Page 15

Vertrouwen. ONTDEK HOE VERTROUWEN EN HET GEVEN VAN EIGEN VERANTWOORDELIJKHEDEN JOUW KIND RUIMTE GEEFT Als kind was ik erg enthousiast, leergierig en onderzoekend. Dit ben ik kwijtgeraakt door een geschiedenis van teleurstellingen en faalangst op mijn vorige scholen.

“Het valt mij gewoon op hoeveel kinderen zelf kunnen, waartoe ze allemaal in staat zijn. En juist doordat ze af en toe hun neus mogen stoten, ontwikkelen ze zich. Met fietsen moet je ook drie keer je knie kapot vallen en dan kun je fietsen. Dit is denk ik in het hele leven zo. Waar jij als ouder voor moet zorgen is dat ze niet de snelweg op fietsen, maar op het pleintje leren fietsen. Dat zijn veilige kaders die je moet geven om de natuurlijke ontwikkeling mogelijk te maken,” zegt Karin, moeder van Sam (7) en Tess (5).

When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’. They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.

MATS VERTELT: "Sudburyschool Harderwijk gaf mij de kans om mezelf te ontwikkelen en een stap naar volwassenheid te zetten. Ik geloofde niet in het maken van échte eigen keuzes en om mijn dromen waar te maken. Nu weet ik dat dit wel kan! Het was een confronterend proces waarin ik ontelbare keren tegen een figuurlijke muur aan botste, me stierlijk verveelde en tegen mezelf aanliep. Dit zag ik vooral in mijn eerste schooljaar hier gebeuren. Ik leerde hier zoveel van dat ik besloot nog een jaar op school te blijven, ondanks dat ik niet meer leerplichtig was. In het tweede schooljaar speelde intrinsieke motivatie een grote rol in mijn proces: het verlangen naar onderzoeken, leren en ontwikkelen was heel sterk. 3D printen, ondernemen en handelen in cryptocurrencies zijn een paar voorbeelden waar ik zelfstandig en gestructureerd meer over wilde leren. Het waren mijn ideeën, mijn keuzes en mijn manier van aanpak. Dat gaf mij een machtig en vooral gelukkig gevoel.

John Lennon

Ik ben voorzitter van de schoolmeeting geweest, de belangrijkste functie bin-

nen de school. Ik was verantwoordelijk voor ondermeer het leiden van de wekelijkse schoolvergadering en toezien op het uitvoeren van de besluiten van de school. In die functie leerde ik communiceren met mensen van elke leeftijd en achtergrond, respectvol handelen en het ontvangen en geven van feedback. Mijn perspectief op de toekomst wordt steeds duidelijker. Om mijn dromen en doelen te bereiken wil ik me verder verdiepen in design, werktuigbouwkunde, structuur en professioneel Engels, zie het als een studie die ik geheel zelf vormgeef. Deze school was voor mij een veilige omgeving. Ik werd er met rust gelaten en dat leidde ertoe dat ik vanuit mijn intrinsieke motivatie mezelf heb kunnen ontwikkelen. Ik ben mezelf gaan leren kennen. Het democratisch en juridisch systeem heeft daar erg veel aan bijgedragen. Misschien wel de grootste les voor mij is uit mijn comfortzone stappen en nieuwe wegen, opties en kansen pakken. Als ik val, niet blijven liggen, maar reflecteren op mezelf en sterker terugkomen.”

Sudburyschool H a r d e r w i j k Op Sudburyschool Harderwijk leren jonge mensen hun eigen unieke talenten kennen en deze zodanig te ontwikkelen dat ze deze waardevol kunnen inzetten voor de samenleving. Ieder ontwikkelpad is anders. Sudburyschool Harderwijk benadert onderwijs voor studenten (kinderen van 4 t/m 18 jaar) op een fundamenteel andere manier. Meer weten? sudburyschoolharderwijk.nl

Profile for IN&OM Magazine

IN&OM JULI 2019 - Nr 46  

IN&OM JULI 2019 - Nr 46  

Advertisement