Page 1

JAARGANG 11 / NUMMER 46 / JULI 2019 / PRIJS € 6,95 / HARDERWIJK

HIERDEN

beleven / genieten / wonen / werken / ondernemen •

STAVERDEN

Laat de zomer maar komen! ERMELO

LEUVENUM

SPEULD

NUNSPEET (CENTRUM)

HULSHORST & VIERHOUTEN

HARDERWIJK


Meer info vind je op www.slaapid www.slaapid.nl

Wij zijn onderdeel van de Beddenspecialist.nl formule!


inhoud. Laat de zomer maar komen! Zomer in Holland, zomer in Harderwijk. We hebben al volop kunnen genieten van de eerste zomerse events. Boulevard op Stelten, Rook&Roll, de Aaltjesdagen, de Haring Party en Happy Camper mochten zich verheugen op veel bezoekers en brachten onze stad mooie noviteiten. Maar dit is pas het begin, want de UITagenda zit nog boordevol leuke activiteiten en events. De hele zomer en nazomer door! Raadpleegt u hiervoor de website en social media pagina’s van Heerlijk Harderwijk.

genieten 5

 RET MAKEN MET KOKEN P EN CAMERA'S

7

 MBACHTELIJK IJS VAN A ’T BOERINNEKE

23

LAAT DE ZOMER MAAR KOMEN

5

ondernemen SLAAP ID BIJ DEN HERDER

10

ONDERNEMEN IN NIJKERK

19

 ROOTSCHEEPSE VERBOUWING BIJ G VAN MOSSEL KIA ALS STATEMENT

21

 &B BOOTVERHUUR, SLOEP HUREN: B HEERLIJK IN DE ZOMER!

Bianca Wassink (06-21677989) Marcel Schipper (06-53159815) www.boldprojecten.nl

SUMMER IS COMING

ENJOY!

Je gaat het pas zien als je het door hebt. - Johan Cruijff

beleven

16

Een bruisende zomer gewenst!

Wil jij ook met een verhaal of bericht in IN&OM Magazine? We komen eind september en eind november weer met mooie edities huis-aan-huis door de brievenbus. Tevens online te vinden op Facebook en met ISSUU op www.boldprojecten.nl

19

2

Wij geven u graag een kijkje in onze verrassende en zonnige artikelen… Zo zijn er de markante TV kok met de perfecte foto, de in Europa unieke Houtwalgarage, KIA van Mossel met meer nieuws over de prachtige verbouwing en het huzarenstukje stadsvernieuwing aan het Kerkplein. Last but not least brengen wij u ook het bijzondere en persoonlijke verhaal van de Sudburyschool, waarbij intrinsieke motivatie een belangrijke rol speelt.

15

15

SUDBURY SCHOOL: VERTROUWEN

16

 OUTWAL GARAGE IS UNIEK IN H EUROPA

22

ZOMERS FESTIJN: HARDERWIJK LIVE

24

WAT IS ER TE DOEN?

wonen 9

 PEN HUIS OP 31 AUG + O 1 SEPT: NIEUWBOUW IN HISTORISCHE BINNENSTAD

9 IN&OM 3


MARKANT


Pret maken met koken en camera’s. In zijn vroege jeugd koesterde hij de wens om bergbeklimmer te worden. Hij verzamelde zelfs al voorzichtig het begin van een uitrusting. Van het beklimmen van een serieuze berg is het nooit gekomen. Hij werd gegrepen door een heel andere fascinatie, mede dankzij zijn opa.

het oog voor details de boventoon voeren. “Dat is voor mijn vorming als kok heel belangrijk geweest. De beheersing van vele technieken is de basis om te kunnen experimenteren. Anders weet je niet wat je aan het doen bent.”

ALLES ZELF MAKEN Hij werkte onder meer bij Restaurant ’t Speulderbos in Garderen en bij Brasserie De Bank in In juni 1976 werd Ramon Brugman geboren in de Harderwijk. Daar kreeg hij als chef-kok de vrijheid om de Harderwijkse wijk Stadsdennen. Al op zijn veertiende ging gasten te verrassen met zijn geheel eigen concept rondom hij zijn grootvader helpen in diens bakkerij. Daar leerde hij mooie ingrediënten, spannende recepten en toch aangename broodbakken en zag hij zijn toekomst ineens heel anders. prijzen. Met een van zijn de belangrijkste drijfveren als Hij wilde patissier worden. Dat troef: alles zelf maken, tot en met de piccalilly en het koekje bij de koffie. lukte ook. Bij Zuidam Patisserie • Favoriete plek in Harderwijk: in Ermelo werkte hij zich op naar een eersteklas vakman. Het koken TV-KOK Onder de titel ‘Bakken “Het uitzicht op de skyline vanaf in bredere zin vond hij al eerder met Baard’ plaatste hij filmpjes de Knardijk.” geweldig. “Mijn moeder zei vroeger op internet die een hit werden, • Muziek: Daryll-Ann, Band of Horses, tegen me dat we macaroni zouden voornamelijk vanwege de vrolijk Larry and His Flask. eten. Dan zette ze de ingrediënten makende ingrediënten in de • Lievelingseten: Spaghetti klaar, maar vertelde er niet bij hoe baksels. Daarmee was hij een van Bolognese, patatje stoofvlees. het moest. Dan maakte ik er een de eerste succesvolle vloggers van • L aatste privéaankoop: “Tickets voor maaltijd van. Geen idee hoe ik aan Nederland. Waarschijnlijk daarom het concert van Muse.” vroeg de redactie van het programma die wijsheid kwam.” ‘BinnensteBuiten’ hem om op te VAN ALLE MARKTEN THUIS Een kok moet op de hoogte treden als tv-kok. “Het ging eigenlijk om een auditie, maar zijn van chemische, natuurkundige en biologische processen dat kreeg ik pas na de eerste opname in de gaten. Daarom rondom voedsel. Ramon voegt eraan toe dat een kok ook de was ik vrij relaxed.” kennis dient te hebben van een slager, een groenteman en een visboer. “Je moet van heel veel aspecten verstand hebben KOOKBOEKEN Inmiddels is hij de gewaardeerde tvom een goede kok te zijn. Daarom ben je ook nooit klaar met persoonlijkheid die het publiek enthousiast krijgt voor lekkere leren. Je moet producten van a tot z begrijpen voordat je er zelfgemaakte maaltijden. De combinatie met het “aangenaam zwoegen” in een restaurantkeuken bleek niet langer haalbaar. je creativiteit op los kunt laten.” Dat gaf hem wel de extra tijd om zijn culinaire boodschappen BEHEERSING VAN ALLE TECHNIEKEN Patisserie omschrijft verder uit te dragen. Als imker, met workshops en in zijn hij als een heel precies vak, waarbij de netheid van werken en kookboeken, zoals ‘Dips’ en ‘Wie zoet is krijgt lekkers’.


V

EN RK

DUINKE AN

1969

ALLE

O

OR

JO

IJ

D

SV

We doen alles voor een blije vrije tijd!

2019

UW B

L IJ E V R IJ

ET

‘VOOR ALLES OP HET GEBIED VAN KAMPEREN, CARAVANS, ONDERHOUD, (VOOR)TENTEN, SPORT, CASUAL- & SPORTKLEDING EN WANDELSPORT’ Van Duinkerken 033 253 5714

Arkerpoort 1 3861 PS Nijkerk

contact@vanduinkerken.com www.vanduinkerken.com

Openingstijden: Ma - Do: 09.30-18.00 uur

Vrijdag: 09.30-21.00 uur Zaterdag: 09.30-17.00 uur

beleef het in de polder! Sports & fun op oer-Hollandse bodem

Gaafste real life game Moon Trees nu bij Flevonice

nice to meet

Nieuw

Moon Trees Drift karten Obstacle Running Wakeboard cursus IN&OM 6

www.flevonice.nl

Strandgaperweg 20 8256 PZ Biddinghuizen T. 0321 33 50 99 info@flevonice.nl


Puur ijs van ’t Boerinneke. Rob Morren, eigenaar van ijssalon ‘t Boerinneke en in Harderwijk ook bekend door zijn bijzondere auto. Rob rijdt rond met een heuse koe op zijn dak! Rob vertelt: Na jarenlang in de horeca in loondienst te hebben gewerkt heb ik 5 jaar geleden de stap gemaakt om voor mijzelf te beginnen, ‘t Boerinneke was geboren! Ik heb van tevoren nooit bedacht om in het ijs te gaan werken maar ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat ik mijn passie heb gevonden. Ik vind ijs een prachtig product en het is voor mij de uitdaging om mijzelf hierin steeds verder te ontwikkelen. Smaken verfijnen, en mijn ijs kwalitatief steeds beter, mooier en smaakvoller maken. Waar ik begon met 5 smaken roomijs, verkoop ik nu 13 smaken. Stuk voor stuk op ambachtelijke wijze samengesteld, met pure producten en vooral heel veel liefde. Elk jaar initieer ik iets nieuws, vanaf dit seizoen verkopen we bijvoorbeeld ook softijs. Ook bij dit product staan kwaliteit en smaak bovenaan.

De zaak bevindt zich op de Havendam, het gezelligste pleintje van Harderwijk. Rob vindt het belangrijk om samen te werken met zijn buurondernemers en het plein steeds aantrekkelijker te maken. IJs aan huis tijdens uw feest of evenement? Rob komt graag langs met zijn fietskar met schepijs en dat is altijd feest! ‘t Boerinneke is geopend van woensdag tot en met zondag. En in de zomer 7 dagen. Wees welkom en proef zelf! ‘T BOERINNEKE Havendam 16a, Boulevard, Harderwijk 06-52024594, rob@ijsboerinneke.nl

‘Door de ogen van Ben Viegers’ In dit exclusieve kunstboek staat het werk en de schilder Ben Viegers centraal. Zijn bijna complete oeuvre staat prachtig afgebeeld, echter voor wie Viegers een onbekende is geeft dit boek een prachtig beeld op voor-oorlogse stadsgezichten en Veluws natuurschoon.

BESTEL NU: Verkrijgbaar via www.boldart.nl voor slechts € 29,95 + verzendkosten. 120 pagina’s | 260x260mm | Hardcover gebonden

De Zoom met bloeiende heide

60 x 70 Olieverf op doek Particuliere collectie

Bosrand bij Hulshorst

50 x 60 Olieverf op doek Collectie Shell International, Den Haag Boerderij op ‘t Hoge

41 x 81

besloot met mijn zoontje naar Holland terug te keeren,

zich op 21 december 1926 samen met Bob in op het

en te trachten door het verhuren van kamers in haar

adres Geestbrugweg 19c in Rijswijk. Haar beroep:

onderhoud te voorzien, terwijl de man voorloopig in

pensionhoudster. Na tien maanden was aan hun

Italië blijft tot zijn vrouw hier weer een basis van be-

avontuur een einde gekomen. Van de Italiaan is niets

staan zal hebben gevonden […].’

meer vernomen.

Deze woorden vormden de inleiding van een schrijven

Bob werd in april 1927 toegelaten voor de studie

aan het conservatorium in Den Haag. De muzikale Bob

piano aan het Haags conservatorium. Op 5 maart

was volgens dezelfde brief al in Milaan toegelaten tot

1928 vroeg ditmaal mevrouw J. Jacobs in een

de hoogste klassen van het conservatorium, nadat hij

brief om gratis onderwijs. ’Aangezien het mij voor-

door toedoen van zijn pleegouders eerder in Rotter-

loopig onmogelijk is, de studie voor mijn pleeg-

dam al veel pianoles had gekregen. De brief behelst

zoon Albert Dankmeijer […] te kunnen bekostigen’.

een verzoek tot gratis onderwijs in het eerste studiejaar.

Het conservatorium kwam haar tegemoet: zij hoef-

Olieverf op doek Collectie Gemeente Nunspeet

De Zoom met bloeiende heide

60 x 70 Olieverf op doek Particuliere collectie

Bosrand bij Hulshorst

50 x 60 Olieverf op doek Collectie Shell International, Den Haag

Platzak had de ontgoochelde Jo Italië verlaten,

de geen 300, maar 150 gulden te betalen voor

Boerderij op ‘t Hoge

maar zij liet zich niet uit het veld slaan en schreef besloot met mijn zoontje naar Holland terug te keeren,

het studiejaar. zich op 21 december 1926 samen met Bob in op het

Olieverf op doek Collectie Gemeente Nunspeet

en te trachten door het verhuren van kamers in haar

adres Geestbrugweg 19c in Rijswijk. Haar beroep:

onderhoud te voorzien, terwijl de man voorloopig in

pensionhoudster. Na tien maanden was aan hun

Italië blijft tot zijn vrouw hier weer een basis van be-

avontuur een einde gekomen. Van de Italiaan is niets

staan zal hebben gevonden […].’

meer vernomen.

Deze woorden vormden de inleiding van een schrijven

Bob werd in april 1927 toegelaten voor de studie

aan het conservatorium in Den Haag. De muzikale Bob

piano aan het Haags conservatorium. Op 5 maart

was volgens dezelfde brief al in Milaan toegelaten tot

1928 vroeg ditmaal mevrouw J. Jacobs in een

de hoogste klassen van het conservatorium, nadat hij

brief om gratis onderwijs. ’Aangezien het mij voor-

door toedoen van zijn pleegouders eerder in Rotter-

loopig onmogelijk is, de studie voor mijn pleeg-

dam al veel pianoles had gekregen. De brief behelst

zoon Albert Dankmeijer […] te kunnen bekostigen’.

een verzoek tot gratis onderwijs in het eerste studiejaar.

Het conservatorium kwam haar tegemoet: zij hoef-

Platzak had de ontgoochelde Jo Italië verlaten,

de geen 300, maar 150 gulden te betalen voor

maar zij liet zich niet uit het veld slaan en schreef

het studiejaar.

41 x 81

In een recensie uit 1917 werd Ben Viegers al ‘de jonge Haagsche schilder die alles aandurft’ genoemd. Het zegt veel over de onafhankelijke instelling waarmee hij zijn eigen weg koos. Dit gebeurde in zijn artistieke loopbaan èn in zijn persoonlijke leven dat bepaald niet conventioneel te noemen is voor die tijd. Ben Viegers (Den Haag 1886 - Nunspeet 1947) maakte impressionistische schilderijen van een breed scala aan onderwerpen: stadsgezichten, landelijke taferelen, waterpartijen en ook portretten en stillevens. Het liefst hanteerde hij zijn penseel in de open lucht. Zijn werk is herkenbaar aan een uitgebalanceerde opbouw en een eigenzinnig kleurenpalet dat steeds

zuidelijker aandeed. De uitstraling ervan is tijdloos, zijn beeldtaal nog steeds herkenbaar. Dankzij de universele zeggingskracht van Viegers’ doeken zijn deze inmiddels verspreid geraakt over de hele wereld. Deze uitgave geeft een representatief beeld van de voorstudies, werkwijze en schilderijen van Ben Viegers, gekoppeld aan het verhaal over zijn leven: zijn opleiding tot kunstschilder, zijn vroege ambities, de zwerftochten met zijn motor met zijspan, reizen naar Frankrijk, de rol van zijn broer Matthijs en zijn relatie met Jo Jacobs met wie hij uiteindelijk trouwde. Dit boek onthult vele nieuwe feiten en plaatsen Ben Viegers in een niet eerder getoond perspectief. IN&OM 7


OPEN HUIS

op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 van 11.00 tot 16.00 uur. TE KOOP op unieke locatie in het historische centrum van Harderwijk: 4 nieuwe, robuust gebouwde woningen, waarvan twee aan de Blokhuissteeg en twee aan de Straat van Sevenhuysen. U bent van harte welkom om vrijblijvend te komen kijken. Vandenbrink Onroerend Goed Horster-Engweg 5, Ermelo (0341) 55 31 43, info@vandenbrinkonroerendgoed.nl

GeĂŻnteresseerd? Meld u vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief via www.vandenbrinkonroerendgoed.nl

ZO N JE

Een greep uit onze collectie!

NIEUWE HUIS

Verf (ook ons eigen merk!) Raamdecoratie Vloeren Gordijnen Behang Wanddecoratie Nieuwsgierig geworden? huis'' helpen? Kunnen wij jou ''zo in je nieuwe

Meiling Interieur & Decoratie Kerkstraat 90, Putten T. 0341 369 009 IN&OM 8

Bekijk onze collectiepagina: www.zoinjenieuwehuis.nl/collectie

E. winkel@meilingputten.nl

MEILING

MAAKT MOOIER


Nieuwbouw in een historisch decor. In het Kerkplein Carré, in het historische centrum van Harderwijk, is een fraai staaltje stadsvernieuwing tot stand gekomen. Enkele vervallen panden zijn gesloopt en hebben er plaatsgemaakt voor robuuste splinternieuwe woningen. Het resultaat is voor iedereen te bewonderen tijdens de open dagen op zaterdag 31 agustus en zondag 1 september. Op beide dagen staan dan van 11.00 tot 16.00 uur de voordeuren open van twee nieuwe huizen aan de Blokhuissteeg en twee aan de Straat van Sevenhuysen. Vandenbrink Onroerend Goed voert de regie over dit nieuwbouwproject. Eigenaar Bert van den Brink gaf architect Henk Roordink de opdracht voor het ontwerp. “Het uitgangspunt was dat de architectonische vormgeving aan moest sluiten bij de andere bebouwing en uiteraard goed moest passen in de authentieke, historische omgeving. Dat is uitstekend gelukt. Bouwbedrijf Van de Kolk uit Garderen is er vervolgens prima in geslaagd om de uitdagende bouwklus te klaren.”

Straat van Sevenhuysen

Blokhuissteeg

HOOGSTAANDE KWALITEITSEISEN De onder architectuur gebouwde huizen beschikken over een solide fundering en alle kwaliteitseisen van deze tijd. Ze zijn onder meer voorzien van hardhouten kozijnen, HR++ glas, vensterbanken van Belgisch hardsteen, zinken hemelwaterafvoer en vloerverwarming. De ruime bergingen zijn zowel vanuit het huis als van buiten te bereiken. De balkons nodigen uit om van de omgeving te genieten.

onze visie hoort bij projectontwikkeling in een zowel pittoreske als eigentijdse binnenstad. Op korte termijn kunnen we nog twee andere panden presenteren aan het Kerkplein zelf, met dezelfde kwaliteitseisen. Alle woningen worden in principe casco opgeleverd, wat voor de toekomstige bewoners volop keuzemogelijkheden biedt bij de inrichting van bijvoorbeeld de keuken en de badkamer.”

VOLOP KEUZEMOGELIJKHEDEN “Het gaat om bijzondere woningen in een unieke omgeving,” benadrukt Bert van den Brink. “De panden zijn gebouwd om vijf eeuwen lang moeiteloos de tand des tijds te doorstaan. Zoals dat volgens

VANDENBRINK ONROEREND GOED Horster-Engweg 5, 3853 ME Ermelo (0341) 55 31 43 info@vandenbrinkonroerendgoed.nl

Bovenaanzicht


DVALLEY O O F IO G E R E D N A V ONDERDEEL • Centraal gelegen

bij de A1 en aan • Direct aan de A28, – Groningen het spoor Amsterdam ogelijkheden • Ruime vestigingsm singen door maatwerkoplos vanuit de gemeente bedrijf een Nijkerk heeft voor ieder onderdeel passende locatie en is y. van de Regio Foodvalle al bekend Deze staat internationa ie van om de unieke combinat enerzijds. agro, food en logistiek En kennis, research en innovatie anderzijds.

DE FLIER

ARKERPOORT

SPOORKAMP DE FLIER

Rijk

swe g

A28

SPOORKAMP

Of neem contact op met:

Thea Kraaij - Adviseur Bedrijven

t.kraaij@nijkerk.eu 06-50 26 05 63

DE FLIER

ARKERPOORT SPOORKAMP

ARKERPOORT

nijkerkA28.nl

DE FLIER

ARKERPOORT

WESTKADIJK

Bekijk de mogelijkheden?

Rijk swe gA 28

M E E N R E D ON K R E K J I N N I

WESTKADIJK

SPOORKAMP WESTKADIJK WESTKADIJK


G E S P OT

KWALITEITSLEVERANCIER SMINK Smink groenten en fruit bv is een betrouwbare kwaliteitsleverancier van aardappelen, groenten en fruit aan horeca, instellingen en grootverbruikers. Smink levert verse producten, eventueel panklaar, dagelijks af in de regio’s Veluwe, Noordoostpolder en het Gooi. Ook iets voor u? Smink, Nobelstraat 12, Harderwijk, 0341-351294. www.smink-agf.nl

VEILIGHEID Yawara Security K9 zorgt de komende maanden voor uw veiligheid bij o.a. de Harderwijk Live avonden op de Markt. Bel voor info (06) 151 77 610 of kijk op www.yawara-security.nl

SCHOOLVERLATER OF 55+?

Dat maakt bij ons geen verschil. Djops heeft voor elke kandidaat binnen 48 uur een passende baan beschikbaar. Die garantie durven wij jou te geven! Kijk op www.djops.nl of bel met Djops Harderwijk op 06 42 71 38 15

MET VAKMANSCHAP IN EEN MAATPAK

SPEULD

NUNSPEET (CENTRUM)

HULSHORST & VIERHOUTEN

& VIERHOUTEN HULSHORST (CENTRUM) NUNSPEET

• SPEULD • LEUVENUM •

• •

HIERDEN

ERMELO

STAVERDEN

LEUVENUM

STAVERDEN • ERMELO • HIERDEN •

IDEE?

JAARGANG 10 / NUMMER 43 / OKTOBER 2018 / PRIJS € 6,95 / HARDERWIJK

beleven / genieten

10 / NUMMER 42 / JULI 2018 / PRIJS € 6,95 / HARDERWIJK

en / n / werk

en ondernem

d

> HET RIJWIELHUIS > MARKANT: LERAAR VISKUNDE > DA GABRIELE VERNIEUWD > BURGER WEESHUIS VERSTERKT > GASTVRIJE GELE RAKKERS / wonen / werken> ETEN & BORREL: BOTERLAP / ondernemen > CALIFORNIA WERKT

start

ten / wone

HULSHORST & VIERHOUTEN • LEUVENUM • STAVERDEN • ERMELO •

beleven / genieten / wonen / werken / ondernemen HTBOUW slopen is de

/ genie beleven

HARDERWIJK

HIERDEN

WORDEN

VERDE R MET WERK

LUXE JAC

Duik op 4, 5 of 6 juli in de Hanzetijd in een spectaculaire familievoorstelling op het prachtige Kloosterplein. Hoe groot is de kracht van afgunst, roddels en verraad? Of bestaat er geen grotere kracht dan vriendschap en liefde? Voor kaarten en informatie: www.podiumspektakel.nl

APRIL 41 /

VEN NAAR LEVEN

bruisende boulevar

LEKKER WAKKER

BLIJV EN

K

nautische gastheren in de havens

JAARGANG

JONG

JAARGA

SUBT IEL

/ NUMMER NG 10

EN IN

DE HAV

VAN OVERLE

dierenopvangcentrum de ark

2018

/ PRIJS

LUTTEKE TRIPEL, DE NIEUWSTE SMAAK

KIES JE GEMEENTERAAD

STIJKEL EN DE ROZE BRIL

HARDERWIJ

JAARGANG 10 / NUMMER 41 / APRIL 2018 / PRIJS € 6,95 / HARDERWIJK

• WIJK / HARDER € 6,95

Lalaland!

Hanze live!2021

PODIUMSPEKTAKEL

• SPEULD

NUNSPE • SPEULD • M LEUVENU • EN STAVERD • ERMELO HIERDEN

“Vet gaaf:arden longbo twal in de Hou parking”

een goed nieuw thuis voor 900 dieren per jaar

M)

HULSHO

HARDERWIJK ET (CENTRU

WIJK

HARDER

NUNSPEET (CENTRUM)

VIERHOU RST &

TEN

Met een maatpak van Holtman Mannenmode heb je altijd een pak dat perfect past en waarvan je zelf de stof, afwerking en details kunt kiezen. Ben jij ook op zoek naar een uniek pak, loop dan gerust even binnen. Holtman Mannenmode Markt 2 Harderwijk tel. 0341-414441

beleven / genieten / wonen / werken / ondernemen

IN&OM MAGAZINE, is een goed gelezen huis-aan-huis magazine vol artikelen over beleven, genieten, wonen, werken en ondernemen in de regio. Inmiddels heeft het magazine in ruim 10 jaar een grote groep trouwe lezers opgebouwd en kent het grote attentiewaarde. De mix van informatie, herkenbare onderwerpen, prachtige foto’s en bijzondere mensen maken het telkens tot een bewaarexemplaar. Meedoen? Be BOLD, bel (06) 53 15 98 15

UW TOTAALPROJECT IN ÉÉN

CAAN INSTALLATIE & AFBOUW

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoekt u een oplossing? Dan bent u bij Caan Installatie & Afbouw aan het juiste adres! Zij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cv-onderhoud, water gas&afvoer, elektra en groene energiebronnen. www.caaninstallatie.nl

IN&OM 11


Openluchtmuseum Harderwijk / Hollands Glorie 2.0 Š hansdekkerfotografie.nl


BEREIK UW KLANTEN MET EEN DIRECT MAILING! Al mogelijk vanaf â‚Ź 0,40 per klant Tot wel 40% korting op de portikosten Gratis check op uw adressenbestand Verstuurd in milieuvriendelijk biobased folie

W E RK E N BI J VARENHOF?

Kom jij on s team ve rs terken? Reageer d an pe remco@va r mail naar renhof.co m

Wij zijn Varenhof, specialisten in Direct Mail en personalisatie En wij weten het zeker; personalisatie werkt! Met een print mailing wordt uw doelgroep beter bereikt en blijft uw boodschap veel langer hangen. En dankzij onze hypermoderne printers is het vaak nog goedkoper ook! Uw mailing ligt bij uw klant al op de mat vanaf â‚Ź 0,40 per kaart inclusief postzegel!

Wat kunnen we voor u betekenen? Bent u nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op met Remco de Reus of Nico de Haan. Zij kunnen u er alles over vertellen. Bel 0341 425 176 of stuur een e-mail naar: remco@varenhof.com of nico@varenhof.com Celsiusstraat 25, Harderwijk | www.varenhof.com | info@varenhof.com

van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf Stratenmakersbedrijf Containerverhuur

IN&OM 14

Martin Kleermaker Grevenhofsweg 12, 3849 NB Hierden Tel. 06 - 21851005 www.mk-hierden.nl info@mk-hierden.nl


Vertrouwen. ONTDEK HOE VERTROUWEN EN HET GEVEN VAN EIGEN VERANTWOORDELIJKHEDEN JOUW KIND RUIMTE GEEFT Als kind was ik erg enthousiast, leergierig en onderzoekend. Dit ben ik kwijtgeraakt door een geschiedenis van teleurstellingen en faalangst op mijn vorige scholen.

“Het valt mij gewoon op hoeveel kinderen zelf kunnen, waartoe ze allemaal in staat zijn. En juist doordat ze af en toe hun neus mogen stoten, ontwikkelen ze zich. Met fietsen moet je ook drie keer je knie kapot vallen en dan kun je fietsen. Dit is denk ik in het hele leven zo. Waar jij als ouder voor moet zorgen is dat ze niet de snelweg op fietsen, maar op het pleintje leren fietsen. Dat zijn veilige kaders die je moet geven om de natuurlijke ontwikkeling mogelijk te maken,” zegt Karin, moeder van Sam (7) en Tess (5).

When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’. They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.

MATS VERTELT: "Sudburyschool Harderwijk gaf mij de kans om mezelf te ontwikkelen en een stap naar volwassenheid te zetten. Ik geloofde niet in het maken van échte eigen keuzes en om mijn dromen waar te maken. Nu weet ik dat dit wel kan! Het was een confronterend proces waarin ik ontelbare keren tegen een figuurlijke muur aan botste, me stierlijk verveelde en tegen mezelf aanliep. Dit zag ik vooral in mijn eerste schooljaar hier gebeuren. Ik leerde hier zoveel van dat ik besloot nog een jaar op school te blijven, ondanks dat ik niet meer leerplichtig was. In het tweede schooljaar speelde intrinsieke motivatie een grote rol in mijn proces: het verlangen naar onderzoeken, leren en ontwikkelen was heel sterk. 3D printen, ondernemen en handelen in cryptocurrencies zijn een paar voorbeelden waar ik zelfstandig en gestructureerd meer over wilde leren. Het waren mijn ideeën, mijn keuzes en mijn manier van aanpak. Dat gaf mij een machtig en vooral gelukkig gevoel.

John Lennon

Ik ben voorzitter van de schoolmeeting geweest, de belangrijkste functie bin-

nen de school. Ik was verantwoordelijk voor ondermeer het leiden van de wekelijkse schoolvergadering en toezien op het uitvoeren van de besluiten van de school. In die functie leerde ik communiceren met mensen van elke leeftijd en achtergrond, respectvol handelen en het ontvangen en geven van feedback. Mijn perspectief op de toekomst wordt steeds duidelijker. Om mijn dromen en doelen te bereiken wil ik me verder verdiepen in design, werktuigbouwkunde, structuur en professioneel Engels, zie het als een studie die ik geheel zelf vormgeef. Deze school was voor mij een veilige omgeving. Ik werd er met rust gelaten en dat leidde ertoe dat ik vanuit mijn intrinsieke motivatie mezelf heb kunnen ontwikkelen. Ik ben mezelf gaan leren kennen. Het democratisch en juridisch systeem heeft daar erg veel aan bijgedragen. Misschien wel de grootste les voor mij is uit mijn comfortzone stappen en nieuwe wegen, opties en kansen pakken. Als ik val, niet blijven liggen, maar reflecteren op mezelf en sterker terugkomen.”

Sudburyschool H a r d e r w i j k Op Sudburyschool Harderwijk leren jonge mensen hun eigen unieke talenten kennen en deze zodanig te ontwikkelen dat ze deze waardevol kunnen inzetten voor de samenleving. Ieder ontwikkelpad is anders. Sudburyschool Harderwijk benadert onderwijs voor studenten (kinderen van 4 t/m 18 jaar) op een fundamenteel andere manier. Meer weten? sudburyschoolharderwijk.nl


Houtwalgarage is uniek in Europa. Mike en Michel zijn de gastheren van de Houtwalgarage. Voor de automobilisten vormt de unieke parkeervoorziening de ideale toegang tot de Harderwijkse binnenstad. Elke dag begint voor de gastheren met een rondgang langs de diverse parkeerlocaties van Harderwijk. Mike: “We bekijken of alles schoon is. We controleren nauwgezet de automatische systemen, zoals de slagbomen en de betaalautomaten. Gedurende de dag beantwoorden we vragen, houden we toezicht en zorgen we ervoor dat parkeerders zonder problemen gebruik kunnen maken van de service.”

ALTIJD SCHOON Michel voegt daaraan toe: “We krijgen vaak complimenten over de klantvriendelijkheid. Ik geef ook graag rondleidingen aan belangstellenden. De meeste complimenten krijgen we over de netheid van de Houtwalgarage. Die geef ik graag door aan Dinie van der Kolk van Schoonmaakbedrijf Van den Brinks en Jan Haverkamp van het onderhoudsbedrijf van de gemeente.” NATUURLIJKE LICHTINVAL “In heel Europa bestaat er geen enkele parkeergarage met deze vorm,” weet Mike. “De glazen koepel die zorgt voor een natuurlijke lichtinval wordt gewaardeerd. Mensen kijken met bewondering naar het kunstwerk dat herinnert aan de voormalige Luttekepoort. Restanten van deze voormalige stadspoort zijn teruggevonden bij de aanleg van de Houtwalgarage. Er bestaan overigens plannen om de historische stadspoort te herbouwen. Mogelijk staat de poort opnieuw op de oorspronkelijke plek in 2031, als Harderwijk 800 jaar bestaat.”

“In heel Europa bestaat er geen enkele parkeergarage met deze vorm.”


“De meeste complimenten krijgen we over de netheid.”

Jan Essenburg

VRIENDELIJK De Houtwalgarage is sinds 2011 in gebruik. De voorziening beschikt over 450 parkeerplaatsen, laadmogelijkheden voor elektrische auto’s, speciale plekken voor minder-validen en vrouwvriendelijke parkeerplaatsen. Michel legt uit: “Die plekken zijn zo dicht mogelijk bij het trappenhuis en bieden extra ruimte om comfortabel een baby of peuter naar een kinderwagen of buggy te verplaatsen. Bovendien liggen ze in het zicht van de beheerdersloge.” De toiletten van de Houtwalgarage zijn ook toegankelijk voor mensen met een pasje van de ‘Maag Lever Darm Stichting’. Ook als zij geen gebruik maken van de parkeervoor­ ziening. INTERNATIONALE PRIJS In 2015 werd de Harderwijkse parkeervoorziening bekroond met ‘The European Parking Award’. Het publiek is naast de fraaie vormgeving ook enthousiast

over de vele extra’s, zoals het gratis parkeren gedurende de eerste twee uren en de veiligheid die onder meer gegarandeerd wordt door vele toezichtcamera’s. GELEERD VAN TOPLOCATIES Teamleider Jan Essenburg van Stadstoezicht vertelt: “Voordat we deze garage gingen bouwen, hebben we in het hele land gekeken naar toplocaties. We wilden daar leren van wat er goed ging en minder goed ging. Van de knelpunten hebben we opgestoken dat we geen naden in het vloeroppervlak wilden hebben, vanwege het hobbeleffect en geen kunstverlichting. Maar vooral wel schuine parkeervlakken, zonder pilaren, die het gemakkelijker maken om in te sturen. Bovendien leerden we hoe belangrijk de sfeerwaardering is. Daarom hebben we een verstuivingsunit geïnstalleerd die continu zorgt voor een prettige lavendelgeur. Een goede laatste indruk achterlaten is heel belangrijk.”


Van Mossel Kia. Trotse hoofdsponsor van het Van Mossel Kia Dutch Open.

dan u verwacht Van Mossel biedt meer Van Mossel Kia Harderwijk Lorentzstraat 25, T. 0341 – 745 660 Daarnaast kunt u ons ook vinden in: - Amersfoort Maanlander 12 - Apeldoorn Oude Apeldoornseweg 40B - Hengelo Höltersweg 30 - Zwolle Oude Meppelerweg 2

T. 033 – 48 01 212 T. 055 - 36 82 840 T. 088 – 08 70 120 T. 088 - 08 70 160

Gem. brandstofverbruik: 4,2 - 6,8 l/100km, 23,8 - 14,7 km/l. CO2-uitstoot: 110- 155 g/km.

IN&OM 18

kia-vanmossel.nl


Ver­bouwing als statement. De vestiging van Van Mossel Kia aan de Lorentzstraat in Harderwijk is ingrijpend verbouwd. “Onze vaste klanten zijn - net zoals wij met onze medewerkers - enthousiast over het resultaat,” vertelt vestigingsdirecteur Maarten den Breems. “De algemene indruk is dat het pand groter is geworden. Dat is niet zo. We hebben wel de indeling dusdanig veranderd dat er veel meer openheid en ruimte is ontstaan.” Het autobedrijf werd ongeveer vijf jaar geleden Kia dealer. Vanaf 1 januari 2018 onder de vlag van Van Mossel Kia. Het pand stamt uit 1979. “De locatie is top,” zegt Bas Huijzer, commercieel/operationeel directeur voor de vestigingen in Amersfoort, Apeldoorn, Hengelo, Zwolle en Harderwijk, “maar zowel de buitenkant, als het interieur en de voorzieningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd.” ALLES OPNIEUW OPGEBOUWD Na ongeveer een jaar rekenen, schetsen en overleggen begonnen de bouwkundige werkzaamheden vorig jaar november. Nu, iets meer dan een half jaar later, oogt het pand als een splinternieuwe vestiging. Dat klopt volgens Maarten bijna helemaal, “want in feite is alleen het geraamte blijven staan. Het oude plafond en al het hout- en glaswerk zijn verwijderd. Inclusief de elektrische installaties. Daarna is alles opnieuw opge-

bouwd. Dat gebeurde in twee gedeeltes, zodat de zaak – met af en toe wat behelpen - open kon blijven.” TRANSPARANTIE Dankzij de nieuwe verlichting en het fraaie kleurgebruik straalt de showroom een warme sfeer uit. De kantoren die voorheen achterin de zaak waren gesitueerd, zijn nu opgenomen in het geheel en weerspiegelen met veel glaswerk de openheid en transparantie van het bedrijf. Het magazijn is kleiner geworden, omdat diverse onderdelen inmiddels binnen een dag geleverd kunnen worden. De stroomvoorziening is drastisch aangepast omdat een modern garagebedrijf andere elektriciteitsbehoeften heeft dan vroeger. De werkplaats is eveneens helemaal verbouwd. Die beschikt nu over vijf bruggen, met de mogelijkheid om nog een zesde te plaatsen. Alle wanden zijn betegeld en er ligt een nieuwe coatingvloer. Alle voorzieningen zijn gemoder-

niseerd en de lichtinval van buiten is verbeterd. STATEMENT Maarten den Breems noemt het ook buitengewoon prettig dat het pand nu optimaal is geïsoleerd en voorzien van o.a. airconditioning. “Voorheen was het in elk seizoen een hele klus om de temperatuur aangenaam te houden. De strijd tegen de kou en de warmte is nu voorbij. Dat is comfortabel voor onze klanten en onze medewerkers. En het scheelt uiteraard ook in de energiekosten.” “De verbouwing van dit veertigjarige pand was hard nodig, maar hiermee geven we ook een duidelijk statement af,” benadrukt Bas Huijzer. “We willen hier tot in lengte van jaren gevestigd blijven.” VAN MOSSEL KIA Lorentzstraat 25, Harderwijk (0341) 74 56 60 www.vanmossel.nl/kia

“Het pand oogt als een splinternieuwe vestiging.”

IN&OM 19


WANTED AFWASSERS & COLLEGA’S IN DE BEDIENING Ben jij flexibel, weet je van aanpakken en vind je het leuk om met gasten om te gaan? Werk je graag in teamverband en ben je klantgericht? Dan zijn we op zoek naar jou! We verwachten van jou: • Een representatief en spontaan voorkomen; • Dat je minimaal 15 jaar bent (afwassers); • Dat je minimaal 17 jaar bent (bediening); • Enthousiasme en motivatie; • Dat je makkelijk in de omgang en klantgericht bent. Soort dienstverband: deeltijd. Enige horeca ervaring is gewenst, maar belangrijker vinden wij dat je open staat om nieuwe dingen te leren! Neem contact op met Edwin, info@tennessee.nl of 0341-430458.

Oranjelaan 15, 3843 AA Harderwijk telefoon 0341-430458, www.tennessee.nl IN&OM 20


Sloepenverhuur Harderwijk Tegen de rand van Harderwijk ligt in de Harderhaven B&B Bootverhuur. Hier huurt u tegen betaalbare prijs mooie verzorgde sloepen voor 2 t/m 12 personen. Geniet samen met uw gezelschap van het Wolderwijd of Veluwemeer. Bezoek een van de vele eilandjes of vaar naar Zeewolde, Elburg en natuurlijk mag de boulevard van Harderwijk niet ontbreken. Kies uit een van de mooie sloepen. Kijk voor meer informatie op onze site: bb-bootverhuur.nl

en! Ook voor bedrijv

Heerlijk sloep arrangement - 2 uur varen - Stadswandeling - Borrel arrangement

Vanaf € 27,50 p.p.

Oudhuijzer 570 - 3 uur varen - inclusief branstof - maximaal 7 personen

Vanaf € 80,00

Rivercruiser - 3 uur varen - inclusief brandstof - maximaal 12 personen

Vanaf € 115,00

Polovalk - 4 uur - maximaal 5 personen

Vanaf € 65,00

N-joy het water

bb-bootverhuur.nl

+31 341 - 700244


13 JULI - PUT ON YOUR DANCING SHOES Het Foute Uur powered by QMusic / Boston Teaparty 20 JULI - FEEST OP HET PLEIN Die Verruckte Stunden powered by Radio 538 / Lijn 7 27 JULI - THE PARTY MASHUP Popgunn / DJ Crew on Tour 3 AUGUSTUS - LETS FIRE IT UP! Daredevils / Buren van de brandweer / Lanterfantje 10 AUGUSTUS - HOLLANDS GLORIE Tino Martin & Friends 17 AUGUSTUS - TOP 2000 LIVE Starstruck / Radio Rave 31 AUGUSTUS - SHANTYKOREN MOSSELFESTIVAL

Markt - Harderwijk

www.harderwijklive.nl


Laat de zomer maar komen! HEERLIJK HARDERWIJK IS KLAAR VOOR EEN BRUISENDE ZOMER. De afgelopen weekenden hebben we alvast een voorproefje gehad. De havens lagen vol, de terrassen in de stad werden goed bezocht en het was weer gezellig druk in de winkelstraten. Harderwijk Leeft! TOERISTISCH INFORMATIE PUNT (TIP) Sinds medio mei kunnen bezoeker terecht bij het Toeristisch informatie punt aan de Markt. Op deze tijdelijke locatie verstrekt Heerlijk Harderwijk toeristische informatie zoals b.v. stadplattegronden, brochures, fiets- en wandelkaarten. Maar ook voor de Heerlijk Harderwijk merchandise kun je hier terecht. Naast de inmiddels bekende Heerlijk Harderwijk Hoodie verkopen we hier ook polo’s, koelkastmagneten, ansichtkaarten, petten en tassen. Dus loop snel een keer binnen voor een leuke Harderwijk gadget. De TIP kent in het seizoen ruime openingstijden en is ook op zon- en feestdagen geopend. Zodra de verbouwing van het Oude Stadhuis is afgerond krijgt de TIP een prominente plek in de prachtige hal.

leuk om te weten, onze stadsgidsen hebben de sleutels van alle historische panden, dus je komt overal. En ben je geĂŻnteresseerd in cultuur, bezoek dan een van de musea in Harderwijk. In het stadmuseum lees je alles over de stadsgeschiedenis en geniet je van spraakmakende exposities. In het Marius van Dokkum Museum in het eeuwenoude Hortuspark maak je kennis met het humoristische werk van deze nog levende schilder. Na alle indrukken struin je nog even heerlijk langs de gezellige winkels in de binnenstad. Sluit je 'Hanzezondag' af met een verfrissend drankje en een hapje op een van de vele terrassen op de Markt of aan de nieuwe boulevard, er is keuze genoeg. En wil je blijven eten? Geen probleem, we zijn niet voor niets de 'Culinaire Hanzestad aan het Veluwemeer!'. UITKALENDER Het is mooi om te zien dat de UitKalender voor de komende maanden goed gevuld is. Staat jouw evenement er niet bij? Meld het dan snel aan via www.heerlijkharderwijk.nl.

HANZEZONDAG Elke eerste zondag van de maand is het 'Hanzezondag' in de stad. Kom ook genieten van historie, cultuur en de gezellige binnenstad. Op de Markt bij de TIP start de stadwandeling. Onder leiding van een ervaren gids ontdek je de pareltjes van de stad. En IN&OM 23


todo. IN&OM HARDERWIJK

STADSWANDELING IEDERE DAG 14.00 UUR 4

PODIUMSPEKTAKEL

6

BOERENMARKT HIERDEN

7

HANZEZONDAG

7

STRUINEN IN DE TUINEN

T/M 6 JULI

JULI

JULI

JULI

13 - 20 EN 27 JULI

20 EN 21 JULI

26 JULI, 2 - 9 EN 16 AUG 3 -10 EN 17 AUG

DONDERDAG 4 JULI T/M ZAT 6 JULI

KLOOSTERPLEIN

ZATERDAG 6 JULI

HIERDEN

ZONDAG 7 JULI

BINNENSTAD

ZONDAG 7 JULI

HARDERWIJK/HIERDEN

HARDERWIJK LIVE

ZATERDAG 13 - 20 EN 27 JULI

MARKT

BOULEVARD IBIZA MARKT

ZATERDAG 20 & ZONDAG 21 JULI

BOULEVARD

BOULEVARD BRADERIE/ZOMERMARKT

VRIJDAG 26 JULI, 2 - 9 EN 16 AUG.

BOULEVARD

HARDERWIJK LIVE

ZATERDAG 3 -10 EN 17 AUGUSTUS

MARKT

4

HANZEZONDAG

7

VELUWADE HIERDEN

AUGUSTUS

T/M 10 AUG

ZONDAG 4 AUGUSTUS

BINNENSTAD

26

TENT EVANGELISATIEWEEK

31

SHANTY & SEASONG FESTIVAL

T/M 30 AUG

AUGUSTUS

MA 26 T/M VR 30 AUGUSTUS

KERKPLEIN

7

UIT HARDERWIJK

8

WATERFRONTTOUR

SEPTEMBER

SEPTEMBER

CULTUURKUST

ZONDAG 8 SEPTEMBER

HARDERWIJK & OMGEVING

OPEN MONUMENTENDAG

14

BLIJE BIETJES

EN 15 SEPT

1 MEI TOT 15 SEPT WOENSDAG EN VRIJDAG 13.30 - 16.30 UUR

BINNENSTAD

14

EN 15 SEPT

VISCHPOORT

ZONDAG 1 SEPTEMBER

ZATERDAG 7 SEPTEMBER

ZA 14 & ZO 15 SEPTEMBER

HARDERWIJK/HIERDEN

ZA 14 & ZO 15 SEPTEMBER

PLANTAGEPARK

IEDERE DAG 14.00 UUR, START HOTEL BAARS MELD JE AAN VOOR 13.00 UUR 06 - 23491156 MAANDEN JULI EN AUGUSTUS: WOENSDAG T/M ZATERDAG 12.00 TOT 17.00

MARKT

HANZEZONDAG

STADSWANDELING MOLEN DE HOOP

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

1

SEPTEMBER

IEDERE DAG

ELKE WEEK

DI T/M ZO

MA T/M ZAT

ELKE ZAT

STADSMUSEUM HARDERWIJK

DI T/M ZA 10.00 - 17.00 UUR ZONDAG 12.00 - 17.00 UUR

MARIUS VAN DOKKUM MUSEUM

DINSDAG T/M ZATERDAG 10.00 - 17.00 UUR ZONDAG 12.00 - 17.00 UUR

PALINGMUSEUM

MAANDAG T/M ZATERDAG 10.00 - 18.00 UUR ZONDAG GESLOTEN

WEEKMARKT

ELKE ZATERDAG VAN 8.30 - 13.30 UUR

OP HET KLOOSTERPLEIN

WO 7 T/M ZA 10 AUGUSTUS

F.C. HIERDEN

KIJK VOOR ALLE DETAILS OP: WWW.HEERLIJKHARDERWIJK.NL

IN&OM verschijnt 4x per jaar huis aan huis in Harderwijk, Hierden, Ermelo, Staverden, Leuvenum, Speuld, Nunspeet (centrum), Hulshorst, Vierhouten en heeft een bereik van ruim 120.000 personen. Tevens ligt het magazine op ruim 250 prominente leestafels in de regio. // Voor de volgende editie zijn wij op zoek naar mooie, actieve bedrijven met inhoudelijke verhalen die zich willen presenteren // Uitgever, eindredactie, concept & verkoop BOLD projecten, Marcel Schipper (06) 53 15 98 15, Bianca Wassink (06) 216 77 989, www.boldprojecten.nl // Teksten Toon van der Stappen // Fotografie Lady Youthful, Hans Dekker en eigen fotografie. Cover: Doran Cruijsen // De inhoud is met zorg samengesteld en uit betrouwbare bron afkomstig. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van BOLD.

Profile for IN&OM Magazine

IN&OM JULI 2019 - Nr 46  

IN&OM JULI 2019 - Nr 46  

Advertisement