Page 1

spring news

vårens självklara favoriter

äntligen uteliv Inspiration från Input interiör - vår / sommar 2017

allt för sköna dagar i solen

case: trädgårdarna grön utsikt och insikt


Äntligen vårkänslor! Ljusare dagar, grönare omgivning och plus på energikontot. Är du redo att möta vårens inredningsprojekt och utmaningar? Det är vi! Och vi låter årets främsta inspirationskällor, trender och nyheter vägleda oss. I det här magasinet besöker vi Input interiörs Vårmässa i Malmö och Göteborg och samlar det bästa från Stockholm Furniture & Light Fair. Vi får en inblick i formgivarnas värld när bland annat Note Design Studio och den norska duon Anderssen & Voll ger oss sina tankar om designåret 2017. Dessutom slår vi ett slag för solens strålar när vi bjuder på inspiration för varma dagar under bar himmel. 22 sidor med allt som behövs för att skapa gröna rum för avkoppling. Inomhus ägnar vi oss åt ordning och reda och presenterar förvaringslösningar för kreativt kaos eller stökiga problem. Input interiör är Nordens ledande inredningsföretag. I 30 år har vi tillsammans med branschens främsta arkitekter och ledande producenter arbetat med behovsanpassade lösningar och största möjliga valfrihet. Tillsammans skapar vi rätt funktion i miljöer som påverkar människor varje dag, genom hela livet. Resultatet kan du läsa om på sidan 42, där ett av landets mest nytänkande vård- och omsorgsboende skapat ett blomstrande liv, i dubbel bemärkelse. Det här är vårt bidrag till en inspirerande vår! Oavsett om det blir en källa till nya idéer, eller en guide till morgondagens projekt hoppas vi kunna bjuda på vår input om det senaste inom design och inredning.


14

20

Ett säkert vårtecken

Tema: Vi flyttar ut!

På Vårmässan finns inte något, utan mycket för alla! Följ med till södra och västra Sveriges största design- och inredningsmässa.

Älska våren! Vi inspirerar till livet i det gröna och samlar det mesta och bästa för dagar under bar himmel.

42

50

Innehåll

Case: Trädgårdarna

Tema: Hylla ordningen

På vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna står forskning om gröna miljöers inverkan på välmående i centrum.

Tygla kreativt kaos och totala bombnedslag. Fullt fokus på förvaring med finess.

56

60

Fashion vs. inredning

All världens klassiker

September Salon skapar hållbara modekollektioner med ingredienser från inredningsbranschen.

Följ med till Vitra Schaudepot, en nyöppnad skattkammare för designintresserade.

4


spring news Trendigt och stilsäkert på Stockholm Furniture & Light Fair. Med depåer fyllda till bristningsgränsen av inspiration och intryck har vi samlat det bästa från mässan. Här möts vårens nyheter och Stockholmsveckans favoriter med formgivarnas egna tankar om designåret 2017. Håll till godo!

Spotlight Convex Jens Fager.

Input interiör #2

5


”Vår nya stol i trä är en kombination av hantverk och teknologi. Det är den första stolen i världen med ben tillverkade av formpressade trärör. Benen är ihåliga och påminner om penne-pasta som stolen fått sitt namn av. Ihåligheten gör den lätt, men fortfarande med samma styrka som en vanlig trästol.” Marcus Keichel från tyska formgivarduon Julia Läufer & Marcus Keichel.

1

2

3

4

5

1 Ljusstake Holocene No3 Jasper Morrison. 2 Stol Penne Julia Läufer & Marcus Keichel. 3 Soffa Wood Monica Förster. 4 Bord Pond Monica Förster. 6

Spring news

5 Lampa Streck Joel Karlsson. 6 Bord Terra Simon Legald.

6


Baron │ Broberg & Ridderstråle

Icha │ Chris Martin

Dormi │ Josefine Alpen

Terra │ Simon Legald

Bob │ Bernstrand / Borselius

Workshop │ Cecilie Manz

Septembre │ Theresa Arns

Mino │ Thomas Sandell

Locus │ Roger Persson

Lucky │ Luka Stepan

Dandy │ Pierre Sindre

Coffee Bean │ Monica Förster

Beetle │ GamFratesi

Softboard │ Claesson Koivisto Rune

Guest │ Monica Förster

7


1

2

3

Med fokus på morgondagens kontor och vårt ständiga behov av att ha strömförsörjning inom räckhåll skapades Commune - ett flexibelt bord med integrerade eluttag i benen. Runt bordet tar du ett frukostmöte, arbetar på egen hand eller tillsammans och arrangerar möten, alltid med ett uttag nära till hands.

4

5

6

Om vanliga soffor ofta är rätvinkligt förutsägbara, bjuder Bob på en arkitektonisk frihet att både utmana och anpassa till alla typer av rum. I soffsystemet Bob, som består av sex moduler, är varje del knappt 26 cm bred vilket gör soffan både lättbegriplig och flexibel. 1 Pendel Fornell Andreas Bozart Fornell. 2 Karmstol Phoenix Luca Nichetto. 3 Matta Othello Maja Johansson. 4 Mötesbord Commune Joel Karlsson. 5 Modulsoffa Bob Bernstrand / Borselius. 6 Bord Point Chris Martin.

Spring news

8


Rob │ Böttcher Henssler Kayser

Alma │ Tham & Videgård

Darkly Mirror │ Nick Ross

Klickbox │ Lars Hofsjö

Varilounge │ Christophe Pillet

Pinnockio │ Yngve Ekström

Verve │ Geckeler Michels

Grade │ Foersom / Hiort-Lorenzen

Figurine │ Note Design Studio

Dance │ Sami Kallio

Deco │ Julia Prytz

Ascent │ Brad Ascalon

Sture │ Mathieu Gustafsson

Miskito │ Herman Studio

Bob │ Bernstrand / Borselius

9


1 Lampa Elements Note Design Studio. 2 Lägenhet SoFo Note Design Studio.

1

2

Susanna Wåhlin

Note Design Studio Vilka färger vill du se mer av i vår? Vi försöker tänka långlivat och utgår från projekt istället för trender. Men just nu är jag sugen på terrakotta-rött, mustigt senapsgult och bruna nyanser. Varmt och mättat. Sen rör vi oss ofta mot rosa, just nu faidade, smustiga rosa toner med gult i.

Vilka material känns extra intressanta just nu? Vi på Note är materialintensiva. Vi gillar material med mycket uttryck som terrazzo med starka mönster – det kommer vi att fortsätta att jobba med. Natursten, marmor och kalksten är andra favoriter. Kakel använder vi ofta, det går att använda till så mycket mer än badrum och kök. Såsom att kakla ytor på bord och bänkar. Materialvalet beror alltid på vilka förutsättningar vi har att förhålla oss till i ett projekt.

Vad inspirerar dig? Jag tycker om att titta på andra grymma formgivare, just nu bröderna Bouroullec. n Spring news

10


Johan Ridderstråle

Broberg & Ridderstråle Vilka material känns spännande just nu?

Var hittar du inspiration?

Vi gillar kontraster i material, varmt läder intill kall sten. Transparent glas är roligt att väga mot något tungt. Kontraster som balanserar och framhäver varandra.

Inspirationen kommer från olika ställen och hela tiden. Men under resor är jag alert på min omgivning och extra uppmärksam. Det handlar nog främst om att försätta sig själv i situationer då man får möjlighet att studera något noggrant och på djupet, det är inspirerande.

Har ni någon intressant produkt på gång? Vi gillar fåtöljen Bonnet väldigt mycket. Nu har vi tagit fram den i en två- och tresits. Den är liten, nätt och lätt att möblera men med god komfort. Den passar i både privat och offentlig miljö och fungerar i olika konstellationer.

Vad vill ni tillföra branschen? Kanske nyfikenhet för detaljer och material. Att man inte alltid behöver skrika så högt för att komma långt. Det gäller att avväga vad man ska bidra med i sammanhanget.

Vilka är era främsta utmaningar idag?

Vad har du sett nog av nu?

Vi som formgivare har en utmaning i att balansera strävan efter ett lågt pris med kraven på socialt och miljömässigt schysst tillverkade produkter. Vi ställer kraven, men få är beredda att betala priset. Det finns två vägar att gå. Antingen producerar vi i lågprisländer, vilket är en kortsiktig lösning. Eller så väljer vi hållbarhet och förutsätter att kvalitet står i motsvarighet till pris.

Jag tycker att material mognar efter hand och synen på det förändras. Mässing till exempel. Det var nytt och spännande när det kom. Nu har materialet landat och vi ser det för vilka egenskaper det verkligen har. Det är egentligen dumt att säga att man tröttnar på saker. Grunden i god design handlar om att en produkt ska kunna leva vidare. n

Fåtölj Bonnet / Bord Plateau Broberg & Ridderstråle.

Input interiör #2

11


1

2

Espen Voll och Torbjørn Anderssen Foto Lars Petter Pettersen

Torbjørn Anderssen Anderssen & Voll

Vilka färger ser vi mer av framöver?

Vad inspirerar dig just nu?

Vi har sett mycket djupblått och starkt grönt. Nu verkar bruna nyanser ta över. Beigea varma toner. En färg vi inte har sett på länge men som verkar komma är bleklila, åt syrenhållet. När vi färgsätter är det viktigt att färgen har en mångtydighet. Att den går att uppfatta på flera olika sätt och att den har kraft och möjlighet att agera på olika sätt tillsammans med andra färger.

Den bärande tanken om 100-årsprodukter som är kärnan i vårt eget varumärke Nedre Foss. Produkter ska kunna användas i minst 100 år och fortfarande hålla, både estetiskt och fysiskt.

Vilka är era främsta utmaningar idag? Det är så många leverantörer som redan gör snygga grejer. Utmaningen ligger i att formge vackra produkter som samtidigt har ett skarpt innehåll. Jag ser även en stor utmaning i att fasa ut polyuretan-skum ur stoppmöbler. Det är nödvändigt men det kommer att krävas ett helt nytt sätt att tänka på för att producera mjuka möbler i fortsättningen.

Vilka material kommer vi att se mer av 2017? Vi kommer framförallt att se ett större fokus på rena material. Att de är sammansatta på ett bra sätt och att hela produktionskedjan är hållbar. Hållbarhet och sustainability har redan gått från ”nice to have” till ”must have”.

Vad har du sett nog av?

Har ni någon intressant produkt på gång?

Personligen är jag trött på velour, mässing, brons och marmor – det kan vara snyggt men nu är det dags att byta. Jag ser hellre massivt trä, skinn, ulltyger och kanske granit kontra marmor. Granit är ett dessutom ett mycket starkare material. n

Vi har många spännande projekt på gång bland annat en ny bänk i massivt trä för Vestre. Bänken tillverkas i Sverige och är tänkt att användas som en utemöbel. Spring news

12


1 Spegel Framed Anderssen & Voll. 2 Soffa Rest Anderssen & Voll. 3 Lampa Leaf Broberg & Ridderstråle. 4 Fåtölj Oslo Anderssen & Voll. 5 Bord Airy Cecilie Manz. 6 Puff Five Anderssen & Voll.

3

4

5

Input interiör #2

13

6


I mars varje år bjuder Vårmässan på en uppfriskande inspirationsinjektion! Hit kommer branschpublik för att ta del av nya intryck, de senaste trenderna och årets design- och inredningsnyheter.

Foto Anna Sigvardsson │ Emmy Jonsson

Trendfaktorn är hög när södra och västra Sveriges största mässa för design och inredning intar Malmö och Göteborg. Under två dagar presenteras årets nyheter och det bästa urvalet från Stockholm Furniture & Light Fair för en inbjuden branschpublik. Inredningsarkitekter och inköpare för privat och offentlig verksamhet möts och utmanas med nya tankar och perspektiv. – Ambitionen har alltid varit att bjuda med besökarna in i inredningsbranschens värld. Här får man klämma och känna på möbler, belysning och textilier från närmare 80 varumärken och besökarna får möjlighet att uppleva färger, strukturer och material. Det är där mässan gör skillnad, säger Johan Olsson, en av projektledarna bakom Vårmässan och till vardags marknadskoordinator på Input interiör. I snart 20 år har Vårmässan lyckats behålla sin popularitet. Framgången verkar enligt besökarna själva ligga i den variation som visas upp på en koncentrerad yta. Intryck, nyheter och inspiration anpassad för branschpublik maximeras under några timmar, men påverkar i många fall både inköp och projekt under året. – Det är häftigt att mässan lyfter design för offentlig miljö, det är det ingen annan som gör här. Det hjälper mig som arbetar med inköp att skapa en trivsam och hållbar verksamhet och arbetsplats. Jag får chansen att se och testa årets nyheter och får tips och idéer att ta med mig tillbaka till jobbet, säger Andreas Forsberg som arbetar som skolintendent på Ellen Keyskolan i Göteborg och som besökt de senaste 10 mässorna i Göteborg. Varje år besöker drygt 2 300 personer Input interiörs Vårmässor för att uppleva bredden, mångfalden och mixen som ska tilltala såväl privat som offentlig verksamhet. Här finns inte något, utan mycket för alla. Mässan toppas med god mat och dryck från Input Food Market, fräscha vårblommor, musik och shoppingmöjligheter i Vårmässans pop-up-designshop. n Ett säkert vårtecken

14


Input interiรถr #2

15


Ett säkert vårtecken

16


För 18:e året i Malmö, och 12:e i Göteborg, lockar Vårmässan med nyheter från över 80 ledande varumärken. Här uppmanas du att klämma, känna, provsitta och testa. Vårmässan underlättar ofta beslutsfattande för kunder och inredningsarkitekter.

Bilder från Vårmässan i Malmö och Göteborg 2016.

Input interiör #2

17


Ett säkert vårtecken

18


I Malmö anordnas Vårmässan i Input interiörs showroom på Flygplansgatan. I Göteborg intar mäs�san Världskulturmuseets centrala lokaler för en dag.

Input Food Market bjuder besökarna på härliga smakupplevelser och välbehövlig energi.

Input interiör #2

19


I ett land med lätträknade soltimmar och en ojämn kamp mellan inne och ute är det äntligen dags för en säsong i det fria. Vindens bris, omgivningens färger och solens varma strålar välkomnas tillbaka med kisande ögon. Vi älskar sommaren och vill inspirera till livet i det gröna. Därför har vi samlat det mesta och bästa för sköna dagar under bar himmel!

tema: vi flyttar ut Stol Stampa Ronan och Erwan Bouroullec.

Tema: Vi flyttar ut

20


1

2

3

4

1 Stol Straw Osko + Deichmann. 2 Karmstol Copenhagen Strand+Hvass. 3 Barstol Tagliatelle Jasper Morrison. 4 Stol Mira Mia Lagerman.

Input interiรถr #2

21


Wire Chair │ Eames

Grinda │ Matilda Lindblom

WM String │ Studio WM

Belleville │ Bouroullec

Nolita │ Mandelli Pagliarulo

Hee │ Hee Welling

Kaffe │ Thomas Bernstrand

Resö │ Matilda Lindblom

Dimma │ Alexander Lervik

Juno │ James Irvine

Palissade │ Bouroullec

Tio │ Chris Martin

High-tech │ Nisse Strinning

Dover │ Björn Alge

Classic No.1 │ Byarums Bruk

11:an │ Axel Bjurström

22


Den hopfällbara stolen Bistro blev i slutet av 1800-talet en storfavorit bland lemonadförsäljare som snabbt och smidigt kunde packa ihop sina pop-up-shops och på så sätt undvika att betala hyra för en permanent plats. Stolens franska drag har sedan blivit en hitt i New York. Idag finns över 12 000 färgglada caféstolar att vila på runt om i staden.


middag i solen

Karmstol Net Kettal Studio. Bord Bitta Rodolfo Dordoni.

Tema: Vi flyttar ut

24


Trenza │ Lievore Altherr Molina

Vegetal │ Bouroullec

Viken │ Gunilla Norin

Madeleine │ Sika

Tagliatelle │ Jasper Morrison

Stanley │ Philippe Starck

Obi │ Toan Nguyen

Margret │ Sika

Brisa │ Lievore Altherr Molina

Palissade │ Bouroullec

Djurö │ Matilda Lindblom

Orson │ Gordon Guillaumier

Less │ Welling / Ludvik

A2 │ Artur Lindqvist

Play │ Philippe Starck

Nordic Pine │ Hans Thygesen

25


Stolen Landi designades 1939 av Hans Cory. Lätt och stapelbar men fortfarande robust och motståndskraftig mot väder och vind. 91 utstansade hål hjälper Landi att hålla vikten och bidrar till ett flexibelt och bekvämt sittskal. Minimalistiska former och diskret elegans. Lika up-to-date idag som för snart 80 år sedan.

1

2

1 Stol Landi Hans Cory. 2 Bord Baguette Bouroullec. 3 Fåtölj InOut Paola Navone. 4 Stol Captain’s Chair Metrica. 5 Bord Pontsun Dirk Wynants.

3

Tema: Vi flyttar ut

4

26

5


Att cykelintresset ökar har nog inte undgått någon. Cyklarna, som i många fall kostar som en mindre bil, är inget man längre ställer på gatan utan behöver ha en värdig plats på väggen. Parkera skönheten med cykelhållaren Giro. Design Mattias Stenberg.

1

1 Cykelhållare Giro Mattias Stenberg. 2 Parasoll Bistrò Paola Lenti. 3 Parasoll Atlantis Skagerak. 4 Bord Mojo Says Who.

2

3

4

Input interiör #2

27


1

2

3

4

1 Parasoll Inumbra Dirk Wynants. 2 Bord Anker Dirk Wynants. 3 Bord Rail Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen. 4 Bord Metal Side Tables Ronan och Erwan Bouroullec.

Tema: Vi flyttar ut

28


Frametable │ Alberto Meda

On-the-move │ Strand+Hvass

Palissade │ Bouroullec

Leaf │ Lievore Altherr Molina

Hal │ Jasper Morrison

Bow │ Maximilian Schmahl

Pia │ Tore Ahlsén

Terrazzo │ Daniel Enoksson

Summerset │ Christophe Pillet

Rocky │ Nina Jobs

Mira │ Mia Lagerman

Flux │ Herman Studio

Campus Air │ Foersom / Hiort-Lorenzen

29


Tema: Vi flyttar ut

30


Puff Divine

Cane-Line

Bord On-The-Move Matta Defined

31

Strand+Hvass Cane-Line


1

2

3

5

4

1 Stol Hee Hee Welling. 2 Fåtölj Hanging Egg Nanna Ditzel. 3 Rullbord Roll Welling / Ludvik. 4 Fåtölj Chill Nanna Ditzel. 5 Bord Pantagruel Picnic Dirk Wynants.

Tema: Vi flyttar ut

32


1 Fåtölj Cala Doshi Levien. 2 Fåtölj Renoir Swing Sika. 3 Fåtölj Harp Rodolfo Dordoni. 4 Fåtölj Arkipelago Kari Virtanen. 5 Fåtölj Bitta Rodolfo Dordoni. 6 Fåtölj Amaze Foersom & Hiort-Lorenzen. 7 Bord Siesta Outdoor Lievore Altherr Molina. 8 Fåtölj Miskito Lounge Chair Herman Studio.

1

2

3

4

5

6

7

8

Input interiör #2

33


SwingUs │ Daniel Pouzet

Harp │ Rodolfo Dordoni

SO-420 │ Tim Alpen

Tigmi │ Jean-Marie Massaud

Patio High Back │ Bertjan Pot

Jian │ Neri&Hu

Amaze │ Foersom & Hiort-Lorenzen

A3 │ Maria Håård / Jan Olof Ågren

Pallisade │ Bouroullec

Titikaka │ Naoto Fukasawa

Isabel │ Sika

Wave │ Gunilla Hedlund

34


Soffa Copenhagen Design Strand+Hvass

Input interiรถr #2

35


1

2

3 4

5

6

1 Solsäng Trenza Lievore Altherr Molina. 2 Solsäng Amaze Foersom & Hiort-Lorenzen. 3 Solsäng Barcode Alessandro Dubini. 4 Solsäng Paso Doble Stefano Giovannoni. 5 Fåtölj Hang Chris Liljenberg Halstrøm. 6 Serveringsvagn Fuori Monique Consentino.

Tema: Vi flyttar ut

36


1 Fåtölj Fieldchair Floris Schoonderbeek. 2 Solsäng Rest Harry&Camila. 3 Pall Pallisade Ronan och Erwan Bouroullec. 4 Bänk Air Thomas Sandell. 5 Solsäng Riviera Lounge Povl Eskildsen.

1 2

3

4

5

Input interiör #2

37


1

2

Tema: Vi flyttar ut

38


3

4

5

6

1 City Thomas Bernstrand. 2 Tipi Mårten och Gustav Cyrén. 3 Cyclop Holscher Design. 4 Block Marge Arkitekter. 5 Convex Jens Fager. 6 N°304 XL Bernard-Albin Gras. 7 Funghi Thomas Bernstrand. 8 Čuovga John Pettersson. 9 Belvedere Antonio Citterio. 10 Tall Jan och Hans Forsmark.

8

9

7

Input interiör #2

39

10


1 Fackla Fire Torch Norm Architects. 2 Tekanna Edge Stilleben. 3 Planteringskärl Shield Bestetti Associati. 4 Marschallhüllare Marfa Light Claesson Koivisto Rune. 5 Pall Elephant Stool Sori Yanagi. 6 Eldstad Zigzag Emiliana Design Studio.

1

2

3

4 5

6

40


Wheelbench │ Rogier Martens

Eldkorg │ Anders Norgren

Outdooroven │ Vanhoffontwerpen

Simone │ Sika

Paper Fan │ Hay

Cane │ Broberg & Ridderstråle

Module │ Broberg & Ridderstråle

Pokal │ Signe Persson-Melin

Zeus & Teti │ Rasulo

Gro │ Mia Cullin

Beach Chair │ Erik Stehmann

Bin & Planting Bag │ Korbo

St Knut │ Martin Mårtensson

Daggkåpa │ Eva Schildt

41


Case: Trädgårdarna

42


Foto Jason Strong

Vård- och omsorgsboendet Trädgårdarnas utformning grundar sig i forskning om miljöpsykologi och gröna miljöers betydelse för välmående. Här omges boende av en variationsrik inne- och utemiljö som främjar både integration, aktivitet och rörelse.

av växtlighet, promenader längst den mjuka barkgången och porlande vatten som lockar till sig insekter och fågelliv. Den mellanstora gården blandar ytor för fest och stora sällskap med lugna vrår. Mellan trygghets- och omsorgsboendet finns den största och mest aktiva gården i anslutning till restaurangen. Här står integration och aktivitet i centrum och de boende har tillgång till utegym, plats för gymnastik och yoga, krocketspel och platser för umgänge. Inne- och utemiljö samspelar och även rummen är utformade för att bidra till aktivitet och stimulans.

– Vi har tagit fasta på det som är friskt. Självständighet, att kunna röra sig fritt i gröna miljöer inger lugn och en ökad upplevelse av hälsa, säger Linda Björn från Marge Arkitekter. På uppdrag av Örebro Kommun och i samarbete med Land Landskapsarkitekter och Input interiör har de färdigställt ett modernt vård- och omsorgsboende i utkanten av Örebro.

– Det kändes jätteviktigt för oss att få bort institutionskänslan och vi arbetade aktivt för att undvika traditionella dubbelsidiga korridorer. Lägenheterna vänder sig istället mot gemensamma utrymmen så att de boende kan höra andra människor och känna dofter från köket, säger Linda Björn och fortsätter: – Inredningen är variationsrik för att påminna om en hemmiljö. Vi har plockat upp grönt och gult från fasaden och låter de varma trämaterialen återkomma även i interiören. Integration handlar om att få de som bor i huset att känna sig delaktiga. Det ska finnas ytor att mötas på och aktiva rum med stor variation för en meningsfull vardag.

Omgiven av öppna ytor tar den stora tvåvåningsbyggnaden för sig av platsen. Fasaden har plockat upp naturens gröna och gula nyanser i ett iögonfallande korsstyngsmönster. – Det finns planer på att exploatera närliggande mark men ingen vet säkert hur det kommer att se ut. För att skapa kvalitativa utomhusmiljöer oberoende av omgivningens planer växte en klosterlik tanke fram om trygga, lummiga innegårdar dit de boende själva skulle kunna ta sig, säger Alf Orvesten på Land Landskapsarkitekter.

– I entrén har vi medvetet skapat en informell mötesplats i anslutning till personalrum, restaurang och varumottagning. Där är det alltid liv och rörelse. Det har blivit ett populärt ställe som bidrar till integrationen på ett naturligt sätt. Den vackra vinterträdgården fungerar likadant. Från början fanns det inget dokumenterat behov av dessa rum men med facit i hand utnyttjas de till fullo, vilket känns jätteroligt, avslutar Linda Björn. n

Idén resulterade i tre innegårdar designade för att motsvara de boendes varierade behov av intryck och aktivitet. Den minsta gården är en lugn och stilla miljö. Här kan de boendes njuta

Input interiör #2

43


Case: Trädgårdarna

44


Input interiรถr #2

45


Det finns möjlighet att på egen hand röra sig mellan inomhus- och utemiljö samtidigt som personalen har en god uppsikt över atriumgårdarna. Arkitekturen stimulerar rörelse och skapar trygghet.

Case: Trädgårdarna

46


”Inredningen är variationsrik för att påminna om en hemmiljö. Vi har plockat upp grönt och gult från fasaden och låter varma trämaterial återkomma även i interiören”

Input interiör #2

47


Case: Trädgårdarna

48


Avdelningarna är öppna och det finns möjlighet att röra sig fritt i hela huset. Alla rum har tillgång till grön utsikt, vilket på andra våning innebär att franska balkonger och större gemensamma terrasser möter atriumgårdarnas grönska.

Input interiör #2

49


hylla ordningen

Dölj stök men låt förvaringen synas. Snygga och smarta förvaringsmöjligheter förtjänar att ta plats. Hyllor, skåp och lådor förvandlar kaos till struktur och förenklar tillvaron i de flesta miljöer. Här listar vi några av vårens favoriter.

Proust │ Broberg / Ridderstråle

Nomono │ Fredrik Mattson

Folded │ Johan Van Hengel

Wall Draver 114B │ Alvar Aalto

50

Compile Shelving System │ Cecilie Manz


Hylla Stacked Julien De Smedt. Pendel Grain Jens Fager.


Förvaring Artic Rolf Fransson. Vägghylla Pivot Lex Pott.

Lop │ Kaschkasch

Svall │ Cecilia Cronelid

Artic │ Rolf Fransson

52


Polaris │ Marit Stigsdotter

Prio │ Måns Sjöstedt / Yellon

Guess │ Jipson Design

Frame │ Sebton / Löwenhielm

Kuvert │ Ditte Buus Nielsen

Miss Holly │ Jonas Lindvall

Standard Issue │ Hay

Level │ Lina Nordqvist

Woody │ Hay

Analog │ Simon Legald

Luc │ Broberg / Ridderstråle

May │ Patrik Hansson

Beam │ Sara Larsson

53


Tema: Hylla ordningen

54


String + │ Dahlström / von Schewen

Display │ Sara Larsson

Collect │ Sara Larsson

Libri │ Michaël Bihain

Keep │ Sara Larsson

Terasso │ Almén / Gest

Eames Storage Unit │ Eames

String Pocket │ Nisse Strinning

Botanic │ Rouger / Kantinkoski

Anne │ Anne Krook

Besson │ Broberg / Ridderstråle

New Order │ Stefan Diez

Frame │ Sebton / Löwenhielm

Luc │ Broberg / Ridderstråle

55


1

2

fashion vs. inredning När Filippa K designade sin första kaffemugg för Rörstrands i början på 2000-talet var det många som höjde på ögonbrynen. Sedan dess har kreativa utbyten mellan mode- och inredningsbranschen intensifierats och trenderna blir allt mer gränsöverskridande.

– För drygt 20 år sedan ritade min kollega Mette en kappa i tyg från Kvadrat. Fodret i jackan har bytts ut tre gånger, men utsidan är fortfarande i toppskick, det är ett gott betyg för tygernas kvalitet, säger Trine Vestergaard, som tillsammans med Mette Bjerregaard driver September Salon, och fortsätter: – Vi använder oss utav restpartier från de stora modehusen i Italien som Gucci, Prada och Balenciaga. Istället för att producera nytt tar vi tillvara på det som redan finns. Det är dels ett statement och även ett bra sätt att hålla nere priserna på riktigt kvalitativa tyger. Det samma gäller Kvadrats möbeltyger som passar perfekt för att tillverka en del av våra plagg.

Arteks klassiker i Missonis tyger, Henrik Vibskov för Fredericia och Diesels samarbeten med Moroso och Foscarini. Listan på spännande samarbeten kan göras lång och oavsett konstellationens livslängd brukar intresset för kollektionerna vara hett. Men långt ifrån alla samarbeten sker i rampljuset.

Vilka plagg? – Idag använder vi främst Kvadrats tyger till kappor och jackor. Tygerna blir ofta för tunga för att använda till exempelvis blusar och byxor. Men håll ögonen öppna framöver, vi har inlett diskussioner med Kinnasand angående deras gardintyger. Med tunnare material skapas nya möjligheter.

Danska September Salon har sedan hösten 2015 tillfört modebranschen något nytt. Utan traditionella butiker, näthandel och massproduktion vänder de sig mot tanklös konsumtion. Inför varje säsong bjuds ett begränsat antal gäster in till visningar av den nya kollektionen. Efter visningen lägger kunden sin order som sedan produceras på beställning. Allt som sys upp säljs.

Hur har kollektionerna tagits emot? Riktigt bra, kunderna är glada i kollektionerna och vi har utökat våra visningar varje säsong. En del plagg blir riktigt populära. Som en kappa i tyget Nebula, som fanns med i 2016 års vårkollektion. Efterfrågan var så stor att vi blev tvungna att plocka med kappan även i år. n

September Salon arbetar aktivt med hållbarhet vilket är en av anledningarna till att Kvadrat, som producerar designtextilier för möbler och gardiner, kontaktades för ett samarbete. Fashion vs inredning

56


1 Fåtölj Overdyed Lounge Chair Diesel Creative Team. 2 Lampa Cage Mic Diesel Creative Team. 3 Kappa i tyg Nebula September Salon. 4 Tyg Nebula Alfredo Häberli.

3

4

Input interiör #2

57


Tyg Masai Raf Simons. Pendel Smash Diesel Creative Team. Vägglampa Gask Diesel. The Series 7™ Swing Seat* Fritz Hansen / Louis Vuitton. Soffa No. 1 ’The Fringy Edition’* Børge Mogensen / Tolkad av Henrik Vibskov.

Fashion vs inredning

58


1

2

3

4

5

1 Tyg Masai Raf Simons. 2 Tallrik Cosmic Diner Diesel Creative Team. 2 Tyg Noise Raf Simons. 3 Fåtölj Armchair 400 Alvar Aalto.

Klädd i tyg Missoni Kew* Missoni.

4 Fåtölj Kiki Lounge Ilmari Tapiovaara.

Klädd i tyg Fuse Raf Simons.

* Limited Edition. Produkt finns ej att beställa i det här utförandet.

Input interiör #2

Foto Schaepman & Habets

59


all världens klassiker

Vitra Schaudepot

60


Input interiör #2

61

Foto © Vitra Design Museum


Från Alexander Girard, Eileen Gray och Charles & Ray Eames till Billybokhyllan från Ikea. Om du någon gång ställt dig frågan om vad som utgör en designklassiker så är det här du hittar svaret.

och Jean Prouvé som köptes in. Idag har samlingen utvecklats till en av världens mest omfattande och betydelsefulla. Här ryms designklassiker från såväl ikoniska formgivare som Le Corbusier och Charlotte Perriand som från nutida stjärnor som Jasper Morrison och bröderna Bouroullec.

Vitra Schaudepot är en skattkammare för designintresserade. När den nya museibyggnaden öppnade sommaren 2016 fick vi för första gången möjlighet att betrakta Vitra Design Museums berömda samling i sin helhet. Över 20 000 objekt från olika generationer och platser runt om i världen med en gemensam nämnare i design och inredning.

Schaudepot är ritad av arkitekterna Herzog & de Meuron från Basel. Den fönsterlösa fasaden i handbrutet tegel skapar en opolerad byggnad och utgör samtidigt en optimal konserverande miljö åt designsamlingen.

Utställningen är lättöverskådlig och alla objekt finns kategoriserade i ett digitalt arkiv. För den som vill utforska västvärldens moderna möbelhistoria på djupet finns också ett stort bibliotek.

I jämförelse med några av sina spektakulära grannar på Vitra Campus ger Schaudepot ett enkelt intryck. Och just byggnadens blygsamhet skapar en spännande kontrast och ett intressant komplement till närliggande byggnader som Zaha Hadids Fire Station från 1993 eller Design Museum ritat av Frank Gehry 1989. n

Arkiven har sitt ursprung i den privata möbelsamling, med mer än 8 000 objekt, som Vitras före detta VD Rolf Fehlbaum på egen hand började bygga upp under 1980-talet. Då var det produkter från bland annat Charles och Ray Eames, Alvar Aalto Vitra Schaudepot

62


The Depot Deli erbjuder energi för tomma magar och vila för trötta fötter. Här tar du en välbehövlig paus innan upptäcktsfärden fortsätter.

En upphöjd förgård frontar Schaudepot och förbinder huset med Vitra Campus. Byggnadens strikta linjer utgör en kontrast till de dynamiska konturerna från Hadids Fire Station från 1993.

Input interiör #2

63


äntligen finland Den är närvarande och påtaglig, den finska formgivningen. Visst har du någon gång druckit ur ett glas från Iittala eller satt blommor i Alvar Aalto-vasen? Och antalet personer som inte kopplar ihop Maija Isolas vallmo Unikko med Marimekko är lätträknade. Ständigt aktuellt, fint, funktionellt och finskt. Och vi gillar det!

Minimalism och användarvänlighet är två viktiga hörnstenar i finsk form. Med ikoniska produkter har bland annat Alvar Aalto, Eero Aarnio och Tapio Wirkkala under 1900-talet satt Finland på kartan. Och den finska formen håller i sig! Med närhet till kvalitativa råvaror och en tradition av hantverkskunnande i ryggen har landet fortsatt att fostra framstående formgivare som Pinja Rouger och Riikka Kantinkoski. Från och med januari 2017 har vi på Input interiör möjligheten att växa tillsammans med våra kunder i Finland. Med eget kontor och showroom i Helsingfors kan vi nu erbjuda behovsanpassade lösningar och marknadens bredaste sortiment även på andra sidan Östersjön. Tillsammans med branschens främsta arkitekter ser vi fram emot att skapa nya miljöer, mötesplatser och interiöra upplevelser. Det är en spännande tid vi har framför oss. Nytt land, nytt språk och en ny designscen, och vi är ivriga att ta del av allt. Välkommen till vårt kontor på Melkögatan i Helsingfors! n

Äntligen Finland

Armchair 42 / Table 915 Alvar Aalto.

64


1 Aino och Alvar Aalto.

1

2 Klädhängare Naula Mikko Laakkonen. 3 Pendel Pendant Light TW003 Tapio Wirkkala. 4 Fågel Birds Toikka Kuulas. 5 Vas Savoy Alvar Aalto. 6 Vagn Tea Trolley Alvar Aalto. 7 Fåtölj December XL Morrison / Kumano.

2

3

4

5

6

7

Input interiör #2

65


Aura │ Mikko Laakkonen

Tao │ Jukka Setälä

Teelo 8020 │ Seppo Koho

Secto 4201 │ Seppo Koho

Tubular K │ Harri Koskinen

Sola │ Antti Kotilainen

Chair 66 │ Alvar Aalto

Linea Perch │ Walters / Luhtasela

Mr. Jones │ Alexander Lervik

Lab │ Harri Korhonen

Kola │ Mikko Laakkonen

Skandinavia │ Kari Virtanen

Siro+ │ Suppanen / Mangiarotti Bonnet │ Broberg / Ridderstråle

Armchair 41 │ Alvar Aalto

66

Plateau │ Broberg / Ridderstråle


Hylla Kaari Ronan och Erwan Bouroullec. Karmstol Rival Konstantin Grcic.

Input interiรถr #2

67


i nästa nummer ställer vi om klockan, listar höstens skönaste fåtöljer och firar 30årsjubileum + hållbar förnyelse, inspirerande nedslag och spännande destinationer. Nästa nummer

68


Input interiรถr #2

69


Input interiör är Nordens ledande inredningskoncern. Så här tänker vi kring vilka vi är och vad vi erbjuder.

Rätt ska vara rätt Vårt oberoende är vår styrka. Vi utgår från våra kunders förutsättningar och behov och har ingen egen möbelproduktion att ta hänsyn till. Istället guidar vi våra kunder till rätt produkt, i rätt utförande, från rätt leverantör, med rätt prissättning och rätt leveransdatum.

Small, medium eller large? Den bästa interiören är den som är anpassad efter de behov och unika förutsättningar som finns i varje sammanhang. Därför har vi på Input interiör inte några paketlösningar.

Inredning i kronor och ören Inredning ska vara funktionell, ergonomisk, hållbar och ekonomiskt försvarbar, stödja den dagliga verksamheten, attrahera och skapa trivsel. Det är skillnad på inredning och inredning och den skillnaden går alltid att räkna hem i det långa loppet.

50 000 martindale? Vi är experter på inredning och guidar dig genom samtliga aspekter av inredningen. Från slitstyrka, brandskydd och provningsförteckningar till miljömärkningar, kemikalieeliminimering, hållfasthet och skötselanvisningar.

Cirkulär hållbarhet Vi tror på hållbar produktion, smarta materialval, långsiktiga och medvetna inköp, återanvändning och ansvarsfull förnyelse. Nyttjandet av jordens begränsade resurser måste bli en del av ett cirkulärt kretslopp – inte en enkelriktad resa mot sopberget.

70


Inspirerande inredningslösningar och Nordens bredaste sortiment. Välkommen till Input interiör.

Sverige ›

Malmö Flygplansgatan 9

Stockholm Sveavägen 145

Göteborg Fältspatsgatan 2

+46 (0)8 517 112 00

+46 (0)31 799 89 00

stockholm@inputinterior.se

goteborg@inputinterior.se

Borås Olovsholmsgatan 25

Halmstad Flygaregatan 8

+46 (0)40 20 66 00

+46 (0)33 21 11 00

+46 (0)35 295 85 00

malmo@inputinterior.se

boras@inputinterior.se

halmstad@inputinterior.se

Helsingborg Ekslingan 2

Jönköping Huskvarnavägen 64

Kalmar Flygplatsvägen 30

+46 (0)42 444 96 30

+46 (0)36 585 95 30

+46 (0)480 578 00

helsingborg@inputinterior.se

jonkoping@inputinterior.se

kalmar@inputinterior.se

Karlskrona Blekingegatan 3

Karlstad Blockgatan 10

Kinna Boråsvägen 17

+46 (0)455 68 88 20

+46 (0)54 775 66 60

+46 (0)320 20 90 30

karlskrona@inputinterior.se

karlstad@inputinterior.se

kinna@inputinterior.se

Kristianstad Västra Storgatan 51 K

Linköping Gottorpsgatan 57

Luleå Bangårdsgatan 14

+46 (0)44 785 08 40

+46 (0)13 36 44 50

+46 (0)920 46 64 30

kristianstad@inputinterior.se

linkoping@inputinterior.se

lulea@inputinterior.se

Norrköping Korsgatan 2

Skellefteå Brogatan 3

Skövde Gustav Adolfs gata 31

+46 (0)11 440 94 00

+46 (0)910 48 84 60

+46 (0)500 77 93 80

norrkoping@inputinterior.se

skelleftea@inputinterior.se

skovde@inputinterior.se

Umeå Björnvägen 19

Uppsala Sjukhusvägen 3

Växjö Södra Vallviksvägen 10

+46 (0)90 34 00 160

+46 (0)18 430 53 04

+46 (0)470 79 37 00

umea@inputinterior.se

uppsala@inputinterior.se

vaxjo@inputinterior.se

Örebro Radiatorvägen 2 +46 (0)19 767 35 80 orebro@inputinterior.se

Finland ›

Helsingfors Melkögatan 26 +358 9 2600 703 helsingfors@inputinterior.fi

instagram.com/inputinterior │ facebook.com/inputinterior │ inputinterior.se


Efter varsam renovering har Input interiör fyllt lokstallarna i Borås med den senaste inredningen till framtidens kontor och arbetsplatser, hotell, restauranger, skolor och lärandemiljöer samt vård- och omsorgsmiljöer. Välkommen att inspireras.

0200-77 00 25 │ inputinterior.se │ facebook.com/inputinterior │ instagram.com/inputinterior

Input #2  

Vårens nummer inspirerar till livet i det gröna och samlar det mesta och bästa för dagar under bar himmel. Dessutom sätter vi fokus på förva...

Input #2  

Vårens nummer inspirerar till livet i det gröna och samlar det mesta och bästa för dagar under bar himmel. Dessutom sätter vi fokus på förva...