Page 1

BUTLLETÍ INFORMATIU DELS MERCATS MUNICIPALS DE BARCELONA 1r TRIMESTRE DE 2019 · NÚM 61

infomercats.somdemercat.cat mercatsbcn.cat


OPINIÓ

INFOMERCATS

REMODELACIONS, SOSTENIBILITAT I DIGITALITZACIÓ: els mercats creixen i evolucionen

U

n any més ja han passat les festes de Nadal i tenim els mercats de la ciutat plens de productes d’hivern. De productes d’hivern i de tecnologia, d’activitats de recolzament social, de festes i celebracions, d’inauguracions i renovacions... tenim els mercats de la ciutat avançant i renovant-se mes a mes! El passat 2018 vam estrenar el nou Mercat de Sant Antoni, una obra de remodelació que ha aportat una zona pacificada, espais veïnals i, és clar, ha tornat a fer lluir l’edifici de Rovira i Trias. L’any que hem deixat enrere també ens ha portat el trasllat dels i les paradistes del Mercat de l’Abaceria a una carpa provisional on s’estaran mentre el seu històric edifici sigui totalment renovat. A més, els mercats de la Vall d’Hebron i Bon Pastor estan a punt d’acabar les seves reformes i el de Sant Andreu es troba en procés de remodelació, per convertir els seus equipaments en els mercats que els barris i el veïnat es mereixen. En els últims anys hem vist créixer el compromís dels i les nostres paradistes en construir una ciutat més sostenible i més lliure de residus. De fet, els mercats de Barcelona són un gran exemple en prevenció i reducció del malbaratament

CRÈDITS President Agustí Colom Vicepresidenta: Mercedes Vidal Gerent Màxim López

alimentari: saben gestionar tan bé els seus productes que han aconseguit un model en el qual pràcticament cada dia, els paradistes venen gairebé tot allò que tenen a les parades, minimitzant així la quantitat de producte sobrant i, quan n’hi ha, solen tenir lligams amb associacions de barri a les quals els el poden donar.

del Departament Jurídic), Pere X. Sirvent (Director de Mercats i Projectes Estratègics), Joan Manuel Llopis (Director de Serveis Tècnics), Genís Arnàs (Cap del Departament de Mercats), Òscar Martín (Cap

d’Innovació,

Comunicació

i

Projectes

Estratègics), Elena Navarro Delgado (Departament de Comunicació), Marga Muñoz Guillén (Cap del Departament d’Administració)

En aquesta línia, la novena edició de la nostra fira, Mercat de Mercats, va centrarse en posar de relleu la importància que la sostenibilitat té per als mercats. Vam menjar les tapes més delicioses amb coberteria i plats reciclables –fins i tot els fulletons informatius ho eren- i vam aprendre de la mà d’experts com encaminar-nos cap al residu zero, a reciclar correctament, a aconseguir un model de restauració que respecti el medi ambient i minimitzi el producte excedent. Els nostres comerciants han anat incorporant, en els últims anys, noves eines de digitalització i modernització virtual als seus negocis. Instagram, Twitter i Facebook han entrat a les cases de la ciutadania, i els mercats també hi han trobat el seu lloc. Les xarxes socials s’han convertit en un mitjà que ha ajudat als i les nostres paradistes a comunicar

Un altre exemple que mostra que els nostres mercats són espais centrals del barri i de cohesió amb el territori, són totes les iniciatives socials que es realitzen habitualment i que ja formen part de l’ADN dels mercats de Barcelona. En el marc de la salut cal mencionar accions per promoure la bona alimentació i diferents campanyes

‘PODER COLLIR EL PRODUCTE AVUI I VENDRE’L DEMÀ ÉS UN LUXE’ L’Àngels Clager Melich, paradista del Mercat d’Horta, és tercera generació de la seva família a la parada Melich de fruites i verdures i la seva vida sempre ha estat ben arrelada a la vida de mercat. Actualment a la parada, hi treballen el seu germà i ella i continuen com des de l’inici de la trajectòria familiar, venent productes que han estat prèviament conreats i collits per ells.

Edita Departament de Comunicació de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona

Coordinació de continguts Clara Pedret, Cèlia Muns, Angi Romero, Elisenda Capdevila i Laura Ruiz

Producció de continguts Antena Local

Edició de fotografia Montse G. Lera

Disseny i maquetació Carles G. Sánchez

Correcció Jofre Sáez

Impressió Agpograf SL

Dipòsit legal B-13750-2012vvvvvv

els seus coneixements sobre productes i, en definitiva, el que es pot trobar a les seves parades. I no només han entrat al món virtual a través de les xarxes socials: actualment es pot comprar en línia a molts dels mercats de la ciutat. Si abans ja teníem una xarxa d’equipaments ben estesa per tot el territori barceloní, ara estem a només un clic de la nostra clientela. L’e-commerce és un repte del present i els mercats l’estem afrontant. També han sorgit iniciatives en l’últim any per aquells a qui els agrada trobar-se amb els i les paradistes “a la plaça” però no són aliens a la digitalització o als avenços en l’àmbit comercial. Un exemple és la targeta de fidelització VIBA amb la que s’acosten encara més als nostres veïns i veïnes, demostrant-los que, per als mercats, ells i elles són el primer.

Comitè de Direcció Francisco Collados (Director d’Administració General), Manel Armengol (Cap

AGUSTÍ COLOM

Regidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona

“Tenim terres a Sant Vicenç dels Horts, que és d’on som, i gran part de la verdura que venem és dels nostres camps”, explica l’Àngels. Els seus avis van ser els que van començar a la parada al Mercat d’Horta”. L’Àngels comenta que actualment el seu germà és qui s’encarrega de les terres, juntament amb altres companys que l’ajuden ja que “ell passa moltes hores també aquí al mercat”.“Els clients i clientes ens pregunten sempre si és de collita pròpia, són clients fidels, que ens coneixen de tota la vida, i és que poder collir el producte avui i vendre’l demà és un luxe”.

de prevenció i de recaptació de fons per a projectes d’investigació per a la cura de malalties. En són un exemple les activitats que s’organitzen cada any per a la Marató de TV3, o el projecte “Màgic Line” de la Fundació Sant Joan de Déu. En la vessant més social, els nostres mercats també han estat escenaris escollits per a campanyes com el Gran Recapte d’Aliments, i diferents accions de sensibilització contra la violència de gènere, per a la gent gran, i d’ajut a les persones més desfavorides. En aquest sentit, projectes impulsats per l’ajuntament com el de la moneda ciutadana REC, contribueixen a la integració i faciliten la compra als comerços dels ciutadans i ciutadanes que més ho necessiten. Els mercats formem part del teixit de barri i, per això, volem seguir sumant al servei del nostre veïnat. I és que els mercats són ànima, som motor i som sostenibilitat. En els últims anys han fet un gran esforç per demostrar que estan més vius que mai i que seguiran enfortint els barris i el seu teixit comercial i social, mantenint sempre aquest servei d’excel·lència i expertesa que ja forma part del nostre patrimoni.

ÀNGELS CLAGER MELICH , Paradista del Mercat d’Horta

“HI HA CLIENTS QUE ENS HAN VIST CRÉIXER I QUE ENCARA VÉNEN A COMPRAR A LA NOSTRA PARADA” El fet que la fruita i la verdura sigui collida i exposada directament a la parada garanteix que el producte és de temporada. L’endemà aquesta possibilitat la té poca gent i saps que quan el client es mengi aquell producte ho notarà”. A més, l’Àngels explica que tot i no treballar al 100% amb productes ecològics, als seus camps intenten tirar-hi el mínim de productes químics. Com diverses parades dels mercats municipals, l’Àngels s’adapta a les noves necessitats del client. En aquest sentit, la paradista explica que cada cop hi ha més gent que vol que els productes estiguin pràcticament preparats per cuinar o servir.

És per això que “a la parada estem començant a preparar els productes – pelant-los, trossejant-los...- per tal de facilitar la feina als clients”. L’Àngels té una cosa molt clara: “els mercats que tenim aquí a Barcelona, no hi són arreu d’Espanya” i és que “hem de lluitar pel futur dels mercats i tirar-los endavant”. La paradista és una amant de la vida de mercat: “Jo he nascut aquí i el meu germà també, hi ha clientes que ens coneixen des que érem petits, dones que ara tenen uns 80 o 90 anys. És gent que ens ha vist créixer i que encara vénen a comprar a la nostra parada”. “Al mercat el més bonic és viure el dia a dia i tractar amb el client i si li dones un bon servei i una bona qualitat el conserves sempre”, afegeix l’Àngels.

AJUNTAMENT DE BARCELONA

2


SOMDEMERCAT.CAT

‘EXISTIM SENSE HAVER DEIXAT DE SER QUI SOM’

ACTUALITAT

3

ELS MERCATS DE SANT ANDREU I L’ABACERIA AVANCEN CAP A LA SEVA REMODELACIÓ

RICARD PERELLÓ

Enderrocament del Mercat de Sant Andreu – IMMB

Paradista del Mercat del Ninot

“Si no existiu a les xarxes, no existiu”, ens deien alguns. Com anàvem a posar en risc la nostra existència, amb els 115 anys d’història que teníem aleshores? Era l’any 2013, i Facebook estava en el seu moment d’esplendor. Així que no ho vam dubtar: vam obrir-nos una pàgina a la xarxa de moda, i vam començar a explicar qui érem i què fèiem. No sabria dir-vos si vam passar a existir més. De fet, es pot existir “més”? Doncs pel que es veu, a les xarxes socials, sí. Perquè al cap d’un temps, ens van dir que el que ens calia era estar a Instagram i a Twitter. I que si no hi érem, no seríem ningú. La cosa començava a escapar-se de les mans... I encara més quan vam obrir la Barra Perelló, l’espai de degustació de bacallà que tenim al Mercat del Ninot. Teníem moltes coses a explicar i a compartir, però si tant havíem de dir, i a sobre calia fer-ho a xarxes diferents, qui tindria temps de dessalar el bacallà?

Durant el mes de gener es va completar l’enderroc del Mercat de Sant Andreu, a la plaça del Mercadal al cor històric del barri de Sant Andreu de Palomar. La previsió és que les obres del mercat definitiu comencin a l’estiu i tinguin una durada d’un any i mig, de manera que a finals de 2020 es pugui fer el trasllat del mercat provisional al definitiu. El futur edifici, que serà remodelat totalment, millorarà notablement la integració amb l’entorn, a la singular plaça, gràcies a una estructura transparent de vidre en els murs perimetrals del mercat que facilitaran la connexió entre l’interior i l’exterior i en què l’activitat comercial de les parades serà ben visible des de fora de l’edifici. Actualment el mercat provisional funciona a ple rendiment en el mòdul situat al carrer Sant Adrià, entre els carrers Segre i d’Otger. Allotja 18 comerciants alimentaris i 6 no alimentaris i estarà operatiu mentre durin les obres de reforma a l’antic mercat.

I quan semblava que ja ho teníem tot en ordre i que ja existíem a tots els llocs on havíem d’existir... Just aleshores, nosaltres vam començar a sentir que existíem una mica menys. Les nostres xarxes socials no eren gaire diferents de les dels altres... Hi faltava el segell Perelló. Però si una cosa sabem fer, és trobar el punt de sal. I és el que hem intentat fer també amb les xarxes socials.

Els treballs han començat amb la retirada dels residus especials i la maquinària de climatització, el buidat i desmantellament de l’interior del mercat incloses les parades, i la retirada de la coberta. Posteriorment, es procedirà a l’enderroc dels elements alts, sostres i parets, i també del paviment i solera de tot el solar. Finalment, es procedirà al tancament i adequació del solar. D’aquesta manera, l’espai quedarà net i tancat, per tal de començar les obres de construcció del mercat definitiu en el primer trimestre de l’any 2020 tal i com estava previst. Actualment, podeu trobar als paradistes de l’Abaceria a un mercat provisional situat al passeig de Sant Joan. Cal destacar també que, el Mercat de la Vall d’Hebron, actualment en remodelació, està finalitzant les seves obres. Quan s’acabin, s’haurà ampliat per la part posterior i s’hauran renovat les plantes baixa i -1. A més, hi ha també el projecte de construir un hort urbà a la coberta.

Així que vam seguir el consell dels qui en sabien: vam recórrer a un professional perquè ens portés les xarxes socials. I nosaltres, a seguir tallant bacallà, que això és el que sabem fer.

“SI UNA COSA SABEM FER, ÉS TROBAR EL PUNT DE SAL. I ÉS EL QUE HEM INTENTAT FER TAMBÉ AMB LES XARXES SOCIALS”

Per la seva banda, el Mercat de l’Abaceria va començar la seva desconstrucció el mes de gener i està previst que les obres d’enderrocament acabin a l’estiu. Del mercat original se’n conservarà únicament l’estructura metàl·lica de l’edifici que està catalogada patrimonialment.

Futur Mercat de l’Abaceria – IMMB

RETALLS D’HISTÒRIA S’acosta Carnestoltes, una festa que ja fa temps que se celebra als mercats, com ens demostren aquestes paradistes de Lesseps

I només amb aquest just punt de sal, podem dir que ens hem digitalitzat, i que 120 anys després, sí, “existim”. I que “existim” sense haver deixat de ser qui som.

RICARD PERELLÓ @Perello1898 www.perello1898.com

PARTICIPA!

Imatge de l’arxiu fotogràfic del propi mercat

Vam mantenir una persona de fora, experta en xarxes, que és qui ens aporta la professionalitat que exigeix la comunicació digital. I per posarhi el segell Perelló 1898, tenim una persona que, des de dins, comparteix el dia a dia de la nostra feina i dóna proximitat i autenticitat a tot el que expliquem.

SI TENS IMATGES ANTIGUES DEL TEU MERCAT I/O DE LA TEVA PARADA, ENS LES POTS FER ARRIBAR AMB UNA DESCRIPCIÓ BREU I AMB LA DATA EN QUÈ ES VA FER LA FOTOGRAFIA PER CORREU ELECTRÒNIC A: MERCATSBCN@MERCATSBCN.CAT


6

INFOMERCATS

ACTIVITATS

EL CARNAVAL SE CELEBRA ALS MERCATS DE BARCELONA!

E

El proper 28 de febrer els mercats de la ciutat donen el tret de sortida a una de les celebracions més plenes d’alegria, xerinola i diversió de l’any: el Carnestoltes! Amb el Dijous Gras com a preludi al Mercat de la Mercè, els mercats de la ciutat es disfressen durant els propers dies i celebren la festivitat més atrevida de l’any.

LA CELEBRACIÓ DE DIJOUS GRAS TINDRÀ LLOC EL PROPER 28 DE FEBRER AL MERCAT DE LA MERCÈ Durant el cap de setmana de l’1 i el 2 de març els mercats vénen carregats d’activitats, i és que com cada any, seran escenaris de desfilades, tallers, activitats i molta xerinola! Divendres 1 de març els més golafres podran gaudir d’una botifarrada popular al Mercat del Clot i per a tots aquells que ja tinguin la disfressa preparada, podran lluir-la als mercats de Sant Antoni, al de la Marina, al de Montserrat i al de Sant Martí, entre d’altres.

Carnaval 2018 al Mercat del Clot – IMMB

La festa continuarà el dissabte dia 2, i és que serà un dia ple de xerinola als nostres mercats, així que estigueu atents al que us expliquem a continuació. Per als més ballarins i amants de la música, als mercats de Santa Caterina, a l’Estrella, a Llibertat i a Galvany podran gaudir d’actuacions de música en directe i moure l’esquelet en un ambient immillorable. Els mercats de Provençals, Fort Pienc i d’Horta es disfressaran de dalt a baix i en algun cas, es repartiran premis a les parades més ben guarnides.

UN ANY MÉS EL CARNAVAL SE CELEBRA ALS MERCATS AMB ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS I EDATS Per als més menuts de casa també hi haurà tallers de creació de màscares de Carnaval, pinta cares i globoflèxia, i concursos per als que més els agradi disfressarse als mercats de la Concepció, l’Estrella, Llibertat, Galvany, Lesseps o a Sant Martí. I per no perdre la tradició, a cadascun dels mercats de la ciutat, s’entregarà el Pebrot d’Or a la millor disfressa dels i de les paradistes. Desfilades, balls, tallers infantils, degustacions... a què esperes per posar-te la disfressa i venir al mercat del teu barri?

Carnaval 2018 al Mercat del Clot – IMMB

Consulta totes les activitats a la nostra agenda del web somdemercat.cat

ELS MERCATS, AMB L’EDUCACIÓ

D

urant el curs 2017-2018 els mercats de la ciutat van seguir rebent visites escolars en el marc del programa “Mengem sa, mengem de mercat” amb l’objectiu de difondre els hàbits de vida saludable i donar a conèixer els mercats de la ciutat a les escoles. Durant el curs passat, el total de visites va ser de 212. A banda d’això, hi ha diversos projectes en marxa on l’IMMB hi col·labora. És el cas del projecte que s’ha dut a terme per l’alumnat de l’Escola Complot – de disseny i creativitat - en què van haver de realitzar un projecte estratègic per reforçar

Visites escolars als mercats – IMMB

la cultura d’anar al mercat, o per exemple, el projecte amb l’Escola Quatre Cantons on els estudiants van haver de presentar projectes sobre recerca i creativitat del Mercat dels Encants. A més, des de Mercats de Barcelona també s’ha participat en grups de treball del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP), per tal de definir el seu pla de treball fins juliol. Així doncs, hem iniciat any però des de l’IMMB continuem treballant en projectes educatius i transmetent els valors dels mercats i els hàbits de vida saludable a les escoles.


SOMDEMERCAT.CAT

MERCATS A LA XARXA

7

I

LES 5 TENDENCIES PRINCIPALS del 2019 en xarxes socials

E

ls nous formats, els desafiaments i les formes de participació fan del 2019 un moment emocionant per treballar a les xarxes socials. Aquí hi ha un full de ruta possible per navegar i prosperar durant aquest any.

Tendència 3 | Comprar a través de les xarxes socials

Les publicacions personalitzables d’Instagram ara permeten als usuaris passar del descobriment del producte al pagament sense haver d’abandonar l’aplicació; el market de Facebook es fa servir a 70 països per més de 800 milions de persones i el 55% dels usuaris de Pinterest l’utilitzen per buscar i comprar productes. És important plantejar-nos com incorporar el social commerce a la nostra estratègia de màrqueting.

Tendència 1 | Reconstruint la confiança

Facebook va augmentar les seves mesures de seguretat i transparència, Twitter va eliminar milions de comptes falses… Els usuaris desconfien de molts mitjans de comunicació i celebritats influencers (els seguidors del qual, sovint, són comprats o falsos). Cal generar confiança, començar la conversa i deixar que els nostres clients es parlin entre si.

Tendència 4 | La missatgeria es menja el món

Els usuaris passen més temps enviant missatges que compartint notícies en xarxes socials. Aquest desplaçament d’espais digitals públics a espais digitals privats està canviant les expectatives dels consumidors que, d’altra banda, no volen més canals de publicitat. Les marques intel·ligents fan servir apps de missatgeria per a converses més valuoses.

Tendència 2 | La importància de les “stories”

Les stories són aclaparadorament visuals i estan destinades a ser creades i consumides sobre la marxa amb res més que un telèfon intel·ligent i un ull creatiu. Són reals, immediates i intensament personals. Experimenteu-hi!

EL 2019, UN MOMENT EMOCIONANT PER TREBALLAR LES XARXES SOCIALS

LES NOVETATS A: FACEBOOK, INSTAGRAM I WHATSAPP

Si vols saber més sobre tendències digitals i com aplicar-les al teu comerç, visita infomercats.somdemercat.cat

#DeMercat

Actualitat sobre WhatsApp

Com no perdre mai més un missatge important a WhatsApp

Instagram canvia de look

Com bé sabeu, el 2018 vam començar una nova línia gràfica que acabarem de desenvolupar aquest any. Vinculada a ella, estem dent servir una nova etiqueta: #DeMercat. Us animem a fer-la servir a les vostres publicacions online. Nosaltres estarem fent escolta activa, així que quan us veiem us posarem likes i conversarem amb vosaltres. Segur que entre tots aconseguim que molta més gent sigui #DeMercat.

Segurament us ha passat alguna vegada que algú us envia un missatge important en un grup de WhatsApp i, quan voleu tornar a veure’l més tard, s’ha perdut en un immens torrent de missatges enviats per la resta de membres del grup. Per sort, WhatsApp té una funció que pot solucionar aquest petit problema: els “missatges destacats”. Són una opció molt útil amb la qual els usuaris podem guardar missatges importants per tenir-los sempre a mà -fer-ho servir és extremadament senzill.

El passat mes de setembre el WhatsApp va arribar a desbancar Facebook com a app més popular del món. Tal com passa a plaça. Potser els més actius heu notat que no podeu reenviar un missatge a més de cinc persones. I és que recentment es va decidir limitar el reenviament per intentar acabar amb les notícies falses entre els usuaris. Si voleu comunicar-vos de manera massiva, podeu fer servir altres eines com les llistes de distribució o l’app ‘WhatsApp Business’.

Instagram continua implementant noves funcions i diverses millores en la seva aplicació. En menys d’una setmana hem vist com incorporava el panell de ‘La teva activitat’ per controlar quant de temps passes fent-la servir i com afegia diverses opcions per comprar productes des de la pròpia aplicació. Ara ha anunciat que està treballant en una nova actualització per a tots els usuaris que portarà importants canvis en la interfície, principalment en la pàgina de perfil.

LES MILLORS IMATGES DELS @MERCATSBCN A

SEGUEIX-NOS!

340

17

518

15


ALBA RINCÓN: "HI HA DIES QUE ENS QUEDEM AMB EL MOSTRADOR BUIT PERQUÈ HO VENEM TOT"

A

Duren més i maduren molt bé a casa ja que des de Ruiz porten molt temps dedicant-se a això i els maduren dia a dia artesanalment amb un tipus de temperatura determinat”, afegeix l’Alba.

‘HI HA MOLTS CLIENTS QUE PASSEN PER AQUÍ I ES PAREN A FER FOTOS DE LA PARADA. ELS SORPRÈN QUE NOMÉS HI HAGI PLÀTANS I CAP ALTRE TIPUS DE FRUITA’

“El plàtan necessita molta humitat i aquí, a la parada, tenim uns vaporitzadors per mantenir-la i prevenir que no s’assequin”, ens explica l’Alba. Cada dia a la parada arriba gènere nou, “el meu cap el porta cada nit perquè al matí següent estigui tot a punt, la parada és ben plena cada dia i hi ha dies que ens quedem amb el mostrador buit perquè ho venem tot”, afirma l’Alba. A la parada del Mercat del Carmel la paradista ens explica que es poden vendre uns 7.000 quilos de plàtans al mes, “depenent sempre de l’època de l’any”, afegeix.

L’Alba ens explica que generalment tenen dos varietats de plàtans: el canari i la banana. “La diferència entre ambdós tipus és si és més gran, si té taques o no i la presència, la qualitat sempre és la mateixa”. A Plàtans Ruiz duen a terme la maduració de la fruita de forma artesanal, “la qualitat del plàtan d’aquí destaca sobre la resta.

La paradista destaca la “qualitat” dels mercats municipals com a principal atribut que ofereixen a la ciutat de Barcelona i ens explica que el que més li agrada de la vida de mercat és el tracte amb els seus companys, “aquí al mercat som tots una família, cada dia estem junts i és molt divertit. A diferència de treballar a un altre lloc jo destaco la

L Mercat del Carmel hi trobem una parada on l’únic producte que hi ha són plàtans, es tracta de Plàtans Ruiz, on hi trobem l’Alba Rincón, paradista, que ens rep amb un somriure. “Sempre he estat a la parada de Plàtans Ruiz jo. Porto dos anys treballant al Mercat del Carmel, i abans havia estat al Besòs, Collblanc i Galvany”. L’empresa, creada el 1964, té presència actualment a quatre mercats municipals: Horta, Galvany i Carmel a Barcelona i al de Collblanc a l’Hospitalet de Llobregat.

familiaritat que trobes aquí”. “Els clients aquí són molt fidels, fins al punt que si algun dia ens quedem sense gènere perquè hem fet curt per alguna raó, no compren a altres llocs perquè el producte no és el mateix”, ens diu l’Alba. “Tenint en compte el dia de la setmana que és, ja podríem preparar l’encàrrec de l’endemà per a un client en concret. És clientela de cada dia”, afegeix.

‘A DIFERÈNCIA DE TREBALLAR A UN ALTRE LLOC, DESTACO LA FAMILIARITAT QUE TROBES AQUÍ’ A la gent li crida l’atenció el fet d’una parada plena de plàtans? L’Alba somriu i ens diu “sí, hi ha molts clients que passen per aquí i es paren a fer fotos de la parada. Els sorprèn que només hi hagi plàtans i cap altre tipus de fruita”.

ALBA RINCÓN Mercat del Carmel

Plàtans Ruiz, empresa creada l’any 1964, té actualment presència a quatre mercats municipals: al del Carmel, al d’Horta, al de Galvany i al de Collblanc. Des de fa més de 54 anys que duen a terme un procés de maduració dels plàtans de forma artesanal i això els diferencia de la resta de comerços. Un cosa en comú entre les diverses parades? Els mostradors són ben plens cada dia amb un únic producte exposat: el plàtan.

Per últim, la paradista ens explica una divertida anècdota “un paradista sempre ens comprava els plàtans a nosaltres i després venia amb un que no portava l’etiqueta de Plàtans Ruiz i ens deia ‘aquests són més bons que els vostres’, però nosaltres sabíem que eren nostres”.

NO ET PERDIS aquests i altres temes d’actualitat, al nostre blog de l’Institut de Mercats www.somdemercat.cat!

mercatsbcn.cat twitter.com/mercatsBCN facebook.com/mercatsbarcelona instagram.com/mercatsbcn

Profile for infomercats

Infomercats 61  

Infomercats 61  

Advertisement