Page 1

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#3 2018

ALICIA VIKANDER

- Superstjärnan i ny storfilm STJÄRNKOCK I FOKUS KUSTNÄRA GOLFBANOR

STÄRK DITT IMMUNFÖRSVAR FRAMTIDENS SCM

BYGGA DRÖMHUSET REGION: ÖSTERGÖTLAND


SVENSKA MÄSSAN FYLLER 100 ÅR Världen förändras. Vi också. Du med. Men det personliga mötet behåller sin livskraft. I år fyller vi 100 framgångsrika år och vår resa har bara börjat.

C

M

Varmt välkommen till Svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg!

Y

CM

MY

CY

svenskamassan.se | gothiatowers.com

MY

K

Illustration: Team Hawaii


111 28

innehåll inrikes #4 9

På gång

82

UPPTÄCK Cykelsemestra i Sverige

92

MAT & DRYCK Matpalatset Eataly

98

Nyheter i notisform 18

28

32 RESTAURANGTIPS

Stockholm i fokus 34

profil

Stjärnkocken Björn Frantzén 44

54

64

region

Värmland

Bilar

Ford Mustang

shopping

Teknikprylar 101

103

Föfattarporträtt

Ani Edvinsson Hedström

boktips

Bygg det goda varumärket

92 77

107 film Aktuellt på bio TEMA

Framtidens energi

tema

108

Evenemang

Jakt och trender

Teater, konserter och utställningar

tema

111

dryck

Fastigheter

113

Framtidens boende 77

34

Urbana växthus

Svenska destillat

Slutligen

Stor 80-talsfestival

44


Svenska poliser gör ett fantastiskt jobb. Varje dag. Våra poliser bidrar till att vi känner oss trygga på gator och torg. Brottslingar ställs inför rätta och brottsoffer får upprättelse. Men idag lämnar många poliser yrket. Med högre lön och bättre villkor kan vi få dem att stanna. Och bli fler. Vi behöver fler poliser. Då blir Sverige ett ännu tryggare land att leva i. Det tjänar vi alla på.

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet

Läs om vårt arbete på polisförbundet.se/flerpoliser

#flerpoliser


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Åsa Larsson asa@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb annons@travelmedia.se

Medarbetare Andreas Bergman, Christian von Essen, David Gull, Yvonne Gull, Catarina Rolfsdotter, Maria Roswall, Amalia G Stöckel, Jane af Sandberg korrektur Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Säljare Johan Alterstav, Natalia Josefsson, Oliver Santesson Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Matt Baron/REX INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

Vi går mot vår Kalendern säger att vi går in i sommartid, men fortfarande har vintern kvar sitt grepp i landet. Misströsta inte, fortare än vi anar smälter snön och våren slår ut i full prakt. Då kanske du blir sugen på att spela golf. I det här numret presenterar vi fem golfbanor med havsutsikt. Vi har också kikat på den nya regelboken som gäller från nästa år och handicapsystemet som kommer 2020. Den svenska skådespelerskan och Oscarsvinnaren Alicia Vikander gör nu debut som actionhjälte i Lara Croft. Vår reporter Maria Roswall har träffat henne – en superstjärna med båda fötterna kvar på jorden. Intresset för mat och matlagning håller i sig. I Sverige produceras kokböcker på löpande band, matlagningsprogrammen i tv avlöser varandra och kockarna har blivit nutidens rockstjärnor. INRIKES har pratat med Sebastian Gibrand – en ung stjärnkock som ligger i hårdträning inför Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. Vi rapporterar också on årets utnämningar i White Guide, det svenska svaret på restaurangguiden Guide Michelin. Vi tipsar om krogar i Göteborg och besöker Spanjorskan –en spansk krog i Stockholm. Går du i hustankar och funderingar på att bygga ditt drömhus? INRIKES lotsar dig igenom de grundläggande delarna i processen. Östergötland bjuder på stor variation och besöksvärda resmål. Vår reporter Jane af Sandeberg lotsar oss igenom regionen där bland annat Göta Kanal har sitt utlopp i Östersjön. E-handeln har fört fram logistiken och transportsektorn i dagsljuset. Reportern Christian von Essen har pratat med två experter om Supply Chain Management, framtiden och hur människorna som arbetar i sektorn påverkas av automatisering. För att hitta lite vårkänslor tipsar vi den här gången om vita viner på vår dryckessida. Vi har också varit på bio och sett aktuella filmer och läst en bok om hållbarhet som förespråkar att vi ska ta hand om både planeten och oss själva. Vi på INRIKES önskar dig en fin resa och en stunds inspirerande läsning på planet.

Åsa Larsson Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

5


HYR UT DIN STUGA MED OSS Tryggt – Enkelt – Betalning i förskott – Skattefritt upp till 50 000:-

info@stugsommar.se www.stugsommar.se 020-625625

9026_Ann_225 x 285_sep2016.indd 1

08/09/16 10:57


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Åsa Larsson asa@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb Arian Parsi arian@travelmedia.se

Medarbetare Pia Anderson, Marie Arpnäs, Andreas Bergman, Christian von Essen, David Gull, Yvonne Gull, Jane af Sandeberg, Amalia G Stöckel korrektur Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Säljare Johan Alterstav, Natalia Josefsson, Oliver Santesson Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Martin Botvidsson INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

en tur i mat- och cykelsverige

Egentligen skulle han bli fotbollsproffs. Men en skada satte stopp för planerna, och i januari blev Björn Frantzén den förste svenske kock någonsin som förärats med tre stjärnor i den prestigefulla Michelinguiden. Stjärnkocken tog en paus från krogstöket och pratade med mig om utnämningar, råvaror och att han egentligen skulle vilja hinna med att spela mer golf. Den populära italienska saluhallskedjan Eatly har öppnat i Stockholm. Jag har varit där och tagit pulsen på stället samt pratat med den svenske vd:n. Vår reporter Christian von Essen har utforskat utvecklingen inom energisektorn och den utveckling som sker mot en allt grönare el. Intresset för jakt ökar och allt fler kvinnor ger sig ut i skogarna. Marie Arpnäs har pratat med Johan Boström på Jägarnas Riksförbund om utvecklingen inom jakt. Boendet berör oss alla. Hur kommer det egentligen att se ut i framtiden med stigande räntor och fler och fler som söker bostad? Jane af Sandeberg tittar närmare på framtidens boende. I takt med befolkningsökningen måste vi hitta nya sätt att tillgodose matförsörjningen. Plantagon International har utvecklat ett high tech-växthus som gör det möjligt och ekonomiskt att odla mitt inne i städerna. Läs om den spännande svenska innovationen. Vi besöker Värmland och dess sevärdheter samt pratar med regionens entreprenör Postiljohan. Nu har våren äntligen kommit på allvar och själv har jag dammat av min cykel. I det här numret hoppas vi att du inspireras av vårt reportage om att upptäcka Sverige från cykelsadeln. Ta gärna med dig en INRIKES och sätt dig ute i solen och njut, både av läsningen och solens värmande strålar.

Åsa Larsson Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

7


på gång

Social mötesplats

För att förenkla att spontana möten sker på arbetsplatsen är det smart att möblera för detta. Sittgruppen Dune, som är formgiven av den svenska designstudion Front , är en lösning. Möbeln, som presenterades på möbelmässan i Milano i fjol, har nu realiserats och utvecklats av Offecct. – Vi är helnöjda med ”lättheten” hos Dune. Trots allt är det här en sittmöbel för upp till åtta personer, säger Fronts båda medlemmar, formgivarna Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist.

Flyget i mobilen

Upptäck fjällen

Trenden går mot att allt fler, framför allt familjer, vill upptäcka de ”riktiga” fjällen. Toppturer och turskidåkning är de aktiviteter som lockar allra mest, visar efterfrågan hos STFs anläggningar. – Det är ett högt tryck på våra kurser och turer, alltifrån turskidåkning till toppturer och lavinsäkerhetskurser. Man vill helt enkelt lära sig saker. På många håll i fjällen är det redan fullbokat, men vi lägger hela tiden till nya avgångar. Kunskap och säkerhet går hand i hand på fjället, där är vi glada att kunna bidra till lärandet och utrustning finns oftast att hyra från oss, säger Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll. Den som vill hinna boka en vinterupplevelse bör dock skynda sig – säsongen slutar i slutet av april. Medelst appen ”STF i fjällen” kan du botanisera mobilt bland höga fjäll och fina fjällstugor.

8

Foto: Anette Andersson

Allt fler flygbolag har i dag flyttat in i mobilen. SAS tillhör dem som hamnar i topp då användarvänlighet och hastighet undersöks, nu senast i en Google-undersökning där man hamnade på en tredje blats. – Vi vet att våra kunder förväntar sig en snabb och smidig mobil upplevelse hos SAS, både via vår mobila hemsida och i SAS App. Vi gläds åt resultatet men kommer hela tiden att fortsätta göra förbättringar på SAS hemsidor i alla kanaler, säger Annelie Nässén, Global marknadsoch försäljningsdirektör, SAS. En funktion som behöver ses över är dock den där bonuskortet gång på gång måste anges, trots att uppgifterna ligger i den privata profilen.


Låt oss uppfylla din bostadsdröm Vi vet att det finns små och stora projekt. Allt från det lilla villakvarteret till det stora området med blandad bebyggelse. Men vi vet också att det inte finns några små bostadsdrömmar. Drömmen om det egna boendet är något av det största en människa bär inom sig, och på OBOS ser vi det både som ett ansvar och en ära varje gång vi får hjälpa en kund från tanke till husnyckel. Under 2017 utvecklade OBOS projekt i 161 av Sveriges 290 kommuner. Är du nyfiken på vilka projekt som är aktuella i ditt närområde just nu? Besök vår objektbank och läs mer: www.obos.se/sok-bostad

www.obos.se


FÅGEL FOTO: Daniel Ingered

FISK FOTO: Per Nilsson

MITTEMELLAN FOTO: Patrik Leonardsson

Någonting för alla Välkommen! destinationhalmstad.se


på gång

Ingered

Vårkänslor

Foto: Fredrik Sweger

Längtar du efter våren är ett hett tips att införskaffa ett par blommiga sneakers. Dessa kommer från Ecco och är dessutom alldeles ypperliga för en lång promenad, pris 1 100 kr.

Nilsson

ardsson

Efter ABBA

Flexibel förvaring

Ett alternativ till de klassiska Stringhyllorna är hyllserien Pythagoras från Maze. Serien har nu utökats med ett djupare hyllplan och två olika storlekar på utdragbara lådor. Passar lika bra i köket som på kontoret, i sovrummet eller vardagsrummet.

ABBA The Museum ute på Djurgården i Stockholm kommer med start i maj i år svara på frågan: Vad hände efter ABBA? Var och en har sitt svar om vad som hänt under de 36 år sedan den sista gemensamma versen: – Precis vad som helst kan ske – och har skett – när kreativiteten släpps fri. Den nya utställningen kommer att bjuda på många guldkorn, säger Anni-Frid Lyngstad. – Eftersom vi har riktat skaparlusten åt så många håll efter ABBA-åren är den nya utställningen som ett härligt nöjesfält, tycker jag. Och det mest fantastiska är att resan aldrig tycks ta slut. Vi är på väg in i nya spännande äventyr, det kommer mera! säger Björn Ulvaeus – Vi tog aldrig riktigt farväl av varandra. Vi ville prova nya saker, och tiden verkade aldrig rätt för ett återförenande. Men musiken har jag förstås aldrig lämnat. Mycket av det vi åstadkommit under åren efter ABBA presenteras nu i utställningen, säger Benny Andersson – ABBA-historien slutade inte 1982. Det ena gav det andra, och resan fortsätter. Det ser vi nu i denna utställning, säger Agnetha Fältskog.

11


Foto:Christian Ekstrand

på gång

Alfons tar tåget

Foto:Richard Walch

Nu blir väntan på sju tågstationer lite roligare framför allt för barnen – Alfons Åberg är på väg att flytta in. – Vi vill skapa nya spännande mötesplatser för både vuxna och barn och självklart vill vi inspirera fler barn att välja tåget, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen . Den första stationen för Alfons är Norrköping innan han nu under våren även kommer att checka in på stationshusen i Borlänge, Linköping, Malmö, Skövde, Stockholm och Göteborg.

Slottet öppnar upp

Den 13 april öppnar Sofiero slott och slottsträdgård upp för säsongen. Redan samma dag invigs den ny bron Sofias bro och dagen härpå öppnar Karl Fredrik Gustafssons utställning Citronen och körsbärsblom i Orangeriet. Det sydliga läget, utanför Helsingborg, gör att det blommar tidigt här och dessutom finner vi här Sveriges största rhododendronsamling. Aktiviteterna är många så håll koll på kalendariet för att få maximal behållning av ditt besök.

12

Sven


THE OVERNIGHT EXPERIENCE Enjoy a good night’s sleep with a fantastic view of Gothenburg’s skyline. Two hotels, five restaurants, a theatre and a Spa in the clouds and it’s all yours right in the heart of Scandinavia.

BOOK ONLINE

gothiatowers.com

SvenskaMassan-2018-225x285mm.indd 3

3/9/18 14:17


notiser

Bättre hälsa med probiotika

Förstoppning är ett utbrett problem hos välfärdsmänniskor och ger ofta problem med svullen mage, buksmärtor, allmän olustkänsla och trötthet. Goda mjölksyrebakterier – även kallat probiotika – stöttar och balanserar matsmältningsapparaten och kan lindra både vid symptomen och bidra till bättre allmän hälsa samt starkare immunförsvar. Probiotika hittar man framför allt i obehandlad, naturlig mat samt fermenterade opastöriserade produkter. Probiform är ett enkelt sätt att få i sig de nyttiga bakterierna. Det är en flytande bakteriekultur i en praktisk bag-in-box som bevarar innehållet i flera månader efter öppnandet. Produkten är både ekologisk och vegan. www.probioform.se

Hyr ut din stuga – tryggt och enkelt administration. Du kan med andra ord Har du ett sommarhus eller en stuga som ibland står tom? Då finns det pengar att tjäna på att hyra ut. Företaget Stugsommar kan bistå med allt det praktiska, från marknadsföring och kundkontakt till betalning och

tjäna pengar under de perioder som stugan ändå står outnyttjad – upp till 50 000 kronor skattefritt per år. Och det med minimal ansträngning. Stugsommar ger uthyraren stor

trygghet. De erbjuder en kostnadsfri inventarieförsäkring och marknadens mest generösa försäkring mot sena avbokningar. Bolaget har 60 års erfarenhet av stuguthyrning till gäster både från Sverige, Norden samt övriga Europa. www.stuguthyrning.stugsommar.se

Heltäckande kompetensföretag med lokal närvaro

F

astighetsarbetsgivarnas Förbund (FF) bildades 1976 och är grunden till företaget. Verksamheten blev privatägd 1994 när Ingemar Bergander köpte upp FF-Fastighetsservice AB. I dag är familjeföretaget ett stabilt och välmående bolag som sedan 2006 ägs av sönerna Mats och Michael Bergander. De har 160 anställda på 21 platser och till hösten utökar de verksamheten med två orter till. – Vi har alltid haft som mål att hela tiden blicka framåt. Vi vill växa och utvecklas tillsammans med våra kunder för att kunna erbjuda en helhet, säger Mats Thor. I början låg fokus på fastighetsskötsel, men i dag är bolaget ett heltäckande kompetensföretag. Kunderna är både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. – Vi är fortfarande lika duktiga på

fastighetsskötsel, men i dag är vi betydligt bredare i vårt tjänsteutbud. Det är viktigt med lokal närvaro och företagets styrka är vår kompetenta personal.

Han tror att en av anledningarna till att företaget växer är just att de satsar på både lokala kontor och duktig personal. – Vi uppfattas som ett litet företag och det är precis den känslan som vi vill uppnå. Vi har en platt organisation vilket innebär att kunden snabbt får tag i den personen som de söker. Dessutom har vi korta beslutsvägar. FF-Fastighetsservice AB har tagit tre ISO-certifieringar för miljö, arbetsmiljö och kvalitet. – Miljöcertifieringen fick vi 2001 och sedan dess har vi fortsatt att ligga i framkant. Alla tre certifieringar gör oss unika och de positiva effekterna spiller över på våra kunder. Under sina 42 år har företaget delat ut många guldklockor, vilket Mats Thor ser som positivt och ett kvitto på att de driver en bra verksamhet. – Både personalen och våra kunder stannar länge hos oss. Vi har till och med kvar kunder från när vi startade vår verksamhet. De relationerna värdesätter vi högt. Vi har varit verksamma i 42 år och kommer att vara det i minst 42 år till.

Fastighetsservice AB erbjuder följande tjänster: Fastighetsförvaltning ”Portvakten som företag” är en grundstomme i FF:s verksamhet. Inom det här seg mentet hittar du tjänster som renhållning, trädgårds- skötsel, reparationer, el, VVS, drift med mera. Teknisk förvaltning Fastighetsägare och styrelser har ett långtgående ansvar för hyresgästernas boende och nyttjande av lokaler. Vi är bland annat behjälpliga med; myndighetskontakter, hyresgästkontakter, besiktningar, underhållsplaner fastighetsutveckling, ombygg nationer bygglov med mera. Ekonomisk förvaltning FF Fastighetsservice Ekonomiska förvaltning tar hand om det tidskrävande pappersarbetet. Det är många saker som skall skötas när man har en fastighet och då är det viktigt med ordning och reda. Till exempel om du vill ha hjälp med bokföring, aviseringar, försäkringar, hantering av lån, årsredovisningar, årsstämmor eller kontraktshantering och deklarationer.

Familjeföretaget FF-Fastighetsservice AB har skapat trivsel runt om i Sverige under 42 år. Med korta beslutsvägar, lojal personal och ett bra ledarskap har företaget blivit ett välkänt varumärke. – Vi sätter alltid kunden i fokus, säger Mats Thor, marknadsansvarig

14

Städservice Rena allmänna ytor bidrar till ökad trivsel för hyres- gästerna. Med välutbildad personal som kan allt om material, kem och pH-värden erbjuder FF städtjänster så som kontors-, trapp-, och lägenhetsstädningar samt specialstädningar och boendeomsorg.

Fakta: FF-fastighetsservice.se Kort historik om företagets grundande: 1976 Fastighetsarbetsgivarnas Förbund (numera Almega), tog initiativet till att bilda FF-Fastighetsservice AB. Under 80-talet tillkom även Sveriges Fastighetsägareförbund och ett antal regionala Fastighetsägareföreningar som delägare. 1994 förvärvades aktiemajoriteten av Ingemar Bergander och Elisabeth Wärn. 2000 blev Ingemar Bergander ensam ägare. 2006 ägs företaget av Mats och Michael Bergander.

Källa: www.ff-fastighetsservice.se och Mats Thor.

Mats Thor, Marknadschef FF-Fastighetsservice Telefon: 0771-330 300 Mail: mt@ff-fastighetsservice.se


Omtanke – om både dig och miljön Våra handdukar är inte bara gjorda med tanke på dig, utan också med omsorg om människor och miljö genom hela produktionen.

OEKO-TEX® | Vit sand

OEKO-TEX® | Strandråg

Vår mjuka jacquardvävda frottéserie är gjord av kammad öglefrotté i 100 % bomull certiferad enligt OEKO-TEX®. Det är en tjock och lyxig kvalitet på 550g/m2. Ett handduksset innehåller två olika storlekar: 50x70 cm och 70x140 cm.

Vår mjuka jacquardvävda frottéserie är gjord av kammad öglefrotté i 100 % bomull certiferad enligt OEKO-TEX®. Det är en tjock och lyxig kvalitet på 550g/m2. Ett handduksset innehåller två olika storlekar: 50x70 cm och 70x140 cm.

SANDFOREST INVEST AB | BOX 160 | 271 24 YSTAD | SWEDEN

WWW.SANDFOREST.SE


GOLF

Kustnära banor från väst till öst

Havet sägs ha en lugnande effekt på människan och golf är en sport med många positiva hälsofördelar. Så varför inte kombinera de båda? Sverige bjuder på många trevliga golfbanor där vinden från havet samt doften av saltvatten och tång är påtaglig. INRIKES presenterar här några av dem. Av åsa larsson Foto: Jacob Sjöman

Fjällbacka Golfklubb Fjällbacka är ett pittoreskt litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet på västkusten. Drygt 2 kilometer norr om samhället ligger Fjällbacka Golfklubb. Banan är rankad bland topp 50 i Sverige och topp 100 i Norden. Golfbanan har en utmanande karaktär och ligger i en dalgång omgärdad av klippor på sidorna och Anråsälven som skär tvärs igenom området. De snabba och fasta greenerna är uppbyggda enligt USGA:s rekommendationer och är mycket uppskattade bland medlemmar och gäster. – Vi ser havet från flera av hålen och dessutom går elva av hålen utmed den vackra Anrås­ä lven. Vid första hålet slår man över precis där den mynnar ut i havet. Här är alltså närheten till havet och vatten påtaglig, säger Ture Eriksson, vd och klubbchef.  Vid havet blåser det oftast och spelare på Fjällbacka Golfklubb måste alltid ta vinden med i beräkningen. Även en vindstilla dag gör den sig påmind genom havsbrisen som kommer in vid lunchtid.

Foto: Jacob Sjöman

Fjällbacka golfklubb.

Vilka är era mest spektakulära/vackra hål och varför? – Hål nummer 7 och 13. Vid 7:an står man högt upp och ser ut över havet där det kommer in från horisonten. Vid nummer 13 står man också högt upp och har utsikt över älven på ena sidan och en green ner mot skogskanten på den andra, svarar Ture Eriksson. Adress: Rörvikarna 1, Långö

Halmstad Golfklubb Halmstad har vid flera tillfällen röstats fram som Sveriges bästa golfstad och varje år åker tiotusentals golfare hit för att spela. Här finns så mycket som sex 18-hålsbanor och en av världens bästa träningsanläggningar Halmstad Golfarena. 16

Halmstad golfklubb.

Halmstad Golfklubb ligger bara 300 meter från havet i Tylösand, vilket är synonymt med sol, sommar och västkustens bästa strand och ofta även rankad som Sveriges bästa. – Den här upplevelsen kan man inte få på många platser. Havsnära miljö, nära till bad och två av landets bästa golfbanor. Den miljö vi erbjuder är unik, säger Christer Jakobsson, klubbdirektör på Halmstad Golfklubb. Golfklubben har två banor, den Södra och den Norra. Den förstnämnda är rankad bland topp 30 och den senare bland topp 10 av Sveriges bästa golfbanor. – Vi är en typisk skogs- och parkbana och vi är kända för att vara en spelplats för de stora mästerskapen som Solheim cup, EM och Annika invitational.


Foto: Jacob Sjöman

Foto: Jacob Sjöman

golf

Falsterbo golfklubb.

Visby golfklubb.

bunkrar. Resten av banan består av smalare och längre hål, fortfarande präglat av bunkrar och vattenhinder. Det går heller inte att ta miste på att banan ligger på en halvö – Man ser vatten på hål nummer 3, 4, 5, 6, 7, 12, 14 och 15, fortsätter Ulf Åberg.

Vilka är era mest spektakulära/vackra hål och varför? Golfklubben är populär. Här spelas ungefär 75 000 golfrundor per år, vilket är mest i landet och det kommer cirka 15 000 greenfee-gäster varje år.

Vilka är era mest spektakulära/vackra hål och varför? – Vårt mest unika hål är det 16:e på norra banan. Du står högt upp och slår neråt mot den bäck som finns framför greenen. Vinden som kommer in från havet är en av utmaningarna och de flesta gör av med minst en boll i bäcken. Hålet brukar rankas som Sveriges bästa korthål, avslutar, Christian Jakobsson. Adress: Golfbanevägen, Halmstad

Falsterbo Golfklubb Falsterbo Golfklubb ligger på den yttersta udden i Falsterbonäset i Skåne på landets sydvästligaste udde. Banan är en linksbana, vilket innebär att den är belägen på mark som en gång i tiden låg under vatten. Linksbanor är alltså alltid kustnära banor. På den typen av sandgjord som uppstått växer gärna gräsarter som är lämpliga för golf. Golfklubben är rankad som Sveriges tredje bästa golfbana av Golf Digest.

Vilka är era mest spektakulära/vackra hål och varför? – Hål 17 och 18 gränsar båda till Östersjön och den förstnämnda även till Öresund. Högsta punkten är från hål 18. De dagar när vädret är fint och sikten klar har man en magnifik vy över Öresund, Östersjön och Köpenhamn. Hål 11 är en annan favorit, det är ett kort par 3 hål och cirka 140 meter långt. Man spelar till en green som är nästan som en naturlig ö. Det är en enorm variation på spelet beroende på vindstyrka, alltifrån kort järnklubba till att man slår med en driver, säger David Leet, Head Pro på Falsterbo Golfbana.

Piteå golfklubb.

– Vi försöker hålla en hög servicenivå, säger Jan Ekblom, klubbchef på Falsterbo Golfklubb. Oavsett vem man är vill vi att man ska känna sig välkomna, även de som inte spelar golf. Det är något vi som jobbar här ofta pratar om och våra gäster brukar ge oss ett gott betyg. Jan Ekblom föreslår att man avslutar sin golfdag med ett glas vin på tesarren och beskådar den sagolika solnedgången. Adress: Fyrvägen 34, Falsterbo

Piteå Golfklubb Piteå Golfklubb ligger på ön Pitholmen kan beskrivas som en av Norrlands bästa golfupplevelser. Banan ligger centralt jämfört med andra golfbanor. Avståndet in till torget i Piteå är cirka 2 kilometer. I höstas blev golfklubben utsedd till Årets småföretagare i Piteå på näringslivsgalan. – Banan är en bra bana där man är både i park och i skog samt mycket nere vid vatten. Och vi har många hål, en 18- och en 9-hålsbana, säger Ulf Åberg, klubbchef. De första nio hålen på banan har mer parkkaraktär med färre träd och mycket vatten och

– Hål nummer 5 är rankat som ett av Sveriges 100 finaste golfhål, enligt tidningen svensk Golf. Det är ett dogleg-vänster-hål. Efter utslagen kommer man till en green som ligger på en udde ut mot vattnet, säger Ulf Åberg. Förutom golf kan man ägna sig åt en massa annat roligt i anslutning till golfbanan. Här finns längdåkningsspår där Charlotte Kalla ibland ses träna, det finns tennis- och paddelbanor, multisportanläggning med konstgräs för basket och fotboll samt lekland för de minsta. Adress: Nötövägen 119, Piteå

Visby Golfklubb Medeltidsstaden Visby behöver knappast någon närmare presentation. Cirka två mil söder om staden, på en udde mellan Tofta och Västergarn är Visby Golfklubb belägen. Den är rankad tvåa i Sverige och sägs vara en av Sveriges vackraste banor. Klubbens vision lyder ”Den bästa golfen på det bästa gräset i den bästa miljön”, Här finns både en 18-håls och en 9-hålsbana. Visby golfklubb är i allra högsta grad en havsnära golfbana med doften från havet och vinden är ständigt närvaran och är en del av utmaningen med banan.

Vilka är era mest spektakulära/vackra hål och varför? – På vår 18-hålsbana är det havsutsikt från alla håll. Femte och sjätte hålen är fantastiska. De går utmed hela strandlinjen. Vid 17:e och 18:e är utsikten magnifik. Här står man och blickar ut mot en vidsträckt horisont. 18:e hålet går dessutom runt en vik och när man puttar är det bara några meter från Östersjön, säger Staffan Magnusson, vd och klubbchef. Adress: Västergarn Kronholmen, Gotlands Tofta 17


TAKEOFF THE BEST OF SHOE BRANDS

DEPECHE 999 SEK

ADIDAS 999 SEK

MAN: VAGABOND 899 SEK

WOMAN VAGABOND RIEKER TAMARIS DEPECHE GANT ADIDAS BIRKENSTOCK BILLI BI SUPERGA STEVE MADDEN VIDORRETA TOMMY HILFIGER LEGERO CAPRICE TOMS MARCO TOZZI CLOU REPLAY WONDERS NIKE VANS DUFFY PUMA MARSTRAND UGG DR MARTENS DOCKERS PALLADIUM KARL LAGERFELDT CONVERSE NEW BALANCE REEBOK MAN RIEKER GANT VAGABOND STEPTRONIC BJÖRN BORG BUGATTI ADIDAS MARSTRAND REPLAY BIRKENSTOCK PLAYBOY TOMMY HILFIGER POLO RALPH LAUREN NIKE TOMS DR MARTENS VANS CONVERSE PALLADIUM NEW BALANCE FILA REEBOK PUMA SNEAKY STEVE IN STORE AND ONLINE | NILSONSHOES.COM | PART OF FEETFIRST


golf

Nyaochgolfregler handicapsystem

Golfsporten kommer de närmaste åren att genomgå stora förändringar beträffande regelverket. År 2019 börjar nya golfregler att gälla och 2020 införs ett nytt handicapsystem, som till skillnad från tidigare kommer att vara enhetligt i hela världen. INRIKES har pratat med Claes Grönberg, regeloch handicapansvarig på Svenska Golfförbundet om några av de stora dragen i de nya reglerna. Av åsa larsson

D

e nya reglerna är resultatet av fem års omfattande arbete av R&A och USGA. Intresset har varit stort. När det första förslaget kom i mars 2017 bad man om synpunkter från golfare i hela världen och fick hela 22 000 mail med kommentarer. Nu har de arbetats igenom och reglelboken ligger färdig att publiceras under mars 2018, men börjar alltså att gälla den 1 januari 2019. – Vi på Svenska Golfförbundet har blivit

Det ligger en säsong framför oss då vi spelar enligt de gamla reglerna, och vi är måna om att den också ska fungera. ombedda av R&A och USGA att inte gå ut med de nya reglerna i detalj eller börja utbilda förrän under fjärde kvartalet i år. Det ligger en säsong framför oss då vi spelar enligt de gamla reglerna, och vi är måna om att den också ska fungera, säger Claes Grönberg. Claes Grönberg förklarar att golfregler är svåra och att det alltid kommer att vara så eftersom det ligger i spelets karaktär. Det gäller även de nya reglerna, även om de har förenklats. – Vi har ingen fyrkantig plan och vi spelar ute i naturen där mycket oväntat kan inträffa.

Vilka är de stora förändringarna generellt sett? – Moralen betonas mycket mer än tidigare, alltså hur viktigt det är att spelaren är sin egen domare och är ärlig i alla lägen och gör rimliga och så objektiva bedömningar som möjligt. Denna tradition har alltid funnits i spelet, men det har inte uttalats lika exakt i regelverket som det kommer att göra i framtiden. Enligt

Claes Grönberg bygger golf på en helt annan moral än många andra idrotter eftersom man spelar utan domare när det inte är tävling. – Jag brukar säga att de som inte förstår eller struntar i golfens moral, de ska inte heller spela golf. Därför tycker jag att den aspekten av de nya reglerna är väldigt bra. En annan genomgripande förändring är att de nya reglerna andas speltempo.

Det står till exempel att det inte får ta mer än 40 sekunder för ett slag, vanligtvis snabbare än så. Det tillåts också i högre grad att man spelar i fel ordning där den som är redo slår för att tjäna tid, och i stället för att leta i fem minuter efter bollen får man från 2019 bara leta i tre.

Varför är speltempot viktigt? Claes Grönberg i domarbilen ute på golfbanan.

– Risken med golf är att det tar för lång tid. Många väljer bort sporten just därför. Är du mitt i livet och 19


golf

kanske har barn kan det vara svårt att vara borta hemifrån under nästan en hel dag. Jämfört med andra aktiviteter tar golf rätt lång tid. Han menar att det finns viss risk att en person som funderar på att börja med golf kanske av den anledningen väljer att börja med något annat i stället. De nya reglerna är också anpassade så att det blir snällare mot slarvfel som kan uppstå som spelaren egentligen inte tjänar något på. Om bollen till exempel studsar tillbaka och träffar spelaren själv straffas det inte längre med plikt.

Är det något som spelarna bör tänka på redan nu för att förbereda sig inför de nya reglerna? – Nej, tvärtom. Vi har en golfsäsong framför oss, och då gäller fortfarande de gamla reglerna. Det bästa är att vänta tills den är slut med att sätta sig in i de nya, så att man inte blandar ihop det.

Nya handicapregler från 2020 År 2020 kommer nya handicapregler. Den stora förändringen är att de nu blir världsomfattande. Tidigare har det funnits sex olika handicapsys20

Handicap är något av det absolut bästa som golfen har. Det är ju fantastiskt att man kan spela match mot varandra, oavsett om man är nybörjare eller proffs och det kan bli en jämn match.

tem som inte har varit synkade med varandra, vilket har försvårat möjligheterna att spela över gränserna. – Handicap är något av det absolut bästa som golfen har. Det är ju fantastiskt att man kan spela match mot varandra, oavsett om man är nybörjare eller proffs och det kan bli en jämn match. Det har länge varit samma regelverk kring spelet, amatörregler och utrustningen, så många tycker att det var på tiden att göra även handicap­reglerna enhetliga. – Det nya systemet kommer att gynna den resande golfaren. Än så länge är inte alla detaljer på plats, men det står klart att systemet kommer att bygga på snittet av de 8 bästa rundorna av de 20 senaste spelade och registrerade handicapronderna.

Är det något som spelarna bör tänka på i dag? – Vi vill att golfarna redan nu registrerar så många handicapronder som de kan, fler än de brukar. Då finns det ett bra underlag för systemet att räkna ifrån när världshandicapen träder i kraft 2020.


Din bästa golfupplevelse

Tidbokning: 035 - 17 68 00

Populära Halmstad Golfklubb har idag ca 3.200 medlemmar och varje år spelas ungefär 70.000 golfrundor på våra banor. Norra banan är en riktig mästerskapsbana. Här har stora tävlingar ägt rum, såsom Solheim Cup år 2007, EM år 2011 och Annika Invitational Europé år 2017. Södra banan är en dold pärla för många och våra medlemmar spelar helst här. Vår restaurang har fyra år i rad utsetts till Sveriges bästa golfrestaurang. Varmt välkommen till Halmstad Golfklubb!

Golf & Konferens

på en av Sveriges bästa anläggningar UTMANANDE GOLF • INSPIRERANDE MÖTEN NATURSKÖNT BOENDE • FÖRSTKLASSIG MAT

Boka: 0144-121 60 www.ombergsgolfresort.se

Halmstad Golfklubb Golfbanevägen 302 73 Halmstad info@hgk.se www.hgk.se

På Fjällbacka Golfklubb får varje spelare uppleva

BOHUSLÄNS BÄSTA GOLFUPPLEVELSE Naturen som utmanare. Utmed Anråsälvens mynning breder Fjällbackas vackra golfbana ut sig. Banan är av semi-seaside karaktär och golfen påminner om linksgolf då närheten till havet gör att vinden behöver

tas med i beräkningarna samt att de fasta greenerna ofta kräver att bollen rullas in. På elva av hålen är vattnet med i spel och det nervkittlande första utslaget sker över älven.

Tel. 0525-31150 fjallbacka.gk@telia.com www.fjallbackagk.se


SUCCÉN ! FORTSÄTTER S I

ÅRETS STORA PERSONALDAG

FULLA HU GE! RI HELA SVE

OM DRIVKRAFT, TEAMWORK & ARBETSGLÄDJE Möt Sveriges främsta föreläsare och informativa underhållare i en grym utbildningsshow!

MALMÖ

23/5

VISBY

15/5

VÄ S T E R Å S

16/5

24/5 GÖTEBORG

25/5

STOCKHOLM

28/5 UMEÅ

14/5

TURNÉDATUM:

VÄ X J Ö

17/5

LINKÖPING

29/5

ÖREBRO

SJUKT

ROLIG

FÖRELÄSNING SA RH AH ER JO A ND AW R H ENBFOI N RG

D AV I D B AT R A

R O B E R T G U S TA F S S O N

Konferencier ochman sånggör? Varför gör man det

Komisk kommunikation

Tomgång, framgång, rundgång

M O T I VAT I O N PERSONLIG UTVECKLING & LAGKÄNSLA

BABBEN LARSSON

R E N ATA C H L U M S K A

PA O L O R O B E R T O

Smällar man får ta – om stress och oro

Sätta mål och hantera svårigheter

Träning och mental styrka

...OCH MÅNGA FLER TAL ARE!

FREDRIK LINDSTRÖM

JONAS GARDELL

Den mänskliga faktorn

Utanförskap och självförtroende

NY

MARK LEVENGOOD

Mod och mål i en föränderlig värld

NISSE SIMONSON

Dina tankar formar din hjärnas struktur

PÄ R “H U D I K ” J O H A N S S O N

K AY P O L L A K

Se möjligheterna - allt är möjligt

Ändra dina tankar – ändra ditt liv

I NRG JMOOHRAGNARNHAELBLO G

Konsten attgör hantera besvärliga typer Varför man det man gör?

A L E X A N D R A PA S C A L I D O U

Lämna komfortzonen - att våga och göra

E L A I N E E K S VÄ R D Retorik - Snacka snyggt!

VILKA KOMMER TILL DIN STAD? FÖR BOKNING OCH MER INFO OM TALARE OCH PROGRAM:

AVENUE

LOUNGEBAND

www.storainspirationsdagen.se

Ekvilibrium talarförmedling AB • Hotellvägen 7 • 133 35 Saltsjöbaden • Tel 08-663 06 80 • info@ekvilibrium.se • www.talarformedlingen.se

Annons Helsida INRIKES 225x285 mars 2018.indd 1

PER SANDSTRÖM

DJ

2018-03-19 13:58


restaurang

Sebastian Gibrand tävlar för Sverige i kock-EM I mitten av september i fjol vann Sebastian Gibrand, 29 år, den svenska uttagningen till kock-EM. Han blir alltså den som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

E

fter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik var Sebastian Gibrand den bästa kandidaten, enligt årets jury i den svenska uttagningen till Bocuse d’Or eller Kock-VM som tävlingen också kallas i Sverige. Nu hägrar först en kvaltävling i italienska Turin, Bocuse d’Or Europe – eller EM – där 10 länder av 20 kvalificerar sig till VM i Lyon 2019. – Den svenska uttagningen var bara ett steg på vägen till mitt slutgiltiga mål. Jag och Team Sverige siktar nu på guldmedalj i både EM och VM. Något annat finns inte, säger Sebastian Gibrand övertygande. Sebastian är född och uppvuxen i Helsingborg. De senaste åren har han bott i Stockholm för att kunna satsa fullt ut på det han brinner för mest – att laga mat. Han har ett förflutet från några av Sveriges absoluta toppkrogar såsom Oaxen Krog & Slip samt Studio Franzén. Sedan 2011 driver han egen konsultverksamhet i Gibrands Gastronomi, som dock ligger på is just nu eftersom allt fokus ligger på att träna inför tävlingen.

text åsa larsson foto Viktor Fremling

Sebastians vinnarrätt där grundingrediensen var höstlamm.

Lovade föräldrarna att bli en av de bästa Att det blev kockyrket var inte helt förutsägbart. Det fanns inga influenser hemifrån, men efter en praktikplats i åttonde klass på en krog i Helsingborg fick han smak på jobbet. När han berättade om planerna för sina föräldrar blev de minst sagt förvånade och försökte övertala honom att satsa på något annat. Då gav han dem ett löfte. – Jag lovade att inom fem år bli en av Sveriges tio bästa kockar. Efter det godkände mamma och pappa mitt karriärval, säger han och skrattar. Sedan dess har Sebastian hunnit tävla för juniorkocklandslaget i två år och det seniora

landslaget i fyra år, han har dessutom varit lagkapten i det sistnämnda. – Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och drömt om att få representera Sverige, förklarar han. I och med att jag inte var tillräckligt bra på vare sig fotboll eller innebandy var det tur att jag hade talang för att laga mat. Att delta i de ärofyllda kocklandslagen ser den målmedvetne Sebastian bara som steg på vägen i att uppfylla sin verkliga dröm – att tävla

i Bocuse d’Or, den mest prestigefyllda tävlingen av alla.

Vad är det för skillnad mellan kocklandslaget och Bocuse d’Or? – Det här är ett par nivåer högre. Det är den yttersta spetsen av gastronomin i världen. Här får man mäta sig med de allra bästa matlagarna som finns.

Vad hoppas du att du får ut av att delta? – Att få representera Sverige är otroligt 23


restaurang

Vad jag gör om fem år är inget jag tänker på nu, det känns ganska ointressant. Jag lever, andas och är i min dröm just nu. roligt. Jag hoppas att jag kan utveckla min matlagning och ta ut den utanför Sverige och visa att vi i det här landet kan laga den godaste maten. Sebastian beskriver tävlingen som en extremsport där det gäller att vara förberedd på alla plan. Från att ha ekonomin, eftersom de inte kan ta ut lön under tiden, till både fysisk och mental träning. – Det räcker inte längre med att bara laga god mat. Det blir tightare och tightare i toppen för varje år, säger han. Sebastian har två personliga tränare som ska se till att han är på topp fysiskt när det gäller. Och just nu pågår planering, fundering och komponering av rätter och provlagningar. Varje tisdag är det avsmakningstillfälle med ett expertteam av duktiga kockar som hjälper till att finslipa förslagen. – Även om det är jag som tävlar är det ett stort teamwork som ligger bakom satsningen och stöttar mig hela vägen. Man klarar inte av att göra den här tävlingen själv. Vi representerar Sverige tillsammans. 24

Huvudcoach är Tommy Myllymäki, som själv har tävlat två gånger i Kock-VM. Han fick silver 2011 och en bronsplats 2015. Commis – assisterande kock som bistår Sebastian i köket hela tiden under både träning och tävling – är Gustav Leonhardt. Dessutom ingår en assisterande coach, en designer och flera andra kockar samt de personliga fysiska tränarna. Totalt är det ett team på cirka 15 personer som ska hjälpa Sebastian fram till segern 2019.

Sebastian Gibrand Ålder: 29 år Född: Helsingborg Familj: Singel Bor: Södermalm i Stockholm Tidigare tävlat: Med Kocklandslaget och

Juniorkocklandslaget samt i Årets Kock.

Aktuell med: Sveriges representant i Kock-EM

och kvalar han in tävlar han även i Kock-VM.

Vad är nästa steg – vad gör du om fem år? – Jag har alltid varit en person som siktar långt fram i tiden, men just nu har jag allt fokus på tävlingen. Vad jag gör om fem år är inget jag tänker på nu, det känns ganska ointressant. Jag lever, andas och är i min dröm just nu.

Vad gör du när du inte tränar inför VM? – Det är nästan hundra procent av min tid som går åt till att förbereda tävlingen. Den lilla tid som finns över försöker jag umgås med vänner.

Vilken mat lagar du hemma? – Just nu lagar jag inte så mycket mat utanför träningen. Det blir mest att jag går ut och äter eller äter hemma hos vänner.

Vilken är din favoritkrog? – I Sverige är det absolut Volt, den är fantastiskt bra. Och Frantzén håller en internationell nivå som vi inte har sett tidigare i Sverige.

Vem är din förebild som kock? – Mina stora förebilder inom Bocuse d’Or är Tommy Myllymäki, min coach, samt Peter Jelksäter och Mathias Dahlgren. Mathias Dahlgren tog guld 1997, den ende svensk hittills som lyckats med den bedriften. Nu håller vi på INRIKES tummarna att Sebastian Gibrand blir vår näste svensk som erövrar den ärofyllda titeln.


Böna som böna URSPRUNG Kaffebönorna, som egentligen är två frön i ett bär, växer i länder kring ekvatorn där klimatet är tropiskt, jorden är näringsrik, där det inte finns några årstider och soltimmarna är många. Kaffets alla smaker är naturliga och påverkas av landets klimat men också av andra närliggande odlingar så som t.ex. kakaoplantage. Smakerna kan alltså variera från Indiens kryddiga kaffe till Brasiliens mustiga chokladsmakande kaffe, eller kaffe från Kenya som har tydliga toner av svartvinbär. Kaffe från olika ursprung blandas sedan för att balansera olika smaker gentemot varandra som tillsammans bildar ett riktigt gott kaffe. ROSTNING En kopp kaffe innehåller ungefär 800 smakaromer, vilket är dubbelt så många i jämförelse med vin. För att smakaromerna ska komma fram på bästa sätt är det viktigt att bönorna rostas till den

perfekta rostningsgraden för specifik blandning. Rostningsgraden bestäms av rostmästaren som känner kaffet väl och vet vilka inneboende smaker man vill locka fram kaffebönan. En rostning tar ungefär 10-15 minuter. En orostad böna är hård, har en gräsaktig doft och smak med en hög syra. Ju längre tid man rostar bönan, desto mindre av den höga syran lämnas kvar, vilket gör att kaffet blir mer beskt och rökigt. Dvs; ett ljusrostat kaffe är oftast syrligt, lätt och friskt, medan ett mörkrostat kaffe oftast är bittert, kraftigt och dovt i smak. MALNINGSGRAD Beroende på bryggningsmetod behöver malningsgraden på bönorna vara noggrant vald. Ska kaffet vara till en espresso bör malningsgraden vara fin som ett salt, medan den behöver vara grov som socker för att passa en klassisk bryggare. Är bönan finmald, lockar det fram mer beska smaker medan grovmalt tenderar att göra kaffet mer syrligt.

TIERRA: Tierra är namnet på Lavazzas hållbarhetsprojekt, som skapades 2002 för att förbättra de sociala och miljörelaterade villkoren och produktionsmetoderna i de små kaffeodlarsamhällena. Tierra Organic är framtagen för att passa både för espresso och som brygg.

TIPS! Prova att använda aningen grövre, eller aningen finare malning än vanligt till din bryggmetod och smaka dig till skillnaden. Kanske gör detta att du lockar fram fler önskvärda aromer.


Â


MAT & DRYCK

Spanjorskan med en smak av Spanien

I hjärtat av Östermalm kan du sedan en tid tillbaka uppleva en liten bit av Barcelona eller Madrid. Här ligger restaurang Spanjorskan, en genuint välkomnande krog med mysig atmosfär och god mat.

P

å Spanjorskan möts vi av en leende personal som är charmigt trevlig utan att vara påträngande eller överdriven. Inredningen går i rött och trä, vid en del bord sitter man i små bås så att det blir en känsla av avskildhet. Atmosfären och stämningen är gemytlig. Det gäller att vara ute i god tid om du vill vara säker på att få ett bord. I alla fall om du vill slippa komma till någon av de tidiga sittningarna. Redan klockan 18 när INRIKES intar lokalen är det nästan fullsatt. Det är de tre restaurangprofilerna Peder Smith, Mathias Pilblad och Tiel Ridderstad som startat Spanjorskan. Trion ligger bakom den framgångsrika Bockholmsgruppen, som numera består av tio restauranger runt om i Stockholm. – Vi snubblade över lokalen och efter framgångarna med Nybrogatan 38 kunde vi inte motstå frestelsen att starta ytterligare en krog i kvarteret. Vi kände att vi ville hitta något som folk gillar och landade då i Spanien, säger Mathias Pilblad. Det vi har skapat är en spansk kvarterskrog där det mesta handlar om Spanien. Maten som serveras har spanska influenser och vinerna är förstås också spanska. Stort på menyn är så klart tapas. Här finns några av klassikerna som pimentos de padrón, tortilla och patata bravas på menyn, några av dem med en liten twist. Sedan finns det smårätter som känns nya och spännande med det fina kökets touch. Friterad söt majs med krämig getost och rökig dipp smälter i munnen och ger mersmak. I crema quemada blir den lena anklevern och det krispiga en spännande blandning. Munsbitarna serveras med pistage och kvittenmarmelad som sätter en liten syrlig touch på rätten. Vi testade också små grillade pilgrimsmusslor med chorizo, koriander och lime som vi gärna tagit repris på.

Av åsa larsson

Vi har tänkt om och har nu fler rätter på menyn som passar för en bredare publik.

Det finns också lite större så kallade mellanrätter att dela på som ser lika intressanta ut på menyn som de tapas vi nyss beställt. Fatserveringar är rätter som ställs på bordet och räcker till flera i sällskapet. Här finns entrecôte och spädgris. – Populäraste faträtten är vår paella, förklarar Mathias. Priserna på Spanjorskan är humana. De som kom hit när krogen var helt nystartad och kände att det inte passade deras plånböcker bör göra ett nytt besök. – Vi har tänkt om och har nu fler rätter på menyn som passar för en bredare publik. Därför har vi ett annat prisläge än vad vi hade från start, förklarar Mathias. Helhetsintrycket av Spanjorskan är en gemytlig stämning och maten som får oss att vilja komma tillbaka. Och det snart. 27


RESTAURANGTIPS

En eldig, en familjär och en japansk krog – alla tre krogar är väl värda ett besök i vår västsvenska huvudstad Göteborg.

Foto: Studio Kim Svensson

Av Redaktionen

Bonito – Japanskt i anrika lokaler

Legendariska Jazzhuset i Göteborg har spelat sin sista låt och i stället lämnat plats åt ett nytt krogkoncept. Efter en omfattande renovering har lokalerna intagits av den japanska restaurangen Bonito, en bar och en nattklubb. Restaurangen öppnades i september och har fått goda recensioner och positivt mottagande av sina gäster. Krögarna har inspirerats av izakaya-stilen och våra nordiska hav och serverar sushi, sashimi och andra asiatiska smårätter med finess. Adress: Erik Dahlbergsgatan 3

Familjen – med hjärtat på rätta stället

Familjen är en restaurang som är tänkt som ett utvidgat vardagsrum med värme, kärlek och hjärtlighet som grundstomme. Ett tema de har lyckats med väl. Krogen blev nyligen utnämnd till Årets Hjärtekrog i White Guide, en utmärkelse som vill hedra en krog ”där det är särskilt gott att vara”. Utöver maten handlar det om stämningen och miljön, något genuint och sympatiskt. Maten som serveras innehåller moderna västsvenska rätter. Familjen samarbetar med odlare, fiskhandlare

och köttproducenter som finns i närheten, vilket gör att rätterna anpassas till tillgång och säsong. – Vi blev oerhört glada för priset Årets Hjärtekrog. Det här är nog det allra finaste priset man kan få eftersom det handlar om känslan som en restaurang förmedlar, och det finaste man kan förmedla är väl just kärlek och omtanke om gäster och personal, säger Björn Persson, krögare. Krogen har dessutom fått utmärkelsen BIB Gourmand – en utmärkelse som indikerar vällagad mat till rimligt pris. Adress: Arkivgatan 7

Foto: Fredrik Rollman

Totale – en het krog

28

Nyöppnade Totale i Vasastan i Göteborg är en som de själva uttrycker det ”mat-över-eld-krog” med vedugn, eldbord och naturviner som serveras direkt ur boxen. På menyn finns sotade smaker, grillade godsaker och svedda delikatesser. Matlagningsprocessen kommer att gå genom elden så att den smaken tränger igenom. Fokus ligger på kvalitativ mat som passar alla plånböcker. – Ja, det är inte så komplicerat egentligen. Vi tyckte att det saknades en restaurang där ett sällskap kan komma och äta efter sin egen plånbok. Pizza till någon, grillad kungskrabba till en annan och en tredje beställer hela totalen, säger Peter Orrmyr. Totale ägs och drivs av familjen Orrmyr, som sedan tidigare har krogarna Bord 27 och lillasystern Natur. Adress: Kristinelundsgatan 3


Nu behöver vi mer prylar. Tack! Närmaste inlämningsställe hittar du på myrorna.se. Skänk gärna direkt i någon av våra 34 butiker.

#parkensomgörskillnad

Det finns <1000 persiska leoparder i det vilda. Nordens Ark deltar i ett världsunikt räddningsarbete för att bevara arten. Var med och rädda den persiska leoparden! © Chris Godfrey

Swisha ”GåvaPL” 123 900 1967


RESTAURANG

Sveriges bästa krogar enligt

White Guide

Nyligen korades Sveriges bästa restauranger och största restaurangupplevelser enligt White Guide. Inte helt oväntat utnämndes Frantzén till Årets Bästa Restaurang. Tidigare i år fick samma krog en tredje stjärna i Michelinguiden – den första svenska krog någonsin som fått maximalt antal stjärnor i den prestigefyllda guiden. Av åsa larsson

Foto: Charlie Drevstam

Foto: Erik Pütsep

Unn och Tak ligger högst upp med stor terrass vid trendiga Brunkebergstorg i Stockholm. Maten är inspirerad av skandinavisk matkultur och tillagad på lokala råvaror, influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker. På Unn är det mer intimt. Här finns endast plats för åtta gäster som sitter runt kocken när denne tillagar maten. Adress: Brunkebergstorg 2, Stockholm

Årets stjärnskott – Ichi

Köksmästaren Saori Ichihara började som kock på en traditionell japansk restaurang för att sedan gå mot det franska köket. Ichi serverar ”en ny version av nordisk och japansk matlagning”. Man beställer säsongsinspirerade menyer, så kallade yushoku, som består av lokala råvaror. Adress: Timmermansgatan 38B, Stockholm

Årets Banbrytare – Mathias Dahlgren och Rutabaga

Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Mathias Dahlgren har länge ansetts vara en av Sveriges mest framstående kockar. Han är den ende svensk som vunnit Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. De senaste åren har Mathias hållit till på Grand Hôtel i Stockholm. Det är han som står bakom den enstjärniga restaurangen Matbaren. Nu finns där också Rutabaga – en vegokrog med hela världen som inspiration. Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm

Årets Merroir Award – Unn och Tak

Med utmärkelsen premieras en restaurang där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema utmärkt sig.

30

Årets Terroir Award – SAV

Årets Ljudmiljö – Taverna Brillo

Utnämningen är ny för i år och sker i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm. Här premieras en restaurang som medvetet satsat på att utveckla en akustik som gynnar det goda samtalet. Adress: Sturegatan 6, Stockholm

Årets Dryckesupplevelse – Folii

En restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker. Bakom Folii finns de två sommeliererna Jonas Sandberg och Béatriche Becher, så att det är stort fokus på dryck är kanske inte så förvånande. Men Folii har också lyckats med maten och atmosfären. Krogen serverar mindre rätter med rena och okomplicerade smaker. Adress: Erstagatan 21, Stockholm

Utmärkelsen går till en restaurang som har förnyat och/eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. På SAV serveras nordiska smaker, närproducerat från naturen och egen skörd. Kockarna tar fram hantverket i tillagningen och plockar, saftar, syltar, picklar, röker, lufttorkar med mera. SAV har en stjärna i Michelinguiden. Adress: Vindåkravägen 3, Tygelsjö

Årets Hållbara Gastronomi – Volt

En restaurang som stävar efter hållbarhet i alla led utan att tumma på kvaliteten är Volt. Måltidsupplevelsen på Volt har dessutom gett krogen en stjärna i Michelinguiden. Rätter med nordiska smaker, naturligt och närproducerat inom det mer moderna nordiska köket finns på menyn. Adress: Kommendörsgatan 16, Stockholm

Årets Hjärtekrog – Familjen

Det är en krog där det är ”särskilt gott att vara”. Vi skriver mer om Familjen på sidan 28 i det här numret av INRIKES. Adress: Arkivgatan 7, Göteborg


Flyg Flyghögre högre––gågåenenstyrelseutbildning! styrelseutbildning!Flyg hö Flyg Flyghögre högre –– gågåenenstyrelseutbildning! styrelseutbildning! Flyg Flyghögre högre –– gågåenenstyrelseutbildning! styrelseutbildning! Professionellt Professionellt styrelsearbete styrelsearbete M&A M&A Företagsöverlåtelse, Företagsöverlåtelse,Trender Trender & Spaningar & Spaningar Kurslängd Kurslängd 3 dagar, 3 dagar, 12–14 mars 12–14eller mars21–23 eller 21–23 maj maj förvärv – en heldag – en heldag med aktuella med aktuella ämnen ämnen förvärv ochoch samgående samgående för ledning för ledning och styrelse och styrelse Kurslängd Kurslängd 1 dag, 16 1 dag, maj16 maj Professionellt Professionellt styrelsearbete  styrelsearbete M&A M&A Företagsöverlåtelse, Företagsöverlåtelse,Trender &april Spaningar & Spaningar Ordförandekurs Ordförandekurs HeldagTrender Heldag 26 april 26 3 dagar, 3 dagar, mars 12–14 eller mars 21–23 eller 21–23 majapril maj förvärv Kurslängd Kurslängd 2 x 2 dagar, 2 x12–14 2 dagar, 10–11 samt 10–11 16–17 samt april 16–17 – en heldag – en heldag med aktuella med aktuella ämnen ämnen förvärv och och samgående samgående Utbildning Utbildning för för

Flyg Flyg

Professione

ögre ögre––gågåen enstyrelseutbild Flyg styrelseutbil högre –

Kurslängd 3 dagar

Professione Ordförande

Professionellt Professionellt styrelsearbete styrelsearbete  Företagsöverlåtelse, Trender Trender & Spaningar & Spaningar Professionellt Flyg Flyg högre högre –M&A – gåM&A gå enFöretagsöverlåtelse, enstyrelseutbildning! styrelseutbildning! Flygst Kurslängd Kurslängd 3 dagar,3 dagar, 12–1412–14 marsmars eller 21–23 eller 21–23 maj maj förvärv en heldag medmed aktuella aktuella ämnen ämnen Kurslängd 3 dagar, 12–14 m förvärv ochoch samgående samgående – en –heldag för ledning för ledning och och Intresserad Intresserad avstyrelse Styrelseutvärdering? avstyrelse Styrelseutvärdering?

Kurslängd Kurslängd 1 dag, 16 1 dag, maj16 maj

Ordförandekurs Ordförandekurs Professionellt Professionellt vd-arbete vd-arbete

Styrelse Styrelse sekreterare sekreterare Kontakta Kjellström 08 66308 90663 00,90 00, HeldagKontakta Heldag 26Marie-Louise april 26Marie-Louise april Kjellström marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se Kurslängd Kurslängd 1 dag, 14 1 dag, juni14 juni Utbildning Utbildning för för Intresserad Intresserad av Styrelseutvärdering? av Styrelseutvärdering? Styrelse Styrelse sekreterare sekreterare Professionellt Professionellt vd-arbete vd-arbete Kontakta Kontakta Marie-Louise Marie-Louise Kjellström Kjellström 08 66308 90663 00,90 00, marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se Kurslängd Kurslängd 1 dag,Företagsöverlåtelse, 14 1 dag, juni14 juni Nyhet! Nyhet! Kurslängd Kurslängd 3 dagar, 3 dagar, 29–31 29–31 maj maj Professionellt Professionellt styrelsearbete styrelsearbete  M&A M&A Företagsöverlåtelse, Trender Trender &Mer Spaningar &info Spaningar Mer och info och anmälan på mbbv.se påämnen mbbv.se Kurslängd Kurslängd 3 dagar, 3 dagar, 12–14 mars 12–14eller mars21–23 eller 21–23 maj maj förvärv – en heldag medanmälan aktuella med aktuella ämnen förvärv ochoch samgående samgående – en heldag eller 08-663 eller 08-663 90 00. 90 00. Kurslängd 2 xKurslängd 2 dagar, 23xdagar, 2 dagar, 10–11 samt 10–11 16–17 samtmaj april 16–17 april Nyhet!Kurslängd Nyhet! Kurslängd 3 dagar, 29–31 29–31 maj

Ordförandekurs Ordförandekurs

Ordförandekurs Ordförandekurs

för ledning för ledning och styrelse och styrelse Välkommen! Välkommen!

Kurslängd Kurslängd 1 dag, 16 1 dag, maj16 maj

Kurslängd Kurslängd 2 x 2 dagar, 2 x 2 dagar, 10–11 samt 10–1116–17 samt april 16–17 april

Professionellt vd-arbete vd-arbete Kurslängd Kurslängd 2 x 2Professionellt dagar, 2 x 2 dagar, 10–1110–11 samt samt 16–17 16–17 april april

för ledning för ledning och styrelse och styrelse

Kurslängd Kurslängd 1 dag,116dag,maj16 maj

Mer info Meroch info och HeldagHeldag 26 april 26 april

Utbildning Utbildning för för Styrelse Styrelse sekreterare sekreterare

HeldagHeldag 26 april26 april

anmälan anmälan på mbbv.se på mbbv.se eller 08-663 eller 08-663 90 00. 90 00. Välkommen! Välkommen!

Intresserad Intresserad av Styrelseutvärdering? av Styrelseutvärdering?

3 dagar Kurslängd 2 x 2 da

Ordförande Professione

Kurslängd 2 x 2 da Nyhet! Kurslängd

Professione Nyhet! Kurslängd Professione

Kurslängd 3 dagar

Ordförandekurs

Ordförande

Kurslängd 2 x 2 da

KurslängdProfessione 2 x 2 dagar, 10–

Utbildning Utbildning för för Intresserad Intresserad avstyrelsearbete Styrelseutvärdering? av Styrelseutvärdering? tyrelsearbete  relsearbete  M&A M&AFöretagsöverlåtelse, Företagsöverlåtelse, Professionellt Trender Trender&&Spa Sp Styrelse sekreterare sekreterare Professionellt Professionellt vd-arbete vd-arbete Styrelse vd Kontakta Kontakta Marie-Louise Marie-Louise Kjellström Kjellström 08 663089066300,Professionellt 90 00, mars rs eller eller 21–23 21–23 majmaj Kurslängd 3 dagar, 12–14 mars eller 21–23 maj Kontakta Kontakta Marie-Louise Marie-Louise Kjellström Kjellström 08 66308 90663 00,90 00, marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se

ögre ögreLISA ––gågåenenstyrelseutbild Flyg styrelseutbil högre –

s

Nyhet!Nyhet! Kurslängd Kurslängd 3 dagar, 3 dagar, 29–31 29–31 maj maj

Kurslängd Kurslängd 1 dag, 14 1 dag, juni14 juni

Nyhet! Kurslängd

Mer info Meroch info och anmälan anmälan på mbbv.se på mbbv.se eller 08-663 eller 08-663 90 00. 90 00. Välkommen! Välkommen!

– en – en heldag heldag med med aka förvärv förvärv och och samgående Kurslängd Kurslängd 1 dag,114dag, juni14samgående juni marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se marie-louise.kjellstrom@michaelberglund.se Nyhet! Kurslängd 3 dagar,

Nyhet!Nyhet! Kurslängd Kurslängd 3 dagar,3 dagar, 29–3129–31 maj maj

förför ledning ledning ochoch stys

Kurslängd Kurslängd 1 dag, 1 dag, 16 maj 16 maj

OrdförandekursHeldag Heldag 2626 april april info Meroch infosamt och 16–17 april –11 samt samt 16–17 16–17 april april Kurslängd 2 x 2 dagar,Mer10–11 anmälan anmälan på mbbv.se på mbbv.se Utbildning Utbildningförför eller eller 08-663 08-663 90 00.90 00. Intresserad Intresserad avavSt Välkommen! Styrelse Styrelse sekreterare -arbete d-arbeteSAVE ProfessionelltVälkommen! vd-arbete SAVE TIME TIMEsekreterare SAV Kontakta Kontakta Marie-Louise Marie-Lou Hur mycket vi än ser att du besöker oss i Östermalmshallen så förstår vi också att din tid inte alltid räcker till.

FÄRSK FISK OCH MAT ONLINE

Det är därför Lisa Elmqvists e-handel finns. Med fantastiska färska råvaror, färdiglagat, fisk, kött, menyer, matkassar, presenter, recept, förslag med mera så kan du handla on-line och få leverans till bostaden, kontoret, jobbet eller t o m utomlands.

LIVEBETTER BETTER LIVE marie-louise.kjellstrom marie-louise.kjellstr Kurslängd Kurslängd 1 dag, 1 dag, 14 juni 14Nyhet! juni Kurslängd 3 dagar, 29–31 9–31 29–31 majmaj LIVE maj HAVE HAVEITITYOUR YOURWAY WAY TOO TOOGOOD GOODTO TOBE BETRUE? TRUE?

HAV TOO

THISISARE.COM THISISARE.COM

THIS

Vår e-handel, Mat Online, hittar du genom vår hemsida: lisaelmqvist.se. Det är lätt och lustfyllt att handla där, precis som vi vill att det ska vara hos oss i verkliga livet. Och tro inte att kunskapen och kvaliteten uteblir bara för att du handlar på nätet. Tvärtom, den finns där dygnet runt. När det passar dig.

tyrelsearbete relsearbete  M&A M&AFöretagsöverlåtelse, Företagsöverlåtelse, Professionellt styrelsearbete  Trender Trender&&SpaSp mars rs ellereller21–23 21–23majmaj förvärv Kurslängd 3 dagar, 12–14 mars eller 21–23 maj – en – en heldag heldag med medaka förvärvochochsamgående samgående SHARE SHARE YOUR YOUR LOVE LOVE FOR FOR ÅRE! ÅRE! #THISISARE #THISISARE & #THISISÅRE & #THISISÅRE

www.lisaelmqvist.se

Kurslängd Kurslängd1 dag,1 dag,16 maj 16 maj

MerMer in anmälan anmälap eller eller 08-6 08 Välko Väl

förförledning ledningochochstys


alicia vikander

Jag gillar den hunger som sjuder nu! Vår mesta superstjärna om hur #metoo kickstartat något oerhört viktigt, rollen som Lara Croft och om livet med maken på varmare breddgrader. Av Maria Roswall


Foto:Â Graham Bartholomew/Warner Bros

33


Foto: Christian Black/Warner Bros

profil

tt få en intervju med vår absolut mesta superstjärna just nu, Alicia Vikander, är långt ifrån en söndagspromenad men väl värt slitet när jag äntligen sitter där mitt emot henne och får min efterlängtade pratstund. – Välkommen till min lilla bjudning, säger Alicia med ett stort skratt och sträcker fram sin hand. Vi träffas på ett hotell i Stockholm med anledning av premiären av Tomb Raider och med ”sin lilla bjudning” är det den gigantiska kak- och fruktbuffé som står uppdukad Alicia syftar på. Är man en Hollywoodstjärna så är man, vilket även spiller över på pressintervjuer och framträdanden och rummet är fullt av agenter och PR-personer som håller koll på såväl klockan som på vilka frågor som ställs. Alicia är anspråkslöst klädd i svart blus, jeans och höga svarta klackar, med håret fäst i en enkel hästsvans och nästan inget smink, långt ifrån den tuffa roll hon spelar som actionhjältinnan Lara Croft i senaste filmen, en roll som minst sagt krävde hårt, fysiskt arbete för 34

Ja, det var en tuff roll fysiskt, jag var helt blåslagen från all träning under inspelningen och det var verkligen tufft att komma i rätt form. skådespelerskan. Öppningsscenen är en kickboxande Alicia med ett imponerande sexpack på magen. – Ja, det var en tuff roll fysiskt, jag var helt blåslagen från all träning under inspelningen och det var verkligen tufft att komma i rätt form. Jag tränade MMA, boxning, simmade, klättrade och självklart tränade jag även styrketräning, berättar hon och häller upp mineralvatten. – Jag ville att det skulle bli realistiskt. Jag tränade så mycket som möjligt för att jag ville göra så många stuntscener som möjligt själv, berättar Alicia och vi pratar om det råa i filmen och om det stora i att kvinnliga actionhjältinnor måste få fortsätta ta plats på bioduken. – Jag var bara 8, 9 år när jag minns att jag

såg filmen första gången, bara en glimt men jag minns att jag tyckte det var coolt med en tjej i rollen. Sen såg jag filmen igen i tonåren och när jag fick förfrågan om att själv spela rollen tänkte jag först ”men den har ju redan gjorts”, haha! Alicia är oerhört avväpnande och väldigt enkel, och rolig, att intervjua. Inga divalater så långt ögat når, tvärtom, hon är precis så jordnära som jag fått intrycket av vid de tillfällen genom åren jag har sett henne på olika filmpremiärer. Jag berättar att jag tycker att hon gett filmkaraktären Lara en mjukare, mer mänsklig sida än vad jag tycker att föregångaren Angelina Jolie lyckades med, något Alicia blir märkbart glad över. – Vad roligt att du kände det! Hon är stark, Lara, absolut en actionhjälte men jag ville att hon skulle få vara både stark OCH sårbar, och allt där emellan. Angelinas filmer är första gången jag har sett kvinnliga actionhjältinnor och nu fick jag möjligheten att göra detta vilket jag tycker är riktigt coolt. Jag gillar att de har tagit den nu till vår tid, att jag fick göra en Lara som tittarna, vår generation, kan identifiera sig


35

Foto: Eero Hannukainen/IBL Bildbyrå

profil


Och även om Alicia är ung, 29 år, har hon en minst sagt imponerande meritlista – inte minst sin Oscarstatyett för bästa kvinnliga biroll i filmen ”The Danish Girl”, som hon mottog på Oscarsgalan för två år sedan. Vi pratar om att det har gått fort, från Guldbagge- till Oscarsgala och världens mest åtråvärda filmpris innan hon passerat 30-strecket. – Jag var 20 år när jag fick min Guldbagge, idag är jag snart 30 år och de här tio åren är så klart en viktig tid då man växer upp en hel del, det är viktiga år i livet och ja, när du säger det så där känns det nästan surrealistiskt! Det är speciellt att arbeta med det som jag gör, det händer så mycket och det är en verklighet som skiljer sig mycket från ett ”vanligt” jobb. Jag har kämpat för att få de roller jag har fått och de har tagit mig till dit jag är idag. Alicia fick sitt genombrott 2010 med 36

Foto: Ilsek Kitshoff/Warner Bros

med. Lara bor med sina tjejkompisar i London, precis som jag själv gjorde. Det är viktigt att få gå igenom den tiden när man är ung, det är så det är nu, alla bor i pyttesmå lägenheter ihop med kompisar utomlands. Pluggar något eller jobbar i en restaurang. Allt för att komma utomlands och testa på äventyret. Alicias äventyr har givetvis betytt en hel del hårt jobb för att få de roller hon fått, och tiden i London beskriver hon som väldigt rolig men också tuff. – Jag fick en chans i Anna Karenina (år 2012 med bland andra Keira Knightley och Jude Law, reds anmärkning) trots att jag var utländsk och det fick jag kämpa hårt för. Jag hade minimilön och fick bekosta alla resor själv, det är en tuff väg men jag fick chansen och sen har jag bara jobbat på.

Foto: Warner Bros

Jag är feminist och vill tänka på vilka typer av människor jag kan ha i min historia. Med Tomb Raider tilltalades jag av manuset och av att få ge Lara olika sidor. Från ung flicka till stark kvinna.


profil

I nya filmen gestaltar hon sin egen barndomshjälte där en ung Lara Croft letar efter sin försvunna pappa, och slåss mot de onda. En ensam ung, stark kvinna mot en hel hord tuffa, krigslystna män som vill döda henne. Vi kommer in på allt som händer i branschen nu i och med #metoo, som på alla sätt har satt ner foten för kvinnor särskilt inom film och media, och det märks tydligt att det här är något som engagerar Alicia starkt.

– Jag är feminist och vill tänka på vilka typer av människor jag kan ha i min historia. Med Tomb Raider tilltalades jag av manuset och av att få ge Lara olika sidor. Från ung flicka till stark kvinna. Det som händer nu är otroligt viktigt och bra och jag känner en stark, positiv anda efter #metoo. Kvinnor har länge haft en endimensionell sida att visa upp på filmduken, nu håller det på att ändras vilket är väldigt positivt. #metoo har verkligen kickstartat en rörelse som är enormt kreativ, det finns en hunger bland kvinnor som inte fått ta plats tidigare, en hunger som känns otroligt positiv. Men någon större plats för kvinnor kan man inte ge filmen Tomb Raider. Alicia är trots allt den enda kvinnan i större delen av filmen, och bara två andra kvinnor har biroller, något hon själv gärna ser en ändring på om det blir en uppföljare. – Om det blir en uppföljare hoppas jag att det blir fler kvinnor i den. Jag har märkt att folk verkligen lyssnar när man tar upp jämställdhetsfrågor i dag och jag vill försöka vara med och belysa dessa viktiga frågor så mycket jag kan. Att använda sitt namn och sin framgång till att försöka påverka i positiv riktning för kvinFoto: Ilsek Kitshoff/Warner Bros

filmen ”Till det som är vackert” för vilken hon tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Efter det fick hon fin uppmärksamhet internationellt genom den danska filmen ”A Royal Affair” vilket banade väg för en karriär utomlands på riktigt. Resten är som vi säger historia, men exakt vilka dörrar Oscarstatyetten kommer att öppna är fortfarande oklart då de filmroller vi ser Alicia i nu var inbokade innan hon fick den. – Självklart gör en Oscar att man har etablerat sig i branschen, vilket är oerhört viktigt, absolut. Men det är först nu, efter Tomb Raider, som jag får se vilken roll den kommer att ha. De filmer jag har gjort nu var inbokade innan jag fick min Oscar.

37


Foto: Ilsek Kitshoff/Warner Bros

profil

nor är en punkt högt upp på Alicias lista och för ett år sedan startade hon, tillsammans med sin agent Chales Collier, produktionsbolaget Vikarious Production med syfte att lyfta kvinnor i Hollywood. Bolagets första projekt är filmen Euphoria, som Vikander gjort tillsammans med svenska regissören Lisa Langseth. Nyheten om Alicias produktionsbolag blev snabbt en världsnyhet i Hollywood, vilket visar hur stark input ett känt namn verkligen har i filmbranschen. – Mitt bolag är ett bra exempel på sådant som min framgång skapar möjlighet för. Att få starta upp det och kunna skapa filmprojekt som annars kanske hade varit svårt, det är en dröm som jag nu har kunnat uppfylla. Vi pratar drömmar, Hollywood och Europa, och att det är för Europa Alicias hjärta klappar står snabbt klart. Hon gifte sig i somras på Ibiza med Michael Fassbender och makarna bor i Portugal, helt utan några planer på att flytta till Hollywood. – Vi älskar Portugal, det är så otroligt skönt med värmen och närheten till havet. Min man bodde där när vi träffades, jag bodde då 38

Alicia Vikander Namn: Ålder: 29 år Bakgrund: Född och uppvuxen i Göteborg Familj: gift med tysk-irländske skåde-

spelaren Michael Fassbender Bor: Lissabon, Portugal

i London men han ville att jag skulle komma och testa Portugal och ja, jag blev fast! Michael älskar att surfa, vi har vänner där och vi trivs jättebra så nej, inga planer på att flytta alls. Fötterna på jorden är det alltid bra att ha, men hur enkelt är det när man når den stjärnstatus som Alicia nu har gjort? – Jag och min man bor i Europa och har precis samma umgänge som vi haft i alla år, jag har kvar mina gamla vänner och jag lovar dig! Skulle jag börja skilja mig mycket från hur jag är nu skulle mina vänner säga ifrån direkt. Fötterna på jorden, absolut, jag har samma vänner

nu som då och i vårt umgänge finns det inga divalater! Men med större roller kommer det stora kändisskapet och den Alicia som vid premiären av Tomb Raider tålmodigt står kvar och låter sig fotograferas länge och väl med sina fans på röda mattan, hur länge kommer hon orka med det? – Jag gör skillnad på om jag står på röda mattan och någon vill ta en bild eller om jag sitter och tar en kaffe. På röda mattan vill jag göra allt jag kan för de som kommit dit, det är ju jobbet. Men sitter jag privat och tar en kaffe och någon trycker upp kameran i ansiktet och frågar ”Får jag ta en bild”, då säger jag ”Hej, jag heter Alicia vad heter du?”, då blir de flesta helt perplexa. Jag älskar att träffa människor men det är klart, att bli filmad privat av någon som försöker låtsas att de inte filmar är väl sådär. Jag tycker man kan presentera sig och säga hej och fråga, inte bara köra på. En stark tjej, med ett målinriktat sikte på såväl framgång som att sätta kvinnan mer i fokus. Och fötterna stabilt på jorden, vilka jag hoppas hon ska orka stå kvar med länge till.


Ditt vardagsrum i Askersund

Mellansveriges nyaste scenkonstarena i fantastisk skärgårdsmiljö, belägen precis mitt emellan Stockholm och Göteborg

VÄRLDSPREMIÄR !! Sjöängen, Askersund 30 juni & 1 Juli 2018

Kom och delta i något unikt i sommar. Världens första allsångsdeckare tar plats på Sjöängen och innehåller både en helknasig mordhistoria och allsång tillsammans med artister och publik. Skuld och gröna skogar är skriven av Monica Forsberg och Peter Flack vilka båda ingår i ensemblen på scenen tillsammans med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Marie Kühler, Peter Kjellström och Amanda Flack. Välkomna!

Zinkgruvan Mining AB Huvudsponsor scenkonst

Biljetter och information :

www.visitaskersund.se


tema

40


tema

Supply chain management

- hållbart hela vägen till hyllan De flesta branscher förändras av de globala makrotrenderna, och logistik och supply chain management tillhör inte undantagen. Hållbarhet, digitalisering och globalisering bidrar till nya innovationer bakom marknadsekonomins kulisser. av CHRISTIAN VON ESSEN

41


VI SKAPAR UTRYMME FÖR ATT UTVECKLA DIN AFFÄR www.corem.se

m ko Vi

nsera pe

r det so

m

sa kn

as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

SKAPA DIN PERFEKTA ARBETSPLATS

3D ONLINE

KONFIGURATOR

KLICK DESIGNA OFFERT

3d.treston.com info.se@treston.com tel. 08 511 791 60


tema

L

ogistik har aldrig varit den sexigaste delen av det produktorienterade näringslivet, men de senaste åren har någonting hänt. Kanske är det e-handeln som har fört fram transportsektorn från skuggorna till dagsljuset, där man hellre pratar om varuflöden i termer av supply chain management, omnichannel-lösningar och last mile. Linda Borgenstam är vd för Schenker Consulting AB, ett konsultbolag med 20 anställda som har full frihet att föreslå lösningar som inte är kopplade till DB Schenker-koncernen. − Att vi kan agera oberoende har varit en förutsättning för att lyckas attrahera kunder inom nordiskt näringsliv, säger hon. Vi hjälper företag att förbättra sin logistik och supply chain management. Det kan till exempel röra sig om att kunden står inför förändrade marknadskrav, eller ska köpa upp ett nytt bolag vars logistik ska integreras med deras.

Genom att ta fram olika scenarier med tillhörande simuleringar kan Linda Borgenstam och hennes medarbetare få fram det mest kostnadsoptimerade flödet för kunden, utifrån ett tänkt framtida erbjudande och potentiell tillväxt. Detta kombineras med erfarenhet kring vilka teoretiska lösningar som faktiskt fungerar i praktiken. − Man kan verkligen gå ner på detaljnivå, säger hon. Vi tittar djuplodande på de olika transport- och lagerflödena och ställer relevanta frågor. Hur många lager ska vi ha, hur ska lagret organiseras på bästa sätt, och vad exakt i processen kan automatiseras? Det finns många parametrar att ta hänsyn till i ett komplext logistiksystem – framför allt handlar det till syvende och sist om kundernas förväntan på framtiden. − Olika marknader och branscher har förstås olika krav på vad som är acceptabla ledtider.

Att vi kan agera oberoende har varit en förutsättning för att lyckas attrahera kunder inom nordiskt näringsliv.

Linda Borgenstam, vd Schenker Consulting AB.

43


-Hållbara transportlösningar är vårt måtto!

Skanna QR-koden och se filmen om hur vi gör det!

Ett sunt val i skapandet av det framtida samhället! 75-års erfarenhet av logistik och entreprenadtransporter. 08-594 409 60 marstaforenade.se

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en enstaka kurs, en licens eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa? Hör av dig så skickar vi ett ex! silfonline@silf.se Silf_I-03_ua.indd 1

08-752 16 80

www.silf.se 2018-02-28 13:35


tema

Detta måste ställas i relation till komponenter som lagerkostnad och kapitalkostnad. Vi gör ofta en så kallad känslighetsanalys för att se hur allting påverkas av uppgång och nedgång i efterfrågan.

Megatrender sätter agendan De övergripande trenderna påverkar logistiken från olika håll, menar Linda Borgenstam. Globaliseringen gör att handel över nationsgränser blir allt enklare och mer självklar. Privatpersoner förväntar sig omedelbar hemleverans, oavsett var i världen den beställda varan har sitt ursprung. − Hemleverans är väldigt dyrt om man inte får till ett optimalt flöde. Därför blir det allt viktigare att kunna leverera utan att någon är hemma. Där kommer digitaliseringen in i bilden. Bland annat förväntas transportören i allt större utsträckning kunna öppna digitala lås med en app för att leverera sina varor till ett särskilt utrymme. Detta kan gälla såväl butiksleveranser som privata paket i framtiden. Automation är den tredje stora trenden,

och med en kraftig utveckling av självkörande fordon kan även viktiga delar av transporterna automatiseras. − De stora insatserna inom automation i dag ser vi inne på lagret, med exempelvis plockrobotar och rörliga hyllor. Det finns rätt smarta lösningar där hyllorna organiserar sig själva under natten beroende på hur ordrarna ser ut, så att populära varor snabbt blir tillgängliga för plockarna. Även lastning och lossning kommer automatiseras i allt större utsträckning, menar Linda Borgenstam. Så vad blir människans roll i framtidens logistiksystem? − Vi kommer att jobba med andra typer av uppgifter. AI kan göra ett bättre jobb på de flesta områden – vi människor är till exempel ganska dåliga på att fatta beslut med hjälp av stora mängder data. Det finns redan i dag oerhört komplexa ruttoptimeringssystem som gör att transportledning och transportplanering kan ersättas av maskiner. Utvecklingen kommer gradvis allteftersom maskinerna lär sig mer. 45


tema

Var är flaskhalsen nu för ett optimalt transportflöde? − Infrastrukturen kring storstadsregio­ nerna är ansträngd, med hög trafikbelastning i rusningstider. Godsflödena sker ofta vid samma tidpunkt, vilket skapar trängsel. Därför tror jag att det blir extra fördelaktigt med elektrifiering och självkörande fordon som kan leverera inne i stadskärnorna nattetid i stället – för att få bort gods från vägarna samtidigt som man undviker buller. Med särskilda leveransutrymmen och digitala lås kan det bli riktigt smidigt.

Hur ser efterfrågan på hållbara lösningar ut från kundernas håll? − Man har förstås haft med hållbarhet som en dimension, men det har främst handlat om ekonomisk optimering. Man kan ju se det som att ökad effektivisering ger färre fordon och mindre utsläpp. Jag tror också att Sveriges plan att vara 70 procent fossilfritt 2030 bidrar – det finns en ökad insikt om att vi måste fram­ tidssäkra planeten. Frågorna blir tyngre och kommer bara att öka i betydelse. Det finns i dag gröna val, men kraven på att utveckla hållbara lösningar kommer att öka ytterligare framöver. 46

Med en ökad digitalisering kan vi få bättre planeringsmöjligheter för att synka transporter, minska väntetiderna och snabbt kunna styra om godset när det redan är på väg. Professor Johan Woxenius har ägnat sin akade­ miska karriär åt gränslandet mellan teknik och affärer – först på Chalmers och nu på Handels­ högskolan vid Göteborgs universitet, där han utvecklat en forskningsmiljö kring sjöfart och logistik. Gruppen forskar också om kombinatio­ ner av trafikslag – så kallad intermodalitet – och har breddats till den allt hetare citylogistiken. Han ser tydliga fördelar med den digitala utvecklingen. − I dag är det inte alltid som informationen kommer fram i rätt tid. Med en ökad digitali­ sering kan vi få bättre planeringsmöjligheter för

att synka transporter, minska väntetiderna och snabbt kunna styra om godset när det redan är på väg. Dagens system är fortfarande väldigt regelstyrda. När det gäller generella logistiktrender ser Jo­ han Woxenius en tydlig tendens till att investera i allt större fordon. Men det innebär alltid en kompromiss av något slag. − Logistiksektorn är bra på att hitta kom­ promisser. Större flygplan ger fler byten, och ett större fartyg kanske inte kan nå sin fulla potential förrän efter halva livstiden. Det kan innebära sänkta kostnader till sjöss, men det måste ställas mot det faktum att det blir dyrare hantering i hamnen med större kranar, samt en an­ nan belastning på infrastruktur som väg och järnväg. Men när långväga transporter övergår i den citynära logi­ Johan Woxenius, professor.


Lagerstyrning 2-DAGARS KURS I LAGERSTYRNING OCH PROGNOSTISERING MED EN AV SVERIGES FRÄMSTA EXPERTER INOM SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

Kurstillfällen våren 2018

VÄXJÖ GÖTEBORG MALMÖ STOCKHOLM

16–17 april 16–17 maj 21–22 maj 23–24 maj

För att vara framgångsrika på marknaden måste tillverkande och distribuerande företag åstadkomma hög leveransförmåga och korta leveranstider. De måste dessutom göra det på ett kostnadseffektivt sätt och med låg kapitalbindning. • • • • • • • • • • • •

Lagrets roll i materialflödet. Artikelklassificering. Prestationsmätning och nyckeltal. Grundläggande lagerstyrningsprinciper. Val och användning av olika lagerstyrningssystem. Kanban och andra visuella metoder. Prognostisering för lagerstyrning. Leveranstider och leveranstidsvariationer. Anskaffningsstrategier. Bestämning av orderkvantiteter. Bestämning av säkerhetslager. Parametersättning för optimala flöden.

Den här kursen i lagerstyrning syftar till att ge deltagarna den teoretiska och praktiska kunskap som krävs för att utforma och arbeta med effektiva lagerstyrningssystem. Syftet är också att förmedla erfarenheter som erhållits från en rad olika företag och att skapa förutsättningar för att deltagarna effektivare ska kunna använda sitt företags affärssystem.

KU RS AV GI FT

9 900:EX KL . M OM S.

Se kursbeskrivning på www.nsca.se/kurser

ANMÄLAN OCH INFORMATION: WWW.NSCA.SE

INFO@NSCA.SE

0470-74 94 00


tema

Jag tror att vi kommer att se en blandning av olika transportslag. I ett kortare perspektiv kan mindre elfordon samsas med cykelbud för att snabbt få ut leveranser i stadskärnorna. stiken undviker man helst stora fordon. Med höga förväntningar på snabba, pålitliga och personliga leveranser krävs nya lösningar. − Jag tror att vi kommer att se en blandning av olika transportslag. I ett kortare perspektiv kan mindre elfordon samsas med cykelbud för att snabbt få ut leveranser i stadskärnorna. Det finns många cykelbud som i dag inte är fullbelagda och skulle kunna jobba mer. Samtidigt kräver det förmodligen bättre arbetsvillkor för egenanställda som arbetar i den så kallade ”gigekonomin”. I september 2017 publicerades The rise of ondemand “Instant Deliveries” in European cities i den vetenskapliga tidskriften Supply Chain Forum. Artikeln är författad av Johan Woxenius och hans kollegor och tar tempen på de digitala leveranstjänster som håller på att rita om den logistiska kartan. Främst rör det sig fortfarande om mat, men ifall behovet av expressleveranser ökar kan marknaden med enkelhet breddas betydligt.

Johan Woxenius är dock fortsatt tveksam till expressleveranser eftersom det finns svårlösliga flaskhalsar i infrastrukturen. − Godstrafiken är uppbyggd på få lager och natt-transporter, så att erbjuda leverans redan samma eftermiddag kräver att man bygger om systemet. Med digitalisering och big data kan vi bättre förutspå behov och mellanlagra i god tid, men det blir väldigt kostsamt att ha många lager nära kunderna, särskilt i stadsmiljöer. Kunden ser i dag inte vad det egentligen kostar bakom kulisserna. 48


Effektiva hållbara logistiklösningar för e-handel nära dina kunder Från Eskilstuna når du 3,5 miljoner människor inom 60 minuter En strategisk placering med bra infrastruktur gör att du enkelt och snabbt når Stockholm-Mälardalen. En expansiv region med Eskilstuna som logistiknav för den digitala handeln. Närhet till kunder, hållbara transporter och lägre logistikkostnader ger bra affärsmöjligheter med effektiva logistiklösningar för digital handel. Vill du veta mer om möjligheterna för din logistikverksamhet i Eskilstuna? Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss Om något är viktigt kämpar man lite extra. Logistik är viktigt för alla de människor i Eskilstuna som planerar, transporterar, förpackar, hanterar och distribuerar varor. Människor som gör skillnad.

ake at mrence h t ple iffe Peo a d

 

&PZd'dDZ^hZ^Z >>dzWZsdZE^WKZdhWWZ' &ƂƌƐćůũŶŝŶŐĂǀŐƌƵƐͲƐŝŶŐĞůͲŵĂŬĂĚĂŵͲ ŵĂƚũŽƌĚ ŽŶƚĂŝŶĞƌƵƚŚLJƌŶŝŶŐ

Yrkeshögskolan Syd Lärande och praktik i samverkan med arbetslivet

Vi erbjuder följande YH-utbildningar Heltid 300-400 YH-poäng • • • • • • •

Anläggningsingenjör – produktionsledning Automationsingenjör Byggnadsingenjör - produktionsledning Elingenjör – elkonstruktör Elkraftsingenjör – projektering och beredning Entreprenadingenjör – bygg & anläggning Tågtekniker

Deltid 225 YH-poäng

ƐůƂǀϬϰϭϯͲϲϴϮϬϬ ,ƂƌďLJϬϰϭϱͲϭϯϬϳϬ ,ćƐƐůĞŚŽůŵϬϰϱϭͲϴϰϲϱϬ

ǁǁǁ͘ĨůĞdžŝůĂƐƚ͘ƐĞ 

• Entreprenör elinstallation – Auktoriserad elinstallatör

Ansök senast den 15 maj! E-post: kansli@yhs.se Telefon: 0451-26 85 81 Hemsida: www.yhs.se


tema

50


tema

Ska du bygga drömhuset? Tänk efter före Behåll den ena foten i drömmen och sätt ner den andra i verkligheten. Börja med nyckelfrågan: Vilka behov har du och din familj, på riktigt? Ditt drömhus ska ju bli precis som du vill ha det. När du sedan bor i huset ska ni känna er hemma. av Jane af Sandeberg 51


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.


tema

D

et finns hur mycket inspiration som helst runt oss idag. Magasin, tv-program, bloggare och influencers. ”Bygga drömhuset” ger över 325 000 träffar på Google. Men vad vill du och din familj egentligen ha själva? Försök att vara så ärliga som möjligt mot er själva. Vårda samtidigt gärna drömmen, visionen, om huset. Drömmar är underbara och till för att förverkligas. Här kommer några nyckelfrågor att fundera på tillsammans: Vilka behov har ni under en överskådlig tid? Vad kommer att förändras med tiden, kan ni kanske ha en flexibel lösning så att huset går att förändra när behoven ändras? Som när barnen flyttar ut och många trappor inte känns lika lockande längre. Vill ni att vännerna ska kunna sova kvar ibland? Gillar ni matlagning? Stora öppna ytor

för att umgås med familj och vänner? Ändå kanske ni har behov av egna privata vrår. Vill ni ha badkaret mitt i sovrummet? Ska farmor bo i en egen del av huset? Fundera också över de personliga värderingarna och försök, även om det kan vara svårt, att frigöra er från heminredningstrenderna. De är väldigt flyktiga och risken är att du blir snabbt less om du följer dem för noga. Särskilt till exempel köksinredningar blir snabbt omoderna. I dag håller en trend kanske fem år även om köksutrustningen och vitvarorna är fullt funktionsdugliga mycket längre än så. En väg är att fokusera på funktionen, sträva efter att frigöra dig från formen och utseendet. Låt oss nu ta det stegvis från början. Du och din familj ska bygga ert drömhus. Tomten är inköpt. Visionerna tar höjd och planerna har inga gränser. Ta dem med er och låt oss lotsa er igenom de grundläggande delarna i arbetet. 53


DET SKA VARA ENKELT ATT HYRA FÖRRÅD FÖRSTA MÅNADE GRATIS*N * Gälle r utvald a förrå d

020-670 670 WWW.24STORAGE.SE BORÅS ESKILSTUNA GÖTEBORG KUNGSBACKA KUNGÄLV MALMÖ STOCKHOLM TROLLHÄTTAN UDDEVALLA


tema

Budgeten Detta är ett oerhört viktigt instrument, och budgeten överskrids ofta. Du kan få en god uppfattning om det ungefärliga kvadratmeter­ priset om du tar reda på de genomsnittliga produktionskostnaderna i området. Här kan stadsbyggnadskontoret oftast hjälpa till. Det bästa generella rådet kan vara att ta i lite extra redan från början. Det händer i princip alltid oförutsägbara saker under ett bygge. Det blir många små delbeslut under vägen också. Då kan det vara skönt att kunna välja ett kanske något dyrare alternativ av till exempel ljusbry­ tare i köket eller kran i gästtoaletten än vad som från början var tänkt. Det kan också vara värt att ägna ytmate­ rialen lite extra tanke. I dag används ofta hög ytstandard, vilket självklart fördyrar. Kanske är det inte nödvändigt för dig att om du till exempel bygger ett trähus klä innerväggarna med gipsskivor. 55


Se ditt hem i nytt ljus Allra viktigast för känslan i rummet är ljuset. Med hjälp av rätt belysning kan du skapa atmosfär och anpassa ljuset efter de olika behoven i ditt hem. Malmbergs breda produktsortiment av LED-downlights kombinerar låg energiförbrukning, avancerad ljusteknik, enkel installation och stilren design.

Malmbergs är ett nordiskt handelshus i elmaterielbranschen med huvudkontor i Kumla och har sedan 1981 bedrivit försäljning inom områdena belysning, elektriska motorer, kapslingar, kabel, centraler, startutrustning, verktyg och installationsmateriel. Bolaget har dotterbolag i de nordiska grannländerna samt 30 egna butiker och är sedan 1999 noterat på Nasdaq OMX Stockholm. Vi är miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO 14001 och ISO 9001. 2016 omsatte koncernen 664 milj. SEK och sysselsatte 173 personer.

Kontakta din lokala installatör/återförsäljare för mer information och priser

Malmbergs Elektriska AB, Box 144, 692 23 Kumla Tel: 019-58 77 00 Fax: 019-57 11 77 order@malmbergs.com www.malmbergs.com

Inrikes magasin 2018-03.indd 1

2018-03-15 10:48:57


tema

norr som skydd för huset. Fråga en expert, det är dumt att snålköra för att spara lite pengar i ett så stort projekt som ett hus ändå är. En grundläggande viktig fråga i sammanhanget är att fundera över är om ert drömhus verkligen stämmer för tomten. Försök vara ärlig.

Arkitekturen Huvudreferens är i dag ofta inredningstidningar och tv-program. Det är inte fel, men glöm inte att tänka på hur ni själva vill ha er vardag. För de allra flesta är det bäst att ta hjälp av en expert för att konkretisera sina drömmar. Arkitekten frågar dig vad det egentligen är du vill ha och kan förklara vad som krävs för att få till det. Hen kan också göra de bygglovsritningar som krävs för bygglovet. Sedan finns det egentligen två vägar att gå. Köp ett nyckelfärdigt hus eller anlita en arkitekt som ritar ert hus utifrån era önskningar. Självklart är det förstås även ett alternativ att rita huset själv, men det är inte så många som har den kunskapen. Många nyckelfärdiga hus är i dag ganska flexibla och anpassningsbara. Fördelen är att ekonomin kan bli mer överblickbar, och det går oftast snabbare. Känns det som det bästa för er är det helt enkelt bara att sätta i gång och gå igenom kataloger från olika leverantörer. Det finns också modellhus för visningar, vilka står på leverantörernas hemsidor. Att anlita en arkitekt kan låta kostsamt men å andra sidan kan hen hjälpa dig att få till huset precis som ni vill. Vet du och familjen vad ni vill från början och är tydliga behöver det inte bli så dyrt och resultatet kan bli fantastiskt. Arki­ tektens roll är helt enkelt att förstå uppdrags­gi­ varens behov och omsätta dessa i ett hus.

Bostadsytan

Många gånger är färdiga huslösningar gjorda för en tomt som inte finns. Ibland glöms de gamla kunskaperna, till exempel att lägga förrådsutrymmen och en eventuell carport mot norr som skydd för huset.

Tomten Går runt på tomten under olika tider på dygnet. Kontrollera väderstrecken, enklast kan vara att använda kompassen i mobilen. Tänk igenom varifrån ljuset kommer. Se hur morgonljuset kommer, och eftermiddagssolen. Vilka möjligheter har tomten? Var blir bästa tänkbara läge för huset? Hur faller ljuset olika tider på dygnet, var finns vindskydd, var är utsikten som bäst? Det är också viktigt att se sig om utanför tomten. Hur ser omgivningarna ut, andra hus och miljöer? Många gånger är färdiga huslösningar gjorda för en tomt som inte finns. Ibland glöms de gamla kunskaperna, till exempel att lägga förrådsutrymmen och en eventuell carport mot

Frågan är alltid hur mycket man egentligen behöver i boyta respektive biytor. En walk incloset behöver inte vara fel, men övriga förrådsutrymmen? Vi bygger i dag generellt större hus men det är bra att tänka på att uppvärmningskostnaderna också ökar, vilket bör finnas med i din bostadsbudget. Även här kan det vara bra att rådgöra med en expert för att bedöma hur mycket yta du verkligen behöver.

Byggandet Mycket kan man göra själv, om man har tid, ork och kunskap. Det kan dock vara lönsamt att be om expertråd längs vägen. Var medveten om att du utan formell utbildning varken kan eller får dra vatten, skapa våtutrymmen eller dra el. En del väljer att vara byggledare själva och 57


tema

Läs mer:

För att hitta inspiration finns oändligt med möjligheter. Mer handfasta tips hittar du på: Din kommuns hemsida, sök efter Stadsbyggnadskontor. Bland husproducenter finns många som har bra och handgripliga broschyrer eller rena byggvägledningar. På Boverket.se finns genomgångar av lagar och regler för nybyggnad eller ombyggnad. Här hittar du också svar på frågor om de nya reglerna om öppna spisar.

Källor:

• Kristina Henschen, artitekt och planchef • Vaxholms stad och tidigare bland annat enhetschef för bygglov i Stockholms stad • Bernd Janusch, artkitekt och konstnär

Fönstren är viktiga för ljuset – men tänk också på var du kan tänka dig insyn och var du inte vill ha det. leda de anlitade företagen. Det kan vara hur kul som helst men det tar mycket tid. Även om du väljer en byggledare som håller ihop alla leverantörer och byggare kommer hen att behöva fråga dig under bygget.

Formalia Det kan vara bra att börja med att kolla om det finns planbestämmelser i området. Allt i kommuner är sällan planlagt men om din tomt ingår i ett område som är planlagt kan det betyda begränsningar vad gäller höjd, fasad- eller takbeklädnad och liknande. Har du tur kan området också vara helt fritt från restriktioner. När du sedan ska ansöka om bygglov är det viktigaste att se till att allt är med. De flesta ansökningar är inte kompletta och då tar det självklart längre tid, då kan bygglovshandläggarna inte göra sina bedömningar. 58

På kommunens hemsida står det vad en bygglovsansökan ska innehålla. Kommunen kan hjälpa dig om du ändå är osäker när det gäller handlingarna. En korrekt bygglovsritning redovisar också exakt var på tomten huset ska placeras. Du kan be om ett förhandsbesked om du är osäker på vad som gäller i ditt område.

Klimatsmart Är det estetiken eller miljön som är viktigast? För många är det en prioriteringsfråga när man ska bygga ett hus. Men i dag byggs allt fler klimatsmarta hus med strävan att vara klimatneutrala. Många hus byggs i dag helt utan syntetiska material. Ekologiska byggmaterial kan vara till exempel trä, sten, lera, lerflis eller lerklining. Det sistnämnda är en gammal beprövad metod

att bygga värmeisolerande väggar med hjälp av lera och hackad halm. En del satsar på gröna tak med sedumväxter och olika mossarter. De minskar avrinningen och isolerar väl. Det betyder att man genom taket kan ta hand om dagvattnet. Oavsett hur du väljer är uppvärmningen en viktig fråga. Det känns kanske tråkigt men vi kan lova att det är värt tiden att tänka på den från början. Jordvärme eller värmeväxlare och solceller kan vara intressant. Ett klimatneutralt hus kan många gånger vara dyrare att producera men blir sedan billigare att bo i. Med risk för att vara tjatig: utnyttja de experter som finns i din kommun. Alla kommuner ska ha en energi- och miljörådgivare.

Fönstren Någon kanske tycker det är märkligt att fönstren här får en egen rubrik. Men det är inte så underligt. Fönstren är viktiga för ljuset – men tänk också på var du kan tänka dig insyn och var du inte vill ha det. Alla gillar inte att bo i ett ”akvarium”. Det finns också fönster som du ser ut genom men inte in.

Utomhusmiljön Det finns mycket att utveckla på en tomt. Men vårt viktigaste råd är att börja med fokus på huset. Mycket brukar sedan falla på plats när det gäller såväl altaner och andra uteplatser som trädgården i övrigt. Det finns också många som kan vittna om att de tänkt bygga en pool på ett visst ställe men att den platsen inte alls passade efter att huset stod klart.


ankarsrum.com

AnkarsrumKitchen_Affärsresemag_1802.indd 1

2018-03-10 14:16


tema

Arkitekten Gert Wingårdh om

ert Wingårdh är en av Sveriges mest kända arkitekter och aktuell i tv-serien Husdrömmar. Att vara med där har lärt honom en hel del. – Det har varit uppfriskande och har gett mig en annan inlevelse i hur folk tänker. Som arkitekt hittar jag på många saker och tror så klart på mina egna idéer. Men de bottnar i hur jag själv vill ha det. Som exempel tar han hur en spis kan placeras, mot väggen så man har ryggen mot gästerna eller tvärtom.

Vilka är de vanliga misstagen vi gör när vi vill bygga vårt drömhus?

tycker jag. De flesta är kloka och eftertänksamma. Men det är klart, många underskattar kostnaderna och tidsåtgången. Få klarar att själva göra en riktig budget. Å andra sidan gäller det även proffs. Gert Wingårdh resonerar sedan kring att om man visste allt från början hade många kanske inte dragit i gång ett husprojekt alls.

Foto: Rickard L Eriksson

G

drömhuset Vilket är ditt viktigaste råd?

Gert Wingårdh, arkitekt och aktuell i tv-serien Husdrömmar.

– Det är att verkligen tänka efter och försöka leva sig in i saker. Det är lätt att bygga en takterrass men kan vara svårt att föreställa sig hur det är att gå i trapporna med kaffebrickan. Vi är rätt bekväma av oss.

– Folk gör inte så väldigt många misstag,

PLANERA, MÖBLERA, INKLUDERA

NYHET! Filaregatan 16 442 34 Kungälv Telefon: 0303-240464

www.detra.se


Industritakskjutportar

Premiumtak från Tyskland

ring Frakt,monte & inmätning ingår

Brandskjutportar

Högsta kvalité till rätt pris. Anpassade för Svenskt klimat.

Ring idag för offert 031 - 760 66 50

www.svenskapooltak.se

Snabbrullportar

upp till 2,5 m / s

Svenska Pooltak marknadsför pooltak från Tyska Voeroka. Vi anpassar pooltaket enligt era önskemål vid inmätning på plats.

Lastningsteknik

Hörmann – din heltäckande samarbetspartner Vi utför service på alla fabrikat

Officiell premiumsponsor till BMW IBU världscupen i skidskytte

Motiv 212-18 A gewerbliche Endkunden


i samarbete med svenska mässan

Med sikte på framtiden

Svenska Mässan fyller 100 år Foto: Per Pixel Petersson

iksvarumässan som invigdes den 8 juli 1918 av kung Gustav V och drottning Victoria var Sveriges allra första handelsmässa, tillika den första mötes­ platsen för näringslivet i landet. Här skapades en mötesplats för industri, hantverk och handel, för möten som ledde till både affärer och utveckling. Mässan var en succé – redan första året ställde 530 företag ut och besökssiffran uppgick till 42 153 personer. 100 år senare är Svenska Mässan en global mötesplats som erbjuder allt från mässor, kon­ gresser och konferenser till hotell, restauranger, spa och underhållning. En affärsmodell som innebär att allt finns under ett och samma tak, vilket är unikt i branschen. Hotellen som ingår i verksamheten är Gothia Towers och Upper House – som tillsammans erbjuder 1 200 rum, en inkvarteringskapacitet som gör att man i dag placeras på en femteplats bland Europas största hotellkomplex. Svenska Mässan drivs i form av en privatägd stiftelse med fokus på att främja näringslivet, vilket skapat möjligheter att fokusera på investeringar och utveckling av verksamheten. Sedan 1993 driver man även hotellverksam­ heten, vilket skapar ett helhetskoncept. Siktet är nu inställt på att bli Europas mest attraktiva mötesplats. I det närmaste väntar utbyggnad av entréer och parallellt planeras ett fjärde hotell­ torn med ytterligare cirka 300 rum samt flera flexibla hallytor. INRIKES passar på att ställa några frågor till Carin Kindbom, vd och kon­ cernchef för Svenska Mässan, för att ta reda på framtidsplaner och trender för verksamheten:

Foto: Ulf Celander

R

Vårt behov av att mötas är nyckeln till göteborgska Svenska Mässans 100-åriga framgångssaga – en saga som nu fortsätter med fokus på bland annat globalisering och digitalisering.

Hur firar ni 100 år? – Vi kommer att fira och uppmärksamma jubileet vid olika tillfällen under hela året. I april har vi till exempel en jubileumshelg med tre olika evenemang för olika målgrupper, från lokalt till internationellt. Vi kommer även att dela ut ett stipendium till en organisation, team eller enskild person kopplat till en idé, produkt eller tjänst som främjar besöksnäringen.

Hur ser trenden ut just nu när det kommer till storleken på möten och arrangemang? – Vi ser att i takt med digitaliseringen ökar 63


Foto: Ulf Celander

i samarbete med svenska mässan

Nedslag i 100-åringens historia

1918 – Mässan invigs. 1923 – Göteborg firar 300 år och en

Samtidigt har vi här en unik produkt, eftersom det enda som inte kan digitaliseras är det mänskliga mötet. också behovet av fysiska mötesplatser. Trenden vi ser hos oss är ett ökat behov från större globala bolag som vill ha sina möten och konferenser på samma ställe som där de bor. Vi har även restauranger, spa och teater, allt under ett tak och i cityläge – vilket är en konkurrensfördel även i ett internationellt perspektiv.

Digitalisering – hur tänker ni? – Vi tänker att allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Samtidigt har vi här en unik produkt, eftersom det enda som inte kan digitaliseras är det mänskliga mötet. Vi arbetar med digitalisering på en rad olika vis, dels för att effektivisera och förbättra processer men inte minst för att utveckla och förbättra för besökaren, speciellt ur ett mobilt perspektiv. Kundupplevelsen är ett nyckelord och vi har en rad olika initiativ på gång.

Vilka är era största respektive minsta möten/arrangemang under året? – Allt från två personersmöten till möten, event eller kongresser med runt 8 000 deltagare. Vi har också ofta parallella evenemang. En mässa samtidigt som vi har en show som går på the Theatre, samtidigt som företag har olika konferenser. 64

Vilka andra länder inspireras ni av? – Många, Singapore, Kina, USA och Tyskland är några exempel.

Hur ska ni lyckas nå målet att bli Europas mest attraktiva mötesplats? – Genom att ständigt utgå från helhetsupplevelsen, se till att vi överträffar besökarnas förväntningar och ständigt leverera energi, upplevelser och engagemang. Våra medarbetare är naturligtvis nyckelpersoner i framgången. Vi kan bygga hur fina anläggningar som helst och skapa koncept, men det är alltid det personliga mötet som är avgörande.

Vad är fördelen med att drivas som en stiftelse? – Vi agerar som vilket professionellt företag som helst och är beroende av goda resultat och starka kassaflöden, men som stiftelse delar vi aldrig ut några vinster utan kan långsiktigt återinvestera varje krona vi tjänar. Vårt resultat gynnar inte bara oss utan också alla som bor och verkar i regionen. Under förra året bidrog vi med drygt 3 miljarder i turistekonomiska effekter.

Är det i denna form ni kommer att drivas även framöver? Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan.

– Ja det är det!

jubileumsutställning breder sig ut i den nyinvigda 500 000 kvadratmeter stora Jubileumshallen. 1939 – A- och B-hallen ersätter Jubileumshallen och nya former av evenemang tillkommer – handbollen är den populäraste och publiksiffror på upp till 5 000 personer på läktarna är inget ovanligt, allt rangerat av en personalstyrka på fem personer. 1945 – samma vecka som andra världskriget tar slut öppnar mässan och slår besöksrekord med 152 000 besökare. 1950 – nu välkomnas även våra nordiska grannländer som utställare. 1971 – fokus ligger nu på att hyra ut lokalerna. Men med förvärvet av Scandiexpo går man från uthyrare till arrangör. 1984 – Hotell Gothia invigs. Tur-mässan invigs och den klassiska räkmackan är ett faktum. 1993 – Svenska Mässan tar nu själva över driften av Hotell Gothia. 1997 – Expohallen invigs. 2001 – Det andra tornet uppförs, Gothia Towers har nu över 500 rum. 2009 – En miljon ”King Size” räkmackor har nu serverats! Och räkningen fortsätter. 2014 – Det tredje tornet står klart med spa i tre våningar, en gourmetrestaurang och 500 rum – i dag finns totalt 1 200 rum! 2018 – Dags att fylla 100 år!

Lite mer historia hittar du här:

100 år på 100 sekunder https://svenskamassan.se/utforska-oss/ om-oss/100-ar/


”Verken reflekterar erfarenheter från livet. Med abstrakta partier och delvis igenkännbara figurer och uttryck, låter konstnären oss fundera. Hon öppnar en dialog och låter oss söka svaren.”

www.karinholmstromart.se Styling: Ida Överby


tema

66


tema

Lönsamt pyssla om

kroppens eget försvar

Utmattningsförkylning är ett ord som inte finns, men hur är det egentligen med vårt immunförsvar? I vilken mån blir vi mer infektionskänsliga när vi är trötta? Och hur mycket påverkas immunförsvaret av till exempel stress? av Jane af Sandeberg 67


CYajgfJ]Ó]pgdg_akcgdY Utbilda dig till terapeut och hjälp dina medmänniskor med vår moderna, unika och kraftfulla zonterapi.

Utbildningsstart 1-2 ggr per termin. Skolor i Stockholm och Göteborg. Intresserad? Ring lärare Marianne Olsson 0709-660233 eller läs mer på kairon.se.

Kursstarter vår/höst CmjkklYjl]j Klg[c`gde2-%0bYfmYja Stockholm ?‘l]Zgj_2*%-eYjk Göteborg

ooo&cYajgf&k]

Väx som människa - Väx som terapeut ANNONS

UNIK STÖTVÅGSBEHANDLING HJÄLPER MOT EREKTIONSPROBLEM

Impotens och erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem. Men trots att det är så många män som drabbas är det fortfarande förknippat med stor skam. Samtidigt finns det goda möjligheter att behandla impotens. Det säger Dr Essam Mansour på Urologi och Inkontinens Kliniken i Stockholm. Här erbjuds nämligen en unik stötvågsbehandling.

www.uik-stockholm.com Drottninggatan 65, 111 36 Stockholm tel. 08-611 82 50

– Impotens är en sjukdom, precis som hjärtinfarkt, cancer eller vilken sjukdom som helst. Därför är det viktigt att vi lyfter upp ämnet och berättar att det inte är något man ska skämmas över, säger han. Impotens kan ge stora konsekvenser. Dem som drabbas tappar lätt självförtroendet vilket kan påverka hela det sociala livet. Den som lider av ED börjar ofta undvika sin partner i sängen, blir lätt irriterad och relationen blir ansträngd. Stress, depression och svårigheter att få barn är några andra konsekvenser av ED.

Det är olika faktorer som ligger bakom impotens. Först och främst kan man dela upp de som drabbas i två grupper: organisk och psykologisk, där dem sistnämnda innebär att psykiska faktorer, till exempel depression, stress eller relationsproblem gör det svårt att få erektion. – Den organiska handlar däremot om att antingen blodkärl, nerver, muskulatur eller hormonnivåer inte fungerar som de ska. I mer än 70% av fallen när det gäller organisk impotens är det blodkärlen som är försämrade, så kallas vaskulär ED. Dr Essam Mansour erbjuder en unik behandling som kan hjälpa mot ED. Med stötvågsbehandlingen stimuleras blodkärlen i penis så att de får tillbaka sitt flöde och skapar nya blodkärl i penisens svällkroppar, som i sin tur ökar blodinflödet och minskar blodutflödet. På så sätt

Dr Essam Mansour behandlar erektionsbesvär med en unik stötvågsbehandling.

kan man få och behålla kraftig erektion. Behandlingen är icke-invasiv och tar cirka 20 minuter per tillfälle, är skonsam och helt smärtfri. Resultaten av stötvågsbehandlingen är mycket goda. – 80 procent av patienterna blir bättre och kan uppnå spontana erektioner efter behandlingen. De patienter som utan resultat behandlar sin impotens med läkemedel, till exempel Viagra eller Cialix, svarar bättre på medicinerna efter att de har genomgått stötvågsbehandlingen. Innan stötvågsbehandling blir aktuellt måste dock en grundlig undersökning göras, för att veta orsaken till impotens. – Det handlar om att se om det finns andra underliggande sjukdomar eller faktorer som påverkar potensen, till exempel

hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller högt kolestrol, diabetes, prostatainflammation eller viss medicinering. Man gör också ett hormonellt prov, eftersom lågt testosteron kan vara en bidragande faktor. Dr Essam Mansour manar fler män att söka vård för impotensen. – Erektionsproblematik drabbar 40 procent av alla män mellan 40 och 70 år men alldeles för många skäms och vågar inte uppsöka läkare. I många fall leder det till frustration och depression för att man helt enkelt känner att man förlorat sin manlighet. Men eftersom impotens är ett legitimt sjukdomstillstånd så finns det också möjligheter att behandla. Man måste alltså inte bara acceptera situationen om man är drabbad, säger han.


M

an kan enkelt uttryckt säga att immunförsvaret är som ett organ som cirkulerar runt och skannar av din kropp hela tiden. Hittar det något det inte känner igen slår det larm. Det betyder att immuncellerna också talar om för andra celler att det finns något alla immunceller ska motarbeta. Det är då du kan få feber, säger Maria Faresjö. För att reda ut begreppen har vi tagit hjälp av henne. Hon är professor vid Jönköping University, immunolog och forskare. Vetgirigheten har hängt med sedan hon var barn: – Som barn vill man ju alltid veta varför och för mig har det där aldrig gått över. Som den forskare hon är vill hon vara försiktig när hon resonerar om stress och aktar sig för att skuldbelägga någon. – Det kan bli en stress i sig att inte känna sig tillräcklig.

Vad är det då som gör oss mer mottagliga för infektioner? – Vårt immunförsvar ska vara vårt skydd

Foto: Oskar Pollack, Jönköpings University

tema

Maria Faresjö

Immunolog, professor och forskningschef vid Hälsohögskolan, Jönköping University. Doktorerade med en avhandling om hur immunförsvaret ser ut hos den som lider stor risk att insjukna i typ 1-diabetes. Studerar nu vidare om hur immunförsvaret hos barn och unga vuxna bland annat påverkas av psykisk stress och fysisk aktivitet.

mot till exempel infektioner. Är vi påverkade av miljöfaktorer kan immunförsvaret som en följd redan vara aktivt och då kan kroppens motståndskraft vara sämre på att stå emot till exempel virus och bakterier som orsakar infektioner. Det är i grunden många saker i vår omgivning som påverkar, som stress, avgaser, dofter, rök och ljud. – Stress är till exempel en reaktion på saker och situationer i vår omgivning och det finns många faktorer som påverkar oss. Hon förklarar att om man sedan inte är riktigt i form finns det risk för att immunförsvaret inte är lika motståndskraftigt. Det kan handla om att ha fått för lite sömn, att ha ätit slarvigt eller om man känner sig stressad. Skillnaden blir stor på de kroppsliga reaktionerna om man jämför med den som sover, äter bra och känner sig lugn och harmonisk.

Vilka varningssignaler finns på att immunförsvaret är nedsatt? – När man börjar känna sig trött och stressad är vi oftast mer infektionskänsliga. 69


EEZYFLOW SOVKRAGE FAKTA EEZYFLOW

• CE-märkt medicintekniskt hjälp-

medel.

Eezyflow är en fysiologiskt utformad sovkrage, mjuk och tryckavlastande, inställbar i höjdled samt fjädrande. Den hjälper till med att hålla huvudet lätt sträckt bakåt, något framskjuten käke och stängd mun.

© Copyright All rights reserved by Anti-Snore Partner Sweden AB

Denna sovposition liknande stabilt sidoläge ger friare luftvägar och snarkning reduceras i olika grad beroende på anatomi, vikt, leverne, ålder och hur länge man snarkat. Ett skonsamt val av egenvård.

• Tillverkad i Sverige och Danmark. • Viskoelastiskt tryckavlastande skum med minnesfunktion som formar sig av kroppsvärmen. • Tygerna är svensktillverkade av 100% ekologisk bomull.

Utmärkt som resekrage, även icke snarkare kan använda Eezyflow vid resor ”anländ utvilad utan nackspärr”.

• Kan kombineras med exempelvis

”Social snarkning” innebär snarkning utan andningsuppehåll (apnéer) - eller färre än fem per sömntimme. För information om sömnapné besök gärna www.apneforeningen.se

Mer information om Eezyflow by Anti-Snore Partner Sweden AB:

snarkskena/näsvidgare.

www.eezyflow.com kundservice@eezyflow.com Tel. 08 636 50 30

®

MADE IN EU

2Annons_Inrikes_180315JA.indd 1

Bättre sömn - Bättre liv!

2018-03-16 15:35


tema

Men ibland hinner man inte ens känna efter. Följden kan bli det som många säkert känner igen, som när semestern äntligen börjar och många blir sjuka. Även om Maria Faresjös forskning har fokus på barn och ungdomar och hur allvarlig stress påverkar under de första åren av livet, finns mycket som generellt går att lära sig. – Vi har visat att barn och ungdomar som befinner sig i en miljö där det finns mycket stress inte bara påverkas psykiskt utan även fysiskt. Barn som befinner sig i en miljö där föräldrar och omgivning är väldigt stressade får ökade nivåer av stresshormonet kortisol. Förutom att kortisolnivån påverkas finns risken att deras immunförsvar till och med kan reagera mot ämnen som det egentligen inte ska bry sig om. Vi behöver fortsätta forska kring hur stress i höga nivåer påverkar oss biologiskt och lära oss mer om hur stress till exempel påverkar vårt immunförsvar. – Vi vet också att särskilt när barnen är små

blir de spegelbilder av oss. Så är vi stressade blir de också stressade, säger hon och vill samtidigt inte skuldbelägga någon. Hon har själv två barn. – Jag är förstås mer medveten men det betyder ju inte att jag alltid gör rätt …

Hur ska vi ta hand om vårt immunförsvar på bästa sätt? – Att sova tillräckligt, att äta regelbundet och rätt och att försöka sänka stressnivån är självklart positivt. Många forskare har kunnat visa att stress påverkar oss negativt och vår forskning kring barn har visat samma sak, att det faktiskt ger negativa effekter på deras kroppar och att till exempel immunförsvaret fungerar sämre. Det är inte alltid så lätt att stressa mindre men det är viktigt, tror hon, att i alla fall vara medveten om hur stressen påverkar oss. Då kan det kanske bli möjligt att försöka sänka stressnivån i alla fall under perioder. – Fysisk träning har många positiva effekter och är självklart ett sätt att må bättre. Vi har 71


tema

i ett annat forskningsprojekt sett skillnader i immunförsvaret redan hos små barn hos dem som rör sig mycket jämfört med de barn som i  stället blir stillasittande till exempel framför datorer eller iPads. Att röra sig mycket är därför ett bra sätt för att få ett mer välfungerande immunförsvar. – Mitt råd som professor och forskare kring immunförsvaret är att försöka stressa lite mindre, sova och äta bra och försöka hinna ut på till exempel en löparrunda i skogen så ofta det går. Så försöker jag själv leva för att må bättre och stärka mitt immunförsvar. En svår fråga rör i vilken mån vårt eget immunförsvar kan försvara oss mot cancer. Maria Faresjö menar att immunförsvaret i många fall förmodligen rensar bort cancerceller, som därför aldrig hinner utvecklas till farlig cancer. Men detta styrs också av gener och mycket annat. 72

Det är andra saker som styr, som att det ibland är nedsatt för att vi är stressade, trötta eller deprimerade. Har vi olika starkt immunförsvar? – Nja, jag skulle inte uttrycka mig så. Det är andra saker som styr, som att det ibland är nedsatt för att vi är stressade, trötta eller deprimerade. Det kan göra en del av oss mer infektionskänsliga. Sedan finns det de som fötts med ett skadat eller nedsatt immunförsvar eller som drabbas av till exempel någon autoimmun sjukdom eller allergi.

Vilket är då det bästa rådet för att stärka sitt immunförsvar? – Att vårda sig själv som människa och ta hand om sig.

Människans immunförsvar

Ska skydda kroppen från angrepp från till exempel bakterier, virus, svampar och annat. Vi har ett yttre och ett inre immunförsvar. Det yttre är huden och slemhinnorna, som producerar till exempel saliv, svett, tårar och magsaft. Om bakterier tar sig förbi detta försvar kan det inre försvaret sätta in ”mot­ eld”. Hit räknas de vita blodkropparna och en del andra celler som kan ta hand om och forsla ut främmande ämnen och felaktiga celler som cancer. Vid vissa sjukdomar fungerar inte försvaret som det ska och då angrips kroppen av de egna cellerna. Dessa sjukdomar kallas auto­ immuna sjukdomar, som ledgångsreumatism, typ 1-diabetes och multipel skleros, MS.


Världens minsta CPAP 1

Solutions AirMini är perfekt för dig som reser mycket i arbetet och använder CPAP. Du kan enkelt ta med din behandling på resan och vakna utvilad. Den är helt enkelt liten, smart och behändig. Köp din AirMini i vår webshop mySleep.ResMed.com

13,6 cm

1 Per den 12 april. 136 mm (W) x 84 mm (H) x 52 mm (D), 250 cm³.

Besök mySleep.ResMed.com ResMed Sweden AB, Jan Stenbecks Torg 17, 164 40 Kista

ResMed_INRIKES_Helsida_MAR2018.indd 1

2018-03-15 11:48:04


fastigheter

Framtidens varuhus öppnar inom kort En testplattform för framtidens shoppingupplevelse. Så benämns The Lobby, det nya butikskonceptet som snart kommer att presenteras för stockholmarna och resten av världen. Av åsa larsson 74


fastigheter

Digitaliseringen förändrar sättet vi ser på den fysiska butiken och vilka krav vi ställer på upplevelsen.

I

en tid där vi i allt högre grad handlar på nätet har en del av de stora, traditionella varumärkena svårt att klara konkurrensen från de nya, mer digitalt anpassade aktörerna. För att överleva krävs att butiker och handlare möter konsumenterna med nya koncept. Det är några av de tankar som har funnits med när AMF Fastigheter utvecklat sitt senaste initiativ för att möta de utmaningar som handeln står inför. I tre år har de planerat, funderat och studerat e-handel och den digitala utvecklingen. Längre fram i vår är det dags att slå upp portarna till resultatet. I mitten av februari fick medierna en sneak peak på det som ska för-

vandlas till en framtidsbutik, men än så länge mest ser ut som en vanlig byggarbetsplats. – Vi kände att vi var tvungna att utmana vår befintliga verksamhet för att skapa framtida intäkter, förklarar Annelie Gullström, affärs­ utvecklingschef på AMF Fastigheter och en av dem som suttit i arbetsgruppen som har utvecklat The Lobby.

Testplattform för framtida butikslösningar The Lobby är en testplattform för framtida digitala och analoga upplevelser för shopping, service och umgänge. Här kommer det att finnas både välkända och mindre kända varumärken, modeskapare, kreatörer och entreprenörer som vill nå ut på nya sätt. Konceptet suddar ut gränsen mellan e-handeln och den fysiska handeln och skapar nya möjligheter.    – Digitaliseringen förändrar sättet vi ser på den fysiska butiken och vilka krav vi ställer på upplevelsen. Hela branschen behöver hitta

sätt att förnya sig, tänka nytt och dra nytta av digitaliseringens möjligheter. The Lobby är vårt sätt att ta nästa steg mot framtidens butiksupplevelser, säger Annelie Gullström. De aktörer som väljer att exponera sina produkter i The Lobby köper en helhetslösning. Förenklat innebär det att det är tillräckligt att man som handlare förser butiken med produkter. Allt annat kommer att finnas på plats. Det krävs alltså inga investeringar i form av butiksinredning, personal, kassaapparater med mera. Man köper endast in sig på litet eller lite större utrymme. Det minsta antal kvadratmeter som erbjuds är 2 kvm. Tanken är också att The Lobby ska vara ett ställe där man bara syns under en kortare period. När gränserna mellan e-handel och fysisk handel suddas ut kan det här fungera som ett showroom för handlarna att exponera och marknadsföra sina produkter, medan den stora omsättningen egentligen sker på nätet. Grundtanken är alltså inte att man ska hyra en yta permanent. Aktörerna kommer att rekommenderas att stanna i tre månader. Kortaste kontrakten ligger på en månad. – Vi tänker att man då i stället kommer tillbaka om man vill synas mer, säger Annelie Gullström. Lokalerna ligger på Regeringsgatan, inte långt från Mood-gallerian och NK. Den totala ytan är 500 kvm butik plus 100 kvm bar och restaurang på övervåningen och 200 kvm en våning ned. Här kommer också att finnas postutlämning där man kan hämta paket som beställts på nätet. Precis innanför de stora skyltfönstren håller arbetarna på att färdigställa en catwalk där det kommer att kunna arrangeras modevisningar eller andra former av event. 75


fastigheter

Det kommer inte att finnas klara gränser mellan de olika varumärkena, utan här är det öppen planlösning som råder. – Catwalken kommer att synas utifrån gatan också, förklarar Göran Swärdh, konceptansvarig. Här vill vi vara inkluderande och inte exkluderande, fortsätter han och syftar på att de som går förbi utanför ska kunna se vad som försiggår inne i lokalen. Det kommer inte att finnas klara gränser mellan de olika varumärkena, utan här är det öppen planlösning som råder. Och där kommer att finnas nymodigheter som smarta provrum, speglar samt galgar.

Hur blir det med betalningar? Kommer ni att ta emot kontanter? – Nej, svarar Annelie Gullström, och fortsätter med att berätta att betalningsmedlen kommer att vara kort, Swish, Apple Pay, så småningom kanske bitcoin, likes och till och med ett leende. Ett leende? Jo, det är faktiskt sant. ”Smile to pay” är en betalningsmetod där man använder sig av ansiktsigenkänning, vilken redan håller på att bli verklighet i Kina. 76


KONTOR KONFERENS HOTELL 2018

FROM WORKPLACE TO CREATIVE SPACEâ&#x201E;¢

www.gotessons.com


fastigheter

Det behövs fler bostäder i Sverige och det är på gång på flera håll. Masthuggskajen i Göteborg bebyggs samt Brunnshög i Lund. Dessutom har Skanska kartlagt vilket typ av kontor som ökar trivseln. Av redaktionen

Masthuggskajen i Göteborg bebyggs

Detaljplanen för Masthuggskajen i Göteborg är nu godtagen. Nu kan projektet äntligen bli verklighet. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen ska 1 300 bostäder, 6 000 arbetsplatser samt restauranger, skolor och hotell uppföras. Masthuggskajen är en del av Älvstaden och den ska utvecklas till ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Området knyter ihop Långgatorna, Haga och Linnéstaden med älven. Projektet är unikt eftersom de

obebyggda delarna av området som ska omvandlas i dag i storts sett endast består av parkeringsplatser. Om några år kommer det i stället att vara en aktiv del av staden. Förutom bostäder och kommersiella lokaler kommer här att byggas en ny halvö och en linbana över älven som förbinder kajområdet med Hisingssidan. – Masthuggskajen ska bli en plats för alla, oavsett om du vill bo här, arbeta, strosa längs vattnet eller ta del av allt som sker i området, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter, Göteborg.

Nya bostäder på gång i Lund

I Lund har det på senare år varit stort fokus på de två nya forskningsanläggningarna MAX IV samt ESS. Runt dessa växer nu den nya stadsdelen Brunnshög fram och nyligen har det fattats beslut om nya bostäder i området. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lund har tagit beslut om markreservation för ett förslag till bostäder och service på 50 000 kvadratmeter kring Brunnshögstorget. Den nya stadsdelen som växer fram är innovativ, inkluderande och mångfacetterad. Stort fokus ligger på nytänkande i arkitektur, boendeformer och socialt liv. På sikt kan uppemot 40 000 personer komma att bo och arbeta här. Byggstart är beräknad till år 2020–2021, vilket innebär att byggnaderna preliminärt kan stå färdiga i början av 2023. Bostäderna utvecklas av bygg och fastighetsutvecklingsbolaget Serneke tillsammans med arkitektkontoret Semrén & Månsson.

78

Modernt kontor ökar trivseln

Skanska har kartlagt vilka faktorer som påverkar välbefinnandet på jobbet. Majoriteten av dem som trivs uppger att de arbetar på ett modernt kontor. Skanska Fastigheter har i sin senaste SIFO-undersökning om trivsel på arbetsplatser undersökt vad stockholmare tycker är viktigast för att trivas på jobbet. På topp tre finns arbetskamraterna, arbetstiderna och kulturen som de viktigaste faktorerna för hur man uppfattar sin arbetsplats.

Undersökningen visar också att kontorets utformning har betydelse. 58 procent av dem som uppger att de trivs arbetar på ett modernt kontor. Bland dem som inte trivs är det endast 33 procent som tycker att deras kontor är modernt. – Att investera i lokaler där man trivs är att investera i sin personal, säger Fredrik Bergenstråhle, uthyrnings- och marknadschef, Skanska Fastigheter, Stockholm.


Vi skapar ert framtida kontor

Klövern är ett av Sveriges största fastighetsbolag med närmare 3 000 000 m2 lokalyta och över 5 000 hyresgäster. Malmö och Lund omfattar cirka 300 000 m2 fördelat på 50 fastigheter. Nyligen anpassade Klövern nya lokaler till Mio i Lund. Vill ni också ha skräddarsydda lokaler som är anpassade efter just er verksamhet? Tillsammans med oss på Klövern och kunnig arkitekt kan vi skapa ditt nya drömkontor. Kontakta oss så berättar vi mer.

klovern.se/kontor

Foto: Marcus Karlsson Säll

Bli inspirerad

010-482 78 00 | malmo@klovern.se

Betalningar:

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION. Se filmen om restaurang El Cielo på verifone.se

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan, som Ali Azumi på El Cielo, för kunderna och vad du erbjuder dem. Men det är otroligt viktigt att betalningarna funkar. De är ju själva hjärtat i din verksamhet och ska flöda snabbt, smidigt och säkert. Det är vår passion, och det ger dig möjlighet att fokusera på din.

Verifone – världsledande på betallösningar


Foto: Oskar Lürén

region

Upplev vackra

östergötland Nyfiken på Östergötland? Oavsett om du lockas av god mat, vandringar i naturen, teknik, historia, opera eller är en riktig flygnörd kan du få ditt lystmäte här. Regionen mellan Vättern och Östersjökusten har mycket att erbjuda. Av jane af sandeberg

80


region

81


Upptäck

Medevi Brunn

Konferenser, hotellpaket och Wärdshus i unik Brunnsmiljö. Läs mer om våra paket och aktiviteter på www.medevibrunn.se e-mail hotell@medevibrunn.se, tel 0141-911 00


Foto: Carl Schnell

region

D

et är även lätt att göra en litterär resa genom den här vackra delen av vårt land. En lång rad författare använder sig av östgötamiljöer. Men låt oss börja med en del mer handgripliga tips och till sist återkomma till litteraturen. Vi startar i väster vid Vadstena, pärlan vid Vätterns strand med gamla anor. Att strosa genom Vadstena är att känna historiens vingslag. Rådhuset är till exempel från 1400-talet. Vadstena var strategiskt viktigt för Gustav Vasa och därför byggde han Vadstena slott, i dag ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Här kan du följa med på olika slags visningar. Hit kan också den som är det minsta intresserad av opera, klassisk musik och kammarmusik längta. Vadstena-Akademin sätter i sommar upp till exempel Solen och Nordstjärnan, en barock operabalett, på Vadstena slott och ger flera konserter.

Göta kanal, ja att färdas genom vårt land vattenvägen kan bitvis kännas som att färdas i en saga. Denna vattenväg visar delar av landskapet och städer man annars sällan ser. Vadstena spetsmuseum är också värt ett besök, här visas hur man i trakten skapade en knyppeltradition som blev vida berömd på 1600-talet. På 1800-talet växte Vadstena kraftigt och när Göta kanal var färdig i mitten av 1800-talet blev staden centrum i trakten.

Göta kanal, ja att färdas genom vårt land vattenvägen kan bitvis kännas som att färdas i en saga. Denna vattenväg visar delar av landskapet

och städer man annars sällan ser. Även om du inte befinner dig på kanalen kan det vara både roligt och spännande att besöka den. Gör ett stopp vid exempelvis Söderköping och ta en fika invid kanalen. Då kan du ta del av allt som händer bland båtfararna. Göta kanal startar i en flik av Östersjön, längst in i Slätbaken vid Mem. Här finns det charmiga Kanalmagasinet som numera är restaurang och kafé. En annan spännande del är Bergs slussar och Carl Johans slusstrappa, som består sju slussar. En spännande konstruktion som lyfter båtarna nästan 19 meter från sjön Roxen till Motala ström och vidare mot Vättern. Om du är sugen på att cykla är det enkelt att hyra cykel och följa Göta kanal under sommarhalvåret. Mest bokat är det under juli och augusti och då kan det vara bra att vara ute i god tid. 83


BÄST I KLASSEN – Specialkurser för företag, bank och finans

CREDMA – The School of Credit Management är ett helt leverantörs­ oberoende utbildningsföretag som erbjuder en lång rad specialanpassade och populära kurser för företag, bank och finans, berättar Åsa Eklöf, ansvarig för CREDMAS kreditutbildningar. I paletten av kurser märks bland annat flaggskeppet Diplomerad Credit Controller men också tvådagarsutbildningar som exempelvis Bokslutsanalys i enskild firma, Värdering och överlåtelse av företag, Krav och inkasso i bank och fi nansbolag, Kreditgivning till koncerner och även en högaktuell förberedande e-learningutbildning inför SwedSec:s licensiering av bolånehandläggare.

Ny kostym men samma innehåll Den uppmärksamme läsaren kanske känner igen kursutbudet, vilket har sin förklaring i det faktum att CREDMA fram till den sista december 2017 hette UC Business School. – Samarbetet mellan Creditforum och UC upphörde i samförstånd vid årsskiftet och Creditforum fortsätter sedan dess att driva utbildningsverksamheten under det nya namnet CREDMA. Vi har helt enkelt bytt kostym men behållit det högkvalitativa innehållet, förklarar Åsa Eklöf. CREDMAs kurser syftar till att ge såväl de senaste teoretiska rönen som praktiska och konkreta verktyg som kursdeltagarna kan använda redan dagen efter kursen, när de kommer tillbaka till arbetet. – Vi får ofta höra att man går ut genom dörren från oss och direkt tillbaka till arbetsplatsen och kan börja jobba med det man lärt sig. Det är unikt, konstaterar Åsa Eklöf.

INRIKES_3-18_CREDMA.indd 1

Yrkesverksamma pedagoger borgar för hög kvalitet – Alla våra kursledare är handplockade, goda pedagoger och själva yrkesverksamma inom sitt specialområde. Det innebär att de är uppdaterade med de senaste rönen och har högaktuella case att belysa, betonar Åsa Eklöf. – Vi har dessutom en koppling till Stockholms universitet, vilket naturligtvis ger oss tillgång till den senaste forskningen inom området, fortsätter hon.

Marknadens enda diplomering CREDMA erbjuder också marknadens enda diplomering, Diplomerad Credit Controller. Det är en unik diplomering, som både fördjupar kompetensen och stärker cv:t hos deltagarna. – Det är vår storsäljare och diplomet gynnar inte bara kursdeltagaren utan bidrar förstås även till att företagen blir konkurrenskraftigare, betonar Åsa Eklöf.

Vad ser hon då som kreditskråets största utmaning just nu? – Den ökande ekonomiska brottsligheten och bedrägerier, utan tvekan! Det är i dag inte bara viktigt att kunna förebygga och förhindra risken för bedrägerier och minimera skadorna utan en absolut nödvändighet, en hygienfaktor. Därför har vi flera inslag i våra kurser om hur man motverkar bolagsbedrägerier.

Åsa Eklöf, ansvarig för utbildningarnas utveckling, innehåll och genomförande. KORT OM CREDMA CREDMA – The School of Credit Manage­ ment erbjuder öppna och företagsan­ passade kurser inom kredithantering. Över 4000 personer har gått CREDMAs flaggskeppskurs Diplomerad Credit Controller. Det är sex kurser i tre olika utbildningsblock med tentamen på varje kurs inom blocken. Företaget erbjuder även 11 kortare kurser samt en webbaserad utbildning för bo­ lånerådgivare. I genomsnitt får CREDMAs utbildningar 4,7 av 5 möjliga i betyg. CREDMA ägs av Stiftelsen Kursverksam­ heten vid Stockholms universitet Kurserna genomförs i moderna kurslokaler i Globenområdet i Stockholm.

Varför ska man gå kurs hos just CREDMA? – Därför att ingen annan utbildningsaktör erbjuder vare sig det djup eller den bredd som vi gör, avslutar Åsa Eklöf.

www.credma.se

2018-03-12 13:33:11


region

I västra änden av kanalen ligger alltså Motala, en stad med många vackra industribyggnader och med fina promenadstråk längs kanalen. Missa för all del inte Sveriges Rundradiomuseum som ligger i Bondebacka, strax ovanför Motala centrum. Här skrevs verkligen radiohistoria när det första radioanropet kom från sändarstationen 1927. Bakgrunden var att de lokala sändarstationer som börjat växa upp hade för kort räckvidd. Därför behövdes i centrala Sverige en rundradiostation. Och den hamnade i Motala. Sändaren var den tidens starkaste i Europa. Här finns också ett kafé och utanför en bana för frisbee-golf. Frisbeediscar går att låna på museet. Längs ostkusten finns fantastiska skärgår-

Om du inte har tillgång till egen båt finns turbåtar. Dessa bör bokas någon dag i förväg via Skärgårdstrafiken.

dar, S:t Anna och Gryt. Något av en entré till Gryts skärgård är Fyrudden, som nås med bil och ligger strax utanför Valdemarsvik. Här utgår dagsturer till Harstena under sommaren. Strax söder om Fyrudden ligger också Eköns naturreservat som du når med bil, här finns en bra badplats och även en campingplats. I Gryts skärgård finns flera av Östergötlands många naturreservat. Ämtö naturreservat ligger i norra delen av Gryt och här finns vandrings­ leder och en stugby. I södra delen av Gryts skärgård hittar du Bokö naturreservat som har både hamn och gästbrygga. Om du inte har tillgång till egen båt finns turbåtar. Dessa bör bokas någon dag i förväg via Skärgårdstrafiken.

Det finns även många naturreservat på fastlandet. Passa på att njuta av lugn och vacker natur i förslagsvis Kärnskogsmossen i norra Östergötland, känd för sitt rika fågelliv. Eller i Glotternskogen, ungefär en mil norr om Norrköping, där du kan bada i någon av sjöarna. Blir det kallt finns en bastu vid övre Glottern. Att låna bastun kostar 20 kronor för tre timmar och du kan boka på nätet och betala med kort. Foto: Martin Larsson

– Ha lite is i magen när det gäller vädret, det går ju bra att cykla i regn också och det finns många stopp att göra, säger Lotta Karlsson på Svecia Travels som arrangerar olika slags cykelpaket med boende och som även kan inkludera en dag på kanalbåt. Hon säger att man ska räkna med att det tar tre dagar att cykla Östgöta-delen av Göta kanal, mellan Motala och Söderköping.

85


VI NÅR LÄNGRE

30 KOMMUNER SAMLAS UNDER NORRSKENSGRUPPEN Norrskensgruppen verkar norr om Dalälven med det gemensamma målet att säkerställa utvecklingen av infrastruktur i de kommuner som vi verkar i. Vi brinner för att människor och företag i mindre tätbefolkade områden ska få ett attraktivt tjänsteutbud och kunna kommunicera lika bra som övriga Sverige. Vi vill vara det självklara valet för datakommunikation, även i områden där kommersiella aktörer inte agerar. Tillsammans når vi längre.

NORRSKENSGRUPPEN I SIFFROR Omsättning: > 600 Mkr

Företag: 10 000 st

Medarbetare: 200 st

Resultat: > 50 Mkr

Investerat hittills: > 3 500 MKr

Aktiva kundportar: 100 000 st

Mil fiberkabel: > 1 800 mil

Verksamhet: Leverantör av datakommunikation lokalt, regionalt och nationellt.

www.norrsken.se

L LL KA NE LO IO AT N

NORRSKENSGRUPPEN


region

Östergötland

Består av 13 kommuner: Boxholm, Finspång,

Foto: Oskar Lürén

Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Flygnördarnas eldorado skulle man kunna kalla Flygvapenmuseum väster om Linköping. Museet visar både teknik och kulturhistoria som berättar om flygets utveckling sedan början av 1900-talet. I utställningen om DC-3:an får du uppleva händelsen kring det nedskjutna militärflygplanet och forskandet efter vad som egentligen hände. Flygvapenmuseum ligger vid militärflygfältet Malmen. I Flyglabbet, som är ett science center, kan du lära dig hur det går till att bygga ett flygplan, testa att vara flygledare eller ta chansen att köra JAS Gripen i en simulator. Flera av stationerna i Flyglabbet och museet är anpassade för dem som har olika funktionsnedsättningar. Flygvapenmuseum har fritt inträde. Kolmården och Vildmarkshotellet är klassiker bland besöksmålen i Östergötland. Planerar du ett besök med barn kan Kolmårdens filmer, som finns om alla deras djur, rekommenderas. Som att på nära håll kunna möta tapirens vänliga kynne, den nyfikna och lekfulla minigrisen eller den inte så kelsjuka kungsboan. Filmerna hittar du under fliken Djur på kolmarden.com. På sajten kan du också läsa om alla shower och visningar som görs, som till exempel fågelshowen Wings med friflygande fåglar och Kapten Sjösjuks sälshow. Vildmarkshotellet har en stor spaanläggning med både inomhus- och utomhuspool. Det ligger precis intill djurparken med utsikt över den vackra Bråviken. Men trots placeringen i

den östgötska myllan är hotellets tema faktiskt afrikanskt. Matintresserade kan med fördel kolla in nätverket Östgötamat. Här hittar du en lång lista på gårdsbutiker, som Bleckenstad, Bondbönans och Charlotte’s Goa Grisar, men även restauranger. Prova till exempel kafé Kårtorp i Valdemarsvik eller Flott Gatukök i Linköping. Bakom står en ekonomisk förening som arbetar för att lyfta fram den närproducerade maten.

I Norrköping hittar du Visualiseringscenter C. Här visualiseras teknisk forskning och komplex

information om hur till exempel vår hjärna fun­ gerar. Det lockar många, förra året kom över 100  000 besökare till centret. Du kan se filmer och få vetenskap visualiserad i en halvglob runt dig, omsluten av bild och ljus i 360 grader. Här finns också flera utställningar, restaurang och en VR-arena, som blivit så populär att du måste förboka om du vill prova att med VR-glasögon, hörlurar och handkontroller gå in i en 3D-värld. Här arbetar forskare kopplade till Linköpings universitet. Centret drivs i ett samarbete mellan kommuner, universitet och företag. 87


region

Världsutställningen The art of the Brick öppnar den 10 maj på Saab Arena i Linköping. Den består av 80 skulpturer som i sin tur byggts av över en miljon legobitar. Den är skapad av konstnären Nathan Sawaya. Här kommer också att finnas ett kreativt rum där du kan prova på att skapa själv. Utställningen pågår till den 12 augusti. Det kan vara bra att boka biljetter i förväg. Så var det då till sist Östergötland i litteraturen. Du kan till exempel läsa om Vadstena och Norrköping i Majgull Axelssons Aprilhäxan. I trakten av Linköping och Finspång utspelar sig Sommardöden den varmaste sommaren någonsin i Östergötland, då polisen i Linköping får ta hand om en rad brott samtidigt som skogsbränder härjar. Boken är skriven av Mons Kallentoft. Moa Martinson föddes i Östergötland, i Vårdnäs församling, och flera av hennes romaner utspelar sig i trakten, som till exempel Vägen under stjärnorna och Brandliljor. Båda är historiska romaner och berättar om bondelivet i Östergötland. Eller läs för barn om Motala i klassikern Pelle Svanslös åker båt av Gösta Knutsson. 88

Den består av 80 skulpturer som i sin tur byggts av över en miljon legobitar. Ungdomar kan uppskatta Martin Widmarks Kabinettets hemlighet som utspelar sig i 1700talets Linköping.

Näringsliv Regionchefen för Företagarna i Östergötland heter Frida Boklund och hon talar sig gärna varm för företagarklimatet i regionen. – Vi ligger strategiskt till, inte så långt från

Stockholm. Det är bra och skapar förutsättningar för att tillgängligt kapital ska kunna investeras här. Vi har flera arenor för startups inom framför allt tech. Även Almi och bankerna här har förståelse för företagandet. Det skapar förutsättningar för att innovationsmiljön här ska kunna fortsätta generera affärsidéer. – Jag skulle gärna vilja lyfta de gröna näringarna här och att det finns många möjligheter att besöka gårdar i Östergötland, säger regionchefen Sofia Sjöström på Svenskt Näringsliv, vars uppdrag är att stötta företagarna i regionen och ha kontakt med både lokala politiker och riksdagspolitiker för att kunna göra det enklare att vara företagare. – Missa heller inte Norrköping, staden har blivit ett Soho i Östergötland och kan verkligen locka med både kultur och mat. Knäppingsborg är som ett litet ”gamla stan” och här finns många duktiga kockar. Hon nämner också alla techsatsningar i Linköping och sedan Vreta kluster, som är en företagspark med syftet att vara en tvärvetenskaplig utvecklingsarena för de gröna näringarna. Klustret hittar du mellan Bergs slussar och E4:an.


SKÅNE, MALAGA ELLER TOKYO?

Inget svetsar samman gänget som en konferensresa. Våra erfarna projektledare skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr konferensen, i Sverige eller utomlands, enligt era önskemål.

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


Foto: Filip Jounot

region

Mjärdevi Science Park är ett teknikföretagsområde i västra Linköping.

Residensstaden

C

Linköping

entralt i Östergötland ligger Linköping, vilken är länets största stad och dess residensstad. Det är en av Sveriges snabbast växande kommuner och med cirka 150 000 invånare utgör den Sveriges femte största stad. Flyget har länge haft stor betydelse i Linköping, som ibland därför kallas för 90

Sveriges flyghuvudstad. Här finns ett kluster av ett 60-tal teknikintensiva, flygrelaterade företag där SAAB dominerar med landets enda flygplanstillverkning. Staden blev också en universitetsstad i minnet på 1970-talet Universitetet har fyra olika fakulteter: filosofiska-, medicinska-, tekniska fakulteten samt utbildningsve-

tenskap som sysselsätter 27 000 studenter. Strax utanför universitetsområdet ligger Mjärdevi Science Park, ett område på cirka 70 hektar där ett stort antal högteknologiska, innovativa och framgångsrika företag finns samlade.


Tillsammans för ett starkt näringsliv För Linköpings framtid är en fortsatt

Oavsett om du har en ny idé, planerar

arbete som är ständigt pågående. När

stark och uthållig utveckling av närings-

en expansion eller står inför en

områden och företag förenas, blandas

livet avgörande. Samtidigt ökar en snabb

etablering av ditt företags verksamhet

och förnyas så uppstår nya möjligheter

teknikdriven global utveckling kraven

i Linköping finns vi till för dig.

för näringslivet och staden.

både på företagen och på oss som är

Vi arbetar för hela näringslivet – från

med och stödjer dem.

den lilla butiken till den stora industrin

Därför

kraftsamlar

nu

Linköpings

kommun i arbetet mot ett näringslivsklimat i topp. Större närhet mellan

och från den livliga stadskärnan till ytterområdena. För alla delar behövs i ett livskraftigt näringsliv.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra en framgångsrik stad ännu bättre. Med företag och näringslivsklimat i topp skapar vi en solid grund för morgondagens välfärd. Och ger fler

näringsliv och kommun skapar ännu

Staden växer, med ökat antal invånare

möjlighet att göra verklighet av sina

bättre förutsättningar för dagens och

och nya stadsdelar. Att Linköpings stad

visioner och idéer för framtiden.

morgon dagens företagsidéer att fort-

fortsätter att vara en attraktiv plats

sätta utvecklas och trivas i Linköping.

för nya och växande företag är ett

Linköpings kommun

Näringsliv och tillväxt linkoping.se


Möten

Icke verbal

kommunikation - det du förmedlar utöver orden

När du pratar inför andra är det inte bara vad du säger som spelar roll, utan också på vilket sätt. Den icke verbala kommunikationen – alltså allt du gör förutom att använda orden – har stor betydelse om det du säger ska nå fram till mottagaren. Kroppsspråk, röstläge och hur vi andas påverkar alltså din trovärdighet och pondus som talare.

G

abriella Lockwall är utbildad skådespelare och har de senaste 20 åren arbetat med att utbilda, föreläsa och coacha inom icke verbal kommunikation. När hon började ansågs det vara lite flummigt, men de senaste fem, tio åren har insikten om ämnets betydelse ökat avsevärt. INRIKES har pratat med Gabriella och fått lite tips på vad vi bör tänka på för att få folk att lyssna. – Min metod har utgångspunkt i skådespeleriet och jag har hållit på länge, men numera finns det också forskning som stödjer det jag förespråkar, säger hon. Kom ihåg att det första intrycket spelar roll. Det är viktigt att vara medveten om hur du intar scenen. – Tips är att le mot publiken, titta på den och gå rakt så att du har en bra hållning. Vi som ska lyssna är snabba på att bedöma och läser in mycket i hur personen för sig. Gabriella förklarar att leenden är bra, men inte i alla lägen. Att le utan anledning kan uppfattas som nervöst och otryggt. Publiken har lättare för att lyssna på en person som verkar vara okej med att vara sig själv. Allt annat skiner igenom. – Ett nervöst leende suddar ut vad vi säger, förklarar hon. För att lyckas med att bli sitt bästa jag behöver du också ha en röst som är förankrad i kroppen – den ska varken ligga i för ljust eller för mörkt läge. I rösten ingår också hur du använder pauser och lyfter de viktigaste orden samt talmelodin. – Allt det här går att träna upp, säger Gabriella som håller kurser i konsten att tala inför folk.

text åsa larsson foto Bertil Israelsson

Digitaliseringen förändrar sättet vi ser på den fysiska butiken och vilka krav vi ställer på upplevelsen. Gabriellas tips på andningsmetod innan man ska tala

De som känner sig nervösa för att tala kan använda sig av följande metod: • Andas in genom näsan under tre sekunder. • Håll andan i tre sekunder. • Andas sedan ut genom munnen under tio sekunder. • Upprepa tre gånger. Då infinner sig ett lugn.

Det är också bra om händer och gester följer med i det du säger så att du inte gör något konstigt när du pratar. – När händerna samspelar med vad du säger så förstärker det budskapet och gör dig mer trovärdig.

Ögonkontakt är viktigt. Gabriella förespråkar en teknik där man sveper över publiken fram och tillbaka så att alla känner sig inkluderade. – Vi har en tendens att fastna på personer som ser trevliga eller otrevliga ut. Vi behöver alltså tänka på att ta in hela publiken och inte glömma dem som sitter längst bak. Var du står på scenen sänder också ut signaler. – En person som vill kommunicera går långt fram av sig själv. Den som är osäker söker stöd, lutar sig kanske mot väggen eller ställer sig längre bak. För att engagera åhörarna är det också bra att sända ut energi. Det kan du göra genom att röra dig på scenen och genom att inte prata för tyst.

Vanliga fel Det finns olika typer av ovanor som påverkar dem som lyssnar negativt. Det vanligaste fysiska är att dansa eller vagga när man pratar, skramla med nycklar, pilla på en penna eller i håret och hålla på med örat eller näsan. De verbala ovanorna påverkar också lyssnaren negativt. Många talare är rädda för tystnad och paus och använder så kallade ödemarks­ tillägg, alltså onödiga ord såsom ”liksom”, ”typ”, ”du vet” etc. – En av de värsta som jag har hört är ”fattar ni?”. Men det är ovanligt. Ett annat vanligt misstag är att inte andas ordentligt. När vi inte syresätter oss som vi ska tänker vi sämre och tappar också taltekniken. – Mitt sista tips är att ta några djupa, lugnande andetag innan du går in på scenen. Då faller många bitar på plats, avslutar Gabriella. 93


möten

Nya kreativa lösningar för möten ser dagens ljus. Tillfälliga möteslokaler kan nu bokas via en ny nättjänst. Eller ha en uppkopplingsfri konferens i ett träd. av redaktionen

Mötesbranschens Airbnb är här

Möte med dig själv

När det blivit för mycket stress gäller det att hitta alternativ. Vi tipsar därför gärna om en yoga- eller träningshelg. Flera av våra stora hotell- och konferensanläggningar bjuder på spännande och varierande upplägg under helgerna. Körunda utanför Stockholm har en hel del att erbjuda, så även Tanum Strand i Grebbestad på Västkusten. Åk tillsammans med någon, eller åk helt själv.

94

Med Gaest.com är det enkelt att hitta, boka och hyra möteslokaler per timme. man behöver varken lyfta luren, skicka offertförfrågan eller vänta. Det är också smidigt att hyra ut sina egna lediga mötesrum. Den danska mötesbokningstjänsten Gaest.com lanseras nu i Sverige. Den är en sorts Airbnbinspirerad tjänst, fast för möten. I en tid av förändring i hur och var vi arbetar behövs det nya lösningar. Det finns nya krav på enkel åtkomst till platser för möten, workshops och seminarier. En trend som också syns är frilanskulturen där man ofta behöver tillfälliga platser för exempelvis kundmöten. Gaest.com har funnits i Danmark

sedan 2017 och har gjort stor succé med både traditionella mötesrum och lite mer udda lokaler. – Att boka lokal för event, seminarier eller enklare möten kräver ofta lång framförhållning, många kontakter och tidskrävande offertförfrågningar. Med Gaest.com kan tid och energi i  stället läggas på att skapa bra och meningsfulla möten. I Danmark har vi fått ett mycket positivt mottagande, därför är det roligt att nu vara i gång i flera svenska städer med tyngdpunkt på Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Anders Mogensen, vd och grundare av Gaest.com. Mer information finns på: gaest.com


COWORKING | PRIVATE OFFICE | CONFERENCE | LOUNGE www.convendum.se

Kämpasten - För möten där varje detalj måste stämma Vid Mälarens strand, strax väster om Sigtuna, ligger mötesanläggningen Kämpasten. Här kan våra gäster vara trygga i att allt praktiskt och servicemässigt alltid fungerar som det ska. Kämpasten är kända för att hålla en genomgående hög service på absolut högsta nivå.

– Vi har lång erfarenhet av olika typer av möten och vad som krävs för att de ska bli lyckade. Vi vet att det handlar om ett samspel mellan ändamålsenliga och bekväma lokaler med modern utrustning och teknik, professionell personlig service, förstklassig mat och dryck. Självklart med hållbarhet i fokus, säger Stefan Ros.

– Gästen kan känna sig otroligt säker på att de blir väl omhändertagna hos oss, vi håller en genomgående hög kvalitet i alltifrån service till bemötande, mat, tillgänglighet och lyhördhet för gästen. På möten där varje enskild detalj måste stämma kan man definitivt känna sig trygg i att vända sig till oss, säger Stefan Ros, platschef på Kämpasten.

På Kämpasten möts hela världen, svenska och internationella gäster stannar här under längre perioder och återkommer ofta flera gånger.

Kämpasten fokuserar på effektiva möten för grupper, vilket innebär att gästerna vistas bland likasinnade i en lugn och harmonisk miljö.

– Vår miljö är genomtänkt och in i minsta detalj utformad för utbildning och effektiva möten. Miljön är avstressande, med närhet till skog och sjö. Vi erbjuder prisbelönt mat med mycket fokus på grönt och vegetariskt. Vår lyhörda och mycket uppmärksamma personal bidrar definitivt till att nio av tio konferensgäster väljer att återkomma till oss, säger Stefan Ros. www.kampasten.se


bil

96


bil

Volkswagen Up GTI Original-GTI:n gör comeback Original-GTI:n gör comeback Tidlös, klasslös och underhållande! Volkswagens återupplivning av den gamla original-GTI:n får klart godkänt när Inrikes besökte Monaco för att testköra den nygamla modellen. Av Andreas Bergman

97


projob.se

Våra kläder bevisar sitt värde varje dag i riktigt tuffa arbetsmiljöer och i ett tufft nordiskt klimat. Väl synliga, hållbara och komfortabla. Vi tycker att om de funkar bra i Sverige så funkar de bra överallt och arbetare över hela världen håller med oss. Testa ProJob. Vi tål det.

WHAT WORKS IN SWEDEN A New Wave Group Company

Projob_INRIKES_225x285.indd 1

2017-12-18 12:34


bil

1

976 fick världen för första gången skåda en bil som skulle komma att bli en sann ikon, Volkswagen Golf GTI. Receptet var enkelt: en liten bil med ett ordentligt överskott av hästkrafter. För varje ny generation Golf GTI tog Volkswagen ett litet steg längre från originalkonceptet, och 40 år senare har bilen med samma namn dubbelt så många hästkrafter men samtidigt avsevärt mycket mer vikt att dra runt på. Naturligtvis är de tyska ingenjörerna från Wolfsburg medvetna om detta och deras lösning på ”problemet” är nya Volkswagen Up GTI. På pappret är den kusligt lik original-GTI:n från 70-talet, men frågan är om känslan också har återuppstått? INRIKES begav sig till den perfekta platsen för att ta reda på det: Monaco. Som ett av världens minsta länder är Monaco känt för sina astronomiska fastighetspriser, förmånliga (läs: huvudsakligen icke-existerande) skatter och opulenta invånare. I en sådan miljö kan det tyckas ologiskt att Volkswagens minsta och därmed också billigaste modell skulle passa in, men faktum är att Up är helt klasslös. Dess utseende och charm är tilltalande i alla kretsar, så även i Monaco.

Volkswagen Up GTI Motor: 1,0-liters, 3-cylindrig bensin, 115 hk, 200 Nm

Kraftöverföring: 6-stegad manuell växellåda, framhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 8,8 sek Toppfart: 196 km/h Vikt: 1 070 kg Pris: 169 900 kr

Eftersom kvadratmeterpriserna i Monaco börjar närma sig en halv miljon kronor är det knappast förvånande att varenda kvadratmillimeter av landarean är maximalt utnyttjad. Detta innebär att landet lätt uppfattas som trångt, särskilt om du föredrar att köra bil. Därför är en stor RollsRoyce långt ifrån optimal, även om invånarna verkar tycka motsatsen. Volkswagen Up GTI är dock ett mycket rimligare val eftersom den har ytterst modesta dimensioner. Innan det blir dags att utforska bergsvägarna ovanför Monte Carlo föreslår vi ett lunchstopp. Restaurangen och nattklubben La Rascasse delar namn med den legendariska kurvan i Monte Carlos Formel 1-bana. Vi serveras en laxtartar till förrätt och kaninfilé till varmrätt, båda lika utmärkta. Det enda som drar ner betyget är just nattklubbskänslan och den distinkta doft som oundvikligen medföljer. Om du lyckas få ett bord här under F1-säsongen kan du dock skatta dig lycklig. Du kommer nämligen att sitta på första parkett, och det är svårslaget. Efter en närande lunch är det dags att ta ett varv runt den världskända Formel 1-banan. Såvida du inte har tillgång till Top Gears budget och 99


bil

pondus kommer du att behöva samsas med andra människor, men varvet är ändock obligatoriskt för varje besökare av Monaco. Vi börjar på raksträckan nere vid hamnen och fortsätter uppför Beau Rivage, som leder till det berömda kasinot, som alltid omges av några av världens mest exklusiva bilar. Dagen till ära stod där bland annat en Bugatti Chiron, namngiven efter den framgångsrika Bugatti-föraren Louis Chiron, som också har fått en av de sista kurvorna i banan döpt efter sig.

Efter kasinot bär det av ned mot vattnet igenom Grand Hotel-hårnålen och sedermera genom tunneln och förbi den toppmoderna yachtklubben. Färden fortsätter sedan förbi hamnen i Piscine och slutligen genom Rascasse och upp på raksträckan förbi startlinjen igen. Up GTI är mycket följsam och underhållande genom alla kurvor, trots att den inte är lika snabb som en Formel 1-bil. En färd på kurviga landsvägar avslöjar mer om Up GTI än ett lopp runt en vältrafikerad Formel 1-bana. Därför begav vi oss upp i de franska bergen som omger Monaco. Volkswa100

och är på så vis antagligen den mjukaste prestandamodell jag någonsin har kört. Vanligtvis skulle detta vara livshotande kritik, men faktum är att det i Up GTI:s fall förser bilen med ännu mer karaktär, och det är det som är så härligt med just Up; den har så mycket charm och karaktär att jag nästan blir lite generad. En Up köper man inte för att man vill ha det snabbaste som finns, utan för att man vill ha det mest underhållande.

Up GTI lutar och kränger flitigt i kurvor, och är på så vis antagligen den mjukaste prestandamodell jag någonsin har kört. gen har ansträngt sig för att strama åt Up GTI, och det märks. Allt från chassi till växellåda känns nu mycket bättre än det gör i de lite tråkigare modellvarianterna. Få dock inte för dig att bilen är hård, tvärtom. Up GTI lutar och kränger flitigt i kurvorna,

Volkswagen har lyckats tillverka en bil som är helt klasslös men samtidigt hejdlöst rolig. Det skulle inte förvåna mig om den kommer att helt ta över Monacos gator inom en snar framtid. Up GTI ska vara enkel, körglad och framför allt billigare än man tror. Bilen är något dyrare än jag hade räknat med men det råder inget tvivel om att man får valuta för pengarna, och GTI:n är ett solklart val för den som är sugen på en Up. Volkswagen Up GTI är lite som en minigris: inte bäst på papperet, men alla älskar den för dess charm och spralliga personlighet. Detta gör den till en av de mest attraktiva bilarna till salu i dag.


NÄTAUKTIONER VARJE VECKA!

Vi har nätauktioner inom allt från mekaniska verkstäder, snickerier, åkerier, entreprenadfirmor, lantbruk, byggfirmor, bilfirmor, restaurang, hemelektronik, utespa, m.m.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Vi lyfter, stabiliserar och återställer sjunkna industrigolv Vi lyfter, stabiliserar och återställer

2bort ”Vi lyfter 5 ådina rs grundbekym tovek.se er

fa Nätauktioner varje vecka

renhet av lyft/sta och Vi lyfter, stabiliserar 2 biliseråterställer 5 ing m Metoden som Golvlyftarna använder ochå varför oss rs du skall anlita o t in sjunkna industrigolv

sjunkna industrigolv

dustris

er

farenh ethål av där materialet injekteras. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara ly borrar ft/s 12 mm

tabil Metoden som Golvlyftarna använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu isering är miljögodkänt expanderar ggr. strisid an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

idan

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till arbetets andra alternativ miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under gång utanoch stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi bort dina grundbekymmer” grundbekymmer” ”Vi lyfter bort Vilyfter lyfter med millimeterprecision

w

t av tack vare deras lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring

a

n En kostnadseffektiv metod med minimala störning Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

www.reco.se

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom 5åråsnytt.rsi förhållande hela 17cm innan åtgärd. till andra alternativ och miljövänligare än att erfaereoch gjuta sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv rfnahre Vännäs Dörr AB kan et

” åtr s ” av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

Er produktion/försäljning kanlyfortgå under gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv sjunkerarbetets mer stdet ab inte Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. mot in ilisering produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Vi lyfter med millimeterprecision Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. du Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

aa nv

www.reco.se

1

strisid

”Sättningen i golvet var och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD EFTERBetongplatta ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vårt material blandat 2 Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm med makadam FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. rekommendera Golvlyftarna Underliggande jordlager Vännäs Dörr AB kan 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 3 Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 kvadratmeter. professionella arbete”. Er produktion/försäljning Lyfterton Ertper sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deraskan fortgå under arbetets gång!”

ering sidan

an

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

www.reco.se

professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

” ”

Vännäs Dörr AB kan

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsväg Tfn. 072–729 13 14, 072–72 kontakt@golvlyftarna

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

1

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras Betongplatta ar FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 2 r d.Stabiliserar Ert industrigolv1. 12såmmdet inte sjunker mer med makadam www.reco.se hål borras FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Underliggande jordlager En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1

Betongplatta

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Betongplatta

2

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

arna

”.

”Sättnin hela 17c Vännä rekommen tack profess

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

1

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager

3

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen Golvlyftarna 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se kontakta oss96idag! Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

FÖRE ÅTGÄRD

1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


shopping

teknik & prylar

Elcykeln i nya tappningar, telefonen som blir din vän och hörlurarna som avskärmar dig totalt är några av de tekniska innovationer vi bjuder på. av yvonne gull

Vitare tänder

Klocka för den aktiva

Köper du en Tactix Charlie, 7 999 kr från Garmin, får du en robust GPS-klocka med ett flertal avancerade multisportfunktioner. Kartor, pulsmätare, prestationsmätningar och en taktisk aktivitetsprofil ingår i klockan, som är vattentät ner till 100 meter. Telefonen kommer laddad med Europakartor men det finns även utrymme för att ladda ner de kartor du vill ha. Dessutom kan du koppla ihop din klocka med din telefon.

Glöm allt vad en vanlig tandborste eller eltandborste är, detta är en helt annan typ av tandborste. Tillverkad i silikon håller Issa 2, 1 699 kr från Foreo, sig fräsch i en evighet och hjälper dig att borsta rent gör den genom 11 000 högintensiva pulseringar i minuten. Tandköttsmassage får du på köpet.

Arbetsro i kaoset

Behöver du bli av med störande ljud för att kunna jobba, då är hörlurarna WH-1000XM2, 3 400 kr från Sony, det du behöver. Ladda ner en app och lurarna känner av om du är på flyget eller ute och går och kompenserar efter det. Arbetsro oavsett omständigheter, helt enkelt. Men kanske allra bäst är ljudet du får då du använder lurarna för att spela musik och kopplar upp dig mot en riktigt bra förstärkare.

Telefonen som känner igen dig

Elcykel i ny tappning

På årets bilmässa i Genève presenterade Volkswagen två helt nya versioner av elcykeln. Dels en City­skater, dels en elskoter – Streetmate. Den lilla Cityskatern har en räckvidd på 15 kilometer, en topphastighet på 20 km/h och är enkel att ta med sig. Planerad lansering är i slutet av året. Den större versionen, Streetmate, har tre hjul och en räckvidd på 35 kilometer och är tänkt som pendlingsfordon.

102

Nu kan du uppgradera din Mate 10 Lite, 3 990 kr från Huawei, med ansiktsigenkänningen Face Unlock. Telefonen lär sig att känna igen dina ansiktsdrag och härmed kan du låsa upp den – den säger sig känna igen en inkräktare. Att telefonen är rustad med fyra kameror och fiffig selfiefunktion är något vi skippar att gå in på – det är bara till att testa.


Keep your production running for a lot longer. Order your components in Vibenite® 290, the world’s hardest steel.

www.vbncomponents.com

Gränsen mellan hög - och lågriskdestinationer är borta Under de senaste åren har affärsresenärens upplevda hotbild ökat samtidigt som riskacceptansen minskat. Både större och mindre organisationer måste nu klara av att stötta sin personal oavsett vilken yrkesroll de har eller var i världen de befinner sig. Historiskt har många organisationer förlitat sig på tjänstereseförsäkringar eller enskilda medarbetares erfarenhet och initiativ. Det räcker tyvärr inte längre. Att skapa trygghet åt resande eller utlandsstationerad personal behöver däremot inte vara särskilt komplicerat eller dyrt. SRS har sedan 2015 stöttat Business Sweden med att etablera ett framgångsrikt och heltäckande resesäkerhetskoncept för över 500 anställda på 55 orter runt om i världen. Business Swedens säkerhetschef Björn Wide lyfter fram pragmatiskt risk management, effektivt nyttjande av modern teknik och ledningens engagemang som kritiska framgångsfaktorer för att skapa trygghet och beredskap utan stora kostnader eller en omfattande säkerhetsorganisation. Kostnadseffektiva lösningar kombinerar enkla rutiner med teknikstöd inför och under resa eller vid en incident. Dagens teknik gör incidentrapporter, riskanalyser, instruktioner och utbildningar mer lättillgängliga. Resesäkerhetsfunktioner som SRS ALERT (24/7) gör det också möjligt att snabbt lokalisera och hjälpa resenärer dygnet runt. Läs mer på www.srsgroup.se Intelligence

Protective Security

Incident Response

Tel: 08-440 90 70 Recovery and Continuity

SVENSKA TANSO AB | KÄLLEBACKSVÄGEN 9 | 555 93 JÖNKÖPING TEL: 036 - 36 85 00 | www.tanso.se | sales@tanso.se


Från Ivan den förskräcklige till Putin ”den förskräcklige” Från Ivan den förskräcklige till Putin

Krig och andra konflikter mellan Ryssland och Sverige 1550-2017

Krig och andra konflikter har i nära 500 år under långa tider kännetecknat relationerna mellan Sverige och Ryssland /Sovjetunionen. Det sista kriget var Finska kriget 1808–1809, men under 1900-talet har frivilliga svenska officerare och soldater stridit mot ryssar i finska inbördeskriget/ frihetskriget 1917–1918, vid Estlands frigörelse 1918–1921, under finsk/ryska vinterkriget 1939–1940 och fortsättningskriget 1941–1944. Krig och andra konflikter har i nära 500 år under långa tider känneteckn at relationerna mellan Sverige och Ryssland /Sovjetunionen. Det sista kriget var Finska kriget 1808–1809, men under 1900-talet har deskriget/frihetskriget 1917–1918, vid Estlands frigörelse 1918–1921, under finsk/ryska vinterkriget 1939–1940 och fortsättningskriget 1941–1944.

Efterkrigstiden har präglats av ett flertal allvarliga konflikter såsom Baltutlämningen 1946, nedskjutnin gen av Catalinan och DC 3:an 1952,

Från Ivan den förskräcklige till Putin ”den förskräcklige” Krig och andra konflikter mellan

Ryssland och Sverige 1550-2017

Efterkrigstiden har präglats av ett flertal allvarliga konflikter såsom Baltutlämningen 1946, nedskjutningen av Catalinan och DC 3:an 1952, Wennerströmaffären 1963, Berglingaffären 1974, ubåtskränkningarna under lång tid, annekteringen av Krim och ett stort antal andra affärer eller konflikter. I denna bok finns alla dessa konflikter skildrade och rikt illustrerade. Den svenska utrikespolitiken under parollen alliansfrihet i fred och neutraliteti krig har, som läsaren kommer att finna, satts på hårda prov och ifrågasatts eller underkänts från flera håll. 208 sidor. Pris: 450 kr.

den förskräcklige

konflikter. I denna bok finns alla dessa konflikter skildrade och rikt illustrerade. Den svenska utrikespolitiken under parollen alliansfrihet i fred och neutralitet i krig har, som läsaren kommer att finna, sats på hårda prov och ifrågasatts eller underkänts från flera håll.

Framgångsrika entreprenörer från förr

Här kan du läsa om 15 framgångsrika entreprenörer som exponerade sina framgångar iandlar exklusivt boende, unika en Grossh ören Johan Petter Åhlen bilar och båtar och i ett lyxigt leverne i övrigt. För några av dem Fabrik slutade det med en krasch. De1879– var1939 i allt väsentligt Knut Ljunglöf 1833–1920 ören Direkt andlaren 1961 Fabrikören och verksamma under den andra halvan av 1800-talet och den första halvan avgrossh 1900-talet. Axel Wenner Gren 1881– Ohlsson Smith 1836–1913 Lars

Direktören

Bankdirektören Carl Frisk Assuransdirektören Alrik Sundén-Cullberg Bankiren Alfred Berg Bokförläggaren Erik Åkerlund

Skeppsredaren Olof Wallenius 1902–1970 Direktören 1985 Carl-Bertel Nathhorst 1907–

Grosshandlaren Johan Petter Åhlen Direktören Axel Wenner Gren Direktören Carl Kempe Direktören Sten Westerberg

Fabrikören C A Wicander Skeppsredaren Olof Wallenius Direktören Carl-Bertel Nathhorst

En närmare presentation av böckerna finns på magnusullman.com Du kan beställa böckerna på tel: 0708 1919 29 eller e-mail: bok@magnusullman.com Böckerna levereras omgående till angiven adress. Priset inkluderar porto och emballage. För leverans till adress i utlandet tillkommer extra porto med 90 kr.

Magnus Ullman

Fabrikören Knut Ljunglöf Fabrikören och grosshandlaren Lars Ohlsson Smith Bankiren Ernest Thiel Köpmannen Paul U Bergström

Assuransdirektören 1859–1947 Alrik Sundén-Cullberg Bankiren Alfred Berg 1871–1920 Bokförläggaren Erik Åkerlund 1877–1940

Framgångsrika entreprenörer från förr

från förr

en Carl Kempe 1884–1967 1947 Alla dessa skildrade jag i böckerna Så levde de och Så levde de DelBankir II som utkom 1998–1999. Böckerna är slutsålda Thiel 1859– Ernest Direktören 1884–1956 Köpmannen Sten Westerb sedan 2001. I denna bok har det skett en uppdatering och nya bilder har lagts in.1934Det finns ca erg160 oljemålningar och Paul U Bergström 1860– Fabrikören en irektör C A Wicander 1885–1952 fotografier, nästan alla i färg. 288 sidor. En Praktbok! Pris 450:- Bankd 1944 Carl Frisk 1865–

rer Framgångsrika entreprenö

Som i sin livsföring exponerade sina framgångar

nerade

Som i sin livsföring expo sina framgångar

av

Magnus ullMan

Bokfö r l ag e t Magnu s U l l m a n A B

ullman ivan entrep225x140 inrikes 1803.indd 1

2018-03-19 12:37:12

Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support. fter lltid e re a r e eta sök darb t... Vi Psss tenta me e komp


boktips

Yogapaus väcker drivkraften

Samtidigt som vår planet är stressad är många människor stressade. Många vill ställa om till ett mer hållbart leverne med mindre belastning på planet och kropp, men vet inte hur och kanske väntar på att andra ska ta initiativet. Men drivkraften till att ställa om kan aldrig komma utifrån, den måste komma inifrån oss själva.

V

Text Catarina Rolfsdotter-Jansson Foto Karin Oddner

i kan ställa om till ett mer hållbart samhälle tillsammans. Och må bra på köpet. En mer hållbar värld innebär inte en värld med sämre livskvalitet. Tvärtom! Men förändring är ofta svårt och för att skapa en verklig drivkraft att förändra våra liv behöver vi väcka den känsla vi har inför dem vi älskar och inse att allas handlingar har betydelse. Här kan yogan och andra utövanden av medveten närvaro vara en dörröppnare.

Här kan yogan och andra utövanden av medveten närvaro vara en dörröppnare. Vi behöver inse att många individers förändrade beteende påverkar marknadskrafter och beslutsfattare. Inom många områden har vi i Sverige redan tagit täten inom hållbar utveckling och vi har både kunskaperna och resurserna för att fortsätta det arbetet. Och vi har världens ögon på oss. När man utövar yoga händer det något med en. Så många av mina elever har vittnat om friden och stillheten under de snart femton år jag undervisat att jag vet att det inte bara är något jag upplever. En av mina elever berättade att yogan gjort henne till en bättre, mer närvarande mamma. En annan att det balanserat hennes sätt att förhålla sig till mat. Yogan gör att man kommer förbi sitt ego, in till sin kärna. Man blir mindre benägen att göra val som inte ligger i linje med ens värderingar. Oavsett om du redan utövar yoga, vill börja eller använder dig av andra tekniker för att komma närmare dig själv – testa! Här kommer en enkel övning som gör gott för både kropp och själ. 105


boktips

Alla bidrag till en mer hållbar värld behövs, inget steg är för kort, ingen handling för liten.

Pausyoga Ett komplett yogaprogram innehåller både fram- och bakåtböjningar, roterande övningar och inverterade övningar där huvudet befinner sig lägre än hjärtat. Med denna enkla pausyoga får du ett program som innehåller alla dessa variationer. Det enda du behöver är en stol och några minuter. Börja med att ta av dig skorna och lossa lite på skärpet. Om du har byxor eller kjol som sitter tajt kan du knäppa upp översta knappen, så går det lättare att andas djupt. 1. Sätt dig längst ut på stolen med fötterna platt mot marken, parallella och med höftbredds avstånd. Lägg handflatorna på låren, slappna av i axlarna och föreställ dig att någon lyfter dig mjukt i håret. Känn hur din ryggrad förlängs. Blunda och andas fem riktigt djupa andetag, in och ut genom näsan. Känn hur magen och bröstet rör sig utåt när du andas in, och in när du andas ut. Känn hur du slappnar av i ansiktet och i axlarna. 2. Sitt kvar i samma ställning men sträck upp armarna över huvudet. Ta tag med höger hand runt vänster handled. Andas in. På utandningen sträcker du dig över åt höger. Håll ställningen och andas in och ut tre gånger. Byt hand och sida. Upprepa. 106

Om författaren

Catarina Rolfsdotter-Jansson är inte

bara journalist, författare, föreläsare och moderator med hållbar utveckling som specialområde utan även yoga­instruktör. Hon är aktuell med Handbok för en hållbar människa – ta hand om dig själv och planeten samtidigt (Roos & Tegnér) där hon visar hur mänskligt mående och planetens framtid går hand i hand.

3. Ta tag med händerna bakom dig runt stolens ryggstöd. Titta uppåt, bakåt och böj ryggen försiktigt bakåt. Håll i tre djupa andetag. 4. Gå tillbaks till första ställningen. Sätt händerna på knäna och låt huvudet hänga medan du skjuter rygg som en katt. Håll i tre djupa andetag. 5. Fäll kroppen framåt och sträva med händerna ner mot golvet. Om du kan, sätt handflatorna mot golvet, håll annars om anklarna eller underbenen. Håll i fem djupa andetag. Slappna av i nacken, låt huvudet hänga. Rulla sedan mjukt upp, kota för kota. 6. Sitt som i första ställningen. Ta tag om stolsitsen på din högra sida med båda händerna. Rotera kroppen åt samma håll, glöm inte huvudet. Sträck på ryggen och andas tre djupa andetag. Byt sida.

Upprepa den första övningen. Lägg märke till hur dina andetag är djupare nu och hur annorlunda du känner dig. Passa gärna på att reflektera över ditt liv och vad som skapar stress i din vardag. Hur kan du bättre vårda dig själv och planeten? Vad kan du sluta med, börja med? Alla bidrag till en mer hållbar värld behövs, inget steg är för kort, ingen handling för liten.


Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

Vi skapar effekt.

Hur påverkar era hissar humöret? Alla har upplevt det: samtal som tystnar i hissen. Men så behöver det inte vara. Kontakta oss så berättar vi hur man snabbt och enkelt kan göra hissen och hissfärden till något positivt. Och något man pratar i, och om, med gott humör!  

Vill du nå specifika målgrupper med träffsäker distribution som garanterar resultat? Då är vi här för att hjälpa dig.

FÖRE

EFTER

S T O C K H O L M S KO N T O R E T

070 - 412 26 64, info@hissdesign.se Shortcut Creative Lab tar kunden i handen och planerar kommunikationsprojekt inom native, storytelling och rörligt – alltid med effekten i fokus. Kontakta oss på creativelab.shortcut.se eller creative@shortcut.se

SÖDRA SVERIGE

042-15 88 90, hbg@hissdesign.se www.hissdesign.se


Inflytande. Valfrihet. Livskvalitet. herlinwiderberg.com

www.scenkonstvasternorrland.se

LIR B S N A M M TILLSA E! R A K R A T S NA . VI R E R O I N E S F GÅ MEDatt gIöSra Plivet bättre förpaållvaerksean.iorer r n vi Vårt mål ä to mer ka s e d r, ä i v och ju fler

spfseniorerna.se

I en levande stad är kultur en självklarhet! Tillväxt. Är byggkranar som lyfter betongblock till bostäder. Fartyg som angör hamnar med transporter. Och räls som läggs till räls för att bygga infrastruktur. Men ett samhälle behöver tillväxt i alla delar för att utvecklas. Konst som kittlar vår fantasi. Dans, film, musik och teater som inspirerar, berör och berikar. Som kan ge riktning till vår inre kompass. Tillväxt. Är kultur som ger näring till människors själar.

Nordiska Kammarorkestern • Teater Västernorrland Film Västernorrland • Dans Västernorrland Norrdans • Musik Västernorrland

Här utbildas morgondagens Flygtekniker Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (kategori A1, B1.1 och B1.2)

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I skolans hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder. Skolan har riksintag till gymnasieskolan. Många av eleverna bor på skolans internat.

FLYGTEKNIKCENTER LJUNGBYHED Tel: 0435-284 56 Studievägledare Tel: 0435-44 56 90 Rektor flygteknikcenter@klippan.se www.flygteknik.nu

Flygteknikcenter – en skola att längta till


film

bioaktuellt 3 filmer med kvinnor i huvudrollen

En internatskoleelev, en syntolkare samt Cate Blanchett i inte bara en roll – utan 13, spelar huvudrollerna i de tre filmer jag presenterar denna gång. Av david gull

MOT SOLNEDGÅNGEN – film för de blinda

Regissören Naomi Kawase är ”stor i Japan”, fast omvänt. Hennes filmer har svårt att bli finansierade i hemlandet men hennes mottagande är desto varmare bland oss européer (i synnerhet fransmännen). Mot solnedgången  var hennes femte nominering vid Cannes filmfestival 2017.

MANIFESTO – utan mening

Dragplåstret till filmen är huvudskådespelerskan Cate Blanchett. Som flerfaldig Oscarsvinnare med många minnesvärda rollprestationer tror jag många ser hennes namn som ett tecken på kvalitet. I denna film får hon spela alla de 13 vitt skilda karaktärerna. Filmen blev klar 2015 men släpps först nu. Efter att ni läst klart förstår ni nog varför.

Temat hon tar sig an denna gång handlar om hur de blinda ska kunna ta del av det visuella mediet film. Svaret är ofta att det är en omöjlighet men trots det har vissa försökt. Nu för tiden går det till och med att se filmer syntolkade på bio. Syntolkning är vad den söta och naiva huvudkaraktären Misako jobbar med. Lika naiv är den snart blinda

Filmen börjar med att förklara innebörden av ordet manifesto. Under en och en halvtimme manifesterar sedan Cate Blanchett en evig monolog om något slags anarkistisk meningslös mening. Med citat som: ”God smak måste utplånas”, ”Jag förklarar inte eftersom jag hatar sunt förnuft” och ”Jag skriver ett Manifesto för jag har inget att säga” undrar jag hur pass seriöst jag ska ta filmen.

fotografen som hon träffar i stödgruppen för att få återkoppling på sin syntolkning. Han är en stark kritiker och hennes otydliga tolkning blir det tvetydiga slutet. Misako börjar undra om de blindas problem egentligen är deras brist på fantasi, eller är det så att film inte kan beskrivas i ord? Temat är vackert och intressant men kanske aningen naivt. Filmen har stora ambitioner, svävande ljuddesign och poetisk ljussättning. Den rör sig i ett harmoniskt tempo. Eller sövande, beroende på hur du ser på saken. Detta är en film som inte tilltalar en masspublik. Men för dem som inte har brist på tålamod eller fantasi är detta i mitt tycke en värdig film att se.

Biopremiär: 13 april

Till och med Cate Blanchetts porträtteringar som bland annat rockstjärna, hemmafru och ute­liggare blir klyschiga och överspelade. Det enda positiva jag kan säga är att om du är intresserad av arkitektur så finns det många häpnadsväckande byggnader i filmen. Mer positivt än så blir det inte. Biopremiär: 16 Mars

LADY BIRD – skämtar med nunnan

Skådespelerskan Greta Gerwig medverkar inte i denna film utan har i stället skapat den. För första gången gör hon en egen semibiografisk långfilm. Färdigskriven 2013 har denna käpphäst till manus äntligen blivit frisläppt. Fem Oscarsnomineringar och en nyligen vunnen Golden Globe för bästa kome­d i tyder på en bra film. Huvudkaraktären Lady Bird spelas av Saoirse Ronan. Tidigare har hon mestadels spelat i historiska kostymdramer, här får hon göra en samtida rollprestation. Eller egentligen inte samtida, då denna film utspelar sig året efter den 11 september. Samhället har förändrats, samtidigt som den katolska gymnasieskola Lady Bird går i förblir sig lik. Hon busar med en av nunnorna genom att skriva ”Just married to Jesus” på hennes bil. Lady Bird blir påkommen och förväntar sig en utskällning men möts i stället av ett skratt och en protest från nunnan som hävdar att hon faktiskt gifte sig med Jesus redan för flera år sedan. Trots Lady Birds mindre exemplariska uppförande och mindre goda betyg kämpar hon hårt för att nå sitt mål att flytta från Sacramento till Amerikas östkust. Där finns kulturen, säger hon. Filmen har ett mål men samtidigt studeras de mångsidiga och rika karaktärerna av Gerwig - som gör ett fenomenalt jobb. Varje replik levereras med tempo och ärlighet. Hon svetsar samman filmen tillsammans med dess klippare Nick Houy på ett sätt så att den bara susar förbi. När filmen är slut känner jag mig en upplevelse rikare.

När: Bioaktuell

109


VILA * I FRID

*Visste du att det under de tre senaste åren skett en ökning på 126 % av begravningsrelaterade tvister och medlingsärenden jämfört med perioden innan? Med “Enkla arkivet” kan du svara på de frågor som oftast skapar konflikt bland anhöriga, så att du kan vila i frid. www.enklaarkivet.se

Det enkla arkivet Val av begravning

Val av gravplats

Kremation

Familjegraven

Kistbegravning

Ny grav Minneslund/annat

Val av ceremoni

Ort:

Kyrklig ceremoni Borgerlig ceremoni

Förnamn:

Ingen ceremoni

Efternamn:

Fyll i dina önskemål, klipp ut annonsen och spara.

Kundtjänst:

08 - 15 16 60

Mer info:

www.ignis.se www.stiftelsenignis.se


dryck

Vårvinterns

vita viner

I takt med att ljuset återvänder och dagarna blir längre är det inte bara garderoben som blir mindre påpälsad, utan även det vi vill ha i smakväg: friskt krispiga och smakrika vita viner. Av Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier

Portugisisk pärla

I norra Portugal, vid Atlantkusten, ligger regionerna Monção och Melgaço, områden där Vinho Verde produceras. Ett läckert sådant är detta vin från den erfarne och kände producenten Ramos. Torrt, krispigt men ändå fylligt, med toner av färsk honungsmelon, ananas och grape i både doft och smak. Perfekt till exempelvis en ugnsbakad lax med chili- och mangosalsa, eller kryddig fisksoppa med aioli.

Alvarinho, João Portugal Ramos, nr 79909, 159 kr/750 ml

Med smak av vulkan och sol

Tenerife är den största av Kanarieöarna och hem åt en av världens största vulkaner, Teide. Sådan jordmån passar vinrankor perfekt, då marken är full av mineraler som ger vinet komplexa toner och ohyra skyr den som pesten. Trenzado är ett så kallat ”naturvin” från hundraåriga vinrankor. Doften har toner av mogna gula äpplen, persika och kvitten med lätta svaveltoner. Smaken är komplex; fruktig och mineralig på samma gång. Drick till caesarsallad, grillad kyckling eller en spicy tuna roll. Salud!

Gyllene chardonnay

Passande nog kommer druvorna till detta vin från ”The Golden Mile”, en liten landremsa i Rapaura, beläget i norr på Nya Zeelands södra ö. I doften finns mogna äpplen, mango, och aningen vanilj, i smaken toner av rostat bröd och lite citrus. Servera till rätter av ljust kött eller fisk, gärna med kryddiga tillbehör.

Stoneleigh Latitude, nr 6360, 129 kr/750 ml

… och ett mousserande rosé

Rosésäsongen må vara ett par månader bort, men numera dricker vi rosévin till maten året om. Ett mousserande rosévin passar väldigt väl till lätta förrätter med rena, krispiga smaker, eller som aperitif. Inte lika vanligt är mousserande roséviner från Australien, som detta. Torr och frisk, med toner av blodgrape och röda bär i både doft och smak. Överraskande stram för sitt låga pris.

Coolt rakt igenom

Från ett av Chiles bästa svala områden, fyra kilometer från Stilla­ havskusten, odlas frukten som ger denna komplexa sauvignon blanc. Doften har toner av citrusfrukter, nyuppskuren grön paprika och mineralitet. Smaken har också citrus, gröna toner och en viss sälta. Gifter sig perfekt med lätta men kryddiga fiskrätter som exempelvis spicy tuna rolls eller ceviche.  

Håll vinet svalt under måltiden

Ljummet vitt vin blir ingen glad av, håll vinet svalt under middagen genom att ställa flaskan i en bokstavligt talat cool vinkyl. Drycken hålls kall med hjälp av ett kylelement som förvaras i frysen tills det är dags att använda den.

Gelette Contatto, 349 kr, www.wineandbarrels.se

1865 Sauvignon Blanc, nr 71035, 131 kr/750 ml

Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé, nr 7413, 69 kr/750 ml

Trenzado, nr 99115, 185 kr/750 ml

111


ar

m,

ning

släpp

hälle

har 

kth.se

ANNONS

Gasell


Slutligen

Clabbes signaturgitarrer ställs ut

I vår är det stor utställning för gitarrfreaks och oss andra på ABBA The Museum. Det är Claes ”Clabbe” af Geijerstams unika samling med signaturgitarrer som visas upp för allmänheten.

C

laes ”Clabbe” af Geijerstam är gitarrsamlare av stora mått. Han har ett femtiotal unika instrument som är exakta kopior av idolernas. Dessas visas nu på ABBA The Museum. Clabbe är själv musiker och var bland annat med i Ola and the Janglers som låtskrivare och gitarrist. Han gjorde sig ett stort namn som discjockey i tv- och radioprogrammen Opopoppa samt Rakt över disc och på senare tid har han varit en av jurymedlemmarna i Idol. Att det blev just Abbamuseet som ställer ut hans instrument är inte särskilt långsökt. Clabbe har jobbat som ljudtekniker åt ABBA på gruppens stora världsturnéer.

text åsa larsson Foto Ivan da Silva

Utställningen visas på ABBA The Museum, Djurgårdsvägen 68, Stockholm.

Varför samla på gitarrer? – Jag spelade gitarr i Ola and the Janglers och jag har läst i biografier om hur andra gitarrister, som Cliff Richard i Rolling Stones, Don Felder i The Eagles och så vidare, har ångrat att de sålt eller bytt bort sina första gitarrer. Clabbe kände samma sak, och för 10–15 år sedan fick han för sig att han skulle skaffa ett exemplar av alla gitarrer han en gång hade ägt. I sökandet efter dem insåg han att fabrikanterna hade börjat tillverka handbyggda, exakta kopior av världsberömda rocklegenders original­ instrument – återskapade in i minsta detalj. – Då blev jag samlare, säger han och ler. Alla gitarrer är alltså återutgivningar. Tillverkarna har fått låna musikernas original och återskapat dem exakt, med slitage och allt. – Så här ser Slashs 1958 Les Paul ut, säger Clabbe och visar upp en gitarr som är lite sliten i kanterna. De har till och med markerat att här egentligen finns ett hål i plektrumskyddet. Men där gick tydligen gränsen, de gjorde aldrig själva hålet. – Eric Claptons ”Blacky” är nog en av de mest omtalade gitarrerna i världshistorien, säger

Clabbe och pekar på väggen bakom oss. Det finns till och med ett cigarettmärke högst upp. Förklaringen är att Eric Clapton brukade tända en cigarett som han satte fast på gitarren medan han spelade. Gitarren är numrerad, testspelad och signerad av Clapton själv.

Spelar du på dem? – O ja, man måste spela på alla. Det är tonträ och de ska klinga i kroppen och leva. Greppbrädan ska oljas in med lite rosenolja ibland och man ska känna in så att de funkar. Men de är inte med när jag är på turné. Clabbe köpte sin första elgitarr 1961, som 14-åring. Den finns också i samlingen. Personer som arbetade med ett dödsbo hittade den och hörde av sig. Det stod skrivet med tuschpenna ”tillhör Claes af Geijerstam” på den.

En signaturgitarr är en detaljerad kopia av

en elgitarr som tillhör och förknippas med en rock-, blues- eller poplegend. Gitarren konstrueras för hand i begränsad upplaga och kopieras för att likna originalet, även vad gäller slitage. När gitarren färdigställts provspelas och signeras den av artisten själv och benämns då ”Aged and signed”. Signaturgitarrerna gör sig minst lika bra att spela på som sina förlagor.

– Tänk, det hade jag skrivit som 14-åring. Min gitarr! Efter 50 år kom den tillbaka, säger Clabbe och strålar. 113


SL_A


En biljett till hela Stockholm. Ta dig till City och vidare till 6182 destinationer i Storstockholm. PĂĽ samma biljett.

Ladda ner SL-appen pĂĽ App Store eller Google Play.

SL_AD_OneTicketTo_225x285.indd 1

2018-01-04 13:49


RegionCity – naturligt skandinaviskt

Tuvestad & Thorn + Westgårdh Kommunikation. Visualisering: Tomorrow.

Läget vid Göta älvs mynning har varit en naturlig skandinavisk mötesplats i urminnes tider, för både kungar och vanligt folk. Det är utgångspunkten för idén med RegionCity som regionens kraftpunkt för framtiden. Platsen står nu på tröskeln till en gigantisk omvandling. Mitt i Göteborg ligger centralstationsområdet som vi vill omvandla till en levande plats som skapar tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden. Och inte minst - här möts stationen och stadslivet. 2016 presenterade vi vår jubileumssatsning i fyra delar: Jubileumstornet, en kontorsbyggnad som kröns av en topprestaurang med utsikt ända till Vinga fyr. Nederst i tornet finns Jubileumshallen, som kommer att leda resenärerna mellan dagens station och Västlänken. Vid tornets fot ligger Jubileumsterrasen och Jubileumsplatsen, som också utgör första delen i stadsutvecklingsstråket mot Gullbergsvass. 2017 var det dags för Älvtornet, en 19 våningar hög byggnad med inspiration från älvens glittrande vattenspegel. Vid tornets fot ligger Jubileumshallen med direktkoppling till Västlänken och vidare ut i hela regionen. Just nu pågår stadens planering för fullt och vi i RegionCity förbereder nästa framtidssatsning. Den presenteras 4 juni 2018. Vill du växa här? Läs mer om RegionCity och följ utvecklingen på www.regioncity.se RegionCity - där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.

Din station – Göteborgs Centralstation

Inrikes 3 2018  
Inrikes 3 2018  
Advertisement