Page 1

informatiudecastelloli@gmail.com informatiudecastelloli.wordpress.com

6

Abril del 2012

FELIÇ SANT JORDI! Seccions Espai entitats

Formacions polítiques

El jovent de sempre

Recomanem…

Joves.cat

… i més!

Món petit

Passatemps

Coses de casa

Vides

L’Ajuntament

El suro

Sabies que... L’Informatiu té nova adreça electrònica? informatiudecastelloli@gmail.com


Editorial

SETMANA CATALANA Més o menys, totes les comunitats autònomes tenen la seva setmana festiva: Setmana Grande al País Basc, Feria de Sevilla a Andalusia, Les Falles a València, San Isidro a Madrid... Però, ai làs, a Catalunya no. Ja que som la comunitat autònoma que hem de fer més retallades per culpa de la crisi, potser ja és hora que pensem una mica més en nosaltres, en la nostra terra i en la nostra pàtria, i ens divertim una mica. Proposem fer la Setmana Catalana: començarà per Sant Jordi, patró de Catalunya el dia 23 d’abril i acabarà per la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya el dia 27. No l’allargarem més, som catalans, amb cinc dies en tenim prou! Durant aquests cinc dies farem tot tipus d’actes relacionats amb la terra: castellers, sardanes, Jocs Florals, venda de roses i llibres, actes institucionals, o no... i preservarem, sobretot, la nostra llengua, el català. Perquè l'any passat a Catalunya NOMÉS tres famílies van demanar castellà a les classes i ara tot el sistema d'ensenyament català trontolla.

Perquè l'any passat, a València, 70.000 famílies van demanar ensenyament TAMBÉ en català i 100.000 persones més van demanar rebre el senyal d'una televisió pública en català i... ni cas. Destruir la immersió és un mètode d'extermini lingüístic. L'objectiu: la imposició, la submissió i l'extermini d'una cultura i d'una nació. Una llengua no mor perquè qui no la sap no l’aprèn, sinó perquè qui la sap no la parla. Com diu un mail que corre per la xarxa: “Parlo en català, penso en català, escric en català, somnio en català, estimo en català, m'il·lusiono en català, recordo en català, imagino en català, gaudeixo en català, llegeixo en català, ploro en català, m'emociono en català, treballo en català, estudio en català... I tu?” BONA DIADA DE SANT JORDI! VISCA CATALUNYA! Ah...! I VISCA LA SETMANA CATALANA! La redacció.

La redacció vol publicar tot allò que arribi a les seves mans, sense fer tria. Però té molt clar que no publicarà escrits anònims ni aquells que puguin ferir sensibilitats o que utilitzin l’Informatiu per qüestions personals.

ESTRENA DE “EL CLUB DELS LLOPS” La nostra companya de redacció, Maria Berenguer, va estrenar nou projecte el dissabte 24 de març: “El Club dels Llops” a la sala petita del teatre de La Passió d’Esparreguera. El projecte és un musical destinat a un públic familiar. Hem pogut gaudir de l’estrena i podem assegurar que el projecte és de qualitat, val molt la pena ja que passes una estona molt divertida. No deixeu passar l’ocasió d’anar-la a veure, de ben segur que us agradarà. Des d’aquí volem encoratjar-la a ella i a tota la companyia a seguir endavant. Molt bé, Maria. Triomfaràs! Rosa i Carolina 2


Espai de les entitats

Escola Les Passeres EL CÒMIC A L’ESCOLA Durant aquest segon trimestre la classe dels germans Roca hem estat treballant el còmic. Hem pogut mirar, fullejar i llegir molts còmics gràcies a que el centre de recursos ens en va deixar una maleta plena. Hem après els elements que intervenen en un còmic: les vinyetes, les bafarades, les onomatopeies i els símbols. Els grans vam anar una mica més enllà i varem estudiar també els diferents plans i angulacions en les vinyetes. Moltes d’aquestes feines les varem fer utilitzant la càmera de fotos, com podeu veure en les fotografies. Al final tots varem poder fer el nostre propi còmic: els de cicle mitjà en vam dibuixar un a partir de la cançó “El monstre de Banyoles” i els grans, utilitzant la càmera de fotos, varem inventar el nostre propi còmic i amb l’ordinador li varem afegir les bafarades. Ha estat una bona experiència i tos ens ho vam passar molt bé.

Maria, Montse, Paula i Xavi Classe dels germans Roca

3


Espai de les entitats

ELS PERILLOSOS ASSASSINS DESAPAREGUTS Quin dia més bonic!

Hi ha hagut un assassinat.

Si, què passa?

Mmm., que interessant!

Aquesta bala esta molt bruta de sang.

4

Que hi ha algú?


El jovent de sempre Espai de les entitats Què ha passat aquí?

Ens han enxampat de ple!!

De què parleu?

Investigueu ha fons casa seva.

D’acord senyor. Mmm.

Aja! Les marques són correctes.

Mira Zac, una pistola!

5


Espai de les entitats ¿¿Que és això??

No vull!!

No ho sé. Dona-me-la!!

Teniu!!

Mans enlaire!! Si, això!

FI 6


Espai de les entitats SORTIDA AL FORN ARTESANAL TASCÓ El nen i nenes de la classe de les Creps (P-5) de l’Escola Les Passeres de Castellolí, dins el marc de la setmana cultural dedicada a les cuines del món, hem anat al forn Tascó a fer coques. Hem hagut de pastar bé els ingredients fins que la massa s’ha fet ben compacta. Les coques han quedat boníssssssimes!!!!! Aquesta setmana els nens i nenes d’Educació Infantil hem elaborat diferents plats com crema catalana amb el cuiner Jaume, pare de l’Àgata i també bombons de “dulce de leche” de la cuina argentina, amb la Flor, mare del Marc.

Hem gaudit també d’una gimkana, tallers d’espècies, berenada literària (elaborant menjars a partir de poemes de Miquel Martí i Pol), jocs, endevinalles i moltes altres activitats relacionades amb el tema. Ha sigut una setmana i està sent un curs molt llaminers!!!!!

Les Creps (P-5).

Futbol 7. Castellolí

La nova equipació de Futbol 7. Castellolí 7


Espai de les entitats

Penya Blaugrana Castellolí Des de la penya blaugrana de Castellolí informem que els socis interessats en assistir a la final de copa del 25 de maig poden enviar la seva sol·licitud al correu electrònic blaugranadecastelloli@gmail.com on hi figuri les entrades sol·licitades. Recordem el procés d’adjudicació d’entrades: Un soci pot demanar tantes entrades com vulgui, però en el procés d’assignació primer s’intentarà que tots els socis sol·licitants puguin disposar d’entrada. L’assignació es farà seguint l’ordre de sorteig. Un cop cobertes les places de socis, s’assignaran a no socis, respectant igualment l’ordre del sorteig. La penya sol·licitarà tantes entrades com se li hagi demanat. Això no vol dir que siguin concedides. El número d’entrades assignades el marca el Futbol Club Barcelona. Que pot fer un soci si vol anar acompanyat a una final? Sol·licitar l’entrada conjuntament amb un altre soci. En cas de sorteig i de ser afortunat s’assignaran al grup tantes entrades com a socis tingui.

Un soci pot demanar dos o mes entrades, les quals, algunes d’elles siguin per a no socis? Si que pot, però només s’assignaran entrades a no socis un cop cobertes les sol·licituds de socis individuals o grups de socis. Per tant, si el soci que demana diverses entrades surt escollit en primera posició en el sorteig, tindrà la seva entrada assegurada i les altres pendents de si queden orfes de socis. Per a grup de socis, es important deixar clar quin és l’ordre entre ells. Ex: Si un grup de 4 socis només pot rebre 3 entrades perquè la penya no disposa de més entrades, aquestes seran atorgades en funció de l’ordre del grup. A part d’aquest anunci informem als socis que la penya blaugrana de Castellolí conversarà amb la nova direcció del bar de la Brillante amb la intenció que aquest local segueixi sent la seu de la penya. Seguirem informant.

La Junta.

el6quet El passat dia 14 de març, Salvador Palomar que ha escrit diferents llibres sobre el tema, ens va explicar l’origen de les Caramelles de Mitja Quaresma.

Caramelles de Mitja Quaresma A Castellolí, a la comarca de l’Anoia, la canalla canta caramelles el dimecres, a la meitat de la Quaresma (enguany, el 14 de març). Les captes de Mitja Quaresma sovint associades a la pràctica de Serrar la Vella, a càrrec també dels més joves– havien sovintejat en el nostre costumari popular. Una colla de xicots anava de casa en casa, interpretant una cançoneta i figurant que serrava un tronc, rebent a canvi fruits secs o fruita del temps, dolços i llepolies. En algunes poblacions es feia el mateix, però 8

sense cap referència a la vella quaresma i amb la denominació de caramelles que, a vegades, s’aplicava al producte obtingut de la capta. A Castellolí, el costum ve de generacions enrere i algun folklorista, com Joan Amades, ja anotava que «La mainada de Castellolí feia també un captiri, servint-se d’una cançoneta formada de diferents elements propis de les cançons típiques de capta infantils» que denominava caramelles de captiri. De fet, tal com recull el DCVB, el mot caramelles pot designar tant el costum, com les composicions musicals, com l’«obsequi consistent en una barreja de nous, avellanes, figues seques, ous, tortells, etc., que els padrins donen als infants que van a visitar-los» en diferents festes. En l’actualitat, el costum continua ben viu i tota la canalla, nens i nenes, petits i grans, al sortir de l’escola es


Espai de les entitats reparteixen en grups per anar a cantar i a captar, per tot el poble. Antigament els més petits no hi participaven. Els nois anaven pel seu compte. Però ara, acompanyats de mares i pares, surten de ben petits entonat la cançó –que aprenen a casa, no a l’escola– tota sencera o en part, en funció de l’edat. Els tradicionals cistells de vímet i canya, que encara n’hi ha, han donat pas a les bosses de plàstic o, fins i tot, els carretons d’anar a comprar, on la canalla aplega des d’una tradicional taronja o una poma, un grapat de nous o d’ametlles, a caramels, productes de pastisseria o llaminadures. Virolet Sant Pere, virolet Sant Pau que veniu de Roma que porteu corona de sant Nicolau. Panses i figues, nous i olives, si no ens voleu donar alabat sia Déu. La Cloc-cloc i la Piu-piu tot són lloques, tot són lloques, la Cloc-cloc i la Piu-piu tot són lloques menos Piu. Quatre de pa, quatre de vi, quatre de nous, digueu-li a la mestressa que demà és dijous. Si voleu que canti més deu-me figues, deu-me figues, si voleu que canti més, deu-me figues i calés.

Es tracta, doncs, d’una barreja de temes, ben propis del repertori infantil on s’explicita el moment en que es fa la capta –«dieu-li a la mestressa que demà és dijous»– i on no hi manca el conegudíssim «Virolet Sant Pere, virolet Sant Pau…» que trobem en tantes cantarelles, com la que encara entona la canalla de Cabassers, cada desembre per Sant Nicolau . En aquesta població prioratina s’havia fet una capta molt semblant a la de Castellolí, anomenada la Civadera: «És una festa que fan los noys y noyes lo dia del mitj de la cuaresma (dijous de la cuarta semana). En aquet dia no hi ha escola: sinó que a les vuit del matí, acompanyats dels respectius señós mestres van tots a confesàs. A les onse, toque la campana com de costum cridant-los a la doctrina en la iglésia, no per anà a la doctrina, sinó amb un cibadé penjat al coll, per arroplegà lo que se’n diu la cibadera. Lo señó Rectó comense per tirals confits, caramelos o altres coses y des

de la rectoria van seguint cridant la cibadera davant de les cases acomodades, les cuals des de’ls balcons los tiren escampats los secalls de ametlla y anous que han guardat per aquet fi de la cullita passada, barrejant-los amb algunes fruites com figures y mangranes, que la canalla arroplegue ab molta gatsara y guarde al cibadé que porten al coll. Si algú per més comoditat en llog de cibadé porte cistell y per cualsevol accident li cau la fruita a terra, lo qui l’arroplegue es seve» (1918). Quan en una casa no els hi volien donar res, la canalla s’enfadava. És comú que les cançonetes incorporin alguna mena de maledicció per aquells que no col·laboren: Si no mos en dau, de fesols i cansalada, si no mos en dau, per escala avall caigau!

Diuen a Cabassers. A Castellolí podem sospitar que aquest «si no ens voleu donar/ alabat sia Déu», sigui una versió endolcida d’aquell «per escales avall caigueu!» que ens va comunicar una senyora gran que recordava, a més, una cançoneta específica per als que no havien donat res a la colla: L’amo d’aquesta casa, no li volem cap mal: set anys de cagarrines i deu a l’hospital!

De fet, els nois de l’Urgell, quan feien la capta, també deien: Caramelles, dones, moltes i bones, si no mo’n doneu escales avall caigueu!

Sembla, doncs, que l’amenaça de la caiguda per les escales –un accident domèstic massa comú que algun cop podia esdevenir real– sembla que era prou comuna. En tot cas, les caramelles de Castellolí formen part d’un ric costumari de tradicions de Mitja Quaresma, encara vigent en diversos indrets d’Europa. Si el simbolisme més ancestral d’aquests ritual s’ha esvaït, no és menys cert que com a pràctica cultural, ben satisfactòria per als protagonistes que veuen omplir les seves bosses i cistells, és ben vigent. Per molts anys!

En l’adreça del seu blog trobareu més informació i fotografies: http://lateiera.wordpress.com/2012/03/19/ caramelles-de-mitja-quaresma/ 9


Espai de les entitats Que demà serà dijous «Jove, baixeu ous, que demà serà dijous…» Dijous és avui i ahir, dimecres, diada de Mitja Quaresma i, a diferents poblacions, la canalla sortia a Serrar la Vella, a cantar cançonetes de capta i a arreplegar fruits secs i llaminadures per les cases del poble. La meitat de la Quaresma –principalment el dimecres, però també, segons el costum local, el dissabte o el diumenge que ve– era motiu, antigament, de celebracions festives que, d’una banda, suposaven un alleujament del rigor del període quaresmal pel que fa al menjar i a la prohibició d’activitats lúdiques de caire públic. Un mecanisme per a compensar les restriccions que imposava la religió. Anant més enrere, en el simbolisme de les pràctiques podem intuir, en la destrucció de la figura de la vella – hi havia indrets on es matava o cremava–, que té molt a veure amb la necessitat d’allunyar la mort –el temps fosc, el fred, la tristor– de l’hivern, per a donar pas a la resurrecció de la vida amb l’arribada de la primavera. Sigui com sigui, es tracta d’una festa coneguda a diversos països europeus, amb un patrimoni riquíssim de costums locals: les captes infantils de serrar la vella en pobles del Baix Llobregat o del Vallès, o les caramelles de mitja quaresma a Castellolí, la jaia serrada o jaia corema a Mallorca i Menorca, els ninots del vell i la vella

10

de Picassent, les Velles de la Serra a Elx, els Nanos de Cocentaina o el dia de la Vella a Agost, en són exemples. Com ho són les celebracions de Partir la Vieja o Día de la Vieja en poblacions d’Andalusia –com Carboneras, Cuevas de Alzamora, Caniles…–, les cercaviles de canalla amb màscares d’animals celebrant la Mi-Carême a França –que es troben també al Quebec– o la representació de teatre de carrer d’A Vecchij a San Marco la Catola, a Itàlia, per posar només alguns exemples que tinc ara a l’abast. Una tradició que ha servit per a bastir gegants com el de s’Àvia Corema de Maó, o festes de nova creació basades en referents del passat, com la festa de Serralavella d’Ullastrell, la Vella Quaresma de Mataró o les escolars velles quaresmes de la plaça de les Peixateries de Reus. Pràctiques del present que continuen o recreen costums del passat, despullades molts cops dels antics simbolismes i del context de necessitat –en una Quaresma que passa sense limitacions en el menjar ni restriccions morals–, però que conserven el sentit de la participació col·lectiva o atorguen el protagonisme als més petits de la comunitat. En l’adreça del seu blog trobareu més informació: http://lateiera.wordpress.com/2012/03/15/que-demasera-dijous/


El jovent de sempre

L’arbre de la vida. 1949 El jovent de sempre, sempre és jove... i no té por del futur, malgrat que els temps passats hagin estat de guerra. És fàcil ser jove per Pasqua Florida, les abelles cerquen la mel i els llavis enyoren la besada. En Vicenç de cal Rei farà fotografies perquè els fills, els fills dels fills i els fills i néts dels nostres fills, vegin un dia de pasqua més enllà de 2012, les imatges de com s’estimava la vida, en el proper futur de Castellolí. T’estimo Teresa, li va dir en Jordi acaronant-li l’espatlla...començaven a festejar la seva vida... a cal Petitó l’Anna Maria estudiava músiques, la Júlia brodava, en Joan Surià somniava, el Cisco de cal Bep venia pel catarro, en Joan Miquel de ca la Rosària tenia un cirerer sota la Muntanya de la Mel, la Pepita de cal Miret, la Mª. Rosa d’Estudi, en Joan Puig de sota la sala, i en Jaume de cal Guilera a dalt d’una alzina centenària -al costat de cal Muset-, que ara ja no hi és víctima de l'edat. Espardenyes de set penques, barretines com el foc i faixes negres a la cintura, mossèn Jaume aspergint amb el salpasser aigua beneita i sal. Divendres Sant, “pulvis eris et pulveris reverteris”, ets pols i en pols et convertiràs. Creu de cendres al front. “Per vostre passió sagrada... adorable redemptor”... Tot era pecat. Amics per sempre ... El Diumenge de Glòria anirem per fi a ballar a la Brillante. Va venir un mestre a ensenyar-nos cançons de caramelles quasi oblidades, d’un país que era el nostre i d’una pàtria que anàvem fent, i els padrins van portar-nos les mones fetes amb les melmelades dels nostres fruiters, la farina dels nostres blats i els ous i plomes de les nostres gallines. “Cantem, catalans cantem, que és el dia de Pasqua Florida i els cors i el sol i el blau son signes de la nostre vida..”.

Tornem a viure, la vida segueix, és bella i ens pertany. Entre tots farem el futur. Visca les Caramelles! Carles d’Estudi.

11


El El jovent jovent de de sempre sempre

Guardonats El Pere Guixà i l’Enric Esteve han estat guardonats per tercer any consecutiu en el Concurs de Literatura Breu “Tirant lo Blanc” de L’Orfeó Català de Mèxic. El Pere amb el seu treball “Fets que deixen petjada” i l’Enric amb “La primera acampada”, aquesta vegada amb menció honorífica els dos. Aquests treballs juntament amb la resta de guanyadors són publicats en un llibre que fan arribar a tots els socis de Mèxic i els Casals Catalans d’Amèrica.

Enric Esteve Des de la redacció felicitem gratament als dos pel premi rebut. Enhorabona i continueu amb la tasca!

Coses de casa

Receptes INGREDIENTS:

Salsa de calçots o salsa Romesco

- un bon grapat d’avellanes. - un bon grapat d’ametlles. - nyora. - tomàquets. - sal, oli i vinagre. - una cabeça d’alls.

ELABORACIÓ: S’escaliven els tomàquets i els alls. Es piquen les ametlles i les avellanes. En una batedora s’hi posen les ametlles i avellanes picades juntament amb la nyora, els tomàquets i els alls. S’hi afegeix la sal, l’oli i el vinagre i es bat. Es va rectificant segons el gust del cuiner. El secret és ser generós amb els fruits secs. Bona calçotada! Pepa Fernández 12


L’Ajuntament

Notícies Castellolí, escenari d'una escena del curtmetratge "250 km" El passat diumenge 4 de març, una de les façanes de l'Avinguda Unió va ser escena del curtmetratge El curtmetratge "250 km" és la versió en pantalla del premiat llibre homònim, l'autor del qual va ser afectat pel síndrome de Chron. L'autor n'ha volgut promoure el curtmetratge i un equip i actors s'hi han ofert per possibilitar-lo. La història explica el periple del viatge en cotxe (els 250 km) del protagonista, un nen de 15 anys, i els seus pares per anar des de la província de Lleida fins a Barcelona, on hi ha l'hospital que tracta la malaltia de Chron. Així, la façana 112/114 de l'Avinguda Unió de Castellolí es va oferir per rodar una de les parades d'aquest viatge.

Taller sobre alimentació i nutrició a l'escola de Castellolí El taller va durar al voltant d'una hora a l'escola Les Passeres.

El dijous 15 de març a la tarda es va fer un taller sobre la importància de menjar fruita per a alumnes de P5. El taller s'emmarcà en un dels tres ajuts que la Diputació de Barcelona va concedir a l'Ajuntament de Castellolí, per a realitzar en centres com l'escola Les Passeres. L'objectiu del taller era fomentar el consum de fruita entre els nens i nenes de P5. Es comentà la importància de l'alimentació sana per gaudir d'una vida saludable, i la necessitat de menjar diàriament fruita i verdura. El taller comptà amb moments d'experimentació amb fruita (manipulació i tast). Tot plegat a través de la narració d'un conte sobre el tema.

Castellolí acull el Campionat de Catalunya de BikeTrial Armand Mollà es va endur el campionat en la categoria Elit

El passat diumenge 4 de març es va fer el Campionat de Catalunya de Bike-Trial a Castellolí, organitzat per Motoclub Igualada i l'Ajuntament de Castellolí. La prova, que es va fer a Castellolí, correspon a la primera del Campionat de Catalunya i puntuable per confeccionar la selecció catalana que participarà als campionats d'Europa i del món. La riera d'Auguells va ser l'escenari que va acollir les 10 zones (5 zones en categories infantils, i 5 zones sèniors) de Bike-Trial que va preparar l'organització. Els millors pilots del país van fer presència a Castellolí. Vora la seixantena de participants es van inscriure a la prova; a part de pilots del Principat, també van venir d'Aragó, d'Andorra i França. Participants, organitzadors i espectadors van coincidir a destacar l'espectacularitat de la prova, que va constar de 5 zones fetes a 3 voltes, tot a terreny natural. Els participants van destacar també la gran exigència física de la prova, ja que les zones eren llargues i dificultoses. Armand Mollà va ser el campió de la màxima categoria, Elit, compartint el podi amb Kolb Maxime i Yann Fernandez. Albert Lopez va guanyar la categoria Sènior, mentre que Bernat Seuba va guanyar a la categoria Júnior, Ferran Serra en la categoria Minime, Gerard Trueba la categoria Benjamin, Max Serra la categoria Poussin, i Lúa Vizcaino la categoria Femina. Al final de la jornada, es van repartir els premis i diplomes del Campionat de Catalunya de la temporada anterior, per part de Jordi Boria (MotoClub Igualada), Sergi Vila (Ajuntament de Castellolí), Sam Cervera (Ajuntament de Castellolí), Josep Abant (President de la BAC) i Roger Casas (vicepresident de la BAC i organitzador de la prova). Veure també els comentaris del JES-Castellolí: "Campionat de Catalunya de BikeTrial a Castellolí. 5 zones força tècniques i un pel llargues han obligat als pilots del grup A a calcular bé tots els moviments per poder acabar-les sense errades i dintre del temps marcat. Tots ells han aconseguit fer-nos vibrar i gaudir en gran mesura d'aquesta jornada, una festa catalana del

13


L’Ajuntament BikeTrial. 5 zones més per al grup B i C, espectaculars i divertides, jugant entre les pedres i els bassals de la riera. Hem vist un grup de joves, amb moltes ganes i il·lusió i amb un gran nivell. Hem vist el futur d'aquest esport assegurat. Gràcies a tots els pilots, per participar. Gràcies a la gent de Castellolí, que aquest matí us heu atansat a les zones, heu pogut gaudir d'un gran espectacle. Gràcies al Moto club Igualada i a la seva secció de BikeTrial i de L'acadèmia, i en especial al Roger Casas, a la BAC i al Restaurant Cal Betes. Entre torts hem fet possible aquest primer Campionat de Catalunya." JES-Castellolí.

Jornada informativa i sortida sobre els boscos de la comarca La jornada informativa va ser el dimecres 21 de març a les 19h a la seu comarcal de l'Anoia, mentre que la sortida de camp el diumenge 25 de març. Coincidint amb el dia forestal mundial, el cos d'agents rurals de l'Anoia va oferir una jornada informativa i didàctica sobre els boscos de la nostra comarca i adreçada al públic en general. L'objectiu va ser donar a conèixer com són els nostres boscos, quines característiques tenen i quins són els seus usos.

14


L’Ajuntament

Obert el concurs gràfic d'imatges de la Festa Major La imatge de portada i contraportada del programa de Festa Major sortiran del concurs El concurs gràfic d'imatges està obert a participació. L'obra guanyadora del concurs serà destinada al programa de festes de la Festa Major de maig de 2012. Veure les bases en l'arxiu adjunt. S'anima a tothom a participar-hi.

Les bases són:

IV CONCURS GRÀFIC D’IMATGES DE LA FESTA MAJOR Es convoca un concurs per la portada del programa de festes de la Festa Major de maig 2012 Bases Concurs El concurs s’adreça als afeccionats amateurs al dibuix i a la fotografia, a partir de 16 anys. Modalitat Dibuix i/o fotografia al·legòric a la festa major. Es pot acompanyar d’un lema que identifiqui la festa. Presentació Els treballs es poden presentar en blanc i negre o color. Poden presentar-se un màxim de 3 treballs per autor. La mida serà d’un mínim de 15x20 i un màxim de 30x40. Identificació de l’autor Cada treball ha d’anar acompanyat amb un sobre tancat a part, amb el títol i les dades de l’autor. Lloc i termini d’admissió

L’obra que resulti escollida s’editarà a la portada del programa de la festa major d’enguany i la resta d’obres presentades seran exposades durant els dies de la festa major. Les obres restaran en propietat de l’ajuntament i aquest podrà fer-ne difusió, sempre fent constar el nom de l’autor. El jurat estarà constituït pel regidor de festes de l’Ajuntament de Castellolí i els components de la Comissió de Festes. La participació a aquest l’acceptació d’aquestes bases.

concurs

pressuposa

Juntament amb aquest concurs se’n convoca un d’infantil. Edat Poden participar fins a 16 anys i el que resulti escollit anirà a la contraportada del programa de festes de la Festa Major de maig 2011. La resta de requisits per participar són els mateixos que regeixen en les bases generals.

Els treballs s’han de lliurar personalment o per correu a les oficines de l’ajuntament de Castellolí av. de la Unió 60 en horari de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00h i dimarts a la tarda de 17:00 a 20:00h. El termini de presentació serà el dia 2 d’abril a les 14:00h.

15


Recomanem...

Sant Jordi S’acosta Sant Jordi i què millor que regalar un conte als nostres infants...

fer-ho i planeja una forma per salvar-los i a la vegada fer que els cocodrils no tornin mai més a molestar la seva felicitat.

“El viatge de l’Olaj”. Editorial Kalandraka, Martín León Barreto.

“Lletra a lletra”. Ed. Combel Àngels Navarro.

És un llibre per a nens i nenes a partir de 5 anys. El conte ens porta a descobrir les lletres a través de jocs amb les lletres de l'abecedari per aprendre i divertir-se, que a més ens convida a entrar en un món de fantasia i d'imaginació on el més inesperat i sorprenent es converteix en una lletra de l'alfabet. Conté 27 jocs de percepció, imaginació, llenguatge i observació. Edat recomanada: a partir de 5 anys

“Guji – Guji”. Thule Edicions Chen Chih-Yuan.

Una entranyable història d’un cocodril que neix accidentalment en el niu d'una família d'ànecs. Guji- guji és tant feliç que no se n'adona que és molt diferent dels seus germans. Un dia, Guji- Guji troba tres cocodrils dolents que l'intenten convèncer que no és un ànec i li demanen que enganyi a la seva família i així menjar-se'ls. Però en Guji- Guji no es veu en cor de 16

L’Olaj vivia en un planeta molt, molt petitó, en una casa molt, molt gran. Un bon dia, avorrit, l'Olaj va sortir a caminar… i caminà, caminà i caminà, i es trobà amb el peix que tenia la cua al cap, m'acompanyes?, li preguntà, i com que no va dir pas que no... el viatge de l’Olaj començà.

“L’Avi és... l’Avi!” . Editorial Takatuka Lilli Messina.

És un conte molt especial, ple de tendresa i amor entre l’avi i el Pep i la mare. Dels avis ja grans als néts encara petits hi ha, en molts aspectes, poca distància. Sovint hi ha també certa complicitat molt i molt especial.

Montse Vila


...i ...I més! més!

Conte sufí Hi havia una vegada un ancià que passava les hores assegut en un pou a l'entrada del poble. Va passar un jove i li va preguntar: Com són les persones d'aquesta ciutat? L'ancià va respondre: Com eren allà d'on véns? El jove va dir: Són dolentes i egoistes, per això m'alegra haver-les deixat.

dolgut deixar-les perquè allà tinc molts amics. L'ancià va respondre: Doncs així són aquí també. Un altre senyor del poble que l'observava li va dir: Com és possible que responguis a dos joves de la mateixa manera? I l'ancià li va dir:

L'ancià li va respondre: Doncs així són també aquí.

Qui no ha trobat res bo en el seu passat tampoc ho trobarà aquí, perquè les persones són el reflex del que troben en si mateixes.

Passà un segon jove i li va fer la mateixa pregunta a la qual el vell va dir: Com eren enllà d’on tu véns?

TOT EL BELL I BO DE LA VIDA QUE NECESSITES EL PORTES DINS TEU.

El jove contestà: Eren molt bones i generoses. M’ha

Simplement: deixa-ho sortir! Isabel Hernández

Volcat Ara Lleida Bcn+ La VOLCAT Ara Lleida Bcn+, que es disputarà en plena Setmana Santa, és una prova de MTB que durant 3 dies -6, 7 i 8 d'abril- recorre paratges de les Terres de Lleida i la província de Barcelona, tots dos territoris de grans recursos naturals i turístics, on els corredors i acompanyants podran gaudir de tot l'esplendor de la naturalesa. L'última etapa és la més ràpida i curta i transcorre íntegrament per l’Anoia. Amb sortida a Igualada, es dirigeix al poble d’Òdena i a continuació cap a la zona del Bruc sempre amb les muntanyes de Montserrat al fons. La primera part del recorregut és per pistes forestals i a partir de meitat de cursa, comencen els corriols i trialeres per la zona propera a la Pobla de Claramunt i a Castellolí. Els corredors es trobaran un total

de dos avituallaments durant l’etapa, al primer dels quals hi podran accedir els acompanyants. El final d'aquesta tercera etapa i també el final de la cursa serà al nostre municipi, on es farà l'entrega de premis. La VOLCAT és una volta per a tothom, cada un d'ells al seu ritme, amb les seves pròpies expectatives i al seu nivell (open o popular). Si algú si vol apuntar també ho pot fer, ja sigui per a tota la cursa com per a qualsevol de les seves etapes individuals més informació a la web de l'organització: http://www.ocisport.net

17


...i més! La cursa BTT Volcat a Castellolí necessitarà

voluntaris! L'organització necessitarà voluntaris pel bon funcionament de l'esdeveniment. Aquesta tercera etapa parteix d'Igualada i acaba a Castellolí, amb un recorregut total de 36 km (1200 m de desnivell positiu i 1150 m de desnivell negatiu). Així, Castellolí serà la seu que s'encarregarà de la meta de la cursa.

Per apuntar-se com a voluntari cal comunicar-ho (cal nom, cognom, telèfon i correu electrònic) via... - Facebook - Les oficines de l'Ajuntament - Correu electrònic: castelloli@diba.cat Properament es farà una reunió per concretar tots els detalls.

La TUGA trail Castellolí QUARTA EDICIÓ de LA TUGA trail Castellolí 1 de Maig de 2012 La marca de roba tècnica personalitzada Tuga Active Wear i la botiga de material tècnic de muntanya X-Avi Tot Muntanya, juntament amb els membres de la Secció de Curses de Muntanya del Club Excursionista UECANOIA i l’Ajuntament de Castellolí, organitzen la quarta edició de la cursa de muntanya i caminada popular Tuga Trail, que un cop més es celebra a la ploblació de Castellolí. Per als més agosarats, s’ha elaborat una cursa de muntanya amb un traçat tècnic, espectacular, trepidant i

18

exigent que no deixarà a ningú indiferent, la qual transcorre per corriols de l’entorn on els participants podran gaudir de magnífics racons de natura. I pels que prefereixen descobrir més tranquil·lament els paratges de la zona, també s’organitzarà una caminada popular que permetrà als caminadors gaudir de les millors vistes de la comarca. A més, altres activitats complementaran la matinal per a que entre tots fem de l’esdeveniment una gran festa! Si vols fer de voluntari apuntat a les oficines de l’Ajuntament o per correu electrònic a: castelloli@diba.cat


Vides Experiències importants i inigualables

La solana de Els Ninots (III) Tercera part Per acabar el relat sols em resta dir que en aquella època, a la majoria de cases treballaven de pagès i es feia vi. Gairebé a totes hi havia cups per trepitjar els raïms i encabir-los per la posterior fermentació. En el temps de la verema donava bo veure el tràfec que hi havia a tot el poble. Carros amb portadores de raïm amunt i avall portant la collita. Al passar pel carrer senties aquell flaire a raïm trepitjat que sortia quasi de cada casa i que impregnava tot el poble. Aquelles olors que es repetien quan es feia el premsat no les he tornat a notar mai més i les recordo amb certa nostàlgia. Tal com he dit més amunt, en aquells temps, a tota l’àrea d’influència de la serra de Els Ninots hi havien quinze o setze vinyes que aportaven la seva part de riquesa a l’economia rural i primària del poble, que a part de la fàbrica de teixits per les dones, poca cosa més hi havia per guanyar-se la vida. Tot evoluciona, i d’aquell espai tan singular resten molts pocs senyals d’haver estat una zona natural amb identitat pròpia, conreat amb la voluntat i esforç d’aquells homes que tenien les vinyes com a un dels seus bens més preuats.

Actualment totes aquelles vinyes estan arrencades , (crec que sols n’hi queden una o dues), i tot el terreny esta mig aplanat; s’han arrasat els marges, es va colgar el torrentot i el terrers i tots els arbres de fruits de secà han desaparegut. Sembla una terra sense vida natural, i a més es va intentar requalificar tot aquest paratge rústic a terreny urbanitzable per poder ser utilitzat per aconseguir beneficis ràpids construint-hi un polígon, que, sortosament la plataforma “No al Polígon dels Ninots” van aconseguir aturar. Quan relato tot aquest recull de records, es senyal de que l’edat, tot i no ser immensa, ja comença a ser bastant alta i crec que es bo explicar una part de les nostres trapelleries de quan érem quitxalla i adolescents perquè la jovenalla d’avui dia conegui una mica com vivíem nosaltres quant teníem la seva edat, sense “PlayStation” , ni Internet, ni moltes altres modernitats que avui dia els fan la vida molt més fàcil i agradable. I que així te de ser. Amb el desig que trobeu encertades aquestes petites modificacions, rebeu la meva més afectuosa salutació. Adrià Guixà.

Esquema de la distribución de les vinyes a la solana de Els Ninots 19


El suro

SANT JORDI Ja tenim monitora! La Marta Guixà Carné Lloc: La Cooperativa Dies: dilluns de 18:00h. a 19:00h. del 2 d’abril al 25 de juny Serà un punt de trobada de la costura on qui no en sap en podrà aprendre i el que en sap, ensenyar-ne i si més no cosir acompanyat.

Ja s’apropa el 23 d’abril, Sant Jordi, i com hem anat fent el darrers anys, l’AMPA de l’Escola Les Passeres, té la intenció de tornar a muntar la paradeta de llibres i roses al poble. Si us interessa algun llibre en concret, i us fes gràcia comprar-lo a la paradeta, us agrairíem que ens ho féssiu saber per avançat per poder tenir-los el dia de Sant Jordi. Moltes gràcies.

Els interessats poden venir a l’Ajuntament o bé trucar al 938084000

Moltes felicitats Laia!! Ja en són 6 … i els que vindran! Anys i anys, per molts anys…

El papa i la mama

Direcció i redacció Rosa Mondragón García Maria Berenguer Pons Carolina Abril Lorca Carles Casanovas Palop Josefina Jové Boada

Col·laboració Ajuntament de Castellolí

Informatiu 6  
Informatiu 6  

Informatiu de Castellolí abril