Page 83

A F G H A N I S TA N - K A M P E N O M D E M O K R AT I E T

_83

blev mindst 14 mennesker dræbt, og af de 5,6 millioner afgivne stemmer blev 1,3 millioner kasseret på grund af valgsvindel. (7) Man endte altså med 4,3 millioner gyldige stemmer fra ca. 10 millioner registrerede vælgere. “Disse valg vil kun gøre lidt for at ændre Afghanistans system af nepotisme i politik, og de vil helt sikkert ikke ændre magtbalancen,” vurderede en anonym vestlig valgembedsmand, der beskrev parlamentsvalget med følgende ord: “Politik som sædvanlig, lige så korrupt og lige så voldeligt som sidste år.” (8) Hermed var der lagt op til en svær fremtid for det afghanske demokrati – ikke mindst fordi Taliban, Pakistan og det internationale samfund også på hver sin måde spillede – og spiller – deres roller i det komplicerede magtspil.

‘En løftet pegefinger’ Kvindernes deltagelse i samfundslivet har været en af de parametre, det internationale samfund har målt udviklingen i Afghanistan på. Det har derfor skabt glæde, at millioner af afghanske kvinder har deltaget ved præsident-, parlaments- og lokalvalg. Ligesom de mandlige vælgere får kvinderne deres finger farvet med blæk, når de har stemt, så de ikke kan stemme flere gange.

Afghanistan – Kampen om demokratiet  

I 2014 trækker Danmark, USA og en række allierede lande de sidste kampsoldater ud af Afghanistan. Herefter skal afghanerne selv overtage ans...