Page 1

Lalaland! LUTTEKE TRIPEL, DE NIEUWSTE SMAAK

KIES JE GEMEENTERAAD

STIJKEL EN DE ROZE BRIL

dierenopvangcentrum de ark

beleven / genieten / wonen / werken / ondernemen

HULSHORST & VIERHOUTEN • NUNSPEET (CENTRUM) • ERMELO • HIERDEN JAARGANG 10 / NUMMER 41 / APRIL 2018 / PRIJS € 6,95 / HARDERWIJK

een goed nieuw thuis voor 900 dieren per jaar

STAVERDEN

LEUVENUM

SPEULD

HARDERWIJK


Bert Franken verrast

Wonen waar je van houdt

Keukens, badkamers en meer... Jouw huis. Jouw stijl. Laat je voor je hele huis inspireren door de creatieve ideeĂŤn van Bert Franken, van keuken en badkamer tot woon- en slaapkamers. Van ontwerp tot realisatie met uitsluitend exclusieve topmerken, designverlichting, sfeervolle haarden en mooie wand- en raambekleding. Breng vorm en functie in harmonie met jouw woonwensen. Bel voor een verrassende afspraak en vrijblijvend bezoek aan ons inspiratiehuis (0341) 433 092.

Bert Franken Design, Paasloweg 12, 3849 RV Harderwijk/Hierden Telefoon (0341) 433 092 - bertfranken.nl - info@bertfranken.nl


inhoud Magazine IN&OM heeft vanaf nu een nieuwe vormgeving!

ende Een oude bek sje. in een nieuw ja

wonen 5

DE ARK: EEN THUIS VOOR DIEREN

6

SOCIALE SAMENHANG

11

EEN HUIS BINNEN 2,5 JAAR, DA’S ANDERE KOEK

Met veel plezier maken wij al jaren het magazine IN&OM. Ook in dit tiende jubileumjaar blijven we ernaar streven een mooie mix van tijdloze informatie, herkenbare onderwerpen, prachtige foto’s, bijzondere mensen, bedrijven, instellingen en items aan te bieden. Wij hopen dat u aangenaam verrast bent met dit eerste vernieuwde nummer van 2018.

ENJOY!

genieten 15

 PEELMAN SPOT: FOOD IS DE S NIEUWE FASHION

19

 OOR MEILING KUN JE D ‘ZO IN JE NIEUWE HUIS’

16

 ONEN IN WATERFRONT: W DROMEN WORDEN WERKELIJKHEID

beleven

ondernemen

9

VEEL KEUZE BIJ GEMEENTERAADSVERKIEZING

12

 PEN HUIZEN DAG IN EEN O OVERSPANNEN MARKT

20

LALALAND

19

AL 15 JAAR VAN DEN BERG GLAS

21

EEN HEERLIJKE ZOMER

23

BERT FRANKEN VERRAST

24

 O DO: WAT KUN JE GAAN T DOEN DE KOMENDE TIJD? IN&OM 3


Al 20 jaar lang het adres voor de betere tuinaanleg

Overveld 5B, Harderwijk, tel. 0341 42 30 48 info@steengoed.info, www.steengoedvoorbuiten.nl


Een thuis voor dieren.

“Naast een dierenasiel zijn wij ook het grootste pension voor honden en katten in de regio”

DIERENOPVANGCENTRUM DE ARK Leuvenumseweg 70 Harderwijk (0341) 416127

Per jaar vangen wij, als Dieren­ opvangcentrum De Ark, zo’n 900 dakloze honden en katten op in ons asiel. Daarnaast kunnen wij in ons pension opvang bieden aan meer dan 200 honden en 90 katten. Alle dieren worden 24 uur per dag, 7 dagen per week liefdevol verzorgd door onze hardwerkende, betrokken en deskundige medewerkers en vrijwilligers. ASIEL Zwerfdieren, dieren die zijn achtergelaten of dieren waarvan mensen afstand hebben gedaan, omdat zij er niet meer voor konden zorgen, worden opgevangen in ons asiel. De meeste dieren die door ons worden opgevangen, zijn zwerfdieren die door Stichting Amivedi of de Dierenambulance bij ons worden gebracht. Alle dieren worden bij binnenkomst in ons asiel onderzocht, ingeënt, ontwormd en ontvlooid. Zieke dieren krijgen de medische zorg die zij nodig hebben van onze dierenarts. Zo zijn al onze asieldieren gezond en klaar voor een nieuw thuis. Uiteraard zou ons werk niet mogelijk zijn zonder alle donateurs die ons een warm hart toedragen! …MEER DAN EEN DIERENASIEL Naast een dierenasiel zijn wij ook het grootste pension voor honden en katten in de regio. Honden en katten kunnen in ons recent verbouwde pension terecht voor zowel dagopvang, als voor een langere periode. Honden kunnen bij ons alleen in een kennel of met twee of meer worden ondergebracht. Elke dag gaan honden bij ons meerdere malen naar één van onze speelweides. Katten worden bij ons opgevangen in een grote huiskamer, die uiteraard volledig “catproof” is ingericht, met zowel een riant binnen als buitenverblijf. Onze dagopvang is met ruime openingstijden

van 7.00u tot 19.00u dé - betaalbare - oplossing voor huisdierbezitters die overdag niet thuis kunnen zijn voor hun hond of kat. Aan het einde van de dag haalt de baas een tevreden en blij dier op.

“Een goed thuis voor 900 dieren per jaar” Kortom, moet u overdag werken of gaat u er een dagje op uit en wilt u uw hond of kat liever niet alleen thuis laten? Of gaat u op vakantie en kunt u uw hond of kat niet meenemen? Wij vangen uw hond of kat op voor een dag in onze dagopvang of voor langere tijd in ons pension. Bij Dierenopvangcentrum De Ark zijn uw huisdieren in goede handen! Kijk voor de openingstijden en meer informatie op onze website www.dierencentrumdeark.nl.

IN&OM 5


Sociale samenhang.

“We willen voorkomen dat de inwoners van het éne loket naar het andere moeten.”


Nadja Renkema is de nieuwe directeur van de eveneens nieuwe afdeling Domein Sociaal van de samenwerkende gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Achter de benaming Domein Sociaal schuilt een aanzienlijke wijziging van de organisatie van gemeentelijke dienstverlening en dat vereist allereerst een heldere uitleg. Alle gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet. Het komt vaak voor dat inwoners te maken hebben met, of een beroep doen op meerdere regelingen. De Participatiewet omvat onder meer de bijstandsuitkering en de ondersteuning aan mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning regelt hulp voor mensen die nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen en onder de Jeugdwet valt de zorg voor jongeren met een beperking. Tot de taken behoren ook de handhaving van de leerplicht, het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten, passend (speciaal) onderwijs, bijzondere bijstand, regelingen voor minima en schuldhulpverlening. EIGEN GEMEENTEHUIS Vanwege deze samenhang heeft de landelijke overheid besloten dat de gemeenten deze taken moeten bundelen. In het hele land zijn daarom de afdelingen Domein Sociaal opgericht. Harderwijk, Zeewolde en Ermelo werken hierin samen onder de naam ‘Meerinzicht’. Die naam is voor de inwoners verder niet van belang, omdat iedereen die ondersteuning nodig heeft gewoon bij het eigen gemeentehuis een aanvraag kan doen. EÉN VOORDEUR “We willen voorkomen dat inwoners van het ene loket naar het andere loket moeten met hun vragen over ondersteuning,” zegt Nadja Renkema. “We gaan uit van de gedachte van één gezin, één plan. Oftewel één voordeur naar alle dienstverlening die de gemeente kan bieden.” ZELFREDZAAMHEID Ze benadrukt dat met alle regelingen een beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners zelf. “Dat is een andere benadering dan in het verleden. De uitvoering van de wetten is bedoeld om te helpen bij de zelfredzaamheid van mensen. Zij houden zelf de regie over hun eigen bestaan, eventueel met de hulp van hun eigen netwerk van familie, vrienden en buren.

De achterliggende gedachte is dat iedereen meedoet aan de samenleving. Waar nodig kan men een beroep doen op de gemeente.” BETROKKEN De bedoeling is dat mensen met onder­ steuningsvragen op termijn bij hun gemeente te maken krijgen met één klantmanager voor alle vragen. “Zover zijn we nog niet,” stelt Nadja Renkema. “Eerlijk is eerlijk, deze veranderingsoperatie gaat ook gepaard met forse bezuinigingen. Maar al onze medewerkers zijn betrokken bij de doelgroep en zij willen ook niet dat inwoners die ondersteuning nodig hebben steeds hetzelfde verhaal moeten vertellen en telkens opnieuw soortgelijke formulieren in moeten vullen.”

“Al onze medewerkers zijn betrokken met de doelgroep.” kema Nadja Ren

directeur Domein Sociaal

TEVREDENHEIDSONDERZOEK De nieuwe directeur was eerder betrokken bij een soortgelijk veranderingstraject in Alphen aan den Rijn en ze was leidinggevende bij Proson in Ermelo. Het is haar drijfveer om mensen die het minder goed getroffen hebben kansen te bieden. “Iedereen heeft talenten. Onze samenleving is er misschien op ingericht dat mensen met minder kansen minder mogelijkheden hebben om mee te doen. Daar verzet ik me tegen. Het gaat erom wat iemand wél kan in plaats van wat iemand niet kan. En als uitvoeringsorganisatie moeten we in de spiegel durven te kijken. Ik ben een voorstander van scoren op resultaat. Als over een jaar bij een klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat we het verschil hebben kunnen maken ten voordele van de mensen waarvoor we dit werk doen, dan weet ik dat we op de goede weg zijn.”

IN&OM 7


Voor de bloei van de stad

We zetten ons in 2018-2022 onder andere in voor: De ChristenUnie zorgt voor een samenleving met respect voor elkaar, waarin iedereen meetelt en meedoet. De ChristenUnie zet in op groen, duurzaamheid en een klimaatbestendig Harderwijk en Hierden. De ChristenUnie staat voor een goede bereikbaarheid van Harderwijk en voor vermindering van overlast van geluid en fijnstof van de A28. Het bouwen van woningen naar behoefte.

We hebben in 2014-2018 bereikt: Verbetering van financiële positie van de gemeente. Ontwikkeling nieuwe station en stationsomgeving. Ontwikkeling en realisatie Waterfront. Verbetering van de verkeersveiligheid in Harderwijk en Hierden. Benieuwd naar nog meer CU standpunten en successen? https://harderwijk.christenunie.nl

Christianne van der Wal Dat is gewoon een kwestie van doen! Ik ben enorm dankbaar dat ik 4 kinderen heb mogen krijgen, zij geven mij elke dag zoveel voldoening. Ze zijn samen met mijn man het allerbelangrijkste in mijn leven. Het voorzitterschap van de VVD is een vrijwilligersbaan, dat doe ik erbij. Een prachtige combinatie met mijn wethouderschap in Harderwijk. Ik wil dat ook graag de komende jaren blijven doen! Yes! We hebben veel geïnvesteerd in sport. Zo wordt sportcomplex Groot Sypel nu verbouwd. Maar ook in marketing om Harderwijk op de kaart te zetten, denk aan Heerlijk Harderwijk en de Hanze. Laat die bezoekers en toeristen maar komen! Belangrijk is ook een goed ondernemersklimaat, voor een bruisende binnenstad en sterke bedrijventerreinen. Gelukkig wel! Ik maak me ook wel eens zorgen, dat bijvoorbeeld Harderwijk de boot mist, als de winkels op zondag gesloten blijven. Of over de veiligheid in onze wijken. 100% veilig bestaat niet, maar we moeten er wel alles aan doen. Zoals bijvoorbeeld het mobiele cameratoezicht tegen auto-inbraken. Zorgen los je niet op met onderzoeken en dikke rapporten schrijven. Je moet er echt wat aan doen, en dat natuurlijk op een positieve manier! Daar zijn we met het hele VVD-team heel erg hard voor aan het werk! Dan ga ik mij inzetten voor de mensen hier. Zodat iedereen kan wonen in een prettige wijk, waar het veilig is, je snel de stad in- en uitrijdt en kunt genieten van onze bruisende binnenstad, prachtige bossen en het water. Positief en met opgestroopte mouwen voor onze inwoners aan de slag. Want er is niets zo eervol om samen met inwoners iedere dag te werken aan het nog mooier maken van onze stad!

© Buro Appels & Peren


Veel keuze. Op woensdag 21 maart 2018 beslist u over de samenstelling van de gemeenteraad. In Harderwijk doen maar liefst elf partijen mee in de strijd om de 29 raadszetels. In de huidige raad zijn ChristenUnie en CDA de grootste partijen met elk zes zetels. Harderwijk Anders en VVD zijn vertegenwoordigd met elk vier zetels. De PvdA heeft er drie, net zoals Gemeentebelang, en D66 heeft twee volksvertegenwoordigers. Al deze partijen doen opnieuw mee aan de verkiezingen. VIER NIEUWE PARTIJEN Nieuw is de deelname van Wij Harderwijk/ Hierden. De partij vindt dat er beter moet worden geluisterd naar de inwoners. De SGP leverde in het verleden gemeenteraadsleden, de laatste jaren niet meer. Nu doet deze partij opnieuw een poging om één of meerdere zetels te behalen. GroenLinks streeft voor het eerst naar raadszetels en belooft een scherpe inzet op de thema’s duurzaamheid

en sociaal beleid. Opvallend is de deelname van Joop van der Veere met een eigen lijst. Van der Veere was raadslid voor Gemeentebelang, maar moest afscheid nemen van die partij omdat hij voorstander is van koopzondagen. BELANGRIJKE ONDERWERPEN Naast de invoering van koopzondagen (of niet), krijgt de raad de komende vier jaar te maken met andere belangrijke onderwerpen, zoals de organisatie van cultuur in de stad, de verdere ontwikkelingen van het Waterfront, het terugdringen van armoede, het bruisender maken van de binnenstad, verkeersveiligheid en een beter toegankelijke woningmarkt. HOOGSTE ORGAAN Na de verkiezingen volgen de gesprekken over de samenstelling van de coalitie. Oftewel welke partijen gaan samenwerken in het college van burgemeester en wethouders. Meestal, maar niet per definitie, wordt de coalitie gevormd door de partijen met de

VVD? Gemeentebelang Harderwijk/Hierden? Wij Harderwijk/Hierden? PvdA? ChristenUnie?

D66?

meeste zetels. Het belangrijkste is dat de coalitie een meerderheid vormt in de raad en de partijen het eens zijn over de grootste thema’s. Het college vormt het dagelijks bestuur van de gemeente. De raad - als hoogste orgaan - beslist of plannen van de gemeente doorgaan en controleert of de burgemeester en de wethouders hun werk goed doen. RAADSAGENDA Hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid voor de komende periode wordt vastgelegd in het coalitieakkoord. Alle raadsleden doen mee aan het opstellen van de zogeheten ‘Strategische Raadsagenda’. Dit is een lijst met onderwerpen die de raad tot en met 2022 in ieder geval aanpakt.

Meestal, maar niet per definitie, wordt de coalitie gevormd door de partijen met de meeste zetels. Alle raadsleden doen mee aan het opstellen van de zogeheten ‘Strategische Raadsagenda’. Dit is een lijst met onderwerpen die de raad tot en met 2022 in ieder geval aanpakt.

CDA? GroenLinks?

SGP? Harderwijk Anders? Joop van der Veere?

IN&OM 9


15 jaar Van den Berg Glas Een veelzijdige glasleverancier

Zo mogen we Van den Berg Glas uit Harderwijk zeker wel noemen. Met een uitgebreid diensten- en productenpakket leveren én zetten zij onder andere HR++ glas, isolatieglas en enkelglas (ook wel floatglas).

FASCINEREND GLAS “Glas is echt een fascinerend product. Het zorgt niet alleen voor een lichte en goed geïsoleerde ruimte, het geeft ook sfeer en is vaak genoeg decoratief.” Het toepassen van glas in interieur, op maat gemaakte douchedeuren, keukenachterwanden, schuif- en draaideuren en glazen tafelbladen is Van den Berg Glas dan ook niet vreemd. Ook voor beglazing van balustrades en terrasoverkappingen draaien zij hun hand niet om.

Zo in je nieuwe huis.

IN&OM 10

ZAKELIJK GLAS Niet alleen de particulier kan bij Van den Berg Glas terecht. Ook ZZP-ers, schilders en aannemers kunnen met gemak glasbestellingen plaatsen. “Of het nu voor grotere projecten is of slechts voor één enkele ruit, we geven graag advies en zorgen voor een mooi product.” Het is dan ook zo helder als glas dat je voor elke glastoepassing bij Van den Berg Glas terecht kan. Ze staan met enthousiasme en vakkundig advies voor je klaar.

VAN DEN BERG GLAS Galvanistraat 22, Harderwijk (0341) 454 476 info@vandenbergglas.nl www.vandenbergglas.nl

HET TOTAALPLAATJE PAST BIJ ONZE IDEEËN, WENSEN EN BUDGET! Jose (26 jaar) uit Putten vertelt ons: “Naar aanleiding van de workshop ‘Kleur je interieur’ die ik bij ‘Zo in je nieuwe huis’ heb gevolgd, ben ik naar de winkel gegaan om verder advies te vragen. Aan de hand van het moodboard zijn we gestart met het bepalen van de vloeren en de kleuren in de woning. Stap voor stap zijn we verder gaan kijken waardoor het steeds meer een geheel werd. Overal konden wij advies voor vragen, van de gordijnen tot aan de trapbekleding en van het vloerkleed tot aan de verf in de badkamer. Uiteindelijk is het totaalplaatje passend bij onze ideeën, wensen en ons budget!” “Wij hebben de samenwerking als erg prettig ervaren, er was alle ruimte om onze ideeën en soms ook twijfels te bespreken. Er werd met ons meegedacht en kregen hierbij goed advies, waardoor we uiteindelijk de juiste keuzes hebben kunnen en durven maken! Wij zijn erg blij met het resultaat en willen de stylisten van ‘Zo in je nieuwe huis’ ook hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking.”

Wil jij ook ‘Zo in je nieuwe huis?’ ZO IN JE NIEUWE HUIS / MEILING Kerkstraat 90, Putten (0341) 369 009 winkel@meilingputten.nl www.zoinjenieuwehuis.nl


Klip en klaar, een huis binnen 2,5 jaar! Harderwijk Anders, da's andere koek

In ons heerlijke Harderwijk is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning zo’n acht jaar. Dat moet anders. In het programma van Harderwijk Anders staat dan ook klip en klaar: ‘Iedereen een huis binnen 2,5 jaar!’. Harderwijk Anders gaat daarvoor.

De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom. Harderwijk Anders denkt in oplossingen en van het gemeentebestuur verwachten wij hetzelfde.

Hoe gaan wij dit ambitieuze plan invullen? In de eerste plaats bouwen en nog eens bouwen. Maar niet zomaar bouwen. Harderwijk Anders gaat voor duurzaam bouwen. Iedereen kent al de slimme telefoon, tablet, TV en straks de echt slimme auto. Harderwijk Anders wil daar de slimme woning aan toevoegen. Aardgas de deur uit en elektra er in. Maar daar moeten wij nu al mee beginnen. En dat kan! Wat te denken van Professor Ad van Wijk. Deze energieprofessor vertelt ons dat: ‘Waterstof het nieuwe aardgas is’. Te gebruiken voor verwarming, rijden en gebruik in fabrieken. Met als restproduct geen CO2, maar zuiver water. En we kunnen gewoon gebruik blijven maken, met wat kleine aanpassingen, van onze bestaande gasinfrastructuur. Echt iets om over na te denken! VOOR ELK WAT WILS. Wist u trouwens dat Harderwijk Anders als enige partij in Harderwijk een heuse jongerenafdeling heeft? Harderwijk Anders JONG. En voor de senioren: Harderwijk Anders+. U ziet het voor elk wat wils!

“Wij gaan uit van mensen en niet van regels. We durven daarbij te kiezen voor minder voor de hand liggende oplossingen.” t. de toekoms in n e r te s Inve Da’s Harderwijk Anders

www.harderwijkanders.nl IN&OM 11


Openhuizen­ dag in een overspannen markt. STEL JE EENS VOOR... Je staat al op met dat ‘vandaag-gaan-we-huizen-kijken-gevoel’. Bij het ontbijt nog even doornemen welke panden er op het lijstje staan en in welke volgorde ze aan de beurt komen… EN DAN GAAT HET GEBEUREN! Overal word je even vriendelijk ontvangen. Al die verkopers hebben hun best gedaan om het huis showroom-klaar te maken. Allemaal weten ze je te vertellen met hoeveel plezier ze er gewoond hebben. En ook krijg je het idee dat er op zijn minst meer animo is. “Je bent écht niet de enige…” Niks mis mee, hoort er bij! MAAR DÁN… Dan kom je binnen in het huis van je dromen! Hoe is het mogelijk dat het allemaal zó bij je past: die plek, dat uitzicht, die ruimte en die afwerking, etc.

ZATERDAG 7 APRIL OPENHUIZENDAG


DE ROZE BRIL Je roze bril gaat steeds beter werken: alle plussen worden optimaal en die minnen vallen waarschijnlijk best mee… Bouwkundig? Ach, die verkopers zeggen dat het allemaal goed is… Financiering? Daar heb je een halfjaar geleden via internet wel eens naar gekeken. Leek best in orde te komen… De prijs? Het is toch hartstikke mooi? Ik heb altijd al zo’n badkamer willen hebben… Eigen huis verkopen? Joh, de markt is prima. De buren zeiden laatst nog dat we ons huis zó kwijt zijn… Juridisch? Da’s puur theorie! OPEENS WEET JE HET ZEKER Hier loopt het storm! Dit is een lot uit de loterij! Hier moet je snel bij zijn! En vóór je het weet doe je dingen waar je later spijt van krijgt. CODE ROOD Vandaar dat we die dag de hele dag beschikbaar zijn. Niet tot 15.00 uur, wanneer er niet meer bezichtigd kan worden, maar tot 18.00 uur. Zodat je direct na de bezichtiging bij ons terecht kunt.

een hoofd om mee te denken… een schouder om op te leunen… een betrouwbare deskundige met realiteitszin… een kantoor met bijna 50 jaar ervaring, in goede en slechte markten…

Om mee te denken, een eerste oordeel te geven, te adviseren hoe zo goed mogelijk te handelen en zo nodig advocaat van de duivel te spelen. Misschien ook gewoon om sterk voor je te onderhandelen. Inderdaad, omdat we daarvoor doorgeleerd hebben… Maar bovenal, omdat we mét jou willen dat het over een tijdje nog steeds leuk is!

tijkel Marieke S

Stijkel Uw Makelaars

STIJKEL UW MAKELAARS Voorste Wei 77, Harderwijk Telefoon (0341) 421514 info@stijkel.nl, www.stijkel.nl

IN&OM 13


Op zoek naar een nieuwe keuken? Van modern tot traditioneel! Wij verzorgen de montage en installatie van uw nieuwe keuken. En wat we doen, doen we zelf. Alles in ĂŠĂŠn hand; demonteren en afvoeren van uw oude keuken, het aanpassen van leidingwerk. Ook stuc-, tegel- en schilderwerk behoren tot de mogelijkheden. Kom kijken in onze nieuwe showroom en laat u verrassen! Wij denken graag met u mee!

Luttekepoortstraat 47a Harderwijk (t.o. parkeergarage de Houtwal) T 0341-754736 www.hrkeukentotaal.nl

Wij zijn op zoek naar:

Zelfstandig werkende kok vanaf 20 uur

Wanted

Eerste medewerker bediening vanaf 20 uur

Ben je een aanpakker, flexibel, makkelijk in de omgang, werk je graag in teamverband en ben je klantgericht?

Dan zijn we op zoek naar jou! Richt je sollicitatie aan Vincent via info@tennessee.nl of via tel 0341 - 430 458

Oranjelaan 15, 3843 AA Harderwijk telefoon 0341-430458, www.tennessee.nl


SPEELMAN SPOT Goed genoeg is tegenwoordig niet meer voldoende. Het is ‘the end of good enough’. Dit zien we ook terug bij food. Waar eerst fashion ons de meeste trends bracht, doet nu food dat. Food is de nieuwe fashion. Bij food draait het allemaal om het verhaal en de beleving. Storytelling zien we terug in de bereiding en presentatie. Koks die zelf de ingrediënten bereiden én halen. Wat we eten zien we terug op ons bord. De specerijen en ingrediënten worden op zijn mooist getoond. De eigenheid en het karakter zien we erin terug en vaak ook op het prachtigste servies. Maar ook de beleving is een feestje: we kunnen het zien, voelen, ruiken en natuurlijk proeven. Menu’s en restaurants gaan over de top. Zo komt bij de Boterlap in Harderwijk je gerecht in een glazen lift omhoog. Onze foodbeleving delen we dan ook graag met anderen en we instagrammen erop los. Visueel aantrekkelijk voedsel wordt instagrammable food!

alex speelman (creative director B&C International) spot over de gehele wereld de nieuwste trends en ontwikkelingen. Op deze plek deelt hij zijn ontdekkingen.

IN&OM 15


Dromen worden werkelijkheid. front r e t a W n i n Wone

Sandra en René Nijsse

De gevelsteen boven hun voordeur aan de Waterstadboulevard is een bonte verzameling van afbeeldingen. “Samen met onze dochter en zoon hebben we die steen gemaakt ter gelegenheid van ons dertigjarig huwelijk,” vertelt Sandra. “De bloem verwijst naar mijn oude beroep als bloembindster. De hamer staat erop omdat René gek is van klussen, de kattenpootjes mochten niet ontbreken omdat we altijd katten hebben gehad en het bootje spreekt in deze waterrijke omgeving voor zich.” Sandra werkte als bloembindster in Londen. Haar collega kreeg haar broer René op bezoek. Tussen Sandra en René klikte het meteen. Terug in Nederland ging ze met hem samenwonen in Den Bosch. Twee jaar later trouwden ze en vanwege zijn werk verhuisden ze naar Nijkerk en daarna naar de Flevoweg in Harderwijk. IN&OM 16

Nicole van Gijssel en Johnny Zweers

“Het Waterfront gaf de doorslag om in Harderwijk te blijven” Toen de kinderen uit huis waren, twijfelden ze erover om terug te gaan naar Brabant. Ze bleven in Harderwijk. René: “De plannen voor het Waterfront gaven de doorslag. Vier jaar geleden hadden we ons al ingeschreven voor een woning.” Sandra: “Toen we voor het eerst van de plannen hoorden, dachten we meteen dat dit wel een mooie plek zou zijn om oud te worden en volop te genieten. Nu wonen we hier echt.” René: “Ons favoriete plekje is de tot eetbar verbouwde keukentafel uit de vorige woning. Op heldere avonden kijken we van daaruit naar het prachtige schouwspel van de ondergaande zon.”

Het verhaal van Nicole en Johnny begint bijna zeven jaar geleden, toen ze elkaar leerden kennen bij de ABN AMRO Bank in Zwolle. Hij woonde in Deventer, zij in Harderwijk. Na een tijdje gingen ze in Deventer samenwonen. Maar Nicole kon daar slecht aarden. Ze besloot om in Harderwijk een appartement te huren. Afwisselend in beide Hanzesteden bleven ze samenwonen.

“Thuiskomen is echt een feestje” Johnny: “Naarmate ik Harderwijk beter leerde kennen, ging ik het hier steeds leuker vinden. Ik zei tegen Nicole dat ik best met haar een woning wilde kopen in Harderwijk, maar dan


Ook wonen in Waterfront?

Ben je geïnspireerd geraakt door deze verhalen en wil je ook wonen in Waterfront? Neem eens een kijkje op de website woneninwaterfront.nl. Er zijn op dit moment nog woningen te koop op het Noordereiland. Makelaar Reyer Schuurkamp van Brandt Makelaars informeert je graag over het aanbod. Brandt Makelaars, Verkeersweg 5, Harderwijk (0341) 416 426, brandtmakelaars.nl

Stieneke en Wout Drewes

wel in de binnenstad of in het Waterfront met een bootje voor de deur. Dat laatste idee werd een wensdroom.” Nicole: “Die droom werd zelfs groter toen we vorig jaar in Italië onze vakantie vierden. We huurden een kleine boot en maakten tochtjes over het Gardameer. We waren zo blij als kleine kinderen. We fantaseerden erover hoe geweldig het zou zijn om na een drukke werkdag thuis in je eigen bootje te stappen. Die droom is nu uitgekomen met ons nieuwe huis aan de Waterstadboulevard. Deze woning was ook mijn eerste keuze.” Johnny: Er valt veel licht naar binnen en het uitzicht is fantastisch. De omgeving is ook bijzonder met al die verschillende bouw­ vormen. Thuiskomen is echt een feestje. En dat feest is compleet als we in het voorjaar ons bootje kopen.”

Sinds een week of zes wonen ze met hun dochters Lise (twee jaar) en Suze (elf maanden) aan de Waterstadboulevard. De vorige woning van het gezin was een appartement dichtbij het centrum van Amersfoort. “De verschillen zijn aanzienlijk,” zegt Stieneke.

“Pluspunten voor de woning en de omgeving” “Daar hadden we twee slaapkamers, hier hebben we op de eerste verdieping drie kamers en op de zolder nog twee. De kinderen hebben nu allebei een eigen kamer. Een tuin is ook nieuw voor ons. En op zolder gaan we een werkkamer inrichten.”

Wout: “In Amersfoort had ik geen thuiswerk­ plek. Terwijl thuiswerken bij mijn baan als adviseur mobiliteit bij ingenieursbureau HaskoningDHV heel goed mogelijk is. Ook de woonomgeving heeft veel pluspunten. We voelen ons aangesproken door de gevarieerde bouwstijlen en de ligging aan het water en dichtbij de binnenstad. We vinden het bijvoorbeeld leuk om op zaterdag op de fiets of lopend naar de markt te gaan. Dit is een nieuwbouwwijk, maar met een open karakter en veel ruimte. In andere plaatsen zijn nieuwbouwwijken vaak compacter gebouwd.” Stieneke: “Ik ben opgegroeid in Harderwijk. Mijn vader en zus wonen hier en we hebben een sterke band. Dat maakt de terugkeer naar Harderwijk voor mij extra prettig. Na mijn middelbare schooltijd ging ik viool studeren aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht. Ik ben viooldocent bij de muziekschool van Amersfoort. Daar leerde ik ook Wout kennen. Hij speelt als liefhebberij hoorn. De muziek heeft ons samengebracht.”

Waterfront is een ontwikkeling van de TBI-bedrijven Koopmans en Synchroon, in samenwerking met Boskalis en de gemeente Harderwijk.

IN&OM 17


UW KLANTEN BEREIKEN MET EEN DIRECT MAILING? Dat is al mogelijk vanaf € 0,36 per klant!

Wij zijn Varenhof, specialisten in Direct Mail en personalisatie En wij weten het zeker; personalisatie werkt! Met een print mailing wordt uw doelgroep beter bereikt en blijft uw boodschap namelijk veel langer hangen. En het is vaak nog goedkoper ook. Uw mailing ligt bij uw klant al op de mat vanaf € 0,36 per kaart inclusief postzegel!

Direct Mail van A tot Z Folders, flyers etc. Controle op adressen Bespaar tot 40% op porti Loyaliteit verhogend

Het werkt heel simpel! Bij Varenhof beschikken we over hypermoderne, geavanceerde printers die uw mailing tegen lage prijzen kunnen printen en personaliseren. Daarnaast hebben we uitstekende afspraken met alle grote verspreiders om uw mailing tegen scherpe tarieven te kunnen versturen. Zo houdt u geld over in uw marketing-budget.

Wat kunnen we voor u betekenen? Bent u nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op met Remco de Reus of Nico de Haan. Zij kunnen u er alles over vertellen. Bel 0341 425 176 of stuur een e-mail naar: remco@varenhof.com of nico@varenhof.com Celsiusstraat 25, Harderwijk | www.varenhof.com | info@varenhof.com


t o p s ge BMA ONDERSTEUNT VVE’S

Hendrik Bindels, bestuurder VVE Nuwenspete in Nunspeet: “Wij hebben behoefte aan professionele advisering en ondersteuning voor de administratieve en de technische zaken waarmee wij te maken hebben. Na eerdere ervaringen met een grote landelijke beheersorganisatie, hebben wij gekozen voor een kleinschalige lokale beheerder: BMA Harderwijk. Naar volle tevredenheid. Wij verwachten onze relatie met BMA nog lang voort te zetten. Ondertussen kan ik gewoon doen waar ik het meest van hou: wandelen in de natuur.” Benieuwd wat BMA voor u kan betekenen? BMA Harderwijk, (0341) 434 535 of mail

TRENDY MODELABEL HAZE & FINN Laat u verrassen en inspireren door het nieuwe Belgische modelabel bij Smeepoort. Haze & Finn zijn authentieke namen van Huskeys. De collectie heeft een tijdloos design en is mooi in zijn eenvoud. De stoffen en materialen zijn van een hoge kwaliteit en supercomfortabel (stretch & easy iron). Dit merk met een unieke prijs-kwaliteitverhouding is vanaf nu verkrijgbaar bij Smeepoort Menswear, Donkerstraat 19 in Harderwijk www.smeepoortmenswear.nl

Vaar abonnement

Een vaar abonnement is dé manier om zo nu en dan te varen. U vaart in één van onze ‘vaarbewijs vrije sloepen’. Een ruime sloep met buitenboord motor, heerlijke kussens en een ruime kuip! Uiteraard met 12V aansluiting. Er zijn zowel privé als zakelijke abonnementen mogelijk. Nu ook voor zeilliefhebbers mogelijkheden. B&B Bootverhuur (0341) 700 244 of kijk op www.bb-bootverhuur.nl

UW TOTAALPROJECT IN ÉÉN Caan Installatie & Afbouw

info@bma-advies.nl

EEN NIEUWE SMAAK HARDERWIJKS BIER: DE LUTTEKE TRIPEL

Nu in de horeca en bij Egbert van de Vegt verkrijgbaar. Lutteke Tripel 8,5%, de derde smaak Poortenbier van Het Brouwhuys uit Harderwijk. Vol en diep van smaak, het bier kent een zoete toon met een herkenbaar bittertje! www.hetbrouwhuys.nl

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoekt u een oplossing? Dan bent u bij Caan Installatie & Afbouw aan het juiste adres! Zij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cv-onderhoud, water gas&afvoer, elektra en groene energiebronnen. www.caaninstallatie.nl

Viegers Boek MET VAKMANSCHAP

In dit kunstboek staat de schilder Ben Viegers (Den Haag 1886 Nunspeet 1947) centraal. Viegers maakte impressionistische schilderijen van stadsgezichten, landelijke taferelen, waterpartijen, portretten en stillevens. Het geeft een representatief beeld van zijn werk en leven. Bestel via www.boldart.nl voor € 29,95 + verzendkosten

IN EEN MAATPAK

Laat u verrassen uit de keuze van meer dan 250 stoffen. U kiest uw eigen interieur en design van het pak of jasje (voeringen, stiksels, knopen, model etc.) Zij nemen de tijd voor uw persoonlijke aandacht en wensen, en verwelkomen u graag in de winkel. Voor meer informatie of bel voor een afspraak. Holtman Mannenmode, Markt 2, Harderwijk (0341) 414441

Ook in de GESPOT? Stuur een app naar (06) 53 15 98 15

IN&OM 19


W W W. L A L A L A N D - F E S T I VA L . N L


Heerlijke zomer in Harderwijk Harderwijk, culinaire Hanzestad aan het water Wat kijken we allemaal uit naar het voorjaar en de zomer. Harderwijk bruist de komende maanden. Voor waterliefhebbers is Harderwijk dit jaar the place to be. Waar elders in Nederland vaar je met je boot tot aan de historische binnenstad? In Harderwijk kan het vanaf dit seizoen. Naast de Vissershaven kunnen onze gasten dit jaar terecht in de Strandhaven en de Stadshaven. Het aantal ligplaatsen is enorm uitgebreid met ruim 1.000 meter nieuwe kadelengte. GENIET VAN DE GASTVRIJHEID Na het aanmeren loop je zo onze culinaire Hanzestad in. Want lekker eten dat kun je in Harderwijk. De binnenstad is sfeervol en gastvrij. Je vindt hier verrassende winkels, gezellige cafés, zonnige terrassen en uitstekende restaurants. Met twee sterrenrestaurants is Harderwijk het culinaire centrum van de Veluwe. Ook op het Stadsstrand - dat dankzij de ligging (pal op het zuiden) en gezelligheid inmiddels landelijke bekendheid geniet - is het in de zomer én winter zalig toeven.

EVENEMENTEN IN HEERLIJK HARDERWIJK Op 26 april vindt de officiële opening van de nieuwe boulevard plaats met een spetterend programma. Aansluitend vieren we Konings­ nacht en Koningsdag. In mei genieten we twee dagen van LaLaLand, het gratis festival op de Stille Wei. Begin juni vieren we de bekende Aaltjesdagen.

We komen elkaar vast en zeker ergens tegen in bruisend Harderwijk!

MUSEA IN DE STAD Op cultureel gebied heeft Harderwijk het nodige te bieden. Naast het Stadsmuseum openen dit jaar nog twee musea. Harderwijk krijgt een prachtig palingmuseum, gelegen aan de rand van de stad. En midden in het Hortuspark opent begin deze zomer het museum van Marius van Dokkum. HEERLIJK HARDERWIJK Heerlijk Harderwijk speelt een belangrijke rol bij de promotie van onze prachtige stad. Zowel offline als online doen wij er alles aan om de toerist te overtuigen van de veelzijdigheid van onze stad. Wil jij op de hoogte blijven van alles wat er in Heerlijk Harderwijk gebeurt, volg ons dan op Facebook en deel onze berichten zodat wij een steeds grotere groep liefhebbers naar Harderwijk trekken. www.facebook.com/HeerlijkHarderwijk/ IN&OM 21


Heeft u een kavel gekocht in Harderweide? Wij bieden u een unieke kans! Voor een relatie van ons zijn wij op zoek naar een kavel in Harderweide. Deze is bereid € 30.000 te betalen bovenop de aankoopprijs! U bent vrij om uw gekochte kavel door te verkopen.

Volledige goedkeuring gemeente Harderwijk

Geen anti-speculatiebeding

Reeds gemaakte kosten worden tot € 5.000 vergoed

Bel 088 088 5000 of mail naar hetgooi@vanbruggen.nl

Allround in Vastgoed Onderhoud!! Werkzaam voor: Architecten • gemeentes • particulieren • scholen • verenigingen van eigenaren • woningbouwverenigingen en zakelijke opdrachtgevers

0341 - 41 60 41 www.teunissenharderwijk.nl


Bert Franken voor het hele huis.

Bert Franken is een echte Harderwijker en komt als ontwerper van keukens met zijn team al meer dan 25 jaar bij mensen over de vloer. De showroom aan de Ir. Lelykade is jaren geleden verhuisd naar zijn inspiratiehuis aan de Paasloweg in Hierden en Bert Franken is zich gaan toeleggen op het ontwerpen en inrichten van de totale woning; van de sfeervolle leefkeuken tot de living, slaapkamers, wellness badkamers en meer.

“Bert Franken wil zijn klanten verrassen.” Er is altijd eerst een oriënterend gesprek, want Bert wil zich inleven in de mogelijkheden van de woning en de manier van wonen van de klant. Belangrijke vragen zijn dan of er kinderen in huis zijn? Of de klant van koken houdt en of er speciale hobby’s zijn, waarmee rekening gehouden moet worden? Kortom, Bert Franken wil zijn klanten verrassen met een op maat gemaakt voorstel. INSPIRATIE De creativiteit van Bert Franken geeft vaak een aanvullende kijk op de invalshoek van de klant, want het meest voor de hand liggende idee, is niet altijd het beste idee. Er zijn genoeg voorbeelden. “Een klant uit Harderwijk wilde de traditionele indeling van zijn woning veranderen en er een ’open keuken’ in laten maken. Dat leek op voorhand een logische wens, maar

wij bedachten een keuken met doorloopjes, waardoor er meer ruimte kwam voor de apparatuur en een betere indeling van de keuken. En passant hebben we de living en de hal in harmonie met de nieuwe keuken gebracht”, aldus Bert Franken. Het draait altijd om de juiste mix van vorm en functie, iedere opdracht is uniek. In het lommerrijke inspiratiehuis in Hierden worden de verrassende ideeën in alle rust gepresenteerd met stalen en een artist impression. Exclusieve opmerken zijn daarbij de basis voor jarenlang genieten. Het inspiratiehuis is open van maandag t/m zaterdag (afspraak gewenst).

Bert Franken Keukens sinds 1993 Nu in 2018: Bert Franken Design Woonontwerp en realisatie Vakkundig, gediplomeerd team Coördinatie door Bert Franken Realisatie door heel Nederland

BERT FRANKEN DESIGN Paasloweg 12 3849 RV Harderwijk/Hierden Telefoon (0341) 433 092 bertfranken.nl

IN&OM 23


todo

Turks Cultureel Festijn vrijdag 27 t/m zondag 29 april

IN EN OM HARDERWIJK

Harderwijk

Molendagen 2018 zaterdag 12 mei

07

T/M 10 JUN

23 JUN

25 MRT

20 APR

21 APR

26 APR

26 & 27 APR

29 APR

05 MEI

CULIHOPPEN ZONDAG 25 MAART Harderwijk

07 JUL

KONINGSSPELEN VRIJDAG 20 APRIL Harderwijk

07 JUL

OMLOOP VAN HIERDEN ZATERDAG 21 APRIL Hierden

LONGBOARDING HOUTWALGARAGE ZONDAG 29 APRIL Harderwijk DEMO KLASSIEKE WEGRACEMOTOREN ZATERDAG 5 MEI Harderwijk

MULTICULTI ZATERDAG 23 JUNI Harderwijk EIBERT DEN HERDER FESTIVAL ZATERDAG 7 JULI Harderwijk BOERENMARKT HIERDEN ZATERDAG 7 JULI Hierden

Harderwijk

OPENING WATERFRONT & BOULEVARD DONDERDAG 26 APRIL Harderwijk KONINGSNACHT & KONINGSDAG DONDERDAG 26 EN VRIJDAG 27 APRIL Harderwijk

AALTJESDAGEN / VISSERIJDAGEN DONDERDAG 7 T/M ZONDAG 10 JUNI Harderwijk

09

T/M 11 MEI

25 & 26 MEI

06 JUN

VISCHMARKT PAPIERTHEATER FESTIVAL WOENSDAG 9 T/M VRIJDAG 11 MEI Harderwijk

Rook & Roll festival zaterdag 12 & zondag 13 mei

LALALAND GRATIS FESTIVAL VRIJDAG 25 EN ZATERDAG 26 MEI Harderwijk PAREL VAN DE VELUWE WOENSDAG 6 JUNI Harderwijk

IN&OM verschijnt huis aan huis in Harderwijk, Hierden, Ermelo, Staverden, Leuvenum, Speuld, Nunspeet (centrum), Hulshorst, Vierhouten en bereikt zo ruim 120.000 lezers. Tevens ligt het magazine op ruim 250 prominente leestafels in de regio. // Voor de volgende editie zijn wij op zoek naar mooie, actieve bedrijven met inhoudelijke verhalen die zich willen presenteren // Uitgever, eindredactie, concept & verkoop BOLD projecten, Marcel Schipper (06) 53 15 98 15, Bianca Wassink (06) 216 77 989, www.boldprojecten.nl // Teksten Toon van der Stappen, Mariëlla Glastra // Fotografie Henk Merjenburgh // De inhoud is met zorg samengesteld en uit betrouwbare bron afkomstig. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van

IN&OM april 2018  
IN&OM april 2018  
Advertisement