Page 1

Festivalul Arcașilor Tradiționali În 25 și 26 mai, la Hunedoara, are loc Festivalul Arcașilor Tradiționali, eveniment organizat la Castelul Corvinilor de Ordinul Arcaşilor Hunedoarei, în parteneriat cu Primăria municipiului.

Prezentare proiect

Parc industrial pe ruinele combinatului de la Hunedoara

Pag. 2

RAR are număr unic pentru programări

Pag. 2

Pag. 6

Pag. 3

Doi traficanți de aur dacic au fost arestați SPECIAL

EVENIMENT

Povestea rochiei de mireasă Citiți în pagina 7 CMYK

De luni până vineri, de la la orele 13, 16, 18 și 22

Ajutoare de nădejde Citiți în pagina 15


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Festivalul Arcașilor Tradiționali În 25 și 26 mai, la Hunedoara, are loc Festivalul Arcașilor Tradiționali, eveniment organizat la Castelul Corvinilor de Ordinul Arcaşilor Hunedoarei, în parteneriat cu Primăria municipiului. Evenimentul va cuprinde un concurs de tir medieval, sâmbătă, iar duminică spectacole demonstrative şi activităţi interactive cu publicul. Participarea publicului nu este gratuită, doritorii fiind nevoiți să plătească intrarea la castel pentru a participa la manifestări.

Săptămâna Comenius pentru copii cu nevoi speciale În cadrul „Săptămânii Comenius”, începând de vineri, 24 mai, până în 30 mai, Centrul de Pedagogie Curativă Hunedoara organizează mai multe activități sportive speciale. Acțiunile fac parte din calendarul proiectului de parteneriat școlar multilateral Comenius „Fun way to independence”, care se derulează în perioada 2012 - 2014, proiect în care sunt implicate școli speciale din România, Polonia, Grecia, Turcia și Marea Britanie. Proiectul are ca scop promovarea de modalități de integrare socială a copiilor cu nevoi speciale prin activități cultural-artistice și sportive adaptate. La acțiunile din aceste zile, țările partenere vor participa cu 25 de persoane: cadre didactice, elevi și părinți de la Zespol Szkol Specjalnych nr. 5,Sopot, Polonia, All-Day Special Primary School, Kilkis, Grecia, Karabuk Șirinkoy Secondary School, Turcia, și Bradstow School, Marea Britanie.

NOTE

INTERES PUBLIC PAGINĂ CU INFORMAȚII DE INTERES CETĂȚENESC DE LA PRIMĂRIA MUNICIPIULUI HUNEDOARA

Parc industrial pe ruinele combinatului de la Hunedoara La sfârșitul săptămânii trecute, municipalitatea hunedoreană a prezentat public proiectul „Reabilitarea sitului industrial Hunedoara și pregătirea sa pentru noi activități”. Acest proiect urmărește reabilitarea sitului industrial din Hunedoara, respectiv o suprafață de 20 de hectare care va fi destinată construirii unui parc industrial. Mai concret, suprafața respectivă va fi curățată, ecologizată, apoi parcelată și pusă la dispoziția investitorilor interesați. Lucrările principale vor debuta peste două luni. Contractul se va derula pe parcursul unui an, iar municipalitatea va contribui și ea cu13 milioane de lei. Valoarea proiectului depășește 62 de milioane de lei, din care finanțarea europeană acoperă mai mult de jumătate. „Sperăm, prin această investiţie, să fie create 70 - 75 de locuri de muncă în Hunedoara. 49 de parcele vor fi date gratuit celor care vor dori să-și dezvolte o afacere în această zonă.”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.

Mihaela Petroșan

„Festivalul Luminii” – 25 mai 2013, ora 18.00 Parcul Tineretului din Hunedoara Eveniment organizat de Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”


Pagina 3

ACTUALITATE

Informaţia de Hunedoara

Doi traficanți de aur dacic au fost arestați

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus reţinerea lui Florin Delinescu, gestionar – custode al Secţiei Muzeale Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi a lui Ioan Varga, pentru tranzacții ilegale cu monede antice din tezaurul ce ține de Sarmizegetusa Regia.

Cei doi au fost arestați preventiv pentru 29 de zile. Conform datelor furnizate de anchetatori, cei doi au tranzacţionat ilegal, în perioada martie – mai 2013, 5 monede din aur de tip Lysimach, pentru suma de 3.550 euro, şi 22 de monede de tip denari romani, pentru suma de 1.000 euro, „prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în

Traficantul gestionar de muzeu și-a pierdut slujba Conducerea Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a anunțat miercuri încetarea contractului de muncă a lui Florin Delinescu, gestionar - custode sală în cadrul Secţiei de Arheologie Sarmizegetusa, în urma solicitării depuse de acesta la registratura instituţiei. Aceasta a fost înregistrată în data de 22 mai 2013 şi conducerea MCDR a fost de acord cu încetarea contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare. Florin Delinescu a fost angajat al instituţiei începând cu anul 1994. „Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane se delimitează de evenimentele în care a fost implicat în ultimele zile Florin Delinescu şi aşteaptă rezultatele anchetei iniţiate de instanţele care instrumentează acest caz.”, se arată într-un comunicat oficial.

vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora”. Cu ocazia percheziţiei din 10 mai 2013, anchetatorii au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Potrivit raportului de expertiză numismatică, „cei 3 stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis ridicaţi cu ocazia percheziţiei, sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”.

Traficanții nu scapă de gratii Joi, Curtea de Apel de la Alba Iulia a respins recursurile declarate de arestaţii în dosarul traficanţilor de aur dacic. Decizia instanței este definitivă, cei doi urmând să fie cercetaţi în continuare în stare de arest

preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani, nerespectarea regimului de ocrotire a unor

bunuri şi efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice.

Mihaela Petroșan

În anchetele de până acum, privind cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Campanie a poliției hunedorene

Nu-ți scăpa casa din ochi! Poliția hunedoreană, în colaborare cu o societate de asigurări, desfășoară, în perioada mai - iulie 2013, o campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, numită „Nu-ți scăpa casa din ochi!”. Campania este implementată de poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ai Serviciului Ordine Publică şi tinerii voluntari ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara. Principalul scop al acțiunilor este creşterea gra-

dului de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. În timpul campaniei, poliţiştii hunedoreni vor distribui populaţiei din mediul urban 6.500 de scrisori de informare, 3.000 de broşuri şi 50 de afişe. „Ţinem să informăm proprietarii de apartamente despre modurile de operare ale infractorilor, regăsite în cazuistica poliţiei şi să evidenţiem faptul că una din patru spargeri de apartamente este favorizată de neglijenţa proprietarilor. Ne dorim ca acest demers preventiv să crească

gradul de conştientizare a populaţiei vizate, astfel încât să reducem numărul acestor infracţiuni la nivelul judeţului Hunedoara”, spune inspector principal Andrea Fieraru, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. De asemenea, în perioada următoare vor fi derulate de către poliţiştii de proximitate şi voluntarii IPJ Hunedoara mai multe campanii stradale, întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari și şedinţe preventive la scările de bloc. Mihaela Petroșan


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Jandarmii păzesc Sarmizegetusa Regia

Aurel Ghinea

NOTE

Pagina 4

Prefectul Vasilescu s-a implicat în lupta cu hoții de pe calea ferată Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a verificat, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, prefectul județului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, şi reprezentanţii Direcţiei Regionale de Căi Ferate Craiova calea ferată pe ruta Târgu Jiu Petroşani.

Începând de săptămâna trecută, jandarmii hunedoreni au preluat misiunea de a proteja situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte, acționând preventiv și în zonele turistice din apropiere. Misiunea jandarmilor survine preluării cetății dacice în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Să notăm câteva din recomandările pe care jandarmeria hunedoreană le face vizitatorilor: accesul în interiorul sitului arheologic să se facă numai prin locurile şi pe traseele stabilite şi marcate; se pedepsește aspru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, ș.a., aruncarea gunoaielor la întâmplare, aprinderea focului în incintă, intrarea cu autovehicule și profanarea monumentului; se interzice, de asemenea, organizarea de picnicuri sau alte activități de divertisment în interiorul cetății.

ACTUALITATE

Vasilescu spune că verificarea a avut ca scop identificarea punctelor vulnerabile din punctul de vedere al sustragerilor de echipamente și instalații. Cei de la Regionala CF Craiova spun că este o mare problemă, pentru că instalațiile de siguranță feroviară sunt sustrase sistematic și, din acest motiv, se impun măsuri urgente. În consecință, prefectul Sorin Vasilescu, împreună cu autoritățile din județul vecin, a inițiat procedurile de constituire a unui grup de lucru în care să fie implicați reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliție Județene Hunedoara și Gorj, ai Serviciilor de

Poliție Transporturi din cele două județe și specialiști din cadrul Regionalei CFR. Specialiștii au propus montarea de sisteme video care să permită monitorizarea permanentă a zonelor cu potențial de risc ridicat și intervenția, atunci când este cazul, în mod oportun pentru stoparea activităților infracționale. „Sperăm că vor fi montate camere de supraveghere pe tot tronsonul Defileului Jiului, de la Bumbești până la Livezeni, și în următoarea perioadă sperăm să obținem o finanțare pentru modernizarea acestei artere feroviare pentru că este singura posibilitate de comunicare rapidă între județul Hunedoara și sudul țării.”, a declarat Sorin Vasilescu. Prefectul județului Hunedoara a spus că se are în vedere chiar implementarea sistemului de transport de tip RO-LA, astfel încât autovehiculele de tip TIR să fie transportate pe vagoane platformă.

Mihaela Petroșan

Incendiu la groapa de gunoi din Orăștie Cu lupa pe buletin Zilele trecute, la iniţiativa Primăriei Deva, polițiștii locali, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Române şi Jandarmeriei, au efectuat o acţiune de amploare pentru identificarea persoanelor care locuiesc fără forme legale pe raza Devei şi a localităţilor aparţinătoare. La acțiune au participat reprezentanţi ai compartimentelor Cadastru, Asistenţă Socială şi Disciplină în Construcţii şi protecţia mediului, precum şi cei ai Serviciul Public Local de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP), alături de specialiști din DSV Hunedoara, care au acţionat pentru identificarea persoanelor ce deţin animale fără respectarea normelor legale.

Această acțiune a folosit și la identificarea, de către reprezentanţii ENEL, a persoanelor care sustrag energie electrică. De asemenea, reprezentanţii ISU au verificat modul de respectare a măsurilor şi regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor în gospodării. În fapt, au fost legitimate şi verificate în bazele de date 250 de persoane şi au fost amprentate şi fotografiate alte 10 persoane. S-a descoperit că 11 persoane aveau actele de identitate expirate. De asemenea, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 470 de lei persoanelor care locuiesc fără forme legale. Peste 100 de persoane care nu îşi justificau prezenţa pe raza municipiului au fost îndrumate către localităţile de domiciliu. Aurel Ghinea

Marți seara a izbucnit un incendiu la deponeul de deşeuri menajere din municipiul Orăştie, fiind necesară intervenția pompierilor. Două echipaje de pompieri cu autospeciale cu apă şi spumă au acţionat pentru lichidarea focarelor mai bine de 8 ore, vântul provocând probleme suplimentare. În urma controlului ISU, inspectorii de prevenire au amendat cu 5.000 lei administratorii deponeului, pentru neorganizarea activităţii de intervenţie la incendiu. Incendiu a reizbucnit miercuri dimineață, pe o suprafață mai mică, și a fost stins de pompieri ai Detaşamentului din Orăştie şi ai Gărzii de Intervenţie Geoagiu.

Aurel Ghinea


Pagina 5

ACTUALITATE

ITM a scos din buzunare ilegale peste 150 de mii de lei

Informaţia de Hunedoara

Winkler vrea egalitate lingvistică în UE

În ultima săptămână, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a efectuat 54 de acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă, descoperind încă o serie de încălcări ale legii. Astfel, în timpul unor noi controale efectuate pe traseul autostrăzii Deva-Orăştie au fost depistate trei societăţi comerciale care foloseau persoane fără a le fi întocmit contracte individuale de muncă. Două din cele trei societăţi sunt la a doua abatere de acest gen în anul 2013, cu menţiunea că una din firme, care are sediul în Potlogi, Dâmboviţa, a căzut pentru a patra oară în plasa inspectorilor de muncă în decursul ultimelor 12 luni, iar în celelalte două cazuri administratorilor firmelor li s-a făcut plângere penală pentru folosirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de încadrare. Una dintre societățile ce lucra la autostradă şi care are sediul declarat în municipiul Reghin, județul Mureş, folosea la muncă persoane încadrate ca zilieri. Au fost identificate astfel 16 persoane care erau trecute în registrul de zilieri deşi angajatorul folosea exact pe aceleaşi tipuri de posturi şi personal încadrat în temeiul unui contract individual de muncă. Prin acest procedeu, administratorul firmei a încercat să evite plata contribuţiilor la bugetele de stat aferente contractelor de muncă, ştiind faptul că Legea 52/2011 ce reglementează exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri obligă angajatorul doar la reţinerea şi virarea cotei de 16 la sută aferentă impozitului pe venit. În acest caz, inspectorii ITM au dispus încheierea contractelor de muncă pentru cele 16 persoane în conformitate cu data reală de începere a activităţii stabilită de comun acord între angajaţi şi angajator. Totodată, ITM Hunedoara a făcut o plângere către

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler nu este de acord cu limitarea folosirii limbilor oficiale ale UE în cadrul instituțiilor europene.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie urmând ca, în acest caz, procurorii să continue cercetările din punct de vedere penal. A doua societate comercială care lucra la autostradă are sediul în localitatea Potlogi, judeţul Dâmboviţa. De această dată firma a fost depistată că lucra cu patru persoane fără forme legale de angajare. Societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 40.000 lei şi s-a dispus încheierea retroactivă a contractelor de muncă pentru cele patru persoane. Al treilea angajator verificat de inspectorii ITM Hunedoara, tot la lucrările pe autostradă, are sediul în Certeze, Satu Mare. Societatea a fost depistată cu două persoane care munceau la negru. În acest caz a fost aplicată o amendă contravenţională de 20.000 lei. Săptămâna trecută, alte cinci societăţi comerciale au fost găsite în neregulă având persoane care lucrau

fără contract de muncă: două din Valea Jiului şi câte una din Deva, Hunedoara şi Brad. La o societate din Deva, ce are profil de activitate alimentaţie publică, au fost depistate patru persoane fără forme legale de angajare şi i s-a aplicat o amendă contravențională de 40.000 lei. În săptămâna care a trecut, inspectorii ITM Hunedoara au efectuat 54 de controale în cursul cărora au aplicat amenzi totale de 154.800 lei, din care 150.000 doar pentru muncă nedeclarată. Potrivit ITM Hunedoara, acţiunile de combartere a muncii nedeclarate vor continua cu precădere în domeniul turismului, alimentaţiei publice, construcţiilor, agriculturii şi silviculturii, adică în domeniile în care s-au constatat cele mai multe cazuri de încălcare a legislaţiei muncii.

Mihaela Petroșan

„Multilingvismul este unul dintre principiile fundamentale ale UE și una dintre bogăţiile sale cele mai de preţ, care reflectă diversitatea culturală şi lingvistică a Uniunii. Astăzi, folosim 23 de limbi oficiale. Din cauza crizei, este necesară reducerea cheltuielilor în instituţiile europene și sunt de acord cu aceasta, dar trebuie, cu responsabilitate, identificate domeniile în care să facem economie. În Parlamentul European (PE), încercările de se diminua folosirea limbilor „mai puţin uzitate” în favoarea celor trei limbi „procedurale” (engleza, franceza și germana –

n.n.) sunt făcute în mod constant. Iar acum, la Comitetul Regiunilor s-a inițiat o măsură care vizează renunţarea la propriul aparat de interpreți. Este o decizie extrem de dăunătoare”, a declarat Winkler, luni seara, în plenul PE reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Winkler mai spune că UE este a cetățenilor din cele 27 de state membre,în curând 28 de state, care vorbesc 23 de limbi, în curând 24, toate acestea fiind limbi oficiale și egale în Uniune, nici una mai presus de alta. Discuția apare după ce, recent, a fost concepută o strategie privind reducerea cheltuielilor de funcţionare a Comitetului Regiunilor în care se propune desfiinţarea aparatului propriu de traducere, acesta urmând să fie comasat cu serviciul de interpreți al PE. Mihaela Petroșan

Cămătarii hunedoreni n-au scăpat din arest La sfârșitul săptămânii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins recursurile hunedorenilor arestaţi în dosarul de cămătărie, violență și șantaj. Este vorba de Cristian Constantin Litera, Simina Mirela Litera, Mihai Eminovici Ciobanu, Florin Voicu Micluţa şi Cătălin Penciuc. Conform unui comunicat oficial, ÎCCJ „...respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpații Litera Constantin Cristian, Litera Simina Mirela, Ciobanu Mihai Eminovici, Micluța Florin Voicu și Penciuc Cătălin împotriva încheierii nr. 16/MP din 10 mai 2013 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia– Secția Penală și pentru Cauze cu Minori în dosarul nr. 440/57/2013. Obligă recurenții inculpați Litera Constantin Cristian, Litera Simina Mirela și

Micluța Florin Voicu la plata sumei de câte 225 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 25 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Obligă recurenții inculpați Ciobanu Mihai Eminovici și Penciuc Cătălin la plata sumei de câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 100 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. ”. Se știe deja că, conform datelor furnizate de anchetatori, gruparea infracțională a acționat în judeţul Hunedoara, practicând cămătăria, șantajul și recuperarea prin violență a banilor împrumutați. Prin activitatea infracțională, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Aurel Ghinea


Informaţia de Hunedoara

ACTUALITATE

Pagina 6

31 mai

Ziua Mondială Fără Tutun Ultima zi din luna mai este dedicată, printr-o rezoluție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), luptei împotriva fumatului. Cu această ocazie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara organizează o serie de acțiuni dedicate cetățenilor. Acțiunile DSP se vor desfășura în Deva, pe 31 mai, între orele 10 și 13, și vor cuprinde amenajarea unui cort în Piaţa Unirii, distribuirea de materiale informative privind aplicarea Convenţiei-cadru privind controlul tutunului și măsurarea monoxidul de carbon din plămânii fumătorilor care doresc să devină responsabili de sănătatea lor. OMS a instituit Ziua Mondială Fără Tutun încă din anul 1988. Ideea ar fi ca, măcar pentru o zi, fumătorii să renunțe la acest viciu. Dar scopul principal al evenimentului

este de a atrage atenţia întregii lumi asupra efectelor consumului de tutun care determină prea multe decese şi duce la scurtarea şi deterioarea vieţii prin agravarea bolilor cardiovasculare, cancerelor, bolilor respiratorii, afectarea sarcinii şi sănătăţii nou-născuţilor ş.a. Fumatul este cel mai răspândit mod de abuz de substanţe toxice şi cancerigene, asociat cu consumul altor substanţe dăunătoare sănătăţii: alcoolul şi drogurile ilegale. Mihaela Petroșan

Raportul GATS România 2011 indică faptul că în țara noastră fumatul ucide peste 33.000 de oameni anual, 70% dintre ei având vârsta între 35 şi 69 de ani. Un deces din patru are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli asociate cu fumatul. În medie, fumătorii decedaţi prematur ar fi trăit cu 21 de ani mai mult în absenţa acestui viciu.

RAR are număr unic pentru programări

Gheorghe Flutur, susținător în campania pentru Densuș Gheorghe Flutur, secretarul general al Partidului Democrat Liberal, s-a aflat zilele acestea în județul Hunedoara, pentru a susține candidatul formațiunii la funcția de primar al comunei Densuș, la alegerile parțiale din 26 mai. Vorbind mai mult despre problemele generale ale României, Flutur a declarat că trebuie să dispară definitiv sintagma

Începând de joi, programările la Registrul Auto Român (RAR) se fac la numărul unic la nivel național 021.9672. Decizia implementării acestui proiect „call-center național” face parte din strategia de dezvoltare a RAR. Prin această implementare, orice persoană care dorește să aibă acces la serviciile RAR va apela 021.9672, indiferent de domiciliu sau zona din țară în care se află. După cum spun inițiatorii proiectului, avantajele numărului unic de programări sunt: încărcarea uniformă a reprezentanţelor RAR, accesul rapid al clientului la operatorul care efectuează programarea telefonică, alternativa programării în judeţe limitrofe, dacă intervalul de aşteptare este mai mic. De asemenea, timpul de reacţie va fi foarte scurt şi acţiunile uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări de programare. Mihaela Petroșan

conform căreia primarii „ajung la pixul lui Mischie”: „În noul text al Constituției va trebui să apară prevederea conform căreia cel puțin 50 la sută din redevențe, care reprezintă taxa pe averea locală, să revină administrației publice locale. În acest mod primarii nu mai sunt obligați ca, odată la 4 ani să treacă în „barca” puterii, iar electoratul nu se va mai simți trădat”. Liderul PDL a ținut, de asemenea, să puncteze critic activi-

tatea celor aflați la guvernare: „Am trecut prin Oțelul Roșu. Lumea este în stadă, foarte nemulțumită de faptul că industria metalurgică este la pământ. Se discută zilele acestea de 15.000 de oameni din bazinul minier Gorj, de la Turceni și Rovinari, trimiși forțat în concediu. 70 la sută din acest electorat au votat USL pentru că aceștia leau promis ceva și acel ceva nu se mai întâmplă”. Mihaela Petroșan

Spectacol cu nuntă la muzeul devean Pe 27 mai, de la ora 13, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va avea loc spectacolul „Nunta, tradiţie la români”, care se va desfăşura în Sala Şemineului de la Palatul Magna Curia.

Spectacolul face parte dintr-un proiect care are la bază parteneriatul încheiat între Liceul Teoretic „Traian” Deva şi Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Haţeg. Evenimentul de luni este primul dintre temele propuse cu scopul de aducere în atenţia publică a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, următoarele derulându-se pe parcursului

întregului an calendaristic. În proiect sunt implicaţi elevi ai claselor IX-XII ai Liceul Teoretic „Traian” Deva şi elevi ai claselor VX ai Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Haţeg. Coordonatoarea proiectului este profesoara Adriana Şchiopu.

Mihaela Petroșan


Pagina 7

SPECIAL

Informaţia de Hunedoara

Povestea rochiei de mireasă Odată cu ieșirea din Postul Paștelui s-a deschis frumosul și mult așteptatul sezon al nunților estivale. Săptămâna anterioară am trecut în revistă cele mai ciudate tradiții din lume legate de evenimentul căsătoriei; astăzi vom descoperi împreună povestea rochiei de mireasă – între superstiție, legendă și tradiție. Sunt multe lucruri importante pentru orice fată atunci când vine vorba despre ziua nunții. Fiecare se visează încă de mică alături de un bărbat bun și iubitor, într-o rochie de vis, dansând într-o locație elegantă alături de toți cei dragi. Fiecare detaliu este important, dar unul dintre cele mai de preț amănunte legate de ziua nunții rămâne în continuare rochia. Legendele, tradițiile și superstițiile despre rochia de mireasă conferă o și mai mare importanță fiecărui detaliu legat de crearea, afișarea, purtarea și îngrijirea acestui veșmânt nupțial. Există parcă un fel de cod nescris al ținutei pe care fiecare mireasă trebuie să îl cunoască în ziua cea mare: rochia de mireasă trebuie purtată cu demnitate, cu zâmbet pe buze și cu extrem de multă fericire în suflet. De-a lungul timpului s-au conturat o serie de supersiții legate de rochia pe care fata o poartă în ziua nunții. Probabil cea mai cunoscută dintre acestea spune că este semn rău sau aduce ghinion dacă mirele își vede aleasa îmbrăcată în rochia de mireasă înainte de nuntă. Această tradiție își are originea în vremurile când căsătoriile erau aranjate,

celor doi miri nefiindu-le permis să se vadă unul pe celălalt înainte de marele eveniment. O astfel de uniune reprezenta mai curând o afacere, iar tatăl miresei era satisfăcut dacă reușea să-și lege fiica prin căsătorie de un bărbat de vază și înstărit. El se temea însă de posibilitatea ca mirele să nu fie tocmai încântat de înfățișarea viitoarei sale soții și, pentru a evita situația în care acesta renunța la nuntă, s-a „inventat” această poveste ce, în timp, a devenit de-a dreptul o superstiție. O altă legendă susține că mireasa este sortită nenorocului dacă își îmbracă întreaga ținută de nuntă înainte de marea zi a căsătoriei. Astfel, ea poate proba rând pe rând rochița, pantofii, voalul și celelalte accesorii, dar nu trebuie să le îmbrace pe toate decât în ziua fericitului eveniment. Potrivit superstiției, atunci când se îmbracă în ținuta de nuntă, norocul îi surâde miresei, iar dacă acest lucru se întâmplă înainte de eveniment, norocul ei nu va fi de lungă durată. Potrivit unei superstiții englezești, este un semn de mare noroc dacă o fată găsește un păianjen în rochia ei de mireasă chiar în ziua nunții. Această supersiție este atât de populară în Anglia încât, nu de puține ori, rudele miresei se asigură de faptul că ea se va împlini, punându-i miresei păienjeni în rochie. Potrivit legendei, păianjenul în rochia de mireasă simbolizează fericire eternă, liniște în casă și belșug financiar. Un alt mit susține că, dacă o viitoare mireasă își croiește propria rochie de nuntă, aceasta este condamnată să verse câte o

lacrimă pentru fiecare înțepătură a acului cu care și-a cusut îmbrăcămintea nupțială. După cum era de așteptat, există superstiții legate și de materialul cel mai potrivit pentru o rochie de mireasă. Potrivit acestora, cea mai potrivită ar fi mătasea – ea este prețioasă și fină ca mireasa și, în același timp, scumpă, asigurând stabilitatea financiară a cuplului ce se forma. Se spunea de asemenea că satinul aduce ghinion, iar catifeaua poate prevesti sărăcie în viitoarea viață a cuplului căsătorit. Pentru ca norocul să o însoțească mereu pe mireasă, se consideră necesar ca ultima cusătură din rochia ei să fie făcută în cea din urmă clipă dinaintea ceremoniei nupțiale. În acest fel, rochia este într-adevăr pregătită special pentru acest eveniment. O altă tradiție norocoasă era să se coase câteva fire de păr ale miresei în rochia ei de nuntă. Sinceră să fiu, o explicație pentru această supersiție nu am reușit să găsesc, deși se pare că ea este în continuare preacticată în zonele rurale din Moldova. Culoarea rochiei de mireasă este crucială, având un mare rol asupra felului cum urmează să fie căsnicia. Albul, albastrul, argintiul, rozul, și auriul sunt considerate cele mai norocoase culori într-un astfel de caz. Albastrul este, cu precădere, foarte popular întrucât semnifică constanța, loialitatea, fidelitatea. În Anglia de odinioară, pe rochia de mireasă erau cusute noduri sau funde din panglici albastre, ce erau smulse după ceremonialul de nuntă de către invitați, fiind purtate de tinerii necăsătoriți la pălărie, ca talismane aducătoare de noroc. În vremurile de demult, se credea că rochia albă de mireasă avea darul de a alunga spiritele rele, simbolizând, totodată, puritatea și o fericită celebrare a nunții. De asemenea, se recomanda ca mireasa să nu aibă nimic negru în îmbrăcămintea ei de nuntă, pentru a nu ajunge de timpuriu văduvă. O altă superstiție comună avertizează asupra necesității ca fata ce urmează să se căsătorească să nu își rupă sau sfâșie rochia de mireasă. Dacă acest lucru se întâmpla chiar în ziua nunții, sau în ziua anterioară acesteia, se prevestește că uniunea dintre miri urmează a fi destrămată de moarte. În același timp este considerat semn rău ca rochia de mireasă să fie pătată cu sânge. Nu se recomandă pentru ținuta nupțială materiale imprimate cu vreun model și trebuie evitate în special des-

enele cu păsări și viță de vie. O ultimă supersiție pe care o analizăm împreună a început să prindă teren și în țara noastră. Originară din Anglia, aceasta susține că orice mireasă trebuie să poarte în ziua nunții ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru. Dacă superstiția este împlinită, miresele vor avea o căsnicie reușită și vor fi fericite mereu. Coroborat oarecum cu această supersiție și cu faptul că mireasa trebuie să poarte ceva vechi și ceva împrumutat, se con-

sideră că aduce extrem de mult noroc purtarea rochiei de mireasă a mamei. Adevărate sau nu, ciudate, stupide sau deja obișnuite, aceste superstiții fac parte din viața noastră, a tuturor și marchează, într-un fel sau altul, unul dintre cele mai importante momente din viața oricărei fete – momentul în care acestea își unesc destinul cu cel al bărbatului pe care îl iubesc. Raluca Herepean


Informaţia de Hunedoara

CREDINȚĂ

Pagina 8

Sfântul Ioan Casian

Despre cele opt gânduri ale răutăţii (2) Despre iubirea de argint A treia luptă o avem împotriva duhului iubirii de argint. Războiul acesta este străin şi ne vine din afara firii, folosind necredinţa monahului. De fapt aţâţările celorlalte patimi, adică a mâniei şi a poftei, îşi iau prilejurile din-trup şi îşi au oarecum începutul în răsadul firii, de la naştere. De aceea sunt biruite abia după vreme îndelungată. Boala iubirii de argint însă, venind din afară, se poate tăia mai uşor, dacă este silinţă şi luare aminte. Dar de nu e băgată în seamă, se face mai pierzătoare decât celelalte patimi şi mai cu anevoie de înfrânt. Căci e «rădăcina tuturor răutăţilor», după Apostolul. Să băgăm numai de seamă: îmboldirile cele fireşti ale trupului se văd nu numai la copii, în care nu este încă cunoştinţa binelui si a râului, ci şi la pruncii cei prea mici şi sugaci care nici urmă de plăcere nu au în ei, însă îmboldirea firească arată că o au. De asemenea observăm la prunci si acul mâniei, când îi vedem porniţi asupra celui ce i-au năcăjit. Iar acestea le zic, nu ocărând firea ca pricină a păcatului (să nu fie), ci ca să arăt că mânia şi pofta au fost împreunate cu firea omului de către însuşi Ziditorul cu un scop bun, dar prin trândăvie alunecă din cele fireşti ale trupului în cele afară de fire. De fapt îmboldirea trupului a fost lăsată de Ziditorul spre naşterea de prunci si spre continuarea neamului omenesc prin coborâre unii de la alţii, nu spre curvie. Asemenea si imboldul mâniei s-a semănat în noi spre mântuire, ca să ne mâniem asupra păcatului, nu ca să ne înfuriem asupra aproapelui. Prin urmare nu firea în sine e păcătoasă, chiar dacă o folosim noi rău. Sau vom învinovăţi pe Ziditor? Oare cel ce a dat fierul spre o întrebuinţare necesară si folositoare e vinovat, dacă cel ce 1-a primit îl foloseşte pentru ucidere? Am spus acestea, vrând să arătăm că patima iubirii de argint nu~si are pricina în cele fireşti, ci numai în voia liberă cea foarte rea si stricată. Boala aceasta când găseşte sufletul căldicel si necredincios, la începutul lepădării de lume, strecoară într-însul niscai pricini îndreptăţite si la părere binecuvântate ca să oprească ceva din cele ce le are. Ea îi zugrăveşte monahului în cuget bătrâneţe lungi si slăbiciune trupească si-i şopteşte că cele primite de la chinovie nu i-ar ajunge spre mângâiere, nu mai zic când este bolnav, dar nici măcar când este sănătos; apoi că nu se poartă acolo grijă de bolnavi, ci sunt foarte părăsiţi şi că de na va avea ceva aur pus de o parte va muri în mizerie. Mai apoi îi strecoară în minte gândul că nici nu va putea rămâne multă

vreme în mănăstire, din pricina greutăţii îndatoririlor si a supravegherii amănunţite a Părintelui. Iar după ce cu astfel de gânduri îi amăgeşte mintea, ca să-si oprească măcar un bănişor, îl înduplecă vrăjmaşul să înveţe si vreun lucru de mână de care să nu ştie Avva, din care îşi va putea spori argintul pe care îl râvneşte. Pe urmă îl înşeală ticălosul cu nădejdi ascunse, zugrăvindu-i în minte câştigul ce-1 va avea din lucrul mâinilor si apoi traiul fără griji. Şi aşa, dându-se cu totul grijii câştigului, nu mai ia aminte la nimic din cele protivnice, nici chiar la întunerecul deznădejdii, care îl cuprinde în caz că nu are parte de câştig; ci precum altora li se face Dumnezeu stomacul, aşa şi acestuia aurul. De aceea si fericitul Apostol, cunoscând aceasta, a numit iubirea de argint, nu numai «rădăcina tuturor răutăţilor», ci si «închinare la idoli». Să luăm seama deci, la câtă răutate târăşte boala aceasta pe om, dacă îl împinge si la slujirea la idoli. Căci după ce si-a depărtat iubitorul de argint mintea de la dragostea lui Dumnezeu, iubeşte idolii oamenilor scobiţi în aur. Întunecat de aceste gânduri şi sporind la si mai mult rău, monahul nu mai poate avea nici o ascultare, ci se răzvrăteşte, sufere, cârteşte la orice lucru, răspunde împotrivă şi nemaipăzind nici o evlavie, se duce ca un cal nesupus în prăpastie. Nu se mulţumeşte cu hrana cea de toate zilele si strigă pe faţă că nu mai poate să rabde acestea la nesfârşit. Spune că Dumnezeu nu e numai acolo si nu si-a încuiat mântuirea sa numai în Mănăstirea aceea; şi că de nu se va duce de acolo se va pierde. Banii cei puşi de o parte, dând ajutor socotinţii acesteia stricate, îl susţin ca nisţe aripi să cugete la ieşirea din mănăstire, să răspundă aspru si cu mândrie la toate poruncile şi să se socoată pe sine ca pe un străin din afară. Orice ar vedea în Mănăstire că ar avea trebuinţă de îndreptare, nu bagă în seamă, ci trece cu vederea, dacă nu defăimă şi huleşte toate câte se fac. Caută apoi pricini pentru care să se poată mânia sau întrista, ca să nu pară uşuratec, ieşind fără pricină din Mănăstire. Iar dacă poate scoate şi pe altul din Mănăstire, amăgindu1 cu şoapte şi vorbe deşarte, nu se dă îndărăt să o facă, vrând să aibă un împreună lucrător la fapta sa cea rea. Şi aşa aprinzându-se de focul banilor săi, iubitorul de argint nu se va putea linişti niciodată în Mănăstire, nici nu va putea să trăiască sub ascultare. Iar când dracul îl va răpi ca un lup din staul si, despărţindu-1 de turmă, îl va lua spre mâncare, atunci lucrările rânduite pentru anumite ceasuri în chinovie, pe care îi era greu să le împlinească, îl va face vrăjmaşul să le

împlinească în chilie zi şi noapte cu multă râvnă; nu-1 va slobozi însă să păzească chipul rugăciunilor, nici rânduiala posturilor; nici canonul privegherilor. Ci, după ce 1-a legat cu turbarea iubirii de argint, toată sârguinţa îl înduplecă să o aibă numai spre lucrul mâinilor. Trei sunt felurile boalei acesteia, pe care le opresc deopotrivă atât dumnezeieştile Scripturi, cât şi învăţăturile Părinţilor. Primul e cel care face pe monahi să agonisească si să adune cele ce nu le aveau în lume; al doilea e cel care face pe cei ce s-au lepădat de avuţii să se căiască, punându-le în minte gândul să caute cele pe care le-au dăruit lui Dumnezeu; în sfârşit al treilea e cel care, legând de la început pe monah de necredinţă şi moleşeală, nu-1 lasă să izbăvească desăvârşit de lucrurile lumii, ci îi pune în minte frica de sărăcie şi neîncredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, îndemnându-1 să calce făgăduinţele pe care le-a făcut când s-a lepădat de lume. Pildele tuturor acestor trei feluri precum am zis, le-am găsit osândite în dumnezeiasca Scriptură. Aşa Ghiezi, voind să dobândească banii pe care nu-i avea înainte, s-a lipsit de darul proorociei, pe care învăţătorul său voia să i-1 lase drept moştenire şi în loc de binecuvântare a moştenit lepră veşnică prin blestemul Proorocului.1 Iuda, voind să recapete banii, de care mai-nainte se lepădase urmând lui Hristos, a căzut nu numai din ceata ucenicilor, alunecând spre vânzarea Stăpânului, ci şi viaţa cea trupească a sa prin silnică moarte a sfârşit-o. Iar Anania şi Salira, oprind o parte din preţul vânzării, se pedepsesc cu moartea prin gura apostolească3. Marele Moise porunceşte şi el în a «Doua lege», în chip tainic, celor ce făgăduiesc să se lepede de lume, dar de frica necredinţei se ţin iarăşi de lucrurile pământeşti: «De este cineva fricos şi-i tremură inima de teamă, să nu iasă la război, ci să se întoarcă acasă, ca nu cumva cu frica lui să sperie şi inimile fraţilor săi». Poate fi ceva mai întemeiat şi mai lămurit decât această mărturie? Oare nu învăţăm din aceasta cei ce ne lepădăm de lume, să ne lepădăm desăvârşit si aşa să ieşim la război, ca nu cumva punând început slăbănog şi stricat, să întoarcem şi pe ceilalţi de la desăvârşirea evanghelică, semănând temere

într-înşii? Chiar şi cuvântul bine zis în Scripturi: «că mai bine este a da decât a lua», îl tâlcuiesc rău aceştia, forţându-1 şi schimbându-i înţelesul, ca să potrivească cu rătăcirea si cu pofta lor de argint. De asemenea învăţătura Domnului care zice: «Dacă vrei să fii desăvârşit, vinde-ți averile tale si le dă săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi venind urmeazămi Mie». El chibzuiesc că decât să fii sărac mai fericit lucru este a stăpâni peste o bogăţie proprie şi din prisosul ei a da şi celor ce au lipsă. Să ştie însă unii ca aceştia că încă nu s-au lepădat de lume, nici n-au ajuns la desăvârşirea monahicească, câtă vreme se ruşinează de Hristos şi nu iau asupra lor sărăcia Apostolului, ca prin lucrul mâinilor să-şi slujească lor şi celor ce au trebuinţă, spre a împlini făgăduinţa călugărească si a fi încununaţi cu Apostolul, ca unii cari, după ce şi-au risipit vechea bogăţie, luptă ca Pavel lupta cea bună în foame şi în sete, în ger şi fără haine1. Căci dacă Apostolul ar fi ştiut că pentru desăvârşire mai de trebuinţă este vechea bogăţie, nu şi-ar fi dispreţuit starea sa de cinste, căci zice despre sine că a fost om de vază şi cetăţean roman. Asemenea şi cei din Ierusalim, care îşi vindeau casele si ţarinile şi puneau preţul la picioarele Apostolilor3, n-ar fi făcut aceasta, dacă ar fi ştiut că Apostolii ţin de lucru mai fericit şi mai chibzuit ca fiecare să se hrănească din banii săi şi nu din osteneala proprie şi din ceea ce aduc neamurile. Încă mai lămurit învaţă despre acestea acelaşi Apostol în cele ce scrie Romanilor, când zice: «Iar acum merg la Ierusalim ca să slujesc Sfinţilor, că a binevoit Macedonia şi Ahaia să facă o strângere de ajutoare pentru cei lipsiţi dintre Sfinţii din Ierusalim. Că au binevoit, dar le sunt şi datori».4 Dar şi el însuşi, fiind adesea pus în lanţuri şi în închisori şi ostenit de călătorii, sau împiedecat de acestea să-şi câştige hrana din lucrul manilor sale, precum obişnuia, spune ca primiţ-o de la fraţii din Macedonia, care au venit la el: «Şi lipsa mea au împlinit-o fraţii cei ce au venit din Macedonia». Iar Filipenilor le scrie: «Si voi Filipenilor ştiţi că ieşind eu din Macedonia, nici o biserică nu s-a unit cu mine când a fost vorba de dat şi luat, decât voi singuri. Că si în Thesalonic odată şi de două ori miaţi trimis cele de trebuinţă»1.

Aşadar, după părerea iubitorilor de argint, sunt mai fericiţi decât Apostolul si aceştia, fiindcă i-au dat din averile lor şi lui cele de trebuinţă. Dar nu va cuteza nimeni să zică aceasta, dacă nu cumva a ajuns la cea mai de pe urmă nebunie a minţii. Deci dacă vrem să urmăm poruncii evanghelice si întregii Biserici celei dintru început, întemeiată pe temelia Apostolilor, să nu ne luăm după socotinţele noastre, nici să înţelegem rău cele zise bine. Ci, lepădând părerea noastră cea moleşită şi necredincioasă, să primim înţelesul cel adevărat al Evangheliei. Căci numai aşa vom putea urma Părinţilor şi nu ne vom despărţi niciodată de ştiinţa vieţii de obşte, ci ne vom lepăda cu adevărat de lumea aceasta: Bine este deci să ne amintim şi aci de cuvântul unui Sfânt, care spune că Sfântul Vasile cel Mare ar fi zis unui senator, care se lepădase fără hotărâre de lume si mai ţinea ceva din banii săi, un cuvânt ca acesta: «Si pe senator l-ai pierdut si nici pe monah nu l-ai făcut!» Trebuie aşadar să tăiem cu toată sârguinţa din sufletul nostru «rădăcina tuturor răutăţilor», care este iubirea de argint, ştiind sigur că de rămâne rădăcina, lesne cresc ramurile. Iar virtutea aceasta anevoie se dobândeşte nepetrecând în viaţa de obşte, căci numai în ea nu avem să purtăm de grijă nici măcar de trebuinţele cele mai necesare. Deci având înaintea ochilor osânda lui Anania şi a Safirei, să ne înfricoşăm a ne lăsa ceva nouă din averea noastră veche. Asemenea, temândune de pilda lui Ghiezi, a celui ce pentru iubirea de argint a fost dat leprei veşnice, să ne ferim de-a aduna pentru noi banii pe care nici în lume nu i-am avut. Gândindu-ne apoi la sfârşitul lui Iuda cel ce s-a spânzurat, să ne temem a lua ceva din cele de care ne-am lepădat, dispreţuindu-le. Iar peste acestea toate, să avem de-a pururi înaintea ochilor moartea fără de veste, ca nu cumva în ceasul în care nu aşteptăm, să vie Domnul nostru şi să afle conştiinţa noastră întinată cu iubirea de argint. Căci ne va zice atunci cele ce în Evanghelie au fost spuse bogatului aceluia: «Nebune, într-această noapte voi cere sufletul tău, iar cele ce ai adunat ale cui vor fi?».

(va urma)


Pagina 9

CULTURĂ

Informaţia de Hunedoara

Pentru viaţa spirituală a omului cultura este oglinda măritoare. (Constantin Noica) Colțul de geniu

Pușkin Alexandr Sergheevici Pușkin (n. 6 iunie, S.V. 26 mai, 1799, d. 10 februarie, S.V. 29 ianuarie, 1837) este un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira—asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care i-au urmat. Tatăl lui Pușkin, Sergei Lvovici Pușkin (1767–1848), era descendentul unei distinse familii nobile rusești, cu strămoși din secolul al XII-lea. Mama lui Pușkin, Nadejda (Nadia) Ossipovna Hannibal (1775–1836) avea strămoși, pe linia bunicii paterne, din nobilimea germană și scandinavă. Ea a fost fiica lui Ossip Abramovici Gannibal (1744– 1807) și a soției lui, Maria Alexeievna Pușkina, iar bunicul ei patern, adică străbunicul lui Pușkin, un paj ridicat în rang de către Petru cel Mare, a fost Abram Petrovici Gannibal, născut în Eritreea. Pușkin s-a născut la Moscova, pe 6 iunie (26 mai, stil vechi) 1799. În 1811 viitorul poet s-a înscris la școala nou înființată la Țarskoe Selo, (azi orașul Pușkin) unde va studia până în 1817. La vârsta de cincisprezece ani publică primul poem. În 1820 vede lumina tiparului primul său lung poem, Ruslan și Ludmila. Poetul devine incomod din pricina popularității și scrierilor lui antidespotice manuscrisul Odă a Libertății. Ca urmare, în același an (1820), pentru a evita deportarea în Siberia, se mută la Chișinău unde va locui până în 1823. După o călătorie de vară în Caucaz și în Crimeea, scrie două poeme foarte aclamate: Prizonierul din Caucaz și Fântâna din Bahcisarai. În 1823 se mută la Odessa, unde intră din nou în conflict cu guvernul care-l trimite în exil în nordul Rusiei, unde va sta din 1824 până in 1826. Cu ajutorul anumitor autorități, reușește să-i facă o vizită Țarului Nikolai I pentru o petiție cu privire la eliberarea lui, pe care o și obține. În revolta din decembrie 1825 la Sankt Petersburg sunt găsite în mâinile unor insurgenți o serie de poeme politice timpurii ale poetului; ca urmare Pușkin intră imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis să călătorească sau să publice. În acest timp scrie drama Boris Godunov, pe care însă nu reușește să o publice decât cinci ani mai târziu. În 1831 se căsătorește cu Natalia Goncharova. Împreună încep să frecventeze cercurile din înalta societate, poetul devenind un apropiat al curții. Soția lui era o femeie foarte admirată, inclusiv de țar, care pentru a-l umili îi oferă cel mai neînsemnat titlul de la curte. În 1837, înglodat în datorii și în mijlocul zvonurilor despre relația amoroasă a soției lui cu aventurierul francez d’Anthes, pe 27 ianuarie Pușkin îl provoacă pe presupusul iubit la duel. În urma duelului, amândoi bărbații sunt răniți, Pușkin mortal. Două zile mai târziu, Rusia îl pierdea pe cel mai important poet și dramaturg romantic al secolulului al XIX-lea - Alexandr Sergheevici Pușkin moare. Guvernul, temându-se de o eventuală demonstrație politică, a mutat desfășurarea funeraliilor într-un loc mai ferit, permițând participarea unui grup foarte restrâns de rude și prieteni apropiați. Pușkin a avut patru copii cu Natalia: Maria (născută în 1832, care este considerată un prototip pentru Anna Karenina), Alexander (născut în 1833), Grigori (născut în 1835) și Natalia (născută în 1836), cea din urmă sa căsătorit, morganatic, cu un membru al familiei regale din Nassau, anume cu Nikolaus Wilhelm de Nassau și a devenit Countesă de Merenberg.

Spectacol medieval în Noaptea Muzeelor Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a organizat, sâmbătă, un adevărat spectacol medieval, în susținerea evenimentului internațional „Noaptea Muzeelor”. Într-o atmosferă relaxată, devenii au putut fi atât martorii momentelor de divertisment pregătite de organizatori, cât și vizitatori de noapte ai muzeului devean. Acțiunile au debutat puțin după ora 16, cu prezentarea gazdei, directorul muzeului, Liliana Țolaș, costumată într-o elegantă rochie medievală și însoțită de un adevărat alai de tineri costumați în domnițe, cavaleri și paji. Atmosfera medievală, susținută și de muzica adecvată, a fost rodul strădaniei membrilor Asociaţiei „Castelul din Carpaţi”, care au furnizat costumele, au dansat, au simulat scene de luptă și au dat culoare întregii întâlniri de la Palatul Magna Curia. Ritmurile medievale au fost întrerupte de mini-concerte susținute de formaţiile Foc viu şi Tempo, precum şi de un spectacol pirotehnic susţinut de formaţia Strop de foc.

Au fost prezenți foarte mulți copii, printre vizitatori, iar atracția spațiului expozițional a fost osul de dinozaur recent intrat în posesia muzeului devean. „Anul acesta am ales o tematică medievală, care să schimbe obișnuința de până acum a temelor legate de daci și romani. Această alegere s-a dovedit potrivită mai ales că palatul în sine este un monument apropiat vremurilor medievale. A fost, fără falsă modestie, o

reușită. Am beneficiat de prezența a 1.200 de vizitatori, cu 500 mai mulți decât anul trecut, câteva sute dintre ei fiind, spre bucuria noastră, copii. Cei mici au luat parte la jocurile medievale, la întrecerile de tir și la concursurile organizate cu acest prilej. De asemenea, ne-a bucurat și participarea unui grup de copii din Petroșani.”, ne-a declarat Liliana Țolaș.

Mihaela Petroșan

O adevărată vedetă a nopții muzeelor de la Deva a fost și micuța Ștefania, o fetiță încântătoare, costumată în personajul istoric al Ioanei d`Arc. Ea a fost o adevărată animatoare a evenimentului, implicându-se în toate activitățile, fiind chiar considerată „mâna dreaptă” a gazdei evenimentului, „castelana” Liliana Țolaș.

Osul de dinozaur, vedetă a expozițiilor de la muzeul devean, reprezintă o descoperire făcută în 2011, lângă Hațeg, și are o valoare deosebită. Datorită acestei descoperiri, a fost certificată existența în zonă a unei noi specii de dinozaur care face parte din grupul dinozaurilor sauropozi. Sauropodele au fost cei mai mari dinozauri ajungând la 100 de tone în greutate și la 40 de metri lungime. Acest dinozaur a trăit la sfârșitul erei Mezozoice în perioada Cretacică, într-o vârstă geologică denumită Maastrichtian, pe Insula Hațeg, ale cărui rămășițe pot fi văzute azi ca depozite de argile roșii pretutindeni în zona Țării Hațegului. Piesa expusă sâmbătă noaptea la muzeul din Deva reprezintă omoplatul. Datorită modului în care s-a îngropat și fosilizat, acest specimen nu a fost păstrat în întregime, lipsind mai mult de jumătate din fosilă. Estimativ, dinozaurul atingea aproximativ 20 de metri lungime și o greutate de 15 tone.

Definiții esențiale

„Eu nu am o dorinţă limpede de a muri, dar mă comport ca şi cum aş căuta moartea cu toate puterile.” (Puşkin)


Informaţia de Hunedoara

ECONOMIE

Pagina 10

Chinezii bagă bani în CEH Urmare a unei vizite oficiale în China a unei delegații a Ministerului Energiei, din care au făcut parte și reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), se pare că există un interes major al chinezilor pentru investiții la noi în județ. Inclusiv Societatea Națională a Huilei va putea beneficia de interesul chinezilor, după cum spune prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu: „Recent discutam despre vizita făcută în țara noastră de cei de la China National Electric Engineering (Compania Națională de Electricitate a Chinei) și care, acum, urmare a discuțiilor purtate în China au luat hotărârea de a investi la Complexul Energetic Hunedoara. Vor să modernizeze

două grupuri, inclusiv instalația de desulfurare, o investiție care se cifrează la aproximativ 600 de milioane de dolari. În afară de condițiile anterioare, împrumut acordat

de guvernului chinez pe 20 de ani, dobândă 3 la sută fără garanții de stat, se pare că dobânda va scădea chiar spre 2 la sută. Dacă Compania Națională de Electricitate a

Summitul UE: Liderii statelor europene doresc un acord privind schimbul de informaţii fiscale până la sfârşitul anului

Chinei va investi la Complexul Energetic Hunedoara, în județul nostru va mai investi încă o companie chineză, China Cool, în Societatea Națională a Huilei. La SNH

vor fi aduse utilaje, echipamente mecanizate, iar condițiile vor fi aproximativ aceleași pe care Compania Națională de Electricitate a Chinei le va pune Complexului Energetic Hunedoara. Ca și prioritate a investițiilor chineze în România, pe primul loc se situează investițiile la Complexul Energetic Hunedoara, pe locul doi este investiția de la Tarnița, iar pe locul trei este investiția de la Rovinari. Sperăm ca în acest an să fie demarate investițiile pentru modernizarea celor două grupuri de la Termocentrala Mintia și să începem inclusiv investiția în instalația de desulfurare care, dacă nu am reuși să o finalizăm până la 31 decembrie 2016, ne-ar scoate efectiv de pe piață”. Mihaela Petroșan

Retrocedările averilor confiscate se suspendă Zilele trecute a intrat în vigoare o lege ce prevede suspendarea acțiunilor de retrocedare a proprietăților confiscate de comuniști, pentru a se da timp pentru reevaluarea situațiilor și a cererilor. Legea nu este aplicabilă în cazul deciziilor judecătorești definitive și irevocabile. În noua lege se prevede că „Până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către

comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar”. Legea mai spune că, „în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare (adică până la jumătatea lunii viitoare, n.n.), la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se constituie, prin ordin al prefectului, comisia locală pentru inventarirea terenurilor.”. Față de vechile dispoziții legale, președintele acestei comisii va fi reprezentantul Instituției Prefectului, primarul unității administrativ-teritoriale respective fiind doar membru în comisie.

Mihaela Petroșan

Se modernizează drumul între Pas Vulcan - Vulcan Liderii celor 27 de state membre UE doresc să ajungă la un acord privind schimbul automat de informaţii fiscale despre persoane fizice până la sfârşitul anului, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cursul summitului de la Bruxelles. "Există un consens pentru revizuirea directivei" în sensul extinderii schimului automat de informaţii la depozitele bancare. "Consiliul European cere adopta-

rea modificărilor până la sfârşitul anului", a spus Van Rompuy. "Este un pas înainte", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. "Începând din iunie, Europa va face eforturi pentru facilitarea schimbului automat de informaţii", a comentat preşedintele Franţei, François Hollande. "Negocieri cu terţe ţări precum Elveţia vor începe cât mai curând pentru aplicarea unor măsuri similare", se arată în declaraţia adoptată la finalul summitului. Premierul Victor Ponta a

avut, miercuri, scurte discuţii atât cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul oficial în care liderii europeni se salută înaintea lucrărilor Consiliului European. El s-a salutat şi cu premierul ungar, Viktor Orban, dar fără să intre într-un dialog cu acesta. Ponta a declarat recent că se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, ca şi cu alţi oficiali europeni, precum prim-ministrul Poloniei, la o dată care urmează să fie stabilită.

Săptămâna trecută, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, prin președintele Mircea Ioan Moloț, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ 664: Pas Vulcan - Vulcan, km. 38+000 41+700”. Modernizarea acestui drum era necesară pentru îmbunătățirea accesibilității în zonă, un areal cu un mare potențial de dezvoltare turistică. Lucrarea se va efectua pe traseul Pas Vulcan - Vulcan, pe o lungime de 3,7 kilometri. Contractul de finanțare este încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar. Valoarea sa este de12 milioane de lei, din care aproape 8,5 milioane sunt finanțare nerambursabilă FEDR. Contractul va fi implementat pe o durată de 20 de luni.

Mihaela Petroșan


Pagina 11

MEDIU RURAL

Informaţia de Hunedoara

Luni, 27 mai, termen limită pentru declararea veniturilor din agricultură Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara informează contribuabilii că au obligaţia depunerii formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”, pentru veniturile agricole realizate peste limitele neimpozabile prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Nu au obligaţia declarării veniturilor din activităţi agricole următoarele categorii de persoane: - persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce deţin cu orice titlu suprafeţe de teren destinate producţiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor proprii; - contribuabilii care au arendat terenul cultivat;

Oficialul ministerului Agriculturii a susținut că toate proiectele contractate trebuie să aibă cel puţin o rambursare până în luna septembrie, altfel se vor rezilia. “Anul trecut când am fost numit ministru am găsit proiecte de 800 de milioane de euro care nu începuseră deru-

Dacian Cioloș a prezentat agricultorilor români elemente noi din PNDR 2014-2020 Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a precizat că un element nou în PNDR 2014-2020 este faptul că se vor putea susţine financiar proiecte de inovare şi cercetare aplicate în producţie. Cioloș a recomandat agricultorilor folosirea acestui element deoarece le-ar putea aduce mari beneficii.

- contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole şi îşi desfăşoară activitatea în mod individual sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică în limitele neimpozabile prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal; - contribuabilii care obţin venituri din exploatarea terenurilor şi a animalelor pe care le dobândesc după data de 25 mai 2013. Termenul de depunere a

formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit” pentru anul 2013 este până la data de 27 mai 2013 inclusiv. Termenele de plată a impozitului sunt: 50% până la 25 octombrie 2013 inclusiv, respectiv 50% până la 15 decembrie 2013 inclusiv. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are

adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu sau organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, în situaţia în care activitatea se desfăşoară în mod individual, respectiv organul fiscal la care asocierea este luată în evidenţă fiscală, în situaţia în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică.

Multe dintre proiectele contractate din fonduri europene riscă să fie reziliate Există riscul ca multe dintre proiectele contractate din fonduri europene să fie reziliate, dacă beneficiarii nu au cel puţin o rambursare până în luna septembrie a acestui an. Avertismentul vine din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

DE NOTAT

larea şi care erau în pericol de a depăşi termenul până la care să înceapă prima rambursare, fiind în situaţia de a le rezilia. Multe dintre ele chiar au fost reziliate, iar în aceste zile mai studiem”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor organizata de LAPAR. Constantin a precizat că se întâmplă acest lucru şi din cauza diminuării capacităţii de evaluare a proiectelor pentru că funcţionarii care evaluează proiecte sunt tot mai puţini. “În 2010 s-a diminuat cu 10% personalul din agenţii,

APIA şi APDRP şi de asemenea şi capacitatea de a evalua proiecte. Dacă vrem să punem o prioritate pe accesarea fondurilor europene trebuie să vorbim de întărirea capacităţii de evaluare a proiectelor respective. Astăzi, poate de aceea avem proiecte întârziate pentru că nu mai avem acel număr de personal. Pot spune că eforturile pe care le fac, sigur nu toţi funcţionarii, dar cel puţin aceea din agenţiile de plăţi sunt enorme", a mai spus Constantin. România a atras, până în prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţio-

nal de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care au intrat efectiv în conturile beneficiarilor şi care au fost rambursaţi de Comisia Europeană. Fonduri totale angajate prin PNDR pentru dezvoltarea mediului rural se ridică la 5,21 miliarde de euro, iar proiecte contractate pentru finanţare cu fonduri europene la 65.193. Totodată, în conturile beneficiarilor au intrat 4,94 miliarde de euro, din care 2,78 miliarde pe proiecte de investiţii şi 2,16 miliarde de euro pe plăţi compensatorii efectuate de APDRP.

"Puteţi folosi investiţii sau surse financiare din PNDR pentru a face legătura între dumneavoastră ca producători şi instituţii de cercetare de stat şi private. Pentru prima dată avem o linie bugetară specifică pentru cercetarea în agricultură la nivel european”, a spus Dacian Cioloş.De asemenae, Cioloș le-a vorbit agricultorii români despre noul instrument pentru gestiunea riscului în agricultură disponibil din 2014 prin PNDR. “ Să zicem, de exemplu, că LAPAR îşi constituie un fond mutual pentru situaţii în care veniturile sunt reduse substanţial, fie datorită unor calamităţi naturale fie datorită variaţilor de preţuri pe piaţă şi constituie acest fond mutual. În momentul în care utilizaţi fondul mutual ca să compensaţi pierderile la un euro din fondul mutual constituit de dumneavoastră puteţi lua 65 de eurocenţi din PNDR. Fondul plăteşte un euro pentru agricultor şi agricultorul primeşte un euro şi 65 de cenţi. Nu cred că există în lume bancă care poate să dea o dobândă de genul acesta, de 65%, bani puşi deoparte pentru situaţii dificile. Gândiţi-vă cum se pot face unul sau mai multe fonduri mutuale la nivel naţional”, a spus Dacian Cioloș la conferința organizată de LAPAR. În acest sens, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că primul fond mutual din România destinat acoperirii pierderilor din agricultură ar putea fi înfiinţat până la finele lunii iunie 2013. Funcţionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene şi naţionale, dar capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români interesaţi de a participa şi cotiza la un astfel de fond. Potrivit specialiștilor de pe piața agricolă, în primul an fondul ar trebui să deţină cel puţin 50 de milioane de euro, anual cotizaţia fermierilor fiind capitalizată dacă nu vor fi evenimente climatice care necesită acordarea de despăgubiri.

DE NOTAT


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Explozie pe Lună: un impact nemaivăzut a fost vizibil cu ochiul liber de pe Terra! Luna are un nou crater pe suprafaţa sa în urma impactului cu o rocă spaţială ce s-a ciocnit de satelitul natural al Pământului în luna martie, provocând cea mai mare explozie observată de oamenii de ştiinţă de când au început să monitorizeze Luna. Meteoritul s-a prăbuşit pe 17 martie, ciocnindu-se cu suprafaţa lunară cu o viteză de 90.000 de km/oră şi provocând un crater cu diametrul de 20 de metri. Impactul a creat o strălucire luminoasă care ar fi putut fi observată de oricine s-ar fi uitat cu ochiul liber la Lună în momentul ciocnirii, afirmă oamenii de ştiinţă de la NASA. „Pe 17 martie 2013, un obiect de dimensiunile unui bolovan mic a lovit suprafaţa lunară din Mare Imbrium”, a explicat Bill Cooke de la Meteoroid Environment Office din cadrul NASA. „Obiectul a produs o explozie de aproape 10 ori mai strălucitoare decât orice am mai observat până acum”. Astronomii NASA au monitorizat Luna pentru a identifica impactul meteoriţilor în ultimii 8 ani, iar până acum niciun alt impact nu a fost comparabil cu acesta. Oamenii de ştiinţă nu au văzut impactul în timp real. Evenimentul a fost descoperit abia atunci când Ron Suggs, un analizat din cadrul Marshall Space Flight Center, a studiat un video înregistrat de unul din telescoapele de 14 inci ce monitorizează Luna. „L-am observat imediat, era foarte luminos”, a descris Suggs impactul. Oamenii de ştiinţă estimează că meteoritul măsura aproximativ 0,3-0,4 metri în diametru şi cântărea aproximativ 40 de kilograme. Explozia produsă a fost la fel de puternică precum cea pe care ar genera-o 5 tone de TNT.

NOTE

ȘTIINȚĂ - TEHNOLOGIE

Pagina 12

Troianul ZeuS, vinovat de multe dintre atacurile de pe online banking Alături de campaniile de phishing, troienii bancari sunt principala metodă aleasă de infractorii cibernetici pentru a ataca utilizatorii și a manipula tranzacțiile online. În primul trimestru al anului, analiza G Data Security Labs a relevat faptul că ZeuS și variante ale acestuia sunt cele mai frecvente programe folosite în lansarea acestui gen de atacuri, ce reprezintă mai mult de jumătate din infectările detectate pe perioada primelor 3 luni ale acestui an. Citadel, clona lui ZeuS a fost unul dintre marii vinovați de acest lucru. Numărul de infectări a crescut ușor față de ultimul trimestru din 2012, chiar dacă arestările care au avut loc,

au făcut ca activitatea infractorilor să fie mai dificilă și mai riscantă. Experții G Data se așteaptă ca numărul de programe malware periculoase să continue să crească în lunile următoare. G Data Security Labs se așteaptă ca ZeuS, Carperb și ceilalți să continue să-și consolideze poziția din domeniul bancar prin continuarea fraudării clienților băncilor. Infractorii cibernetici vor face abstracție de arestările recente, ceea ce duce la o creștere a numărului de infectări prin intermediul troienilor bancari, după care, vor profita de imensele oportunități deschise în perimetrul infracțiunilor electronice. În opinia G Data, infractorii cibernetici vor căuta să-și

acopere urmele pe perioada în care efectuează fraude bancare. Ca și în cazul unui număr de botnet-uri, comunicarea dintre troienii bancari și serverele de comandă și control are loc în background, prin intermediul serviciilor de anonimat online, de genul rețelei Tor. În plus, experții de rețele peer-to-peer să continue la G Data Security Labs se să fie abuzate de infractori. așteaptă ca Twitter sau alte

Toate ţările membre UE folosesc o soluţie GIS românească pentru raportarea privind starea de conservare a naturii TeamNet, unul dintre cei mai importanţi integratori de soluţii IT&C de pe piaţa din România, a dezvoltat aplicaţia prin care ţările membre ale Uniunii Europene vor genera şi raporta datele geospaţiale privind arealul de distribuţie al speciilor şi habitatelor. Până la finalul lunii iunie 2013, statele membre sunt obligate să raporteze Comisiei Europene starea de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară şi măsurile pe care le-au luat în baza Directivei Habitate. Aplicaţia generează arealul speciilor şi habitatelor în cadrul unui GIS (Sistem Informatic Geografic), tehnologie care per-

mite crearea, stocarea, analiza şi prelucrarea de date geospaţiale. Soluţia dezvoltată de TeamNet a fost integrată în instrumentul de raportare în urma unei selecţii din rândul mai multor algoritmi propuşi de diverse ţări membre ale Uniunii Europene. Beneficiarul proiectului este Centrul Tematic European pentru Conservarea Biodiversităţii, parte a Agenţiei Europene de Mediu. „Faptul ca am fost aleşi să contribuim la dezvoltarea instrumentului de raportare către Uniunea Europeană este o dovadă clară că expertiza noastră în domeniul tehnologiei GIS este recunoscută la nivel internaţional şi că suntem un partener de încredere. Prin aplicaţia pe care am dezvoltat-o, sprijinim ţările membre UE să îşi gestioneze mai eficient eforturile de conser-

vare a naturii”, a declarat Bogdan Padiu, CEO TeamNet. Algoritmul a fost adaptat cerinţelor ţărilor membre şi este disponibil public. Acesta contribuie la respectarea Directivei Habitate, al cărei scop este conservarea speciilor de plante, animale şi habitatele naturale, prin constituirea unor Situri de Importanţă Comunitară ca parte a reţelei europene Natura 2000. În baza prevederilor articolului 17 al acestei Directive, ţările membre UE sunt obligate să raporteze la Comisia Europeană, până la finalul lunii iunie a acestui an, evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară şi măsurile pe care le-au luat pentru conservarea naturii. Ultima raportare a avut loc în anul 2007. Dezvoltarea acestui algo-

ritm este unul dintre cele peste 30 de proiecte ale TeamNet în care este utilizată tehnologia GIS. Cu ajutorul sistemelor GIS dezvoltate de TeamNet sunt gestionate toate siturile Natura 2000 din România (peste 530) şi toate ariile naturale protejate (peste 900). TeamNet are o expertiză de 5 ani în dezvoltarea hărţilor şi sistemelor geospaţiale în România. Tehnologia GIS a fost utilizată în ultimii ani în aproape toate domeniile de activitate. Aceasta oferă cea mai eficientă soluţie de reprezentare a informaţiilor pe hartă, inclusiv suprapunerea mai multor straturi tematice (informaţii diverse), dar şi legături între bazele de date şi reprezentarea grafică a acestora.


Pagina 13 Reţeta săptămânii

MEDIA - DIVERTISMENT

Fasole verde cu friptură de pui

INGREDIENTE: Fasole: 1 kg fasole verde, 1 ceapă mare, 200 g bulion sau 2 roşii mari, un cub de supă, 1/2 legătură mărar şi pătrunjel, 6 linguri de ulei Friptura: 1/2 de pui, 2 caţei usturoi, 4 linguri de vin, condimente pentru pui

HOROSCOP Aveţi grijă cum vă comportaţi în societate, pentru că este posibil ca unele replici necontrolate să ducă la distrugerea relaţiei cu persoane de care încă aveţi nevoie! Înainte de a spune ceva, este bine să vă gândiţi de fiecare dată care vor fi consecinţele cuvintelor pe care urmează să le rostiţi.

MOD DE PREPARARE: Se spală fasolea şi se curăţă de aţe. Se taie ceapa cubulețe mici şi se căleşte cu 2 linguri de ulei şi apă la foc mic. Când ceapa e aproape transparentă se adaugă bulionul şi se mai lasă să fiarbă 5 minute. Într-o cratiţă se amestecă fasolea cu ceapa, cubul de supă, sare, piper, verdeţuri, se acoperă cu apă şi se dă la cuptor la foc mediu o oră. Se taie jumătatea de pui în 4 bucăţi. Se taie o tavă acoperit pe jumătate cu apă, vin și restul usturoiul felii, se crestează puiul din loc în loc de ulei. Se pune în cuptor şi se lasă tot o oră. Se și se bagă usturoiul în buzunarele formate. Se întoarce după 45 de minute. freacă cu sare, piper, condimente. Se pune într-

Scriitoarea Lydia Davis a câştigat Man Booker International Prize 2013 Scriitoarea americană Lydia Davis a câştigat Man Booker International Prize, pentru opera sa literară care cuprinde unele dintre cele mai scurte povestiri publicate vreodată. Ceremonia de decernare a premiului, aflat la a cincea ediţie, a avut loc la V&A Museum din Londra, miercuri. Davis, profesoară la University of Albany, este celebră pentru că "a redefinit sensul" operelor literare de mică întindere, potrivit criticului William Skidelsky, de la publicaţia Observer. Ea mai este cunoscută şi pentru traducerile sale din opere de Marcel Proust şi Gustave Flaubert, pentru care a primit, din partea Guvernului francez, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Davis a scris un singur roman, "The End of the Story", precum şi şapte colecţii de povestiri, printre care "Break It Down", "Almost No Memory", "Samuel Johnson Is Indignant" şi "Varieties of Disturbance". Cea mai recentă colecţie de povestiri a sa, "Can't and Won't", va fi publicată în SUA în 2014. Anul acesta, în cursa pen-

Informaţia de Hunedoara

Încercarea de a impune mai multă disciplină acasă pare să fie încununată de succes, cel puţin pentru început. Nu trebuie să uitaţi însă că, de obicei, minunile durează numai trei zile. În cele din urmă, se va reveni la situaţia iniţială.

Aveţi multe drumuri de făcut, pe parcursul acestei săptămâni. Şi, de fiecare dată când plecaţi la drum, vă veţi întâlni şi va trebui să vorbiţi cu numeroase persoane, atât cunoscute, cât şi pe care acum le vedeţi pentru prima dată.

Vorbiţi mult despre bani, faceţi planuri, unele dintre acestea sunt aşternute chiar şi pe hârtie. În curând, va veni şi momentul în care va trebui să transpuneţi în practică tot ceea ce aţi plănuit până acum.

Din ce în ce mai mult, sunteţi în centrul atenţiei. Participaţi la tot mai multe evenimente mondene, petreceri, întâlniri cu diferiţi prieteni şi cunoştinţe şi, de fiecare dată, faceţi sau spuneţi ceva care vă transformă în principalul punct de interes şi de atracţie al grupului respectiv. Dacă în prima parte a săptămânii munciţi din greu pentru a face rost de bani, spre sfârşitul acesteia îi cheltuiţi cu o largheţe demnă de un miliardar chinez. Starea de moleşeală din weekend vă face să vă mai gândiţi în legătură cu onorarea unei invitaţii la o petrecere care oricum se anunţă destul de plictisitoare. Poate altă dată… Vă implicaţi total într-un proiect care nu pare deloc serios, dar vă este de ajutor faptul că aţi convins deja mai multe persoane să vi se alăture. Împreună, vorbiţi cu maximă seriozitate despre subiecte care pentru majoritatea oamenilor normali nu merită nicio atenţie. Spre jumătatea săptămânii, aveţi de învăţat, iar efortul intelectual pe care îl faceţi necesită mai multă energie decât, de exemplu, o zi întreagă de săpat în grădină. În weekend, vânaţi orice invitaţie la un chef sau la o cină în oraş şi, în lipsă de astfel de propuneri, transformaţi şi activităţile obişnuite într-un prilej de a socializa.

Se apropie un examen important, pentru care trebuie să vă pregătiţi cât mai serios cu putinţă. Prin urmare, petreceţi câteva ore bune studiind. Duminică, veţi prefera să petreceţi mai mult timp de unul singur, pentru a vă pune ordine în gânduri.

tru Man Booker International Prize s-au mai aflat scriitorul chinez Yan Lianke, scriitorul rus Vladimir Sorokin, scriitoarea franceză Marie NDiaye, scriitorul elveţian Peter Stamm, scriitoarea americană Marilynne Robinson, scriitorul canadian Josip Novakovich, israelianul Aharon Appelfeld, indianul U.R. Ananthamurthy şi pakistanezul Intizar Husain. Premiul Man Booker International este însoţit de un cec de 60.000 de lire sterline (90.800 de dolari). Man Booker International Prize se

acordă unui autor în viaţă, care a publicat lucrări de ficţiune în limba engleză sau ale cărui opere au fost traduse deja în limba engleză. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor. Scriitorii premiaţi anterior sunt romancierul american Philip Roth (2011), romanciera canadiană Alice Munro (2009), poetul nigerian Chinua Achebe (2007) şi autorul albanez Ismail Kadare (2005).

Aveţi două preocupări importante în această săptămână, ambele corespunzând cu două centre de interes normale pentru semnul dumneavoastră astral: banii şi dragostea. Rămâne de văzut a cărui împlinire o să vă satisfacă în mai mare măsură.

Partenerul dumneavoastră de viaţă trece printr-o perioadă extrem de interesantă, cu multe schimbări. Trebuie să găsiţi soluţii pentru a vă relaxa împreună, altfel riscând ca stresul să îşi pună amprenta asupra relaţiei dumneavoastră.

Partenerul dumneavoastră de viaţă nu prea are chef de muncă şi nici de discuţii pe teme prea serioase. Este mai degrabă înclinat spre distracţie şi încearcă să vă scoată şi pe dumneavoastră din starea de seriozitate exagerată care vă caracterizează în această săptămână.

Sănătate şi fericire tuturor!


Informaţia de Hunedoara

NOTE

Finala Ligii Campionilor din sezonul 2014/2015 va avea loc la Berlin Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a anunţat, joi, că finala Ligii Campionilor din sezonul 2014/2015 se va disputa pe Stadionul Olimpic din Berlin, în timp ce finala Ligii Europa va avea loc pe Stadionul Naţional din Varşovia. Olympiastadion din Berlin are o capacitate de 76.065 de locuri şi a fost construit în 1936 şi a fost renovat pentru CM-2006. Stadionul Naţional din Varşovia, care va găzdui finala Ligii Europa din sezonul 2014/2015, are o capacitate de 58.145 de locuri şi a fost construit în 2011. Arena a găzduit meciuri de la Campionatul European din 2012, organizat de Polonia şi Ucraina. Finala Ligii Campionilor din sezonul 2013/2014 va avea loc pe Estadio Da Luz din Lisabona (65.647 de locuri), în timp ce finala din acest an se va disputa pe Wembley (90.000 de locuri). Finala Ligii Europa de anul viitor se va disputa pe stadionul formaţiei Juventus Torino (41.254 de locuri).

NOTE

Transport zilnic persoane în Italia, Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Anglia, Irlanda și Germania, la destinație, cu mașini moderne climatizate. Tel. 0721.285.100.

SPORT

Pagina 14

FRF a depus candidatura oficială pentru găzduirea de jocuri din cadrul Euro-2020 Federaţia Română de Fotbal a depus, luni, candidatura oficială pentru găzduirea de meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European din 2020, ce va fi organizat în 13 oraşe europene. "Formularul de candidatură, semnat de preşedintele FRF, domnul Mircea Sandu, şi de secretarul general al FRF, domnul Adalbert Kassai, a fost trimis astăzi (n.r. - luni) la UEFA, vizând pachetul de bază, adică jocuri din faza grupelor şi din optimile de finală, toate la Bucureşti, pe Arena Naţională", se arată în comunicatul FRF. Potrivit formularului oficial de candidatură, capacitatea Arenei Naţionale pentru meciurile din cadrul Euro-2020 va fi de 54.642 de locuri, deşi aceasta dispune de 55.634 de locuri. Federaţiile au termen până în 12 septembrie, la miezul nopţii, pentru a-şi anunţa oficial interesul de a găzdui partide de la Euro-2020,

candidând cu unul sau două oraşe. UEFA va face apoi o selecţie şi va anunţa la 20 septembrie care dintre variante sunt autorizate pentru a candida. Dosarele de candidatură vor fi depuse până cel târziu la 25 aprilie 2014, iar Comitetul Executiv al UEFA va alege cele 13 oraşe în septembrie

2014. Pachetele oferite pentru eventualele candidaturi sunt 13, 12 dintre ele cuprinzând trei meciuri din primul tur şi unul din optimi sau din sferturi, în timp ce un pachet include semifinalele şi finala. Fiecare ţară desemnată organizatoare poate găzdui meciuri din cadrul Euro-2020 pe un singur stadion. Federaţiile in-

Finala Ligii Campionilor: Hamilton ţine cu Bayern, Vettel simte că va câştiga Borussia Piloţii de Formula 1 au opinii diferite când vine vorba de fotbal şi de finalista Ligii Campionilor pe care o simpatizează, britanicul Lewis Hamilton de la Mercedes afirmând că va ţine cu Bayern Munchen, iar Sebastian Vettel de la Red Bull că mizează pe Borussia Dortmund. "Când jucam fotbal pe consolă, îmi alegeam des echipa Bayern, aşa că voi ţine cu ea în finală", a declarat Hamilton, fan al echipei Arsenal, care a cochetat în copilărie şi cu o carieră de fotbalist, informează L'Equipe. În schimb, conaţionalul şi fostul său coechipier de la McLaren-Mercedes, Jenson Button,

spune că nu e un mare amator de fotbal şi că va ţine "cu echipa care va marca mai multe goluri", părere împărtăşită şi de francezul Romain Grosjean de la Lotus-Renault. Germania dă cei mai mulţi piloţi Formulei 1 şi aceştia arată un interes deosebit cu privire la finala care va opune două echipe din ţara lor. Lui Adrian Sutil (Force India) nu prea îi place fotbalul, dar este născut în Bavaria, aşa că ţine pumnii strânşi celor de la Bayern. Nico Hulkenberg (Sauber) consideră "cool" faptul că Germania are două echipe în finala de pe Wembley, dar nu ţine nici cu una, nici cu cealaltă. Cei mai înfocaţi suporteri s-au arătat Nico Rosberg

(Mercedes) şi triplul campion mondial Sebastian Vettel. Primul se declară un mare fan al formaţiei Bayern, iar cel de-al doilea mizează pe Borussia. "Ştiu că Bayern are un lot mai bun, dar eu cred că Borussia va câştiga acestă finală", a spus Vettel. Finala Ligii Campionilor dintre formaţiile germane Borussia Dortmund şi Bayern Munchen se va disputa, sâmbătă, de la ora 21.45, pe stadionul Wembley din Londra. Piloţii de Formula 1 se află în Principatul Monaco, unde se va desfăşura, la finalul acestei săptămâni, a şasea etapă a Campionatului Mondial.

teresate pot prezenta cel mult două candidaturi, una pentru pachetul special şi una pentru pachetul obişnuit, şi pot prezenta acelaşi oraş pentru cele două pachete sau două oraşe diferite. Vor fi acceptate şi candidaturi ce includ stadioane în stadiu de proiect, cu condiţia ca lucrările de construcţie să înceapă cel târziu în 2016.

Redactor şef: Mihaela Petroşan Redactori: Aurel Ghinea, Raluca Herepean, Radu Popoviciu, Graţian Ordean, Sever Busuioc, Victoria Stoian Marketing: Lovasz Bianca DTP şi WEB: WS Promotion Email: informatiahd@yahoo.com

Site: www.informatiahd.ro Telefon: 0729.991.241 Tipar executat la Tipografia Prodcom Târgu Jiu ISSN: 1844 – 7732


Pagina 15

EVENIMENT

Informaţia de Hunedoara

Elevii hunedoreni sunt ajutoare de nădejde pentru pompieri La concursurile pentru elevi „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” sau desemnat câştigătorii. Astfel, la competiţia destinată elevilor de gimnaziu „Prietenii Pompierilor”, categoria fete, elevele din Haţeg s-au clasat pe primul loc, în timp ce proba mixtă a fost adjudecată de elevii din Hunedoara. La concursul, destinat atât elevilor de liceu cât şi de gimnaziu, „Cu viaţa mea apăr viaţa”, ambele categorii au fost câştigate de elevii din Haţeg. În competiție au intrat 150 de elevi de gimnaziu şi liceu din Petroşani, Hunedoara, Uricani, Petrila, Teliucu Inferior, Bretea Română, Veţel, Ghelari, Haţeg, Simeria şi Vălişoara. Elevii au susținut probe teoretice, constând într-un test grilă cu 10 întrebări din domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor şi

două practice. La probele practice, concurenţii au parcurs un traseu cu obstacole – un şanţ cu lăţimea de 1,80 de metri, un gard cu o înălţime de 0,70 metri, o capcană cu lungimea de 6 metri şi o bârnă de echilibru cu lungimea de 2 metri, au demonstrat că sunt în stare să facă mai multe tipuri de noduri (nod marinăresc, nod plat, nod pentru ridicarea unui obiect şi un nod de fixare a ţevii cu cordiţa), au participat la o ştafetă de 4 x 100 metri contracronometru, s-au întrecut la transportul asistat, pe o distanţă de 50 de metri, al unui accidentat aşezat pe o targă precum şi la deplasarea cu masca pe figură întrun raion cu obstacole contaminat. Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome şi trofee, toată lumea fiind premiată, în final, cu dulciuri oferite de organizatori. Mihaela Petroșan


Informaţia de Hunedoara

CALEIDOSCOP

Jessica Chastain Jessica Chastain a întors capete la Cannes marţi, după ce a participat la proiecţia filmului cult "Cleopatra", cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la lansarea sa, purtând un colier Bulgari cu diamante şi safire ce i-a aparţinut protagonistei filmului, legendara

Film

Pagina 16 Frumuseţile lumii

Elizabeth Taylor. Actriţa a păşit pe covorul roşu într-o rochie Versace simplă şi albă, pentru a scoate şi mai mult în evidenţă pietrele preţioase pe care le purta la gât - un cadou primit de Liz Taylor din partea colegului său de platou, Richard

Burton, care s-a îndrăgostit de ea în timpul filmărilor şi care apoi avea să-i devină soţ. Jessica Chastain a declarat că nu i-a venit să creadă că a fost aleasă să poarte aceste bijuterii cu ocazia proiecţiei aniversare a filmului "Cleopatra" de la Cannes.

Hannah Arendt (2012) Premiera în România: 24 mai 2013

Filmul se numește „Hannah Arendt”, deși el nu surprinde decât un episod din viața personajului principal omonim: procesul din Ierusalim la care ia parte. Este judecat Alfred Eichmann, comandantul deportărilor evreilor spre lagăre din Ungaria, Germania, Polonia, Franța. Culmea, Hannah, evreu de origine, ajunge să-l apere pe acest om, stârnind o revoltă feroce în rândul prietenilor, familiei, conaționalilor, etc. Veți vedea în film cel puțin două personaje fascinante: Hannah Arendt, independentă,

capabilă să-și mențină părerea atunci când toată lumea se revoltă împotriva ei și să creadă, senină, că cel care a exterminat jumătate din poporul din care și ea face parte, poporul evreu, este un simplu birocrat – aproape nevinovat. Al doilea este Adolf Eichmann însuși – cel care a condus această operațiune de exterminare și care, la proces, pare un om simplu, calm, senin, cu o conștiință aproape curată. Filmul propune o adevarata lecție de viață: susține-ți credințele, opiniile, indiferent de revolta pe care o stârnești. Fii tu însuți, orice ar fi!

Inedit

Un exemplar din prima ediţie a romanului „Harry Potter şi Piatra filozofală”, vândut cu 176.000 euro Un exemplar din prima ediţie a romanului "Harry Potter şi Piatra filozofală", tipărit în 1997 şi adnotat de autoarea sa, scriitoarea britanică J. K. Rowling, a fost vândut cu 150.000 de lire sterline (176.000 euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, marţi, la Londra, informează AFP. Cartea a fost scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii caritabile, a anunţat organizaţia English PEN. Exemplarul scos la licitaţie conţine gândurile scriitoarei scrise de mână, comentarii despre carte şi

despre adaptarea sa cinematografică, dar şi 22 de desene, realizate de J.K. Rowling, care ilustrează volumul. Volumul, care a stabilit astfel un record de preţ pentru o carte scrisă de un autor britanic, a făcut parte dintr-un lot de 50 de opere originale adnotate de autorii lor - scriitori britanici şi din Commonwealth -, care s-au vândut cu suma totală de 515.000 euro. Seria "Harry Potter", de J. K. Rowling, care include şapte romane, este unul dintre cele mai mari succese editoriale.

Rihanna, la a doua colecţie de haine

Fotografia ediției

Rihanna va lansa, începând din 25 mai, cea de-a doua colecţie de haine în colaborare cu brandul britanic River Island, potrivit site-ului revistei Vogue. "Am dorit să creez lucruri pe care mi-aş dori să le port nu doar o singură dată, haine care să mă reprezinte. Unele ar putea fi considerate un pic prea lungi sau prea scurte, cu prea mult sau prea puţin sex appeal, însă m-am gândit la haine pe care să le port în fiecare zi.

CMYK

Poate am fost egoistă. Sper, însă, că prietenii mei şi oamenii care îşi fac cumpărăturile la River Island să aibă aceleaşi gusturi ca ale mele", a spus Rihanna. Pentru colecţia formată mai ales din salopete imprimate cu motive florale, rochii simple negre sau roz, jachete supradimensionate kaki, fuste cu talie înaltă şi topuri mulate, cântăreaţa a colaborat cu designerul Adam Selman. Prima prezentare oficială a acestei colecţii a avut loc în februarie, la London Fashion Week. "Am făcut câte o piesă pentru fiecare membru al echipei mele; toţi poartă diferite măsuri şi au gusturi diferite în materie de haine - sunt unii mai îndrăzneţi ca alţii. Exact cum sunt şi femeile în general. Toate suntem diferite, avem gusturi diferite, participăm la evenimente diferite şi avem dispoziţii diferite", mai spune artista. Născută şi crescută în Barbados, Rihanna este una dintre cele mai de succes cântăreţe din lume. De la debutul ei din 2005, cântăreaţa a lansat un album în fiecare an, cu excepţia anului 2008. Potrivit revistei Forbes, Rihanna ocupă locul al treilea în topul celor mai bine plătite cântăreţe din lume, obţinând în 2012 venituri de 53 de milioane de dolari.

informatia de hunedoara 237  

editia curenta 237

informatia de hunedoara 237  

editia curenta 237

Advertisement