Page 1

DEZIRE RENAULT / INSPIRASJON / INNSIKT / NYHETER 2011

PIA TJELTA:

”JEG ELSKER BILEN MIN!

PÅ FJELLTUR MED GRAND SCENIC ET SMART VALG VINN TUR TIL PARIS FOR HELE FAMILIEN! NOSTALGIE – RENAULT 4 ER 50 ÅR! GRØNN FREMTID MED RENAULT


14

INNHOLD

PIA TJELTA: – Å kjøre egen bil gir meg frihetsfølelse.

FJELLTUR / 04

KJÆRE LESER!

Vi drar til fjells med Grand Scénic

Det er med stor stolthet vi har laget dette kundemagasinet til deg. Siden starten i 1898 har innovasjon og livsglede stått i sentrum for Renaults utvikling, og dette har gitt resultater: I dag har Renault en ledende posisjon innen praktiske løsninger, sikkerhet og miljø. I magasinet finner du mye godt stoff som vil gi deg inspirasjon og innsikt – både om historien, hvor vi er i dag og hvor Renault er på vei videre. 2010 ble et godt år for Renault. Vi endte opp som det mest solgte varebilmerket og det nest mest solgte personbilmerket i Europa. Dette vitner om at Renault har stor suksess med mange av sine modeller, og vi sikter nå i tillegg mot målet om å bli den ledende produsenten av elektriske biler i 2015. Vi håper du vil være med oss på denne reisen mot en stadig sikrere fremtid med lavest mulig miljøpåvirkning. De siste to årene har Renault fornyet nesten hele sitt modellprogram. Er det en stund siden du har besøkt forhandleren? Da bør du definitivt ta turen innom oss, enten du vurderer ny bil eller bare ønsker å prøvekjøre en av de nye modellene. Jeg er sikker på at du, som jeg, vil glede deg over Renaults utvikling. Du kan også være trygg på at vi ivaretar alle de fleksible og smarte løsningene som er blitt en del av vårt varemerke. Håper du får en fantastisk vår og sommer både i og utenfor bilen.

SCENIC / 08

Bli bedre kjent med Scénic-familien

SATSER I NORGE / 10 Det smarte valget

NYTT & NYTTIG / 12 Malin fra Drammen vant ny bil!

PIA TJELTA / 14 – Bilen er mitt fristed

EURO NCAP / 16

08

Renault på stjernehimmelen

RENAULT I HALDEN / 20 Kundeoppfølging betyr alt

KONKURRANSE / 22 Vinn tur til Paris for hele familien!

Tom Arne Melbostad Administrerende direktør, RBI Norge AS

NOSTALGIE / 23 Trofast venn fyller 50

MILJØ / 24

Renault er en verdensledende pionér

DEZIRE

16

04

PÅ FJELLTUR MED GRAND SCENIC ET SMART VALG VINN TUR TIL PARIS FOR HELE FAMILIEN! NOSTALGIE – RENAULT 4 ER 50 ÅR! GRØNN FREMTID MED RENAULT

RENAULT / INSPIRASJON / INNSIKT / NYHETER 2011

PIA TJELTA:

”JEG ELSKER BILEN MIN!

02

RENAULT / DEZIRE 2011

UTGIVER RBI NORGE AS (RENAULT BIL IMPORT NORGE AS) POSTBOKS 6843, 0504 OSLO TELEFON: 23 37 61 00 E-POST: DEZIRE@RENAULT.NO WWW.RENAULT.NO

TEKST/FOTO/DESIGN/ PROSJEKTLEDELSE METRO BRANDING AS WWW.METRO.AS

ANSVARLIG REDAKTØR TOM ARNE MELBOSTAD

TRYKK ALLER TRYKK AS

REDAKTØR ROGER ANDERSEN

OPPLAG 70.000

FORSIDEFOTO PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

ØNSKER DU PRØVEKJØRING? SEND RENAULT TIL 2012 BESTILL GRATIS ABONNEMENT! SEND E-POST MED NAVN OG ADRESSE TIL DEZIRE@RENAULT.NO, SÅ FÅR DU RENAULT-MAGASINET DEZIRE GRATIS HJEM I POSTKASSEN! VI VIL GJERNE HA TILBAKEMELDINGER PÅ MAGASINET, OG GODE IDÉER TIL SAKER VI KAN SKRIVE OM! FØLG OSS PÅ FACEBOOK WWW.FACEBOOK.COM/RENAULT.NORGE

Praktiske og sikre elbiler er på vei.

23

Sikkerhetsburet beskytter deg hvis uhellet skulle være ute.


MED PLASS TIL MINE, DINE OG VÅRE

FEM BARN, TO VOKSNE OG EN BIL:

TIL FJELLS MED GRAND SCENIC

TEKST: TRUDE NERGAARD / FOTO: PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

– EN SUPER FAMILIEBIL SOM ER VELDIG BEHAGELIG Å KJØRE! FINN OG RANNHEID MOI FRA RAULAND HAR PRØVEKJØRT NYE RENAULT GRAND SCENIC PÅ FJELLTUR MED UNGENE.

2

1

3

5

Ragnhild og Finn Moi har bilen full av unger, og det er god plass til alle. Her på Vierli på Rauland med Hardangervidda innover i bakgrunnen.

4

KOLLISJONSPUTER

1 Grand Scénic

har seks kollisjonsputer.

04

RENAULT / DEZIRE 2011

EKSTRAUTSTYR

2 Kan leveres

med panoramaglasstak.

PRAKTISK

3 Gode plass-

forhold også i tredje seterad.

KJØREEGENSKAPER

4 Stabilt veigrep

ved vanskelige kjøreforhold.

SIKKERHET

5 5 stjerner i

Euro NCAP kollisjonstest.

05


MED PLASS TIL MINE, DINE OG VÅRE

GOD PLASS

– MAMMA, VIL DU SE PÅ TEGNINGEN MIN? Det var lurt med sånn tegnebord i baksetet, sier Kristense (9) mens de andre fire ungene diskuterer hvem som kan hoppe lengst på ski. Finn styrer Renaulten gjennom et storslått norsk fjellandskap – så heter den også Grand Scénic, bilen altså… – Den går veldig stille og ligger bra på veien, kommenterer Finn. Han jobber som skiinstruktør og altmuligmann på Vierli Alpinsenter, men han har også bakgrunn som bilmekaniker. Nå er han på jakt etter en ny bil til familien. Finn har ikke hatt Renault før, men han har flere venner som kjører denne modellen og er veldig fornøyde med både kjøreegenskaper, plass og komfort. DRØMMER OM SYVSETER – Vi som bor på landet er avhengig av mye kjøring, og vi har ofte barnas venner med i bilen, som i dag. Med en syvseter kan vi få med tre ekstra unger, og det er veldig praktisk. Vi har nylig kjøpt hytte i Kragerø, og når vi drar på ferie dit, vil ungene gjerne ha med seg en venn hver. Det går ikke med en femseter, sier Finn. Rannheid nikker. Hun er enig i at syvseter er lurt. Ellers er hun ikke i nærheten så interessert i bil som Finn: – Jeg er litt lei bilprat, innrømmer hun med et skrått smil bort på mannen bak rattet. – Finn kan alt om biler, og det ligger alltid masse bilblader rundt i huset. For meg er det viktigste at en bil er praktisk og brukervennlig. Jeg liker denne Renaulten fordi jeg sitter høyt og ser godt. Jeg liker å ha stor frontrute og godt overblikk over veien når jeg kjører. Dessuten liker jeg at den har så god plass inni samtidig som den ikke virker spesielt stor når du kjører den, sier hun og legger til at det var litt uvant med automatgir, hun har alltid kjørt bil med manuelt gir. – Men da jeg ble vant til det, var det veldig praktisk. – Jeg har også lyst på en bil med automatgir, det er jo det som er framtiden, skyter Finn inn. – Dessuten er det utrolig viktig at bilen er sikker. Vi kjører jo rundt med det kjæreste vi har, sier Rannheid.

Fire barn og to voksne på tur. Rannheid og Finn kjører mye rundt med egne og andres unger – og da er det flott med en syvseter.

GPS´en gjør det superenkelt å navigere.

PRAKTISKE LØSNINGER Renault Grand Scénic er full av praktiske finesser som smarte rom til oppbevaring og barnevennlig tegnebord.

Solskjermerne er smarte og lette å feste.

Eget bord til ungene i baksetet.

Egen brillehylle, selvfølgelig!

SKÅRER HØYT PÅ SIKKERHET – Overlater du alt til Finn, eller sjekker du ut de bilene dere skal kjøpe? – Jeg overlater det meste til Finn. Men jeg vil jo ha en bil som jeg liker fargen og utseendet på. Og hvis jeg skulle kjøpt bil alene, ville jeg ha sjekket alle sikkerhetstester av bilen! Der skårer Grand Scénic høyt. I 2009 fikk denne bilen 5 stjerner i Euro NCAPs kollisjonstester. Den er stabil, har et optimalt veigrep og er utstyrt med de nyeste assistansesystemene som hjelper føreren til å ha full kontroll over bilen. I tillegg har den hele seks kollisjonsputer. – Jeg liker både designet og alle de praktiske løsningene, sier Finn Moi og konkluderer: – Grand Scénic gir deg virkelig mye bil for pengene, og passer perfekt for en storfamilie som oss!

Dette liker jeg best!

OSCAR MOI (11): Jeg synes ryggekameraet på bilen er skikkelig kult.

ANDREAS SVALASTOGA (11): GPS-en er tøff. Dessuten liker jeg de gule prikkene på setet.

KRISTENSE MOI (9): Jeg liker det fine bordet, og det er godt å sitte i bilen.

RAGNHILD HOVDA (9): Jeg liker de solskjermene, for da slipper man å få sol på seg.

SINA DJUVE (9): Jeg synes bilen har fin farge utenpå, også var det lurt med de speilene som gikk inn og ut av seg selv.

RANNHEID MOI: Det beste med bilen er at den er så stor og oversiktlig.

FINN MOI: Bilen har mange finesser og den er flott å se på og god å kjøre.

VIL DU VITE MER OM RENAULT SCENICMODELLENE? LES PÅ SIDE 8 – 9

06

RENAULT / DEZIRE 2011

07


BLI KJENT MED SCENIC

BLI BEDRE KJENT MED RENAULT SCENIC OG GRAND SCENIC

FLEKSIBILITET

GRAND SCENIC

Både Renault Scénic og Renault Grand Scénic kan«innredes» svært fleksibelt. Grand Scénic laster hele 208 liter bagasje med alle syv setene i bruk. Volumet øker til 702 liter ved vanlig femseters innredning, og hele 2063 liter med både andre og tredje seterad lagt ned. Skal du frakte ekstra lange ting, kan passasjersetet foran også legges flatt. Scénic har inntil 555 liter bagasjeplass med alle setene i bruk, og hele 1837 liter med baksetene nedfelt. Det er lett å slå ned eller sette opp setene i bilen, alt etter hvilket behov du har.

BILER MED PERSONLIG STIL

GODT MED OPPBEVARINGSROM Renault har alltid jobbet for at bilfører og passasjerer skal ha gode muligheter for oppbevaring av små og store ting. I Renault Scénic og Grand Scénic er det mer enn 40 oppbevaringsplasser. Alle har lett adgang til praktiske oppbevaringsrom – luker i gulvet for de to fremste seteradene, skuffer under setene, hanskerom med kjøling, midtkonsoll på skinner, koppholdere og rom i dørene er bare noen eksempler på dette.

INFORMATIVT OG ENKELT

TEKST: ROY PEDERSEN / FOTO: RENAULT

MIDT PÅ 1990-TALLET UTVIKLET RENAULT SIN SCENIC – EN KOMPAKT OG MODERNE FLERBRUKSBIL. FUNKSJONALITET STO I SENTRUM, OG FLERE ENN 3,2 MILLIONER BILER ER SOLGT SIDEN INTRODUKSJONEN. I DAG TILBYS TO MODELLER, SCENIC OG GRAND SCENIC – FORTSATT MED FUNKSJONALITET SOM FANESAK. GRAND SCENIC ER FLERBRUKSBILEN MED SINE OPPTIL 7 SETER OG STORE LASTEKAPASITET, OG SCENIC DEN NOE MER KOMPAKTE 5-SETEREN, OGSÅ DEN MED ET UTALL SMARTE LØSNINGER.

Instrumentpanelet på Scénic-serien er unikt. En lettlest og oversiktlig dataskjerm som gir deg all nødvendig informasjon til rett tid for en sikker og behagelig kjøretur. Du kan selv velge både farger og utseende på panelet. 1.

3.

1.

USB-uttak.

5-STJERNERS SIKKERHET

2.

Praktisk rom til brillene.

3.

Panorama-glasstak.

Renault har alltid hatt et sterkt fokus på sikkerhet. I 2009 fikk Grand Scénic 5 stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest. Scénic har et optimalt veigrep, og er utstyrt med de nyeste assistansesystemene som hjelper føreren med å ha full kontroll over bilen. · ABS blokkeringsfrie bremser med nødbremseassistanse · ESP antisladdsystem · ASR antispinn · UCL understyringskontroll · Kollisjonsputer i to trinn · Komplett sikkerhetsbeltesystem · Sikkerhetsbur rundt kupeen

SCENIC

MOTORALTERNATIVER Drivstoff

2.

1,4 TCe 131 HK

1,5 dCi FAP** 110 HK

1,9 dCi FAP** 131 HK

Bensin

Diesel

Diesel

TRE UTSTYRSNIVÅER Scénic og Grand Scénic leveres i tre utstyrsnivåer: Fra Authentique via Expression til toppmodellen Dynamique.

Sylindervolum cm3

1397

1461

1870

*0-100 km/t

10,5/11,5

12,3/13,3

10,6/11,5

GARANTIER

Toppfart

190

180

195

*Drivstofforbruk/mil blandet kjøring

0,73/0,74

0,49/0,49

0,55/0,56

· · · ·

*CO2 utslipp g/km

168/170

128/128

145/149

Girkasse

Manuell

Manuell/automatisk

Manuell

5 års nybilgaranti eller 100 000 km 5 års Renault Veihjelp eller 100 000 km 3 års lakkgaranti 12 års garanti mot gjennomrusting

* Scénic/Grand Scénic ** FAP = Diesel partikkelfilter

EKSTRA TILBEHØR Scénic og Grand Scénic kan utstyres med mye tilbehør. Her er et lite utvalg: · Taklister i aluminium · Tilhengerfeste · Sykkelstativ · Takboks · Lettmetallfelger · Renault barneseter · Bærbar kjølebag · Panoramaglasstak

NYHET! Ny motor – 1,6 dCi 130 hk – Stop&Start · CO2-utslipp: 119 g/km · Forbruk: 0,45 l/mil · Effekt: 130 hk

· Dreiemoment: 320 Nm · Sylindervolum: 1598 cm3

1.

SER DU FORSKJELL? For å skille mellom Scénic og Grand Scénic er det bare å ta en titt på de elegante og boomerangformede baklyktene. På Scénic peker de mot midten av bakluken, mens de på Grand Scénic peker fremover.

08

RENAULT / DEZIRE 2011

2.

3.

1.

Ekstra rom for oppbevaring.

NYTTIGE NETTSTEDER

2.

Godt lys der du trenger det.

www.renault.no www.renault.com

3.

Elektronisk betjent parkeringsbrems.

09


SIKKERT BILHOLD

Renault gir fem års garanti (100.000 km) på personbiler i Norge. Veihjelp (Renault Assistanse) er inkludert i garantidekningen.

Renault har forpliktet seg til å ta hensyn til den økologiske balansen i hele sin virksomhet. Renaults ambisjon om å være et miljøledende bilmerke har bl.a. resultert i et modellprogram der alle biler kan kjøres på biodrivstoff eller har et CO2-utslipp lavere enn 140 g/km.

TEKST: KJARTAN HØVIK / FOTO: PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

VI SKAL GJØRE VÅRT YTTERSTE FOR Å SØRGE FOR AT DU FÅR ET SIKKERT OG FORUTSIGBART BILHOLD – EN BILHVERDAG FYLT AV KJØREGLEDE. SOM RENAULT-EIER SKAL DU OPPLEVE AT DU HAR GJORT ET SMART VALG, MENER MAGNUS BRASK RUSTAD, KONSERNSJEF I MOTOR GRUPPEN.

Med Renault får du innovative, fleksible og smarte løsninger som øker bruksverdien.

Spennende design og konseptbiler for fremtiden, Renault DeZir (under) og Renault Twizy (t.h.).

Sikkerhet står i fokus for Renault, og alle personbilmodeller solgt i Norge har fem stjerner (høyeste score) i Euro NCAP.

RENAULT-GRUPPEN solgte 2,6 millioner biler i 2010, noe som gjør bilmerket til det nest mest solgte i Europa. Det betyr at 2,6 millioner mennesker har valgt en bil med nye og fleksible løsninger, komfort i særklasse og et sikkert og forutsigbart bilhold. Og ikke minst: Et bilmerke som satser på grønn teknologi. Det sier konsernsjef Magnus Brask Rustad i Motor Gruppen, som gjennom selskapet RBI Norge AS har overtatt som importør av Renault i Norge. Etter noen år med uro rundt distributørog servicesituasjonen, er det nå duket for en ny giv for den franske storheten på norsk jord. – Vårt mål er at Renault igjen skal bli et av de

større bilmerkene i Norge. Det krever at vi må øke vår tilgjengelighet, noe vi gjør ved å bygge opp et større service- og forhandlernettverk. Det kanskje viktigste grepet blir imidlertid å ta vare på de eksisterende Renault-eierne på en best mulig måte. Dere er uten tvil våre beste ambassadører, slår Brask Rustad fast. – Motor Gruppen er meget stolt av å kunne tilby Renault i det norske markedet. Det er et meget godt bilmerke, med et spennende modellprogram som dekker de fleste behov. La meg si det slik: Etter mer enn 30 år i bilbransjen, så forstår jeg svært godt hvorfor Renault er en av de aller største i Europa.

MOTOR GRUPPEN

– Jeg er stolt av å kunne tilby Renault i Norge, sier konsernsjef Magnus Brask Rustad i Motor Gruppen.

10

RENAULT / DEZIRE 2011

• Er gjennom RBI Norge AS ny importør av Renault person- og varebiler i Norge. • Har også import, salg og service for bilmerkene Chevrolet og Mitsubishi, samt salg og service for Opel, Saab og Subaru. • 19 egne bilforretninger fordelt på forhandlerkjedene Motor Forum og Thrane-Steen. • Totalt 500 ansatte og estimert omsetning på 3 mrd. kr. (2011).

11


Nytt + nyttig

NY LOVE OM

ILY

WI UTROLIG FLAKS: Malin Ask vant en splitter ny Renault Mégane som ble overrakt av daglig leder Gjermund Jørgensen hos Motor Forum i Drammen.

E

OR

SD

PL FA M

WORK

CAPTUR OG R-SPACE De nye konseptbilene fra Renaults designsjef Laurens van den Acker, CAPTUR og R-Space, gir en smakebit på Renaults designkonsept for fremtiden. Bilene er skreddersydd for ulike stadier i kundenes liv. Først lanserte van den Acker konseptbilen Renault DeZir, nå kommer to nye, spennende prosjekter. Renault CAPTUR er en sporty kombinasjon av cabriolet og offroader – for forelskede par som vil utforske verden. Renault R-Space er tilpasset neste livsfase, og demonstrerer nytenkende interiørløsninger for hele familien. På motorsiden er CAPTUR utstyrt med en nyskapning av de store: En 1,6 liters dieselmotor med 160 hk og dobbelt turbo med meget lavt CO2-utslipp (kun 99 gram). Forbruket er så beskjedent at man kommer 27 kilometer på 1 liter drivstoff!

Renaults designsjef Laurens van den Acker har så langt lansert konseptbiler for tre av livets faser: DeZir for ”forelskelse”, CAPTUR for ”utforskning” og R-Space for ”familie”.

FOTO: PERNILLE VESTENGEN, BYAVISA DRAMMEN

Nå kan DU vinne en Renault Mégane kombi, til en verdi kr 250.000,Sjekk konkurransen på våre Facebooksider www.facebook.com/ renault.norge

Renault har blitt forbundssponsor for Norges Golfforbund (NGF). Golf er en fascinerende idrett som passer for de aller fleste mennesker, uansett alder, kjønn og fysikk. Renault ønsker å bidra til å videreutvikle golf til å bli den folkeidretten som vi mener den fortjener.

MEGANE KOMBI · Velutstyrt og sprek · God plass, sikker og komfortabel · Fra kun 114 g/km og 0,44 l/mil

GODE TILBUD TIL ALLE RENAULT-EIERE! MANGE FLOTTE PRODUKTER

Konseptbilen Renault CAPTUR

PACKLINE AVANTGARDE

KAMPANJE PÅ TAKSTATIV OG SKIHOLDER

Praktisk plastboks med acrylbelagt overflate i fargen sort/sort eller sølv met/sort: Veil. kr. 6195,-

Din Renault-forhandler kjører nå kampanje på takstativ og skiholder til personbiler. Kontakt din forhandler for et godt tilbud!

AUTOGLYM BILPLEIEVESKE som inneholder følgende produkter: 1 x Super Resin Polish 325 ml 1 x Extra Gloss Protection 100 ml 1 x Bodywork Shampo 100 ml 1 x Svamp 1 x Poleringsklut Kampanjepris kr.

AY

9LQQHQ Q\5HQDXOW 0pJDQH

LIFE

PL

KONSEPTBILER FOR FREMTIDEN:

– DET FØLES UVIRKELIG AT DET VAR JEG SOM VANT, UTBRØT EN STRÅLENDE FORNØYD MALIN ASK DA DET BLE KLART AT HUN HADDE VUNNET EN SPLITTER NY RENAULT MEGANE. Det var før jul i fjor at Motor Forum i Drammen arrangerte en konkurranse for å skape blest om at de er nybakte Renault-forhandlere. Premien var altså en ny Renault Mégane. Malin, som venter baby, jobber i en butikk på Gulskogen senter i Drammen ved siden av studiene på BI. Den dagen vinneren av konkurransen ble kunngjort, hadde hun glemt mobiltelefonen hjemme. Det var derfor samboeren Stian Ottersen som ble oppringt om den gledelige nyheten av daglig leder Gjermund Jørgensen hos Motor Forum i Drammen. Malins navn var blitt trukket ut blant 20.000 innleverte svarslipper, og det unge paret fikk overlevert bilen rett før jul. – Det er veldig hyggelig å kunne overlevere bilen til disse to. Et ungt par i etableringsfasen, med baby på vei, kommer helt sikkert til å få stor glede av en ny og trygg bil, uttalte Jørgensen under overrekkelsen.

EX

Lykkelig Renault Mégane-vinner!

325,-

Kampanjepris kr.

4990,-


PIA TJELTA

Bilen er mitt fristed. PIA TJELTA

KJÆRLIGHET KAN VÆRE SÅ MANGT. PIA TJELTA FÅR STJERNER I BLIKKET NÅR HUN SNAKKER OM BILEN SIN: – JEG HAR ET EKSTREMT KJÆRLIGHETSFORHOLD TIL RENAULTEN MIN. DEN HAR VÆRT HELT PERFEKT FOR MEG, JEG ELSKER DEN, RETT OG SLETT.

–JEG ELSKER BILEN MIN! TEKST: TRUDE NERGAARD / FOTO: PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

HVIS DU FÅR ØYE PÅ en vakker, mørkhåret kvinne som sitter og synger inni en snerten Renault Clio på veien mellom Grønland og Nationaltheateret, er det kanskje Pia Tjelta. Hun kjører alltid bil på jobb, uansett trafikk og føreforhold. – Jeg er veldig avhengig av bilen min. Å kjøre egen bil gir meg frihetsfølelse, jeg bare liker følelsen av å sitte bak rattet og la tankene flyte. Jeg får ro av å kjøre bil, det gir meg en mental pause i hverdagen min. Når jeg sitter og kjører, kan jeg jo ikke gjøre noe annet samtidig, sier den kjente skuespilleren.

PIA TJELTA / SKUESPILLER Født 1977 i Stavanger Debuterte i 2001 med filmen «Mongoland». Samboer med Mads Ousdal Sentrale roller i filmene «Buddy», «Mars & Venus», «Lønsj», «Falne engler», «Pax». Flere hovedroller fra Det Norske Teateret og Nationaltheateret.

14

RENAULT / DEZIRE 2011

HEKTA PÅ BIL Helt fra hun fikk sin første bil, har hun vært hekta. Ikke sånn som menn gjerne blir hekta på bil, hun er ikke det minste interessert i hva som foregår under panseret, eller hvordan hun skal skifte hjul hvis hun punkterer. (Da er det lurere å stille seg pent opp ved siden av bilen og se fortvilet ut, så stopper det sikkert en mann.) Pia blir rett og slett følelsesmessig hektet. Hun husker godt da hun fikk sin første bil, en MiniMorris som faren hennes hadde restaurert og lakkert med flymaling. Den var knall lilla og kjempesjarmerende. Men det var som å kjøre rundt i en blikkboks, jeg tør ikke tenke på hva som ville skjedd hvis jeg hadde krasjet. Da er det noe annet med Renaulten, den er veldig mye sikrere. For akkurat det er jeg veldig

opptatt av: At bilen skal skåre bra på sikkerhetstester. Jeg kjører jo ofte rundt med ungene mine! GOD SIKT OG «ROMPEVARMER» Bortsett fra sikkerhet, hva annet er viktig for deg når du velger bil? Der er jeg ganske praktisk, jeg bryr meg ikke så mye om farge og design, slik mange kvinner nok gjør. Jeg er ganske liten, så det er viktig for meg at setene er høye nok til at jeg får god sikt framover. Dessuten er jeg avhengig av en plass til kaffe latten min. Rompevarmer er også viktig i Norge! Jeg liker dessuten Clioen fordi den der superlett å lukeparkere med, smiler Pia og forteller at hun vurderer å skifte til en større familiebil som gir bedre plass til unger og familie. Jeg kommer til å fortsette med Renault, ikke minst fordi jeg liker at de har så stort fokus på miljøvennlige biler. Den dagen elbilene blirr store s det er nok, vil jeg absolutt vurdere det. Jeg synes helt fantastisk at Renault satser så mye på elbil, sier Pia og setter seg inn i bilen sin. ng på Hun skal snart spille i en forestilling Nationaltheateret, stykket heter «Uskyld», og Pia iller en har en ganske krevende rolle. Hun spiller kvinne som ønsker å gjøre slutt på alt etter en tragisk hendelse. Da kan det være greit med en sikk på liten kjøretur først, med litt glad musikk stereoen i Clioen!

PIAS CLIO Pia Tjelta har valgt en elegant 5-dørs Renault Clio. Det finnes også en fleksibel Clio Sport Tourer. Clio har toppscore på 5 stjerner i Euro NCAP.

15


EURO NCAP

FEM STJERNER I EURO NCAP

STJERNESMELL

RENAULT HAR KONSTRUERT EN MYK FRONT SOM ABSORBERER ENERGI I EN KOLLISJON. ET EGET «BUR» SØRGER FOR SJÅFØRENS OG PASSASJERENES SIKKERHET.

TEKST: KJARTAN HØVIK / FOTO: RENAULT / PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

RENAULT HAR 12 BILMODELLER MED FEM STJERNER I EURO NCAP. INGEN ANDRE BILFABRIKANTER KAN VISE TIL NOE TILSVARENDE. MEN DET KOMMER IKKE AV SEG SELV. BAK DE OVERBEVISENDE TESTRESULTATENE LIGGER ET SYSTEMATISK OG LANGSIKTIG ARBEID. HVERT ÅR KRASJER RENAULT FLERE HUNDRETALLS BILER MED VITEN OG VILJE I JAKTEN PÅ DE SMÅ DETALJENE SOM KAN ØKE SIKKERHETEN ENDA NOEN HAKK.

TESTENE I Euro NCAP blir bilen utsatt for ulike krasjsituasjoner: Front- og sidekollisjoner og påkjørsler bakfra. Det testes for fire forhold: Voksnes sikkerhet, barns sikkerhet, myke trafikanters sikkerhet og bilens aktive sikkerhetsutstyr.

EURO NCAP (EUROPEAN NEW CAR ASSESSMENT PROGRAMME) BLE STIFTET I 1997. ORGANISASJONEN KRASJTESTER NYE BILER, MED TESTER SOM TAR UTGANGSPUNKT I REALISTISKE TRAFIKKSITUASJONER. BILENE BLIR RANGERT MED STJERNER – DER FEM STJERNER ER BEST. FOR BILFABRIKANTENE ER DET FRIVILLIG OM DE ØNSKER BILEN TESTET AV EURO NCAP ELLER IKKE.

16

RENAULT / DEZIRE 2011

Bilene er gjenstand for grundige undersøkelser, både før, under og etter krasjtesten.

Barnas sikkerhet er en viktig del av Euro NCAP-testen.

Avanserte dukker gir forskerne svar på hvordan sjåfør og passasjerer påvirkes i en kollisjon.

17


EURO NCAP

AKTIV SIKKERHET

Din Renault er utstyrt med en rekke innretninger som skal hjelpe deg å unngå at bilen havner i en farlig situasjon. Dette gjelder alt fra godt utsyn fra sjåførplass til informasjon fra instrumentpanelet. I tillegg har bilen teknologi som korrigerer for feil gjort av sjåføren:

Vi ser hva som faktisk virker.

• EBA: Emergency Brake Assist. Hjelper deg med full bremsekapasitet i en nødsituasjon. • ABS: Anti-Blocking System. Sikrer at bremsene ikke låser seg ved hard oppbremsing. • ASR: Anti Slip Regulation. Sørger for å redusere faren for skrens. • ESC: Electronic Stability Control. Hjelper sjåføren med å gjenopprette kontroll ved plutselig tap av veigrep. • UCL: Understeering Control Logic. Understyringskontroll.

Elektronisk stabilitetskontroll (ESP/ESC) overvåker hjulhastighet, styrevinkler, bremsefunksjon og kursavvik. Ved å overføre bremsekraft til ett eller flere hjul, hjelper systemet sjåføren med å gjenopprette kontroll over bilen i vanskelige situasjoner.

Bremseassistent (EBA) hjelper deg med full bremsekapasitet i en nødsituasjon.

JEAN-YVES LE-COZ, SIKKERHETSANSVARLIG I RENAULT

Sikkerhet er en fundamental egenskap ved Renaults omdømme, påpeker sikkerhetsansvarlig Jean-Yves Le-Coz. Økt kunnskap blant trafikantene er likevel det viktigste våpenet i kampen for økt trafikksikkerhet, mener han.

JEAN-YVES LE-COZ møter oss på hovedkvarteret til Renault i Boulogne, rett på utsiden av Paris. Han er direktør med ansvar for bilsikkerhet, og han forvalter dermed et av de viktigste satsingsområdene for den franske bilgiganten. – Kundene forventer sikkerhet, de tar det kanskje til og med for gitt. For oss er sikkerhet en fundamental egenskap ved vårt omdømme som vi ikke må så den minste tvil om. Det er en grunnpilar i vårt utviklingsarbeid og i vår kultur, sier han. REELL SIKKERHET – Vi er opptatt av sikkerhetstiltak som faktisk virker, og ikke gir en falsk trygghet. Dessuten er det et poeng for oss å tilby sikkerhet som folk flest har råd til, fortsetter Le-Coz. Analyser av reelle bilkrasjer – både på testfeltet

og ute i trafikken – er en nøkkelfaktor i sikkerhetsarbeidet til Renault. – På den måten kan vi vurdere effektiviteten; vi ser hva som faktisk virker og hvordan vi kan bli enda bedre, slår han fast. EGET BELTESYSTEM Renault-konseptet SRP3 er et resultat av denne erfaringen. SRP3 er den tredje generasjonen med beltekraftbegrenser/beltestrammere: Et sikkerhetsbeltesystem som – sammen med avanserte sensorer, kollisjonsputer og nakkestøtte – reduserer faren for skader i bryst- og mageregionen ved en kollisjon. Undersøkelser viser at hvis alle biler på markedet hadde vært utstyrt med SRP3, ville antallet trafikkskadde blitt kraftig redusert. – Dette er ikke et system vi får poeng for i de offisielle Euro NCAP-testene. Det er et konsept vi

SIKKERHET BASERT PÅ ERFARING

har utviklet selv, basert på våre egne erfaringer og analyser av reelle kollisjoner, sier Le-Coz. FOREBYGGING Renault har fem hovedfokus i sitt sikkerhetsarbeid: • Forhindre at ulykker oppstår, blant annet i form av god informasjon til sjåføren. • At bilen korrigerer for farlige situasjoner når de oppstår. • Beskytte mennesker når uhellet likevel inntreffer. • Redning: Hva skjer etter en ulykke? • Utdanning: Renault har bl.a. introdusert sikkerhetskurset Safety for All, som millioner av unge europeere har hatt gleden av. Ifølge Jean-Yves Le-Coz er økt kunnskap blant trafikantene det viktigste våpnene i kampen for trafikksikkerhet.

Renault har over 50 års erfaring med systematisk utvikling av sikkerhetsløsninger. Utviklingsarbeidet baserer seg i stor grad på erfaringer fra reelle krasjsituasjoner, både i tester og ute i trafikken. Renault har blant annet etablert et uavhengig institutt (Accident Analysis and Biomechanics Laboratory, LAB) som analyserer virkelige bilulykker.

TRANGT PÅ STJERNEHIMMELEN

SRP3

Fem stjerner i Euro NCAP henger høyt, og i framtiden skal det bli enda vanskeligere å rekke opp. Michiel van Ratingen, generalsekretær i Euro NCAP.

Bilsikkerhet har de siste årene blitt ensbetydende med Euro NCAP. Testene baserer seg på krav satt av bilbransjen, bilorganisasjoner og myndigheter. – Testkravene baserer seg på reelle bilulykker i Europa. Dette endrer seg stadig, og derfor endrer også testene seg, forklarer generalsekretær Michiel van Ratingen i Euro NCAP.

SRP3 er den tredje generasjonen med Renault System for Restraint and Protection, et unikt sikkerhetssystem som reduserer risikoen for alvorlige skader på ben/knær og i bryst- og mageregionen. SRP3 sørger for at sjåfør og passasjerer sitter mest mulig fastspent til setet i kollisjonsøyeblikket, samtidig som belastningen fra selve sikkerhetsbeltet er minst mulig. Systemet består av et avansert samspill mellom sikkerhetsbeltet (beltestrammer/ beltekraftbegrenser), airbager og nakkestøtte. SRP3 styres av en rekke fintfølende sensorer og hurtig datateknologi. Undersøkelser fra reelle kollisjoner viser at SRP3 gir en markant reduksjon av alvorlige skader.

18

Han forteller at uavhengige undersøkelser viser en klar link mellom antall stjerner i Euro NCAP og faktisk risiko for skader i trafikken: Jo flere stjerner, jo mindre risiko. – Men det betyr ikke at en bil med tre stjerner er en usikker bil, bare at en femstjernes er enda bedre. Har bilen din tre stjerner i Euro NCAP, er det per definisjon en bil som er tryggere enn det

lovverket krever, understreker han. Det blir stadig vanskeligere å oppnå maksimalscoren på fem stjerner, og ifølge van Ratingen strammes skruen stadig til. – Å kjøpe bil er dyrt. Med stjernene i Euro NCAP håper vi å hjelpe forbrukerne til å avgjøre hvor de får mest sikkerhet for pengene – til å ta bevisste valg.

1898: LOUIS RENAULT BYGDE

1909: TRYKKLUFTSTARTER:

1922: FORHJULSBREMSER:

1937: UAVHENGIG

1951: EGET TESTSENTER:

1954: ULYKKESSTUDIER:

1962: SKIVEBREMSER PÅ SMÅ

1969: LAB: FORSKNINGS-

1979: SIKKERHETSBURET: SIKKER

1985: ABS: R25 VAR

1995: SRP:

1996: NY STANDARD: ABS

2001: STJERNEBIL:

2006: RENAULT CLIO

2011: I TET: RENAULT

SIN FØRSTE BIL, MED FLERE

ERSTATTET STARTSVEIVEN,

ET SJUMILSSTEG FOR

HJULOPPHENG FORAN:

BRUKT TIL BL.A.

EGET FORSKNINGSSENTER

BILER: R8-MODELLEN FØRST MED

SENTER FOR SIKKERHET,

BESKYTTELSE AV PASSASJERER, SAMTIDIG

FØRSTE MODELL MED

REVOLUSJONERENDE

OG KOLLISJONSPUTER PÅ

LAGUNA BLE FØRST PÅ

KÅRET TIL ÅRETS BIL I

HAR I DAG 12 MODELLER

REVOLUSJONERENDE

SOM FORÅRSAKET MANGE

SIKKERHETEN.

BEDRE VEIGREP.

KOLLISJONSTESTER.

FOR FYSIOLOGI OG

SKIVEBREMSER PÅ ALLE FIRE.

I SAMARBEID MED PSA

SOM BILEN TAR HENSYN TIL SAMMENSTØT

ABS-BREMSER.

TEKNOLOGI FOR

FØRER- OG PASSASJER-

MARKEDET MED FEM

EUROPA.

MED FEM STJERNER I

LØSNINGER.

SKADER.

PEUGEOT- CITROËN.

MED MYE TRAFIKANTER.

SIKKERHETSBELTE.

SIDEN I ALLE MODELLER.

STJERNER I EURO NCAP.

RENAULT / DEZIRE 2011

BIOMEKANIKK.

EURO NCAP.

19


KUNDEOPPFØLG ING BETYR ALT – VI SELGER IKKE BARE EN BIL, VI SELGER EN HEL BILOPPLEVELSE. TILFREDSHET ER AVGJØRENDE FOR OM KUNDEN VIL HANDLE HOS OSS I FRAMTIDEN OGSÅ.

TEKST: ROY PEDERSEN / FOTO: DAG G. NORDSVEEN

HAN ER KRYSTALLKLAR, daglig leder hos Jensen & Scheele Bil i Halden, Roger Jensen: -Vi vet at vi har gode produkter med gode garantiordninger, men det holder ikke alene. Vi må bygge tillit, sikkerhet og skape gode relasjoner. Jensen forteller at selskapets målsetting, fra første dag i 1991, har vært å ha de mest fornøyde kundene i Halden – uansett bransje! SERVICEGRAD SOM FORPLIKTER – Jensen & Scheele har bygget et renommé og en servicegrad som forplikter. Alle nye biler er bra, men det som teller er den hjelpen du får hvis det skjer noe – og her er de i særklasse. Jeg hadde ikke handlet her igjen hvis jeg var misfornøyd, sier Leif O. Eriksen som gjennom årene har kjøpt flere enn 50 Renault’er – både privatbiler og varebiler til de tre firmaene sine. – Både datteren min og svigersønnen kjører Renault – jeg har loset dem hit, sier han og smiler før han med et «selgerglimt» i øyet forklarer: – Får du først kunden inn i Renault’en og han får kjenne på den deilige franske følelsen, da er det lett å bli forelsket.

FAKTA • Jensen & Scheele Bil AS ble etablert i 1991 som forhandler av Volvo og Renault i Halden og omegn. • Roger Jensen og Arne-Henning Scheele etablerte selskapet og er fortsatt eiere og aktivt med i den daglige driften. • Ved oppstart i 1991 var det 7 ansatte, i dag er det 35.

Salgssjef Tom V. Lervik og kunde Leif O. Eriksen trives i hverandres selskap.

– Kundene er våre beste markedsførere – en fornøyd kunde er en særdeles viktig referanse. Renault er selvfølgelig ikke bedre i Halden enn i Oslo, men vi må altså gi kunden noe mer enn bare en bil, sier han og får full støtte av Roger Jensen. – Kunder i trøbbel skal vi hjelpe så langt vi kan, hele døgnet. Det preger hele tenkningen vår – det skal gjøre vondt å slutte som kunde her, sier han og legger til: «En fornøyd kunde som blir misfornøyd skal bli mer fornøyd etter at han har vært misfornøyd.» POSITIV FRAMTID – Hva med framtiden for Renault her i landet? – Den ser jeg meget positivt på. Vi regner med at de leverer oss like gode produkter som nå og at de fortsetter den flotte utviklingen på miljøsiden. Vi merker at kundene er blitt mer bevisste på miljø, og her er Renault helt i teten, sier Roger Jensen som også forteller at han sørger for å kjøre alle bilene selskapet har i sortimentet. – Jeg må kjenne alle bilmerkene og typene vi har for å kunne selge bilene med troverdighet – jeg må kjenne produktene mine, sier han.

DERFOR SKAL DU VELGE RENAULT HER ER NOEN AV ROGER JENSENS ARGUMENTER FOR Å VELGE RENAULT: • Smarte løsninger og førsteklasses sikkerhet • Spennende design og 5 års garanti • Prisgunstig og komfortabel

KUNDER I TRØBBEL SKAL FÅ HJELP Salgssjef Tom V. Lervik er naturligvis fornøyd med stamkunden sin.

• Selskapet flyttet i 1997 inn i nye lokaler – oppgradert i 2007– 2008 for å møte framtidens krav fra både

«JENSEN & SCHEELE-SKOLEN»

kunder, leverandører og ansatte. • Har serviceverksted og skadeverksted. • Har siden 1991 hatt en jevn stigning i

• Det er ikke «bare» å skru på verkstedet eller «bare» å selge en bil – den sosiale intelligensen må også være med. Alle medarbeidere hos oss, uansett arbeidsoppgaver, må kunne prate med og være opptatt av kunden. Det lærer de ikke på skolen, det har med innstillingen til den enkelte medarbeider å gjøre – alltid å gjøre det lille ekstra. Du vet at en kunde vil huske det når bilen hans står nyvasket når den skal hentes etter service.

omsetning, og har i dag en markedsandel på rundt 35 prosent i Østfold-byen.

RENAULT / JANUAR 2011

• Vi skal gi kunden mer enn han forventer. Prisene er bra og produktene er veldig gode – men relasjonene er det viktigste, sier Roger Jensen.

– Renault har spennende, sportslige og morsomme biler. De passer for et stort kundespekter – fra bedrifter og eldre til unge familier, sier Svein-Ove Sandberg – salgsansvarlig for Renault.

Roger Jensen og Arne-Henning Scheele etablerte Jensen og Scheele Bil sammen i 1991. Her er de en tur ute i verkstedet der Tom Atle Nohr sjekker «ståa» på en Renault varebil.

– Renault-kunder er som andre kunder – de er opptatt av service. Renault-bilene har svært få feil – og det setter folk pris på, sier Stein Eriksen, en særdeles blid kundebehandler.

Jensen & Scheele flyttet i 1997 inn i nye lokaler rett utenfor Halden. Disse ble oppgradert i 2007–2008 for å møte framtidens krav fra både kunder, leverandører og ansatte.

21


Nostalgie

Vinn tur til PARIS for hele familien! Bli med i vår SMS-konkurranse! Kanskje blir du den heldige vinner av en tur for deg og din familie til Paris. Utforsk den sjarmerende metropolen eller opplev Disneyland Paris. Du er kun en SMS unna å sikre deg deltakelse i trekningen av en fantastisk reise – send inn ditt svar i dag. SPØRSMÅL: HVILKEN BIL ELSKER PIA TJELTA?

SVAR:

Trofast venn fyller 50 «Rimelig i innkjøp, funksjonell i bruk og lavt forbruk av drivstoff» var filosofien bak Renault 4. Og den ble en ubetinget suksess!

Sjarmør på tur! For mange familier var Renault 4 den aller første bilen de eide. Da var det stas å kunne dra på landtur med bil!

I år er det 50 år siden Renault 4, verdens tredje mest solgte bil, ble presentert på bilmessen i Paris. I 31 år ble den produsert, bilen som i Columbia har fått klengenavnet «Amigo fiel», eller «trofast venn» på norsk. Til sammen rullet det flere enn åtte millioner «firere» ut fra Renault-fabrikkene fra 1961 til 1992. Renault 4 var Renaults første forhjulsdrevne bil, den ble produsert ved 28 Renault-fabrikker og solgt i mer enn 100 land. Hva var det som gjorde bilen så populær? Jo, nettopp det at den var rimelig å anskaffe og rimelig å eie. Etter krigen tok det sin tid før bilen ble allemannseie og folks aksjonsradius kunne utvides, men det gjorde altså Renault noe med. Renault 4 var, som sin franske konkurrent Citroën 2CV, en bruksbil av det enkle slaget. Den var både praktisk og driftssikker. Så hadde den selvfølgelig også noen franske finesser, eller kuriositeter om du vil; paraplyhåndtak som girspak, og ulik akselavstand på høyre og venstre side. Årsaken til sistnevnte var torsjonsfjæringen bak, som besto av to torsjonsstenger som lå bak hverandre - noe som resulterte i at det høyre bakhjulet ble stående lenger bak enn det venstre. Produksjonen av Renault 4 startet altså for 50 år siden, og bilen ble som standard levert med en firesylindret, vannkjølt motor med 0,7 liters volum og ca. 20 hestekrefter. Kjøpte du «luksusversjonene», De luxe og Super, fikk du en større motor på 0,8 liter. Fortsatt er det nok mang en franskmann, ja portugiser eller colombianer også, som får en liten tåre i øyekroken når en av de «gjenlevende» Renault 4 kommer kjørende.

Juni 1970: Renault-tr ef midt på fasjonable Ch f utenfor Pub Renault amps-Élysées i Paris.

Send PARIS, ditt svar og din e-postadresse til 2012 (Eks: PARIS Bilmodell ola.nordmann@norge.no) Send inn ditt svar innen 31. mai. Alle som svarer riktig er med i trekningen av et reisegavekort fra Ving til en verdi av 20 000 kroner. I tillegg vil du få gode tilbud og relevant informasjon fra Renault via e-post eller mobil.

RENAULT 4 / VISSTE DU AT:

Konkurransen kan også besvares på våre Facebook-sider.

• Fra 1962–1964 ble 41.809 eksemplarer av Renault 4 produsert ved Alfa Romeos fabrikk i Milano?

FØLG OSS PÅ FACEBOOK www.facebook.com/renault.norge

• I Slovenia (tidligere Jugoslavia) ble Renault 4 kalt Katrca (Catherine)?

• En Renault 4 ble nummer tre i Paris-Dakar rallyet i 1980? • De siste 1000 Renault 4 som ble produsert ble markedsført som «Bye-bye» og hadde hver sin «eksklusive» nummerplate? • Renault 4-entusiaster skal i sommer markere 50-årsjubiléet med et stort treff i Frankrike. Se www.4linternational.com for mer info.

22

RENAULT / DEZIRE 2011

23


MILJØ

RENAULT HAR ET AMBISIØST MÅL OM Å BLI DEN FØRSTE PÅ MARKEDET MED ET BREDT MODELLPROGRAM AV BILER MED NULL UTSLIPP. DET BETYR LIKEVEL IKKE AT DET ER OVER OG UT FOR VANLIGE DRIVSTOFFBILER. I RENAULT KJEMPES DET EN HARD OG BRED MILJØKAMP FOR Å BLI GRØNNEST MULIG. TEKST: KJARTAN HØVIK / FOTO: RENAULT / PAAL-ANDRÉ SCHWITAL

– VI SKAL GJØRE VÅRT TIL AT VERDEN OVERLEVER ALICE DE BRAUER, DIREKTØR FOR RENAULTS MILJØSTRATEGI

ELEKTRISKE BILER er et stort satsingsområde, og allerede i år starter Renault den internasjonale utrullingen av et modellprogram som spenner fra små, snertne bykjøretøy til fullblods familiebiler (se egen sak). Men batteriteknologi er ikke den eneste miljøinnsatsen. Tvert imot: Når direktør Alice de Brauer tar ordet, er det med et engasjement som får toppidrettsutøvere til å virke tafatte. Kanskje ikke så rart – hun har tross alt ansvaret for miljøstrategien til Renault. Det er en spennende jobb i et konsern som har en meget offensiv miljøstrategi. – Vi jobber også på oppdrag av våre kunder, og det er vanskelige å vite hva de vil være opptatt av i framtiden. Vi må starte i dag for utvikle miljøteknologier som skal lanseres om fem eller ti år. MILJØETS PRIS Det store spørsmålet er naturligvis om «miljø» i praksis er så viktig for bilkjøperen. Er det ikke i første rekke et spørsmål om pris og kvalitet? Alice de Brauer levner liten tvil. – Miljø er et av kriteriene når valget skal tas, og vi ser at det blir stadig viktigere. Samtidig må vi ikke undervurdere betydningen av penger: Vi må utvikle teknologier som er oppnåelig for flest

mulig, da er også miljøeffekten størst. Eller la oss snu litt på det: Det hjelper ikke med avansert miljøteknologi dersom den ikke er tilgjengelig. Jeg tror folk vil vurdere «best value for money» også når det gjelder bilens miljøegenskaper. de Brauer ser for seg en utvikling der bilparken bruker et spekter av ulike energikilder, basert på tilgjengelige ressurser lokalt. Noen land vil satse på bioenergi, andre steder ligger det til rette for elektriske kjøretøyer. Den tradisjonelle bensin- og dieselbilen vil imidlertid fortsatt ha et langt liv foran seg. – Ja, absolutt. Men vi kommer til å se en formidabel utvikling mot mer effektive og mindre forurensende forbrenningsmotorer, mener hun. RESIRKULERT FRAMTID Miljø og bil er langt mer enn valg av energikilde. Bilene skal produseres med en lavest mulig miljøkonsekvens, og ikke minst handler det om materialvalg og resirkulering. Dette er noe Renaults miljøeksperter er spesielt opptatt av. – Vi har gjort mye allerede, men det vil skje enda mer i tiden framover. Bilen skal i størst mulig grad kunne resirkuleres, men vi må også bli flinkere til å bruke resirkulerte materialer i vår

produksjon. Med den kompetansen vi har i dag, kan resirkulerte materialer bli minst like gode som nye, sier Alice de Brauer. Renault er en verdensledende pioner på dette området. Selskapet har både kjøpt seg inn i kompetente miljøer og inngått partnerskap med eksterne eksperter på resirkulering. Her kan det ligge en stor miljøgevinst: Det nytter ikke å tenke bare bensin eller batteri, men hele kjeden som bilproduksjon og bilhold er en del av, mener de Brauer. – Det er ikke mulig å utvikle nye biler uten en streng miljøfilosofi. I hvert fall ikke her i Renault – hos oss er miljøtankegangen gjennomsyret i alt vi foretar oss. Vi skal gjøre vårt til at kloden overlever, samtidig som folk kan være mobile også i framtiden.

Alice de Brauer har ansvaret for Renaults miljøstrategi.

24

RENAULT / DEZIRE 2011

25


MILJØ

RENAULT KANGOO EXPRESS Z.E

RENAULT FLUENCE Z.E.

RENAULT ZOE ZOE PREVIEW ER EN FEMSETERS KONSEPTBIL SOM HAR FÅTT MYE OPPMERKSOMHET. BILEN ER 4,1 METER LANG OG VIL ETTER ALT Å DØMME FÅ EN ELEKTRISK MOTOR PÅ 60 KW (80 HK). OG IKKE MINST: EN UTSTYRSPAKKE SOM LEGGER ALT TIL RETTE FOR KOMFORTABLE BILTURER BÅDE I OG UTENFOR BYEN.

BILEN, SOM HAR EN LENGDE PÅ 4,75 METER, VISER MED ALL TYDELIGHET AT ELBILER IKKE TRENGER Å VÆRE SMÅ, TRANGE OG UTEN BAGASJEROM. MOTOREN YTER 70 KW (95 HK), OG BILEN LEVERES MED ALT AV UTSTYR DU FORVENTER AV EN MODERNE FAMILIEBIL – EKSEMPELVIS INTEGRERT NAVIGASJONSSYSTEM, TO-SONE KLIMAANLEGG OG BLUETOOTH.

BILEN HAR ET VAREROM PÅ 3 M3 OG EN LENGDE PÅ 4,2 METER. MED EN ELEKTRISK MOTOR PÅ 44 KW (60 HK) VIL DETTE GARANTERT BLI EN BIL SOM MANGE HÅNDVERKERE OG ANDRE PROFESJONELLE VIL LEGGE SIN ELSK PÅ. I TILLEGG KOMMER DET EN LENGRE MAXI-UTGAVE, MED ET VAREROM PÅ HELE 4 M3. BILEN PRODUSERES MED BÅDE 2 OG 5 SETER.

RENAULT TWIZY DEN KOMPAKTE BYBILEN ER BARE 2,3 METER LANG – OG MED ET SMART DESIGN SOM GARANTERT VIL STÅ SEG UT I BYBILDET. BILEN LEVERES MED EN 15 KW (20 HK) MOTOR, NOE SOM VIL GI EN KVIKK KJØREOPPLEVELSE FOR DET 450 KG TUNGE KJØRETØYET (VEKT INKL. BATTERI). BILEN HAR EN REKKEVIDDE PÅ 100 KM FØR DEN MÅ LADES.

BILER PÅ BATTERI Renault har startet den internasjonale utrullingen av en ny modellrekke med elektriske biler. Renault skal lansere et fullsortiments modellprogram med elbiler som spenner fra 20 hk småbil til 140 hk familiebil. De første modellene er allerede på vei til det europeiske markedet, og målet er en volumproduksjon av elbiler til en fornuftig markedspris. Undersøkelser viser at elektrisk drevne biler vil dekke behovene til de fleste

26

RENAULT / DEZIRE 2011

europeere: Nesten 90 prosent av oss kjører mindre enn 60 km daglig. Det er en rekke fordeler med å velge elbil. Miljøfaktoren er innlysende, men også rimeligere bilhold er forlokkende. «Drivstoffutgiftene» går ned, men også servicekostnaden blir lavere – elektriske motorer trenger nemlig mindre vedlikehold. I Renault legges det vekt på at elbilene skal være praktiske, attraktive og sikre. Renault er

ledende på sikkerhet, og har ikke til hensikt å gå på akkord med dette på sine elektriske modeller. – Vi kommer til å sette en ny standard også her, mener Jean-Yves Le-Coz, direktør for bilsikkerhet i Renault. Lanseringstidspunkt for elektriske Renaultbiler i Norge er ikke fastsatt ennå.

Renault eco2 ble lansert i 2007 som en standard for Renaults miljøsertifiseringsprogram:

HVORDAN KAN RENAULT ELBILER LADES? • 6–8 timer i stikkontakt (220V/16A) • 30 minutter hurtiglading (400V) • 3 minutter på servicestasjon med «Quick Drop» batteribytte

Støtter Ellen MacArthur Ellen MacArthur (f. 1976, England) ble verdenskjent da hun satte ny rekord i solo jordomseiling (2008). Hun er også kjent for sitt miljøengasjement, ikke minst gjennom sin egen stiftelse som jobber for en bærekraftig samfunnsutvikling. Renault har samarbeidet med Ellen MacArthur siden 2002.

• Bilene er produsert på fabrikker som tilfredsstiller strenge miljøkrav (ISO 14001), blant annet til bruk av vann, energi, materialutnyttelse og utslipp. • Bilene har et CO2-utslipp på mindre enn 140 g/km. Mange av modellene kan kjøre på biodrivstoff. • Bilene inneholder minst fem prosent resirkulert plast, i tillegg kan minst 95 prosent av bilen resirkuleres.

27


r deg e t t e s i –V ilbehov b t t i d og skal g o m u r i sent r å få o f t l a gjøre nøyd! r o f g e d

www.renault.no

For andre år på rad er Renault bilmerket med størst framgang på Motors AutoIndex. Les mer om dette i aprilutgaven av bladet Motor. AUTORISERTE RENAULT-FORHANDLERE Arendal J.M. Auto AS Strømbusletta 8, 37 00 03 00

Elverum Motor Forum Elverum Grindalsvegen 3, 62 41 74 50

Kristiansand Bilforum Sør AS Barstølveien 3, 38 04 90 00

Mosjøen Jakhelln Bil AS Nyrudveien 3, 75 11 39 90

Asker Berg Auto Olav Ringstadsvei 3, 67 13 07 27

Fredrikstad Bilbutikk 1 AS Stabburveien 1, 69 35 50 00

Kristiansund Erling Winje AS Industriveien 9B, 71 58 81 10

Mysen Ramstadkrysset Auto AS Ramstadveien 2, 69 84 58 58

Bergen Motor Forum Bergen Øvre Kråkenes 51, 55 52 60 00

Gjøvik Grefsrud bil AS Nedre Holmenveien 1, 61 13 18 00

Kvinesdal Hunsbedt Bil AS Industrigata 18, 38 35 70 00

Notodden Motor Forum Notodden Semsveien 35, 40 00 43 44

Bodø Jakhelln Bil AS Bodø Gamle Riksvei 1-5 Firkanten, 75 50 41 00

Halden Jensen & Scheele Bil AS Vestgårdveien 1, 69 21 35 00

Larvik Bilservice Personbil Sagveien 2-4, 33 13 66 66

Oslo Motor Forum Oslo Østre Akervei 62, 23 05 36 00

Drammen Motor Forum Drammen Buskerudveien 124, 32 27 61 90

Hamar Motor Forum Hamar Vangsvei 91, 62 59 89 50

Lillestrøm Motor Forum Lillestrøm Odalsgatan 30, 66 92 67 26

Svolvær Bil i Nord AS Vorsetøvveien 25, 76 06 63 00

Eidsvoll Motor Forum Eidsvoll Skinnstudumpe 4A, 63 92 29 43

Haugesund Laastad & Co. AS Spannaveien 142, 52 70 24 50

Mo i Rana Jakhelln Bil AS Steinbekkhaugveien 15, 75 13 59 90

Sandefjord Bil-Service Personbiler AS Nygårdsveien 79, 33 48 23 00

Sandnes Motor Forum Sandnes Kvålveien 3, 51 68 18 66 Skien Motor Forum Skien Kjørbekkdalen 13, 35 52 93 40 Stavanger Motor Forum Stavanger Svanholmen 23, 51 82 78 70 Ski Birger N Haug Haugenveien 3, 64 00 23 70 Trondheim Bilcentrum AS, Leangen Alle 6, 73 82 97 00 Tønsberg Bilservice Personbil Stoltenbergsgata 54, 33 30 77 77 Tromsø Bil i Nord AS Ringveien 4, 77 60 76 76

KONTAKT OSS FOR PRØVEKJØRING ELLER SEND RENAULT TIL 2012, SÅ KONTAKTER VI DEG

Renault Clio

Renault Mégane

Renault Mégane Coupé

Renault Mégane Sport Tourer

Renault Mégane CC

Renault Laguna Sport Tourer

Renault Scénic

Renault Grand Scénic

DEZIRE magasin  

Se Renaults DEZIRE magasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you