Page 3

3

2012. február 21.

Gasztro

Heti kérdésünk: Mi kell a tavaszi fáradtság ellen?

Nélkülözhetetlen vitaminjaink Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin: Hiánya a korai szakaszában farkasvakságot, látászavarokat okozhat. Túladagolását sárgás bőrszín, hajhullás jelzi. Tartalmazza: máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, narancsfélék. Provitaminok: sárgarépában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában. D-vitamin: Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat. Tartalmazzák: halmájolajok, tengeri halak, máj, virágpor, méz, tojás, tej. A bőrben napfény hatására képződik. E-vitamin: Antioxidáns hatást fejt ki, többek közt rákmegelőző hatása is van. Hiánya vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okozhat. Tartalmazzák: növényi olajok, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj, tojás. Vízben oldódó vitaminok: B-vitamin csoport: A hiányuk többek közt idegrendszeri tüneteket, étvágytalanságot s több egyéb tünetet okozhatnak, például fáradtságérzet, depresszió, bélrendszeri problémák. A B1-B12 sorban a különböző vitaminok élettani hatása eltérő. Tartalmazzák: máj, hús, a teljes kiőrlésű liszt, hüvelyesek, élesztő. Részben az ember bélflórája is megtermeli. C-vitamin: Egészséges étrend esetén hiánybetegség (pl skorbut) nem lép fel. Ellenben a stresszhatások, a dohányzás, lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét, s a járványos időszak előtt a szervezet védekezőképességének erősítésére javasolható. Tartalmazzák: zöldpaprika, paradicsom, fejes saláta, és a káposztafélék, gyümölcsök, „hideg” eljárással készült teák, szörpök, (áfonya, som, szeder, ribizli, csipkebogyó).-f-

Reszneki Miklós - 46 éves gazdálkodó

-Főtt sonka jófajta ecetes tormával! Vagy tökmagolajjal meghintett hordós káposzta, rácson sült krumplival, kolozsvári szalonnával. Ezektől biztos nem leszel fáradt! A torma még a náthádat is kiveszi!

Elterjedőben a bio – joggal!

A valódi bioélelmiszerek ellenőrzött körülmények között termelt ételek, melyeket nem kezeltek semmilyen szintetikus anyaggal, műtrágyával, mérgező permetszerrel, génmanipulált szaporítóanyagokkal, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. A növényvédő szerek egészségkárosító hatásaikról is ismertek. Ilyenek lehetnek a daganatos megbetegedések, az immunrendszer és az idegrendszer rendellenességei. A biote r mé ke k e lőnye i k öz é tartozik, hogy a biozöldségek, biogyümölcsök vitamintartalma magasabb. A kóstolási próbákon általában a bioélelmiszereket találták ízletesebbnek. Egyes vizsgálatok szerint a biotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb volt az omega-3 zsírsavak és a telítetlen zsírsavak mennyisége. A nitrátok elsősorban a műtrágyázásnak köszönhetően halmozódnak fel az élelmiszerekben, és legtöbbször tartósítóként alkalmazzák azokat, E251 néven. Egyes ételekben te r mé sz e te s úton i s előfordulnak.

2013. februar 21.  

Zalaegerszeg Szuperinfo

2013. februar 21.  

Zalaegerszeg Szuperinfo

Advertisement