Page 1

Reginedagan 2017 23. - 30. juli


2

Et ungt blikk på Reginedagan Reginedagan har gjennom hele mitt liv gitt meg mange gode opplevelser. De dypest sporene er satt av Æventyrstien, Fykomfei og Kulturprisutdelinga hvor min bestefar, Gunnar Steinsvik, fikk prisen. De første årene jeg deltok på Reginedagan og arrangementene i forbindelse med det, var nok ikke valget om deltakelse mitt eget. Jeg hadde det ikke mindre artig av den grunn. Vi gikk hånd i hånd med mamma og pappa, som begge var veldig aktive under Reginedagan. Med årene ble valget mer og mer mitt og jeg er takknemlig for at jeg har muligheten til å velge å være med på Reginedagan. Når jeg var 5-6 år var Æventyrstien og Fykomfei det som var Reginedagan for meg. Æventyrstien er til den dag i dag noe av det mest unike jeg veit om. For det første så er det skuespillere/ deltakere i alle aldre. Vi har både barn med deres foreldre, ungdommer, voksne og litt eldre folk som har vært med siden dag en. For det andre så har absolutt alle en hovedrolle, alle får være en hovedperson og stjernen av et eventyr. Dette er noe jeg kan være stolt av og jeg er stolt av at min mamma, Liv-Karin Steinsvik, var den personen som startet dette. For meg er det hun som er Æventyrstien. Og dette holdt hun på med i over 10 år før hun sendte stafettpinnen videre.

så stas å være skuespiller. Det hele startet med «små» roller, som den gang føltes som store roller. Noen år senere fikk jeg en hovedrolle, og når jeg ser tilbake på det, så husker jeg hvor morsomt jeg hadde det, hvor mye jeg lærte og hvor utrolig stolt jeg var av meg selv når det hele var over. Allerede siste dagen gledet jeg meg til neste års Reginedaga og Fykomfei. Reginedagan har noe for alle. Tryllekurs, sminkekurs, teaterverksted, diskotek, tur til Sinahula, Maritim dag i Hovden, Lygarkveld, Kulturprisutdeling og festkveld i Bøhallen og mye mer. Gjennom Reginedagan får man sett hele vår fantastiske bygd, Bø i Vesterålen. Et variert program hvor det er aktiviteter og arrangementer for alle og enhver. Regine Norman er bakgrunnen til at vi har Reginedagan hver sommer, og i løpet av denne uka så lærer man mye om henne, hvordan hun levde og om verkene hennes. For meg så har nok Reginedagan handlet mest om tradisjoner, samarbeid mellom folk fra heile Bø, familie og venner og gode opplevelser. Jeg gleder meg til årets Reginedaga. Det håper jeg du også gjør. - Tina Andreassen

Fykomfei var jeg med på for første gang sammen med mamma, dadda (storesøster Viktoria), Maria (tvillingsøster) og familievenner i 2005. Det var

Reginedagan 2017 - 150-årsjubileum! Olsokaften 1867 så ei lita jente dagens lys på gården Mårsund i Bø herred, ektefødt datter av Tina Amalie og Mikkel Normann. Ved dåpen fikk hun navnet Serine Regine, oppkalt etter sin mormor. Med prest og styrmann som aktverdige faddere og med slektens velsignelse, så lykken ut til å smile til den lille og hennes familie. Dette er de første linjene i biografien om Regine Normann. Den har tittelen Havmannens Datter og er forfattet av Liv Helene Willumsen. Under Reginedagan 2017 kan vi feire at det er 150 år siden Regine Normann så dagens lys. Derfor er Regine sjøl festivalprofil i år. Planleggingen av jubileet startet for flere år siden, og at det skulle markeres i form av en teaterproduksjon ble tidlig bestemt. Nå kan vi ønske velkommen til forestillingen Usynlig Selskap ved teaterduoen Nikoline Spjelkavik og Victoria F. S. Røising i Lost and Found productions. Usynlig Selskap er en fantastisk forestilling i ordets rette betydning. Vi er imidlertid så heldige at vi har fått mulighet til å la markeringen av Regine Normanns jubileum finne uttrykk gjennom flere forskjellige kunstarter. Komponist og cellist, Maja Bugge, har, i anledning 150-årsjubileet, komponert korverket Gullskoen, som er inspirert av Regine Normanns eventyr, Jomfru Marjas gullsko. Korverket framføres

i Malneskirka i samarbeid med Korforeningen Varden. Stiftelsen Regine Normann markerer jubileet med en nyutgivelse av Regine Normanns eventyr. Denne bokutgivelsen er det mange som har ventet på! Bursdagsselskap for Regine hører med. Barnebursdagsselskapet går av stabelen like etter Fykomfei-forestillingen på torsdag. For de voksne er det duket for et nytt Regines Gjestebud etter festforestillingen på Regines fødselsdag, 29 juli. Men vi hadde ikke kunnet kalle det Reginedagan om ikke de tradisjonelle programpostene var der. Friluftsgudstjeneste, markedsdag, eventyrsti, bokbad, vandringer, Mat, ord & tona, lygarkveld, barnediskotek, Sinahuleturer, kirkekonsert og mere til er også med på å markere jubileet. Bø kunst- og kulturstrømkomite vil med dette ønske Bøfjerdinger og tilreisende velkommen til å feire Regines 150-årsjubileum i lag med oss! Vi gledes! - Elrid Pedersen, festivalleder

Bø Kunst- og kulturstrømkomité 2017

Grafisk utforming

Trykk & distribusjon: K. Nordahls Trykkeri / Bladet Vesterålen.

Bø Kunst- og kulturstrømkomité har i 2017 bestått av:

Festivalavisen for Reginedagan 2017 er designet og satt av EventYR AS. Fotografer er: Øystein Lunde Ingvaldsen, Evelyn Andora Pecori / Yderst, Mareno Leonhardsen / Bladet Vesterålen, Bjørnar Hansen / Bladet Vesterålen samt Arve Elvik.

Takk til

Ivan Andreassen, Ole Jonas Johansen, Maria Overholth-Aronsen, Chanette Bang Pedersen, Elrid Pedersen, Hugo Pedersen, Turid Pedersen, Astrid Ramberg, Anita L. Stormoen, Julie Sæther, Torgeir Thorsen, Gunnbjørg Tobiassen og Tom Tobiassen.

Tegning av Regine Normann: Svein-Terje Kvalvik Eliassen / God Strek.

Reginedagan 2017 vil rette en stor takk til alle hjelpere, frivillige, sponsorer og annonsører for deres viktige bidrag til å gjøre festivalen til en realitet. Tusen takk alle sammen!


3

Maja Bugge til Reginedagan Komponist og cellist Maja Bugge kommer til Reginedagan med et nyskrevet verk for kor. Hun tar også med seg celloen sin i softbag så den kan bli med til Sinahula!

Eventyrkonkurransen I forbindelse med korprosjektet, som er bygget rundt Regine Normanns eventyr, «Jomfru Marjas gullsko», har Korforeningen Varden tatt initiativ overfor kommunens skoler med invitasjon om å delta i en «skriveeventyr-konkurranse». Det er 6. og 7. klasse ved alle tre barneskolene, samt 8., 9. og 10. klasse på ungdomsskolen som er invitert til å være med. Eventyret skal skrives i Regine Normanns ånd. Vinnereventyret vil bli premiert og opplest på konserten i Malnes kirke 27. juli, 2017.

Maja Bugge vokste opp i Vesterålen og bor for tiden i England der hun jobber som cellolærer, komponist og cellist. Hun har mottatt en rekke priser for sine arbeider og det siste året har hun turnert England rundt med sine solo komposisjoner for cello. Sjefen for Manchester Jazz festival Steve Mead, sier dette om Majas musikk:

Barn og unge Formidlingen til barn og unge står sentralt i hele Bugges 15-årige karriere som musiker og komponist. I 2010 deltok hun sammen med Katrine Strøm fra Andøya, i en konkurranse om beste produksjon innenfor “Den kulturelle skolesekken”, (DKS). De vant “Gullsekken” med verket «Usynlig». Til daglig jobber Maja som cello-pedagog i England.

“Maja Bugges music has the power to transform the space around her yet reflect and absorb it, and in doing so she creates an almost meditativelike state in the listener. We are transported into a world of undulating landscapes, distant echoes and slowly evolving patterns by music, which has the strange ability to convey - at the same time - the familiar and the unfamiliar.” Samarbeid med Korforeningen Varden Invitasjonen til Reginedagan ga Maja muligheten til å gå i gang med et prosjekt hun lenge har hatt lyst til å gjøre. Maja sier: – Jeg har lest mange av Regine Normanns eventyr og har lenge tenkt det kunne vært morsomt å skrive et stykke musikk basert på et av hennes eventyr. Da forespørselen fra Reginedagan kom, tenkte jeg at nå vil jeg samarbeide med et kor som er modige nok til å ta fatt på et helt nyskrevet stykke musikk! Korforeningen Varden i Bø har tatt utfordringen på strak arm og jeg er full av beundring for måten de har gått inn i verket «Gullskoen» på. De kom til og med til England for å øve med meg i mai, det kaller jeg dedikerte korister! Komposisjonslæreren min kaller verket et musikalsk eventyr; lekent, underfundig, men med en alvorlig undertone, slik Regines tekster alltid er.

På konserten i Malnes kirke 27. juli, vil Bugge fremføre egne komposisjoner for solo cello, og det blir garantert rom for uforutsette improvisasjoner i en familiekonsert som tar barna på høyeste alvor. Kanskje får barna selv improvisere sammen med musikeren? Konserten blir avsluttet med prisutdeling for eventyrkonkurransen der skolene i Bø har sendt inn bidrag. Fortellerstund i Sinahula Maja Bugge skal også opptre sammen med forteller og tidligere bøfjæring Tori Snerte. Bugge er spent på hvordan akustikken blir i hula og har allerede begynt å forberede det hun kaller «soloimprovisasjoner for forteller, steinhule og cello». Maja og Tori er begge opptatt av å formidle sine egne barndomsminner fra Bø, og i fortellerstunden i Sinahula vil de bringe sine egne opplevelser og stemninger med inn i Regine Normanns tekstmateriale. Verket Gullskoen er støttet av Nordland fylkeskommune.


4

Hvor skjer det? Her finner du en oversikt over areaner og scener under Reginedagan. Håper dette hjelper dere med å finne frem! 1. Hovden 2. Sinahula 3. Malnes Kirke 4. Skagakaia 5. Bjørkengen gård 6. Bøheimen 7. Bø Museum 8. Nordahlsstranda 9. Bø folkebibliotek

Jubileumslogo Svein Spjelkavik står bak logoen som har vært Reginedagans kjennemerke så lenge, den med Regines portrett på vinrød bakgrunn. Nå har Svein designet en ny logo i anledning Regine Normanns 150-årsjubileum. Bø kunst- og kulturstrømkomite er glad og takknemlig for denne gesten, og vi vil med dette takke for den fine gaven! Her er brevet som Svein Spjelkavik sendte sammen med logoen: Kjære Regine-venner! Jeg har i utformingen av Logoen søkt å sette skrivingen hennes i sentrum. Pennesplitten hennes. Den røde pennen symboliserer Regines livfulle språk, hennes pasjon for det å fortelle, hennes lidenskap for skrivekunsten. Ser du nærmere er den oppadgående pennesplitten også en retningsviser, en nordpil, et navigeringsmerke. N’en i Normann er midt i bildet, rett under pennesplitten. Dette symboliserer det nordvendte i Regines skrivekunst. Hele hennes liv var hennes tekster preget av Bø og Nord-Norge. Men minner oss også om at Regine viser oss vei i hennes ettertid. Hun ga oss retning, både i måten hun tok modige, utradisjonelle valg og i det hun skrev. - Svein

10. Bøhallen 11. U/L Ungbirken 12. Kalvøya 13. Haugsnes 14. Eidesjøen, Ottar Bergersen AS 15. Lunahallen 16. Straume samfunnshus 17. Steinesjøen


5

1

3

2 14

15 16

13 12

5

6

9 10

11 17 7 4 8


6

Regine Normann 150 år

Fra feiringa av Regine på ungdomshuset Breidablikk. Foto gjengitt med tillatelse av Hildur Lockerts etterkommere.

Av Liv Helene Willumsen Den 29. juli 2017 er det 150 år siden Regine Normann ble født i Mårsund, Bø i Vesterålen. Det er snakk om en livsfrisk jubilant, med nyutgivelser av bøker på løpende rad. I sommer blir det storfeiring av Regine Normann i Bø. Dette er andre gangen Regine Normann blir feiret ettertrykkelig i heimbygda. Første gang var i 1925, da det ble stelt i stand stor fest for henne.

Festen i 1925 Den 2. august 1925 ble forfatteren Regine Normann hyllet med brask og bram på ungdomshuset Breidablikk på Skagen – med prolog, taler og god mat. Hun var på dette tidspunktet en etablert forfatter i Norge som hadde gitt ut bøker i 20 år på et av Norges ledende forlag, Aschehoug forlag, der forlagssjef William Nygaard d.e. var hennes støttespiller. Regine Normann hadde i 1925 trosset alle hindringer som lå i veien for at hun skulle bli forfatter; som tidlig skrivende kvinne fra ei kystbygd nordpå var hun blitt landskjent og hadde mottatt gode anmeldelser av sine bøker. Midt i livet hadde hun klart å nå dit hun ønsket – hennes drøm om å bli forfatter var blitt til virkelighet. På bildet fra festen i Bø i 1925 sitter Regine Normann i lokalet på Skagen med sine nærmeste rundt seg: søster, mor, mors søster og mors bror. Regine må ha vært utrolig stolt i et slikt øyeblikk. Heimbygda betydde mye for henne, og det for første gang å få slik anerkjennelse av sine sambygdinger må ha vært stort og rørende.

Hvem var Regine Normann? Regine Normann (1867–1939) var den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som slo gjennom i norsk litterær offentlighet. Hun var pioner blant kvinnelige forfattere nordfra som etablerte seg i hovedstaden, Kristiania. Med sin debutroman Krabvaag. Skildringer fra et lidet fiskevær (1905) ble hun med ett slag kjent som Nordlandets forfatterinne – en forfatter som med autoritet kunne uttale seg om nordnorske forhold og kjente fiskeres og småkårsfolks levevis. Hun viste det lesende publikum et helt annet Nordland enn det romantiserte bildet de kjente fra litteraturen fra før; Regine Normann skrev om

hverdagens harde slit, om lekpredikanters tvilsomme virksomhet, om kystfolkets hverdag i stort og smått. Hun bar fram sin egen kultur for et lesende publikum og høstet stor anerkjennelse for det. Debutromanen tematiserer også tragisk kjærlighet mellom to unge. Regine Normann fortsatte å publisere bøker til 1934. Noen år etter brøt andre verdenskrig ut. Krigsårene kom til å legge et glemselens slør over mange forfattere som skrev før første verdenskrig og i mellomkrigstiden, blant andre Regine Normann. Men fra 1980-tallet og fram til i dag har Normann fått sin renessanse. Når hun igjen fokuseres, kan det ha sammenheng med en økende interesse for fortellingen, både i skolesammenheng og mer generelt. Regine Normann var en genuin forteller, fortellingen var en del av hennes hjerte og hennes sinn.

Livshistorien Regine Normanns livsløp representerer et ekstraordinært kvinneliv påbegynt sent på 1800-tallet. Hennes livshistorie er helt fra barnsben av preget av store omveltninger og brudd, uerstattelige tap av omsorgspersoner og nye etableringer som innebar å finne seg til rette i fremmede miljøer og knytte kontakter med nye personer. Hun trådte sine barnesko i Bø i Vesterålen og tilbrakte sine unge kvinneår der. Senere i livet tok denne kvinnen et stort skritt – fra en anonym tilværelse i et lite fiskevær langt nord i landet til forfattermiljøet i hovedstaden. Som ung kvinne på 28 år forlot hun heimbygda for å skape seg en ny tilværelse i Kristiania. Et skritt så enormt at det nok er vanskelig for oss i dag fullt ut å fatte hva det innebar.

Oppvekst Serine Regine Normann, født Olsok 1867, var datter av Tina Amalie, født Lockert, fra Mårsund i Bø og skolelærer Mikkel Normann fra Steinsland i Skånland. Den vesle jenta fikk oppleve fire lykkelige år med mor og far og søsken før et grunnhugg rammet familien. Faren døde i 1871, og moren ble sittende igjen med fem barn under åtte år. Året etter så moren seg nødt til å sette bort to av barna, Serine Regine og broren Kristoffer, til slektninger som bodde langt utenfor heimbygda.

Gården Breivika utenfor Harstad ble det nye oppholdsstedet for Serine Regine. Hun kom i huset til velstående slektninger, Johan Kildal og fru Hanna. I Breivika gikk hun sine tre første år på skolen, før hun flyttet tilbake til Mårsund i Bø. Hun ble nå boende sammen med morbroren Nikolai Lockert og hans hustru Karen. Moren til Serine Regine hadde giftet seg og flyttet fra Mårsund, og Serine Regine kom aldri mer til å bo sammen med henne. Dermed førte i realiteten tapet av far også til tapet av mor. Serine Regine ble konfirmert i Bø kirke, der innførselen i kirkeboka viser at hun fikk Udmerket godt i karakter. Hun hadde anlegg for boklig lærdom og stod fremst av konfirmantene på kirkegulvet. På den tiden var det de flinkeste konfirmantene som stod fremst. Sin første voksne yrkeserfaring fikk hun like etter konfirmasjonen, som guvernante for barna til presten Uchermann i Bø.

Tidlig kvinneliv Så skjedde en stor forandring i Serine Regines liv. Første nyttårsdag 1885 giftet hun seg med Peder Johnsen, lærer og klokker i Malnes annekssogn i Bø. Hun var 17 1/2 år gammel, han var 38. Hun ble nå hetende fru Sina Johnsen, fornavnet Serine ble til kallenavnet Sina. Denne ekteskapsinngåelsen ble begynnelsen til mange ulykkelige år i Malnes for den unge kvinnen, og i ettertid hadde aldri Regine Normann noe positivt å si om sin første ektemann og det ti år lange samlivet med ham. Til tross for dette startet hun i denne vanskelige perioden av sitt liv med to aktiviteter som skulle komme til å bety svært mye for henne: undervisning og diktning. Hun fikk ansettelse som vikarlærer, et arbeid hun høstet ros for. I tillegg tok hun til med å skrive – etter eget utsagn mot ektemannens vilje – og det blir sagt at hun gjemte manuskriptene sine i ei fjellhule ikke langt fra plassen der de bodde. I dag blir denne hula kalt Sina-hula etter henne.

Til hovedstaden Imidlertid hadde hun en drøm om et annet liv. Sommeren 1894 reiste hun sørover til hovedstaden for å skaffe seg utdannelse som lærerinne,


7

med ektemannens samtykke. Det var meningen hun skulle komme nordover igjen etter endt skolegang. Hun gikk på skole nesten et år, men ble syk og måtte reise tilbake til Malnes. Nok en gang fikk hun seg skolepost i bygda. Men denne gangen holdt hun ikke ut til skoleåret var slutt. Det ekteskapelige forholdet ble for vanskelig. I april 1896 forlot hun Malnes og Bø for godt, i all hemmelighet. Hovedstaden Kristiania skulle komme til å by på mange muligheter for fru Serine Johnsen. Der avla hun lærerprøve ved Olaf Bergs høiere lærerinneskole i 1897, der fikk hun ansettelse som lærerinne ved Kristiania folkeskoler, der kom hun med i forfattermiljøet i Kristiania og fikk etter hvert styreverv i Den norske Forfatterforening. Selv om hun bosatte seg fast i Kristiania fra 1896 av, ble ikke ekteskapet med Peder Johnsen oppløst på mange år. Først i 1905, samme år som Regine Normanns litterære debut, var skilsmissen et faktum. Året etter giftet hun seg med forfatteren Tryggve Andersen, og hun ble fru Regine Normann Andersen. De ble et kjent par i forfatterkretser i hovedstaden, blant annet holdt ekteparet jevnlig litterære salonger, dit yngre forfattere søkte for å få inspirasjon og litterær veiledning. Men heller ikke ekteskapet med Tryggve Andersen varte. Det ble oppløst i 1913. Ved denne skilsmissen var Regine 46 år. Først nå ble hennes navn privat så vel som offentlig Regine Normann, tidligere hadde dette navnet kun vært hennes forfatteridentitet. I privatlivet var stormene nå over, og smulere farvann ventet. Arbeidsmessig hadde hun ennå mye ugjort, og mange arbeidsår lå foran henne. Hun fortsatte sin lærergjerning til oppnådd pensjonsalder i 1932, to år før hun avsluttet forfatterskapet.

Til Steinsland Regine Normann søkte stadig nordover til sine hjemtrakter og sin familie. Helst reiste hun langs kysten med båt, det ble mange hurtigruteturer i årenes løp. Den siste reisen nordover satte et fantastisk punktum for hennes søken tilbake – som var den regissert. I juli 1939 satt den aldrende kvinnen i en jernfugl og skuet ut over barndommens rike; Regine Normann fløy med sjøfly fra Trondheim til Harstad. Hun flyttet da hjem til farsgården på Steinsland i Skånland kommune, der hennes bror Kristoffer Normann bodde. Men hennes opphold nordpå skulle komme til å bli kort. I begynnelsen av august 1939 ble Regine Normann syk og innlagt på Harstad sykehus. 12. august 1939 reiste hun tilbake til farsgården og døde der to dager etter, 72 år gammel.

Forfatterskapet Regine Normann gjennomgikk et livsløp preget av en meget dramatisk og begivenhetsrik første halvdel, som så ble etterfulgt av en rolig og tilbaketrukket andre halvdel. Noe av den samme bevegelsen kjennetegner forfatterskapet hennes. Regine Normanns litterære prosjekt er preget av at hun først bearbeidet sterke opplevelser fra unge kvinneår og diktet over sitt livs erfaringer – med refleksjonens ettersmak. Så skrev hun en rekke bøker med kvinnerelatert problematikk, der blant annet kvinnens yrkesrealisering, morsrolle, religiøse liv og kjærlighetsliv ble tatt opp. Til slutt kom Normann tilbake til eventyret, som alltid lå i bunnen av hennes liv og kreative evne. Regine Normanns forfatterskap omfatter 18 bøker, og forfatterskapet kan deles inn i tre faser.

Forfatterskapets første fase Den første fasen av forfatterskapet omfatter tre bøker, den sosialrealistiske romanen Krabvaag (1905), en samling fortellinger, Bortsat (1906) og samtidsromanen Stængt (1908). I denne fasen av forfatterskapet kan man finne selvbiografiske trekk i Normanns diktning, men i dikterisk bearbeidet form. Også hennes evne til å skildre natur og folkeliv kommer til syne i hennes første bøker. Det var i den nordlige landsdelen Regine Normann hentet inspirasjon til store deler av sitt forfatterskap, gjennom levende miljøskildringer og sterke naturinntrykk.

Forfatterskapets midtfase Midtfasen i forfatterskapet varer fra 1910 til 1921 og er den mest produktive når det gjelder antall publiserte verker. Denne fasen

kjennetegnes av rik romanproduksjon, hovedsakelig med kvinner som hovedpersoner, og stor bredde når det gjelder tematisk kretsing. Den ble innledet med Barnets tjenere (1910) og Faafængt (1911), to samtidsromaner som handler om en lærerinne nordfra som arbeider i Kristiania-skolen. Romanene tar opp problematikk knyttet til kvinners selvrealisering, særlig valget mellom yrkesliv og ekteskap. Så fulgte to historiske romaner, Dengang – (1912) og Eiler Hundevart (1913), begge lagt til Bø i Vesterålen. Dengang – handler om den besværlige kjærligheten mellom en tilflyttet prest og en kvinne fra bygda og er en roman med lykkelig utgang. Eiler Hundevart handler om en ung mann som går i ledtog med onde makter i vinnings hensikt. Så kom samtidsromanen Riket som kommer (1915), som tar opp den destruktive virkning religiøse funderinger får for den kvinnelige hovedpersonen, som fortolker Bibelen annerledes enn det miljøet hun befinner seg i. De to siste romanene i forfatterskapets midtfase, Berit Ursin (1917) og Havørnens nabo (1921), er begge samtidsromaner lagt til Finnmark. Berit Ursin handler om en kvinne som blir forelsket i en gift mann, som hun senere gifter seg med. Romanen tematiserer retten til å leve ut kjærlighet samt en rekke forhold knyttet til ekteskapet mellom en fraskilt mann og hans nye hustru. Havørnens nabo handler om et legeektepar bosatt i Finnmark, som mister sin sønn. Romanen tar opp problematikk knyttet til kvinnens stilling i ekteskapet og rollen som mor. I denne fasen av forfatterskapet gav Regine Normann også ut en barnebok, Den graa kat og den sorte (1915) og en samling med patriotiske tekster som skulle oppildne ungdommen, Til guttene mine ute i den store, store verden (1916).

Forfatterskapets sluttfase Sluttfasen i forfatterskapet varer fra 1922 til 1934. Den er betinget av at det inntrådte et sjangerskifte i forfatterskapet. Rundt 1920 følte Regine Normann at inspirasjonen til å skrive romaner manglet og at hennes litterære skaperevne var borte. Heldigvis gav hun ikke opp skrivingen, men maktet å gripe tilbake til det hun opprinnelig mestret, nemlig den muntlige fortelling. Siste del av Normanns forfatterskap kjennetegnes ved at hun kun skrev i kortformat; eventyr, sagn og fortellinger. Først kom Min hvite gut og andre fortællinger (1922). Etter det kom hennes to eventyrsamlinger Eventyr (1925) og Nye eventyr (1926). Regine Normanns eventyr er diktet og utformet av henne selv, det er snakk om kunsteventyr. Hun hadde stor kompetanse på folkeeventyr både fra Norge og fra andre land, og denne kunnskapen spilte med når hun skrev sine eventyrtekster. Men selve eventyrene, slik de ble ferdigstilt innholdsmessig og formmessig, var hennes eget verk. Som kunsteventyrforfatter mener jeg det er rett å sammenligne henne med mesteren fra vårt naboland i sør: Regine Normann er Norges H.C. Andersen. Eventyrene ble etterfulgt av to samlinger med Nordlands-sagn: Nordlandsnatt (1927) og Det gråner mot høst (1930). Normanns siste bok, Usynlig selskap (1934), er også en samling fortellinger.

Nyutgivelser Det har vært flere nyutgivelser av Regine Normanns bøker i tillegg til eventyrene. Debutromanen Krabvaag kom i nye utgaver i 1976 og 2005. Barneboken Den graa kat og den sorte kom i nyutgave i 1969. Dessuten er romanene Stængt, Dengang – og Eiler Hundevart samt sagnsamlingene Nordlandsnatt og Det gråner mot høst kommet ut på nytt de siste årene. Siste skudd på stammen er boken Regine

Tegning: Svein Terje Klalvik Eliassen / God Strek

Normanns eventyr (2017), en nyutgivelse av eventyrsamlingene Eventyr (1925) og Nye eventyr (1926). Stor ros til Stiftelsen Regine Normann som har vært primus motor i arbeidet med nyutgivelsene!

To livsverk Regine Normann framhevet selv at hun hadde to livsverk, hun var forfatter og hun var lærer. I mer enn 30 år arbeidet hun som "guttefrøken" – lærerinne for gutteklasser – ved Sofienberg skole i hovedstaden. Hun var en elsket og respektert lærerinne, som elevene mintes hele livet. Som pedagog fikk Regine Normann utnyttet sine evner som forteller, hun brukte fortellingen i mange fag når hun underviste. Dessuten gjorde hun en stor innsats for barn og bøker gjennom sitt mangeårige virke for opprettelse av skoleboksamlinger. Utrettelig ivret hun for litteraturens evne til å stimulere barnas fantasi, og hun var svært skeptisk til barnebøker som kun appellerte til fornuften.

Hurra for Regine! Jubilanten Regine Normann har 150 år etter sin fødsel vedvarende betydning som forfatter i Norge, i særdeleshet er hennes samlinger med eventyr en kjær skatt for mange barn. I tillegg har hun i sine romaner og sagn gitt skildringer av natur, landskap, miljøer i NordNorge som bare kan beskrives slik av en stemme som ved selvsyn har sett og erfart. Den arven Regine Normann har etterlatt seg gjennom sitt forfatterskap, er meget verdifull. Derfor er det jubileumssommeren 2017 all grunn til å hylle denne særpregede forfatteren og la det lyde utover Bø med rungende røst: Hurra for Regine!


8


9

Skreddersydd teaterforestilling i bursdagsgave Fersk scenekunstduo med teaterforestillingen «Usynlig Selskap» – Til ære for festivalprofilen og jubilanten. – For snart et halvt år siden fikk vi det ærefulle oppdraget om å lage en fest av en teaterforestilling i anledning Regine Normanns 150-årsjubileum. Det er stor stas, men også et stort ansvar å skulle lage noe Regine verdig, særlig her i Bø hvor folk har et så spesielt og nært forhold til Regine, sier Nikoline Spjelkavik. Sammen med kompanjong Victoria Fredrikke Schou Røising danner hun teaterkompaniet Lost and Found productions. Lost and Found productions ble grunnlagt for ganske nøyaktig et år siden, da Nikoline og Victoria hadde fullført sine studier ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Siden har de hatt premiere på tre forestillinger, og «Usynlig Selskap» er en av to større produksjoner som de skaper sammen denne sommeren. – Men Usynlig Selskap er vårt aller første bestillingsverk, sier Victoria spent og fortsetter: – Forestillingen er en feiring av fantasien, og en hyllest til fortellertrangen. Men mest av alt er det en fest for Regine Normann, hennes liv, og inspirerende forfatterskap. Som unge kunstnere og kvinner i dag er det et ærefullt oppdrag å prøve å gå i Regine Normanns fotspor. Vi har prøvd å lage den forestillingen Regine selv ville laget i 2017. Kanskje ville hun ikke laget teater i det hele tatt, og kanskje ville det sett annerledes ut. Men vi har prøvd å ruste oss med hennes mot og kompromissløshet for å lage noe modig - akkurat som hennes bøker var da de kom ut, forteller Victoria. – Ja, vi har kanskje ikke laget en typisk jubileumsforestilling,

hvor det tradisjonelt ville være Regines biografi som ble presentert. Men Regine var på sin tid en nyskapende kunstner, og en dame i bresjen. Det samme har vi prøvd å være selv med denne forestillingen. Men jeg kan røpe at vi kommer til å møte karakterer som er tydelig inspirert av skapninger vi kan kjenne igjen fra Regines egne eventyr. I tillegg er hovedpersonen en jente som heter Sina, så dere kan tenke dere hvem det kan ligne på, sier Nikoline lurt. Med seg på laget har de musiker og komponist Bengt Egil Hanssen, kunstner Olga T. Jelvez, scenograf Svein Spjelkavik, videokunstner Cahtarina Natalie Wandrup, kostymesyersken Anne Kari Spjelkavik og lyd- og lysdesigner Sindre Nicolaisen. I tillegg spilles rollene i forestillingen av skuespillere fra Bø og omegn. Selv mener de unge damene at de har funnet et stjernegalleri av samarbeidspartnere. – Dere må bare glede dere til å høre Bengt sin magiske sang og hyllest til Regine», den karen produserer ekte gull! sier Nikoline. Lost and found har også et «hemmelig» oppdrag i Bø. – Det viktigste for oss er å invitere dere til fantasifostring, slik Regine gjorde det for oss, røper Victoria. – Lurer du kanskje på hva fantasifostring betyr eller innebærer? Kom å se forestillingen vår, og bli en av få som mottar bokutgivelsen som hører til forestillingen. Der kan du lære alt om det! lokker Nikoline avslutningsvis.

Nikoline Spjelkavik og Victoria Fredrikke Schou Røising i Lost and Found productions.

Regine feires med Girl Power Ungt Andøy-talent har laga den urbant inspirerte plakaten til «Usynlig Selskap». Den er laget av 20 år gamle Olga T. Jelvez, fra Saura i Andøy. At Olga er et helt spesielt talent er det liten tvil om. Hennes japanskinspirerte stil er nå med på å forme jubileumsforestillingens uttrykk. – Vi hadde lyst til å sette et litt urbant preg på forestillingen vår. Da vi ble kjent med Olga og hennes kunstneriske uttrykk skjønte vi at vi bare måtte få til et samarbeid. Hennes tegnestil er inspirert av anime-verdenen eller manga, noe som vi synes ble en perfekt match med Regine Normanns nordnorske eventyrlandskap som samtidig er så til de grader internasjonalt, sier Nikoline Spjelkavik.

som passer til Olga sine tegninger, sier Victoria Røising.

Helt nytt. Forestillingen er helt ny, og er skapt helt fra bunnen av med nyskrevet manus, nykomponert musikk og spesiallagde filmer. – Vi er kjempeglade for å ha hatt Olga med på laget i utformingen av karakterene. Ut fra Olgas tegninger skal Anne Kari Spjelkavik skreddersys kostymer til de unge skuespillerne fra Bø som skal spille i stykket. Det er også litt gøy at vi nå caster barn og ungdom

Ble overrasket. Olga selv ble overrasket over å få oppgaven. – Jeg fikk jobben gjennom God Strek, der jeg har praksis. Det hadde vært snakk om en stund at jeg skulle få et prosjekt, en utfordring, men fikk ikke vite noe om hva det konkret gikk ut på før Nikoline Spjelkavik kom og fortalte meg om teaterforestillingen de lager, og ville at jeg skulle designe karakterene og lage plakaten. Jeg ble ganske overrasket, sier Olga.

En skatt. Olga har gjort en fenomenal jobb, og virkelig forstått vår kunstneriske visjon. Gjennom hennes tegninger har karakterene faktisk kommet til live. Tegningene har vært til stor inspirasjon i manusutviklingen. Det er sjeldent å møte noen som både forstår hva prosjektet trenger, og samtidig klarer å sette sitt særpreg på det. Olga er en skatt som vi føler oss heldige som har fått samarbeide med, sier Nikoline.

Egen verden – Det har vært mye arbeid med dette prosjektet. Jeg har jobbet lange dager i nærmere tre uker med det. Men jeg har frydet meg over oppgaven. Tegning er veldig viktig for meg. Når jeg tegner føles det som om at verden rundt meg forsvinner på en måte, og lar meg være i min egen verden, sier Olga Sjeldent talent. Og det er en verden hun mestrer på en oppsiktsvekkende måte, i følge hennes mentor i God strek, designer Svein Terje Kvalvik Eliassen. – Slik jeg vurderer det er Olga en av Nord-Norges beste illustratører. Hun har et sjeldent talent som jeg ikke har sett maken til på mange år, sier Kvalvik Eliassen.


10

program: 22. juli 11.00: Vetten Opp! Velkommen til folkefesten Vetten Opp! Vetten Opp er motbakkeløpet og utfordringen alle kan være med på. Som en innledning til Reginedagan arrangeres Vetten Opp lørdag 22. juli i eventyrkommunen Bø i Vesterålen. Løpet arrangeres av Bø Idrettslag. Løpet går i en av regionens absolutt mest populære tur-traseer fra Brenna, via Losjehytta og opp til Vetten, 467 meter over havet. Starten på traseen går på historisk grunn opp langs Bøs eldste, kjente vei, og byr på meget variert og flott terreng hele veien opp. Utsikten fra toppen kan ikke beskrives, den må oppleves! Bø idrettslag vil ha kafé i Bøhallen i forbindelse med løpet, og alle deltakerne vil der ha tilgang til garderober og dusj. Alle som gjennomfører vil få medalje, og i konkurranseklassen vil det i tillegg vanke pengepremier. Bli med på folkefesten, ta med hele familien, kolleger eller hvorfor ikke utfordre et knippe mer eller mindre gode naboer? Påmelding og mer informasjon på www.vettenopp.no. Velkommen!

15.00 – 17.00: Fiskekonkurranse i Hovden Lørdag 22. juli går den tradisjonelle fiskekonkurransen i Hovden av stabelen. Konkurransen ble etablert i 1967 og har siden den gang blitt arrangert hvert år på samme sted og samme helg. Fiskekonkurransen i Hovden er et av de lengstlevende arrangementene i regionen og i år har vi 50-årsjubileum! Fisket foregår med stang fra moloen i havna. I 2003 fikk barna en egen barnekonkurranse fra flytebrygga. For barn opptil 13 år: kl. 15.00 – 16.00 på flytebrygga. Påmelding i havna/bruddet kl. 14.00 – 15.00. Deltakeravgift kr 50,-. Premiering kl. 16.30 i havna/bruddet. Alle premieres!

12.00: Åpning av maleriutstilling på Bø Museum Barbro Pedersen Bismo fra Steine åpner sin salgsutstilling med egne malerier. Barbro har hatt utstilling flere ganger før på museet og vi er svært glade for å ha henne tilbake. Utstillingen er i det tidligere lensmannskontoret og følger museets åpningstider hver dag fra kl. 11.00 til kl. 16.00.

For ungdom fra 13 år og voksne: kl. 15.00 – 17.00 fra moloen. Påmelding i havna/bruddet kl. 14.00 – 15.00. Deltakeravgift kr 100,-. Premieutdeling under festen på Hovden samfunnshus samme kveld. Salg av pølser, vafler, kaffe og brus i havna/ bruddet. Hovden grendelag ønsker hjertelig velkommen til små og store fiskere! Vel møtt – skitt fiske!

21.00 – 02.00: Fest på Hovden samfunnshus Med dyktighet og stor spilleglede har Remi Kristiansen fra Sortland i Vesterålen reist land og strand rundt og underholdt folk på puber, restauranter, og bygdehus. Han har blant annet underholdt i brylluper, bursdager, og på Hurtigruten.

19.00: Bø Retro I år har Bø-Retroen 10 årsjubileum. Vi gleder oss til å jubilere med dere. I år kommer originalbesetninga av ZOO, og vi får besøk av to Øksnesgrupper, Kondiz og Titleless Band. Disse deltok på talentiaden her i Bø i sin tid. Dessuten kommer Martith Endresen.

og ZigZag. Vi regner med at det blir en trivelig kveld, med god musikk, dans og gjensynsglede både blant publikum og musikere. Du kan kjøpe billetter på www.bohallen.no/billetter Vi selger også ved døra og etter hvert også på YX, Straume og Bromles Kiosk. Vel møtt!

Remi har over 20 års erfaring som profesjonell entertainer, og har turnert med artister som January, Marith Endresen Band, Roots’n Boots og One To One. Remis repertoar er stort og variert og fokus er på hitlåtene fordi gjenkjennelsesfaktoren er det som virkelig får fart på ”rockefoten”! Låtene serveres i de fleste stilarter så her er noe for en hver smak.

Sist, men ikke minst, har vi våre egne flotte grupper som 088, Virgin

Pris: 250,-

Salg av øl, vin og snacks. CC 200,-


program: 23. juli

11

11.00: Skriveworkshop i Sinahula Søndag kl. 11.00 holdes det skriveworkshop i Sinahula. Her går vi gjennom ulike metoder for å starte eller fortsette skriveprosessen. Oppgavene er åpne og passer for alle som liker å skrive – enten det er noveller, dikt, sangtekster, eventyr, adjektivfortellinger eller memoarer. Workshopen passer best for de mellom 12 og 112 år. Sett av to timer til workshopen og ta med penn og papir! Påmelding og spørsmål sendes til lostandfoundprod@ outlook.com eller på telefon 97104059. Kl. 10.30: Oppmøte og parkering ved Ottar Bergersen AS ved Eidesjøen. Kursavgift: 100,- Kulturkortrabatt for barn og unge.

11.00 - 15.00: Sommeråpen Bjørkengen Gård I år arrangeres sommeråpen gård på Bjørkengen Gård i nærheten av Straume. På Bjørkengen Gård kan du: »» »» »»

Kose med hester, ponnier, esel og griser Ri og kjøre med hest og vogn. Skyte med pil og bue.

»» »» »»

Prøve hesteskokasting og andre leker utendørs. Smake på «superfood» fra naturen. Besøke gårdskafeen.

12.00: Friluftsgudstjeneste Kalvøya er ei lita øy utenfor Haugsnes i Bø. I boka "Det gråner mot høst" skriver Regine Normann om Kalvøya og kirkegården der. Her på denne kirkegården skal presten holde gudstjeneste. Etter gudstjenesten blir det servert kirkekaffe. Skyss med lokale båter fra flytekaia på Haugsnes kl. 11.00. Velkommen til å høre guds ord på Kalvøya!

Anne Martha Krey holder prolog under åpninga ved friluftsgalleriet.

11.00-17.00: Markedsdag på Bø Museum Vårt koselige sommermarked foregår utendørs i museets hage. Her samles et knippe lokale og regionale handverkere som er klare til en trivelig handel. Her får du kjøpt alt fra barneklær til strikket handverk og smykker. I museumsbutikken selger vi vafler, kaffe og bøker med mer. Alle museets utstillinger er forøvrig åpne og vi har gratis inngang denne dagen. Du kan også se våre to nye sommerutstillinger. Den ene heter Médlaus mann er matlaus og omhandler fiskemeder i Vesterålen og tradisjonen rundt disse. Den andre heter Føre anno 300 og viser foto av arkeologiske funn fra utgravningene som ble foretatt på Føre på 1950-tallet.

12.00: Boklansering på Bø Museum Stiftelsen Regine Normann har nylig gitt ut Regine Normanns eventyr i ny drakt. Kom å bli med på offisiell lansering av den nye eventyrboka!

17.00: Offisiell åpning av Reginedagan 2017 Ordfører Sture Pedersen foretar den offisielle åpninga av Reginedagan 2017. Anne Martha Krey holder prolog. Stiftelsen Regine Normann presenterer Festskrift i anledning Regine Normanns 150 år. Det blir musikalske innslag ved Lotte Lockert Johansen og Øystein Lunde

Ingvaldsen og vi vil få et første møte med noen av karakterene i jubileumsforestillingen ”Usynlig Selskap" Åpningsseremonien finner sted ved Friluftsgalleriet på museumsområdet.


12

program: 24. juli

14.00 Tur til «Lysverket»

16.00 Mat, ord & tona med Thale Krogtoft Jensen og Ann-Iren Hansen på Straume samfunnshus

Vi starter ved Lunahallen hvor turleder Tor Andersen tar oss med på en kulturhistorisk vandring opp til «Lysverket». Det eneste vannkraftverket vi har hatt i Bø ligger ved Fagerhaugelva (en del av Straumevassdraget), oppstrøms Haversvatnet, i et gammelt kulturlandskap.

Vårt møte med Regine Normann: "Æ og du og Regine" Hva skjer når to tekst-interesserte unge damer fra dagens Nordland møter en forfatterinne fra samme sted gjennom hennes ord som hun noterte ned for rundt 100 år siden? Det får du vite på dagens arrangement, Mat, ord og tona.

Kraftverket, på folkemunne «Lysverket», ble satt i drift i 1935 av doktor Peder Andreassen. Han bygde for egne penger, fordi han mente at strøm var et samfunnsgode, og leverte strøm helt til Eivind Paulsen som drev butikk på nordsida av Fjærvollåsen. Kraftverket var i drift til 1952.

Thale Krogtoft Jensen og Ann-Iren Hansen får en god tekst til å bli fantastisk. Og når de synger er ikke gåsehuden langt unna. Ved dette arrangementet får du oppleve at både karakterene og stemningene Regine Normann har beskrevet blir vekket til liv. Jensen og Hansen har dukket ned i skattkisten av fortellinger og vil dra frem i lyset det som i deres øyne skinner sterkest og beveger dypest.

Doktor Andreassen døde i 1947 og «Lysverket» ble solgt til det vi i dag kjenner som Vesterålskraft, av doktorens frue, Elisabeth Scheistrøen. Oppmøte ved Lunahallen, hvor det også er gode parkeringsmuligheter.

Musikken som blir fremført denne kvelden er for det meste komponert av Ann-Iren Hansen. Kanskje du allerede kjenner til Hansen sitt forrige bidrag til Reginedagan, låta "Snu dæ ikkje?". Det blir et gjenhør med den sangen samt urfremføringer av viser basert på tekster av Regine Normann. Alt dette får du servert på et kulturelt sølvfat sammen med nydelig mat.

Billettpris: 50,-/ 30,-

Billettpris: 250,- inkl. servering. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no.

10 00: Oppstart Fykomfei teaterverksted for unge, ni til 14 år, Straume Samfunnshus Tradisjonen tro er det også i år Fykomfei – et teaterverksted for barn og unge, som setter søkelys på Regine Normanns eventyrverden! I år har vi leid inn to dyktige damer; Ann-Iren Hansen og Thale Krogtoft Jensen, som skaper en teaterforestilling sammen med barna. De har valgt eventyret "Prinsessen som gikk til jordas hjerte" til årets teaterprosjekt. Høres dette spennende ut? Kjenner du noen som kunne tenke seg å delta på Fykomfei? De som kan melde seg på er i aldersgruppa 9 - 14 år. Fykomfei vil i år være på Straume Samfunnshus og varer i fire dager med oppstart mandag 24. juli kl. 10.00. Det blir øving fra 10 til 14 hver dag i perioden 24.-27. juli – og det avsluttes med framvisning for publikum 27. juli kl. 16.00. Påmelding skjer til: chanetbp@gmail.com eller på SMS til 47382583. Påmeldingsfrist: 17. juli (ei uke før oppstart)! Pris kr 300.- inkludert enkel lunsj hver dag.

Litt om årets Fykomfei-instruktører: Ann-Iren Hansen er frilansmusiker med base i Bodø. Hun er nå plateaktuell med sitt andre album bestående av egenkomponerte jazzviser på nordnorsk. Ann-Iren har en master i musikk fra Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark. Årene hun tilbrakte utenlands gav solid faglig kompetanse – men kanskje enda viktigere – hun fikk se Nord-Norge med nye øyne og oppdaget verdien og nærheten i å uttrykke seg på dialekt. Etter denne oppdagelsen har Ann-Iren nesten utelukkende skrevet sanger med sin karakteristiske vesterålsdialekt. Historiene i låtene hennes har utspring fra den nordnorske naturen og tilværelsen til menneskene nord for polarsirkelen. Ann-Iren synger og spiller piano, er både sanger og sangskriver. Nå skal hun bruke sine erfaringer og kunnskaper til å overføre noe av sin scenetrygghet til deltakerne på Fykomfei teaterverksted!

Frode Granhus som vi møter i bokbad med Eva Ch. Nilsen.

19.00 Bokbad med Frode Granhus og Eva Charlotte Nilsen på Bø Folkebibliotek Liker du krim? Syns du det er artig å kjenne deg igjen i landskapet som beskrives? Da vil du ha glede av å høre Lofot-forfatteren Frode Granhus fortelle om sitt forfatterskap. Frode Granhus har sju bøker på samvittigheten og bøkene hans blir oversatt og solgt til flere land. Bøkene hans er av de mest utlånte på bibliotekene i regionen. Han følger politietterforskere på jakt etter gjerningsmenn i det nordnorske landskapet. Og det er sterke historier han forteller. Naturen er heftig og opprevet og det er ofte også livene til gjerningsmennene. Mennesker som på ulike måter er kommet skjevt ut. Det er intensitet og innsikt i fortellingene. Og på samme måte som Regine Normann gjør han landskapet levende for leseren. Man kjenner værgudenes herjinger og følger

med i hvert fottrinn som settes over myr, fjell og kaikanter. Det er ikke uten grunn at han kalles lofotkrimmens mester. Eva Charlotte Nilsen er tidligere journalist og filmskaper. Hun er sortlending, men bor store deler av året i Bø. Hun vil invitere forfatteren til å fortelle om hva han inspireres av og hvordan han arbeider med fortellingene. Gratis inngang. Enkel servering.

Thale Krogtoft Jensen er fra Bodø, men tre av fire av besteforeldrene hennes er fra Vesterålen. Hun er utdannet musikalartist fra Bårdar Akademiet, faglærer i musikk fra Nord Universitet, og Complete Vocal Academy fra CVI i Danmark. Thale har, sammen med to tidligere medstudenter fra Bårdar, et produksjonsselskap som heter SideScener. De har to år på rad vært på turné med den selvskrevne barnemusikalen "Reisenissene - og jakten på det viktigste med jula". Hun har også vært på turné i regi av Den Kulturelle Spaserstokken, med revykonserten "En herre med bart", i samarbeid med musikalartist Charlotte Jenssen og pianist Sveinar Aase. Ellers jobber Thale nå som sanglærer på POPrommet i Oslo og på Nannestad Kulturskole. Fra høsten av flytter Thale tilbake til Bodø.


program: 25. juli

13

12.00 Litterær Salong på Skagakaia Vi inviterer til en uhøytidelig høytidelig Litterær Salong hos Lone på Skagakaia! Her lar vi oss inspirere av de litterære salongene som ble holdt i Kristiania, og som Regine Normann selv var en viktig del av. I Café Gamle Posthuset tørker vi støv av det fineste porselenet og søker etter stemningen fra tidlig på 1900-tallet. Her blir det høytlesning av egenskrevne tekster i tillegg til et lite utvalg av Regine Normanns fortellinger. Deltakere fra søndagens skriveworkshop presenterer sine tekster. Kanskje er dette starten på den nye Kristiania-bohemen? Kom for å høre nye spennende stemmer og gamle eventyr! Men hva er en litterær salong? «Salonger var et fenomen av fransk opphav. Spesielt fra 1600-tallet til 1700-tallet, kunne en utvalgt del av byens overklasse samles for å «holde salong» (fransk: salon), det vil si konversere om litterære begivenheter eller hva som helst, hjemme i noens bolig. Etter hvert gjaldt dette ikke bare deltakere fra overklassen, det var også anledning for kunstnere til å vise seg frem og på den måten opprette kontakt med mulige personer som kunne støtte dem økonomisk. Salongen var også stedet for de intellektuelle hvor de debatterte politiske emner. Vert for salongen var nesten alltid en kvinne, hun fungerte som moderator og debattleder.» -Wikipedia Deltagerne må gjerne kle seg i høvelige klær - fjonge hatter og elegante kjoler hører med i denne settingen. Arrangementet varer i ca. to timer. Billettpris: 120,- inkl. servering. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no.

16.30-19.30 Barnediskotek i Bøhallen Barn 0 - 6 år i følge med foresatte: 16.30 - 18.00 Barn 7 - 12 år: 18.00-19.30 Bø Ungdomsklubb arrangerer også i år diskotek for de minste under Reginedagan med DJ, lysshow og masse røyk. Det vil være åpent i ungdomsklubben med diverse leker og aktiviteter i hallen samt åpen kiosk. Foresatte kommer gratis inn i følge med barna. Billettpris kr. 75,-

20.00 Lygarkveld med Roy Eilertsen og "Lina og Strikan" Tradisjonen tro inviterer Reginedagan til Lygarkveld. I år er det Roy Eilertsen fra Lofoten som får æren av å være storlygar. Det blir musikalske innslag med Bøgruppa ”Lina og strikan” som består av Lina Johnsen, Svein Willy Andersen og Kåre Gunnar Martinsen. Roy Eilertsen har en lang merittliste som storlygar og gir alt for å åpne latterdøra på vidt gap gjennom ei forestilling som han kaller «På kanten av sannheita». Det er ei fortelling av og med han sjøl. Som fiskerbondesønn fra Sandsletta fikk Roy tidlig erfare at ikke alt han fikk servert hadde sitt utspring i sannheta. Fantastiske historier ble fortalt, og den lille gutten fulgte nøye med når den eldre generasjon møttes over en kopp kruttsterk kaffe. Her ble det servert historier som temamessig favnet bredt, fra jakt og fiske til samliv og utholdenhet. Alle disse historiene tok Roy vare på, og de kom godt med da han etter hvert havnet på revyscenen. Roy har også reist rundt i Norge med sine humoristiske LivsApetittVekker-foredrag. Til daglig er Roy daglig leder av Marmelen AS, et multiselskap som blant annet driver LivLand gård. Han driver en tradisjonell gård med ulike dyr, i tillegg driver han med forskning blant annet gjennom «Sytografisk institutt», hvor han har eget «sytometer» som måler sytinga blant ulike yrkesgrupper. Han arrangerer også mange rare aktiviteter, slik som VM i toppløsaking, VM i sidesprang, og NM i klining bak hesje, for å nevne noen. Han er dyslektiker på heltid, oppmuntringssertifisert og medlem av samarbeidsalliansen LivsVerkene. At han også har vært objekt for forskning i forbindelse med en doktorgrad i temaet «Positive avvikere» forsterker oppfatningen av at vi ikke har å gjøre med en A4-person. I forestillingen «På kanten av sannheita» tar Roy oss med på ei fantastisk reise i sitt univers. På reisa serverer han oppvarma tjuvløgner, saftige betraktninger og en god kopp selvironi. Roys livsmotto er: «En skal alltid forholde seg til sannheta, selv om ei saftig tjyvløgn ikke er å forakte». Når Roy trenger å trekke pusten serverer «Lina og strikan» musikalske perler. Men er det Lygarkveld så er det Lygarkveld og det betyr selvsagt at du har muligheten til å bidra med gode humørfylte og overdrevne historier fra egen og andres verkeligheit. Det er bare å lyge i vei. Dette blir en forrykende kveld med latterdøra på vidt gap og trim for magemusklene. Du skal selvfølgelig slippe å dra heim på tom mage og med tørr hals - det blir kafé med skjenkeløyve. Billettpris: 250,-. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no.


14

program: 26. juli 08.30-11.00 Arkeologisk vandring på Svinøya Bli med på en fantastisk tur til jernalderens Vesterålen og bli kjent med noen av de mest spektakulære samlingene av gravrøyser i vårt område. Reidar Bertelsen, professor emeritus i historisk arkeologi ved Universitetet i Tromsø, institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, guider oss kyndig gjennom historien. Etter vandringen kan vi bli med hjem til Eva Charlotte Nilsen og Erik Bugge og få en liten matbit, noen avsluttende ord og vakre toner fra Maja Bugges cello. Oppmøte på parkeringsplassen ved fiskehjellene på Nordahlsstranda ved fjæra sjø. Billettpris: 100,- / 50,-

14.00 Barnekonsert med Tonje Unstad ved Steinesjøen

Foto: Mareno Leonhardsen / Bladet Vesterålen

13.00 – 17.00: Bø kystlags familiedag Der er aktiviteter ved den gamle egnesentralen ved Steinesjøen, Bua, stort sett hele året. Spesielt torsdagene har vi de ukentlige dugnadene. Som i tidligere år vil vi også under årets Reginedagan arrangere familiedag her for, som navnet antyder, både store og små. Dette arrangementet har alltid vært godt besøkt. Her kan en få et innblikk i vår gamle kystkultur, kanskje lære noe nytt. Fremfor alt er det et velkomment avbrekk i hverdagen i den trivelige atmosfæren som alltid kjennetegner kystlagets aktiviteter. Her kan du ta deg en rotur på vågen under trygge forhold og med kyndig veiledning. Blir seilet heist? Du får høre nostalgisk motorbank. Det blir muligheter for barna til å lage seg fjølbåter. Det blir salg av fiskekaker, kaffe og vafler. Du kan vandre rundt i

kystlagets lokaler, se på gammelt utstyr, alt fra nordlandsbåter til spiker og taustumper. En konsert med Tonje Unstad på området, mens vi har åpent, er vel heller ikke å forakte? Hit kan du komme uten noen forkunnskaper av noe slag, men du vil sikkert dra herfra noen lærdommer rikere. Det eneste vi forventer av deg er at du tar med deg en god porsjon godt humør. Framfor alt regner vi med at du vil tilbringe en avslappende, rolig stund i godt selskap – og godt selskap er noe Bø kystlag har mye av – så det gode humøret vil du garantert ha med deg også når du går!

Barna i Bø kan glede seg! For i fra øyeblikket det bitte lille rusket forlater fingertuppen og flyver ut i den store verden, blir vi tatt med inn i Tonjes univers av krabbekirkegårder, grådige tannfeer og slitne rockekråker. Og hva er det egentlig som gjemmer seg i kofferten? Tonje Unstads barnekonserter er små forestillinger som engasjerer og begeistrer fra første stund. Her fanges ungene i et spennende univers av originale sanger og magiske hendelser! Unstad kommuniserer med både barn og foreldre, og har vakt begeistring på scener over hele landet. Innholdet er basert på den kritikerroste barneplata "Mygga og Flua" som mottok Spellemannsprisen i 2012. Billettpris 100,-. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no Tonje Unstad har de siste 10 årene etablert seg som en av våre mest etterspurte visesangere og låtskrivere. Med tre albumutgivelser bak seg, hvorav én barneplate, har hun turnert over hele landet. Med sin lune humor og gode publikumstekke er hun en artist som ønskes tilbake til konsertsaler og festivalscener igjen og igjen – så også hos oss under Reginedagan! Unstad har mottatt en rekke priser, blant annet to Spellemannspriser og den anerkjente Prøysenprisen.

Arrangementet er selvsagt gratis.

Tori Snerte har fortellerstund sammen med Maja Bugge i Sinahula.

23.00 Midnattstur til Sinahula. Midnattstur til Sinahula blir det selvfølgelig også i jubileumsåret 2017. Vi skal vandre i Regines fotspor til fjellhula hun brukte som skrivestue. Turen blir guidet av Tom Tobiassen, som på turen opp til hula vil fortelle litt fra Regine Normanns liv. Inne i hula vil det bli musikalsk fortellerstund med Maja Bugge og Tori Snerte. Maja og Tori er begge opptatt av å formidle sine egne barndomsminner fra Bø, og i fortellerstunden i Sinahula vil de bringe sine egne opplevelser og stemninger med inn i Regine Normanns tekstmateriale. Oppmøte og parkering ved Ottar Bergersen AS ved Eidesjøen. Billettpris: 100,- / 50,- Kulturkortrabatt for barn og unge

19.00 Konsert med Tonje Unstad på U.L. Ungbirken, Lokkøya I konserten på UL Ungbirken vil publikum stifte bekjentskap med gamle, velkjente låter – men også nye sanger fra Tonjes siste plate «Svermere». Denne inneholder en samling viser som formidler et større alvor, og som også eksponerer en ny og kanskje uventet sårbarhet. De siste årene har Tonje vært gjennom opplevelser som har forandret henne. Hun har mye på hjertet, og publikum kan se frem til å lytte til en artist med stor glede, evne og vilje til å fortelle. Så, da skulle du vel ikke behøve flere grunner til å

komme? Dørene til konserten åpnes en time før konsertstart, og her blir det kafé med salg av kaffe og kaker, samt øl og vin. Velkommen skal du være! Billettpris: 250,- Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no

Tori Snerte, opprinnelig fra Bø, jobber nå som lærer og bonde i Hemsedal kommune. Hun har mellom anna studert musikk og fortellerkunst og er dirigent og musiker. Maja Bugge, som er fra Sortland, er cellist og komponist. Vi får møte henne senere i Reginedagan, hvor hun skal framføre et verk hun selv har komponert.

DKSS: Dagen før, tirsdag kl 17.00, har Tori og Maja en forestilling på Bøheimen i regi av den kulturelle spaserstokken.


program: 27. juli

15

16 00: Fykomfei forestilling - etterfulgt av barnebursdagsfeiring i anledning Regines 150-årsdag, Straume Samfunnshus Velkommen til teaterforestillingen "Prinsessen som gikk til jordas hjerte"! Dette er et vakkert eventyr med en kvinnelig helt i hovedrollen, nesten som en kvinnelig Espen Askeladd. Vi møter både en sint konge, en hjelpsom gutt fra underverdenen, ei huldredronning, og mystiske dverger og dyr. Fortellingen er rørende, spennende, morsom og oppløftende. Vi kan ikke røpe hva som skal skje på scenen, men vi lover ei spennende forestilling! Instruktørene kommer til å jobbe frem resultatet i samspill med deltagerne på workshopen. De er begge sangere og musikere, så du skal ikke se bort ifra at det dukker opp musikalske innslag

Et glimt fra fjorårets Fykomfei-forestilling.

11.00 Familietur til Sinahula Turen arrangeres i samarbeid med Barnas Turlag. Gøril Karlsen vil guide deltakerne opp til hula, samt fortelle spennende eventyr - selvsagt av Regine Normann - inne i Sinahula. Vi kan love en trolsk stemning når hula kun er opplyst av levende lys og lykter. Dette er en tur som både små og store vil huske lenge! Oppmøte og parkering ved Ottar Bergersen AS ved Eidesjøen. Billettpris: 50,- / 30,-

19.00 Urframføring av korverket «Gullskoen» Torsdag kveld inviterer Maja Bugge og Korforeningen Varden til urframføring i Malnes kirke. Cellisten Maja Bugge har komponert korverket "Gullskoen" inspirert av Regine Normanns eventyr "Jomfru Marjas gullsko". I 1943, (under andre verdenskrig), ble Korforeningen Varden stiftet. Dengang som et mannskor, som da het Mannskoret Varden. I 1985 ble damene ønsket velkommen til å være med, og siden da har koret bestått av glade amatørsangere i sin beste alder. Verket blir karakterisert som et musikalsk eventyr – lekent, og underfundig, men med en alvorlig undertone slik Regine Normanns tekster alltid har. Maja Bugge framfører verket sammen med korforeningen Varden. I tillegg vil hun fremføre egne komposisjoner for solo cello. Quizmaster Jarle Johnsen. Foto: Evelyn Andora Pecori

20.00 Allmennquiz på Haugsnes Her blir det varierte og gode spørsmål fra Bøs egen quizmaster med sort belte, Jarle Johnsen. Ta med deg noen venner, godt humør og kunnskap, så lover vi en interessant og hyggelig kveld i godt lag. Kaféen serverer mineralvann, øl, vin, kaffe og noe å bite i. Innsats kr 100 pr person, premie til de tre beste lagene.

Det blir garantert rom for improvisasjoner i en familiekonsert som tar barna på alvor. Kanskje får barna selv improvisere sammen med musikeren? I forbindelse med korprosjektet har Korforeningen Varden invitert de eldste elevene, fra og med 6. til og med 10. klasse, ved kommunens skoler til å delta i en «skrive-eventyrkonkurranse». Eventyret skal skrives «i Regine Normanns ånd». Vinnereventyret vil bli premiert og opplest på konserten! Billettpris: 200,- / 50,- / barn under 6 år gratis. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no

Etter forestillingen inviterer vi til barnebursdag, hvor vi feirer Regine Normanns 150-årsdag. Her lover vi at det blir artig, og selvsagt noe å bite i! Gøril Karlsen har noen morsomme leker på lur - så kom og bli med! Billettpris: 100,- / 50,-


16

program: 28. / 29. juli

28. juli: 11.00-12.30 Vandring på museumsområdet Bli med på en guidet tur på den tidligere lensmannsgården Parkvoll, med gjennomgang av Bøs historie, inkludert Skulpturlandskap Nordland friluftsgalleri og Mannen fra havet. Avsluttes med eventyrfortelling i Alveberget. Kaffe og vafler kan kjøpes i museumsbutikken. Billettpris: 50,- / 30,-

Foto: Mareno Leonhardsen / Bladet Vesterålen

28. juli: 12.30 Eventyrstund for voksne med Liv Helene Willumsen, Gøril Karlsen og Liv Skrudland Arrangementet er en samtale for voksne om Regine Normanns eventyr "Tredokka". Dette eventyret kan leses og fortolkes av voksne så vel som av barn, og det er den voksnes forståelse av teksten Gøril Karlsen og Liv Helene Willumsen ønsker å fokusere på. De vil først introdusere eventyret og gå inn på noen av de spørsmål teksten rommer - et innhold som i stor grad kan sies å henvende seg til voksne lesere. Så vil det bli en samtale der de som er til stede inviteres til å være med på å drøfte det tema og den innsikt dette vakre og dype eventyret inneholder. Liv Skrudland framfører musikalske innslag inspirert av det hun opplever under eventyrstunden. Arrangementet er gratis. Kaffe og kaker selges. Om de medvirkende: De fleste kjenner Liv Helene Willumsen siden hun var festivalprofil

under Reginedagan 2016. Liv Helene er vel den i verden som har forsket mest på Regine Normann. Hennes første doktorgrad var i litteratur og dreier seg om Regine Normanns forfatterskap. Den ble avlagt ved Universitetet i Bergen i 2003. Sin andre doktorgrad tok Liv Helene i historie ved Universitetet i Edinburgh i Skottland i 2008. Den handler om trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark. Hun er den første kvinne i Bø som har avlagt to doktorgrader. Liv Helene er en viktig støttespiller for Reginedagan. Liv Skrudland er jærbu som holder til på Sortland. Hun har i mange år jobbet som lærer og lydskaper. Hun er i tillegg godkjent healer og godkjent Kranio -Sakral terapeut fra Stanley Rosenberg Institut i Danmark. Gøril Karlsen er 52 år, lærer på Sortland videregående skole. Opprinnelig fra Mo i Rana, bodd i Bø siden 1986. Gift og to voksne barn. Litt om mitt

29. juli: 11.00-16.00 Maritim dag i Hovden På yttersida av Bø, ligger det lille fiskeværet Hovden, med sin vakre natur - rett ut mot storhavet. Selv om det nå bor færre enn 20 fastboende der, er det fortsatt fullt liv i bygda, med et fiskebruk i full drift og en mengde med turister og ferierende på sommerstid. Det største arrangementet under Reginedagan arrangeres hvert år i Hovden. Maritim dag trekker flere hundre mennesker til yttersida hvert eneste år, og det er et yrende folkeliv i hele bygda. Det er den maritime kystkulturen som står i fokus denne dagen, og Hovden Grendelag står i spissen for at det skal bli en bra opplevelse for alle som kommer. Det er en rekke aktiviteter denne lørdagen, og det er noe for enhver smak, både for liten og stor. Arena for aktivitetene vil være i "Heimgården", ved Allmenningskaia og støa. I havna får vi som vanlig besøk av Elias-båten. Øksnes kystlag med MK "Lykken" og redningsskøyta "Knut Hoem" vil også være til stede. Hovdens egen veteranskøyte MK "Glimt II" er for tiden under restaurering, men "Glimts venner" har en stand likevel. Det blir også i år et stort marked i "Heimgården". Mange aktører er påmeldt til markedet. Alt fra kniver, lefser, smykker, syltetøy og mye annen brukskunst er for salg. Det blir også salg av deilige fiskeburgere her. På stranda vil det som vanlig bli både sandskulpturog sandvolleyballkonkurranser. På samfunnshuset, som er knutepunktet i Hovden denne dagen, blir det kafé fra kl. 11.00, og salgsutstilling av lokale fotografer. Her kan du også få kjøpt kaffe, vafler, kaker og brus. Fra ca.

kl. 13.00 vil det også være mulig å få kjøpt seg middag. Det er ingen som trenger å dra sulten fra Hovden denne dagen. Vi gleder oss til å treffe deg i Hovden. Velkommen. PROGRAM FOR MARITIM DAG På samfunnshuset: 11:00-11:30: Påmelding sandvolleyball og sandskulptur 11:00-16:00: Åpen kafé og salgsutstilling foto 13:00-16:00: Middagsservering I havna. "Heimgården" ved Allmenningskaia: 11:00-16:00: Elias-båten, veteranbåter, Øksnes kystlag, marked, grilla fiskeburgere. På stranda: 12:00-14:00: 12:00-16:00:

Sandskulpturkonkurranse (premiering ca. kl. 14.00 Samfunnshuset) Sandvolleyballturnering (premiering ca. kl. 16.00 Samfunnshuset)

forhold til Regine Normann: Som lita jente fikk jeg eventyrsamlinga Ringelihorn i julegave fra min onkel. Han fortalte at hun som skrev disse eventyrene kom fra samme plass som min bestefar og at ho gjemte seg i ei hule i fjellet for å få lov til å skrive. Jeg ble så fascinert av både dramatikken rundt livet hennes og at noen kunne skrive slike fortellinger fra våres område av verden, at da jeg flyttet til Bø og fikk høre om henne på nytt, var det som å møte en gammel kjenning. Jeg liker så godt at hun beskriver landskapet her vi bor i fortellingene sine, og at hun ofte gjør barn til helten i eventyrene. Og så mener jeg at hun må ha vært en sterk person som kunne reise til Oslo, utdanne seg til lærer og bli forfatter, det var ikke enkelt for 120 år siden.


program: 28. / 29. juli Usynlig selskap En skreddersydd jubileumsforestilling i bursdagsgave til Regine. Når vi skal feire Regine Normann med en teaterforestilling skal det være i hennes ånd. Som en inspirasjon og drivkraft, tenkte vi: Hva slags teater ville hun selv ha laget? Teaterduoen Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising i Lost and Found productions har tatt utfordringen og presenterer bestillingsverket: «Usynlig Selskap» - en splitter ny teaterforestilling med nyskrevet musikk, manus og ferske skuespillere fra Bø og omegn. Karakterene i forestillingen er inspirert av de vi møter i Regines egne eventyr og fortellinger. Forestillingen har Regines barndom som bakteppe, men utspiller seg i et tidløst univers der virkelighet og fantasi er like viktig. I Usynlig Selskap reiser vi til Jordas Hjerte med et ønske om å finne hverandre og beholde alt det fantastiske som finnes – og det som ikke finnes. Bli med inn i vårt gryende univers for å feire fantasien og Regine. Urpremiere fredag 28. juli kl. 19.00 Bursdagsfestforestilling lørdag 29. juli kl. 19.00 Forestillingen varer i ca. 1,5 time Passer for alle over 8 år. Alle forestillinger i Kultursalen. Billettpris: 350,-. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no.

29. juli: 20.30 Regines Gjestebud Etter festforestillingen Usynlig Selskap på lørdag, er alle velkommen inn i Bøhallen til bursdagsfeiring for ho Regine. Her vil vi få servert et koldtbord som ikke skal stå noe tilbake for de bordene som ble dekket på Regines tid. Sigrid Randers-Pehrson vil for anledningen tre inn i rollen som Regine og være vertinne, siden bursdagsbarnet sjøl ikke kan være til stede. Festlighetene starter med at alle gjestene synger bursdagssangen, skrevet til 150-årsjubilanten av Kristina Johnsen. Regines eget husorkester, musikantene Geir Remen, Viggo Berg, Leif Egil Barth, Royer Larsen, Tor-Håkon Håvardsen og Tim Challman vil spille musikk som seg hør og bør til en slik viktig begivenhet. Gøril Karlsen og Torgeir Thorsen leder an i polonesen, og vi synger og danser ut i de små timer. Gjestene må gjerne finne fram det fineste de har og pynte seg slik de gjorde på den tida Regine arrangerte sine selskap i Kristiania. Billettpris: 450,- inkl. velkomstdrink. Kombipris Usynlig Selskap og Regines Gjestebud: 750,Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no. Begrenset antall billetter. Om de medvirkende: Sigrid Randers-Pehrson er oppvokst i Øksnes i Vesterålen. Hun er Nord-Norges eneste profesjonelle folkesanger. Som utøver har Sigrid for lenge siden tatt steget over i det sceniske – i tillegg til å bare synge har hun hatt roller i flere store produksjoner, blant annet som hovedrolleinnehaver i musikalen «ANNA» av Ragnar Olsen (2009). I høst skal hun igjen spille en scenisk rolle, som hovedsolist i Sortland Kammermusikkseries Edith Piaf-produksjon. Hun er forfatter av sangboka «Kvitare enn svanen» (2003), med utelukkende nordnorsk folkemusikk. I yrkeshverdagen dreier seg mye seg om undervisning; både av høgskolestudenter, privatelever og elever i grunnskole og videregående skole. Sigrid har også arrangert en del folkemusikk for kor, og er i gang med utdanning som Complete Vocal Technique-lærer. Geir Remen, Viggo Berg, Leif Egil Barth, Royer Larsen, Tor-Håkon Håvardsen og Tim Challman er til vanlig musikere i Folkebandet TooRaLoo fra Vesterålen. I vel 10 år har gruppa formidla tekster og toner med gjenklang i dette mangfoldige øylandskapet. Noe har kommet med Golfstrømmen vestfra, noe er fra vår egen musikktradisjon, og noe er nytt og heimlaga. Her er krysning mellom americana, folk punk og ballader, og særlig slår bandets hjerte for det irske tonebildet.

17


18

program: 30. juli

Foto: Mareno Leonhardsen / Bladet Vesterålen

16.00 Æventyrstien Æventyrstien er et fast innslag under Reginedagan, og dette blir den 16. i rekken. Vi møter kjente (noen litt mindre kjente) og kjære eventyr ute i marka. Vi starter ved Bøhallen og følger stien og veien opp til skytterhuset. Langs veien møter vi på mange eventyr. Når vi er kommet opp til skytterhuset er vi halvveis, og da er det saftpause før vi begynner på nedturen og flere eventyr. Håper vi sees. Oppmøte ved Bøhallen Billettpris: 30,-

22.00-24.00 Kveldsåpent museum Bø museum har åpent og gratis inngang denne siste søndagen under Reginedagan. Alle museets utstillinger er tilgjengelige. Det blir også uteaktiviteter på museumsområdet i disse timene før avslutningen av Reginedagan. På åpent museum kan man mingle med kjenninger, spise varm fiskesuppe og spille kubb. Kubb er et enkelt og artig lagspill som foregår på plenen, du kan eventuelt også gå på stylter.

19.00 Konsert med Les petits chanteurs de Saint-André de Colmar i Malnes kirke Dette franske guttekoret feirer i år 30-årsjubileum! De er nå på konsertturné, med Nordkapp som mål, og Reginedagan er så heldige å få besøk av koret! Les petits chanteurs de Saint-André de Colmar er et kor med gutter i alderen 8-18 år. De opptrer jevnlig i Frankrike og med turneer i utlandet. Siden oppstarten i 1987 har de opptrådt i 23 ulike land. Repertoaret spenner fra klassisk musikk til gospel-sanger. Koret har sunget store mesterverk med orkester; som f.eks Mozart’s "Krønungsmesse", Faurès "Requiem", Carpentier’s "Te Deum" og også svingende og rytmiske stykker fulle av lovsang. Guttekoret er, fremfor alt, et sted hvor de unge

utdanner seg. De forsøker å leve etter et ideal; fremme FRED - både gjennom sangen, men også i hverdagslivet. Les petits chanteurs de Saint-André de Colmar ønsker at deres konserter skal bringe budskap om HÅP og OPPMUNTRING for alle! Dette blir en opplevelse! Velkommen! Billettpris: 250,- Kulturkortrabatt for barn og unge. Billetter kjøpes ved inngangen eller på nett: bohallen.no.

DKSS: Dagen før, lørdag kl. 17.00, har koret konsert på Bøheimen i regi av Den Kulturelle Spaserstokken.

24.00 Avslutning av Reginedagan 2017 Vi avslutter ei uke med feiring av Regine Normanns 150-årsjubileum på scenen ved Friluftsgalleriet. Det vil bli en innholdsrik avslutning. Julie Sæther har valgt ut et av Regines eventyr som hun leser for anledningen, og det blir en liten midnattskonsert hvor blant annet Julie Willumsen og Regine Vetleseter Strangstad deltar. Helt til slutt vil Kine Johnsen foreta den offisielle lukkinga av Reginedagan 2017.


19

Vi liker å dele Irene og Yngve ønsker å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Derfor er Vesterålen Sparebank stolt hovedsponsor av Reginedagan.

Foto: Jane W

Spør oss om finansiering, pensjon, sparing og forsikring.

Tlf. 76 11 10 60 E-post: post@vesteralen-sparebank.no Besøksadr.: Gårdsalléen 8 A, 8400 Sortland www.vesteralen-sparebank.no

Egil Kristoffersen & Sønner støtter barne- og ungdomsaktivitene under Reginedagan 2017


20

Thermo Transit Norge AS sponser Reginedagan 2017


21

Frisør, skjønnhet og velværesalong for han og henne sentralt på Vinje i Bø i Vesterålen. Åpningstider: Tirsdag: 12 - 18, onsdag: 10 - 17, torsdag: 12 - 18, fredag: 10 - 15, lørdag 10 - 14 (oddetallsuker) Telefon: 76202550

Bø Gravferd kan utføre servicearbeider på gravmonumenter:

Jeg støtter selvfølgelig Reginedagan 2017!

Ta gjerne kontakt på 76 20 20 40

UT ST YR

SB

UT

IKK E

N

Sture Pedersen

• Rens og vask • Oppussing av skrift • Sikring / bolting • Oppretting av monument

Alt i fiskeutstyr, verktøy, jernvare og yrkesklær til yrkes- og hobbyfiskere. Samt mye mer til bil, traktor og båt! Vi fører også Ariens hagemaskiner. Sykkel - scooter - ATV - moped Prøv oss - gode priser! 8470 Bø i Vesterålen Tlf: 76 13 74 68 - faks: 76 13 76 18 - mobil: 918 70 637 www.arvids.no

Huset på yttersiden - Ringstad I den idylliske havna på Ringstad ligger Huset på Yttersiden, et lite opplevelsessted hvor vertskapet lover mengder av kos, god mat og inspirasjon for deg som besøkende. Her får du kaffe, hjemmelaget bakst, lunsj eller dagens varme middag sammen med god stemning og mye for øyet. Er været bra åpnes dørene og du sitter med ett midt på kaia. I sommer har vi følgende åpningstider hver dag 11 – 21 / Søndager 14 19. Følg med på våre utendørs aktiviteter på www.yttersiden.no eller på vår Facebook-side www.facebook/Ringstadsjohus. Bordbestilling på : Tlf 90640591


22

NYHETER! Frahavet’s orginale klippfisk filet Frahavet’s orginale klippfisk hel

Vi selger tørrfisk og boknafisk!

www.frahavet.no

Din leverandør av turtjenester! Ønsker du pris eller info på turer med turbusser eller taxi, ta kontakt med Bø Taxi. Webside: www.botaxi.no E-post: post@botaxi.no

Ta kontakt på: 90 92 35 90

Fagforbundet Bø, avd. 367 OMTANKE SOLIDARITET SAMHOLD


23

Kvalitetslekene finner du hos Småfisk Man - lør 10 - 16 (14) I kjelleren på Vinjegården kjøpesenter. www.smaafisk.no

Åsand Brygge støtter Reginedagan 2017

Velkommen innom oss for gode tilbud og noe godt attåt! Nå også med post i butikk. Åpningstider: Mandag - fredag: 10.00 - 18.00 Lørdag: 10.00 - 15.00

Utdanningsforbundet Bø ønsker lykke til med Reginedagan 2017!

Velkommen til YX Bø. Vi har gatekjøkken, jernvare og kanskje Vesterålens beste biffsnadder! Velkommen innom!

Showerama 8 - 5

Størrelse: 90 x 90cm. 19.565,- / TILBUD: 13.000,-

Mandag - fredag: 08.00 - 23.00 Lørdag: 09.00 - 23.00 Søndag: 10.00 - 23.00

YX BØ STRAUME TLF: 400 99 880

Porsgrund Seven D

Klosett 6.855,- / TILBUD: 2600,-

Alterna hvit høyglans

Bredde: 65 cm 10.020,- / TILBUD: 6.000,-

Vi støtter Reginedagan i 2017!


24

Nettbyrå i Bø i Vesterålen Regnskap - Økonomisk Rådgivning- Årsoppgjør Lønn - Skatterådgivning

Les mer på Nettrakett.no

Accountor Vesterålen AS Tlf: 952 50 191 vesteralen@accountor.no www.accountor.no

Hovdenveien 109, 8475 Straumsjøen Mobil: 46945921

STRAUME MANDAG - FREDAG: 08.00 - 21.00 LØRDAG: 09.00 - 20.00

ÅPNINGSTIDER I JULI Mandag - fredag: 09.00-16.00 Lørdag: 09.00-16.00 Søndag: 10.00-14.00 Du finner oss i Veaveien 9 A Tlf: 46635358 Velkommen innom!

Mobil: 91 18 33 29 Mail: hammarn@hotmail.no

Tømmer-, betong- og rehabiliteringsarbeid utføres kvalitetsmessig.


25

SOLSKJERMING · MØRKLEGGING

Vårkampanje

-30%

Vi støtter Reginedagan også i 2017

På alt av solskjerming hos Vesterålen Kontorsenter*

Din foretrukne maskinentrepenør

www.obsas.no Johnny Andre Johansen Mob: 924 26 602 Mail: johnny.andre@vks.as

Vesterålen kontorsenter AS Pb. 333, 8401 Sortland Tlf. 76 11 10 10 • www.vks.as E-post: post@vks.as

HIBAs arkitekter og ten hos huskonsulen gger’n din lokale By rger for at forhandler sø en rat den bolig du får akku g. du ønsker de

Hyttemeny

Hyttemeny

Husmeny

ny meny y emeHyttemen HyttHytte

Hyttemeny

Husmeny

Husmeny

yeny y menHusmen HusHusm

ha friå…ha fri … å bare til baretilFrihet til bare å ha fri … Frihet Frihet

øm… … din boligdrøm Byggboligdr Bygg din Bygg din boligdrøm…

bare å ha

- Endelig i Eidet!

å ha fri …

Frihet til

Frihet til bare

Frihet til bare å ha fri

fri …

Bygg din boligdrøm… … boligdrøm Bygg din

Bygg din boligdrøm…

HIBA HUS, HYTTE og GARASJE

www.hibahus.no www.hibahus.no

www.hibahus.no www.hibahus.no

s.no

www.hibahu

s.no

www.hibahu

© Bygger’n Vest

© Bygger’n

utforming: Hiba AS | Idé og

Vest Hiba AS

© Bygger’n

Vest Hiba

Molvik Grafisk Oktan | Trykk:

| Idé og utforming:

Trykk: Molvik Oktan |

Idé og utforming: AS |

Oktan

AS

og utforming: Oktan © HIBA HUS | Idé

og foto: | Tekst: Cox | Illustrasjon

Grafisk AS

Molvik | Trykk:

Grafisk

AS

© HIBA HUS

| Idé og utforming:

Cox Oktan | Tekst:

| Illustrasjon

Per Søviknes, InkaLill,

og foto: Per

og foto:

Søviknes, InkaLill,

Per Søviknes,

Trykk: Molvik Grafisk 3Seksti, Jotun |

3Seksti, Jotun

InkaLill,

3Seksti,

| Trykk: Molvik

©

Oktan

Cox | Tekst:

| Illustrasjon

AS

Grafisk AS

Trykk: Molvik Jotun |

Skann koden og bestill en huskatalog utforming: | Idé og HIBA HUS

Finn din lokale boligforhandler:

Grafisk

AS

Skann koden og bestill en hyttekatalog

HIBA HUS-konseptet er utviklet for å gi inspirasjon og konkrete ideer, men samtidig være fleksibel nok til å tegnes om i henhold til dine ønsker og behov. HIBA HUS over 40 års erfaring fra boligmarkedet i Norge. Ta en prat med vår lokale huskonsulent i dag, og vi vil hjelpe deg å realisere din boligdrøm.

post@obsas.no tlf: 95 44 44 00

www.obsas.no - 95 44 44 00 - post@obsas.no


26

Dame- og herrefrisør Tlf: 76 13 83 00 • 8465 Straumsjøen Innehaver: Astrid L. Hulthin

Museum Nord - Bø Museum - Muntlig fortellertradisjon, eventyr og Regine Normann Åpent hver dag 11-16 Nye utstillinger: Médlaus mann er matlaus Føre anno 300 www.museumnord.no/bo | bo.museum@museumnord.no Telefon: 47 46 85 64

For oppdatert informasjon, besøk vår heimeside:

www.reginedagan.no

"Hører du det romle - kom til Bromle"

Åpningstider: Mandag / torsdag: 09.00 - 21.00 Fredag / lørdag: 09.00 - 22.00 Søndager: 12.00 - 21.00

Vårglede Design: Elisabeth Søberg

1. JULI - 20. AUGUST: ÅPENT TIL 24.00 VELKOMMEN TIL EN TRIVELIG HANDEL HOS BROMLE. TLF: 481 03 530 IS - PØLSER - BURGER - PIZZA - BAGUETTER - KEBAB - SOFTIS - KULEIS

www.perlebetta.no

Perle Betta Mobil: 90 91 79 36


27

Velkommen til hyggelig handel!

Åpningstider: Hverdager 08.00 - 21.00. Lørdag 09.00 - 20.00

For tredje året på rad stiller Barbro Pedersen Bismo ut sine malerier på Bø Museum.

Joker Bø ønsker alle sine kunder en riktig

God sommer!

Utstillingen åpner Lørdag 22 juli kl. 12.00 og følger museets åpningstider hver dag 11.00 - 16.00 t.o.m. søndag 30. juli kl. 24.00.

JOKER.BO@JOKER.NO | 76 13 78 00

Hjertelig velkommen!

heimhusan

-FINE TING

ÅPNINGSTIDER: Mandag - fredag: 10 - 16 | lørdag: 10 - 14 Velkommen!

Velkommen innom hos Nybaka i sommer! Vi har dagsfersk bakst hver eneste dag. ÅPNINGSTIDER: Mandag: Stengt Tirsdag - fredag: 09.00 - 15.30 Lørdag: 09.00 - 14.00 TELEFON: 415 27 497


Program - Reginedagan 2017 22. - 30. juli

Lørdag 22. juli: 10.00: Vetten Opp, oppmøte i Bøhallen 12.00: Barbro Pedersen Bismo åpner maleriutstilling på Bø Museum 15 00 - 17.00: Fiskekonkurranser på moloen i Hovden 19 00: Bø Retro i Bøhallen 21 00: Fest i Hovden på Samfunnshuset. Remi Kristiansen spiller opp til dans

Søndag 23. juli: 11.00: Skriveworkshop i Sinahula 11.00 - 15.00: Åpen gård på Bjørkengen 11.00 - 18.00: Markedsdag på Bø Museum 12.00: Lansering av Regine Normanns eventyr på Bø Museum 12.00: Utegudstjeneste på Kalvøya 17.00: Offisiell åpning av Reginedagan 2017, Friluftsgalleriet ved Bø Museum

Mandag 24. juli: 10.00: Oppstart Fykomfei teaterverksted for unge, 9 til 14 år. 14.00: Vandring til det gamle vannkraftverket mellom Haversvatnet og Saltvatnet. Oppmøte ved Lunahallen 16.00: Mat, ord & tona med Thale Krogtoft Jensen og Ann-Iren Hansen på Straume Samfunnshus 19.00: Bokbad med Frode Granhus og Eva Charlotte Nilsen, Bø Folkebibliotek

Tirsdag 25. juli: 12.00: Litterær salong i Posthuset på Skagakaia 16.30 - 19.30: Barnediskotek i Bøhallen 17.00: DKSS: Maja Bugge og Tori Snerte på Bøheimen 20.00: Lygarkveld med Roy Eilertsen, Straume Samfunnshus

Onsdag 26. juli:

13.00 - 17.00: Kystlagets familiedag ved Steinesjøen 14.00: Barnekonsert med Tonje Unstad ved Steinesjøen 19.00: Tonje Unstad, konsert på Lokkøya 23.00: Midnattstur til Sinahula. Oppmøte ved Ottar Bergersen AS ved Eidesjøen

Torsdag 27. juli: 11.00: Familietur til Sinahula. Oppmøte ved Ottar Bergersen AS ved Eidesjøen 16.00: Fykomfei forestilling, i regi av Thale Krogtoft Jensen og Ann-Iren Hansen. Etterfulgt av barnebursdagsfeiring i anledning Regines 150-årsdag, Straume Samfunnshus 19.00. Urframføring av “Gullskoen” med Maja Bugge og Korforeningen Varden, Malnes Kirke 21.00: Quiz på Bygdehuset Haugsnes. Dørene åpner kl. 20.00

Fredag 28. juli: 11.00: Vandring på området ved Bø Museum 12.30: “Eventyrstund for voksne” med Liv Helene Willumsen, Gøril Karlsen og Liv Skrudland. Bø Museum 19.00: Teaterforestillingen “Usynlig selskap”. Premiere, Kultursalen

Lørdag 29. juli: 11.00 - 16.00 Maritim Dag i Hovden 17.00: DKSS - Les petits chanteurs de Saint-André de Colmar på Bøheimen 19.00: Teaterforestillingen “Usynlig selskap”. Festforestilling, Kultursalen 20.30: “Regines Gjestebud - Regine Normann 150 år”, Bøhallen

Søndag 30. juli: 16.00: Eventyrsti ved Bøhallen 19.00: Konsert med Les petits chanteurs de Saint-André de Colmar, Malnes Kirke 22.00: Museet har åpent hus med aktiviteter og matservering 24.00: Avslutning av Reginedagan 2017. Friluftsgalleriet ved Bø Museum

8.30: Arkeologisk vandring på Svinøya, med Reidar Bertelsen. Oppmøte på parkeringsplassen ved fiskehjellene på Nordahlstranda

GAVE FONDET

BØ KOMMUNE

Festivalavis - Reginedagan 2017  

Her er festivalavisen for Reginedagan 2017, formgitt av EventYR AS.