Page 2

2

2013. február 21.

Aktuális

Heti kérdésünk: Javulhat az idén a foglalkoztatási helyzet?

Major Tamás - 59 éves munkanélküli

- Számomra aligha. Évek óta reménykedek, hogy sikerül elhelyezkednem. Jó lenne hinni, hogy ebben a sok munkahelyteremtő programban, amiről beszélnek, az idősebbekről se feledkeznének el!

Akár fél óra alatt...

Zalaegerszegen is székely zászló

Elektronikus jelentkezés egyetemre, főiskolára

Először Fe l s őr ajk csatlakozott a szolidaritási mozga lom hoz Zala megyében, s múlt péntektől a zalaegerszegi városházán is ott lobog a székely zászló, amelynek kitűzését több további település is tervezi. A zalaegerszegi önkormányzat ezzel a gesztussal szol ida r it ását k ívá nja kifejezni testvérvárosa, Marosvásárhely iránt. A román hatóságok előzőleg megtiltották a székely szimbólumok használatát, erre válaszul Erdélyben

Az év elejétől március 1-jéig a A leendő főiskolások és egyetemisták Kormányablakban ügyfélkapun keresztül közül egyre többen veszik igénybe az bármely továbbtanulni szándékozó elektronikus jelentkezést. Egyszerű, beadhatja jelentkezését a felsőoktatási kényelmes, gyors és kiszűri az olyan hibákat, amelyeket kitöltés közben a papíron jelentkezők meglehetősen nagy számban vétenek. Az online jelentkezéshez ügyfélkapu regisztráció szükséges, amelyet a kormányablakokban lehet igényelni. Az ügyintézők ezen túlmenően is részletes tájékoztatást, s azonnali segítséget nyújtanak az űrlap kitöltésében, az előírt dokumentumok feltöltésében, valamint a jelentkezés ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésében is. Így akár fél óra alatt elintézhető a felvételi jelentkezés, melyet az Országos Felsőoktatási Információs Központ azonnal fogad. A kor m á nyh ivat a lok i nte g rá lt ügyfélszolgálati irodái, a Kormányablakok intézményekbe - értesültünk róla a ügyfélbarát nyitva tartással, munkanapokon Kormányhivataltól. Az egész országban reggel 8 óra és 20 óra között várják az 29 helyszínen munkanapokon reggel 8-tól ügyeiket intézni kívánó állampolgárokat. este 8-ig várják az ügyintézők mindazokat, akik élni szeretnének az online jelentkezés -flehetőségével.

A SZUPERINFÓ KÖRKÉRDÉSE

Jónak tartja az 1% felajánlásának lehetőségét? Birinyi Éva: -Fel szoktam ajánlani az egy százalékot, minden évben annak az általános iskolának az alapítványa részére, ahova a lányom járt. Nagyon jó ez a lehetőség, így biztosan olyan célra használják fel azt a pénzt, amivel én is egyetértek.

Hancz Márton: -Igen, véleményem szerint nagyon jó lehetőség. Jó néhány év óta fel szoktam ajánlani mindkét egy százalékot, mind a civil, mind az egyházi lehetőséggel élek. Hogy milyen célra? Változó, például gyermek-egészségügy és állatvédelem támogatására is tettem már felajánlást.

Tóth Györgyné: -Feltétlenül jónak tartom és minden egyes esetben élek is a lehetőséggel. A gyerekeket részesítem előnyben. Volt már óvoda és iskola is, de egyházi jellegű, gyereket segítő karitatív szervezet is, amelynek felajánlottam az egy százalékot.

és Székelyföldön is több önkormányzati épületre kitűzték a székely zászlót. A meg mozdu láshoz Magyarországon egyre több város csatlakozik. A polgármester i hivatal előtt megtartott zászlóbontó ünnepségen a magyar és a székely himnusz is felcsendült, majd Gyutai Csaba polgármester és Balaicz Zoltán alpolgármester szólt az Erdéllyel való összetartozás fontosságáról. A zászlókat a jelentős létszámot képviselő ZalaegerszegMarosvásárhely Baráti Társaság vezetői t a rtot tá k. Vé gül a lobogók egymás mellett a polgármesteri hivatal homlokzatán kaptak helyet.-f-

KKV foglalkoztatási pályázatok A tavalyinál könnyebb feltételek Az idén már kezdő vállalkozások is pályázhatnak a KKV-k (mikro-, kis- és középvállalkozások) munkahelyteremtő beruházásaihoz kínált támogatásokra, s több egyéb vonatkozásban is egyszerűsödött a program - tudtuk meg Borsos Józseftől, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójától a hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján. A pályázatok elkészítéséhez nincs szükség pályázatírókra, mert annyival könnyebbé vált a szükséges dokumentáció elkészítése. A meg yében a z el mú lt évben 16 fog la l koz t ató va lósítot t meg munkahelyteremtő beruházást a program segítségével. Az előírt határidőig, november végéig valamennyien elszámoltak, s a pályázaton elnyert forrást - összesen 146,5 millió forint támogatást - december 31-ig ki fizettek számukra. Így a pályázó vállalkozások 87 új munkahelyet teremtettek. A létrejött munkahelyekre február végéig kell végrehajtani a dolgozók felvételét. A munkahelyteremtő pályázat tehát sikeres, s az idén várhatóan még

többen veszik igénybe. A rendelkezésre álló forrás is jelentősen emelkedett, az idén országosan 10 milliárd forint a támogatási keretösszeg, amellyel 5200 új munkahely létrehozásához járulhat hozzá az Nemzetgazdasági Minisztérium. Az idei pályázatok február 14-től április 5-ig nyújthatók be a munkaügyi központhoz s azokat május 31-ig elbírálják. A beruházásokat november 30-ig kell megvalósítani. A vállalkozások a részletekről a Munkaügyi központban érdeklődhetnek. A hivatal munkatársai ezen fórumokon is tájékoztatjuk a vállalkozásokat. 

F.L.

2013. februar 21.  
2013. februar 21.  

Zalaegerszeg Szuperinfo

Advertisement