Page 13

TEMERARI

abilit\]i

Nodul pescăresc

Nodul foarfecă (cabestan)

www.infoscout.ro

- se strânge şi se aranjează nodul format (5). Nodul de ancoră Cel mai folosit nod de ancorare. Poate fi folosit pentru a ancora cortul sau structuri plutitoare. Avantaje: - siguranţă în exploatare (nodul nu alunecă nici pe cordeline umede); - simplitate; - posibilitatea prinderii unor obiecte în interiorul nodului (de ex. inel pentru ancorare); - este un nod care se poate dezlega uşor. Dezavantaje: Acest nod scade rezistenţa frânghiei cu 10-45% din valoarea iniţială; valoarea exactă depinde de diametrul inelului prin care se trece frânghia. Mod de realizare: - înfăşuraţi două spire pe inel, prima spiră pe partea frontală,

a doua pe partea dorsală a inelului (1); - treceţi capătul cordelinei prin spatele porţiunii lungi şi prin interiorul buclei formate (2); - înfăşuraţi încă o spiră (cu capătul frânghiei) pe partea inferioară a nodului deja format (3); - strângeţi nodul astfel încât capătul corzii să fie de cel puţin 4-5 cm lungime, pentru a preveni desfacerea nodului (4).

Nodul pescăresc Un nod foarte simplu şi foarte util pentru îmbinarea a două frânghii. Avantaje: este un nod simplu prin care se pot îmbina două frânghii de acelaşi diametru. Dezavantaje: după ce a fost folosit sub sarcină, de regulă, nu se poate dezlega. Mod de realizare: - se aşează cele două corzi una lângă alta (1); - se execută un nod simplu pe şnurul roşu /negru; în interiorul nodului se prinde şnurul galben/maro (2-3); - operaţia se repetă şi la şnurul galben/maro (4-5); - se trag cele două corzi în sensuri opuse (6); Nodul - astfel cele două de ancoră noduri se alătură, formând nodul pescăresc (7).

13

http://www.infoscout.ro/docman_docs/infoscout_15_mai2009  

http://www.infoscout.ro/docman_docs/infoscout_15_mai2009.pdf

http://www.infoscout.ro/docman_docs/infoscout_15_mai2009  

http://www.infoscout.ro/docman_docs/infoscout_15_mai2009.pdf

Advertisement