Page 1

Afgiftekantoor 8500 Kortrijk 1 2de afd. - P3A9173 Afz.-V.U. Evolution Media Group Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke

Professioneel magazine voor de reiswereld

Maandelijks, uitgezonderd januari, april, juli, augustus en oktober - 14de jaargang nr. 117 - december 2011 - Nr. 7

≥≥≥ i-Experience

Sorrento > pag 20

i-service

HOLLAND AMERICA LINES > pag 12

i-service

GOLFSTATEN > pag 14

i-focus

DIsTRIBUTIE > pag 24

KLASSIEKE ZON WINT VAN ARABISCHE OMWENTELING Spanje opnieuw belangrijkste vliegbestemming bij ABTO De Arabische omwenteling speelde de georganiseerde Belgische reismarkt parten. Bij de­ ABTO-leden stortte het aantal boekingen op topbestemmingen zoals Tunesië en Egypte het voorbije jaar in met respectelijk 19,1% en 17,4%.

Gelukkig was er een klimatologisch rotslechte zomer in België waardoor velen nog overhaast wegvluchtten naar Spanje, Griekenland, Portugal, Malta en Cyprus en in mindere mate naar Marokko en Turkije. Reisorganisaties aangesloten bij de Association of Belgian Tour Operators verkochten in 2011 2,7 miljoen vakanties. Met de citytrips erbij worden dat op jaarbasis 3.048.687 klanten. Globaal daalde het aantal vakanties met een halve procent, wat erop wijst dat men de schade nog grotendeels heeft kunnen beperken en dat klanten niet hebben afgehaakt. Grote verliezers zijn Tunesië (-19,1%) en Egypte (-17,4%). Dit leidde tot een duidelijke verschuiving naar klassieke meditterane bestemmingen zoals Griekenland (+13,9%) en Spanje (+10%) maar ook Malta (+13,2%) en Cyprus (+6,7%) profiteerden van de nasleep van de Arabische omwenteling. Spanje is daarmee zelfs opnieuw de grootste vliegvakantiebestemming geworden. Marokko (+5,1%) en Turkije (+0,7%) presteren lichtjes beter dan de markt. Bij de verre bestemmingen, goed voor 117.610 klanten, is er een lichte groei (+0,9%) dankzij stijgers zoals Senegal (+43,8%), Mauritius (+7,7%), Sri Lanka (+699%) en de Malediven (+151%). Thailand (-17,4%), de Verenigde Staten

(-9,3%) en Zuid-Amerika (-9,3%) doen het minder goed. De Caribische regio blijft stabiel (+0,5%). Iets minder autovakanties en citytrips Autovakanties en logies alleen tekenen voor 1.165.659 klanten (-2,4%), waarvan Frankrijk er 45% voor zijn rekening neemt. Bij de dichtbij-bestemmingen scoren België en Luxemburg goed, terwijl Duitsland en Nederland licht achteruit gaan. In de bergregio’s incasseerde Zwitserland -17,6% door de late paasvakantie en de dure Zwitserse frank. Over het algemeen verloren de Alpen 12,2% Belgische ABTOklanten. Procentueel noteerden Tsjechië (+14,1%) en Kroatië (+19,1%) een uitstekend jaar. Met 328.746 klanten werden er 0,4% minder citytrips verkocht. Voor het eerst in vijf jaar sluit Londen het jaar af met verlies (-8,7%). Omdat ook Parijs 8,5% verliest, blijft Londen de belangrijkste citytrip-bestemming. Met +23,2% neemt Barcelona opnieuw de derde plaats in. Praag (+4,6%), Venetië (+4,7%), Berlijn (+3,4%) en Rome (+2,8%) ronden 2011 positief af. Istanbul verliest 11,6%, Lissabon 5,6%. Geert Van Lierde


Andorra, dat zich op de grens van Spanje en Frankrijk bevindt is de bestemming bij uitstek voor wie van wintersport houdt en bijzondere landschappen. Dankzij de pistes met een totale lengte van 284km is Andorra bovendien het grootste skigebied van de PyreneeÍn! Geniet van heerlijke gastronomie in een van onze traditionele borda’s. En als je van cultuur houdt, maak dan kennis met de romaanse kunst en de vele musea voor een reis naar het verleden. Laat je tot slot eens lekker verwennen in ons warmwaterpark Caldea samen met shoppingplezier in de hoofdstad Andorra la Vella.

WINTER 2011-12 www.jetair.be

Ski & Snowboard

Dienst voor Toerisme - Andorra Bergstraat 10 - 1000 Brussel Tel.: 02 502 12 11 www.andorratoerisme.com


i comment | GEERT VAN LIERDE In een wijzigend distributielandschap waarin klanten zich anders gedragen en waarin nieuwe verkoopsconcepten tegemoet komen aan nieuwe klantenwensen is het belangrijk dat een reisagent zijn toegevoegde waarde kan bewijzen. Het is een veel verkondigd standpunt dat meermaals terecht is. Nu kan je daar eindeloos over discussiëren, maar wat baat het als consumenten zich amper realiseren wat een reisagent of een touroperator nu precies doen. Van een luchtvaartmaatschappij weet men dat zij vliegtuigen heeft die ergens heen vliegen. Bij een treinoperator of een cruise-rederij kan men zich ook wat voorstellen. Een ferry-rederij of een touringcarbedrijf kent men nog enigszins maar hoe het hedendaagse product eruit ziet, is amper bekend. Maar een touroperator en een reisbureau? Tja, die zorgen voor onze vakantie, maar wat doen die nu precies? Hoe gaat dat allemaal in zijn werk, hoe realiseer je een boeking, hoe stel je een vakantiepakket samen, welke praktische problemen ervaar je daarbij? Vragen waarop de man in de straat nauwelijks een antwoord kan geven. En dan moet je praten over het bewijzen en valoriseren van toegevoegde waarden in het verkoops- en reserveringsproces. Begin er maar aan, allerhande workshops en vakbeurzen ten spijt. Die worden door menig standhouder hooguit beschouwd als een public relations event omdat diverse initiatieven mekaar achterna hollen. Vanuit die optiek mag je niet verwachten dat diezelfde reisagent die zich moet bezinnen over zijn toegevoegde waarde van de ene naar de andere manifestatie trekt omdat het ontbreekt aan één volwaardig project. Eén degelijke vakbeurs met een waaier aan workshops en seminaries waarop alle touroperators, vervoerders, binnen- en buitenlandse toeristische diensten en toeleveringsbedrijven en dienstenverstrekkers rendez-vous geven. Over de grenzen kan het, maar hier moeten er heel wat grenzen worden overwonnen om dat te realiseren. Nochtans zou de zo gepredikte toegevoegde waarde van de reisagent gebaat zijn met één grootschalig en professioneel evenement dat inspireert, begeleidt en vormt.

INHOUD 4

i-news

5

9

i-service

Jetair differentieert reisaanbod DFDS Seaways focust op touringcars Thomas Cook laat e-commerce-gedrag evalueren

12

Holland America Line vanuit Nederland

13

Paris CDG mikt op meer Belgische klanten

14

Marktanalyse: Golfstaten Thai Airways: Brussel-Bankok

18 i-experience 20

Sorrento: la vita è bella

22

Curaçao: droomeiland met vele gezichten

24 i-focus

Your best choice to travel to Vietnam

Rondetafel: distributie in vraag gesteld

InfoTravel is een uitgave van EVOLUTION MEDIA GROUP bvba, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke, België, en verschijnt 7 keer per jaar | Directie: Piet Desmyter: tel. +32 56 60 73 33, fax +32 56 61 05 83 | Hoofdredacteur: Geert Van Lierde, tel. +32 54 32 01 51, fax +32 54 33 64 27, e-mail: geert.van.lierde@telenet.be - skype geertvanlierde | Eindredacteur: Peter Van Oyen, tel. +32 55 30 55 20, gsm +32 478 83 00 26, e-mail: pvanoyen@telenet.be | Redactie: Georges Keters, Eric Meseure, Daniel Steevens, René Van Hoof, Patrick Van Looy, Jos Verhoogen | Advertising manager: Michèle Grassi, tel. +32 475 89 59 21, e-mail: m.grassi@evolution.be | Oplage: 5.300 ex. (3.300 NL - 2.000 FR - controlled circulation) | Distributie: alle vergunde reisbureau’s in België en G.H. Luxemburg, touroperators, incentive houses, business travel managers, autocarondernemingen, luchtvaartmaatschappijen, toeristische diensten en ambassades, hotelbedrijven, cruise-, ferry, en treinmaatschappijen, dienstenbedrijven | Prepress & druk: Oranje, tel. +32 56 60 18 18 | Abonnementen (7 nummers): €28, buitenland (Europa): €43 via overschrijving op BBL 385-0451160-76 | Verantwoordelijke uitgever: Piet Desmyter, Vlasstraat 17, B-8710 Wielsbeke

For more information, call 02 716 00 62 or e-mail vn.be@kales.com

Overname, zelfs gedeeltelijk, van artikels en publicitaire projecten, is voorbehouden aan het copyright van het tijdschrift. Elke medewerker is verantwoordelijk voor zijn bijdrage. Edition française sur demande.

INFOTRAVEL | December 2011

|3|


NEWS

Nieuw: ‘ultieme prijsgarantie’ en Azoren

Jetair differentieert reisaanbod Jetair, dat in 2011 zijn veertigste verjaardag viert, verfijnt de vakantiekeuze van zijn klanten. Met die gedifferentieerde vakanties naar specifieke doelgroepen, wil de Oostendse touroperator de vakantiebeleving nog intenser maken. Handige logo’s en kleurpictogrammen gidsen de klanten door de brochures, zodat ze snel zien welke vakantie hen het meest aanspreekt. Nieuw is verder de ‘ultieme prijsgarantie’ en een aparte ‘Azoren’-brochure.

ZOMER 2012 www.jetair.be

Vliegvakanties

Ultieme prijsgarantie

Middellandse zee & Europa

Spanje, Portugal, Griekenland, Egypte, Tunesië, Cyprus, Italië, Marokko, ...

IPads in kajuiten van cruiseschip ­Splendour of the Seas Royal Caribbean maakte van de renovatie van het schip Splendour of the Seas gebruik om alle kajuiten te voorzien van een iPad. Gasten krijgen via deze tablet toegang tot de dagelijkse Cruise Compass met alle activiteiten en evenementen. Met de iPad kunnen ze ook vaarschema’s en landexcursies raadplegen en hun rekening bijhouden. Surfen op het internet kan natuurlijk ook. Het schip werd daarom volledig voorzien van Wifi, zodat gasten hun iPad ook buiten hun kajuit kunnen gebruiken. Vanaf midden februari 2012 zijn de tabletten beschikbaar op de Splendour of the Seas. Daarna wordt dat programma uitgebreid naar alle schepen van de Vision-klasse die een verjongingsbeurt ondergaan. Info: www.cruiseconnection.be (pvo)

|4|

Voor het komende zomerseizoen pakt Jetair uit met een echte ‘Vliegvakantiebijbel’. De maar liefst meer dan 800 pagina’s tellende brochure Jetair Vliegvakanties groepeert immers de vroegere Vliegvakanties 1 (Middelandse Zee) en Vliegvakanties 2 (Europa) alsook de Beleef Meer-brochure. Toch kan de klant gemakkelijk zijn type vakantie uitkiezen, door zoals gezegd in de brochure uit te kijken naar de logo’s en kleurenpictogrammen. Op de website www.jetair.be heeft men bovendien een nieuwe zoekfunctie geprogrammeerd met de veelzeggende titel: ‘Welke vakantie wenst u ?’ Voor elk is er wat wils. Mensen op zoek naar extra beleving, moeten bladeren naar de 25 Discovery Point Hotels. Gezinnen met kinderen zoomen wellicht in op de logo’s Barkie Kids Clubs (faciliteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar) en Kids World Clubs (faciliteiten voor baby’s en kleintjes). Verder zijn er ook hotels voor koppels (Couples Collection), animatieliefhebbers (Fun Club) en noem maar op. Nieuw is de Splash Score, met een objectieve beoordeling van de aquaparken in de hotels. Sportievelingen krijgen een aanbod van hotels met wandel-, duik-, golf- en fietsarrangementen. Nieuw bij de sportieve vakantiearrangementen zijn de tennisvakanties met Carl Maes, coach van Kim Clijsters. Deze differentiatie vind je ook terug in de afzonderlijke Jetair Turkije-brochure en de brochure Jetair Vliegvakanties – Exotisch.

Jetair was 20 jaar geleden in 1992 de allereerste Europese touroperator die vroegboekkortingen toekende aan de reizigers. Sindsdien heeft de vakantieganger zijn boekingsgedrag aan deze voordeelformules aangepast. Vandaag stelt men vast dat (ondanks de crisis met soms een afwachtende houding) meer dan de helft van de vliegvakanties voor het einde van de vroegboekperiode wordt vastgelegd. De klanten worden dan ook beloond met talrijke kortingen en hebben de grootste keuze. Degenen die er extra vroeg bij zijn (boeking voor 16 januari) kunnen in 223 hotels genieten van de extra Primo Promo korting (tot 100 euro korting per kamer voor exotische vakanties). Nieuw hierbij is dat Jetair de ‘ultieme prijsgarantie’ lanceert. Wanneer 4 weken voor afreis zou blijken dat de reissom toch goedkoper zou uitvallen (bijvoorbeeld door lastminutes ed), dan wordt het verschil onmiddellijk en automatisch afgetrokken van het te betalen saldobedrag. De ultieme prijsgarantie wordt doorgetrokken in alle brochures, dus ook in de VIP Selec­ tion-brochure voor luxevakanties. De VIP Drive Service (waarbij de klant thuis wordt opgehaald door privé-chauffeur) wordt uitgebreid naar 44 tophotels. Voor de sterrenmaaltijden aan boord van Jetairfly zorgt de komende maanden ‘Jeune Restaurateur’ Frans Vandeputte (Château de Strainchamps, Fauvilliers). Het aantal regionale afreizen met Jetairfly wordt uitgebreid. Er worden ook 3 nieuwe Jetairfly-bestemmingen boekbaar voor volgende zomer: Ohrid en Skopje in Macedonië en Ponta Delgada op de Azoren. Vooral van deze eilandenarchipel in de Atlantische Oceaan verwacht Jetair veel, want binnenkort pakt de touroperator uit met een aparte vakantiebrochure Jetair Azoren. Peter Van Oyen

i

www.jetair.be INFOTRAVEL | december 2011


NEWS

DFDS Seaways

APARTE TOURINGCARTERMINAL IN DUINKERKE Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht laat DFDS Seaways voortaan touringcars inschepen op de korte Kanaalroute tussen Duinkerke en Dover. In Duinkerke werd een specifieke terminal geopend om touringcars te laten inchecken en de grenscontroles te verrichten. Faciliteiten aan boord werden geoptimaliseerd voor touringcarchauffeurs en hun passagiers.

> Seaways investeerde in een eigen incheckrij en een specifieke terminal voor touringcars.

>

DFDS Seaways profileert zich volop als toonaangevende rederij op de korte Kanaalroute.

> In een aparte terminal worden de grenscontroles voor touringcarpassagiers van DFDS Seaways uitgevoerd.

DFDS Seaways vergrootte in 2009-2010 zijn marktaandeel met de overname van Norfolkline dat eerder investeerde in drie gloednieuwe ropax-schepen voor Duinkerke-Dover. Met 24 overvaarten per dag groeide DFDS ­Seaways uit tot de tweede belangrijkste rederij na P&O Ferries. Daarvoor speelde het onder meer de sterke troef uit van Duinkerke dat als vertrekhaven dichter bij de Belgisch-Franse grens ligt. Vorig jaar startte DFDS Seaways bescheiden met het toelaten van touringcars op de voormalige Norfolklineroute. Vanaf 2012 zet de rederij volop in op de touringcarmarkt. Gelijktijdig optimaliseert de Franse overheid in samenspraak met het havenbestuur van Duinkerke de toegangsweg vanaf de A16-autoweg naar de haven waar een exclusieve en functionele touringcar-terminal met aparte check-in-faciliteiten werd gebouwd. Aan boord worden touringcars op het vrachtdek geparkeerd, waardoor zij prioritair aan en van boord kunnen rijden. Touringcar-passagiers kunnen aan boord terecht in een fastfood-restaurant, een zelfbedieningsrestaurant of een bistro. In overleg kunnen ruimten voor groepen worden afgebakend of maaltijden worden voorzien. Touringcar-chauffeurs worden verwacht in de ‘Road Kings’ met onder andere een ontspanningsruimte met massagezetels, een luxueuze lounge en een privé restaurant. Touroperators en touringcarbedrijven kunnen de verschillende Kanaal- en Noordzeeroutes van DFDS Seaways combineren. Zo kan je perfect naar Groot-Brittannië reizen via Duinkerke en Dover om eventueel vanuit Newcastle weer te keren naar IJmuiden of omgekeerd. Geert Van Lierde

i

DE JAARLIJKSE BROCHURE 2012. NIEUWE EDITIE. Binnenkort beschikbaar in uw reisagentschap.

Ontdek alle nieuwigheden: • De Rode Zee het hele jaar door • 2 nieuwe cruises in de Caraïben • 7 griekse stranden in 7 dagen vanuit Rhodos • Mini Cruises van 4, 5, 6 dagen in de lente en herfst • De nieuwe cruise van 7 dagen met een nacht in Ibiza • De Grote Cruises rond de wereld met de Costa NeoRomantica en Costa Victoria. Voorwaarden en reservaties: www.costaclick.be of 070.2.3.4.5.6.7 www.costacruises.be

www.dfdsseaways.com

INFOTRAVEL | december 2011

ann_InfoTravel_9x13_NewBrochure.indd 1

|5|

27/10/11 14:24


NEWS

Thomas Cook

fleXibel en kWalitatief uitbreiden

totaal aan toeslaGen en “ het luchthaventaksen looPt in

multi-specialist. Ook in 2012 wordt die lijn doorgetrokken, maar

brussel-nationaal oP tot 27,20 euro teGenover 2 euro oP charleroi. door naar charleroi te koMen kan brussels airlines fors besParen oP ZiJn kosten. Men betaalt oP brussels airPort te veel voor overGediMensioneerde infrastructuur.

wordt het totaalaanbod flexibel en kwalitatief uitgebreid. Zo

André Antoine (CDH),

Thomas Cook focuste het voorbije jaar sterk op zijn imago als

Waals minister bevoegd voor luchtvaart

wordt het aantal Sentido-hotels uitgebreid, komt er een sterk Italië-programma en worden kwalitatieve Turkije-vluchten voorgesteld in een samenwerkingsverband met Tailwinds. Thomas Cook positioneert zich op de Belgische reismarkt met het breedste aanbod, de grootst mogelijke flexibiliteit en de nodige kwaliteitsgaranties, zonder daarom de goedkoopste te zijn. Met een verregaande vroegboekgarantie, prijsvoordeel en extra’s tot 16 januari luidt Thomas Cook 2012 in als het jaar waarin flexibiliteit en kwaliteitswaarborgen nog sterker worden uitgespeeld. Reisagenten zullen meer buiten brochure kunnen boeken en vakantiearrangementen kunnen aanbieden in functie van bijvoorbeeld nieuwe vluchtdata.

Gelukkig

Op niveau In Turkije breidt het aanbod uit rond Alanya, dat wordt aangevlogen via Gazipaza in plaats van het verderop gelegen Antalya. Logies worden onder meer aangeboden in de gloednieuwe Sentidohotels; de exclusieve samenwerking met Sentido leidt overigens ook tot een nieuw logiesaanbod in Tunesië, Marokko, Rhodos en Mallorca. Voor de vluchten op Turkije is er een samenwerkingsverband met Tailwinds waarbij faciliteiten en dienstverlening aan boord op het niveau van Thomas Cook Airlines worden gewaarborgd. Het partnerschip met Pegasus Airlines is stopgezet; occasioneel wordt nog een zorgvuldig geselecteerd toestel van Onur Air ingehuurd mits een identieke service kan worden geboden. Bij de autovakanties worden meer charme- en familiehotels aangeboden in Spanje, Oostenrijk en Italië, waar ook een vespa-toer aan het Gardameer wordt voorgesteld. Nieuw is ook een Active Club in de Vendée. Bij de cruises gaat ruime aandacht naar familiecruises vanuit Rotterdam en Amsterdam omdat velen dichtbij huis willen vertrekken.

Nadat de voorbije jaren onder meer werd gefocust op Spanje, Turkije en Griekenland wordt nu Italië, van Noord tot Zuid, in de kijker geplaatst. Er komen rondreizen vanuit Napels en op Sicilië, waar ook een self-drive met huurwagen langs drie- tot vijfsterrenhotels beschikbaar is. Waar mogelijk zijn er actieve belevingsmomenten met het zelf bakken van pizza of proeven van authentieke wijnen. |6|

Thomas Cook Discover focust op Thailand maar biedt ook nieuwe rondreizen aan in Bolivië, Chili, Armenië-Georgië en Jordanië-Libanon. In China en Canada zijn er formules van cityhopping tussen meerdere steden. Waar mogelijk zijn er modulaire rondreis-concepten met selfdrives en combinaties met strandverblijven. Het specifieke motorreisaanbod is uitgebreid met de Baltische staten, Namibië, Thailand, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Tot slot zet Pegase volop in op culinair vakantieplezier met gastronomische toplocaties. Geert Van Lierde

i

tOP 10

www.thomascook.be

De Denen zijn door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uitgeroepen tot de meest gelukkige mensen. De OESO ondervroeg inwoners uit veertig landen over een veertigtal aspecten met betrekking tot hun welzijn, gezondheid, werk en algemene tevredenheid. Op een doordeweekse dag in 2010 liet bijna 90% van de Denen zich positief uit. Acht op tien Belgen waren eveneens positief. 1 Denemarken 2. IJsland 3. Japan 4. Indonesië 5. Nederland 6. Noorwegen 7. Zweden 8. China 9. Groot-Brittannië 10. Oostenrijk

www.oecdbetterlifeindex.org

10.746.000

Vakanties werden er vorig jaar gemaakt door belgen. 24% daarvan werd in eigen land opgenomen en 76% betrof een vakantie in het buitenland, zo becijferde eurostat. In 22% van die 10,74 miljoen vakanties ging het om een korte buitenlandse reis, 14% was een kort binnenlands verblijf.

653

euro gaf de belgische vakantieganger gemiddeld uit aan jaarlijkse vakanties. Voor een binnenlandse reis was dat gemiddeld 212 euro, voor een buitenlandse reis gemiddeld 794 euro. met 1741 euro spenderen de Luxemburgers het meeste aan hun buitenlandse reis, gevolgd door de cyprioten met 1677 euro. INFOTRAVEL | december 2011


NEWS

Brussels Tr avel Top

VAKBEURS TIJDENS VAKANTIESALON

Voorafgaand aan het Vakantiesalon van Brussel, dat van 2 tot 6 februari wordt gehouden in Brussels Expo, wordt voor het eerst de Brussels Travel Top gehouden. Naar het voorbeeld van onder andere de vakantiebeurs in Utrecht wordt een specifiek B2B-evenement gehouden in de marge van het Vakantiesalon. Op de eerste dag van het Vakantiesalon, 2 februari, worden binnen een duidelijke B2B-omgeving workshops, conferenties en networking-gelegenheden georganiseerd. Tevens zijn diverse zuivere B2Bpartners aanwezig met aparte standen. Het programma van Brussels Travel Top omvat onder meer voordrachten en presentaties over Michelin kaarten en gidsen, riviercruises, Go Chic de nieuwe 5 sterren hotelcollectie van Transeurope, internet een bedreiging of opportuniteit, Indonesië, Best Tours, georganiseerde sportvakanties, niet-klassieke productlijnen, Airberlin, het Caraïbisch gebied, medioren als een groeimarkt voor de toekomst, cruises, klantgericht verkopen, de voordelen van upselling, e-learning capaciteiten in de praktijk en begeleide city trips. Brussels Travel Top wordt georganiseerd in Paleis 10 met een aparte ingang, afzonderlijke registratie en gekoppeld aan de paleizen van het Vakantiesalon van Brussel. (gvl)

www.brusselstraveltop.eu

Verzekerd skiplezier Tignes voor iedereen

Tignes in de Franse Savoie heeft alles in huis om zelfs de meest verwende skiërs en snowboarders in extase te brengen. Het hooggelegen skistation op 2.100 meter ligt aan de voet van de La

INFOTRAVEL | december 2011

Grande Motte gletsjer (3.550 meter), waardoor je zelfs verzekerd bent van een vier-seizoenenskiplezier. Sinds 26 november gingen ook de lager gelegen skipistes open. Tignes vormt samen met Val d’Isère een immens sneeuwzeker skigebied met 300 kilometer pistes. De echte skifanaten vind je wellicht op de mythische piste Double M, die meer dan 3 kilometer lang is. Een snelle liftinstallatie brengt je naar de La Grande Motte gletsjer. Daar vertrekt een pijlsnelle piste die je helemaal naar Tignes terugbrengt. Om naar dit skistation te skiën, moet je maar liefst 1.300 hoogteverschil overbruggen. Wie nog meer uitdaging wilt, kan ook kiezen voor de vele off-pisteroutes. Info: www.tignes.net pvo

Relais & Châteaux 45 nieuwe leden

In de nieuwe Hotelgids Relais & Châteaux prijkt restaurant Le Chalet de la Forêt voor het eerst. Dit restaurant aan de rand van het Zoniënwoud onder leiding van chef kok Pascal Devalkeneer kreeg nog maar pas te horen dat een tweede Michelinster behaald werd. De kok is dan ook één van de 19 nieuwe Grand Chefs die dit jaar opgenomen werden in de prestigieuze gids. De gids Relais & Châteaux 2012 overkoepelt reeds 518 restaurants en charmehotels in 60 landen wereldwijd. Er worden 45 nieuwe leden verwelkomd en 5 nieuwe steden waaronder Brussel. De ‘Routes du Bonheur’, zoals de denkbeeldige tocht langs de huizen wordt genoemd, gaan van Californië tot Bali en van de Rocky Mountains tot Patagonië. Lid van Relais & Châteaux word je niet zo maar. Spil van deze keten die in 1954 werd opgericht zijn nog steeds de vijf c’s: caractère, calme, charme, courtoisie en cuisine. Dit kwaliteitshandvest wordt dit jaar onderschreven door de Braziliaanse auteur Paulo

Coelho, die in 2012 optreedt als ambassadeur voor de prestigieuze keten. pvo

Seafr ance

FAILLIET VERKLAARD De Parijse rechtbank van Koophandel heeft SeaFrance op 16 november failliet verklaard en onder juridisch mandaat geplaatst. De rederij mag nog operationeel blijven tot 28 januari 2012, maar de directie houdt de schepen sinds half november aan de kade. Het bod van twee overnamekandidaten - de joint-venture LD Lines-DFDS Seaways en de vakbondscoöperatieve Scop - werd door de rechtbank afgewezen. Bij het in productie gaan van InfoTravel was nog niet bekend of er nieuwe overnamevoorstellen waren ingediend. Ofwel dienen LD Lines-DFDS Seaways en Scop een hoger bod in, waarop wordt ingegaan door de rechtbank. Ofwel daagt er een nieuwe kandidaat-overnemer op. Ofwel is het lot van de Franse staatsrederij bezegeld en wordt Seafrance door de curator geliquideerd. Daarbij kan men er van uitgaan dat er interesse is voor zowel enkele recente schepen als voor de ‘slots’ om Calais in en uit te varen. SeaFrance startte zijn activiteiten vijftien jaar geleden, nadat het samenwerkingsverband tussen SNCF en Sealink in 1995 was stopgezet. In 2001 werd de eerste stap gezet in een omvangrijk moderniseringsprogramma met de ingebruikname van de SeaFrance Rodin, later gevolgd door het zusterschip SeaFrance Berlioz en de SeaFrance Molière. Doorheen de jaren profileerde Seafrance zich als een gewaardeerde partner voor de touringcarbedrijven. In 2008 rezen ernstige financiële problemen en in 2010 werd de rederij al onder curatele geplaatst. (gvl)

|7|


NEWS

Fr anse Car aïben

Beter bereikbaar vanuit België Reizigers die naar de Franse overzeese gebieden Martinique en Guadeloupe willen, kunnen dat nu veel gemakkelijker. Sinds begin november vliegt Air France wekelijks naar de Franse Caraïben vanuit Paris-Charles de Gaulle (vroeger moest je naar Paris-Orly). De uurregelingen zijn zo aangepast dat er soepele overstapmogelijkheden zijn naar andere bestemmingen. Voor Belgische reizigers betekent het nieuwe vluchtschema dat ze reeds met hun bagage in BrusselZuid kunnen inchecken om met de TGV naar Charles de Gaulle te gaan. De bagagetransfer in Parijs wordt dan automatisch geregeld. De Franse Toeristische Diensten maken van de gelegenheid gebruik om de spots op de Franse Caraïben te zetten. Atout France lanceerde een campagne om de zonovergoten overzeese gebieden te promoten. Op de website www.fransecaraiben.be vindt de reiziger alle informatie over Martinique en Guadeloupe. www.airfrance.com; www.fransecaraiben.be (pvo)

K aapstad boert goed Kaapstad blijft de onderscheidingen opstapelen. Na het binnenhalen van de presti­gieuze benoeming tot World Design Capital van 2014, is nu ook bekend dat de beroemde Tafelberg verkozen is tot één van de New 7 Wonders of Nature. Of hoe een mooie stad natuur en cultuur kan verzoenen. Info: www.tourismcapetown.co.za (pvo)

Na overname door Nordic Info

Bureau Scandinavia blijft partner van reisagent “Bureau Scandinavia blijft de partner van de reisagent”, bevestigt Maarten Raes. “Wij zouden als rechtstreeks verkoper Bureau Scandinavia niet overgenomen hebben wanneer wij niet zouden geloven in de reisagent. Wij willen reisagenten zelfs volop ondersteunen wanneer zij Scandinavië sterker willen promoten”. Luttele dagen na de overname van Bureau Scandinavia door de rechtstreeks verkoper Nordic Info uit Buggenhout treffen wij respectievelijk Josée Claes en Maarten Raes voor een gezamenlijk interview. “Bureau Scandinavia is een mooi product, dat volop wordt gedragen door de mensen die er werken. Het vakmanschap en de passie die hier in huis zijn, krijg ik in geen jaren gerealiseerd wanneer ik nieuwe medewerkers zou moeten aanwerven om andere Scandinavië-producten te gaan ontwikkelen dan de bestemming Noorwegen waartoe wij ons tot op |8|

heden beperkten”, verduidelijkt Maarten Raes. “Klanten van Nordic Info vroegen regelmatig naar nieuwe bestemmingen en ook zelf ben ik daarin uitermate geïnteresseerd. Gelijktijdig willen wij onze ervaring aanwenden om samen met het team van Bureau Scandinavia - waar Josée Claes op post blijft - Scandinavië enthousiast te promoten via de reisagent”. “Nordic Info en Bureau Scandinavia zijn twee totaal verschillende merken met een eigen identiteit en die op een eigen manier in de markt gezet worden. Bureau Scandinavia is er voor de Nederlandstalige en Franstalige reisbureaus, terwijl Nordic Info er vooral is voor vakantiewoningen en het huidig aanbod in Noorwegen. Naar de toekomst willen wij de reisagent ook diverse nieuwe producten voorstellen. Zorgvuldig geselecteerde vakantiewoningen en Nederlands- en Franstalig begeleide groepsreizen behoren tot de mogelijkheden. In 2012 worden reeds enkele piloot­ projecten opgestart”, vervolgt Maarten Raes. “Ondertussen streven wij naar een hechte en persoonlijke samenwerking met reisagenten die Scandinavië willen koesteren. Daarvoor zien wij ook mogelijkheden op de Franstalige markt. Het zou mooi zijn wanneer wij bijvoorbeeld met een honderdtal reiskantoren intensief kunnen samenwerken. Dat men bij Bureau Scandinavia het product vanuit het hart verkoopt, maakt een enorm verschil in de benadering van de reisagent en van de klant”. “Doorheen de jaren zijn er ook heel wat Scandinavië-liefhebbers gekomen, en dat zijn vaak grotere repeaters dan algemeen wordt aangenomen”, voegt Josée Claes toe. “Bij Maarten Raes ontwaar ik het enthousiasme en de dynamiek waarmee ik destijds Bureau Scandinavia heb uitgebouwd. Ik ben ervan overtuigd dat ik geen betere partner kon vinden om dit levenswerk, samen met het team van Bureau Scandinavia, verder te zetten”. (gvl)

CroisiEurope

Charmante riviercruises Zo’n 11.000 Belgische passagiers scheepten het voorbije jaar in op de riviercruises van CroisiEurope. In 2012 wil de rederij zich, onder impuls van Gualtiero Togneri, sterker positioneren op de Belgische markt. Naast een uitgebreid Europees programma biedt CroisiEurope cruises aan op de Brahmapoetra in India, op de Mekong in Cambodja en op de Nijl in Egypte. “Met 26 schepen, 200.000 passagiers en een jaaromzet van 122 miljoen euro is CroisiEurope de grootste Europese riviercruiserederij. Omdat wij riviercruises volledig in eigen beheer concipiëren en uitvoeren, inclusief het logiesbeheer, de aankopen en de personeelsopleiding kunnen wij cruises tot 30% goedkoper aanbieden dan andere operatoren”, stelt Axel

Araszkiewicz. “Bovendien is bij negen op de tien cruises drank aan tafel inbegrepen, omvat de cruiseprijs ook een bijstandsverzekering en zijn onze excursies aan wal meer dan de helft goedkoper dan excursies bij zeecruises”, treedt Gualtiero Togneri bij. Toppers in het aanbod zijn het Rijnbekken, de Donau, de Seine, de Rhône-Saône en de Douro. Met het MS La Belle de l’Adriatique worden kustcruises aangeboden in Kroatië, Turkije, Griekenland, Egypte en rondom de Canarische Eilanden. 67% van de 200.000 klanten zijn Fransen, 33% zijn niet-Fransen, aangevoerd door Duitsers. Met 11.000 passagiers zijn de Belgen het derde belangrijkste cliënteel. “Tot nog toe was CroisiEurope vooral bekend in en om Brussel en in Franstalig België, hoewel toch één op twee klanten uit Vlaanderen komt. België heeft nog een groot potentieel en daarom richten wij ons vanaf 2012 sterker op de Belgische markt, en op Vlaanderen in het bijzonder”, stipt Gualtiero Togneri aan.

Het vaarprogramma voor 2012 omvat diverse muziek- en themacruises, gastronomische cruises en wijncruises, met als exclusiviteit een cruise op de Gironde, de Garonne en de Dordogne, in het hart van de Médoc, de Libournais, de Entre-deux-Mers en de Bordeaux. Nieuw voor 2012 is CroisiRando, waarbij riviercruises worden gekoppeld aan stevige wandelingen in de regio die men doorkruist. Omdat de trouwe riviercruise-klanten vragen naar niet-Europese bestemmingen biedt CroisiEurope ook cruises aan op de Wolga, de Brahmapoetra en de Mekong. Daarvoor worden telkens lokale schepen over lange termijn gecharterd waarbij ook gekozen wordt voor een deels Franse bestemming en respect voor de gastronomie en de charme die CroisiEurope in Europese wateren biedt. Om nog beter te kunnen inspelen op de toenemende vraag naar riviercruises wordt thans op de scheepswerven van Namen een nieuw driedekschip voor 180 passagiers gebouwd, dat vanaf voorjaar 2012 op de Rijn en de Donau gaat varen. In 2013 wordt gestart met de bouw van een tweedekschip voor 147 passagiers dat vanaf 2014 wordt ingezet op de Rijn en zijn zijrivieren. (gvl)

www.croisieurope.com

INFOTRAVEL | december 2011


SERVICE

Vlamingen pragmatischer dan Franstaligen

THOMAS COOK EN NETWAY EVALUEREN E-COMMERCE-GEDRAG Netway, een bedrijf dat de ‘return on investment’ op e-business-websites evalueert, stelde in een onderzoek voor Thomas Cook vast dat Nederlands- en Franstaligen uiteenlopend reageren. In opdracht van Thomas Cook België onderzocht Netway via MRItests (Magnetic Resonance Imaging) in de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas hoe een panel van Nederlandstalige en Franstalige consumenten digitale promoties waarneemt. Netway ging na hoe essentiële informatie van een website met onze ogen wordt opgenomen, hoe die informatie naar onze hersenen wordt doorgestuurd en hoe daarop wordt gereageerd. Een consumentenpanel, bestaande uit 4 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen kreeg verschillende nieuwsbrieven van de touroperator te zien. “Algemeen stellen we vast dat een bepaald scenario meer visuele activiteit (herkenning van objecten en plaatsen) opwekt bij Nederlandstaligen dan bij de Franstaligen. Omgekeerd hebben die laatste dan weer een intensere cognitieve activiteit”, aldus Alain Dewispelaere, sales & marketing director bij Netway. “Hieruit kunnen we vrij zeker afleiden dat de Nederlandstaligen pragmatischer ingesteld zijn. Zij ‘scannen’ de pagina om na te gaan of het aanbod hen al dan niet interesseert, maar extrapoleren

deze informatie niet en hechten geloof aan wat zij zien. De Franstaligen worden daarentegen gestimuleerd door tekstuele elementen en niet door visuals. Dit verklaart ook het resultaat van een test waarbij 200.000 Nederlandstaligen en Franstaligen een template zonder foto’s van de aangeboden hotels te zien kregen. Het aantal positieve reacties bij de Franstaligen was dubbel zo hoog als bij de Nederlandstaligen die niet verder ingaan op een product dat ze niet kunnen visualiseren”. Bij een nieuwe versie van de nieuwsbrieven, aangepast volgens de resultaten van het onderzoek, bleven de resultaten niet uit. Het aantal clicks – de verhouding tussen aantal personen die op een aanbieding klikken en het aantal keer dat deze aanbieding wordt weergegeven – steeg gemiddeld met 25%. (GVL)

i

www.thomascook.be | www.netway.eu

Arthema India & Sri Lanka… Secrets of Asia

Wereldcruise 90 dagen

Wereldcruises

S e c re ts

Deze brochure vermeldt richtprijzen. Vraag ons de actueel geldende ‘dagprijzen’.

A s ia

Lic. A 5449

of

vanaf  9.990 Balmoral **** van 5 jan tot 3 apr 2012

Vraag de nieuwe brochure met details en prijzen voor meer dan 30 wereldcruises. > 2012 Brochure 2011

a Ar them Group

Népal Malaisie Myanmar Indonési e Laos Kong Inde e Vietnam Chine Hong Lanka Thaïland Cambodg e Singapou r Sri Ouzbekis tan

Brochure available in your travel agency 02 511 04 02 www.secretsofarthema.be Lic.A5449

INFOTRAVEL | DECEMBER 2011

vcr_118_ART_InfoTravel.indd 1

Wereldreizen, waarvan vroeger werd gedacht dat ze buiten het bereik lagen van wie geen miljonair of royalty was, worden meer en meer een manier van reizen voor slimme reizigers. U kunt een wereldcruise boeken waarbij u per dag minder betaalt dan wat u kwijt zou zijn aan een verblijf in een strandhotel.

tel. 03-236 89 39 info@cruisetravel.be

|9| 6/12/11 17:10


NIEUW BIJ

EASY WAY PUNTEN SPAREN GING NOG NOOIT ZO SNEL! • punten worden voortaan altijd per persoon toegekend, ook voor Autovakanties & Citytrips • punten worden wekelijks i.p.v. maandelijks opgeladen • punten worden de week na boeking opgeladen, u hoeft dus niet te wachten tot uw klant is vertrokken! • nieuwe basisprincipes voor het toekennen van punten: Hotelcode

Standaard

Promotie v/d maand (punten worden verdubbeld!)

Actie van het seizoen

V

1 punt

2 punten

2 of 3 punten

X

0,50 punt

1 punt

2 of 3 punten

Z

0,25 punt

0,50 punt

2 of 3 punten

1 PUNT = € 1! 1 punt is voortaan € 1 waard voor een KORTING OP UW PRIVÉVAKANTIE IN EEN X OF V HOTEL: Hotelcode

Korting

V

€1

X

€1

Z

€0,50

Surf naar www.thomascookagent.be, rubriek ‘Easy Way’ voor alle info & details!


De Thomas Cook VROEGBOEKGARANTIE

8"$)5/*&501%&-"45.*/65&4 8&("3"/%&3&/6/6"-%&#&45&5)0."4$00,13*+4 Dankzij onze vroegboekgarantie kunt u bij Thomas Cook op beide oren slapen en uw klant met een gerust hart aanraden tijdens de vroegboekperiode te boeken. t t t t t

HFMEJHCJKCPFLJOHWØØS HFMEJHPQBMMFIPUFMTWBO7MJFHWBLBOUJFT &YPUJTDIF7BLBOUJFT 'SBOLSJKL &VSPQBFO,BNQFFSWBLBOUJFTWPPS;PNFS HFMEJHUPUXFLFOWPPSBGSFJT VXDPNNJTTJFCMJKGUCFSFLFOEPQEFJOJUJÑMFQSJKT QSJKTWFSTDIJMXPSEUUFSVHCFUBBMEJOEFWPSNWBOFFOXBBSEFCPOWPPSFFOWPMHFOEF5IPNBT$PPLWBLBOUJF

4VSGOBBSXXXUIPNBTDPPLBHFOUCF SVCSJFLA.FFSXFUFO A&YUSBJOGP WPPSBMMFJOGPFOWPPSXBBSEFO


SERVICE

Cruises tegen aantrekkelijke prijzen door vroeg te boeken

Holland America Line verdubbelt in 2012 het aantal afvaarten vanuit Nederland

Holland America Line (HAL) keert terug naar zijn roots. De van origine Nederlandse cruiserederij zet in op Europa en verdubbelt in 2012 het aantal lokale afvaarten vanuit de havens Rotterdam en Amsterdam. Hiermee komt een cruisevakantie met HAL voor passagiers uit België letterlijk dichterbij.

Ooit begonnen in Rotterdam als lijndienst op New York, behoort Holland America Line nu tot de top van de cruise-industrie. De cruisemaatschappij heeft zijn hoofdzetel in Seattle. Toch blijft de Nederlandse inbreng groot. ‘Geboorteplaats’ Rotterdam is het hoofdkwartier voor de BeNeLux, Duitsland en Scandinavië van de maatschappij. In 2012 zijn er 24 afvaarten met HAL-schepen vanuit Nederland. In het zomerseizoen zullen 7 van de 15 schepen in Europa varen. In totaliteit zullen zij meer dan 100 cruises maken die de passagiers in alle uithoeken van ons continent zullen brengen. “Europa is belangrijk als vaargebied”, vertelt Pascal Driever, Business Development Manager Belux. “In ons continent hebben we een combinatie van historie, cultuur en natuur. Met nieuwe routes kunnen we veel reizigers aanspreken, zowel nieuwe passagiers als repeaters. Concreet heeft Holland America Line de cruisemogelijkheden vanuit Nederland naar de Noorse fjorden en naar de Baltic sterk vergroot. Ook komen er volgend jaar meer cruises naar de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden en zelfs een cruise naar het Caribisch gebied en naar het Verre Oosten vanuit Rotterdam”.

Meer Belgen Pascal Driever is ervan overtuigd dat er steeds meer Belgen gaan meereizen met Holland America Line. De capaciteitsvergroting vanuit Nederland zal hierbij natuurlijk een handje helpen. Rotterdam en Amsterdam liggen niet ver, en je hoeft geen uren te reizen om in te schepen. Maar de Business Development Manager gelooft ook dat de stijlvolle klasse van HAL de Belgen wel ligt: “Holland America Line is een Premium Cruise Line met middelgrote elegante schepen die verfijnde cruises aanbieden. Het is geen massaproduct. Aan boord is er ook een smaakvolle keuken, iets wat Belgen altijd appreciëren. Daarnaast is onze maatschappij ook erg bestemmingsgericht. We staan sterk in Europa, maar bieden verder ook interessante cruises op de 7 wereldzeeën aan. Onze specialiteit is Alaska, waar we ook marktleider zijn. Naast klassieke cruises, bieden wij in dit prachtige gebied ook cruisetours aan, waarbij een zeereis gecombineerd wordt met rondreizen over land”. De Business Development Manager stelt dat Holland America Line veel promotie voert om het product bij onze landgenoten nog bekender te maken. Reisagenten en gespecialiseerde cruisetouroperators mogen daarbij de nodige steun van de rederij verwachten. Tenslotte hanteert de maatschappij ook een pak vroegboekkortingen en andere voordelen om in 2012 extra klanten aan te trekken. De voordelen zijn geldig voor diverse bestemmingen waaronder Europa en Alaska. Door vroeg te boeken kun je cruisen tegen aantrekkelijke prijzen. Interessant zijn ook de gereduceerde tarieven tijdens de zomervakantie in de maanden juli en augustus, € 99 voor een derde of vierde persoon. Wie met het gezin op cruise gaat, kan bij Holland America Line dus zaakjes doen, geeft Pascal Driever nog mee. Peter Van Oyen

i | 12 |

www.hollandamerica.com INFOTRAVEL | december 2011


SERVICE

Mikken op meer Belgische klanten

Paris CDG

Ongeveer een kwart miljoen Belgen vertrekt vanop de luchthaven Parijs Charles de Gaulle. Met de goede TGV-verbindingen vanuit Brussel en Rijsel, en met een netwerk van meer dan 350 rechtstreekse vluchten naar wereldwijde bestemmingen hoopt Parijs Charles de Gaulle meer Belgische passagiers aan te trekken.

Van de zowat 58 miljoen passagiers die vorig jaar vanuit Parijs Charles de Gaulle op reis vertrokken, komen er amper een kwart miljoen uit België. Dat aandeel kan volgens Aéroports de Paris – dat de luchthavens van Parijs Orly en Parijs Charles de Gaulle beheert – fors omhoog. Vandaar dat Parijs CDG een campagne is gestart om meer Belgen ertoe te bewegen om vanuit de Franse hoofdstad te vertrekken. Onder de 350 bestemmingen in 80 landen, die rechtstreeks worden aangevlogen door zo’n 190 luchtvaartmaatschappijen, zijn er heel wat bij die niet rechtstreeks vanuit België worden aangeboden. Denk hierbij aan tal van Franse overzeese, Afrikaanse en Aziatische bestemmingen die doorheen de jaren in de Franse invloedsfeer vertoeven. Interessant voor Belgen zijn ook de regelmatige vluchten naar Brazilië, Kameroen, Kaap-Verdië, Chili, Colombië, Martinique, Nieuw Caledonië, La Réunion, Hong Kong, Madagascar, Maleisië, Mauritius, Oman, Rusland en Venezuela. Snel per TGV Een belangrijke troef die Parijs CDG wil uitspelen, zijn de vlotte hogesnelheidsverbindingen vanuit Brussel en Rijsel naar Parijs CDG. De TGV komt immers aan in luchthaventerminal 2. Met Brussel zijn er acht dagretourverbindingen die je in 1u15 naar de luchthaven brengen. Voor reizigers vanuit Zuid-West-Vlaanderen, Zuid-Oost-Vlaanderen en Henegouwen is het alleszins interessant om vanuit Rijsel te vertrekken. De Noord-Franse metropool wordt een twintigtal keer per dag in 50 minuten verbonden met de luchthaventerminal. Vanuit Rijsel is er al een ticket ‘tgv-air’ mogelijk dat vlucht- en treinreis combineert in één document in het kader van een akkoord tussen de SNCF en 11 luchtvaartmaatschappijen. Vanuit Brussel wordt die faciliteit nog niet geboden. Vanuit onze hoofdstad kan je wel de Thalys tot Paris Nord nemen om aldaar met de RER B-trein in 30 minuten de luchthaven te bereiken. Omdat Parijs CDG ten Noorden van de hoofdstad ligt, kan het voor Belgen ook nuttig zijn om er met de wagen heen te rijden. Men vermijdt immers de klassieke files in de drukke Parijse agglomeratie. Op de luchthavensite bevinden zich zo’n 27.000 parkeerplaatsen, waarvan er 17.000 vlakbij de terminals liggen. Parkeren kan er al vanaf 8 euro per dag, premium-parking is eveneens mogelijk en je kan je parkeerplaats ook vooraf reserveren.

één specifieke functie. Na registratie, ongeacht in 2A of 2C, gaat de passagier naar het gelijkvloers van het verbindingsgebouw, door een ruimte die volledig dienst doet voor de grenscontrole. Vervolgens komt hij in een boetiekruimte met een duidelijk gepland winkelparcours langs een grote winkel, restaurants en winkels met luxeproducten. In het tweede semester van 2012 wordt een nieuwe ruimte op het niveau van de aankomsten van Terminal 2A geopend en worden ook de vertrekhal van Terminal 2A en de commerciële ruimte tussen de Terminals 2A en 2C heringericht. Tijdens het tweede semester van 2013 zal de renovatie worden afgerond. In afwachting van de volledige ingebruikname van de nieuwbouw werden reeds diverse nieuwe faciliteiten en diensten ingevoerd. ‘La conciergerie’ vergemakkelijkt het reizen met een hoogstaande persoonlijke service. Men vangt de klant persoonlijk op en begeleidt hem naar de aankomst of transferzone, maakt zijn persoonlijke reserveringen, levert cadeaus of bestelt taxi’s…. ‘La parafe’ is een formule waarbij men niet meer langs een douanier moet maar langs een automatische poort die opent voor de geldigheidsduur van zijn internationale reispas. Het volstaat om zich hiervoor eenmalig te registreren. Nieuw is ook My Way Aéroports de Paris, een geolokalisatiedienst voor Android-smartphones die gebruikers toelaat om zich terdege te oriënteren in de luchthaven. Geert Van Lierde

Nieuwbouw Parijs Charles de Gaulle is inmiddels een gigantische renovatie- en nieuwbouwproject voor terminals 2A en 2C gestart. Het nieuwe, futuristisch ogende gebouw is uiterst functioneel ontworpen met doelgerichte verdiepingen. Elke etage krijgt slechts INFOTRAVEL | december 2011

i

www.aeroportsdeparis.fr | 13 |


SERVICE

golfstaten onder de loep

Het megalomane en zonzekere Dubai is al enige jaren niet meer weg te denken uit het winterse vakantie aanbod. Dankzij de inspanningen van het ministerie van toerisme en in het bijzonder de Belgische vertegenwoordiging in Brugge (www.visitoman.be), scoort Oman ook heel hoog bij de Belgische toerist. Naast deze twee topbestemmingen worden ook Qatar, Abu Dhabi en de andere Emiraten besproken in deze beknopte marktanalyse. Het boeiende Oman trekt vooral eco-toeristen en cultuurfans aan door zijn weelderige wadi’s, diverse markten en rijke geschiedenis. Het land was eeuwenlang één van de meest ontoegankelijke en gesloten gebieden ter wereld. Sinds de machtsovername van sultan (Qaboos) veranderde dit land stilaan in een moderne, luxueuze en gastvrije vakantiebestemming. Heel veel gebieden van dit land zijn nog relatief onontdekt. In tegenstelling tot zijn buurlanden wordt Oman ook vooral geapprecieerd om zijn cultuur. De prachtige bergen, spectaculaire woestijnen en middeleeuwse steden zorgen hier voor een gevoel uit een ‘Duizend en één nacht’ sprookje. Het Sultanaat Oman blijft zich verder ontwikkelen en bouwt gestaag verder aan de toekomst. Naast de toename van het aantal hotelkamers in Oman naar maar liefst 01 De Grote Moskee van Abu Dhabi 1.400 hotelkamers, tonen recente cijfers is een pareltje van Islamitische van IATA een groei van 15% aan in het architectuur. aantal passagiers aankomsten op Muscat International Airport. Op 14 oktober jl. 02 Het Atlantis Dubai Hotel is één van werd bovendien het ‘Royal Opera House’ de vele luxehotels die Dubai rijk is. van Muscat officieel geopend: één van de nieuwste pronkstukken van het land. 03 Het fort van Nizwa in Oman is inDe golfstaat Qatar komt stilaan opzetten. drukwekkend. (foto pvo) Voor kunstliefhebbers is het (in 2008 ge01

02 | 14 |

03

opende) Museum for Islamic Arts (www.mia.org.qa) te Doha een absolute must. Het museum is gehuisvest in een schitterend bouwwerk van de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Lee Pei op een schiereiland voor de kust. Dubai is het Emiraat van de superlatieven. Hoger, sneller en groter zijn de sleutelwoorden om Dubai te beschrijven. Vervelen in Dubai is quasi onmogelijk. Je kunt er skiën, golfen, lekker eten, shoppen, tochtjes maken per 4x4, zonnebaden, soeks bezoeken, genieten van de uitzonderlijke architectuur, uitgaan en nog zo veel meer… Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. In de jaren ‘50 was het een vissersdorp dat leefde van de parelvangst. Ondertussen is de stad uitgegroeid tot een futuristische stad met ongeveer één miljoen inwoners en een skyline die doet denken aan Manhattan. Het is een erg aangename stad met een leuke promenade langs de zeedijk. De bijnaam ‘Garden City’ heeft Abu Dhabi te danken aan de vele weelderige tuinen en parken. Ondanks het ultramoderne karakter kan je hier ook nog handwerklieden op de traditionele manier hun dhows (houten boten) zien bouwen. De stad is minder levendig dan Dubai, maar heeft wel meer zijn authentiek Arabische karakter weten te behouden. Zowel de opening van een Louvre als een Guggenheim museum staan in de nabije toekomst op het programma. TRANSPORT Vanuit Brussels Airport zijn er rechtstreekse vluchten met Qatar Airways op Doha en met Etihad Airways (codeshare met Brussels Airlines) op Abu Dhabi. Etihad Airways heeft op geregelde tijdstippen gratis shuttle bussen voorzien tussen Abu Dhabi en Dubai. De afstand tussen beide steden bedraagt slechts ongeveer 130km. Daardoor wordt (ook voor Dubai) vaak gebruik gemaakt van deze verbinding. Daarnaast wordt Dubai vooral aangevlogen met British Airways via Londen of met Emirates via Parijs, Frankfurt of Dusseldorf. Ook Muscat kan gemakkelijk bereikt worden via Abu Dhabi of wel gebruik makend van de vluchten van Oman Air vanuit Londen, Parijs of Frankfurt. Gulf Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Bahrein investeerde onlangs in een nieuw gebruikersvriendelijke communicatie - en entertainmentsysteem. Het biedt passagiers aan boord complete breedband verbinding met internet, mobiele telefoonINFOTRAVEL | december 2011


diensten en – als eerste aanbieder wereldwijd – live televisieverbinding aan boord. Zij vliegen op Bahrein vanuit Frankfurt, Londen en Parijs. Qatar Airways werd dit jaar, op de ‘Skytrax World Airline Awards’ uitgeroepen tot luchtvaartmaatschappij van het jaar. Daarnaast werd ook de ‘Premium Terminal’ op de luchthaven van Doha bekroond als beste First Class lounge. De maatschappij onderscheidt zich vooral door het comfort aan boord van de Boeing 777 waarin de stoelen 198 cm van elkaar af staan en omgetoverd kunnen worden tot echte bedden. RONDREIZEN De bezienswaardigheden van de Emiraten beperken zich vooral tot de woestijn en de indrukwekkende grootsteden als Abu Dhabi en Dubai. Oman heeft op dit vlak heel wat extra troeven. De witte hoofdstad Muscat omvat verschillende historische sites zoals de forten van Al Jalali en Al Mirani. Een bezoek aan de Grand Mosque, de vismarkt en de Soek van Mutrah mogen zeker niet op het programma ontbreken. Verder zijn er verschillende interessante musea, zoals het ‘Museum of Omani Heritage’ en ‘National Museum’ & ‘Bait al Zubair’. Na Muscat is Nizwa de tweede belangrijke toeristische bestemming en ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Muscat. Het fort van Nizwa is één van de oudste en indrukwekkendste van het land. Ook de authentieke dierenmarkt, die op vrijdagochtend plaatsvindt, is een absolute ‘must’. In de nabijheid van Nizwa liggen ook enkele andere bezienswaardige forten zoals die van Nakhal, Jabrin en Rustaq. Een ander niet te missen hoogtepunt is het uitgestrekte woestijnlandschap van Wahiba Sands. Hier wordt tijdens de rondreizen vaak overnacht in één van de tentenkampen. Sur is een vissersplaats met een pittoreske haven waar de oorspronkelijke ‘dhow’ schepen nog op traditionele wijze met de hand worden vervaardigd. De meest zuidelijke provincie (Dhofar) met als hoofdstad Salalah wordt helaas (vanwege de afstand) te weinig aangedaan tijdens de rondreizen. Van midden juni tot midden september wordt het dorre landschap hier omgetoverd tot een tropische, groene oase met watervallen en palmbomen, dankzij de moesson. In deze periode is het een populaire bestemming voor inwoners uit de naburige Golfstaten die hier wat verfrissing komen zoeken. De enige Nederlandstalig begeleide groepsreizen naar het gebied worden aangeboden door Vtb Reizen. Op drie verschillende afreisdata organiseert de t.o. een 13-daagse reis langs de hoogtepunten van de Emiraten en Noord Oman. Op het programma staat onder meer ook een bezoek aan het schiereiland Musandam. Dit is het meest noordoostelijke punt van het Arabisch schiereiland. Het wordt wel eens ‘het Noorwegen van het Midden Oosten’ genoemd. De bezoeker wordt hier getrakteerd op een werkelijk adembenemend panorama van fjorden, grillige rotsen en steile kliffen. De 8-daagse groepsreizen van Escape zijn voorzien met Engelstalige begeleiding. De rondreis beperkt zich tot de driehoek Muscat, Nizwa en Wahiba Sands. Naast dit beperkt aanbod aan groepsreizen, bestaat er wel een grote variëteit aan privé begeleide reizen. Het Engels is de meest gehanteerde voertaal tijdens deze rondreizen. Travelworld, Rainbow, Exclusive Destinations, Imagine Travel, Arthema, Escape, Jetair en Odysseus programmeren Engelstalig begeleide privé reizen. Franstalig begeleide privé reizen vind je bij Arthema en Travel Sensations. De zuidelijke provincie Dhofar (met Salalah) wordt enkel bezocht tijdens rondreizen van Odysseus en Rainbow. Sommige privérondreizen (Imagine Travel, Arthema en Escape) combineren Oman met de Verenigde Arabische Emiraten. INFOTRAVEL | december 2011

| 15 |


SERVICE

STRAND Dubai en Abu Dhabi zijn de belangrijkste bestemmingen voor strandvakanties, gevolgd door Ras al Khaimah, Qatar, Fujeirah en Oman. Op alle Golfstaten samen worden door de Belgische touroperators een zestigtal hotels aangeboden. Het grootste hotelaanbod vind je bij Exclusive Destinations. Diverse hotels worden door meerdere t.o.’s aangeboden. The Chedi en Shangri La Barr al Jissah (Oman) zijn de hotels die het vaakst (8x) voorkomen in het aanbod van de touroperators. Een strandvakantie nabij havenstad en Emiraat Fujeirah kan geboekt worden bij Best Tours en Jetair. Andere aanbieders van strandvakanties zijn Transeurope, Arthema, Enjoy Paradise, Imagine Travel, Odysseus, Rainbow, Travelworld en Vip Selection. Bij de meeste t.o.’s kunt u overigens ook terecht voor het boeken van begeleide dagexcursies. De Hotel Management vereniging ‘Rotana’ werd gesticht in 1992. Het hotel Beach Rotana te Abu Dhabi was het eerste hotel van de groep. Een agressieve expansiepolitiek bracht het aantal hotels ondertussen al op 70. Onlangs won de groep nog de prestigieuze ‘World Travel Award’ voor meest toonaangevend hotelmerk van het Midden Oosten. Het Hotel Beach Rotana wordt aangeboden door Enjoy Paradise en Exclusive Destinations. Ook in de prijzen vielen onder meer de hotels Crowne Plaza te Salalah (meest toonaangevende hotel van Oman), Armani (beste van de Emiraten), Six Senses at Zighy Bay (meest luxueuze van het Midden Oosten). WOESTIJNVERBLIJF

NL Begeleide groepsreizen Oman

x

NL Begeleide groepsreizen Emiraten

x

ENG Begeleide groepsreizen Oman

x

Strandvakanties Dubai

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Strandvakanties Abu Dhabi

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Strandvakanties Ajman

x

Strandvakanties Bahrein

x

Strandvakanties Fujeirah

x

Strandvakanties Ras al Khaimah

x

Verblijf woestijn Emiraten

x

x x

x

x

x

x

CRUISES Eén van de felst groeiende sectoren uit het toerisme is het cruise segment. Verschillende rederijen hebben ondertussen de Golfstaten als thuishaven. De Msc Lirica biedt diverse achtdaagse cruises aan vanuit Abu Dhabi. Costa Cruises was de eerste rederij die cruises aanbood naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Costa Favolosa is er tijdens het winter seizoen gepositioneerd en voert dan 8-daagse cruises uit vanuit Dubai. Bij Royal Caribbean International voeren zowel de Brilliance of the Seas als de Serenade of the Seas 8-daagse cruises uit vanuit Dubai. Met de AIDA Blu van de Duitse rederij AIDA Cruises kan je tijdens het winterseizoen wekelijks op cruise vanuit Dubai. Half maart vaart het schip weer van Dubai naar Sharm el Sheikh en zo richting Middellandse Zee. Het romantische zeilschip Le Ponant van de Franse rederij Compagnie des îles du Ponant heeft een maximum capaciteit van 64 passagiers. Na een tocht komende uit Mumbai, kan je met dit schip een cruise maken tussen 29 maart en 6 april rond de Golfstaten. Op twee verschillende afreisdata programmeert de MS Deutschland van de rederij Peter Deilmann 13-daagse cruises vanuit Dubai. De Europa van Hapag Lloyd cruises kreeg onlangs nog van de respectabele Berlitz guide to cruising de hoogste waardering als het beste cruiseschip ter wereld. Van 5 tot 13 april 2012 vaart dit schip in de golfregio. Andere schepen zoals de Hanseatic en de Columbus 2 doen één of meerdere plaatsen in de golf aan tijdens een langdurige cruise naar andere regio’s Het vijfsterren schip ‘Silver Wind’ van Silversea cruises vaart zowat de wereld rond. Vooraleer dit schip in december 2012 naar Mauritius trekt, kan je ermee vanuit Dubai nog een weekcruise ondernemen. Andere rederijen die de Golfregio slechts gedeeltelijk aandoen tijdens langere cruises (naar andere gebieden) zijn Transocean Kreuzfahrten, Seabourn Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises, P & O Cruises, Princess Cruises, Oceania Cruises, Holland America Line, Fred Olsen Cruise Lines, Cunard en Azamara Club Cruises. patrick van looy

x

x

Combinatiereis Abu Dhabi & Malediven

x

Combinatiereis Abu Dhabi & Seychellen

x

Strandvakanties Oman

x

ENG Privé begeleide reizen Oman

x

FR Privé begeleide reizen Oman

x

Strandvakanties Qatar

x

Selfdrive tour Oman

x

Selfdrive tours Emiraten

x

ENG Privé begeleide reizen Emiraten FR Privé begeleide reizen Emiraten

VTB Reizen

Vip Selection

Travelworld

Travel Sensations

Transeurope

Rainbow

Odysseus

Jetair

Imagine Travel

Exclusive Destinations

Enjoy Paradise

Best Tours

Arthema

Ver weg van alle drukte, vormen zowel in Oman als de Verenigde Arabische Emiraten de luxueuze en romantische woestijnverblijven een aanbevelenswaardig alternatief voor een traditionele strandvakantie. De uit Thailand afkomstige hotelgroep Anantara pakt uit met het hotel Qasr Al Sarab Desert Resort in de Liwa

woestijn, nabij Abu Dhabi. Op de Belgische markt wordt dit luxueuze complex door 5 verschillende t.o.’s geprogrammeerd. Het Al Maha Desert Resort & Spa hotel won al verschillende internationale ‘awards’. Dit unieke exclusieve luxe Resort ligt in een groot, beschermd natuurreservaat, op ongeveer 45 min. van Dubai. Diverse touroperators bieden dit complex aan. Gebouwd als een traditioneel Arabisch fort is het hotel Bab Al Shams Resort. Dit schitterende Resort maakt vroeger deel uit van de Jumeirah Hotelgroep en sinds januari 2011 van de nieuwe Hotelgroep ‘Meydan Hotels’.

x

x

x

x

x

x

x

x

x x

x(1)

x x

x

x x

x

x

x

x x

x

> (1) = op aanvraag ook Duitse, Franse gids, excursies vanuit één locatie + programma 3 dagen Salalah.

i

www.visitoman.be www.bahraintourism.com www.dubaitourism.ae www.visitabudhabi.ae www.qatartourism.gov.qa

1=Op aanvraag ook Duitse, Franse gids, excursies vanuit één locatie + programma 3 dagen Salalah

| 16 |

INFOTRAVEL | december 2011


De 1001 verleidingen van Oman Oman is een veelzijdig vakantieland dat uw klant zeer veel te bieden heeft. Zon en zee uiteraard, maar ook natuur, cultuur en authenticiteit. Het Sultanaat is een kleurrijke en vredige oase, waar uw klant van de ene aangename verrassing in de andere valt. 1001 diverse verleidingen wachten hem of haar op. Zon In Oman is de zon altijd van de partij. Zeker in onze wintermaanden is een zonnekuur aan één van de vele stranden in het Sultanaat welkom. Met een temperatuur van rond de 26 graden is het er zalig zonnen en zwemmen. Zonnekloppers treffen lange zandstranden aan. De beste plaatsen zijn Al-Jissah, Qurum Beach, Bandar en Yeti in de buurt van hoofdstad Muscat. Er is keuze tussen mooie strandresorts als het Shangri-La’s Barr Al Jissah Resort, het Al Bustan Palace en The Chedi Muscat om er maar een paar te noemen. Zowel rustzoekers als families komen er aan hun trekken. De jongste tijd worden als alternatief ook de witte zandstranden rond Salalah in de zuidelijke regio Dhofar aangeprezen. Voor deze kust liggen nog ongerepte eilandjes die per boot bezocht kunnen worden. Zee Met een kustlijn van maar liefst 3.165 kilometer is er voor duikers een rijkdom van leven onder water te beleven. Natuurliefhebbers moeten beslist bivakkeren in Ras Al Jinz, waar zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. Een ander interessant gebied waar zee en land elkaar ontmoeten is in het geïsoleerde gebied Musandam, aan de Straat van Hormuz. Hier vormen de steil naar zee afdalende bergen fjorden, met stranden en kleine vissersdorpjes die geduldig wachten om ontdekt te worden. In het kristalheldere water zwemmen talloze vissen, die van snorkelen een ongekende belevenis maken. Natuur Het grondgebied van Oman bestaat voor 80 % uit woestijn. Gelegenheid genoeg dus om per 4 x 4 of per kameel een stukje van de steeds veranderende landschappen te ontdekken. Soms krijg je de gelegenheid om kennis te maken met bedoeïenen, die er nog steeds rondtrekken. De jongste tijd werden er in de woestijn ook tentenkampen opgezet, zodat de bezoekers een tijdje ter plaatse kunnen blijven en genieten van de unieke sfeer die er heerst. Deze initiatieven kaderen trouwens in de nieuwe trend van het ecotoerisme, dat de jongste tijd één van de speerpunten van het toerisme in Oman is geworden. Wat velen niet weten is dat door het Sultanaat ook indrukwekkende bergkammen lopen. Vooral de Djebel Akhdar (het groene gebergte) met toppen tot 3.000 meter, is indrukwekkend mooi. Hier kunnen liefhebbers lange trektochten maken. Aan de voet van de bergen liggen een rist oases, groene vlekken met hoge palmbomen en akkers. Hier liggen ook natuurlijke waterpoelen die ideaal zijn om in te zwemmen.

naar het westen trokken, van zeevaarders, nomaden, herders en vissers. Uw klanten kunnen kleurrijke soeks bezoeken, om bijvoorbeeld kennis te maken met de eeuwenoude traditie van de wierrookhandel. Oman staat ook bekend om de schitterende forten, die in vroegere tijden als bescherming dienden voor de bevolking. Een bezoek aan zo’n fort (het fort van Nizwa is één van de mooiste) is altijd interessant. Ook de hoofdstad Muscat is met zijn paleizen, forten en musea een bezoek meer dan waard. Authenticiteit Het unieke aan Oman is dat oud en nieuw, traditie en moderniteit naadloos op elkaar aansluiten. Het Sultanaat heeft nog niet alles opgeofferd op het altaar van het massatoerisme. Hier vind je nog voldoende authenticiteit die van de reis van uw klant een ware belevenis maken. Bovendien is de bevolking ontzettend gastvrij. De uitstekende infrastructuur en prachtige hotels en moderne voorzieningen maken het de bezoeker zo aangenaam en comfortabel mogelijk. Gemak Een reis naar Oman is makkelijk geregeld. Je hebt een inter­ nationaal reispas nodig en een visum kan je bij aankomst verkrijgen. Oman bereik je met een directe vlucht na 7,5 uur. Indi­ vidueel reizen is mogelijk en je kan probleemloos alle kanten uit. Je reist met een terreinwagen, met of zonder chauffeur, je logeert in eenvoudige of in luxe accommodatie, in woestijnkampen en je mag zelfs vrij kamperen. Vele touroperators beiden reisprogramma’s aan voor Oman. U als professioneel reisagent kent uw klant voldoende om hem een droomreis in Oman op maat aan te bieden. Voor welke reisformule uw klant ook kiest, een reis naar Oman is een onvergetelijke ervaring. Dat unieke, dat aparte, hetgeen je nergens ander vindt, ontdek je in het sultanaat Oman waar het sprookje van 1001 nachten werkelijkheid wordt ! Informatie: www.visitoman.be

Cultuur Reizend door Oman volg je het spoor van eeuwenoude cul­ turen, van handelaars uit het oosten die met hun koopwaar PUBLISCOPIE | INFOTRAVEL | december 2011

| 17 |


EXPERIENCE

Brussel en Bangkok

liggen één rechtstreekse vlucht van elkaar De Belgische hoofdstad is sinds 17 november jl. de 72ste bestemming van Thai Airways, de machtige nationale carrier van Thailand. Of is die macht heel relatief? Hoe dan ook wordt voortaan 3 keer per week (dinsdag, donderdag, zaterdag) non-stop tussen Brussel en Bangkok gevlogen in beide richtingen. De service aan boord is “af”. Het vraagteken in de inleiding is vooral van economische orde. De kwestie komt niet uit het brein van een kritische luchtvaartjournalist, maar uit de mond van de heer Piyasvasti Amranand, president van Thai Airways, zelve. Bij de officiële inauguratie van de nieuwe lijnvlucht in Brussel verwelkomde hij zijn vele gasten nu eenmaal niet op de bij dergelijke feestelijke gelegenheden klassieke portie peptalk, maar op doodernstige bedenkingen omtrent het bemoeilijken van het internationaal luchtverkeer voor zijn vliegtuigmaatschappij. Zoals de olieprijzen die in 3 jaar nooit zo hoog gestaan hebben en de erosie van het marktaandeel. Meer en meer wordt immers richting Thailand gevlogen vanuit meer regionale bestemmingen (bijv. Britse en Duitse secundaire steden, genre Glasgow en Hamburg) met kleinere vliegtuigen maar met een hogere frequentie. En een stop-over ergens in het Midden-Oosten die de passagiers blijkbaar niet deert, claimde de president van Thai Airways. Fikse uitbreiding vliegtuigenpark Als antwoord op de groei van de low-cost carriers (nvdr: zoals AirAsia en Tiger Airways) zal Thai alvast vanaf juli 2012 uitpakken met de nieuwe dochtermaatschappij Thai Smile Air. Deze maatschappij zal vliegen met (11 gloednieuwe) Airbus 320 toestellen en vooral via zijn betere kwaliteit de concurrentie aangaan, niet zozeer via het prijselement als dusdanig. In eerste instantie is Suvarnabhumi International Airport in Bangkok de basis, van waaruit vluchten in alle richtingen worden georganiseerd in eigen land, en vanaf 2013 elders in Azië. Thai Airways zelf wil in de nabije toekomst resoluut werk maken van de vernieuwing van zijn vloot. Momenteel bestaat die uit 88 toestellen met een gemiddelde ouderdom van 11,7 jaar. Bedoeling is om op korte termijn 60 nieuwe vliegtuigen aan te kopen. Mits de noodzakelijke vervangingen (zoals van de Boeings 737) zijn de targets 105 operationele vliegtuigen in 2017 en 120 stuks tegen 2022. Deze operatie zal ook toelaten om een aantal nieuwe bestemmingen aan te vliegen. De rek zit momenteel vooral in Azië zelf. In Europa is dat veel minder het geval, zodat bijv. de route Bangkok-Athene stopgezet werd. “Niet sentimenteel doen, dat werkt niet,” dixit Piyasvasti

Amranand. Brussel beantwoordt als hart van Europa dan weer perfect aan het gevraagde profiel. Thai Airways bestaat sinds 1960 en was destijds ook één van de stichtende leden van Star Alliance. De carrier onderneemt wekelijks 879 vluchten en vervoerde in 2010 in totaal 18,16 miljoen passagiers. De maatschappij is voor 51% in handen van de Thaise staat. Het personeelsbestand bestaat uit ruim 25.880 mensen. De filosofie van Thai is om de premium passagiers een full service te voorzien, terwijl ook de economy reizigers van een hoge comfortstandaard kunnen genieten. Beste catering in economy class Een en ander uitte zich recentelijk bijvoorbeeld nog in de toekenning van de 2011 World Airline Skytrax Award Best Airline Economy, omwille van de catering onboard. Dezelfde instantie gaf Thai Airways tevens een award voor het hoog relax and sleep gehalte van de stoelen in economy. De vluchten tussen Brussel en Bangkok worden uitgevoerd met een Boeing 777-200ER, wat benevens een gevoel van ruimte en een leuke sfeerverlichting, vooral ook een serieuze beenruimte tussen de 262 economy seats (86 cm) en zeker bij de 30 in de Royal Silk Class betekent. De beenruimte tussen de zetels bedraagt hier 155 cm. De zetels in business class kunnen neer tot in een hoek van 163 graden, zodat net geen fully flat bed mogelijk is maar zo goed als, met een totale bedlengte van 178 cm. De seats staan in een 2-2-2 configuratie (in economy per 3). Dat komt uitstekend van pas, want in beide richtingen gaat het om nachtvluchten (vertrek uit Bangkok telkens om 00u30, uit Brussel om 13u30). Elke seat in de Royal Silk Class is voorzien van uitgebreide interactieve audio-visuele infrastructuur om honderden kanalen voor films, muziek, info of spelen te capteren. Op elke zitplaats kan ook moeiteloos op de laptop gewerkt worden voor wie dat wenst. Over de kwaliteit en de keuzemogelijkheid van de Royal Silk Class Menus zal alleen een kniesoor twijfelen. De presentatie is in ieder geval dik okay, met het individueel linnen tafelkleedje en duurzaam glas- en gleiswerk plus bestek, en er bovenop de smile van de stewards/essen aan boord. In de luchthaven van Bangkok heeft de businessreiziger bovendien de beschikking over liefst zes volledig uitgeruste Royal Orchid Lounges, plus een Royal Orchid Spa Lounge waar hij/zij zich kan onderwerpen aan een ½ uur durende traditionele massage, hetzij van nek en schouders, hetzij van de voeten. Ter volledigheid: uiteraard zijn er sinds dit najaar ook de rechtstreekse vluchten van Jetairfly tussen Brussel en Phuket + Bangkok, maar dat is een ander (mooi) verhaal. Daniel Steevens

| 18 |

INFOTRAVEL | December 2011


RAIL

Gediversifieerd aanbod wordt ontrafeld door commerciële helpdesk

RESERVERINGEN OP HET GOEDE SPOOR ZETTEN Bij reservering en uitreiking van treintickets kan er al eens wat fout lopen omwille van de complexe achterliggende reserveringssystemen met een waaier aan tickets en verkoopsvoorwaarden. Een telefoontje naar de commerciële helpdesk van NMBS Europe volstaat om reservering en uitreiking van het ticket op het juiste spoor te zetten. Binnen het NMBS Europe Contact Center bemannen onder andere Yvan Herreman en Bruno Van Lerberghe zeven dagen per week de commerciële helpdesk. Met @lantis en Rail Online Booking beschikt NMBS Europe over twee performante reserveringssystemen. Niettemin duiken er in het reiskantoor al eens problemen op bij het maken van een reservering. Enerzijds omdat men doorheen het reserveringsproces iets foutief heeft ingevuld, anderzijds zijn treinreserveringen sowieso al een ingewikkelde materie. Wanneer de reservering ergens vast loopt, volstaat meestal een telefoontje naar de commerciële helpdesk op 02-528 27 27. Op weekdagen van 7.30u tot 18.30u., tijdens het weekeinde en op feestdagen van 8.30u. tot 16.30u. reiken Yvan Herreman, Bruno Van Lerberghe en hun collega’s je de oplossing aan. Waaier aan tarieven en verkoopsvoorwaarden “Treinreserveringen zijn een ingewikkelde materie omdat er – in tegenstelling tot de luchtvaart – geen eenvormig systeem is”, stelt Yvan Herreman. “Je hebt sowieso al twee grote systemen voor de hogesnelheidstreinen die op Résarail (Thalys, Eurostar, TGV) of op EPA (ICE) functioneren. Bovendien hanteren de onderscheiden treinoperatoren een hele waaier aan tarieven met uiteenlopende verkoopsvoorwaarden en mogelijkheden voor omwisseling, terugbetaling en annulering”. “Producten zoals Thalys, Eurostar en TGV zijn behoorlijk goed bekend, voor ICE-treinreizen ligt het alsnog moeilijker”, treedt Bruno Van Lerberghe bij. “Van zodra het nieuwe distributiesysteem van Deutsche Bahn operationeel is, wordt het een stuk eenvoudiger en kunnen ook gemakkelijker voordeelformules zoals Sparpreis, Supersparpreis of Europa Spezial worden gereserveerd”. Niet teveel reizen in één DNR “Moeilijkheden rijzen vaak wanneer men te veel verschillende reizen onder één DNR-code samenbrengt”, geeft Yvan Herreman aan. “Het is logisch dat men één dossier maakt voor een klant die tienmaal heen en weer naar Parijs wil INFOTRAVEL | December 2011

i on-track Website

Reisagenten kunnen treinreizen voortaan online reserveren via www.nmbs-europe. com/agent. Hierdoor kunnen nu al tickets voor meer dan duizend bestemmingen worden geboekt. In december komen er daar nog vele honderden bij in Duitsland, Centraal- en Oost-Europa.

> Bruno Van Lerberghe en Yvan Herreman van de commerciële helpdesk reiken een oplossing aan wanneer er wat fout loopt bij reservering of uitreiking van tickets.

Thello

Sinds kort rijdt er dagelijks een Thello-nachttrein tussen Parijs en Venetië. De Thello vertrekt vanuit Gare de Lyon en stopt in Dijon, Milaan, Brescia, Verona, Vicenza, Padua en Venetië. Reserveren kan via Het Rail Service Center (afdeling special products).

reizen. Wanneer er dan nadien vaak aanpassingen moeten gebeuren, loopt het reserveringssysteem wel een vast. Maar met de DNR-code en de juiste reisinformatie bij de hand geraken wij er snel uit”. “Steeds meer krijgen wij ook vragen van klanten die afzonderlijk geboekt hebben, maar die samen wil zitten op de Thalys of de Eurostar”, stipt Bruno Van Lerberghe. “In de reserveringssystemen vlooien wij dan uit of wij hen bij mekaar kunnen zetten”. Soms zijn er, volgens Yvan Herreman, heel specifieke knelpunten met betrekking tot naverkoopdienst of de uitreiking van tickets. “Je hebt immers een veelheid aan mogelijkheden: klassieke biljetten, digitale tickets, e-tickets, digitale homeprints en weldra ook mobile ticketing. Het probleem is dat lang niet alle ticketvormen in alle buitenlandse stations worden aanvaard en dan ontstaat er een probleem wanneer de klant zijn trein wil nemen. Daarom werken wij nauw samen met buitenlandse collega’s zodat wij steeds bij hen terecht kunnen voor een antwoord. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer een trein nog niet in het systeem is ingevoerd omdat dienstregeling of traject worden aangepast”. “Even goed kan het zijn dat het reserveringssysteem geen beschikbare plaatsen meer toont voor een bepaalde trein”, werpt Bruno Van Lerberghe nog op. “Meestal is de trein dan juist volgeboekt, maar wordt hij nog wel getoond in de dienstregeling”. Geert Van Lierde

Thalys

Voor reizen vanaf 12 maart introduceert Thalys een nieuw tariefsysteem. De drie voornaamste namen Hi-Life, Optiway en Smoove worden vervangen door Flex, Semi-Flex en No-Flex. Het nieuwe tarieven­gamma baseert zich op duidelijke principes om de klant eenvoudiger te kunnen begeleiden in zijn keuze.

02 528 28 30 Is het centrale oproepnummer voor het NMBS Europe/Rail Service Center Mailen kan via één e-mailadres, rsc@b-rail.be

i

www.nmbs-europe.com/agent | 19 |


EXPERIENCE

Sorrento

LA VITA È BELLA La Dolce Vita aan de Amalfitaanse kust. De excellente Italiaanse keuken en de prachtige kustlijn zorgen voor het ultieme vakantiegenot. Info Travel tekende present op een door Pegase georganiseerde persreis in mei 2011.

De alomtegenwoordige Vesuvius heeft een dubbele rol. Enerzijds zorgde de vulkaan in het verleden voor één van de meest dramatische gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis (de uitbarsting in het jaar 79 van onze jaartelling). Daartegen01 De prachtige Amalfitaanse kustover staat dat de vulkaan het land heeft gezelijn behoeft geen verder comgend met een uitzonderlijke vruchtbaarheid. mentaar. Deze klimatologische omstandigheden spelen bovendien een hoofdrol in de uitbundige groei 02 De Vesuvius, gespot vanuit Pomen de onvergelijkbare smaak van de heerlijke peii, met het karakteristieke producten die deze streek rijk is. pluimpje wolk erboven. 01

Onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Amalfitaanse kust is Sorrento. De Limoncello overheerst er het commerciële straatbeeld. Deze verraderlijke citroenlikeur is onmiskenbaar één van de belangrijkste streekproducten. De zoete likeur wordt ijskoud gedronken, bij voorkeur als digestief. In het centrum van Sorrento op de Piazza Tasso bezoeken we de winkel van een lokale agriturismo waar eveneens alles in het teken staat van dit drankje. Niemand heeft er een probleem mee om de Limoncello, uitzonderlijk!, ook als aperitief te nuttigen. Een essentiële uitstap tijdens een bezoek aan de Baai van Napels is die naar de archeologische vindplaats van Pompeii. Het geeft ons een verbluffend duidelijk idee van hoe het dagelijks leven er in de oudheid heeft uitgezien. De hordes toeristen neem je er moeiteloos bij. De geschiedenis van Pompeii vereist nauwelijks voorstelling. Toch even ter opfrissing: op 24 augustus van het jaar 79 werd de bloeiende stad bedolven onder lava van de uitgebarsten Vesuvius. Pas vanaf het jaar 1748 werd de stad stilaan herontdekt. Zelfs op dit moment is nog maar 45 van de 66 ha bedolven stad opgegraven en voor het publiek toegankelijk. Meer nog dan naar het oudste monument (de tempel van Apollo bij het forum) gaat de aandacht van de groep vooral naar de Lupanar, naast de thermen. De peeskamertjes van deze bordelen zijn versierd met fijnzinnig erotische schilderingen. Je hoeft geen fanatiek liefhebber van archeologie te zijn om hier een volledige dag rond te kuieren. Helaas was onze tijd iets te krap. CAPRI

02 | 20 |

De drukte en het supertoeristische aspect van het eiland Capri weegt niet op tegen de pracht van de met wijnranken bedekte rotsen en vorstelijke villa’s die hier verspreid liggen tussen de weelderige, groene vegetatie. In de 19de eeuw was Capri een vaste halte in de zogenaamde ‘Grand Tour’. Deze uitgebreide reis door Europa was voor jongvolwassenen uit de Britse elite een “verplicht” onderdeel van hun vorming. Ook nu nog trekt dit Mediterrane eiland heel wat personaliteiten aan uit de kunstwereld en de internationale jetset. Glamour én elegantie gaan hand in hand op Capri. Het is voor de meeste dames moeilijk om te weerstaan aan de handgemaakte sandalen van ‘Da Costanzo’, die hier in een handomdraai kunstig worden vervaardigd. Onder het clientèle behoorden in het verleden onder meer Ingrid Bergman en Sophia Loren. Een hoogtepunt van onze stop op Capri is het bezoek aan de schitterend gelegen Villa San Michele van de Zweedse arts Axel Munthe. De villa werd gebouwd op de restanten van het voormalige paleis van keizer Tiberius. In de tuin leggen we onze handen op het sfinx-beeld, doen een wens en genieten tegelijkertijd van het uitzonderlijk mooie uitzicht op de Golf van Capri. Even later worden we getrakteerd op een -zo mogelijk- nog mooier panorama INFOTRAVEL | December 2011


01

wanneer we met de stoeltjeslift vanuit Anacapri de top van de berg Monte Solaro bereiken. Voor wie het zich kan en wil veroorloven (Capri werd onlangs nog gekwalificeerd als duurste hotelbestemming ter wereld) is het een geweldige aanrader om op dit eiland te overnachten. De laatste boot komt hier aan om 19 u. en dan maakt de gekte plaats voor een zalige rust. Je kunt dan bijvoorbeeld logeren in het prachtig gerenoveerde luxehotel Capri Tiberio Palace Resort & Spa. Dit boetiekhotel ligt in een rustig straatje dat leidt naar de Villa Jovis. De designer verantwoordelijk voor de restyling van dit hotel werd geïnspireerd door de kleuren en geuren van het eiland. Samen met de variatie van verschillende stijlen die hij hanteerde, zorgt dit voor een verfijnd en uniek interieur. Na het aperitief in de loungy ‘Jacky Bar’, kan je genieten van een exquise maaltijd in het sfeervolle restaurant. De op Capri geboren chef kok Marco Iaccarino zorgt voor uiterst vakkundig bereide gerechten met een Mediterrane identiteit. Het wellnesscentrum van hotel Capri Tiberio Palace draagt bij tot het ultieme vakantiegevoel. Even voorbij Sorrento begeven we ons op de spectaculaire weg richting Amalfi. Tegen de bergwand ligt een opeenvolging van kleine stadjes en van achter iedere bocht is het telkens opnieuw genieten van een betoverend uitzicht. Hoogtevreeslijders kunnen beter opteren voor een zitje aan de linkerzijde. De ravijnen zien er soms erg “heftig” uit. Volledig ingeklemd tussen de bergen en de zee ligt het bekende dorpje Positano. Je bereikt het levendige strand via de verkeersvrije winkelstraat Via dei Mulini. Naast de traditionele toeristenprullaria wordt hier vooral handgemaakte, fantasievolle en kleurrijke dameskleding aangeboden. De met gekleurd aardewerk gedecoreerde koepel van de kerk Santa Maria Assunta aan het Piazza Flavio Gioia is een must voor de fotografen. Een tiental kilometer verderop ligt het vissersdorpje Praiano. Het schilderachtige dorpje ligt tegen de flanken van het gebergte en bestaat uit slechts enkele smalle straatjes met geurende geraniums. We brengen er een bezoek aan het hotel Casa Angelina (zie coverfoto). De sympathieke Director of Sales & marketing Annarita Aprea leidt ons rond en doet de hele groep hunkeren naar een verlengd verblijf op deze unieke locatie. De eigenaar van Casa Angelina combineert een minimalistische design met de kleuren en vormen van de hedendaagse kunst. Het verfijnde glaswerk, de bronzen beelden en de originele olieverfschilderijen sieren het pand op een heel erg speelse manier. De alomtegenwoordige luxe en elegantie is geïnspireerd op het concept van een “huis”. Het spreekt voor zich dat je je hier mag verwachten aan een warm en persoonlijk onthaal. Het badkamermeubilair, net als sommige andere decoratie-elementen, werden getekend door de gekende Franse ontwerper Philippe Starck. Het hoogtepunt van ons bezoek was de uitmuntend verzorgde lunch op het terras van het restaurant Un Piano nel Cielo. De gastronomische keuken combineert hier de smaken en aroma’s van de lokale traditie met een minimalistische presentatie wat zorgt voor een ulINFOTRAVEL | December 2011

02 01 Luxehotel Tiberio Palace Resort & Spa op Capri. 02 Op Capri worden handgemaakte sandalen van ‘Da Costanzo’, in een handomdraai kunstig vervaardigd. 03 De eenvoudige geneugten van de authentieke Italiaanse keuken.

03

tiem genot voor zowel smaak als zicht. Het panorama op de azuurblauwe zee, de Amalfitaanse kust en in de verte de contouren van de eilanden Li Galli en Capri brengen ons in uiterste vervoering. We bezoeken uiteraard ook de stad Amalfi, waaraan de kust zijn naam heeft ontleend. De glorietijd van deze stad lag tussen de 9de en 11de eeuw, toen Amalfi de eerste maritieme republiek van Italië was. De barokke duomo met Arabische invloeden en de bronzen deuren vormen samen met het kloosterhof van het paradijs (Chiostro del Paradiso) de topbezienswaardigheden van deze aantrekkelijke stad. Wat hogerop ligt het mooie stadje Ravello. Je bezoekt er haar kathedraal en vooral de schitterende tuinen van Villa Rufolo waar de Duitse componist Richard Wagner ondermeer inspiratie haalde voor de opera ‘Parsifal’. tekst en foto’s Patrick Van Looy

Praktisch Hoe erheen: Twee maal per week een vlucht van Brussels Airlines naar Napels. In het hoogseizoen wordt daar nog een derde vlucht aan toegevoegd. Verblijf: We verbleven in het Hotel Hilton te Sorrento. Dit luxueuze viersterren hotel wordt zowel door Pegase als Thomas Cook aangeboden. In vergelijking met de meeste hotels die hier een hoog ‘belle époque’gehalte genieten, oogt de Hilton eerder modern. Het gevoel van ruimte, de grote kamers, de 6 zwembaden en de kindvriendelijkheid vormen de voornaamste troeven van dit gewaardeerde hotel. Een kamer aan de voorzijde met tuin-of zeezicht is een aanrader. Aanrader: Bij Pegase kan je terecht voor interessante combinaties zoals Sorrento/Ischia of Sorrento/Capri. Dit zijn de ideale combinatiereizen voor wie één Italië-reis niet genoeg is. De liefde voor Italië zal er alleen maar door toenemen. Belangrijke websites: www.sorrentotourism.com -www.pegase.be www.thomascook.be - -www.capri.net

| 21 |


EXPERIENCE

Verfplek vol kleur en variëteit

Curaçao: droomeiland met vele gezichten Jawel, alle clichés (hemelsblauw water, koraalwitte stranden en palmbomen) vind je op Curaçao. Maar dit tropische eiland is veel meer dan dat. Het is een verfplek vol kleur en variëteit, dat je moet gezien en vooral beleefd hebben. Enkele hoogtepunten op een rijtje. Willemstad Willemstad maakt sinds 1997 deel uit van het Unesco Werelderfgoed. Terecht, want de hoofdstad van Curaçao (en de enige stad van betekenis) is met zijn fleurig gekleurde oude koloniale huizen een lust voor het oog. Het verhaal wil dat die oude huizen hun kleurtje kregen door een oogontsteking van een Nederlandse gouverneur, enkele eeuwen geleden. Die dacht dat dit te maken had met de felle tropenzon op de witte gevels, waardoor hij prompt het bevel aan de bewoners gaf om hun gevels in een kleurtje te zetten. 01

02

Kwatongen beweren echter dat de gouverneur ook directeur was van een verffabriek en dat zijn ordonnantie dus niet zonder eigenbelang was. Wat er ook van zij: Willemstad is nu een aangename, kleurrijke stad waar het aangenaam toeven is. De stad bestaat uit 2 delen Punda en Otrobanda, die gescheiden zijn door de Sint-Annabaai. Je kan van de ene naar de andere kant via een mooie pontjesbrug (Koningin Emmabrug). Enkele malen per dag draait de brug open, wanneer een schip de weg zoekt naar het Schottegat, de natuurlijke haven verder op landinwaarts. Je kan dan naar de overkant met de gratis veerpontjes die af en aan varen. Angelica’s Kitchen en Jaanchies Wie meer wil weten over de lokale keuken op Curaçao, kan een minikookcursus volgen in Angelica’s Kitchen in de wijk Otrabanda in Willemstad. Na de vakkundige uitleg van Clarita Hagenaar, gaan we zelf aan de slag. We maken gerechten met een creoolse toets, zoals een kip curry met rijst en gebakken ananas met ijs. We leren dat de keuken van Curaçao het resultaat is van de Caraïbische smeltkroes van verschillende culturen en volkeren op het eiland. De Curaçaoënaars moeten creatief zijn met wat voorhanden is op het droge eiland (veel voedsel moet worden ingevoerd). Dat ze niet altijd kieskeurig zijn, wordt bewezen in Jaanchies, het legendarische restaurant in Westpunt dat sinds 1936 bestaat. Daar probeerden we stoba kabritu (geitenstoofpot) en stoba yuana (gestoofde leguaan) uit. Best genietbaar trouwens, al kan de vermakelijke uitleg van eigenaar Jan Christiaan er voor iets tussen zitten. Niet alleen de eigenaar maar ook het interieur met tientallen rondvliegende suikerdiefjes op het aanpalende terras zijn een attractie op zich. www.angelicas-kitchen.com

03

Landhuizen Her en der over het eiland verspreid, liggen landhuizen die getuigen van het koloniale verleden. Deze huizen waren de hoofdgebouwen van de plantages, die bewerkt werden door tientallen slaven. Het grote landhuis Knip (Westpunt) herbergt nu een museum over de slavernij en de geschiedenis van de zwarte bevolking. Het was hier dat de grootste slavenopstand op Curaçao onder leiding van huisslaaf Tula in 1795 uitbarstte. De opstand mislukte en Tula en vele anderen werden geëxecuteerd of gedood. Maar door deze opstand won het verzet tegen de slavernij van kracht (wel pas in 1863 afgeschaft). Een ander interessant gebouw is landhuis Jan Kok in St.Willibrordus. De lokale bevolking zegt dat het hier spookt. Dat belet de plaatselijke kunstenares Nena Sanchez nochtans niet om hier te wonen en te werken. Vanaf het terras hebt u een mooi uitzicht over de zoutpannen, waar flamingo’s fourageren. Veelzijdige natuur 04 | 22 |

De vele gezichten van Curaçao treffen we ook aan in de natuur en INFOTRAVEL | December 2011


Logeren bij Belgen Curaçao heeft veel hotels, maar verblijf in appartemen­ ten en bed & breakfasts is ook mogelijk. Casha (Curaçao Appartments & Small Hotels Association) verenigt eige­ naars van dergelijke logiesverstrekkers. Voorzitter is de Antwerpenaar Rudi Valter, die in Boca Sami de Waterside Appartments uitbaat. In dit direct aan de zee liggende complex, zijn 4 appartementen en studio’s. Rudi Valter woont reeds 7 jaar op het eiland (daarvoor had hij een horecazaak in Antwerpen) en is tevens voorzitter van de Belgium Club, die landgenoten op Curaçao verenigt. www.waterside.an; www.belgiumclub.net ; www.casha.nu

05

01 Het cliché van hagelwitte stran­ den, azuurblauwe zee en palmbo­ men vind je ook in Curaçao. 02 Kruidendokter Dinah Veeris in haar botanische tuin. 03 Jaanchies is een legendarisch

het afwisselende landschap. Er is de toeristische zuidkant met de stranden waar zonnekloppers hun gading vinden. Het gaat hier overigens niet om aaneengesloten stranden, maar om baaitjes en inhammen. Sommige stranden (o.a Jan Thiel) zijn druk en soms enkel toegankelijk voor gasten van hotels en strandbars. Toch vind je ook nog verlaten strandjes. Het tussen rotsen ingeklemde strand Grote Klip is dan weer populair bij de lokale bevolking. De andere kant van het eiland lijkt wel een andere wereld. Hier geen stranden meer, maar een vulkanisch maanlandschap waar de Caraïbische zee woest tegen aan beukt. De donkergrijze kalksteenterrassen zitten vol ribbels en kuilen door de inwerking van lucht en zeewater. Op sommige plaatsen zijn door de eeuwenlange inwerking van de zee grotten onder de kalksteenterrassen ontstaan. De spectaculairste is de Bokla Tabla. Nog voor je volledig afgedaald bent in de grot, hoor je al het bulderende geluid van het in- en uitstromend zeewater. Tussen die 2 verschillende kusten tref je een vrij dor landschap aan, met stoffig struikgewas en verschillende soorten cactussen. Maar in het Noordwesten wordt de natuur iets groener. In het beschermde natuurgebied Christoffelpark (genoemd naar de enige ‘berg’ Christoffelberg van 375 meter) vind je ook orchideeën en varens. In dit park zijn verschillende wandel- en mountainbikeroutes uitgestippeld.

restaurant in Westpunt. eiland een paradijs is voor snorkelaars en duikers. Curaçao telt meer dan 25 duik04 Zicht op de kleurrijke huisjes van scholen en 60 duikplaatsen. Voor de zuidde wijk Punda in Willemstad. kust ligt het Curaçao Onderwaterpark met verschillende wrakken. 05 In de Dolphin Academy kan je Wie liever zijn hoofd boven water houdt om zwemmen met deze intelligente het onderwaterleven te bestuderen, kan terecht zeezoogdieren. in het Sea Aquarium, waar al het zeeleven rond Curaçao is samengebracht. Dit centrum is vooral bekend omwille van de Dolphin Academy. Hier kan je in een met rotsen afgebakend stukje van de zee samen met dolfijnen zwemmen. Er zijn verschillende programma’s, waaronder ook therapeutische voor gehandicapte kinderen. De ontmoeting met deze wonderlijke en intelligente zeezoogdieren is een ervaring om nooit te vergeten. Tenslotte kun jij ook nog kanoën met Ryan de Jongh in de mangroves van de Piscaderabaai. Het interessante van zo’n tocht is de uitleg over het zeeleven en de mangroves die je van de Curaçaoënaar krijgt. Ryan de Jongh is een milieuactivist die met zijn bedrijfje Kayak Experience aandacht wil vragen voor de problemen waarmee de Caraïbische zee en de kusten te kampen krijgen. De kajakker legde voor het goede doel al 1.600 kilometer af, waarbij hij in 22 dagen 17 eilanden in het Caraïbische gebied aandeed. Momenteel plant hij een kanotocht van maar liefst 5.000 kilometer langs de kusten van de Caraibische zee. Hij zal dan vermoedelijk 6 à 7 maanden onderweg zijn. Tekst & Foto’s: Peter Van Oyen

Kruiden en Aloë Vera Een bezoekje aan de botanische tuin Den Paradera in Bandariba is ook een aanrader. ‘Kruidendokter’ Dinah Veeris wilde niet dat de kruidenkennis van haar moeder verloren zou gaan. Daarom verzamelde ze 5 jaar lang kennis over wat oude mensen over de kruiden op het eiland wisten. Daarna legde ze een prachtige botanische tuin aan die je nu kan bezoeken. Dinah Veeris is ondertussen een veelgevraagde spreker geworden en heeft nu een bedrijfje dat zalfjes en beautyproducten maakt. Veel bezoekers combineren de kruidentuin met de Aloë Vera plantage (Curaloe Ecocity) in de buurt. Aloë Vera blijkt een magische plant te zijn die wonderen verricht in de cosmetica en ook als geneesmiddel. www.dinahveeris.com In en boven water Curaçao is natuurlijk een eiland en dus omringd met veel zeewater. Voeg daar nog eens bij dat die zee altijd aangenaam warm is en vol zit met kleurrijke en exotische vissen en je weet dat dit

i

Praktisch Hoe erheen: Geen rechtstreekse vluchten vanuit België. Vanuit Amster­ dam meerdere vluchten per week (ongeveer 10 uur vliegen) met KLM of Arkefly. (www.klm.com en www.arkefly.com) Klimaat: Altijd warm. Regenseizoen tussen oktober en januari, maar steeds met zon. Geen gevaar voor orkanen (eiland ligt net boven Vene­ zuela buiten orkanengebied). Logies: We verbleven in het Morena Resort, een gloednieuw eco-re­ sort op 400 meter van de Jan Thiel Beach aan de rand van een natuurge­ bied. Het verblijf in de 25 vrijstaande villa’s of 32 appartementen is ideaal voor families en rustzoekers. (www.morenaresort.com) Documenten: Internationale reispas Munt: Antiliaanse Gulden (= ongeveer 0.42 euro waard), maar de dollar wordt overal aanvaard. Met euro kan men minder terecht. Taal: Nederlands is de officiële taal. De bevolking spreekt onder elkaar Papiaments, een mengtaal met Spaanse, Portugese, Nederlandse en Afri­ kaanse elementen. Engels en Spaans vormen ook geen probleem op het eiland. Info: www.curacao.com (pvo)

www.dolphin-academy.com

INFOTRAVEL | December 2011

| 23 |


FOCUS

Distributie

IN VRAAG GESTELD Nooit eerder werd de klassieke distributie zo in vraag gesteld als de voorbije maanden. Hoewel diverse touroperators al jarenlang werken met geselecteerde reisagenten, gaven sommigen recent aan dat lang niet alle producten via de reisagent verkocht kunnen worden. Merkwaardig genoeg ging het daarbij om specifiek en doorgedreven maatwerk, uitgerekend het à la carte-verhaal waarmee de reisagent zijn toegevoegde waarde kan bewijzen. “Wij hebben onze distributie aangepast in functie van ons product”, opent Pieter Weymans (Kuoni-Best tours). “Er zijn twee facetten aan dat verhaal. Enerzijds wat wil de klant en het feit dat de reisagent alles moet aanbieden wat een klant wil. Anderzijds moet je nagaan in welke mate je die klantenwensen op een economisch rendabele wijze tot bij de klant kan brengen. Voor Kuoni stelden wij vast dat 90% louter maatwerk was dat je zeer moeilijk via de klassieke distributie kon slijten. Het is een arbeidsintensief product; hoe meer tussenschakels er zijn, hoe meer je de uitwerking ervan vertraagt en hoe meer de marges onder druk staan. Via een klassieke distributie is dergelijk verhaal moeilijk rendabel te krijgen, terwijl dat wel kan met ‘easy selling’-producten”. Prijsbepaling en toegevoegde waarde Daarnaast heeft er, volgens Etienne Van Camp (Odysseus), ook een hele evolutie plaats gevonden. “Informatie die vroeger uitsluitend beschikbaar was via de reisagent is nu overal te vinden. Klanten beschikken over die informatie en wij moeten kijken naar de toegevoegde waarde die de distributie kan bieden. Reisagenten hebben daarvoor ontzettend veel informatie nodig. Zij kunnen terugvallen op DMC’s en externe partners maar moeten de bestemmingen ook kennen. De touroperator is leverancier van producten die hij sneller en beter kan bieden dan wanneer de reisagent daar zelf moet naar zoeken. Vanuit dat opzicht moet de reisagent zelfstandig worden en zelf zijn verkoopprijs kunnen bepalen. Een multichannel-distributie is noodzakelijk om te kunnen overleven als touroperator omdat je zo een gemiddelde en leefbare marge kan berekenen. Wanneer een touroperator rechtstreeks verkoopt, dan wordt dat afgestraft door de reisagenten. Wil men het toch doen, dan moet het tegen marktconforme prijzen en moeten wij onze expertise tegen nettoprijzen kunnen aanbieden opdat reisagenten de mogelijkheid krijgen om te werken tegen voor hen leefbare prijzen”.

“Wij zijn al heel lang bezig met netto-prijzen. Wat toen revolutionair was, heeft ons toegelaten om buiten België te gaan spelen”, geeft Peter Keijers (Euram) aan. “De uitdaging in de distributie is groot, en zeker voor arbeidsintensieve à la carte-producten zijn performante tools onontbeerlijk. Wij moeten de veelheid aan informatie voor de reisagent filteren en die op een snellere en meer efficiënte wijze meegeven dan deze waarop de klant de informatie op internet vindt”. Twee soorten reisagenten “De snelheid waarmee veranderingen zich manifesteren in het toerisme gaat nog verder toenemen”, stelt Martin Van Caelenbergh (Thomas Cook). “Er zullen twee soorten reisagenten ontstaan, zij die vooral mainstream-producten aanbieden en zij die zich specialiseren. De reisagent moet evolueren, mag zich niet alleen vasthouden aan mainstream maar moet ook specialiseren. Voor ons als touroperator is het belangrijk dat hij meegaat in een wijzigend distributielandschap met een multichannel-concept. Als touroperator bieden wij ‘specialist business’ aan met producten Thomas Cook Sport, Cruises, Discover, Studio 100. De reisagent moet zich daarin verdiepen en het is de vraag of hij zich daarin wil specialiseren. Wij stellen ook dat nieuwe media en sociale netwerken belangrijk zijn in de verkoop van onze sport-producten. Reisagenten kunnen daarin actief zijn, maar dat gebeurt nog veel te weinig. Verder kunnen wij de reisagent begeleiden voor meer arbeidsintensieve producten en hem faciliteren om op een veilige wijze gepersonaliseerde pakketten samen te stellen”. “Het is hoedanook belangrijk dat reisagenten worden ondersteund”, zegt Dirk Dom (Jetaircenter). “Distributie is enorm geëvolueerd, maar bij de reiskantoren verloopt die evolutie veel trager. Touroperators kunnen hen daarin ondersteunen en hen inwijden in het hedendaagse verkoopsproces, hen wijzen op contactmomenten tijdens de welke zij hun klanten kunnen inspireren. De tijd van ‘order picking’ in de

Onze nieuwe website is gelanceerd! www.nmbs-europe.com/agent | 24 |

INFOTRAVEL | december 2011


01

02

03

reisbureaus is voorbij. Wij hebben nood aan mensen met expertise in verkoopstechnieken, die voldoende creatief zijn en die geïnteresseerd zijn om zich op een of andere manier te specialiseren. De expertise is er nog wel, zij het vooral bij een oudere generatie. Bij de jonge generatie ligt de focus te weinig op à la carte en creativiteit. Het probleem in de distributie is dat klanten zaken vragen die het personeel niet kent. Veel reisagenten zijn niet bij machte om een verkoop te realiseren zonder constant online of telefonisch te communiceren met de touroperator. Technologische ondersteuning is belangrijk, maar jammer genoeg zijn er nog veel reisagenten die met potlood en papier boeken, en daarop zit de consument echt niet meer te wachten. Elke reisagent moet zich goed bezinnen over zijn meerwaarden en evalueren hoe hij die sterker kan profileren. Dat is geen gemakkelijke maar zeker geen onmogelijke opdracht voor de reisagent”.

die men daarbij heeft”, treedt Dirk Dom bij. “In crisissituaties is men blij dat men heeft geboekt bij een touroperator en dat men geen eigen product in de markt heeft gezet. Men gaat te gemakkelijk eigen arrangementen ontwikkelen wanneer de marges onder druk staan. Je wordt als distributeur gedwongen om tegen lagere marges te werken. Gelijktijdig ben je bevreesd om bijvoorbeeld dossierkosten aan te bieden of aan een upmarking van je product te doen”.

Voorbijgestreefde commissies

“Nochtans zijn er manieren om sluwer om te gaan met ons verdien-model”, merkt Pieter Weymans op. “Er zijn inderdaad consumenten die ons links laten liggen, maar wij erkennen onze prijstransparantie te weinig. Klanten zoeken niet de goedkoopste maar wel de eerlijkste prijs. In de voorgestelde prijs moffelen wij onze kosten weg. Wij durven onze prijs niet aanrekenen, want dan ontstaat het idee dat wij te duur zijn en dat wij bedriegers zijn. Wij moeten de stap naar service fee en dossierkosten durven zetten. Zo lang wij dat niet doen, staat ons business-model onder druk. Wij hebben niet het lef om onze inspanningen transparant te verkopen. Netto-pricing is vanuit die optiek een goed initiatief. Wanneer de consument transparantie wil, dan zal je die moeten geven. Alles wat online wordt verkocht, is transparant”. “Dat is de ideale wereld, maar met yield management ligt dat wel anders”, stipt Dirk Dom aan. “Transparantie is heel kort in de tijd, en dat heb je als distributeur niet onder controle. Wij zijn één van de weinige sectoren die het achterste van onze tong moeten laten

“Een aantal zaken in de distributie stemt tot nadenken”, voert Peter Keijers aan. “Ten eerste is er het concept van de reisagent zelf dat aanleunt bij een oude, corporatistische cultuur waardoor die reisagent zelf niet tot ontwikkeling komt. Een reisbureau is een economisch gegeven, en dat moet als dusdanig evolueren. Op de tweede plaats is er een daaraan verbonden discussie over commissies, een verhaal dat voorbijgestreefd is want alles wat commissioneerbaar is, is terug te vinden op internet. Ten derde moet men gekwalificeerd personeel aanwerven en erin ook investeren, en dat is veel te weinig gebeurd. Tot slot zien wij bij reisagenten een tendens naar eigen producten, maar men verliest de operationele kost daarvan uit het oog. Voor kleine bestemmingen kan je samenwerken met een DMC, voor grote is dat veel moeilijker omdat je het aanbod moet kunnen vergelijken”. “Men moet niet alleen de operationele kost bekijken, maar zich vergewissen van de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid Info Travel Magazine FR.pdf 1 02/11/2011 18:29:48

Sluwer omgaan met verdien-model

01 Peter Keijers (Euram): “De uitdaging in de distributie is groot, en zeker voor arbeidsintensieve à la carte-producten zijn performante tools onontbeerlijk”. 02 Dirk Dom (Jetaircenter): “De contactmomenten met klanten zijn uiterst belangrijk en daaraan wordt te weinig aandacht besteed”. 03 Martin Van Caelenbergh (Thomas Cook): “Voor ons als touroperator is het belangrijk dat de reisagent meegaat in een wijzigend distributielandschap met een multichannel-concept.

C

Laat uw klanten een wereld van beleving en plezier ontdekken! Reserveer vanaf nu met uw “GDS” de nieuwe directe verbindingen via Parijs-Charles de Gaulle met Air France.

M

J

Wij wensen u een zeer goede verkoop toe.

CM

MJ

CJ

CMJ

N

INFOTRAVEL | december 2011

| 25 |


01 01 Etienne Van Camp (Odysseus): “De touroperator is leverancier van producten die hij sneller en beter kan bieden dan wanneer de reisagent daar zelf moet naar zoeken”. 02 Pieter Weymans (Kuoni-Besttours): “De persoonlijke omgang met klanten is een troef die de reisagent kan uitspelen. Mensen willen immers ervaren dat zij welkom zijn”.

02

zien. Voor de aankoop van een huishoudtoestel verwacht men geen prijstransparantie, voor de aankoop van een reis wel, maar door yielding is het onmogelijk”. Klanten pro-actief benaderen

Klanten beseffen overigens nauwelijks welke taken een reisagent verricht. Daarom is het zo belangrijk dat de reisagent zich profileert op een wijze dat hij de interesse wekt van de klant. Een pro-actieve benadering is onontbeerlijk in de hedendaagse samenleving, want dat is wat de klant verwacht. De vitrine van het reisbureau, de wijze waarop de reisagent zijn klanten ontvangt, hoe hij zich positioneert met zijn website, hoe hij actief is binnen sociale media en hoe hij zijn klanten benadert, zijn van cruciaal belang in de relatie tussen reisagent en klant. “Sociale media zijn in Nederland erg succesvol”, weet Peter Keijers. “Wij voeden het medium quasi constant. Het kan even goed door een sales verantwoordelijke worden benut om klanten op een positieve wijze te informeren over zijn werking. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je naar de Jetair-presentatie gaat opdat je klanten op de hoogte zouden zijn van de nieuwste aanbiedingen. Sociale media zijn de vitrine geworden om je passie en je enthousiasme te tonen”. “Klanten vertoeven op sociale media, vinden het aangenaam en leuk wanneer zij op die manier worden gecontacteerd”, treedt Etienne Van Camp bij. “Maar, ik kan mij toch voorstellen dat niet iedereen daarvoor valt en dat sommigen het misschien zelfs als opdringerig gaan beschouwen”. “De contactmomenten met klanten zijn uiterst belangrijk en daaraan wordt te weinig aandacht besteed”, zegt Dirk Dom. “Dit vergt de nodige opleiding voor medewerkers die de barrière moeten overwinnen om klanten te benaderen op een ogenblik dat zij nog niet hebben geboekt. Vaak verwacht de klant dergelijke pro-actieve benadering en waardeert hij het dat jij je bekommert om zijn toekomstige reisplannen. Het is zoals de ober die je op restaurant vraagt of je in afwachting van de maaltijd geen aperitief zou nemen”. “Die pro-actieve benadering komt te weinig aan bod. Wij missen de reisagent die zijn klanten opbelt”, merkt Martin Van Caelenbergh op. Reisbeleving start vanaf het ­ inspiratie-moment “Eigenlijk begint de reisbeleving vanaf het moment dat de klant de brochure openslaat. En dat zien wij ook bij jonge gezinnen, die zich zeker niet uitsluitend via internet informeren maar die even goed een brochure willen”, stelt Dirk Dom. “De reisbele-

| 26 |

ving start vanaf het moment dat de klant wordt geïnspireerd, voor en na de reis. Daarom moeten reisagenten de klant contacteren na zijn reis. Het is evident dat het gebeurt wanneer je door de touroperator werd geïnformeerd dat er zich een probleem heeft voorgedaan. Maar het kan even goed om eens te horen hoe het is geweest. Consumenten appreciëren dat omdat het hen het gevoel geeft dat er met hen rekening wordt gehouden”. Het opnieuw contacteren van de klant, nadat die zijn reis heeft gemaakt, gebeurt veel te weinig. Niettemin hebben reisagenten vaak een hechte band met hen, waardoor dergelijk contact relatief gemakkelijk moet kunnen. “Die opvolging is uitermate belangrijk”, weet Martin Van Caelenbergh. “Het is een kans voor de reisagent om te scoren. Daartoe hebben wij ook onze klachtenbehandeling geoptimaliseerd op een zodanige wijze dat de reisagent zelf eventuele klachten rechtstreeks kan registreren”. Te sterke focus op promoties “Wij kunnen echt veel meer doen in onze klantenrelaties”, stelt Pieter Weymans. “Wij focussen te veel op promoties en acties en vragen ons niet af waarom een klant in geen drie jaar bij ons is geweest. Wij vragen ons evenmin af hoe lang hij in het circuit van de georganiseerde reismarkt vertoeft. Het kan best zijn dat hij elders of op een andere wijze reserveert, dat hij daar blijft of dat hij terugkeert naar ons wanneer wij hem daarop aanspreken. De persoonlijke omgang met klanten is een troef die de reisagent kan uitspelen. Mensen willen immers ervaren dat zij welkom zijn, dat er voor hen wordt gezorgd”. “Maar wij moeten ons realiseren dat de klant kiest voor een mix van distributiekanalen”, voert Martin Van Caelenbergh aan. “Persoonlijke en rechtstreekse contacten, brochures, internetboekingen, Facebook, Twitter, … Je moet al die distributiekanalen voeden maar geenszins overdoseren. Zij moeten met mekaar samen gaan en mekaar aanvullen op een wijze die door de klant als positief wordt ervaren”. “Reisagenten onderschatten de impact van Facebook en Twitter, terwijl je dergelijke kanalen perfect kan benutten om feedback te verzamelen. Je kan die kanalen goed gebruiken maar je moet even goed beseffen dat zij als dusdanig niet zaligmakend zijn”, geeft Peter Keijers nog mee. geert van lierde

Dit rondetafelgesprek had plaats in het biergastronomische restaurant De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw, www.heerenvanliedekercke.be

INFOTRAVEL | december 2011


WHERE WHERE

HARD-WORKING HARD-WORKING

EASY-GOING EASY-GOING

More and more global organisations and associations are making the decision to Meet in Ireland, where working hard and an easy-going nature go hand in hand. Where elsemore can global you find state-of-the-art and cutting edge to More and organisations andconference associationsfacilities are making the decision professionalism amongst a young and vibrant population? Meet in Ireland, where working hard and an easy-going nature go hand in hand. Welcome Ireland – the perfect place to meet. Where elseto can you find state-of-the-art conference facilities and cutting edge Where 100,000 welcomes and our enviable passion for life always ensure professionalism amongst a young and vibrant population? an enjoyable experience for both event organisers and delegates alike. Welcome to Ireland – the perfect place to meet. Visit www.meetinireland.be your passion next conference with us. Where 100,000 welcomes andand our plan enviable for life always ensure an enjoyable experience for both event organisers and delegates alike. Visit www.meetinireland.be and plan your next conference with us. IT-belgie adv Meets easy going 210x270.indd 1

27-06-11 10:24


Illustration : Anja Kroencke @eyecandy. RCS Nanterre 414 344 770. * Deze service is beschikbaar voor alle luchtvaartmaatschappijen, te bekijken op aeroportsdeparis.fr

alle informatie over uw vlucht in real time

Vind hier alle informatie over uw vlucht met Aéroports de Paris Live! • De uurregelingen van alle vluchten in real time • Mon Vol en Direct om via e-mail geïnformeerd te worden over de status van uw vlucht (inschrijven via de website)*

• Info over het wegenverkeer richting de luchthavens • Alle actuele informatie en nieuwsfeiten over de luchthavens

• De wachttijden bij de douane en bij de het afhalen van de bagage.

Beschikbaar op aeroporsdeparis.fr, m.adp.fr, My Airport, op Twitter, via telefoon op +33 1 70 36 39 50 of op de schermen in de terminals.

/IT_N_dec11  

http://www.infotravel.be/digimags/2011/nl/122011/IT_N_dec11.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you