Page 1

Filtrul Birtok Pag. 5 Băneasă pe autospecialele SMURD

Pag. 5

Treabă... ca la stat

Concediile minerilor din Valea Jiului au blocat conturile CJAS Hunedoara

1 Mai - Ziua Internaţională a Muncii: De la proteste violente la evenimente în aer liber Pag. 3

Alegeri europarlamentare 2014 CREDINȚĂ

SPORT

Ceremonie istorică la Vatican Citiți în pagina 8 CMYK

De luni până vineri, de la orele 17

Enduro Panorama Citiți în pagina 15

Pag. 7


Informaţia de Hunedoara

INTERES PUBLIC

PAGINĂ CU INFORMAȚII DE INTERES CETĂȚENESC

ANUNŢ În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată (r1), se aduce la cunoştinţă publică următorul proiect de act normativ: Proiect de hotărâre privind încadrarea terenurilor pe zone şi categorii de folosinţă, în intravilan şi extravilan. Proiectul de hotărâre, mai sus amintit, cu documentaţia de bază poate fi consultat: - pe site-ul Primăriei municipiului Hunedoara la adresa: www.primariahd.ro (secţiunea Transparenţa Decizională); - la sediul Primăriei municipiului Hunedoara, B-dul. Libertăţii nr.17 (panoul de afişaj); - la Compartimentul Audienţe, Informaţii Publice, Transparenţă Decizională (fosta clădire B.R.D.). Proiectul de hotărâre se poate obţine în copie, pe bază de cerere

depusă la Compartimentul Audienţe, Informaţii Publice, Transparenţă Decizională. În conformitate cu prevederile art. 7. alin. (4) din Lege nr. 52/2003, începând cu data afişării şi până la data de 12.05.2014 se pot trimite în scris propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de hotărâre, se vor transmite: - prin comentarii pe pagina de internet a primăriei la adresa: www.primariahd.ro - secţiunea Transparenţa Decizională; - prin scrisori transmise prin poştă la adresa Primăriei municipiului Hunedoara, B-dul. Libertăţii nr.17, Compartiment Audienţe, Informaţii Publice, Transparenţă Decizională; - depuse la Compartimentul Audienţe, Informaţii Publice, Transparenţă Decizională (fosta clădire B.R.D.); - persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris

propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice vor specifica articolul sau articolele din proiectul de hotărâre la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului; - persoana responsabilă cu primirea propunerilor, sugestiilor şi opiniilor, formulate şi transmise în scris, cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice: Toma Valerica, şef Serviciul Informaţii pentru Cetăţeni şi Relaţii Publice. Dezbaterea publică a proiectului de hotărâre se va organiza în condiţiile prevăzute de Legea nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată (r1), dacă acest lucru se solicită în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică. Materialele transmise vor purta menţiunea: „Recomandare la proiectul de hotărâre privind încadrarea terenurilor pe zone şi categorii de folosinţă, în intravilan şi extravilan”.


Pagina 3

POLITICĂ

Informaţia de Hunedoara

Alegeri europarlamentare 2014

Crin Antonescu s-a întâlnit cu alegătorii hunedoreni conduce are şanse mari la alegerile europarlamentare, scorul propus de liberalii hunedoreni, în judeţ, de 40 la sută fiind de mare folos scorului general pe ţară, care se doreşte a fi peste 20 de procente din voturi.

„Nu mi-e teamă de propaganda lui Ponta şi Voiculescu”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a efectuat luni o vizită în judeţul Hunedoara, întâlnindu-se cu simpatizanţi liberali din Haţeg, Orăştie, Hunedoara, Şoimuş, Vălişoara, Luncoiu de Jos, Brad şi Deva. Seara, liderul liberal a participat la delegaţia permanentă teritorială PNL Hunedoara, desfăşurată la Deva, la Sala Sporturilor, în prezenţa a peste 1.200 de persoane.

Ţintesc 40 la sută în judeţul Hunedoara În judeţul Hunedoara, Crin Antonescu a venit însoţit de candidaţii liberali la europarlamentare Norica Nicolai, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi şi Lucia Varga, dar şi candidatul la alegerile parţiale din Colegiul 3 - Ţara Haţegului, Călan, Ţinutul

Pădurenilor -, Sorin Ştefoni. La întâlnirea de la Deva cu Antonescu au participat primari, viceprimari şi consilieri ai PNL, şefi de organizaţii şi membri activi ai formaţiunii din toate localităţile hunedorene. Liderul PNL susţine că a avut întâlniri folositoare cu cetăţeni din localităţile pe care le-a vizitat şi asta îi dă încredere că partidul pe care îl

Siegfried Mureşan – un tânăr hunedorean pentru Parlamentul European Un tânăr hunedorean, fost consilier al preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului german, se află pe poziţie eligibilă în lista de candidaţi la alegerile europarlamentare a Partidului Mişcarea Populară (PMP). Siegfried Mureşan a fost prezent marți, la Deva, şi a prezentat viziunea sa asupra politicilor ce trebuie promovate de viitorii europarlamentari români. La întâlnirea de la Deva au mai participat Mihaela Brate, coordonatorul PMP Hunedoara şi deputatul Clement Negruţ. „În timp ce alte partide doar spun că vor să promoveze tinerii, Mişcarea Populară chiar face acest lucru, dovadă fiind faptul că mi s-a oferit o poziţie eligibilă pe lista pentru alegerile europarlamentare”, spune Siegfried Mureşan. El se află pe poziţia a doua în lista PMP, intrarea sa în Parlamentul European necesitând, conform calculelor, ca formaţiunea să obţină cel puţin 5,5 la sută din voturile românilor.

Tânărul hunedorean de 33 de ani, deja cu un CV impresionant, susţine că una din principalele sale preocupări, la Bruxelles, va fi pentru implementarea proiectelor ce generează locuri de muncă pentru tineri. „Voi propune, în primul rând, politici de creare de locuri de muncă pentru tineri. UE alocă opt miliarde de euro în următorii ani, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Din aceşti bani, sute de milioane sunt bani alocaţi României. Guvernul are o singură datorie: de a propune proiecte şi de a spune cum vom cheltui aceşti bani. Dar nu o face. Banii nu ajung la tinerii din România. Eu, din Parlamentul European, prin Comisia Europeană, voi putea pune presiune pe guvern să propună proiecte. Eu însumi voi veni cu idei în acest sens şi voi aduce în dezbatere publică aceste probleme, spunând: uite, eu aşa cred că se pot folosi fondurile europene pentru tineri. Iar dacă guvernul nu va reuşi să cheltuie aceste fonduri pentru tineri în timpul alocat, voi lupta ca aceşti bani să nu fie pierduţi, să-i putem cheltui în anii următori”, a mai declarat Siegfried Mureşan.

Preşedintele PNL nu a ratat ocazia pentru a mai explica odată care au fost raţiunile care au dus la destrămarea USL şi participarea PNL la alegeri de unul singur. „Eu n-am înţeles (din înţelegerea cu PSD în alianţa USL, n.r.) că îşi împart în jumătate ţara şi continuă ce ne-a arătat PSD-ul din 2000 până în 2004 şi ce a dus pe noi culmi domnul Băsescu şi aşa-zisul său regim reformator. Partidul Naţional Liberal a preferat să părăsească guvernarea, decât să mintă şi să-i trădeze pe români. Pentru că îmi este mai teamă de răzbunarea oamenilor înşelaţi şi îmi este mai ruşine să înşel nişte oameni care mi-au dat votul, decât îmi e teamă de propaganda lui Ponta şi Voiculescu. De pe urma propagandei poţi să pierzi voturi, poate chiar nişte alegeri, dar minţind oamenii îţi pierzi pentru totdeauna sufletul şi obrazul”, a declarat Crin Antonescu.

Referitor la modul în care PNL se prezintă în faţa alegătorilor, Crin Antonescu a ţinut să precizeze că marea problemă nu este dacă liberalii îşi trădează sau nu alegătorii, ci aceea dacă contracandidaţii social-democraţi fac acest lucru. „Noi am promovat un proiect de lege privind intabularea gratuită a proprietăţilor şi ei l-au respins. Noi îl votăm şi ei votează împotriva lui. Atunci, cine a trădat promisiunea făcută faţă de oameni, faţă de proprietari, faţă de cei care au fost jupuiţi de statul comunist şi sunt astăzi jupuiţi încă odată? Cine minte şi trădează alegătorii, atunci când modificările la codul silvic pe care ministrul liberal Lucia Varga lea făcut au fost amânate? Şi nu sunt puse nici astăzi în practică, deşi erau în programul de guvernare şi sunt extrem de importante pentru ca jaful fondul silvic să înceteze. (...) Noi neam respectat toate înţelegerile, la nivel local, la nivelul campaniei electorale, la nivelul guvernului, l-am făcut pe Victor Ponta prim-ministru. Şi când n-am putut să acceptăm nişte lucruri inacceptabile în orice democraţie şi în orice coaliţie, am plecat”, a mai spus liderul PNL.

Alternativa Socialistă a pornit în campanie La sfârşitul săptămânii trecute, Partidul Alternativa Socialistă (PAS) şi-a lansat candidaţii la alegerile europarlamentare din data de 25 mai, în trei localităţi hunedorene: Petroşani, Haţeg şi Deva.

Siegfried Mureşan are 33 de ani. A studiat la Liceul Teoretic Iancu de Hunedoara, Academia de Studii Economice din București şi Humboldt-Universität din Berlin. A făcut un stagiu în Parlamentul Germaniei, după care a devenit consilier al preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Europene al Parlamentului Germaniei. În 2011 a câştigat prin concurs postul de consilier pe afaceri economice al Partidului Popular European. În ianuarie 2014, a fost promovat în poziţia de consilier politic principal.

„Ne-am respectat toate înţelegerile”

Prima lansare a avut loc la Petroşani, vineri, 25 aprilie, urmată de cea de la Haţeg, iar sâmbătă cei de la Partidul Alternativa Socialistă şi-au prezentat candidaţii la Deva. Pe lista ce cuprinde 42 de nume se află şi un hunedorean, Adrian Dinu, aflat pe poziţia a treia. Adrian Dinu este cunoscut hunedorenilor mai ales prin activitatea pe care a desfăşurat-o mai multă vreme în mass-media din judeţ. Lista PAS pentru europarla-

mentare este deschisă de preşedintele formaţiunii, Constantin Rotaru, urmat de inginerul Lucia Stanciu, prim vicepreşedinte al partidului. La lansarea candidaţilor ce a avut loc în municipiul reşedinţă de judeţ a participat unul din prim vicepreşedinţii formaţiunii, aflat şi el pe listă, în poziţia cinci, conferenţiarul universitar Marin Badea. Ideea principală promovată de PAS la aceste alegeri este schimbarea opţiunilor electorale ale românilor înspre programul socialist şi promovarea în Parlamentul European a „adevăratelor elemente de sprijin pentru România”. Deşi pornesc la drum cu resurse materiale mai modeste, socialiştii susţin că electoratul va înţelege corect mesajul lor.

Pagină realizată de Mihaela Petroșan


Informaţia de Hunedoara

NOTE Zilele acestea

Peste 500 de polițiști asugură ordinea publică În perioada mini-vacanţei de 1 Mai, peste 500 de poliţişti hunedoreni sunt la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. Poliţiştii sunt prezenţi pe principalele artere rutiere, în zonele de agrement ori în localităţile în care au loc petreceri în aer liber, pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute. Astfel, pe lângă dispozitivul curent, peste 500 de poliţişti, în special din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigarea fraudelor şi investigaţii criminale acţionează în această perioadă pentru prevenirea producerii oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor. Totodată, lucrătorii din cadrul Poliţiei Transporturi îşi intensifică în această perioadă activităţile de patrulare a trenurilor de călători, în staţii şi triaje şi au în mod deosebit în atenţie verificarea asigurării pazei bunurilor şi a valorilor monetare. Poliţiştii rutieri, folosind 11 autospeciale dotate cu echipamente de măsurare a vitezei, acţionează pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi pe autostrada A1, în scopul prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, a fluidizării circulaţiei şi a combaterii vitezei excesive.

Poliția vă recomandă: • Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă. • Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia poștală. • La plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să dezvăluie acest lucru. • Asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante.

NOTE

ACTUALITATE

Pagina 4

BEC a prezentat macheta buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru Parlamentul European Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a prezentat, într-o conferinţă de presă, macheta buletinului de vot ce va fi folosit la alegerile europarlamentare din 25 mai, pe buletin fiind înscrise partidele în ordinea tragerii la sorţi, urmate de candidaţii independenţi, în ordinea depunerii candidaturilor. Listele de candidaţi depuse de fiecare partid sau alianţă sunt înscrise în buletinele de vot în chenare care au în colţul din dreapta sus sigla formaţiunii politice sau a alianţei electorale. După deschiderea buletinului de vot, pe prima pagină figurează, în ordine, listele de candidaţi propuse de PDL, PMP, UDMR, Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC. Patru formaţiuni sunt înscrise şi pe următoarea pagină a buletinului de vot: PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale. Pe pagina a treia figurează candidaţii propuşi de Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român. Pagina următoare cuprinde trei formaţiuni politice: Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD. Următoarea pagină inscripţionată a buletinului de vot cuprinde numele candidaţilor independenţi, în această ordine: Georgiana Corina Ungureanu, Constantin Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu. "Astăzi, 29 aprilie 2014, în conformitate cu prevederile art. 42, alin. 3 din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European,

republicată, a fost prezentată macheta buletinului de vot ce va fi folosit la alegerile pentru membrii din România pentru PE, care vor avea loc în data de 25 mai. Macheta a fost prezentată atât membrilor BEC, cât şi delegaţilor împuterniciţi ai partidelor politice şi candidaţilor independenţi", a precizat, în conferinţa de presă, Marian Muhuleţ. Muhuleţ le-a prezentat jurnaliştilor macheta buletinului de vot, arătând că partidele care au candidaţi pentru PE sunt înscrise pe acest buletin de vot în ordinea tragerii la sorţi. Potrivit deciziei BEC, buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 25 mai va avea opt pagini A4. Muhuleţ a precizat că următoarea şedinţă a BEC va loc luni în 5 mai. Biroul Electoral Central a stabilit în 17 aprilie ordinea partidelor pe

Cifrele sunt prezentate într-o informare privind stadiul pregătirii alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, discutată, miercuri, în Guvern. "Guvernul a primit informarea săptămânală asupra stadiului pregătirii alegerilor pentru Parla-

CURTEA DE APEL ALBA IULIA prin TRIBUNALUL HUNEDOARA

organizează concurs în data de 19.05.2014, ora 9, la sediul Tribunalului Hunedoara:

Autorităţile vor tipări 20.434.307 buletine de vot Autorităţile vor tipări 20.434.307 buletine de vot şi vor imprima 17.849.496 timbre autocolante cu menţiunea Votat, pentru alegerile europarlamentare din acest an, se arată într-un comunicat al Guvernului.

buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. Astfel, PDL ocupă prima poziţie pe buletinele de vot, pe poziţia a doua este PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC şi PNL, potrivit tragerii la sorţi făcute de către preşedintele BEC, Florentin Sorin Drăguţ, pentru stabilirea ordinii formaţiunilor. Tragerea la sorţi a fost în două etape, în prima fiind incluse partidele care au deja reprezentanţi în Parlamentul European. Astfel, prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare va fi ocupată de PDL, a doua poziţie de PMP,

iar a treia de către UDMR. Alianţa electorală PSD-UNPRPC ocupă poziţia a patra pe buletinele de vot, PNL poziţia a cincea, iar PRM a şasea. A doua etapă a s-a referit la partidele politice care au candidaţi la alegerile europarlamentare, dar nu au membri în acest moment în Parlamentul European. Astfel, poziţia şapte pe buletinele de vot va fi ocupată de Alianţa Naţională a Agricultorilor, poziţia a opta de Partidul Dreptăţii Sociale, iar poziţia a noua de Partidul Noua Republică. Partidul Verde ocupă poziţia a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forţa Civică poziţia a unsprezecea. Următoarele poziţii sunt ocupate de Partidul Ecologist Român - poziţia 12, Partidul Alternativa Socialistă - 13, PNŢCD - 14 şi Partidul Poporului Dan Diaconescu - 15. După extragerile făcute de preşedintele BEC, acesta a precizat că următoarele locuri de pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidaţii independenţi care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, în ordinea depunerii acestor candidaturi. Poziţia 16 de pe buletinele de vot este ocupată de Georgiana Corina Ungureanu, urmată de Constantin Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăianu.

mentul European. În săptămâna care a trecut, cel mai important eveniment a fost începerea campaniei electorale, în ziua de 25 aprilie 2014. A fost stabilit necesarul de 93.610 bucăţi ştampile cu menţiunea Votat. Vor fi tipărite 20.434.307 buletine de vot şi vor fi imprimate 17.849.496 timbre autocolante cu menţiunea Votat ", se arată în comunicat. În urmă cu o săptămână, Guvernul a transmis că Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit că în listele electorale permanente, întocmite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, sunt înscrişi 18.303.915 cetăţeni cu drept de vot.

pentru ocuparea unui post vacant de grefier arhivar pe perioadă determinată la Judecătoria Deva pentru ocuparea unui post vacant de grefier arhivar pe perioadă nedeterminată la Judecătoria Haţeg Cererile împreună cu actele necesare înscrierii la concurs se depun, până la data de 9 mai 2014 , ora 13, la sediul Tribunalului Hunedoara, camera 214, etaj II. Informaţii suplimentare cu privire la condiţiile de participare, tematică şi bibliografie sunt disponibile pe pagina de internet a instanţei sau la sediul Tribunalului Hunedoara.


Pagina 5

ACTUALITATE

Informaţia de Hunedoara

Concediile minerilor din Valea Jiului au blocat conturile CJAS Hunedoara Deoarece Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara nu a plătit concediile medicale luate de minerii din Valea Jiului, conturile instituţiei au fost blocate de o firmă de executare silită. În ciuda blocajului, instituţia nu este pusă, astfel, în situaţia de a nu putea funcţiona normal, potrivit declaraţiilor oficiale. Conform datelor publice, este vorba de o poprire de 167.500 lei, reprezentând cheltuieli şi onorarii de executare silită. Poprirea vine deoarece CJAS nu ar fi achitat toţi banii necesari pentru concediile medicale ale minerilor din Valea Jiului, pe o perioadă de trei ani. „În momentul de faţă nu există niciun fel de situaţie critică la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru că solicitarea executorului judecătoresc de plată a cheltuielilor de executare silită reprezintă o sumă destul de mică în comparaţie cu cheltuielile instituției. Este vorba de o sumă de 167.000 de lei. Nu există pericolul ca furnizorii de medicamente, dispozitive şi servicii medicale să nu primească banii pentru serviciile prestate.”,

a declarat medicul Viorica Codoreanu, preşedintele-director general al CJAS Hunedoara. La această situaţie s-a ajuns după ce Compania Națională a Huilei (CNH) Petroșani a depus deodată, la sfârşitul lui 2008, toate documentele de calcul pentru minerii care au fost în concedii de boală în perioada 2006-2008. Era vorba de zeci de mii de concedii medicale pe care CJAS Hunedoara ar fi trebuit să le verifice în câteva zile. Pentru că CJAS Hunedoara a constatat că unele acte au fost întocmite

greşit, s-a decis să nu facă plăţile pentru concediile medicale. Între timp, CNH a câştigat opt procese cu CJAS Hunedoara, iar totalul ce trebuie achitat pentru concediile medicale este de aproximativ 53 de milioane de lei. O parte din bani au fost plătiţi, dar a rămas o diferenţă de plată de peste 40 de milioane de lei. Fiind vorba de o sumă extrem de mare, CJAS Hunedoara a solicitat compensarea cu datoriile pe care le are CNH Petroşani către bugetul de asigurări de sănătate. „CNH nu şi-a achitat nicio-

dată contribuţia de asigurări sociale de sănătate sau contribuţia pentru indemnizaţii de concedii medicale. Datoriile faţă de bugetul consolidat al statului reprezintă 4,7 miliarde de lei, iar cele faţă de fondul naţional de asigurări de sănătate ajung la 630 de milioane de lei. Raportul între datoria noastră şi a lor este de 1 la 15, adică CNH are să ne plătească de 15 ori mai mulţi bani decât ar trebui să le dăm noi lor”, a mai declarat Viorica Codoreanu. Mihaela Petroșan

Filtrul Birtok Băneasă Sprijin CJ pe autospecialele pentru promovarea SMURD Peşterii Bolii Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, Asociaţia Salvital şi Asociaţia Corneliugroup au făcut un parteneriat în vederea dotării autospecialelor SMURD cu filtre Supraaspirante Inversate SDTA (Sistem Dinamic de Transfer al Aerului). În fapt, prin adresa înregistrată la CJ Hunedoara sub nr. 4148 din 15 aprilie 2014, Asociaţia Corneliugroup, al cărei președinte este inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, doreşte să realizeze parteneriatul cu instituția județeană prin care să doteze autospecialele SMURD achiziţionate prin Asociaţia Salvital Hunedoara cu filtre Supraaspirante Inversate SDTA, filtre premiate şi recunoscute la Saloanele Internaţionale de Inventică. Acest obiectiv va fi realizat cu titlu gratuit şi nu implică nicio cheltuială financiară din partea Consiliului Judeţean Hunedoara sau a Asociaţiei Salvital. Mihaela Petroșan

În ultima şedinţă, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a aprobat asocierea între judeţ şi Asociaţia de Ecologie și Intervenții în caz de Inundații Petro Aqua din Petroşani. Principalele obiective ale asocierii sunt legate de sprijinul judeţean pentru punerea în valoare şi promovarea obiectivelor turistice Peştera Bolii şi Cetatea Băniţa. Potrivit acordului, Judeţul Hunedoara prin CJ are obligaţia de a sprijini dezvoltarea și promovarea din punct de vedere

turistic și cultural a sitului Peștera Bolii și a cetății dacice Bănița, iar Asociaţia de Ecologie și Intervenții în caz de Inundații Petro Aqua se obligă să amenajeze o parcare pentru mijloace auto în zona Peștera Bolii, să repare și să securizeze instalația electrică, să organizeze manifestări culturale și să promoveze situl prin realizarea unor panouri informative privind zona cetăților dacice din care fac parte atât Peștera Bolii cât și Cetatea Dacică Bănița. Mihaela Petroșan

NOTE

Jandarmi la datorie Ca de obicei, pentru că e o nouă perioadă a sărbătorilor, jandarmii hunedoreni sunt prezenţi peste tot unde este nevoie să se asigure ordinea şi liniştea publică, de la manifestări dedicate, la întruniri cu caracter electoral. Conform datelor oficiale, peste 170 de jandarmi asigură un climat de linişte şi siguranţă cetăţenilor, în perioada 1 - 4 mai, atât în staţiunile şi pe traseele montane, cât şi la manifestaţiile cultural-artistice, religioase, sportive, precum şi la adunările publice cu caracter electoral ce se vor desfăşura în spaţiul public în judeţul Hunedoara. Jandarmii montani sunt prezenţi în staţiunile montane Straja şi Parâng, pe traseele turistice din munţii Retezat, Vâlcan, Şureanu şi Parâng, precum şi în staţiunea Geoagiu Băi, unde sunt aşteptaţi să sosească numeroşi turişti. Ei îi sfătuiesc pe turiştii, care aleg să petreacă minivacanţa din aceste zile la munte, să nu se aventureze pe traseele turistice fără echipament adecvat şi să se informeze temeinic asupra traseului pe care doresc să îl parcurgă. De asemenea, să adopte un comportament decent, să nu săvârşească fapte de natură să tulbure ordinea publică şi să nu recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor. De asemenea, în această perioadă, jandarmii asigură ordinea la manifestările sportive şi cultural-artistice, dintre cele mai importante manifestări publice fiind: manifestaţii cultural-artistice prilejuite de Zilele Municipiului Deva, Festivalul Tineretului din municipiul Hunedoara, Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara; deschiderea sezonului estival în staţiunea balenoclimaterică Geoagiu-Băi; târgul tradiţional de animale şi mărfuri din comuna Pui; competiţia Enduro Panorama în Ţinutul Pădurenilor; meciul de fotbal din Liga a III-a dintre echipele FC Hunedoara şi Pandurii II Tg-Jiu. Aurel Ghinea

NOTE


Informaţia de Hunedoara

ACTUALITATE

Pagina 6

Ziua Naţională a Inimii - 4 mai 2014 Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor - 5 mai 2014 Începând cu 1997, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este celebrată la fiecare 4 mai - în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din primăvara lui 1996. Iniţiativa globală Move for Health - Sănătate prin mişcare a fost lansată de OMS în 2003 şi s-a concretizat prin celebrarea la fiecare 10 mai a unei Move for Health Day (MHD). Desfăşurată sub sloganul „Să dăruim inimii mişcarea vieţii: la muncă, acasă, în timpul liber şi circulând între acestea”, ZNI 2014 are ca scop încurajarea activităţii fizice cotidiene drept cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi longevitatea verde. Obiectivele ţintesc conştientizarea publică în privinţa beneficiilor PA în prevenirea obezităţii, bolilor cardiovasculare, cancerelor şi diabetului şi atingerea unor doze (intensitate x durată) de PA care să atragă beneficii în aspecte ale stilului de viaţă asociate în mentalul colectiv cu

„viaţa sportivă” (renunţarea la fumat, alimentaţia sănătoasă, gestionarea mai bună a stresului şi diminuarea violenţei şi a izolării sociale). Studii mai noi sugerează rolul activităţii fizice în reducerea efectelor stresului psihosocial asupra cordului, frânarea instalării şi progresiei aterosclerozei; unele date sugerează chiar un potenţial de regresie a aterosclerozei. Recomandările privind nivelul activităţii fizice cu intensitate moderată în timpul liber, s-au cristalizat actualmente după cum urmează: � Adulţi sănătoşi cu munca dominant sedentară: 30 la 60 min. în cele mai multe zile ale săptămânii, preferabil zilnic. � Copii/tineri sănătoşi: 60 min. în cele mai multe zile ale săptămânii, preferabil zilnic. � Adulţii angrenaţi în muncă foarte solicitantă fizic sunt deja la risc şi trebuie să-şi asigure monitorizare specială a sănătăţii cardiovasculare; pentru aceştia, timpul liber trebuie consacrat unor activităţi de re-

Percheziții domiciliare la Șoimuș

În 29 aprilie, poliţiştii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Hunedoara, în colaborare cu cei ai Serviciului Județean de Poliție Transporturi Alba, IJJ Hunedoara și Secția de Poliție Rurală Șoimuș, în baza unor mandate de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Deva, au efectuat opt percheziții la domiciliile unor suspecți de furturi de cabluri de la instalația de dirijare și semnalizare feroviară și instalația TTR. În urma activităţilor întreprinse, poliţiştii au identificat mai multe scule și unelte care puteau fi folosite la comiterea sustrage-

rilor, precum și înveliș metalic provenit de la cabluri specifice instalațiilor de telecomunicații CFR. Din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că cinci suspecţi cu vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani, din Deva, Şoimuş şi Veţel, ar fi sustras în data de 27 martie 2014, aproximativ 400 de metri de cablu pentru telecomunicații TTR din zona haltei mișcare Blandiana, judeţul Alba. Cei în cauză sunt cercetați în stare de libertate pentru comiterea infracțiunii de furt calificat și sunt efectuate cercetări pentru stabilirea întregii activități infracționale.

laxare cu consum energetic minim. Experţii estimează că în Europa există o tendinţă de descreştere a nivelului activităţii fizice din cauza prăbuşirii la nivele minimale a efortului fizic în muncă, ce nu este compensată de mişcarea în timpul liber. Îngrijorătoare este situaţia copiilor şi adolescenţilor, în special a fetelor, pentru care supraponderalitatea a ajuns din excepţie aproape o regulă. În euro-context, România se plasează în ierarhia inactivităţii fizice la populaţia peste 15 ani pe o poziţie mijlocie cu o prevalenţă, totuşi îngrijorătoare, de circa 40%. Mişcarea pentru sănătate face în ţara noastră obiectul unui Program Naţional instituit prin HGR nr. 283 din 13 martie 2003, din păcate puţin cunoscut şi pus în aplicare. Potrivit acestuia, „toate bazele sportive din reţeaua MTS sunt puse la dispoziţia populaţiei gratuit, de 3 ori pe săptămână, timp de minimum 2 ore, pentru activităţi recreativsportive în afara orarului stabilit pentru acţiuni de performanţă sau competiţii, după un

program stabilit de direcţiile judeţene pentru tineret şi sport”. Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara va desfăşura campaniile Ziua Naţională a Inimii (ZNI) şi Salvează Vieți: Igiena Mâinilor şi va organiza: - un Simpozion în data de 5 mai 2014, ora 13, la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, sala de festivităţi, care va avea ca teme: „Să dăruim inimii mişcarea vieţii: la muncă, acasă, în timpul liber şi circulând între acestea! şi „Este nevoie de doar 5 Momente pentru a schimba lumea!”. - „Caravana Cicliştilor” în data de 10 mai 2014, ora 10, pe traseul Deva-BăiţaDeva (plecare Piaţa Primăriei Deva). Evenimentul este organizat de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara; Asociaţia Sportivă CLAS; Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret și Asociaţia Clubul Sportiv Parângul.


Pagina 7

SPECIAL

Informaţia de Hunedoara

1 Mai - Ziua Internaţională a Muncii: De la proteste violente la evenimente în aer liber Ziua de 1 Mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente produse la Chicago în 1886 şi s-a transformat ulterior în Ziua Internaţională a Muncii, reducerea normei orare zilnice de lucru aflându-se la originea semnificaţiei acestei sărbători. Labour Day (Ziua Muncii) este cunoscută şi sub denumirea de May Day (Ziua Mai). Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 Mai, ca Ziua internaţională a muncitorilor. În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor, a iniţiat introducerea unei rezoluţii

care stipula ca "8 ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886", sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia. La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia au rezultat mai multe victime. În anul 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii, sa stabilit ca în ziua de 1 mai 1890 să aibă loc manifestaţii şi greve, pentru reducerea zilei de muncă de 8 ore. Iar în anul 1889, socialdemocraţii afiliaţi la Internaţionala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor. La 1 mai

1890, au avut loc demonstraţii în SUA, în majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba. La scurt timp, Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day ("Ziua Muncii"), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală. În alte ţări însă, Ziua Muncii este marcată la nivel internaţional pe 1 mai, după ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Astfel, în majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. De asemenea, naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. Ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare a comunităţii naţionale germane, promiţându-se construirea unui socialism naţional, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar, în timpul comunis-

mului, această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber. Anul acesta, Guvernul a decis ca ziua de 2 mai să fie declarată liberă pentru salariaţii din sectorul public, pentru ca ziua de 1 mai să fie legată de weekendul 3-4 mai. Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

Săptămâna în alte vremuri 2 mai: 1808 — A început Războiul Peninsular, după o revoltă a madrilenilor împotriva ocupației franceze. 1945 — Bătălia Berlinului a luat sfârșit, după ce generalul german Helmuth Weidling s-a predat generalului sovietic Gheorghi Jukov. 1989 — Ungaria a decis deschiderea graniței cu Austria, moment ce a marcat începutul sfârșitului regimului comunist din Ungaria. Nașteri: Novalis (1772) – Heinrich Magnus (1802) – David Beckham (1975) Decese: Leonardo da Vinci (1519) – Giacomo Meyerbeer (1864) – Martin Bormann (1945) 3 mai: 1494 — Cristofor Columb a văzut pentru prima oară insula Jamaica. 1791 — Sejmul polonez a adoptat Constituția poloneză din 3 mai, una dintre primele constituții moderne din lume. 1942 — Marina japoneză a declanșat invazia insulei Tulagi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nașteri: Niccolò Machiavelli

(1469) – George Paget Thomson (1892) – Golda Meir (1898) Decese: Papa Benedict al XIV-lea (1758) – Adolphe Adam (1856) – Dalida (1987) 4 mai: Sâmbăta Mare (Creștinism, 2013) 1886 — În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut a aruncat o grenadă într-un grup de polițiști, transformând demonstrația pașnică în ceea ce a rămas cunoscut drept masacrul de la Haymarket, soldat cu moartea a șapte polițiști și a numeroși demonstranți și trecători. 1942 — Pe teatrul din Pacific din al Doilea Război Mondial, a început bătălia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie între portavioane. 1979 — Margaret Thatcher a devenit prima femeie ce a ocupat funcția de Prim Ministru al Regatului Unit. Nașteri: François Gérard (1469) – Audrey Hepburn (1929) – Anghel Iordănescu (1950) Decese: David Livingstone (1873) – George Enescu (1955) – Iosip Broz Tito (1980)

5 mai: Cinco de Mayo 553 — A început al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic. 1789 — La Versailles, s-a întrunit Adunarea Stărilor Generale pentru a discuta criza financiară din Franța, adunare ce avea să declanșeze o serie de evenimente ce au condus la declanșarea Revoluției Franceze. 1949 — Zece țări din Europa au semnat tratatul de la Londra, prin care s-a constituit Consiliul Europei. Nașteri: Karl Marx (1818) – Henryk Sienkiewicz (1846) – Arthur Schwalow (1921) Decese: Galerius (311) – Napoleon Bonaparte (1821) – Peter Gustav Dirichlet (1859) 6 mai: 1863 — În Războiul Civil American, bătălia de la Chancellorsville s-a încheiat cu victoria confederaților sub comanda generalilor Robert E. Lee și Stonewall Jackson. 1937 — Zeppelinul german LZ 129 Hindenburg a fost distrus de flăcări la aterizare în New Jersey.

1994 — A avut loc deschiderea oficială a Tunelului Canalului Mânecii, un tunel subteran de 50 km care leagă Regatul Unit de Franța pe sub strâmtoarea Dover. Nașteri: Sigmund Freud (1856) – Orson Welles (1915) – Tony Blair (1953) Decese: Alexander von Humboldt (1859) – Maurice Maeterlinck (1949) – Marlene Dietrich (1992) 7 mai: 1718 — Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville și Compania Mississippi au înființat orașul New Orleans, denumindu-l după ducele Philippe al II-lea de Orléans. 1824 — Ultima simfonie completă a lui Ludwig van Beethoven, Simfonia a noua în Re minor, ce include părți din poemul lui Friedrich Schiller „Odă bucuriei”, a fost interpretată în premieră la Kärntnertortheater din Viena. 1895 — Alexandr Popov a prezentat primul radioreceptor în fața Societății Ruse de Fizică și Chimie. Nașteri: Johannes Brahms (1833) – Władysław Reymont (1867) – Gary

Cooper (1901) Decese: Socrate (399 î.Hr.) – Otto I, Împărat Roman (973) – Octavian Goga (1938) 8 mai: 1794 — Etichetat drept trădător, chimistul și economistul francez Antoine Lavoisier, fost corector, a fost arestat, judecat, condamnat și executat în aceeași zi. 1886 — La Atlanta, Statele Unite, farmacistul american John Pemberton a comercializat pentru prima oară Coca Cola sub titulatura de medicament. 1945 — La ora 23:01, majoritatea forțelor germane au încetat operațiunile, în conformitate cu Actul capitulării Germaniei, semnat de generalul Alfred Jodl în numele președintelui Karl Dönitz, aducând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Nașteri: Harry S. Truman (1884) – Fernandel (1903) – Franco Baresi (1960) Decese: John Stuart Mill (1873) – Gustave Flaubert (1880) – Paul Gauguin (1903)


Informaţia de Hunedoara

CREDINȚĂ

Pagina 8

Ceremonie istorică la Vatican

Papa Francisc i-a sanctificat pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea: „Au fost doi oameni curajoşi” Papa Francisc i-a sanctificat, duminică, în piaţa Sf. Petru din Vatican pe foştii papi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, în faţa unei mulţimi de aproximativ un milion de credincioşi catolici veniţi din lumea întreagă. Ceremonia de sanctificare a început duminică dimineaţă şi s-a încheiat câteva ore mai târziu, cu baia de mulţime a papei Francisc. Mulţimea a aplaudat îndelung după ce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula în limba latină pentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papă în perioada 1978 - 2005, şi a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papă în perioada 1958 - 1963, iniţiator al Conciliului Vatican II. Anterior, cardinalul Angelo Amato, prefect al cauzei sfinţilor, a adresat trei cereri succesive papei Francisc, pentru a marca solemnitatea demersului: "Sfinte părinte, Sfântă Biserică, încrezătoare în pro-

misiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul adevărului, care în toate epocile l-a ferit de greşeală pe conducătorul suprem, îl rog cu tărie pe Sfiinţia Voastră să îi înscrie pe aceşti fii aleşi în catalogul sfinţilor". Papa Francisc a răspuns atunci prin lunga formulă consacrată în latină, limba oficială a Bisericii Catolice: "În onoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credinţei catolice şi întărirea vieţii creştine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, după o îndelungată chibzuinţă, după ce am invocat de mai multe ori ajutorul lui Dumnezeu şi după ce i-am ascultat pe mulţi dintre fraţii noştri din episcopat, îi declarăm sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, şi îi vom înscrie în catalogul sfinţilor şi stabilim că ei vor fi onoraţi în întreaga Biserică în rândul sfinţilor", a declarat, solemn, papa argentinian. Mulţimea i-a aclamat pe cei doi sfinţi - ale căror portrete uriaşe erau desfăşurate pe faţada bazilicii - în timp ce clopotele au sunat în bisericile din Cetatea Eternă.

Înainte de începerea ceremoniei, papa Francisc a mers să îl salute, cu căldură, pe fostul papă Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând, printre cardinalii prezenţi la ceremonie.

Ca o premieră absolută în istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, această dublă canonizare a avut loc în prezenţa a doi papi - Francisc şi predecesorul său, Benedict al XVIlea. Cu o jumătate de oră înainte de debutul ceremoniei, fostul papă german, sprijinindu-se într-un baston, îmbrăcat în alb şi purtând o mitră, ia salutat pe cardinalii şi episcopii prezenţi, ridicând ambele braţe , în semn de mulţumire şi comuniune.

Papa emerit s-a aşezat apoi în primul rând, în stânga altarului. El a celebrat slujba, dar nu s-a aflat lângă altar alături de papa Francisc, pentru a nu stârni confuzie şi pentru a nu lăsa impresia că Biserica Catolică are doi papi. Benedict al XVI-lea nu mai este papă şi nu exercită niciun rol oficial. Papa Francisc a spus că cei doi noi sfinţi catolici Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost "doi oameni curajoşi", care "au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiţi de acestea", informează AFP. Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea au fost "doi oameni curajoşi" care "îl vedeau pe Iisus în orice persoană suferindă", a continuat Jorge Bergoglio în scurta lui predică, rostită după ce a ascultat Evanghelia psalmodiată în latină şi apoi în greacă, la Vatican. Papa Francisc a adus un omagiu celor doi noi sfinţi catolici pentru apropierea lor de condiţia umană: "Preoţi, episcopi, papi ai secolui al XX-lea, ei au cunoscut tragedii, dar nu au fost zdrobiţi de acestea. În ei, Dumnezeu era mai puternic. Mai puternică era în ei şi mila lui Dumnezeu". "În aceşti doi oameni, contemplativi ai rănilor lui Hristos şi martori ai milei Sale, se afla o speranţă vie, o bucurie nerostită şi glorioasă", a declarat actualul suveran pontif în timpul mesei celebrate imediat după ceremonia de sanctificare din piaţa Sf. Petru din Vatican. Totodată, papa Francisc a insistat pe faptul că "Ioan Paul al II-lea a fost un papă al familiei". "El însuşi a spus într-o zi că i-ar plăcea ca lumea să îşi amintească de el ca de un papă al familiei", a spus papa Francisc. "Îmi place să subliniez acest lucru în condiţiile în care noi mergem pe un drum sinodal despre familie şi cu familii" (două reuniuni ale episcopilor catolici sunt convocate în 2014 şi 2015 pe acest subiect, n.r.), a adăugat papa Francisc, care acordă

apărării familiei tradiţionale o mare importanţă. Evocând "prima comunitate a credincioşilor din Ierusalim" în care "trăia spiritul Evangheliei, adică iubirea, mila, în simplitate şi fraternitate", actualul papă a spus că Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea au contribuit "la restaurarea şi actualizarea Bisericii, potrivit fizionomiei sale de origine", prin Conciliul Vatican II, desfăşurat între 1962 şi 1965, pe care papa italian l-a iniţiat. "În convocarea Conciliului, Ioan al XXIII-lea a arătat o delicată blândeţe a Spiritului Sfânt, s-a lăsat condus de acesta şi a fost pentru Biserică un păstor, un ghid. Acesta a

fost marele serviciu pe care el l-a făcut Bisericii Catolice", a rezumat papa Francisc. Papa Francisc a încheiat ceremonia de sanctificare a predecesorilor săi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea printr-o veritabilă baie de mulţime, plimbându-se cu papamobilul şi salutând sutele de mii de credincioşi prezenţi duminică în piaţa Sf. Petru din Vatican. Suveranul pontif a străbătut într-un papamobil decapotabil piaţa Sf. Petru şi Via della Conciliazione, aclamat de miile de credincioşi catolici, tineri şi vârstnici, care i-au aruncat câteva steaguri şi tricouri. Cu excepţia a două opriri pentru a săruta doi bebeluşi, papa Francisc nu s-a oprit pentru a-i îmbrăţişa pe oameni, mulţumindu-se să îi binecuvânteze sau să îi salute de la distanţă. Potrivit Vaticanului, în jur de un milion de oameni au ţinut să asiste la ceremonia din Piaţa Sfântul Petru. Alături de ei, au participat 98 de delegaţii oficiale, 24 de şefi de stat şi de guvern, dar şi preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy. Printre capetele încoronate prezente la slujbă s-au numărat regele Juan Carlos şi regina Sofia ai Spaniei, marii duci de Luxemburg şi principii de Liechtenstein. Slujba a fost transmisă în direct, inclusiv online, biserica catolica având peste un miliard două sute de milioane de credincioşi in toata lumea..


Pagina 9

CULTURĂ

Informaţia de Hunedoara

Pentru viaţa spirituală a omului cultura este oglinda măritoare. (Constantin Noica) Colțul de geniu

Salvador Dalí

Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai 1904, Figueras, Spania - d. 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-mediei pentru a-și spori averea și gloria. Încă de copil, manifestă un viu interes pentru pictură, primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, croitoreasă de lux. Familia locuiește la Figueras, într-o vară, părinții îl trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, Pichot îi sugerează să-și continue studiile în Madrid. În 1918, va avea prima expoziție a operelor sale în teatrul local din Figueras. În 1921 intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, dar decepționat de sistemul de predare - incită studenții la manifestări de protest și este exclus din școală. Începe să poarte favoriți, pantaloni scurți, pardesiu lung, pălărie de pâslă și să fumeze pipă. Este interesat de futuriștii italieni, apoi de "Școala de Metafizică" a lui Giorgio De Chirico, care îi va influența considerabil evoluția artistică, mai cu seamă că lecturile pasionate din Freud treziseră vocația pentru manifestările inconștientului în artă. În anul 1926 se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianța intelectuală a capitalei Franței, în acel timp în plină efeverscență suprarealistă, și face cunoștință cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard. În acest cerc suprarealist se împrietenește mai ales cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o broșură intitulată "Dalí sau antiobscurantismul" (1931). În 1929 întâlnește pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieții lui. Reușește să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. Grație Galei, Dalí va cunoaște în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârșire străină, salvându-l de nebunie, după cum a mărturisit ulterior artistul (dar unii biografi se îndoiesc de această afirmație). Între 1939 și 1948 trăiește la New York, unde expozițiile sale obțin un succes triumfal. Artistul se complace într-o mândrie provocatoare și creează teme în care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei și putrefacției. Se plimbă pe străzile New York-lui cu un clopoțel, pe care îl folosește pentru a atrage atenția asupra sa - gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia și smerenia. Când acordă interviuri, vorbește despre sine la persoana a treia, folosind formularea "divinul Dalí" sau pur și simplu "divinul". Explică în mod savant cum mănâncă în fiecare dimineață jambon cu dulceață de trandafiri, cum înoată în fiecare zi douăzeci de minute, face o siestă de șapte minute, dar mărtrurisește că frica de moarte nu îl părăsește niciodată. Susține că această spaimă este, împreună cu libido-ul, motorul creației lui. Până în ultima perioadă a vieții lui, Dalí a continuat să alimenteze până la extrem faima sa de artist excentric, original până la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului său personagiu, orgolios și imprevizibil. În 1975 primește un titlu nobiliar, devine "marchiz de Pubol", deoarece în acel timp locuia în castelul Pubol, pe care i-l oferise Galei. Gala moare în 1982, în 1983 Dalí pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. După un accident în care suferă arsuri grave, se retrage din viața publică. Părăsește castelul și se adăpostește în turnul "Galatea" din al său "Teatro-Museo", unde va muri în ziua de 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea în care s-a născut.

Premii luate de micii pianiști de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva În perioada 25 - 26 aprilie 2014, a avut loc la Lugoj, județul Timiş, Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia” pentru elevi ai claselor 0-IV din şcolile şi liceele vocaţionale. Concursul, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a bucurat de o largă participare, în competiţie intrând 60 de elevi din România, Franţa şi Republica Serbia. Juriul a fost alcătuit din personalităţi ale pedagogiei şi artei interpretative româneşti şi internaţionale. Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva a participat cu un număr de patru elevi care au obţinut următoarele rezultate: Flavius-Sebastian Bălan – clasa I, 100 p. profesor Doina Ona, Premiul I Elevul a participat şi la Gala laureaţilor, unde a obţinut Premiul Special din partea postului Radio Timişoara. Iasmina Al Hamdioui – clasa a IIIa, profesor Cristina Popa-Morait, Premiul al III-lea Răzvan Ruszuly – clasa a IV-a, profesor Cristina Popa-Morait , Premiul al IIlea Mădălina Sorescu - clasa a IV-a, profesor Andreea Patricia Lupu, Premiul al III-lea

La muzeul din Deva

Din pământ în vitrină Miercuri, începând cu ora 12, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a avut loc vernisajul expoziţiei temporare „Din pământ în vitrină”.

În perioada 01.04.2014 - 30.09.2014 Muzeul Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09.00 - 20.00. * Ultima intrare se face cu 40 minute înainte de ora închiderii. Definiții esențiale

Expoziţia are ca obiectiv principal valorificarea unora dintre artefactele descoperite în timpul săpăturilor arheologice, sistematice sau preventive. Potrivit reprezentanților muzeului devean, practic s-a dorit să se prezinte publicului o parte din rezultatele activităţii secţiilor de Arheologie şi Restaurare din cadrul instituţiei, deoarece specialiştilor în domeniu li se adresează frecvent întrebări de genul „Ce se întâmplă cu piesele din săpăturile arheologice?” sau „Ce înseamnă activitatea dintrun muzeu?”. Astfel, expoziţia „Din pământ în vitrină” își propune să prezinte diferitele etape de restaurare ale unor artefacte provenind din diferite epoci şi realizate din diverse materiale, descoperite prin cercetare arheologică şi restaurate în laboratoarele de specialitate ale MCDR. Ea reunește imagini, planuri, reconstituiri şi texte explicative care vor însoţi obiecte din ceramică, fier, bronz, argint, os sau piatră. Expoziția va fi deschisă până în 26 octombrie 2014.

Aurel Ghinea

„Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”. (Dalí)


Informaţia de Hunedoara

ECONOMIE

Pagina 10

Scenariu pesimist pentru România: Trei ani de recesiune şi şomaj de peste 9 la sută România ar putea înregistra trei ani de recesiune, cu o creştere a şomajului la peste 9% şi scăderi ale preţurilor locuinţelor chiar şi peste12% pe an, potrivit unui scenariu pesimist care vizează ţările UE pregătit de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar. Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflectă riscurile considerate în prezent ca reprezentând cele mai pertinente ameninţări la adresa stabilităţii sectorului bancar. Acestea sunt creşterea costurilor împrumuturilor prin emisiuni de obligaţiuni amplificată de o schimbare semnificativă a evaluării riscului de către investitori (mai ales către pieţele emergente), deteriorarea în continuare a calităţii creditelor în ţările cu cerere redusă, stagnarea reformelor care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum şi lipsa măsurilor de restructurare şi reabilitare a situaţiei financiare a băncilor, necesară pentru ca acestea să-şi menţină accesul la finanţare din piaţă la costuri rezonabile, se arată în documente publicate marţi de ABE. Parametrii testelor de stres includ în acest scenariu creşteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpărarea de obligaţiuni, dar şi scăderi puternice pe piaţa imobiliară şi pe burse, precum şi intrarea în recesiune a tuturor ţărilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat această situaţie în criza financiară globală declanşată în 2008. Testele de stres vor viza 124 de bănci de importanţă sistemică în UE şi sunt efectuate în paralel cu o evaluare a calităţii activelor din sistemul bancar derulată de către Banca Centrală Europeană. Scenariul pesimist al ABE ia în calcul pentru România o contracţie de 1,4% în acest an, însoţită de avansul şomajului la

7,7% şi scăderea puternică a preţurilor pe piaţa imobiliară. Scenariul de bază prevede o creştere economică de 2,3% în acest an şi o rată a şomajului de 7,2%. Scenariul de bază al ABE, considerat probabil având în vedere situaţia actuală, foloseşte estimări publicate de Comisia Europeană pentru anii 2014 şi 2015, în timp ce pentru 2016, prognozele aparţin autorităţii bancare. Proiecţiile privind preţurile locuinţelor aparţin, de asemenea, ABE. Deteriorarea situaţiei economice şi financiare ar cauza declinul accelerat al preţurilor la locuinţe, cu 12,2% în acest an, în timp ce pe piaţa comercială (birouri, retail, industrial) declinul ar fi mai temperat, de 8,6%, în variată pesimisită avută în vedere de ABE. Autoritatea consideră însă probabil un avans de 1,1% al preţurilor la locuinţe în acest an în România, precum şi o scădere uşoară de 0,9% pe segmentul comercial. Pentru UE, autoritatea bancară ia în calcul o contracţie a PIB de 0,7% în acest an în scenariul pesimist, în timp ce şomajul s-ar situa la 11,3%,

scăderea de pe piaţa rezidenţială la 7,9%, iar cea de pe piaţa comercială la 3,6%. Aşteptările de bază ale ABE pentru UE prevăd avans economic de 1,5% în acest an, cu o rată a şomajului de 10,7%, precum şi creşteri pe piaţa imobiliară, de 0,9% pe segmentul rezidenţial şi de 1,5% pe cel comercial. Contracţia economiei României s-ar putea amplifica la 1,8% în 2015, în scenariul pesimist, în timp ce şomajul ar urca la 8,6%, iar piaţa imobiliară ar continua scăderea accelerată. Preţurile la locuinţe ar urma să scadă cu 11,1%, iar cele de pe piaţa proprietăţilor comerciale generatoare de venituri cu 5,2%. Contracţia PIB al UE s-ar dubla la 1,5%, în timp ce şomajul ar urca la 12,3%. Declinul pe piaţa imobiliară rezidenţială s-ar reduce la 6,2%, iar cel al segmentului comercial s-ar situa la 3,7%. În lipsa deteriorării semnificative a situaţiei care să conducă la scenariul pesimist, autorităţile europene prevăd un avans al PIB de 2,5% pentru România anul următor, cu o rată a şomajului de 7,1% şi o

creştere de 3% a preţurilor la locuinţe, respectiv de 1,1% pe piaţa comercială. Scenariul de bază pentru UE include o creştere economică de 2% pentru anul următor, cu şomaj de 10,4%, în timp ce preţurile pentru proprietăţi rezidenţiale ar urca cu 2,7%, iar cele pe segmentul comercial cu 2,8%. În 2016, ultimul an analizat în scenariul pesimist al ABE, contracţia economică a României s-ar plasa la 0,7%, în timp ce şomajul ar atinge un nivel ridicat, de 9,2%. Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară ar continua, însă mai lent faţă de anii anteriori. Astfel, segmentul rezidenţial ar fi în continuare cel mai puternic afectat, cu un declin de 7,2%, în timp ce pe comercial scăderea s-ar înjumătăţi la 2,7%. Scenariul de bază prevede o creştere economică de 2,3% pentru România în 2016, precum şi o rată a şomajului de 7,2%, similară cu precedenţii doi ani. Preţurile la locuinţe ar urma să urce cu 5% în 2016, iar cele la proprietăţi comerciale cu 3%. Estimările pesimiste ale autorităţii bancare prevăd reve-

nirea pe creştere a UE în 2016, cu un avans de 0,1%, în timp ce şomajul ar urca la 13%. Preţurile locuinţelor şi-ar continua declinul, cu 2,1%, iar cele de pe segmentul comercial ar înregistra o scădere de 1,2%. Prognoza de bază, considerată probabilă, prevede pentru UE o creştere a PIB cu 1,8% în 2016, şomaj de 10,1%, precum şi un avans de 3,8% pe piaţa rezidenţială şi de 3,4% pe cea comercială. Cumulat pe ansamblul perioadei 2014-2016, impactul negativ în scenariul pesimist, reprezentând deviaţia faţă de prognoza de bază, se situează la 10,3 puncte procentuale în privinţa PIB al României, faţă de 7 puncte procentuale pentru UE. Pe piaţa imobiliară rezidenţială, deviaţia în România sar situa la 33,7%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce media europeană ar fi de 21,2%. Pe segmentul comercial, impactul pe piaţa din România ar fi de 18,3%, la o medie europeană de 14,7%. Impactul negativ pe bursa românească s-ar situa la 14,6% în acest an şi la 13% anul următor, respectiv 15,5% în 2016. Deviaţia medie în scenariul negativ faţă de scenariul de bază ar atinge 18,6% pe burse la nivelul UE în acest an, urmată de 16,6% în 2015 şi 19,2% în 2016. ABE este o autoritate independentă a UE care are ca obiectiv asigurarea unui nivel eficient şi consecvent de reglementare şi supraveghere prudenţială în întregul sector bancar din UE. Obiectivele sale generale sunt menţinerea stabilităţii financiare în UE şi asigurarea integrităţii, eficienţei şi bunei funcţionări a sectorului bancar. Autoritatea este independentă, însă răspunde în faţa Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene şi a Comisiei Europene.


Pagina 11

MEDIU RURAL

Informaţia de Hunedoara

Cererile pentru subvenţia la motorină se depun începând cu 5 mai Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează producătorii agricoli că mai pot depune cererea de acord prealabil pentru anul 2014, pentru acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, în perioada 5 mai – 10 iunie inclusiv. Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care îşi desfăşoară activitatea: a) să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier); b) să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz; c) să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafaţa spaţiilor protejate (sere şi solarii), după caz; d) să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz;

e) suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spaţii protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; f) să exploateze/să deţină/să

DE NOTAT În perioada 3 martie – 28 aprilie

Au fost depuse 695.723 cereri de plată pe suprafață

crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; g) să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice. Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursarea diferenței de acciză se depune la centrul judeţean APIA, sau al municipiului Bucureşti, pe raza căruia este situată exploataţia agricolă pentru care se solicită ajutorul de stat, sau centrul APIA unde a fost depusă cererea de plată pentru schemele de sprijin

pe suprafaţă ori cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură aprobată prin H.G.408/2010, însoţită de: a) copie de pe cartea/buletinul de identitate a reprezentantului legal/ administratorului, după caz; b) copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz;

c) adeverinţă de la Registrul agricol cu suprafaţa spaţiilor protejate (sere şi/sau solarii), după caz; d) copia documentului care atestă înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară pentru porci/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; e) anexele nr. 4, 5 sau 6 la OMADR 1229/2013, cu modificările și completările ulterioare, după caz, privind: lista suprafeţelor şi a structurii culturilor pentru care solicită ajutorul de stat şi/sau producţia de ciuperci estimată/efectivul mediu anual de animale/păsări/familii de albine/cutii viermi de mătase şi/sau cantitatea de apă pentru irigaţii aferente anului agricol 2013 – 2014 (10 octombrie 2013 – 30 septembrie 2014); f) dovada că nu figurează ca debitor la organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare, precum şi la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, furnizorul de apă şi de electricitate, după caz; g) copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei, după caz; Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrele APIA judeţene sau al municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 20 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. APIA precizează că nu pot

primi ajutor de stat producătorii agricoli aflați în una din următoarele situații: a) sunt considerați întreprinderi aflate în dificultate financiară, definite în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004, respectiv întreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare; b) sunt întreprinderi împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, conform prevederilor legale în vigoare, precum şi ale art. 13 - 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare. Ajutor necuvenit reprezintă orice sumă care, în urma verificărilor efectuate de către APIA sau de către alte instituţii abilitate, se constată că a fost acordată beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale. Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 martie – 28 aprilie 2014, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de plată pe suprafaţă, un număr de 695.723 cereri de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ 4 milioane hectare. Reamintim că APIA a lansat la data de 3 martie 2014 Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 3 martie - 15 mai 2014, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 16 maise vor aplicapenalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014 cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul. APIA invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cerere la centrul judeţean sau local la care sunt arondaţi, iar actualii fermieribeneficiari să depună cerere conform invitaţiei primite / programării afişate la centrele APIA.

DE NOTAT


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Apple a emis obligaţiuni de 12 miliarde de dolari Apple a emis miercuri obligaţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari, în cadrul unui program de recompensare a acţionarilor care este o alternativă mai ieftină decât repatrierea fondurilor deţinute în străinătate, care ar fi impozitate. Emisiunea a inclus obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenţă similară, relatează Bloomberg. Compania a mai vândut obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani şi un randament de 2,1%, obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi un randament de 1,05%, şi obligaţiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenţă la şapte ani şi un randament de 2,85%. Totodată, Apple a emis obligaţiuni cu dobândă variabilă pe trei şi cinci ani, de câte 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobânda interbancară LIBOR. Apple a anunţat săptămâna trecută, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acţiuni, o formă de recompensare a acţionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanţată prin plasamente de obligaţiuni către investitori. Totodată, dividendele au fost majorate cu 8%. Compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriaşe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deţinute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%. "Nu vor să plătească taxe pentru repatrierea fondurilor. Piaţa le oferă bani foarte ieftini", a declarat Matthew Duch, manager de fonduri la compania Calvert Investments din Bethesda, Maryland. Apple a emis în urmă cu 12 luni obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depăşit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depăşit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia pachetului de 45% din acţiuni deţinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacţie de 130 miliarde de dolari. Apple a acumulat în SUA rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari faţă de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.

NOTE

ȘTIINȚĂ - TEHNOLOGIE

Pagina 12

Internet Explorer are o vulnerabilitate gravă: Utilizatorii Windows XP sunt cei mai afectaţi Internet Explorer prezintă o breşă gravă de securitate care afectează toate versiunile browser-ului, de la versiunea 6 la Internet Explorer 11, utilizatorii Windows XP fiind cei mai afectaţi, avertizează Microsoft într-un buletin informativ oficial. Microsoft a publicat la sfârșitul săptămânii trecute un buletin informativ de securitate care anunţă descoperirea unei vulnerabilităţi grave în Internet Explorer, scrie Mashable. Toate versiunile acestui browser sunt vizate de avertizare, iar cei care folosesc Windows XP sunt cei mai afectaţi, pentru că suportul oficial pentru acest produs a expirat la începutul lunii aprilie 2014. Potrivit informaţiilor oficiale publicate de Microsoft, vulnerabilitatea permite rularea de cod străin prin exploatarea modului defectuos în care Internet Explorer accesează zona de memorie alocată unui obiect care a fost deja şters sau a cărui alocare a

fost defectuoasă. Cei care speculează această vulnerabilitate pot cauza coruperea memoriei şi pot executa cod străin, infectând calculatorul-gazdă. Un atacator poate construi un website special conceput pentru a exploata această vulnerabilitate prin Internet Explorer şi pentru a convinge apoi un utilizator să acceseze website-ul. Conform FireEye, compania de securitate care îşi asumă meritul de a descoperi vulnerabilitatea, această breşă de securitate a fost deja exploatată cu ajutorul unor pagini Web care conţin obiecte Flash special concepute. Atacatorii au vizat în principal versiunile 9, 10 şi 11 ale browserului Internet Explorer, care îşi adjudecă aproximativ 26% din totalul browser-elor folosite la nivel global, dar prin orientarea spre versiunile 6 – 8, atacatorii au putea viza peste 50 de procente din numărul total al utilizatorilor de internet. Microsoft susţine că browserele Internet Explorer 10 şi 11 sunt imune la atac doar dacă

modul de protecţie Enhanced Protected Mode este activ. Acesta este însă disponibil numai pe sistemele de operare Windows 7 pe 64 de biţi şi Windows 8. Până la repararea acestei vulnerabilităţi, Microsoft recomandă activarea Enhanced Protected Mode (dacă este disponibil), dezactivarea Active Scripting şi se-

tarea zonelor de securitate (inclusiv Intranet) la cel mai înalt nivel . Aceste măsuri de protecţie vor rămâne singurele disponibile pentru utilizatorii Windows XP. Compania de securitate FireEye recomandă şi blocarea sau dezinstalarea plug-in-ului Adobe Flash, care este vehiculul pentru activarea atacului.

Facebook se extinde: Compania a intrat pe piaţa produselor de fitness şi de monitorizare a sănătăţii Facebook a intrat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe piaţa internaţională a produselor de fitness, odată cu achiziţia aplicaţiei Moves, care le oferă utilizatorilor informaţii despre numărul de paşi făcuţi, despre distanţa parcursă în timpul alergării şi despre numărul de calorii consumate în timpul activităţii fizice. Facebook Inc nu a dezvăluit suma plătită pentru achiziţia ProtoGeo Oy, o companie din Helsinki înfiinţată în urmă cu doi ani, care a implementat aplicaţia Moves. Odată cu încheierea acestei tranzacţii, Facebook intră pe piaţa produselor de fitness şi a tehnologiei de monitorizare a sănătăţii, precizează Reuters. Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că preţul plătit pentru ProtoGeo Oy, care are mai puţin de 10 angajaţi, nu se apropie deloc de valoarea altor tranzacţii făcute de compania care deţine cea mai mare reţea de socializare din lume.

Facebook a anunţat în 2014 alte două achiziţii, a căror valoare a fost impresionantă. Astfel, Facebook a anunţat, în februarie, că va prelua pentru 19 miliarde de dolari serviciul de mesagerie instantanee WhatsApp. Câteva săptămâni mai târziu, Facebook a anunţat preluarea Oculus VR,

o companie specializată în tehnologiile de virtualizare, pentru 2,3 miliarde de dolari. Pe de altă parte, reprezentanţii Facebook au anunţat că preluarea aplicaţiei Moves, care va continua să fie operată separat de reţeaua de socializare, face parte din strategia re-

centă a companiei de a oferi utilizatorilor săi o diversitate de aplicaţii mobile de sine stătătoare, precum Instagram, Facebook Messenger şi WhatsApp. Moves este o aplicaţie mobilă gratuită care a fost descărcată de peste patru milioane de ori de pe telefoanele iPhone şi de pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, potrivit informaţiilor furnizate de ProtoGeo. Facebook a raportat venituri de 2,5 miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului, în urcare cu 72%, şi un profit net de 642 milioane de dolari, triplu faţă de nivelul din perioada corespunzătoare din 2013, datorită creşterii puternice a afacerilor în zona publicităţii pe platforme mobile, după cum a informat joi Bloomberg. De asemenea, Facebook a raportat 1,28 de miliarde utilizatori activi la finele lunii martie, reprezentând aproape jumătate din populaţia conectată la internet la nivel global. La sfârşitul anului trecut, reţeaua de socializare raporta 1,23 miliarde utilizatori activi.


Pagina 13

MEDIA - DIVERTISMENT

Reţeta săptămânii

Pui cu ţelină

MOD DE PREPARARE: Se taie ţelina în 8 apoi în felii subtiri (1-2 mm). Ceapa se taie cubuleţe mici, iar ardeiul în felii subţiri. Se taie puiul fâşii de lăţime 0,5 cm. Se amestecă întrun vas cu amidonul, sarea şi albuşul bătut uşor. Se încălzesc 2-3 linguri de ulei şi se prăjeşte puiul avăndu-se grijă să nu se lipească bucăţile între ele. Când s-a prăjit se scoate şi se ţine la cald. Se poate pune pe un şerveţel să se absoarbă surplusul de ulei. Se încing 2 linguri de ulei în același vas şi se pune ţelina, ardeiul iute, ghimbirul, ceapa. Se amestecă 3 minute. Se adaugă puiul, sarea, zahărul, vinul. Se pot adăuga la sfârşit şi câteva picături de ulei de susan. Se serveşte cald cu orez.

Informaţia de Hunedoara

HOROSCOP Niște complicații amoroase o să-i cam enerveze pe Vărsători în următoarele zile. Problema va fi legată de gelozie, așa că trebuie să aibă grijă să nu dea apă la moară bănuielilor. Bârfele cuiva din anturaj vor ajuta la menținerea unei situații conflictuale în cuplu. În profesie, e un moment bun să înceapă proiecte de amploare.

INGREDIENTE: 300 g carne de pui, 1 albuş mic, 2 linguri de amidon, 1 ţelină (250g), 1 ardei iute, 1/2 ceapă mică sau un fir de ceapă verde, 1 linguriţă de ghimbir tocat, 1 linguriţă rasă de zahăr maro, 1 lingură de vin de orez chinezesc, sare.

EUROVISION 2014: 180 milioane de telespectatori, o scenă de 40 de tone şi 37 de ţări participante

Pentru Pești e o perioadă excelentă din punct de vedere profesional. Asta înseamnă șanse de promovare sau o mărire de salariu. Să profite acum, pentru că nu va dura la nesfârșit. Li se va cere să restituie o datorie substanțială și acest lucru îi va face să intre în panică. Vor primi un ajutor de la cineva din anturaj.

Berbecii intră într-o perioadă marcată de senzualitate, uneori împinsă până la extrem. Potențialul lor erotic e la maxim și vor avea toate condițiile să-și pună în aplicare fanteziile. Fie că sunt singuri sau au o relație, pot petrece niște momente de neuitat. Nu trebuie să se streseze pentru celelalte aspecte, pentru că acum nu e timpul lor. Taurii vor regreta o decizie pripită în dragoste. Vor pierde un tren pe care e imposibil să-l mai prindă din urmă. Nu are însă rost să plângă oalele sparte, au ratat momentul potrivit și asta e. Vor exista și niște tensiuni în anturaj care îi vor indispune destul de tare. Profesional, li se oferă ocazia de a se remarca fără a face prea multe eforturi. Gemenii muncesc în continuare pe rupte, dar nu degeaba. Rost de distracție prea multă încă nu e, dar o să fie curând, și încă o distracție fără stresul banilor. Emoțiile legate de profesie nu trebuie să-i descurajeze, pentru că lucrurile se vor îndrepta curând. Chiar dacă nu au prea mult timp să dedice relației, vor primi toată susținerea partenerului. Sănătatea o să aducă mici necazuri Racilor. Nu e nimic grav, dar Racii sunt cunoscuți pentru hipersensibilitatea lor. Profesional, numai de bine: vor reuși să fie foarte convingători și să obțină niște favoruri importante din partea superiorilor. Au șanse de o ieșire specială la sfârșitul săptămânii și vor fi în centrul atenției. Leii singuri s-au cam săturat de flirturi și vor ceva mai profund. Perioada e foarte bună pentru a începe o legătură stabilă sau pentru a consolida una deja existentă. Trebuie însă să-și lase orgoliile la o parte și să cedeze mai mult. La fel, să aibă grijă să fie mai discreți în legătură cu trecutul lor, pentru că nu toți cei cărora li se confesează le vor binele. Fecioarele au înainte o săptămână excepțională. Vor avea ocazia să se bucure de reușita cuiva drag și vor primi ele însele niște vești foarte bune legate de profesie. Spre mijlocul săptămânii, vor avea multe surprize plăcute în dragoste și chiar vor ajunge să-și facă planuri mari. O tranzacție financiară le va aduce un câștig cum nici nu sperau și vor reuși să scape de multe neliniști legate de bani.

Concursul Eurovision din 2014, care are loc la Copenhaga pentru a treia oară în istoria de 59 de ani a competiţiei, va fi o desfăşurare de forţe, peste 180 de milioane de telespectatori din întreaga lume fiind aşteptaţi să urmărească semifinalele (6 şi 8 mai) şi finala din acest an (10 mai). Pentru a treia oară în istoria de 59 de ani a Eurovision, concursul are loc la Copenhaga, după 1964 şi 2001, potrivit unui comunicat. Peste 1.600 de jurnalişti din peste 80 de ţări sunt acreditaţi la competiţia muzicală din Danemarca, ei urmând să participe la peste 45 de evenimente destinate presei la Eurovision. Peste 700 de specialişti alcătuiesc echipa tehnică şi de orga-

nizare a evenimentului, iar un număr de 500 de voluntari asigură suport pentru desfăşurarea în bune condiţii a festivalului muzical. Peste 180 de milioane de telespectatori din Europa şi din întreaga întreaga lume sunt aşteptaţi să urmărească semifinalele (6 şi 8 mai) şi finala din acest an (10 mai). O structură din oţel care cântăreşte 40 de tone şi este înaltă de peste 20 de metri a fost construită pe scena evenimentului. Scena propriu-zisă, podeaua, este una de LED-uri montate pe o structură de aluminiu şi sticlă, aceasta putând susţine panouri de leduri cu o greutate de maxim o tonă fiecare. 32 de proiectoare dispuse pe marginea scenei îi vor pune şi mai mult în valoare cei 37 de reprezentanţi ai ţărilor participante la Eurovision 2014.

10 mixere de sunet sunt aplasate la B&W Hallerne, locul de desfăşurare a festivalului pentru a sigura cele 100 de canale wireless pentru monitorizarea sunetului în căşti şi microfoane. Echipa de sunet, formată din 30 de profesionişti, va asigura sunetul în Dolby Surround 5.1. Peste 11 kg de amplificatoare atârnă din tavanul salii de spectacole. 22 de camere, printre care două macarale şi 5 pe şine, un sistem care asigură transmisie 3D şi 2D, precum şi două stready-cam vor transmite şi înregistra Eurovision Song Contest de anul acesta. Un număr de 37 de ţări participă la competiţie, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi) - reprezentanţii României cu melodia "Miracle - urmând să urce pe scenă în cea de-a doua semifinală, pe 8 mai şi - dacă se califică - în finala din 10 mai.

Balanțele care au fost mai deprimate în ultima perioadă, vor începe să-și revină în zilele următoare. Primesc o veste care le va schimba radical dispoziția și reiau o legătură rămasă în stand-by. Vor avea niște discuții serioase în care va fi nevoie săși aperi punctul de vedere, așa că ar fi bine să-și pregătească din timp argumentele. Scorpionii care nu stau bine cu banii probabil nu caută acolo unde trebuie. Ocazii vor fi, dar e nevoie de prezență de spirit. E o perioadă în care pot încheia ușor o afacere profitabilă, dar lucrurile nu se pot rezolva așa, de la sine. Niște datorii mai vechi așteaptă să fie plătite, dar, dacă vor ști să fie convingători, vor putea obține o amânare. Pentru Săgetători, va fi o săptămână dedicată flirtului. Vor avea succes cu carul la sexul opus și șarmul lor irezistibil o să-i scape din câteva situații dificile. Cu toate acestea, nu e o perioadă propice pentru a începe o relație serioasă. Așa că nu strică să se distreze și să mai aștepte un pic până să se lege.

Capricornii primesc multe oferte de ieșiri, excursii, întâlniri. Toate sunt tentante, dar e momentul să se concentreze asupra relației de cuplu. E o perioadă propice împăcărilor, consolidării relațiilor fragile, reluării unor legături după care le pare rău. Profesional, vor avea câteva probleme provocate de cineva care vrea să le pună bețe-n roate.

Sănătate şi fericire tuturor!


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Michael Schumacher, cetăţean de onoare la Sarajevo

SPORT

Pagina 14

Patru zile de comemorare, la Imola, la 20 de ani de la moartea tragică a lui Ayrton Senna

Campionul german al Formulei 1, Michael Schumacher, spitalizat de patru luni după un grav accident de schi, a fost numit, marţi, cetăţean de onoare la Sarajevo, pentru că a ajutat copiii răniţi în timpul războiului din anii '90. "Adunarea cantonului Sarajevo a recompensat meritele extraordinare ale lui Michael Schumacher, care a ajutat copiii victime ale războiului de la Sarajaevo şi a contribuit la dezvoltarea principiilor umanităţii între oamenii de naţionalităţi şi confesiuni diferite", se arată în decizia adoptată. Pilotul s-a dus de două ori la Sarajevo, în 1996 şi 1997, pentru a solicita fonduri pentru îngrijirea copiilor răniţi. "După războiul din Bosnia, Michael Schumacher a finanţat îngrijirea unor copii care în timpul războiului au avut braţe şi picioare amputate şi a câştigat astfel pentru totdeauna simpatia bosniacilor", a explicat Nedzad Fazlija, un ales local aflat la originea initţiavei. În 1999, Schumacher a trimis în Bosnia un vehicul echipat special pentru a transporta copii rămaşi cu handicap după exploziile minelor de la finalul războiului. Aproximativ 1.500 de copii au fost ucişi în asediul de la Sarajevo între aprilie 1992 şi decembrie 1995 şi aproape 15.000 au fost răniţi. Michael Schumacher, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul, aflat în faza de revenire progresivă din comă, la spitalul din Grenoble, a fost operat până acum de două ori la cap.

NOTE

Pe circuitul de la Imola sunt programate în această săptămână patru zile de comemorare, la 20 de ani de la moartea tragică a pilotului brazilian Ayrton Senna, la 1 mai 1994, în timpul Marelui Premiu de F1 al statului San Marino, dar şi a austriacului Roland Ratzenberg, survenită cu o zi înainte. Numeroşi sportivi şi personalităţi din Marele Circ şi-au anunţat prezenţa, scuderia Ferrari confirmând participarea campionilor mondiali Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen. „Cred că Senna a stabilit un standard pentru toţi piloţii şi a fost cu siguranţă cel mai bun din generaţia sa. El a luptat întotdeauna până la capăt şi astfel şi-a căpătat respectul colegilor, devenind o legendă. Eram foarte mic în acea vreme, iar televiziunea spaniolă nu transmitea Formula 1, dar am început să aflu de el de la tatăl meu, care era un fan al lui. Primul meu kart a fost vopsit în culorile maşinii lui”, a declarat Alonso, pe site-ul echipei Ferrari. „Moartea lui Senna a fost un moment extraordinar de trist pentru lumea Formulei 1. Eram la şcoală şi chiar dacă nu îmi mai amintesc multe despre el, deoarece eram foarte tânăr, acele zile mi-au rămas fixate în memorie. Cred că a fost un mare pilot şi un model pentru cei care au venit după el”, a afirmat şi Raikkonen.

Comemorarea celor doi sportivi are loc la Imola de joi până duminică. Circuitul şi-a deschis porţile joi, iar fanii au putut efectua tururi de pistă cu maşinile sau motocicletele personale, sau la bordul unui Supercar. Sunt organziate curse de karting, dar şi o cursă de ciclism. În zona boxelor, vizitatorii găsesc simulatoare de pilotaj şi pot participa la concursuri de modele radiocomandate şi de maşini cu pedale pentru copii. Muzeul Checco Costa a fost inaugurat oficial joi şi în cadrul său sunt expuse toate maşinile ce i-au aparţinut pilotului brazilian. Totodată, conferinţe şi proiecţii de filme sunt organizate în toate cele patru zile la centrul de presă al circuitului. În virajul Tamburello, unde Ayrton Senna şi-a pierdut viaţa, se află un loc de meditaţie. Un lanţ parcă nesfârşit de evenimente nefericite a avut loc în urmă cu 20 de ani pe circuitul de la Imola, cu ocazia San Marino Grand Prix. La 29 aprilie 1994, brazilianul Rubens Barrichello a pierdut controlul asupra bolidului Jordan, în timpul calificărilor pentru Marele Premiu al statului San Marino şi a suferit un accident spectaculos, de pe urma căruia a scăpat cu viaţă ca prin minune. În 30 aprilie 1994, austriacul Roland Ratzenberger, pilotând o maşină Simtek, a murit în cea dea doua zi a calificărilor de la Imola, după ce monopostul său sa izbit violent de un parapet la

peste 300 km/h. Ratzenberger era debutant în Formula 1 în acel sezon şi a decedat la 33 de ani. În ziua cursei, 1 mai 1994, MP al San Marino a fost întrerupt imediat după start, în urma unei coliziuni între monopostul Lotus pilotat de portughezul Pedro Lamy şi Benetton-ul condus de finlandezul JJ Lehto. Fragmentele desprinse din cele două maşini au rănit şapte spectatori şi un poliţist. Safety-car-ul a condus coloana maşinilor aflate pe circuit pe durata a cinci tururi, după care Grand Prix-ul a fost reluat. La ora locală 14.18, după şapte tururi, Ayrton Senna a pierdut controlul asupra monopostului Williams-Renault în dreptul virajului Tamburello, lovindu-se violent de un parapet. În momentul impactului, maşina sa avea 210-220 km/h. Cursa a fost oprită, Senna fiind transportat cu elicopterul la spital în stare critică. La ora 16.00, un mecanic al scuderiei Ferrari a fost lovit grav de maşina Minardi pilotată de Michele Alboreto, după ce acesta a accelerat în urma terminării schimbului de pneuri. La ora 16.20, germanul Michael Schumacher a câştigat Marele Premiu de la Imola, iar la ora 18.40 a fost anunţat decesul lui Senna. În timpul cursei, Senna avea arborat la bordul monopostului său un drapel al Austriei, pe care voia să-l fluture la final în memoria lui Ratzenberger. Sid Watkins, medicul oficial

al Formulei 1 în acea perioadă, a povestit că, după decesul lui Ratzenberger, Senna a izbucnit în plâns. Watkins i-a cerut atunci brazilianului să se retragă. „Ce altceva îţi mai trebuie? Ai fost de trei ori campion mondial, eşti incontestabil cel mai rapid pilot. Renunţă şi hai să mergem la pescuit”, i-a spus Watkins lui Senna, însă brazilianul a refuzat. Watkins a fost printre primii care au ajuns la locul accidentului, dar nu a mai putut face nimic pentru viaţa prietenului său. De atunci, Watkins şi-a dedicat cariera îmbunătăţirii securităţii piloţilor, iar eforturile sale au fost încununate de succes. Din 1994, niciun accident mortal nu s-a mai produs în Marele Circ. Sid Watkins a încetat din viaţă în 2012, lăsând în urma sa un sport automobilistic mai sigur ca niciodată. Ayrton Senna da Silva s-a stins din viaţă la 34 de ani. În palmaresul să figurează trei tiluri mondiale, în 1988, 1990 şi 1991, toate cu echipa McLaren-Honnda. Senna a concurat în Formula 1 din 1984 până în 1994, perioadă în care a câştigat 41 de curse, a fost de 80 de ori pe podium şi a plecat de 65 de ori din pole-position, în 162 de Grand Prix-uri disputate. În afară de McLaren şi Willimas, el a mai făcut parte din echipele Toleman şi Lotus.

Redactor şef: Mihaela Petroşan Redactori: Aurel Ghinea, Raluca Herepean, Radu Popoviciu, Graţian Ordean, Sever Busuioc, Victoria Stoian Marketing: Simona Tătaru DTP şi WEB: WS Promotion Email: informatiahd@yahoo.com

Site: www.informatiahd.ro Telefon: 0729.991.241 Tipar executat la Tipografia Prodcom Târgu Jiu ISSN: 1844 – 7732


Pagina 15

SPORT

Informaţia de Hunedoara

În perioada 2 - 4 mai, la Ghelari

Enduro Panorama 2014 Băi de nămol, urcări pe grohotişuri, treceri pe coamă, plonjări în vaduri de râuri şi „speciale” în carieră de marmură – sunt doar o mică parte din surprizele din „teren” pregătite de băieţii din Moto Club Haita Deva, organizatorii competiţiei Enduro Panorama 2014. Aproape 400 de rideri din întreaga Europă şi SUA vin să se dea la cea de-a VI-a ediţie, una dintre cele mai dure. „Am schimbat şi noi câteva probe speciale, dar ploile din ultima vreme dublează greutatea traseului. Dacă mă gândesc bine, ca nivel de greutate, clasa A va avea traseu de „profi”, iar cei de la B au în faţă un drum pentru experţi, nu pentru hobby. Nu le va fi deloc uşor amatorilor”, spune Paul Grecu, de la Moto Club Haita Deva. Evenimentul debutează vineri, 2 mai, la Ghelari, iar riderii vor lua startul la ora 15, din zona carierei din localitate, punct unde sunt aşteptaţi spectatorii. „Sunt 30 de kilometri de parcurs de către endurişti, un traseu mai lung, dar şi mai greu. Am amenajat o specială

cu obstacole naturale şi grămezi de buşteni, dar, înainte de finiş, riderii din ambele clase vor avea de urcat pe o potecă de piatră”, detaliază Paul Grecu. Sâmbătă, startul se va da de la ora 9, iar motocicliştii au de străbătut 90 de kilometri

prin munţii şi văile spectaculoase din Ţinutul Pădurenilor. „În zona localităţii Topliţa avem un punct spectaculos – o coborâre cu trecere prin apă -, iar, la Hăşdău, am ales o trecere prin râu cu urcare pe versant, ceea ce riderii numesc „tzichi, tzachi”. Între Topliţa şi

vedea” în fosta carieră de marmură de la Alun, unde atât probele celor de la A, cât şi a celor de la B, sunt „hard”, dar: „este frumos şi pe drumul dintre Govăjdie şi Lelese, cu treceri pe coame deschise şi urcări abrupte pe piatră”. Şi la ediţia a şasea, la Enduro Panorama vin stele ale sportului extrem. „Avem confirmări de la Ervin Kovacs – campionul României la enduro, austriacul Erich Brandauer – fostul director al celebrului concurs Erzberg, dar şi Peter Nesuta, unul dintre directorii Erzberg, Giovanni Pulcini, campionul Italiei, Martin Freinademetz, organizatorul de la Romaniacs, Martin Wolny, câştigătorul de anul trecut şi Sorina Sandu, campioana României şi a Europei de Est. În plus, pentru prima dată, avem înscris un rider cu cetăţenie americană”, Florese, amatorii de extrem îi spune Felix Predescu, directovor vedea pe cei de la profi rul de concurs. cum se descurcă la o urcare pe piatră”, explică organizatorul. Câştigătorii vor fi recomZiua de duminică aduce la pensaţi cu premii de mii de această ediţie un traseu pe 90 euro, premii oferite de organide kilometri, mai lung decât la zatori împreună cu partenerii şi precedentele ediţii. Paul Grecu sponsorii competiţiei. spune că spectatorii „au ce

Hunedoara

Olimpiada Naţională de Nataţie „Special Olympics”


Informaţia de Hunedoara

CALEIDOSCOP

Pagina 16 Frumuseţile lumii

Ellie Kemper Elizabeth Claire Kemper, născută pe data de 2 mai 1980, este o actriță americană cunoscută cel mai bine după rolul ei din serialul „The Office” (Erin Hannon). Ellie Kemper a fost al doilea copil din cei patru ai lui

Film

David și Dotty Kemper. Tatăl ei a fost președinte și director executiv la „Commerce Bancshares”, o proprietate bancară fondată de familia Kemper. Ea s-a mutat cu tot cu familie în St. Louis când Ellie avea 5 ani. Aici a urmat școala „Con-

way” și liceul „John Burroughs School”, unde și-a descoperit vocația spre teatru. Principalele producții în care a jucat Ellie sunt: serialul „The Office”, filmul „Get Him to the Greek” și „Bridesmaids”.

Neighbors (2014) Vecini de coşmar Premiera în România - 16.05.2014

Viaţa unui tip cât se poate de normal, care nu doreşte decât să aibă parte de linişte în propriul cămin, este dată peste cap atunci când, în casa de vizavi se mută sediul unei frăţii ai cărei membri sunt scăpaţi de sub control şi nu se dau înapoi de la nicio distracţie şi farsă. Comportamentul mitocănesc şi extravagant al unuia dintre liderii frăţiei, care se crede un mascul alfa căruia i se permite orice, îi va cauza probleme vecinului paşnic, care nu ştie cum să ia atitudine pentru a-şi proteja intimitatea. Regia Nicholas Stoller Cu Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne

Programul Televiziunii locale INFO HD LUNI - VINERI

SÂMBĂTĂ 08:00 MUZICĂ POPULARĂ

07:30 RELUARE JURNAL

10:00 PROGRAM PENTRU COPII (DESENE ANIMATE)

08:00 MUZICĂ POPULARĂ

13:00 MUZICĂ POPULARĂ

10:00 REDIFUZARE E SCRIS IN STELE

15:00 REDIFUZARE E SCRIS ÎN STELE

11:30 REDIFUZARE DIN VORBA'N VORBA 13:00 MUZICĂ POPULARĂ 16:00 DIRECT DIN VORBĂ'N VORBĂ cu Sorina Popa (de luni până joi) 17:00 JURNAL 17:30 DIRECT E SCRIS ÎN STELE

18:00 RETROSPECTIVA ȘTIRILOR 22:00 MUZICĂ POPULARĂ

DUMINICĂ 08:00 MUZICĂ POPULARĂ 10:00 PROGRAM PENTRU COPII (DESENE ANIMATE) 12:00 OAMENI DE LÂNGĂ NOI cu Dorina Pasconi

cu Andrei Sora (de luni până vineri) 13:00 DUMINICA, FOLCLORUL ȘI LĂUTARII

19:00 RELUARE JURNAL 20:00 RELUARE DIN VORBĂ'N VORBĂ

CMYK

cu Mariana Risipitu 14:00 MUZICĂ POPULARĂ

21:00 RELUARE E SCRIS ÎN STELE

18:00 RELUARE RETROSPECTIVA ȘTIRILOR

22:30 MUZICĂ POPULARĂ

21:00 MUZICĂ POPULARĂ

Info nr282  

Informatia de Hunedoara nr 282

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you