa förvandlas till något speciellt, inte bara för att den ser ut som en italiensk motorbåt, utan för att den drar till sig uppmärksamhet på ett spektakulärt vis. Under testperioden fick jag givetvis oceaner av avundsjuka blickar (bilen kostar trots allt närmare fyra miljoner), men mängden positiv respons var ändå överväldigande. I Sverige anses det ofta vulgärt och motbjudande att visa upp sin rikedom för omvärlden, men att göra det i en Rolls-Royce verkar vara ett undantag. Eftersom märket syns så sällan på svenska vägar blir det ett regelrätt evenemang varje gång man väljer att ta en tur i den. Om du ogillar uppmärksamhet är det alltså mer passande att bära en kostym tillverkad av bladguld. Men nog om uppmärksamheten, hur är den att köra då? När man har funnit sig i att konstant befinna sig i centrum beskrivs körupplevelsen bäst som glidig. Dawn Black Badge avger ofattbara mängder pondus och den utplånar alla ojämnheter i vägen likt en ångvält. Bilen är 93


bil

dock inte så bortkopplad från omvärlden som man kan tro, men trots det och Rolls-Royces försök att göra den mer sportig är den inte ett dugg sportig. Ja, svenska vägars grovhet gör sig ibland gällande, men kritiken är ändå marginell. Vi talar trots allt om världens tystaste cabriolet, och det har Rolls-Royce åstadkommit med ett tak tillverkat av tyg i stället för plåt. Mäkta imponerande! Dawn Black Badge må vara tyst med taket uppe, men det är med det nedfällt som upplevelsen blir som bäst. Det maffigt diskreta ljudet från den monstruösa V12:an under huven är påtagligt, men inte anskrämligt. Bilen är dessutom anmärkningsvärt snabb, vilket mer än 600 hästkrafter garanterar, men samtidigt uppmanar den inte föraren att köra som en vettvilling. Väghållningen påminner lite om en långtradares, vilket också får en att känna sig som vägarnas kung. Det kanske inte är särskilt eftersträvansvärt, men det är ändå omöjligt att inte känna sig lite smått elitistisk när man sitter bakom ratten på en Rolls-Royce. Ljudsystemet är dessutom utomordentligt bra, vilket 94

Rolls-Royce Dawn Black Badge

Motor: 6,6-liters, V12, bensin, 601 hästkrafter, 840 newtonmeter Kraftöverföring:  8-stegad automatlåda, bakhjulsdrift Acceleration 0–100 km/h:  4,9 sekunder Toppfart:  Begränsad till 250 km/h Vikt:  2 560 kg Mått (längd/höjd/bredd): 

5 285/1 502/1 947 mm Pris: 2 717 000 SEK (Testbil ca 4 000 000 SEK)

gör att man kan dela med sig av en liten bit av upplevelsen till omvärlden. Man får bara hålla tummarna att folket inte lägger märke till den lite för stora mängd plast i interiören. Man får lov att ge Rolls-Royce en eloge för att de inte bortser från det faktum att världen är föränderlig och att en miljonär i dag inte nödvändigtvis behöver vara 18 miljoner år gam-

mal. Trots detta är det inte helt lätt att föryngra ett bilmärke vars traditioner är djupare rotade än den katolska kyrkans. Den huvudsakliga anledningen till att köpa en Rolls-Royce är alltså oförändrad: det faktum att det är just en Rolls-Royce, en sann manifestation av måttlös framgång. Så vad kunde jag konstatera efter min helg med en Rolls-Royce Dawn Black Badge i ett soldränkt Stockholm? Att jag oerhört gärna vill ha en, tyvärr, vilket inte bådar gott för min privatekonomi framöver. Tacka Gud för dyra lån utan säkerhet. Det lär ta några år till innan världens ynglingar med djupa fickor kommer att föredra just Rolls-Royce framför Ferrari eller Lamborghini, men faktum är att utvecklingen är på god väg. Det brittiska märket är nämligen det tionde mest omnämnda i modern musik i  dag. Black Badge är bara deras sätt att säga att de riktar sig till kunder i alla åldrar, vilket faktiskt är ganska märkvärdigt. Med andra ord behåller de kopplingen till opulens och tradition samtidigt som de lockar 20-åriga bitcoinmiljonärer. Snyggt jobbat, Rolls-Royce!


Vi kör MONITOR och har aldrig ångrat vårt val Vi kör MONITOR för att det är ett kraftfullt och användarvänligt affärssystem. MONITOR är ett komplett system och vi använder alla delar av systemet vilket ger oss en bra överblick över hela vår verksamhet. Eftersom varje bil består av tusentals komponenter är materialstyrningen extra viktig för att ha kontroll över komponenttillverkning och inköp. Vi har aldrig ångrat vårt val av affärssystem!

Halldora von Koenigsegg Koenigsegg Automotive AB

Missa inte chansen att använda nästa generation av MONITOR affärssystem – MONITOR G5 Med MONITOR G5 introducerar vi tiotusentals nyheter, nytt gränssnitt och en helt ny teknisk plattform med stora möjligheter för ett mobilt användande. MONITOR är det bästa valet för ett tillverkande företag.

www.monitor.se


Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

ANNONS

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support. fter lltid e re a r e eta sök darb t... Vi Psss tenta me e komp

UNIK STÖTVÅGSBEHANDLING HJÄLPER MOT EREKTIONSPROBLEM

Impotens och erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem. Men trots att det är så många män som drabbas är det fortfarande förknippat med stor skam. Samtidigt finns det goda möjligheter att behandla impotens. Det säger Dr Essam Mansour på Urologi och Inkontinens Kliniken i Stockholm. Här erbjuds nämligen en unik stötvågsbehandling.

www.uik-stockholm.com Drottninggatan 65, 111 36 Stockholm tel. 08-611 82 50

– Impotens är en sjukdom, precis som hjärtinfarkt, cancer eller vilken sjukdom som helst. Därför är det viktigt att vi lyfter upp ämnet och berättar att det inte är något man ska skämmas över, säger han. Impotens kan ge stora konsekvenser. Dem som drabbas tappar lätt självförtroendet vilket kan påverka hela det sociala livet. Den som lider av ED börjar ofta undvika sin partner i sängen, blir lätt irriterad och relationen blir ansträngd. Stress, depression och svårigheter att få barn är några andra konsekvenser av ED.

Det är olika faktorer som ligger bakom impotens. Först och främst kan man dela upp de som drabbas i två grupper: organisk och psykologisk, där dem sistnämnda innebär att psykiska faktorer, till exempel depression, stress eller relationsproblem gör det svårt att få erektion. – Den organiska handlar däremot om att antingen blodkärl, nerver, muskulatur eller hormonnivåer inte fungerar som de ska. I mer än 70% av fallen när det gäller organisk impotens är det blodkärlen som är försämrade, så kallas vaskulär ED. Dr Essam Mansour erbjuder en unik behandling som kan hjälpa mot ED. Med stötvågsbehandlingen stimuleras blodkärlen i penis så att de får tillbaka sitt flöde och skapar nya blodkärl i penisens svällkroppar, som i sin tur ökar blodinflödet och minskar blodutflödet. På så sätt

Dr Essam Mansour behandlar erektionsbesvär med en unik stötvågsbehandling.

kan man få och behålla kraftig erektion. Behandlingen är icke-invasiv och tar cirka 20 minuter per tillfälle, är skonsam och helt smärtfri. Resultaten av stötvågsbehandlingen är mycket goda. – 80 procent av patienterna blir bättre och kan uppnå spontana erektioner efter behandlingen. De patienter som utan resultat behandlar sin impotens med läkemedel, till exempel Viagra eller Cialix, svarar bättre på medicinerna efter att de har genomgått stötvågsbehandlingen. Innan stötvågsbehandling blir aktuellt måste dock en grundlig undersökning göras, för att veta orsaken till impotens. – Det handlar om att se om det finns andra underliggande sjukdomar eller faktorer som påverkar potensen, till exempel

hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller högt kolestrol, diabetes, prostatainflammation eller viss medicinering. Man gör också ett hormonellt prov, eftersom lågt testosteron kan vara en bidragande faktor. Dr Essam Mansour manar fler män att söka vård för impotensen. – Erektionsproblematik drabbar 40 procent av alla män mellan 40 och 70 år men alldeles för många skäms och vågar inte uppsöka läkare. I många fall leder det till frustration och depression för att man helt enkelt känner att man förlorat sin manlighet. Men eftersom impotens är ett legitimt sjukdomstillstånd så finns det också möjligheter att behandla. Man måste alltså inte bara acceptera situationen om man är drabbad, säger han.


Foto: Thorn Ullberg

författarporträtt

Mons Kallentoft - yrke mord och spänning Anna Karolina och Mons Kallentoft.

Mons Kallentoft är en av Sveriges mest omtyckta kriminalförfattare. Han har givit ut ett tjugotal böcker och översatts till 28 språk. I juni släpps kriminalromanen Falco som han har skrivit tillsammans med författaren och före detta polisen Anna Karolina. Falco släpps den 11 juni. Av åsa larsson

F

alco är den femte delen i Herkulesserien. Böckerna bygger på den grekiska mytologin om halvguden Herkules tolv storverk, men handlingen är flyttad till modern, urban tid. – Om inget oförutsett inträffar kommer det alltså att bli totalt tolv böcker i serien, säger Mons Kallentoft. När jag började kändes det sjukt avlägset, men nu sätter jag och Anna i gång med den sjätte, så nu är vi halvvägs. Falco inleds med att en ung flicka är på väg att utföra ett terrordåd i Stockholms tunnelbana. Försedd med bombväst ger hon sig på ett antal människor på perrongen innan hon oskadliggörs av en kula i pannan från bokens huvudperson, kriminalinspektör Zack Herry.

kunna hålla ihop handlingen. Berättelsen har de båda författarna hittat på tillsammans. Mons skrev ihop kapitelsynopsis och Anna första utkastet, därefter har de bollat texterna fram och tillbaka. Att Mons skulle bli författare förstod han redan som tonåring när han efter en olycka blev sängliggande i några veckor. I brist på annan sysselsättning började han läsa böcker. – Då upptäckte jag litteraturen och förstod att om man kunde få det att fungera kunde man få ett bra liv, slippa ha en chef som säger vad man kan göra och kunna bo var man vill och ändå försörja sig, säger han och skrattar. Mons Kallentoft är uppvuxen strax utanför Linköping, flyttade sedan till Stockholm och har bott utomlands under långa perioder. Sedan några år tillbaka bor han med sin familj på Mallorca. – Det är så sjukt fint här. Och här får jag lugn och ro att jobba, det är inte så mycket utifrån som stör.

Var hittar du inspiration till handlingen i dina böcker? – Oj, det är i allt jag läser och ser när jag reser, i människor jag träffar och som jag pratar med. Det handlar om att komma in i något slags flöde. Med Falco hade jag en idé om att den skulle börja med ett terrordåd. Anna hade läst någonstans om att de i Kabul använde 10-åriga småtjejer med stora bombvästar. Då fick den som gjorde det här dådet bli en ung flicka. – Jag försöker utgå från det mänskliga på något sätt. Vad folk är rädda för just nu och vad som händer, och vad jag själv ser och hör. Jag tror att det handlar om att lyssna på det undermedvetna och lita på processen. Mons har fram tills Herkulesserien skrivit sina böcker ensam. Men här har han alltså valt att jobba tillsammans med andra författare – i de fyra första var Markus Lutteman medförfattare.

Varför har du valt att samarbeta med andra den här gången? – Jag är otroligt trygg i min arbetsprocess, hur jag gör och min metod att ta mig an storyn. Jag kände att det inte är bra i längden och ville bryta

Jag försöker utgå från det mänskliga på något sätt. Vad folk är rädda för just nu och vad som händer, och vad jag själv ser och hör. upp allting, göra det på ett nytt sätt och vara helt transparent. I det låg att jag skulle skriva ihop med någon annan – utbyta tankar och idéer och mjölka en annan människa på kunskap. Han förklarar också att de här böckerna är ”klockdrivna”– det ska hända massor på liten yta. – Då är det ganska bra att vara två för att

Mons Kallentoft

Ålder: 50 år. Familj: Barnen Karla och Nick, hustrun

Karolina.

Aktuell med: Falco, den femte boken i Herkulesserien som han skrivit tillsammans med Anna Karolina. Bor: I Palma på Mallorca. Passion: Mat, framför allt restauranger och ”galna” kockar. Aktuell med: Romanen Falco som ges ut av Bookmark Förlag. Det är den femte delen i Herkulesserien. Medförfattare är Anna Karolina.

97


Skapa framtiden tillsammans med oss! 90 % av våra fordon använder Preem Evolution diesel, som är marknadens enda Svanenmärkta diesel. Under förra året uppdaterade vi våra ISO-standarder till de senaste på marknaden. Dessutom uppgraderade vi vår fordonspark, så att drygt 60 % har den högsta miljöklassen. Det här är bara några av de åtgärder vi gjort för att nå upp till de krav som vi tycker att du som kund ska ställa på ett modernt transport- och logistikföretag. Men mest av allt gör vi det för att vi har ett ansvar att lämna över en värld som fungerar till våra barn. Välkommen att skapa framtidens samhälle tillsammans med oss.

08-594 409 60 | marstaforenade.se

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en enstaka kurs, en licens eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa? Hör av dig så skickar vi ett ex! silfonline@silf.se Silf_I-03_ua.indd 1

08-752 16 80

www.silf.se 2018-02-28 13:35


boktips

Entreprenörens utmaningar på

den moderna spelplanen

För inte så lång tid sedan ansåg många entreprenörer att definitionen av spelplanen framför allt handlade om den marknad där företaget agerade för att generera intäkter. I dag har ordet spelplan fått en bredare definition på grund av företagens affärsmodeller och ökade behov av riskkapital i alla faser. Hur ska entreprenören förhålla sig till den moderna spelplanen för att skapa ett ekonomiskt uthålligt företag?

O

Av Magnus Ståhlberg

m entreprenören skapar företaget, vad formar då entreprenören? Bakom varje entreprenör finns en annan entreprenör, ett annat företag, en annan produkt, en annan marknad och en annan story. Det stämmer rent generellt, men för dagens entreprenör måste jag förmodligen lägga till att bakom många står även en affärsängel eller riskkapitalist. Och kanske är det så att om gamla tiders entreprenörer skapades av ännu äldre entreprenörer, så skapas förmodligen dagens entreprenör lika mycket av riskkapitalmarknadens struktur och målsättning.

Den obalanserade växtvärken Många entreprenörer är skickliga på att konceptualisera och driva in kapital till sina nystartade företag, och i stället för att rikta fokus mot betalande kunder och lånefinansiering synliggör de sig i tidiga faser av företagets utveckling för privata investerare och riskkapitalföretag. De slår fast sitt företags finansiella värde redan på idéstadiet och affärsänglarna som investerat i dessa företag är ofta deras främsta påhejare utifrån sina egna affärsmodeller och behovet att få vara delaktiga. Riskkapital är förvisso en nödvändighet för många startup-företag, då bankerna har

Riskkapital är förvisso en nödvändighet för många startupföretag, då bankerna har ändrat sin syn på risk och roller.

ändrat sin syn på risk och roller. Ibland kan det dock tyckas att entreprenörer tar in lite för mycket kapital lite för tidigt. Jag vet att resonemanget låter bakvänt och till viss del ologiskt. Det handlar ju ändå om marknadens förutsättningar för utbud och efterfrågan. Men vad jag menar är att riskkapitalet kan ge entreprenören en obalanserad växtvärk. Man tvingas agera utifrån investerarnas förväntningar och krav i ett skede då man snarare hade behövt tid för att strukturera sitt erbjudande utifrån marknadens behov. Det skulle ligga i allas intresse att affärsänglarna är med på att entreprenörens affärsmodell kan komma att behöva justeras utifrån terrängens struktur. Då kommer många fler företag att kunna knyta ihop säcken. Dessa unga företags synlighet borde främst vara riktad mot kund- eller användarmarknaden, men så är sällan fallet. Snarare riktas fokus mot kapitalmarknaden eller mot andra entreprenörer som också befinner sig på riskkapitalets spelplan. Den synlighet som kan skapas runt de unga entreprenörsföretagen, via digitala affärstidningar, appar och sociala medier, är effektiv om arbetet görs på rätt sätt. Dock stannar denna nyvunna synlighet ofta kvar i ett snävare upptagningsområde av investerare 99


boktips

Och denna för många entreprenörer så viktiga lokala synlighet kan förleda dem att tro att deras verksamhet är mer framgångsrik, och därmed mer värdefull, än vad den egentligen är om man skulle se den ur ett långsiktigt ekonomiskt uthållighetsperspektiv.

och andra entreprenörer. Och denna för många entreprenörer så viktiga lokala synlighet kan förleda dem att tro att deras verksamhet är mer framgångsrik, och därmed mer värdefull, än vad den egentligen är om man skulle se den ur ett långsiktigt ekonomiskt uthållighetsperspektiv.

Bland enhörningar och mustanger En speciell typ av företag, så kallade enhörningar, är en inspiration för många unga startupföretag. Enhörningsföretag är privata företag som värderas till en miljard amerikanska dollar eller mer. De har skapat något mytiskt kring sig själva och sina grundare. Att erhålla en värdering på en miljard dollar ska inte vara enkelt, vilket givetvis bidrar till det mytiska som ger entreprenörer och investerare drömmar om att även de ska få se sina företag hamna i denna grupp av framgångsrika företag. För investerarna är spelet om framtidens enhörningsföretag som ett lotteri. Oddsen må vara bättre än i ett lotteri, men synen på spelplanen är densamma. Och kanske är det ett lotteri åt båda håll, då valet av rätt investerare också kan ses som slumpartat. Med kapital och inte minst riskkapital kommer även krav och åsikter som inte alltid rimmar med vad entreprenören ursprungligen hade i åtanke för sitt företag. Vissa entreprenörer har turen att 100

Om författaren

Magnus Ståhlberg har med sina drygt

20 års erfarenhet av entreprenörskap byggt upp flera internationella IT- och teknikföretag. Sedan 2014 agerar han, med utgångspunkt från Göteborg, som investerare i entreprenörsföretag och konsult till företag i förändring. Magnus är aktuell med boken Den pragmatiske idealisten: om entreprenörens spelplan och vinnande strategier (Roos & Tegnér).

få rätt typ av finansiella delägare medan andra får fel. I alla fall kan det vara så att samspelet mellan dem inte fungerar. Så för entreprenören är det viktigt att affärsänglarna är just änglar, inte djävular. Då känns det lättare att dela med sig av ett framtida företagsvärde. ”Rather an angel’s share than a devil’s cut” Enhörningarnas epok är inte på långa vägar förbi och kommer att fortsätta att forma många av framtidens entreprenörer. De kommer att anpassa sin kreativitet och sina idéer till det logiska kring ett företags ekonomi, dess lönsamhet och dess förmåga att bära sina egna kostnader. Jag menar att man som entreprenör måste se längre än på vad morgondagen erbjuder och i stället fokusera på vad som kommer att ske i övermorgon och hur man ska svara upp mot det för att skapa företagsekonomisk uthållighet. Risken med felfokuserat resursutnyttjande i unga entreprenörsföretag, då entreprenören hamnat på fel spelplan, är att förmågan att skala upp företagen till fungerande kommersiella verksamheter hämmas. Så i stället för att entreprenörer enbart aspirerar på att tillhöra Enhörningsklubben borde de även sträva efter att bli medlemmar i Mustangklubben, klubben för överlevande företag med en ekonomi i balans. Fortfarande mytiska. Fortfarande otämjda. Fortfarande vid liv.


Sveriges smartaste farthinder Sveriges smartaste farthinder har räddat liv i över 35 år! Sveriges smartaste farthinder har räddat liv i över 35 år!

har räddat liv i över 35 år!

FLEXIBUMP är Sveriges smartaste och mest sålda farthinder och monteras mycket enkelt, utan förborrning, gjutning eller FLEXIBUMP är Konstruerat Sveriges smarannat krångel. för taste mest sålda farthinder att och en person utan tekniska föroch monteras mycket enkelt, kunskaper enkelt ska kunna ututan förborrning, gjutning eller föra monteringen på under någannat krångel.Lätt Konstruerat förbera minuter! att flytta vid atthov en person utan tekniska föroch möjligheten att testa kunskaper enkelt ska kunna utolika placeringar är optimala.

föra monteringen på under några minuter! Lätt att flytta vid behov och möjligheten att testa olika placeringar är optimala. !

Passa på

FRAKT NU FRI tä llning vid bes 0!0 kr! 0å 2p aesrsa öv P

RAKT NU FRI tFällning vid bes 00 kr! över 2 0

FLEXIBUMP fungerar suveränt på både grusväg och asfalt då farthindret är mycket stabilt och följer alla ojämnheter i underlaFLEXIBUMP fungerar suveränt get på ett imponerande vis. på bådebra grusväg asfalt då Passar in i allaoch boendemilfarthindret är mycket stabilt och jöer och är byggd för långsiktig följer alla ojämnheter i underlaanvändning i vägsamfälligheter, get på ett imponerande vis. boendeföreningar och offentliga Passar brasom in i har alla problem boendemilområden jöer är fordonshastigheter. byggd för långsiktig medoch höga

användning i vägsamfälligheter, boendeföreningar och offentliga områden som har problem med höga fordonshastigheter.

FLEXIBUMP erbjuder dessutom den unika finessen att det är bekvämt att passera då man anpassar hastigheten, detta FLEXIBUMP erbjuder dessuttack vare egen smart konstrukomsom den flexar unikaeller finessen attihop det tion sjunker är när bekvämt atthåller passera lite fordonet rätt då fartman anpassar hastigheten, detta vid passering. Ger maximal tratack vare egen smart konstrukfiksäkerhet och levereras med tion som flexar eller sjunker marknadens bästa garanti på ihop liteår.när fordonet håller rätt fart 10

i vårt extremt hållbara specialgummi! Sveriges smartaste och mest sålda farthinder – se informationsfilm på hemsidan!

Sveriges smartaste och mest sålda farthinder – se informationsfilm på hemsidan!

Processor P25 med bärare

Griplastarvagn T2000 med flyttbar boggie och 4.6m kran

Inrikesflyget.indd 1

Monteras mycket utan förLevereras med enkelt, marknadens borrning, gjutningpåeller annat krångel bästa garanti 10 år Egen tillverkning i Sverige Monteras mycket enkelt, utan för-

borrning, annat krångel Pris från 795gjutning kr st exkleller moms

vid passering. Ger maximal traEgen tillverkning i Sverige fiksäkerhet och levereras med marknadens bästa garanti på FARTHINDRET Pris från 795 kr st exkl moms 10 år.

Nu mer än 30 000 byggda farthinder i vårt extremt Nu mer än 30 håll000 bara specialgummi! byggda farthinder

w w w. k r a n m a n . c o m

Levereras med marknadens bästa garanti på 10 år

0525-799100 2018-05-22 15:10:44

FARTHINDRET

PROTECTING PEOPLE

FLEXIBUMP AB, Floragatan 3, 591 35 Motala

www.flexibump.se PROTECTING PEOPLE FLEXIBUMP AB, Floragatan 3, 591 35 Motala

www.flexibump.se


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS agghuset.se SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar info@agghuset.se med flera företag på 08 -bl.a. 540 851 85 marknaden, FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.

info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se Vepor - Banderoller - Flaggor - Rollups direkt från fabriken

Er reklam partner inomhus & utomhus!! Er reklam partner inomhus & utomhus!!

Vepor - Banderoller - Flaggor - Rollups direkt från fabriken

agghuset.se agghuset.se

08 - 540 851 85

info@agghuset.se info@agghuset.se

08 - 540 851 85


film

Fly in i

filmens värld

I filmen Isle of Dogs har hundarna inte flytt självmant, de har i stället blivit ivägskickade till en ö som är allt annat än mysig. Charmören å sin sida är en film om en man som flytt och vill stanna, men för att lyckas behöver han fly ut i natten. Av david gull

Charmören – vill stanna kvar

ISLE OF DOGS – hundar som talar

I Japan, 20 år in i framtiden, har människan förlorat sin bästa vän - hunden. Djuren har drabbats av hundinfluensa och männi­ skorna har skickat ut dem till en sopptips-ö. Den 12-årige piloten Atari Kobayashi har dock kvar kärleken till sin hund Spot – som har försvunnit någonstans på ön. Väl på plats får han hjälp av fyra medlidande hundar och en mindre sympatisk herrelös hund – jakten börjar. Regissören Wes Anderson använder sig av samma stopmotion-teknik som han använde i Den fantastiska räven. En teknik som förfinats, och den mängd arbete som gått in bakom kame-

rorna är hisnande. Tekniken tillåter Wes Andersons att använda sin tvångssyndromsliknande detalj­ rikedom på bästa sätt. Språkproblematiken har lösts på ett fyndigt sätt. Hundar är engelskspråkiga (eller talar på din lokala dubbning) och de japanska karaktärerna talar japanska. Men de blir inte textade utan tolkningen vävs in i historien, till exempel när presidenten håller ett anti-hundtal följer vi talet inifrån översättningsbåset. Mellan karaktären Atari och hundarna används en hörsnäcka som automatisk översätter allt de säger. Hundarnas röster är läppsynkande till engelska av välkända namn som exempelvis Bryan

Cranston, Edward Norton och Scarlett Johansson, som gör ett ypperligt jobb. De tråkiga är att detta är en detalj som kommer att försvinna för dem som ser den dubbade versionen (filmen kommer tyvärr inte dubbas till svenska). För dubbning är trots allt ett nödvändigt ont som behövs för en familjefilm - vilket detta verkligen är. Intressant är att amerikanerna anser filmen vara från 13 år medan vi anser att en åldersgräns på sju år är tillräcklig. Jag säger att oavsett ålder är detta en film som kommer att tilltala många.

Esmail är från Iran och söker ett nytt och bättre liv i Danmark. Men för att få stanna behöver han göra något snabbt. Han säger till sin handläggare på immigrationsmyndigheten att han ska gifta sig med sin danska partner, problemet är att han inte har någon. Så bort från förorten, på med det enda fina klädesplagg han äger och ut på krogen. I denna historia har rollerna vänts, vilket Esmail inte riktigt är bekväm med. Men vad gör man inte för att skaffa sig sitt dagliga bröd? På dagen jobbar han som flyttgubbe och på kvällen lever han ett dubbelliv med rika ensamma kvinnor. Det är inte ofta man får se en helt ny historia, vilket detta verkligen är. Oftast får man hoppas på att en liten gnutta originalitet i en uttjatad historia, här finns desto mer nytänkande. Charmören är den dansk/iranska regissören Milad Alamis debutlångfilm. Och det märks att filmen ligger nära hans hjärta. Manuset är finslipat in i minsta detalj. En så här rik historia visas inte ofta på vita duken. Senast jag såg något med samma slagkraft från Danmark var Thomas Vinterbergs Jagten , som vann pris i Cannes och var nominerad till både en Golden Globe och en Oscar. Jag hoppas att Charmören tar sig an den internationella arenan på samma sätt. För detta är en film som förtjänar att uppmärksammas.

När: Bioaktuell

När: Bioaktuell

103


evenemang

evenemang Gå på konsert med 1990-talsband, upplev en fartfylld föreställning med hästar och artister och förundras över de märkliga prylarna på Eskilstuna museum. av Åsa larsson

1. GES turnerar i sommaren

Vi är många som minns sommaren 1994 när vi gick man ur huse för att sjunga När vi gräver guld i USA för att hylla de svenska fotbollshjältarna som tog brons i VM. Det var året som GES slog igenom som trio. Efter det har det varit tyst kring dem i många år, men i fjol stod de återigen på scenen tillsammans på Öland. De konserterna gav mersmak. I sommar ger sig trion Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt ut på Sverigeturné. Premiären blir i Rättvik den 11 juli då GES spelar på Dalhalla. Avslutningen blir i slutet av augusti på Skansen. Datum: 11 juni–25 augusti

1

2

2. Staffan Westerbergs prylar visas på museum

Storpotäten och Vilse i pannkakan – Staffan Westerbergs mångfacetterade produktion visas nu i en utställning för första gången. – Mitt liv är som en glömd garderob med allehanda prylar och oförlösta tankar. Underliga dockor, teater för stora och små. Skisser och utkast. Pratande strumpor, vinkande vantar och mörka paraplyer som slukar skratt, säger Staffan Westerberg. Alla underliga prylar trängs vanligtvis i hans hem. Men nu får Staffan klara sig utan dem ett tag för att vi andra ska få se dem. Utställningen visas på Eskilstuna konstmuseum. Datum: 26 maj–9 september

3. Martin Stenmarck som ridande Robin Hood

Hovturnén är en ridande musikfestival som med Wille Crafoord i spetsen varje sommar tar med sig djärva artister ut på hästryggen och uppträder på gods och gårdar i Skåne. I år är det tioårsjubileum för evenemanget och artister som Martin Stenmarck, Hanna Hedlund, Nils Berg, Olle Linder och Niklas Lind samt självaste Wille Crafoord på hästryggarna. Det här är en föreställning för hela familjen!  Datum: 29 juli–2 augusti

104

3


VILA VILA * IIVILA FRID * FRID * I FRID

*Visste du att det under de tre senaste åren skett en ökning på 126 % av begravningsrelaterade tvister och medlingsärenden jämfört med perioden innan? Med “Enkla arkivet” kan du svara på de frågor som oftast skapar konflikt bland anhöriga, så att du kan vila i frid. *Visste du att det under de tre senaste åren skett en ökning på 126 % av www.enklaarkivet.se begravningsrelaterade tvister och medlingsärenden jämfört med perioden innan? Med “Enkla arkivet” kan du svara på de frågor som oftast skapar konflikt bland *Visste du att det under de tresåsenaste årenvila skett en ökning på 126 % av anhöriga, att du kan i frid. begravningsrelaterade tvister och medlingsärenden jämfört med perioden innan? www.enklaarkivet.se Med “Enkla arkivet” kan du svara på de frågor som oftast skapar konflikt bland anhöriga, så att du kan vila i frid. www.enklaarkivet.se

Det enkla arkivet Val av begravning Kremation Kistbegravning Det enkla arkivet

Val av gravplats Familjegraven

Kundtjänst:

08 - 15 16 60

Mer info:

www.ignis.se

Ny grav

www.stiftelsenignis.se

Val av begravning Val av ceremoni Kremation Det enkla arkivet

ValMinneslund/annat av gravplats

Kundtjänst:

08 - 15 16 60

Ort:Familjegraven

Mer info:

www.ignis.se

ceremoni Kistbegravning ValKyrklig av begravning

ValNy av grav gravplats

www.stiftelsenignis.se Kundtjänst: 08 - 15 16 60

Borgerlig Kremationceremoni ceremoni Kistbegravning ValIngen av ceremoni

Förnamn: Minneslund/annat Familjegraven Efternamn: Ort:Ny grav

Mer info:

ceremoni Minneslund/annat Fyll iKyrklig dina önskemål, klipp ut annonsen och spara. ceremoni ValBorgerlig av ceremoni

Förnamn: Ort:

www.ignis.se www.stiftelsenignis.se


mat

En annan trend är att folk mer än någonsin grillar grönt och gärna testar nya saker.

Grilla rätt tips och myter

Gas- eller kolgrill? Full fart och snabbt eller långsam kontrollerad värme? Och hur släcker man egentligen lågor som flammar upp på maten? Nu när grillarna går på högvarv i trädgårdar och parker tycker vi på INRIKES att det kunde vara dags för några grundläggande tips och dessutom slå på hål på en del myter. Vi har pratat med Ninnie Broberg, marknadschef på Broil King och kunnig inom det mesta som gäller grillar och grillning. Av åsa larsson 106


Foto: Broil King

mat Många tycker att sällskapet är en av de viktigaste sakerna vid grillning.

Lite siffror kring grillning • 47 procent av svenskarna anser att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning. Avkoppling, glädje och harmoni är de känslor som svenskarna starkast förknippar med att grilla.  • 69 procent tycker att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen, jämfört med 51 procent som tycker att maten är den viktigaste faktorn. • 42 procent av svenskarna grillar aldrig ensamma, särskilt inte kvinnor (51 % jämfört med 34 % av männen).  • Mat och relationer är svenskarnas vanligaste samtalsämnen vid grillen. • 58 procent tycker att mat blir godare av att grillas än av annan tillagning. • 54 procent vill grilla mer grönsaker.

Med allsköns tillbehör, allt från pizzastenar till ställningar för helstekt kyckling, kan man numera tillaga de flesta rätter och hela måltiden på grillen. – Ingen stackare ska behöva fastna i köket, säger Ninnie.

När det gäller grill – vad ska man väja, kol eller gasol? – Det är förstås en smaksak vad man tycker om. Vi ser att allt fler väljer gasolgrill och det är mycket tack vare snabbheten. Med en gasolgrill är det bara att trycka på knappen, förklarar Ninnie. – När man fått fyr på kol eller briketter i en kolgrill måste de få brinna en stund så att det falnar och blir askgrått innan man börjar grilla. En del tycker dock att det är en del i processen, att få stå med en whisky eller öl i handen och vänta på att grillen ska bli redo.

Men blir det inte mer ”grillsmak” av en kolgrill?

D

en första myten vi tar död på är att grillning är en säsongssysselsättning. – Trenden går mot att allt fler grillar året runt, säger Ninnie Broberg. Har man bara en bra grill som klarar av att det är kallt och blåser lite finns det ingen anledning att begränsa sig till sommarsäsongen. – En annan trend är att folk mer än någonsin grillar grönt och gärna testar nya saker. Matlagningsintresserade testar gärna nya maträtter och olika grillmetoder, säger hon. Och vanliga frysta hamburgare har bytts ut mot högrevsburgare och andra burgare av klass.

– Det är en myt, säger Ninnie. Man har gjort blindtester och det är ingen större skillnad. Man kan få samma smak med en gasolgrill som med en kolgrill. De flesta gasolgrillar har någon form av värmebärare över brännarna som köttsaften och fettet droppar ned på, förbränns och förångas så att smaken stiger upp och genomsyrar maten. – Det är då du får grillsmaken, på samma sätt som när köttsaften droppar ned på kolen eller briketterna. Sedan kan man sätta till träflis som ger röksmak eller andra kryddor och vätskor för att ge smak åt maten. Oavsett värmekälla bör grillen ha ett lock. Det ger maten bättre smak eftersom

• 2014 instämde endast 14 procent med påståendet ”I år vill jag grilla mindre mängd kött”. 2018 har den siffran nästan dubblats till 27 procent.

Källa: ICA:s Grillrapport 2018

man då stänger inne smaken. – Vi brukar lite skämtsamt säga att du skulle ju aldrig laga mat med ugnsluckan öppen.

Hur tänder jag grillen på bästa sätt? – Du ska absolut inte använda tändvätska på kolen eller briketterna, det kan ge en tråkig bismak och är inte heller bra för miljön. Det bästa är att använda en så kallad skorstenständare. En skorstenständare eller tändrör som de också kallas gör det enklare att få jämn och fin glöd på ett snabbt och effektivt sätt. För att tända med den tar man först bort grillgallret, lägger en tändkub på det nedre kolgallret och tänder på. Sedan ställer man dit den kol- eller brikettfyllda skorstenständaren. När kolen eller briketterna har perfekt glöd häller man helt enkelt ut den i grillen och börjar grilla. En gasolgrill är betydligt enklare. Öppna vredet till gasolen, lyft locket från grillen och vrid på ett av brännarvreden och tryck på tändknappen.

Det finns några myter kring grillande. Hur är det till exempel med gasolgrill på balkongen. Är det tillåtet för att den osar mindre? – Det är sant att den osar lite mindre, men det finns ingen skriven regel om vad som är tillåtet att ha eller inte ha på balkongen, utan det är upp till varje hyresvärd eller bostadsrättsförening. 107


mat

Recept på wokade grönsaker tillagade på grillen Ingredienser

Köp helst en grill som har lock.

• 5 dl broccolibuketter • 5 dl blomkålsbuketter • 1 röd paprika, tärnad i bitar om 2,5 cm • 1 zucchini, i skivor om 7,5 mm • 2,5 dl morot, diagonalt skivad • 2,5 dl sockerärtor (tråden borttagen) • 3 lökar, diagonalt skivade

Marinad

Och sedan lägger du på locket, så roterar värmen runt maten i stället för tvärt om, det blir som en konvektionsugn. Vad ska man göra när det slår upp lågor från grillen på maten? – När man lägger på feta saker på grillen droppar fettet gärna ned på värmeelementen eller kolet och kan orsaka uppflammande lågor. Ett misstag många då gör är att ha en vatten­ spruta som de sprutar med, säger Ninnie. – Det är absolut inte att rekommendera. Det bästa är att bara stänga locket och kväva lågorna. Om man har en gasolgrill kan man skruva ned värmen. Det kan också fungera att flytta på maten. – Ett annat fel många gör att de bara kör på, de slänger på en köttbit utan att tänka på vilken typ av kött det är. Ett tjockare köttstycke bör tillagas med lägre värmen och få ta längre tid så att köttet inte bara bränns på ytan. På en gasolgrill kan värmen justeras med respektive brännarvred. Med en kolgrill finns det andra metoder. En variant är att höja eller sänka grillgallret för att justera avståndet till värmekällan. – Har du en hel stek eller kyckling är det bäst att använda den indirekta grill­ metoden, alltså inte ha värmekällan direkt under köttet. I en kol- eller Ninnie Broberg, marknadschef på Broil King. brikettgrill lägger 108

man kycklingen i mitten eller på ena sidan på grillgallret. I botten ska kolet eller briketterna ligga på andra sidan. – Och sedan lägger du på locket, så roterar värmen runt maten i stället för tvärt om, det blir som en konvektionsugn, säger Ninnie. En bra kolgrill har ofta ett spjäll i botten och en ventil i locket. Då kan värmen strypas genom att strypa syretillförseln. Ju mindre syre, desto lägre blir värmen. Principen är densamma i en gasolgrill. Om det finns fyra brännare kan man stänga av de mittersta och lägga köttstycket i mitten med droppformen under så att de fångar upp köttsaften till en sås eller sky. Brännarna på sidorna ställer man in på låg temperatur.

Hur gör man rent grillen? – Det bästa är att göra rent grillen INNAN du ska använda den nästa gång genom att bränna ur den 8–10 minuter på högsta värmen och borsta av grillgallren med en stålborste. Bakterier överlever inte den höga temperatu­ ren. Fett- och matrester från förra grillningen har i stället hjälpt till att bevara delarna inuti grillen. – Tillämpa samma metod om du inte grillar på vintern. Lämna grillen som den är efter sista grillningen och gör en underhållsrengöring på våren i stället. Sist men inte minst viktigt vill Ninnie poängtera att en grill är en stark värmekälla och den bör stå en bit från husväggen, något många inte tänker på.

• 2 msk rapsolja • 1 msk sesamolja • 1 tsk asiatisk chilisås • 1 msk pressad lime • 1 msk ostronsås • 1 msk honung • 1 vitlöksklyfta, pressad • 1 msk färsk ingefära, riven • 1 tsk grovt salt

Garnering

• 2 msk färsk koriander, hackad • 2 msk torrostade sesamfrön

Tillagning

Förbered alla grönsaker och lägg dem i en stor skål. Blanda ingredienserna till marinaden i en mindre skål. Häll marinaden över grönsakerna och vänd dem så att bitarna täcks. Förvärm grillen på högsta värmen och ställ en wokpanna avsedd för grill på grillgallret. Använd direkt grillning. Pensla eller spreja wokpannan generöst med vegetabilisk olja. Lägg alla grönsaker i wokpannan och fräs dem hastigt. Stäng sedan locket på grillen. Vänd runt grönsakerna med en grilltång en gång i minuten. Fortsätt i cirka 10 minuter, tills grönsakerna känns lagom krispiga och börjar få fin färg. Håll locket stängt när du inte rör om i grönsakerna. Lyft bort wokpannan från grillen och häll upp de wokade grönsakerna på ett serveringsfat. Strö hackad koriander och torrostade sesamfrön över. Servera genast. De här grönsakerna blir delvis wokade, delvis ugnsstekta vilket ger läckra, karamelliserade munsbitar.


DET ÄR OK ATT STIRRA!

G R I L LU G N :

MASSOR AV UTRYMME En krispig yta på grillad sparris, aubergine eller zucchini förbättrar smakerna och skapar en konsistenskontrast på i stort sett alla grillade grönsaker. Bryn en stek eller grilla en kalkon, det finns massor med plats!

S I DO B R Ä N N A R E: SMÅRÄTTER OCH SÅSER

Koka potatis, reducera eller göra gräddsåser, fräsa champinjoner och lök - tillaga allt utan att behöva springa mellan köket och din Broil King®-grill.

G R I L L GA L L E R: PERFEKT BIFF

Broil Kings massiva grillgaller i gjutjärn, rostfritt stål eller gjutet rostfritt stål är konstruerade för att ge de otroligt proffsiga grillränderna.

G R I L LTI L L B E H Ö R: OÄNDLIGA GRILLMÖJLIGHETER

Alla redskap och tillbehör du behöver för att skapa olika rätter på din grill.

Vi älskar att grilla! Det är vår kultur, ett sätt att leva för oss och vi är stolta över det. Det är därför varje Broil King® grill, tillverkad i Nordamerika, är konstruerad för att maximera smaken och ge ett enastående resultat som skapar vår signatur “härlig grillsmak” (Great Barbecue Flavour™). Möra och saftiga biffar grillade till perfektion som i stekhuset på stan. Läcker och rotisserigrillad kyckling som ger en smakupplevelse du aldrig haft och till och med stenbakad pizza som påminner dig om din italienska favoritrestaurang. Du kan helt enkelt inte få resultat som dessa på andra grillar. När du äger en Broil King ®, finns oändliga möjligheter.

WWW.BROILKINGBBQ.COM


Minimöte, megaevent och allt där emellan NORRA LATIN OCH FOLKETS HUS

Vi hjälper dig med alla dina betydelsefulla arrangemang oavsett storlek. Stockholm City Conference Centre är en komplett mötes- och eventanläggning mitt i city.

stoccc.se l 08-506 166 00 CCC181x_195x125.indd 1

2018-05-15 13:12

AROMAs AROMAs sommartips försommartips en härlig semester! Lindra svullna sommarfötter

Flygrädd? Orolig inför resan?

Five Flower Remedy- räddningsdroppar för akutsituationer

Hjälp vid solsveda och myggbett

! het Ny ll-On Ro

Njut av sommaren utan mygg ! het n y N ll-O Ro

Glad sommar!

Exklusiva tävlingar och massor av härliga sommarprodukter hittar du på:

www.aromacreative.se eller ring oss på 0142 360110

Inre harmoni & skönhet


dryck

Alla sköna ting är rosa Från att ha varit något som behandlats lite styvmoderligt och ansetts vara fjolligt och inte ett ”riktigt” vin har rosévinet glädjande nog fått en helt annat status i dag. Utbudet har ökat både vad gäller kvantitet och kvalitet och det finns en rosé för varje tillfälle och smak.  Av Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier

Boktipset: Vino! Älskade spanska viner

Landets kanske mesta expert på spanska viner, vinskribenten och konnässören Johan Franco Cereceda, bjuder in till en mycket intressant och personlig vinresa Spanien runt och förklarar vad som gör det till ett klassiskt vinland. Lagom mycket fakta varvat med anekdoter gör boken till den perfekta presenten till älskare av viner i allmänhet och spanska viner i synnerhet.

Vino! Älskade spanska viner, av Johan Franco Cereceda, Carlssons Förlag, ca 240 kr.

Frisk fruktighet till lätt sommarmat

Från ”rosévinets Mecka”, Tavel, kommer detta fina vin gjort på en för rosévin något ovanlig blandning av hela nio olika druvsorter, med grenache, cinsault och grenache blanc som dominerar. Resultatet blir ett läckert vin med mycket doft och smak av perfekt mogna röda bär och viss örtighet. Drick med fördel till fisk, skaldjur eller lättare rätter av ljust kött.

Les Lauzeraies 2017, nr 2724, 119 kr/750 ml

Passion från Provence

Med ambitionen att downsiza och producera ett rosévin från Côtes de Provence som människor skulle älska lämnade britten Stephen Cronk och hans familj London i augusti 2008. Tio år senare säljs Mirabeaus prisbelönta roséviner i mer än 50 länder och hyllas runt om i världen. Det är lätt att förstå varför: med doft av vita persikor och hallon och torr smak med lätt sälta är det helt klart ett av årets mest intressanta roséviner. Avnjuts som sällskapsvin eller med fördel till kryddiga rätter med lite hetta.

Pure Rosé Mirabeau 2017, nr 72475, 129 kr/750 ml

Smakrik grillrosé

Till grillat passar en något kraftigare rosé, som denna gjord på cabernet franc, merlot, malbec och cabernet sauvignon – alla kraftiga druvor som ger vinet karaktär och tanniner. Vinet är från distriktet Bergerac, beläget någon timme österut från Bordeaux. Doft och smak är fruktigt torr, med toner av mogna röda frukter och bär samt lätta tanniner och fin eftersmak.

Château Le Fagé, nr 78066, 115 kr/750 ml

OCH TVÅ MOUSSERANDE LÄCKERHETER

Mousserande viner är alltid perfekta välkomst- och mingelviner, särskilt om de är torra och friska, vilket gör att smaklökarna vaknar till liv. Biodynamiska Pares Balta gör rosécava på garnacha, parellada och macabeu, och låter den ligga på jästfällning i 12 månader. Det resulterar i en torr och krispig cava med doft av mogna röda söta bär och torr, frisk smak av hallon med lätt grapefruktbeska.

Pares Balta Pink, nr 7916, 99 kr/750 ml Chardonnay och pinot noir är blenden i denna italienska läckerhet från distriktet Franciacorta, känt för sina eleganta mousserande viner. Hela 24 månader har den legat på jästfällning, vilket ger vinet komplex doft och smak av mogna röda frukter och bär, aningen citrus och toner av rostat bröd.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, nr 7615, 199 kr/750 ml

111


Yrkeshögskolan Syd Lärande och praktik i samverkan med arbetslivet

Vi erbjuder följande YH-utbildningar Heltid 300-400 YH-poäng • • • • • • •

Anläggningsingenjör – produktionsledning Automationsingenjör Byggnadsingenjör - produktionsledning Elingenjör – elkonstruktör Elkraftsingenjör – projektering och beredning Entreprenadingenjör – bygg & anläggning Tågtekniker

Deltid 225 YH-poäng • Entreprenör elinstallation – Auktoriserad elinstallatör

Ansök senast den 15 maj! E-post: kansli@yhs.se Telefon: 0451-26 85 81 Hemsida: www.yhs.se

herlinwiderberg.com

Inflytande. Valfrihet. Livskvalitet.

Din kompletta containerleverantör! Din kompletta containerleverantör!

LIR B S N A M M TILLSA RE! VI STARK A F SENIORERNA. GÅ MEDatt gIöSra Plivet bättre förpaållvaerksean.iorer r er kan vi Vårt mål ä är, desto m i v r e fl ju och

CONTAINERPOOLEN • Kundtel: 020 - 24 50 20

E-post: info@containerpoolen.se CONTAINERPOOLEN • Kundtel: 020 - 24 50 20 Helsingborg/Nyvång Malmö/Oxie

Helsingborg/Nyvång Malmö/Oxie

spfseniorerna.se

Jönköping/Hedenstorp tel 042 - 37 74 70 E-post: info@containerpoolen.se tel 040 - 23 88 50

Södertälje/Nykvarn

tel 036 - 16 24 00 tel 08 - 611 00 25

Jönköping/Hedenstorp tel 042 - 37 74 70 www.containerpoolen.se Södertälje/Nykvarn tel 040 - 23 88 50

www.containerpoolen.se

tel 036 - 16 24 00 tel 08 - 611 00 25


Slutligen

Svinga golfklubban

på Swing

Minigolf inomhus! Funkar det? Absolut, säger vi på INRIKES efter att ha besökt Swing by Golfbaren i Vasastan i Stockholm. Här finns en 12-hålsbana, barer, restaurang med en meny som hämtat inspiration från det mångkulturella amerikanska köket samt ytterligare 6 minigolfhål i ett lite mer privat ”vardagsrum”. Allt i en härlig miljö som hämtad från 1930-talet. Nu vet vi vad vi ska göra i höst och om det regnar ute i sommar. Foto: Christian Gustavsson

V

i samlas för att inta välkomstdrinken i Mary Pickford’s Office. Hans Olofsson, före detta världsmästare i bangolf och idémakaren bakom konceptet, berättar om stället och varför rummet vi är i har namngetts efter en av 20-talets stora Holly­ woodstjärnor. – Mary Pickford är vår ledstjärna här på Swing by Golfbaren. Hon lanserade sin egen minigolfbana i Hollywood på 1930-talet. Det känns som om vi tagit ett steg tillbaka i tiden. Rummet, som går i grönt, vinrött och trä, har möbler och inredningsdetaljer från just den epoken. Här är tanken att ett sällskap ska kunna träffas lite mer privat före golfrundan vid till exempel en svensexa, möhippa eller kanske ett styrelsemöte. Swing by Golfbaren påminner föga om de sneda och buckliga banor man minns från barndomens somrar i parker och vid stranden. Förutom glädjen, skratten och möjligtvis den retfulla känslan när den lilla vita bollen sniker sig förbi hålet och hamnar på andra sidan. På Swing är golfhålen klädda i mjukt konstgräs. Här finns inga spektakulära hinder eller konstiga effekter. Hålen skiljer sig mest åt i lutning och/eller sträckning och är ibland försedda med mindre hinder som smälter in i miljön. Det är Hans Olofsson själv som ligger bakom designen på banorna. Lokalen, som känns sofistikerad och välkomnande, är inspirerad av 1930-talets minigolf som spelades på Manhattans hustak och bakgårdar. Den första banan kom till Sverige under samma decennium och fanns på Liseberg i Göteborg. På Swing känns det lite som att kliva in i en miljö från förbudstidens USA. Här finns fullt med

text åsa larsson

prylar från den eran och svartvita foton på väggarna, och på en skärm visas en instruktionsfilm i minigolf inspelad i stumfilmsmanér och med aktörer i tidstypiska kläder. I lokalen finns barer och en restaurang med en meny som spänner från lobster rolls och sotad tonfisk till picklad tofu. Halvvägs genom golfrundan kan trötta golfspelare ta ett pit stop med pizzaslice och ställets egen öl på Back Alley Bar eller beställa någon av de läskande drinkarna från cocktailmenyn. Golfbaren har förutom Swing ytterligare tre utomhusbanor i Sverige (Kristineberg och Aspudden samt Allén i Göteborg). Till 2020

ska det finnas totalt 10 stycken. – Minigolfen är min passion. Och jag vill tillgängliggöra den för många fler på ett modernt sätt som passar oss i dag. Det ska vara sofistikerat men alls inte stelt. Tänk dig en härlig 30-talsfest med extra allt – utan röken förstås, säger Hans Olofsson. Hur det gick för INRIKES representant på plats? Vi var två lag som spelade mot varandra och vårt lag förlorade. Dessutom låg undertecknad i bottenskiktet. Så nu är det jag som hänger på Golfbarens banor i sommar för att kunna ta revansch. Och jag vet att det kommer att bli väldigt roligt under tiden. 113


SL_A


En biljett till hela Stockholm. Ta dig till City och vidare till 6182 destinationer i Storstockholm. PĂĽ samma biljett.

Ladda ner SL-appen pĂĽ App Store eller Google Play.

SL_AD_OneTicketTo_225x285.indd 1

2018-01-04 13:49


RegionCity

Naturligt skandinaviskt

Tuvestad & Thorn + Westgårdh Kommunikation. Visualisering: Tomorrow.

En första anblick kan leda tankarna långt bort, men faktum är att RegionCity växer på klassisk skandinavisk mötesmark. Här vid Göta älvs mynning har både kungar och vanligt folk träffats sedan urminnes tider. Nu tar vi den traditionen vidare in i framtiden. Klimatförändringar och miljöpåverkan ställer allt skarpare krav på hållbart resande. Med rötterna i platsens ursprung agerar vi på denna nya spelplan, och järnvägens andra guldålder ger oss vind i seglen. Ökad rörlighet ger ökad möjlighet att bo och jobba var man vill. Allt fler inser det smarta i att pendla kollektivt istället för med bil. Och ju fler som ges plats invid järnvägen, desto fler kommer att välja det hållbara, snabba och bekväma alternativet. Därför är stationen och stationsområdet viktigare än på över hundra år. RegionCity ska bli Skandinaviens mest centrala plats för resor, möten, jobb och tillväxt, och samtidigt en ny tät stadsdel i centrala Göteborg. Allt utformas sida vid sida med stadens, regionens och statens satsningar för bättre infrastruktur och arbetsmarknad. De senaste två åren har vi presenterat först Jubileumstornet och därefter Älvtornet. Och nu förbereder vi nästa framtidssatsning. Den presenteras 4 juni 2018. Läs mer om RegionCity och följ utvecklingen på www.regioncity.se RegionCity - där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har cirka 200 medarbetare. Fastighetsbeståndet uppgår till 155 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 16,3 miljarder kronor.

Din station – Göteborgs Centralstation

Inrikes 05 2018  
Inrikes 05 2018  
Advertisement