Page 1


Adatok a községről Ország: Magyarország Régió: Nyugat-Dunántúl Megye: Győr-Moson-Sopron Kistérség: Sopron–Fertődi Jogállás: nagyközség Lakóinak száma 1860 fő.


FĂśldrajzi elhelyezkedĂŠs


Széchenyi emlékhelyek 1. Széchenyi Kastély és emlékmúzeum

2. Hársfasor 3. Szent István plébániatemplom 4. Széchenyi szobor 5. Széchenyi Mauzóleum

6. Széchenyi Múzeumvasút 7. Kisvasút skanzen


1. Széchenyi Kastély és emlékmúzeum


2. Hársfasor

A kastély bejáratával szemben indul a 20 méter széles 2,6 km hosszú, - és ma már a világörökség védelme alatt álló hársfasor. Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna 1754-ben ültette a szép kettős fasort.


A hársfasor végén találjuk a legnagyobb magyar fia, Széchenyi Béla és ifjú, szép nejének, Erdődy Hannának gyönyörű síremlékét. Sírfeliratukon ez áll: " Legyenek oly boldogok a túlvilágon, amint egymást az életben hőn és hűn szerették."


3. Szent István plébániatemplom A község középpontjában, a Széchenyi-tér legmagasabb pontján áll a Szent Istvánról elnevezett plébániatemplom.


4. Széchenyi szobor

A mai Széchenyi - teret a legnagyobb magyar szobra uralja. A magas, tagolt kőtalapzaton áll gróf Széchenyi István teljes alakos bronzszobra. A szobor talapzatát a család címere díszíti, alatta Széchenyi híres mondása: "Magyarország nem volt, hanem lesz" A szobor alkotója Stróbl Alajos szobrászművész, a kőtalapzaté Hild Károly soproni kőfaragómester.


5. Széchenyi Mauzóleum

A temető közepén áll a Széchényi család mauzóleuma. A mauzóleum két periódusban épült, a belső ovális barokk kápolna 1778-ban. A téglalap alakú klasszicista előcsarnokot Széchenyi István édesapja Széchényi Ferenc megrendelésére építették 1806-1810 között Ringer József soproni építész terve alapján.


A feliratos sírkő mögött nyugszik a legnagyobb magyar, Széchenyi István és felesége, Seilern Crestentia.


6. Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki Széchenyi-kastély közelében, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kezdeményezésére - 1972-ben épült meg a Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gőzüzemű múzeumvasútja, a Széchenyi Múzeumvasút.


7. Kisvasút skanzen

A Múzeumvasút végállomásánál találjuk a Közlekedési Múzeum szabadtéri kiállítását, ahol század eleji kisvasúti mozdonyokat és vagonokat mutatnak be.


Egyéb látnivalók 8. Szoborpark

9. Nagycenki Lovasképzési Központ 10. Horváth & Lukács Galéria 11.A nagycenki iskola és óvoda 12. Vendéglótóhelyek 13. Széchenyi Múzeumvasút

14. Kisvasút skanzen


8. Szoborpark

A Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány által létrehozott park. A korábban Nagycenk közterületein felállított, a háborúkban megrongálódott, eltűnt szobrokat felkutatták, restaurálták, felújították, és méltó környezetben tárják a nagyközönség elé.


9. Nagycenki Lovasképzési Központ


10. Horváth & Lukács Galéria


11.A nagycenki iskola, óvoda és a tornacsarnok A Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola

Aranypatak Óvoda


12. Szállás vendéglátás


Civil szervezetek “Czenki” Hársfa Néptánc Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Nagycenki Sportegyesület Önkéntes Polgárőr Egyesület Nagycenki Iparos Kör Nagycenki Honismereti Kör Nagycenk Fejlődéséért Egyesület

Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány Nagycenk a Vidéki Települések Európai Chartája és a Friends of Europe szervezetek tagja.


"Czenki" Hársfa Néptáncegyesület


A Nagycenki Sportegyesület szakosztályai: Labdarúgó Szakosztály Asztalitenisz szakosztály Motocross szakosztály Lovas szakosztály Testépítő szakosztály Női labdarúgó szakosztály Sport- és Díszgalamb szakosztály Teke szakosztály


Programok

Állandó kiállítások

Időszakos programok április

Széchenyi Akadémia

Kortárs Képzőművészeti Galéria

Régi mesterségek szerszámkiállítása

Széchenyi emlékhelyek

április

Költészet napja

április

Szent György napi vásár

április

Széchenyi Lófuttatás


Időszakos programok

május

GYSEV Gyereknap

május

Világörökségi Nap

június

szeptember

XVII. Szüreti napok

szeptember

Kisvasúti Nap

Múzeumok éjszakája

október

Kutatók éjszakája

július

Díjlovagló verseny

november

Katalin bál

augusztus

Hársfa Néptánc fesztivál

december

Falukarácsony


Nagycenk  

Széchenyi Iskolák Találkozója Csorna, 2013 Bemutatkozik Nagycenk