Page 1

tussen onze klanten en hun klanten online. Wij adopteren het DNA van jouw organisatie, hongerig naar inzichten, om problemen op te lossen voordat ze ontstaan. Met onze passie voor technologie en intuĂŻtief ontwerp creĂŤren wij digitale ervaringen, waarbij de gebruiker centraal staat.

Dit is in - de eerste editie van ons nieuwe magazine. Duik in info.nl.

in

Wij zijn de onzichtbare schakel


inhoud

Digitale transformatie: een hel op aarde met ĂŠĂŠn missie Welke technologie is voor mijn organisatie van belang? En bovenal: via welke route blijf ik relevant en in business?

4. 7. 10.

>_ door Remmert Stipdonk, Managing director

2

Stel beleving centraal, niet de technologie

Wil je technologie inzetten om de beleving van de eind-gebruiker te verbeteren? Dan loont het om eerst de mens centraal te stellen.

>_ door Melanie Gorka, Design lead

Agile Product Development Onze eigen methodiek in een notendop


14.

“The true method of knowledge is experiment”

Technologie verandert ons leven, we creëren een hele eigen relatie met technologie en de dingen om ons heen. Iskander deelt zijn blik op de toekomst.

18. 24. >_ d oor Iskander Smit, Innovation director / LABS

Mijn recept voor een ‘well-done’ Sprint

Sandra ziet sterke overeenkomsten tussen een Sprint en het bereiden van een meergangendiner. Lees haar praktijktips en wat haar team voor Graydon heeft ontwikkeld.

>_ d oor Sandra van der Kleij, Scrum master / Agile coach

Voetbal International: digitaal weer koploper

Snelheid bij het verspreiden van nieuws is cruciaal. In nauwe samenwerking met Voetbal International hebben wij een high performing digitaal platform ontwikkeld. Een combinatie van snelheid, grote bezoekersaantallen en personalisatie.

>_ d oor Marcel Boer, Scrum master / Agile coach

3


Digitale transformatie: een hel op aarde met ĂŠĂŠn missie 4

>_ door Remmert Stipdonk Managing director


Het wordt vaak gebruikt zonder nuance of begrip van een specifieke markt, terwijl de impact van innovatie per organisatie kan verschillen.

en met anderen kunnen vergelijken. Nike+ biedt trainingsschema’s, advies van een coach, wedstrijden, looproutes en beoordelingen over routes. De digitale transformatie van Nike ontvouwde zich ook intern, in een innovatieve supply chain en in de aanstelling van een Chief Digital Officer in 2016.

Nike maakt allang niet meer alleen maar kleding en schoenen. Het sportbedrijf werd een consumentenelektronica- en IT-bedrijf en wist zijn eigen fitness tracker Fuelband succesvol te lanceren, terwijl Fitbit juist op dat moment populairder was. In 2013 riep Fast Company Nike uit tot het meest innovatieve bedrijf, voor zijn revolutionaire producten en het creëren van een cultuur van true believers. Met Nike+ gaat het niet meer alleen om de schoen, of zelfs niet meer om een gepersonaliseerde schoen, maar om de hardloopprestaties. Een sensor in je schoen of een app op je smartphone registreert je locatie en tempo, waardoor gebruikers hun prestaties kunnen bijhouden

Bedrijven die voor een significant deel van hun business afhankelijk zijn van internet en waar online contact steeds belangrijker wordt, hebben te maken met een veel hoger veranderingstempo. Software verandert snel en daarmee ook de markt. Voor een financiële bedrijfsinformatiespecialist als Graydon – een Nederlands bedrijf dat sinds 1862 bestaat – is het noodzaak om zijn dienstverlening online in optima forma neer te zetten. Want competitie staat niet stil en de markt verandert continu. Digitale transformatie is voor bedrijven in de retail, fintech en ICT vooral een kwestie van in het spel blijven.

5

insiders

Nieuwe technologieën en veranderend consumentengedrag creëren een groeiende complexiteit waar veel bedrijven vandaag de dag maar geen grip op krijgen. Welke technologie is voor mijn organisatie van belang? Wat is het effect op ons business model? En bovenal: via welke route blijf ik relevant en in business?

Info.nl vind je aan de Sint Antoniesbreestraat 16; in een fraai pand ontworpen door een architect van Publieke Werken in 1955. Het was ooit een bijgebouw van het postkantoor en heeft een hele karakteristieke gevel. Leuk om te midden van al die geschiedenis te werken aan de toekomst!

Digitale transformatie is een verschrikkelijk modewoord.


“Als je ervoor gaat en je de digitale transitie wilt inzetten, moet je accepteren dat de stroom van veranderingen een menselijke kant heeft.”

al lang gedaan. Ieder bedrijf heeft een legacy, niet alleen in IT, maar ook in hun eigen cultuur. Afdelingen als Backoffice, Sales en Marketing moeten een grote omslag maken in hun denken en werken. Evenementen en campagnes evolueren naar marketingprocessen. De tijd die een organisatie heeft om een nieuw product op de markt te brengen is veel korter dan vroeger, omdat klanten het verwachten en omdat concurrenten het ook voor elkaar krijgen.

6

De enige continue factor De stroom aan veranderingen en daarmee de groeiende complexiteit heeft een enorme impact op de mensen van een organisatie. Het is niet alleen een “IT-hobby”, het is een uitdaging die vooral oudere bedrijven vaak zelf niet aan kunnen, anders hadden ze het

Ik zie dat succesvolle bedrijven deze veranderingen hebben geaccepteerd tot in de directiekamer. Ze begrijpen dat zij, om grip te krijgen op de markt, moeten accepteren dat verandering de enige continue factor is. Als IT-methodiek brengt Scrum hiervoor de nodige snelheid en flexibiliteit, maar voor het management kan het een hel op aarde zijn.


Agile Product Development Om aan de verschillende behoeftes van een organisatie en het management te kunnen voldoen, ontwikkelden wij onze eigen methodiek om beheersbare verandering te realiseren. Agile Product Development is een model om duidelijke keuzes te maken: Waar gaan we onze verandering op focussen? Waar willen we het beter doen? Waar ligt de grootste waarde voor de gebruiker en voor onze klant? Wij starten een nieuw project altijd met een Track 0, waarin we met de klant de product-, de technologie- en de samenwerkingsvisie uitdenken en vastleggen. Dat is niet alleen het startpunt voor de samenwerking, maar het verifieert ook direct welke ideeën goed zijn voor de organisatie en waar de focus moet worden gelegd. In de daarop volgende sprints werken we naar een productlancering toe, dit als onderdeel van een grotere roadmap die leidt tot continue productinnovatie. Na drie of vier sprints geven wij tijdens een checkpoint ons commitment over het eindproduct, gebaseerd op de vergaarde inzichten en het opgebouwde vertrouwen. Afhankelijk van het project werken we met een single client team of een multi-client team, vaak opgebouwd uit mensen van info.nl én van de klant zelf. Dat verbetert de samenwerking enorm en zorgt voor een grote mate van voorspelbaarheid en overzicht, waardoor stakeholders de noodzakelijke transparantie krijgen. Agile Product Development doe je niet zomaar omdat het hip is. Het vergt veel vertrouwen tussen beide partijen, om ruimte te geven aan veranderingen en om de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat gezamenlijk te dragen. Door samen iedere stap af te stemmen verifieer je continu het gewenste resultaat. Het gehele team is intensief betrokken bij keuzemomenten en de ontwikkeling van het product. Deze manier van werken maakt je bedrijf flexibel en de productontwikkeling helder. Iedereen weet waar we staan en welk pad we bewandelen, waarmee je rust in de bedrijfsvoering creëert. Dat geeft grip op verandering.

7

>_


Track 2

Agile Product Development 1

productviSIE

Track 1

8

TECHNOLOGIEVISIE

start

Track 0

Samenwerkingsvisie

3


FINISH

2

Track 5

Track 3

Track 4

9

4


insiders Wist je dat er bij info.nl in Amsterdam meer dan 17 verschillende nationaliteiten werken? Op dit moment hebben we collega’s uit Pakistan, Italië, Portugal, Turkije, Bulgarije, Canada, Griekenland, Spanje, Roemenië, Kroatië, India, Macedonië, Ukraïne, Colombia, Polen, Amerika en Nederland natuurlijk.

10

>_ door Melanie Gorka Design lead


Stel beleving centraal, niet de technologie 11

In productontwikkeling is technologie snel leidend en komt aandacht voor het gebruik en de beleving vaak pas later. Dat maakt de interactie minder intuĂŻtief en dwingt gebruikers om nieuw gedrag aan te leren.

Door interactie die niet intuĂŻtief is, wordt de beleving minder optimaal. Hiermee loop je bovendien het risico dat het aanbod niet goed aansluit bij de behoefte en routines van klanten. Wil je technologie echt inzetten om de beleving van de eindgebruiker te verbeteren? Dan loont het om eerst de mens centraal te stellen met human centered design. Zoals bij zoveel technologische ontwikkelingen, werden in het begin van het internet de technologische mogelijkheden als uitgangspunt genomen. Hetzelfde gebeurde later bij mobile en ik zie het nu ook gebeuren bij het Internet of Things (IoT). Er worden hele gave ideeĂŤn ontwikkeld in de technologische speeltuin, maar er wordt te weinig nagedacht over hoe


“Kijk je vanuit de mens naar technologie, dan volgt de ethiek vanzelf”

12

mensen het uiteindelijk gaan gebruiken. Het is vaak een oplossing op zoek naar een probleem, zonder echte proof of concept waarin de waarde voor de eindgebruiker wordt aangetoond. Een applicatie die tweet of een banaan ombouwen tot een game console is, vanuit een technologisch aspect, wel razend interessant, maar het heeft nog geen toepassing in de echte wereld.

Design met betekenis De basis is dan ook om de intentie van het product boven water te krijgen: Hoe gaat de gebruiker het straks precies gebruiken? Daarom starten wij elk traject met een Track 0, een nulmeting, waarin we kijken naar waar het bedrijf staat en wat de kansen zijn. In de 6 weken van Track 0 denken we vanuit de business value, de technologie en de gebruiker, met name vanuit service design en design thinking methodologieën. Hiermee zoomen we met de klant in op de echte vraagstukken van de eindgebruiker: Welk probleem willen we oplossen? Wat proberen we te verbeteren en waarom? In welke context zal het product of de dienst uiteindelijk worden gebruikt?

De eerste reden voor deze start is efficiëntie. Zonder een gedegen toetsing op toepasbaarheid zal productontwikkeling in het beste geval worden geplaagd door extra onnodige ontwikkeling-rondes. In het slechtste geval wordt er een product op de markt gezet zonder enige feeling met de gebruikers zelf. Daarnaast speelt passie een grote rol. Er zijn zoveel halfbakken producten in de wereld die weinig bijdragen, terwijl er genoeg echte problemen in de wereld op ons wachten waar je een positief verschil kan maken.

Onbewust gedrag sturen Kijk je vanuit de mens naar technologie, dan volgt de ethiek vanzelf. Een dokter legt bijvoorbeeld een eed af en verplicht zichzelf bepaalde beroepsregels te handhaven, maar een bedrijf, dat allerlei informatie over jouw gezondheid en locatie verzamelt, hoeft dat niet te doen. Door gegevens als hartslag en locatie via een wearable te verzamelen en combineren, kun je bijvoorbeeld in kaart brengen van welke winkel het hart van een gebruiker sneller gaat kloppen. Gekoppeld aan een fitness- of reis-app, kun je iemand vervolgens onbewust vaker langs die winkel laten lopen. Als dat bijvoorbeeld een banketbakkerij betreft en een gebruiker met overgewicht; Hoe ethisch ben je dan als bedrijf bezig? Wat voeg je als bedrijf dan toe in de wereld? Het centraal stellen van de menselijke beleving levert nogal eens bezorgde blikken op. Vanuit de business gezien is het snel terugverdienen van investeringen een belangrijk uitgangspunt, net als het verzamelen van klantgegevens en


het creëren van klantprofielen. Het is dan ook makkelijk om te vergeten dat klanten gewoon mensen zijn en technologie bedoeld is voor mensen. Steeds meer bedrijven begrijpen gelukkig dat voor de lange termijn geldt: dat wat goed is voor je klanten, is goed voor jouw bedrijf.

Menselijke vraagstukken Elon Musk geeft mooie voorbeelden van human centered design met ROI. Hij kijkt naar de lange termijn en identificeert vraagstukken die hij met diverse bedrijven zoals Tesla en SpaceX aanpakt. Vraagstukken als de vergroening van vervoer, de transitie naar groene energie en het revolutioneren van de ruimtevaart. Dit zijn grote uitdagingen waarvoor revolutionaire oplossingen worden ontwikkeld met interessante verdiensten. Dichter bij huis zit Greenwheels, een dienst voor het makkelijk delen van auto’s. Eén van de uitdagingen die we voor hen oplosten, is hoe je het boeken van een auto vanaf verschillende devices en kanalen kunt starten, vervolgen en afronden. Het is mooi aan een product te werken dat een bijdrage kan leveren aan een betere wereld en daar de beste gebruikservaring bij te ontwerpen.

Nieuwe beleving creëren Avakai bijvoorbeeld is een houten pop met sensoren die reageert op de omgeving. Door de software te updaten, kun je de pop ook met een tweede pop laten communiceren of nieuwe spelletjes downloaden, waardoor de levensduur verlengd wordt. De fysieke vorm

13

van dit speelgoed blijft verder ongewijzigd. Om Musk weer als voorbeeld te noemen: door de Autopilot functie te updaten afgelopen december kregen Tesla-voertuigen extra mogelijkheden om zelfstandig de snelheid aan te passen aan omliggend verkeer, om van baan te kunnen veranderen en om zelf te kunnen inparkeren. Een goed voorbeeld van hoe service en extra diensten voor interessante omzetkansen voor fabrikanten kunnen zorgen. De menselijke beleving bepaalt uiteindelijk de echte waarde van een product voor de klant, niet de technologie. Stel daarom de beleving centraal en maak technologie ondergeschikt.


>_ door Iskander Smit Innovation director / LABS

“The true method of knowledge is experiment”


Geregeld vragen mensen me hoe ik nu weet wat de relevante dingen voor de toekomst zijn. Ontwikkelingen over de rol van technologie in ons leven en de mogelijke trends die daarbij horen. Het antwoord is niet heel makkelijk te geven. Het gaat vaak om het oppikken van signalen, het combineren van ontwikkelingen. Er is geen harde werkelijkheid en het gaat ook lang niet altijd zo snel als je verwacht.

15


“Het voelen van de shift is de essentie van het nadenken over de toekomst.” Je ziet wel dat het eigenlijk nu pas echt doorpakt en dan staan we nog maar aan het begin. Er komen nu pas producten op de markt die wel IoT hebben ingebouwd, maar niet als zodanig worden verkocht. Het is een standaard onderdeel van huishoudelijke producten geworden. ‘Sneaking Smart Home’ heb ik het weleens genoemd. Dat klinkt niet per se positief, maar dat valt wel mee. Een kritische blik is echter wel belangrijk, iets waar we met ThingsCon veel mee bezig zijn. Bedenk geen IoT producten omdat het kan, maar omdat het zinvol is. Ga bovendien bewust en respectvol om met alle data die wordt verzameld.

16

Internet of Things (IoT) bijvoorbeeld is al heel lang een buzzword, als trend voor de toekomst. Zelf ben ik er rond 2009 serieus aandacht aan gaan besteden. LABS bestond nog niet en ik sloot me aan bij het Council Internet of Things; een groep denkers en doeners die in deze nieuwe verandering geloven. Ik denk dat de doorbraak van IoT begonnen is in 2012. 2013 Was een heel breed gedragen jaar en in 2014 organiseerden we de eerste Nederlandse editie van ThingsCon, hier bij info.nl.

Inmiddels hebben we een team bij info.nl dat zich puur richt op de ontwikkeling van IoT software. Wat ik dan vooral interessant vind, is hoe producten veranderen van karakter door de aanwezigheid van verbinding met andere producten, de gebruiker en de datacloud. Bij de tweede ThingsCon editie in Nederland in 2015 noemden we het Connectables; dingen die een eigen karakter krijgen door verbondenheid.


De vermenging van de digitale wereld met ons eigen leven zal zich verder doorzetten. Het komende decennium is gewijd aan die shift. Schermen worden minder dominant, andere interacties met het digitale worden toegevoegd. Haptics (het Internet of Touch) is iets waar we bij LABS al een tijdje grondig naar kijken en daar komt nu spraak bij. Allemaal gestuurd door Artificial Intelligence, het buzzword van 2017. Nadat de dingen digitaal zijn geworden, zijn we straks één met het digitale weefsel. Artificial Intelligence is daar al een uiting van.

Het voelen van die shift is de essentie van het nadenken over de toekomst. Het concreet en tastbaar kunnen maken is de enige manier om te leren wat de impact echt is en om stappen te kunnen zetten in de toekomst. Ik citeer dan ook graag deze quote, “The true method of knowledge is experiment”, gecombineerd met een nieuwsgierige en open blik op de toekomst. 17

Save the dates Kom 30 november en 1 december 2017 naar de 4e editie van ThingsCon Amsterdam en neem een kijkje in de toekomst waarin producten met elkaar verbonden zijn via het Internet of Things. ThingsCon is een conferentie over de toekomst van de hardware industrie, met een speciale focus op de Internet of Things en het design van nieuwe producten en diensten die software en hardware combineren. www.thingscon.nl

insiders

Daarbij biedt het fysieke product straks de mogelijkheid om ‘apps’ te gebruiken van derde partijen. Media (kookprogramma’s) of producten (sauzen) kunnen dan hele persoonlijke ervaringen aanbieden. Het is maar een klein probleem dat hiermee wordt opgelost; de ultieme barbecue-ervaring, maar het is iets waar ik enthousiast van kan worden. Technologie verandert ons leven, we creëren een hele eigen relatie met technologie en de dingen om ons heen.

Deze impact van digitaal en interactiviteit op ons leven heeft me altijd geïnspireerd en zorgt voor focus in wat we met LABS doen. Eerst ging het alleen nog maar over de diensten die we gebruikten, nu zijn we op het punt beland dat we onbewust gebruik maken van door anderen ontworpen interacties.

Even geen refinement of bugs fixen aan het eind van de laatste donderdag van de maand. In plaats daarvan een filmquiz, talentenjacht of ander thema voor een feestje. Met biertjes in de ijskast, een pooltafel vol hapjes en een foute Spotify lijst die uit de speakers knalt, praten we bij over van alles en nog wat. Soms over werk, maar meestal helemaal niet.

Nu ontwikkelt een student aan de TU in Delft, die zijn afstudeerstage doet bij LABS, een connected barbecue. Een ultieme manifestatie van de kijk op Connectables. De barbecue helpt de gebruiker aan een betere ervaring (in smaak) door slimheid toe te voegen, inclusief historische kennis over hoe je een lekkere hamburger grillt. Elke barbecue die daarna de winkel verlaat, is een nog slimmere barbecue.


18

Mijn recept voor een well-done Sprint De stress in een professionele keuken van een topchef is vergelijkbaar met de stress van een Sprint. Als Scrum master binnen info.nl ĂŠn als iemand met een voorliefde voor koken, zie ik sterke overeenkomsten tussen een Sprint en het bereiden van een meergangendiner.


Als je elke user story vergelijkt met een gerecht, dan bespreek je eigenlijk met het ontwikkelteam welke ingrediënten je gebruikt per gerecht. Hoe ga je dat gerecht maken? Wat wordt het menu? Ik geef je mijn persoonlijk recept en praktijktips voor een 'well-done' Sprint. Met de Product Owner als restaurateur, heeft het ontwikkelteam van koks de verantwoordelijkheid om zijn exacte wensen vorm te geven en feedback te geven op wat mogelijk is of wat beter zou werken.

Mijn rol als Scrum master is vooral die van facilitator: ik zorg dat het team goed kan werken en begeleid het team en de Product Owner. Er is geen vergelijkbare rol in de keuken en de vergelijking met een Sprint is hier dus niet volledig te maken. Wij leveren bijvoorbeeld alle user stories op ná de Sprint en in een restaurant breng je direct elk gerecht naar de gasten. Echter, qua planning, communicatie en afstemming hebben de keuken en een Sprint bijzonder veel gemeen.

insiders

19

Wij zijn gek op Post-it’s; gekleurde, magnetische en herschrijfbare Post-it’s. We gebruiken ze op onze Scrum borden, tijdens de Retrospective en ze zijn onmisbaar tijdens de service design sessies. Post-it’s functioneren ook heel goed als kunstobject, inpakpapier of als onderzetter.

>_ door Sandra van der Kleij Scrum master / Agile coach


Sprint planning: Hoe bepaal je het menu? Na de inschatting van de story points voor de afzonderlijke gerechten, kun je het menu voor het meergangendiner gaan bepalen. Welke voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten passen in de tijdsplanning? In de Sprint planning besluit je als team: dit gaan we maken in deze tijd.

Daily stand-up: Hoe ver is iedereen?

20

Refinement: Wat kunnen we koken? Met het menu en de ingrediëntenlijst kijk je eerst met het hele ontwikkelteam hoe groot een ‘gerecht’ is. De Product Owner praat hier net zo lang met het team over een user story totdat het voor iedereen duidelijk is hoe het eruit moet zien en wat er in moet. Vervolgens vraag je per gerecht aan het team: Hoe lang ben je daarmee bezig? De benodigde tijd en complexiteit wordt dan aangegeven in story points. In het begin neem je een aantal voorbeeld gerechten waarvan iedereen weet hoeveel tijd en story points ze kosten. Vervolgens kun je op basis hiervan nieuwe gerechten inschatten.

Iedere dag bespreek je als Scrum team de vooruitgang, vergelijkbaar met een kort werkoverleg in de keuken. Hoe ver is iedereen met zijn gerecht? Zijn de voorgerechten al klaar? Je wilt bijvoorbeeld niet dat het nagerecht eerder klaar is dan het voorgerecht. De daily stand-up is een belangrijke meetlat voor de Scrum master om te kijken hoe ver iedereen is en of de besproken planning realistisch is.

Retrospective: Heeft het gesmaakt? Na oplevering bespreken we met het gehele team hoe de Sprint verliep. Wat hebben we gerealiseerd en wat kunnen we beter oppakken de volgende keer? Wij hanteren hiervoor bijvoorbeeld drie ‘lanes’: Keep, Start en Stop. Wat willen we behouden? Wat kunnen we anders doen? Waarmee zouden we beter kunnen stoppen? Iedereen kan dan zijn punten inbrengen en met ‘dot voting’ maken we gezamenlijk een keuze voor twee of drie belangrijke verbeterpunten.


Tips van de Sprint chef

1.

Een Product Owner heeft stakeholders om zich heen, elk met andere belangen. Welke doelstelling is nu het meest belangrijke? Welke user story moet eerder worden opgepakt? De Product Owner luistert naar zijn koks (het ontwikkelteam) om te horen wat er mogelijk en onmogelijk is. Als restaurateur moet hij een eigen visie hebben, maar hij kan niet de speelbal zijn van één stakeholder. Wie wel eens Kitchen Nightmares met Gordon Ramsey heeft gezien, weet precies wat ik bedoel. In dit

3.

programma zie je restaurateurs die vasthouden aan de laatste wil van een overleden ouder, de wensen van een stille partner die nooit in de keuken staat of de ideeën van een lokale leverancier.

2.

Het gaat mis wanneer de requirements van een user story niet duidelijk zijn voor het team. Dan zijn de helft

5.

van de ingrediënten bijvoorbeeld weggelaten of is

Het aanpassen van een

slechts een gedeelte van het recept helder. Het team

user story tijdens de

Om het reilen en zeilen

denkt dan: dat is een gemakkelijk recept, dat kunnen

Refinement meeting

van het team goed aan

we voor één story point realiseren, maar tijdens de

kan beter direct worden

te kunnen sturen, is het

voorbereiding ontdekt de kok dan dat hij ingrediënten

vastgelegd. Schrijft de

belangrijk dat de Product

mist en er veel langer mee bezig is. Het ontwikkel-

Product Owner de aan-

Owner twee of drie dagen

team moet dan terug naar de Product Owner en de

passing pas dagen later

in de week op de werk-

requirements verifiëren, waardoor mogelijk het

op? Dan resulteert dit in

vloer aanwezig is. Doordat

gerecht ingewikkelder wordt en de maaltijd uit kan

onduidelijkheid en levert

lopen of het team een gerecht niet af krijgt.

het vertraging op. In de

van de week is het ook

4.

cruciaal dat de Product

Ziet het er naar uit dat een user story niet klaar zal zijn aan het einde van de Sprint?

Owner goed bereikbaar

Tijdens de daily stand-up bespreek je met het team en de Product Owner welke

is via telefoon of mail.

maatregelen je dan kunt nemen. Dit is te vergelijken met een recept dat tijdens

de Product Owner fysiek aanwezig is, kan het team snel vragen stellen, specifieke requirements verifiëren en eventueel snel schakelen. De rest

keuken is dit bijvoorbeeld het verschil tussen het vlees eerst marineren of direct op de grill leggen.

de bereiding moet worden aangepast, omdat een ingrediënt niet voorradig blijkt of doordat de bereiding toch te lang duurt.

21


Richard Ates, Product Owner Graydon

“Door als Product Owner zelf veel beslissingen te nemen, wonnen we in het begin veel snelheid. Daardoor was de 22

betrokkenheid van stakeholders helaas te klein, waardoor het traject uiteindelijk langer duurde. Sneller is niet altijd beter, heb ik geleerd.�


Graydon Decision Model Hoe zet je bedrijfsgegevens en complexe data om tot inzichten? Dat vraagt om slim service design, adaptieve technologie en een hechte samenwerking.

Met het recentelijk gelanceerde Decision Model voor Graydon slaat het zakenleven een nieuwe weg in. Info.nl realiseerde de bouw van het inzicht-gedreven bedrijfsplatform en de oplossingen in samenwerking met Graydon. Een van de kenmerkende elementen van deze samenwerking is de agile werkwijze, waarin we niet alleen via Scrum werken in het projectteam, maar ook de hele organisatie in beweging zetten. Met het Graydon Decision Model behoort een subjectieve interpretatie van kredietrapporten definitief tot het verleden. De online applicatie is specifiek gericht op bedrijven, die een uniforme, betrouwbare en gebruiksvriendelijke methode willen hanteren voor hun klantacceptatiebeleid. Het beslismodel is een interactieve visuele weergave van alle punten waarop een potentiele klant wordt gecontroleerd. Het model is flexibel en naar wens aan te passen. Het Graydon Decision Model is de eerste in een reeks nieuwe digitale oplossingen voor Graydon.

23


Voetbal International: digitaal weer koploper 24

>_ door Marcel Boer Scrum master / Agile coach


Met de bladenmarkt onder druk krijgt het digitale kanaal een steeds centralere rol voor Voetbal International (VI). Voor de voetballiefhebber moet het digitale kanaal de centrale plek zijn waar je altijd direct de juiste selectie van betrouwbare informatie vindt. Om dit te bereiken gaat VI op digitaal vlak vol in de aanval. We bekijken hoe VI deze omschakeling heeft gemaakt en welke uitdagingen we daarbij hebben getackeld.

25

Ondanks de sterke toename in online aanwezigheid door klanten, haalde VI hier lang niet het maximale profijt uit. Voor het creĂŤren van nieuwe verdienmodellen en nieuwe manieren om content te brengen, had VI een nieuw platform nodig. De samenwerking met info.nl, op basis van Agile Product Development, bracht VI weer in topvorm.

Een veranderend speelveld Bij sport en voetbal in het bijzonder komen het laatste nieuws en aankondigingen met de snelheid van het licht. Mannen vinden hun nieuws steeds meer online, waar ze vaak de diepte in willen gaan. Dit heeft invloed op het aantal abonnementen, de losse verkoop en

dus ook op de advertentie-inkomsten van de bladen. Het was daarom van groot belang om ook digitaal een aantrekkelijk abonneemodel aan te kunnen bieden. Van oudsher stond het gedrukte blad centraal binnen VI. Het digitale kanaal kwam er later bij en heeft tot op heden nog niet de rol van sterspeler kunnen vervullen. Gegeven de hierboven beschreven ontwikkelingen, besefte VI dat er een tactische aanpassing nodig was om dit nu wel mogelijk te maken. Hierbij konden de mogelijkheden om inhoud voor het voetlicht te krijgen nog beter worden ingezet. Mede dankzij andere vormen zoals: video, audio, personalisatie en notificatie.


De basis, een flexibel en solide platform 26

Een dergelijke tactische wijziging vereiste een flexibele speler die zich snel aan zijn nieuwe rol kon aanpassen en die tegelijk technisch solide genoeg was om de druk aan te kunnen. Om aan deze nieuwe rol invulling te geven werd Magnolia CMS gescout. Magnolia kwam in beeld als CMS framework waarin unieke wensen konden worden gerealiseerd op een gecontroleerde manier. De interface heeft standaard elementen, maar de workflow en schermen kun je precies naar wens aanpassen. Daarbij is Magnolia bij uitstek geschikt als centrale hub voor externe systemen zoals mobiele apps. Info.nl werd als Magnolia Partner gekozen voor de strategie en ontwikkeling.

Gezamenlijke visie Naast de juiste spelers vergde deze tactische aanpassing natuurlijk ook een optimale

samenwerking, zowel binnen als buiten het team. Juist als het speelveld aan zoveel veranderingen onderhevig is, is een gezamenlijke visie van levensbelang. Om dit te kunnen bewerkstelligen had info.nl een samenwerking op basis van Agile product development geïntroduceerd. Uniek in deze werkwijze is de gefaseerde aanpak op basis van Tracks en Sprints. In een Track 0 werkt info.nl samen met de klant de samenwerkings-, techniek- en productvisie uit. Daaruit volgt een gezamenlijke visie: Waar gaan we heen en welke Sprints zijn er nodig om daar te komen? Alle ideeën verzamelen we in een initiële backlog en structureren we in user stories. Hierna kan de ontwikkeling van het product op basis van een Scrum werkwijze worden gestart.


Teamwork

De omschakeling en aanval Onlangs is de vernieuwde site van VI live gegaan en staat er een solide basis vanwaar de aanval kan worden ingezet. In de opbouw zal VI het nieuws nu sneller en gerichter kunnen brengen, waarmee het paginabezoek en daarmee de advertentie-inkomsten zullen toenemen. Daarnaast is er een grote stap vooruit gezet met andere verdienmodellen

In deze manier van samenwerken zijn we samen deelgenoot van de productontwikkeling en dus ook van het succes. Wij zien dat deze aanpak onze klanten helpt om uitdagingen gecontroleerd te lijf te gaan. Voor VI betekende het dat ze met een digitale sterspeler de omschakeling konden maken en weer vol in de aanval kunnen gaan.

27

“Wij proberen continu de keuzes zo helder mogelijk voor te leggen. Als je dat op een goede manier doet, dan merkt de klant dat je hem begrijpt.�

insiders

Na elke Sprint leverde het team een versie van het product op dat bij VI werd gedemonstreerd aan alle stakeholders. Deze werkwijze geeft ruimte voor tactische overwegingen of aanpassingen en is het moment voor het team en de spelers om te schitteren. Hiermee worden stakeholders fans.

zoals VI PRO, een digitale abonnementsdienst, en branded content. Op de flanken is er gelijktijdig een nieuwe mobiele app gelanceerd, die vol van de nieuwe mogelijkheden gebruik maakt, maar het zal hier zeker niet bij blijven.

De samenwerking met VI was hecht, door veel en intensief samen te scrummen op de locatie van info.nl. Voordat het project startte zijn we zelfs met het hele team, VI en info.nl, op schoolreisje naar de Magnolia conferentie in Basel geweest!

Het team bestond uit ontwikkelaars van info.nl en VI, die dagelijks, gedurende de gehele project periode, bij info.nl op kantoor zaten. De Product Owner van VI, Mathijs Kraai, had de rol van spelverdeler. Hij was de mid-mid, verzamelde informatie en wensen van de stakeholders, betrok de juiste mensen en stelde de juiste prioriteiten. De Scrum master van info.nl coachte en ondersteunde het team zodat ze hun doelen konden bereiken. De intieme samenwerking tussen info.nl en VI kende een grote mate van transparantie. Tijdens een dergelijk project is het goed om heel dicht op elkaar te zitten. Gaat er iets mis, zijn er problemen of onzekerheden? Dan zijn beide partijen bereid om met de billen bloot te gaan. Dat zorgt voor begrip en vertrouwen.


Colofon Redactie: Pelagiya Dragomirova Myrte van Beemen

Interviews: Thomas Lapperre

Ontwerp: Josefine van den Eerenbeemt Dorothee Haneke

Fotografie: 28

Nuno Cruz Bram Budel (coverfoto) Paul Looyen (pagina 12)

Druk: Zalsman Juni 2017

in is het relatiemagazine van info.nl. Zelf een kopie ontvangen? Vraag een exemplaar aan via inmagazine@info.nl. Wij zijn trots op deze eerste editie en hopen dat het in de smaak valt! Laat ons weten wat jij van ons magazine vindt en waar jij het magazine leest. Deel je foto op Twitter of Instagram: #insideinfonl, @infonl!

IN magazine // info.nl  

Dit is in - de eerste editie van ons nieuwe magazine. Duik in info.nl. // Wij zijn de onzichtbare schakel tussen onze klanten en hun klanten...

IN magazine // info.nl  

Dit is in - de eerste editie van ons nieuwe magazine. Duik in info.nl. // Wij zijn de onzichtbare schakel tussen onze klanten en hun klanten...

Advertisement