__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

INFO REGIO Maart 2020 * nummer 1 * jaargang 21

Zakelijk magazine voor regio Haarlemmermeer en Schiphol

SWDV ADVOCATEN GAAT VERHUIZEN Net als Schenk Makelaars bouwen zij hun kantoor naast Restaurant Den Burgh

Caston Starreveld ReĂźnie InfoRegio

Tom Coronel Beaujolais Party

Foppe de Haan Blik op de zaak

Hans de Boer Afscheid van VNO NCW


2 Te huur: Strawinksylaan 1217 Amsterdam Turn-key kantoorruimte gelegen aan de Strawinskylaan 1217, in het World Trade Center, te Amsterdam. Het is gemakkelijk en goed bereikbaar. Met een directe ligging aan Station Zuid bent u in 7 minuten op Schiphol Airport en in 10 minuten in het centrum van Amsterdam. De ligging aan de A10 verbindt WTC Amsterdam bovendien met de belangrijkste Nederlandse snelwegen. Voor de verhuur is er ca. 636 m2 v.v.o. kantoorruimte gelegen op de 4e verdieping in Toren F, in het World Trade Center beschikbaar. Te huur: Boslaan 4 Hoofddorp Te huur, circa 135 m2 kantoorruimte op de 2e verdieping, alsmede 2 parkeerplaatsen gelegen aan de Boslaan 4 te Hoofddorp. Het object is gelegen nabij de op- en afrit van de afslag Hoofddorp/Aalsmeer van de Rijksweg A4 (Amsterdam – Den Haag), alsmede de Rijksweg A5 (Haarlem). Luchthaven Schiphol is binnen enkele autominuten bereikbaar. De uitgebreide voorzieningen van winkelcentrum Hoofddorp liggen op steenworp afstand. Huurprijs: € 18.000 ,- per jaar, te vermeerderen met BTW en servicekosten. Te huur: Robert Peereboomweg 4a Haarlem Duurzame kantoorruimte gelegen op de eerste etage van het bedrijfs-/kantoorpand gelegen op het bedrijvenpark “De Waarderpolder” in Haarlem. De Waarderpolder staat bekend als het grootste bedrijvenpark van Zuid-Kennemerland met een grote diversiteit aan bebouwing en gebruikers. Voor de verhuur is er ca. 330 m2 kantoorruimte op de eerste verdieping beschikbaar (deelverhuur bespreekbaar, units van 165 m²). Huurprijs: € 33.000,- per jaar, ex BTW en servicekosten. Te koop: BVG Green Park Aalsmeer Nieuwbouwproject ‘De Nieuwe Punt’ bestaat uit 29 multifunctionele en hoogwaardige bedrijfsunits in Aalsmeer. De begane grond varieert in oppervlakte van circa 52 m2 tot 82 m2 en is te gebruiken als bedrijfsruimte, opslagruimte en/ of kleinschalige productieruimte. Zo ook de verdiepingsvloeren, die starten vanaf circa 36 m2. Vloeroppervlakten variëren vanaf ca. 92 m2 t/m ca. 202 m2. De koopsommen starten al vanaf € 110.000,- tot € 270.000,-. Het zijn bruto vloeroppervlakten (BVO) en circa maten. Bedragen zijn Vrij Op Naam en exclusief BTW.

Uw Vastgoedexpert in regio Haarlemmermeer en Schiphol Wegalaan 14, 2132 JC Hoofddorp | www.schenkmakelaars.nl | 023 - 557 2288

www.inforegio.nl


3

VOORWOORD Vlak voor het ter perse gaan van dit nummer, werden door het kabinet verregaande maatregelen aangekondigd naar aanleiding van de uitbraak van het Corona virus. Dit nummer zal dus niet feestelijk gelanceerd worden. Ook zult u in dit nummer helaas wellicht data aantreffen van aangekondigde evenementen of bijeenkomsten, die inmiddels gecanceld zijn of nog worden gecanceld. Wij wensen u en uw naasten sterkte, kracht en wijsheid in deze moeilijke periode. Blijf ondernemen en help elkaar! Voor u ligt alweer het eerste nummer van 2020 van het magazine InfoRegio. InfoRegio en MeerInfo zijn dit jaar een samenwerking aangegaan. MeerInfo is gestart in 2017 (idee van Bernd Groen van drukkerij Groen) als een MeerBusiness kerstgala editie. Op dit jaarlijkse kerstgala wordt de Ondernemer van het jaar (MKB met vijf of meer medewerkers) door de burgemeester van Haarlemmermeer bekend gemaakt. In 2018 was er ook een gala-editie en, omdat er vraag naar bleek te zijn, zijn we in 2019 verder gegaan met InfoRegio zoals het 25 jaar geleden al bestond. Vanaf dit jaar komt het magazine, gelet op het succes en de vraag, viermaal per jaar uit. De lanceringen van InfoRegio zijn altijd tijdens jaarlijks terugkerende grote events (dus verzekerd van min. 50 aanwezigen) en dat zijn voor 2020: “Andere Blik op de Zaak” met Het Cultuurgebouw, SWDV advocaten en Hesselink koffie op 24 maart. “Haringparty” met de Gemeente en Claus Park Collection op 23 juni. “Reünie met alle oudgedienden van InfoRegio onder leiding van Gaston Starreveld”. Datum volgt. “Fall in love with Fall” met HYATT Place Amsterdam Airport hotel op 5 oktober. “Kerstgala” met de Gemeente, JAN© Accountants en Belastingadviseurs, Novotel Amsterdam Schiphol Airport hotel en RD Music op 11 december. Voordat het besluit werd genomen om van drie naar vier edities te gaan, hebben we onderzoek gedaan waarom die vraag er is naar dit magazine. Daaruit bleek onder andere dat vooral de persoonlijke, gerichte verspreiding (het fysiek overhandigen waardoor de ontvanger meteen gaat zitten bladeren) op prijs wordt gesteld. Ook de maatwerk verspreiding door derden (zoals door De Broodjesshop bij hun afleveringen aan bedrijven) is uiterst effectief gebleken. InfoRegio magazine gaat dus door, in 2020 en ook in 2021 met maximaal vier edities. Ik wens je veel blader/lees plezier en zie je graag tijdens de lanceringen! Gerco Tolsma Team InfoRegio

MAART 2020 INFO REGIO


Haverstraat 70, 2153 GB Nieuw-Vennep www.meijer-sanitair.nl


H Y D E P A R K I S H E R E Premium apartments & penthouses, 12 minutes from the Zuidas.

A

N E W

H U B

F O R

L I V I N G

S U B S C R I B E N O W AT H Y D E PA R K I S H E R E . C O M

&

L E I S U R E


INHOUD INFO REGIO Colofon

GTZD GERCO TOLSMA Zakelijke Dienstverlening

Uitgave: VB Facility Services Haarlemmermeer B.V. en GTZD Wegalaan 14, 2132 JC Hoofddorp www.vbfacilityservices.nl en GTDZ. Redactie en vormgeving: Designmasters Gerco@inforegio.nl info@inforegio.nl

3

Voorwoord Gerco Tolsma

7

Inhoudsopgave

8

Kien – Andere blik op de zaak

9

Column Burgemeester

10

SWDV en Schenk – circulair bouwen

12

Afscheid Hans de Boer VNO-NCW

15

Bremafa – CO2 neutraal slapen

16

Topsprekers bij MeerBusiness

19

Reuzebol van de zwarte tulp

20 Share – Groot Schiphol bereikbaar 23 De Boer Advies en notariaat Copyright Het magazine wordt vier keer per jaar verspreid in de regio Haarlemmermeer/Schiphol. Ondanks de uiterste zorg, die wij hebben besteed aan deze uitgave van InfoRegio en de daarin opgenomen gegevens, kan de uitgever VB Facility Services Haarlemmermeer B.V. niet instaan voor de volledigheid, juistheid of voortdurende actualiteit van de gegevens en de inhoud van deze uitgave. VB Facility Services Haarlemmermeer B.V. aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie uit de InfoRegio. Beweringen en meningen, geuit in artikelen en mededelingen in de InfoRegio, zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de uitgever. VB Facility Services Haarlemmermeer B.V. kan op geen enkele manier verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud hiervan en is niet aansprakelijk voor enigerlei directe of indirecte schade die mogelijk voortvloeit uit de betreffende uitingen.

25 Column Boekhandel De Vries van Stockum 26 Selectie van zakelijke topboeken 28 HMore – de transitie 31

Opening Voedselbank

32 Meerhistorie 35 Hyatt – we care for people 36 Concours Hippique – Zo oud als de polder 39 Meerwaarde – Kind van de rekening 40 De Jeugd heeft de toekomst – Onderzoek H’meer 43 Cityblog 44 Regionieuws 46

Podium voor Architectuur - kennisnetwerk

49 Reünie met Gaston Starreveld 50 Kruiswoordpuzzel 51 Broodjesshop 52 Agenda 53 Connecting Energy


8

www.inforegio.nl


9

column

ondernemerschap zit in ons dna

Ik denk dat ik in alle eerlijkheid kan zeggen dat er weinig gemeentes zijn met zoveel variatie als Haarlemmermeer. Als je van het Noordzeekanaal in het noorden naar Lisserbroek in het zuiden rijdt, rij je door een gedifferentieerd landschap: van het industriële Noordzeekanaal via oude polders en smalle dijkjes naar het strakke poldergrid tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, van Schiphol, waar de hele wereld samenkomt, tot de rust en stilte in de Groene Weelde. Je rijdt door kleine en grotere kernen, door buurtschappen, maar ook door stedelijk gebied. Er is hier voor elk wat wils. Ook als het gaat om ondernemerschap kent Haarlemmermeer een grote variatie. Niet alleen hebben we hier enorm veel midden- en kleinbedrijf, ook grote internationale bedrijven vestigen zich graag in onze gemeente. Die ondernemerszin –en natuurlijk de aanwezigheid van een grote internationale luchthaven- zorgt er al jaren voor dat we veelvuldig voorkomen in de top 10 van allerlei nationale en internationale economische lijstjes.

Maar wat u als Haarlemmermeerse ondernemers zo bijzonder maakt, is dat het bij u niet alleen draait om geld verdienen. Ik zie dat u bij draagt aan allerlei activiteiten voor de samenleving, of het nu gaat om sponsoring, om ‘handjes’ of materiaal en materieel: het is allemaal de gewoonste zaak van de wereld. En dat maakt Haarlemmermeer tot een sterke gemeente, zowel op economisch gebied als op het gebied van welzijn. Als we onze positie willen behouden en versterken, moeten we ook naar de toekomst kijken. We staan voor grote opgaven: we moeten bouwen, de economie moet blijven draaien, we moeten bereikbaar blijven en er liggen klimaatdoelstellingen. We zijn het afgelopen jaar hard geconfronteerd met de stikstof- en PFAS-problematiek. En soms is het moeilijk balanceren tussen economie en welzijn.

‘u houdt hier letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water.’

Dat ondernemerschap zit blijkbaar in ons DNA. U houdt hier letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water. En u steunt elkaar daar ook bij, bijvoorbeeld door zaken met ondernemers uit Haarlemmermeer te doen, of door een collega-ondernemer die het moeilijk heeft te helpen. Die saamhorigheid en vertrouwdheid met elkaar: dat zie ik terug bij de vele ondernemersclubs die hier in Haarlemmermeer zijn.

Het ondernemerschap dat ik hier zie, de dynamiek, de durf, dan heb ik er echter alle vertrouwen in dat we al deze uitdagingen aan kunnen. En daar mag u best trots op zijn! Marianne Schuurmans-Wijdeven Burgemeester Haarlemmermeer

MAART 2020 INFO REGIO


10

SWDV Advocaten

circulair bouwen aan een nieuwe werkplek

Bijna 10 jaar geleden stond de oude boerderij aan de Rijnlanderweg uit 1859 er verlaten en slecht onderhouden bij. Piet Brandjes van APPM en Laurens Schenk van Schenk Makelaars zagen dat na het stationsgebied in Hoofddorp ook Beukenhorst Zuid werd ontwikkeld. Helaas waren er geen plannen voor de monumentale boerderij.

foto’s in het land De beide heren zagen mogelijkheden en door hun enthousiasme ontstond een idee. Rekening houdend met de bekende toekomstige ontwikkelingen en aanpassing in infrastructuur, gingen ze het land in om foto’s te nemen. Wat zijn de mogelijkheden en hoe zou de nieuwe entree er uit kunnen zien als er iets met deze unieke plek gedaan zou worden? Met deze plannen en vragen gingen zij het gesprek aan met de gemeente. Het college van Burgemeester en wethouders stond direct achter het idee en nam de boerderij mee in de plannen voor Beukenhorst Zuid. Het oorspronkelijke doel werd behaald door de heren, want opknappen en dus behouden van dit historische pand werd gegarandeerd.

restaurant den burgh In samenwerking met Stadsherstel Amsterdam werd Restaurant Den Burgh gerealiseerd, dat nu alweer jaren (sinds 2013) met groot succes op deze locatie gevestigd

www.inforegio.nl

is. De boerderij is ook opgenomen in het cultureel erfgoed van Haarlemmermeer, net als de naastgelegen Geniedijk. Inmiddels (2019) bleven Almar Bouwman, directeur Schenk Makelaars, en Laurens denken aan deze prachtige locatie naast de boerderij. En zo ging hij opnieuw in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden. Samen met Anna Paternotte en Christian Hartsuiker, bestuurders van SWDV Advocaten, nam Schenk een optie op de grond zodat hier twee kantoren kunnen worden gebouwd, geheel in stijl met het ernaast gelegen monument.


11 Circulaire bouw De samenwerking werd een feit en SWDV Advocaten en Schenk Makelaars konden starten met de bouw, direct naast elkaar. Ieder kantoor heeft zijn eigen identiteit en toegang en ook het parkeren zal gescheiden zijn. De uitstraling en duurzame materialen alsmede energiebesparende oplossingen zijn voor beide gebouwen topprioriteit. In deze tijd waarin de energietransitie hoog op de agenda staat, wordt circulaire bouw toegepast, hetgeen ook buiten zichtbaar zal zijn. Bij de inrichting van het hele perceel zullen met name oude materialen gebruikt worden. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst zodat de beide kantoren volledig in eigen energie zullen voorzien. Ook aan mobiliteit wordt gedacht. Er komen voldoende laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s. Er worden houten fietsen beschikbaar gesteld, waarmee de medewerkers van de beide kantoren op pad kunnen. Met veel plezier kijken beide teams uit naar deze nieuwe bijzondere en inspirerende omgeving om te werken. Omringd door cultureel erfgoed Den Burgh en het Unesco wereld erfgoed de Geniedijk, alsmede het Geniepark.

Klantgericht met nog meer focus op Haarlemmermeer SWDV Advocaten is met vestigingen in Hoofddorp, Haarlem en Purmerend voornamelijk werkzaam voor ondernemers en (semi-)overheden. Een monumentale omgeving geeft een prettige werksfeer. Niet voor niets heeft SWDV ruim 20 jaar kantoor gehouden aan de Julianalaan in Hoofddorp, de voormalige Land– en Tuinbouwschool. Een prachtig en sfeervol pand, maar SWDV Advocaten groeide daar langzaam uit. Sinds april 2019 is SWDV tijdelijk gevestigd in het pand op de Wegalaan 14, ook naast Schenk Makelaars. En nu gaat het kantoor in Hoofddorp dus verhuizen naar deze toplocatie in Haarlemmermeer. De ontwikkeling van het pand naast restaurant Den Burgh, samen met Schenk Makelaars past bij de ambities van

het team van almar kijkt ook uit naar de nieuwe buren

SWDV. In deze nieuwe hoofdvestiging van SWDV kan het kantoor verder doorgroeien met nog meer focus op de Haarlemmermeerse ondernemers. Met het nieuwe pand maakt SWDV opnieuw het verschil, voor haar klanten en de regio.

Maar ook vanuit de vestiging Haarlem en de nieuwe vestiging in Purmerend (per 1 maart 2020 werkt SWDV vanuit een gloednieuwe fraaie aanbouw aan het monumentale pand op de Wilhelminalaan 1) blijft SWDV Advocaten natuurlijk gericht op het beste resultaat voor de klant.

www.swdv-advocaten.nl Fotografie: Ton Hofstra

Almar Bouwman &

Anna Paternotte

MAART 2020 INFO REGIO


12

VNO-NCW NIEUWs

Afscheid van

Hans de Boer

en de opvolging door

Ingrid Thijssen Ingrid Thijssen, nu nog bestuursvoorzitter van netbeheerder Alliander, wordt de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij volgt Hans de Boer op, die in mei vorig jaar meldde dat hij stopt na zijn tweede termijn. Die loopt eind juni 2020 af. Carla Leonhardt - Manager zakelijke markt

Thijssen treedt aan in een tijd waarin de werkgeversorganisatie zijn van oudsher machtige lobby-positie ziet afkalven. De VVD gold sinds jaar en dag als de natuurlijke partner van de werkgevers in Den Haag. Maar het huidige kabinet, met de VVD als grootste coalitiepartner, voerde een CO2-heffing in en een winstbelasting - maatregelen waartegen de werkgevers protesteerden. Thijssen werd in 2016 gekozen tot topvrouw van het jaar. Zij wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie. Haar stijl Ooit opereerde VNO-NCW in relatieve stilte, om achter de schermen de invloed te maximaliseren in gesprekken met ambtenaren, politici, ministers, ambassadeurs en de vakbeweging. Maar terwijl de politiek fragmenteerde, politieke partijen steeds kleiner werden en de ‘tegenstander’ in de klassenstrijd – de vakbeweging – aan betekenis inboette, stapte VNO-NCW uit de coulissen. Toenmalig voorzitter Hans de Boer profileerde zich vooral met scherpe meningen. Op het Binnenhof en bij de vakbeweging klinkt de hoop dat Ingrid Thijssen in staat is om de verhoudingen te normaliseren. Zoals altijd heeft een nieuwkomer in den beginne veel sympathie. Een voordeel voor Thijssen is dat zij niet als afgezant wordt gezien van het grootbedrijf (zoals ooit VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven, die van Shell kwam) of van het midden- en kleinbedrijf, zoals Hans de Boer. Van alle kanten klinkt dat Thijssen een ‘verbinder’ is.

www.inforegio.nl

Het klimaatbeleid Misschien wel de grootste uitdaging voor VNO-NCW is de komende jaren het klimaatbeleid. Er wordt veel gevraagd van het bedrijfsleven, in de achterban is zowel de weerzin als het enthousiasme sterk vertegenwoordigd. Vanuit haar huidige functie als baas van Alliander, een van de grote netwerkbeheerders van gas en elektriciteit in ons land, staat haar opstelling hierin tot nu toe haaks op die van De Boer, die zich als klimaatscepticus presenteerde. De arbeidsmarkt In de klassieke driehoeksverhouding op de arbeidsmarkt (tussen kabinet, werknemers en werkgevers) was Hans de Boer de afgelopen jaren geen rustgevende factor. Direct na zijn aantreden in 2014 stelde hij het sociaal akkoord ter discussie dat het kabinet-Rutte II een jaar eerder met vakbeweging en werkgevers had gesloten. Dat akkoord stutte de hervormingen die het kabinet doorvoerde om Nederland uit de crisis te loodsen.


“Maar wij willen ook dat Nederlanders welvarend blijven en een baan houden” de boer in trouw

13

Bij de formatie van Rutte III wist De Boer de afschaffing van de dividendbelasting in het regeerakkoord te fietsen, hoewel die in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Een zeer succesvolle lobby dus, totdat premier Rutte alsnog zwichtte voor de politieke en maatschappelijke weerstand en De Boer met lege handen achterliet. De komende jaren schreeuwen grote kwesties om een oplossing. Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Hans Borstlap stelde vergaande hervorming van alle spelregels rond werk voor. Daarover mogen vakbeweging en werkgevers een advies uitbrengen. Zij werken ook aan een gezamenlijk advies over de toekomst van de zorg. Hoe Thijssen zich daarin zal opstellen, is vooralsnog een groot vraagteken – ze bouwde op dat gebied nog geen profiel op – maar mensen die haar kennen, hopen dat alleen al een andere stijl heilzaam kan zijn voor de verhoudingen. Waar Hans de Boer overkomt als een jongen van de gestampte pot met het hart op de tong, zal Thijssen zich eerder luisterend opstellen. Dat ze geen man is, kan helpen, suggereerde ze zelf in een interview in NRC Handelsblad: ‘Laatst werd me op een congres de vraag gesteld: wat is nou het verschil tussen mannen en vrouwen?

“het verschil tussen mannen en vrouwen? MANNEN VERKONDIGEN MENINGEN, vrouwen stellen vragen.’’ aldus thijssen

Ik zei: mannen verkondigen meningen, vrouwen stellen vragen. Met vragen stellen breng je een discussie verder, en daarmee worden beslissingen ook beter.’ Bronnen; Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en NOS.

MAART 2020 INFO REGIO


15

oud uitgever inforegio, Ulke de Jong, nu eigenaar van Bremafa

CO2 neutraal slapen, dat kan! De enige beddenfabrikant die het GreenKey certificaat heeft en CO2 neutrale matrassen en boxsprings produceert. Bijzonder belangrijk om als fabrikant je steentje bij te dragen aan de vermindering van CO2 uitstoot bij productie.

Bremafa is een beddenfabrikant die al meer dan 40 jaar bestaat en een groot assortiment slaapproducten aanbiedt van eigen fabricaat. Vanuit het hoofdkantoor in Hoofddorp leveren zij aan detaillisten, hotels, B&B’s, bungalowparken en zorginstellingen. Het assortiment bestaat uit hoge kwaliteit boxsprings, lattenbodems, matrassen en body tops. Maar ook andere belangrijke producten zoals brandvertragende matrassen (Med gecertificeerd) en matrassen voor zorginstellingen vind je bij Bremafa. Hockers, nachtkastjes, opbergboxsprings, kussens, moltons, hoeslakens, dekbedden, stapelbedden, houten ledikanten en vele fraaie hoofdborden. Je kunt het zo gek niet bedenken, zij kunnen alles produceren op maat voor de zakelijke markt. Bijzonder zijn de unieke matrassen met medisch schuim van MediQ matras, waar Bremafa mede ontwikkelaar van is. Samen met een gerenommeerde Duitse fabrikant van medische producten en matrassen. De matrassen zijn getest door het instituut voor voedselveiligheid en

consumentenbescherming van de deelstaat Thüringen.

Milieuvriendelijk lekker slapen Bremafa produceert alle matrassen en Boxsprings met het Duitse LGA certificaat “schadstoff Geprüft”, dit betekent dat het schuim geen schadelijke stoffen bevat. Je ademt tijdens het slapen geen schadelijke stoffen in, Daardoor zal je merken dat je rustiger, beter en dieper slaapt. Door jarenlang onderzoek te doen en intensief te werken aan nieuwe ontwikkelingen is het gelukt om de emissie van schadelijke stoffen ónder de wettelijk vastgestelde waarden te brengen. Bij MediQ hebben ze het terecht over emissie/CO2-neutrale schuimproducten en hiermee ook emissie/CO2-neutrale matrassen. En nog allergie vrij ook, dus werkelijk heerlijk slapen. Voor meer informatie: www.bremafa.nl

MAART 2020 INFO REGIO


16

SPREKERS van meerbusiness

Tijdens de MB Beaujolais party 2019 was Tom Coronel te gast. Dit populaire event werd georganiseerd in samenwerking met Crop accountants & adviseurs in de mooie kas van Hotel NH Amsterdam Schiphol Airport. Ten overstaan van een grote groep ondernemers boeide de energieke Tom Coronel met zijn ondernemersverhaal. Uiteraard onder het genot van de vers ontkurkte jonge Beaujolais die zich goed liet smaken!

TOM CORONEL BOEIT en geeft gas!

www.inforegio.nl


17

Dick Benschop President-directeur Schiphol GROUP

MeerBusiness zorgt elk jaar voor interessante sprekers die elk op hun eigen manier hun verhaal vertellen. Verhalen die ondernemers boeien en waar zij herkenning in zien of nieuwe ideeÍn door opdoen. Elk verhaal raakt ergens het ondernemerschap en deze avonden worden dan ook warm aanbevolen. Dick Benschop Haringparty 2019 President-directeur en CEO Schiphol Group sinds 1 mei 2018• Foppe de Haan Andere Blik op de Zaak 2019

Foppe de haan Andere blik op de zaak 2019

MILAN RAVEN Andere blik op de zaak 2020 MAART 2020 INFO REGIO


ve oo B rn k e ie ee kij uw n k de s o w nze eb si te !


19

STICHTING GILDEMEESTERS BOLLENSTREEK

Reuzenbol van De Zwarte Tulp gaat de Bollenstreek en de wereld veroveren

Jan van Vliet en Wil Brouwer bij de reuzenbollen.

De Stichting Gildemeesters Bollenstreek is de initiatiefnemer van de Reuzenbollen, kunstwerken in de vorm van manshoge tulpenbollen. Doel van de actie is de gemeenten in de Bollenstreek ‘in voorjaarskleuren’ te zetten en daarmee een hechtere aansluiting te geven op de bollenvelden. De bloembol krijgt daardoor nóg meer internationale aandacht. In het kader van het project worden in de hele streek tussen Haarlem en Leiden jaarrond herkenbare kunstwerken met ‘voorjaarskleuren’ van hedendaagse kunstenaars geplaatst. De kunstwerken worden onderling geschakeld door het uitzetten van een fietsroute. “Nederland is van oudsher beroemd om zijn kaas, klompen, molens én tulpen,” zegt Wil Brouwer, operations manager van het project. “De tulp is wereldwijd een inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars. Beroemde schilders maakten stillevens. Later werden het hele bollenvelden, onder meer door Monet, van Gogh en Koster. Ook auteurs als Alexandre Dumas werden geïnspireerd door de tulp.” “De Bollenstreek is in het voorjaar van indrukwekkende kleurenpracht. Van oudsher trekt dit vele toeristen. Na een sombere, donkere winter komt er weer kleur op het

land! De dorpskernen van de Bollengemeenten zijn stuk voor stuk aantrekkelijk om te winkelen. Via het project Reuzenbollen willen we deze attractiviteit een impuls geven,” voegt Jan van Vliet eraan toe. Hij is de voorzitter van de Stichting Gildemeesters, die is opgericht in februari 2018 en zich ten doel stelt het aanzien van de streek te verbeteren en de onderlinge samenhang en het zelfbewustzijn van de streekbewoners te versterken. Naast culturele welvaart heeft de tulp ook veel betekend voor de economie van de streek. In Museum De Zwarte Tulp te Lisse wordt de ontwikkeling van de bollenteelt en- streek gepresenteerd. Onderdeel van de expositie is een exclusieve verzameling van bollen gerelateerde kunst. De galerie is gevestigd aan de Kanaalstraat 33 te Lisse en geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. ........................................................................................................

Voor nadere informatie:ꓼ Wil Brouwer, operations manager project ‘Reuzenbollen’ namens de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. Mail: 10keukenduin@gmail.com

MAART 2020 INFO REGIO


20

THEMA

GROOT SCHIPHOL BEREIKBAAR Haarlemmermeer werkt aan de transitie naar een circulaire samenleving. We maken onze polder energieleverend, werken aan een robuust en duurzaam watersysteem, produceren grondstoffen in plaats van afval ĂŠn zorgen voor gezonde scholen en werkomgevingen. SHARE Haarlemmermeer is een initiatief vanuit het bedrijfsleven en de gemeente om samen te werken aan een duurzame gezonde samenleving Doel is nieuws, kennis, inspiratie en ervaringen delen, innovaties op gang te brengen en concrete samenwerkingen te faciliteren. We verkennen bijzondere initiatieven, bedrijven, kansen, onderzoeksprojecten en pioniers. Zo leren we hoe we gebruik kunnen maken van grondstoffen, kennis en kunde, elkaar kunnen versterken en innovaties slim kunnen vertalen naar de regio. Je bent ieder kwartaal welkom bij SHARE Meets op inspirerende pop-up locaties verspreid door de regio. De setting is informeel en interactief. Concreet aan de slag. Het SHARE netwerk benutten voor een sneeuwbaleffect zodat we versnellen. Samen realiseren we een circulaire samenleving die toekomstbestendig is en innovatie aanwakkert. Daarmee is SHARE niet alleen een uniek podium maar ook een perfect businessnetwerk in Haarlemmermeer en metropoolregio Amsterdam.

www.inforegio.nl


21

SHARE is hét innovatieve netwerk in de gemeente Haarlemmermeer. Nieuws, ervaring en duurzame inspiratie delen rondom de circulaire transitie. Elkaar versterken! SHARE is een initiatief van gemeente Haarlemmermeer en Founders uit het bedrijfsleven: “Haarlemmermeer bruist, er is volop ruimte en samen maken wij ons sterk voor de transitie naar een circulaire samenleving. Dat vraagt om een andere manier van denken en werken. Duurzaamheid gaat verder dan energie, mobiliteit, afvalscheiding en hergebruik van grondstoffen. Het gaat over de manier waarop we in de toekomst willen wonen, werken, leren en leven. Haarlemmermeer heeft de sterkste lokale economie van Nederland en de Metropoolregio Amsterdam is één van de sterkste regionale economieën van Europa. Dat biedt enorme kansen én een grote verantwoordelijkheid om samen te werken aan een duurzame wereld. Daarvoor zijn coalities en verbintenissen nodig, ruimte om te experimenteren en uitwisseling van ervaringen en inzichten. We nodigen je van harte uit om mee te doen!”

”Haarlemmermeer bruist, er is volop ruimte en samen maken wij ons sterk voor de transitie naar een circulaire samenleving.” In maart was het thema Groot Schiphol Bereikbaar. In Groot Schiphol Bereikbaar bundelen Schiphol Group, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, SADC, het Ministerie van I&W en de gemeente Haarlemmermeer hun krachten. Met o.a. verbeteringen aan de infrastructuur, een ruim aanbod aan alternatieve vervoersmiddelen en campagnes om bijvoorbeeld de fiets te stimuleren en aantrekkelijke activiteiten in het gebied te organiseren waardoor forenzen buiten de spits kunnen reizen. Welke ambities en kansen zijn er zodat het gebied aantrekkelijk is én blijft voor werknemers en werkgevers?

SCHOON NAAR HET WERK Pak de fiets!

In Groot Schiphol werken 100.000 mensen, waarvan 67% met de auto komt. Er worden nieuwe bedrijfs- en woonlocaties ontwikkeld. Het aantal forenzen – en daarmee de mobiliteit – blijft komende jaren toenemen. Hoe zorgen we voor een bereikbaar en leefbaar Groot Schiphol? Hoe kunnen we flexibeler, slim én duurzamer met onze mobiliteit omgaan? Bent u benieuwd en wilt u ook eens deelnemen aan een bijeenkomst of workshop? U vindt alle informatie op

www.sharehaarlemmermeer.nl www.grootschipholbereikbaar.nl

SLIM NAAR HET WERK

Welke reis past bij jouw situatie?

MAART 2020 INFO REGIO


22

VLIEGENSVLUG FIRST CLASS DRUKWERK NODIG?

GROEN.NL www.inforegio.nl


ADVIES EN MEDIATION • ONDERNEMINGSRECHT • FAMILIERECHT • ONROEREND GOED

Denkt u ook wel eens na wat er niet goed kan gaan in uw business? Ondernemen is geweldig en uitdagend als het goed gaat. Zorgen dat alle werkzaamheden gestroomlijnd lopen binnen de organisatie geeft voldoening. Tegenslag komen we echter allemaal tegen en zet je tot nadenken hoe dat op te lossen. Conflictsituaties of geschillen wil je snel tot een goed einde brengen. Pieter de Boer van De Boer Advies & Notariaat kan u daar op allerlei manieren bij helpen en adviseren. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en heeft de ervaring én de skills om uw probleem grondig onder handen te nemen. Bijgestaan door een team aan specialisten die zich buigen over uw vraagstuk en ook meedenken met u en Pieter. Persoonlijk, passievol, gedegen én volgens de Harvard methode brengen zij uw case tot een goed einde. Daarnaast kunt u voor alle notariele werkzaamheden bij Pieter en zijn team terecht. Laagdrempelig én transparant. J U R I D I S C H A DV I E S E N N OTA R I A AT SCHIPHOL EN OMSTREKEN

Kruisweg 1025-1029 • 2131 CR Hoofddorp • info@deboernotaris.nl • deboernotaris.nl MAART 2020 INFO REGIO

23


24

Salesconsultancy – Verkooptrainingen – Salesconsultancy | Verkooptrainingen | Leiderschapstrainingen Leiderschapstrainingen | Coaching | Coaching – Werving & Selectie Salesmanagement salesmanagement Werving– &Interim Selectie Salesmanagement | Interim salesmanagement RedFoxBlue Planetenweg 5, 2132 HN Hoofddorp Tel.;(088) 520 54 54 - info@redfoxblue.nl - ww.redfoxblue.nl  Planetenweg 5, 2132 HN Hoofddorp Telefoon (088) 520 54 54 Email info@redfoxblue.nl www.redfoxblue.nl www.linkedin.com/company/redfoxblue

www.inforegio.nl


25

boekhandel De Vries Van Stockum

SPRING

Carla Leonhardt - Manager zakelijke markt

Spring! Ook zo blij dat de feestdagen voorbij zijn? Al die drukte, kadootje zoeken, recepten uitpluizen, uitnodigingen versturen; wie doet wat, wanneer en met wie? Nou ik niet hoor. Ik vond het gezellig. We hebben er ook weer veel fans bij gekregen op onze boekenbonnenborrelavonden. Wát zeg je? Ja, dat zijn bedrijven of instellingen die hun medewerkers een boekenbon cadeau doen en hun eindejaarsborrel bij ons in de winkel geven en dat ze dan hun eigen boeken mogen uitzoeken waarbij onze boekspecialisten hen adviseren. Mooi concept, succes verzekerd (zie ook het kadertje hieronder). Maar er hebben verder nog heel veel mensen een mooi boek cadeau gekregen, want lezen tijdens de kerstvakantie is fijn. Open haardje en kaarsje aan, wijntje erbij en een goed gesprek over hetgeen wat je net gelezen hebt. Het zijn bijna Dickensachtige taferelen. Maar genoeg nu! Nu weer fris aan de bak! Er hangt voorjaar in de lucht, tijd om je nieuwe ideeën in de praktijk te brengen. Om je daar bij te helpen hebben we boektitels uitgelicht waarvan wij denken dat je verder geïnspireerd raakt. Nieuw verschenen boeken en evergreens zoals “Eén fan per dag” die bewezen hebben te werken. Voorjaar…jump…spring!!

Boekhandel De Vries Van Stockum is bij velen bekend vanwege de prachtige historische panden aan de Gedempte Oude Gracht en de Jacobijnenstraat in Haarlem of vanwege de mooie, industriële winkel in Den Haag aan het Spui. Zij zijn al sinds 1833 actief in de boekenbranche en behoren tot een van dé boekenspecialisten van Nederland. Ook worden er in de winkels regelmatig lezingen gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Door het brede assortiment én kennis van hun medewerkers vind je hier altijd wat je zoekt. Daarnaast ontzorgen de medewerkers van de afdeling zakelijke markt bedrijven en instellingen op het gebied van abonnementenbeheer, adviseren en attenderen zij ondernemers actief op het gebied van management-, marketing-, technologische- of juridische titels. Als voorproefje hebben ze op de volgende pagina een mooie selectie verzameld die wellicht bij jouw business aansluit. Alle boeken zijn tot 23:00 uur online te bestellen op www. devriesvanstockum.nl. Je hebt het boek dan de volgende dag in huis en anders ontvangen zij je graag in een van hun boekhandels voor advies.

Een mooi boekenpakket cadeau geven? Wij maken graag een passende selectie en verpakken dit tot een prachtig cadeau. Het boekenpakket laten afleveren kan ook, dan versturen wij dit met een mooi kaartje. Denk aan je medewerkers of business partners rond de feestdagen, maar ook bij jubilea, fusies, overnames en bijvoorbeeld bij afronding van projecten is een persoonlijk geschenk altijd welkom. Dit kan door ons ook automatisch verzorgd worden bij bijvoorbeeld verjaardagen van medewerkers. Of geef jouw bedrijfsborrel bij ons in de boekhandel en laat iedereen onder het genot van een hapjes & drankje lekker ‘snuffelen’ tussen de boeken en zijn eigen boekenbon verzilveren. Ook voor meetings, workshops, lezingen en zelfs private dinners zijn onze boekhandels als locatie zeer geschikt. Geïnteresseerd? Bel met Carla Leonhardt voor de mogelijkheden op 085 006 2099 of stuur een email met je wensen naar zakelijk@devriesvanstockum.nl.

MAART 2020 INFO REGIO


26

selectie van MENS/ONMENS ISBN 9789044641479 In Mens/Onmens onderzoekt gelauwerd essayist en columnist Bas Heijne de twee grote obsessies van onze tijd: waarheid en identiteit. In een heldere stijl stelt hij de vragen waar het om gaat: hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar iets groters en het algemeen belang het zo vaak aflegt tegen het eigenbelang? Mens/ Onmens is een scherp, persoonlijk essay over hoe je mens kunt zijn in een gepolariseerde wereld. Bas Heijne (1960) is de auteur van essays als Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden (2011) en Onbehagen (2016). In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

EEN FAN PER DAG ISBN 9789089653291 Hoe overtref je de verwachtingen van klanten? Om van klanten fans te maken, moet je hun verwachtingen overtreffen. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het allesbehalve. Omdat het in veel organisaties geen dagelijkse gewoonte is. In dit boek laat bestsellerauteur Jos Burgers op een prikkelende manier zien hoe je daar verandering in brengt.

EEN HEEL STABIEL GENIE ISBN 9789045041421 Hoe Donald Trump Amerika op de proef stelt. Philip Rucker en Carol Leonnig nemen afstand van de dagelijkse waan van breaking news en Twitter voor een reconstructie van de eerste ambtstermijn. Op basis van meer dan 200 bronnen in en om het Witte Huis wordt een schokkend beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het Oval Office en van Trumps ontmoetingen met buitenlandse regeringsleiders.

MAMA RIJDT EEN BENTLY ISBN 9789492528384 Voor vrouwen die alles willen en zich nergens door laten tegenhouden. Laat je niks wijsmaken, het kán echt: een topcarrière opbouwen én een betrokken moeder én een spannende partner zijn! Te veel vrouwen geloven dat de keuze tussen carrière en gezin onvermijdelijk is.

VERPAK JE SUCCES! ISBN 9789082937510 Impact maken met je zakelijke profilering.Past jouw verpakking bij het inhoudelijke verhaal dat je wilt vertellen? Realiseer je dat je niet altijd gezien wordt zoals je bent, maar zoals iemand anders je waarneemt, juist op de werkvloer. Hoe maak je zichtbaar wat jou uniek en onderscheidend maakt ten opzichte van collega’s of concurrenten?

www.inforegio.nl


27

zakelijke toppers www.devriesvanstockum.nl

DE KLEINE COVEY ISBN 9789047008903 De zeven eigenschappen samengevat. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven. Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar brengen een heldere samenvatting van dit meesterwerk, getiteld ‘De kleine Covey’, zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.

DE GELUKKIGE ORGANISATIE ISBN 9789462763593 Organisatie ontwikkeling vanuit betekenis. Hoe creëren we welzijn en geluk voor velen in plaats van welvaart voor enkelen? Hoe worden bestaande organisaties toekomstbestendig en betekenisvol? Hoe zorgt betekenis voor een wendbare organisatie? Welk leiderschap is nodig om betekenis en échte zelfsturing van medewerkers centraal te stellen? Wat vraagt dit van de bestuurlijke elite in organisaties? Deze indringende en actuele vragen over organisatieontwikkeling vormen de grondslag van dit boek.

GROEI MET CASH ALS BRANDSTOF ISBN 9789089654830 Zo spelen Bloomon, Squla en andere scaleups hun cash game. Groei vreet cash. Ondernemers die het gas erop houden, moeten daarom bij alles wat ze doen zorgen voor een optimale cashflow. Ze moeten kunnen dromen hoe snel de euro’s rondgaan in hun bedrijf, weten waar de motor hapert en hoe de uiterste winst valt te peuren uit de brandstof die cash heet. De makers van Sprout laten met deze Groeigids zien hoe dat werkt, met praktisch toepasbare inzichten en de nieuwste tools en methodes.

AANMOEDIGING ISBN 9789462763654 Het boek ‘Aanmoediging’ maakt je bewust van waarom waardering werkt en hoe je vanuit authenticiteit hier uiting aan geeft. De zeven pijlers uit het boek geven je het fundament om aan een aanmoedigingscultuur te werken en zo duurzame resultaten te behalen. Thema’s als positieve emoties, intrinsieke motivatie en zelfvertrouwen komen aan bod en je leest hoe je deze in jouw werkomgeving versterkt.

MAART 2020 INFO REGIO


28

HMore in transitie

Een kijkje achter de schermen

HMore is acht jaar geleden begonnen vanuit de wens van de founding partners om een exclusief netwerk voor ondernemers in Haarlemmermeer vorm te geven. In 2019 hebben de founders besloten een nieuwe koers te gaan varen, die in 2020 is gestart. Een kijkje achter de schermen…

Meer dan het uitwisselen van visitekaartjes

HMORE MATTERS

HMore is het regionale platform voor verbinding tussen leiders met impact rondom thema’s die ertoe doen. Voor onszelf, onze organisaties en het gebied waarin we werken. In de online en offline drukte en de snelle veranderingen in het dagelijks leven, worden we in toenemende mate op onszelf teruggeworpen. Zakelijke verbindingen voor de lange termijn beginnen bij menselijke verbinding. Samen iets voor elkaar krijgen, vraagt om meer dan het uitwisselen van visitekaartjes of een vluchtige borrel. Binnen HMore creëren we ruimte voor oprechte ontmoeting, het delen van verhalen en samen werken op thema’s die ons allemaal bezighouden.

Inmiddels heeft de eerste “HMore Matters” plaats gevonden in het Oude Slot Heemstede. De members waren aangenaam verrast en geïnspireerd door de nieuwe aanpak. Tijdens HMore Matters voerden de members een dialoog over de vraag: ‘Wat vraagt onze aandacht?’ Na een onverwachte aanlooproute en een ritueel van aandacht, werd ieders persoonlijke inbreng verkend in dialoog. Dit leidde tot inzicht in elkaars wensen en verhalen, van waaruit een collectieve agenda ontstond, waarop de members van het platform zich de komende tijd gaan richten.

‘Ik heb genoten van deze aanpak en het ruimte creërend vermogen. heel Waardevol.’

www.inforegio.nl


29

W AT W E D O E N

Op basis van deze agenda gaan we verder programmeren in de volgende opzet per half jaar: 1. HMORE Matters; een diepgaande dialoog avond 2. HMORE Moves; een inspirerende ‘social experience’ event 3. HMORE Magazine; ons mooie magazine krijgt een inhoudelijke en uiterlijke ‘lift’ dit jaar, passend bij de nieuwe koers. Hier wordt hard aan gewerkt achter de schermen. Het magazine is bedoeld voor de brede gemeenschap van Haarlemmermeer/Metropool Regio Amsterdam. De kracht van het magazine wordt gevormd door de verhalen van onze members en andere specifieke lokale, nationale of internationale invalshoeken op het thema (economisch, filosofisch, politiek, etc). Ook voor mensen/ bedrijven die (enkel) hun bedrijf willen positioneren in HMore Magazine, bieden we een mogelijkheid om mee te doen via een uniek Advert Membership. Zie www.hmore.nl voor meer informatie.

‘Het was de meest prachtige ontmoeting van stilstaan bij vooruitgang.’

VOOR WIE

Members van HMORE zijn eindverantwoordelijk (of gedelegeerd) binnen hun organisatie, die gevestigd is in Haarlemmermeer en de metropool regio. De schaal van het bedrijf varieert van zelfstandig ondernemerschap, middelgrote stichtingen tot beursgenoteerde bedrijven. We streven naar een zo groot mogelijke diversiteit van members en organisaties: jong en oud, commerciële ondernemingen en stichtingen. Omdat elke organisatie anders is en niet iedereen over dezelfde budgetten beschikt, maken Impact Members een laagdrempelige toegang voor zelfstandigen, starters en stichting mogelijk (Grow Membership).

Bent u benieuwd waar de Agenda van Aandacht van HMore uit bestaat en wilt u impact meemaken? Neem contact met ons op via info@hmore.nl. www.HMORE.NL

HMore MAART 2020 INFO REGIO


Maak nú een afspraak met onze ICT specialisten

Uw partner voor professionele, betrouwbare en flexibele ICT-oplossingen IT Oplossingen • Ontwerpen, Implementeren van o.a. Cloud en/of On-Premise omgevingen. VoIP Oplossingen • Ontwerpen, Implementeren van VoIP (Voice over IP) en Mobiele telefonie omgevingen. ICT Beheer • Het in beheer nemen van de nieuw ontworpen of reeds bestaande ICT omgevingen.

CLOUD | VoIP | ICT BEHEER Haverstraat 66 • 2153 GB Nieuw-Vennep • T 0252 714 230 • E info@3ict.nl • www.3ict.nl


31

voedselbank

NIEUWE loods VOOR voedselbanken regio Schiphol. Op vrijdag 13 maart zou de nieuwe loods van de voedselbank Haarlemmermeer aan de Dirk Storklaan op bedrijventerrein de President in Hoofddorp om 16:00 uur feestelijk geopend worden, door wethouder Johan Rip van Haarlemmermeer. Helaas ging dat niet door in verband met de Corona uitbraak.

Door de inzet van vele bedrijven, organisaties, clubs en vrijwilligers hebben de voedselbanken in de regio Schiphol nu een centrale loods om trots op te zijn! Aansluitend zou er op 14 maart een open dag zijn. Iedereen kon een kijkje nemen achter de schermen van een voedselbank en met een deel van de 125 vrijwilligers kennis maken. De verhuizing naar een nieuwe loods werd noodzakelijk nadat het terrein waar de voedselbank vanaf 2007 gevestigd was aan een ontwikkelaar werd verkocht. Bovendien is het klantenbestand in Haarlemmermeer binnen twee jaar verdubbeld waardoor de loods uit zijn jasje dreigde te groeien. De voedselbank heeft samen met de gemeente gezocht naar een alternatieve locatie. De bereikbaarheid en het bieden van voldoende privacy, maar met name ook de betaalbaarheid, maakten het een uitdaging om een geschikte locatie te vinden voor de loods die tevens uitdeelpunt voor Hoofddorp is. Die werd dankzij de verhuurder, die een maatschappelijke huurprijs vroeg, gevonden binnen het gebouw Landmark op het bedrijventerrein de President in Hoofddorp. Voor de nodige aanpassingen aan het gebouw en voor de inventaris hebben diverse fondsen en bedrijven middelen geschonken. Overigens is alle inventaris van hergebruikt materiaal met uitzondering van de 130 zonnepanelen die er voor gaan zorgen dat de loods energie neutraal gaat werken. Voedselbank Haarlemmermeer verzorgt ook de logistiek voor de

voedselbanken Aalsmeer en Uithoorn-de Kwakel waardoor ook de regio Schiphol van de nieuwe locatie profiteert. Gezamenlijk worden door de voedselbanken 385 huishoudens met 1.200 personen, waarvan meer dan de helft jonger is dan 18 jaar, wekelijks van een gratis voedselpakket voorzien. In 2019 werd er door de vrijwilligers voor â‚Ź 1.300.000 aan voedsel bij winkels ingezameld, bij bedrijven opgehaald, omgepakt, opgeslagen en uitgedeeld dat anders voor een belangrijk deel zou worden vernietigd. Door de inzet van vele bedrijven, organisaties, clubs en vrijwilligers hebben de voedselbanken in de regio Schiphol nu een centrale loods om trots op te zijn! Voedselbanken zetten zich in voor mensen die, om wat voor reden dan ook, tijdelijk niet in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien. Dit doen zij door het wekelijks verstrekken van gratis voedselpakketten aan huishoudens die na gedegen financiĂŤle screening voldoen aan landelijke criteria.

MAART 2020 INFO REGIO


32

Aandacht voor de geschiedenis van de Haarlemmermeerse polder en Meerhistorie

HaarlemmermeerSE

HISTORIE

In deze jonge gemeente is het belangrijk om het cultureel erfgoed dat er is te behouden. We moeten het omarmen door ons erfgoed in stand te houden en waar nodig te beschermen. Beleven door het verhaal beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De geschiedenis van Haarlemmermeer en de pioniers die er begonnen zijn moet zichtbaar blijven. De verhalen worden nog steeds verteld van generatie op generatie. Zonder verleden, geen heden. Laat staan een toekomst. Meer-Historie is expert waar het gaat om de kennis over en het conserveren van het erfgoed van Haarlemmermeer. Dit erfgoed omvat de architectuur, de infrastructuur, de cultuur en de natuur binnen de gemeentegrenzen. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Waar Cruquius Museum vertelt over de droogmaking van het Haarlemmermeer, gaat Historisch Museum verder met de algemene geschiedenis van deze 160 jaar jonge polder. Bekijk de historische objecten, werktuigen,

www.inforegio.nl

foto’s en films. En maak kennis met de pioniers die de polder ontwikkelden van drassige grond tot een rijk landbouwgebied. Historisch Museum biedt jong en oud een leuke en leerzame ervaring. Een levendige en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlemmermeer! Maak een wandeling door het -op schaal nagebouwdedorp en kom meer te weten over de eerste droogmakingsplannen, de droogmaking en wat daarop volgde. Tijdens je bezoek ontmoet je de vroegste pioniers die het verhaal over de moeilijke start en verdere ontwikkeling van de voor de polder zo belangrijke landbouw vertellen.


33

Nieuwbouw en herinrichting; twee musea onder 1 dak

Nieuwbouw brengt de collecties van Cruquius Museum, Historisch Museum en Meer-Historie samen op één locatie en daarmee kan de Haarlemmermeerse geschiedenis van 2000 jaar land, water en lucht integraal verteld worden. Als hét voorbeeld van hoe Nederlanders strijd voerden met het water en hoe op de gewonnen grond landbouwpioniers aan de slag gingen en later 26 woonkernen ontstonden. Inmiddels zijn dat 31 kernen na de fusie met Haarlemmerliede – Spaarnwoude.

herinrichting is in volle gang. Voor de financiering van de plannen is een groot aantal toezeggingen van subsidiënten, fondsen en sponsoren binnen. Ook ontvingen we veel donaties van particulieren via de online donatiepagina of de collectebussen in de musea. De fondsenwerving loopt door. Bijdragen van bezoekers, sponsors en fondsen zijn dan ook zeer welkom. www.haarlemmermeermuseum.nl

Ook het unieke verhaal van de nationale luchthaven onder zeeniveau krijgt een prominente plek in de nieuwe presentatie. Na realisatie van deze plannen kan de museumstichting meer bezoekers ontvangen, educatieactiviteiten uitbreiden en het cultureel ondernemerschap versterken. De voorbereiding voor de nieuwbouw en

MAART 2020 INFO REGIO


34

OP JAN© KUN JE REKENEN!

Accountancy, Belastingen, Pensioen, Recht, Bedrijfsadvies, Personeel, Salarissen en Optimalisatie. communicatie@jan.nl | 088 220 2200 | www.JAN.nl

www.inforegio.nl


35

WE CARE FOR PEOPLE, so they can be their best Zes succesvolle jaren zijn reeds voorbij sinds de opening van het Hyatt Place Amsterdam Airport. Het hotel volgt nog steeds vol trots het motto: ‘We care for people, so they can be their best’. Om het jaar 2020 goed te starten is het hotel begonnen met een educatief leerproject. In samenwerking met het MBO College Poort in Almere geeft Hyatt Place Amsterdam Airport de leerlingen de mogelijkheid om de hotellerie in de praktijk te ervaren in plaats van alleen uit de schoolbanken. De studenten doen kennis op in de Food & Beverage, Front Office en keuken afdelingen. Sommige situaties zijn een grotere uitdaging om mee om te gaan dan andere. In de praktijk leren de studenten onder andere om te gaan met gasten, het oplossen van problemen, het in- en uitcheck proces, cocktails shaken en het serveren van de gasten. Het allerbelangrijkste doel is dat de studenten ervaren hoe de toekomst in het werkgebied eruit gaat zien. Het project start met 5 studenten uit het eerste jaar en 2 studenten uit het tweede jaar. De bedoeling is dat tweedejaars studenten de eerstejaars studenten trainen zodat zij ook management ervaring kunnen opdoen en alle studenten een kans krijgen in ‘Our Place’.

‘We zijn klaar om onze gasten te verrassen met een nieuw te ontdekken belevenis.’ ‘Dit jaar wordt een gedenkwaardig jaar voor de Hospitality industrie met veel nieuwe grote festiviteiten die plaats vinden in ons land. Denk met name aan de terugkeer van de Formule 1, het Euro Visie Songfestival en UEFA2020. Al deze evenementen brengen veel kansen met zich mee en Hyatt Place Amsterdam Airport kijkt er dan ook naar uit om dit jaar nog meer gasten en organisaties te mogen verwelkomen’ aldus Floris-Jan König, Director of Sales van het hotel. Om op verschillende trends in te spelen is het hotel in augustus vorig jaar gestart met het omtoveren van een creatieve vergaderruimte en kunnen nu eindelijk zeggen: ‘We zijn klaar om onze gasten te verrassen met een nieuw te ontdekken belevenis’, verteld Stefan Blömker, General Manager van het hotel. De focus hierbij ligt op innovatieve technologie, comfort en het maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen.

MEETING WITH A PURPOSE Een belangrijk onderdeel van het nieuwe arrangement Event Space 3 is ‘Meeting with a Purpose’. Als gasten dit

arrangement boeken krijgen zij niet alleen toegang tot de recent gerenoveerde EP-3, maar kiezen zij er ook voor om de CO2-uitstoot gedurende het evenement te compenseren.

‘Het is onze plicht de omgeving en aarde te beschermen, te verzorgen om verdere beschadiging te voorkomen en een goed voorbeeld te geven aan de volgende generatie’ deelt Floris-Jan König. Het hotel is een samenwerking aangegaan met South Pole om een speciaal project te ondersteunen. Landbouwconservatie speelt een grote rol in het verminderen van armoede; in stand houden van voedselvoorraden; vrouwenemancipatie en het leren aanpassen van gemeen-schappen aan de opwarming van de aarde. Het Kariba-project beschermt wat overblijft, terwijl de lokale gemeenschappen worden uitgerust met de nodige middelen en vaardigheden om de lokale toekomst en de toekomst van de planeet te beschermen. Bij het boeken van het ‘Meeting with a Purpose’ pakket gebruikt Hyatt Place officiële statistieken om de CO2-uitstoot van ‘uw’ vergadering te berekenen. Na afloop van het evenement doneert het hotel een vast percentage van de totale nettoinkomsten aan Kariba Forest Protection.

Neem nu contact op met de Sales afdeling via AMSZAmeetings@hyatt.com en het Sales team verwelkomt u graag voor een rondleiding om te bespreken hoe zij elke meeting CO2 neutraal kunnen maken.

MAART 2020 INFO REGIO


36

CONCOURS HIPPIQUE

Al bijna zo oud als de polder zelf Op 12, 13 en 14 juni 2020 wordt alweer de 109de editie van het Concours Hippique Haarlemmermeer georganiseerd. Drie dagen vol met mooie paardensport, demonstraties, live entertainment, shows, Food Trucks en heel veel meer. Een geweldig evenement voor alle inwoners én ondernemers van Haarlemmermeer en ver daarbuiten.

In 2020 wordt editie 109 van het Concours Hippique Haarlemmermeer georganiseerd. Een evenement dat oorspronkelijk begon als een ruiterfeest dat werd georganiseerd door verschillende rijverenigingen, een aantal boeren en betrokken inwoners. Inmiddels is het CH Haarlemmermeer uitgegroeid tot een veelzijdig evenement met bekendheid tot ver buiten de grenzen van Haarlemmermeer. In de beginjaren van het evenement werd er aan de Concourslaan een permanent concoursterrein aangelegd met tal van voorzieningen speciaal voor de paardensport. Al snel trok het evenement jaarlijks veel bezoekers en deelnemers vanuit het hele land. Ook

in de jaren ‘70 moest het concoursterrein wijken voor nieuwe raadhuis leden van het Koninklijk Huis wisten de weg naar het concoursterrein te vinden. In de jaren ’70 moest het concoursterrein wijken voor het nieuwe raadhuis. In combinatie met de mechanisaties in de landbouw en de veranderende maatschappij dreigde het jaarlijkse paardensportfeest verloren te gaan. Gelukkig stond een groep liefhebbers op en werd er onder hun aanvoering een concours nieuwe stijl opgezet in het toen net aangelegde Haarlemmermeerse Bos. Het Concours Hippique in het Haarlemmermeerse Bos groeide uit tot een groots evenement waar voor iedereen wat te beleven en genieten viel. Naast de paardensport was er een kermis, braderie en tal van andere sideevents. Veel ondernemers uit Haarlemmermeer waren betrokken bij het evenement. Hoewel uiterst succesvol, stopte ook de organisatie van dit event. In 2016 is een initiatief ontstaan om het Concours Hippique weer nieuw leven in te blazen. Een plan dat kon rekenen op de steun van het college van Burgemeester & Wethouders en de gemeenteraad van Haarlemmermeer. In 2017 heeft dit geresulteerd in een geweldig evenement met fantastische paardensport en een prachtig omlijstend programma. Drie dagen lang genoten paardensportliefhebbers van jong tot oud, van basisruiter tot topsporter, van prachtige paardensport.

www.inforegio.nl


37

Daarnaast was er ook voor de bezoekers die niet direct voor de paarden kwamen enorm veel te beleven. Het gezellige Foodtruckfestival, een geweldige showavond, het strodorp met diverse stands, kidsvillage en muziekoptredens op het podium waren voor 20.000 mensen reden om het Haarlemmermeerse Bos te bezoeken.

naast Al de paarden is er veel te beleven en te proeven. gezelligheid ten top, voor jong & oud

Veel ondernemers en hun gasten waren er in 2017 bij tijdens het Concours Hippique. In de entourage van de aan de piste gesitueerde VIPtent werd genoten van sport en show onder genot van culinaire verwennerij en een drankje. Relaties werden zo op een mooie wijze verstevigd.

Ook in 2018 en 2029 was het concours weer een evenement met voor ieder wat wils. Vrijdag streden honderden basisruiters met hun pony’s en paarden om de eer en toonden ook veel dressuurruiters hun kunnen. Op zaterdag werd het programma in de hoofdpiste overdag gevuld met springsport. Zaterdagavond was het tijd voor de showavond vol spektakel in de piste en optredens op het grote podium. Zondagmiddag werd door topruiters en hun paarden

gestreden om de Grote Prijs van Haarlemmermeer. Kortom, alle reden om ook dit jaar weer te gaan genieten van dit fantastische festival. Voor meer informatie kijk je op www.concourshaarlemmermeer.nl Tot dan!

MAART 2020 INFO REGIO


38

The true mystery of the world is the visible, not the invisble

MYSTERY SHOPPER JE BEDRIJF OP VOOR JOU BELANGRIJKE PUNTEN LATEN TOETSEN DOOR EEN ONAFHANKELIJKE PARTIJ?

Voor meer informatie over de mogelijkheden neem contact op: gerco@inforegio.nl 06-11778640

www.inforegio.nl


39

Kind van de rekening Armoede en geldproblemen betekenen meer dan te weinig geld hebben. Het beïnvloedt de persoon zelf, het hele gezin en zelfs u als werkgever.

Financiële stress

“Financiële stress kost de samenleving 11 miljard euro per jaar. We gaan met iedereen het gesprek aan die de situatie van gezinnen kan verbeteren om zo te werken aan onze droom: gelukkige jeugd dat opgroeit in een veilig, warm en financieel fit gezin.” 023 569 88 88 informatie@meerwaarde.nl www.meerwaarde.nl

Help ons mee in het bestrijden van armoede en schuldenproblematiek in HLMR. U kunt zich met uw bedrijf aansluiten bij de Moedige Dialoog die door de Rabobank en MeerWaarde in HLMR wordt gestart (zie www.moedigedialoog.nl). Laten we samen een krachtig netwerk bouwen!

In Nederland lijden 1.500.000 gezinnen onder financiële stress. Stress is een sterke negatieve emotie, die vaak gepaard gaat met schaamte, piekeren en een verminderd gevoel van controle. In plaats van léven zijn zij aan het óverleven. Een medewerker met financiële stress kost u zo’n 13.000 euro per jaar. Ze verzuimen gemiddeld 6 tot 9 dagen per jaar extra, hebben een lagere productiviteit en u heeft extra kosten aan het verwerken van loonbeslag.

Aandacht voor de kinderen Financiële stress beperkt direct de ontwikkeling van de kinderen in het gezin. Als de ouders piekeren en stress hebben is het lastig om kinderen optimaal te begeleiden. De kinderen maken zich zorgen of er wel geld is voor eten of schoolspullen. Zij voelen stress bij hun ouders, zijn zelf gespannen en kunnen zich moeilijker concentreren op school. De gezinnen komen dikwijls in een sociaal isolement. In Haarlemmermeer gaat het om ongeveer 1.500 kinderen en jongeren.

Samenwerking We werken samen met verschillende partijen om gezinnen met geldproblemen er bovenop te helpen. Dat is een complete aanpak. Naast het oplossen van schulden, geven we les in budgetteren en helpen we om de inkomensregelingen optimaal te gebruiken. Vijf van de zes huishoudens zijn niet in beeld bij de hulpverlening. Heeft u zelf collega’s of medewerkers met geldproblemen? Neem dan contact op met onze sociaal werkers. Het klinkt misschien ingewikkeld, toch kan dat kan heel simpel. De vraag ‘mag ik jouw gegevens doorgeven aan MeerWaarde?’ is vaak al genoeg voor een eerste stap. U helpt niet alleen die persoon, maar waarschijnlijk het hele gezin. Doet u met ons mee?

MAART 2020 INFO REGIO


40

haarlemmermeers jeugdonderzoek 2019

DE JEUGD heeft de toekomst

Haarlemmermeer is een jonge gemeente. Bijna één derde van alle inwoners is jonger dan 27 jaar. En dus is er onderzoek gedaan naar wat onze jongeren drijft, motiveert en bezighoudt. Dat is te lezen in een boekje waarin de leefwereld van jongeren beschreven wordt aan de hand van een aantal thema’s: klimaat, woningmarkt, prestatiedruk, sociale media en psychisch welzijn. Veertig jongeren geven in citaten en verhalen weer hoe het is om op te groeien in Haarlemmermeer, welke obstakels zij ervaren en welke dromen hen drijven.

‘die eigen woning, en zo, dat komt wel’. Nu een aantal jaar verder zit ik nog steeds in hetzelfde schuitje.’ Op dit moment groeit de eerste generatie jongeren van de 21ste eeuw op. Trendwatchers en marketeers noemen hen Generatie Z. Was het internet voor hun voorgangers, de Millennials, nog een uitvinding, voor de nieuwste generatie is het simpelweg een basisbehoefte. Zij zijn de eerste diginatives.

Generatie Z De welvaart uit de jaren ’90, waarin de Millennials opgroeiden, is voor Generatie Z geen vanzelfsprekendheid meer. Generatie Z groeit op in de nasleep van de financiële en economische crisis van 2008. Een wereld zonder terrorismedreiging in navolging van 9/11 hebben deze jongeren niet gekend. Ook is dit de eerste generatie die de effecten van de lang voorspelde klimaatveranderingen van jongs af aan voelbaar meemaakt. De toekomstverwachtingen van deze generatie zien er daardoor anders uit. De eerste jongeren van deze eeuw zijn minder optimistisch en veel realistischer dan generaties uit de tweede helft van de voorgaande eeuw. Generatie Z ziet weliswaar meer mogelijkheden dan haar voorgangers, maar durft minder te riskeren, zoekt zekerheid en is daardoor doelgericht. Studiekeuzes zijn pragmatischer en worden minder geleid door de droom: “wat wil ik later worden?”.

www.inforegio.nl

‘Op de middelbare school voel ik vooral stress, tijdnood en druk.‘


41

‘Ik wil zeggen dat ik niet megaverslaafd ben aan mijn telefoon, maar dan lieg ik denk ik.’ Stroomversnelling Toch zijn er ook ontwikkelingen die zorgen baren. De kinderen en jongeren die opgroeien in de nieuwe eeuw krijgen met veel druk te maken. De hele samenleving lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. Wij, volwassenen, willen aan steeds hogere eisen voldoen en verwachten dat ook van (onze) kinderen; wij hebben immers het beste met hen voor. Maar die hoge verwachtingen zetten kinderen en jongeren onder druk.

Prestatiedruk en social media Een andere trend is het intensieve gebruik van sociale media. Jongeren komen daarmee gemakkelijker met leeftijdsgenoten over de hele wereld in contact. Er kan echter een schijnwereld ontstaan. In het echte leven kunnen zij soms juist eenzaam zijn en niet voldoen aan de onrealistische beelden van succes en geluk die zij dagelijks op sociale media aantreffen. Dit voedt hun angsten en onzekerheden en vergroot genoemde druk. Toenemende prestatiedruk en gevoelens van uitsluiting beginnen hun tol te eisen. Een toename van psychische klachten is het gevolg: van lichte stress tot gevoelens van eenzaamheid, depressies en burn-outs. Deze nemen ook in deze gemeente bij kinderen en jongeren toe. Een zorgelijke ontwikkeling. De nieuwe inzichten die dit onderzoek opleveren, zullen wederom als bouwsteen dienen voor het herijken van het jeugdbeleid. Het doel van alle Haarlemmermeerse ouders: dat het goed gaat en ook goed blijft gaan met onze kinderen! Het gehele onderzoek is gebundeld in een mooi vormgegeven boekje van de Gemeente Haarlemmermer.

MAART 2020 INFO REGIO


TEVENS VERKOOP NIEUWE EN GEBRUIKTE PC’S!

Wijkermeerstraat 30 - 2131 HA Hoofddorp

023 563 47 22 | info@rdcomputers.nl

www.rdcomputers.nl


43

HOOFDDORP CITYBLOG

Haarlemmermeer,

hoezo saai?

Voordat ik vertel hoe leuk Haarlemmermeer eigenlijk is, stel ik me graag even voor. Mijn naam is Daniëlle, maar iedereen noemt me Daan. Als geboren en getogen Amsterdamse woon ik sinds 10+ jaar in Hoofddorp (tja, de liefde hè?!). Toen ik hier kwam wonen, kon ik zelf online maar weinig informatie vinden over leuke restaurantjes, winkels enz. in de regio. Ik ben in december 2018 begonnen met Hoofddorp Cityblog. Een blog over leuke hotspots en events in Hoofddorp en omgeving. Dat het hier absoluut niet saai is en dat er genoeg te beleven valt, daar moet ik mensen nog wel eens van overtuigen. In de regio is zoveel leuks te zien en te

ik steeds meer leuke plekjes en het aanbod uitgaanstentjes groeit nog steeds. Leuke plekken voor ontbijt, koffie, lunch, diner of borrel. Ken je Frenkie, op het Dik Trompplein in Hoofddorp? Superhip en je waant je middenin Amsterdam. Shoppen saai? In het centrum van Hoofddorp zitten ruim 300 winkels en ze zijn 7 dagen per week geopend. Ok, het is wellicht wat ik noem ‘functioneel shoppen’, maar weet je hoeveel mensen uit Haarlem en Amstelveen hierheen komen om te winkelen? Buiten het centrum van Hoofddorp en in de rest van Haarlemmermeer vind je genoeg verrassende boetiekjes en speciaalzaken. Neem ILSE fashion in Hoofddorp of Spijck in Badhoevedorp. En wat dacht je van de meiden van Maison Sauvage in Hoofddorp Centrum? Amsterdam, eat your heart out! Dan heb ik heb nog niet eens gehad over Amsterdam The Style Outlets die in november opengaan. Hoezo Amsterdam? Haarlemmermeer! Omdat deze citygirl het toch een beetje hip wil houden, noem ik mijn blog gewoon een lifestyle cityguide. Ook handig voor alle expats en toeristen die naar ons heerlijke hippe Haarlemmermeer komen.

Daniëlle Meijer is ondernemer in marketing & communicatie en deelt haar tips over leuke

doen en het wordt steeds leuker! En daar heb ik mijn missie van gemaakt: ik wil de leuke locaties en activiteiten van Haarlemmermeer en omgeving meer bekendheid geven bij bewoners en bezoekers. En vanaf nu mag ik ook elk kwartaal over Hoofddorp en omgeving schrijven in InfoRegio. Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners en bezoekers uit de regio onbekend zijn met het aanbod van Hoofddorp en omgeving en dat is jammer en een gemis. Hoe zit dat met jou als ondernemer? Hoe goed ken jij de leuke plekjes van Haarlemmermeer? Natuurlijk moet ik bekennen dat ik eerst ook niet zoveel had met Hoofddorp, Haarlemmermeer. Het is niet zo hip als Amsterdam en zeker niet zo leuk als Haarlem. Geloof me, daar ben ik op teruggekomen. En hoe! Sinds ik blog ontdek

hoe goed ken jij de leuke plekjes van haarlemmermeer hotspots en events van Hoofddorp en omgeving op haar blog hoofddorp.cityblog.nl

MAART 2020 INFO REGIO


Info over de Regio

44

hoeveel passagiers verwelkomt airport Schiphol Amsterdam Airport Schiphol verwelkomde in 2019 71,7 miljoen passagiers en 1,6 miljoen ton vracht werd via Schiphol vervoerd. Met 333 rechtstreekse bestemmingen over de hele wereld biedt Schiphol een van de beste netwerken aan bestemmingen en frequenties in Europa.

Schiphol is daarmee één van de belangrijkste mainports van Europa en één van de twee Europese hubs. De luchthaven Schiphol is een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven zijn circa 68.000 mensen werkzaam.

Centrum van hoofddorp;

Bouwen, bouwen, bouwen

In het centrum van Hoofddorp staat van alles te gebeuren. De eerste paal voor Hyde Park gaat dit jaar de grond in. Er zijn ideeën over een nieuw gemeentehuis, en woningbouwplannen voor het voormalige Apriscoterrein aan het Raadhuisplein. De zogeheten belevingstuin in het stadspark is bijna klaar en wordt in juni officieel geopend. Ook wordt nagedacht over de invulling van de Binnenweg, het voormalige PostNL-gebouw en het V&D-pand. Allemaal ontwikkelingen die Hoofddorp op de kaart zetten. Tijd voor een interview met wethouder woningbouw Jurgen Nobel.

100.000 mensen wonen, werken en recreëren. Hoofddorp wordt een stad waar het gebeurt.”

U zegt: ‘in Hoofddorp gebeurt het’. Wat bedoelt u daarmee? “Ik ben geboren en getogen in Hoofddorp. 31 jaar geleden was Hoofddorp nog iets meer dan een kruisdorp, bescheiden van grootte. Wat ik miste, was gezelligheid. Wij moesten naar Amsterdam of Haarlem als we iets wilden drinken. Dat is inmiddels al anders, maar de komende jaren staat er echt iets te gebeuren. Dan wordt Hoofddorp een stad, waar je wilt zijn; een levendige stad, waar straks meer dan www.nieuwbouw-haarlemmermeer.nl

www.inforegio.nl


Info over de Regio

45

IN 2050 wil Haarlemmermeer CO2-neutraal zijn De gemeente Haarlemmermeer organiseerde op woensdag 4 maart een doorlopende informatiemarkt met de titel ‘Comfortabel wonen met nieuwe energie’. Inwoners konden inlopen en vragen stellen over onderwerpen als energiebesparing en de energietransitie. Ook ondernemers waren natuurlijk welkom. Bezoekers kregen advies over het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Er was praktische informatie over bijvoorbeeld energie (en geld) besparen. Nieuwe energie wordt de komende jaren steeds belangrijker. In 2050 moet Nederland namelijk C02-neutraal zijn. Vanaf dan mogen we géén fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas meer gebruiken. Kortom, onze energievoorziening gaat veranderen. We gaan alleen duurzame energie opwekken. Dat doen we onder andere met zonnepanelen en windmolens. Ook worden de eerste woningen al aardgasvrij gebouwd en gerenoveerd. De komende tijd worden de plannen en ideeën voor nieuwe energie verder uitgewerkt. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen we de plannen en ideeën vormgeven. Mocht u interesse hebben in de “nieuwe energie”? Informatie over de energietransitie en aardgasvrij wonen en werken kunt u lezen op de website: haarlemmermeer.nl/nieuweenergie. Bekijk wat u zelf kunt doen en hoe u financiering en hulp krijgt voor nieuwe energie.

Omzet zakelijke dienstverlening 3,9 procent hoger De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het vierde kwartaal van 2019 3,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2019 was de omzet 5,6 procent hoger. Een jaar eerder steeg de omzet nog met 8,1 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 6,3 procent hoger dan een jaar eerder,

over heel 2019 steeg de omzet 6,7 procent ten opzichte van 2018. Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het vierde kwartaal 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Ook hier was de toename over heel 2019 met 5,0 procent lager dan in 2018 (6,0 procent).

Bronnen: Informeer, Schiphol Group, CBS

MAART 2020 INFO REGIO


46

Het Podium voor Architectuur podium

voor architectuur Haarlemmermeer en Schiphol

Het Kennisnetwerk

Het Podium voor Architectuur is hĂŠt kennisnetwerk van de regio Haarlemmermeer en Schiphol. Het Podium voor Architectuur agendeert urgente ruimtelijke vragen, is neutraal en werkt met betrokkenen aan de kansen en consequenties voor de dagelijkse leefomgeving.

Thema’s uit alle lagen van het landschap komen aan bod: wonen, werken, voedsel, mobiliteit en leren. Podium ontwikkelt activiteiten voor een breed publiek, lokaal en nationaal: jongeren, experts, bedrijven en bewoners en heeft een uitgebreid scholenprogramma dat Leren in de Metropolder heet. Dialoog, verbeelding, experiment en innovatie zijn ingebed in het programma op weg naar een betere luchthavenregio.

het noemt: de Metropo(o)lder. Het is een landschap met een buitengewoon veelzijdige ruimtelijke kwaliteit, door de ruime aanwezigheid van water, maar ook met de beperkingen van de geluidscontouren van de luchthaven, waarin beschreven wordt waar men wel en niet mag bouwen, werken en wonen.

Metropo(o)lder

De transformatie van het landschap van Haarlemmermeer als gevolg van energietransitie, klimaatverandering, voedselvoorziening en een enorme woningbouwopgave roept veel vragen op. Het is een uitgelezen plaats om ruimtelijke ontwikkelingen te implementeren, maar hoe kunnen we de ontwikkelingen aan elkaar verbinden? Kunnen we komen tot een model dat (universeel) overdraagbaar is naar andere delen van Nederland? Kortom, kunnen wij de bouwstenen voor een betere regio aandragen?

Haarlemmermeer is een dynamische en unieke regio. De contrasten in het in 1852 drooggelegde polderlandschap zijn groot, met kleine en oude dorpen langs de Ringvaart, groeikernen Nieuw-Vennep en Hoofddorp, een uitgebreid netwerk aan infrastructuur en de internationale luchthaven Schiphol, als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dit maakt dat wanneer er ergens in Nederland een verhaal over ruimtelijke inrichting verteld kan worden, dit wel in Haarlemmermeer is, of zoals Podium voor Architectuur

www.inforegio.nl

In wat voor regio willen wij leven?


47

KANSENBORDEN

HAARLEMMERMEER – Het Gedateerde Landschap

Ontwerpen en experimenteren

De woonopgave Haarlemmermeer binnen de MRA telt een onnavolgbare hoeveelheid deelopgaven die nauwelijks te overzien zijn. Grote opgaven krijgen in 2020 een plaats vanuit een integrale benadering: Het Woonsymposium met Rabobank Regio Schiphol, AM, Ymere en de gemeente beweegt toe naar een netwerkserie vanuit het overkoepelende thema ‘De schaalsprong: hoe gaan we daadwerkelijk springen’, waarbij de sociale inclusie en diverse sociale snelheden een uitgangspunt vormen. Flexwonen (i.s.m. de gemeentelijke afdeling Wonen) is een verkenning naar experimentele woonvormen op tijdelijke locaties, ofwel gronden die in bezit zijn van particulieren, woningcorporaties of vastgoedontwikkelaars.

Centraal staan: het ontwerpen, het experimenteren en het toetsen op de deelgebieden tiny housing, circulair wonen, woningdelen en het transformeren van gebouwen naar woonbestemmingen. De energietransitie vraagt om een voertuig om de dialoog te voeren: een maquette van Haarlemmermeer. De gemeente vraagt om samenwerking, om vanuit dialogen bewoners te betrekken. Ook partners C-Bèta en NMCX hebben behoefte aan een tastbaar expositiemodel dat prikkelt tot samenwerking en het zichtbaar maken van keuzes. Bron: Podium voor Architectuur/ Woonsymposium

“je bent pas een echte kosmopoliet als je in Hoofddorp woont.’’ - Theo Baart - Fotograaf

Niemand realiseert zich dat het kijken van een Netflixserie de bouw van weer een datacenter tot gevolg kan hebben

Tiny housing

-Pol Vermeulen -Junior Architect, Bureau SLA MAART 2020 INFO REGIO


48 DRIVE TOGETHER

N I E U W E M A Z D A C X- 3 0

E E N N I E U W G E L U I D. Met revolutionaire Skyactiv-X motor:

. Zuinig met groen energielabel B . Krachtig met 132kW (180pk) . De nieuwste crossover van Mazda

VA N A F € 30.490 R IJ K L A A R HARTGERINK EN KLOMP Opaallaan 22-26 | 2132 XT Hoofddorp | 023 - 5543838 www.h-klomp.nl | /HartgerinkenKlomp

Mazda CX-30 vanaf € 30.490. Gemiddeld verbruik Mazda CX-30 van 4,4 tot 5,6 liter per 100 km / 22,7 tot 17,9 km per liter / CO2-uitstoot 105 tot 129 g/km. De vermelde NEDC-waarden voor het gecombineerde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn terugbepaald naar de waarden overeenkomstig de oude NEDC-testmethodiek. Prijzen incl. BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl. www.inforegio.nl


49

Reünie inforegio met Gaston Starreveld

herinnert u zich deze nog?

InfoRegio was in de jaren ‘90 tot ver in 2000 een veel gelezen zakelijk magazine. Het werd niet alleen door ondernemers maar ook door consumenten zeer gewaardeerd. Informatie over de regio waar je woont, werkt en ook winkelt en kantoorartikelen inkocht. Toen was het nog niet zo gebruikelijk om veel online te bestellen dus de detailhandel adverteerde ook veel in dit magazine. De verhalen over ondernemers, hun interesses en de lokale politiek vonden hun weg naar een groot publiek.

Mensen beginnen meteen te bladeren Ook in tijden van crisis bleef het magazine bestaan, hoewel de toenmalige eigenaars in zwaar weer hebben gezeten. Want het eerste wat vooral kleine bedrijven doen, is snijden in het reclame en advertentiebudget. Dat levert hoofdbrekens op, immers het magazine bestaat mede door de adverteerders en de ondernemers die graag hun verhaal vertelden. Een print magazine maken blijft een enorme uitdaging. Maar er is duidelijk behoefte aan. Zoals Gerco Tolsma in het voorwoord stelt; mensen beginnen meteen te bladeren. Voor het nieuwe team genoeg reden om dit magazine nieuw leven in te blazen.

Reünie met Gaston Starreveld en vele oude bekenden Dit jaar organiseren wij een reünie voor alle oudgedienden die InfoRegio groot hebben gemaakt. Gaston Starreveld zal op zijn geheel eigen wijze alle mensen aan elkaar verbinden die InfoRegio een warm hart toedragen, van toen en van nu.

MAART 2020 INFO REGIO


50 1 10 16

2

3

4

5

11

12

6

7

13

9

19

15 20

23

22 26

25

27

28 31

34

35

36

40

39

21 24

30 33

8

14

18

17

INforegio puzzel

41

29 32

37 42

38 43

45

44

46 47

48

49

54

51

50

55

59

52

56

57

61

60

64

66

71

67

68

69

70

73

72

75

58

62

63 65

53

77

76 80

74 78

81

82

84

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met hetzelfde cijfer en

79 83

win een weekend weg!!

85

Mail de oplossing naar info@inforegio.nl.

Š www.puzzelpro.nl 51

23

48

12

67

1

33

10

75

40

85

Horizontaal: 1 hoofdstad van Spanje 6 handelend 11 deel v.e. boek 12 ijzerhoudende grond 14 lor 16 hevig streven 18 handbeweging 20 wreed heerser 22 lokspijs 23 huivering 24 pausennaam 25 gouden tientje 27 huurvorm (Engels) 29 laagfrequent 30 onderwereld 31 kippenziekte 33 vrouwtjesaap 35 dierengezicht 37 levenloos 39 vlaktemaat 40 wiel 41 godin v.d. dageraad 43 niet tegen 44 verdoving 45 toetsenbord 46 gemeentepolitie 47 percentage 51 na die tijd 54 boom 55 handvat 56 aarden kruik 57 akker 59 strook 61 grote garnaal 62 gereedschap v.e. timmerman 63 honkbalterm 64 Algemeen Beschaafd Nederlands 65 ouderraad 67 bede 70 de dato 71 ontkenning 73 schriftelijke nota 74 stroomgeul 75 koninginregentes 77 luitenant 78 zangnoot 79 veilig 80 vette vloeistof 82 indianentent 84 Chinees gerecht 85 keukenapparaat. Verticaal: 2 oorlogsgod 3 iel 4 rijksgrens 5 bestemming 6 kunstzinnig 7 televisie 8 elektrisch geladen deeltje 9 adellijk 10 start- en landingsbaan op Schiphol 13 riv. in Spanje 15 pl. in Noord-Holland 17 meer dan genoeg 18 kreet 19 een zeker iemand 21 incident 26 naaldboom 28 abonnee 30 op deze plaats 32 populair 34 grassteppe 35 schutsluis 36 doortochtgeld 38 Italiaans keukenkruid 40 figuur uit een werk van Shakespeare 42 duivel 47 werknemers 48 berggeel 49 tot heden 50 parcours 51 discutabel 52 grote papegaai 53 edelgas 58 geldlening 60 voormuur 62 Engelse omroep 66 deel v.e. fiets 67 slavenschip 68 bruto 69 Europese taal 70 saai 72 Australische struisvogel 74 graansoort 76 bergweide 79 pl. in BelgiĂŤ 81 Internet Protocol 83 pers. vnw.

www.inforegio.nl


Ovenverse broodjes, smakelijk vers bereid Uw lekkerste broodjes binnen handbereik! Wij heten u graag van harte welkom in DeBroodjesshop waar de versgemalen bonenkoffie voor u klaar staat. Voor uw ontbijt, lunch en/of broodmaaltijd kunt u natuurlijk moeiteloos bestellen via onze website www.debroodjesshop.nl Bellen of een email sturen kan natuurlijk ook altijd. Wij bezorgen dit graag bij u thuis, op kantoor en/of op locatie.

Hoofdweg 662 Hoofddorp 023 - 230 20 56 • info@debroodjesshop.nl

www.debroodjesshop.nl


Info over de Regio

52

AGENDA

Vast wat zakelijke en feestelijke evenementen die interessant en tevens gezellig en waardevol voor u kunnen zijn. Check de desbetreffende websites of en wanneer u zich moet inschrijven voor een event of bezoek.

Businessborrel OVHZ

2e donderdag v/d maand

Venniper Koninginnerit

19 april

Pre Mosselparty 21-apr 16e MB en YourGift Cards Golf Event

12-mei

Trekkertrek Nieuw-Vennep

16 mei

1e MB HLMR Huiswijn competitie 20-mei Waterfestival Rotary HLMR

5 en 6 juni

Mudmasters Obstacle Run

6 en 7 juni

Meer Jazz Festival 2020

5, 6 en 7 juni

Concours Hippique

12, 13 en 14 juni

EK Voetbal

12 juni t/m 12 juli

Lancering InfoRegio magazine

23-jun

Haringparty 23-jun Feestweek Nieuw-Vennep

20 / 27 juni

Heeft u zakelijk of interessant REGIOnieuws?

Geef het door aan de redactie via info@inforegio.nl en win een weekend weg!

Voor informatie over de advertentie tarieven kunt u ook mailen naar info@inforegio.nl.

www.inforegio.nl


Teams die vertragen zijn productiever Je zou het niet verwachten, maar vertragen levert winst op. Alleen we vinden het hoogst ongemakkelijk in een wereld waar tempo geassocieerd wordt met succes. Internationaal gecertificeerd team coach Angela van Dorssen vertelt waarom. Ik werk met teams in verschillende branches. De onderwerpen zijn divers en altijd gericht op een hogere team performance en een betere samenwerking. Om met een team te kunnen bouwen is vertrouwen en veiligheid essentieel. Ik vertraag bewust aan het begin van een traject. Vrij regelmatig proef ik onrust en zelfs weerstand. Niet gek denk ik, we voelen allemaal de adrenaline van het programma van de dag. De taken die op ons wachten zodra we de bijeenkomst uitlopen. Telefoons die oplichten, die ons brein activeren en ons een onrustig gevoel geven. Wij zijn gaan geloven dat ‘veel doen’ en ‘actief blijven’ gekoppeld is aan productief zijn. Het is alleen niet waar. Popcorn besluitvorming Hoe een team functioneert, zie je onder andere aan de kwaliteit van besluitvorming. Ik kijk naar een aantal dingen: wie praat, wie niet? Hoe komen ideeën op tafel en hoe worden deze afgewogen? Hoe gaat het team om met verschillen en andere meningen? Worden er überhaupt besluiten genomen en is dat voor iedereen duidelijk? Is er overeenstemming en hoe komen ze daar? In hoeverre zijn besluiten concreet en expliciet? Wat ik regelmatig zie, vergelijk ik voor het gemak met popcorn. Je legt de zak met zaadjes in de magnetron. Je zet de timer aan. De temperatuur neemt toe en intussen bolt de zak met gepopte mais. Het resultaat is een dampende zak, met allemaal eeneiige popcorn. Ze zitten nog net in dezelfde zak, maar stiekem ontsnapt er al één. Terug naar besluitvorming in teams. Ideeën poppen op, maar niemand luistert ernaar of weegt ze af. Geen tijd, want de volgende wordt al gelanceerd. Tuurlijk het tempo is hoog. De hitte neemt toe, want irritaties borrelen op. Dat is een kruispunt waar iedereen een andere richting in slaat. Een deel wordt stil, een deel was al stil en gaat nu helemaal niets meer doen en een deel blijft praten en verdedigt eigen standpunten. Of er komt geen besluit en de volgende keer staat het onderwerp opnieuw op de agenda. Of de leidinggevende is het zat en hakt de knoop door. De vraag is, zegt iedereen JA nog belangrijker doet iedereen ook JA? In stilte zit wijsheid Door te vertragen zie je meer. Als je meer ziet, beschik je over meer kennis en krijg je meer opties. Door voor en tegen af te wegen en vanuit verschillende kanten te kijken, komt een team tot betere besluiten. Elkaar challengen op inhoud, met behoud van vertrouwen en veiligheid, creëert een omgeving waar je met elkaar streeft naar het best mogelijke. Leren omgaan met het ongemak van ‘vastzitten’ en overbruggen van verschillen is key. Het schuurt en dat is precies de bedoeling. Als teams kunnen worstelen op inhoud, zie ik het vertrouwen toenemen. Vertragen = versnellen Teams die kunnen vertragen, winnen tijd en performen beter. Vergaderingen worden bovendien een stuk leuker.

foto Jeroen Ruigrok

LET’S CONNECT! Connecting Energy Angela van Dorssen +31619850504 info@connectingenergy.nl www.connectingenergy.nl


DĂŠ interactieve sfeermaker in uw winkel of op uw beursstand

let your product tell the story...

Pixplay is een product van Boyz in the Cloud

Achter elk product zit een verhaal verborgen. Een verhaal dat het product tot leven brengt wanneer het wordt vertelt. Dat is storytelling. Met de interactieve oplossing Pixplay ligt die mogelijkheid ook voor uw producten binnen handbereik. U bepaalt zelf welke producten u wilt uitlichten ĂŠn welke informatie uw bezoekers te zien krijgen. Het is de ideale publiekstrekker in uw winkel, op een beurs of tijdens een evenement.

Ook opvallen met uw product in uw winkel of op de beurs? Vraag gratis een demo aan

Daalmeerstraat 24 2131 HC Hoofddorp t +31 (0)23 303 53 80 www.pixplay.nl

pix


55 Te huur: Planeetbaan 4 Hoofddorp Representatieve kantoorruimte gelegen aan de Planeetbaan op een zichtlocatie nabij de N201 (Randweg Hoofddorp) in kantorenpark Beukenhorst-West te Hoofddorp. Op enkele minuten rijden liggen de Rijkswegen A4, A5 en A9, richting Schiphol, Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam. De gehele Randstad is per auto uitstekend bereikbaar. Daarnaast ligt het NS Station Hoofddorp op loopafstand. Voor de verhuur is er thans circa 1.052 m2 kantoorruimte op de 3e verdieping beschikbaar. Huurprijs € 175,- per m2 per jaar, te vermeerderen met BTW en servicekosten.

Te huur: Taurusavenue 185 Hoofddorp Te huur, circa 330 m2 kantoorruimte te Hoofddorp. De bereikbaarheid van dit object per auto is zeer goed met de op- en afritten van de Rijksweg A4 op steenworpafstand. Per openbaar vervoer is het object eveneens zeer goed bereikbaar met het NS-station en een Zuidtangent-halte op slechts enkele minuten loopafstand. Het betreft circa 200 m2 v.v.o. kantoorruimte op de begane grond en circa 130 m2 v.v.o. kantoorruimte op de eerste verdieping. Huurprijs: € 215,- per m2 per jaar, te vermeerderen met BTW en servicekosten.

Te koop: Luzernestraat 16 Nieuw-Vennep Bedrijfspand met bedrijfs-/kantoorruimte gelegen op het bedrijventerrein Spoorzicht te Nieuw-Vennep. De bereikbaarheid van dit object per auto is goed. Middels de ontsluiting op de Spoorlaan ligt Hoofddorp en luchthaven Schiphol op enkele autominuten afstand. Het NS-station Nieuw-Vennep op 10 minuten loopafstand. Het bedrijfspand betreft totaal circa 637 m2 bedrijfs- en kantoorruimte. Het pand is als volgt verdeeld: circa 67 m2 kantoorruimte, circa 350 m2 bedrijfsruimte, circa 150 m2 entresolvloer en circa 66 m2 overige ruimte. Vraagprijs € 695.000,-- k.k..

Te huur: Dirk Storklaan 63 Te huur, in het bedrijfspand ‘Landmark’, kantooren bedrijfsruimte gelegen op bedrijvenpark De President, een ruim en stijlvol bedrijvenpark ten zuiden van Hoofddorp van ca. 100 hectare, waarvan 70 hectare uitgeefbaar is. Het bijzondere van dit park is de combinatie van landschappelijke schoonheid, moderne architectuur en een praktische benadering van ruimtegebruik. De bereikbaarheid van dit object per auto is goed met diverse uitvalswegen richting de Rijksweg A4. Voor verhuur is totaal ca. 665 m2 bedrijfs- en kantoorruimte beschikbaar. Huurprijs: € 4.500,- per maand, te vermeerderen met BTW en servicekosten.

Uw Vastgoedexpert in regio Haarlemmermeer en Schiphol Wegalaan 14, 2132 JC Hoofddorp | www.schenkmakelaars.nl | 023 - 557 2288

MAART 2020 INFO REGIO


Dé cadeaukaart voor de zakelijke markt 100% saldo garantie door EGI-Waarborg Ruime geldigheidsduur Is in delen te besteden Volledig te personaliseren 365 dagen per jaar een geefmoment

ACCEPTANTEN

GOEDE DOELEN

CADEAUKAARTEN

YourGift Cards T 085 - 273 47 20 E sales@yourgift.com www.yourgift.nl

Profile for InfoRegio_magazine

InfoRegio nummer 1 jaargang 2020  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded