Page 1

Breien met... Knitten voor een kitten Afstudeerproduct Inge Beekmans, toelichting op artikel

Ik heb voor mijn afstuderen een achtergrondartikel geschreven over breigaren en wol. Als ik één onderwerp moet kiezen waarvan ik vind dat ik er veel verstand van heb, is het wel breien. Ik lees al héél lang breitijdschriften en zou het erg leuk vinden om in de toekomst artikelen voor breitijdschriften te schrijven. Het artikel over de breiwol voor OneWorld heeft veel met breien te maken, maar zou nooit in een breitijdschrift verschijnen, omdat breitijdschriften zich vooral op de praktische kant van het breien richten of inspiratieartikelen plaatsen. Omdat ik ooit graag artikelen voor breitijdschriften zou willen schrijven, besloot ik dat een echt breiartikel niet aan mijn portfolio mocht ontbreken. Gewoonlijk bestaan de meeste breiartikelen bijna helemaal uit een soort van handleiding. Deze manier van schrijven is erg lastig, omdat sommige breipatronen erg moeilijk uit te leggen zijn. Het schrijven van een breiartikel kan dus als ‘complex’ gezien worden, maar is natuurlijk niet journalistiek en kan niet gebruikt worden om competenties mee te bewijzen. Daarom besloot ik een inspirerende breister te interviewen en vervolgens een breipatroon dat zij gebruikt uit te schrijven. Knitten voor een kitten is een breiactie die op dit moment erg actueel is, omdat ook zwerfkatten in de lente kittens krijgen.

De competenties die ik hiermee wil bewijzen zijn creativiteit, diversiteit en zelfstandigheid. Ik bewijs met dit artikel creativiteit, omdat ik hier een doorsnee breiartikel combineer met een interview over het breipatroon. Het artikel krijgt hierdoor een extra laag. Ik bewijs met dit artikel diversiteit, omdat het schrijven van dit soort artikelen heel anders is dan het schrijven van andere artikelen. Om een breipatroon begrijpelijk te maken, moet je je heel erg in de doelgroep kunnen inleven. Een tijdschrift waar dit artikel heel geschikt voor zou zijn is ‘Mollie Makes’. Nederland heeft een aantal breitijdschriften waarin breipatronen omschreven worden. Ook publiceren deze artikelen vaak korte stukjes over breien en wol. De Engelse en Amerikaanse breibladen die steeds populairder worden, pakken het maken van een breitijdschrift echter totaal anders aan. Inspirerende breisters en handwerksters aan het woord laten is in die tijdschriften even belangrijk of misschien zelfs belangrijker dan het publiceren van patronen. Het tijdschrift Mollie Makes wordt sinds een tijdje uit het Engels naar het Nederlands vertaald. Nederlandse tijdschriften zoals Flow lijken qua stijl een beetje op deze buitenlandse handwerkbladen. Omdat breien steeds populairder wordt en omdat tijdschriften als Flow ook aan populariteit winnen,

denk ik dat de vraag naar breiartikelen gecombineerd met interviews steeds groter zal worden.


BREIEN MET... Lotte Freud startte een jaar geleden de campagne knitten voor een kitten. Het succes is overweldigend.

01

Lotte Freud werkt nu twee jaar bij de dierenbescherming Noord-Holland Noord en heeft een hart voor dieren. Meer dan een jaar geleden werd haar gevraagd een campagne te starten om geld in te zamelen voor de zwerfkatten in Alkmaar en omgeving. Die campagne, knitten voor een kitten, werd een ongekend succes. Negen andere regio’s namen de campagne over. Een jaar later worden er overal in Nederland poezenknuffeltjes gebreid om geld in te zamelen en heeft de dierenbescherming al meer dan vierduizend knittens gekregen. “Dat dit idee zo goed ontvangen zou worden, had ik echt nooit durven hopen”, vertelt Lotte. Het einde van de campagne is dan ook nog lang niet inzicht. “Zolang mensen knittens willen breien en andere mensen knittens willen kopen, ga ik hiermee door”, lacht ze. Wij spraken haar over de brei-actie.

Hoe ben je op het idee voor ‘knitten voor een kitten’ gekomen? Ik heb het niet in mijn eentje bedacht, maar samen met twee jongens van een reclamebureau. Zij kwamen met vijftien ideeën om aandacht en geld te vragen voor het zwerfkattenprobleem in de omgeving van Alkmaar. Tussen die vijftien ideeën zaten twee dingen die we wel leuk vonden. Eén van die dingen was knuffelpoesjes breien en die vervolgens verkopen. Dat idee vond ik het leukste. Het is zo lekker actief. Je vraagt

mensen niet om geld, maar je vraagt ze om iets creatiefs te doen. Gezellig samen breien. Daarom koos ik voor deze campagne.

Waarom is deze campagne nodig? De meeste mensen weten niet dat er zoveel zwerfkatten in Nederland zijn en dat is een probleem. Als niemand weet dat er iets ergs aan de hand is, kan het ook niet opgelost worden. Daar proberen we hier in Alkmaar iets aan te veranderen en

nu doet heel Nederland met ons mee. We hebben in de regio Noord-Holland Noord vijf opvangcentra voor katten die op straat leven, maar het opvangen kost veel geld. Ook zwerfkatten krijgen in deze periode kittens, dus het probleem is op dit moment nog actueler dan normaal. Een deel van de kittens heeft geen huisje. Wij willen zwerfkatten en zwerfkittens opvangen en een thuis geven. Vooral nu, in de lente, is deze campagne heel hard nodig.


02

04

05

03

Houd je zelf van breien? Ik heb vroeger toen ik jong was wel geleerd om te breien, maar deed het daarna niet meer. Speciaal voor knitten voor een kitten ben ik weer begonnen. Ik heb sindsdien drie hele leuke knittens gebreid. Ook de jongens van het reclamebureau leerden speciaal voor deze actie breien. Dat gaat tot nu toe nog wat moeizamer dan ik had verwacht. Ze zijn allebei aan een knitten begonnen, maar die hebben ze geloof ik nog niet afgemaakt. Ze vonden het toch een beetje lastig.

Wat vond de je omgeving van dit idee? Ze waren allemaal heel erg sceptisch in het begin. Een paar mensen vroegen me waarom ik juist voor een breicampagne koos. Ze vonden breien ouderwets en dachten dat niemand in deze tijd aan een brei-actie mee wil doen, maar dat is natuurlijk niet waar. Het

is na al die opmerkingen natuurlijk wel extra leuk dat knitten voor een kitten zo succesvol is geworden. Want als deze campagne mislukt was, had ik echt een flater geslagen en had iedereen zoiets gehad van: ‘Zie je nou wel, we zeiden het toch.’ Dus ik ben heel erg blij dat alles goed is gegaan.

Maar waarom breien? We richtten ons in het begin vooral op vrouwen van middelbare leeftijd. Die vinden breien vaak leuk en kunnen de knittens dus maken. Vervolgens kunnen wij die aan jongeren verkopen, zo zijn ook zij bij onze campagne betrokken. Maar ook veel jonge mensen breien tegenwoordig, want breien is natuurlijk weer helemaal hip. Wildbreien is bijvoorbeeld iets wat je steeds vaker ziet. Ook jongeren pakken de breipennen weer op en je ziet dat winkels zoals H&M steeds meer gebreide spullen gaan verkopen.

Breien komt helemaal terug.

Hoe voel je je na al dit succes? Ik vind het echt ongelofelijk wat deze campagne te weeg gebracht heeft. We zijn al gaan breien op basisscholen en op allerlei anderen plekken en we hebben zelfs knittens van mensen uit Ijsland gekregen. De reacties zijn fantastisch. Veel mensen vernoemen de knittens die ze breien naar hun eigen katten en sturen hun knittens samen met een brief over hun eigen katten naar ons op. Zo krijgen we vaak hele gezinnetjes binnen en weten we dankzij de verhalen van de breisters welke knitten bijvoorbeeld de moederpoes moet voorstellen en welke knittens haar kindjes zijn. Het is zo leuk om al die brieven te lezen.


zo maak je... een knitten MATERIAAL Een restje wol (ongeveer 25 gram), geschikt voor breinaalden 3,5 of 4 Breinaalden 3 of 3,5

AFKORTINGEN s. steek / steken br. brei / breien

PROEFLAPJE Een proeflapje is niet nodig. Niet alle knittens moeten exact even groot zijn.

06 07 08

Wil je de dierenbescherming helpen? Een knitten breien is erg eenvoudig. 01: Zet 24 s. op. 02: Br. 52 naalden recht. 03: Kant de s. af. Als het goed is heb je nu een rechthoekig lapje. Dit wordt later het lijfje van de knitten.

09

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt tijdens deze campagne? Een oude vrouw uit Echmond, ze is 87, vond het moeilijk om haar knittens in elkaar te zetten. Daarom ben ik samen met een collega bij haar langs gegaan om haar uit te leggen hoe je dat doet en het voor te doen. Ze heeft meer dan honderd knittens voor ons gemaakt en het in elkaar zetten kan ze op dit moment helemaal zelf. Ik maak zoveel leuke dingen mee dankzij deze campagne.

Heb je zelf een kat? Nee, maar wel een hond en een paard. Dus misschien, als de honden of de paarden over een paar jaar hulp nodig hebben, zet ik een nieuwe breicampagne op. Dan gaan we met zijn allen puppy’s of veulentjes maken.

04: Zet 14 s. op. 05: Br. 14 naalden recht. 06: Vanaf naald 15: minder iedere naald aan het begin van de naald één s. tot je 10 s. over hebt. 07: Vanaf naald 19: meerder iedere naald aan het begin van de naald één s. tot je weer 14 s. hebt. 08: Br. 14 naalden recht. 09: Kant alle s. af. Dit lapje wordt later het kopje van de knitten. 10: Zet 16 s. op. 11: Br. alle steken één naald recht. 12: Br. de volgende naald de eerste 10 s. recht. 13: Draai het breiwerk om en br. dezelfde 10 s. nog een keer. 14: Herhaal stap 12, stap 13 en stap 14 twee keer. 15: Kant alle s. af. Dit lapje wordt later het staartje. Op de pagina hiernaast kun je zien hoe je de knitten in elkaar moet zetten.


AFWERKING

16: Zet eerst het lijfje in elkaar. Dit doe je door de plekken in de hoeken van het eerste lapje aan elkaar te naaien. Hoe je dit moet doen, zie je op het linker plaatje. 17: De vier aan elkaar genaaide hoeken zijn de pootjes van de knitten. 18: Stop nu vulling in het buikje van de knitten. Als je dit gedaan hebt, kun je ook het buikje nichtdaaien. Het lijfje van de knitten is nu af.

19: Vouw het lapje wat het kopje van de knitten moet worden in het midden dubbel. 20: Naai een gedeelte van het dubbelgevouwen lapje dicht. 21: Stop ook in het kopje van de knitten een beetje vulling. 22: Naai het kopje verder dicht. 23: Naai het kopje aan het lijfje vast.

24: Vouw het lapje wat het staartje van de knitten moet worden door midden. 25: Naai het lapje dicht. Je hoeft geen vulling in het staartje te stoppen. 26: Naai het staartje aan het lijfje vast. Hoe mooier de knitten eruit ziet, hoe gemakkelijker de dierenbescherming de knitten kan verkopen. Je kunt na het breien daarom bijvoorbeeld nog het gezichtje van de knitten borderen of de knitten een strikje geven.

KLAAR? Als je de dierenbescherming wilt steunen, kun je de knitten naar een van hun vestigingen sturen. Voor een adres van een vestiging bij jou in de buurt kun je op www.knitten.nl kijken. Je kunt ook op die website kijken voor inspiratie. Er staan heel veel leuke foto’s van knittens op.

Breien met...  
Breien met...  

Afstudeerproduct 04

Advertisement