Page 45

A F G H A N I S TA N - K A M P E N O M D E M O K R AT I E T

_45

KAPITEL 5 Sharia, sult og sikkerhed – Taliban tager magten


5.1 Mullah Omar og transportmafiaen I juli 1994 blev det, der skulle blive kendt som Talibanbevægelsen, etableret. En gruppe mullaher, under ledelse af den enøjede Mohammed Omar (pashtun), var angiveligt rasende over de begivenheder, der havde fundet sted i en lille by nær Afghanistans næststørste by Kandahar, hvor en brutal krigsherre efter sigende havde fanget og voldtaget nogle unge piger og drenge. Mullaherne samlede studerende fra en koranskole (madrasa) og udstyrede dem med nogle få rifler, og så blev de sendt ud for at finde krigsherren og hænge ham. De studerende (Taliban betyder studerende på arabisk) gjorde, som de fik besked på, og derefter fortsatte de med at rydde vejen til den pakistanske grænse for krigsherrer, der opkrævede told. Og endelig befriede de Kandahar. (1) Sådan lyder Talibans egen fortælling om bevægelsens tilblivelse. Bag myten gemmer sig en historie om den pakistanske efterretningstjeneste ISI’s støtte og iværksættelse af begivenhederne. ISI havde investeret ganske meget i krigsherren Gulbuddin Hekmatyar men syntes ikke længere, at han kunne bruges. De var derfor på udkig efter en anden pashtun-leder, og her dukkede mullah Omar og Taliban så op. (se FIG. 5.1) I Pakistan var den magtfulde transportmafia med base i den pakistanske by Quetta træt af de mange kontrolposter på vejen mellem Quetta og den vigtige handelsby Kandahar i det sydlige Afghanistan. Langs ruten var der et utal af krigsherrer, som opkrævede høje afgifter for at køre på vejen. Transportmafiaen smuglede varer fra Pakistan til Iran og Turkmenistan, og de mange dyre kontrolposter ødelagde deres forretning. ISI hjalp Taliban med at erobre et våbenlager ved grænsen og gav Taliban-krigerne træning. Derefter sørgede Taliban for at rydde vejen for krigsherrer – ved hjælp af våben og penge fra ISI selv og fra Saudi-Arabien med ISI som forbindelseskanal. Herefter kunne den pakistanske transportmafia nemmere benytte vejene til deres ulovlige aktiviteter. Det var stadig mod betaling, men nu kun til Taliban. Siden indtog Taliban byen Kandahar, Afghanistans næststørste by. Det skete i november 1994 med betydelig hjælp fra Pakistan. Dermed havde en helt ny magtfuld gruppe på ganske kort tid gjort sig alvorligt og opsigtsvækkende gældende i den langvarige, opslidende og ødelæggende borgerkrig.

FIG. 5.1

Mullah Omar Mullah Mohammed Omar - også kaldet Mullah Omar - var en lederskikkelse, der var omgærdet af stor mystik. Det siges, at han blev født i en fattig bondefamilie nær Kandar, og at han som ung deltog i mujahedin-kampene mod den sovjetiske besættelsesmagt og siden mod Najibullahs styre.

Under kampene blev han såret flere gange, og han mistede sit ene øje i slutningen af 1980’erne. Derefter tog han formentlig sin islamiske uddannelse i en madrasa (koranskole) i Pakistan. Det var også i Pakistan, at han blev introduceret for al-Qaidas senere leder Osama bin Laden. Relationen mel-

lem disse to er dog aldrig blevet helt klar, og mullah Omar var i modsætning til bin Laden meget sky og var primært optaget af afghanske forhold.

Afghanistan – Kampen om demokratiet  

I 2014 trækker Danmark, USA og en række allierede lande de sidste kampsoldater ud af Afghanistan. Herefter skal afghanerne selv overtage ans...

Advertisement