Page 107

A F G H A N I S TA N - K A M P E N O M D E M O K R AT I E T

_107

ANLSÅET OPIUM PRODUKTION I AGHANISTAN (1994-2007) 8.000

tons

0 1994

2001

2007

Kilde: UNOC Annual Opium Survey

Den amerikanske indsats mod opiumproduktionen blev dengang som nu ledet af Drug Enforcement Administration (DEA) under det amerikanske justitsministerium. DEA har stået for at træne og uddanne afghanske embedsmænd og politifolk, så de selv kan bekæmpe opiumsproduktionen. Men fra den politiske top i Afghanistan har der ikke været stor interesse for at gøre noget ved sagen. Argumentet har været, at opiummen dyrkes af fattige bønder, der ikke har andre muligheder for at overleve. Det er dog blevet afvist af Schweich, som har påpeget, at en stor del af opiumsvalmuerne dyrkes på landbrug af industristørrelse, nogle ejet af regeringsstøtter, andre af Talibansympatisører. På et tidspunkt faldt opiumsproduktionen sågar i fattige landområder, mens den steg i rigere områder. Schweich beskriver situationen vedrørende opium og præsident Karzais rolle således: “Karzai spillede os som en violin: USA ville bruge milliarder af dollars på infrastrukturforbedringer, USA og dets allierede ville bekæmpe Taliban, Karzais venner kunne blive rige af narkohandlen, han kunne give Vesten skylden for sine problemer, og i 2009 ville han blive valgt til en ny periode (som præsident)”. (11) Afghanistans præsident Hamid Karzai har flere gange sagt nej til internationale forslag om at sprøjte mod opiumsvalmuer fra luften. Han har henvist til, at mange afghanere vil se det som et forsøg på at forgifte dem. Andre mener, at det snarere skyldes regeringens interesse i, at produktionen fortsætter. Bl.a. er præsident Hamid Karzais halvbror, Ahmed Wali Karzai, blevet beskyldt for at være nøglefigur i den ulovlige opiumshandel og desuden være på CIA’s lønningsliste som efterretningsagent. En tidligere topembedsmand i det afghanske indenrigsministerium fortalte i et interview i The New York Times den 28. oktober 2009 (12), at Ahmed Wali Karzais indflydelse på opiumshandlen skyldtes hans kontrol over nogle vigtige broer, der krydser Helmandfloden på opiumsruten mellem Helmand og Kandahar. Via sin kontrol med broerne var han i stand til at opkræve store beløb fra lastbilchauffører, der passerede broerne med vogne fyldt med opium. I juli 2011 blev Ahmed Wali Karzai dræbt i sit hjem i Kandahar, og siden drabet har der ikke været udsigt til, at anklagerne mod præsidentens halvbror vil blive prøvet ved en domstol.

Talibans narkovåben “Ja, vi sælger narko for at finansiere vores krig imod udlændingene, og vi ser intet problem i det. Det er legitimt for os at sælge det til de lande, der har besat os. Det er en måde at bekæmpe dem på.” Taliban-oprører, citeret i Nagieb Khajas bog “Historien, der ikke bliver fortalt” (Gyldendal, 2011)

Afghanistan – Kampen om demokratiet  

I 2014 trækker Danmark, USA og en række allierede lande de sidste kampsoldater ud af Afghanistan. Herefter skal afghanerne selv overtage ans...